FI69898B - Byggblock - Google Patents

Byggblock Download PDF

Info

Publication number
FI69898B
FI69898B FI841168A FI841168A FI69898B FI 69898 B FI69898 B FI 69898B FI 841168 A FI841168 A FI 841168A FI 841168 A FI841168 A FI 841168A FI 69898 B FI69898 B FI 69898B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
ingot
side walls
cavity
transverse
filling
Prior art date
Application number
FI841168A
Other languages
English (en)
Other versions
FI841168A (fi
FI69898C (fi
FI841168A0 (fi
Inventor
Matti Antero Sundberg
Original Assignee
Matti Antero Sundberg
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Matti Antero Sundberg filed Critical Matti Antero Sundberg
Priority to FI841168A priority Critical patent/FI69898C/fi
Publication of FI841168A0 publication Critical patent/FI841168A0/fi
Publication of FI841168A publication Critical patent/FI841168A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI69898B publication Critical patent/FI69898B/fi
Publication of FI69898C publication Critical patent/FI69898C/fi

Links

Landscapes

  • Retaining Walls (AREA)
  • Revetment (AREA)

Description

Rakennusharkko 6 9 8 9 8
Keksintö liittyy rakennusharkkoon, joka on betonista, ja jossa harkossa on kaksi pitkittäistä sivuseinää, 5 joiden tasot ovat yhdensuuntaiset ja jossa harkossa sivuseiniä yhdistää kolme sivuseiniä vastaan kohtisuorasti olevaa poikittaisseinää, joiden poikittaisseinien päällyspinnat sijaitsevat sivuseinien päällyspintatasojen alapuolella ja jossa harkossa on harkon sisällä kolme täyttövaluonteloa, 10 jolloin kolmannen täyttövaluontelon pääty on avoin, ensimmäisen valuontelon sisältävän harkko-osan leveys, eli hark-koleveys on sama kuin tämän harkko-osan pituus mitattuna harkon päätyseinän ulkopinnalta toisen poikittaisseinän toisen täyttövaluontelon puoleiselle pinnalle ja toisen 15 poikittaisseinän toisen täyttövaluontelon puoleisen pinnan ja sivuseinien liitäntäkohtaan on muodostettu katkaisukoh-ta.
Ennestään tekniikan tason mukaisesti tunnetaan harkkorakenteita, jotka koostuvat nimenomaan yhdestä mate-20 riaalista kuten betonista, ja joiden kohdalla on tunnettua käyttää madallettuja väliseiniä poikittaisraudoituksen helpottamiseksi ja joiden kohdalla on ollut myös tunnettua käyttää toisesta päästään avonaista rakennetta valun jatkuvuuden takaamiseksi limitysvaiheessa. Mainitunlaisia rat-25 kaisuja on esitetty mm. seuraavissa julkaisuissa: SE-pa- tenttijulkaisussa 220 786, NO-patenttijulkaisuissa 25 829 ja 27 532 ja CH-patenttijulkaisuissa 600 084 ja 474 642.
Lisäksi esim. FI-patenttihakemuksesta 822478, DE-patenttijulkaisusta 808 379 ja CH-patenttijulkaisuista 30 424 170 ja 459 516 tunnetaan onteloharkkoja, joihin on muo dostettu katkaisukohdat harkon katkaisemiseksi limityksen edellyttämiin pituuksiin. Tällaisen katkaisun järjestämistä puoltaa esimerkiksi se, että vältetään tällöin useiden harkkotyyppien samanaikainen tarve työmaalla ja myös limi-35 tyssuunnitelmiin saadaan joustomahdollisuutta. Tunnetut harkkotyypit eivät kuitenkaan ole sellaisia, että sekä suorat seinäosuudet että nurkkakohdat voitaisiin tehdä käyttä- 2 69898 mällä vain yhtä harkkotyyppiä.
Hakemuksen mukainen keksinnöllinen harkko tuo ratkaisun erityisesti yllä mainittuun ongelmaan. Keksinnön mukainen harkko luo aivan uuden ratkaisun väliseinäpinnoil-5 taan madallettuun ja toisesta päästään avoimeen harkkotyyp-piin ja se perustuu nimenomaan oikeaan ontelokoon valintaan, ontelomuodon valintaan ja oikeaan katkaisujärjestelyyn, jolloin limitysnäkökohdat ovat olleet myös määräävinä tekijöinä.
10 Limityksessä, esimerkiksi 1/3-kivilimityksessä, tu lee rakenne voida kullakin seinällä muodostaa niin, että eri perusontelo-osista muodostuva modulimainen rakenne säilyy ja että nimenomaan uusi katkaistu harkkorakenne on sovitettavissa yhdeksi osaksi pääasiassa perusharkkotyypistä 15 koostuvaan limitettyyn rakenteeseen. Nurkkakohdan limityksen tulee muodostua sellaiseksi, että tuotaessa harkko kummalta seinäosuudelta tahansa nurkkakohtaan muodostuu nurkkaan yhtenäinen suora ontelopilari täytösvalua varten.
Keksinnölle on tunnusmerkillistä se, mitä on ilmoi-20 tettu patenttivaatimuksissa.
Keksintö perustuu seuraavaan ideaan. Käytetään kolmea täytösvaluonteloa, joiden poikittaisseinien päällyspin-nat ovat sinänsä tunnetusti sivuseinien päällystasojen alapuolella, ja jossa viimeinen täytösvaluontelo on toisesta 25 päästään avoin ja jolloin tämä sinänsä tunnettu rakennetyyppi on nyt niin muodostettu, että ensimmäisen ontelon sisältävän harkko-osan leveys, eli harkkoleveys, on sama kuin kyseisen harkko-osan pituus. Tällöin leveys on laskettu toisen sivuseinän ulkopinnalta toisen sivuseinän ulko-30 pinnalle ja pituus on laskettu harkon päätypinnasta eli ensimmäisen poikittaisseinän ulkopinnasta ensimmäisen ontelon keskiönteloon rajoittuvan poikittaisseinän keskiontelon puoleiselle pinnalle. Ensimmäinen harkko-osa on siten muodoltaan neliömäinen päältä katsoen. Harkkoon on keksinnön 35 mukaisesti järjestetty katkaisukohta ensimmäisen ja toisen sivuseinän ja toisen poikittaisseinän liittymäkohtien tuntumaan keskimmäisen täyttövaluontelon puolelle. Katkaisu- 3 69898 järjestely muodostuu katkaisu-urista. Toisen ja kolmannen täyttövaluontelon sisältävät harkko-osat on muodostettu muodoltaan yhteneviksi ja ulkomitoiltaan samansuuruisiksi. Täyttövaluonteloiden kulmapyöristykset on järjestetty kaik-5 kiin muihin poikittaisseinien ja sivuseinien välisiin kulmiin paitsi katkaisupisteen luona sijaitseviin. Katkaisu-ura mahdollistaa harkon katkaisun itse rakennuspaikalla. Katkaisun tapahduttua muodostuu uusi harkko, jonka molemmat ontelot ovat nyt toisesta päästään avoimia.
10 Keksinnön mukaisesta harkosta saadaan katkaisemalla olennaisesti 1/3 harkko ja 2/3 harkko, jotka mahdollistavat limitettyjen rakenteiden helpon päättämisen.
Keksinnön muut edut ja yksityiskohdat käyvät ilmi seuraavasta selostuksesta, jossa viitataan oheisiin pii- 15 rustuksiin, joissa kuvio 1 esittää aksonometristä kuvantoa keksinnön mukaisesta rakennusharkosta, kuvio 2 on kuvanto päältä keksinnön mukaisesta harkosta, 20 kuvio 3 esittää keksinnön mukaisella harkolla suo ritettua limitystä, ja kuvio 4 esittää limityksen rivejä I ja II päältä, jolloin I-rivin kummassakin päässä on käytetty katkaistuja harkkoja.
25 Kuviossa 1 on esitetty betoninen rakennusharkko, jos sa harkossa on kaksi pitkittäistä sivuseinää 1 ja 2, joiden sivuseinien tasot ovat yhdensuuntaiset. Sivuseiniä yhdistää kolme sivuseiniä vastaan kohtisuoraa poikittaisseinää 3, 4 ja 5. Poikittaisseinien päällyspinnat 6, 7, 8 sijaitsevat 30 sivuseinien 1 ja 2 päällyspintatasojen 9 ja 10 alapuolella vaakaraudoituksen mahdollistamiskesi. Harkon sisällä on kolme täytösvaluonkaloa 11, 12 ja 13, jolloin kolmannen täytös-valuonkalon pääty on avoin ns. kuivasaumasiltojen muodostumisen estämiseksi harkkoja toisiina päittäin liitettäessä.
35 Etäisyys b katkaisukohdasta poikittaisseinän 5 keskiviivalle on sama kuin mitta onkalon 13 päädystä siihen.
Kuviossa 2 on tarkemmin esitettu onkalorakenteen 69898 muodot ja vahvistusten ja katkaisukohden P sijainti. Kirjaimella a merkitään harkon leveyttä ja samalla onkalon 11 sisältävän harkko-osan leveyttä mitattuna sivuseinien ulkopinnalta ulkopinnalle. Kyseinen mitta on yhtä suuri kuin 5 matka onkalon 11 poikittaisseinän 3 ulkopinnalta poikit-taisseinän 4 eli onkalon 11 toisen poikittaisseinän 4 ulkopinnalle eli täyttövaluonkalon 12 puoleiselle pinnalle. Ensimmäisen onkalon sisältävä harkko-osa on siten päältä katsoen neliön muotoinen. Katkaisukohta, merkitty kirjaili) mella P on järjestetty aivan toisen poikittaisseinän eli seinän 7 ja sivuseinien 1 ja 2 liittymäkohdan läheisyyteen keskimmäisen täytösvaluonkalon 12 puolelle. Katkaisujär-jestely muodostuu molemmilla sivuseinillä sijaitsevasta alhaalta ylös seinäpintojen poikki kulkevasta katkaisu-15 urasta 14 joka ulottuu molemmilla seinäpinnoilla sisäpin-tatasosta seinäelemencin keskustaa kohti. Kyseinen katkaisu-ura 14 mahdollistaa harkkoelementin tarkan katkaisun itse rakennustyömaalla. Katkaisu-uran käytön tehokkuus perustuu mm. siihen, että ura suuntaa murtuman etenemisen oi-20 kein eli suoraa sivuseinien poikki ja murtumapinnasta tulee tällöin tasainen. Katkaisukohdan keksinnöllinen valinta tekee mahdolliseksi sen, että kun katkaisu suoritetaan muodostuu katkaistu harkko, joka muodostuu nyt edullisesti kahdesta toisesta päästään avoimesta täytösvaluonka-25 losta, tai pienempi onkalon 11 sisältävä rakennusharkko.
Ensimmäisen harkko-osan neliömäinen poikkileikkausrakenne mahdollistaa kulmakohtiin yhtenäisen pylväsrakenteen tuotaessa perusharkko kulmakohtaan eri sivuilta.
Olennaista on, että täyttövaluonkaloiden kulmakoh-30 dat on pyöristetty poikittaisseinien ja sivuseinien 1 ja 2 liittymäkohdista kaikkialta muualta paitsi katkaisukohdan luota. Pyöristysten tarkoituksena on antaa rakenteelle vahvuutta ja tasata kulmiin syntyviä jännityksiä. Terävät kulmat johtaisivat murtumatodennäköisyyden kasvamiseen.
35 Kuviossa 3 esitetään keksinnön mukaisilla harkoilla suoritettua limitystä. Rakenne muodostuu kahdesta vuorotte- 5 69898 levästä rivimuodosta I ja II, joissa I:ssä on käytetty katkaistua harkkoa seinämärakenteen kummassakin päädyssä. Kun ensimmäistä, toista ja kolmatta harkko-osuutta merkitään nyt kirjaimilla A, B ja C saadaan kuviossa 3 esitetty li-5 mitysrakenne. Harkoilla suoritettavan limityksen perusehto na on, että samanmuotoiset harkko-osat tulevat aina allekkain yhtenäisten valupylväiden muodostamiseksi rakenteeseen. Keksinnön mukaisessa rakenteessa on kulmissa aina harkko-osuus A. Tällöin kulmakohdat muodostuvat neliömäis-10 ten harkko-osien muodostamista pylväistä. Harkko-osien B ja C onkaloiden symmetrisestä rakenteesta poikittaissei-nään 4 nähden ja harkko-osien samanmuotoisuudesta ja samasta tilavuudesta johtuen voivat osat B ja C sijaita allekkain ja täytösvalupylväistä muodostuu rakenteeseen suoria 15 ja yhtenäisiä. Yhtenäiset valuonkalopilarit mahdollistavat hyvän pystyraudoituksen.
Kuviossa 4 on esitetty limitysrivejä päältä, limi-tysiriviä I ja riviä II. Rivissä I on käytetty limitysra-kenteessa sekä 1/3 harkkoa että 2/3 harkkoa siis sekä pien-20 tä neliömäistä osuutta että päistään avonaisista harkko-osuuksista B ja C muodostuvaa katkaistua harkkoa. Pientä harkkoa on merkitty kuviossa numerolla 15 ja suurempaa katkaistua harkkoa numerolla 16.
Kyseisten katkaistujen harkkojen käyttö mahdollistaa 25 seinämien päättämisen siten, että selvitään itse rakennuspaikalla yhdellä keksinnönmukaisella harkkorakenteella.

Claims (2)

69898
1. Rakennusharkko, joka on betonista, ja jossa harkossa on kaksi pitkittäistä sivuseinää (1 ja 2), joiden 5 tasot ovat yhdensuuntaiset ja jossa harkossa sivuseiniä yhdistää kolme sivuseiniä vastaan kohtisuorasti olevaa poikittaisseinää (3, 4, 5), joiden poikittaisseinien pääl-lyspinnat (6, 7, 8) sijaitsevat sivuseinien (1, 2) pääl-lyspintatasojen (9, 10) alapuolella ja jossa harkossa on 10 harkon sisällä kolme täyttäväluonteloa (11, 12 ja 13), jolloin kolmannen täyttövaluontelon (13) pääty on avoin, ensimmäisen valuontelon sisältävän harkko-osan leveys (a), eli harkkoleveys on sama kuin tämän harkko-osan pituus mitattuna harkon päätyseinän (3) ulkopinnalta toisen poikit-15 taisseinän (4) toisen täyttövaluontelon (12) puoleiselle pinnalle ja toisen poikittaisseinän (4) toisen täyttövaluontelon (12) puoleisen pinnan ja sivuseinien (1, 2) liitän-täkohtaan on muodostettu katkaisukohta (P), tunnet-t u siitä, että toisen ja kolmannen täyttövaluontelon (12 20 ja 13) sisältävät harkko-osat ovat samanmuotoiset ja ulkomitoiltaan yhtä suuret ja että toinen ja kolmas täyttöva-luontelo (12 ja 13) sijaitsevat symmetrisesti kolmannen poikittaisseinän (5) keskiviivaan nähden.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen betoninen raken-25 nusharkko, tunnettu siitä, että täyttövaluonteloi- den (11, 12, 13) poikittaisseinien (3, 4 ja 5) ja sivuseinien (1, 2) väliset nurkkaukset on muodostettu kaareviksi kaikkialla muualla paitsi katkaisukohtien (P) kohdalla.
FI841168A 1984-03-23 1984-03-23 Byggblock FI69898C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI841168A FI69898C (fi) 1984-03-23 1984-03-23 Byggblock

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI841168A FI69898C (fi) 1984-03-23 1984-03-23 Byggblock
FI841168 1984-03-23

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI841168A0 FI841168A0 (fi) 1984-03-23
FI841168A FI841168A (fi) 1985-09-24
FI69898B true FI69898B (fi) 1985-12-31
FI69898C FI69898C (fi) 1986-05-26

Family

ID=8518787

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI841168A FI69898C (fi) 1984-03-23 1984-03-23 Byggblock

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI69898C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI841168A (fi) 1985-09-24
FI69898C (fi) 1986-05-26
FI841168A0 (fi) 1984-03-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4034529A (en) Rebar bolster for solid grouted walls
US8171693B2 (en) Interlocking masonry blocks
US4854103A (en) Building system with interlocking blocks
CZ32394A3 (en) Set of blocks for bricklaying
US2176986A (en) Building construction
FI69898B (fi) Byggblock
ES2235544T3 (es) Elemento modular de encofrado para paredes de edificios.
US4974388A (en) Casing for making concrete construction components
JPH11107440A (ja) 建築構造物の壁面パネル
CN210947296U (zh) T型剪力墙模块及剪力墙
FI79377B (fi) Formsten.
RU20113U1 (ru) Стеновой блок
ATE37929T1 (de) Tunnelbauverfahren.
JP2533417B2 (ja) 型枠ブロックの施工方法
US2087522A (en) Gypsum timber
RU34186U1 (ru) Строительный стеновой блок
ES2759589T3 (es) Elemento de construcción de mampostería provisto de panel intermedio fabricado de material termoaislante y absorbente de sonido
BRPI1004610A2 (pt) blocos de encaixe e processo para construÇço de edificaÇÕes empregando esse blocos
RU2237787C1 (ru) Строительный блок
JPH04319147A (ja) プレキャストコンクリート板及びプレキャストコンクリート板を使用した壁構造の構築工法
ES2336290B1 (es) Marco prefabricado aligerado.
FI77297B (fi) Foerfarande foer aostadkommande av en armerad tegelbalk eller liknande, jaemte anordning foer genomfoerande av foerfarandet.
FI60276C (fi) Vaeggkonstruktion som bildas av pao varandra placerade rader av ihaoliga element och foerfarande foer bildande av en vaeggkonstruktion
SU1346742A1 (ru) Пустотелый блок сборно-монолитных сооружений
RU2042021C1 (ru) Строительный элемент

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired

Owner name: SUNDBERG, MATTI ANTERO