FI68929B - Blyackumulator - Google Patents

Blyackumulator Download PDF

Info

Publication number
FI68929B
FI68929B FI783303A FI783303A FI68929B FI 68929 B FI68929 B FI 68929B FI 783303 A FI783303 A FI 783303A FI 783303 A FI783303 A FI 783303A FI 68929 B FI68929 B FI 68929B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
lead
acid battery
battery according
material thickness
thickness
Prior art date
Application number
FI783303A
Other languages
English (en)
Other versions
FI783303A (fi
Inventor
Hans-Joachim Golz
Original Assignee
Varta Batterie
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Varta Batterie filed Critical Varta Batterie
Publication of FI783303A publication Critical patent/FI783303A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI68929B publication Critical patent/FI68929B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01MPROCESSES OR MEANS, e.g. BATTERIES, FOR THE DIRECT CONVERSION OF CHEMICAL ENERGY INTO ELECTRICAL ENERGY
    • H01M50/00Constructional details or processes of manufacture of the non-active parts of electrochemical cells other than fuel cells, e.g. hybrid cells
    • H01M50/10Primary casings; Jackets or wrappings
    • H01M50/147Lids or covers
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01MPROCESSES OR MEANS, e.g. BATTERIES, FOR THE DIRECT CONVERSION OF CHEMICAL ENERGY INTO ELECTRICAL ENERGY
    • H01M50/00Constructional details or processes of manufacture of the non-active parts of electrochemical cells other than fuel cells, e.g. hybrid cells
    • H01M50/30Arrangements for facilitating escape of gases
    • H01M50/342Non-re-sealable arrangements
    • H01M50/3425Non-re-sealable arrangements in the form of rupturable membranes or weakened parts, e.g. pierced with the aid of a sharp member
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02EREDUCTION OF GREENHOUSE GAS [GHG] EMISSIONS, RELATED TO ENERGY GENERATION, TRANSMISSION OR DISTRIBUTION
    • Y02E60/00Enabling technologies; Technologies with a potential or indirect contribution to GHG emissions mitigation
    • Y02E60/10Energy storage using batteries

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Gas Exhaust Devices For Batteries (AREA)
  • Sealing Battery Cases Or Jackets (AREA)
  • Supply Devices, Intensifiers, Converters, And Telemotors (AREA)
  • Secondary Cells (AREA)
  • Battery Electrode And Active Subsutance (AREA)

Description

I® KUULUTUSJ ULKAISU
J^Ta [B] (11) utlAggningsskrift 6 8929 (45) (51) Kv.lk.*/lnt.CI.4 H 01 M 2/04 SUOMI —FINLAND (21) Patenttihakemus — Patentansöknlng 7^3303 (22) HakemispSivä — Ansökningsdag 31 .10.78 (FI) (23) Alkupäivä — Giltighetsdag 31 .10.78 (41) Tullut julkiseksi — Blivit offentlig 05.08.79
Patentti- ja rekisterihallitus Nähtäväksipanon ja kuul.julkaisun pvm. - 31.07.85
Patent- och registerstyrelsen V Ansökan utlagd och utl.skriften publicerad (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus — Begärd prioritet 04.02.78 Saksan L i ί ttotasavalta-Förbundsrepubliken
Tyskland(DE) P 2804750.9 (71) Varta Batterie Aktiengesel1schaft, Am Leineufer 51, 3000 Hannover 21, Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) (72) Hans-Joachim Golz, Hannover, Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) (74) Lei tzinger Oy (54) Lyijyakku - Blyackumulator
Keksinnön kohteena on lyijyakku, jossa on ylisuurta sisäistä painetta varten varmuuslaite, joka on murtopintana elektrolyytti-tason yläpuolella.
Lyijyakut kehittävät erityisesti ladattaessa kaasuja, jotka voivat erityisolosuhteissa aiheuttaa räjähdyksiä. Kaasuja syntyy itsepur-kautumisen ansiosta myös silloin, kun akku ei ole käytössä.
Periaatteessa voidaan ajatella kahta kaasuuntuneiden akunkennojen räjähdyksen sytytyslajia, nimittäin akun uiko- ja sisäpuolista sytytystä. Sytytyksen tapahtuessa akun ulkopuolelta, tapahtuu ilman erityisiä varokeinoja sytytyksen läpikulku kaasunpoisto-tulppien kautta akun sisälle. Tällöin kennojen räjähtäminen estetään suurella varmuudella käyttämällä räjähdyksenestosuoja-tulppia. Niissä käytetään sytytyskipinän estimenä huokoisia aineita, jotka jakavat kaasuvirran moniin äärimmäisen pieniin osasiin.
2 68929
Sisäisessä sytytyksessä ei sitä vastoin käytännössä voida välttää räjähdystä, koska lataus- tai ylilatauskaasut ja sytytyskipinä syntyvät samassa suljetussa tilassa akun sisällä.
Julkaisusta US-PS 13 87 350 tunnetaan akkujen varmuustulppa, jonka lujuus on pienempi kuin kotelon kannella. Tulppa muodostuu päälleasetettavata renkaasta, joka on suljettu kalvolla.
Jos räjähtävä seos kennon sisäpuolella syttyy, suhteellisen heikko kalvo repeytyy ja lentää pois, joten laajenevat kaasut pääsevät ulos.
Kuvatussa laitteessa on välttämätöntä järjestää rengastulppaa varten oma asennuksensa ja ylimääräinen tiivistyksensä. Edelleen on ylipaineen vallitessa odotettavissa yksinomaan suuntaamaton räjähdys.
Siten keksinnön tehtävänä on pitää yksi- tai monikennoisessa akussa sellaisen reaktion seuraukset, jotka voivat vaihdella vähäisestä tukahduksesta ankaraan räjähdykseen, mahdollisimman vähäisissä rajoissa. Edelleen tulee välttää ylimääräiset kiinnitys-ja tiivistystoimenpiteet.
Tehtävä ratkaistaan keksinnön mukaan siten, että ainakin yhtä kansiseinämän osapintaa ympäröi pienemmän materiaalipaksuuden omaava murtopinta.
Näin syntyvät murtopinnat järjestetään edullisesti vaakasuorille kansipinnoille. Jos tällaisia murtopintoja käytettäessä syntyy räjähdys, olkoonpa sitten kyseessä sisä- tai ulkopuolinen sytytys, jos räjähdyssuojatulppia ei käytetä, repeää kenno pitkin ohennettua, osapintaa ympäröivää linjaa ja räjähdyspaine voi päästä vapaaseen ilmaan. Luonnollisestikin on mahdollista järjestää useampia tällaisia murtopintoja.
Ilman keksinnön mukaista menettelyä ovat kennoräjähdyksen seuraukset useimmiten melkoiset; toisaalta niissä voivat kennon osat irrota ja aiheuttaa vahinkoja ja toisaalta voivat kennon seinämät repeytyä 3 68929 happopinnan alapuolelle saakka niin, että rikkihappo valuu ulos ja aikaansaa huomattavia vahinkoja.
Erityisen merkittävää on muun materiaalin paksuuden mitoitus osapintojen tai murtopintojen rajoilla. Se täytyy järjestää niin, että kenno räjähtäessään repeytyy varmasti pitkin aiottua linjaa. Mutta materiaalin paksuuden tulee myös siellä olla vielä niin suuri, että normaalikäytössä ei synny vahinkoja. Käytännön kokeissa on osoittautunut, että materiaalin paksuuden tulee olla 0,2-0,6-kertainen normaalin kennon seinämän paksuuteen verrattuna. Tämä normaali materiaalipaksuus on polypropyleenistä valmistetuissa akkukoteloissa noin 1,6 - 2,8 mm.
Seuraavassa selitetään keksinnön kohdetta viittaamalla kuvioihin 1 - 3, joissa:
Kuvio 1 esittää akun kannen päällikuvantoa.
Kuvio 2 esittää osaleikkausta pitkin kuvion 1 viivaa AB.
Kuvio 3 esittää osaleikkausta pitkin kuvion 1 viivaa CD.
Kuvio A on osaleikkaus pitkin viivaa CD materiaalipaksuuden vaihdellessa.
Kuvio 3 on osaleikkaus pitkin viivaa CD materiaalipaksuuden pienetessä jatkuvasti.
Kuvio 1 esittää tavallista lyijyakun kantta 1 ylhäältäkäsin.
Tämän kannen vaakasuorat pinnat on varustettu keksinnön mukaisilla murtopinnoilla 2. Repeämislinjoja on merkitty numerolla 3.
Kuvio 2 esittää akun osaleikkausta kuvion 1 linjaa AB pitkin.
Kuten tästä osaleikkauksesta näkyy, on kansiseinämään A työstetty ura 3 niin, että murtopintoja 2 ympäröi alue, jonka materiaalivah-vuus 5 on vähäisempi. Kuviosta 3, joka on leikkaus kuvion 1 linjaa CD pitkin, voidaan tämä myös havaita. Materiaalin paksuus on siinäkin samaan tapaan vähäisempi ympäröivän alueen muotoilun 4 6 8 9 2 9 ansiosta .
Kuvion 4 esittämällä tavalla voidaan aikaansaada parannus ja lisävarmuutta siten, että jäljelle jäävä materiaalipaksuus ei ole vakio, vaan jäljelle jäävä materiaali vaihtelee paksuudeltaan. Kuten kuviosta 4 ilmenee, on jäljelle jäävässä materiaalissa aallonpohjia 51 ja aallonharjoja 52. Erityisesti aallonharjat t 52 estävät tahattoman vahingoittumisen, kun taas aallonpohjien 51 materiaali räjähdyksessä varmasti repeytyy ensiksi niin, että syntyy lävistyslinja. Välittömästi sen jälkeen koko murtopinta repeytyy.
Voi edelleen olla edullista suunnata räjähdysaa 1lot tiettyyn suuntaan esimerkiksi tunnetulla tavalla niin, että tässä tietyssä suunnassa voi syntyä räjähdyksessä vähäisiä vahinkoja tai kenno-rakennetta ajatellen niin, että tässä tietyssä suunnassa voi räjähdyksen sattuessa olla mahdollisimman vähäinen määrä ulostulevaa happoa. Sellainen suunnattu räjähdysaallon ohjaus voidaan aikaansaada siten, että materiaalin paksuus on kuviosta 5 ilmenevällä tavalla valittu siten, että toisella murtopinnan puolella jäljelle jäävä materiaalikerros on ohuempi kuin vastapuolella. Räjähdyksessä murtopinta repeytyy ensiksi kohdasta 54 ja vasta sitten kohdasta 53.
Jotta akun ulkopinnan likaantuminen estettäisiin, työstetään pinnat, ts. urat, jotka rajoittavat murtopintaa, edullisesti kannen tai kennokotelon sisäpinnalle.

Claims (7)

1. Lyijyakku, jossa on ylisuurta sisäistä painetta vastaan var-muuslaite, joka on murtopintana elektrolyyttitason yläpuolella, tunnettu siitä, että ainakin yhtä kansiseinämän (4) osapintaa (2) ympäröi pienemmän materiaalipaksuuden omaava murto-pinta (3).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen lyijyakku, tunnettu siitä, että osapinta (2) on järjestetty kannen (1) vaakasuoralla pinnalla.
3. Patenttivaatimusten 1 ja 2 mukainen lyijyakku, tunnet- t u siitä, että osapinnan ympäröinti on muodostettu sisäpuolelle kansimateriaaliin.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen lyijyakku, tunnettu siitä, että osapintaa ympäröivä alue on ura, joka aikaansaa ohuen ja tasaisen materiaalivahvuuden.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen lyijyakku, tunnettu siitä, että osapintaa ympäröivä alue on ura, joka aikaansaa ohuen ja epätasaisen materiaalivahvuuden.
5 6892 9
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen lyijyakku, tunnettu siitä, että osapintaa ympäröivän alueen jäljelle jäävä mate-riaalipaksuus muuttuu yhden tai useamman kerran.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen lyijyakku, tunnettu siitä, että jäljelle jäävä materiaalipaksuus on 0,2 0,6 kertaa kannen tai säiliön pienin seinämäpaksuus.
FI783303A 1978-02-04 1978-10-31 Blyackumulator FI68929B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2804750 1978-02-04
DE2804750A DE2804750C2 (de) 1978-02-04 1978-02-04 Bleiakkumulator

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI783303A FI783303A (fi) 1979-08-05
FI68929B true FI68929B (fi) 1985-07-31

Family

ID=6031128

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI783303A FI68929B (fi) 1978-02-04 1978-10-31 Blyackumulator

Country Status (17)

Country Link
US (1) US4245010A (fi)
JP (1) JPS54111639A (fi)
AT (1) AT365372B (fi)
BE (1) BE873877A (fi)
CA (1) CA1119245A (fi)
CH (1) CH634171A5 (fi)
DE (1) DE2804750C2 (fi)
DK (1) DK149278C (fi)
ES (1) ES239659Y (fi)
FI (1) FI68929B (fi)
FR (1) FR2416556A1 (fi)
GB (1) GB2013963B (fi)
GR (1) GR67249B (fi)
IT (1) IT1110378B (fi)
NL (1) NL186419C (fi)
NO (1) NO157278C (fi)
SE (1) SE448584B (fi)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5871980U (ja) * 1981-11-11 1983-05-16 古河電池株式会社 密閉蓄電池
US4803136A (en) * 1985-09-30 1989-02-07 Emerson Electric Co. Method of manufacturing a safety vented container and product
EP0881697B1 (en) * 1996-02-15 2002-09-18 TOYO KOHAN Co., Ltd Cladding material for a safety valve
US6257267B1 (en) * 1996-08-06 2001-07-10 Toyo Kohan Co., Ltd. Safety valve element for capacitor and capacitor case lid with safety valves
US6696196B1 (en) 1999-08-18 2004-02-24 Itt Manufacturing Enterprises, Inc. Closed battery container having high volume rapid venting feature
JP4155734B2 (ja) * 2001-12-20 2008-09-24 三洋電機株式会社 電池の安全弁
US7678492B2 (en) * 2002-05-18 2010-03-16 Compagnie Plastic Omnium Battery vent and pressure blowout relief frit
US7294429B2 (en) * 2003-01-03 2007-11-13 The Gillette Company Alkaline cell with flat housing
US6833215B2 (en) * 2003-01-03 2004-12-21 The Gillette Company Alkaline cell with flat housing
US7435395B2 (en) * 2003-01-03 2008-10-14 The Gillette Company Alkaline cell with flat housing and nickel oxyhydroxide cathode
US7491464B2 (en) * 2003-01-03 2009-02-17 The Gillette Company Alkaline cell with flat housing
US7351495B2 (en) * 2003-04-16 2008-04-01 The Gillette Company Method of adding electrolyte to a gap between the cathode and separator of an alkaline cell
US20090047572A1 (en) * 2007-08-16 2009-02-19 Micropower Electronics, Inc. Controlled pressure release for packaged batteries and associated systems and methods
WO2011048782A1 (ja) * 2009-10-19 2011-04-28 パナソニック株式会社 二次電池
JP4605823B1 (ja) * 2010-03-29 2011-01-05 章 池田 密閉型電池の安全弁及びそれを用いた密閉型電池
US20180138478A1 (en) * 2016-11-14 2018-05-17 Anhui Xinen Technology Co., Ltd. Alleviating explosion propagation in a battery module
US10008752B1 (en) 2016-12-23 2018-06-26 Anhui Xinen Technology Co., Ltd. Safety feature for energy storage device
DE102020207109A1 (de) * 2020-06-05 2021-12-09 Elringklinger Ag Elektrochemische Zelle, Verfahren zur Herstellung einer elektrochemischen Zelle, elektrochemisches System und Verfahren zur Herstellung eines elektrochemischen Systems
DE102020207110A1 (de) * 2020-06-05 2021-12-09 Elringklinger Ag Berstvorrichtung und Verfahren zur Herstellung einer Berstvorrichtung

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1387350A (en) * 1919-02-24 1921-08-09 Gould Storage Battery Co Safety device for storage batteries
JPS3514315B1 (en) * 1958-10-10 1960-09-29 Union Carbide Corp Rechargeable dry cell
US3401314A (en) * 1966-03-07 1968-09-10 Gen Electric Electrolytic capacitor having a cover with sealing and venting means therein
US3688162A (en) * 1971-06-14 1972-08-29 Sangamo Electric Co Sealed casing for electrolytic capacitor with pressure relief vent
US3741813A (en) * 1971-11-03 1973-06-26 Esb Inc Battery having gas pervious liquid impervious member sealed over holein top
JPS5024983U (fi) * 1973-06-29 1975-03-20
US4056659A (en) * 1976-02-11 1977-11-01 Union Carbide Corporation Primary dry cell having a novel venting closure

Also Published As

Publication number Publication date
DK17779A (da) 1979-08-05
CA1119245A (en) 1982-03-02
NO784105L (no) 1979-08-07
IT7919607A0 (it) 1979-01-25
GB2013963A (en) 1979-08-15
DE2804750A1 (de) 1979-08-09
NL7811255A (nl) 1979-08-07
FR2416556A1 (fr) 1979-08-31
IT1110378B (it) 1985-12-23
ATA801278A (de) 1981-05-15
FR2416556B1 (fi) 1984-03-23
NO157278C (no) 1988-02-17
DK149278C (da) 1986-09-29
JPS54111639A (en) 1979-09-01
DE2804750C2 (de) 1982-03-25
ES239659Y (es) 1979-05-16
BE873877A (fr) 1979-05-29
SE448584B (sv) 1987-03-02
GB2013963B (en) 1982-07-14
US4245010A (en) 1981-01-13
AT365372B (de) 1982-01-11
ES239659U (es) 1979-01-01
NO157278B (no) 1987-11-09
DK149278B (da) 1986-04-14
GR67249B (fi) 1981-06-25
SE7811855L (sv) 1979-08-05
NL186419C (nl) 1990-11-16
CH634171A5 (de) 1983-01-14
NL186419B (nl) 1990-06-18
FI783303A (fi) 1979-08-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI68929B (fi) Blyackumulator
JP4907362B2 (ja) 安全装置を備えた中型又は大型バッテリーパック
US4256812A (en) Sealed type battery
US20080145747A1 (en) Safety Structure for a Plastic Battery Case
US11909071B2 (en) Vehicle with a high-voltage battery
AU3107299A (en) End cap seal assembly for an electrochemical cell
JPS6394555A (ja) 電気化学電池の逃圧装置及び電気化学電池
US4584248A (en) Sealed lead-acid secondary cell
US5217823A (en) Explosion resistant vent cap
JP3551342B2 (ja) 密閉型電池
JPH06215760A (ja) 非水電解液電池
CA1064105A (en) Primary dry cell with masked separator
CN211455729U (zh) 具有防爆功能的镍氢圆柱电池
CN112002861B (zh) 电池防爆阀
CA2165152A1 (en) Safety vent for a sealed prismatic electrical device
KR0136121Y1 (ko) 전지의 방폭침 구조
CN116014347B (zh) 电化学装置及电子设备
KR100378020B1 (ko) 폴리올레핀계 수지제 안전판을 이용한 리튬 이온 전지
JPS60200456A (ja) 密閉式円筒形アルカリ蓄電池
JP2005038709A (ja) 密閉型電池
KR0136122Y1 (ko) 유기 전해질 전지의 방폭침 구조
JPS6224903B2 (fi)
KR0130854Y1 (ko) 리튬 1차 전지용 안전판
JPH117929A (ja) 電 池
US3932196A (en) Primary dry cell with gas-venting passageway through the cathode mix

Legal Events

Date Code Title Description
FC Application refused

Owner name: VARTA BATTERIE AKTIENGESELLSCHAFT