FI68672B - Avlaegsnande av selen ur syrliga kopparsulfatloesningar - Google Patents

Avlaegsnande av selen ur syrliga kopparsulfatloesningar Download PDF

Info

Publication number
FI68672B
FI68672B FI812527A FI812527A FI68672B FI 68672 B FI68672 B FI 68672B FI 812527 A FI812527 A FI 812527A FI 812527 A FI812527 A FI 812527A FI 68672 B FI68672 B FI 68672B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
selenium
dissolved
solution
copper
process according
Prior art date
Application number
FI812527A
Other languages
English (en)
Other versions
FI68672C (fi
FI812527L (fi
Inventor
Donald Robert Weir
Derek George Eagland Kerfoot
Hugh Carl Scheie
Original Assignee
Sherritt Gordon Mines Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sherritt Gordon Mines Ltd filed Critical Sherritt Gordon Mines Ltd
Publication of FI812527L publication Critical patent/FI812527L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI68672B publication Critical patent/FI68672B/fi
Publication of FI68672C publication Critical patent/FI68672C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01BNON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
    • C01B19/00Selenium; Tellurium; Compounds thereof
    • C01B19/001Preparation involving a liquid-liquid extraction, an adsorption or an ion-exchange

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)
  • Electrolytic Production Of Metals (AREA)

Description

! 68672
Seleenin poistamista happamista Kuparisulfaatin liuoksista
Keksintö koskee liuenneen seleenin poistamista happamista kuparisulfaatin vesiliuoksista.
3 Monet menetelmät kuparin eristämiseksi malmeistaan sisältävät elektrolyyttisen rikastusvaiheen, jossa hapanta kuparisulfaattiliuosta elektrolysoidaan alkuainekuparin saostamiseksi sähkökennon katodille. Kuparimalmit sisältävät usein myös seleeniä ja käsiteltäessä tällaista malmia lo siten, että saadaan napan kuparisulfaattiliuos elektrolyysiä varten, on todennäköistä, että kuparisulfaattiliuos sisältää seleeniä. Liuennut seleeni on tavallisesti neliarvoisena seleeni(IV):nä ja kuusiarvoisena seleeni(VI):nä.
Seleeni(IV) pyrkii saostumaan kuparin mukana sähkö-15 kennon katodille ja täten kontaminoimaan tuotteena olevan kuparin. Seleenin läsnäolo kuparissa huonontaa sen fysikaalisia ominaisuuksia ja sen vuoksi on edullista poistaa liuennut seleeni(IV) miltei kokonaan kuparisulfaattiliuok-sesta ennen elektrolyyttistä rikastusta. Käytännössä tämä 20 merkitsee, että tavallisesti on välttämätöntä pienentää liuenneen seleeni(IV):n pitoisuus alle noin 1 ml/l:ksi.
Vaikka liuennut seleeni(VI) ei saostu kuparin mukana elektrolyyttisessä rikastusvaiheessa samassa määrin kuin liuennut seleeni(IV), on kuitenkin yleensä edullista pois-25 taa myös liuennut seleeni(VI). Hapan kuparisulfaattiliuos sisältää usein myös muita liuenneita metalleja, kuten nikkeliä, jotka eristetään liuoksesta kuparin elektrolyyttisen rikastumisen jälkeen, ja liuennut seleeni(VI) saattaa kontaminoida tämän toisen tuotteen. Liuenneen selee-30 ni(VI):n pitoisuus tulisi edullisesti alentaa suunnilleen alle 10 mg/l:ksi.
Viime aikoina on ehdotettu useita menetelmiä seleenin poistamiseksi happamista kuparisulfaattiliuoksista, mutta syystä tai toisesta nämä tunnetut menetelmät eivät 35 ole erityisen hyviä silloin, kun liuoksesta pitäisi rikastaa kupari elektrolysoimalla.
2 68672
Tiedetään esimerkiksi, että seleeni(IV) voidaan saostaa normaalipaineessa avonaisessa astiassa tai kontaktikolonnissa käyttäen rikkidioksidia tai natrium-sulfiittia pelkistimenä. Tällä tunnetulla menetelmällä 5 on vaikea alentaa liuenneen seleeni(IV);n pitoisuus kuparin elektrolyyttisen rikastuksen vaatimalle kyllin alhaiselle tasolle, jotta saataisiin valmistetuksi kuparia, jossa on tarpeeksi vähän seleeniä. Tällä menetelmällä ei voida myöskään saostaa seleeni(VI):a, paitsi 10 katalyytin, kuten halogenidin tai tiourean läsnäollessa. Tällaisen katalyytin käyttö kontaminoi hyvin todennäköisesti happaman kuparisulfaattiliuoksen ja tekee sen sopimattomaksi seuraavana vaiheena olevaan kuparin elekto-lyyttiseen rikastukseen.
Ib On myös tunnettua, että seleeni(IV) voidaan saos taa happamista kuparisulfaattiliuoksista rikkidioksidilla paineessa 0,7-7 atm ja lämpötilassa 110-170°C, jolloin saostuu kupari(I)selenidiä ja kuparijauhetta.
Tiedetään myös, että seleeni(VI) voidaan saostaa 20 käsittelemällä hapanta kuparisulfaattiliuosta metallisel la kuparijauheella lähellä liuoksen kiehumispistettä olevassa lämpötilassa. Käytäntöön sopivan reaktionopeuden saavuttamiseksi tarvitaan kuitenkin ainakin n. 160°C:n lämpötilaa.
Muut tunnetut menetelmät sisältävät seleeni(VI):n pelkistyksen seleeni(IV):ksi n. 225°C:ssa vedyllä, jonka osapaine on 40-60 atm.
Seleeni(VI) voidaan poistaa myös käyttäen nikkeli-, koboltti- tai rautajauhetta pelkistimenä vähintään n.
30 190°C:n lämpötilassa. Reaktiomekanismi sisältää ilmei sesti ensin kupari(II)-ionien pelkistyksen kupari(I)-ioneiksi, jotka sitten reagoivat selenaatti-ionien kanssa saostaen kupariselenidiä.
Kaikissa mainituissa tunnetuissa menetelmissä on 35 ollut välttämätöntä toteuttaa seleeni(VI):n poisto korkeassa lämpötilassa ja paineessa, jotta päästäisiin 3 68672 teollisuuden sovellutuksiin tarvittavaan kyllin suureen reaktionopeuteen ja kyllin pieneen seleenipitoisuuteen kuparin elektrolyyttistä rikastusta varten.
Kloridia sisältävän happaman kuparisulfaatti-5 liuoksen seleeni(IV)pitoisuutta voidaan tunnetusti alentaa johtamalla liuos yhdessä kupari(I)oksidin suspension kanssa plug-flow-reaktorin läpi, jolloin saostuu kupari(I)kloridia ja samalla kupari(I) selenidiä. Vaikka reaktioaika on hyvin lyhyt, alle 30 s, menetelmän hait-10 tana, kun on kyse seleeni(IV):n poistamisesta, on se, että kupari(I)oksidia ei tavallisesti ole helposti ja taloudellisesti saatavissa. Toinen haitta on se, että käsitelty liuos sisältää vielä kloridia enemmän (n. 50 mg/1) kuin on edullista kuparin elektrolyyttisen 15 rikastuksen onnistumiseksi mahdollisimman hyvin.
Tämän keksinnön tarkoituksena on siksi tarjota parannettu menetelmä liuenneen seleenin poistamiseksi happamista kuparisulfaatin vesiliuoksista.
Keksinnön mukaisesti on yllättäen huomattu, että 20 liuennut seleeni(IV) voidaan poistaa suhteellisen nopeasti happamasta kuparisulfaatin vesiliuoksesta johtamalla liuos putkimaisen osan läpi plug-flow-olosuhteissa, s.o. siten, että ei tapahdu olennaista takaisin sekoittumista, ja ruiskuttamalla liuokseen, kun se saapuu 2d putkimaiseen osaan, seleeniä pelkistävää yhdistettä, joka on rikkidioksidia tai sulfiittiliuosta, jolloin syntyy seleeniä sisältävä saostuma.
Tällaisella menetelmällä liuoksen seleenipitoisuus pienenee kyllin alhaiseksi kuparin elektrolyyttistä 30 rikastusta varten verrattain lyhyessä ajassa, esimerkiksi jopa noin 16 s:ssa. Menetelmässä käytettävä seleeniä pelkistävä yhdiste on myös helposti saatavissa. Keksinnön mukaisen menetelmän sisältämien kemiallisten reaktioiden mekanismeja ei täysin tunneta, vaikka uskotaan, että 35 erillisen kaasufaasin poissaolo, kun kuparia sisältävä liuos ja seleeniä pelkistävä yhaisto kulkevat putKimaisen 4 68672 yksikön läpi, saattaa olla edistävä tekijä. Tässä yhteydessä on huomattava, että vaikka seleeniä pelkistävä yhdiste lisättäisiin kaasumaisena rikkidioksidina, se liukenee miltei kokonaan seoksen virratessa putkimaisen ykiä sikön läpi. Kun seleeniä pelkistävänä yhdisteenä käytetään rikkidioksidia, se voi olla kaasumaisena, nestemäisenä tai vesiliuoksena.
On huomattu, että kun hapan kuparisulfaatin vesi-liuos sisältää sekä liuennutta seleeni(VI):a että liuen-10 nutta seleeni(IV):a, liuenneen seleeni(IV):n ja liuenneen seleeni(VI):n suhteen tulisi olla vähintään 3:1, jotta saavutettaisiin liuenneen seleeni(VI):n väheneminen tyydyttävän alhaiselle tasolle. Liuos voi sisältää n. 1-90 g/1 kuparia, n. 3-210 mg/1 seleeni(IV):a ja 15 n. 1-70 mg/1 seleeni(VI):a.
Lisäksi on huomattu, että kun liuos sisältää liuennutta nikkeliä, sen pitäisi sisältää myös ainakin n.
10 g/1 kupari(II)-ioneja, jotta liuenneen seleeni(VI):n pitoisuus saataisiin tyydyttävän alhaiseksi. Liuenneen 20 nikkelin pitoisuus saattaa tyypillisesti olla 0,1-50 g/1.
Vielä on huomattu, että muut muuttujat eivät ole erityisen kriittisiä. Menetelmä esimerkiksi toimii tyydyttävästi huoneen lämpötilasta aina 150°C:seen ja happamuusarvojen vaihdellessa välillä 0,1-200 g/1 rikki-25 happoa. Menetelmän on todettu olevan tyydyttävä lineaaristen virtausnopeuksien putkireaktorin läpi ollessa 0,5-10 m/s ja putkien halkaisijoiden vaihdellessa välillä 1-2,5 cm.
Putkimainen yksikkö, jota joskus kutsutaan plug-30 flow-reaktoriksi tai putkireaktoriksi, voi olla valmis tettu mistä tahansa sopivasta materiaalista, kuten ruostumattomasta teräksestä tai muovitetusta teräksestä, johon sen läpi virtaavat liuokset eivät vaikuta haitallisesti.
35 Seleeniä sisältävä saostuma koostuu tavallisesti kupari(I)selenidistä ja pienestä määrästä metallista kuparia.
5 68672
Seuraavassa annetaan useita esimerkkejä. Kussakin esimerkissä liuos kuumennettiin haluttuun lämpötilaan hapettomissa olosuhteissa lasilla päällystetyssä reaktorissa tai ruostumatonta terästä olevassa autoklaavissa, 5 syötettiin läpi putkimaisen yksikön, joka oli eristetty ruostumattomasta teräksestä valmistettu putki, jonka ulkohalkaisija oli 1 cm ja pituus 30 m. Seleeniä pelkistävää yhdistettä ruiskutettiin valvotulla nopeudella liuosvirtaan putkimaisen osan alussa olevan T-liitoksen 10 kautta. Käsiteltyä liuosta poistettiin jatkuvasti putkimaisen yksikön loppupäästä kuristusventtiilin kautta keräysastiaan.
Esimerkki 1
Kuparisulfaattiliuosta, jonka pH oli n. 4, ja joka Is sisälsi 60 g/1 kupari(II)ioneja, johdettiin putkimaisen osan läpi virtausnopeudelle 1 1/min, ja natriumsulfiittia ruiskutettiin nopeudella, jolla lisäysnopeudeksi tuli 2 g SO2/I. Liuos sisälsi 33,3 mg/1 seleeni(IV):a ja 9 mg/1 seleeni(VI)a ja kokeita tehtiin lämpötila-alueella 20 25-105°C. Tulokset ovat taulukossa I.
Taulukko I
Alkuperäinen Liuoksen Lopullinen Saostusteho liuos lämpötila liuos (%) (mg/1) (mg/1) 25 Se(IV) Se(VI) (°C) Se(IV) Se(VI) Se(IV) Se(VI) 33.0 9,0 25 0,25 0,26 99,2 97,1 33.0 9,0 50 0,30 0,46 ' 99,0 94,8 33.0 9,0 100 0,30 0,75 99,0 91,7 33.0 9,0 125 0,30 1,34 99,0 85,4 30 33,0 9,0 150 0,35 2,10 98,9 76,7
Jokaisessa kokeessa sekä liuenneen seleeni(IV):n että liuenneen seleeni(VI):n määrät alenivat tyydyttävästi. Huomattavaa on, että seleenin saostuminen tapahtuu itse asiassa tehokkaammin matalissa kuin korkeissa 35 lämpötiloissa. On myös huomattava, että liuenneen 6 68672
seleeni(IV):n määrän suhde liuenneen seleeni(VI):n määrään oli alkuperäisessä liuoksessa suurempi kuin 3:1. Esimerkki II
Esimerkin I mukaiset kokeet toistettiin liuoksil-5 le, jotka sisälsivät vähemmän liuennutta seleeni(IV):a kuin seleeni(VI):a. Toisessa koesarjassa liuos sisälsi 43 mg/1 liuennutta seleeni(IV):a ja 68 mg/1 seleeni(VI)a, ja toisessa 0,13 mg/1 liuennutta seleeni(IV):a ja 113 mg/1 liuennutta seleeni(VI):a. Tulokset ovat taulu-10 kossa II.
Taulukko II
Alkuperäinen Liuoksen Lopullinen Saostusteho liuos lämpötila liuos (%) (mg/1) (mg/1)
Ib Se(IV) Se(VI) (°C) Se(IV) Se(VI) Se(IV) Se(VI) 4b 68 25 0,13 52 99,7 23,5 4b 68 50 0,13 b2 99,7 23,5 43 68 100 0,13 53 99,7 22,0 45 68 125 0,15 53 99,6 22,0 20 4b 68 150 0,1b 52 99,6 23,5 0,15 113 25 0,15 102 - 9,7 0,15 113 50 0,15 102 - 9,7 ^5 0,15 113 100 0,15 101 - 10,6 0,15 113 125 0,15 99 - 12,4 0,15 113 150 0,15 103 - 8,8
Merkille pantavaa on, että vaikka liuenneen 30 seleeni(IV):n määrä aleni tyydyttävästi, liuenneen seleeni(VI):n pitoisuus ei tehnyt niin. Kuten aiemmin on mainittu, on välttämätöntä, että liuenneen seleeni (IV): n määrän suhde liuenneen seleeni(VI):n määrään on vähintään 3:1, jotta seleeni(VI):n pitoisuus laskisi 35 tyydyttävän alhaiselle tasolle.
li 7 68672
Esimerkki III
Liuoksille, jotka sisälsivät selvästi enemmän liuennutta kuparia kuin nikkeliä, tehtiin kokeet edellä kuvatulla tavalla, paitsi että seleeniä pelkistävänä ^ yhdisteenä oli kaasumainen rikkidioksidi, jota lisättiin siten, että sen pitoisuudeksi tuli 5 g/1. Tulokset ovat taulukossa III.
Tulokset olivat tyydyttäviä sekä seleeni(IV):n että seleeni(VI):n suhteen.
68672
H
> «H r- ^ ^ O 0) n cr» -n xi Ui σ> oo σι α> Ρ
M
3 H
-p > 0) H 'ί* 'T •fl· O -—' '—' ^ - nj &> m m o\ σ\
Ui '— LO en cj\ σ\ ui O ~ G h H > »—i ' o o _n <y *. » » G Dl IN M o) d>
C
•H
H »-» i—i <—1 3\ h in m in dj tT> ^ * «· - 0 £ 0) o o o
id w Ui V V V
a
G -H <J -H
01 -P
M -O
Oft - G E U o o o •H :.t3 0 in lO in
d H ^ H i—I H
H
> dl Oi Ji 31
Dl (N N N
rH >
\ M
cp --- E O) o o o ^ Ui σι ση on w|
ΓΊ Ή N (N
dl H H H
01
O
G
H
rH
| | g
H O) Hl O O O
m cj n ro rn
•H
O nJ
^ <D
G
rH G rH
G M \ <0 Ή O' G| o o o H < —r U| co U) xt 9 68672
Esimerkki IV
Liuokset, jotka sisälsivät liuennutta kuparia ja nikkeliä, mutta joissa kuparin ja nikkelin suhde oli jonkin verran pienempi kuin esimerkissä III, käsiteltiin 5 edellä kuvatulla tavalla, paitsi että seleeniä pelkistävä yhdiste oli natriumsulfiitti- tai natriumvetysulfiit-tiliuos, jota lisättiin sellaisella nopeudella, että pitoisuudeksi tuli 2-5 g SO^/l.
Tulokset olivat jälleen tyydyttäviä seleeni(IV):n 10 ja seleeni(VI):n suhteen.
10 68672
H
> οι Γ' "ί rl m
's—^ N ^ S S
O 1) OI « 'f Η J1 23 Ui r» vo oo 0)
-P
CO
3 — P >
CO M'—I I—li—li—I OO
O '— - - - - - C/l^C/JtTiCTiCTiO^cTi
CO
5 H
-H > O O O O 00 (H ' ^ ^ »k ^ 0) en co o r* 'S·
G W H
<U G •H
iH v-k. y—» M r—I J>
3 \ M LO lO LO LO CN
Ο,&ι — * v * - -
06 (UOOOOO
J'' λ v v v v <e G rH 0) -H C0 -P M 0 o a -* 36Uloloooo H :nj o ro n o Γ-θ cn
►3 Ή i—I i—I i—I i—I
H
> gi oo co 3) co <« CO *—I M M r—| Γ0 rH >
\ H
tjl "—· τί< Tj« rj· rp i^j
6 0) 'JO LO LO LO rH
* ’ Ui >—I
TP
OI
c/i|
ÖIN OI OI N IN
CJj | i—I I—I i—li—li—I
CO
o 3
•H
i—I
G
> (I) -H I O o o o O
H G 21 tf 'i H· ^ if •r|
O :«J
* p ,5 0) 3 a~
rH 3 '—I
«J HD»3 ooooo
EH < - OI Ό LO O O -O
11 68672
Esimerkki V
Sulfaattiliuoksia, jotka sisälsivät vaihtelevia määriä liuennutta kuparia ja nikkeliä ja liuennutta seleeni(IV):a ja seleeni(VI):a, käsiteltiin esimerkin I 5 mukaisesti# ja tulokset ovat taulukossa V.
Taulukko V
Alkuperäinen liuos Liuoksen Lopullinen lämpötila liuos (g/1) (mg/1) (mg/1) 10 Cu Ni H2S04 Se(IV) Se(VI) (°C) Se(IV) Se(VI) 0/1 80 - 0,25 1/9 125 0,2 1,7 0,1 80 - 55,7 4,9 25 0,25 25,6 0,1 80 - 55,7 4,9 125 0,33 28,0 15 2,0 70 5 210 ei 125 <0,1 60,8 6,6 70 5 210 ei 125 <0,1 13,0
On huomattava, että kun liuenneen kuparin pitoi-20 suus on pieni, on seurauksena, että liuenneen selee-ni(VI):n pitoisuus on suuri silloin, kun liuenneen seleeni(IV):n pitoisuus on alunperin suuri. Siten on ilmeistä, että kun liuenneen kuparin pitoisuus on liian pieni, liuenneen nikkelin läsnäolo saa aikaan sen, että 25 liuennut seleeni(IV) hapettuu seleeni(VI):ksi. Jotta liuenneen seleeni(VI):n pitoisuus laskisi tyydyttävästi, on välttämätöntä, että liuenneen kuparin määrä on vähintään n. 10 g/1 silloin, kun läsnä on myös huomattavia nikkelimääriä liuenneena.
12 6 86 72
Esimerkki VI
Tehtiin lisää kokeita liuoksille, jotka sisälsivät liuennutta kuparia ja nikkeliä eri happamuusasteissa ja vaihtelevia määriä seleeni(IV):a ja seleeni(VI):a.
5 Tulokset ovat taulukossa VI.
Taulukko VI
Alkuperäinen liuos Liuoksen Lopullinen lämpötila liuos (g/1) (mg/1) (rag/1) 10 Cu Ni ä2S04 Se(IV) Se(VI (°C) Se(IV) Se(VI) 60 38 20 77 8 120 0,20 5,3 60 38 20 87 25 120 0,16 5,2 60 38 20 83 15 120 0,12 5,8 15 33 60 15 1,0 14 150 0,20 12,3 33 60 15 1,0 14 150 0,20 11,5 33 60 15 1,0 14 150 0,20 11,6
Kolme ensimmäistä koetta antoivat tyydyttäviä 20 tuloksia, ja on merkille pantavaa, että liuenneen seleeni(IV):n ja seleeni(VI):n suhde oli alunperin vähintään 3:1. Näin ei ollut kolmessa viimeisessä kokeessa, ja on nähtävissä, että tulokset olivat heikkoja liuenneen seleeni(VI):n suhteen.
25 Esimerkki VII
Kokeita tehtiin erilaisilla virtausnopeuksilla liuokselle, joka sisälsi 60 g/1 kuparia, 30 g/1 nikkeliä ja 10 g/1 rikkihappoa, lämpötilassa 130°C, putkimaisen yksikön pituuden ollessa 90 m ja lisäten 30 Na^SO^sa siten, että lisäys vastasi SC^-pitoisuutta 2,5 g/1. Liuos sisälsi 111 mg/1 liuennutta seleeni(IV):a ja 28 mg/1 liuennutta seleeni(VI):a. Tulokset ovat taulukossa VII.
13 686 72
Taulukko VII
Alkuperäinen Liuoksen Lopullinen Saostusteho liuos virtaus- liuos (%) (mg/1) nopeus (mg/1) 5 Se(IV) Se(VI) 1/min Se(IV) Se(VI) Se(IV) Se(VI) 111 28 8 0/13 3/3 99,9 88,2 111 28 4 <0,10 4,0 99,9 85,7 111 28 2 <0,10 4,5 99,9 83,9 111 28 1 0/10 3,8 99,9 86,4 10 111 28 0,5 0,13 3,7 99,9 86,8 Nähdään, että hyviä tuloksia saatiin virtausnopeuksilla 0,5-8 1/min.
Uskomme, että yllä olevat esimerkit selvästi osoittavat kyseessä olevan keksinnön edut, keksinnön 15 puitteet määritellään oneisissa patenttivaatimuksissa.

Claims (7)

68672
1. Menetelmä liuenneen seleenin poistamiseksi happamasta, vesipitoisesta kuparisulfaattiliuoksesta, joka 5 sisältää liuennutta seleeni(IV):a, tunnettu siitä, että mainittu liuos johdetaan putkimaisen elimen läpi ilman olennaista takaisinsekoittumista ja liuokseen ruiskutetaan sen saapuessa putkimaiseen elimeen seleeniä pelkistävää yhdistettä, joka on rikkidioksidia tai sulfiittiliuosta, 10 jolloin muodostuu seleeniä sisältävä saostuma.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hapan vesipitoinen kuparisulfaatti-liuos sisältää myös liuennutta seleeni(VI):a ja että liuenneen seleeni (IV):n suhde liuenneeseen seleeni(VI)reen on 15 vähintään 3:1.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liuos sisältää noin 1-90 g/1 liuennutta kuparia, noin 3-210 mg/1 liuennutta seleeni(IV):a ja noin 1-70 mg/1 liuennutta seleeni(VI):a.
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tun nettu siitä, että liuos sisältää myös noin 0,1-50 g/1 liuennutta nikkeliä ja vähintään noin 10 g/1 kupari(II)-ioneja.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, t u n - 25. e t t u siitä, että seleeniä pelkistävä yhdiste on natriumsulfiitti- tai natriumvetysulfiittiliuos.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että seleeniä pelkistävä yhdiste on vesipitoinen rikkidioksidiliuos.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tun nettu siitä, että seleeniä pelkistävä yhdiste on nestemäinen tai kaasumainen rikkidioksidi. Il
FI812527A 1980-08-19 1981-08-14 Avlaegsnande av selen ur syrliga kopparsulfatloesningar FI68672C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CA358594 1980-08-19
CA000358594A CA1139258A (en) 1980-08-19 1980-08-19 Removal of selenium from acidic copper sulphate solutions

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI812527L FI812527L (fi) 1982-02-20
FI68672B true FI68672B (fi) 1985-06-28
FI68672C FI68672C (fi) 1985-10-10

Family

ID=4117692

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI812527A FI68672C (fi) 1980-08-19 1981-08-14 Avlaegsnande av selen ur syrliga kopparsulfatloesningar

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4330508A (fi)
JP (1) JPS5751120A (fi)
AU (1) AU544737B2 (fi)
CA (1) CA1139258A (fi)
FI (1) FI68672C (fi)
FR (1) FR2488867B1 (fi)
GB (1) GB2082560B (fi)
ZA (1) ZA813697B (fi)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA1146723A (en) * 1981-10-30 1983-05-24 Donald R. Weir Removal of selenium from acidic copper/nickel solutions
US4377556A (en) * 1982-04-09 1983-03-22 Sherritt Gordon Mines Limited Process for removing dissolved selenium values from an acidic aqueous copper sulphate solution
US4935146A (en) * 1988-11-15 1990-06-19 Aluminum Company Of America Method for removing arsenic or selenium from an aqueous solution containing a substantial background of another contaminant
US6183644B1 (en) 1999-02-12 2001-02-06 Weber State University Method of selenium removal
US6228270B1 (en) 1999-06-10 2001-05-08 Noranda Inc. Process for reducing selenium and mercury from aqueous solutions
US20040200730A1 (en) * 2003-04-14 2004-10-14 Kyo Jibiki Hydrometallurgical copper recovery process
US7144362B2 (en) * 2004-10-29 2006-12-05 Heritage Environmental Servicers, Llc Method for chemically stabilizing waste materials containing multivalent oxyanions
US8354069B2 (en) 2005-03-08 2013-01-15 Authentix, Inc. Plug flow system for identification and authentication of markers
BRPI0608286A2 (pt) * 2005-03-08 2009-12-22 Authentix Inc sistema, método e dispositivo para identificar e quantificar marcadores para autenticar um material e método para identificar, autenticar, e quantificar marcadores latentes em um material
CA3077709A1 (en) 2019-04-04 2020-10-05 Seabridge Gold Inc. Rapid reduction of aqueous selenate with chromous ions

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3436177A (en) * 1968-02-28 1969-04-01 Kennecott Copper Corp Continuous process for removing multivalent impurities from copper-bearing leach solutions
CA1007421A (en) * 1969-07-07 1977-03-29 Cominco Ltd. Process and apparatus for production of ammonium phosphate fertilizers
US3914375A (en) * 1974-04-08 1975-10-21 Amax Inc Method of removing selenium from copper solution
US4026797A (en) * 1976-04-19 1977-05-31 Amax Inc. Precipitation of selenium from copper electrowinning solutions
CA1089188A (en) * 1977-08-19 1980-11-11 Donald R. Weir Purification of copper sulfate solution

Also Published As

Publication number Publication date
ZA813697B (en) 1983-01-26
AU7316081A (en) 1982-02-25
FI68672C (fi) 1985-10-10
FR2488867B1 (fr) 1985-08-16
US4330508A (en) 1982-05-18
FI812527L (fi) 1982-02-20
JPS5751120A (en) 1982-03-25
FR2488867A1 (fr) 1982-02-26
AU544737B2 (en) 1985-06-13
GB2082560B (en) 1984-06-13
GB2082560A (en) 1982-03-10
CA1139258A (en) 1983-01-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI68672B (fi) Avlaegsnande av selen ur syrliga kopparsulfatloesningar
FI56400C (fi) Foerfarande foer avskiljning av kvicksilver fraon kvicksilverhaltiga vaerskefaser
CN106868544B (zh) 一种从硫酸体系电解液中选择性去除一价阴离子杂质的方法
CA2167026C (en) Method of recovering antimony and bismuth from copper electrolyte
CN106191463A (zh) 一种锌湿法冶炼浸出液的净化方法
Zhao et al. Efficient recovery of Sb (V) by hydrated electron reduction followed by cathodic deposition in a photoelectrochemical process
CN102092872A (zh) 不锈钢中性盐电解废液的回收利用方法
CN110331284A (zh) 一种利用软锰矿制备电解锰的方法
AU677963B2 (en) Electrolytic oxidizer
JP6098569B2 (ja) 塩化コバルト水溶液の精製方法
CN1285807A (zh) 从水相介质中去除重金属离子的方法
CN106399687B (zh) 一种用离子交换树脂从钴电解液中深度除铜的方法
JP2007254800A (ja) 高純度ニッケルの製造方法及びそれにより得られる高純度ニッケル
FI65813C (fi) Hydrometallurgisk metod foer behandling av nickelskaersten
US4526662A (en) Processes for the recovery of cyanide from aqueous thiocyanate solutions and detoxication of aqueous thiocyanate solutions
SU1058511A3 (ru) Способ извлечени шестивалентного урана
CN115652114A (zh) 一种含铊溶液中铊的资源化回收工艺
CN108588419A (zh) 一种光氧化脱除湿法冶锌硫酸锌溶液中有机物的方法
US4374808A (en) Removal of selenium from acidic copper/nickel solutions
AU2009241272A1 (en) Integrated electrolytic and chemical method for producing clean treated water wherein cyanide species concentration is less than 1 milligram per liter
FI115222B (fi) Menetelmä kuparikloridiliuoksen puhdistamiseksi
US4391714A (en) Process for removing molybdenum from aqueous salt solutions
CN106630268A (zh) 一种不锈钢中镍的回收利用方法
US4519880A (en) Processes for the recovery of cyanide from aqueous thiocyanate solutions and detoxication of aqueous thiocyanate solutions
CA1188250A (en) Electrochemically treating aqueous thiocyanate solutions

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: SHERRITT GORDON MINES LIMITED