FI66045B - Bruk av skivkonstruktion - Google Patents

Bruk av skivkonstruktion Download PDF

Info

Publication number
FI66045B
FI66045B FI830251A FI830251A FI66045B FI 66045 B FI66045 B FI 66045B FI 830251 A FI830251 A FI 830251A FI 830251 A FI830251 A FI 830251A FI 66045 B FI66045 B FI 66045B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
plate
concrete
use according
air
plate structure
Prior art date
Application number
FI830251A
Other languages
English (en)
Other versions
FI830251A0 (fi
FI66045C (fi
Inventor
Matti Home
Original Assignee
Matti Home
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Matti Home filed Critical Matti Home
Priority to FI830251A priority Critical patent/FI66045C/fi
Publication of FI830251A0 publication Critical patent/FI830251A0/fi
Priority to SE8400245A priority patent/SE8400245L/xx
Application granted granted Critical
Publication of FI66045B publication Critical patent/FI66045B/fi
Publication of FI66045C publication Critical patent/FI66045C/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04BGENERAL BUILDING CONSTRUCTIONS; WALLS, e.g. PARTITIONS; ROOFS; FLOORS; CEILINGS; INSULATION OR OTHER PROTECTION OF BUILDINGS
    • E04B5/00Floors; Floor construction with regard to insulation; Connections specially adapted therefor
    • E04B5/48Special adaptations of floors for incorporating ducts, e.g. for heating or ventilating

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Building Environments (AREA)

Description

6104 5
Levyrakenteen käyttö Bruk av skivkonstruktion
Keksinnön kohteena on levyrakenteen käyttö, joka levyrakenne käsittää muotolevyn ja täyte- kuten valukoraponentin
Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada rakennustoiminnassa käytettävä 5 uusi alapohjaratkaisu, jonka komponentit toimivat valumuottina, ja tiettyjä materiaaleja käytettäessä raudoituksena, muodostaen ilmakana-viston talon lattian alle, joka kokonaisuutena muodostaa rakennuksen alapohjarakenteen tai vastaavan tai toimii eristeen jäykkänä alustana alapohjarakenteissa tai vastaavissa ja jolla ratkaisulla voidaan estää 10 maaperästä erkanevan radonkaasun tms. tunkeutuminen huonetiloihin ja joka tuulettaa täyttömaassa olevan kosteuden.
Tämä keksintö liittyy hakijan suomalaisessa patenttijulkaisussa n:o 54006 esitettyyn liittorakenteeseen, mutta tässä uudessa keksinnössä 15 ei kuitenkaan rajoiteta raudoituksena toimivan ohutlevyn ja valettavan komponentin välistä tartuntaulokkeistoa käsittämään vain mainitussa patenttijulkaisussa esitettyä ratkaisua, vaan se sisältää kaikki ne tartuntaulokkeistoratkaisut, jotka takaavat ohutlevyn ja valettavan komponentin välille riittävän tartunnan liittorakenteen aikaansaami-20 seksi. Samoin poiketaan tässä keksinnössä patenttijulkaisun suoja- alueesta siinä, että levyyn ei tarvitse järjestää tartuntamekanismia, jolloin levypinnat voivat olla sileitä.
Rakennuksen alapohjaratkaisuksi täytemaan päälle tehtäessä on yleis-25 tynyt seuraavat materiaalit lueteltuna alhaalta ylöspäin, jolloin lattiapinnoitetta ei ole mainittu.
- betoni + eriste + betoni - sora + eriste + betoni 30 - betoni + eriste + koolaus - betoni + eriste + levy - kevytsora + betoni ____________ -· T“ 2 66045 Näille kaikille ratkaisuille on se yhteinen piirre, että ne läpäisevät maaperästä peräisin olevan radonkaasun. Tämä seikka on Säteilyturvalli-suuslaitoksen suorittamissa mittauksissa tullut toteen näytetyksi.
5 Ajankohtaiseksi tämän keksinnön tekee mm. se, että Askolan kunnan
Lakeakallion kaavaa ei vahvisteta, ellei Sisäasiainministeriölle voida osoittaa niitä teknisiä ratkaisuja, joiden avulla radonin aiheuttamat terveysriskit voidaan eliminoida. Tämä sama tilanne tulee eteen myös muille kunnille, joiden alueella on todettu olevan radioaktiivinen 10 maaperä. Jo vuonna 1983 rakennettavissa pien- ja rivitaloissa tulisi ottaa huomioon radonin aiheuttamat ongelmat, jolloin asunnoille on määrätty minimiradonpitoisuus.
Keksinnön ajankohtaisuutta ja käytännön tarvetta korostaa myös se, että 15 Insinööriuutisissa 21.1.1983 Ruotsin Säteilyturvallisuuslaitoksen pääjohtaja Gunnar Bengtsson kirjoittaa, että radonongelma Ruotsissa on suurempi kuin osattiin kuvitella. Samassa artikkelissa todetaan, että Ruotsissa luultiin ensin, että ns. sininen kevytbetoni oli suurin säteilylähde, mutta uusimmat tutkimukset ovat osoittaneet maaperästä läh-20 toisin olevan radonkaasun olevan vielä merkittävämpää.
Keksinnölle on pääasiallisesti tunnusomaista se, että levyrakennetta käytetään maanvaraisiin alapohjarakenteisiin maaperästä erittyvän radonkaasun ja mahdollisesti kosteuden tms keräämiseksi ja tuulettamiseksi ja tä-25 ten mainittujen kaasujen pääsyn estämiseksi huonetiloihin, missä käytössä muotolevyn syvennykset rajoittavat yhdessä täytemaan tai muun alapohjan osan kanssa kanaviston, jota käytetään mainittuun kaasujen keräykseen ja niiden tuuletukseen.
30 Tässä yhteydessä on syytä korostaa, että keksintö ei ole millään tavoin rajoitettu betonin käyttöön, vaan betonin asemesta valettavana komponenttina voivat tulla kysymykseen kipsi, kevytbetoni, kuten siporex, kevytsorabetoni, hiekka, sora tms. materiaali, joka on sellaista, että saadaan aikaan tukeva alapohjaratkaisu tai vastaava.
Korostettakoon, että keksinnön suojapiiriin kuuluvat ratkaisut, joissa muotolevynä käytetään teräslevyä tai vastaavaa metallilevyä, muovile- 35 3 ö '-> O 4 5 vyä, betonilevyä, sementtilevyä, kuten mineritlevyä, puulevyä, bitumilla käsiteltyä kartonkilevyä, parafinoitua kartonkilevyä, kartonki-levyä tms. tai näiden yhdistelmää, kunhan muotolevyyn on aikaansaatu uritus, poimutus tms., joka muodostaa levyrakenteeseen ilmakanaviston.
5
Olennaista keksinnössä on se, että levyrakenteeseen saadaan syntymään ilmakanavisto, jolloin maaperästä peräisin oleva radonkaasu tms. saadaan kerättyä ja tuuletettua ulos. Merkittävä keksinnön mukaisen levy-rakenteen etu on myös se, että alapohjan alapuolinen kosteus saadaan 10 myös tuuletettua ulos. Tavanomaisia alapohjaratkaisuja käytettäessä on yleisesti oltu epätietoisia, kuinka alapohjan tiivistäminen tulisi suorittaa huonetilan vesihöyryn pyrkiessä maaperään ja maaperän kosteuden pyrkiessä huonetiloihin.
15 Edullisia ovat mm. sellaiset keksinnön sovellutukset, joissa muotolevyyn on aikaansaatu rei'itys tai muotolevy läpäisee ilmaa. Tällöin ei lattiapinnoitteen alle tarvitse järjestää tiivistä kerrosta, joka estää huonetilan kosteuden tunkeutumisen alapohjarakenteeseen. Kun muo-tolevyssä on reikiä tai levy itsessään on valmistettu materiaalista, 20 joka läpäisee ilmaa, kyseinen tiivis kerros voidaan jättää pois, koska vesihöyry pääsee tunkeutumaan muotolevyn läpi. Tällaista alapohjaratkai-sua voidaan verrata toimintansa puolesta hirsiseinään, joka "hengittää" koko pinta-alaltaan. Sisäpuolinen kosteussulku voidaan jättää pois, mutta sen käyttö ei ainakaan huononna rakennetta.
25
Vaikka muotolevy läpäisee ilmaa, radonkaasu ei voi tunkeutua levyn läpi, koska levyrakenteeseen sisältyy alipaineinen ilmakanavisto, jolloin kaasu poistuu sille helpointa tietä käyttäen. Edullista on sijoittaa rei'itys tai ilmaa läpäisevä osa muotolevyyn sellaiseen paikkaan, että 30 betoni tms. materiaali sulkee reiät, jolloin muodostetaan este radon- kaasulle. Koska betoni tms. materiaali on vesihöyryä läpäisevää, huonetiloista kulkeutuva vesihöyry pääsee levyrakenteen läpi.
Jos levyssä ei ole reikiä tai levy ei läpäise ilmaa, tällaista raken-35 netta voidaan verrata seinärakenteeseen, jossa seinän sisäpinnassa on tiivis kalvo (muovikalvo) ja ulkopinnassa on myös tiivis kalvo. Jos sisäpuolinen tiivistystyö ei ole suoritettu riittävällä huolellisuu- _ .. TT” 4 66045 della, seinä "happanee", koska seinärakenteen läpi tunkeutuva vesihöyry ei pääse kulkemaan ulos, vaan se pysähtyy tiiviiseen kalvoon, muuttuu vedeksi ja imeytyy seinärakenteisiin. Tästä syystä johtuen on ratkaisu, missä muotolevy läpäisee ilmaa näistä kahdesta vaihtoehdosta luotetta-5 vampi ja toimintavarmempi.
Seuraavassa selostetaan keksinnön erään sovellutuksen avulla alapohjan rakentamista ja toimintaa. Selostuksen havainnollistamiseksi käytetään seuraavassa muotolevystä nimitystä "poimulevy". Betoni tms. materiaali 10 valetaan työmaalla. Selostus koskee sellaista keksinnön sovellutusta, missä "poimulevyyn" on tehty reikiä eli "poimulevy" on ilmaa läpäisevä.
Tärytettyyn ja tasoitettuun täytemaahan esimerkiksi talon harjan kohdalle tehdään kaivanto, jonka leveys on noin 600 mm ja syvyys noin 300 mm, 15 "Poimulevyt", jotka toimivat valumuottina asennetaan täytemaan päälle. Levyjen pituus on sokkelin sisäreunasta sisäreunaan. Levyjen pituussuuntaisiin saumoihin asennetaan kumitiiviste tms. ja levyt kiinnitetään toisiinsa noin 500 mm välein pop-niiteillä tai ruuveilla tms. Sokkelin ja levyn väliset saumat tiivistetään polyuretaanivaahdolla tms.
20 materiaalilla. "Poimulevyn" uratilat täytetään betonilla ja betonipinta oikaistaan poimulevyn yläpinnan tasoon tai käytetään paksumpaa be-tonikerrosta.
Seuraavaksi asennetaan eriste, jonka päälle tulee ohut betonikerros 25 tai pontattu levy liimattuna samoistaan. Koolattua lattiaa käytettäessä voidaan koolingit kiinnittää "poimulevyyn" ruuveilla.
Täytemaassa oleva kaivanto yhdistetään kierresaumaputkella tms. ulos esimerkiksi katolle, jolloin kaivantoon syntyy alipaine. Alimman täyte-30 maakerroksen tai perusmaan päälle levitetään muovikalvo, etenkin silloin kun perusmaa on kostea.
Maaperästä peräisin oleva radonkaasu kerääntyy "poimulevyn" avoimiin uratiloihin. Kaivannossa vallitsevan alipaineen vaikutuksesta radon-35 kaasu kerääntyy kaikista uratiloista kaivantoon ja sieltä tuuletusput-ken kautta ulos. Täytemaan kosteus tuulettuu samalla ulos. Koetalossa suoritettujen mittausten perusteella tiedetään, että radonkaasun pääsy 5 66045 huonetiloihin voidaan tällä järjestelyllä estää. Alapohjaratkaisu toimii keittiön liesikuvun tavoin, jolloin haitta eliminoidaan siellä, missä se syntyykin.
5 Kustannuksiltaan tämä alapohjaratkaisu vastaa tavanomaista betoniala-pohjaa, koska betonia käytetään vähemmän eikä betoniteräsverkkoa tarvita. Koska alapohjaratkaisussa betonin määrä on minimoitu, betoni kuivaa nopeasti ja eriste sekä lattiapinnoite voidaan asentaa nykyistä aikaisemmin. Jos "poimulevyn" yläpinta toimii lattiabetonin "valuohjuri-10 na", lattiasta tulee suora myös omatoimisesti tehtynä. Betonimenekki on niin vähäinen, että betoni voidaan sekoittaa, vaikka työmaan omassa betonisekoittajassa, jolloin betonin kustannus saadaan minimoitua.
Painovoimaisesti aikaansaatu alipaine voidaan saada aikaan myös koneel-15 lisesti tai muulla tavoin, kunhan varmistutaan siitä, että levyrakenteen ilmakanavistossa on alipaine.
Edellä kerrotuissa levyrakenteen sovellutuksissa on puhuttu uudisrakentamisessa toteuttavista alapohjaratkaisuista. Koska radonkaasu rasittaa 20 jo rakennettuja taloja, selostetaan lyhyesti, kuinka keksinnön mukaista levyrakennetta voidaan käyttää vanhojen rakennusten alapohjien saneerauksessa, jolloin radonongelma saadaan poistetuksi.
Sijoittamalla muotolevy vanhan alapohjan päälle ja esim. betonoimalla 25 muotolevy jäykäksi levyrakenteeksi sekä tekemällä kokoojakanava esimerkiksi vanhaan lattiaan ennen muotolevyjen asentamista sekä yhdistämällä tämä kokoojakanava ilmanvaihtoputkella ulos, saadaan syntymään tarvittava ilmakanavisto ja alipaine radonkaasun keräämiseksi ja tuulet-tamiseksi ulos. Kokoojakanava voidaan muodostaa myös siten, että käy-30 tetään tarpeeksi korkeaa muotolevyä, järjestetään muotolevyjen pituuden keskikohdalle noin 200 mm leveä aukko (otetaan levystä pala pois tai käytetään niin pitkiä levyjä, että niiden päiden väliin jää mainittu noin 200 mm aukko), joka katetaan esimerkiksi ohutlevylistalla, joka tiivistetään muotolevyn yläpuolisiin uriin sopivalla profiilitiivis-35 teellä. Tällä järjestelyllä ei vanhaan lattiaan tarvitse tehdä kokooja-kanavaa .
__ - Γ 6 65045
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti viittaamalla oheisten piirustusten kuvioissa esitettyihin keksinnön eräisiin sovel-lutusesimerkkeihin, joihin keksintöä ei ole tarkoitus ahtaasti rajata.
5 Kuvio 1 esittää aukileikatun perspektiivikuvan keksinnön eräästä sovellutusesimerkistä, missä rauotolevynä on hakijan suomalaisessa patenttijulkaisussa n:o 54006 esitetty poimulevy ja missä poimulevyn uratilat on tasoitettu betonilla liittorakenteena toimivan levyrakenteen aikaansaamiseksi. Poimulevyssä on reikiä, jolloin levy "hengittää" koko pinta-10 alallaan.
Kuvio 2 esittää aukileikatun perspektiivikuvan keksinnön eräästä sovellutusesimerkistä, missä muotolevynä on sileäpintainen ja reiätön poimu-levy, betoni, joka synnyttää suoran pinnan eristeelle ja eristeen pääl-15 lä on tiivis kalvo, joka estää huonekosteuden pääsyn levyrakenteeseen.
Kuviossa 1 on tartuntaulokkeistolla 1’ ja rei'illa 1" varustettu poimu-levy 1, täytemaa 2, poimulevyn uratilat 3, jotka muodostavat levyrakenteeseen ilmakanaviston, betoni 4, eriste 5, kosteussulku 5', lattiapin-20 noitteen alulevy 6, lattiapinnoite 7 sekä radonkaasu, täytemaan kosteus tms. 8.
Kuviossa 2 on sileäpintainen ehjä poimulevy 1, täytemaa 2, poimulevyn uratilat 3, betoni 4, eriste 5, kosteussulku 5’, lattiapinnoitteen 25 aluslevy 6, lattiapinnoite 7 sekä radonkaasu, täytemaan kosteus tms. 8.

Claims (8)

1. Levyrakenteen käyttö, joka levyrakenne käsittää muotolevyn (1) ja täyte- kuten valukomponentin (4), tunnettu siitä, että levyrakennetta käytetään maanvaraisiin alapohjarakenteisiin maaperästä erittyvän radonkaasun ja mahdollisesti kosteuden tms keräämiseksi ja tuulettamisek-5 si ja täten mainittujen kaasujen pääsyn estämiseksi huonetiloihin, missä käytössä muotolevyn syvennykset rajoittavat yhdessä täytemaan (2) tai muun alapohjan osan kanssa kanaviston, jota käytetään mainittuun kaasujen keräykseen ja niiden tuuletukseen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen lkäyttö, tunnettu siitä, että muotolevy (1) on ilmaa läpäisevä.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen käyttö, tunnettu siitä, että valukomponentti (4) tai vastaava on ilmaa läpäisevä. 15
4. Jonkin patenttivaatimusten 1-3 mukainen käyttö, tunnettu siitä, että levyrakenne toimii liittorakenteena.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen käyttö, tunnettu sii-20 tä, että muotolevyn saumat tiivistetään ilmaa läpäisemättömiksi.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen käyttö, tunnettu siitä, että muotolevyjen ja sokkelin väliset saumat tiivistetään polyuretaani-vaahdolla tai profiilitiivisteellä. 25
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen käyttö, tunnettu siitä, että levyrakenteen ilmakanavistoa tuuletetaan siten, että ko. ilmaka-navistoon syntyy radonkaasua tms. poistuulettava paine-ero.
7 60045
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen käyttö, tunnettu siitä, että levyrakenteen ilmakanavistoon järjestetään alipaine koneellisesti ja/tai savupiippuvaikutuksella.
FI830251A 1983-01-25 1983-01-25 Bruk av skivkonstruktion FI66045C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI830251A FI66045C (fi) 1983-01-25 1983-01-25 Bruk av skivkonstruktion
SE8400245A SE8400245L (sv) 1983-01-25 1984-01-19 Anvendning av skivkonstruktion

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI830251A FI66045C (fi) 1983-01-25 1983-01-25 Bruk av skivkonstruktion
FI830251 1983-01-25

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI830251A0 FI830251A0 (fi) 1983-01-25
FI66045B true FI66045B (fi) 1984-04-30
FI66045C FI66045C (fi) 1984-08-10

Family

ID=8516653

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI830251A FI66045C (fi) 1983-01-25 1983-01-25 Bruk av skivkonstruktion

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI66045C (fi)
SE (1) SE8400245L (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
SE8400245L (sv) 1984-07-26
FI830251A0 (fi) 1983-01-25
SE8400245D0 (sv) 1984-01-19
FI66045C (fi) 1984-08-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4325457A (en) Acoustical barrier
CA2476793C (en) Air circulation board for cavity wall construction
CA1230461A (en) Enclosure conditioned housing system
KR101245143B1 (ko) 라돈 가스 배출용 마감재와 이를 이용한 유해 물질 배출 시스템 및 시공 방법
EP0018338B1 (en) Method of building an energy saving building, and an energy saving building
US5003750A (en) Method for reducing immunogenic and/or toxic substances in indoor air
JP2005076438A (ja) 地下室の防湿構造
GB2411912A (en) Raised panel providing crawlspace encapsulation and drainage system
EA020778B1 (ru) Система изоляции зданий снаружи
GB2484588A (en) Vent through a membrane of a building
FI73488C (fi) Syllkonstruktion.
FI66045B (fi) Bruk av skivkonstruktion
KR920008389B1 (ko) 건축물의 방습 공사방법
WO2009154561A1 (en) A contruction panel, a building construction system comprising a construction panel and the use of a construction panel in a wet room
Yost et al. Basement insulation systems
Lstiburek Concrete Basement Foundations
RU100530U1 (ru) Устройство гидроизоляции стен подвалов, цокольных этажей и иных подземных сооружений
FI61066B (fi) Skivkonstruktion
KR200311092Y1 (ko) 배수방습판
JP2003278127A (ja) コンクリート製樋門
SE512156C2 (sv) Bjälklagskonstruktion
Lstiburek What Does' Zero Energy Ready'Homes Mean?
RU2304203C1 (ru) Вентилируемый строительный блок и система противорадоновой защиты здания с использованием этих блоков
JPH0622020Y2 (ja) 建物用パネル
ITTO940681A1 (it) Base (strato isolante) per pavimenti continui in edifici vecchi e nuovi.

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: HOME, MATTI