FI68200B - Saett att tillverka paose kasse eller dylikt av plastfolie - Google Patents
Saett att tillverka paose kasse eller dylikt av plastfolie Download PDFInfo
- Publication number
- FI68200B FI68200B FI834019A FI834019A FI68200B FI 68200 B FI68200 B FI 68200B FI 834019 A FI834019 A FI 834019A FI 834019 A FI834019 A FI 834019A FI 68200 B FI68200 B FI 68200B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- bag
- wall
- layer
- mouth
- layers
- Prior art date
Links
Landscapes
- Bag Frames (AREA)
- Making Paper Articles (AREA)
Description
1 68200
Menetelmä pussin, kassin tai vastaavan valmistamiseksi muovikalvosta - Sätt att tillverka pase, kasse eller dylikt av plast foii e
Keksintö kohdistuu menetelmään pussin, kassin tai vastaavan valmistamiseksi muovikalvosta, pussin, kassin tai vastaavan käsittäessä seinämäka 1 vot , jotka rajoittavat pakkaustilan sekä suuaukon, jonka kautta pussi, kassi tai vastaava on tarkoitettu täytettäväksi, suuaukon ollessa siten muotoiltu, että seinämät ovat ainakin osittain erillään toisistaan.
Tällainen tuote on tunnettu julkaisusta DE-AS 2 445 248. Tässä julkaisussa on etsitty ratkaisu siihen ongelmaan, joka syntyy silloin, kun kassi, pussi tai vastaava valmistetaan muovikalvosta. Tällöin ongelmana on se, että tuotteen seinämäka Ivot tarttuvat toisiinsa, jolloin seinämäkal vo j en erottaminen toisistaan pussin avaamiseksi on hankalaa. Saksalaisen julkaisun mukainen ratkaisu perustuu siihen, että ainakin toista seinämä-kalvoa lämp ökä si t e 11 ään suuaukon kohdalla siten, että seinämä-kalvot erottuvat toisistaan. Tällainen tuote saattaa toiminnallisilta vaatimuksiltaan täyttää ongelman ratkaisemiseksi asetetut vaatimukset, mutta valmistusmenetelmä on epäedullinen ainakin siinä suhteessa, että jokaisen pussin suuaukko joudutaan erikseen 1ämpökäsi11e 1 emään, mikä luonnollisesti hidastaa valmistusta. Myöskin lämpökäsittelyn säätö siten, että seinämä ei vahingoitu tai seinämät eivät tartu toisiinsa, on vaikeaa.
Tämän keksinnön tarkoituksena on esittää sellainen valmistus-teknillisesti edullinen menetelmä, jolla pussin, kassin tai vastaavan suuaukon muotoilu saadaan sellaiseksi, että seinämät ovat erillään suuaukon kohdalla.
Tämän tarkoituksen saavuttamiseksi keksinnön mukaiselle menetelmälle on pääasiassa tunnusomaista se, että sinänsä tunnetusti ainakin toinen seinämä, ainakin osittain muodostetaan kahdesta tai useammasta kerroksesta, ja että kerrosten materiaalit valitaan ominaisuuksien suhteen, erityisesti kutistumisominaisuuksien suhteen 2 68200 siten, että kerrokset yhteen1iitettyinä aiheuttavat seinämien irtoamisen toisistaan ainakin suuaukon kohdalla.
Edellä esitetyllä menetelmällä voidaan siis jo kalvon valmistuksen yhteydessä huomioida pussin, kassin tai vastaavan suu-aukon kohdalla tapahtuva seinämien irtoaminen toisistaan. Pussien, kassien tai vastaavien valmistuksessa käytetään lukuisia muovilaatuja, jotka valitaan yleisesti käyttötarpeen perusteella. Kerroksen materiaalina ei välttämättä tarvitse olla muovi vaan voidaan myös käyttää esim. lakkaa tai vastaavaa. Alan ammattimiehelle on edellä esitetyn tunnusmerkin perusteella selvää, tuntien käytettävissä olevien materiaalien ominaisuudet, miten valinta tulee suorittaa. Käytännössä suu-aukon kohdalla tapahtuu kiertymistä, jopa rullautumista voimakkaammin kutistuvan kerroksen suuntaan.
Keksinnön päätunnusmerkin mukaista menetelmää voidaan soveltaa usealla tavalla. Näitä suoritusmuotoja on esitetty oheisissa a 1ivaati muksi ssa.
Keksinnön mukaista menetelmää on lähemmin havainnollistettu seuraavassa selityksessä samalla viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa kuvat 1-3 esittävät sinänsä tunnettuja pussi- ja kassimuotoja, joiden valmistuksessa keksinnön mukaista menetelmää voidaan soveltaa, kuvat 4 ja 5 esittävät pystysuuntaisia leikkauksia pussin tai kassin suuaukon kohdalta kuvista 1-3 suuremmassa mittakaavassa ja kuvat 6-10 esittävät pussin tai kassin poikittaissuuntaisina Pei'kkauksinaB-B kuvista 1-3 keksinnön mukaisella menetelmällä valmistettuja seinämärakenteita.
%
II
3 68200
Kuvassa 1 on esitetty muovipussirakenne, jossa muovipussit 1 on kääritty rullalle 2, josta ne voidaan yksitellen poistaa. Pussit 1 on tavallisimmin valmistettu putkimaisesta kalvosta, johon on määrävälein muodostettu pussin pohjasaumaus 3 ja sen jälkeen perforointi tai vastaava heikennys 4, josta pussi irroitetaan rullasta käyttöä varten. Tällöin jää aina seuraa-van pussin suuosa avoimeksi .
Kuvassa 2 on esitetty ostoskassinippua, joka on niputettu kannikeaukkoj en kautta ja jonka suuaukko on muodoltaan aaltomainen. Tämän tapaisia kasseja valmistetaan tavallisesti siten, että kassin sivureunat saumataan yhteen asianomaisen aihio-kalvon poikittaissuunnassa ja samalla kalvon keskelle muodostetaan aaltomainen leikkaus.
Kuvassa 3 on esitetty kassimuoto, joka voidaan valmistaa usealla sinänsä tunnetulla tekniikalla, joko putkimaisesta aihiosta pöhjasaumauksella tai yhdestä pohjan kohdalla taitetusta ja sivuttaissaumatusta kalvosta tai mahdollisesti kahdesta erillisestä kalvosta, jotka saumataan sekä sivuilta että pohjasta yhteen. Kassin suuosan muoto on yleensä suora ja se käsittää kannikeaukot , joiden muoto voi vaihdella ollen joko pyöreä tai pitkänomainen.
Keksinnön mukaista menetelmää voidaan siis soveltaa edullisesti kaikkiin kuvien 1-3 mukaisiin pussi- tai kassimuotoihin. Keksinnön pää tunnusmerkin mukaisesti saadaan aikaan kuvissa 4 ja 5 leikkauskuvina esimerkinomaisesti esitetty pussin tai kassin seinämien 5 ja 6 irtoaminen toisistaan suuaukon 7 kohdalla. Kuvassa 4 on esitetty keksinnön mukaisen menetelmän sellainen suoritusmuoto, jossa seinämät 5 ja 6 on molemmat ainakin osittain muodostettu kahdesta kerroksesta 8, 9 ja 8', 9'· Kuvassa 5 on ainoastaan toinen seinämistä 6' muodostettu ainakin osittain kahdesta kerroksesta 8', 9'· Toinen seinämä 5' on puolestaan yksikerroksinen. Kuvissa 4 ja 5 on esitetty 4 68200 sellaisia suoritusmuotoja, joissa seinämien ulomman kerroksen 9, 9' kutistumiskerroin on suurempi kuin sisemmän kerroksen 8, 8', jolloin suuaukon kohdalla 7, jossa seinämät 5, 6 ja 6' asettuvat seinämien sisäisten jännitysten mukaiseen tasapainotilaan ja kiertyvät ulospäin suuaukosta 7. Kutistumisomi-naisuuksien valinnalla voidaan saada aikaan jopa rullautumista suuaukon kohdalla. Suhteet kerrosten 8, 9» 8'p 9' välillä voidaan luonnollisesti valita myös siten, että kiertyminen tapahtuu aukkoon päin. Kuvissa 4 ja 5 on viitenumerolla 10 esitetty seinämien yhtymäkohtaa, joko pussin tai kassin sivu-saumaa tai putkimaisen aihion taitetta.
Kuvissa 6-10 on esitetty poikittaissuuntaisina leikkauksina suuaukon läheltä seinämien rakennetta.
Kuvassa 6 on esitetty pussin tai kassin seinämän rakennetta silloin, kun seinämät on valmistettu ns. koekst rudoinni 1 la putkimaisesta kaksi- tai useampikerroksesta kalvosta. Kaksiosaisella rengasmaisella suulakkeella voidaan muodostaa kahta erillistä putkimaista kalvoa, jotka liitetään ekstruuderin jälkeen toisiinsa. Kaivokerrokset on merkitty viitenumeroilla 11 ja 12. Tämän tapaisesta putkimaisesta kalvosta voidaan valmistaa kasseja tai pusseja, jotka ovat kuvissa 1-3 esitettyjen kaltaisia. Niiden valmistustekniikka on ämmättimi ehei 1 e selvää. Kaivokerrosten 11 ja 12 ominaisuudet on siten valittu, että pussin tai kassin suuaukon kohdalla syntyy keksinnön mukainen vaikutus.
Kuvassa 7 on esitetty poikkileikkausta sellaisesta kassista, jossa toinen seinämä 13 on valmistettu kahdesta kerroksesta 14. 15 toisen seinämän 16 ollessa yksikerroksinen. Tällainen poi kk i 1 ei kkausmuot o saadaan aikaan joko siten, että kalvot 13 ja 16 liitetään yhteen sivusaumauksi11a 17 tai, että putkimaisen kerroskalvon (kalvot 14, 16) toisen seinämän (kalvon 14 pinnalle) liitetään kassin levyinen kerros 15. Kerros 15 voi olla joko toista muovilaatua tai esim. lakkaa.
5 68200
Kuvissa 8 ja 9 on esitetty sellaisia menetelmän suoritusmuotoja, joissa ainakin toiseen seinämään 18, 20, 21 liitetään ainakin yksi kassin pituussuuntainen kerros 22, 23 tai 24. Kerroksen ja seinämäkalvon väliset ominaisuudet on siten valittu, että syntyy keksinnön mukainen vaikutus kassin suuaukon läheisyydessä kerroksen kohdalla. Kerrokset 22, 23 ja 24 voidaan muodostaa kalvon pinnalle muodostamalla ekstruuderin suutin-osa sellaiseksi, että putkimaiselle kalvolle muodostuu useampia pitkittäisiä liuskoja. Kerrokset voidaan sijoittaa putkimaiselle tai rainamaisell e kalvolle myös ekstruoidin jälkeen esim. ruiskuttamalla kerros putkimaisen kalvon pinnalle. Kuvan 8 mukainen suoritusmuoto on sivusaumattu, jolloin seinämäkalvot 18 ja 19 on sivuilta liitetty yhteen esim. kuumasaumauksella. Kuvassa 9 puolestaan on esitetty putkimainen aihio.
Kuvassa 10 on esitetty keksinnön mukaisen menetelmän sellainen suoritusmuoto, jossa kassin tai pussin suuaukon läheisyydessä kassin tai pussin toinen seinämistä 25 on varustettu kassin tai pussin poikittaissuuntaisella liuskalla 27, jolloin seinämän 25 ja liuskan 27 keskinäiset ominaisuudet on siten valittu, että syntyy keksinnön mukainen vaikutus pussin tai kassin suuaukon läheisyydessä. Seinämät 25 ja 26 on liitetty yhteen sivusaumaukse 11 a 28 ja 29.
Esimerkkinä keksinnön mukaisessa menetelmässä käytettävästä materiaaliparista, joka soveltuu kaksikerroskalvoksi, on materi-aalipari MD-kalvo sisäpuolisena kalvona ja LD-kalvo ulkopuolisena kalvona. LD-muovi laat u kutistuu enemmän kalvon muodostuksen jälkeen, jolloin kassin tai pussin suuaukon kohdalla tapahtuu kiertymistä ulospäin. Myös useat muut muovilaadut ovat mahdollisia, esim. polypropyleeni.
Claims (7)
1. Menetelmä pussin, kassin tai vastaavan valmistamiseksi muovikalvosta, pussin, kassin tai vastaavan käsittäessä seinä-mäkalvot, jotka rajoittavat pakkaustilan sekä suuaukon, jonka kautta pussi, kassi tai vastaava on tarkoitettu täytettäväksi, suuaukon ollessa siten muotoiltu, että seinämät ovat ainakin osittain erillään toisistaan, tunnettu siitä, että sinänsä tunnetusti ainakin toinen seinämä (5, 6, 6’), ainakin osittain, muodostetaan kahdesta tai useammasta kerroksesta (8, 9, 8', 9') ja että kerrosten materiaalit valitaan ominaisuuksien suhteen, erityisesti kutistumisominaisuuksien suhteen siten, että kerrokset yhteenliitettynä aiheuttavat seinämien irtoamisen toisistaan ainakin suuaukon kohdalla.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ulomman kerroksen materiaali valitaan materiaaliryhmästä, jonka kutistumisominaieuudet ovat suuremmat kuin sisemmän kerroksen kutistumisominaieuudet, jolloin pussin, kassin tai vastaavan suuaukon kohdalla tapahtuu kiertymistä ulospäin.
3. Patenttivaatimusten 1 ja 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kerrokset muodostetaan koekstrudoimal-la kaksi kalvoa (11, 12) yhteen putkimaiseksi kassiaihioksi, johon muodostetaan sinänsä tunnettu pohjasaumaus tai sivusauma-ukset ja mahdolliset kannikeaukot.
4. Patenttivaatimusten 1-2 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että pussin, kassin tai vastaavan toinen seinämä (14) varustetaan seinämän levyisellä toisella kerroksella (15). II 68200
5. Ainakin patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, t u n-n e t t u siitä, että seinämä varustetaan ainakin yhdellä pussin tai kassin pitkittäissuuntaisella toisella kerroksella (22, 23, 24).
6. Ainakin patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pussin, kassin tai vastaavan suuaukko varustetaan poikittaissuuntaisella liuskalla (27) tai kerroksella.
7. Patenttivaatimusten 1-6 mukainen menetelmä, tunnet-n e t t u siitä, että sisempi kerros muodostetaan HD-muovi-kalvosta ja ulompi kerros LD-muovikalvosta. 68200
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI834019A FI68200B (fi) | 1983-11-02 | 1983-11-02 | Saett att tillverka paose kasse eller dylikt av plastfolie |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI834019A FI68200B (fi) | 1983-11-02 | 1983-11-02 | Saett att tillverka paose kasse eller dylikt av plastfolie |
FI834019 | 1983-11-02 |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI834019A0 FI834019A0 (fi) | 1983-11-02 |
FI68200B true FI68200B (fi) | 1985-04-30 |
Family
ID=8518032
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI834019A FI68200B (fi) | 1983-11-02 | 1983-11-02 | Saett att tillverka paose kasse eller dylikt av plastfolie |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI68200B (fi) |
-
1983
- 1983-11-02 FI FI834019A patent/FI68200B/fi not_active Application Discontinuation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI834019A0 (fi) | 1983-11-02 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US7065937B2 (en) | Method of manufacturing and filling stand-up bags | |
US8267579B2 (en) | Film packaging bag | |
US5020922A (en) | Bone puncture resistant bag | |
US5100246A (en) | Pull bead and guide rails for easy open flexible containers | |
US5238306A (en) | Method of producing a sealing system for a reclosable webbed-wall package, and system made | |
CA1237392A (en) | Smooth walled flexible package | |
AU721125B2 (en) | Peel seal zipper tape | |
US5890810A (en) | Manufacture of bags | |
US5573489A (en) | Integral handled layflat thermoplastic bag | |
US4704101A (en) | Method for making a puncture resistant bag | |
CA1240295A (en) | Gusseted bag | |
JPH07108550B2 (ja) | 熱可塑性大形袋 | |
CA2120567A1 (en) | Gusseted stand-up pouch and method of producing same | |
JP2024023854A (ja) | 改善された封止のために構成されたパッケージ | |
CA1213859A (en) | Plastic bags | |
FI68200B (fi) | Saett att tillverka paose kasse eller dylikt av plastfolie | |
WO1996038290A1 (en) | Die-cut thermoplastic bag with easy open mouth | |
WO2004103841A1 (en) | Method for producing window packaging bags and products fabricated with the method | |
JP7440737B2 (ja) | 製袋充填用フィルム、製袋充填方法 | |
WO2003031281A1 (en) | Bag | |
CA2067416C (en) | Perforated tear strip for easy-open flexible containers | |
CA1226562A (en) | Bone puncture resistant bag | |
CA2143911A1 (en) | Easy tear perforation for film roll products | |
CA2183720A1 (en) | Hermetically sealed package with heat-sealable tear strip and method of manufacture | |
NZ203716A (en) | Making strips of bags with guarantee seals and re-usable closures |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FC | Application refused |
Owner name: KOMMANDIITTIYHTIOE AMERPLAST SUOMINEN & CO |