FI64613B - Saett att framstaella orienterade skivor av ett termoplastisktharts vilka aer skyddade mot ultravioletstraolar - Google Patents
Saett att framstaella orienterade skivor av ett termoplastisktharts vilka aer skyddade mot ultravioletstraolar Download PDFInfo
- Publication number
- FI64613B FI64613B FI772308A FI772308A FI64613B FI 64613 B FI64613 B FI 64613B FI 772308 A FI772308 A FI 772308A FI 772308 A FI772308 A FI 772308A FI 64613 B FI64613 B FI 64613B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- temperature
- solvent
- solution
- sheet
- orientation
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C08—ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
- C08J—WORKING-UP; GENERAL PROCESSES OF COMPOUNDING; AFTER-TREATMENT NOT COVERED BY SUBCLASSES C08B, C08C, C08F, C08G or C08H
- C08J7/00—Chemical treatment or coating of shaped articles made of macromolecular substances
- C08J7/04—Coating
- C08J7/06—Coating with compositions not containing macromolecular substances
- C08J7/065—Low-molecular-weight organic substances, e.g. absorption of additives in the surface of the article
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Health & Medical Sciences (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- Medicinal Chemistry (AREA)
- Polymers & Plastics (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Shaping By String And By Release Of Stress In Plastics And The Like (AREA)
- Laminated Bodies (AREA)
- Treatments Of Macromolecular Shaped Articles (AREA)
- Coating Of Shaped Articles Made Of Macromolecular Substances (AREA)
- Adhesive Tapes (AREA)
- Manufacture Of Macromolecular Shaped Articles (AREA)
Description
_______.1 „„ KUULUTUSJULKAISU . _ . _ j&t& W (11) UTLÄGGN! NGSSKRIFT 6461 3 ^ (“45) Fatc-r.t li :'. 1C 1C 1113
Vs^ ^ (51) KY.ik.^nt.a.3 C 08 J 5/18, B 29 D 7/20 S(JOM I —FINLAND (M) Pl*«*ttlhek«mM — P»t«nt*nsBlcnlnf 772308 (22) H»ktml*p*tvl—An*8knlnpd«f 28.07-77 ' (23) Alkupilvft—Glftlghttadif 28.07.77 (41) Tulkit JulktMksI — Blivit offumMj 05.02.78
Patentti- ja rekisterihallitut Nlhtiv»k*lp«non J« kiniLJulkilsun pvm. —
Patents och registerstyrelsen ' Amokan uti»*d och utUkrtfwn pubUcund 31.08.83 (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus —Bejird prlorftet 04.08.76
Ranska-Frankrike(FR) 762^020 (71) Solvay & Cie^ Rue du Prince Albert 33 B, 1050 Bryssel, Belgia-Belgien(BE) (72) Axel Lempkovicz, Bryssel, Jean Nanoux, Abbeville, Jean-Francois Bequet, Rhode Saint-Genese, Belgia-Belgien(BE) (71*) Oy Kolster Ab (5I+) Tapa valmistaa orientoituja, termoplastista hartsia olervia levyjä, jotka on suojattu ultraviolettisäteiden vaikutusta vastaan - Sätt att framställa orienterade skivor av ett termoplastiskt harts , vilka är skyddade mot ultravioletsträlar Tämä keksintö koskee menetelmää, jonka avulla voidaan valmistaa orientoituja termoplastista hartsia olevia kalvoja, jotka on suojattu ultraviolettisäteiden vaikutusta vastaan.
Tiedetään, että on mahdollista parantaa huomattavasti termoplastista hartsia olevien kalvojen mekaanisia ominaisuuksia, jos ne käsitellään vetämällä.
Orientoitujen termoplastisten levyjen suoran valmistuksen tekniikka käsittää sen, että suulakepuristetaan paksu levy tästä hartsista, säädetään tämän levyn lämpötila sopivaksi vetämällä tapahtuvaa orientoimista varten, vedetään tätä levyä, jonka lämpötila on säädetty, vähintään yhteen suuntaan siten, että aikaansaadaan siinä orientoitumisjännityksiä ja jäähdytetään jännitetty levy lämpötilaan, joka on alempi kuin hartsin toisen asteen transitiolämpö-tila siten, että kangistetaan synnytetyt orientoitumisjännitykset. Vetokäsittelyn aikana tai edullisinmin juuri tämän vetämisen jälkeen voidaan lisäksi antaa levylle erikoinen muoto kuten esimerkiksi taivutella sitä aalto- 6461 3 maiseksi sillä tavoin kuin on selostettu FR-patenteissa 2 073 691,julkaistu 11.12.1970 ja 2 137 447, julkaistu 9.5.1972 patentinhakijan nimellä. Näitä levyjä käytetään varsinkin kattojen kattamiseen ja julkisivujen päällystämiseen.
Tiedetään, että ultraviolettisäteillä on hyvin turmiollinen vaikutus termoplastisten hartsilevyjen mekaanisiin ominaisuuksiin, jotka joutuvat olemaan auringon valon vaikutuksen alaisina.
Tämän johdosta on näitä termoplastisia hartsilevyjä, jotka ovat alttiina auringon säteille, suojattava auringon säteiden vaikutukselta.
Erään käyttökelpoisen tekniikan mukaan, jolla yritetään toteuttaa tätä suojelua, lisätään anti-UV-aineita eli ultraviolettisäteiden vaikutukselta suojaavia aineita, kuten bentsofenonin tai bentsotri-atsolin johdannaisia seoksiin, joista valmistetaan levyjä.
Koska nämä anti-UV-aineet ovat kalliita johtuen siitä, että niitä on vaikea syntetisoida ja koska ainoastaan levyjen päällyskerrok-sessa olevat anti-UV-aineet pystyvät suojaamaan ultraviolettisäteitä vastaan, on yritetty käyttää sellaista tekniikkaa, joka soveltuu muotoiltuihin levyihin ja jonka avulla voidaan keskittää anti-UV-ai-ne näiden levyjen ylimpään kerrokseen.
Täten on ehdotettu esimerkiksi, että valmiit levyt päällystetään suojalakalla, joka sisältää anti-UV-ainetta, mutta tämä tekniikka on hyvin herkkä ja vaatii erikoislakkoja, jotka ovat pakosta kalliita, mikäli halutaan saada lujasti pysyvä suojakerros.
Samoin ehdotettu, että levyt upotetaan liuottimiin, joihin anti-UV-aine liukenee ja jotka pystyvät vaikuttamaan paisuttavasta vain hartsin ylimpään osaan. Tällä tavoin anti-UV-aine tunkeutuu pinnallisesti levyjen pehminneeseen osaan ja jää siihen hienojakoisena kun liuotin on haihdutettu pois. Tämä jälkimmäinen tekniikka sisältää kuitenkin levyn molempien pintojen käsittelyn, mikä ei ole tarpeellista eikä toivottua ja vaatii tehokkaat kuivauslaitteet. Sen toteuttaminen on lisäksi hyvin vaikeata, koska kyseessä on suhteellisen jatkuvien jäykkien levyjen käsittely.
Lopuksi on ehdotettu vielä, että levyjen ainakin toinen puoli sivellään pinnalta saman tyyppisellä liuoksella kuin mitä käytetään upotus-tekniikassa. Mutta tätä tekniikkaa, joka on osoittautunut erikoisen +uloudelliseksi ja tehokkaaksi, ei voida soveltaa sellaisten levyjen käsittelyyn, jotka on jo pingoitettu. Patentin hakija on nimittäin todennut, että tämä tekniikla aiheuttaa levyjen pintakerroksiin aikaan- 3 6461 3 saatujen jännitysten laukeamisen, josta on seurauksena halkeamisen ilmestyminen, mitkä voivat olla murtumien alkuja ja tekevät levyt hauraiksi. Tästä on seurauksena levyn pingoituksen aikana saamien mekaanisten ominaisuuksien selvä huononeminen ja levyn kutistuminen.
Tätä tekniikkaa on lopuksi vielä vaikea soveltaa sellaisiin pingoi-tettuihin levyihin, jotka eivät ole sileitä, vaan esimerkiksi aaltomaisia.
Patentinhakija on nyttemmin keksinyt menetelmän, jonka avulla voidaan termoplastista hartsia olevia pingoitettuja levyjä suojata ultraviolettisäteiden vaikutusta vastaan ja tämä menetelmä on osoittautunut erikoisen tehokkaaksi ja taloudelliseksi eikä siinä esiinny tunnettujen menetelmien haittoja.
Tämä keksintö koskee siis menetelmää, jonka avulla voidaan valmistaa ultraviolettisäteiden vaikutukselta suojattua, pingoitettuja termoplastisia hartsilevyjä, ja menetelmässä puristetaan levy harlsis-ta, säädetään tämän levyn lämpötila sopivaksi vetämällä tapahtuvaan pingoitukseen, pingoitetaanlämpösäädetty levy ainakin yhteen suuntaan siten, että aikaansaadaan molekyylin siirto jännitystiloja ja jäähdytetään jäännitetty levy lämpötilaan, jaka on alempi kuin hartsin toisen asteen molekyylin siirtymislämpötila, ja menetelmässä sivellään, ennen lämpösäädellyn levyn vetämistä, ainakin levyn toiselle sivulle liuosta, joka sisältää ainakin yhtä liuotinta, joka vaikuttaa hartsia paisuttavasti ja ainakin yhtä anti-UV-ainetta, joka liukenee liuotti-meen, ja tämän jälkeen haihdutetaan liuotin pois.
Patentinhakija on todennut, että tällä tavoin työskenneltäessä ei levyn saama kestävyys ultraviolettisäteitä vastaan muutu lainkaan, vaikka levyn vetäminen tapahtuu sivelyn jälkeen, ja nimenomaan, että ylimmänkerroksen tai kerrosten, jotka sisältävät anti-UV-ainetta, paksuus säilyy riittävän suurena suojaamaan levyä tehokkaasti.
Nyt on lisäksi todettu, että levyn vetäminen sivelyn jälkeen ei synnytä ainoatakaan halkeamaa pinnalle, eikä muitakaan vikoja.
Levyn pinnalle liuoksen muodossa pantavan anti-UV-aineen määrä valitaan siten, että otetaan huomioon pingoitettuja levyjä tehtäessä levyyn kohdistuva vetovoimakkuus ja pingoitettujen levyjen pinnalle levitetyn aineen lopullinen haluttu määrä. Levylle ennen vetämistä sivelyn aikana pinnan neliömetriä kohti pantavan anti-UV-aineen määrä 2 on edullisimmin 10 - 30 g/m .
Käytetty anti-UV-aine voi olla mikä tahansa.Se valitaan nimenomaan 4 6461 3 ottaen huomioon levyssä käytetyn termoplastisen hartsin laatu ja levyjen käyttöolosuhteiden vaikeusasle. Käytettävistä anti-UV-aineista voidaan esimerkiksi mainita bentsofenonin johdannaiset, kuten sen hyd-roksyyli- ja alkoksyylijohdannaiset, bentsotriatsolin johdannaiset, substituoidut akryylonitriilit ja aryyliesterit. Patentinhakija antaa kuitenkin etusijan, siinä tapauksessa että hartsi on polyvinyyli-kloridia, bentsofenonin johdannaisille kuten 2 ,2-dihydroksi-4-metok-sibentsofenonille, 2-hydroksi-4-metoksibentsofenonille ja 2-hydroksi- 4-n-okto-oksibentsofenonille. Myös muita erilaisia anti-UV-aineita voidaan käyttää.
Käsittelyliuoksessa olevan anti-UV-aineen määrä vaihtelee tavallisesti 5 - 40 %:n välillä liuoksen painosta. Se on etupäässä välillä 10 - 30 %. Sen valinta riippuu nimenomaan anti-UV-aineen määrästä, joka halutaan saostaa pinnalle ja termoplastisen hartsin ominaisuuksista, joista levyt on tehty.
Liuottimen tai liuotinten valinta, joita käytetään päällystämisessä tarvittaviin liuoksiin, tapahtuu ottaen huomioon seuraavat olosuhteet: 1) - sen täytyy liuottaa käytetty anti-UV-aine 2) - liuoksen täytyy, käsittelyolosuhteissa, vaikuttaa paisuttavasta hartsinpintaan siten, että anti-UV-aine pystyy tunkeutumaan sisään.
Lopuksi on toivottavaa, helposti ymmärrettävistä syistä, että liuotin tai liuottimet olisivat niin halpoja kuin mahdollista, mieluimmin ei-toksisia ja palamattomia käyttöolosuhteissa ja että ne eivät vaikuttaisi epäedullisesti levyn vanhentumista estäviin ominaisuuksiin. Erään keksinnön mukaisen menetelmän edullisen variantin mukaan valitaan sellainen liuotin, joka parantaa levyn vanhentumista estäviä ominaisuuksia.
Tästä on seurauksena, että käsittelyliuoksen liuottimen tai liuottimien valinta on sen hartsin laadun funktio, josta levy on tehty, ja se voidaan päättää kussakin tapauksessa ennakkokokeiden avulla.
Kun levy on valmistettu polyvinyylikloridista kuten vinyyliklori-di-homopolymeeristä tai kopolymeeristä, joka sisältää vähintäin 50 % mooliyksikköjä, jotka ovat vinyylikloridin johdannaisia, niin patentinhakijan mielestä on edullisinta käyttää liuottimena kloorattuja hiilivetyjohdannaisia jotka sisältävät 1-3 hiiliatomia, kuten metylee-nikloridia tai dikloorietaaneja. Parhaat tulokset on saatu käyttämällä seosta, jossa on 1,1,2-trikloorietaania ja tetrakloorietyleeniä paino-suhteessa, joka on välillä 0,3 - 3 ja tämä liuos sisältää 10 - 40 g 6461 3 5 anti-UV-ainetta 100 g kohti liuosta. Tässä tapauksessa voi liuoksen määrä, joka saostetaan käsiteltävän levyn pintaneliömetriä kohti olla edullisesti välillä 10 - 200 g.
Jotta helpotettaisiin anti-UV-aineen tai -aineiden liukenemista liuottimeen tai liuottimiin samoin kuin liuoksen tunkeutumista levyjen käsittelyn alaisten pintojen ylimpään kerrokseen, on edullista käyttää liuosta lämpötilassa, joka on ylempi kuin ympäristön, mutta alempi kuin kiehumalämpötila ja mieluimmin normaalissa paineessa.
Liuoksen tunkeutumista helpottaa myös se seikka, että levyt ovat suhteellisen korkeassa lämpötilassa, yleensä lämpötilassa, joka on toisen asteen molekyylien siirron lämpötilaa korkeampi. Tämän vuoksi on edullista, jotta liuoksella olisi riittävästi aikaa kerrokseen tunkeutumiseen, valita sellaisia liuoksia tai liuosten seoksia, joiden kiehumapiste, edullisimmin normaalipaineessa, on käsiteltävien levyjen lämpötilaa korkeampi.
1,1,2-trikloorietaanin ja tetrakloorietyleenin kiehumapisteiden (1,1,2-trikloorietaanin k.p. on 114°C ja tetrakloorietyleenin k.p. on 121°C) ansiosta voidaan näiden liuottimien seosta käyttää lämpötilassa 90-115°C olevien levyjen käsittelyyn. Tällä lämpötilavälillä voidaan saada aikaan orientoitumisjännityksiä vetämällä polyvinyylikloridi-hartseista tehtyjä levyjä.
Liuos sivellään levyille mieluimmin siinä lämpötilassa, mikä on edullinen veto-orientoitumiselle tämä lämpötila saavutetaan esimerkiksi antamalla suulakepuristetun levyn kulkea etukäteen yhden tai useamman jäähdytyssylinterin päältä. Ei ole kuitenkaan poissuljettu sekään mahdollisuus, että käsittely suoritetaan levyille, joiden lämpötila on alempi tai ylempi kuin niiden orientoitumislämpötila edellyttäen kuitenkin, että nämä levyt saatetaan orientoitumislärapötilaansa anti-UV-käsittelyn jälkeen ja joka tapauksessa ennen vetokäsittelyä.
Käsittelyssä käytetty liuos levitetään mieluimmin sivelemällä käsiteltävälle pinnalle tai pinnoille, mikä ei tuota minkäänlaisia vaikeuksia, koska nämä pinnat ovat sileät ja liuokset vain vähän viskooseja. Voidaan käyttää tähän tarkoitukseen esimerkiksi yhtä tai kahta maaliruiskua, tai mitä muuta vastaavaa tahansa. Levittäminen voidaan suorittaa edullisesti jatkuvana ja se voidaan helposti liittää orientoituja levyjä jatkuvana valmistavaan laitteistoon. Sen jälkeen kun käsittelyliuos on levitetty, aletaan liuottimen haihdutus.
Tätä haihduttamista ei kuitenkaan saa alkaa ennen kuin liuos on päässyt riittävästi tunkeutumaan levyjen käsiteltyjen yhden tai useamman pinnan päällimmäiseen kerrokseen. Aikaväli levittämisestä haih- 6 6461 3 duttamiseen voi vaihdella laajasti riippuen varsinkin siitä, kuinka syvälle liuoksen halutaan tunkeutuvan, liuottimen tai liuottimien laadusta, anti-UV-aineen tai-aineiden ja hartsin laadusta, samoin kuin levyn lämpötilasta. Yleensä tämä aika on lyhyempi kuin 60 sek. Edullisimmin se on 10 - 40 sek.
Haihdunnan varmistamiseksi on edullista antaa levyn kulkea kammion kautta, jossa liuotin höyrystetään pois. Näin voidaan liuotin ottaa kondensoimalla talteen ja palauttaa sykliin. Siinä tapauksessa, että liuottimen höyryt osoittautuvat myrkyllisiksi, voidaan tämä kammio tehdä tiiviiksi tai saatetaan siihen alipaine. Kammion lämpötila pidetään edullisimmin samana kuin miksi on valittu myöhemmin tapahtuvan veto- ja orientoimiskäsittelyn lämpötila. On kuitenkin mahdollista ylläpitää kammiossa lämpötila, joka ei ole sama kuin myöhemmässä vetokäsittelyssä käytettävä, jos kammiota seuraa terminen säätelylaite, jonka avulla levy saa orientoimisen suhteen optimaa lisen lämpötilansa. Haihdutusvaiheen olosuhteet (lämpötila, paine, kesto) ovat helposti päätettävissä kokeilutietä tapaus kerrallaan.
, Kun liuotin on olennaisesti poistettu, joutuu levy tarvittaessa | termiseen konditoimislaitteeseen, sen jälkeen se kiinnitetään mono-tai biaksiaaliseen vetolaitteeseen, minkä jälkeen näin vedetty levy ; joutuu lämpötilaan, joka on alempi kuin hartsin toisen asteen mole- kyylitransitiolämpötila. Haluttaessa voidaan vetopingoitettu levy mahdollisesti tehdä aaltomaiseksi, esimerkiksi noudattamalla tekniikkaa, joka on selostettu FR-patentissa n:o 2 073 691, julkaistu 11.12. 1970 s tai n:o 2 137 447, julkaistu 9.5.1972, patentinhakijan nimissä.
| Keksinnön erään parhaana pidetyn toteutusmuodon mukaan suulake- puristetaan jatkuvana levy, joka on muovimateriaalia, puristetun levyn lämpötila korotetaan orientoitumislämpötilaansa antamalla sen kulkea termisesti säätelevien sylinterien välistä, jatkuvana lämpösäädelty levy sivellään ultraviolettisäteiltä suojäävällä liuoksella, sen jälkeen liuotin haihdutetaan pois kuljettamalla päällystetyt levyt kam-I mioon, jossa ylläpidetään käsitellyn levyn orientoitumislämpötila ja lopuksi pannaan orientoimislaitteeseen.
| Kuten edellä on esitetty, voidaan keksinnön mukaisen menetelmän r useita parametrejä vaihdella. Ne vaikuttavat useimmissa tapauksissa menetelmän mukaan käsiteltyjen levyjen pinnan yläkerroksen paksuuteen. On useita keinoja saada aikaan juuri haluttu paksuus. Se on tavallisesti enemmän kuin 30 /im ja edullisesti 60 - 150 /am.
6461 3 7
Keksinnön mukaista menetelmää voidaan soveltaa, kuten on mainittu, useilla eri tavoilla. Eräs kaikkein tärkeimmistä sovellutuksista on suojata ultraviolettisäteiltä rakentamisessa monella tavoin käytettäviä, läpinäkyviä, läpikuultavia tai himmeitä, kahteen suuntaan orientoituja aaltomaisia polyvinyylikloridilevyjä. Tämän lisäksi keksinnön mukaista menetelmää voidaan luonnollisesti soveltaa myös muihin kaikenlaisiin veto-orientoituihin esineisiin kuten kalvoon, erilaisiin levyihin kuten profiloituihin tai nauhamaisiin, eikä ainoastaan levyihin termin varsinaisessa, rajoittavassa mielessä.
Levyillä tarkoitetaan siis kaikkia, yleensä hyvin pitkiä kappaleita, joissa on vähintään yksi sileä pinta ennen veto-orientoimista.
Keksinnön mukaista menetelmää valaistaan lisäksi käytännön toteu-tusesimerkin avulla, joka selostetaan ohessa.
Esimerkki
Suulakepuristimen avulla, joka on varustettu litteällä, 82 cm:n levyisellä suuttimella, suulakepuristetaan jatkuvana polyvinylikloridi-levyäy suuttimen lämpötila on 200 - 220°C. Puristettu levy kiilloite-taan sitten ja jäähdytetään kuljettamalla se kolmen peräkkäisen sylinterin välistä, joissa ylläpidetään lämpötila 115°C. Kun levy poistuu sylinterien välistä, sen paksuus on 4,45 mm, sen pinnan lämpötila on 120°C ja se kulkee nopeudella 1,3 m/min.
Levy, jonka lämpötila on tällä tavoin säädetty, saa yläpinnalleen päällyksen, joka on liuosta, joka sisältää 30 % 1,1,2-trikloorietaania, 50 % tetrakloorietyleeniä ja 20 % 2-hydroksi-4-metoksibentsofenonia; luvut tarkoittavat painoprosentteja. Liuosta pannaan 17,5 g/m levyn pinnalle.
Levy kulkee sen jälkeen suljetun kammion läpi, jonka pituus on 2 m, ja jonka sisääntuloaukko on 20 - 50 cm:n päässä kohdasta, jossa päällystys tapahtuu. Tämä kammio on varustettu ilmankiertotuulettimella ja poistotuulettimella ja sen lämpötila pidetään 120°C:ssa. Liuottimien höyryt poistetaan kammiosta ja kondensoidaan sykliin palauttamista varten. Kuivattu levy joutuu sen jälkeen sylinterien muodostamaan laitteeseen, jotka vetävät sitä pituussuunnassa ja joiden nopeudet on säädetty siten, että ne vetävät levyä pituussuunnassa 100 %, näiden vetosylinte-rien lämpötila pidetään 115°C:ssa. Näin vedetyn levyn reunoihin tarttuvat sitten pihdit, jotka ovat poikittaisessa vetolaitteessa, ja jotka 6461 3 8 vetävät levyä poikittaissuunnassa 100 %. Levyn poikittaissuuntainen veto suoritetaan suljetussa ja tuuletetussa kammiossa 106°C:ssa.
Lopuksi kaksoisvedetty levy, jonka reunat ovat edelleen kiinni poikittaisen vetolaitteen pihdeissä, siirretään laitteeseen, jossa se tehdään aaltomaiseksi, kuten on selostettu FR-patentissa n:o 2 137 447 siten että pituussuunnassa aaltomaiseksi muotoillun levyn, jonka profiili on sinimuotoinen lopullinen leveys on 1,097 m ja käy- ryysaste (taux de sinuosit£) on 1,2.
Tällä tavoin aaltomaiseksi tehdyn levyn vetolujuus 20°C:ssa on 2 1800 kgcm/cm ; joka pysyy muuttumattomana 36 kk:n jälkeen, minkä ajan levyn pinta on ollut alttiina auringon säteilyn vaikutukselle.
Edelliseen verrattuna on identtisen, kahteen suuntaan orientoidun aaltolevyn, jota ei ole käsitelty, vetolujuus alussa sama, mutta putoaa levyn oltua 36 kk auringon säteilyn vaikutuksen alaisena Belgi- 2 assa arvoon 720 kgcm/cm .
Claims (7)
1. Tapa valmistaa orientoituja levyjä, jotka ovat polyvinyy- likloridiperustäista hartsia, jolloin hartsista suulakepuristetaan levy, tämä levy konditioidaan lämpötilassa, joka edistää orientoitumista vedettäessä, konditioitu levy vedetään ainakin yhdessä suunnassa molekulaaristen orientointijännitysten aikaansaamiseksi levyyn ja vedetty levy jäähdytetään lämpötilassa, joka on alempi kuin hartsin toisen kertaluvun transitiolämpötila, ja lisäksi levy suojataan UV-säteiden vaikutusta vastaan saattamalla ainakin toiselle pinnalle vähintään yhtä 1-3 hiiliatomia sisältävää klooripitois-ta hiilivetyliuotinta ja vähintään yhtä anti-UV-ainetta, joka on bentsofenonijohdannainen ja joka liukenee liuottimeen, ja haihduttamalla pois liuotin, tunnettu siitä, että suojakäsittely suoritetaan ennen konditioidun levyn vetämistä. .
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tapa, tunnettu siitä, että levyn pinnalle sivellään liuosta siten, että pinnalle j ennen vetämistä jäävän anti-UV-aineen määrä on 2 - 50 g neliömetriä kohti.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen tapa, tunnet- j t u siitä, että liuos sisältää 5-40 paino-% anti-UV-ainetta.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tapa, tunnettu siitä, että liuotin koostuu 1,1,2-trikloorietaanin ja tetrakloori-etyleenin seoksesta painosuhteessa 0,3 - 3 ja sisältää 10 - 40 g anti-UV-ainetta 100 g kohti liuosta.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen tapa, tunnettu siitä, että levyn pinnalle saatetaan 10 - 200 g liuosta neliömetriä kohti.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen tapa, tunnettu siitä, että levyn pinnat, joille liuosta levitetään, ovat levityshetkellä lämpötilassa, joka edistää orientoitumista vedon avulla.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen tapa, tunnettu siitä, että liuotin haihdutetaan pois levyn kulkiessa alipainekammion läpi, jossa lämpötila pidetään arvossa, joka edistää vetämällä tapahtuvaa orientointikäsittelyä. 10 Patentkrav 64 61 3
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FR7624020 | 1976-08-04 | ||
FR7624020A FR2360401A1 (fr) | 1976-08-04 | 1976-08-04 | Procede pour la production de feuilles orientees en resine thermoplastique protegees contre l'action des rayons ultraviolets |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI772308A FI772308A (fi) | 1978-02-05 |
FI64613B true FI64613B (fi) | 1983-08-31 |
FI64613C FI64613C (fi) | 1983-12-12 |
Family
ID=9176622
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI772308A FI64613C (fi) | 1976-08-04 | 1977-07-28 | Saett att framstaella orienterade skivor av ett termoplastisktharts vilka aer skyddade mot ultraviolettstraolar |
Country Status (26)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4126660A (fi) |
JP (1) | JPS5318668A (fi) |
AT (1) | AT361720B (fi) |
AU (1) | AU505290B2 (fi) |
BE (1) | BE857349A (fi) |
BR (1) | BR7704922A (fi) |
CA (1) | CA1083319A (fi) |
CH (1) | CH622460A5 (fi) |
DE (1) | DE2729895C2 (fi) |
DK (1) | DK163065C (fi) |
ES (1) | ES461311A1 (fi) |
FI (1) | FI64613C (fi) |
FR (1) | FR2360401A1 (fi) |
GB (1) | GB1540568A (fi) |
IE (1) | IE45431B1 (fi) |
IT (1) | IT1085254B (fi) |
LU (1) | LU77896A1 (fi) |
MX (1) | MX145408A (fi) |
NL (1) | NL189005C (fi) |
NO (1) | NO147646C (fi) |
NZ (1) | NZ184585A (fi) |
PH (1) | PH13113A (fi) |
PT (1) | PT66852B (fi) |
SE (1) | SE422464B (fi) |
SU (1) | SU703009A3 (fi) |
ZA (1) | ZA774018B (fi) |
Families Citing this family (23)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US4265804A (en) * | 1979-01-05 | 1981-05-05 | Eastman Kodak Company | Oriented polyester articles having improved ultraviolet stability (III) |
US4349607A (en) * | 1979-09-05 | 1982-09-14 | General Electric Company | UV Stabilizers, coating compositions and composite structures obtained therefrom |
GB2097810B (en) * | 1981-04-04 | 1984-11-28 | Sevendart Ltd | Apparatus for use in sunbathing |
JPS6174963A (ja) * | 1984-09-17 | 1986-04-17 | Daikin Mfg Co Ltd | トルクコンバ−タ付パワ−トランスミツシヨン |
US4793668A (en) * | 1986-11-13 | 1988-12-27 | Eric Longstaff | Sunbathing filter with incomplete UV-B absorption |
US4978576A (en) * | 1986-12-23 | 1990-12-18 | M&T Chemicals, Inc. | Surface modified, U.V. stabilized, polyvinyl chloride article |
US5110626A (en) * | 1986-12-23 | 1992-05-05 | Atochem North America, Inc. | U.V. stabilized article |
US4990369A (en) * | 1986-12-23 | 1991-02-05 | M&T Chemicals Inc. | Process for surface modification of polymer articles |
US5110625A (en) * | 1986-12-23 | 1992-05-05 | Atochem North America | Process for surface modification of polymer articles |
US5185191A (en) * | 1986-12-23 | 1993-02-09 | Elf Atochem North America, Inc. | Surface modified, U.V. stabilized, polyvinyl chloride article |
US4868011A (en) * | 1986-12-23 | 1989-09-19 | M&T Chemicals Inc. | Process for surface modification of polymer articles |
US5091213A (en) * | 1986-12-23 | 1992-02-25 | Atochem North America, Inc. | Process for surface modification of polymer articles |
US4770905A (en) * | 1986-12-23 | 1988-09-13 | M&T Chemicals Inc. | Process for surface modification of polymer articles |
US5022181A (en) * | 1987-06-10 | 1991-06-11 | R. E. I., Inc. | Method and apparatus for use in plant growth promotion and flower development |
US5110634A (en) * | 1987-07-23 | 1992-05-05 | Atochem North America | Process for making a surface modified polymer article |
IL87536A (en) * | 1987-09-04 | 1992-02-16 | M & T Chemicals Inc | Ultraviolet stabilizer composition and process for surface modification of a pvc article utilizing the same |
US5071592A (en) * | 1988-08-26 | 1991-12-10 | M&T Chemicals Inc. | UV stabilizer composition for surface modification of polymer articles |
JPH0244658U (fi) * | 1988-09-22 | 1990-03-27 | ||
US5169688A (en) * | 1991-02-27 | 1992-12-08 | Atochem North America, Inc. | Antistatic surface modification of pvc |
US5487914A (en) * | 1994-10-03 | 1996-01-30 | Ford Motor Company | Method of adding UV light absorbers into polymeric substrates |
FR2829769B1 (fr) * | 2001-09-18 | 2007-03-09 | Solvay | Procede de traitement d'objets en une composition polymerique comprenant un polymere du chlorure de vinyle, vieillis naturellement en surface |
US7504054B2 (en) * | 2003-12-11 | 2009-03-17 | Bayer Materialscience Llc | Method of treating a plastic article |
RU2751631C1 (ru) * | 2020-04-30 | 2021-07-15 | Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования «Московский государственный университет имени М.В.Ломоносова» (МГУ) | Способ введения добавок в полимеры |
Family Cites Families (11)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DD51983A (fi) * | ||||
GB574425A (en) * | 1942-11-24 | 1946-01-04 | British Cellophane Ltd | Improvements in or relating to the production of sheet wrapping materials |
US2919259A (en) * | 1956-08-22 | 1959-12-29 | Ralph A Naylor | Light stabilized polyvinyl chloride compositions |
BE567633A (fi) * | 1957-05-14 | 1958-05-13 | ||
CA721243A (en) * | 1957-08-01 | 1965-11-09 | E. Amborski Leonard | Organic polymeric structures |
US3446886A (en) * | 1963-12-04 | 1969-05-27 | Du Pont | Process for treating linear polyesters to modify the surface appearance and characteristics thereof |
US3582398A (en) * | 1965-05-18 | 1971-06-01 | Gen Electric | Polycarbonate substrate with an acrylate coating thereon |
DE1694619C3 (de) * | 1966-05-31 | 1981-06-04 | Martin Processing Co. Inc., Basset, Va. | Verfahren zum Witterungsfestmachen von Polyestermaterial |
NO133262C (fi) * | 1969-12-31 | 1976-04-07 | Solvay | |
BE766911A (fr) * | 1971-05-10 | 1971-11-10 | Solvay | Dispositif pour l'ondulation longitudinale en continu de feuilles de matiere thermoplastique et feuilles ondulees obtenues a l'aide de ce dispositif. |
DE2211641C3 (de) * | 1972-03-10 | 1975-08-21 | Bayer Ag, 5090 Leverkusen | Verfahren zur Stabilisierung von Formteilen aus hochmolekularen thermoplastischen Polycarbonaten |
-
1976
- 1976-08-04 FR FR7624020A patent/FR2360401A1/fr active Granted
-
1977
- 1977-07-01 DE DE2729895A patent/DE2729895C2/de not_active Expired
- 1977-07-04 ZA ZA00774018A patent/ZA774018B/xx unknown
- 1977-07-05 AU AU26768/77A patent/AU505290B2/en not_active Expired
- 1977-07-07 MX MX169772A patent/MX145408A/es unknown
- 1977-07-07 NZ NZ184585A patent/NZ184585A/xx unknown
- 1977-07-08 US US05/814,101 patent/US4126660A/en not_active Expired - Lifetime
- 1977-07-11 PH PH19980A patent/PH13113A/en unknown
- 1977-07-13 NL NLAANVRAGE7707812,A patent/NL189005C/xx not_active IP Right Cessation
- 1977-07-27 BR BR7704922A patent/BR7704922A/pt unknown
- 1977-07-27 PT PT66852A patent/PT66852B/pt unknown
- 1977-07-28 AT AT554677A patent/AT361720B/de not_active IP Right Cessation
- 1977-07-28 FI FI772308A patent/FI64613C/fi not_active IP Right Cessation
- 1977-08-01 BE BE1008312A patent/BE857349A/xx not_active IP Right Cessation
- 1977-08-02 LU LU77896A patent/LU77896A1/xx unknown
- 1977-08-02 IE IE1611/77A patent/IE45431B1/en not_active IP Right Cessation
- 1977-08-02 CH CH951477A patent/CH622460A5/fr not_active IP Right Cessation
- 1977-08-02 NO NO772728A patent/NO147646C/no unknown
- 1977-08-03 DK DK346877A patent/DK163065C/da not_active IP Right Cessation
- 1977-08-03 ES ES461311A patent/ES461311A1/es not_active Expired
- 1977-08-03 JP JP9330977A patent/JPS5318668A/ja active Granted
- 1977-08-03 SE SE7708852A patent/SE422464B/xx not_active IP Right Cessation
- 1977-08-03 IT IT26456/77A patent/IT1085254B/it active
- 1977-08-03 CA CA284,016A patent/CA1083319A/fr not_active Expired
- 1977-08-03 GB GB32544/77A patent/GB1540568A/en not_active Expired
- 1977-08-04 SU SU772510248A patent/SU703009A3/ru active
Also Published As
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI64613B (fi) | Saett att framstaella orienterade skivor av ett termoplastisktharts vilka aer skyddade mot ultravioletstraolar | |
US4521458A (en) | Process for coating material with water resistant composition | |
DE1571022C3 (de) | Verfahren zum kontinuierlichen Beschichten von thermoplastischen Polyesterfolien | |
JPH0236238A (ja) | クロロトリフルオロエチレン重合体の寸法安定性配向フイルム及びその製造方法 | |
US4565742A (en) | Process for forming a sealant WEB-PVDC-base film laminate | |
DE1720152A1 (de) | Verfahren zur Beschichtung von Cellulose-Filmen | |
US4457254A (en) | Film coating and biaxial orienting apparatus | |
US4124431A (en) | Dimensionally stable, calendered vinyl film | |
FR2773100A1 (fr) | Produit stratifie anti-buee | |
US2790727A (en) | Process of preparing translucent cellulosic sheeting | |
US4388258A (en) | Polymer film coated with aqueous polymer | |
JP7260266B2 (ja) | 偏光フィルムの製造装置 | |
CN1629660A (zh) | 碘系偏光膜的制法、偏振片的制法和光学叠层体的制法 | |
JP3912861B2 (ja) | クレイズを有する視野選択性フィルムの製造方法 | |
JPH05500987A (ja) | 表面を改質して、紫外光に対して安定化されたポリ塩化ビニル物品 | |
JPS5892534A (ja) | 2軸配向アクリロニトリル重合体フイルムの製造法及び装置 | |
JPS6038130A (ja) | 枠に接着固定されたポリマ−薄膜の製造方法 | |
US4391939A (en) | Polymer film treatment with organic impregnant | |
JP7014559B2 (ja) | 偏光フィルムの製造方法 | |
JPH11320671A (ja) | 延伸フィルムの製造方法およびその装置 | |
JP2008279696A (ja) | 多層積層構造体、その製造方法および製造装置 | |
US3619244A (en) | Production of treated materials | |
KR820000576B1 (ko) | 자외선 작용에 보호되는 열가소성 수지인 배향(配向)시이트의 제조방법 | |
BE867903A (fr) | Element transparent electroconducteur et sa fabrication | |
JPS6230899B2 (fi) |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: SOLVAY & CIE |