FI63080C - Foerfarande foer framstaellning av ett limmat pappersark - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av ett limmat pappersark Download PDF

Info

Publication number
FI63080C
FI63080C FI780494A FI780494A FI63080C FI 63080 C FI63080 C FI 63080C FI 780494 A FI780494 A FI 780494A FI 780494 A FI780494 A FI 780494A FI 63080 C FI63080 C FI 63080C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
paper
foam
web
protein
machine
Prior art date
Application number
FI780494A
Other languages
English (en)
Other versions
FI780494A (fi
FI63080B (fi
Inventor
Byron Jenkins
Original Assignee
Byron Jenkins
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Byron Jenkins filed Critical Byron Jenkins
Priority to FI780494A priority Critical patent/FI63080C/fi
Publication of FI780494A publication Critical patent/FI780494A/fi
Publication of FI63080B publication Critical patent/FI63080B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI63080C publication Critical patent/FI63080C/fi

Links

Landscapes

  • Paper (AREA)

Description

E3S^*1 ΓβΊ m>KUULUTUSjULKAISU /r 7 p\ ο n LBJ (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT 6 ό 0 8 0 C (45) n.y :H ‘4 1933 ^ ^ (51) K».lk.3/lnt.Cl.3 D 21 H 1/24
SUOMI—FINLAND (21) htMttiiwk«niM-.PatMta«weiinifl« 780I+9U
(22) Hikamlapllvt —Amekmnpdig 15.02.78 (23) AlkupUvt—GJItl|h«t*dag 15.02.78 (41) Tullut lulklMk·! — Uhrit offamllg ΐβ . 08.7 9 J. r«kitterlhaU[tU· (44) NlhtMkripm. |a larAtMalmn pm-
Patent- och ragirtarctyralMn AraMun utligd oeh utLskrWkM put>lk*r%d 31.12.82 (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus—ftegftrd prioritet (71)(72) Byron Jenkins, 17 Hardwick Avenue, Kidlington, Oxfordshire,
Englanti-England(GB) (7*0 Oy Kolster Ah (5^) Menetelmä liimatun paperiarkin valmistamiseksi - Förfarande för framställning av ett limmat pappersark Tämä keksintö kohdistuu paperin valmistukseen ja käsittelee paperiarkin valmistusta paperikoneessa selluloosamassasta, jolloin mineraalitäytettä sisältävää vesipitoista selluloosakuitu-massaa syötetään jatkuvalle viiralle niinkutsutussa paperikoneen märkäpäässä paperirainan muodostamiseksi, joka etenee erilaisten käsittelyvaiheiden kautta niinkutsuttuun paperikoneen kuivapäähän, josta paperirainatuote lopuksi poistuu. Termillä "paperiraina" tarkoitetaan tässä yhteydessä sekä normaalipaksuista paperirainaa että paksua paperiarkkia, jota tavallisesti kutsutaan levyksi.
Kemiallisia lisäaineita lisätään tavallisesti vesipitoiseen massaan koneen märkäpäässä ja voidaan ne jakaa kahteen ryhmään, a) niihin, joita tarvitaan takaamaan, että tuote täyttää annetut vaatimukset, so. tuotteen tarvitsemat kemikaalit ja b) niihin, joita tarvitaan koneen märkäpään toimimiseksi tehokkaasti, so. prosessin tarvitsemat kemikaalit. Tuotteen tarvitsemiin kemi-kaaleihin kuuluvat esimerkiksi liimausaineet, tärkkelykset, märkä-lujuutta ja kuivalujuutta parantavat hartsit sekä väriaineet, 2 63080 kun taas prosessin tarvitsemiin kemikaaleihin kuuluvat esimerkiksi täyteaineiden pysymistä massassa parantavat aineet, vaahtoa-mistä estävät aineet. Jos vesipitoiseen massaan koneen märkäpäässä lisättävät lisäaineet voitaisiin rajoittaa prosessin vaatimiin kemikaaleihin, vähentäisi tämä huomattavasti tai jopa kokonaan poistaisi välttämättömän jätevesien kemiallisen käsittelyn, joka tavanomaisesti on tarpeen suorittaa valmistusprosessissa saaduille jätemateriaaleille ympäristön saastumisen estämiseksi, koska täyteaineiden pysymistä massassa edistäviä aineita käytetään vain erittäin pieniä määriä ja tuotteen ominaisuuksia parantavien aineiden puuttuminen vesipitoisesta märkämassasta märkäpäässä alentaisi huomattavasti tarvittavien limanestoaineiden ja vaahtoamista estävien aineiden määriä edellyttäen, että saapuva prosessivesi on verrattain puhdasta. Tuotteen ominaisuuksia parantavia kemikaaleja, joita tarvitaan saamaan paperituotteen täyttämään annetut vaatimukset, voidaan lisätä sitten vaihtoehtoisilla tavoilla. Eräs tällainen vaihtoehto on lisätä tuotteen ominaisuuksia parantavia kemikaaleja perikudokseen vaahtona, joka sisältää seuraavassa esiteltäviä kemikaaleja.
Ei-absorboivaa paperia tarvitaan moniin tarkoituksiin ja tämän vuoksi lisätään siihen paperia valmistettaessa liima-aineita. Liimausvaikutus voidaan saada joko "koneliimauksen" avulla, so. sekoittamalla liima-ainetta selluun ennen sen syöttämistä paperikoneen märkäpäähän tai "pintaliimauksen" avulla, so. levittämällä liima-ainetta paperikudokseen. Paperin sisältäessä liima-ainetta alenee paperin imukyky ja vastustaa se hieman veden läpitunkeutumista. Se auttaa myös kuitujen, täyteaineiden ja väriaineiden pysymisessä paperissa. Itse asiassa liima-aine suurentaa vesi- ja paperipinnan välistä pintajännitystä alentaen siten veden kostutusvaikutusta paperiin.
Valmistettaessa paperirainaa paperikoneessa on yleinen käytäntö suorittaa paperirainalle erilaisia pintakäsittely-menettelyjä, joihin voi kuulua liima-aineen levitys sekä 3 63080 paperirainan päällystäminen erilaisilla päällystysaineilla. Näissä pintakäsittelymenettelyissä liima- tai päällystekoostumus tavallisesti sisältää vettä aineen kantajana sillä seurauksella, että tarvitaan paperirainan lisäkuivausta. Tämä vaaditaan normaalin kuivauksen lisäksi, joka on tarpeen paperikoneen märkäpäähän syötetyn sellun sisältämän veden poistamiseksi muutettaessa se paperikudokseksi jatkuvasti liikkuvalla viiralla sekä seuraavissa vaiheissa rainan muodostamisen jälkeen.
Paperin valmistuksessa poistettavan vesimäärän vähentämiseksi on ehdotettu päällystyskoostumusten levittämistä vaahtona, joka mekaanisesti rikotaan levittämisen jälkeen pa-perirainalle. Käytettäessä vaahtoa vältytään paperirainan kastumiselta merkittävästi ja siten veden poistamiseksi rainalta tarvittava kuivaus vähenee. Samoin on ehdotettu sellun syöttämistä paperikoneen märkäpäähän vaahdon muodossa. Kuitenkin molemmissa näissä ehdotetuissa menettelyissä muodostetaan vaahto pinta-aktiivisen aineen avulla (jota kutsutaan myös surfak-tantiksi), kuten natriumlauryylisulfaatin avulla, yleensä pieniä pitoisuuksia kuten 0,01 - 0,5 painoprosenttia käyttäen. On havaittu, että pinta-aktiivisen aineen käytön vaikutuksesta vaahdossa paperin liimautumisaste heikkenee ja tämän vuoksi kumpikaan näistä ehdotuksista ei ole saavuttanut kaupallista menestystä valmistettaessa liimattua paperia tavanomaisten liima-aineiden normaalipitoisuuksia käytettäessä, kuten hartsi-aluna-yhdistelmiä, alkyyliketeenidimeerejä, suksiini-anhydridiä ja saippuoitua hartsia käytettäessä.
Keksinnön mukaisen menetelmän yhteydessä on nyt yllättävästi havaittu, että ne edut, jotka liittyvät vaahdon käyttöön liimattua paperia valmistettaessa voidaan saavuttaa ilman siihen liittyvää haitallista vaikutusta paperin liimaukseen, jossa käytetään vaahtoa johdettuna määrätyn tyyppisestä ei-pinta-aktiivisesta vaahdotusaineesta. Keksintö on täsmällisesti sanottuna tunnettu siitä, että vaahto on valmistettu 4 63080 vaahtoavasta seoksesta, joka sisältää hydrolysoitua proteiini- vaahdotinta, joka pienentää veden pintajännityksen normaali- -5 -5 arvosta 72 · 10 N/cm vähimmäisarvoon 45 · 10 N/cm, jolloin vaahto ei vaikuta oleellisen haitallisesti paperin liimaus-asteeseen. Em. vaahdottimen avulla valmistettu vaahto ei oleellisesti vaikuta paperirainan liimautumisominaisuuksiin päinvastoin kuin pinta-aktiivisen aineen avulla valmistettu vaahto, joka sen detergenssivaikutuksen vuoksi voi estää liima-osasten kiinnittymisen suoraan selluloosakuituihin ja voi vieläpä poistaa ne fysikaalisesti kuiduilta alentaen siten suuresti paperirainan liimautumista.
Sopivia esiteltävässä keksinnössä käytettäviä pro-teiinivaahdotusaineita ovat ne, jotka on valmistettu luonnon, regeneroiduista tai synteettisistä proteiineista hydrolyysin ja luonnon tai keinotekoisesti valmistetun proteiinin tai proteiinipitoisen uutteen neutraloinnin avulla. Proteiini voi olla keratiini tai albumiini, joita esiintyy esimerkiksi sarvi-tai kaviojauhossa, nahassa ja veressä. Proteiinivaahdotusai-netta on tavallisesti saatavissa kaupallisesti hydrolysoitua proteiinia sisältävänä vesiliuoksena, jota liuosta sekoitetaan kaasun, tavallisesti ilman, avulla haluttaessa mekaanisia apuvälineitä käyttäen vaahdon saamiseksi. Sopivia proteiini-vaahdonmuodostusaineita on kaupallisesti saatavissa palontor-juntatarkoituksiin sopivina vaahdonmuodostuskoostumuksina, esimerkiksi kaupallisesti saatavina koostumuksina, joita myydään kauppanimillä "Nicerol", "Pyrene Standard", "Pyrene Premix" ja "CM foam compound" (katso brittiläiset patenttijulkaisut n:ot 1,349,509 ja 1,368,463).
Esiteltävän keksinnön mukaan proteiinivaahdotusaineen avulla valmistettua vaahtoa voidaan käyttää eri tarkoituksiin paperia valmistettaessa. Esimerkiksi vaahtoa "per se" voidaan levittää paperirainan yhdelle sivulle ja päällystyskoostumusta levitetään samanaikaisesti rainan toiselle sivulle käyristymisen korjaamiseksi, so. estämään raina käpertymästä päällyste-koostumuksen levittämisen seurauksena. Vaahtoa voidaan käyttää 5 63080 myös kantajana levitettäessä paperikudokselle tai paperirainalle tuotteen ominaisuuksia parantavia materiaaleja. Näihin materiaaleihin voivat kuulua esimerkiksi luonnosta saatavat tai synteettiset kestomuovimateriaalit, polysakkaridit ja niiden johdannaiset kuten tärkkelys, eläin-ja kasviperäiset proteiinit, kuten kaseiini ja gelatiini, epäorgaaniset polymeerimateriaalit, luonnosta saatavat tai synteettiset vahat, luonnosta saatavat tai synteettiset pigmentit kuten kaoliini, kalsiumkarbonaatti ja hydrattu alumiinisilikaatti ja liima-aineet kuten kolofoni ja sen johdannaiset.
Täten käytettäessä vaahtoa keksinnön mukaisesti on mahdollista levittää tuotteen ominaisuuksia parantavia kemikaaleja paperikudokselle tai -rainalle joko paperikoneen märkäpäässä tai sen kuivapäässä ja saavuttaa siten edellämainitut edut, mitkä liittyvät tuotteen ominaisuuksia parantavien kemikaalien poistamiseen vesipitoisesta sellusta ja vaahdon käyttämisen levitettäessä näitä kemikaaleja paperikudokselle.
Muita keksinnön mukaisen menetelmän edullisia piirteitä on esitetty vaatimuksissa 2-6.
On suoritettu kokeita proteiinivaahdotusaineen ja pinta-aktiivisen aineen, nimittäin natriumlauryylisulfaatin, avulla muodostetun vaahdon vaikutusten vertaamiseksi liimattuihin paperirai-noihin. Näiden kokeiden tuloksena on havaittu, että kun rainan ve-denhylkimiskyky aleni suuresti pinta-aktiivisen vaahdon tapauksessa, havaittiin vain erittäin pieni muutos käytettäessä proteiinivaahtoa valmistettuna "Nicerol'ista", jonka pitoisuus oli kymmenenkertainen verrattuna natriumlauryylisulfaatin avulla muodostettuun vaahtoon. Samanaikaisesti paperin normaaliominaisuudet, esimerkiksi peruspai-no, irtopaino, tuhkapitoisuus, repäisylujuus, vetolujuus ja puhkai-sulujuus, pysyivät oleellisesti muuttumattomina proteiinivaahtoa käytettäessä, kun pinta-aktiivisen vaahdon tapauksessa paperin puh-kaisulujuus aleni merkittävästi.
Esiteltävässä keksinnössä käytettävät proteiinipitoiset vaahdot voidaan valmistaa laimentamalla kaupallisesti saatavien, hydrolysoitua proteiinia olevien vaahdotusaineiden vesiliuoksia esimerkiksi 0,5 - 5 painoprosentin, edullisesti 1-2 painoprosentin 6 63080 väkevyyteen ja johtamalla sitten kaasua, edullisesti ilmaa, laimennettuun liuokseen halutun vaahdon muodostamiseksi tarvittaessa mekaanisia apukeinoja käyttäen. Jos vaahtoon on sisällyttävä päällystemateriaalia, voidaan tämä lisätä laimennusveteen vaahdotusai-netta varten tai voidaan se lisätä alunperin valmistettuun vaahtoon.
Jos vaahtoa levitetään sellaisenaan paperikudokselle tai yhdessä päällystemateriaalin kanssa on useimmissa tapauksissa välttämätöntä hajoittaa vaahto sen levittämisen jälkeen paperikudokselle ja tämä voidaan suorittaa fysikaalisten keinojen avulla, esimerkiksi pyörivällä telalla, veitsellä tai kudoksen koko leveyden ylitse ulottuvalla reunalla. Esimerkiksi vetoterää, ilmaveistä, Meyer-tankoa tai edestakaisin liikkuvaa harjapäällystyslaitetta voidaan käyttää vaahdon hajoittamiseen. Kuitenkin eräissä tapauksissa, esimerkiksi käytettäessä kuplapäällystettyä vaahtoa, ei ole välttämätöntä hajoittaa mekaanisesti vaahtoa, koska vaahtopäällysteen vesi-osuus poistetaan kuivaamalla. Vaahtoa tai vaahdotettua päällyste-koostumusta voidaan levittää paperikudokselle moniputkisen jakelu-laitteen avulla, joka voidaan säätää asianmukaisen määrän vaahtoa tai päällystekoostumusta levittämiseksi paperikudokselle.
Seuraavat esimerkit osoittavat, kuinka proteiinipitoisia vaahtoja voidaan käyttää liimatun paperin valmistukseen esiteltävän keksinnön mukaisesti. Jokaisessa näistä esimerkeistä valmistettiin vaahto käyttäen vaahdotusaineena kaupallisesti saatavaa, hydrolysoidun proteiinin vasiliuosta, jota myydään kauppanimellä "Nicerol", -5 joka pystyy alentamaan veden pintajännityksen arvoon 60 · 10 65 · ΙΟ'5 N/cm.
Esimerkki 1 Käpertyminen korjaus pelkällä vaahdolla Tämä esimerkki esittelee keksinnön käyttöä alkalisen pa-perinvalmistussysteemin kuivapäässä käytettäessä jauhettua liitua mineraalitäyteaineena.
Paperimassaraaka-aine valmistettiin tavanomaisella tavalla täysin valkaistusta kemiallisesta sellusta ja hylkypaperista (valmistettu samanlaisesta raaka-aineesta) siten, että raaka-aine sisälsi 34 painoprosenttia kovapuuta, 36 painoprosenttia havupuuta ja 30 paino- 7 63080 prosenttia palautettua hylkypaperia. Sisäistä alkalista liima-ainetta, nimittäin kaupallisesti saatavaa "Aquapel"-tuotetta, jota Yhdistyneessä Kuningaskunnassa myy Hercules Power Company Limited, lisättiin raaka-aineeseen niin, että pH-arvoksi saatiin 7,2. Lisäksi käytettiin apuainetta paperinvalmistuksen kuitujen/täyteainei-den pysymiseksi massassa ja liiman pysymisen maksimoimiseksi, nimittäin "Natron 88", joka on kationinen pidätysaine ja jota myy Yhdistyneessä Kuningaskunnassa Laing-National. Kuitujen muodostamaan paperin raaka-aineeseen lisättiin täyteaineeksi jauhettua liitua, nimittäin Snowcal 8.SW, jota myy Cement Marketing Company Ltd., syötettynä 25 painoprosenttisena vesilietteenä lisäyskohtaan laimeassa panostustasossa.
Toiselta puolen päällystettyä syväpainopaperia valmistettiin sitten paperikoneessa heikosti alkalista syteemiä käyttäen, jolloin päällyste levitettiin liimapuristimessa Billblade-päällystys-laitetta käyttäen, jota valmistaa A.B. Inventing Company of Sweden. Paperirainan toiselle puolelle lisättiin päällysteseosta, joka sisälsi lateksia sitomistarkoituksiin ja pigmenttejä niin, että valitun paperin laatu ja ominaisuudet täyttävät syväpainopaperille asetetut vaatimukset. Tavallisesti ei tässä vaiheessa paperirainan toiselle puolelle lisätä mitään eikä myöskään muussa vaiheessa koneessa, joka valmisti paperia 3600 kg tunnissa nopeudella 260 metriä minuu- 2 tissa päällysteen painon ollessa 16 g/m .
Tässä esimerkissä levitettiin vaahtoa paperirainan päällystämättömälle puolelle tukitelan ja paperin yhtymäkohtaan Bill-blade-päällystyslaitteen kohdalla. Vaahto valmistettiin lisäämällä "Nicerol"-tiivistettä vesitankkiin 1,5-prosenttisen vaahtoutuvan liuoksen muodostamiseksi, joka sitten pumpattiin Mono-pumpun avulla Billblade-päällytyslaitteen kohtaan nopeudella 10-12 litraa minuutissa, missä sitä sekoitettiin johtamalla ilmaa virtaukseen ja saatu vaahto johdettiin jakoputken kautta Billblade-laitteen tukitelalle.
63080
Seuraavassa taulukossa on esitetty tulokset lisättäessä vaahtoa ja ilman vaahdon lisäystä.
1. Ilman vaahtoa 2
Laatu:yksipuolinen syväpainopaperi 70 g/m .
Normaalien käyristymistulosten tulisi olla:
Koe: C-U
Superkalanteri: tasainen
Alku Keskiosa Loppu a) B-U B-U B-U ) b) tasainen tasainen tasainen ) Kone a) F-C F-C F-C ) „ . , . ,
Superkalanteri b) F-C F-C F-C ) 2. Vaahdon kanssa 2
Laatu: yksipuolinen syväpainopaperi 70 g/m Normaalit käyristymistulokset kuten edellä.
Alku Keskiosa Loppu a) C-U A-U C-U ) b) C-U B-U B-U ) Kone a) D-U D-U D-U ) b) B-C A-C B-C ) Superkalanteri
Edelläesitetyissä tuloksissa "U" tarkoittaa paperirainan päällystämätöntä sivua ja "C" tarkoittaa päällystettyä sivua. Kirjaimet "A" - "F" tarkoittavat paperirainan jatkuvasti kasvavaa käyris-tymisastetta, jolloin "A" tarkoittaa oleellisesti tasaista rainaa ja "F" tarkoittaa täysin käyristynyttä rainaa, so. putkimaista tuotetta.
Edelläolevista tuloksista voidaan päätellä, että vaahto auttaa paperin toista puolta päällystettäessä aiheutuneen sisäisen käyristymisen korjaamisessa.
On myös huomattava, että Cobb-arvo- oli 20 molemmissa tapauksissa, so. paperirainan liimautumisasteeseen ei vaikutettu.
9
Esimerkki 2 63080 Tärkkelyksen lisääminen vaahtoon Billblade-päällystys-laitteen tukitelan puolelle.
Toiselta puolelta päällystettyä syväpainopaperia valmistettiin esimerkissä 1 esitetyllä tavalla paitsi, että tässä esimerkissä levitettiin vaahto/tärkkelys-seosta paperirainan päällystämättömälle puolelle tukitelan ja paperin liittymäkohdan kautta Billblade-päällytyslaitteen kohdalla. Vaahtoutuva seos valmistettiin lisäämällä "Nicerol"-tiivistettä tankkiin, jossa oli 6 painoprosenttia tärkkelystä (Viscosol 410, valmistaa Yhdistyneessä Kuningaskunnassa Starch Products Company) ja 3 kuivapaino-osaa kolofonia 5084 (valmistaa Yhdistyneessä Kuningaskunnassa B.I.P. ompany) vaahdotusaineen 1,5 tilavuusosan/tilavuusosan lisäyksen saamiseksi. Vaahtoutuvaa seosta pumpattiin sitten Mono-pumpun avulla Billblade-päällystyslaitteen kohtaan nopeudella 10-12 litraa minuutissa, jossa sitä sekoitettiin johtamalla ilmaa virtaukseen ja muodostunut vaahto/tärkkelys-seos johdettiin jakeluputken kautta Billblade-laitteen tukitelan puolelle.
Seuraavan taulukon tulokset osoittavat eron lisättäessä vaahto/tärkkelysseosta ja ilman lisäystä.
Tulokset
Rulla 1 ilman vaahto/tärkkelyksen levittämistä
Aine Alivaihtelu .Tuhka Kosteus Kiilto Sileys Otto I.G.T.
% M/C S/C 'F M B _ JO 6,5 23 5,0 4,8 63 12 12 12 12 470
Cobb Massa Puhkaisu Läpinäkymättömyys K&N Kirkkaus Mikropinta 22 48 160 89 15 82 9 __160 _86___
Rulla 2 ilman vaahto/tärkkelys-levitystä__
Aine Alivaihtelu Tuhka Kosteus Kiilto Sileys Otto I.G.T.
___% M/C S/C___F _M__B__, 72 6,5 24 5,6 3,7 63 8 9 12 10 470
Cobb Massa Puhkaisu Läpinäkymättömyys K&N Kirkkaus Mikropinta 24 47 135 88 20 82 6 130 86 10 63080
Huom. Eron tuloksissa osoittaa Dension-vahanotto käsitellylle pinnalle ja muutos puhkaisuoiminaisuuksissa. Dension-vahaottotesti on standardi paperiteollisuudessa pintalujuuden määrittämiseksi; menetelmän käyttö on esitetty julkaisuissa Tappi T 459 SU65 tai Canadian Pui and Paper Technical Section Standard Dll.
Voidaan havaita, että esiintyi vain pieni lasku paperin liimautumisasteessa.
Esimerkki 3 Märkälujuutta parantavan hartsin lisääminen vaahdon kanssa Billblade-laitteen tukitelan puolelle.
Toiselta puolelta päällystettyä syväpainopaperia valmistettiin esimerkissä 1 esitetyllä tavalla paitsi, että tässä esimerkissä vaahto/Kymene 557-seosta (Kymene 557 on märkälujuutta parantava hartsi, jota valmistaa Hercules Powdwr Company Limited) levitettiin rainalle samaan kohtaan kuin esimerkeissä 1 ja 2.
Vaahto valmistettiin lisäämällä "Nicerol"-tiivistettä 1,5-tilavuusprosenttia 5 prosentin kanssa Kymene 557 liuosta tavanomaiseen tankkiin ja pumpattiin Mono-pumpun kautta nopeudella 10-12 litraa minuutissa samaan kohtaan kuin esimerkissä 1 ja 2 ilmaa puhaltamalla.
Tulokset
Kymene 557-N kuivaotto rainaan oli noin 0,5 %. Paperin ominaisuudet muuttuivat vain märkälujuusominaisuuksien suhteen, so. paperin, jonka normaali kostea/kuiva puhkeaminen tai lujuus oli suuruusluokkaa 5 %, oli nyt 15 %. Cobb pysyi arvossa 22 ennen ja jälkeen Kymene/vaahdon lisäystä.
Esimerkki 4
Suuren tärkkelyspitoisuuden omaavan vaahdon vaikutus koneen märkäpäässä.
Seurattiin esimerkin 1 mukaista menettelyä paitsi, että 2 rainan paino oli 70 g/m , mutta se oli päällystämätön, so. Billblade-pää oli otettu pois ja siten ei käytetty mitään paperin pinthäsit-telyä paitsi sitä, joka oli mahdollista käytettäessä vaahdon levitystä.
11 63080
Paperikoneessa paperikudosta valmistettaessa saatu paperi siirtyi puristimien lävitse, tässä tapauksessa molemmat olivat tavanomaisia imupuristusasennuksia. Koe tässä tapauksessa suoritettiin toisessa puristimessa ja oli se seuraava: "Nicerol"-vaahtotiivistettä lisättiin 1,5 tilavuusprosenttia esimerkissä 2 esitetyn tärkkelyksen ja hartsin 10-prosenttiseen liuokseen. Tätä pumpattiin sitten Mono-pumpun lävitse nopeudella 10 litraa minuutissa ilmasekoitusta käyttäen jakeluputkijärjstelmään, joka oli asennettu toisen puristimen sisääntuloraon yläpuolelle, so. siten, että syötetty vaahto joutui paperirainan yläpinnalle.
Tulokset Nämä on annettu kahdessa tapauksessa, so. (a) ilman vaahto/tärkkelystä paperilla, jolloin saadun paperin paino oli o 70 g/m ilman pintakäsittelyä ja (b) käyttäen vaahto/tärkkelystä mutta ei muita pintalisäyksiä.
2 (a) Rainan paino 70 g/m Puhkeaminen 90 kPa
Denison vahaotto yläpinta 5 alapinta 5 2 (b) Rainan paino 74 g/m Puhkeaminen 170 kPa
Denison vahaotto yläpinta 12 alapinta 16
Mitään muutoksia ei havaittu muissa ominaisuuksissa kuin lujuudessa, jälleen Cobb (liimauskoe) pysyi muuttumattomana. Edelläoleva koe kesti 30 minuuttia koneessa ilman murtumia rainassa. Esimerkki 5
Lateksi/pigmentillä päällystetyn rainan valmistus käyttäen vaahtoa päällysteen kantajana.
Tässä esimerkissä esitellään valmistusta laboratoriomitta- 2 kaavassa. Kokeessa käytettiin paperia, jonka peruspaino oli 75 g/m ja päällysteet levitettiin Skinneriin laboratoriopäällytyslaitteen avulla, jota valmistaa Skinner's Company, Southampton.
12 63080 aahtopäällysteseos valmistettiin seuraavasti: 1,5 tilavuusprosenttia "Nicerol"-vaahtotiivistettä lisättiin sekoitusasti-aan yhdessä päällysteseoksen kanssa, joka sisälsi lateksia (sideainetta) , kalsiumkarbonaattia (liitua) pigmenttinä ja karboksime-tyyliselluloosaa (c.M.C.) vaahdon stabiloijana. Tätä seosta sekoitettiin holanterissa, seoksen kiinteiden aineiden kokonaispitoisuuden ollessa 70%. Vaahtoseosta mitattiin rainalle ja levitettiin laboratoriopäällystyslaitteen terien avulla. Suoritettiin myös vertailukoe käyttäen natriumlauryylisulfaattityyppistä pinta-aktiivista ainetta. Saatiin seuraavat tulokset.
(a) "Nicerol"-vaahdon kanssa
Aine (lopullinen) Tuhka-% Kiilto Viimeistely 88 g/m2 30 15 40
Huokoisuus Massa x 8 Läpinäkymättömyys Puhkeaminen 5 62 90 200 I.G.T, Cobb-luku Otto 600 23 11
Rainat superkalanteroitiin edellämainittujen tulosten saamiseksi mataksi päällystetyille rainoille.
(b) Pinta-aktiivisella vaahdolla
Saadut tulokset olivat samat kuin kohdassa (a), mutta paperin liimaus oli täysin poistunut.
Esimerkki 6
Vaahto/tärkkelyksen lisäys levyyn
Valmistettiin esimerkin 2 mukainen vaahtoava seos paitsi, että käytettiin 10-prosenttista tärkkelyspätoisuutta. Valmistettua tärkkelys/vaahtoa levitettiin kartonkirainan molemmille puolille sen kulkiessa liimauspuristimen kahden telan lävitse, jota käytetään kartongin valmistuskoneessa valmistettaessa kartonkia kuiva-valmistusmenettelyn mukaan.
Havaittiin, että vaahdon muodossa kartongille levitetty tärkkelys/hartsiseos säilyi levyn pinnalla muodostaen kartonkia, jonka jäykkyys oli normaali, mutta taivutus- ja tasaisuusarvot olivat parantuneet.

Claims (6)

63080 13
1. Menetelmä liimatun paperiarkin valmistamiseksi paperikoneessa, jossa menetelmässä paperiarkille levitetään vaahtoa, tunnettu siitä, että vaahto on valmistettu vaahtoavasta seoksesta, joka sisältää hydrolysoitua proteiinivaahdotinta, joka pienentää veden pintajännityksen normaaliarvosta 72 · 10 ^ N/cm -5 vähimmäisarvoon 45 · 10 N/cm, jolloin vaahto ei vaikuta oleellisen haitallisesti paperin liimausasteeseen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaahto levitetään paperin toiselle puolelle ja erilaista päällystysseosta levitetään paperin toiselle puolelle, mikä vähimmäistää paperin käyristymisen.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaahto sisältää tuotteen ominaisuuksia parantavaa ainetta, joka on luonnon- tai synteettistä kestomuovi-polymeeriainetta, kertamuovipolymeeriainetta, polysakkaridia tai sen johdannaista, eläin- tai kasviproteiinia, epäorgaanista poly-menttiä, luonnonvahaa tai synteettistä vahaa, luonnonpigmenttiä tai synteettistä pigmenttiä ja liima-ainetta.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaahto sisältää liima-ainetta.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaahdotin on sellaista, joka pienentää veden pintajännityksen normaaliarvosta 72 · 10 5 vähim- -5 -5 mäisarvoon 45 · 10 -65 · 10 N/cm.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hydrolysoitu proteiini on hydrolysoitu keratiini tai hydrolysoitu albumiini.
FI780494A 1978-02-15 1978-02-15 Foerfarande foer framstaellning av ett limmat pappersark FI63080C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI780494A FI63080C (fi) 1978-02-15 1978-02-15 Foerfarande foer framstaellning av ett limmat pappersark

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI780494 1978-02-15
FI780494A FI63080C (fi) 1978-02-15 1978-02-15 Foerfarande foer framstaellning av ett limmat pappersark

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI780494A FI780494A (fi) 1979-08-16
FI63080B FI63080B (fi) 1982-12-31
FI63080C true FI63080C (fi) 1983-04-11

Family

ID=8511472

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI780494A FI63080C (fi) 1978-02-15 1978-02-15 Foerfarande foer framstaellning av ett limmat pappersark

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI63080C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI780494A (fi) 1979-08-16
FI63080B (fi) 1982-12-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4184914A (en) Foam coating of paper employing a hydrolyzed protein foaming agent
FI63806C (fi) Foerbaettringar i och angaoende ytbehandlingar
US3640841A (en) Method for controlling adhesion of paper on yankee drier with polyamides and resultant products
FI125826B (fi) Menetelmä paperin tai kartongin valmistamiseksi
CN102154928B (zh) 一种高白复印纸及其制备方法
GB2130265A (en) Gypsum board
FI116535B (fi) Täyteaineen esikäsittely kationiaktiivisella keteenidimeerillä
WO2015173474A1 (en) Method of producing boards
CN106087523B (zh) 一种机内涂布水转印纸底纸原纸的造纸方法
FI86902C (fi) Foerfarande foer framstaellning av pappersbanor impregnerade med konsthartser i form av loesningar eller dispersioner
EP3449057B1 (en) Methods and compositions for enhancing sizing in papermaking process
CN102888778A (zh) 格拉辛原纸的生产方法
CN115637609A (zh) 一种无氟食品级防油纸的生产方法
RU2746735C2 (ru) Способ повышения стабильности размеров бумажного или картонного изделия
IE63968B1 (en) Process for manufacturing a flat fibrous supple substrate difficult to tear and substrate obtained
EP0123567B1 (fr) Préparation d'un papier pour emballage
US20230243105A1 (en) Water-resistant fibrous material and method for manufacturing it
FI63080C (fi) Foerfarande foer framstaellning av ett limmat pappersark
CN108411704A (zh) 一种高层间结合强度哑光美纹纸及其制备方法
FI97405B (fi) Paperin, pahvin ja kartongin massaliimausmenetelmä
CA2523395A1 (en) Wallpaper and method for production thereof
US3802959A (en) Treatment of a paper pulp suspension with a composition of rosin and a starch phosphate
NO149073B (no) Fremgangsmaate ved fremstilling av papir
CN115029957B (zh) 一种电子拉条纸及其制造工艺
RU2100508C1 (ru) Способ аэродинамического изготовления картона и писчей или печатной бумаги

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: JENKINS, BYRON