FI61301C - Foerfarande och anordning foer framstaellning av plant glas - Google Patents

Foerfarande och anordning foer framstaellning av plant glas Download PDF

Info

Publication number
FI61301C
FI61301C FI772254A FI772254A FI61301C FI 61301 C FI61301 C FI 61301C FI 772254 A FI772254 A FI 772254A FI 772254 A FI772254 A FI 772254A FI 61301 C FI61301 C FI 61301C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
glass
adapter
vessel
metal bath
bath
Prior art date
Application number
FI772254A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI772254A (fi
FI61301B (fi
Inventor
Michel Zortea
Original Assignee
Saint Gobain
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Saint Gobain filed Critical Saint Gobain
Publication of FI772254A publication Critical patent/FI772254A/fi
Publication of FI61301B publication Critical patent/FI61301B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI61301C publication Critical patent/FI61301C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03BMANUFACTURE, SHAPING, OR SUPPLEMENTARY PROCESSES
    • C03B18/00Shaping glass in contact with the surface of a liquid
    • C03B18/02Forming sheets
    • C03B18/12Making multilayer, coloured or armoured glass
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03BMANUFACTURE, SHAPING, OR SUPPLEMENTARY PROCESSES
    • C03B18/00Shaping glass in contact with the surface of a liquid
    • C03B18/02Forming sheets
    • C03B18/04Changing or regulating the dimensions of the molten glass ribbon
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03BMANUFACTURE, SHAPING, OR SUPPLEMENTARY PROCESSES
    • C03B18/00Shaping glass in contact with the surface of a liquid
    • C03B18/02Forming sheets
    • C03B18/04Changing or regulating the dimensions of the molten glass ribbon
    • C03B18/06Changing or regulating the dimensions of the molten glass ribbon using mechanical means, e.g. restrictor bars, edge rollers

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Glass Compositions (AREA)
  • Re-Forming, After-Treatment, Cutting And Transporting Of Glass Products (AREA)
  • Surface Treatment Of Glass (AREA)
  • Glass Melting And Manufacturing (AREA)
  • Joining Of Glass To Other Materials (AREA)

Description

R3F*] M (11)KWULUTUSJUI.KAISU ,,.
ΨΕΓλ lJ UTLÄCCNINOfSKIUFT Ο I ό UI
C Patentti myönnetty 12 07 1932 •3« (45) Patent neddelat ^ ^ (51) K».ik.3/in«.a3 C 03 B 18/16
SUOMI—FINLAND (21) Ρ·Μ*ηΙΗ·*·πΗ»-htMcaMekriAi TT225U
niMW..»»#, 21.07*77 'ΓΙ* (23) AikupUvS —GUclghatsdag 21.07-77 (41) Tullut JutklMJuI — Bllvlt eff«MK| 2k .01.70 kMMti. I. r.klmrih.lll«u. (44) NMMMkalpaM. ] k«A|«Htilmi ,, flp
Patent· oeh r«gi«tarstypalaan ' Antakaa utkgd och uti^kmtan puMicarad 31.03.o2 (32)(33)(31) PyH«tty «tuoHtuu»—Seflrd prtorIMt 23.07 · 76
Ranska-Frankrike(FR) 7622581 (71) Saint-Gobain Industries, 62, Bd Victor Hugo, F 92209 Neuilly sur Seine, Ranska-Frankrike(FR) (72) Michel Zortea, Chalon sur Saone, Ranska-Frankrike(FR) (7*0 Berggren Oy Ab (5*0 Menetelmä, ja laite tasolasin valmistamiseksi - Förfarande och anordning för framstallning av plant glas
Esillä oleva keksintö koskee tasolasin valmistusmenetelmää, jossa sulatusuunista lähtien juoksutetaan ohut suoni sulaa lasia sulametal-likylvyn päälle, jonka metallin ominaispaino on suurempi kuin lasin, saattaen se virtaamaan kaltevaa juoksutuspintaa myöten kerroksena, joka saatetaan etenemään sitä jäähdyttäen pitkin sulametalli-kylvyn pituutta ja vihdoin vedetään ulos kylvyn alavirran puolisesta päästä jähmettyneenä lasinauhana, jonka leveys ja paksuus ovat määrätyt, jolloin lasisuonen leveys on olennaisesti yhtä suuri kuin la-sinauhan. Keksintö koskee myös laitetta tämän menetelmän suorittamista varten.
Riippumatta niistä yrityksistä, joita on menestyksettä tehty lopullisiin mittoihinsa jo muodostetun lasinauhan kiillottamiseksi tulessa metallikylvyn päällä, nykyään valmistetaan yleisesti jatkuvia lasinauhoja edellä selitetyn yleisen periaatteen mukaan.
Ranskalaisen patentin 1 206 044 mukaan, joka muodostaa Float-menetel-män ainoan nykyisin teollisuudessa käytetyn menetelmän perustan, sula lasi juoksutetaan sillä tavoin, että se voi pudota vapaasti sulametallikylvyn päälle. Sen tehokkaan toteutustavan mukaart^sula lasi leviää tällöin yhtä hyvin taaksepäin kuin sivulle ja eteenkin 61301 päin, ja taakse virrannut sula palaa sitten sivuille. Tällä menetelmällä on se etu, että se järjestelmällisesti eliminoi sen lasin, joka on joutunut kosketukseen tulenkestävää ainesta olevan juoksutus- tai siirtoelimen kanssa ja joka on voinut likaantua tämän kosketuksen aikana, koska tämä lasijae leviää ulospäin lopullisen tuotteen reunaosiin ja voidaan mukavasti erottaa. Se on tehnyt mahdolliseksi valmistaa lasinauhoja, joiden paksuus on lähes 6 mm, joka on pintajännityksistä riippuva tasapainopaksuus, ja näiden nauhojen optinen laatu on hyvä niiden fysikokemiallisen homogeenisuuden ansiosta, ja niiden pinnan laatu on tyydyttävä useimpiin kaupallisiin tarkoituksiin.
Markkinat kuitenkin kuluttavat myös kasvavia määriä ohuempaa lasia, nimenomaan autoja varten tai paksumpaa lasia, rakennusteollisuutta varten. Esimerkiksi tuulilasien valmistuksessa paksuus on alueella noin 1,5-3,8 mm ja mieluimmin noin 2,3 mm. Erilaisten taitokeino-jen ja parannusten ansiosta perusmenetelmää on voitu käyttää ohuen ja paksun lasin valmistukseen; tätä tarkoitusta varten kylvyn pinnalla suoritetaan progressiivinen venytys lasin paksuuden pienentämiseksi, tai päinvastoin lasikerroksen reunoja pidätellään paksumman nauhan saamiseksi; kuitenkin, sikäli kuin loitotaan tasapainopaksuu-desta, todetaan, että Float-menetelmällä valmistetussa lasissa, nimenomaan lähtien suuruusluokkaa hiukan alle 3,8 mm paksuudesta, esiintyy suurempi optinen vääristyminen, ja että suuria vaikeuksia esiintyy tällaisen ohuen lasin valmistuksessa siten, että se säilyttää riittävän hyvät optiset ominaisuudet tyydyttääkseen ne vaatimukset, joita asetetaan varsinkin autoajoneuvojen tuulilaseihin nähden.
Näyttää siltä, että tästä vaikeudesta voidaan suureksi osaksi syyttää sitä lasin voimakasta sekoittumista, jonka tämä juoksutustapa aiheuttaa.
Ennestään tunnettu on myös menetelmä, jossa päinvastoin on pyritty antamaan kylvyn päällä juoksutetulle lasikerrokselle nopeasti sen lopullinen paksuus ja leveys venyttämällä sitä nopeasti leveyssuunnassa sivulla olevien jatkuvien elinten avulla. Tämä menetelmä, josta ranskalaisen patentin 1 378 839 toisessa ja kolmannessa lisäyksessä 86 222 ja 86 817 selitetään erilaisia sovellutusmuotoja, tekee mahdolliseksi käyttää lyhempiä kylpyjä ja sillä on se etu, että valmistus on erittäin joustavaa. Joskin tällä tavoin käy mahdolliseksi valmistaa vaikeudetta lasinauhaa, jonka paksuus eroaa 3 61 301 tasapainopaksuudesta, niin erinomainen optinen laatu jää kuitenkin vaikeaksi saavuttaa, ja tämä varsin analogisista syistä.
On myös harkittu lasikerroksen muodostamista yksinkertaisesti juoksuttamalla sula lasi erittäin leveiden erilaisten kynnysten yli, jotka joko on tai ei ole varustettu kaltevalla tasolla, joka laskee tinakylpyyn, muodostaen tavallaan uittouunin ylävirranpuolisen seinän eli päädyn, mutta varsinkin käytettävissä olevan putouskorkeu-den pienuuden vuoksi mitkään ehdotetut ratkaisut eivät vapaudu lasi-kerroksen kylvyn pinnalla venyttämisen välttämättömyydestä heti kun lasin paksuus on pienempi kuin tasapainopaksuus; niillä on lisäksi se haittapuoli, että ne hyvin helposti aiheuttavat sellaisia vikoja kuin kuplia lasinauhan alapintaan. Tämäntapaisia järjestelyjä on esitetty esim. ranskalaisissa patenttijulkaisuissa 1 365 937 ja 1 365 886.
Esillä olevan keksinnön kohteena on parannettu menetelmä, joka yhdistää useita aikaisempien menetelmien tunnusmerkkejä, mutta tekee mahdolliseksi saada erittäin joustavasti aikaan lasinauhoja, joiden paksuudet ovat vaihtelevia, joilla on hyvä kemiallis-fysikaalinen homogeenisuus ja niin ollen hyvä optinen laatu, samalla rajoittaen ehdottomaan minimiin sekä lasin sekoittuminen sitä juoksutettaessa metallikylvyn päälle, että lasikerroksen venyttäminen metallikylvyn pinnalla tapahtuvan stabilisaation ja jäähdytyksen aikana. Tunnusomaista tälle menetelmälle on se, että lasisuonen annetaan pudota vapaasti sulametallikylvystä esiin pistävälle sovituskappaleelle. Tällä tavalla lasi pystyy varsin ohuenakin saamaan riittävän suuren kiihtyvyyden saavuttaakseen nopeuden, joka on hyvin vähän pienempi kuin lasinauhan poistumisnopeus, ainakin kaikilla tavallisilla paksuuksilla.
Keksinnön mukaisen menetelmän mukaan lasikerrosta ohjataan sen reunoista siitä lähtien kun se on muodostunut kylvyn pinnalle ja ainakin sen kylvyn pinnalla kulkeman matkan ylävirran puolisella osalla, niin että sen pituussuuntaiset reunat saadaan pysymään olennaisesti vakio-matkan päässä toisistaan sovituskappaleesta lähtien aina siihen kohtaan saakka, jossa lasinauha jättää kylvyn. Lasikerroksella on siis siitä lähtien kun se tulee kosketukseen kylvyn metallin kanssa, lähes lopulliset mittansa. Ainoastaan äärimmäisen ohuiden lasinauho- 4 61 301 jen valmistusta varten, joiden paksuus voi olla jopa niin pieni kuin esimerkiksi 1 mm, on välttämätöntä suorittaa huomattavaa venytystä kylvyn pinnalla, joka venytys kuitenkin jää paljon pienemmäksi kuin se, mitä aikaisemmat menetelmät vaativat.
Keksinnön erään toisen tunnusmerkin mukaan lasin lämpötilaa säädetään pituussuunnassa ja poikittaissuunnassa koko sen virtaamisen aikana pitkin kynnystä aina sen kosketukseen saakka metallikylvyn kanssa, jonka lämpötilaa sitäkin säädetään sinänsä tunnettuun tapaan, jotta lasikerros pääsisi säännöllistymään ja jäähtymään lasinauhan poisvetämistä varten metallikylvyn alavirran puolella sen venytys-, poisto- ja venytysaseman läpi vievällä kuljettimella. Lasin virtausnopeuksia voidaan näin asetella laitteen koko leveydellä.
Keksinnön mukaan voidaan, asettelemalla sovituskappaleen asemaa pituussuunnassa juoksutustason nokkaan nähden, joko ohjata lasisuoni kokonaan sulametallikylvyn alavirtaan päin tai ohjata sen ylemmät kerrokset sulametallikylvyn alavirtaan päin, mutta erottaa alemmat kerrokset ja poistaa ne kylvyn ylävirtaan päin. Tällainen menetelmän tuottamistapa on edullinen erittäin korkeata optista laatua olevan tai myös erittäin ohuen lasin valmistusta varten, joiden valmistusten aikana lasin homogeenisuus on erityisen tärkeätä, koska se tekee mahdolliseksi eliminoida sellaiset lasikerrokset, jotka ovat joutuneet verraten pitkäaikaiseen kosketukseen tulenkestävän aineen kanssa; toiselta puolen, ohuen lasin valmistuksessa kylvyn päällä olevan lasikerroksen alkuperäisen paksuuden pienentäminen tekee mahdolliseksi vähentää venytystä kylvyn pinnalla.
Edullista on käyttää ulosottoon sitä menetelmää, joka on selitetty ranskalaisessa patenttijulkaisussa 1 378 831 ja ranskalaisessa kuulutus julkaisussa 2 254 525. Seuraavassa ne lyhyesti palautetaan muistiin:
Lasisuoni otetaan ulos sulatuskylvystä, joka on sulatusuunin koditio-noimisvyöhykkeessä, jonka leveys on vähintään yhtä suuri ja mieluimmin suurempi kuin muodostettavaksi tarkoitetun nauhan leveys. Ulos-ottovyöhykkeessä lasin lämpötila on 1150-1200°C teollisuus-natron-kalkkilasin tapauksessa ja mieluimmin lasikylvyn sisästä otetaan ulos selektiivisesti,kemiallisesti ja termisesti homogeeninen suoni tulen- 5 61301 kestävää ainesta olevan vaakasuoran valutusaukon kautta. Tämä ulosotto on isokineettinen, so. se säilyttää lasissa kaikki ne ominaisuudet, jotka sillä on ollut uunissa. Lisäksi lasin kulkeminen tällaisen valutusaukon läpi helpottaa sen lämpökonditionoi-mista, koska puhdistuminen tällöin täydentyy. Lasisuonen siirto muo-dostusvyöhykkeeseen tapahtuu kanavassa eli etukappaleessa, joka mahdollistaa lasisuonen lämpöhallinnan ennestään tunnettujen menetelmien mukaan. Kanavan leveys on yhtä suuri kuin valmiin lasinau-han leveys.
Kanavan alavirran puolisessa päässä lasin virtausmäärää säädetään aseteltavan säätölevyn avulla, joka sijaitsee yläosassa ja joka sinänsä tunnetulla tavalla asemastaan riippuen päästää ohitseen enemmän tai vähemmän paksun lasisuonen. Tästä säätölevystä lähtien lasivirta kulkee, vähitellen oheten, edellä mainittua juoksutuspin-taa myöten, joka on kanavan alavirran puolisen kynnyksen jatkeena.
Lasi saapuu juoksutuspinnan alavirran puoliseen päähän 1050 ja 1150°C välisessä lämpötilassa, ja lyhyen vapaan putouksen jälkeen se siirtyy sulametallikylvyn päälle edellä mainitun, kylvystä esiin pistävän sovituskappaleen välityksellä.
Siitä lähtien kun lasisuoni saapuu sulametallikylvyn päälle, sitä ohjataan sinänsä tunnettuun tapaan, mieluimmin taipuisan langan avulla, joka viedään lasinauhan kummankin reunaosan yläosaan tämän lasisuonen jatkuvan ja tehokkaan ohjauksen varmistamiseksi sen kulkiessa kylvyn päällä. Tämä lanka on mieluimmin tulenkestävää terästä. Siinä tapauksessa, että lasinauhan paksuus on suurempi kuin vapaaksi jätetyn kerroksen tasapainopaksuus, näillä langoilla on lisävaikutuksena se, että ne vastustavat sivuille päin leviämistä ja siten paksuuden pienenemistä siinä vyöhykkeessä, jossa viskositeetti vielä on alhainen. Kääntäen, siinä tapauksessa, että lasisuonen paksuus on pienempi kuin tasapainopaksuus, langat vastustavat kaikkia kutistusvoimia ja sitä taipumusta, joka lasilla olisi palata tasa-painopaksuuteensa leveyttään pienentämällä.
Nämä langat voidaan pysyttää halutun suuruisen matkan päässä toisistaan lasikerroksen läpi pistävien sormien avulla, mutta nauhan syrjään voidaan myös panna vaikuttamaan syrjämoletteja sinänsä hyvin tunnetun tekniikan mukaisesti. Nämä moletit voivat tulla kosketuk- 61301 seen lasin kanssa lasinauhan kumpaakin syrjää vasten ia ohjauslankojen sisäpuolella. Nämä langat voivat seurata lasisuonta, joka jääh-tyessään jatkuvasti jähmettyy, siihen saakka kunnes nauha poistuu ulos suiametallikylvystä. Nauhat peräytetään tällöin nauhan syrjä-osista ja nauhan jännitykset laukaistaan klassisella prosessilla.
Langat voidaan myös erottaa syrjäosista siitä lähtien kun lasi 5 6 saavuttaa 10 ja 10 poisen välillä olevan viskositeetin, joka on riittävä salliakseen sen, että nauha säilyttää geometriset mittansa ja samalla salliakseen helpon erotuksen, joka aiheuttaa mahdollisimman vähän reunojen vahingoittumista.
Jos halutaan valmistaa lasia, jonka paksuus on tasapainopaksuus, lankojen vieminen nauhan reunaosiin ei ole ehdottoman välttämätöntä, koska lasisuoni sulamismetallikylvyn päälle saavuttuaan säilyttää paksuutensa.
Näiden lankojen läsnäolo kuitenkin mahdollistaa nauhan ohjaamisen tehokkaasti, ja, laitosta käynnistettäessä, erityisen helpon liikkeellelähdön .
Keksinnön kohteena on myös parannettu laite tämän menetelmän suorittamista varten, johon laitteeseen kuuluu lasin sulatusuuni, joka on tarkoitettu toimittamaan suonen sulaa lasia, tämän uunin jatkeena oleva etukappale, joka on tarkoitettu mahdollistamaan lasisula-suonen eteneminen ja sen lämpökonditionoiminen ja jonka leveys on yhtä suuri kuin valmiin lasinauhan leveys, sulametallikylpy , jonka metallin tiheys on suurempi kuin lasin ja jonka ylävirran puolinen vyöhyke on alemmalla tasolla kuin etukappaleen alavirran puolinen pää, lasisuonen tukemis- ja ohjauslaitteet, jotka tulevat kosketukseen suonen reunojen kanssa suonen saapuessa sulametallikyl-vylle, lämmitys- ja jäähdytyslaitteet, jotka sijaitsevat holvissa ja metallikylvyssä ja joiden tarkoituksena on jäähdyttää lasinauhaa sen jälkeen kun sille mahdolliessti on annettu tapahtua lämpötilan tasoittuminen tai uudelleen lämmitys, laite joka on tarkoitettu vetämään jatkuva lasinauha ulos sulametallikylvyltä, sekä etukappaleen poistokohdassa juoksutuspinta, jonka muodostaa kalteva taso ja jota myöten lasisuoni virtaa ja jonka alavirran puolinen reuna ulottuu metallikylvyn ylävirran puolisen vyöhykkeen yli. Laitteen tunnusmerkit selviävät patenttivaatimuksesta 5.
61 301 7
Silloin kun halutaan valmistaa erityisen ohutta lasia, lasikerrok-selle on suoritettava pituussuuntainen, täydentävä venytys kylvyn päällä, ja tässä tapauksessa sovituskappale toimii ankkurointipis-teenä. Tällöin on hyvä, että sen alavirran puolinen kalteva pinta on koverasti kaareva, niin että se toisaalta edistää lasin mekaanista ankkuroitumista tähän pintaan ja toisaalta sellaisen venytys-paksunnoksen muodostusta, jota käytetään klassisissa ikkunalasin venytysmenetelmissä.
Sovituskappaleessa on myös kalteva takapinta eli ylävirran puolinen pinta, joka leikkaa alavirran puolisen pinnan särmää myöten, joka edullisesti on suoraviivainen, vaakasuora ja juoksutuspinnan ala-virran puolisen pään suuntainen. Tämä sovituskappale, joka on rakennettu tulenkestävästä aineksesta, ulottuu juoksutuspinnan koko leveydelle ja voi edullisesti koostua useista vierettäisistä osista, jotka on lämpökonditionoitu ja joiden lämpötiloja voidaan asetella toisistaan riippumatta.
Keksinnön mukaan sovituskappaleen asemaa pituussuunnassa voidaan asetella niin että sen yläsärmän asemaa juoksutuspinnan nokkaan eli alavirranpuoliseen päähän nähden voidaan asetella. Tämä asettelu tapahtuu edullisesti pitkin kaltevaa tasoa, joka on olennaisesti kohtisuora juoksutuspinnan tasoon nähden.
Näin ollen mainittu yläsärmä voidaan sijoittaa niin paljon ylävirtaan päin juoksutuspinnan alavirran puoliseen päähän nähden, että koko lasisuoni virtaa alavirtaan päin pitkin sovituskappaleen etupintaa. On kuitenkin myös mahdollista, siirtämällä sovituskappa-letta eteenpäin, sijoittaa sen särmä juoksutuspinnan pään alle sillä tavoin, että tämä särmä, toimien veitsenä, erottaa lasisuonen taka- eli alakerrokset, poistaen ylävirtaan päin sen lasin, joka on voinut likaantua kosketuksestaan juoksutuspintaan. Näin poistettu lasi voidaan ottaa talteen ja sulattaa uudelleen, kun taas alavirtaan päin virtaava lasi on niin homogeenista, että se antaa lopputuotteelle erittäin hyvän optisen laadun.
8 61301
Sovituskappaleen yläsärmä sijaitsee mieluimmin 20 ja 60 mm välisen matkan verran juoksutuspinnan alavirran puolisen pään alapuolella, kun taas viimeksimainittu on 40 ja 100 mm välisellä korkeudella metallikylvyn yläpuolella.
Juoksutuspinta ja sovituskappale on edullisesti lisäksi varustettu lämpökonditionoimislaitteilla, joiden avulla ne voidaan pysyttää määrätyissä keskilämpötiloissa, ja näiden lämpötilojen molemmin puolin asetella, toisistaan riippumatta, lasisuonen keskivyöhykkeen ja reunavyöhykkeiden lämpötiloja virtauksen säätämiseksi ja homoge-nisoimiseksi.
Keksinnön erään toisen tunnusmerkin mukaan lasisuonen ohjaus- ja tukielimet viedään mainitun suonen sivureunoihin määrätylle korkeudelle sovituskappaleen välityksellä.
Mainittuna lasisuonen ohjaus- ja tukilaitteena voi olla esimerkiksi tulenkestävää ainesta oleva lanka, joka viedään lasisuonen kumpaankin reunaan sillä hetkellä, kun se saapuu sovituskappaleen päälle ja joka kulkee suonen mukana tämän edetessä kylvyn päällä.
Sovituskappaleen molempiin päihin on sijoitettu juoksutuskourat, jotka mieluimmin ovat lämmittävät ja jotka nojaavat sovituskappaleen kaltevaa, alavirran puolista pintaa vasten ja joiden asemia poi-kittaissuunnassa voidaan asetella. Näillä juoksutuskourilla on useita tehtäviä: ensiksikin ne tekevät mahdolliseksi määrätä tarkoin lasisuonen leveyden, sitten ne pystyvät uudelleen lämmittämällä vähentämään juoksevuuseroja, nimittäin keskustan ja reunojen välisiä, ja vihdoin ne voivat ottaa vastaan ohjaustankoja, niin että ne ohjaus- ja tukilangat, joista edellä on ollut puhetta, helposti voidaan viedä sisään.
Eräs keksinnön mukaisen laitteen sovellutusmuoto selitetään seuraa-vassa oheisen piirustuksen yhteydessä, jossa:
Kuvio 1 on leikkauskuvanto juoksutuspinnasta ja uittokylvyn ylävirran puolisesta päästä; kuvio 2 on tasokuvanto, osittain leikattuna, kuvion 1 viivaa II-II myöten; kuvio 3 on perspektiivikuvanto sovituskappaleesta juoksutuskouri-neen ja ohjauselimineen; 61301 kuvio 4 on tasokuvanto ylhäältä nähtynä, sovituskappaleen osaeli-mestä; kuvio 5 on leikkauskuvanto kuvion 4 viivaa IV-IV myöten; kuvio 6 on pystyskuvanto kuviosta 4, nähtynä nuolen f suunnassa; kuvio 7 on alakuvanto sovituskappaleen osaelimestä; kuvio 8 on pystykuvanto kuviosta 4 nähtynä nuolen f' suunnassa, ja kuvio 9 on leikkauskuvanto juoksutuspinnasta ja uittokylvyn ylävirran puolisesta osasta sekä ristikon tai pituussuuntaisten lankojen sisäänvientilaitteesta.
Sulatusuunia ei tarvitse selittää, koska se on tavanomaista tyyppiä. Kuviot 1 ja 2 esittävät vain uunin alavirran puolisessa osassa sijaitsevaa valutusaukkoa 1 ja tulenkestävää ainetta olevaa kanavaa eli etukappaletta 2, joka on varustettu asianmukaisella konditinoimis-laitteella (esittämättä). Kanavan 2 alavirran puoliseen päähän on asennettu säätölevy 3, joka voi liukua pystytasossa esittämättä jätetyn liikutuslaitteen vaikutuksesta.
Niin kuin kuviosta 1 selvästi näkyy, säätölevyä 3 enemmän tai vähemmän nostamalla tai laskemalla säädetään sen lasisuonen 4 paksuus, so. lasin virtausmäärä, joka tulee muodostamaan lasinauhan. Säätölevy 3, joka samoin on tulenkestävää ainetta ja jonka leveys on yhtä suuri kuin kanavan 2 leveys, voi edullisesti koostua useista vierettäisistä osista, joita kutakin varten on oma säätöliikutuslaite. Kuvion 2 esittämässä esimerkissä säätölevy koostuu kolmesta osasta, joista vain kaksi, 3' ja 3”, on näkyvissä.
Näin ollen lasisuonen paksuutta voidaan asetella eri tavoin keskustassa kuin reunoilla sellaisten pienten paksuuserojen korjaamiseksi, jotka ilman tätä varokeinoa jouduttaisiin mahdollisesti toteamaan valmiissa tuotteessa.
Näissä säätölevyn osissa on jokaisessa lämpökonditionoimislaite, joka kaaviollisesti on esitetty kohdassa 3a ja jonka tarkoituksena on mahdollistaa säätölevyn 3 keskiosan ja sivuosien lämpötilan erilainen säätö.
Kanavan 2 pohjan jatkeena sen alavirran puolisessa päässä on juoksu-tuspinta 5, jonka muodostaa noin 40-50° kalteva taso, jonka leveys on yhtä suuri kuin kanavan 2 leveys ja niin ollen likimäärin vastaa 61 301 10 halutun lasinauhan leveyttä. Tämän juoksutustason, joka on tulenkestävää ainetta, kuten sähkösulatettua Monofrax'ia tai tulenkestävää metallia, kaltevuutta voidaan asetella liitosnivelen 6 ansiosta; sekin voi koostua useista vierettäisistä osista, joihin sisältyy lämpökonditionoimislaite 5a, jolla tämän juoksutusreunan lämpötilaa ja niin ollen myös lasin virtausta voidaan asetella eri arvoihin keskellä ja reunoilla.
Suoni 4', joka kulkee säätölevyn 3 alitse, virtaa painovoiman vaikutuksesta juoksutuspintaa 5 myöten, ja tämän kulkunsa aikana sille tapahtuu dynaaminen "valssaus", joka riippuu juoksutuspinnan kaltevuudesta ja sen lämpötilasta ja jota seuraa matala vapaa putous, jonka johdosta lasisuoni 4' saa paksuuden, jonka arvo on lähellä lopullista, haluttua paksuutta.
Metallisulakylpy 7 on kammion 8 sisässä, johon kuuluu holvi 9, altaan pohja 10 ja sivuseinät 11. Lämmönsäätölaitteet (esittämättä) sijaitsevat kammion pohjassa ja sen sivuseinien poikki. Kylvyn ylävirran puolisessa päässä altaan pohjassa 10 on kalteva taso 12, jonka päällä lepää, samoin kaltevalla alapinnallaan 14, sovituskappa-le 13, joka ulottuu kylvyn 7 koko leveydelle ja joka osaksi pistää kylvystä ulos. Tässä tulenkestävää ainetta olevassa sovituskappa-leessa on kovera, eteenpäin kalteva alavirran puolinen pinta 15 ja taaksepäin kalteva ylävirran puolinen pinta 16.
Pinnat 15 ja 16 leikkaavat toisiaan vaakasuoraa, juoksutuspinnan 5 pään suuntaista särmää 17 myöten.
Kuviosta 2 näkyy, että sovituskappale 13 koostuu vierekkäisistä osa-kappaleista 13', joita jokaista vasten puristuvat alavirran puoli-sista päistään ruuvijärjestelmien 22 vaikutuksesta varret 18, jotka on esitetty kääntyvinä aluslaatalle 21 kiinnitetyillä kannattimilla 20 olevien akseleiden 19 varassa.
Kiertämällä auki ruuvijärjestelmiä 22 voidaan säätää sovituskappa-leen 13 muodostavien osien 13' asentoa juoksutuspinnan 5 alavirran puolisen pään eli nokan suhteen saattamalla ne liukumaan eteenpäin tai taaksepäin kaltevaa tasoa 12 myöten. ’Kun sovituskappale on paikallaan, järjestelmät 22, jotka puristavat varsia 18 osia 13' vasten, kierretään takaisin kiinni.
11 61301
Kuvio 3 esittää perspektiivissä yksityiskohtaisesti sovituskappa-letta 13, joka koostuu kahdesta vierekkäisestä osasta 13' ja jonka kummassakin päässä on varren 24 kannattama juoksutuskoura 23. Juok-sutuskourien 23 asemaa poikittaissuunnassa voidaan säätää ja niiden keskinäinen välimatka vastaa juoksutuspinnan 5 leveyttä, joka puolestaan on käytännöllisesti katsoen sama kuin valmiin lasinauhan 25 leveys. Juoksutuskourien 23 ja varsien 24 ansiosta lasinauhaan 25 voidaan johtaa ohjaus- ja tukielimet kuten rullilta 27 purkautuvat langat 26. Lisäksi juoksutuskourat 23 on lämpökonditionoitu sisäisten sähkövastusten 26 avulla, joilla lasinauhan 25 reunojen lämpötilaa voidaan säätää.
Niin kuin kuvioista 4-8 näkyy, kussakin sovituskappaleen 13 yhteisesti muodostavassa osassa 13' on kaksi lämpökonditionoimisjärjestelmää kuten vastusta 29 ja 30, joilla voidaan asetella niiden ala-virran ja ylävirran puolisten pintojen 15 ja vastaavasti 16 lämpötiloja.
Sovituskappaleen 13 päässä sijaitsevan osan 13' ulkopäässä on lisä-vastus 31, jolla lasinauhan 25 reunojen lämpötilaa voidaan riippumattomasti säätää.
Taaksepäin kaltevaa pintaa 16 rajoittavat täydet osat 32, joihin varret 18 joutuvat nojaamaan ja joiden alimmassa kohdassa on pystysuora reikä 33, joka avautuu alas päin.
Toiminnan aikana säätölevyn 3 (kuvio 1) kalibroima lasisuoni 4' virtaa juoksutuspintaa 5 myöten ja putoaa sovituskappaleen 13 ala-virran puoliselle koveralle pinnalle 15, jossa se muodostaa paksunnoksen 34, josta lähtien nauha 25 muodostuu. Nauhalle tapahtuu vähittäinen jäähdytys, jota varten se etenee kylvyn 7 pinnalla kylvyn alavirran puolisessa päässä sijaitsevan vetolaitteen vaikutuksesta.
Juoksutuspinnan kaltevuuden ja sovituskappaleen 13 aseman juoksutus-pinnan 5 alavirran puoliseen päähän nähden asettelumahdollisuuden ansiosta paksunnoksen 34 muotoa ja asemaa kaltevalla, koveralla pinnalla 15 voidaan korjata, ja samoin kylpyä 7 kohti virtaavan lasin virtausmäärää.
Näin ollen, silloin kun sovituskappale 13 on sijoitettu hiukan juok- 12 61? 01 sutuspinnan 5 päästä ylävirtaan päin, lasisuoni 4' virtaa kokonaan sovituskappaleen alavirran puolista pintaa 15 myöten ja siitä sula-metallikylvyn 7 päälle. Jos sovituskappale 13 sen sijaan sijoitetaan juoksutuspinnan pään kohdalle mutta hiukan siitä alavirtaan päin, särmä 17 toimii veitsenä ja erottaa lasisuonen 4' alimmat kerrokset sen ylemmistä kerroksista. Alimmat kerrokset, jotka ovat likaantuneet kosketuksesta kanavan 2 pohjaan ja juoksutuspintaan 5, virtaavat ylävirran puolista pintaa 16 myöten ja poistuvat reiän 33 kautta, kun taas ylemmät kerrokset virtaavat alavirran puolista pintaa myöten ja siitä kylvyn 7 pinnalle.
Kuviosta 9 näkyy, että sovituskappaleen 13 ansiosta on mahdollista johtaa paksunnokseen 34 ja sitten nauhaan 25 ristikko tai pituussuuntaisia lankoja 35 telojen 36 kannattamina.

Claims (17)

1. Tasolasin valmistusmenetelmä, jossa sulatusuunista lähtien juoksutetaan ohut suoni (4*) sulaa lasia sulametallikylvyn (7) päälle, jonka metallin ominaispaino on suurempi kuin lasin, saattaen se virtaamaan kaltevaa juoksutuspintaa (5) myöten kerroksena, joka saatetaan etenemään sitä jäähdyttäen pitkin sulametalli-kylvyn pituutta ja vihdoin vedetään ulos kylvyn alavirran puoli-sesta päästä jähmettyneenä lasinauhana (25), jonka leveys ja paksuus ovat määrätyt, jolloin lasisuonen leveys on olennaisesti yhtä suuri kuin lasinauhan, tunnettu siitä, että lasisuonen (41) annetaan pudota vapaasti sulametallikylvystä (7) esiin pistävälle sovituskappaleelle (13).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että asettelemalla sovituskappaleen (13) asemaa pituussuunnassa lasisuoni (4') ohjataan kokonaan sulametallikylvyn (7) ala-virtaan päin pitkin sovituskappaleen kaltevaa pintaa.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että asettelemalla sovituskappaleen (13) asemaa pituussuunnassa lasisuonen (4·) yläkerrokset ohjataan sulametallikylvyn (7) alavirtaan päin ja lasisuonen alakerrokset poistetaan metallikyl-vyn ylävirtaan päin.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lasin lämpötilaa säädetään poikit-taissuunnassa ja pituussuunnassa sen virratessa juoksutuspintaa (5) myöten aina sen kosketukseen saakka metallikylvyn kanssa, asetellen toisistaan riippumatta lämpötiloja lasisuonen (4') reunavyöhykkeissä ja keskivyöhykkeessä.
5. Laite patenttivaatimuksen 1 mukaisen menetelmän suorittamiseksi, johon laitteeseen kuuluu lasin sulatusuuni, joka on tarkoitettu toimittamaan suonen sulaa lasia, tämän uunin jatkeena oleva etukappale (2), joka on tarkoitettu mahdollistamaan lasi-sulasuonen eteneminen ja sen lämpökonditionoiminen ja jonka leveys on yhtä suuri kuin valmiin lasinauhan leveys, sulametallikyl-py (7), jonka metallin tiheys on suurempi kuin lasin ja jonka ylävirran puolinen vyöhyke on alemmalla tasolla kuin etukappaleen (2) alavirran puolinen pää, lasisuonen tukemis- ja ohjauslaitteet, 14 61 301 jotka tulevat kosketukseen suonen reunojen kanssa suonen saapuessa sulametallikylvylle, lämmitys- ja jäähdytyslaitteet, jotka sijaitsevat holvissa (9) ja metallikylvyssä (7) ja joiden tarkoituksena on jäähdyttää lasinauhaa sen jälkeen kun sille mahdollisesti on annettu tapahtua lämpötilan tasoittuminen tai uudelleen lämmitys, laite joka on tarkoitettu vetämään jatkuva lasinauha (25) ulos sulametallikylvyltä (7), sekä etukappaleen (2) poisto-kohdassa juoksutuspinta (5), jonka muodostaa kalteva taso ja jota myöten lasisuoni (4') virtaa ja jonka alavirran puolinen reuna ulottuu metallikylvyn (7) ylävirran puolisen vyöhykkeen yli, tunnettu sovituskappaleesta (13), jonka leveys on vähintään yhtä suuri kuin lasisuonen (4') leveys ja joka pistää esiin metallikylvystä (7) mainitun juoksutustason (5) alavirran puolisen reunan alla ja jossa on etupinta eli alavirran puolinen pinta, joka on kalteva kylpyyn ja alavirtaan päin.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laite, tunnettu siitä, että sovituskappaleessa (13) on kalteva taka- eli ylävirran puolinen (16) pinta, joka leikkaa sen alavirran puolisen pinnan (15) suoraviivaista, vaakasuoraa, juoksutuspinnan (5) alavirran puolisen pään suuntaista särmää (17) myöten.
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen laite, tunnettu siitä, että sovituskappale (13) on korkeussuunnassa ja pituussuunnassa aseteltavissa, niin että sen yläsärmän (17) asemaa voidaan asetella juoksutuspinnan (5) alapäähän nähden, jolloin sopivasti juoksutuspinnan (5) kaltevuus on myös aseteltavissa.
8. Jonkin patenttivaatimuksista 5-7 mukainen laite, tunnettu siitä, että sovituskappaleen (13) yläsärmä (17) sijaitsee 0-60 mm suuruisen matkan verran juoksutustason (5) alapään alapuolella.
9. Jonkin patenttivaatimuksista 5-8 mukainen laite, tunnettu siitä, että sovituskappaleen (13) etupinta (15) on siinä määrin kovera, että siihen voi muodostua venytyspaksunnos (34) .
10. Jonkin patenttivaatimuksista 5-9 mukainen laite, tunnettu siitä, että juoksutustaso (5) ja/tai sovituskappale 61301 ί13) on varustettu lämpökonditionoimislaitteilla (5a; 29-31).
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainituilla lämpökonditionoimislaitteilla (5a; 29-31) voidaan asetella juoksutuspinnan (5) ja sovituskappaleen (13) lämpötiloja riippumattomasti reunavyöhykkeen ja keskivyöhykkeen välillä .
12. Jonkin patenttivaatimuksista 5-11 mukainen laite, tunnettu siitä, että sovituskappale (13) , joka on rakennettu tulekestävistä aineksista ja ulottuu juoksutuspinnan (5) koko leveydelle, on tehty useista vierettäisistä osista, jotka on läm-pökonditionoitu ja joiden lämpötiloja voidaan säätää toisistaan riippumatta.
13. Jonkin patenttivaatimuksista 5-12 mukainen laite, tunnettu siitä, että sovituskappaleen (13) päiden molemmin puolin sijaitsee juoksutuskourat (23), joiden lämpötilaa voidaan säätää.
13 61301
14. Jonkin patenttivaatimuksista 5-13 mukainen laite, tunnettu siitä, että juoksutuskourien (23) välissä sijaitseva sovituskappaleen (13) pituus sekä juoksutustason leveys ovat yhtä suuret kuin valmiin lasinauhan (25) poistumisleveys.
15. Jonkin patenttivaatimuksista 5-14 mukainen laite, tunnettu siitä, että sovituskappale (13) on varustettu elimillä (23, 24), joilla lasisuonen (4') reunoihin voidaan viedä mainitun lasisuonen ohjaus- ja tukilaite.
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen laite, tunnettu siitä, että lasisuonen (4') mainitun ohjaus- ja tukilaitteen muodostaa tulenkestävää ainesta oleva lanka (26, 261), joka on viety lasisuonen kumpaankin reunaan sillä hetkellä, jolla lasi-suoni on saapunut sovituskappaleelle (13) ja joka seuraa sitä sen edetessä metallikylvyn (7) päällä.
17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainitut langat (26, 261) on viety sisään sovitus-kappaleen (13) kummankin pään läheisyydessä sijaitsevien juoksutuskourien (23) läpi. 16 61 301 Patenttivaatimuksen 17 mukainen laite, tunnettu .siitä, että juoksutuskourien (23) asemaa voidaan asetella poiki ttaissuunnassa.
FI772254A 1976-07-23 1977-07-21 Foerfarande och anordning foer framstaellning av plant glas FI61301C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR7622581A FR2359083A1 (fr) 1976-07-23 1976-07-23 Perfectionnement a la fabrication de verre plat
FR7622581 1976-07-23

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI772254A FI772254A (fi) 1978-01-24
FI61301B FI61301B (fi) 1982-03-31
FI61301C true FI61301C (fi) 1982-07-12

Family

ID=9176085

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI772254A FI61301C (fi) 1976-07-23 1977-07-21 Foerfarande och anordning foer framstaellning av plant glas

Country Status (14)

Country Link
US (1) US4116660A (fi)
JP (1) JPS5948769B2 (fi)
AU (1) AU505449B2 (fi)
BE (1) BE857066A (fi)
CA (1) CA1096625A (fi)
DE (1) DE2733210A1 (fi)
DK (1) DK332877A (fi)
FI (1) FI61301C (fi)
FR (1) FR2359083A1 (fi)
GB (1) GB1529555A (fi)
IT (1) IT1080691B (fi)
NO (1) NO145429C (fi)
SE (1) SE427831B (fi)
ZA (1) ZA774454B (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT1174366B (it) * 1978-07-24 1987-07-01 Ortu Francesco Decompositore di carbammato per produzione industriale di urea
US4203750A (en) * 1979-04-05 1980-05-20 Corning Glass Works Manufacture of flat glass
US4360373A (en) * 1981-04-02 1982-11-23 Ppg Industries, Inc. Method of and apparatus for controlling erosion of a refractory threshold
JPS62257172A (ja) * 1986-05-01 1987-11-09 Shindengen Electric Mfg Co Ltd 電子写真用感光体
US7318330B2 (en) * 2003-06-27 2008-01-15 Schott Corporation Mobile device and a process for the production of glass
EP2641880A3 (en) * 2010-05-31 2013-12-18 Corning Incorporated System and method for forming a glass sheet

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL126968C (fi) 1957-05-03 1900-01-01
FR1365937A (fr) 1962-09-29 1964-07-03 Glaverbel Procédé et dispositif pour la fabrication de verre plat sur un bain de métal fondu
BE637110A (fi) * 1962-09-29
FR1365886A (fr) 1962-09-29 1964-07-03 Glaverbel Seuil pour l'écoulement du verre en fusion
FR1378831A (fr) 1963-03-08 1964-11-20 Verre Textile Soc Du Perfectionnement à la fabrication de matelas ou mats de fils, notamment de fils de verre
NL135446C (fi) * 1963-04-16
FR1378839A (fr) 1963-04-16 1964-11-20 Saint Gobain Perfectionnement à la fabrication du verre en feuille
FR86222E (fr) 1964-04-02 1966-01-03 Saint Gobain Perfectionnement à la fabrication du verre en feuille
FR1445180A (fr) 1964-08-22 1966-07-08 Nippon Sheet Glass Co Ltd Appareil pour la fabrication de verre en feuille
FR1543940A (fr) * 1967-02-09 1968-10-31 Boussois Souchon Neuvesel Sa Registre pour le réglage de l'écoulement du verre fondu
US3743495A (en) * 1971-04-12 1973-07-03 Libbey Owens Ford Co Apparatus for producing float glass
BE788837A (fr) * 1971-09-16 1973-03-14 Pilkington Brothers Ltd Perfectionnements a la fabrication de verre arme
SU438619A1 (ru) * 1972-05-22 1974-08-05 Саратовский Филиал Государственного Научно-Исследовательского Института Стекла Устройство дл отделени дефектного сло от потока стекломассы
NL169061C (nl) 1973-12-17 1982-06-01 Ver Glaswerke Gmbh Inrichting voor het smelten van glas in een kuip.

Also Published As

Publication number Publication date
DE2733210A1 (de) 1978-01-26
SE7708471L (sv) 1978-01-24
FI772254A (fi) 1978-01-24
AU505449B2 (en) 1979-11-22
SE427831B (sv) 1983-05-09
IT1080691B (it) 1985-05-16
GB1529555A (en) 1978-10-25
US4116660A (en) 1978-09-26
NO145429C (no) 1982-03-24
FR2359083A1 (fr) 1978-02-17
CA1096625A (en) 1981-03-03
FR2359083B1 (fi) 1981-05-22
FI61301B (fi) 1982-03-31
NO145429B (no) 1981-12-14
NO772619L (no) 1978-01-24
BE857066A (fr) 1978-01-23
JPS5948769B2 (ja) 1984-11-28
ZA774454B (en) 1978-06-28
DK332877A (da) 1978-01-24
AU2723577A (en) 1979-01-25
JPS5313614A (en) 1978-02-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3509011A (en) Manufacture of flat glass
US4214886A (en) Forming laminated sheet glass
CA1094808A (en) Apparatus for the manufacture of glass in sheet or ribbon
US3241939A (en) Method of manufacture of flat glass
US1731260A (en) Method for producing sheet glass
FI61301C (fi) Foerfarande och anordning foer framstaellning av plant glas
US3843345A (en) Method and apparatus for delivery of molten glass to a float forming process
CA1297297C (en) Method of and apparatus for manufacturing float glass
DE3142567C2 (de) Verfahren zur Herstellung dünner Glasbänder
US3494755A (en) Method and apparatus for producing float glass utilizing a condensing surface
US3459523A (en) Method and apparatus for the manufacture of float glass on a bi-level support bath
CA1054370A (en) Method and apparatus for manufacture of flat glass by the float process
US3928012A (en) Method and apparatus for regulating the temperature of a glass sheet float tank
US3973940A (en) Delivery of molten glass to a glass forming process
US4279634A (en) Dam construction for controlling tin currents in a float glass chamber
US3433612A (en) Apparatus and method for manufacture of float glass with restricted lateral spread
US20070101765A1 (en) Process for producing flat glass, particularly flat glass convertible to float glass
US3468653A (en) Lateral confinement and flow-halting apparatus for manufacture of flat glass
CA1036819A (en) Delivery of molten glass to a float forming process
CN111423101A (zh) 锡槽装置及浮法玻璃生产线
JP4038751B2 (ja) 板ガラスの成形装置
US3305338A (en) Method of manufacturing flat glass of different thicknesses
CN104150746B (zh) 浮法平板玻璃的制造方法及装置
JPS59121125A (ja) フロ−ト式板ガラス製造装置
SU1201240A1 (ru) Устройство дл изготовлени непрерывной ленты стекла выт гиванием вертикально вниз

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: SAINT-GOBAIN INDUSTRIES