FI66416B - Saett att behandla pigment - Google Patents

Saett att behandla pigment Download PDF

Info

Publication number
FI66416B
FI66416B FI793163A FI793163A FI66416B FI 66416 B FI66416 B FI 66416B FI 793163 A FI793163 A FI 793163A FI 793163 A FI793163 A FI 793163A FI 66416 B FI66416 B FI 66416B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
calcium sulphate
chlorine
bleaching
weight
pigment
Prior art date
Application number
FI793163A
Other languages
English (en)
Other versions
FI793163A (fi
Inventor
Magnus Birger Kvant
Original Assignee
Supra Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Supra Ab filed Critical Supra Ab
Publication of FI793163A publication Critical patent/FI793163A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI66416B publication Critical patent/FI66416B/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09CTREATMENT OF INORGANIC MATERIALS, OTHER THAN FIBROUS FILLERS, TO ENHANCE THEIR PIGMENTING OR FILLING PROPERTIES ; PREPARATION OF CARBON BLACK  ; PREPARATION OF INORGANIC MATERIALS WHICH ARE NO SINGLE CHEMICAL COMPOUNDS AND WHICH ARE MAINLY USED AS PIGMENTS OR FILLERS
    • C09C1/00Treatment of specific inorganic materials other than fibrous fillers; Preparation of carbon black
    • C09C1/02Compounds of alkaline earth metals or magnesium
    • C09C1/025Calcium sulfates
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09CTREATMENT OF INORGANIC MATERIALS, OTHER THAN FIBROUS FILLERS, TO ENHANCE THEIR PIGMENTING OR FILLING PROPERTIES ; PREPARATION OF CARBON BLACK  ; PREPARATION OF INORGANIC MATERIALS WHICH ARE NO SINGLE CHEMICAL COMPOUNDS AND WHICH ARE MAINLY USED AS PIGMENTS OR FILLERS
    • C09C3/00Treatment in general of inorganic materials, other than fibrous fillers, to enhance their pigmenting or filling properties
    • C09C3/06Treatment with inorganic compounds
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01PINDEXING SCHEME RELATING TO STRUCTURAL AND PHYSICAL ASPECTS OF SOLID INORGANIC COMPOUNDS
    • C01P2004/00Particle morphology
    • C01P2004/51Particles with a specific particle size distribution
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01PINDEXING SCHEME RELATING TO STRUCTURAL AND PHYSICAL ASPECTS OF SOLID INORGANIC COMPOUNDS
    • C01P2004/00Particle morphology
    • C01P2004/60Particles characterised by their size
    • C01P2004/61Micrometer sized, i.e. from 1-100 micrometer

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Compounds Of Alkaline-Earth Elements, Aluminum Or Rare-Earth Metals (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Pigments, Carbon Blacks, Or Wood Stains (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Detergent Compositions (AREA)

Description

I- Γα1 .... KUULUTUSJULKAISU , , A * , W (11) UTLACCNI NCSSKRIFT 6641 6 ^ (51) Kv.Hu/lK.a.3 C 09 c 1/02, 3/06 SUOMI—FINLAND φ) r*~*»*m~-f*~*m***« 793163 (n) Ww^HNB-Aweio*»** 11.10.79 pH) ΑΜ»ρ>Μ—GIMfh»t»<n 11.10.79 (41) T«MW JuNdMlai — Mvk aftaMlg 01.05.80
PltMltti· jt rekisterihallitut M·» HlhttTtlnlp»nnn μ h—guHal— μ jn_ htaii· och rafisterstyrsl—n AmKmmtkgä odi «djkrttM paMfcmd 29.06.84 (32)(33)(31) ·ΊτΗ«**Τ«e»"»·-····* priortet 30.10.78
Ruotsi-Sverige(SE) 7811216-6 (71) Supra Aktiebolag, Fack, S—261 20 Landskrona, Ruotsi-Sverige(SE) (72) Magnus Birger Kvant, Lund, Ruotsi-Sverige(SE) (74) Berggren Oy Ab (54) Pigmentin käsittelymenetelmä - Sätt att behandla pigment Tämän keksinnön kohteena on pigmentin ja/tai täyteaineen, erityisesti kalsiumsulfaatin käsittelymenetelmä ensi sijaisesti puhdistamalla ja/tai valkaisemalla.
Kalsiumsulfaatti eli kipsi on luonnonaine, jota esiintyy useissa maissa, esim. Välimerenmaissa. Tavallinen muoto on dihydraatti, jonka koostumus on CaSO^·2^0. Kipsiä esiintyy kuitenkin myös jä-tetuotteena fosforihapon valmistuksessa, jolloin siitä usein käytetään nimitystä "kemiallinen kipsi". Ilmaisulla kalsiumsulfaatti tarkoitetaan esillä olevan keksinnön mukaisesti kalsiumsulfaattia sen kaikissa muodoissa, ts. sekä sulfaattia sellaisenaan että sen dihydraattia ja puolihydraattia.
Aiemmin on ehdotettu kipsin käyttöä paperin päällystysaineen pigmenttinä. Se ettei ehdotusta ole onnistuttu käytännössä toteuttamaan, johtuu ilmeisesti siitä, ettei ole ymmärretty niitä erityisiä edellytyksiä, joita onnistunut tulos vaatii.
Tämän keksinnön kohteena on menetelmä kalsiumsulfaatin esikäsit-telemiseksi, niin että sitä voidaan käyttää pigmenttinä ja/tai 2 66416 täyteaineena. Keksinnön mukaisesti tämä saadaan aikaan käsittelemällä kalsiumsulfaattia hapettavalla valkaisuaineella.
Erään erityisen sopivan suoritusmuodon mukaisesti käsittely tapahtuu kloorilla, aiikloorihapokkeella, hypokloriitilla, kloori-dioksidilla ja/tai peroksideilla valkaisemalla. Tällöin valkaisu suoritetaan edullisesti siten, että kalsiumsulfaatti on lietteenä vedessä. Erityisen hyvä teho saadaan, jos lietteen kuivapitoi-suus tällöin on enintään 60 paino-%, edullisesti enintään 50 pai-no-%.
Jos valkaisuun käytetään klooria, on todettu erittäin tärkeäksi, että lietteen pH-arvo pidetään arvossa 1,5-6, edullisesti arvossa 2-4. Valkaisu voidaan suorittaa 5 minuutista 1 tuntiin, edullisesti 20 minuutista 30 minuuttiin.
Kun käsittelyyn käytetään klooria tai klooriyhdisteitä, on mahdollisimman hyvän tehon kannalta tärkeää, että klooria tai klooriyhdisteitä lisätään määrättyinä määrinä. Kokeet ovat osoittaneet, että lisäyksen on oltava 0,1-1 %, edullisesti 0,3-0,5 % ak-tiiviklooria laskettuna kalsiumsulfaatin määrästä.
Toisen suoritusmuodon mukaisesti kalsiumsulfaatti puhdistetaan fraktioimalla, edullisesti syklonissa, ennen valkaisua tai sen jälkeen haitallisten hiukkasten poistoa varten.
Valkaisun jälkeen kalsiumsulfaatti on pestävä vedellä, esim. suodattimena tai kolonnissa, kloorijätteiden, kloridien ja hapettavien yhdisteiden poistoa varten.
Keksintöä selitetään seuraavassa lähemmin suoritusesimerkin avulla sekä viitaten oheiseen piirustukseen, joka esittää lohko-kaaviona menetelmän erästä toteuttamistapaa.
Esimerkki
Raaka-aineena käytettiin tämän suoritusmuodon mukaisesti fosfo-rihapon valmistuksessa saatua jätekipsiä. Raaka-aine lietet-tiin 1 veteen, niin että kuivapitoisuus oli n. 15 paino-%. Lietteen pK-arvo asetettiin arvoon alle 3. Tämä arvo on kriittinen -jospH-arvot ovat suuremmat, kipsihiukkasiin tarttuu nimittäin 6 641 6 väriä muuttavia epäpuhtauksia. Tässä käytetty kipsi sisältää epäpuhtauksina orgaanisen aineen lisäksi, pahasti väriään muuttanutta kipsiä, kalsiumfluoridia ja silikaatteja aiemmista prosesseista. Jos lietteen pH-arvo on yli 3, suoritetaan hapotus sopivasti rikkihapolla.
Saatu liete fraktioitiin sitten hydrosyklonissa 2, jolloin otettiin talteen jae, jonka hiukkaskoko oli 25-100 ^u. Hiukkas-koko ei saa olla alle 25 ^u, koska muuten myöhemmässä prosessi-vaiheessa tapahtuva vedenpoisto vaikeutuu nuomattavasti. Jae, joka sisältää hiukkasia, joiden koko on yli 100 ^u, koostuu osaksi tumman värisistä hiukkasista, jotka osaksi koostuvat turma-liinista. Fosforihapon valmistukseen käytettävänä lähtöaineena olevaa raakasulfaattia on kuitenkin saatavissa useissa eri laaduissa, minkä vuoksi epäpuhtaudetkin voivat olla laadultaan vaih-televia.
Fraktiointi suoritettiin kahdessa vaiheessa 3 ja 4, jolloin ensimmäisessä vaiheessa poistettiin karkeampi jae ja toisessa hienompi jae, joka poistettiin prosessista jätteenä. Kun erotus suoritetaan tällä tavoin, ollaan riippumattomia sen fosrorihappo-tehtaan olosuhteista, josta kipsi saadaan. Saadun massan kuivapi-toisuus oli n. 45 paino-%.
Talteen otettu jae valkaistiin sitten jatkuvatoimisessa valkaisi-mossa 5 lisäämällä kloorivettä 6. Tämän lisäyksen ansiosta kuiva-ainepitoisuus laski n. 20 paino-%:in. Kun kloorivesi oli lisätty, asetettiin pH-arvo 3:en ja valkaisu suoritettiin sekoittaen kahdessa sarjaan kytketyssä säiliössä, niin että viipymäaika piteni. Lisätyn kloorin määrä oli 0,5 paino-% laskettuna kuivan kipsin määrästä. Valkaisun jälkeen massa saostettiin kuiva-ainepitoisuuteen n. 35 paino-% laskeutussaostimessa.
Seuraavassa vaiheessa 7 kipsi pestiin vaahtoa muodostavien aineiden, kloridien, orgaanisen aineen ja muiden epäpuhtauksien poistoa varten. Pesu suoritettiin jatkuvasti vedellä 8 vastavirtaan pystyputkissa, jolloin kipsi poistettiin alhaalta ruuvin avulla. Pesussa saatiin samalla saostus n. 45 paino-%:n kuiva-pitoisuuteen.
6641 6
Pesuvaiheesta saadun massan suodatus suoritettiin sitten pyörivällä tyhjösuodattimellä 9 suihkuttamalla samalla massan päälle vettä ensisijaisesti jäljellä olevien kloridien poistoa varten. Suodattimetta saatiin puhdas, valkaistu tuote, jonka kuivapitoi-suus oli n. 75 paino-%. Poisteet 10 ja 11 pesusta 7 ja vastaavasti suodatuksesta 9 voidaan poistaa yhteisesti kohdasta 22.
Keksinnön mukaisesti valmistettu kalsiumsulfaatti sopii erityisen hyvin käytettäväksi pigmenttinä paperin, kartongin tai sentapaisen päällystysaineessa tai täyteaineena.
Päällystysseoksen pääaineosat, käytettiinpä seosta paperin ja kartongin päällystykseen tai maalina, ovat pigmentti, sideaineet ja nestefaasi. Yleensä on dispergointiainetta lisättävä, jotta pigmentti jakautuisi kunnolla. Samalla voidaan seoksen viskositeettia usein pienentää, mikä merkitsee sitä, että suurempaan kuivapitoisuuteen voidaan päästä seoksen levitettävyyt-tä huonontamatta.
Kun kysymyksessä on paperin, kartongin tai sentapaisen päällystys, käytetään pigmenttinä tavanomaisesti kaoliinia, titaanidioksidia tai liitua. Kuitenkin myös kipsin käyttöä on ehdotettu. Kipsin vähäinen käytännön käyttö johtuu ilmeisesti siitä, että kipsin on katsottu tarvitsevan huomattavasti enemmän dispergointiainetta .
Päällystysseosten aiemmin käytettyinä sideaineina ovat esim. olleet vesiliukoiset aineet kuten tärkkelys ja kaseiini tai eri polymeerien dispersiot vedessä, esim. polyakrylaatti, polymetak-rylaatti ja polyvinyylialkoholi. Kuitenkin on sinänsä tunnettua käyttää tiettyjä selluloosajohdannaisia, esim. metyyliselluloosaa, etyyliselluloosaa, hydroksietyyliselluloosaa ja karboksimetyyli-selluloosaa.
Dispergointiaineina on käytettävissä suuri määrä eri aineita. Verrattomasti eniten käytetyt ovat erityyppiset fosfaatit, erityisesti natriumheksametafosfaatti. Tällä dispergointiaineella on kuitenkin kuten monilla muillakin tiettyjä haittoja. Niinpä käytetyn sideaineen sitomisvoima heikkenee. Lisäksi nämä sideaineet joissakin tapauksissa, kun niitä käytetään offset-painossa 6 641 6 painettavan paperin päällystykseen, aiheuttavat painoveden emulgoitumista offset-vedessä ja siitä seuraavaa, haitallista painatuksen sävytystä.
Ottaen huomioon edellä esitetyn käytetään esillä olevan keksinnön mukaisessa menetelmässä pääasiassa dispergointiainetta, joka itse toimii sideaineena, nimittäin karboksyyliryhmillä substituoi-tua polysakkaridia.
Tällöin on osoittautunut täysin ratkaisevaksi, että kipsi jauhetaan karboksyyliryhmillä substituoidun polysakkaridin läsnäollessa.
Erään erityisen edullisen menetelmän mukaisesti jauhatus tapahtuu veden läsnäollessa.
Menetelmän käsittelyn yhteydessä suoritetuissa kokeissa on osoittautunut, että erityisen hyviä tuloksia saatiin jauhettaessa karboksime-tyyliselluloosalla, josta tavallisesti käytetään merkintää CMC, jolloin aineen keskimolekyylipaino oli 10 000 - 500 000, edullisesti 20 000 - 150 000. CMC:a käytettäessä sitä lisätään 0,5-3 paino-% laskettuna kuivan kalsiumsulfaatin määrästä.
Kalsiumsulfaatin hiukkaskoko on tärkeä tässä yhteydessä. Jos siis halutaan valmistaa päällystysseos himmeää paperia varten, on kipsillä oltava sellainen hiukkaskokojakauma, että 30 paino-%:n koko on pienempi kuin 2 ^u. Jos kysymyksessä on täyteaineen pigmentti, on kalsiumsulfaatin hiukkaskokojakauman oltava sellainen, että 50 paino-%:11a aineesta on hiukkaskoko alle 5 ^u.
Edellä mainittu hiukkaskokojakauma on määritetty Andreasenin mukaisella sedimentointilaitteella, jota Ruotsissa myy Kebo Grave numeromerkinnällä 111.904. Näyte valmistettiin punnitsemalla n.
10 g kipsilietettä, johon lisätään 2 ml 1 %:sta CMC-liuosta, minkä jälkeen lietteeseen sekoitetaan n. 40 ml vettä. Näyte siirretään sedimentointilaitteeseen ja pipetillä otetaan 10 ml:n määriä seuraavan aikataulun mukaan: 1. näyte 0-näyte 2. näyte 60 min jälkeen 3. näyte 120 min jälkeen 4. näyte 1080 min jälkeen 5. näyte 1560 min jälkeen 6641 6
Erään erityisen suoritusmuodon mukaisesti lisätään sideainetta, esim. lateksia tai tärkkelystä. Tällöin lisäys suoritetaan sopivasti jauhatuksen jälkeen.
Kuten edellä mainittiin, on suuri kuivapitoisuus erittäin tärkeä tehokkaalle ja taloudelliselle päällystysaineelle. Valitun sideaineen/dispergointiaineen ja käytetyn menetelmän avulla voidaan päästä jopa 60-80 paino-%:n kuivapitoisuuksiin päällystys-aineissa, joita käytetään himmeään paperiin. Kiiltävän paperin päällystysaineissa on saavutettu 55-80 paino-%:n kuivapitoisuuk-sia.
Erään erityisen suoritusmuodon mukaisesti jauhatus suoritetaan kohotetussa lämpötilassa, edullisesti alle 130°C:n lämpötilassa.
Päällystysaineen valmistus voidaan piirustukseen viitaten konkreettisesti suorittaa seuraavalla tavalla.
Yllä olevasta esimerkistä saatu tuote siirrettiin dispergointi-laitteeseen 12 lisäämällä samanaikaisesti kohdassa 13 1,6 paino-% karboksimetyyliselluloosaa (CMC) laskettuna kuivan kipsin painosta 1,4 %:sena liuoksena. Sen jälkeen pH-arvo nostettiin 12:en lisäämällä natriumhydroksidia, koska kuten esillä olevassa tapauksessa kipsissä on pienehköjä fosforihappomääriä, jotka vapautuvat seuraavassa jauhatuksessa. Lisäksi seokseen voidaan lisätä tavanomaisia kiiltoa parantavia aineita, vaahdonestoaineita, optisia valkaisuaineita, väriaineita ja säilöntäaineita kulloisenkin tarpeen mukaan. Eri aineosat lisätään seosastiaan jatkuvasti, niin että saadaan läpivirtaus n. 4 m^/h. Dispergoituminen saadaan aikaan nopeasti pyörivällä sekoittimella.
Dispergointivaiheesta 12 aine siirretään jatkuvasti tyhjöilman-poistimeen 14 aineessa olevan ilman poistamiseksi.
Ilman poiston jälkeen dispersio jauhettiin helmimyllyssä 15 n. 50°C:n lämpötilassa yhdessä ainoassa vaiheessa, jäähdytettiin kohdassa 16 ja suodatettiin itsepuhdistuvassa suodattimessa 17. Lopputuotteena 18 saatiin varastointia kestävä liete, jonka kuivapitoisuus oli 71 %. Tuotetta voidaan pumpata ja toimittaa säiliössä tai tynnyrissä.
Keksintö ei rajoitu selitettyyn suoritusmuotoon, vaan sitä voidaan muunnella keksinnön ajatuksen puitteissa.

Claims (2)

6641 6
1. Förfarande för blekning av kalciumsulfat, vilket blekta kalciumsulfat är avsett att användas som pigment och/eller fyll-nadsmedel, varvid förfarandet innefattar behandling av kalcium-sulfatet med ett oxidationsmedel, kännetecknat därav, att kalciumsulfatet behandlas med klor, underklorsyrlighet, hypo-klorit, klordioxid och/eller peroxider med kalciumsulfatet i form av en uppslamning i vatten, varvid torrhalten i uppslamningen uppgär tili högst 60 viktprocent, företrädesvis högst 50 vikt-procent, och att behandlingen medelst klor, underklorsyrlighet eller hypoklorit utföres vid ett pH av 2-4.
1. Menetelmä kalsiumsulfaatin valkaisemiseksi, joka valkaistu kalsiumsulfaatti on tarkoitettu käytettäväksi pigmenttinä ja/tai täyteaineena, jolloin menetelmä käsittää kalsiumsulfaatin käsittelemisen hapettamisaineella, tunnettu siitä, että kalsiumsulfaattia käsitellään kloorilla, alikloorihapok-keella, hypokloriitilla, klooridioksidilla ja/tai peroksideilla kalsiumsulfaatin ollessa lietteenä vedessä, jolloin lietteen kuivapitoisuus on enintään 60 paino-%, sopivimmin enintään 50 paino-%, ja käsittely kloorilla, alikloorihapokkeella tai hypokloriitilla suoritetaan pH-arvossa 2-4.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että valkaisu suoritetaan 5 minuutin - 1 tunnin aikana, edullisesti 20 minuutin - 30 minuutin aikana.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että klooria tai klooriyhdistettä lisätään 0,1-1 %, sopivimmin 0,3-0,5 % aktiivista klooria laskettuna kalsiumsulfaatin määrästä.
4. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kalsiumsulfaatti pestään valkaisun jälkeen vedellä kloorijätteiden, kloridien ja hapettuneiden yhdisteiden poistamiseksi.
2. Sätt enligt patentkravet 1, kännetecknat därav, att blekningen utföres under en tid av 5 min tili 1 före trädesvis 20 min tili 30 min.
FI793163A 1978-10-30 1979-10-11 Saett att behandla pigment FI66416B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7811216A SE417104B (sv) 1978-10-30 1978-10-30 Sett att rena respektive bleka fororenat kalciumsulfat avsedd att anvendas som pigment och/eller fyllmedel
SE7811216 1978-10-30

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI793163A FI793163A (fi) 1980-05-01
FI66416B true FI66416B (fi) 1984-06-29

Family

ID=20336216

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI793163A FI66416B (fi) 1978-10-30 1979-10-11 Saett att behandla pigment

Country Status (10)

Country Link
JP (1) JPS5835937B2 (fi)
CA (1) CA1125456A (fi)
DE (1) DE2943205A1 (fi)
ES (1) ES8102059A1 (fi)
FI (1) FI66416B (fi)
FR (1) FR2440386A1 (fi)
GB (1) GB2032901B (fi)
IT (1) IT1128747B (fi)
NL (1) NL7907976A (fi)
SE (1) SE417104B (fi)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE441457C (sv) 1978-10-30 1990-06-18 Supra Ab Saett att framstaella slamma foer bestrykningsmedel foer papper, kartong och liknande, innehaallande kalciumsulfat som pigment
FR2446256A1 (fr) * 1979-01-12 1980-08-08 Azote & Prod Chim Procede de purification du gypse chimique
SE469475B (sv) * 1990-10-29 1993-07-12 Eka Nobel Ab Saett att bleka partiklar innehaallande kalciumkarbonat
BE1005164A3 (fr) * 1991-08-02 1993-05-11 Prayon Rupel Technologies Procede de preparation d'une suspension aqueuse a base de sulfate de calcium.

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE432675C (de) * 1924-12-25 1926-08-07 Hansa Phosphat U Mineral Muehl Verfahren zur Reinigung und Bleichung von Schwerspat
DE485007C (de) * 1926-04-04 1929-10-25 Ludwig Kaiser Verfahren zur Herstellung von reinem weissen und fein verteilten Barium- oder Calciumsulfat
DE491350C (de) * 1926-12-11 1930-02-08 Ludwig Kaiser Verfahren zur Herstellung von reinem, weissem und fein verteiltem Barium- oder Calciumsulfat
DE537392C (de) * 1928-02-10 1931-11-02 Sachtleben Akt Ges Fuer Bergba Verfahren zur Herstellung eines weissen transparentreinen Schwerspates
DE586007C (de) * 1928-06-14 1933-10-14 Peter Spence & Sons Ltd Verfahren zur Herstellung fein verteilten und wasserfreien Calciumsulfates als Farbe
GB339797A (fi) * 1928-12-18 1930-12-18 Rene Perdu
US2197003A (en) * 1937-11-18 1940-04-16 Glidden Co Process for making pigments
US2522971A (en) * 1947-04-19 1950-09-19 C K William & Co Method of bleaching barytes
DE1467470C2 (de) * 1963-10-28 1974-06-12 Pluess-Staufer Ag, Oftringen, Aargau (Schweiz) Verbesserung des Weiß grades von Kreide, Calcit oder Dolomit
GB1394910A (en) * 1972-10-23 1975-05-21 Pluss Stauffer Ag Process for the optical brightening of minerals
JPS5147598A (en) * 1974-10-23 1976-04-23 Denki Kagaku Kogyo Kk Tansankarushiumuno hakushokudokairyoho

Also Published As

Publication number Publication date
CA1125456A (en) 1982-06-15
IT7950519A0 (it) 1979-10-10
FI793163A (fi) 1980-05-01
SE7811216L (sv) 1980-05-01
ES485483A0 (es) 1980-12-16
ES8102059A1 (es) 1980-12-16
DE2943205A1 (de) 1980-05-08
JPS5835937B2 (ja) 1983-08-05
IT1128747B (it) 1986-06-04
GB2032901B (en) 1982-11-03
GB2032901A (en) 1980-05-14
JPS5560024A (en) 1980-05-06
SE417104B (sv) 1981-02-23
NL7907976A (nl) 1980-05-02
FR2440386B1 (fi) 1983-07-08
FR2440386A1 (fr) 1980-05-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE441457C (sv) Saett att framstaella slamma foer bestrykningsmedel foer papper, kartong och liknande, innehaallande kalciumsulfat som pigment
AU650915B2 (en) Process for recovering raw materials from paper-industry mechanical waste sludges
PL187463B1 (pl) Sposób wytwarzania szlamu pigmentowego z ponownymwykorzystaniem wypełniaczy i pigmentów powlekających z wytwarzania papieru, tektury i kartonu
DE60131924D1 (de) Verfahren zur Herstellung von gefällten Kalziumcarbonatzusammensetzungen
DE1517666A1 (de) Verfahren zur Klaerung industrieller Abwaesser
US20110044883A1 (en) Method of purifying gypsum
FI69091C (fi) Vattendispersion av fasta partiklar
FI66416B (fi) Saett att behandla pigment
EP2905264A1 (en) Method of treatment of the effluents of coating
EP2703361A1 (de) Verwendung von Asche als alternatives Alkalisierungsmittel
FI67205C (fi) Foerfarande foer behandling av foerorenad fosforsyra
FI96627C (fi) Paperinpäällystyspigmenttejä
EP0750653A1 (en) Aqueous suspensions of inorganic materials
CN104640817A (zh) 水净化的方法
FI78279C (fi) Foerfarande foer avlaegsnande av loesta och i kolloidal form varande stormolekyliga organiska aemnen ur traefoeraedlingsindustrins avfallsvatten.
CN111875116A (zh) 一种油漆废水处理组合物及处理方法
KR100494217B1 (ko) 종이,보드지및마분지제조에사용된충전제및코팅색소를재사용하는방법
CS161391A3 (en) Process for industrial minerals refining, particularly raw kaolin
NL1004650C2 (nl) Werkwijze voor het zuiveren van gips.
ITMI950200A1 (it) Pigmenti e/oppure cariche contenenti solfuro e/oppure inquinati con zolfo solfuro che sono trattati superficialmente
FI84190C (fi) Foerfarande foer behandling av peroxidblekavlutar.
RU2482066C1 (ru) Способ очистки природных и сточных вод от сероводорода, ионов сульфида и гидросульфида
SU1022977A1 (ru) Способ получени лака
Peeters et al. Challenges of Handling Filamentous and Viscous Wastewater Sludge.
SU142558A1 (ru) Способ разжижени цементно-сырьевого шлама

Legal Events

Date Code Title Description
FC Application refused

Owner name: SUPRA AKTIEBOLAG