FI63775C - Foerfarande foer selektiv katalytisk hydrering av fleromaettade organiska foereningar - Google Patents

Foerfarande foer selektiv katalytisk hydrering av fleromaettade organiska foereningar Download PDF

Info

Publication number
FI63775C
FI63775C FI773933A FI773933A FI63775C FI 63775 C FI63775 C FI 63775C FI 773933 A FI773933 A FI 773933A FI 773933 A FI773933 A FI 773933A FI 63775 C FI63775 C FI 63775C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
catalyst
process according
hydrogenation
potential
oil
Prior art date
Application number
FI773933A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI63775B (fi
FI773933A (fi
Inventor
Albert Froeling
Rudolph Otto De Jongh
Josephus Maria Andreas Kemps
Original Assignee
Unilever Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Unilever Nv filed Critical Unilever Nv
Publication of FI773933A publication Critical patent/FI773933A/fi
Publication of FI63775B publication Critical patent/FI63775B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI63775C publication Critical patent/FI63775C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C11ANIMAL OR VEGETABLE OILS, FATS, FATTY SUBSTANCES OR WAXES; FATTY ACIDS THEREFROM; DETERGENTS; CANDLES
    • C11CFATTY ACIDS FROM FATS, OILS OR WAXES; CANDLES; FATS, OILS OR FATTY ACIDS BY CHEMICAL MODIFICATION OF FATS, OILS, OR FATTY ACIDS OBTAINED THEREFROM
    • C11C3/00Fats, oils, or fatty acids by chemical modification of fats, oils, or fatty acids obtained therefrom
    • C11C3/12Fats, oils, or fatty acids by chemical modification of fats, oils, or fatty acids obtained therefrom by hydrogenation
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25BELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES FOR THE PRODUCTION OF COMPOUNDS OR NON-METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25B3/00Electrolytic production of organic compounds
    • C25B3/20Processes
    • C25B3/25Reduction

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Fats And Perfumes (AREA)
  • Low-Molecular Organic Synthesis Reactions Using Catalysts (AREA)
  • Electrolytic Production Of Non-Metals, Compounds, Apparatuses Therefor (AREA)
  • Catalysts (AREA)

Description

- —---- Γβ1 KUULUTUSJULKAISU s τ Π Π C
^ (11) UTLÄGCNINGSSKRIFT OOffO
ijplg C (45) ‘'7 "" ~~ lw3 ^(51) Kv.lk?/lf*t.CI.3 C 11 G 3/12 SUOMI —FINLAND (21) Puunttlhukunva-Puunttnueknlng T73933 (22) Hakwntopeiva —Aiwekningidag 27.12.77 (23) Alkupilv»—Giltlgh«*d«g 27.12.77 (41) Tullut JulklMlui — Bllvlt offuntllg 01.07.7Ö
Patentti- ja rakistarihallitua .... , . ,,.., * (44) Nlhtivlk»! punon Jt kuuL|ulkaltun pvm. —
Patent- och regiaterstyrelMn ' Anuttkan utlugd oeh «UkrHtuo pubUcurad 29.0b. 83 (32)(33)(31) Pyydetty etuelkeut— Begird priority 31.12.76
Englanti-England(GB) 5^85/76 (71) Unilever N.V., Burgemeester s'Jacobplein 1, Rotterdam, Hollanti-Holland(NL) (72) Albert Fröling, Vlaardingen, Rudolph Otto de Jongh, Haag,
Josephus Maria Andreas Kemps, Udenhout, Hollanti-Holland(NL) (7b) Leitzinger Oy (5*0 Menetelmä monityydyttymättömien orgaanisten yhdisteiden selektiiviseksi katalyyttiseksi hydraamiseksi - Förfarande för selektiv kata-lytisk hydrering av fleromättade organi?ka föreningar Keksinnön kohteena on menetelmä useamman kuin yhden hiili- hiili- kaksoissidoksen sisältävän monityydyttymättömän orgaanisen yhdisteen selektiiviseksi katalyyttiseksi hydraamiseksi, jossa käytetään mole-kylaarista vetyä ja metallikatalyyttiä.
Yleisesti tiedetään, että öljyt ja rasvat muodostuvat oleellisesti rasvahappojen triglyseridien seoksessa. Rasvahapot sisältävät tavallisesti noin 16 - noin 22 hiiliatomia, ja ne voivat olla mono-tyydyttämättömiä, kuten steariinihappo, mono-tyydytettyjä, kuten öljyhappo, di-tyydyttämättömiä, kuten linolihappo tai tri-tyydyttä-mättömiä, kuten linoleenihappo tai niiden tyydyttämättömyys voi olla jopa suurempi.
öljy- ja rasvateknologiassa on tavallista, että öljyt hydrataan, jolloin osa tyydyttämättömyydestä poistetaan ja saadaan hydratulle öljylle haluttuja ominaisuuksia, kuten korkeampi sulamispiste ja/tai suurempi stabiilisuus.
Hydrauksen aikana tapahtuu joukko reaktioita, sekä peräkkäisesti että samanaikaisesti. Esimerkiksi linoleenihapon hydrauksessa hydraus voidaan esittää seuraavalla yksinkertaisella kaaviolla: 2 63775 κ κ Κ3 linoleenihappo -linolihappo -±—> öljyhappo - steariinihappo, jossa K^, K jne. merkitsevät kyseisten reaktioiden nopeusvakioita. Lisäksi tapahtuu sivureaktioita, kuten kaksoissidos-ten siirtymistä ja isomeroitumista. Isomeroituminen johtaa cis-kaksois-sidosten muuttumiseen trans-kaksoissidoksiksi, ja trans-happoja sisältävien vastaavien öljyjen sulamispiste on tavallisesti korkeampi, öljyjen ja rasvojen, jotka sisältävät runsaasti steariinihappoa, sulamispiste on niin korkea, että ne eivät kelpaa organoleptisesti useimpiin käyttökohteisiin. Aikaisemmin hydrausta on sen vuoksi tavallisesti ohjattu sellaisella tavalla, että steariinihappoa muodostui niin vähän kuin mahdollista ja että saatiin paljon trans-öljyhappoa, jolloin öljylle saatiin haluttu sulamispiste. Nykyään cis-trans-isomerointia pidetään vähemmän suotavana, koska nykyään ollaan siirtymässä nestemäisiin, mutta stabiileihin öljyihin, joita käytetään sellaisenaan tai ainesosana pehmeissä margariineissa, joita säilytetään jääkaapeissa.
Hydrausreaktioiden selektiivisyydet määritetään tavallisesti seuraavasti : K2 K1 ST = STT = -± 1 K3 11 K2
Kun reaktio S^. on suuri, tyydytettyjä happoja muodostuu pieniä määriä. Kun reaktio Sjj on suuri, on mahdollista hydrata linoleenihappo ja samalla pitää oleellisen rasvahapon: linolihapon prosentuaalinen määrä suurena. määritellään muodostuneiden trans-isomeerien määränä hydrausasteen suhteen. On sanottu, että nykyään hydrausta halutaan ohjata sellaisella tavalla, että on niin pieni kuin mahdollista.
Kaksoissidosten oleellisesta isomeroitumista ei kuitenkaan voida välttää hydrattaessa normaalilla tavalla, jolloin hydraus tavallisesti suoritetaan kantoaineelle tuetun nikkelikatalyytin avulla korkeissa lämpötiloissa ja korotetuissa paineissa.
Eräiden katalyyttien on ehdotettu olevan selektiivisempiä, esimerkiksi kuparikatalyyttien. Tällaisten katalyyttien, vaikkakin ne ovat selektiivisempiä, tuottama isomeroitumisaste on sama kuin nikkelillä. Nyttemmin on havaittu, että hydrauksen, joka suoritetaan metallikata-lyytin avulla, aikana tapahtuvien reaktioiden kulkuun voidaan vai- 3 63775 kuttaa suorittamalla hydraus sellaisen katalyytin läsnäollessa, jolla ennen hydrauksen aloittamista on negatiivinen sähköpotentiaali syöttämällä ulkoinen sähköpotentiaali katalyytin ollessa kosketuksessa nesteeseen liuotetun elektrolyytin kanssa.
Mainitun potentiaalin suuruus on sellainen, että mitään sähkökemiallista vedyn muodostumista ei tapahdu. Tämä uusi menetelä on sen vuoksi erotettava sähkökemiallisista hydrauksista, joissa hydraukseen tarvittava vety muodostetaan muuntamalla sähkökemiallisesti esimerkiksi vettä tai happoa.
Samaa katalyyttiä voidaan käyttää yhä uudelleen, sekä ilman ulkoista potentiaalia että käyttämällä ulkoista potentiaalia tai eri potentiaaleja.
Katalyytin pinnalla tapahtuvan ilmiön mikään teoreettinen selitys ei rajoita keksintöä.
Kun keksinnön mukainen menetelmä suoritetaan, hydrattava aines parhaiten liuotetaan tai dispergoidaan nesteeseen, kuten alkoholiin tai ketoniin. Suositeltavaa on, että käytetty neste ei reagoi vedyn kanssa katalyytin läsnäollessa ja käytetyissä reaktio-olosuhteissa. Vettä, metanolia, etanolia, isopropanolia, glyserolia, asetonia, metyylisel-lusolvia, asetonitriiliä, heksaania, bentseeniä ja näiden seoksia voidaan käyttää. Kun nesteenä käytetään alkoholia, voi joskus kuitenkin tapahtua alkoholyysiä. Oleellista ei ole, että hydrattava aine (substraatti) liukenee valittuun nesteeseen. Dispersioilla, esimerkiksi triglyseridiöljyn dispersiolla metanolissa, saadaan yhtä hyviä tuloksia kuin öljyn liuoksilla asetonissa tai asetoni-metanoliseoksessa.
Nesteen suhde substraattiin ei ole kriittinen. Parhaiten suhteina käytetään noin 20:2 - noin 1:1 tai jopa alhaisempia suhteita. Määrä, joka liuottaa elektrolyytin, on jo riittävä. Väkevimmissä systeemeissä selektiivisyyden on havaittu olevan tavallisesti korkeamman.
Systeemin tulisi johtaa jonkin verran sähköä. Tätä varten systeemiin voidaan lisätä elektrolyyttiä. Elektrolyytiksi tulisi valita aine, joka ei reagoi vedyn kanssa. Lisäksi elektrolyytin tulisi liueta riittävän hyvin valittuun nesteeseen eikä sen tulisi reagoida substraatin 4 63775 kanssa käytetyissä reaktio-olosuhteissa. Hyviä tuloksia on saatu käyttämällä kvaternäärisiä ammoniumsuoloja, kuten tetraetyyliammoniumper-kloraattia, tetrabutyyliammoniumperkloraattia, tetraetyyliammoniumfostaa ttia, tetraetyyliammoniumbromidia, tetraetyyliammonium-para-toluee-nisulfonaattia, tetrametyyliammoniumasetaattia, ja edelleen natrium-dodekyyli-6-sulfonaattia, natriumasetaattia, natriumhydroksidia, natriummetanolaattia ja ammoniumasetaattia. Käytetyn elektrolyytin määrä ei ole kriittinen, ja konsentraatioksi riittää tavallisesti noin 0,001 M - noin 0,1 M.
Keksinnön mukainen menetelmä ei ole herkkä veden läsnäololle. Hyviä hydraustuloksia saatiin systeemeillä, jotka sisälsivät vettä aina 10 %:iin asti. Tästä syystä edellä mainittujen nesteiden, elektrolyyttien ja systeemin muiden komponenttien ei tarvitse olla sellaisia, että ne eivät sisällä kosteutta.
Katalyyttinä voidaan käyttää mitä tahansa.imetallikatalyyttiä, kuten palladiumia, platinaa, rodiumia, ruteniumia, nikkeliä jne. ja niiden lejeerinkejä. Tällaiset katalyytit voivat olla ekstraktiolejeerinkinä, kuten Raney-nikkeli. Katalyyttiä voidaan käyttää levyn päälle tuettuna huokoisena metallinokena, joka on upotettu systeemiin, tai parhaiten systeemiin suspendoituina pieninä hiukkasina. Jälkimmäisessä tapauksessa metallikontponentti on parhaiten tuettu kantoaineen päälle. Katalyytin kantoaineena voidaan käyttää esimerkiksi metalleja, ioninvaihtohartseja, hiilinokea, grafiittia tai silikaa.
Sähköpotentiaali johdetaan katalyyttiin inertin elektrodin kautta, joka on osa kolmielektrodisesta systeemistä, joka muodostuu työelektro-dista, vastaelektrodista ja vertailuelektrodista. Työelektrodin potentiaalia voidaan säätää vertailuelektrodin suhteen potentiostaa-tin avulla tai tasavirtasyötön avulla, jolla on mahdollista pitää potentiaali hydrauksen aikana vakiona missä tahansa halutussa arvossa. Kuitenkin on mahdollista myös suorittaa säätö kaksielektrodi-sessa systeemissä kennojännitteen kautta.
Työelektrodin potentiaalit ovat yleisesti ottaen määriteltyjä ja ne voidaan mitata vertailuelektrodin suhteen. Reaktioseoksen elektro-lyyttiliuoksen ja vertailuelektrodin liuoksen välinen nesteyhteys voidaan saada aikaan millä tahansa keinoin, jolle on tunnusomaista alhainen sähkönvastus sekä alhainen nesteen kulkeutuminen, kuten esi- 5 63775 merkiksi lähellä työelektrodin pintaa sijaitsevalla diafragmakärjel-lä tai sähkökemiassa tunnetulla Luggin-kapillaarisysteemillä.
Työelektrodi ja vastaelektrodi voivat olla erotetut*’.toisistaan millä tahansa sopivalla tavalla, joka mahdollistaa virran kulun, kuten esimerkiksi lasisyntterillä.
Työelektrodi voi olla tehty mistä tahansa materiaalista, parhaiten platinalevystä tai platinasta tai ruostumattomasta teräksestä olevasta verkosta. Vastaelektrodi voi muodostua platinasta tai ruostumattomasta teräksestä, ja vertailuelektrodi voi olla mikä tahansa vertailuelektrodi, kuten kyllästetty kalomeli-elektrodi tai hopea/ hopeakloridi-elektrodi.
Jännite siirretään työelektrodi1ta katalyyttiin joko suoran kosketuksen kautta, esimerkiksi palladisoidulla platinalevyllä (palladium on katalyytti) tai saattamalla voimakkaasti sekoittamalla katalyytti-hiukkaset kosketukseen mainitun elektrodin kanssa. Tällaiset nk. liete-elektrodit ovat alalla tunnettuja. Viitteenä mainittakoon P. Boutry, O. Bloch ja J.C. Balanceanu, Comp. Rend. 254, 2583 (1962).
Potentiaalin siirtoa on mahdollista lisätä lisäämällä systeemiin kiinteää, sähköäjohtavaa jauhetta, kuten alumiinijauhetta, erityisesti, kun käytetään liete-elektrodia.
Syötetty potentiaali riippuu katalyytin laadusta ja käytetystä liuottimesta. Voidaan helposti määrittää, mikä potentiaali tulisi syöttää halutun selektiivisyyden aikaansaamiseksi. Esimerkiksi palla-diumkatalyytillä metanolissa tyydyttyneiden rasvahappojen muodostuminen on täysin tukahtunut, kun jännitteenä pidetään -0,9 volttia vs SCE (kyllästetty kalomeli-elektrodiin nähden). :
Syötetty ulkoinen potentiaali on yleensä välillä OV vs SCE ja -3V vs SCE.
Vaikkakin, kuten edellä on mainittu, on suositeltavaa syöttää vakiojännite, hydrausreaktio saadaan selektiivisemmäksi myös, kun potentiaali vaihtelee hydrauksen aikana. Joskus on jopa mahdollista syöttää potentiaali katalyyttiin ja sen jälkeen katkaista tehonsyöttö tai potentiostaatti, jos tätä käytetään, pois. Siinä tapauksessa, että 63775 6 katalyyttin potentiaali aluksi putoaa, katalyyttiin jäävä jäännös-potentiaali riittää usein lisäämään selektiivisyyttä ja pienentämään trans-muodostumista.
Hydrauksen aloittamiseksi voidaan potentiaali syöttää työelektrodiin sen jälkeen, kun laite on täytetty elektrolyyttiä sisältävällä liuottimena, katalyytti on lisätty ja samalla kun laitteessa on vetykaasu. Sen jälkeen, kun potentiaalia on syötetty jonkin aikaa, hydrattava aine tuodaan laitteeseen.
Vaihtoehtoisesti laite voidaan täyttää elektrolyytin sisältävällä nesteellä, katalyytillä ja hydrattavalla aineella ja laite täytetään typellä. Tämän jälkeen haluttu potentiaali kohdistetaan työelektrodiin tietyn ajan. Hydraus aloitetaan korvaamalla typpi vedyllä. Yleensä jälkimmäinen käynnistystäpä on käytännöllisempi, ja hydraus-reaktion selektiivisyys on jonkin verran parempi kuin käytettäessä ensimmäistä käynnistystapaa.
Kolmannessa menetelmässä potentiaalia syötetään jonkin aikaa elektrolyyttiä ja suspendoitua katalyyttiä sisältävään nesteeseen vedyllä tai typellä täytetyssä laitteessa. Sen jälkeen seos siirretään reaktoriin, joka sisältää hydrattavan aineen, joka voi olla liuotettu tai dispergoitu samaan tai johonkin muuhun nesteeseen.
Lämpötila, jossa hydraus suoritetaan, ei ole kriittinen ja se riippuu valitun katalyytin aktiivisuudesta. Palladiumilla, platinalla jne. reaktionopeudet ovat riittäviä huoneen lämpötilassa, vaikkakin alhaisempia ja korkeampia lämpötiloja voidaan käyttää. Kun katalyytit eivät ole näin aktiivisia, voi olla tarpeen käyttää korkeampia lämpötiloja aina lOO°C:een asti tai jopa korkeampiakin. Yleisesti sanoen lämpötila voi olla välillä -20°C - +200°C. Reaktio voidaan suorittaa myös ilmakehän paineessa tai korkeammissa paineissa tai jopa ilmakehää pienemmissä paineissa; paine on yleisesti ottaen välillä 1-25 atm. Luonnollisesti tarvitaan ilmakehää korkeammat paineet, jos halutaan toimia lämpötilassa, joka on korkeampi kuin nesteen kiehumispiste.
Keksinnön mukaista menetelmää voidaan soveltaa yhdisteiden, jotka sisältävät useampia kuin yhden kaksoissidoksen, hydraukseen hydraus-reaktion selektiivisyyden lisäämiseksi. Esimerkkeinä voidaan mainita 63775 7 triglyseridiöljyt, kuten soijapapuöljy, pellavansiemeniäjy, kalaöljy, palmuöljy jne., rasvahappojen esterit, kuten metyyli-, etyyli- ja muut alkyyliesterit, saippuat, alkoholit ja muut rasvahappojohdokset ja monityydyttämättömät sykliset yhdisteet, kuten syklododekatrieni.
Keksintöä havainnollistetaan edelleen seuraavilla esimerkeillä niihin kuitenkaan rajoittumatta. Esimerkeissä, joissa komponenttien määrien summa ei ole 100 %, ei ole mainittu vähemmän oleellisia komponentteja, kuten C14, C17, C20, C22 jne. rasvahappoja. Nämä prosenttiluvut on ilmoitettu mooliprosentteina. Muut prosentit ovat painoprosentteja.
Rasvahapot on merkitty taulukoissa hiiliatomien lukumäärällä ja sisältämiensä kaksoissidosten lukumäärällä, so. C18:3 tarkoittaa linoleenihappoa, C18:2 tarkoittaa linolihappoa jne.
Esimerkki I
Hydraus suoritettiin ilmakehän paineessa huoneen lämpötilassa kuviossa 1 esitetyssä laitteessa. Tässä (1) on astia, jonka vetoisuus on 100 ml ja joka on varustettu magneettisekoittimella (2), vedyn syöttöaukolla (3), kahdella platinalevyelektrodilla, joiden pinta-2 ala on 5,5 cm ja joista toinen on palladisoitu ja jota käytetään katalyyttinä (4) ja joista toinen (5) toimii vastaelektrodina, Luggin-kapillaarilla (6), joka johtaa kyllästetynkalomeli-vertailu-elektrodiin (7), joka sisältää natriumkloridin kyllästettyä vesi-liuosta, suljetussa hanassa (8) muodostuneen nesteyhteyden kautta, ja hanan ja hatun (9) yhdistelmällä, jonka avulla on mahdollista lisätä ja poistaa nesteet ruiskulla. Pullo ja kansi oli kytketty leveällä laipalla (10). Reaktori oli yhdistetty 200 ml kalibroituun pyrettiin, joka oli täytetty vedyllä (puhdistettu BTS-katalyysillä ja CaC^illa) ja parafiiniöljyllä. Potentiostaatti (ex Chemicals Electronics Co., Durham, Englanti) syötti säädetyt potentiaalit. Katalyysin potentiaalit vertailuelektrodin suhteen mitattiin Philips PM 2440 putkivolttimittarilla.
Reaktori ja Luggin-kapillaari (hanaan asti) täytettiin tetrabutyyli-ammoniumperkloraatin 0,1 N liuoksella absoluuttisessa etanolissa (reaktorissa noin 80 ml), minkä jälkeen reaktoriin imettiin useita kertoja vuorotellen tyhjö ja huuhdeltiin vedyllä. Tämän jälkeen 8 63775 liuos ja katalyytti kyllästettiin vedyllä pyretistä samalla sekoittaen. Potentiaali mitattiin. Tasapainotilassa se oli -0,32V vs SCE.
Tämän jälkeen liuokseen 0,641 g (2,18 millimoolia) metyylilinoleaat-tia (M=294,5) ja sekoittamista jatkettiin. Reaktioseoksen koostumus määritettiin kaasukromatograafilla sekä sen jälkeen, kun vetyä oli kulunut 51,7 ml (mikä tarvitaan yhden kaksoissidoksen hydraamiseen, so. 100 mooliprosenttia) ja sen jälkeen, kun linoleaattipitoisuus oli laskenut 2 %:iin.
Tässä kokeessa ei käytetty ulkoista jännitettä. Koe toistettiin ja tällä kertaa syötettiin ulkoinen jännite -1.10V vs SCE. Tällä kertaa reaktioastiaan lisättiin 0,669 g (2,27 millimoolia) metyylilinoleaat-tia, jolloin kaksoissidosta kohti tarvitaan 55,2 ml. Tämän kokeen aikana systeemin läpi johdettiin pieni virta, joka sähkökemiallisena ekvivalenttina vastasi noin 0,5 % saatavissa olevista kaksoissidok-sista.
Tulokset on koottu taulukkoon 1, jossa seosten koostumus on annettu mooliprosentteina.
Taulukko 1 ----------- ^ Linoleaat- > Monoee- Stearaatti H -kulutus <v V3 SCE)__ti__niesteri__(flooli-%)_
Ulkoista jännitettä ei syötetty 2 14 84 187 -1,10 2 93 3 102
Ulkoista jännitettä ei syötetty 36 32 32 100 -1,10 6 92 2,5 100
Pelkkä levy ei aiheuttanut lainkaan hydrautumista, mikä osoittaa, että syötetty jännite vaikuttaa vain, kun mukana on katalyyttisestä aktiivista ainetta.
Esimerkki II 63775 9
Esimerkki I toistettiin sillä poikkeuksella, että hydrattiin metyyli-oleaattia. Ilman ulkoista jännitettä oleaattiesteri hydrautui täysin metyylistearaatiksi. Kun ulkoinen jännite oli -1,10V vs SCE, vetyä kului tuskin lainkaan, ja oleaatti pysyi muuttumattomana. Kaasukromatografisesta ei voitu metyylistearaattia havaita edes 4 tunnin reaktion jälkeen. Myöskään mitään trans-isomeerejä ei muodostunut.
Esimerkki III
Esimerkki I toistettiin sillä poikkeuksella, että reaktioastiaan laitettiin metyylilinolenaattia metyylilinoleaatin asemesta ja syötettiin -0,90V vs SCE jännite -1,10 V vs SCE jännitteen asemesta.
Tulokset on koöttu taulukkoon 2.
Taulukko 2 0 Linole- Dieeni- Monoeeni- Stearaatti H^-kulutus (V vs SCE) naatti esteri esteri (mooli-%)
Ulkoista jännitettä ei syötetty 2 4 31,5 61 262 -0,90 2 43 53 1,5 170
Ulkoista jännitettä ei syötetty 52,5 6 29 13 100 -0,90 34 36,5 26,5 0,5 100
Edellä olevat esimerkit I - III osoittavat, että jännitteen syöttäminen katalyyttiin vaikuttaa hyvin voimakkaasti selektiivisyyteen. Tyydytettyjen yhdisteiden muodostuminen on tukahtunut, mikä merkitsee erittäin korkeaa selektiivisyyttä , kun taas myös kasvaa merkittävästi, mikä johtuu korkeasta dieeniesteripitoisuudesta.
Esimerkki IV
Esimerkissä I kuvatulla tavalla hydrattiin metyylilinolenaattia käyttämällä katalyyttinä palladiummustaa ja platinamustaa. Reaktio-seoksen koostumus määritettiin sen jälkeen, kun 95 % linolenaatista oli muuntunut. Tulokset on koottu taulukkoon III.
10 63775
Taulukko 3
Katalyytti 0 Linole- Dieeni- Monoeeni- Stea- (V vs SCE) naatti esteri esteri raatti
Pt Potentiaalia ei 5 7 12,5 75 syötetty -0,60 5 32,5 39 23,5
Pd Potentiaalia 5 5,5 36 53 ;i syötetty -0,90 5 45 47,5 1
Esimerkit V, VI ja VII
Nämä esimerkit tehtiin liete-elektrodilla kuviossa 2 esitetyssä laitteessa. Kuviossa 2 on (1) katodikammio, joka sisältää työelektrodina toimivan platinaverkon (2) ja magneetin (4) käyttämän kellosekoitti-men. Katodikammio on yhdistetty medium-sintterin (5) kautta anodi-kammioon (6), joka sisältää vastalektrodina platinalevyn (7). Vety syötetään syöttöaukon (8) kautta. Luggin-kapillaari (9) johtaa medium-sintterin (10) kautta kyllästetty kalomeli-vertailuelektrodiin (11), joka sisältää natriumkloridin kyllästettyä vesiliuosta.
Tässä laitteessa hydrattiin metyylilinoleaattia käyttämällä katalyyttinä palladiumjauhetta, Raney-nikkeliä ja palladiumia hiilellä, joka sisälsi 5 % palladiumia, käyttämällä ulkoa syötettyä jännitettä ja vertailun vuoksi ilman sitä.
Reaktiomedium sisälsi 0,05 M tetraetyyliammoniumperkloraattia meta-nolissa. Jännitettä säädettiin esimerkissä I kuvatulla tavalla. Reaktioseoksen koostumus määritettiin sen jälkeen, kun 90 % metyyli-linoleaatista oli muuntunut.
Tulokset on koottu taulukkoon 4.
Taulukko 4 11 63775 --^ -I j— ; f—-~
Esim. Katalyytti 0 (V vx L M S H^-kulutus Hydrausaika SCE) mooli-% min.
V Pd-jauhe Pot. ei 10 82 8 97 37 syötetty " " -0,9 10 90 - 85 40 VI Raney-nik- Pot. ei 10 87 3 90 70 keli syötetty " -0,3 10 89,5 0,5 90 53 VI1 PoJ* 10 82 8 9 7 28 lella syötetty P?-hll“ -0,9 10 90 - 88 33 __lella________J_ L = linoleaatti; M = monoeeniesteri, S = stearaatti
Myös nämä esimerkit osoittavat hydrausreaktion selektiivisyyden lisääntyneen, kun katalyytin pintaan on johdettu jännite, siten että stearaatin muodostuminen on vähentynyt.
Esimerkki VIII
Esimerkeissä V - VII kuvatussa laitteessa hydrattiin noin 4 g soija-papuöljyä käyttämällä ulkoisesti syötettyä jännitettä -0,9V vs SCE sekä ilman tätä. öljy liuotettiin tetraetyyliammoniumperkloraatin 0,05 M liuokseen asetonissa öljy:neste-suhteessa 1:2. Systeemiin lisättiin 1 % palladiumjauhetta laskettuna öljystä. Hydraus suoritettiin huoneen lämpötilassa ja ilmakehän paineessa. Tulokset on koottu taulukkoon 5.
12
Taulukko 5 63775 Lähtö-öljyn Hydratun tuotteen koostumus (%)_
Rasvahappo koostumus Ilman ulkoa syö- Ulkoa syötettiin tettyä poten+. 0,9V vs SCE poten- ______tiiliä__tiaali_ C 18:3 72 2 C 18:2 53 41 48 C 18:1 24 40 34 C 18:0 44 4 C 16:0 12 12 12 -__--- --- --' -----—·— — —---
Trans-pitoi- suus yhteen- 14 10 sä (%) u H~-kulutus i (ml/g öljyä) ~ 15,6 14,0 ---------r - ----T - - -------- n - - — , , , . . i. ,„ , . , ,,, — , _
Hydrausaika _ 116 160 (mm.) Tämä koe osoittaa, että selektiivisyys on korkea ja että hydrauk- sen aikana muodostuu vähän trans-isomeerejä, kun keksinnön mukaisesti käytetään ulkoista potentiaalia.
Esimerkki IX
Esimerkki VIII toistettiin sillä poikkeuksella, että nesteenä käytettiin metanolia öljy:neste-suhteessa noin 1:4 ja palladiumjauheen määrä oli 2,5 %. Koska soijapapuöljy liukenee huonosti metanoliin, muodostuu kaksifaasinen systeemi eikä ^.ksifaasinen systeemi, kuten esimerkissä VIII.
Tulokset on koottu taulukkoon 6.
Taulukko 6 63775 13 --- -- --———----—— Lähtö-öljyn Hydratun tuotteen koostumus (%) Rasvahappo koostumus ilman ulkoa syö- Ulkoa syötettiin
tettyä poten- 0,9V vs SCE
____________tiaalia___poten ti aa li_ C 18:3 8 3 3 0 30 C 18:2 53 35 16 52 35 C 18:1 25 46 67 31 51 C 18:0 467 44 C 16:0 10 10 10 10 10 ---—----———---—— -----
Trans-pitoisuus yhteensä (%) 0 13 27 4 12 H~-kulutus (ml/g öljyä) - 19,3 37,0 4,7 20,5
Hydrausaika (min.) - 35 69 15 68
Esimerkki X
Esimerkki IX toistettiin käyttämällä öljyn ja nesteen määrien suhteena 1:4. Hydrausta jatkettiin, kunnes öljyn jodiluku oli noin 110.
Tulokset on koottu taulukkoon 7.
14 „ , , 63775
Taulukko 7 Lähtö-öljyn Hydratun tuotteen koostumus (%)_
Rasvahappo koostumus Ilman ulkoa syö- Ulkoa syötettiin tettyä poten- 0,9V vs SCE ____tiaalia_ potentiaali C 18:3 821 C 18:2 53 31 35 C 18:1 25 52 50 C 18:0 4 54 C 16:0 10 10 10
Trans-pitoisuus yhteensä (%) 0 18 8
Sulamispiste (°C) - 20 <0
Jodiluku 133 115 118 H2-kulutus (ml/g öljyä) - 24,6 24,6 ^ff“saika - 25 140
Koe osoittaa, että muodostuneiden trans-happojen määrä on hyvin ai- hainen ja että jännitteen kontrolloiminen pienentää sulamispistettä.
Esimerkki XI
Esimerkki VIII toistettiin käyttämällä nesteenä asetonia, joka sisälsi 0,05 M tetraetyyliammoniumperkloraattia. öljy:neste-suhde oli 1:6, ja systeemi sisälsi katalyyttinä 10 % Raney-nikkeliä.
Tulokset on koottu taulukkoon 8. >
Taulukko 8 63775 15 Lähtö-öljyn Hydratun tuotteen koostumus (%)
Rasvahappo koostumus (%) Ilman ulkoa syö- Ulkoa syötettiin
tettyä poten- -1,5V vs SCE
____ tiaalia potentiaali C 18:3 72 2 C 18:2 53 26 45 3 18:1 24 52 37 C 18:0 4 8 5 C 16:0 12 12 12
Transpitoisuus yhteensä (%) 0 13 7 rl9-kulutus (ml/g öljyä) - 33,0 24
SydrausaiHa (min.) - 35 200 Tämä esimerkki osoittaa, että myös käyttämällä katalyyttinä Raney-nikkeliä ulkoinen jännite lisää hydrauksen selektiivisyyttä ja pienentää dramaattisesti muodostuneiden trans-isomeerien määrää.
Esimerkki XII
Kuvion 3 mukainen laite muodostuu kapasiteetiltaan 600 ml suuruisesta, kaksiseinäisestä astiasta (1), jonka vaipan läpi lämpötilaltaan säädetty vesi voi virrata. Astia on varustettu neljällä haitalla (2) ja sekoittimella (3). Astiassa on lisäksi ruostumattomasta teräksestä oleva verkko (4), joka toimii työelektrodina, vastaelektro-di-kammio (5), joka on yhdistetty työelektrodi-kammion kanssa lasi-sintterin kautta (6) ja jossa on ruostumattomasta teräksestä tai platinasta tehty vastaelektrodi (7). Vastaelektrodi-kammio on avoimessa yhteydessä astian (1) kaasutilan kanssa paineen tasaamiseksi. Kyllästetty kalomeli-vertailuelektrodi (8) on yhteydessä työelektrodi-kammion kanssa keraamisen diafragman (9) ja suolasillan (10) kautta. Astian kansi on varustettu öljyn syöttöaukolla (11) ja vedyn syöttö-aukolla (12). Tämä kansi on kiinnitetty hydrauksen aikana astiaan sopivilla laippojen (14) yli ylettyvällä kiristyslaitteella (13).
16 63775 Tässä laitteessa hydrattiin 90 g soijapapuöljyä 24°C:ssa ja kaasukehän paineessa syöttämällä ulkoinen -0,95V vs SCE jännite ja sekoittamalla 850 kierr./min. Nesteenä käytettiin asetonia, ja öljyn ja nesteen tilavuussuhde oli 1:4,5. Elektrolyytti oli eri konsentraatiois-sa käytetty tetraetyyliammoniumperkloraatti (TEAP). Katalyyttinä käytettiin 1,4 % palladiumjauhetta.
Tulokset on koottu taulukkoon 9.
, Taulukko 9 T ahtö-öl-ivn Hydratun tuotteen koos- Ulkoista po-Dvtumus (%), kun TEAP- tentiaalia ei Rasvahappo koostumus kon3entra4tio oli: syötetty,
0,05 M 0,02 M 0,005 M 0,05 M TEAP
C 18:3 7 2 2 2 2 C 18:2 55 45 45 45 33 C 18:1 22 36 36 35 49 C 18:0 4 444 5 C 16:0 11 11 12 11 11
Transpitoisuus ^yhteensä (%) <1 8 8 9 16
Hydrausaika (min.) - 40 43 39 21 Tämä esimerkki osoittaa, että elektrolyytin konsentraatiolla on tuskin lainkaan vaikutusta hydraustulokseen.
Esimerkki XIII
Kuvion 3 mukaisessa laitteessa hydrattiin rapsinsiemenöljyä 24°C:ssa ja ilmakehän paineessa. Katalyyttinä käytettiin palladiumia hiili-mustalla, joka sisälsi 3 % Pd. Katalyytin määrä vastasi 100 ppm palladiumia. Liuotin oli asetoni, ja rapsinsiemenöljyn suhde asetoniin oli 1:4,5. Neste sisälsi elektrolyyttinä 0,05 M tetraetyyli-ammoniumperkloraattia (TEAP).
Tulokset on koottu taulukkoon 10.
17
Taulukko 10 63775 Lähtö-öljyn Hydratun tuotteen koostumus (%)
Rasvahappo koostumus (%) Ilman ulkoista Ulkoa syötettiin
potentiaalia 1) -Q,95V vs SCE
___' _ ' __ potentiaali_ C 18:3 10 2 2 C 18:2 19 15 19 C 18:1 59 70 66 C 18:0 2 3 2 C 16:0 5 5 5
Trans-pitoisuus yhteensä (%) <1 11 5
Hydrausaika (min.) - 15 45 1) Katalyyttinä käytettiin 1,4 % palladiumjauhetta.
Esimerkki XIV
Kuviossa 3 esitetyssä laitteessa hydrattiin talia (top white tallow) 40°C:ssa ja ilmakehän paineessa. Katalyyttinä käytettiin 0,3 % palladiumjauhetta. Nesteenä käytettiin asetonia, joka sisälsi elektro-lyyttinä 0,05 M TEAP. öljyn suhde nesteeseen oli 1:4,5.
Tulokset on koottu taulukkoon II.
18
Taulukko 11 63775 Lähtö-öljyn Hydratun tuotteen koostumus (%)
Rasvahappo koostumus (%) Ilman ulkoista Ulkoa syötettiin
potentiaalia 0,95V vs SCE
__________________________ Potentiaali C 18:3 0,2 C 18:2 3 22 C 18:1 41 43 44 C 18:0 15 15 15 C 16:0 24 24 24
Trans-pitoisuus yhteensä (%) 3 9 5
Hydrausaika (min.) - 36 66
Jodiluku 49 46 46
Vaikkakin vaikutus selektiivisyyteen näyttää melko pieneltä, muodostuneiden trans-isomeerien määrä on pienentynyt jyrkästi, millä on selvä vaikutus öljyn dilataatio-arvoihin, kuten näkyy taulukosta 12.
Taulukko 12
Dilataatio D15 D2Q D25 D3Q D35 D4q D45 Lähtö-öljy 580 505 370 255 165 60 0
Hydrattu ilman syötettyä potentiaalia 820 675 505 350 215 85 0
Hydrattu syöttämällä ulkoinen potentiaali 665 570 420 290 180 65 0
Esimerkki XV
Kuvion 3 mukaisessa laitteessa hydrattiin palmuöljyä 40°C:ssa ja ilmakehän paineessa. Katalyyttinä käytettiin 0,5 % palladiumjauhetta. Nesteenä käytettiin asetonia, joka sisälsi 0,05 M TEAP. öljyn suhde nesteeseen oli 1:4,5.
Tulokset on koottu taulukkoon 13. 63775 19
Taulukko 13 Lähtö-öljyn Hydratun tuotteen koostumus (%)
Rasvahappo koostumus (%) Ilman ulkoista Ulkoa syötettiin
potentiaalia -0,95V vs SCE
___ potentiaali C 18:3 0,3 C 18:2 10,5 2,5 2,5 C 18:1 38,7 46 36,5 Z 18:0 4,7 5,7 5,2 Z 16:0 43,6 43,6 43,4
Irans-pitoisuus yhteensä (%)__< 1 _6 3__ iydrausaika (min.) - 52 71
Jodiluku 53,6 44 45
Esimerkki XVI
Kuvion 3 mukaisessa laitteessa hydrattiin 90 g kalaöljyä 24°C:ssa. Käytettiin 1,5 g katalyyttiä, joka muodostui 3-prosenttisesta palladiumista hiilellä. Nesteenä käytettiin asetonia, joka sisälsi elektrolyyttinä 0,05 M TEAP. öljyn suhde nesteeseen oli 1:4,5. Hydrausta jatkettiin, kunnes vedyn kulutus oli 70 ml/g. Tulokset on koottu taulukkoon 14, jossa niitä verrataan tuloksiin, jotka on saatu, kun kalaöljy hydrattiin tavalliseen tapaan nikkelikatalyy-tin avulla kahdessa vaiheessa 150°C:ssa ja 180°C:ssa ja 4 atm paineessa.
20
Taulukko 14 63775 Lähtö-öljy Tavanomaisesti hyd- Ulkoisesti syö-rattu öljy käytet- tettiin -0,95V täessä nikkelikata- jännite ___j£Yttiä___
Jodiluku 163 75 75
Trans-pitoisuus yhteensä (%) <1 42 37
Dilataatio: D15 935 555 D2q 730 400 D25 565 225 D3q 330 65 D,- 100 0 °40
Kun ulkoisesti syötettyä jännitettä ei käytetty, 49 % trans-isomee-rejä muodostui jodiluvulla 75 verrattuna siihen, että käytettiin katalyyttinä palladiumia hiilellä ja toimittiin asetonissa.
Esimerkit XVII ja xvili 100 ml palmuöljyä liuotettiin 450 ml:aan asetonia, joka sisälsi 0,05 M TEAP. Liuos hydrattiin kuvion 3 mukaisessa laitteessa 40°C:ssa 78 cm Hg paineessa. Esimerkissä XVII käytettiin katalyyttinä 0,5 g palladiumjauhetta. Esimerkissä XVIII käytettiin katalyyttinä 0,225 g palladiumia hiilellä, joka sisälsi 3 % palladiumia.
Kokeiden tulokset on koottu taulukkoon 15.
Taulukko 15 63775 21 Lähtö- Ilman ulkoa Ulkoa syötet- Ulkoa syötet-
a.ljy syötettyä tiin -0,9 5V tiin -0,9 5V
ulkoista po- vs SCE poten- vc SCE poten- _______tentiaalia tiaali__ tiaali__
Katalyytti 0,5 g Pd 0,5 g Pd 0,225 g 3% Pd/C
Vedynkulutus (ml) 860 789 781
Hydrausaika (min.) 21 73 56
Jodiluku 53,5 45,0 45,0 45,0 C 16:0 (%) 42,2 42,0 41,8 42,5 C 18:0 (%) 6,0 7,7 6,4 6,6 C 18:1 (%) 38,0 46,9 36,9 47,7 C 18:2 (%) 12,5 2,0 2,2 2,0
Trans-pitoisuus yhteensä (%) <1 9 6 6
Ekstinktio E 232 2,268 2,101 2,003 E 268 1,518 0,411 0,309
Dilataatio D15 750 1280 1110 D2q 595 1130 925 D25 405 860 665 D30 265 560 425 D35 155 360 255 D4q 25 140 80 d45 0 0 10 D50 o o 10 D55_°_0 I ° 1_
Esimerkki XIX
100 g trans, trans, cis-1,5,9-syklododekatrieeniä (CDT) liuotettiin 450 ml:aan asetonia, joka sisälsi 0,05 M TEAP. Hydraus suoritettiin kuviossa 3 esitetyssä laitteessa 24°C:ssai ja 78 cm Hg paineessa käyttämällä katalyyttinä 3% Pd/C.
Kun ulkoista potentiaalia ei syötetty, vetyä kului 6 tunnissa 42,6 litraa; kun ulkoa syötettiin -0,95V vs SCE jäftnite vetyä kului vain 19,5 litraa 6 tunnissa. Jälkimmäinen hydraus lopetettiin 13,5 tunnin 22 63775 kuluttua, kun vetyä oli kulunut 26,6 litraa, koska vedyn kulutus oli käytännöllisesti katsoen lakannut.
Molemmissa kokeissa trans, trans, cis-1,5,9-CDT muuntui samalla nopeudella. Ulkoa syötetty potentiaali pienensi trans, trans, trans-CDT:n määrää. Myös muodostui vähemmän syklododekaania. Reaktion, jolloin käytetään ulkoisesti syötettyä potentiaalia, aikana dienien määrä reaktioseoksesssa on aina korkeampi verrattuna ajoon, jossa ei ulkoista jännitettä syötetty.
Hydrauksen kulkua on myös esitetty kuvioissa 4A ja 4B. Eri käyrät esittävät systeemien komponenttien konsentraatiota vedyn kulutuksen funktiona. Käyrät, joiden viitteenä "a", tarkoittavat kyseessä olevan komponentin konsentraatiota, kun ulkoista jännitettä ei syötetty. Vastaavasti numeroidut käyrät, joiden viitteenä on "b", tarkoittavat saman komponentin konsentraatioita hydrauksen aikana, jolloin ulkoisesti syötettiin -0,95V vs SCE jännite. Eri käyrien viitteet on selvyyden vuoksi koottu taulukkoon 16.
Taulukko 16
Komponentti Ilman ulkoa Ulkoa syötet- Huomau- syötettyä tiin -0,95V tuksia ulkoista po- vs SCE poten- __tentiaalia tiaali__ cis, trans, trans-trieni ai ^ bl ^ trans, trans, trans-trieni a2 b2 1 Kuvio
( 4A
dieni a3 b3 \
syklododekaani a4 b4 J
mono-eeni, yhteensä a5 b5 "1 cis mono-eeni a6 b6 j ^gV^°
trans mono-eeni a7 b7 J
1) Käyrät ai ja bl osuvat päällekkäin.
Esimerkit XX - XXIV
Kuvion 3 mukaisessa laitteessa hydrattiin soijapapuöljyä. Esimerkissä XX jännite syötettiin nesteen, elektrolyytin ja katalyytin seokseen 23 63775 vetykaasukehässä ja tasapainon.ttumisen jälkeen hydraus aloitettiin ruiskuttamalla öljy laitteeseen. Esimerkeissä XXI - XXIV lisättiin katalyytti, neste, elektrolyytti ja öljy reaktioastiaan, minkä jälkeen systeemin päälle johdettiin typpikaasukehä ja tasapainoittumisen jälkeen hydraus aloitettiin korvaamalla typpi vedyllä. Muut hydraus-olosuhteet ja tulokset on koottu taulukkoon 17.
. >, ___ 63775 24
n X X X X X X
• * ~ HOOOOO
00 dP ^ *· ·· ·* s K
Γ'· CN CN CN CN CN
cn co ο o> cn m n1
·· ^ < k s K K
CO dp ·*ί lO VO VO O H
h —' m *j· n· ^ m m
rH
" -— σν σν O n* vo vo 00 dfi " ^
H ^ H Lf) ID ID H O
U cn_m_co_ro_ro_rn o • · ,r-V.
00 <#> vo en oo oo r~ oo .
1—I '— *· *· - ^ ^ _.
CJ co co co ro oo co x”, & 4-1
----—-— a -P
0 ·· —> O 1 ^ co oo co oo VO dP ·. ·. >. s ^ s H 3 Ή 1—· H H O O O O C<0 U H h H Ci h H (D-n _______ -η ε (Λ
3 :rfl -H
3 (n I Ό 1 W C 3 (0 § 3 S ^ ^ 00 αί h £ ’Si'S * c a __________ -p
I |g s § S s 8 II
<n 3ε '»ίϊιοοΊΓο <^ε 3C ·—I '— rH H CO CN CN H 3
-———___ - P
^ <* tn ι ω 3 G vo m ^ 3 P ^ -d ΟΓ'οοστίη cn f'- .£·< P "3 « ^ LTI oo oo C*·
H E M fl V H(N OH
O -------—-— M ι ω 0) :3
^ I 3 > >i C
:3 _-Pl3. 1/0 UO UO -PH
3 ^ σν σ, CN in η .p s älifisö ? ? ? ' ' I l· — — ........... ......- Ή I r* Π3 (¾ ML1 Is P -H O H m -r-, W & 3 -P CN CN CN (N CN r* S.^«!5:2 33 zzzz .3 W !c cn "-3 ST :3 h
__. Η -P
1 i| l| i| h i| 11 h s*''S<uS<uSa>:s5)S<D .-, •p -P mä loli/iSmSmS <#> 3
>1 3 0 0 0 0 0 M
>1 -P - ^Jt.,-1 ο £ ° ° ° ° ° . ®
Μ 3 -ro ^ 0 c c c HO
S SSS88S8 Ά a “ S S. ·< H R 8 « w 5
Pi--- m d, ,i,L. 11¾ t t t t «n 3¾¾ S3 8 8 8 8 8 " «
CO 0,:0 J W H H CN CN CN · H
00 Λί
-------------- - H H
ä μ « I S H H H > u x; 'll_s S S I a * 63775 25 Nämä kokeet osoittavat, että esimerkeissä XXI - XXIV kuvattu käynnistystäpä (jossa potentiaali syötetään typpikaasukehässä) johtaa suurempaan hydrausreaktion selektiivisyyteen. Erityisesti Sjj. paranee. Taulukko osoittaa edelleen, että negatiivisempi potentiaali parantaa selektiivisyyttä ja myös pienentää hydraus-tuotteen trans-pitoisuutta.
Esimerkki XXV
Kuvion 3 mukaisessa laitteessa hydrattiin käyttämällä 1,25 g palla-diumjauhetta katalyyttinä 100 ml soijapapuöljyä, joka oli liuotettu 450 ml:aan asetonia, joka sisälsi 0,05 M TEAP. Tässä tapauksessa katalyyttiin ei syötetty potentiaalia potentiostaatin avulla vaan jännite syötettiin työelektrodin ja vastaelektrodin väliin tasavir-tatehosyötöllä, jonka jännitettä nostettiin, kunnes työelektrodin ja vertailuelektrodin (S.C.E.) välinen potentiaali oli -1,5V. Mainitun potentiaalin syötön aikana laitteessa pidettiin typpikaa-sukehä; puolen tunnin kuluttua tehonsyöttö kytkettiin pois ja hydraus aloitettiin korvaamalla typpi vedyllä. Hydrauksen aikana lisättiin työelektrodin potentiaali. Tämä koe suoritettiin 24°C:ssa ja 78 cm Hg paineessa.
Tämän kokeen tulokset on esitetty taulukossa 18.
63775 26
Taulukko 18
Hydraus- H.-ku- Potentiaa- Trans Rasvahappokoostumus (%_)_ aika ldtus li (V vs (%) c 16:0 C 18:0 C 18:1 C 18:2 C 18:3 (min.) (ml) SCE)
Lähtö^öljy <1 10,8 3,55 20,7 55,6 7,5 X
0 0 -1,14
83 500 -1,03 2 11,0 3,6 24,4 54,9 4,5 X
197 1150 -1,02 5 10,9 3,7 30,2 51,6 2,0 X
237 1500 -0,98 6 10,9 3,7 34,0 48,6 1,2 X
299 2000 -0,93 7 10,8 3,7 39,9 43,6 0,7 x ---—--—I— - .——- X) C 18:3 sisältää 0,4 % isomeeriä, jota kutsutaan 6,9,12-okta-deka-trienihapoksi .
Tämä esimerkki osoittaa, että tehon syötön poiskytkemisen jälkeen katalyyttiin syötetty jännite laskee ensin nopeasti -1,5V vs SCE:stä noin -IV SCE, joka potentiaali pienenee vain hyvin hitaasti hydrauk-sen kuluessa. Hydrauksen selektiivisyys on erittäin hyvä.
Esimerkki XXVI
)
Kuvion 3 mukaisessa laitteessa hydrattiin soijapapuöljyä. Laitteeseen laitettiin 100 ml öljyä, 450 ml asetonia, joka sisälsi 0,05M TEAP ja katalyyttiä. Potentiaalia ei syötetty potentiostaatilla vaan potentiaali syötettiin työelektrodin ja vastaelektrodin väliin tasavirtatehosyötöllä. (D050-10 Delta Elektronika). Tämän jännitettä nostettiin, kunnes työelektrodin ja vertailuelektrodin (SCE) välinen potentiaali oli -1,5V. Mainitun potentiaalin syötön aikana laitteessa pidettiin typpikaasukehä. Hydrauksen alussa typpi korvattiin vedyllä. Systeemin potentiaali pidettiin hydrauksen aikana -1,5 V vs. SCE DC-teholähteen avulla.
Hydraukset suoritettiin 24°C:ssa ja ilmakehän paineessa.
Useita katalyyttejä on testattu. Tulokset on esitetty taulukossa 19.
27 63775
Taulukko 19
Katalyytti (määrä) I SyStet-1 Hyd- ΙτγμιεΙ Rasvahappctoratumus (%)
Sai”" SS” <%> c 18:0 c 18:1 c 18:2 c 18:3X
tiaali (min) Lähtö-öljy - <1 Ή?6 20,7 55,6 7,5 5% Rh/C (200 mg Rh/kg öljy) ei L50 18 14,1 38,4 32,5 2,0 5% Rh/C (500 mg Rh/kg öljy) -1,5 L19 10 4,4 37,4 42,7 2,0 5% Ru/C (1200 mg Rc/kg öljy) ei 500 31 16,4 36,2 31,7 2,0 5% Ru/C (3000 mg RvVkg öljy) -1,5 53 32 5,2 38,2 39,9 . 2,0 5% Pt/C (100 mg Pt/kg öljy) ei 241 4 17,7 39,4 28,1 2,0 5% Pt/C (600 mg Pt/kg öljy) -1,5 L12 2 5,6 37,0 42,6 2,0
Raney Ni (0,8% Ni) ei 296 12 6,3 43,9 35,6 2,0
Raney Ni (3% Ni) -1,5 L63 7 3,8 36,5 45,0 2,0 5% Pc/C (50 mg Pd/kg öljy) ei 63 16 .5,1 45,3 34,4 2,0 3% Pd/C (150 mg Pd/kg öljy) -1,5 14 5 3,7 27,5 53,8 2,0 _ III I 1 I 1 x C 18:3 sisälsi 0,4 % isomeerejä, joita kutsutaan 6,9,12-oktadeka-trienihapoksi. Kokeessa, jossa käytettiin Rh/C, muodostui 0,2 -0,3 % konjugoitua dieniä. Ru/C-katalyytti muodosti noin 1,5 % konjugoitua dieniä hydrausten aikana.
Tulokset osoittavat, että tyydytettyjen rasvahappojen pitoisuus pienenee ja linolihapon pitoisuus kasvaa, kun potentiaali syötettiin .
Esimerkki XXVII
Potentiaali syötettiin katalyyttiin DC-teholähteellä kuviossa 2 esitetyssä laitteessa.
Kyllästetty kalomeli-elektrodi oli kuitenkin yhdistetty katodikam-mioon (työelektrodi-kammio) keraamisen diafragman ja suolasi lian kautta, so. samalla tavoin kuin esimerkissä XII.
Laitteeseen laitettiin asetonia, joka sisälsi 0,05M TEAP ja katalyyttiä .
28 63775 Tähän systeemiin syötettiin typpikaasukehän alla 45 minuutin aikana -1,4 Volttiin vs. SCE nouseva potentiaali DC-teholähteen (D 050-10 Delta Elektronika) alla. Hydrausreaktorina käytettiin esimerkissä XII mainittua kuvion 3 mukaista laitetta, joka täytettiin 100 ml:11a soijapapuöljyä ja 450 ml:11a asetonia.
Hydrausreaktorin sisältämä asetoni ei sisältänyt elektrolyyttiä.
Kuvion 2 mukaisen laitteen katodikammion sisältö, noin 30 ml, siirrettiin hydrausreaktorin työelektrodi-kammioon. Tämä reaktori ei ollut yhdistetty potentiostaattiin tai DC-teholähteeseen. Työ-elektrodin ja vertailuelektrodin (SCE) välinen potentiaali mitattiin hydrausreaktorissa putkivolttimittarin avulla.
Tulokset on koottu taulukkoon 20.
Katalyytti: 1 g palladiumjauhetta.
Lämpötila: 24°C, ilmakehän paine.
63775 29
4K
CO ΙΛ ιΗ CM Ο Ή
• · V ^ ^ W
οο Γ" m co cm rH
pH
U
I. I Xl I —. - , . ... MU. . —«—»» — -— -
CM fH σ\ oo o *H
·· V ^ Ik *. < (/)
00 lil U N o 'i M
rH m in m in *r 0 U a to --—-------- Xl
-H
C
rH 3 ·· r- ro r~ o m ή oo ----- p Η ο ^ I"· Ή 00 H->
U γη cn cn rn m I
c0 --- λ; 3 Ό 0 3
.. VO > t"· Γ* 00 +J
oo - - - - - a: h co co on ro cn o
U I
CN
- '—I
<J\
to VO
c
3 —. C
p <#> H on N· in Γ-- <0 E-c V (0
-P
----— ! 3
H —~ W
H W -P
3 tj 3 O <0 CO Ai
CN -H
-P tO CN O t CtJ
O G > ΗΟΟσν -P
M 3 - H
M -p . ο ή H o O
3 O > >1 I I I I -H
Η CU 'r' Ή
3 rH
to :θ--:3 H 3 -n tO CU <1)
3 <Ö P
P O. 0) 3 3 3 rH -n g
3HHOOOO O
AlgOOOOO to 1 — to m o ^ O h
CN H H CN
S >1 <#>
P
-P Ν' 0) P-- o >1
:3 *H
X CO
H
3 :3 C 3 3 -rl 3 3
G
H m —.3 ·· . :0 oo
3 C P H
ΑίΗ ΧΙΟΟΟΊ® U
H E :3 m r- m cn
<— pi h cn m m K
63775 30
Esimerkki XXVIII
Esimerkki XXVII toistettiin käyttämällä katalyyttinä 3% Pd-hiilellä (katalyytin määrä 25 mg Pd/kg öljyä). Katalyytti syötettiin 60 minuutin aikana -1,3 Volttiin vs SCE ulottuva potentiaali typpikaasukehäs-sä kuviossa 2 esitetyssä laitteessa.
Katodikammion sisältö siirrettiin 3 litran lasireaktoriin, joka oli varustettu sekoittimella, ja siihen lisättiin 650 ml soijapapuöljyä ja 650 ml asetonia. 100 minuutin pituisen hydrauksen jälkeen soijapapuöl jyllä oli seuraavat analyyttiset teho-ominaisuudet.
Jodiluku: 120,9 Trans-pitoisuus: 5 %
Palladium-konsentraatio: 0,2 mg Pd/kg öljyä suodattamisen jälkeen Rasvahappokoostumus (%) C 16:0 = 10,5, C 18:0 = 3,8, C 18:1 = 31,6, C 18:2 = 50,8, C 18:3 = 1,9
Hydrattu öljy puhdistettiin ja sen maku ja säilyvyys arvioitiin. Puhdistamisen jälkeen öljyn palladiumpitoisuus oli 0,03 mg Pd/kg öljyä. 10 viikon kuluttua öljyn maku oli vielä melko hyvä.
Esimerkki XXIX
Esimerkki XXVII toistettiin. Kuviossa 2 esitetty laite oli kuitenkin täytetty katalyytillä ja nesteellä, joka sisälsi taulukossa 21 mainitut elektrolyytit. Näihin systeemeihin syötettiin -l,0vVolttiin vs SCE nouseva potentiaali DC-teholähteellä typen alla. Hydraus suoritettiin kuviossa 3 esitetyssä laitteessa, joka oli täytetty 100 ml:11a soijapapuöljyä ja 450 ml:11a asetonia. Lämpötila oli 24°C, kaasuekehän paine. Tulokset on esitetty taulukossa 21.
Kun elektrolyytin nesteenä oli metanoli (kuviossa 2 esitetyssä laitteessa) potentiaalin syötön aikana, hydratuista tuotteista löydettiin metyyliestereitä.
_3i 63775 n .· m O OO OO O vo vo oo » ·. » » » » » » » rH oo ο) γίγί oi rsi cm ro ro U _________
CNJ
.. σνιο vo <n rn ro «roo ro oo ·.·. *· «· - »» *> rH ro Ή VO OV r-HO- VO r\J ro in'r io^* «s1 m ιο u «AP " ' ' ' " ~
'—J i—I
ω oo too <· O <n i vo vo 3 .H » » » > «· - - g t-HOLnror-i^inr-vo
3 n oj ·ϊΡ roro roro ro<N <N
+J ______ __._____.
M
8 9 oo <T\ O' i—i o σνσν rH σ> σν 0 ή - - - >* - - £1 ro^^r^roro^roro a U _____________
(θ O
>·. LOVO LOlO lOlO «9· VO O
Is SS s' s' s' s' s' s‘ s' a ________ 13 op
M —- r-l GO f-~ θ' ID f-~ Γ- VO
H_v ____________ ^ -h JK * π oo o > > > >> > *> Ί>
UjfrtiH ro ro F- av O rs O vo e U Λ oo oo oo σνσν r~ σ> σ\ e|s|* ? ?? ?? ? ? ?
4J (0 ^ fa CN § (N
«wait 1-1 +J rH ^ :« > >> >> >> >
Oj C « S £> -ri cn (NVD r-- ro vo vo m L 3 C vo r- oo vovo vo σι σν ο ί ό o !I C H ·> » * » - «· «. » » 8 o >q 3 ii i o 99 90 99 9 2 ο. λ w ji ra >; T TT 1 1 TT 1 3 ------------—--.
Ή I
£ S 7 * EH u (0 c tjaJ-pJ vo o ^ 00 <yι O Q vo >,·Η E ^ ·ϊτ ro rNTj· «N ui ro » ® « ·—· ro ro ro »? 8 88 88 8 8 3 m •h >1 >1 <n oj -5· «N «N Cnr' r~ ..
4J&1T-1 •ro'-' _ 4J S H rH ~ >i .O :OU OU UU UU U 71.
Ji’Scr' :0 ^ ^ nj :« ,ώ -P Οι (ft (ft CMfft 1¾¾ (¾ β «CO i« <AP OP OP OP OP OP OP OP 3 NS'-'O) J in mro roro ro m in ·*-
I « M
1 ·Η W I _ rj O rHWLLQ«L I. Ό fit i 111 i.jj s p 3! 1” 111 Ss Is 15 Sfl I. II 3 sis 31·" Ssl 3.3 II al 31 S3 Js~ 3 s!l JIS sP ,*s «1« *8 ht 1 hj _ -p :^'4-,7j_s-riSysgws.HsewS4J Qo y C +j H:«2djJ .b 3w X{ 3w ω2δ> n Φ0-Η (NbwLng+Jrogin-rH-Hin+Jin-H-HLnS « n rH-Hto Ow-HoSsoPOC'HOtgoddO Ή jj ,αρ λ ^_ο νό o^c o'd os 8 o>H o§4J o'-d dim * 32 63775
Esimerkki XXX
Toistettiin esimerkki XXIX. Kuvion 2 mukaiseen laitteeseen laitettiin katalyyttiä (3% Pd hiilellä) ja glyserolia, joka sisälsi 10 M CH^ONa.
Typpikaasukehässä syötettiin 3 tunnin aikana -0,93 Volttiin vs SCE nouseva jännite 45°C:ssa. Hydraus suoritettiin kuvion 3 mukaisessa laitteessa, johon oli laitettu 100 ml soijapapuöljyä ja 450 ml porpanolia-1.
Lämpötila: 40°C, ilmakehän paine.
Katalyytin määrä: 2,4 g 3% Pd hiilellä Tulokset on esitetty taulukossa 22.
Taulukko 22
Hydraus- Trans__Rasvahappokoostumus (%)__ . C16:Q 018:0 018:1 018:2 018:3 ____________ (min.)_____________ ________ Lähtö-öljy <1 10,5 3,9 21,5 53,9 8,5*
Potentiaalin 1 syöttö 46 8 10,4 3,9 28,2 53,8 2,0** £ C 18:3 sisälsi 0,4 % isomeerejä, joita kutsutaan 6,9,12-oktadeka-trienihapoksi C 18:3 sisälsi 1,4 % 6,9,12-oktadeka-fctrienihappoja ja muita isomeerejä.
Esimerkki XXXI
Esimerkki XXVII toistettiin käyttämällä katalyyttinä palladiumia ioninvaihtohartsi11a.
Katalyytti valmistettiin adsorboimalla palladiumkloridia ioninvaihto-hartsin Amberlyst A27 päälle laimeassa etikkahapossa. Tämän jälkeen katalyytti pelkistettiin natriumboorihydridillä. Hartsi sisälsi 14,2 % palladiumia.
33 63775
Katalyytti syötettiin 135 minuutin aikana -1,4 Volttiin vs SCE nouseva jännite asetonissa, joka sisälsi 0,05 M TEAP. Hydrausreaktoriin laitettiin 100 ml soijapapuöljyä ja 450 ml asetonia.
Lämpötila: 24°C, ilmakehän paine.
Katalyyttiä käytettiin 130 mg. Tulokset on esitetty taulukossa 23.
Taulukko 23
Hydraus- Trans Rasvahappokoostumus (mooli-%) ^ i%) C16:0 C18:0 C18:1 C18:2 |cl8:3 (mm.) Lähtö-öljy <1 10,5 3,9 21,5 53,9 8,5
Hydrattu öljy 191 4 10,4 4,0 30,5 52,0 2,0
Esimerkki XXXII
Esimerkki XXXI toistettiin käyttämällä katalyyttinä 2% palladiumia silikalla (tetalyytin määrä: 100 mg Pd/kg öljyä) ja syöttämällä 60 minuutin aikana -1,25 Volttiin vs SCE nouseva jännite.
Tulokset on esitetty taulukossa 24.
Taulukko 24
Hydraus- Trans Rasvahappokoostumus (%) v (%) C16:0 C18:0 C18:]|cl8:2 C1883 (mm.) Lähtö-öljy <1 10,5 3,9 21,5 53,9 8,5
Hydrattu öljy 133 6 10,5 4,0 33,1 48,8 2,0
Esimerkki XXXIII
Esimerkin XXVII mukaiseen katalyyttiin syötettiin jännite kuvion 2 mukaisessa laitteessa. 5% Pd/C katalyyttiin ja asetoniin, joka sisälsi 0,05M TEAP, syötettiin -1,3V vs SCE jännite.
Katodikammion sisältö siirrettiin yhden litran Parr-autoklaaviin, joka oli. täytetty 200 ml:11a soijapapuöljyä ja 400 ml:11a asetonia.
34 63775 Tämän jälkeen autoklaavin sisältö lämmitettiin typen alla 60°C:een. Hydrauksen alussa typpi korvattiin vedyllä.
Toisessa kokeessa, jossa jännitettä ei syötetty, autoklaavin sisältöön lisättiin 30 ml 0,05 M TEAP.
Hydraukset suoritettiin 60°C:ssa ja 3 atm paineessa.
Tulokset on esitetty taulukossa 25.
Taulukko 25
Potentiaali Katalyytin Hydraus- Trans Rasvahappokoostumus (%)_ määrä aika (%) Λ _ (mg Ρή/kg (min.) C15:0 C18tO C18:l Cl8:2 Cl8:3 __öljyä)______;____;__ i...r Lähtö-öljy <1 10,5 3,9 21,5 53,9 8,5
PotsfttiäaH
syötettiin 200 48 5 10,5 4,0 32,3 49,7 2,0
Potentiaalia si syötetty 25 21 16 10,4 6,3 49,1 31,1 2,0
Esimerkki XXXIV
Esimerkki XXXIII toistettiin.
Kuviossa 2 esitetty laite täytettiin asetonilla, joka sisälsi 0,05 M TEAP ja 1,8 g 5% Pd hiilellä katalyyttiä. 85 minuutin aikana syötettiin -1,0 Volttiin vs SCE nouseva jännite. Hydraus suoritettiin 1 litran Parr-autoklaavissa, joka oli täytetty 500 ml:11a soijapapu-öljyä.
Lämpötila: 100°0. Paine: 4 atm·.
Tulokset on esitetty seuraavassa taulukossa: 35 63775
Hydrausaika (min.) Trans Rasvahappokoostumus (%) C16:0 C18:0 C18:1 C18:2 C18:3 Lähtö-öljy <1 10,5 3,9 21,5 53,S 8,5 13 13 10'5 4'0 35,5| 46,5 2,0
Esimerkki XXXV
Esimerkki XXVII toistettiin.
Kuviossa 2 esitetty laite täytettiin asetonilla, joka sisälsi 0,05M TEAP ja 450 mg 3% palladium hiilellä katalyyttiä. Syötettiin -1,4 Volttiin vs SCE nouseva jännite. Hydrauksen alussa siirrettiin kato-dikammion sisältö hydrausreaktorin työelektrodi-kammioon. Hydraus suoritettiin kuvion 3 mukaisessa laitteessa, joka oli täytetty 100 ml:11a pellavansiemenöljyä ja 450 ml:11a asetonia.
Hydraus suoritettiin 24°C:ssa ja ilmakehän paineessa.
Kuviossa 2 esitetty laite täytettiin uudelleen asetonilla, joka sisälsi 0,05 M TEAP ja 300 mg 3% palladium hiilellä katalyyttiä, ja syötettiin -l,4Volttiin vs SCE nouseva jännite. Sen jälkeen kun pellavansiemenöljy oli ottanut 4000 ml vetycy kuviossa 2 esitetyn-laisen laitteen katodikammion sisältö siirrettiin uudelleen hydrausreak toriin.
Tulokset on koottu taulukkoon 27.
63775 36
rH
e r~ O O <N o
•»♦»»»»»H
O lh ^ cn r» O c O m ro cn O oo
' rH
e Γ" r- r» h O .....
O in ro o oo iH m O ·ν· "sr cn r-~
rH
ε r~ in o O <n O .....
O m ro Γ'· i—i cn Ci
O CN in H rH
O
m cn_________
P
P
rH ** P Ή :c0 M g r- m ττ ro oo -ro | 0)
cn CNOmrocoOniO P
KO H ro ro h (U
O ui «d λ: cn g a —--o P in
r-l -H
P
(0 C -P
E-· O 0)
CU O) rO c Λ >i H -P Ή P O -H
>i G -P
•n -Hin *H i—|
:0 -P
I C <U
:θ tO cn
-p n'in'N'r-ic ύ X
A ,η ΦΟ :iU m ro in ifi ΟΟ \, ·Η Ό Ρ5 <—I γ—I m Α -Π ιη --------------__- ·η ιη ιη ·η Ή Ο :ιΰ ιη ιη χ * -η <β ______ tn ^ <#><#> αίΡ CUP — — —' — — — cup η m “ ·· in Ο Ο ή cn ro oo cn
.......... in -H -H
id oo oo co oo G O
iHrHrHrPHm U-n
P
U O U U U ΕΠ * . ,

Claims (20)

37 Patenttivaatimukset 63775
1. Menetelmä useamman kuin yhden hiili-hiilikaksoissidoksen sisältävän monityydyttymättömän orgaanisen yhdisteen selektiiviseksi katalyyttiseksi hydraamiseksi, jossa käytetään molekylaarista vetyä ja metallikatalyyttiä, tunnettu siitä, että hydraus suoritetaan katalyytin läsnäollessa, jolla ennen hydrauksen aloittamista on negatiivinen sähköpotentiaali syöttämällä ulkoinen sähköpotentiaali katalyytin ollessa kosketuksessa nesteeseen liuotetun elektrolyytin kanssa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ulkoista sähköpotentiaalia syötetään myös itse hydrauksen aikana.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ulkoinen sähköpotentiaali kytketään pois hydraus-reaktion aloittamisen jälkeen.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ulkoinen potentiaali syötetään katalyyttiin hydraus-reaktorista erotetussa astiassa.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että elektrolyyttiä ja katalyyttiä sisältävä neste viedään reaktioastiaan vetykaasukehän alla, ulkoinen potentiaali syötetään katalyyttiin ja sen jälkeen hydrattava yhdiste tuodaan reaktioastiaan.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että elektrolyyttiä, katalyyttiä ja hydrattavan yhdisteen sisältävä neste tuodaan reaktioastiaan inertin kaasukehän alla, ulkoinen potentiaali syötetään katalvyttin ja sen jälkeen inertti kaasukehä korvataan vedyllä.
7. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että elektrolyyttiä ja katalyytin sisältävä neste viedään 38 63775 erilliseen astiaan inertin kaasukehän alla, katalyyttiin syötetään ulkoinen sähköpotentiaali ja mainitun astian sisältö viedään hydrausreaktoriin, joka jo sisältää hydrattavan yhdisteen.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että katalyyttinä käytetään kantoaineelle tuettua metallia.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että metallina käytetään palladiumia, platinaa, rodiumia, ruteniumia ja/tai nikkeliä.
10. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kantoaine muodostuu metallista, hiilimustasta, silikasta tai ioninvaihtohartsista.
11. Jonkin patenttivaatimuksen 1-10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ulkoinen potentiaali syötetään katalyyttiin sekoittamalla katalyytin suspensiota niin, että katalyyttihiukkaset tulevat kosketukseen elektrodin kanssa, johon syötetään sähköpotentiaali.
12. Jonkin patenttivaatimuksen 1-11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että syötetty ulkoinen potentiaali on välillä OV ja -3V mitattuna kyllästettyä kalomeli-elektrodia vastaan.
13. Jonkin patenttivaatimuksen 1-12 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että nesteenä käytetään alkoholia tai ketonia.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että nesteenä käytetään vettä, metanolia, etanolia, propanolia, glyserolia, asetonia, etyleeniglykolimonometyylieetteriä, asetonitriiliä, heksaania, bentseeniä tai näiden seosta.
15. Jonkin patenttivaatimuksen 1-14 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että nesteen painosuhde hydrattavaan yhdisteeseen on välillä 1:1 - 20:1. 39 63775
16. Jonkin patenttivaatimuksen 1-15 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että elektrolyyttinä käytetään kvaternääristä ammoniumsuolaa.
17. Jonkin patenttivaatimuksen 1-16 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että elektrolyyttiä käytetään konsentraatiossa välillä 0,001 - 0,1 moolia per litra.
18. Jonkin patenttivaatimuksen 1-17 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hydraus suoritetaan lämpötilassa välillä -20°C - + 200°C.
19. Jonkin patenttivaatimuksen 1-18 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hydraus suoritetaan paineessa välillä 1-25 atm.
20. Jonkin patenttivaatimuksen 1-19 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hydrataan syötävää triglyseridiöljyä. * 40 Patentkrav 6 3 7 7 5
FI773933A 1976-12-31 1977-12-27 Foerfarande foer selektiv katalytisk hydrering av fleromaettade organiska foereningar FI63775C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB54485/76A GB1589813A (en) 1976-12-31 1976-12-31 Hydrogenation
GB5448576 1976-12-31

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI773933A FI773933A (fi) 1978-07-01
FI63775B FI63775B (fi) 1983-04-29
FI63775C true FI63775C (fi) 1983-08-10

Family

ID=10471159

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI773933A FI63775C (fi) 1976-12-31 1977-12-27 Foerfarande foer selektiv katalytisk hydrering av fleromaettade organiska foereningar

Country Status (20)

Country Link
US (2) US4326932A (fi)
JP (1) JPS5385809A (fi)
AT (1) AT365632B (fi)
AU (1) AU513109B2 (fi)
BE (1) BE862567A (fi)
CA (1) CA1113115A (fi)
CH (1) CH633578A5 (fi)
DE (1) DE2758899A1 (fi)
DK (1) DK583677A (fi)
ES (1) ES465649A1 (fi)
FI (1) FI63775C (fi)
FR (1) FR2376099A1 (fi)
GB (1) GB1589813A (fi)
IE (1) IE46229B1 (fi)
IN (1) IN147367B (fi)
IT (1) IT1091699B (fi)
NL (1) NL175288C (fi)
NO (1) NO149508C (fi)
SE (1) SE435530B (fi)
ZA (1) ZA777711B (fi)

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3221339A1 (de) * 1982-06-05 1983-12-08 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Verfahren zur elektrochemischen hydrierung von nicotinamidadenin-dinucleotid
US4871485A (en) * 1983-10-07 1989-10-03 Rivers Jr Jacob B Continuous hydrogenation of unsaturated oils
US4973430A (en) * 1983-10-07 1990-11-27 Rivers Jr Jacob B Continuous hydrogenation of unsaturated oils
US4776929A (en) * 1986-11-25 1988-10-11 Mitsubishi Gas Chemical Company, Inc. Process for production of quaternary ammonium hydroxides
GB8711431D0 (en) * 1987-05-14 1987-06-17 Unilever Plc Edible fats
JPH03106998A (ja) * 1989-09-20 1991-05-07 Tsukishima Shokuhin Kogyo Kk 食用硬化油及び可塑性油脂組成物の製造法
US5225581A (en) * 1990-06-14 1993-07-06 Tulane Educational Fund Electrocatalytic process for the hydrogenation of edible and non-edible oils and fatty acids
US5643580A (en) * 1994-10-17 1997-07-01 Surface Genesis, Inc. Biocompatible coating, medical device using the same and methods
WO2005012471A2 (en) * 2003-07-31 2005-02-10 Cargill, Incorporated Low trans-fatty acid fat compositions; low-temperature hydrogenation, e.g., of edible oils
US7585990B2 (en) * 2003-07-31 2009-09-08 Cargill, Incorporated Low trans-fatty acid fat compositions; low-temperature hydrogenation, e.g., of edible oils
US8764967B2 (en) * 2009-07-31 2014-07-01 Gas Technology Institute On-site frying oil regeneration method and apparatus
JP2013084360A (ja) * 2011-10-06 2013-05-09 Hitachi Ltd 膜電極接合体及び有機ハイドライド製造装置
US10208271B2 (en) 2014-12-22 2019-02-19 Novamont S.P.A. Process for the selective hydrogenation of vegetable oils
CN114606518B (zh) * 2022-03-11 2023-09-22 湖南大学 一种电化学乙炔选择性加氢生成乙烯的方法

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB385273A (en) * 1930-04-11 1932-12-22 Alfred Mentzel Method of improving catalytic actions
FR786008A (fr) * 1935-02-21 1935-08-24 Minami Manshu Tetsudo Kabushik Procédé pour effectuer l'hydrogénation et d'autres réactions catalytiques d'une façon continue
US2147177A (en) * 1935-02-26 1939-02-14 Minami Manshu Tetsudo Kabushik Method of hydrogenation of fatty acid glycerides
GB550356A (en) * 1940-07-05 1943-01-05 Colgate Palmolive Peet Co Improvements in or relating to hydrogenation of unsaturated fatty acid salts
FR1025125A (fr) 1949-09-09 1953-04-10 Perfectionnements aux procédés de catalyse
US2724689A (en) * 1949-12-02 1955-11-22 Russell P Dunmire Hydrogenation of unsaturated fatty oils
DE1205539B (de) 1963-05-10 1965-11-25 Basf Ag Verfahren zur Bestimmung des Endpunktes der Hydrierung von Kohlenstoff-Kohlenstoff-Mehrfachbindungen in fluessiger protonenhaltiger Phase
BE787771A (fr) * 1971-08-20 1973-02-19 Rhone Poulenc Sa Preparation d'acide glyoxylique
BE794530A (fr) * 1972-01-25 1973-07-25 Unilever Nv Hydrogenation d'acides gras non satures
DE2323091A1 (de) * 1973-05-04 1974-11-21 Schering Ag Elektrokatalytisches hydrierverfahren

Also Published As

Publication number Publication date
IE46229B1 (en) 1983-04-06
NO149508B (no) 1984-01-23
NL175288B (nl) 1984-05-16
AU3198777A (en) 1979-06-28
ATA935677A (de) 1981-06-15
JPS5385809A (en) 1978-07-28
NL7714467A (nl) 1978-07-04
JPS5621790B2 (fi) 1981-05-21
ES465649A1 (es) 1978-09-16
SE435530B (sv) 1984-10-01
AT365632B (de) 1982-02-10
SE7714798L (sv) 1978-07-01
IT1091699B (it) 1985-07-06
US4399007A (en) 1983-08-16
IE46229L (en) 1978-06-30
GB1589813A (en) 1981-05-20
FI63775B (fi) 1983-04-29
NL175288C (nl) 1984-10-16
DK583677A (da) 1978-07-01
FR2376099B1 (fi) 1983-04-15
CA1113115A (en) 1981-11-24
IN147367B (fi) 1980-02-09
US4326932A (en) 1982-04-27
NO149508C (no) 1984-05-02
FR2376099A1 (fr) 1978-07-28
CH633578A5 (de) 1982-12-15
FI773933A (fi) 1978-07-01
ZA777711B (en) 1979-08-29
BE862567A (fr) 1978-06-30
AU513109B2 (en) 1980-11-13
DE2758899A1 (de) 1978-07-13
NO774487L (no) 1978-07-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI63775C (fi) Foerfarande foer selektiv katalytisk hydrering av fleromaettade organiska foereningar
US9944860B2 (en) Methods for treating a metathesis feedstock with metal alkoxides
US20130284607A1 (en) Method of producing coupled radical products
US6218556B1 (en) Synthesis of a low trans-content edible oil, non-edible oil, or fatty acid in a solid polymer electrolyte reactor
US5225581A (en) Electrocatalytic process for the hydrogenation of edible and non-edible oils and fatty acids
WO2011011492A2 (en) Decarboxylation cell for production of coupled radical products
JP2008543740A (ja) 不飽和トリグリセリドの水素化方法
EP3013930B1 (en) Process for the selective hydrogenation of vegetable oils
US4278609A (en) Process for the selective hydrogenation of triglyceride oils with a metallic catalyst in the presence of ammonia
CN107075699A (zh) 通过饱和脂肪酸与不饱和脂肪酸的混合物的柯尔贝脱羧进行的烃类的生产
JP2019501011A (ja) マイクロスケール化学反応装置
US4228088A (en) Selective hydrogenation
US9604903B2 (en) Metathesis process
EP0021527B1 (en) Process for the selective hydrogenation of triglyceride oils with a metallic catalyst in the presence of a diamine
EP3059297B1 (en) Method for producing high quality biodiesel fuel
CA1236474A (en) Fluoronaphthalene chromium tricarbonyls useful as hydrogenation catalysts for polyunsaturated fatty acid residue-containing compositions
EP0063427B1 (en) Process for the selective hydrogenation of fatty acid derivatives and selectively hydrogenated fatty acid derivatives
EP3650436A1 (en) Method of preparing a mixture of 9-decenoic acid ethyl and 1-decene in an ethenolysis reaction from a raw material of technical purity
GB1390381A (en) Continuous hydrogenation of fatty materials
JP2013245281A (ja) 脱硫された脂肪酸又は脂肪酸エステルの製造方法

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: UNILEVER N.V.