FI62647C - Passagerarutrymme foer fartyg - Google Patents

Passagerarutrymme foer fartyg Download PDF

Info

Publication number
FI62647C
FI62647C FI793857A FI793857A FI62647C FI 62647 C FI62647 C FI 62647C FI 793857 A FI793857 A FI 793857A FI 793857 A FI793857 A FI 793857A FI 62647 C FI62647 C FI 62647C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
cabin
units
frame
hull
elements
Prior art date
Application number
FI793857A
Other languages
English (en)
Other versions
FI793857A (fi
FI62647B (fi
Inventor
Alf Bjoerkman
Hannu Virta
Reino Rusi
Original Assignee
Waertsilae Oy Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Waertsilae Oy Ab filed Critical Waertsilae Oy Ab
Priority to FI793857A priority Critical patent/FI62647C/fi
Publication of FI793857A publication Critical patent/FI793857A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI62647B publication Critical patent/FI62647B/fi
Publication of FI62647C publication Critical patent/FI62647C/fi

Links

Landscapes

  • Buildings Adapted To Withstand Abnormal External Influences (AREA)

Description

Γ-yΓβΙ ^kuulutusjulkaisu J$£a lBJ (11) UTLÄGGNI NCSSKRI FT 62 64 7 •gis c Ä il (51) K».ik?/mt.C!.3 B 63 B 3/02, 29/02 SUOM I—>FI N LAN D (21) PM^ttltakemu·—h»wc»f«eicnln* 793857 (22) HakwniipUvl —Ameknln|>d«( 11.12.79 (FI) (23) AlkupUvt—GIM(h«ada| 11.12.79 (41) Tullut iulklMkil — MMt offantll| 12.06. 8l j* rekisteri halittu· /44) NihavlIuipwMn |a kuuL)ulkaiwn pvm. — 29.10.82
Patent* och registerstyretaan Aiwttlon utlagd och utl.*krlfUn publlcund (32)(33)(31) Pyydetty utuelksu*—e««ird prlorltut (71) Oy Wartsila Ab, Värtsilä, FI; Pitkänsillanranta 1, 00530 Helsinki 53, Suomi-Finland(FI) (72) Alf Björkman, Turku, Hannu Virta, Turku, Reino Rusi, Turku,
Suomi-Finland(FI) (‘Λ) Laivan matkustamo - Passagerarutrymme for fartyg
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen menetelmä laivan matkustamon rakentamiseksi.
Laivanrakennuksen alueella on pyritty yhä enemmän siirtämään varustelu-yms. työtä pois laivasta. Johdonmukaisena seurauksena on ollut laivojen rakentaminen ja kokoaminen enemmän tai vähemmän esivalmistetuista ja varustetuista yksiköistä ja laivan osista. Näin on menetelty luonnollisesti myös laivan matkustamo-osan kanssa. Niinpä on tunnettua siirtää laivaan esimerkiksi täysin varustettuja WC-yksiköitä. US-patenttijulkaisussa nro 3,363,597 on esitetty eräs tapa rakentaa laiva esivalmistetuista yksiköistä. Erityisesti laivan matkustamo on esitetty rakennettavaksi siten, että laivaan asennetaan matriisimaisia palkkiris-tikoita, joiden varaan nostetaan useampaan kerrokseen kannatin-laipoilla varustettuja, useita hyttejä vastaavia tilayksiköi- r r\ r a rj 2 c ' o 4 / tä, jotka vertikaalisuunnassa kiinnitetään toisiinsa. Kyseiset tilayksiköt on mitoitettu asennettuna suurin piirtein vastaamaan palkkiristikon horisontaalisuuntaisia aukkoja. Siten ristikon alemmille tasoille asennettavat yksiköt on laskettava ristikon läpi tietyssä kiinnitysasennostaan poikkeavassa asennossa. Sen sijaan julkaisussa ei ole esitetty, miten kyseiset yksiköt saadaan käännettyä mainitusta laskuasennosta kiinnitysasen-toonsa kannatinlaipoistaan huolimatta.
Keksinnön tarkoituksena on luoda uusi, asennusystävällinen menetelmä laivan matkustamon rakentamiseksi ja varustamiseksi. Keksinnön tunnusmerkit käyvät ilmi patenttivaatimuksesta 1. Z-palkilla tarkoitetaan palkkia, joka poikkileikkaukseltaan käsittää pääasiassa suoran perusosan, jonka molemmissa päissä on perusosaan pääasiassa kohtisuoraan liitetyt ja perusosan vastakkaisille puolille ulottuvat laipat. Keksinnön raukaista menetelmää käyttäen hyttiyksikköjen siirtäminen laivaan ja asentaminen sujuu kätevästi, koska ensin asennetaan kyseinen Z-kehys, jonka siirtäminen runkoon voi yksinkertaisesti tapahtua kääntämällä se pystyasentoon. Vaikkakin Z-kehyksen leveys ja/tai pituus on laippojen johdosta suurempi kuin sen rungossa olevan aukon leveys, johon Z-kehys asennetaan, Z-kehyksen siirtäminen paikalleen ei tuota vaikeuksia, koska sen korkeus on verraten pieni. Myös hyttiyksiköt on ennen runkoon siirtämistä käännettävä sopivaan asentoon. Hyttiyksiköidenkään paikalleen asentaminen ei aiheuta hankaluuksia, koska ne yksinkertaisesti voidaan laskea Z-kehyksen varaan, jolloin niitä ei tarvitse varustaa laipoilla tai vastaavilla kiinteillä kiinni-tyselimillä.
Ennen Z-kehysten ja hyttiyksikköjen asentamista rungon sisään on edullista kiinnittää mieluimmin hyttiyksikköihin päin avoimia käytäväelementtejä, jotka omalta osaltaan toimivat myös mainittujen Z-kehysten kannattimina. Edelleen eri kerrosten vertikaalisesti päällekkäin sijoittuvat käytäväelementit voidaan asentaa välimatkan päähän toisistaan ja kiinnittää toisiinsa vertikaalisuunnassa mainittuja avoimia reunoja yhdistävillä laipioelementeillä, jotka erottavat käytäväelement-tien välisen tilan vastaavasta hyttiyksikköjen välisestä 3 6 2 6 4 7 tilasta. Mainittujen laipioelementtien avulla saadaan eri kerrokset tuettua tukevasti toisiinsa samalla kun kerrokset kuitenkin sijaitsevat välimatkan päässä toisistaan, mikä on hyttiyk-sikköjen varustelun ja myös paloturvallisuuden kannalta edullista. Itse asiassa kerrosten väliin syntyy yhtenäinen metallinen eristyskerros, kun hyttiyksiköt ovat peittäneet Z-kehysten määrittämät aukot. Kerrosten välissä voidaan tietysti haluttaessa lisäksi käyttää tulenkestävää lisäeristystä.
Hyttiyksikköjä ja koko matkustamoa varten rungosta on edullista varata ns. LVIS-järjestelmille erillinen, vertikaalisuunnassa eri kerroksiin ulottuva tila. Tällöin liitännät hyttiyksik-köihin voidaan edullisesti järjestää mainittuja kerrosten välisiä tiloja hyväksikäyttäen.
Matkustamon dimensioista riippuen runkoon sijoitetaan välisei-nämiä siten, että ainakin kunkin Z-kehyksen kahta vastakkaista reunaa varten rungossa tai siihen liitetyssä osassa on kannatin-laipat tai vastaavat. Z-kehyksen ja siten myös hyttiyksikköjen asentamiseksi paikalleen ja aseman määräämiseksi runkoon nähden mainitut kannatinlaipat varustetaan vertikaalisesti alaspäin suuntautuvalla apulaipalla. Tällöin Z-kehyksen asema on helposti säädettävissä käyttämällä erillisiä, mainittujen kannatinlaippojen apulaippojen ja Z-kehyksen väliin asetettavia tukielimiä. Z-kehyksen ja mainittujen tukielinten varsinainen kiinnitys kannatinlaippoihin voi ta pahtua esimerkiksi hitsaamalla ja hyttiyksikön kiinnitys vastaa vast! Z-kehykseen esimerkiksi hitsaamalla tai ruuvipultteja käyttämällä. Kuvattu kiinnitysratkaisu on omiaan vaimentamaan rungon värähtelyjen siirtymistä hyttiyksikköön. Värähtelyvaimennuksen parantamiseksi voidaan rakenteessa lisäksi soveltuvin kohdin, esimerkiksi hyttiyksikön ja Z-kehyksen välissä, käyttää värähtelyjä vaimentavia lisäelementtejä. Tällöin valitaan mieluimmin mahdollisimman tulenkestäviä materiaaleja, jotta kerrosten välisten eristystasojen paloturvallisuus ei oleellisesti huonontuisi.
Matkustamon runko varustetaan tarpeen mukaan ikkuna-aukoilla. Koska hyttiyksiköiden seinä Z-kehysten johdosta jää välimat- 4 6 2 6 4 7 kan päähän rungosta, käytetään hyttiyksiköiden ja rungon välisiä vuorauskartioita, jotka yhdistävät hyttiyksikön ja rungon ikkuna-aukot toisiinsa.
Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin viitaten oheiseen piirustukseen, jossa - kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen matkustamon osaa sivusta katsottuna, - kuvio 2 esittää suurennosta kuvion 1 kohdasta II, kuvio 3 esittää LVIS-järjestelmien liitäntöjä matkustamon hyttiyksikköihin, - kuvio 4 esittää esimerkinomaisesti hyttiyksikköjen järjestelyä matkustamon eräässä kerroksessa.
Piirustuksessa tarkoittaa viitenumero 1 matkustamon kuorimaista runkoa, johon on sijoitettu hyttiyksiköt 2 ja hyttiyksikköihin päin avoimet käytäväyksiköt 4. Hyttiyksikköjen 2 asennukseen ja kiinnitykseen on käytetty Z-kehyksiä 3, jotka on asetettu laipioiden 6 ja käytäväyksikköjen 4 varaan ja kiinnitetty näihin esimerkiksi hitsaamalla. Käytäväyksiköt 4 on yhdistetty toisiinsa laipioelementeillä 5, jotka samalla jakavat eri kerrosten väliset tilat osiin 8 ja 9. Hyttiyksiköt 2 on varustettu myös ikkunaelementeillä 7.
Matkustamon kokoaminen ja hyttiyksiköiden asentaminen tapahtuvat siten, että käytäväyksikköjen 4 asentamisen jälkeen rungon 1 yläosaan jätetystä aukosta (ei näytetty kuvioissa) ensin tuodaan Z-kehys 3 ja vasta sen jälkeen ko. kehyksen 3 varaan asetettava hyttiyksikkö 2. Z-kehysten 3 ja hyttiyksikköjen 2 rungon 1 sisään siirtäminen edellyttää käytännössä niiden kääntämistä sopivaan, kiinnitysasennostaan poikkeavaan asentoon. Varsinainen hyttiyksikköjen 2 paikalleen asentaminen ja kiinnitys tapahtuu kuviossa 2 esitetyn mukaisesti. Z-kehyksen 3 asema runkoon 1 nähden on valittavissa tarkalleen käyttämällä apuna laippojen 6 vertikaaliosan 6a ja Z-kehyksen 3 väliin ase- [ ( 5 62647 tettavia tukielementtejä 10. Hyttiyksikkö 2 voidaan kiinnittää Z-kehykseen 3 esimerkiksi pulteilla.
Kuviosta 3 käy ilmi vesiputkien 11, ilmastointikanavien 12, viemärien 13 yms. järjestelmien kytkeminen hyttiyksikköihin 2. Kyseisiä järjestelmiä varten matkustamon runkoon 1 on järjestetty vertikaalisesti eri kerroksiin ulottuva tila 15 (kuvio 4), josta on liitännät eri kerroksiin aikaansaatu käyttämällä hyväksi käytäväyksikköjen 4 väliin jääviä tiloja 9.
Näistä on hyttiyksikköjen 2 liitännät viety laipioelement-tien 5 läpi.
Kuviossa M on esitetty eräs tapa hyttiyksikköjen 2 keskinäiseksi järjestelemiseksi runkoon 1. Portaikkoyksiköt 16 on tässä sijoitettu rungon 1 keskivaiheille, kuten myös ilmanottoaukko 17 laivan moottoria varten. Runko 1 on varustettu väliseinämillä 14, joiden varaan käytäväyksiköt 4 on kiinnitetty. Hyttiyksi-köt 2 on puolestaan edellä selostetulla tavalla Z-kehysten avulla asennettu käytäväyksikköjen 4, rungon 1 ja/tai rungon väliseinämien 14 varaan.
Keksintö ei rajoitu esitettyihin sovellutusrouotoihin, vaan useita keksinnön muunnelmia on ajateltavissa oheisten patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (7)

  1. 6 62647
  2. 1. Menetelmä useamman hyttiyksikön (2) ja/tai vastaavan käsittävän matkustamon rakentamiseksi laivaan, johon on rakennettu pääasiallisesti yhtenäinen, kuorimainen matkustamon runko (1), joka sisäpuolelta on varustettu kan-natinlaipoilla (6) ja tarvittavilla vertikaalisuuntaisilla seinämillä (14) ja jossa rungon (1) yläosaan on jätetty asennusaukko tai -aukkoja, joiden kautta hyttiyksiköt (2) ja vastaavat (4) voidaan siirtää rungon (1) sisään, tunnettu siitä, että hyttiyksiköille (2) tai vastaaville (4) tehdään niin suuret asennusaukot, että mainitut yksiköt (2,4) voivat normaaliasennossaan siirtyä pystysuunnassa niiden läpi, ja että näihin asennusaukkoihin ensin asennetaan yksikkökohtaiset, erilliset, yhtenäiset, mieluimmin ns. Z-palkista valmistetut kehykset (3), joiden läpi mainitut yksiköt (2,4) eivät pääse siirtymään, vaan joiden varaan erilliset, itsekantavat hyttiyksiköt (2) tai vastaavat (4) asennetaan siten, että ne peittävät mainittujen Z-kehysten (3) määrittämät aukot, yhtenäisten kerrostasojen muodostamiseksi.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että rungon (1) sisään ennen hyttiyksikköjen (2) asentamista kiinnitetään mieluimmin hyttivksikköihin (2) päin avoimia käytäväelementtejä (4), jotka myös toimivat mainittujen kehysten (3) kannattimina.
  4. 3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että eri kerrosten vertikaalisesti päällekkäin sijoittuvat käytäväelementit (4) sijaitsevat välimatkan päässä toisistaan ja kiinnitetään toisiinsa vertikaali-suunnassa mainittuja avoimia reunoja yhdistävillä laipio-elementeillä (5)» jotka erottavat päällekkäin olevien käytäväelementtien (4) välisen tilan (9) vastaavasta hyttiyksikköjen (2) välisestä tilasta (8). 7 62647
  5. 4. Jonkin yllä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että rungon (1) seinämät (14) sijoitetaan siten, että ainakin kunkin Z-kehyksen (3) kahta vastakkaista reunaa varten rungossa (1) tai siihen liitetyssä osassa on kannatinlaipat (6) tai vastaavat.
  6. 5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että mainitut kannatinlaipat (6) tai vastaavat varustetaan vertikaalisesti alaspäin suuntautuvalla apulai-palla (6a), ja että kehyksen (3) ja siten myös hyttiyksi-kön (2) asema runkoon (1) nähden säädetään erillisillä tukielimillä (10), jotka sijoitetaan ennen kehyksen (3) kiinnitystä kehyksen (3) ja mainitun vertikaalisen apulai-pan (6a) väliin.
  7. 1. Förfarande för att i ett fartyg uppbygga ett passagerar-utrymme, omfattande ett flertal hyttenheter (2) och/eller motsvarande, i vilket fartyg har byggts en i huvudsak enhetlig, skalaktig passagerarutrymmesstomme (1), som oi insidan är försedd med stödflänsar (6) ooh erforderliga vertikala väggar (14) ooh i vilken i stommens (1) Övre del har lämnats en monteringsöppning eller -öppningar, genom vilka hyttenheterna (2) och motsvarande (4) kan flyttas in i stommen (1), kännetecknat därav, att för hyttenheterna (2) eller motsvarande (4) görs sä Stora monteringsöppningar, att nämnda enheter (2,4) i sitt normalläge kan passera vertikalt genom dem, och att i dessa monteringsöppningar först monteras för varje enhet separata, enhetliga, företrädesvis av sk. Z-balk framställda raraar (3), genom vilka nämnda enheter (2, 4) inte kan passera, utan pd vilka de separata självbärande hyttenheterna (2) eller motsvarande (4) monteras sd, att de (2, 4) täcker de av nämnda Z-ramar (3) definierade öppningarna, för bildande av enhetliga väningsplan.
FI793857A 1979-12-11 1979-12-11 Passagerarutrymme foer fartyg FI62647C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI793857A FI62647C (fi) 1979-12-11 1979-12-11 Passagerarutrymme foer fartyg

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI793857A FI62647C (fi) 1979-12-11 1979-12-11 Passagerarutrymme foer fartyg
FI793857 1979-12-11

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI793857A FI793857A (fi) 1981-06-12
FI62647B FI62647B (fi) 1982-10-29
FI62647C true FI62647C (fi) 1983-02-10

Family

ID=8513112

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI793857A FI62647C (fi) 1979-12-11 1979-12-11 Passagerarutrymme foer fartyg

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI62647C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI793857A (fi) 1981-06-12
FI62647B (fi) 1982-10-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA1295193C (en) Cabin unit arrangement
EP0252917B1 (en) A room element, particularly a cabin or a berth in a ship
FI84999B (fi) Fartygskonstruktion.
GB2135248A (en) A ship having a plurality of decks and longitudinal and transverse support elements extending along the decks
NO802941L (no) Oppholdsrom, saerlig beregnet for sjoegaaende fartoeyer, samt fremgangsmaate til bygging av disse
JP2007245867A (ja) 船舶用の区画モジュール
KR101078097B1 (ko) 대형 여객선내의 선실갑판 배치구조 및 배치방법
JP2000118486A (ja) 船用のプレハブ式キャビン及び該キャビンを船に設置する方法。
EP1487695B1 (en) System and method in water-craft or other structure
FI62647C (fi) Passagerarutrymme foer fartyg
FI113033B (fi) Sovitelma laivaa varten
GB1600110A (en) Shipfitting
US1855082A (en) Building construction and means for wiring alpha building
JP4381986B2 (ja) 船舶又は他の船舶類に組立て式室ユニットを設置かつ連結する方法及びシステム
FI78431C (fi) Vaeggkonstruktion foer boningsutrymme och motsvarande pao fartyg eller offshorekonstruktioner
EP4146532B1 (en) Pleasure craft having an improved deck construction
EP1613528B1 (en) Floating structure and method for producing said floating structure comprising prefabricated room units and a method of forming prefabricated room units and said prefabricated room units
NO171284B (no) Rommodul, saerlig en kabin eller lugar paa et skip
FI89617C (fi) Baerande vaeggelement och foerfarande foer utbildning av en baerande hoernpelare utgaoende fraon vaeggelement
JP2004082880A (ja) 客船の甲板構造
SE525571C2 (sv) Lastbärande fasadsystem av stål
KR19980023784U (ko) 버스의 운전석 격벽 설치 구조

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: OY WAERTSILAE AB