FI69900C - Propp - Google Patents
Propp Download PDFInfo
- Publication number
- FI69900C FI69900C FI843033A FI843033A FI69900C FI 69900 C FI69900 C FI 69900C FI 843033 A FI843033 A FI 843033A FI 843033 A FI843033 A FI 843033A FI 69900 C FI69900 C FI 69900C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- flap
- plug member
- member according
- parts
- stem
- Prior art date
Links
Landscapes
- Forms Removed On Construction Sites Or Auxiliary Members Thereof (AREA)
- Building Environments (AREA)
Description
69900
Tulppaelin
Propp
Keksinnön kohteena on tulppaelin, jolla peitetään erityisesti rakennusten välipohjina käytettyjen tehdasvalmisteisten ontelolaattojen onteloreikien suut ensisijaisesti betonin onteloon tunkeutumisen rajoittamiseksi laattoja paikoilleen valettaessa. Tulppaelimet asennetaan onteloreikien suulle laattoja valmistettaessa, jolloin tulpat estävät myös roskien yms. joutumisen onte-loreikiin laattojen varastoinnin ja kuljetuksen aikana.
Kyseiseen tarkoitukseen on käytetty erilaisia tukkeita, kuten mineraalivillasta valmistettuja tulppia, jotka on tungettu onteloreikiin tarkoitetulle syvyydelle. Nämä tukkiini sei imet eivät toimi kuitenkaan tyydyttävästi, sillä ne imevät itseensä kosteutta sekä saattavat näin pehmetessään irrota reiästä, tai eivät pysty estämään betonin tunkeutumista reikään asennusvalun yhteydessä.
Suomalaisessa patentissa 51243 on kuvattu kehittyneempi tulppaelin ontelolaattojen reikien suun tukkimiseen, joka koostuu pyöreästä levymäisestä tulppaosasta sekä sen tasoon nähden kohtisuorasti ulkonevista rajoitin-varsista, joiden avulla tulpan sisääntunkeutumisyyvyys on rajoitettu. Erikoista kyseisessä tulppaelimessä ovat tulpan reunoille tehdyt liuskamaiset vastekielekkeet, joiden kehähalkaisija on jonkin verran tukittavan aukon halkaisijaa suurempi. Nämä kielekkeet muodostavat sopivan pidäkkeen tulpalle sen reiästä ulostulopyrkimyksel-le. Kielekkeet ovat eroitetut toisistaan säteensuuntai-silla leikkauksilla, jolloin tulppaan on aikaansaatu valumaraot onteloon mahdollisesti kertyneelle kondens-sivedelle.
Kyseinen tulpparakenne on ilmeisen sopiva tarkoitukseensa, mutta rakenteeltaan valmistusteknisesti hankala, ja patentissa 51243 edellytetäänkin tulpan valmistamista muovisena ruiskupuristustekniikalla.
2 69900
Vastaavasti tunnetaan suomalaisesta patentista no 67116 samaan tarkoitukseen kehitetty tulppaelin, joka koostuu maljamaisiksi muovista valetuista tulppaosista, jotka on yhdistetty keskenään välikekannaksella. Välikekan-naksen pituus vastaa ontelolaatan aukkojakoa, jolloin tuote muodostaa rivimäisen tulppasarjän. Itse maljamai-sessa tulppaosassa on seinämärakenne, johon sisältyy onteloaukon reunaan tarttuvat elimet. Näillä elimillä rajataan tulpan tunkeutumissyvyys aukkoon sekä vastaavasti aikaansaadaan pidäkevaikutus tulpan ulostulopyr-kimykselle. Tämänkin tulpparakenteen osalta on haittapuolena monimutkainen rakenne ja näinollen kallis valmistustekniikka. Tulpan muuntelu erikokoisille ja erityyppisille onteloaukoille on myös hankalasti toteutettavissa. Lisäksi on otettava huomioon, että tulp-paelimen maljaseinät peittävät onteloreiän suuosan sisäpinnan. Vastaavasti peittää välikekannas ontelolaatan aukkojen välisen seinän, jolloin asennusvalussa betonille jää pieni tartuntapinta laattaan nähden.
Suomalaisesta patentista no 63989 tunnetaan myös valmistustekniikaltaan hankalana pidettävä ontelotulppara-kenne, joka koostuu onteloaukon kokoa vastaavasta sul-kulaipasta sekä sen reunoista säteettäisesti ulkonevasta lukitusvarsista. Lukitusvarret on konstruoitu taivuteltaviksi, jolloin niistä voidaan muotoilla sulkulai-pan sisääntunkeutumista rajoittavat ja vastaavasti ulostuloa pidättävät sakarat. Rakenne on myös hankalasti muunneltavissa erilaisia käyttötilanteita varten.
Keksinnön kohteena onkin tulppaelin, joka voidaan valmistaa yksinkertaisesti stanssaustekniikalla ja johon voidaan käyttää oleellisesti aikaisempaa edullisempia raaka-aineita, kuten aaltopahvia. Luonnollisesti voidaan keksinnönmukainen tulppaelin valmistaa myös esimerkiksi muovilevystä tai vastaavasta jäykähköstä levystä stanssaamalla, mutta kustannusten kannalta ky- 3 69900 seessäolevaan tilapäistehtävään on järkevää valita edullisin materiaali. Lisäksi on otettava huomioon, että keksinnönmukainen tulppaelin on yksinkertaisen valmistuksensa vuoksi muunneltavissa helposti erimuotoisten reikien sulkemiseen.
Keksinnön kohteena oleva tulppaelin koostuu oteloreiän sulkevasta läppäosasta sekä osasta, ns. varsiosasta, joka onteloreiän suulle tukeutumalla rajoittaa läppä-osan onteloreikään tunketumisen halutuksi. Tulppaelimen reiässä pysyminen sekä muut keksinnönmukaiselle tulppa-elimelle edulliset ominaisuudet on aikaansaatavissa keksinnön tunnusmerkeillä, jotka ilmenevät oheisesta patenttivaatimuksesta 1.
Keksintöä selvitetään yksityiskohtaisemmin oheisen piirustuksen avulla, jossa
Kuva 1 esittää erästä keksinnön sovellutusmuotoa stanssatussa asennossa,
Kuva 2 esittää kuvan 1 mukaista tulppaelintä käyttö-asennossa ,
Kuva 3 esittää keksinnön toista sovellutusmuotoa käyt-töasennossa,
Kuva 4 esittää keksinnön kolmatta sovellutusmuotoa käyttöasennossa,
Kuva 5 esittää keksinnön neljättä sovellutusmuotoa käyttöasennossa ja
Kuva 6 esittää keksinnön yksipuolista sovellutusmuotoa samoin käyttöasennossa.
4 69900
Kuvan 1 mukainen tulppaelin on esimerkki keksinnön ns. kaksiläppäisestä toteutuksesta, joka on stanssattu edullisesti aaltopahvista tai vastaavat lujuus- ja jäykkyysominaisuudet omaavasta levystä. Kyseisessä toteutuksessa läpät la ja Ib sijaitsevat stanssatussa asennossa elimen ääriosina ja ne ovat kumpikin tarkoitetut peittämään oleellisesti puolet pyöreästä ontelo-reiästä. Läppäosien suoriin reunoihin liittyvät elimen osat, joista taivutusnuuttauksia 4 pitkin vastakkain taivuttamalla saadaan muodostetuksi elimen varsiosa 2. Varsiosan puoliskoista kumpikin liittyy omaan läppäeli-meensä taivutusnuuttauksella 3. Läppäosat la ja Ib oleellisesti kohtisuoraan asentoon vastakkain taivutettuihin varsiosiin nähden taivuttamalla päästään kuvan 2 mukaiseen käyttötilanteeseen. Onteloreikään tulppaelin-tä työnnetäessä taivutetaan läppäosia vielä voimakkaammin taaksepäin, jopa oleellisesti varsiosaa vasten, jolloin sisääntyöntäminen helpottuu, eivätkä läppien reunat haraa vastaan rosoista onteloreiän seinämää vasten. Tulppaelimen tultua työnnetyksi määräsysvyyteensä, aukenevat läppäelimet kuvan 2 mukaiseen asentoon materiaalin oikenemispyrkimyksen vuoksi. Oleellisesti varsiosien taivutusnuuttausten 4 kohdalla on elin stanssattu jonkinverran muuta osaa leveämmäksi, jolloin elimeen muodostuu vastekorvakkeet 2a ja 2b, jotka rajoittavat varsiosan 2 sisääntunkeutumista onteloreiän suuhun vastaamalla.
Kuvien 1 ja 2 mukaisessa tulppaelimen toteutusmuodossa ovat läppäelimet la ja Ib mitoitettu siten, että läppä-osien kaarevuuskeskipiste sijaitseen kuvassa 1 jonkinverran taivutusnuuttauksista 3 läppäosien kärkeen päin, jolloin läppäosista muodostuu loivasti puolielliptisiä siten, että mitta A kuviossa 2 tulee olemaan jonkinverran suurempi kuin tukittavan aukon vastaavansuuntainen halkaisija. Tällä läppäosien mitoituksella aikaansaadaan se, että läpät taipuvat jonkinverran taaksepäin 5 69900 elimen ollessa onteloreikään työnnettynä ja aikaansaavat onteloreiän seinämään tukeutumalla elimen lukkiutu-misen reikään elintä ulospäin pakottavia voimia vastaan. Vastaavasti tukeutuu läppien vastakkain painunut kosketusalue varsiosan ja korvakkeiden 2a ja 2b välityksellä onteloreiän suulle voimia vastaan, jotka pyrkivät painamaan tulppaelintä syvemmälle reikään, kuten betonin painetta vastaan. Läppäosat tukeutuvat taas reunoiltaan onteloreiän seinämään sisäänpainavia voimia vastaan, jolloin elin on reikään asennettuna lukittu sekä ulospakottavia että sisäänpakottavia voimia vastaan.
Edelläkuvatun perusrakenteen lisäksi sisältyy esitettyyn tulppaelimeen edullisesti myös nuuttausten 3 kohdalle tehty loveus 2", jolla aikaansaadaan elimeen valuma-aukot onteloreikään mahdollisesti kerääntyneen veden poistumisen mahdollistamiseksi. Samalla muodostaa loveuksen varisosassa oleva reuna hyvän ohjausvasteen tulppaelintä onteloreikään työnnettäessä. Lisäksi on edullista tehdä varsiosan kumpaankin puoliskoon ainakin yksi kohdakkain asetettu reikä 2', jolloin tulppaelin ei pääse muodostamaan onteloreiän suulle valettavaa be-tonitulppaa halkaisevaa väliseinää.
Keksinnön mukainen tulppaelin soveltuu erityisesti ontelolaattojen reikien sulkemiseen, jotka reiät ovat yleensä pyöreitä, mutta nykyisin paksummissa laatoissa poikkileikkaukseltaan myös muun muotoisia, kuten selvästi elliptisiä, neliömäisiä, suunnnikkan muotoisia tai monikulmioita. Näitä tilanteita varten voidaan sul-kuläpät la ja Ib muotoilla tukittavan reiän mukaan, joista esimerkkejä on esitetty kuvioissa 3-5. Erityisesti poikkileikkaukseltaan neliömäisen tai suunnikkaan muotoisen reiän sulkemiseen voidaan käyttää kahta muunnelmaa, jotka on esitetty kuvioissa 4 ja 5. Sulkuläpät voivat olla neliön tai suunnikkaan puolikkaan muotoi 6 69900 set, tai vaihtoehtoisesti neliön tai suunnikkaan halkaisijan määrittelemiä kolmioita vastaavat. Näiden vaihtoehtoisten toteutusten välillä on valinta suoritettava ensisijaisesti reäin asennon mukaan siten, että varsiosa 2 tulee pystyasentoon.
Näiden poikkileikkaukseltaan nelikulmaisten tai suorakaiteen muotoisten reikien sulkemisessa saattaa olla edullista aikaansaada tulppaelin myös kuvan 6 mukaisesti yksipuolisena, jolloin läppäosan 1 ulkonemamitta A varsiosasta 2 on valittava edelläkuvattua vastaavasti tukittavan onteloreiän mukaan. Tällä rakenteella on etunaan varsin yksinkertainen toteutus, mutta lujuuden kannalta on otettava huomioon, että yksi sulkuläppä kantaa koko betonipaineen kuormituksen asennusvaluti-lanteessa. Tällöin on läpän nurjahdusalttius selvästi suurempin kuin kaksipuolisissa toteutuksissa, joissa läppä on tuettu varrella 1 keskialueeltaan. Haittapuolena tällä yksipuolisella rakenteella on myös se, että varsi peittää yhden onteloseinämän sisäpinnan, jolloin valutartunta tältä osin jää huonoksi.
Erityisesti paksuissa tai suurta kantavuutta varten valmistetuissa ohuemmissakin laatoissa saattavat onte-loreiät olla selvästi elliptisiä, joko siten, että ellipsin isoakseli on pystysuunnassa tai vaakasuunnassa. Näissä toteutuksissa on otettava huomioon tulppaelintä mitoitettaessa, että tulppaelin on pyrittävä sijoittamaan ontelolaatan reikään varsiosa oleellisesti pysty-tasossa laattareunuksen täytevalun lujuusominaisuuksien vuoksi.
Claims (9)
1. Tulppaelin ontelolaatan tai vastaavan rakennus- yms. elementin tai muun onteloreiän pään sulkemiseksi rajoitetulla etäisyydellä onteloreiän suulta, joka tulppa-elin koostuu ainakin yhdestä reiän poikkileikkauksen oleellisesti samassa tasossa peittävästä sulku- eli läppäosasta (1) sekä läppäosan onteloreikään sisääntun-keutumista rajoittavasta, onteloreiän suulle tukeutuvasta pidäke- eli varsiosasta (2), tunnettu siitä, että se on valmistettu yhtenäiseksi levyelemen-tiksi, jossa läppäosa (1), vastaavasti läppäosat (la,Ib) ovat taivutettavissa oleellisesti kohtisuorasti yksinkertaisesta tai vastaavasti kaksinkertaiseksi taivutetusta varsiosasta (2) ulkoneviksi sekä varsiosa on varustettu pidäkeulokkeilla (2a,2b) onteloaukon reunaan tukeutumiseksi, ja että läppäosan (1), vastaavasti yhteenlaskettu läppäosien (la,Ib) kohtisuora ulkonema-mitta (A) varsiosasta (2) ylittää onteloreiän vastaavan kohdan halkaisijamitan, jolloin onteloreikään työnnettynä läppäosa (1), vastaavasti läppäosat (la,Ib) muodostavat varsiosan (2) kanssa ontelon aukon suuntaan avautuvan, lievästi 90° alittavan kulman.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tulppaelin, tunnettu siitä, että läppäosat (la,Ib) muodostavat lievästi/selvästi elliptisen kuvion, ja että ellipsin isoakseli vastaa mainittua mittaa (A) ja varsiosa (2) on kiinnitetty läppäosiin oleellisesti ellipsin pikku-akselia noudattavaksi.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tulppaelin, tunnettu siitä, että läppäosat (la,Ib) muodostavat elliptisen kuvion, ja että ellipsin pikkuakseli vastaa mainittua mittaa (A) ja varsiosa (2) on kiinnitetty läppäosiin oleellisesti ellipsin pikkuakselia noudattavaksi . 8 69900
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tulppaelin, tunnettu siitä, että läppäosat (la,Ib) ovat neliöitä tai suunnikkaita, ja että varsiosa (2) on kiinnitetty läppäosiin neliöiden tai suunnikkaiden vastakkain olevia sivuja pitkin.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tulppaelin, tunnettu siitä, että läppäosat (la,Ib) muodostavat kaksi kannat vastakkain olevaa kolmiota, ja että varsi-osa (2) on kiinnitetty läppäosiin oleellisesti kolmioiden kantaa noudattaen.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tulppaelin, tunnettu siitä, että läppäosa (1) on neliö tai suunnikas ja että varsiosa (2) on kiinnitetty neliön tai suunnikkaan reunaan.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen tulppaelin, tunnettu siitä, että varsiosa on varustettu ainakin yhdellä läpikulkevalla reiällä (2').
7 69900
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1-7 mukainen tulppaelin, tunnettu siitä, että varsiosa (2) sekä läppäosa (1) vastaavasti läppäosat (la,1b) ovat kavennetut osien liittymäkohdissa mainittuun mittaan (A) nähden kohtisuorassa suunnassa valuma-aukkojen (2") sekä ohjausolakkeiden muodostamiseksi.
9 Patentkrav: 6 9 9 0 0
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI843033A FI69900C (fi) | 1984-08-01 | 1984-08-01 | Propp |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI843033 | 1984-08-01 | ||
FI843033A FI69900C (fi) | 1984-08-01 | 1984-08-01 | Propp |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI843033A0 FI843033A0 (fi) | 1984-08-01 |
FI69900B FI69900B (fi) | 1985-12-31 |
FI69900C true FI69900C (fi) | 1986-05-26 |
Family
ID=8519424
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI843033A FI69900C (fi) | 1984-08-01 | 1984-08-01 | Propp |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI69900C (fi) |
-
1984
- 1984-08-01 FI FI843033A patent/FI69900C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI843033A0 (fi) | 1984-08-01 |
FI69900B (fi) | 1985-12-31 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US4454699A (en) | Brick fastening device | |
US6681539B2 (en) | Concrete form panels, concrete wall and method of forming | |
EP0807727B1 (en) | Kit comprising a building component and at least one spacer | |
US4856245A (en) | Support plate for tiles | |
US4302918A (en) | Plug | |
FI69900C (fi) | Propp | |
KR20070067722A (ko) | 형틀 패널 | |
US4718212A (en) | Concrete insert | |
JPH0627686Y2 (ja) | 木製ブロック | |
KR200236765Y1 (ko) | 조립식암거 | |
KR19990019928U (ko) | 조립건물용 패널 | |
KR100536067B1 (ko) | 건축물 기초의 외단열 구조 | |
JPS6122115Y2 (fi) | ||
KR20210001954U (ko) | 단열재 고정구 | |
KR100213561B1 (ko) | 건축용 합성데크플레이트 | |
JP4722302B2 (ja) | 建物用基礎パッキン | |
JPS634137Y2 (fi) | ||
KR200346432Y1 (ko) | 외벽 단열용 스티로폼의 연결구조 | |
JPS5814744Y2 (ja) | 竪樋固定具 | |
JPH10121588A (ja) | 土台用スペーサ | |
KR200240465Y1 (ko) | 논두렁 보호구 | |
KR200186957Y1 (ko) | 콘크리트 구조물의 매설용 파이프 | |
WO2003062550A1 (en) | An anchor | |
GB2337540A (en) | A lintel with means for securing a block of insulating material | |
JPH0217057Y2 (fi) |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: G. A. SERLACHIUS OY |