FI64090B - Foerfarande foer foerflyttning av ett skyddsnaet vid ett lastutrymme pao ett ramstyrt fordon och anordning foer genomfoerandet av foerfarandet - Google Patents

Foerfarande foer foerflyttning av ett skyddsnaet vid ett lastutrymme pao ett ramstyrt fordon och anordning foer genomfoerandet av foerfarandet Download PDF

Info

Publication number
FI64090B
FI64090B FI811253A FI811253A FI64090B FI 64090 B FI64090 B FI 64090B FI 811253 A FI811253 A FI 811253A FI 811253 A FI811253 A FI 811253A FI 64090 B FI64090 B FI 64090B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
load compartment
ett
net
frame
safety net
Prior art date
Application number
FI811253A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI811253L (fi
FI64090C (fi
Inventor
Pekka Koponen
Original Assignee
Valmet Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Valmet Oy filed Critical Valmet Oy
Priority to FI811253A priority Critical patent/FI64090C/fi
Publication of FI811253L publication Critical patent/FI811253L/fi
Publication of FI64090B publication Critical patent/FI64090B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI64090C publication Critical patent/FI64090C/fi

Links

Landscapes

  • Forklifts And Lifting Vehicles (AREA)

Description

1 64090
Menetelmä kuormatilan suojaverkon siirtämiseksi runko—ohjatussa ajoneuvossa ja laite menetelmän suorittamiseksi Förfarande för förflyttning av ett skyddsnät vid ett lastutrymme pa ett ramstyrt fordon och anordning för genomförandet av förfarandet
Keksinnön kohteena on menetelmä kuormatilan suojaverkon siirtämiseksi runko-ohjatussa ajoneuvossa.
Keksinnön kohteena on myös laite keksinnön mukaisen menetelmän toteut-5 tamiseksi.
Kuormatilalla varustettuja runko-ohjattuja ajoneuvoja käytetään metsätöissä puutavaran kuljettamiseen. Kuormatila on varustettu suojaverkolla, jota vasten puutavarakappaleet nostetaan kuormatilaan esim. ajoneu-10 vossa olevan hydraulisen kuormaajan avulla. Koska kuormattava puutavara on pituudeltaan eri mittaista, on edullista siirtää kuormatilan suoja-verkkoa eteenpäin ja vastaavasti taaksepäin kuormattavan puutavaran pituudesta riippuen.
15 Kuormatilan suojaverkon siirtämiseen on käytetty erilaisia ratkaisuja. Eräässä tunnetussa ratkaisussa kuormatilan suojaverkon siirtäminen on aikaansaatu erillisen hydraulisen ohjauksen avulla. Tällöin siis erillinen hydraulinen työsylinteri on sovitettu siirtämään kuormatilan suojaverkkoa eteenpäin ja vastaavasti taaksepäin. Tunnetaan myös rat-20 kaisu, jossa suojaverkon siirtoliikkeeseen on samalla yhdistynyt suojaverkon korkeusaseman muuttuminen siirtoliikkeen aikana. Suojaverkon korkeusaseman samanikäinen muuttaminen on tärkeää siitä syystä, että vältetään pitempää puutavaraa kuormattaessa ajoneuvon ylikuormitus ja siitä aiheutuvat vauriomahdollisuudet.
Erillisen hydrauliikan käyttö kuormatilan suojaverkon siirtämisessä on verrattain kallis ratkaisu ja lisäksi siirtoliike on rajoitettu.
25 2 64090
Eräässä toisessa tunnetussa ratkaisussa kuormatilan suojaverkon siirtäminen on aikaansaatu ajoneuvossa olevan kuormaajan avulla. Tässä tunnetussa ratkaisussa suojaverkko ensin nostetaan kuormaimella ja siirretään taaksepäin tai vastaavasti eteenpäin, jonka jälkeen suojaverkko 5 lasketaan paikoilleen uuteen asentoon ja lukitaan uuteen asentoon kuormatilan runkoon. Suojaverkon lukituksena tässä ratkaisussa on käytetty reikä-pulttilukitusta, jolloin kuormatilan runkoon on muodostettu lukuisia välimatkan päässä toisistaan olevia reikiä.
10 Kuormatilan suojaverkon siirtäminen ajoneuvon kuormaajan avulla on suhteellisen hidasta ja hankalaa. Eräillä kuormaajatyypeillä suojaverkon siirtäminen ei ole mahdollista ilman apulaitteita. Lisäksi edestakaisen siirtoliikkeen aikaansaaminen on hyvin vaikeata. Tämä tunnettu siirto-ratkaisu on myös työsuojelullisesti vaarallinen ja työtapaturmamahdol-15 lisuus on verrattain suuri, koska suojaverkon siirtämisen suorittamiseksi joudutaan kiipeilemään sekä suorittamaan köysien kiinnityksiä kuormaimen kouran ja suojaverkon välillä.
Tunnetaan myös ratkaisu, jossa kuormatilan suojaverkon siirtäminen suo-20 ritetaan ihmisvoimalla vivun avulla. Tällainen siirtoratkaisu on luonnollisesti hidas ja hankala ja lisäksi suojaverkon siirtämisessä voidaan käyttää vain vähäisiä lihasvoimia, jonka johdosta tällainen ratkaisu ei sovellu nykyajan työtekniikkaan.
25 Kuormatilan kuormaussuuruutta voidaan muuttaa myös kiinteällä suojaverkolla varustetussa kuormatilassa. Tällöin kiinteään suojaverkkoon on kiinnitetty kääntyvästi yläläppä, jota voidaan liikuttaa kuormatilaa suurentavaan asentoon esim. erillisen hydraulisen työsylinterin avulla. Tällainen pelkkä suojaverkon korkeusaseman muuttaminen aiheuttaa helpos-30 ti ylikuormitusta ja siitä aiheutuvia vaurioita.
Keksinnön päämääränä on aikaansaada parannus nykyisin tunnetuihin kuormatilan suojaverkon siirtomenetelmiin. Keksinnön yksityiskohtiasena päämääränä on aikaansaada menetelmä, jossa kuormatilan suojaverkon siirto-35 liikkeen aikaansaamiseksi tarvitaan mahdollisimman vähän lisälaitteita.
Keksinnön päämääränä on lisäksi aikaansaada menetelmä, jossa kuormati- 3 64090 lan suojaverkon siirtoliike ei ole liian rajoittunut. Vielä eräänä keksinnön päämääränä on aikaansaada menetelmä, joka mahdollistaa mahdollisimman hyvän työturvallisuuden.
5 Keksinnön päämäärät saavutetaan menetelmällä, jolle on pääasiallisesti tunnusomaista se, että runko-ohjatun ajoneuvon ohjausliikkeen aiheuttama kääntymisliike välitetään välityslaitteen avulla kuormatilan suojaverkolle, jolloin runko-ohjattua ajoneuvoa käännettäessä haluttuun suuntaan kuormatilan suojaverkko on sovitettu siirtymään taaksepäin, 10 vastaavasti eteenpäin mainitun välityslaitteen aikaansaaman siirtoliikkeen johdosta.
Keksinnön mukaisen menetelmän muut tunnuspiirteet on esitetty patenttivaatimuksessa 2.
15
Keksinnön päämääränä on myös aikaansaada laite keksinnön mukaisen menetelmän toteuttamiseksi. Keksinnön mukaiselle laitteelle on puolestaan pääasiallisesti tunnusomaista se, että laite käsittää välityslaitteen, joka toisesta päästään on yhdistetty runko-ohjatun ajoneuvon eturunko-20 rakenteeseen ja toisesta päästään kuormatilan suojaverkkoon, ja että siirtolaite on sovitettu runko-ohjatun ajoneuvon kääntöliikkeen vaikutuksesta siirtämään kuormatilan suojaverkkoa taaksepäin, vastaavasti eteenpäin.
25 Keksinnön mukaisen laitteen muut tunnuspiirteet on esitetty patenttivaatimuksissa 4-6.
Keksinnön mukaisella menetelmällä ja laitteella saavutetaan lukuisia merkittäviä etuja. Keksinnön mukainen menetelmä mahdollistaa jo ole-30 massa olevan ohjaushydrauliikan käytön kuormatilan suojaverkon siirto-liikkeen aikaansaamiseksi, jolloin saavutetaan erittäin halpa siirtomenetelmä. Keksinnön mukaisessa menetelmässä kuormatilan suojaverkon edestakaisen liikkeen aikaansaaminen on helppoa säädettävän välitangon avulla. Keksinnön mukaisessa menetelmässä kuormatilan suojaverkon siir-35 toliike on rajoittamaton, koska käytettävissä on monta työiskua. Keksinnön mukaisessa menetelmässä tarvittavat kytkennät ovat helppoja ja turvallisia, koska kytkennät tapahtuvat maasta käsin.
4 64090
Keksintöä selitetään yksityiskohtaisesti viittaamalla oheisen piirustuksien kuvioissa esitettyihin keksinnön eräisiin edullisiin suoritusmuotoihin, joihin keksintöä ei kuitenkaan ole tarkoitus yksinomaan rajoittaa.
5
Kuvio 1 esittää runko-ohjattua ajoneuvoa, joka on varustettu eräällä keksinnön mukaisella kuormatilan siirtolaitteella, sivukuvana.
Kuvio 2 esittää kuvion 1 mukaista runko-ohjattua ajoneuvoa päältäpäin 10 nähtynä.
Kuvio 3 esittää runko-ohjattua ajoneuvoa, joka on varustettu eräällä toisella keksinnön mukaisella kuormatilan suojaverkon siirtolaitteella, s ivukuvana.
15
Kuvio 4 esittää kuvion 3 mukaista runko-ohjattua ajoneuvoa päältäpäin nähtynä.
Kuvion 1 ja 2 mukaisessa suoritusmuodossa runko-ohjattua ajoneuvoa on 20 merkitty yleisesti viitenumerolla 10. Runko-ohjattu ajoneuvo 10 käsittää eturunkorakenteen 11, ohjaamon 12, etupyörät 13, takarunkorakenteen 14 ja takapyörät 15. Takarunkorakenteeseen 14 on sijoitettu kuormaus-tilan suojaverkko 16.
25 Keksinnön perusajatuksen mukaisesti keksinnön mukaisessa menetelmässä on oivallettu käyttää hyväksi jo olemassa olevaa ohjaushydrauliikkaa kuormaustilan suojaverkon 16 siirtoliikkeen aikaansaamiseksi. Kuvioiden 1 ja 2 mukaisessa suoritusmuodossa runko-ohjatun ajoneuvon 10 etu-runkorakenne 11 on yhdistetty välitangon 17 avulla suojaverkkoon 16.
30 runko-ohjattua ajoneuvoa 10 käännettäessä kuviossa 2 nuolella A merkittyyn suuntaan välitanko 17 aikaansaa suojaverkon 16 siirtymisen taaksepäin kuvioissa 1 ja 2 katkoviivoilla merkittyyn asentoon. Vastaavasti runko-ohjattua ajoneuvoa 10 käännettäessä kuviossa 2 nuolella B merkittyyn suuntaan välitanko 17 on sovitettu liikuttamaan suo-35 jeverkkoa 16 eteenpäin.
Välitanko 17 on edullisesti pituudeltaan säädettävissä oleva välitanko, 5 64090 jolloin on mahdollista aikaansaada helpolla tavalla eripituisia siirto-liikkeitä suojaverkolle 16. Kuvioiden 1 ja 2 mukaisessa suoritusmuodossa aikaansaadaan ainoastaan suojaverkon 16 vaakasuora siirtoliike, toisin sanoen siirtoliike ei samanaikaisesti muuta suojaverkon 16 korkeusasemaa.
5 Kuvioiden 1 ja 2 mukaisessa suoritusmuodossa suojaverkko 16 on sovitettu liikkumaan liukukiskoja 18 myöten. Viitenumerolla 19 on merkitty runko-ohjatun ajoneuvon 10 takarunkorakenteeseen 14 sijoitetun kuormaimen runkorakennetta.
10 Kuvioiden 1 ja 2 mukaisessa suoritusmuodossa suojaverkon 16 korkeusasemaa voidaan haluttaessa muuttaa. Sitä varten suojaverkko 16 on varustettu kääntyvällä yläläpällä 20, jota hydraulinen toimilaite 21 on sovitettu käyttämään. Tällainen kääntyvä yläläppärakenne 20,21 on sinänsä tunnettu.
15
Kuvioiden 3 ja 4 mukaisessa suoritusmuodossa runko-ohjattua ajoneuvoa on merkitty yleisesti viitenumerolla 30. Runko-ohjattu ajoneuvo 30 käsittää eturunkorakenteen 31, ohjaamon 32, etupyörät 33, takarunkoraken-teen 34 ja takapyörät 35. Tässäkin suoritusmuodossa välitanko 37 on so-20 vitettu aikaansaamaan suojaverkon 36 siirtoliikkeen. Tässä suoritusmuodossa suojaverkkoon 36 on yhdistetty vipurakenne 38, joka suojaverkon 36 siirtoliikkeen aikana on samalla sovitettu aikaansaamaan suojaverkon 36 korkeusaseman muuttumisen, kuten kuviossa 3 katkoviivoilla on merkitty. Viitenumerolla 39 on merkitty kuormaimen runkorakennetta. Keksintö 25 ei ole mitenkään kriittinen vipurakenteen 38 suhteen. Suojaverkon 36 korkeusaseman samanaikainen muuttuminen siirtoliikkeen aikana on luonnollisesti mahdollista aikaansaada myös toisenlaisen vipuratkaisun avulla.
30 Keksintö ei luonnollisesti ole mitenkään kriittinen välitangon 37 suhteen. Tietyissä suoritusmuodoissa välitangon 37 ja vastaavasti 17 sijasta voidaan käyttää esim. köyttä, jolloin aikaansaadaan tosin ainoastaan yksisuuntainen siirtoliike. Kuitenkin on huomattava, että edestakainen siirtoliike on periaatteessa mahdollinen esim. käyttämällä kahta sopivasti 35 sovitettua köyttä.
Keksinnön mukaista menetelmää ja laitetta voidaan soveltaa suojaverkon 6 64090 siirron ja/tai noston lisäksi myös kuormaahan siirtoon ja/tai kuorma-tilassa olevien karikkojen karikkajaon muuttamiseen.
Edellä on esitetty ainoastaan eräitä keksinnön edullisia suoritusmuo-5 toja ja alan ammattimiehelle on selvää, että niihin voidaan tehdä lukuisia modifikaatioita oheisissa patenttivaatimuksissa esitetyn keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.

Claims (6)

64090 Patent t ivaat imukset
1. Menetelmä kuormatilan suojaverkon (16,36) siirtämiseksi runko-ohjatussa ajoneuvossa (10,30), tunnettu siitä, että runko-ohjatun ajoneuvon (10,30) ohjausliikkeen aiheuttama kääntymisliike välitetään välityslaitteen (17,37) avulla kuormatilan suojaverkolle (16,36), jol-5 loin runko-ohjattua ajoneuvoa (10,30) käännettäessä haluttuun suuntaan (A, vast. B) kuormatilan suojaverkko (16,36) on sovitettu siirtymään taaksepäin, vastaavasti eteenpäin mainitun välityslaitteen (17,37) aikaansaaman siirtoliikkeen johdosta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuormatilan suojaverkon (16,36) korkeusasemaa muutetaan kuormatilan suojaverkon (16,36) siirtoliikkeen avulla sinänsä tunnetulla tavalla samanaikaisesti kuormatilan suojaverkon (16,36) siirtoliikkeen aikana.
3. Laite kuormatilan suojaverkon (16,36) siirtämiseksi runko-ohjatussa ajoneuvossa (10,30), jolla laitteella kuormatilan suojaverkkoa (16,36) siirretään taaksepäin, vastaavasti eteenpäin, tunnettu siitä, että laite käsittää välityslaitteen (17,37), joka toisesta päästään on yhdistetty runko-ohjatun ajoneuvon (10,30) eturunkorakenteeseen 20 (11,31) ja toisesta päästään kuormatilan suojaverkkoon (16,36), ja et tä siirtolaite (17,37) on sovitettu runko-ohjatun ajoneuvon (10,30) kääntöliikkeen (A, vast. B) vaikutuksesta siirtämään kuormatilan suojaverkkoa (16,36) taaksepäin, vastaavasti eteenpäin.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laite, tunnettu siitä, et tä siirtolaite (17,37) on välitanko.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen laite, tunnettu siitä, että välitangon (17,37) pituus on säädettävissä eri pituisien siirto- 30 liikkeiden aikaansaamiseksi kuormatilan suojaverkolle (16,36).
6. Jonkin patenttivaatimuksien 3-5 mukainen laite, tunnettu siitä, että kuormatilan suojaverkkoon (36) on yhdistetty vipurakenne (38), joka kuormatilan suojaverkon (36) siirtoliikkeen aikana on sa- 35 maila sovitettu aikaansaamaan kuormatilan suojaverkon (36) korkeusaseman muuttumisen. 64090
FI811253A 1981-04-22 1981-04-22 Foerfarande foer foerflyttning av ett skyddsnaet vid ett lastutrymme pao ett ramstyrt fordon och anordning foer genomfoerandet av foerfarandet FI64090C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI811253A FI64090C (fi) 1981-04-22 1981-04-22 Foerfarande foer foerflyttning av ett skyddsnaet vid ett lastutrymme pao ett ramstyrt fordon och anordning foer genomfoerandet av foerfarandet

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI811253 1981-04-22
FI811253A FI64090C (fi) 1981-04-22 1981-04-22 Foerfarande foer foerflyttning av ett skyddsnaet vid ett lastutrymme pao ett ramstyrt fordon och anordning foer genomfoerandet av foerfarandet

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI811253L FI811253L (fi) 1982-10-23
FI64090B true FI64090B (fi) 1983-06-30
FI64090C FI64090C (fi) 1983-10-10

Family

ID=8514329

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI811253A FI64090C (fi) 1981-04-22 1981-04-22 Foerfarande foer foerflyttning av ett skyddsnaet vid ett lastutrymme pao ett ramstyrt fordon och anordning foer genomfoerandet av foerfarandet

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI64090C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI811253L (fi) 1982-10-23
FI64090C (fi) 1983-10-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20100104409A1 (en) System and method for a forwarder headboard
US5674046A (en) Multiple construction equipment attachment
US2741373A (en) Loggers combine
US4258853A (en) Extensible boom for cranes
US2719730A (en) Hydraulic hoist attachment for tractors
US3421558A (en) Tree felling shear
US8191928B2 (en) Stabilizing assembly for a forwarder headboard and method
FI64090B (fi) Foerfarande foer foerflyttning av ett skyddsnaet vid ett lastutrymme pao ett ramstyrt fordon och anordning foer genomfoerandet av foerfarandet
CA1174205A (en) Triple mast for fork lift trucks
FI76295C (fi) Anordning foer foerflyttning av ett skyddsnaet vid ett lastutrymme pao ett fordon.
US3439818A (en) Grapple for tractor type vehicles
RU92633U1 (ru) Эвакуатор неисправных транспортных средств
US3764020A (en) Skidder boom for tractor vehicles
DE102005011491A1 (de) Hydraulische Anbauvorrichtung an Fahrzeugen zum Anheben und Verladen von Langholz
DE2628917C3 (de) Heukran
FI72024C (fi) Anordning vid s.k. trepunktskopplingar foer hydraulkranar pao exempelvis traktorer.
SU1049289A1 (ru) Погрузочно-разгрузочное устройство транспортного средства
RU2216462C2 (ru) Погрузчик бортовой
AT389683B (de) Hubfahrzeug, insbesondere fuer die ver- und entsorgung von flugzeugen
DE1966230C3 (de) Fahrbares Hebezeug fur sperrige und schwere Guter bzw Lasten Ausscheidung aus 1961557
GB2283229A (en) A lifting attachment for a vehicle
FI115513B (fi) Työkoneen kuormatilan pinta-alan muuttaminen
RU100027U1 (ru) Эвакуатор неисправных транспортных средств
DE2802011A1 (de) Kran, insbesondere zum be- und entladen von kraftfahrzeugen
FI127241B (fi) Laite kuormatraktoria varten

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: VALMET OY