FI64694C - Foerfarande vid uppbyggande av vaegg av haolblock samt haolblock haerfoer - Google Patents

Foerfarande vid uppbyggande av vaegg av haolblock samt haolblock haerfoer Download PDF

Info

Publication number
FI64694C
FI64694C FI793306A FI793306A FI64694C FI 64694 C FI64694 C FI 64694C FI 793306 A FI793306 A FI 793306A FI 793306 A FI793306 A FI 793306A FI 64694 C FI64694 C FI 64694C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
brick
cavities
bricks
insulating
cavity
Prior art date
Application number
FI793306A
Other languages
English (en)
Other versions
FI64694B (fi
FI793306A (fi
Inventor
Lennart Forslund
Original Assignee
Faerila Element
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Faerila Element filed Critical Faerila Element
Publication of FI793306A publication Critical patent/FI793306A/fi
Publication of FI64694B publication Critical patent/FI64694B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI64694C publication Critical patent/FI64694C/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04BGENERAL BUILDING CONSTRUCTIONS; WALLS, e.g. PARTITIONS; ROOFS; FLOORS; CEILINGS; INSULATION OR OTHER PROTECTION OF BUILDINGS
    • E04B2/00Walls, e.g. partitions, for buildings; Wall construction with regard to insulation; Connections specially adapted to walls
    • E04B2/02Walls, e.g. partitions, for buildings; Wall construction with regard to insulation; Connections specially adapted to walls built-up from layers of building elements
    • E04B2/14Walls having cavities in, but not between, the elements, i.e. each cavity being enclosed by at least four sides forming part of one single element
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04CSTRUCTURAL ELEMENTS; BUILDING MATERIALS
    • E04C1/00Building elements of block or other shape for the construction of parts of buildings
    • E04C1/40Building elements of block or other shape for the construction of parts of buildings built-up from parts of different materials, e.g. composed of layers of different materials or stones with filling material or with insulating inserts

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Building Environments (AREA)
  • Retaining Walls (AREA)
  • Conveying And Assembling Of Building Elements In Situ (AREA)
  • Ladders (AREA)

Description

I-·— ' KUULUTUSJULICAISU , , , Q .
Wg M (<1) UTLACGNINGSSKRIFT 6 4 694
Vjwf C (4$! l9“3 ' v ^ (si) K»,ik,7irn.a. ^ E 04 C 1/40 JJ JJ Q I _ FI N LAN D (21) P»t*i>ttlhak«mui — Patentansöknlng 793 30o (22) Htk*ml*pll*l — An*öknlngsd*g 21.10.79 ^ ^ ^ (23) Atkupllvi — Glltighctsdag 2-.70.79
(41) 'rullut Julkiseksi — Bliv!* ofentllg 28.04.8C
Patentti- ja rekisterihallitus f NihtivSktlpinon „ kuu,.|ulkaiiun pvm._ vL 03 83
Patent- OCh registerstyrelsen ' Ansökan utlagd och utl.skriften publluerad (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus—Begird prlorltet 27.10.78
Euotsi-Sverige(SE) 7811170-5 (71) AB F&rila Element, S-820 11 Färila, Ruotsi-Sverige(SE) (72) Lennart Forslund, Ljusdal, Ruotsi-Sverige(SE) (7I) Berggren Oy Ab (5I) Menetelmä seinän rakentamiseksi ontelo tiilistä sekä ontelotiili tätä varten - Förfarande vid uppbyggar.de av vägg av hälblock samt hälblock härför
Ontelotiiliä käytetään paljon muurattaessa erilaisten rakennusten seiniä. Näillä tiilillä, jotka pääosaksi koostuvat kevyt-klinkkeripalloista, on erittäin hyvät eristävät ominaisuudet, joita on lisäksi yritetty parantaa täyttämällä ontelot eris-tysaineella.
Laastilla täytetyt yksittäisten tiilien väliset saumat muodostavat kuitenkin tuntuvia kylmänsiltoja, jotka huonontavat seinän koko lämmöneristyskykyä.
Tämän keksinnön tarkoituksena on mahdollistaa, että ontelotii-listä, jotka on valmistettu hyvät lämmöneristysominaisuudet omaavista aineista, voidaan tavanomaisella tavalla pitkälovilii-toksin muurata seinä, jolla on huomattavasti entistä paremmat eristysominaisuudet.
Keksinnön mukainen menetelmä en tunnettu siitä, että aine- 2 64694 kappaleita pidetään kokoonpuristettuina tiilessä niitä valmistettaessa peittämällä onteloaukot, sekä että aukkojen peite poistetaan seinää muurattaessa ja laastia pannaan vaakasuoriin saumauspintoihin siten, että olennainen osa ainekappa-leesta voi laajeta sauman muodostamassa tiilien välisessä tilassa.
Joskin ennestään tunnetaan, esimerkiksi FI-kuulutusjulkaisuista 59 137 ja 59 282 lämpöeristeellä varustettuja ontelo-laattoja ei aikaisemmin kuitenkaan ole seurattu esillä olevan keksinnön mukaisia suuntaviivoja. On edullista että eristys ulottuu saumoihin saakka ja toimii niissä kylmäsalpana. Eris-tysmassa voidaan tietenkin sovittaa paikoilleen käsin rakennuspaikalla, mutta koneellisesti valmistettuja ontelotiiliä on vaikea käsitellä, jos niissä on ulostyöntyvä eriste. Esillä olevan keksinnön mukaisella menetelmällä ja ontelotiilellä on nämä epäkohdat eliminoitu.
Sopivasti tiiliin muodostetaan ainakin kolme riviä läpi meneviä reikiä, jolloin käytetään tiiliä, joiden ontelot ovat olennaisesti yhtä leveitä ja jokaisen tiilen kumpikin pääty-pinta on varustettu samalle suoralle onteloiden keskirivin kanssa sovitetulla lovella, sekä että vastakkaisten tiilen-päiden loviin suljetaan ainakin yksi lämpöä eristävä aine-kappale, joka on niin suuri, että se voi laajeta vähintään puoleen saiiman paksuutta loven ulkopuolella kumpaankin suuntaan.
Eräs edullinen suoritusmuoto on tunnettu siitä, että jokainen tiili olennaisilta osin on valmistettu kevytklinkkeripalloista sekä että se on varustettu kolmella toistensa suhteen siirretyllä rivillä läpi meneviä ontelolta, joilla on olennaisesti sama leveys, sekä että kumpikin päätypinta lisäksi on varustettu samalle suoralle onteloiden keskirivin kanssa sovitetulla lovella.
64694 3
Keksintöä selitetään seuraavassa viitaten oheisiin piirustuksiin, jotka esittävät erään suoritusmuodon esimerkin seu-raavier. patenttivaatimusten puitteissa ja joissa kuvio 1 esittää periaatteellisesti kokoon puristetulla eris-tysaineella varustettua kevytklinkkeritiiltä, kuvio 2 esittää, miten kevytklinkkeritiili voidaan täyttää eristysaineella.
kuvio 3 esittää kaavioliisesti ontelon ja siihen sijoitetun eristyskappaleen välistä kokosuhdetta, kuvio 4 esittää, miten tiilet voidaan sovittaa, jotta kuljetuksen aikana estettäisiin eristyskappaleiden pituuslaajene-minen, kuvio 5 esittää tiilien kuljetustapaa tehtaalta rakennuspaikalle, ja kuvio 6 esittää valmisteilla olevan seinän osaa.
Kuvio 1 esittää keksinnön toteutukseen sopivaa kevytklinkke-ritiiltä 10, jossa on kolme riviä läpi meneviä, käyttöasennossa 64694 pystysuoria onteloja 11, 12, 13. Ulommat ontelot ovat siirretyt keskimmäisten suhteen, jolloin noin puolta onteloa vastaava lovi 14 muodostuu tiilen kumpaankin päätyseinään keskirivin jatkeessa.
Ontelot on täytetty eristävällä massalla 15 (joka on esitetty vain muutamassa ontelossa), esim. mineraalivillalla. Kuten seu-raavasta selityksestä käy ilmi, eristysmassa puristuu kokoon, kun se sijoitetaan onteloihin, niin että yksittäiset eristys-kappaleet voivat laajeta, kun tiili on sijoitettu vapaasti, jolloin ne työntyvät tiilen ylä- ja alasivun ulkopuolelle.
Jos seinäsauman normaali paksuus on H, valitaan kokoonpuristus siten, että eristyskappaleet voivat laajeta oleellisesti yhtä paljon molempiin suuntiin tiilen korkeussuunnassa, ts. sopivasti H/2 ylöspäin ja alaspäin. Tällä tavoin seinäsauman sisään saadaan lämpöeristys, joka rikkoo siinä syntyvän kylmänsillan. Muurauksen aikanahan tiilet tavallisesti siirtyvät puolen tiilen pituuden verran toistensa suhteen päällekkäisissä kerrpksissa, jolloin päällä olevan kerroksen eristyskappale osuu alla olevan kerroksen kahden kappaleen osiin. Tällöin seinäsauman sisään saadaan oleellisesti jatkuvat eristysainekaistat - katso tarkemmin kuvioon 6 liittyen.
Kuvio 2 esittää kaaviollisesti, miten eristysaineen täyttö voi tapahtua. Tiili 10 seisoo kuljetushihnalla 16 ja viedään aseman ohi, jossa eristysainetta säilytetään rullissa 17, IS, 19, jotka riippuvat hihnan päällä. Ainerainojen leveys on sovitettu ontelojen 11-13 pituusulottuvuuden mukaan.
Eristysaine viedään syöttökoneen läpi, joka on kaaviollisesti esitetty kohdassa 20 ja joka puristaa aineen kokoon, leikkaa sen sopivan pituisiksi kappaleiksi ja painaa nämä alas onteloihin. Kuvion 3 tarkoituksena on havainnollistaa kaaviollisesti ontelon II ja tähän sijoitetun eristyskappaleen välisiä suhteita, kun eristyskappale on poikkileikkaukseliisesti kokoon puristettuna. Kappaleella tulee olla kokoon puristumaton pituus, joka suunnilleen mitalla H y]ittää tiilen 10 pituuden ja niin ollen ontelon 5 64694 korkeuden. Viimeisenä sisäänvientivaiheena kappale puristetaan kokoon pituussuunnassa, niin että se sijaitsee kokonaan tiilen ääriviivan sisäpuolella.
Kuljetushihnalta 16 valmiit tiilet sijoitetaan lastauslavalle 21 ja sovitetaan siten, että yllä olevan kerroksen tiilet pitävät alla olevan kerroksen eristyskappaleet 15 yhteen puristettuina. Kun lava on kuormattu täyteen, kaiken päälle pujotetaan muovikalvohuppu 22, joka kutistetaan kiinni tiilien ympärille, jolloin myös ylemmän tiilikerroksen eristykappaleet pysyvät alhaalla .
Kuvio 4 on tarkoitettu havainnoilistamaan, miten tiilet vaikuttavat pitääkseen eristykappaleet yhteen puristettuina, vaikka lavan tiilet sovitetaankin, niin että pituusakselit leikkaavat toisensa.
Kuvio 6 esittää rakenteilla olevan seinän osaa, jolloin tiilien välistä saumaa merkitään kirjaimella H. Havaitaan, miten onteloihin 11-13 sijoitetut kappaleet 15 ovat työntyneet ylös tiilien tason yli ja muodostavat rivin tappeja, jotka työntyvät alueelle, jolle laasti on tarkoitus levittää. Kuten edellä on todettu päällä olevan - siirretyn - tiilen vastaavat tapit tulevat sopimaan alla olevan tiilen tappien väliin, niin että tiilikerrosten väliin saadaan periaatteessa katkeamattomat eristyskaistat.
Tiilen kumpaankin lyhyeen päähän muodostuviin loviin 14 voidaan joko tehtaalla sijoittaa eristyskappaleita, joilla on "puoli" pituutta, tai muurauksen yhteydessä voidaan vastakkaisiin loviin sijoittaa tehdasvalmisteiset eristyskappaleet, jolloin myös pys-tysaumojen kylmänsilta voidaan murtaa.
Muurauksessa laasti levitetään sopivasti kaistoina 24 tiilirivin pitkiä sivuja pitkin, niin että tiilirivin keskelle saadaan vain eristyskappaleiden pidennettyjen tappien jakama ilmatila, jolloin laastikaistat 24 ovat osaksi muiden eristystappien läpi tunkemia.
Tarkoitukseen sopivalla laastinlevittäjällä laasti, voidaan vaihtoehtoisesti levittää eristyskappaleiden välisten kaikkien puomien pää lie.
6 64694
Eristyskappaleet voidaan valmistaa erilaisista tunnetuista, tulenkestävistä aineista, mutta mineraalivilla on osoittautunut erityisen sopivaksi, koska se on helposti muovailtavissa sopivan kokoisiksi kappaleiksi ja reagoi kokoonpuristuksen jälkeen niin nopeasti, että tiiliä voidaan käsitellä ilman, että eristysaine ehtii laajeta liian paljon-

Claims (3)

7 6 4 6 9 4
1. Menetelmä seinän rakentamiseksi ontelotiilistä, jossa ainakin olennainen osa yksittäisen tiilen (10) kaikista onteloista on täytetty lämpöä eristävän, joustavan aineen kappaleella (15), jolla on vapaassa tilassa suurempi tilavuus kuin ympäröivällä ontelolla (11-13), tunnettu siitä, että ainekappaleita pidetään kokoonpuristettuina tiilessä niitä valmistettaessa peittämällä onteloaukot, sekä että aukkojen peite poistetaan seinää muurattaessa ja laastia pannaan vaakasuoriin saumauspintoihin siten, että olennainen osa ainekappaleesta voi laajeta sauman (H) muodostamassa tiilien välisessä tilassa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, jossa käytetään tiiliä (10), joissa on vähintään kolme riviä läpi meneviä ontelolta (11-13), tunnettu siitä, että käytetään tiiliä, joiden ontelot ovat olennaisesti yhtä leveitä ja jokaisen tiilen (10) kumpikin päätypinta on varustettu samalle suoralle onteloi-den keskirivin (12) kanssa sovitetulla lovella (14), sekä että vastakkaisten tiiienpäiden loviin suljetaan ainakin yksi lämpöä eristävä ainekappale (23), joka on niin suuri, että se voi laajeta vähintään puoleen sauman paksuutta (H) loven ulkopuolella kumpaankin suuntaan.
3. Seinän rakentamiseen patenttivaatimuksen 1 mukaisella tavalla tarkoitettu ontelotiili, jonka onteloihin (11-13) on suljettu lämpöä eristävän, joustavan aineen kappaleita (15), joita voidaan pitää väliaikaisesti kokoonpuristettuina peittämällä onteloaukot, tunnettu siitä, että jokainen tiili (10) olennaisilta osin on valmistettu kevytklinkkeripalloista sekä että se on varustettu kolmella toistensa suhteen siirretyllä rivillä läpi meneviä ontelolta (11-13), joilla on olennaisesti sama leveys, sekä että kumpikin päätypinta lisä?<si on varustettu samalle suoralle onteloiden keskirivin (12) kanssa sovitetulla lovella (14).
FI793306A 1978-10-27 1979-10-24 Foerfarande vid uppbyggande av vaegg av haolblock samt haolblock haerfoer FI64694C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7811170 1978-10-27
SE7811170A SE415845B (sv) 1978-10-27 1978-10-27 Forfaringssett vid uppbyggnad av veggar samt halstensblock herfor

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI793306A FI793306A (fi) 1980-04-28
FI64694B FI64694B (fi) 1983-08-31
FI64694C true FI64694C (fi) 1983-12-12

Family

ID=20336208

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI793306A FI64694C (fi) 1978-10-27 1979-10-24 Foerfarande vid uppbyggande av vaegg av haolblock samt haolblock haerfoer

Country Status (3)

Country Link
FI (1) FI64694C (fi)
NO (1) NO793407L (fi)
SE (1) SE415845B (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO890569L (no) * 1989-02-10 1990-08-13 Stein R Foss Isolasjonsblokk.
NO300432B1 (no) * 1995-04-20 1997-05-26 Nord Mur As Bygningselement og gjennomföringskanal for rökrör

Also Published As

Publication number Publication date
FI64694B (fi) 1983-08-31
SE415845B (sv) 1980-11-03
NO793407L (no) 1980-04-29
SE7811170L (sv) 1980-04-28
FI793306A (fi) 1980-04-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US2881614A (en) Building or construction blocks
ITCT970026A1 (it) Sistema per la costruzione di muri portanti e non a spessore variabile,isolati e con paramenti finiti,mediante l&#39;assemblaggio a
FI79378B (fi) Byggblock.
US4312164A (en) Insulating bonded masonry
ES2428119T3 (es) Dispositivo de interrupción térmica para suelo de hormigón, y suelo equipado con este dispositivo
FI64694C (fi) Foerfarande vid uppbyggande av vaegg av haolblock samt haolblock haerfoer
WO2005035898A1 (en) System of hollow building blocks
US5509245A (en) Formwork brick
US4188760A (en) Masonry building block and method for forming such a block
US5099630A (en) Building components, especially for wall construction, and bricks which are semi-finished means for manufacturing the same
FI79377C (fi) Formsten.
RU2074296C1 (ru) Строительный блок лапина е.в.
RU2688696C2 (ru) Строительный блок (варианты)
EP3464743B1 (en) Wall element with a heat-insulating core
RU93052850A (ru) Строительный блок лапина е.в.
JPH08158506A (ja) セラミックブロックとその製造方法およびセラミックブロック壁
CA1138616A (en) Building panel and method of utilizing same
US1534060A (en) Wall construction and building block for the same
JPH061972Y2 (ja) 断熱壁構造
RU2118431C1 (ru) Способ кладки стены из блоков и блок для кладки стены
GB2030191A (en) Brick building components and splittable bricks utilised in their construction
SU1285126A1 (ru) Стеновой блок из штучных материалов
US1548934A (en) Building block
SU1701856A1 (ru) Стенова панель
KR0119864Y1 (ko) 창호용 인방

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: AB FAERILA ELEMENT