FI68422B - Hydrometallurgiskt foerfarande foer behandling av klorider ochfluorider innehaollande raoaemnen av vaerdefulla metaller - Google Patents
Hydrometallurgiskt foerfarande foer behandling av klorider ochfluorider innehaollande raoaemnen av vaerdefulla metaller Download PDFInfo
- Publication number
- FI68422B FI68422B FI833869A FI833869A FI68422B FI 68422 B FI68422 B FI 68422B FI 833869 A FI833869 A FI 833869A FI 833869 A FI833869 A FI 833869A FI 68422 B FI68422 B FI 68422B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- chloride
- fluoride
- solution
- metal
- raw material
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C22—METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
- C22B—PRODUCTION AND REFINING OF METALS; PRETREATMENT OF RAW MATERIALS
- C22B3/00—Extraction of metal compounds from ores or concentrates by wet processes
- C22B3/04—Extraction of metal compounds from ores or concentrates by wet processes by leaching
- C22B3/06—Extraction of metal compounds from ores or concentrates by wet processes by leaching in inorganic acid solutions, e.g. with acids generated in situ; in inorganic salt solutions other than ammonium salt solutions
- C22B3/08—Sulfuric acid, other sulfurated acids or salts thereof
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C01—INORGANIC CHEMISTRY
- C01G—COMPOUNDS CONTAINING METALS NOT COVERED BY SUBCLASSES C01D OR C01F
- C01G1/00—Methods of preparing compounds of metals not covered by subclasses C01B, C01C, C01D, or C01F, in general
- C01G1/10—Sulfates
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C01—INORGANIC CHEMISTRY
- C01G—COMPOUNDS CONTAINING METALS NOT COVERED BY SUBCLASSES C01D OR C01F
- C01G9/00—Compounds of zinc
- C01G9/06—Sulfates
-
- Y—GENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y02—TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
- Y02P—CLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
- Y02P10/00—Technologies related to metal processing
- Y02P10/20—Recycling
-
- Y—GENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y10—TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
- Y10S—TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y10S423/00—Chemistry of inorganic compounds
- Y10S423/01—Waste acid containing iron
- Y10S423/02—Sulfuric acid
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Inorganic Chemistry (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Environmental & Geological Engineering (AREA)
- General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Geochemistry & Mineralogy (AREA)
- Geology (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Manufacturing & Machinery (AREA)
- Materials Engineering (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Metallurgy (AREA)
- Electrolytic Production Of Metals (AREA)
- Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)
- Inorganic Compounds Of Heavy Metals (AREA)
Description
68422
Hydrometallurginen menetelmä klorideja ja fluorideja sisältävien arvometalliraaka-aineiden käsittelemiseksi Tämän menetelmän tarkoituksena on poistaa kloridit ja fluo-ridit arvometallipitoisesta raaka-aineesta liuottamalla raaka-aine rikkihappoliuokseen ja kiteyttämällä syntynyt arvometallisulfaatti liuoksesta, jonka jälkeen arvometalli-sulfaattikiteet pestään rikkihappoliuoksella. Kloridi- ja fluoridivapaat kiteet liuotetaan veteen ja johdetaan elektrolyysiin. Raaka-aineen pesuun ja kiteiden liuotukseen käytetty rikkihappoliuos on edullisesti elektrolyysin paluu-happoa. Kiteytyksen emäliuoksesta poistetaan klorideja ja fluorideja sivuvirrassa.
Useimpien sinkkiä elektrolyyttisesti valmistavien tehtaiden raaka-aine koostuu sulfidisista rikasteista. Prosessin ensimmäisenä vaiheena on pasutus, jossa rikki poistuu rikkidioksidina ja sinkki muuttuu happoliukoiseksi oksidiksi. Sinkkioksidi liuotetaan rikkihappoliuokseen; saatu sinkki-sulfaattiliuos puhdistetaan ja sinkki saostetaan liuoksesta elektrolyyttisesti, jolloin sulfaatti regeneroituu rikkihapoksi, joka johdetaan takaisin oksidin liuotusvaiheeseen. Prosessiin saadaan siten suljettu liuoskierto.
Prosessin hydrometallurgisen osan yhtenä tarkoituksena on poistaa valtaosa raaka-aineen sisältämistä haitallisista alkuaineista, niin etteivät ne rikastu liuospiirissä.
Eräät alkuaineet ovat kuitenkin niin vaikeita poistaa liuos-piiristä, että ainoa käytetty keino tähän mennessä on ollut niiden poistaminen ennen oksidien liuotusvaihetta. Kaksi tällaista haitallista alkuainetta ovat kloori ja fluori, jotka esiintyvät yleensä klorideina ja fluorideina, ja tekstissä puhutaankin yksinkertaisuuden vuoksi kloridista ja fluoridista. Kloridi ja fluoridi ovat hyvin haitallisia elektrolyyttisessä saostusvaiheessa, kloridi lähinnä sen korrodoivan vaikutuksen takia, mutta fluoridi aiheuttaa 2 68422 sen lisäksi sinkin kiinnitarttumista alumiiniseen emä-levyyn. Tämä puolestaan estää sinkkisaostuman irrotuksen emälevystä ja tekee siten mahdottomaksi koko elektrolyysin. Edellä kuvatussa sinkin valmistustavassa rikasteen kloridi ja fluoridi poistuu pasutusvaiheessa, ja tämän Jisäksi seurataan tarkasti, ettei käytetä näitä aineita sisältäviä reagenssej a.
Sulfidisten raaka-aineiden lisäksi maailmassa on myös muita sinkkiä sisältäviä raaka-aineita. Näissä sinkki on yleensä karbonaattina tai silikaattina. Molemmat sinkkiyhdisteet ovat happoliukoisia ja sen vuoksi olisi luonnollista ohjata ne suoraan liuotusvaiheeseen ilman pasutusta. Tämän yksinkertaisen ratkaisun esteenä on melkein aina yllämainitut kloridi ja fluoridi, joiden pitoisuus on liian korkea.
Asian ratkaisemiseksi on kloridin osalta esitetty ratkaisuksi CuCl- ja AgCl-saostusta tai hapetusta esim. otsonilla, jolloin liuoksen kloridi Cl hapettuu klooriksi CI2 ja poistuu liuoksesta kaasuna. Näiden ja muiden tunnettujen prosessien haittana on se, että fluoridi ei poistu. Tämän lisäksi liuoksen hapetus poistaa liuoksesta mangaanin, jonka läsnäolo on elektrolyyttisessä saostusvaiheessa välttämätön lyijyvapaan sinkin saamiseksi. Edellä kuvattu merkitsee, että kloridia ja fluoridia sisältävien raaka-aineiden suora liuotus elektrolyyttisissä sinkkiproses-seissa on tällä hetkellä hyvin rajoitettu jos ei suorastaan mahdoton.
Keksinnön mukaisen menetelmän tarkoituksena on saada raaka-aineen kloridi ja fluoridi poistetuksi hydrometallurgisella käsittelyllä. Keksinnön olennaisimmat piirteet käyvät esille vaatimuksesta 1.
Keksinnön mukaisessa prosessissa, jonka periaate on esitetty myös kuvassa 1, kloridia ja fluoridia sisältävät raaka-aineet johdetaan liuotusvaiheeseen 1, missä sinkki sekä kloridit ja fluoridit menevät liuokseen. Liukenematon jäännös erotetaan tunnetuilla menetelmillä vaiheessa 2. Liuos johdetaan haihdutus-kiteytysvaiheeseen 3, missä sinkki 3 68422 kiteytyy puhtaana sinkkisulfaattina, joka ei sisällä kloridia ja fluoridia kidehilassa, vaan nämä jäävät emäliuok-secn. Puhtaat sinkkisulfaattikiteet erotetaan erotusvai-heessa 4 tunnetuilla keinoilla (sakeutus, suodatus, linkoa-minen jne.). Kiteisiin jäänyt liuos ja varsinainen emäliuos, joka sisältää kloridia ja fluoridia, pestään elektrolyysistä tulevalla Cl- ja F-vapaalla paluuhapolla. Pestyt, puhtaat kiteet liuotetaan veteen kiteiden liuotusvaiheessa 5, ja saatu liuos johdetaan tavanomaiseen puhdistusvaiheeseen 6 ja elektrolyysiin 7. Elektrolyysistä saatu rikkihappoliuos, jota kutsutaan paluuhapoksi, johdetaan sinkkisulfaattikitei-den pesu- ja erotusvaiheen kautta takaisin raaka-aineen liuotusvaiheeseen 1. Paluuhappoa käytetään siten hyväksi sekä kiteiden pesussa että raaka-aineen liuotuksessa.
Kiteiden erotusvaiheen 4 jälkeen palaa kloridit ja fluori-dit sisältävä emäliuos yhdessä pesuliuoksen kanssa raaka-aineen liuotukseen 1. Tällä tavalla syntyy suljettu piiri, mihin kloridi ja fluoridi jäävät. Pitemmän päälle pitoisuudet nousevat sellaiselle tasolle, että on välttämätöntä suorittaa kloridin ja fluoridin poisto. Tämä tapahtuu johtamalla osa liuoksesta sivuvirtana 1. bleedinä kloridi- ja fluoridipoistovaiheen 8 kautta. Poistovaiheessa 8 voidaan käyttää erilaisia keinoja tarvittavan erotustason saavuttamiseksi .
Eräänä poistokeinona on ottaa kiteiden erotusvaiheesta 4 tulevasta emäliuoksesta sivuvirta, jota haihdutetaan kloridi/fluoridipoistovaiheessa 8, kunnes rikkihappopitoi-suus nousee niin korkeaksi, että kloridi ja fluoridi (HCl:na ja HF:na) vapautuvat (haihtuvat) liuoksesta. Haihtuminen alkaa olla merkittävää, kun H2SO^-pitoisuus nousee yli 35 - 40 % ja poisto on melko täydellinen, kun H2SO^-pitoisuus on 70 %.
Koska liuos tulee käytännöllisistä syistä sisältämään haihdutuksen jälkeen vain muutaman kymmenen grammaa H2SO4/ litra, on poistovaiheeseen 8 edullista lisätä H2S04' jotta helpommin saavutetaan tarvittava pitoisuus. Lisättävä 4 68422 happo voidaan aina laittaa paluuhapon muodossa, mutta koska tämän tyyppinen sinkkiprosessi tarvitsee yleensä I^SO^-lisäystä sulfaattihäviöiden korvaamiseksi, voidaan korvaushappo ajaa edullisesti tämän vaiheen kautta. Kloridin ja fluoridin poiston ei tarvitse tässä vaiheessa olla täydellinen, vaan tarkoitus on poistaa aina niin paljon, että ylläpidetään sopivaa kloridi- ja fluoriditasoa "kloridi- ja fluoridipiirissä", mikä käsittää raaka-aineen liuotusvaiheen 1, liukenemattoman jäännöksen erotusvaiheen 2, haihdutus-kiteytysvaiheen 3, kiteiden erotus- ja pesu-vaiheen 4 ja kloridien/fluoridien poistovaiheen 8.
Toinen erotuskeino on saostaa sinkki neutraloimalla kloridien/f luoridien poistovaiheeseen 8 tulevasta "bleed-liuok-sesta". Saostuksen jälkeen sinkkipitoinen sakka erotetaan liuoksesta. Sakka palaa liuotukseen ja liuos, joka sisältää kloridit ja fluoridit, poistetaan piiristä. Tämä menetelmä tulee kysymykseen erityisesti silloin, kun on tarve poistaa myös liuoksessa oleva magnesium. Magnesium jää saostuksessa liuokseen kuten kloridit ja fluoridit. Kun kyseessä on sinkkipiirin kiertoon nähden pieni liuosmäärä ja korkeat kloridi- ja fluoridipitoisuudet, voidaan käyttää useita muitakin "hoitomenetelmiä", jotka ovat alan ammattimiehelle itsestään selviä.
Vaikka edelläesitetyssä prosessikuvauksessa on puhuttu pelkästään sinkistä, on alan ammattimiehelle ilman muuta selvää, että sama menetelmä toimii myös muille metalleille kuten Ni, Co, Cu, Mn, Mg ja Fe. Samoin on myös selvää, että raaka-aineen ei menetelmän kannalta tarvitse välttämättä olla oksidinen, karbonaattinen tai silikaattinen, vaan raaka-aine voi olla myös sulfidinen, jolloin liuotus voi tapahtua esimerkiksi seuraavan kaavan mukaan:
ZnS + H2S04 + 1/2 °2 ZnS04 + S° + H20 5
Esimerkki 6 8 4 2 2
Sinkkiraaka-ainetta, jonka lähtöpitoisuus oli Zn 52 %, Cl 0,08 % ja F 0,02 %, syötettiin liuotusreaktoriin 20 t/h. Reaktoriin johdettiin myös elektrolyysin paluuhappoa 3 150 m /h. Kun liuotetusta raaka-aineesta oli erotettu liuotusjäännös, johdettiin liuos haihdutus-kiteytysreakto-riin puhtaiden sinkkisulfaattikiteiden aikaansaamiseksi. Syntyneet sinkkisulfaattikiteet erotettiin emäliuoksesta, pestiin paluuhapolla, liuotettiin veteen ja johdettiin normaalin puhdistuksen jälkeen elektrolyysiin. Elektrolyysissä oli Cl < 0,01 % ja F < 0,01 %. Sinkkisulfaattikiteiden 3 erotuksesta tulevasta liuoksesta suurin osa, noin 50 m /h, johdettiin paluuhappovirtauksen mukana takaisin raaka- aineen liuotusvaiheeseen, mutta pieni sivuvirta, bleed, 3 noin 0,5 m /h, johdettiin kloridi/fluoridipoistoon. Pois-tovaiheeseen menevässä liuoksessa oli Cl 35 g/1 ja F 9,2 g/1. Haihdutuskäsittelyn nopeuttamiseksi johdettiin pois-tovaiheeseen korvaushappoa 0,3 t/h ja nostettiin lämpötila 80°C:een. Erotusvaiheesta poistui klorideja (HC1, Cl) 16 kg/h ja fluorideja (HF, F) 4 kg/h. Haihdutuksen jälkeen paluuhappokiertoon johdetussa liuoksessa oli Cl 3,75 g/1, F 1,5 g/1 ja H2S04 850 g/1.
Esimerkin tapauksessa suoritettiin kloridien ja fluoridien poisto haihduttamalla. Tämä on edullisin tapa, jos ei tarvitse samanaikaisesti suorittaa Mg:n tai muun kertyvän aineen poistoa. Usein on kuitenkin myös Mg:n poisto tarpeellinen, ja tämä vaatisi suuremman sivuvirran, bleedin, kuin esimerkin 0,5 m"Vh· Kun sivuvirran määrä on suurempi, eivät kloridi/fluoridipitoisuudet nouse niin korkeiksi kiertoliuoksessa kuin tämän esimerkin tapauksessa. Tämä taas merkitsee sitä, että myös elektrolyysissä kloridi- ja fluoridimäärät pienenevät, mikä tietenkin parantaa elektro-lyysiolosuhteita. Esimerkin olosuhteet edustavat siis varsin epäedullista tapausta, mutta koska tämä käytännön kokeista saatu esimerkki osoittaa, että menetelmämme on edistysaskel tekniikan tasoon nähden, se on myös mitä ilmeisin esimerkki menetelmän toimivuudesta.
Claims (9)
1. Hydrometallurginen menetelmä kloridi- ja fluoridi-pitoisten, arvometallia sisältävien raaka-aineiden käsittelemiseksi kloridi- ja fluoridivapaan arvometallin elektrolyyttistä talteenottoa varten, tunnettu siitä, että kloridi- ja fluoridipitoinen, arvometallia sisältävä raaka-aine liuotetaan rikkihappoliuokseen, joka on edullisesti pääosiltaan elektrolyysistä tulevaa paluuhappoa, ja arvo-metallisulfaatti kiteytetään selektiivisesti liuoksesta; syntyneet sulfaattikiteet pestään elektrolyysin paluuhapol-la, jonka jälkeen kloridi/fluoridivapaat arvometallisul-faattikiteet liuotetaan veteen, saatu liuos puhdistetaan ja sille suoritetaan arvometallin elektrolyvttinen talteenotto; arvometallikiteytyksen emäliuoksesta poistetaan klo-rideja/fluorideja sivuvirrassa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että arvometalli on sinkki.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että arvometalli on Ni, Co, Cu, Mn, Mg tai Fe.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että arvometallia sisältävä raaka-aine on karbo-naattinen ja/tai oksidinen.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että arvometallia sisältävä raaka-aine on sili-kaattinen.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että arvometallia sisältävä raaka-aine on sulfi-dinen, jolloin raaka-aineen liuotukseen syötetään happea tai happea luovuttavaa ainetta.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että klorideja ja fluorideja poistetaan kiteytyksen emäliuoksesta haihduttamalla niitä korotetussa rikki- 7 68422 happopitoisuudessa ja korotetussa lämpötilassa.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että emäliuoksen haihdutusvaiheeseen johdetaan rikkihappoliuos ta.
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että klorideja ja fluorideja poistetaan kiteytyksen emäliuoksesta saostamalla siitä sinkkipitoinen sakka, joka johdetaan paluuhappokiertoon ja kloridi/fluoridipitoi-nen liuos poistetaan. Patentkrav 6 84 2 2
Priority Applications (7)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI833869A FI68422C (fi) | 1983-10-21 | 1983-10-21 | Hydrometallurgiskt foerfarande foer behandling av klorider ochfluorider innehaollande raoaemnen av vaerdefulla metaller |
ZA847902A ZA847902B (en) | 1983-10-21 | 1984-10-09 | Hydrometallurgical method for treating valuable metal raw materials containing chlorides and fluorides |
AU34131/84A AU568409B2 (en) | 1983-10-21 | 1984-10-11 | Hydrometallurgical method for treating metal materials containing chlorides and fluorides |
CA000465812A CA1231536A (en) | 1983-10-21 | 1984-10-18 | Hydrometallurgical method for treating valuable metal raw materials containing chlorides and fluorides |
ES536955A ES536955A0 (es) | 1983-10-21 | 1984-10-19 | Metodo hidrometalurgico para el tratamiento de materias primas de metales valiosos que contienen cloruros y fluoruros |
DE19843438644 DE3438644A1 (de) | 1983-10-21 | 1984-10-22 | Hydrometallurgisches verfahren zur behandlung wertvoller, chloride und fluoride enthaltender rohmaterialien |
US06/816,951 US4698139A (en) | 1983-10-21 | 1986-01-06 | Hydrometallurgical method for treating valuable metal raw materials containing chlorides and fluorides |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI833869A FI68422C (fi) | 1983-10-21 | 1983-10-21 | Hydrometallurgiskt foerfarande foer behandling av klorider ochfluorider innehaollande raoaemnen av vaerdefulla metaller |
FI833869 | 1983-10-21 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI833869A0 FI833869A0 (fi) | 1983-10-21 |
FI833869A FI833869A (fi) | 1985-04-22 |
FI68422B true FI68422B (fi) | 1985-05-31 |
FI68422C FI68422C (fi) | 1985-09-10 |
Family
ID=8517962
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI833869A FI68422C (fi) | 1983-10-21 | 1983-10-21 | Hydrometallurgiskt foerfarande foer behandling av klorider ochfluorider innehaollande raoaemnen av vaerdefulla metaller |
Country Status (7)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4698139A (fi) |
AU (1) | AU568409B2 (fi) |
CA (1) | CA1231536A (fi) |
DE (1) | DE3438644A1 (fi) |
ES (1) | ES536955A0 (fi) |
FI (1) | FI68422C (fi) |
ZA (1) | ZA847902B (fi) |
Families Citing this family (6)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
CA2118943C (en) * | 1992-07-24 | 2004-04-20 | Ian Lewis Kidd | Treatment of solid material |
BR102013010664B1 (pt) * | 2013-04-30 | 2021-08-31 | Haroldo De Araújo Ponte | Processo para produção de solução de sulfato de zinco, obtido de pó de aciaria, e insumo fertilizante correspondente |
CN112538568B (zh) * | 2019-09-23 | 2022-10-21 | 有研资源环境技术研究院(北京)有限公司 | 一种低温焙烧联合水洗脱除氧化锌粉中氟和氯的方法 |
US10995014B1 (en) * | 2020-07-10 | 2021-05-04 | Northvolt Ab | Process for producing crystallized metal sulfates |
AU2021378828A1 (en) * | 2020-11-12 | 2023-06-22 | Hatch Ltd. | Processes and methods for production of crystallized metal sulfates |
CN113526542B (zh) * | 2021-06-03 | 2023-05-05 | 张华� | 一种脱除硫酸锌液中氟氯的方法 |
Family Cites Families (7)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US1403065A (en) * | 1920-03-16 | 1922-01-10 | Electrolytic Zinc Company | Recovery of zinc by electrolysis |
US2454142A (en) * | 1942-02-16 | 1948-11-16 | John T Ellsworth | Electrolytic recovery of zinc |
FI54810C (fi) * | 1977-08-18 | 1979-03-12 | Outokumpu Oy | Foerfarande foer aotervinning av zink koppar och kadmium vid lakning av zinkrostgods |
FI58354C (fi) * | 1977-11-28 | 1981-01-12 | Outokumpu Oy | Foerfarande foer behandling av raomaterial innehaollande arsenik och metall |
CA1141172A (en) * | 1978-12-20 | 1983-02-15 | Gerald L. Bolton | Removal of manganese ions from zinc and manganese containing solutions |
US4263109A (en) * | 1980-03-31 | 1981-04-21 | Cominco Ltd. | Precipitation of chloride from zinc sulphate solution |
FI64646C (fi) * | 1980-06-19 | 1983-12-12 | Outokumpu Oy | Hydrometallurgiskt foerfarande foer utvinning av vaerdemetaller ur metalliska legeringar |
-
1983
- 1983-10-21 FI FI833869A patent/FI68422C/fi not_active IP Right Cessation
-
1984
- 1984-10-09 ZA ZA847902A patent/ZA847902B/xx unknown
- 1984-10-11 AU AU34131/84A patent/AU568409B2/en not_active Ceased
- 1984-10-18 CA CA000465812A patent/CA1231536A/en not_active Expired
- 1984-10-19 ES ES536955A patent/ES536955A0/es active Granted
- 1984-10-22 DE DE19843438644 patent/DE3438644A1/de active Granted
-
1986
- 1986-01-06 US US06/816,951 patent/US4698139A/en not_active Expired - Fee Related
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
ES8506356A1 (es) | 1985-07-01 |
FI68422C (fi) | 1985-09-10 |
ZA847902B (en) | 1985-06-26 |
FI833869A0 (fi) | 1983-10-21 |
ES536955A0 (es) | 1985-07-01 |
FI833869A (fi) | 1985-04-22 |
AU3413184A (en) | 1985-04-26 |
US4698139A (en) | 1987-10-06 |
CA1231536A (en) | 1988-01-19 |
DE3438644C2 (fi) | 1989-09-21 |
DE3438644A1 (de) | 1985-05-02 |
AU568409B2 (en) | 1987-12-24 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI71337C (fi) | Foerfarande foer selektiv utvinning av metallinnehaoll i polymetalliska sulfidmalmkoncentrat | |
BRPI0620785B1 (pt) | método para a recuperação de metais raros em um processo de lixiviação de zinco | |
BRPI0611358B1 (pt) | Método para a recuperação de metais preciosos e arsênio a partir de uma solução | |
PT1834001E (pt) | Processo para o tratamento hidrometalúrgico de concentrados de sulfureto contendo vários metais valiosos | |
PL110632B1 (en) | Method of hydro-metallurgical treatment of ores or concentrates comprising sulphur | |
US4219354A (en) | Hydrometallurgical process for the treatment of oxides and ferrites which contain iron and other metals | |
BR112015030282B1 (pt) | Método de recuperação de cobre e de metais preciosos | |
US4082629A (en) | Hydrometallurgical process for treating metal sulfides containing lead sulfide | |
FI68422B (fi) | Hydrometallurgiskt foerfarande foer behandling av klorider ochfluorider innehaollande raoaemnen av vaerdefulla metaller | |
ZA200501592B (en) | Method for the recovery of metals using chloride leaching and extraction | |
CA1065577A (en) | Cuprous chloride recovery process | |
PENG et al. | Separation and recovery of Cu and As during purification of copper electrolyte | |
SE452169B (sv) | Forfarande for utvinning av metallverden ur jerninnehallande material | |
US4127639A (en) | Process for recovering silver from residues containing silver and lead | |
FI120406B (fi) | Menetelmä sinkkiä ja kuparia sisältävän sulfidisen materiaalin hydrometallurgiseksi käsittelemiseksi | |
BRPI0407700B1 (pt) | método para a recuperação de zinco por lixiviação em contra-corrente | |
US4544460A (en) | Removal of potassium chloride as a complex salt in the hydrometallurgical production of copper | |
FI104739B (fi) | Menetelmä ei-rautametallien talteenottamiseksi sula- ja sulakalvosulfatoinnilla | |
FI83335C (fi) | Foerfarande foer aotervinning av icke-jaernmetaller, speciellt nickel, kobolt, koppar, zink, mangan och magnesium genom smaelt- och smaeltfilmsulfatisering ur raomaterial som innehaoller dessa metaller | |
JP2022135956A (ja) | イリジウムの回収方法 | |
AU631902B2 (en) | Method for the recovery of zinc, copper and lead of oxidized and/or sulfurized ores and materials | |
US2676096A (en) | Process for the recovery of cadmium from cadmium containing residues | |
US4545972A (en) | Process for recovery of metal chloride and cuprous chloride complex salts | |
CA1071569A (en) | Hydrometallurgical process for treating metal sulfides containing lead sulfide | |
KR930006088B1 (ko) | 금속황화물로부터 금속과 황원소를 습식야금학적으로 회수하는 방법 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: OUTOKUMPU OY |