FI66516B - Traedgallringsanordning - Google Patents

Traedgallringsanordning Download PDF

Info

Publication number
FI66516B
FI66516B FI803188A FI803188A FI66516B FI 66516 B FI66516 B FI 66516B FI 803188 A FI803188 A FI 803188A FI 803188 A FI803188 A FI 803188A FI 66516 B FI66516 B FI 66516B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
boom
cab
vehicle
booms
trees
Prior art date
Application number
FI803188A
Other languages
English (en)
Other versions
FI803188L (fi
FI66516C (fi
Inventor
Karl Thore Lindblom
Original Assignee
Oestbergs Fabriks Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Oestbergs Fabriks Ab filed Critical Oestbergs Fabriks Ab
Publication of FI803188L publication Critical patent/FI803188L/fi
Publication of FI66516B publication Critical patent/FI66516B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI66516C publication Critical patent/FI66516C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G23/00Forestry
    • A01G23/02Transplanting, uprooting, felling or delimbing trees
    • A01G23/08Felling trees

Description

66516
Puunharvennu s1aite
Keksintö koskee puunharvennuslaitetta metsääjoneu-vossa, jossa on ohjaamo ja siitä ohjailtava, pysty- ja si-5 vusuuntaan kääntyvä nostovarsi, jonka kärkiosaan on asennettu ainakin pystysuuntaan kääntyvä kaato- ja tartunta-laitteisto.
Mekanisointi on metsänhoidon alalla viimeksi kuluneina vuosikymmeninä voimakkaasti rationalisoinut loppu-10 hakkuita. Koska tässä yhteydessä on ollut kyse täydellisestä paljaaksihakkuusta, ei koneiden vaikutusta jäljelle jätettyyn metsään milloinkaan ole tarvinnut ottaa huomioon. Oleellisinta on ollut saavuttaa hyvä tuotos.
Nuoren metsän harventamisen yhteydessä ongelmat muo-15 dostuvat huomattavasti visaisemmiksi, kun pyritään tämänkin työn koneellistamiseen. Seuraavassa tuodaan lyhyesti esiin asiaan liittyviä ongelmia: 1. Muun muassa puutavarapulan vuoksi täytyy nuorta puustoa harventaa, jotta jäljelle jäävä metsä kasvaisi no- 20 peammin ja tuottaisi massiivisempia runkoja. Lisäksi on e-nergiansaannin takia ja massan lisäämiseksi välttämätöntä ottaa talteen harvennetut ohuet rungot.
2. Nykyään tulee käsin suoritettu harvennus kovin kalliiksi, minkä vuoksi harvennuksen mekanisointi on var- 25 sin tarpeellista.
3. Muun muassa puutavaran kuljettamiseksi pois metsäalueelta täytyy alueen halki hakata palstateitä. Jottei aiheutuisi vahinkoa tuottavalle metsämaalle, näitä palsta-teitä ei saisi tehdä liian lähelle toisiaan. Vähimmäis- 30 etäisyyden tulee olla noin 30 m.
4. Yritettäessä päästä käsiksi puustoon pitkillä nosturin puomeilla puiden kaatamiseksi ja vetämiseksi palstateille, seuraavia ongelmia on esiintynyt: (a) Hyvin pitkät nosturin puomit edustavat huipputekniik-35 kaa, ovat kalliita ja raskaita.
(b) Kun työväline kiinnitetään tällaisen pitkän puomin 2 6651 6 päähän, poikkeuksellisen suuri nostomomentti on tarpeen, jotta voitaisiin palstatiellä olevasta ajoneuvosta käsin tasapainottaa ja käyttää kauas ulottuvaa kuormattua puomia.
5 (c) Pitkä nosturin puomi vahingoittaa liian monia jäljel lejäävistä· puista, joista ei näin voida tulevaisuudessa saada täysarvoista puutavaraa.
(d) Näkyvyyttä peittävien oksien ja pitkän välimatkan takia ohjaajalla ei voi olla hyvää näköyhteyttä, joten 10 hänen on mahdotonta valita parhaiten harvennettaviksi sopivia puita.
(e) Kuljettaja stressautuu aivan liikaa näin vaikeutuneen työn parissa.
(f) Pitkän ja raskaan nosturipuomin ohjaamisesta eteen- ja 15 taaksepäin johtuu, että suoritusaika kutakin puuta kohden on pitkä, mitä ei kustannussyistä voida hyväksyä, koska yleensä harvennettavat puut ovat pienikokoisia. Määrällisesti tuotto aikayksikköä kohden jää näin liian alhaiseksi ollakseen kannattavaa.
20 Edellä luetellut ongelmat joko ratkaistaan tai saa daan osittain häviämään keksinnön mukaisella puunharvennus-laitteella, jolle on tunnusomaista, että ohjaamo yhdessä nostovarren kanssa kannatetaan ajoneuvoon sinänsä tunnetusti pysty- ja sivusuuntaan kääntyvästi kiinnitetyn ja 25 siitä ulos asetettavan puomilaitteen kärkiosassa.
Muut keksinnölle ominaiset tunnusmerkit ilmenevät oheisista patenttivaatimuksista.
Seuraavassa kuvataan keksinnön yhtä suoritusmuotoa oheiseen piirrokseen viitaten, jossa 30 kuviossa 1 esitetään kaavamainen sivukuva keksinnön mukaisesti varustetusta järjestelmästä, joka on kuljetus-asennossa ja kuviossa 2 on sivukuva .harvennustyössä olevasta ajoneuvoj ärjestelmästä.
35 Kuvion 1 mukaisesti ajoneuvojärjestelmään kuuluu pe- rusajoneuvo 1, katettu ohjaamo 2, kourakuormain 3 sekä puo- r H ' " 3 66516 milaite 4, joista kaksi viimeksi mainittua yksikköä muodostaa yhdessä varsinaisen harvennuslaitteen. Perusajoneuvon tehtävänä on kuljettaa harvennuslaite jokaisesta operointi-paikasta toiseen palstatietä pitkin/ ja siinä on moottori 5 sekä hydrauliikka- ja paineilmavarustus jne. seuraavassa lähemmin kuvattavan harvennuslaitteen ohjaamiseksi.
Kuvatussa tapauksessa (kuvio 2) puomilaite 4 koostuu kahdesta taivutusnivelellä 5 toisiinsa liittyvästä puomista 6 ja 7. Ensimmäisen puomin 6 alkupää on laakeroitu ajoneu-10 von 1 takaosassa olevaan vaakasuoraan (kuviossa näkymättömään) akseliin, joka ensisijaisesti on vaakatasossa kääntyvä, niin että koko puomilaitetta 4 voidaan kääntää niin pysty- kuin sivusuunnassakin. Vain symbolisesti esitetään puomien 6 ja 7 ohjauksesta vastaavien hydraulilaitteiden 8 15 ja 9 sijoitus toisaalta puomin 6 alkupäässä ja toisaalta nivelen 5 kohdalla.
Uloimmassa päässään kannattaa toinen puomi 7 alustalla 10 hyttiä 2, johon liittyy kourakuormain 3 ja alas-pistävässä pitimessään ohjattava ja vetävä tukipyörä 12. -20 Tässä yhteydessä on huomattava, että käyttämällä tukipyö-rää 12 vapautetaan raskas harvennuslaite lähes kokonaan kuormituksesta, mistä syystä perusajoneuvo 1 voi olla suhteellisen kevyttä mallia, koska siihen ei kohdistuu mitää mainittavaa kaatomomenttia.
25 Ohjaamon 2 etupuolelle jatkuvalle lavalle 10 on si joitettu numerolla 3 merkitty kourakuormain. Kourakuormain on pienehköä, ensisijaisesti tavanomaista mallia, ja sen kokoontaittuva puomi 13 kääntyy sivusuunnassa. Nosturin 13 kärjessä on tartunta- ja kaatolaitteisto 14, joka on asen-30 nettu niin, että se kääntyy niin pysty- kuin sivusuuntaankin.
Lava 10 toimii myös kiinnityskohtana ulokenosturin 13 alapuolelta ulos pistävälle puristuspankolle 15, johon kaadetut puut 16 asetetaan.
35 Jotta ohjaamo 2 (ja lava 10) riippumatta puomien 6 ' 1 ' Γ· f ja 7 asennosta toisiinsa nähden pysyisi jatkuvasti samassa tasossa kuin ajoneuvo 1, ohjaamo (lava) on ohjautuvasti laa- 4 66516 keroitu puomin 7 ulkokärkeen, ja sen asentoa säätelee suun-nikasohjaus. Tämän muodostaa taivutusnivelen 5 ympärille laakeroitu kolmiomainen liitoskappale 17, jonka kummastakin yläkulmasta nivelvarret 18 ja 19 ojentuvat kumpikin tahol-5 leen siten, että nivelvarsi 18 jatkuu puomin 6 suuntaisena taaksepäin tiettyyn (kuviossa näkymättömään) kohtaan ajoneuvossa, ja nivelvarsi 19 puomin 7 suuntaisena kohtaan 20, joka on välittömästi yhteydessä ohjaamoon.
Kaikkia toimintoja (ajoneuvon ajamisen lisäksi), ts.
10 kummankin puomin hydraulilaitteiden 8 ja 9 vaikutusta, tu-kipyörän 12 ohjausta ja vetoa sekä kourakuormaimen 3 nosto-puomin 13 ja tartunta- ja kaatolaitteiston 14 käyttöä, ohjataan ohjaamosta sinne asennettujen säätimien avulla. Asiaankuuluvat johdot, jotka toisaalta syöttävät virtaa virtaläh-15 teistä ajoneuvoon ja toisaalta välittävät säätimien käskyt ohjaamosta, sekä ulokenosturin ja tartunta- ja kaatolaitteiston käyttölaitteet on jätetty pois, jottei kuvioista tulisi tarpeettoman mutkikkaita.
Edellä kuvattua järjestelmää käsitellään seuraavasti: 20 Kun kuljettaja on saapunut kuvion 1 mukaisesti kuljetusasen-nossa ajoneuvon 1 päällä olevan harvennuslaitteen kera palstatiellä olevalle työskentelypaikalle, hän ohjaa puomit 6 ja 7 eteenpäin niin, että tukipyörä 12 tulee maata vasten ja on ohjattavissa siten, että puomit asettuvat haluttuun suun-25 taan. Kuljettaja aloittaa tyypillisen työskentelyjakson niin, että kaataa harvennettavat puut peräjälkeen ensin yhdeltä (runsaasti ohjaamon levyiseltä) kaistalta, alkaen palstatieltä. Tällöin kuljettaja hyraulilaitteiden 8 ja 9 avulla ja käyttäen mahdollisesti lisäapuna tukipyörän 12 vetoa avaa 30 puomien välistä taivutusniveltä 5 ohjatakseen näin ohjaushyt-tinsä 2 ja harvennuslaitteiston kohti harvennettavaksi tarkoitettua puuta 16. Nosturin puomia 3 käytetään ja laitteiston 14 avulla puu kaadetaan eteenpäin ja jätetään toistaiseksi makaamaan maahan. Hakkuuoperaatio toistetaan avaamalla yhä 35 edellee taivutusniveltä 5, kunnes puomit 6 ja 7 ovat kokonaan ojentuneet. Tämä loppuvaihe näkyy kuviosta 2 - koko- ui Γ fjt- 5 66516 naisulottuvuus (puomit + ulokenosturi) palstatieltä voi olla, suunnilleen 20 m.
Nyt kuljettaja ohjaa hyttinsä harvennuslaitteineen taaksepäin kohti palstatietä hakaten samalla maahan harven-5 nettavan puun toisensa perään kaistan kummaltakin puolelta. Nämä puut toimitetaan tyvineen heti kaadon tapahduttua pu-ristuspankkoon 15. Siihen poimitaan tässä vaiheessa myös maassa makaavat puut. Näin on puristuspankkoon kertynyt melkoinen pino kuljettajan palatessa palstatielle. Kun kuljet-10 taja näin on tehnyt puustoon "hakkuukaistan" ja laskenut yhden tai useampia kimppuja harvennettuja puita palstatien reunaan, hän saattaa harvennuslaitteen takaisin kuviossa 1 esitettyyn kuljetusasentoon ja siirtää koneiston palstatietä pitkin yhden kaistanleveyden verran (n. 6...10 m), minkä 15 jälkeen hän uudelta työskentelypaikalta lähtien toistaa edellä kuvatun työskentelyjakson.
Edellä olevasta käy ilmi, että keksinnön mukaisella harvennuslaitteella saavutetaan ennen kaikkea seuraavat edut verrattuna tavanomaiseen pitkään nosturin puomiin: 20 1. Perusajoneuvon ei tarvitse omata valtaisaa vaka- vuusmomenttia.
2. Saavutetaan parempi ulottuvuus.
3. Kuljettaja on aina lähellä työn kohdetta ja voi siksi valita hyvin harvennettaviksi sopivat puut, minkä 25 lisäksi häntä ei rasita se äärimmäisen kova keskittyminen, jota tavanomainen "kauko-ohjaus" edellyttää.
4. Pienellä kourakuormaimella kuljettaja välttää paremmin kuin pitkällä nosturin puomilla jäljelle jätettävän metsän vahingoittamisen.
30 5. Pienellä kourakuormaimella kuljettaja voi työsken nellä nopeasti ja täyttää puristuspankon suurella määrällä puita ennen kuin joutuu palaamaan purkamaan kuorman palsta-tien reunaan, mikä merkitsee huomattavaa kapasiteetin kasvua pitkään puomiin verrattuna.
35 Keksintö ei rajoitu edellä kuvattuun suoritusmuotoon, vaan monet eri muutokset ovat keksinnön rajoissa mahdolli- j.ir )'·’ * 6 66516 siä. Täten voitaisiin puomin kärjessä oleva tukipyörä korvata telipyörästöllä, telaketjuilla tai - mikäli luovutaan vetomahdollisuudesta - liukulaitteella, esim. kelkalla tms., kenties varsinkin lisävarusteena lumikelille. Jos tyydytään 5 pelkkiin edellä kohdissa 3...5 esiteltyihin etuihin, tultaisiin periaatteessa toimeen ilman maatukea. Ohjaamon automaattinen suunnikasohjaus laitteistoineen voitaisiin korvata toisenlaisella automatiikalla tai käsitoimisella ni-velloinnilla. Sitäpaitsi ei erityisen nivelloinnin pitäisi 10 olla tarpeen, jos puomilaite olisi teleskooppityyppiä esitellyn kokoontaipuvan tyypin sijasta. - Aivan erityisen suotuisan vaihtoehdon kuvatulle kaadettujen puiden kokoamiseen tarkoitetulle puristuspankolle tarjoaa periaatteessa jo tunnetun kuljetusvaijerijärjestelmän käyttö. Tässä 15 muodossa puomilaitteen molemmissa päissä olevat kääntörul-lat (ja niiden välissä olevat ohjausrullat) kannattelevat päättymätöntä ja jatkuvasti vetävää vaijeria. Vaijeriin on kiinnitetty yksi tai useampi tartuntauloke, jonka puomin kärkeen ja alkupäähän asennetut ohjauselimet saavat sulkeu-20 tumaan sen ohitettua kääntörullan ja toisaalta taas avautumaan ennen kuin se tulee kääntörullan kohdalle. Näin siis avoin tartuntauloke kiertyy kärjessä olevan kääntörullan ympäri alaspäin ja kohtaa puunrungon ja sitten - ohjauseli-men suljettua sen - tarttuu kaadettuun, sopivassa asennossa 25 olevaan harvennettavaan puuhun sekä laahaa sen sitten palstatielle. Siellä käynnistyy nyt toimimaan puomin alkupään ohjauselin, joka avaa tartuntaulokkeen ja päästää puun irtautumaan, minkä jälkeen tartuntauloke kulkee vaijerin pa-luuosan mukana takaisin seuraavaa puuta hakemaan. On il-30 meistä, että tämän juoksevan puunkuljetusmenetelmän avulla voidaan päästä huomattavaan ajan ja työn säästöön verrattaessa sitä puristepankkojärjestelmään. Voitaisiin myös harkita suuremman tartuntaulokkeen käyttämistä, jonka avulla kyettäisiin tarttumaan kokonaiseen puupinoon, joka on 35 nosturilla kasattu yhteen paikkaan. Pino siirtyisi näin palstatielle samalla kun kuljettaja jatkaa harvennettavien puiden λ· kaatamista ja kokoaa näitä taas uuteen pinoon.
>! -’D i \

Claims (5)

7 66516
1. Puunharvennuslaite metsääjoneuvossa, jossa on ohjaamo (2) ja siitä ohjailtava, pysty- ja sivusuuntaan kään- 5 tyvä nostovarsi (13), jonka kärkiosaan on asennettu ainakin pystysuuntaan kääntyvä kaato- ja tartuntalaitteisto (14), tunnettu siitä, että ohjaamo (2) yhdessä nostovarren (13) kanssa kannatetaan ajoneuvoon (1) sinänsä tunnetusti pysty- ja sivusuuntaan kääntyvästi kiinnitetyn ja siitä ulos 10 asetettavan piaomilaitteen (4) kärkiosassa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnet-t u siitä, että puomilaltteen (4) kärkiosa kannattaa maa-tukea (12).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen laite, tunnet- 15. u siitä, että maatuki on rullatyyppinen, esim. pyörä (12), edullisesti ajo- ja ohjauskykyinen.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että puomilaitteen (4) muodostaa kaksi toisiinsa taittonivelellä (5) yhdistettyä puomia (6 ja 20 7) .
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen laite, tunnet-t u taittoniveleen (5) liittyvästä, tukiosasta (17), jonka päästä lähtevät nivelvarret (18 vast. 19) yhdensuuntaisesti vastaavien puomien (6 ja 7) kanssa, näiden kiinnitys- vast. 25 kantavaan päähän asti suunnikasohjauksen aikaansaamiseksi, joka takaa ohjaamon (2) ja nostovarren (13) jatkuvan nivel-loinnin. „ , » r, »
FI803188A 1979-10-08 1980-10-08 Traedgallringsanordning FI66516C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7908312A SE428992B (sv) 1979-10-08 1979-10-08 Tredgallringsanordning
SE7908312 1979-10-08

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI803188L FI803188L (fi) 1981-04-09
FI66516B true FI66516B (fi) 1984-07-31
FI66516C FI66516C (fi) 1984-11-12

Family

ID=20338998

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI803188A FI66516C (fi) 1979-10-08 1980-10-08 Traedgallringsanordning

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4371017A (fi)
AT (1) AT366544B (fi)
AU (1) AU536698B2 (fi)
CA (1) CA1144046A (fi)
DE (1) DE3037522A1 (fi)
DK (1) DK157720C (fi)
FI (1) FI66516C (fi)
FR (1) FR2466948B1 (fi)
NO (1) NO149681C (fi)
SE (1) SE428992B (fi)
SU (1) SU1099828A3 (fi)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4399848A (en) * 1981-11-09 1983-08-23 Fetters Wayne A Tree cutting mechanism
SE452697B (sv) * 1982-09-20 1987-12-14 Osa Ab Mobil tredgallringsmaskin
EP0874543B1 (en) * 1995-12-05 2002-03-27 Hallintokolmio Oy Harvesting method and apparatus
CN101470083B (zh) * 2007-12-27 2011-08-03 同方威视技术股份有限公司 用于车载式辐射成像系统的新型折臂机构
DE102014003063B4 (de) 2014-03-03 2015-12-17 Procon Gesmbh Maschinen- Und Industrieanlagen Mobiles Arbeitsgerät für Hangwälder - Durchforstungen

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3503429A (en) * 1968-06-28 1970-03-31 Deere & Co Tree shear
US3911980A (en) * 1972-01-10 1975-10-14 Owens Illinois Inc Tree harvesting machine of a walking type
FI47709B (fi) * 1972-11-02 1973-11-30 Tyoetehoseura R Y
US3944098A (en) * 1973-03-08 1976-03-16 C.F.K. Engineering Company Front loading and ejecting waste removal vehicle
FR2234102A1 (en) * 1973-06-22 1975-01-17 Eaton Yale Ltd Tree felling machine - sliding carriage with branch stripping tool and tree-top lopper
FR2344219A1 (fr) * 1976-03-19 1977-10-14 Cemet Sa Engin automobile combine d'abattage et de debardage d'arbres entiers
SE7702774L (sv) * 1977-03-11 1978-09-12 Ostbergs Fabriks Ab Upparbetningsanordning vid arbetsfordon
US4340127A (en) * 1977-08-30 1982-07-20 Broberg Peter O Tractor

Also Published As

Publication number Publication date
ATA485580A (de) 1981-09-15
DK157720B (da) 1990-02-12
DK422780A (da) 1981-04-09
NO149681B (no) 1984-02-27
SE428992B (sv) 1983-08-08
FI803188L (fi) 1981-04-09
AT366544B (de) 1982-04-26
AU6301780A (en) 1981-04-16
NO149681C (no) 1984-06-06
AU536698B2 (en) 1984-05-17
NO802960L (no) 1981-04-09
DE3037522C2 (fi) 1989-06-29
SU1099828A3 (ru) 1984-06-23
SE7908312L (sv) 1981-04-09
US4371017A (en) 1983-02-01
DK157720C (da) 1990-07-09
FR2466948A1 (fr) 1981-04-17
FI66516C (fi) 1984-11-12
CA1144046A (en) 1983-04-05
FR2466948B1 (fr) 1985-06-14
DE3037522A1 (de) 1981-04-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US2970667A (en) Self propelled aerial platform and hydraulic control system therefor
US3281119A (en) Fork lift with forward reach
FI66516B (fi) Traedgallringsanordning
US4102528A (en) Combined log skidder and loader
CA2309230C (en) Tree transport machine and method of transporting felled trees
US3802663A (en) Device for felling timber
EP0258282B1 (en) Method for mechanized thinning of a forest, and a harvester and forwarder for carrying out the method
KR100855452B1 (ko) 트랙터 부착형 타워 집재기
US4579157A (en) Mobile forest thinning machine
US4373853A (en) Log handling machine
RU2357407C2 (ru) Способ и машина для трелевки
US3342357A (en) Self-loading skidder and stacker
US3527271A (en) Felling skidder combination including heeling device
US3243061A (en) Vehicle with boom
US3630246A (en) Modified skidder and felling head
RU2348146C1 (ru) Машина для трелевки
US20170000045A1 (en) Automatic levelling of a feller head
WO1984004019A1 (en) Working machine
CN206141651U (zh) 履带式多功能农林设备
JP2003118976A (ja) 集材装置を備えた単軌条運搬機
US5788450A (en) Narrow self-propelled transportation apparatus
JPS6231887B2 (fi)
IE54691B1 (en) A mobile forest thinning machine
GB2148810A (en) Mobile forest thinning machine
JPS6230826Y2 (fi)

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: OESTBERGS FABRIKS AB