FI69901C - Doerrlaos foer fordonsskaop och liknande - Google Patents

Doerrlaos foer fordonsskaop och liknande Download PDF

Info

Publication number
FI69901C
FI69901C FI840431A FI840431A FI69901C FI 69901 C FI69901 C FI 69901C FI 840431 A FI840431 A FI 840431A FI 840431 A FI840431 A FI 840431A FI 69901 C FI69901 C FI 69901C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
handle
door
arm
reading
locking
Prior art date
Application number
FI840431A
Other languages
English (en)
Finnish (fi)
Other versions
FI840431A0 (fi
FI840431A (fi
FI69901B (fi
Inventor
Haokan Karlao
Original Assignee
Karosserifabrik Oy Naerko Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Karosserifabrik Oy Naerko Ab filed Critical Karosserifabrik Oy Naerko Ab
Priority to FI840431A priority Critical patent/FI69901C/sv
Publication of FI840431A0 publication Critical patent/FI840431A0/fi
Publication of FI840431A publication Critical patent/FI840431A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI69901B publication Critical patent/FI69901B/sv
Publication of FI69901C publication Critical patent/FI69901C/sv

Links

Landscapes

  • Lock And Its Accessories (AREA)

Description

Dörrlas för fordonsskäp och liknande 69901 Föreliggande uppfinning berör ett dörrlas för fordons-5 skäp och liknande, vilket las omfattar - en stomme, - en i stommen vridbart lagrad lässtäng jämte vrid-spärrar, - en i lasstängen fäst manövreringsarm för vridning 10 av lasstängen, och - en spärrmekanism, med vilken manövreringsarmen läses fast ovridbart i stommen och som omfattar ett spärrelement i manövreringsarmen och ett därmed samverkande motstycke i stommen.
15 Dylika dörrlas används för dörrar i bilskäp, täckta släpvagnar, kontainers och liknande för att möjliggöra öpp-ning och stängning av dörrarna genom att medelst manövreringsarmen vrida lässtängens excenterfingrar tili och frän ingrepp med i dörrens ram fästa hakar. För att säkerställa 20 att läset ej kan oavsiktligt öppna sig är läset försett med en spärrmekanism, som mäste utlösas förrän läsets manövreringsarm kan vridas frän stängt läge tili öppningsläge.
I ett känt dörrläsutförande är manövreringsarmen styvt fäst i lasstängen och utformad vid sin fria ände med ett 25 handtag vasentligen säsom en styv förlängning av manöv- reringsarmens övriga del. Spärrmekanismen omfattar en spärr-skiva, som är lagrad i manövreringsarmen glidbart i arraens längdriktning och som av en fjäder pressas i riktning mot ett läsningsläge. I läsets stomme är fäst en spärrtapp, 30 med vilken spärrskivan fastläses i nämnda läsningsläge.
Vid öppning av denna kända läskonstruktion mäste spärrskivan bringas ur ingrepp med spärrtappen genom att förskjuta spärrskivan medelst ett tumgrepp mot fjäderns spännriktning. För att man med tummen skall kunna utöva 35 en tillräckligt stor öppningskraft pä spärrskivan, mäste manövreringsarmen samtidigt tryckas med relativt stor kraft mot dörren. Detta medför emellertid svärigheter speciellt dä 2 69901 underlaget är halt och oj cjor personon t.i.11 rack 1 igt fotfäste för att ästadkomma den nodvandiga tryckkraften pa mnnövre-ringsarmen. öppnandet av spärrmekanismon kräver i allrnänhet ett tvähandsgrepp, vilket gör öppningsproceduren besvärligt.
5 När manövreringsarmen lösgjorts frän spärrmekanismen och dörren skall öppnas, medför dörrtätningarna ett visst motständ mot öppnandet. Pä grand av handtagets utformning säsom en styv förlängning av manövreringsarmen, erbjuder handtaget ett ytterst otillfredsställande grepp, speciellt dä 10 manövreringsarmen är utsvängd i en orant vinkel mot dörr-planet. I detta läge glider handtaget lätt ut frän handens grepp. Redan obetydligt fastfrusna tätningar medför därför kännbara svärigheter att Öpnna dörren pä avsett sätt. Samma situation uppstär da fordonet eller slapvagnen stär ojämnt 15 parkerad med full last, varvid vridpäkänningarna i karossen vrider dörröppningarna sä att dörrarna kärvar.
I ett annat känt läsutförande är manövreringsarmen lagrad i lässtängen sä, att armen är svängbar i lässtängens plan men är ovridbar relativt lässtängen i ett mot lässtängen 20 vinkelrätt pian. Spännmekanismen omfattar härvid en i stommen (dörren) fäst spärrhake, soin samverkar med en i manövreringsarmen utformad ansats. Frigöringen av manövreringsarmens spärrmekanism sker genom att med tummen vrida spärrhaken at sidan. Denna dörrläskonstruktion är behäftad med samma 25 nackdelar som den förstnämnda kända konstruktionen. En ytter-ligare nackdel är att redan ett litet glapp i manövreringsarmens lagring medför ett stort glapp i rörelsen hos lässtängens excenterfingrar.
Föreliggande uppfinning avser att ästadkomma ett dörr-30 läs, som eliminerar ovannämnda nackdelar ocn gör det möjligt att ästadkomma manövreringsarmens frigöring frän spärrmekanismen och utsvängning tili öppningsläge samt öppning av dörren med ett enklare och säkrare handgrepp. Detta uppnäs med ett dörrläs enligt uppfinningen, som kännetecknas därav, 35 - att manövreringsarmen har ett handtag, som är lagrat i manövreringsarmen svängbart omkring en med läs- t 3 .. , . 6 5 901 stangen parallell svangaxel, och - att handtaget är vridbart lagrat hävstängsliknande i manövreringsarmen, varvid spärrelementet är anordnat i den relativt handtaget motsatta hävarmen.
5 Uppfinningen är baserad pä tanken, att spärrmekanis- mens frigöring, manövreringsarmens utsvängning och dörrens uppdragning utförs frän ett och särmiä handtag och med samma enhandsgrepp, sä att andra handen är fri att användas för att taga spjärn mot karossen eller bredvidvarande dörr, 10 ifali dörren kärvar eller underlaget ej ger fotfäste pä grund av halka. Handtagets svängningsrörelse medför en häv-armsliknande förskjutning av spärrelementet ur ingrepp med motstycket och spärrmekanismens frigöring och manövreringsarmens utsvängning sker genom kontinuerlig dragning av hand-15 taget hela tiden i samma riktning som dörrens slutliga uppdragning sker.
Uppfinningen skall närmare beskrivas i det följande under hänvisning tili bifogade ritningar, där figur 1 visar schematiskt ett läsförsett bakdörrspar 20 i ett fordonsskäp, figurerna 2 och 3 visar ett dörrläs enligt en fördel-aktig utföringsform av uppfinningen sett i frontvy och frän sidan, figurerna 4 och 5 visar dörrläset i frontvy delvis 25 i skärning och i skärning längs linjen V-V i figur 4, figur 6 visar dörrläset i likhet med figur 4 i delvis utsvängt läge, och figur 7 visar i större skala handtagets lagring och spärrmekanismen i frigjort läge.
30 Figur 1 visar bakdelen av ett fordonsskäp 1, vars lastningsöppning är tillslutbar medelst tvä dörrhalvor 2, av vilka den ena är försedd med ett dörrläs 3, medelst vilket bäda dörrhalvorna kan läsas i stängt läge.
Dörrläset omfattar en försänkt lädformig stomme 4, i 35 vars ena ände är lagrad en lässtäng 5 vridbart i lageröron 6 fästa i stommen . I lässtängens motsatta ändar är fästa excenterfingrar 7, som i dörrens stängda läge griper pä i och för sig känt sätt tag i hakar 8 (figur 1) fästa i dörrens ram.
4 69901 I lässtänqen ar st.yvt fast en skivartad manövrerinqs-arm 9, som är svängbar mollan ett frän stommen väsentligen vinkelrätt utskjutande öppningsläge (figur 6) tili ett mot stommen anliggande och med stommen parallellt stängningsläge 5 (figur 3), där nämnda excenterfingrar även är väsentligen purullella med stommen.
I manövreringsarmons fria ände är lagrat ett handtag 10, som bestär av en U-formig bygel, vars skänklar är sväng-bart lagrade pä en ledaxel 11, som är styvt fast 1 frän man-10 övreringsarmen utskjutande öron 9a. Ledaxeln uppbär en fjäder 12, som strävar att pressa handtaget ned tili ett läsnings-läge i manövreringsarmens pian att bilda en förlängning av armen (figur 3) men tilläter en uppsvängning av handtaget tili ett väsentligen vinkelrätt mot armen beläget öppnings- 15 läge (figur 6).
Handtagets skänklar bildar fritt utskjutande hävarmar 13, vilka vardera bar ett avlängt spär 14, i vilka ändorna av en mellan hävarmarna anordnad spärrstäng 15 är inpassad. Spärrstängen är parallell med ledaxeln 11. Tvä pä ledaxeln 20 anordnade fjädrar 16 strävar att pressa spärrstängen glid-bart i nämnda hai bortät frän ledaxeln, dvs. mot ändarna av handtagets hävarmar.
I stommen är fäst ett motstycke 17, som bildar tvä utskjutande läshakar 18, som är belägna sä i förhällande tili 25 spärrstängen 15, att spärrstängen kan av fjädrarna pressas in under läshakarna i manövreringsarmens nedsvängda stäng-ningsläge.
I stommen är stansad och uppvikt en läsflik 19 och i manövreringsarmens försänkta botten är mitt för läsfliken 30 stansad och uppvikt en andra läsflik 20. Stommens läsflik har ett större hai 21 och ett mindre avlängt häl 22 sä av-passat, att det i manövreringsarmens nedsvängda stängnings-läge kommer mitt för ett motsvarande häl 23 i armens läsflik.
35 Dörrläset fungerar pä följande sätt: 69901 5 För uppläsning och öppning av dörrhalvan fattar man tag i manövreringsarmens handtag och drar handtaget utnt, dvs. bortät frän stommen (dörrplanet). Handtaget 10 svängor härigenom omkring ledaxeln 11 i förhällande tili manövre-5 ringsarmen 9, varvid handtagets hävarmar 13 skjuter spärr-stängen 15 bortät frän läshakarna och slutligen frigör spärr-stängen frän ingrepp med läshakarna, samtidigt som manövre-ringsarmen rör sig bortät frän stommen. Med bibehället grepp om handtaget dras manövreringsarmen ytterligare bortät frän 10 stommen, sä att armen slutligen befinner sig i 90° vinkel mot stommen och dörren, varvid handtaget har svängts till-baka tili sitt fjäderbelastade läsningsläge i pian med manövreringsarmen. I och med armens uppsvängning har lässtängen 5 samtidigt vridits tili ett sädant läge, att dess excenter-15 fingrar 7 frigjorts frän ingrepp med hakarna 8. Fortfarande med bibehället grepp om handtaget dras manövreringsarmen ännu ett stycke i samma riktning som förut, för att över-vinna dörrtätningarnas motständ och slutligen svänga upp dörren.
20 Dä dörren stängs, fär manövreringsarmen 9 vara i sitt utsvängda öppningsläge, tills dörren är sä mycket fasttryckt att lässtängens excenterfingrar kan bringas att skjuta in under sinä hakar genom att svänga manövreringsarmen tillbaka tili sitt stängningsläge mot stommen. Härvid stöter spärr-25 stängen 15 mot läshakarnas sneda styrytor 18a och förskjuts av dessa i de avlänga hälen 14 i handtagets hävarmar 13 sä mycket, att spärrstängen kan passera läshakarnas utspräng och snäppa in under dessa när manövreringsarmen är helt in-tryckt mot stommen. Handtaget befinner sig hela tiden i sitt 30 läsningsläge i pian med manövreringsarmen.
Man ser, att spärrmekanismens frigöring och manövreringsarmens utsvängning samt även dörrens öppnande kan ut-föras säsom en enhetlig dragrörelse i samma riktning med bibehället grepp och med en hand. Likasä kan manövrerings-35 armens insvängning och spärrmekanismens läsning utföras säsom en enhetlig tryckrörelse i samma riktning raed en hand.
(S
69901
Ritningarna och den därtill anslutande beskrivningen är endast avsedd att äskädliggöra uppfinningens ide. Till sinä detaljer kan dörrläset variera inorn ramen för patent-kraven. Det är sälunda möjligt att dörrens frontyta helt 5 eller delvis utnyttjas sasom stomme för läset, varvid las-stängens lageröron och spärrmekanismens motstycke fästas separat i dörren. För att säkerställa en exakt inbördes position av motstycket i förhällande till spärrstängen är en gemensam stoimrie dock att föredraga. Lässtommens skälform 10 gör att läset är speciellt lämpat för sidodörrar, genom att läset kan fällas in i dörren.
Patentkrav: 699 01 7 1. Dörrläs för fordonsskäp och liknande, vilket las (3) omfattar 5 - en stomme (4), - en i stommen vridbart lagrad lässtäng (5) jämte vridspärrar (7), - en i lässtängen fäst raanövreringsarm (9) för vrid-ning av lässtängen, och 10 - en spärrmekanism, med vilken manövreringsarmen (9) läses fast ovridbart i stommen (4) och som omfattar ett spärrelement (15) i manövreringsarmen och ett därmed sam-verkande motstycke (17) i stommen, kännetecknat därav, 15 - att manövreringsarmen (9) har ett handtag (10), som är lagrat i manövreringsarmen svängbart omkring en med lässtängen (5) parallell svängaxel (11), och - att handtaget (10) är vridbart lagrat hävstängs-liknande i manövreringsarmen (9), varvid spärrelementet 20 (15) är anordnat i den relativt handtaget motsatta häv- armen (13).
2, Dörrläs enligt patentkravet 1, kännetecknat därav, att handtaget (10) bildar en U-formig bygel, vars skänklar är vridbart lagrade i manövreringsarmen (9).
25 3. Dörrläs enligt patentkravet 1, känneteck nat därav, att spärrelementet (15) utgörs av en spärr-stäng, som är parallell med handtagets (10) svängaxel (11), och att motstycket (17) har minst en i stommen (4) fäst läshake (18), under vilken spärrstängen (15) griper i man- 30 övreringsarmens mot stommen svängda läge.
4. Dörrläs enligt patentkravet 3, kännetecknat därav, att spärrstängen (15) är lagrad i avlänga häl (14) i handtagets (10) hävarmar (13) och belastad av fjädrar (16) bortät frän handtagets svängaxel (11).
35 5. Dörrläs enligt patentkravet 4, känneteck nat därav, att handtaget (10) är försett med en fjäder 69901 (12) , som strävar att svänga handtaget och dess hävarmar (13) till ett i manövreringsarmens (9) plan beläget läs-ningsläge.
6. Dörrläs enligt patentkraven 3 och 4, kanne-5 tecknat därav, att fjäderkraften hos spärrstängens (15) fjädrar (16) är svagare än fjäderkraften hos hand-tagets (10) fjäder (12).
7. Dörrläs enligt patentkravet 4, känneteck-n a t därav, att motstyckets (17) läshake (18) har en 10 snedyta (18a), som pressar spärrstängen (15) att förskjutas i nämnda avlänga häl (14) i handtagets hävarmar (13) mot fjaderpäverkningen (16), dä manövreringshandtaget (9) svängs mot stommen (4).
FI840431A 1984-02-02 1984-02-02 Doerrlaos foer fordonsskaop och liknande FI69901C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI840431A FI69901C (fi) 1984-02-02 1984-02-02 Doerrlaos foer fordonsskaop och liknande

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI840431 1984-02-02
FI840431A FI69901C (fi) 1984-02-02 1984-02-02 Doerrlaos foer fordonsskaop och liknande

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI840431A0 FI840431A0 (fi) 1984-02-02
FI840431A FI840431A (fi) 1985-08-03
FI69901B FI69901B (fi) 1985-12-31
FI69901C true FI69901C (fi) 1986-05-26

Family

ID=8518478

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI840431A FI69901C (fi) 1984-02-02 1984-02-02 Doerrlaos foer fordonsskaop och liknande

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI69901C (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
FI840431A0 (fi) 1984-02-02
FI840431A (fi) 1985-08-03
FI69901B (fi) 1985-12-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10501967B2 (en) Retractable handle arrangement
US9707687B2 (en) Folding knife with disengageable assisted-opening mechanism
US9677306B2 (en) Hook latch
CN108025812B (zh) 头顶行李舱
US8042276B2 (en) Folding knife with thumb release opening
US6360443B1 (en) Folding knife with blade actuating mechanism
US4974323A (en) Coherent control device for folding knife, tool, etc.
US7478735B2 (en) Secure removable gripping device
US5896665A (en) Simple lever-activated folding knife
US7941927B1 (en) Folding knife lock
US9289904B2 (en) Lock optional, spring assisted folding knife
US10464222B2 (en) Four bar knife
GB2536669A (en) Rectractable handle arrangement
US11446832B2 (en) Retractable utility knife
US20180186299A1 (en) A load carrier comprising a lock arrangement
GB2536671A (en) Rectractable handle arrangement
US2644708A (en) Fastening for gates, doors, and the like
FI69901C (fi) Doerrlaos foer fordonsskaop och liknande
JP6614804B2 (ja) 塵芥収集車の後部扉のロック装置および塵芥収集車
KR101605784B1 (ko) 트럭용 윙도어 잠금장치
TWM560502U (zh) 具鎖制功能的搭扣結構
DE102020211858A1 (de) Armlehnenanordnung an einer konsole eines fahrzeugs
US6125512A (en) Wheelbarrow handle
JPH09322833A (ja) 家具におけるラッチ装置
JPS6328265Y2 (sv)

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: KAROSSERIFABRIK OY NAERKO AB