FI65011B - Komposition foer attrahering av ambrosiaskalbaggar - Google Patents

Komposition foer attrahering av ambrosiaskalbaggar Download PDF

Info

Publication number
FI65011B
FI65011B FI802324A FI802324A FI65011B FI 65011 B FI65011 B FI 65011B FI 802324 A FI802324 A FI 802324A FI 802324 A FI802324 A FI 802324A FI 65011 B FI65011 B FI 65011B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
beetles
trap
traps
ethanol
attrahering
Prior art date
Application number
FI802324A
Other languages
English (en)
Other versions
FI65011C (fi
FI802324A (fi
Inventor
Jean Pierre Vite
Alf Bakke
Original Assignee
Borregaard Ind
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Borregaard Ind filed Critical Borregaard Ind
Publication of FI802324A publication Critical patent/FI802324A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI65011B publication Critical patent/FI65011B/fi
Publication of FI65011C publication Critical patent/FI65011C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01NPRESERVATION OF BODIES OF HUMANS OR ANIMALS OR PLANTS OR PARTS THEREOF; BIOCIDES, e.g. AS DISINFECTANTS, AS PESTICIDES OR AS HERBICIDES; PEST REPELLANTS OR ATTRACTANTS; PLANT GROWTH REGULATORS
    • A01N43/00Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing heterocyclic compounds
    • A01N43/90Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing heterocyclic compounds having two or more relevant hetero rings, condensed among themselves or with a common carbocyclic ring system

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Agronomy & Crop Science (AREA)
  • Pest Control & Pesticides (AREA)
  • Plant Pathology (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
  • Catching Or Destruction (AREA)
  • Chemical And Physical Treatments For Wood And The Like (AREA)
  • Tumbler Switches (AREA)
  • Pressure Welding/Diffusion-Bonding (AREA)
  • Stringed Musical Instruments (AREA)

Description

fS5R M mjKUULUTUtJULKAIfU ^cni1
Ma l J ' ; UTLÄGGNINGSSKIIIPT OOUI I
C (45) Γ · '3 1934 ^ V ' (51) K».nu3/im.ci.3 A OI N 43/90
SUOMI—FINLAND (21) PMmttlhtkmm — PttantamOknIng Ö0232U
(22) HakwnltpiM—AmOknlnpdag 23.07*80 (23) AlkupaM—CUtighMatfag 23.07.80 (41) TuHut |ulkb*k*l — Bllvlt offwidlg 26. 01.8l
Patenttl·)» rekisteri halittu* NlhtMWp-xm ]. kuulutan pvm. - il 8?
Patent- och registerstyrelsen ' Amekan uttagd och utljkrtfkM puMlcand J J
(32)(33)(31) pyfd*tty «woHmii·-Begird priority 25. 07.79
Norja-Norge(NO) 792^5¾ Toteennäytetty—
Styrkt (71) Borregaard Industries Limited, 1701 Sarpsborg, Norja-Norge(NO) (72) Jean Pierre Vite, Freiburg i.Br., Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE), Alf Bakke, As, Norja-Norge(NO) (7^) Oy Kolster Ab (5*0 Koostumus ambroosiakuoriaisten houkuttelemiseksi -Komposition for attrahering av ambrosiaskalbaggar
Keksinnön kohteena on koostumus tiettyjen ambrooosiakuoriaislajien (Trypodendron) torjuntaan, jotka kuoriaiset aiheuttavat vakavia tuhoja metsissä. Kaksi tärkeätä lajia ovat T. lineatum, joka tuhoaa havupuita ja T. domesticum, joka tuhoaa lehtipuita.
Eräs tapa ambroosiakuoriaisten ja muiden kaarnakuoriaisten torjumiseksi käsittää pestisidien käytön, joiden käyttöä on kuitenkin rajoitettu pääasiassa kahdesta syystä. Ensinnäkin hyvän tehon saaminen on vaikeata, koska kuoriaiset elävät suurimman osan ajasta piilossa kuoren alla, ja toiseksi koska mahdollisuuksien mukaan pyritään välttämään sellaisten kemikaalien käyttöä, jotka voivat häiritä metsän ekologista systeemiä.
Kaarnakuoriaisten torjumiseksi on siten viime vuosina etsitty uusia menetelmiä. On havittu, että mahdollisesti voidaan häiritä kaarnakuoriaisten kommunikaatiosysteemiä, joka on pääasiassa luonteeltaan 6501 1 2 kemiallinen. Tietyissä olosuhteissa kuoriaiset tuottavat kammunikaa-tioaineita mm. niiden puiden hartsista, joissa ne elävät. Nämä aineet leviävät ympäristöön ja houkuttelevat muita saman lajin yksilöitä. Tällaiset aineet, joita nimitetään feromoneiksi, ovat laajalle levinneitä luonnossa, ja hyönteiset pystyvät havaitsemaan niiden erittäinkin pienet määrät. Hyönteisen vastaanottama korraminikaatioaine aiheuttaa hyönteisessä tiettyjä reaktioita. Toisilla kommunikaatio-aineilla on houkutteleva vaikutus, kun taas toisilla on esimerkiksi kiihottava tai hälyyttävä vaikutus.
On tunnettua, että ambroosiakuoriaisten signaalisysteemissä lineaatiiniksi nimitetty feromoni, 3,3,7-dimetyyli-2,9-dioksatri-syklo/3,3,1,0^'^/nonaani on tärkeä komponentti.
On tunnettua, että ambroosiakuoriäiset valitsevat vain tiettyjä puunrunkoja tai tukkeja toisten samassa pinossa olevien jäädessä koskemattomiksi. Voidaan olettaa, että tämä johtuu siitä, että line-atiini, jolla epäilemättä on houkutteleva vaikutus ambroosiakuoriai-siin, ei ole ainoa tekijä, joka vaikuttaa siihen, mikä puunrunko tai tukki joutuu niiden hyökkäyksen kohteeksi. Tämän teorian kokeilemiseksi hakija valmisti revitettyjä puunrunkoja muistuttavia lieriömäisiä loukkuja, jotka sisälsivät synteettistä lineatiinia. Samoin valmistettiin lentoloukkuja, joissa lineatiini oli ainoana houkuttimena (loukkuja, joihin kuoriaiset kerääntyvät lennosta, vaikkeivät ne kävisikään tukkien kimppuun). Näissä kokeissa havaittiin, että reVitet-tyihin lieriömäisiin loukkuihin saatiin vain vähäinen määrä kuoriaisia, kun taas lentoloukkuihin kertyi huomattava määrä kuoriaisia.
Tämä osoittaa, että lineatiinilla on houkutteleva vaikutus, joka ei kuitenkaan ole riittävä aiheuttamaan kuoriaisten pyrkimistä tukkei-hin (revitetyt lieriömäiset loukut), Kun muissa olosuhteissa revitettyjen lieriömäisten loukkujen on havaittu olevan sopivampia kuin lento-loukkujen, olisi edullisempaa käyttää ambroosiakuoriaisten torjuntaan revitettyjä lieriömäisiä loukkuja.
On tunnettua, että etanolilla on heikko, mutta kuitenkin havait- s tava houkutteleva vaikutus ambroosiakuoriaisiin ja että^—pineeni korostaa tätä vaikutusta, kun kyseessä on T. lineatum, mutta vähentää 3 6501 1 aikutusta huomattavasti, kun kyseessä, on T. doroesticum.
Nyt on yllättäen keksitty, että houkutin( joka sisältää linea-tiinia ja etanolia sekä mahdollisesti muita puun luonnollisia kompo-netteja, joiden kimppuun abhroosiakuoriaiset normaalisti käyvät, sijoitettuna rei'itettyyn lieriömäiseen loukkuun, houkuttelee moninkertaisesti sen kuoriaismäärän, joka loukkuun saataisiin käytettäessä houkutusaineena pelkästään lineatiinia. Tämä voidaan selittää siten, että lineatiinia houkuttelee kuoriaiset kyseessä olevalle alueelle, kun taas etanoli ja muut luonnolliset komponentit aiheuttavat kuoriaisten hyökkäyksen. Rei'itetyn lieriömäisen loukun tapauksessa tämä merkitsee sitä, että kuoriaiset ryönivät loukun reikien kautta loukkuun, jonne ne jäävät.
Luonnossa esiintyvistä aineista houkuttimessa voidaan käyttää T. lineatumkuoriaisten houkuttelemiseen terpeenejä, kuten ^-pineeniä, ^-pineeniä ja myrseeniä. Käyttämällä houkutinainetta, joka koostuu lineatiinista ja etanolista sekä mahdollisesti muista edellä mainituista luonnossa esiintyvistä komponenteista, voidaan sopiviin loukkuihin vangita huomattavia määriä tuholaiskuoriaisia. Suoritettuja kokeita kuvataan yksityiskohtaisesti seuraavassa.
Käytettiin kolmentyyppisiä loukkuja. Yksi loukkutyyppi oli lentoloukku, joka käsitti polyetyleeni-ikkunan (60 x 55 cm) kiristettynä kahden puun välille, sen alapuolella olevan alumiinisuppilon (läpimitta 60 cm), joka oli varustettu keräysastialla. Seuraavassa revitetty loukku (korkeus 100 cm, läpimitta yläosassa 20 cm ja alaosassa 35 cm). Loukku oli varustettu reifillä, joiden läpimitta oli 2,5 mm ja jotka olivat pinnaltaan lievästi karhennettuja, kun taas loukun sisäpinta oli sileä, joten loukkuun jääneet hyönteiset eivät pystyneet karkaamaan. Tätä loukkutyyppiä nimitetään seuraavassa "kartio" loukuksi". Kolmas loukkutyyppi oji lieriönmuotoinen (korkeus 120 cm, läpimitta 12 cm) ja varustettu alla olevalla keräysastialla ja samanlaisilla rei'illä kuin kartioloukku. Tätä loukkutyyppiä nimitetään "putkiloukuksi".
5 mm korkeista 9 mm läpimittaisista, revitetyllä muovitulpalla varustetusta lasipullosta päätettiin joko etanolia yksinään tai seoksena </^pinteenin kanssa (seossuhde etanoli" ot-pineeni 4:1).
4 6501 1
Lineatiinia laimennettuna n-pentuanilla suhteessa 1:10Q päästettiin loukkuun pohjasta suljetuista lasikapillaareista (40 mm pitkä 0,9 mm läpimitta). Laimennetun lineatiinin kokonaismäärällä 1,5-2,0 mg/loukku saatiin usean päivän aikana huomattavia saaliita. Mainittuja aineita sisältävät pullot ja kapillaarit oli kiinnitetty ikkunaloukkuhin ja kartio- ja putkiloukkujen sisälle niiden pohjalle. Loukut oli järjestetty ruutukuvioksi. Joissakin kokeissa ei käytetty tyhjiä kontrol-liloukkuja, koska aikaisemmat kokeet osoittivat, että ikkunaloukkui-hin joutui vain sattunaisesti yksittäisiä kuoriaisia.
Saadut tulokset on esitetty seuraavissa taulukoissa:
Taulukko 1 T. domesticum—saalis lineatiinilla ikkunaloukulla käytettäessä houkuttimena lineatiinia (kaksi koetta).
Kovakuoriaisten luku keskimäärin loukkua koiras-naaras-suhde Houkutin kohti (ja ääriarvot) <J : ^
Lineatiini + etanoli 156 (141-171) 1 : 0,84
Lineatiini + pineeni 45,5 (42-50) 1 : 0,46
Lineatiini + etanoli + 37,5 (23-52) 1 : 1,27 o( -pineeni 5 6501 1 m
I -H dp CN f-~ Γ' Tf CTi Ln TT
il (0 OO Γ-~ LO - C c CD «. ». - f-H if n h oo co in •h 0¾ -vr o -vr ·*τ ro cm η^τιΗγη
rH M X CO VO
Ο -H
MO «to to
to I
qj in vo ι~- to or~ mo (0 σ> vo r-π r- r~ m -p tH -- - - - - μ (OOrOOOO oo 0) to β (D #····· ·· >1 I Ό ....
MO to .3 Λί 3 d »
M 10 *0 t—t i—l «—t i—I '—1 *—I I
(0 Ή
I—I O
I—I «
*H
0
-H
p 3 — u x to -p (0 3 3 0 λ: r-t λ; > «k Λ MO C 3 3 — — — vo — — i—| <UO-H r- in <T> OO VO VO 00 rH +J h μ cn ov r-. m oo vo cn oo m
-H to :3 ro (N vo o r-ι m ^ I III
>, -H 3 MO CN t (N | | I m CN Is 00 (O
4J 3 -H tOV t CM ΓΟ Ή | ID K (N <J
O) -HP 3 o ιΗ rH in -vr m o —
4J i-| :3 TO in fN rH
H O MO ^ W
- 3 g ro r- h m -h -h r- co r- r-< - » Φ to λ: -p - - - - cm σι cm μ >ιοΛ o -*r oo oo in ro cn vo vo m m
O tl) O -n· rH r- νο·«Γ rH
10 « X X rH CM
•o I » λ: o -p 3 -P to 0 cn μ oo ro ro ro ro ro ro ro ro ro ro
rH "HM
(0 O tU
3 ftJt 3 + Λί + + Λί
-rl -H “r| Ή *H -H
—· rH rH rH f-H rH
o o o o o 3 3 3 3 3 3 rH- Id d tO “rl 3 Ή 3
rH -P -P -H -PC -P 3 -P
•h · c tuote otat otcuai 3 to -h o) tu tu x e -P ++<u + e + e +
3 a) 3 C -rl · -H
C E Λ · · -H · · Di β · Di · rH -h 3 C e Dl C e t -H Cl e OH-* O -rl -r| | "H -Hv = |3 = -H , / = -H = -P -P K · P) P1 ** P1 PJ * «O Pl 3 3 CU Λί / H 3 O -tn Λ -H 3 -H 30 O 3 0303030
rHr^ 3 Di 3 -H -H 3 -H 3 -H 3 -H 3 -H
3= f*0i 3-P -P 3 -P 3 -P 3-P3-P
33 3 >ι Λί P M X p Λί M Λί P Λί P
03 -H 0 >i Λ! 3 3 Λί 3 Λ! 3 Λί 3 Λί 3 1 rH PJ -Ρ -Η Λί Λί -η Λί -Η Λί -Η Λί -Η Λί CN Ε = 3 Ο -Ρ Λί 3 3 · · · >4 0) -Η Λί Λί Λί 333 3 O H O cm O m
rH-H-H Λί X CM Λί CM Λ! CM
3 ή -Η -Η 3 1 3 1 3 t
<0·Η-> < O OO O rH ο CM
Eh E-t 3 Ε+ Ή EH (N Ei (Ν 6 6501 1 ra <#> Ή rt) tn G -h ro r" f-i σ> i i O ή σ\ (Τι fl Λ! (0 •H O rt) c ui tn
•H
H
-P
<0
tl) I
G tn
•h td r-· CN
rH R *· * fl O O o at) <0
tn G
(I) | ·« ·· ·· a) tn Qj :rö et) Ό -μ m λ*
-P -H 3Ό rH «H
O) OIO
•P « >< at) Λί ft)
H
rH 3 *—.
H Ai ft) -P
3 3 3 0 -* X -H Λ > « oo 3 A< G uo 00 0 G 3 et) <T CN ^ rH O) O -H tN vol· tj<
-H -U rH R |> CMCO CN
X tn at) <n t o I rH
4-> iH G at) rH rH rH (N I
3 Ct) -H CN rH'-' i-H CTl CU -HGfl)'-' —' ^ G at) -ro rt) O at) —* ro 3 S ro ro
Ai -H -H roro - ·»
1 et) Ai -P *· ' ' r-oO
0 > (0 X n< oo N· rH
•rt O O) O ^ rH 00
•p « λ; aj <n rH
g tt)
X
at)
rH
rH
•H
>1
P
tl) -P + + -Η Ή *H Ή -H iH -»H *r| -H G G+GG G+GG + G -Π
tl) *H iH Q) Ή -rl Q) -H Q) rH
G +> -H -H 4) -H -H rl (D -H Ή (U rH
3 -UrHC-P +JH Ci +) rH d O
ra X rt) o -rt ct) fl OH fl O -H G
-H 3 O) e O. <D <D G CU 0) GCU-P
rH o G <t) I G G rt) I G tOiG
rt) K -H-pj-H -H+J-J-h -PJO
rt) _) Q) w P1 i3 O) » G1 M ® Ui ra rt)
1 G
ro E tl)
3 E
O -P -rt + A! ro -P + X O) -P G -H O +
3 G 3 3ft -H
H H X x a -P -H
3 rH 3 3 >. G Ai
rt) · O O >i H) -P
B En Ä J -P « 3
CU
6501 1
Kuten taulukoista voidaan huomata, T. lineatum-saalis lineatiinia ja etanolia sisältävällä houkuttimena on hyvä, ja parhaat tulokset saadaan koostumuksen sisältäessä vielä kolmantena komponenttina oC~pi~ neeniä. Parannettu tulos on erityisen selvä käytettäessä koostumusta revitetyssä kartio- ja putkiloukussa.
Aktiivisten aineiden, so. lineatiinin ja etanolin ja mahdollisesti kolmannen komponentin, kuten «<-pineenin määrä koostumuksessa on edullisesti sellainen, että koostumuksesta haihtuu kaikkia näitä komponentteja koko sen käytön ajan, ts. että aktiiviset komponenti on loppuun-käytetty suunnilleen samanaikaisesti. Tällainen säädetty haihtuminen voidaan aikaansaada sekä koostumuksen sisältämien aktiivisten komponenttien määrä säätelemällä että koostumuksen muotoa vaihtelemalla. Koostumus voi esimerkiksi olla monikerroksisen imregnoidun materiaalin muodossa, tai aktiiviset aineet voidaan valaa kiinteään, haihtuaan aineeseen, johon ne liukenevat, kuten vahaan. Lisäksi voidaan, kuten edellä kuvatuissa kokeissa, tehtiin koostumusten komponentit lisätä erikseen tai seoksina pulloista tai kapillaareista tai edullisesti nauhan muodossa.
FI802324A 1979-07-25 1980-07-23 Komposition foer attrahering av ambrosiaskalbaggar FI65011C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO792454A NO144029C (no) 1979-07-25 1979-07-25 Preparat for tiltrekning av vedborere.
NO792454 1979-07-25

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI802324A FI802324A (fi) 1981-01-26
FI65011B true FI65011B (fi) 1983-11-30
FI65011C FI65011C (fi) 1984-03-12

Family

ID=19884984

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI802324A FI65011C (fi) 1979-07-25 1980-07-23 Komposition foer attrahering av ambrosiaskalbaggar

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4299818A (fi)
EP (1) EP0023793B1 (fi)
JP (1) JPS5649306A (fi)
AT (1) ATE2183T1 (fi)
CS (1) CS214836B2 (fi)
DD (1) DD153315A5 (fi)
DE (1) DE3061625D1 (fi)
FI (1) FI65011C (fi)
NO (2) NO144029C (fi)
PL (1) PL124387B1 (fi)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3129584A1 (de) * 1981-07-28 1983-03-03 Celamerck Gmbh & Co Kg, 6507 Ingelheim Insektenlockstoff
DE3430211A1 (de) * 1984-08-17 1986-02-27 Celamerck Gmbh & Co Kg, 6507 Ingelheim Insektenlockstoff
DE3543297C2 (de) * 1984-12-10 1994-10-27 Shell Int Research Verfahren zur Bekämpfung von Borkenkäfern
NO159131C (no) * 1985-09-13 1988-12-07 Borregaard Ind Preparat for tiltrekning av margborere.
US4994268A (en) * 1988-11-10 1991-02-19 University Of Calgary Pheromone formulation for attracting spruce beetles
US5142817A (en) * 1991-01-09 1992-09-01 Lec Tec Corporation Protective wrap for trees and other plants
US5224967A (en) * 1991-01-09 1993-07-06 Lec Tec Corporation Protective wrap for preventing damage to girdled trees and other plants and method
JPH06234602A (ja) * 1991-11-08 1994-08-23 Norin Suisansyo Shinrin Sogo Kenkyusho 昆虫相調査方法
DE4332316C2 (de) * 1993-09-23 2002-11-14 Joachim Reddemann Mittel zum Anlocken von Insekten
DE102004048579A1 (de) 2004-10-04 2006-04-13 Contitech Elastomer-Beschichtungen Gmbh Werkstoff als Pheromondispenser zum Anlocken insbesondere von Fichtenborkenkäfern unter Verwendung eines Trägermaterials

Also Published As

Publication number Publication date
FI65011C (fi) 1984-03-12
DE3061625D1 (en) 1983-02-17
US4299818A (en) 1981-11-10
PL225871A1 (fi) 1981-06-05
NO792454L (no) 1981-01-27
FI802324A (fi) 1981-01-26
NO144029C (no) 1981-06-10
PL124387B1 (en) 1983-01-31
EP0023793A1 (en) 1981-02-11
NO144029L (fi)
JPS5649306A (en) 1981-05-02
EP0023793B1 (en) 1983-01-12
NO144029B (no) 1981-03-02
DD153315A5 (de) 1982-01-06
CS214836B2 (en) 1982-06-25
ATE2183T1 (de) 1983-01-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI65011B (fi) Komposition foer attrahering av ambrosiaskalbaggar
Hughes et al. Evaluation of repellents for the redbay ambrosia beetle, Xyleborus glabratus, vector of the laurel wilt pathogen
IKEDA et al. Volatiles from pine logs as the attractant for the Japanese pine sawyer Monochamus alternatus Hope (Coleoptera: Cerambycidae)
Ryker et al. Field bioassay of exo-and endo-brevicomin with Dendroctonus ponderosae in lodgepole pine
US3755563A (en) Method and composition for attracting and combating insects in particular bark beetles
Beevor et al. Female sex pheromones of Chilo spp.(Lepidoptera: Pyralidae) and their development in pest control applications
US3980771A (en) Pheromone
Stock et al. Secondary attraction in the western balsam bark beetle, Dryocoetes confusus (Coleoptera: Scolytidae)
Dormont et al. Efficiency of spraying mountain pine cones with oleoresin of Swiss stone pine cones to prevent insect attack
JP4630062B2 (ja) 害虫制御のためのエレモフィロンおよびエレモフィロン誘導体
US4034080A (en) Chemical attractant for smaller European bark beetle
Nakashima et al. Field response of Anaglyptus subfasciatus Pic (Coleoptera: Cerambycidae) to benzyl acetate and structurally related esters
Ruther et al. Attraction of forest cockchafer Melolontha hippocastani to (Z)‐3‐hexen‐1‐ol and 1, 4‐benzoquinone: application aspects
Green et al. Experiments on the control of Ephestia elutella,(Hb.)(Lepidoptera, Phycitidae) using dichlorvos vapour
PL108328B1 (en) Enticing agent for bark beetles,specially for spruce ones
Dyer et al. Numbers of Dendroctonus rufipennis (Kirby) and Thanasimus undatulus Say at pheromone-baited poisoned and unpoisoned trees
US3030268A (en) Process and composition for attracting and combatting insects, in particular the mediterranean fruit fly
FI76238B (fi) Insektattraheringsmedel, deras anvaendning och attraheringsfoerfarande.
CA1139658A (en) Composition for attracting amrbrosia beetles
Gentry et al. Air permeation tests with (Z, Z)-3, 13-octadecadien-1-ol acetate for reduction in trap catch of peachtree and lesser peachtree borer moths
RU2188546C1 (ru) Половой аттрактант сибирского шелкопряда и способ привлечения и отлова самцов сибирского шелкопряда
FI72853C (fi) Anvaendning av (z)-9-tetradecenylacetat foer bekaempning av dioryctria abietella.
Lee et al. Field study on mating confusion of synthetic sex pheromone in the striped rice borer, Chilo suppressalis (Lepidoptera: Pyralidae)
FI74585B (fi) Anvaendning av (z,e)-9,11- tetradecadienylacetat foer observation och bekaempning av mottfjaeril.
Anderbrant et al. Pheromone mating disruption of the pine sawfly Neodiprion sertifer: is the size of the treated area important?

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: BORREGAARD INDUSTRIES LIMITED