FI63865C - Perforeringsanordning foer burklock speciellt foer faergnyanseringsmaskin - Google Patents

Perforeringsanordning foer burklock speciellt foer faergnyanseringsmaskin Download PDF

Info

Publication number
FI63865C
FI63865C FI820435A FI820435A FI63865C FI 63865 C FI63865 C FI 63865C FI 820435 A FI820435 A FI 820435A FI 820435 A FI820435 A FI 820435A FI 63865 C FI63865 C FI 63865C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
blade
lid
foer
punching
plastic
Prior art date
Application number
FI820435A
Other languages
English (en)
Other versions
FI820435A (fi
FI63865B (fi
Inventor
Pentti Airaksinen
Esko Hietanen
Original Assignee
Rosenlew Ab Oy W
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rosenlew Ab Oy W filed Critical Rosenlew Ab Oy W
Priority to FI820435A priority Critical patent/FI63865C/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI63865B publication Critical patent/FI63865B/fi
Publication of FI820435A publication Critical patent/FI820435A/fi
Publication of FI63865C publication Critical patent/FI63865C/fi

Links

Landscapes

  • Devices For Opening Bottles Or Cans (AREA)
  • Containers Opened By Tearing Frangible Portions (AREA)

Description

6 38 6 5 Tölkin kannen lävistyslaite, erityisesti maalinsävytysko-netta varten Tämän keksinnön kohteena on tölkin kannen lävistys-5 laite, erityisesti maalinsävytyskonetta varten, joka laite käsittää teroitetun kaksi- tai useampikärkisen lävistysterän ja välineet terän painamiseksi tölkin kantta vasten.
Useimpiin sävytyskoneisiin kuuluu laite, jolla voidaan lävistää pyöreä reikä perusmaalia sisältävän tölkin kanteen, 10 jotta sävytysvärin ruiskuttaminen tölkkiin voidaan suorittaa tölkin kantta avaamatta. Näin muodostunut pienehkö reikä on helposti suljettavissa tiiviisti esim. muovi- tai kumitulpalla. Reiän lävistämiseen tölkin kanteen on käytetty usealla eri tavalla muotoiltuja lävistysteriä. Tunnetaan esim. yksi-15 kärkinen viisto terä FI-patenttijulkaisusta 45,144 ja kaksi-kärkisiä teriä, joissa kärkien välinen syvennys on V:n tai U:n muotoinen. Kaikki nämä terämuodot soveltuvat erinomaisesti peltisten tölkinkansien lävistämiseen.
Ongelmaksi nykyisiä lävistyslaitteita käytettäessä on 20 kuitenkin muodostunut yhä yleisempi muovikantisten maalitölk-kien käyttö. Muovista tölkinkantta ei yksikään edellä mainituista lävistysteristä pysty lävistämään tavanomaiseen tekniikkaan perustuvalla menetelmällä. Tämä johtuu muovisen tölkinkannen joustavuudesta ja sen materiaalin sitkeydestä.
25 Tämän ongelman ratkaisemiseksi onkin nyt kehitetty uudentyyppinen maalitölkin kannen lävistyslaite, jossa on välineet lävistysterän kiertämiseksi pituusakselinsa ympäri.
Keksinnön mukaisen lävistyslaitteen toiminta perustuu siihen, että sen jälkeen kun lävistysterä ensin on painettu 30 muovista tölkinkantta vasten siten, että sen kärjet ovat painuneet kannen läpi, kierretään terää pituusakselinsa ympäri n. 1/3...1/2 kierrosta, jolloin terän teroitetut kärjet leik-kaavat tölkkiin pyöreän reiän.
Koska terän teroitus käytännössä on aina hivenen epä-35 symmetrinen ja koska toisaalta muovisen tölkinkannen keskiosa painuu lävistettäessä reunaosaa alemmaksi ja kansi on
2 6 3 8 6 S
siten lävistysterää kierrettäessä hivenen vinossa asennossa, leikkautuu kannesta irrotettava pyöreä osa käytännössä ensin irti toisesta sivustaan, jolloin se jää yhden kannaksen varaan. Tässä tilanteessa terän jatkokiertäminen syrjäyttää 5 tämän osan tölkin kannen sisäpuolelle leikkaamatta sitä irti eikä se putoa tölkissä olevaan maaliin. Koska leikkaaminen tapahtuu viiltämällä ja koska terää ei kierretä useita kierroksia, ei terä synnytä lastuavaa vaikutusta ja siten muovi-osasten joutuminen maalin sekaan vältetään.
10 Keksintöä ja sen tarjoamia etuja tarkastellaan seu- raavassa yksityiskohtaisemmin esimerkinomaisten lävistyslait-teen suoritusmuotojen ja oheisten piirustusten avulla, joissa kuvio 1 esittää perspektiivikuvaa maalinsävytysko- neesta, 15 kuvio 2 esittää keksinnönmukaisen lävistyslaitteen yhtä suoritusmuotoa, kuvio 3 esittää keksinnönmukaisen lävistyslaitteen automaattisen suoritusmuodon yhtä yksityiskohtaa, ja kuviot 4a ja 4b esittävät lävistysterän kärkiosaa 20 edestä ja sivulta.
Kuviossa 1 on esitetty perspektiivikuva maalinsävytys-koneesta, johon on sovitettu keksinnön mukainen tölkin kannen lävistyslaite. Näkyvissä siitä on viitenumerolla 3 merkitty kahva, jolla lävistysterää painetaan alaspäin, ja kampi 4 25 terän kiertämiseksi. Koneen runkoa on merkitty viitenumerolla 10.
Kuviossa 2 on esitetty keksinnönmukaisen laitteen suo- . ritusmuoto, joka soveltuu käytettäväksi sekä pelti- että muo-vikantisille tölkeille. Reiän tölkin kanteen muodostaa lä-30 vistysterä 1, jossa on teroitettu kaksikärkinen teräosa 2, jossa kärkien väli on matalan U:n muotoinen, kuten kuvioista 4a ja 4b voidaan yksityiskohtaisemmin nähdä. Lävistysterän varren jatkeeksi on kiinnitetty kampi 4, jolla terää voidaan kiertää pituusakselinsa ympäri. Terä 1 tukeutuu run-35 koon laakerin 5 välityksellä. Lävistysterän 1 painamiseksi alaspäin on muodostettu kahva 3, joka on nivelöity toisesta 3 6 3 8 6 5 päästään koneen runkoon 10 nivelellä 8. Kun kahvasta 3 painetaan alaspäin, tarttuu siihen muodostettu haarukka 7, jonka läpi lävistysterä kulkee, lävistysterän varteen kiinnitettyyn laippaan 6 ja painaa lävistysterää alaspäin. Jos 5 lävistettävän tölkin kansi on peltiä, voidaan painamista jatkaa kunnes reikä on muodostettu. Muovisen tölkinkannen tapauksessa painetaan ensin kahva 3 niin alas kuin se kohtuullista voimaa käyttämällä painuu ja sitten kierretään kammesta 4 noin 1/3...1 kierrosta, jolloin muoviseen tölkinkan-10 teen leikkautuu haluttu reikä. Lävistysterän tulee olla edullisesti kaksikärkinen, jotta terä keskittyy oikein eikä pyri siirtämään tölkkiä, kuten tapahtuu, jos käytetään yksikärkis-tä epäsymmetristä terää. Kun seuraavaksi päästetään ote kahvasta 3 se nousee ylös toisesta päästään runkoon 10 ja toi-15 sesta päästään kahvan 3 varteen kiinnitetyn jousen 9 vaikutuksesta. Kahva nostaa mukanaan myös lävistysterän 1 terän varteen haarukan 7 yläpuolelle sovitetun lukkotapin 11 vaikutuksesta.
Kuvion 2 mukainen järjestely soveltuu käytettäväksi 20 silloin, kun koneessa lävistetään sekä muovi- että metalli-kantisia tölkkejä. Jos käytetään yksinomaan muovikantisia tölkkejä, voidaan terän kiertyminen tehdä automaattiseksi, kuten on esitetty kuviossa 3. Kuvion 3 mukaisesti lävistysterän varren 1 ympärille on sovitettu koneen runkoon tukeu-25 tuva holkki 14, jonka sisäpintaan on muodostettu jyrkähkö spiraaliura 12. Tämä spiraaliura 12 ohjaa lävistysterän varteen muodostettua tappia 13, jolloin lävistysterä pakotetaan kiertymään pystyakselinsa suhteen. Holkki 14 on sijoitettu sellaiselle korkeudelle, että lävistysterän kärki 2 30 osuu tölkin kanteen ja sen kärjet painuvat siihen jonkin matkaa ennenkuin spiraaliura 12 ja tappi 13 aikaansaavat terän kiertymisen. On tärkeää, että terän kärkien ote tölkin kannesta on pitävä ennenkuin kierto aloitetaan, jotta reiän leikkaus saadaan onnistumaan kunnolla. Vaikka leikkauksen 35 suorittaminen yksinomaan kierron avulla sen jälkeen, kun terän kärjet ovat uponneet kanteen, kuten tehtiin kuvion 2 4 63865 suoritusmuodon yhteydessä, on suositeltavaa, voi terä leikkauksen aikana, kuten kuvion 3 suoritusmuodossa, myös jonkin verran painua alaspäin johtuen toisaalta terän painumisesta kanteen ja toisaalta kannen joustavuudesta.
5 Kuvioissa 4a ja 4b on esitetty yksityiskohtaisemmin leikkausterän kärkiosa, joka on jonkin verran kartiomainen. Terän kärkiosan kartiomaisen muodon johdosta on syntyvä reikä reunoiltaan pyöristynyt ja myös hivenen kartiomainen, jolloin reiän suljintulppa saadaan kiinnittymään paikoilleen 10 hyvin tiiviisti. Terän kärkien välinen osa on esitetyssä suoritusmuodossa muodostettu ympyrän kaaren muotoiseksi. On ymmärrettävää, että myös muut muodot, kuten V-muoto, olisivat mahdollisia.
Edellä esitetyt keksinnön suoritusmuodot ovat ainoas-15 taan esimerkinomaisia ja niitä voidaan yksityiskohdiltaan laajastikin vaihdella oheisten patenttivaatimusten puitteissa. Esimerkiksi kahvaan 3 liittyvää kuviossa 2 esitettyä mekanismia terän painamiseksi alaspäin voidaan muuttaa hyvinkin laajasti esim. siten, että kahva saadaan sijoittu-20 maan epäsymmetrisesti maaliastiaa kannattelevan pöydän suhteen, kuten on esitetty kuviossa 1. Samoin voidaan muodostaa suoritusmuoto, jossa kuvion 3 suoritusmuodon holkkkiin 14 on muodostettu myös suora ura, jolloin lävistysterän vartta hivenen kiertämällä saadaan ohjaintappi 13 kulkemaan joko spi-25 raaliuraa 13 tai suoraa uraa pitkin. Tällöin voidaan hyvin yksinkertaisesti valita tölkin kannen lävistäminen suoraan painamalla (peltikansi) tai kiertämällä (muovikansi). Lisäksi lävistysterän toimintojen automatisointi erilaisten toimielimien, kuten hydraulisylinterien, avulla on helposti to-30 teutettavissa.

Claims (3)

5 63865
1. Tölkin kannen lävistyslaite, erityisesti maalinsä-vytyskonetta varten, joka laite käsittää teroitetun kaksi- 5 tai useampikärkisen lävistysterän (1) ja välineet (3) terän painamiseksi tölkin kantta vasten, tunnettu välineistä (4, 14) lävistysterän (1) kiertämiseksi pituusakselinsa ympäri.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen lävistyslaite, 10 tunnettu siitä, että välineet terän kiertämiseksi muodostuvat terän varsiosaan yhdistetystä kammesta (4).
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen lävistyslaite, tunnettu siitä, että välineet terän kiertämiseksi muodostuvat terän varsiosaan liitetystä ohjaintapista (13) 15 ja varsiosan ympärille sovitetusta hoikista (14), johon on muodostettu spiraaliura (12) ohjaintapin (13) ohjaamiseksi ja terän (1) kiertämiseksi.
FI820435A 1982-02-10 1982-02-10 Perforeringsanordning foer burklock speciellt foer faergnyanseringsmaskin FI63865C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI820435A FI63865C (fi) 1982-02-10 1982-02-10 Perforeringsanordning foer burklock speciellt foer faergnyanseringsmaskin

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI820435 1982-02-10
FI820435A FI63865C (fi) 1982-02-10 1982-02-10 Perforeringsanordning foer burklock speciellt foer faergnyanseringsmaskin

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI63865B FI63865B (fi) 1983-05-31
FI820435A FI820435A (fi) 1983-08-11
FI63865C true FI63865C (fi) 1983-09-12

Family

ID=8515101

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI820435A FI63865C (fi) 1982-02-10 1982-02-10 Perforeringsanordning foer burklock speciellt foer faergnyanseringsmaskin

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI63865C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI820435A (fi) 1983-08-11
FI63865B (fi) 1983-05-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4240572A (en) Combined punching and stapling device
US5557998A (en) Bagel coring apparatus
WO1985001240A1 (en) Cutting installation
GB2075468A (en) Opening means for filled and sealed flexible pouches
US4213215A (en) Container opener
FI63865C (fi) Perforeringsanordning foer burklock speciellt foer faergnyanseringsmaskin
US4404879A (en) Accurately placed stress concentrating aperture in flexible packages
CN113208128B (zh) 一种锥形开口的切刀组件以及开椰器
US2060888A (en) Device for removing sealing closures
US4291464A (en) Lid piercing device
US2031024A (en) Punch
US3103297A (en) Combination can opener and drinking cup
EP0798254A3 (de) Vorrichtung zum wahlweisen Einschneiden, Abschneiden oder Perforieren
EP0058859A1 (de) Packung für Nahrungsmittel mit Abdeckfolien-Durchstechwerkzeug
US3006303A (en) Device for opening cans
EP1066931B1 (en) Cheese cutting device
US2879589A (en) Can opener
US3137914A (en) Tool for trimming cartridges
US4155160A (en) Can opener
US2546467A (en) Cream can opener
US279203A (en) Corkscrew
US3083455A (en) Can opener
US5535657A (en) Device for perforating paint can lids
US2660781A (en) Can-opening and pouring spoutforming device
US2255640A (en) Can opener

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: OY W. ROSENLEW AB