FI59932C - Blandningsanordning - Google Patents
Blandningsanordning Download PDFInfo
- Publication number
- FI59932C FI59932C FI1322/74A FI132274A FI59932C FI 59932 C FI59932 C FI 59932C FI 1322/74 A FI1322/74 A FI 1322/74A FI 132274 A FI132274 A FI 132274A FI 59932 C FI59932 C FI 59932C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- test surface
- test
- reagents
- support
- angle
- Prior art date
Links
Landscapes
- Automatic Analysis And Handling Materials Therefor (AREA)
Description
E3Sr*l [b1 m,KUULUTUSJULKA.SU ΓΛΛ,Λ
lBJ (11) UTLÄG6NINGSSKRIFT
c (*s) ::vTu 11 lv'jl ' 7 Patent moddeiat ^ (51) Kv.ik?/int.a.3 B 01 F 9/02 SUOMI—FINLAND (21) Ptt*nttlhtk«mu( — RttantantOkrtlng 1322/7^ (22) Hakamlspilvt — An*ftknlng»d»g 30.()1+.7^
' ' (23) Alkupllvt—Glltlghaudag 3O.OU.7U
(41) Tullut lulklMlul — Bllvlt offantllg 31.10.75
Patentti· ja rekisterihallitut ............. , .
_ . . . . . . , (44) NthtivIksIpuBon |» kuuL|ulkalsun pvm. —
Patent· och registerstyrelsen v An*ttk»n utlagd o<* utl.tkrlft«n publkared 31.07.81 (32)(33)(31) Pyydetty utuoikaut—Bagird prioritat (71) Ortho Pharmaceutical Corporation, Raritan, Nev Jersey, USA(US) (72) Bruce John Helriegel, Chatham, New Jersey, USA(US) (7U) Oy Kolster Ab (5U) Sekoituslaite - Blandningsanordning
Keksinnön kohteena on laite koereagenssien sekoittamista varten, johon laitteeseen kuuluu koepinta, jossa.on vähintään yksi kovera osa reagensseja varten, ja tukielin koepinnan kannattamista varten ja nimenomaan sellainen pyörivällä levyllä varustettu laite immunokemiallisten ja serodiagnostisten koereaktioiden suorittamiseksi, jossa reagenssit pystytään etukäteen määrätyllä pyörimisliikkeellä sekoittamaan tasaisesti ja yhdenmukaisesti. Kun koereagenssit sekoittuvat tasaisesti, on tuloksena helppo, toistettava reaktio, jolla laitteen käyttäjä saa tarkemman koetuloksen .
Immunokemialliset ja serodiagnostiset koereaktiot ovat yleisimpiä laboratoriokokeita, joiden tarkoituksena on määrittää kehon nesteissä, esim. seerumissa 1. veriherassa ja virtsassa, olevien vasta-aineiden syntymistä aiheuttavien aineiden tai vasta-aineiden esiintyminen tai puuttuminen. Määrityksen tuloksia käytetään apuna suoritettaessa diagnoosia tietyistä fysiologisista tai patologisista tiloista ihmisissä ja eläimissä, Immunokemiallinen reaktio voi aiheuttaa sakan muodostumista loppupisteessä, jolloin on kysymys sakkautumisreaktiosta. Kun reaktio tapahtuu nestemäiseen aineeseen jakautuneiden aineiden välillä, joista ainakin yksi on kiinteä ja kasaantuu, se tunnetaan agglutinaatioreaktiona. Veriryhmää, raskautta, mononucleosista ja vastaavia ilmiöitä koskevat kokeet ovat vain osa niitä immunokemiallisia kokeita, jotka voidaan suorittaa tällä tavalla. Useimmissa • näissä kokeissa on kuitenkin se vaikutus, että tavallisesti vain tähän harjaantunut 2 59932 henkilö pystyy täysin varmasti näkemään, onko koetulos täysin oikea.
Jo ennestään tiedetään, että määrätyt immunokemialliset kokeet, esim. raskauden määrittäminen voidaan suorittaa lasilevyillä, jolloin agglutinaation esiintyminen tai puuttuminen määrää loppupisteen. Kuten edellä jo mainittiin, tällä tavalla suoritetut immunokemialliset kokeet antavat kuitenkin usein epävarmoja tuloksia, mikä johtuu loppupisteen määräämiseen liittyvistä vaikeuksista.
US-patenttihakemuksessa n:o 328 219, jätetty 31.1.1973, selostetaan menetelmää, jolla immunokemialliset kokeet suoritetaan koverolla koepinnalla, jolloin useissa tapauksissa pinnalle muodostuu loppupisteessä helposti havaittava kuvio, jonka harjaantumatonkin henkilö pystyy vaivatta näkemään. Tämä koskee etenkin ras-kauskoetta, jolloin loppupisteeseen muodostuu mosaiikkikuvio.
Kaikissa agglutinaation käsittävissä immunokemiallisissa kokeissa reagenssit sekoitetaan lasilevyn päällä tavallisesti lasisauvalla, lastalla tms., levyä liikutetaan sitten varovasti ja agglutinaation esiintyminen tai puuttuminen määritetään. Näiden kokeiden onnistuminen riippuu usein siitä, kuinka huolellisesti reagoivat aineet on sekoitettu. Epävarma koetulos voi johtua sekä reagenssien riittämättömästä sekoittamisesta että myöskin muista tekijöistä. Yhtenäisten koetulosten saamiseksi onkin toivottavaa, että käytettävissä on laite, jolla reagenssit voidaan sekoittaa tasaisesti joka kerta, niin että saadut tulokset ovat toistettavia ja tästä johtuen luotettavampia.
Nyt käsiteltävänä olevalla keksinnöllä on pystytty tuntuvasti eliminoimaan oikeiden koetulosten saamiseen liittyvää epävarmuutta immunokemiallisia ja sero-diagnostisia koereaktioita suoritettaessa, mikä johtuu reagenssin riittämättömästä sekoittamisesta, Po. keksintö tarkoittaa sekoituslaitetta, jolla koereagenssit pystytään sekoittamaan tasaisesti kaarevan, koveron koepinnan etukäteen määrätyn liikkeen avulla. Reagenssit sekoitetaan koverolla pinnalla, joka on kiinnitetty tukeen siten, että se pääsee pyörimään ympyränmuotoisesti muodostaen tällöin 360° aallon. Tämän pyörimisliikkeen ansiosta reagenssit sekoittuvat tasaisesti, jolloin tuloksena on helposti havaittava ja toistettava loppupiste.
Keksinnön mukaiselle laitteelle on pääasiallisesti tunnusomaista, että tuki-elimessä on vähintään yksi tasopinta ja että tukielin kannattaa kiinteästi koepintaa sellaisessa asennossa, että tukielimen tasopinnan ja vaakatason välinen kulma on vähintään 5° ja korkeintaan 1*5°, jolloin koepinta on asennettu tukielimen varaan pyörivästi akselin ympäri, joka sijaitsee keskeisesti koepinnan suhteen ja kohti-suorasti sitä vastaan. Käytettäessä 1+5° suurempaa tai 5° pienempää kulmaa koetulokset ovat yleensä huonoja tai epäselviä. Optimituloksiin päästään ...
3 59932 silloin, kun tukilaitteen tasopinta on n. 15° kulmassa vaakatasoon nähden. Koe pinnassa oleva syvennys voi sijaita epäkeskisesti koepinnan kiertoakseliin nähden. Kaareva koepinta on järjestetty tukilaitteeseen siten, että se pyörii akselinsa ympäri. Koepinta pyörii tukilaitteessa ympyränmuotoisella radalla, ja pyörimis-kulma saa aikaan sen, että nestemäinen aine muodostaa aaltomaisen kuvion, mistä on taas tuloksena reagenssien perusteellinen sekoittuminen.
Tukilaitteena voi tulla kysymykseen mikä tahansa sellainen laite, jota voidaan käyttää koepinnan tukemiseen, niin että se pääsee pyörimään vapaasti. Tukilaitteena voi olla esimerkiksi tasopinta, joka on tukilaitteen pohjapintaan nähden nostettu 5°-^5° kulmassa. Kalteva osa on järjestettävä siten, että koepinta pääsee pyörimään siinä. Koepinta voidaan sijoitaa tasopinnan nostettuun osaan. Mitä tahansa sopivaa menetelmää koepinnan asentamiseen tukeen voidaan käyttää. Tällöin on vain muistettava, että tukilaitteen ja vaakatason välinen kulma on enintään U5° ja vähintään 5°·
Vaikkakin edellä on selostettu koepintaa, joka on järjestetty tukiosassa pyöriväksi, keksinnön eräässä toisessa rakennemuodossa koepinta käsittää vain yhden yksikön, esim. pallon osan. Pallomaista koepintaa pyöritetään tällöin, joko käsin tai mekaanisesti haluttussa kulmassa kovalla pinnalla, esim. pöydällä, reagenssien sekoittamiseksi.
Kaarevan, koveron koepinnan mitat eivät ole kriittisiä. Pinnan on vain oltava riittävän kaareva, jotta koereagenssit pysyvät siinä. Koepinta voi olla minkä muotoinen tahansa, kunhan siinä vain on syvennys koereagensseja varten. Kuitenkin suositetaan puolipallon muotoista koepintaa. Koepinnan syvennys voi käsittää joko koko puolipallon tai sen osan. Keksinnön eräässä rakennemuodossa koe suoritetaan suoraan koepinnan syvennyksessä. Vaihtoehtoisesti voidaan koereagensseja varten käyttää kuitenkin myös erillistä levyä, esim. kellon lasia, joka sijoitetaan koepinnan syvennykseen. Tällaista levyä käytettäessä se sijaitsee koepinnan syvennyksessä koepinnan pyöriessä. Reaktioon onkin edullista käyttää erillistä levyä, koska se voidaan jokaisen kokeen jälkeen esimerkiksi heittää pois, jolloin koepintaa voidaan käyttää rajattomasti.
Kertakäyttöisen, koveron levyn mitat eivät ole kriittiset. Siinä olevan syvennyksen on oltava vain riittävän suuri, jotta siiden saadaan mahtumaan kulloinkin käytettävät reagenssit. Kertakäyttöolevyinä voidaan käyttää sekä lasi- että muovimateriaalia. Muovia käytettäessä sen pinnan on oltava kosteana pysyvää. Tähän sopivia materiaaleja ovat yleistarkoitusstyreeni ja akryylihartsit. Koepintana voidaan käyttää myös muita materiaaleja, esim. vahapaperia tai muita erikoiskäitel-tyjä paperilaatuja. Koepinta ja tuki voidaan valmistaa erilaisista tähän tarkoitukseen tunnetuista materiaaleista, esim. kaikki tunnetut muovit, pahvi, metallit jne. sopivat.
Mitaoiltaan ja syvennykseltään erilaisia levyjä voidaan käyttää. Tietyn levyn mitoitus riippuu ao. kokeesta ja käytettävästä materiaalista. Kuitenkin on edullista käyttää kellon lasia, jonka halkaisija on n. Uo - 65 mm ja syven- 4 59932 nys n. 3.08 - n. 7,3 mm. Vastaavat mitat sopivat mainiosti myös sellaisen koe-pinnan syvennykselle, jossa ei käytetä irrallista kertakäyttölevyä.
Koepinnassa voi vaihtoehtoisesti olla myös laite, jolla se saadaan pyörimisliikkeeseen. Tällainen laite voi käsittää nupin, jolla levyä ohjataan sormin tai muulla tavoin. Laitteessa voi koepinnassa olla myös pieni syvennys, esim. sormireikiä, jolla ohjataan levyn pyörimistä.
Tukipinnassa voi olla myös laite, joka tukee po. yksikköä koetta suoritettaessa. Tällaiseen laitteeseen voi kuulua myös nesteenannostelulaite, esim. tiputin, ja/tai säiliö käytettäviä reagensseja varten. Tällöin tukiosan rungossa voi olla riittävän suuri syvennys reagenssin annostelulaitetta ja säiliötä varten. Kumpikaan näistä ei ole kuitenkaan olellinen po. laitteen käytön kannalta.
Vaikkakin pyörivää koepintaa voidaan pyörittää käsin, voidaan myös ajatella, että sen pyörittäminen tapahtuu mekaanisesti, esim. tukeen kiinnitetyn moottorin käyttämästä akselista.
Keksinnön ymmärtämisen helpottamiseksi viitataan piirustuksiin, joissa kuva 1 esittää perspektiivinä erästä keksinnön rakennemuotoa, kuva 2 on osittainen poikkileikkaus kuvan 1 esittämästä sekoituslait-teesta kuvan 1 linjaa 2-2 pitkin, kuva 3 esittää samoin perspektiivinä erästä toista keksinnön rakenne- muotoa, kuva 4 on osittainen poikkileikkaus kuvan 3 esittämästä sekoituslaittees-ta kuvan 3 linjaa 4-4 pitkin.
kuva 3 on poikkileikkaus sekoituslaltteesta ja havainnollistaa mekaanisesti toimivaksi järjstettyä koepintaa.
Kuvissa 1 ja 2 näkyvä sekoituslaite käsittää keepinnan 1, joka on järjestetty tuessa 3 pyöriväksi tukilaitteen tasopinnan ja vaakatson välisen kul-man ollessa tällöin vähintään 3 ja enintään 45 · Koepinnassa on kaareva, kovero syvennys 2 reagensseja varten. Laite, jolla koepintaa voidaan pyörittää, esitetään koepinnan tasossa olevana syvennyksenä 3* On kuitenkin huomattava, että koepinnan pyörittämiseen voidaan käyttää mitä tahansa muutakin tähän sopivaa laitetta.
Kuvassa 1 näkyvät sormiaukot 6 eivät ole oleellisia koepinnan toiminnalle. Ne tulevat kysymykseen yleensä niissä tapauksissa, joissa koepinnassa käytetään irrallista kertakäyttölevyä, joka on helppo näihin aukkoihin työnnettyjen sormien avulla nostaa pois laitteesta.
Kuvien 3 ja 4 esittämässä keksinnön rakennemuodossa koepinta 1 on asennettu pyörivänä tukeen 3· Vaikkakin kuvissa nähdään kolmijalkainen tuki, on huomattava, ettei tämä tukilaite ole suinkaan ainoa mahdollinen ratkaisu, kunhan vain koepinnan akselin ja vaakatson 4 välinen kulma ei ole suurempi kuin O o 85 eikä pienempi kuin 45 · 5 59932
Kuvassa 5 näkyvä koepinta 1 on kiinnitetty tuen 3 pintaan ja pyörii mekaanisesti moottorin 7 avulla. Tässä rakennemuodossa moottoria käytetään kytkimestä 8, jolloin koepinta 1 pyörii aukosta 9 siihen liittyvän akselin 10 käyttämänä. Vaikka kuvassa 5 on esitetty moottori, on huomattava, että koepinnan mekaanisen pyörimisen aikaansaamiseksi voidaan käyttää mitä tahansa tavanomaista käyttölaitetta.
Alkaessaan käyttää sekoituslaitetta ao. henkilö panee reagenssit ja kehon nestenäytteen koepinnan syvennykseen. Reagenssien alustava sekoittaminen tapahtuu käsin, esimerkiksi sekoitussauvalla. Immunokemiallinen reaktio suoritetaan sen jälkeen pyörittämällä koepintaa tietty kierrosmäärä. Koepinnan tarkka pyörimismäärä 1 kierrosluku riippuu kulloinkin suoritettavasta kokeesta. Jos koepinnassa suoritetaan esim. raskauden määrittäminen, saadaan paras tulos pyörittämällä pintaa n. 23 kierrosta summilleen puolessa minuutissa. Sen jälkeen tutkitaan reaktioseos, jolloin voidaan todeta, onko tulos positiivinen tai negatiivinen.
On myös mahdollista, että koepinnassa on kaksi tai useampia syvennyksiä useiden koereaktioiden suorittamiseksi samanaikaisesti.
Claims (6)
- 59932 6
- 1. Laite koereagenssien sekoittamista varten, johon laitteeseen kuuluu koepinta (1), jossa on vähintään yksi kovera osa (2) reagensseja varten, ja tuki-elin (3) koepinnan kannattamista varten, tunnettu siitä, että tukieli-messä (3) on vähintään yksi tasopinta ja että tukielin kannattaa kiinteästi koe-pintaa (1) sellaisessa asennossa, että tukielimen tasopinnan ja vaakatason välinen kulma on vähintään 5° ja korkeintaan 1»5°* jolloin koepinta (1) on asennettu tukielimen varaan pyörivästi akselin ympäri, joka sijaitsee keskeisesti koepinnan suhteen ja kohti suorasti sitä vastaan.
- 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että laite on varustettu mekaanisilla välineillä (7~10) koepinnan (1) pyörittämistä varten.
- 3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että tukielimen (3) tasopinnan ja vaakatason välinen kulma on 15°. k. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että tukielimen (3) tasopinnan ja vaakatason välinen kulma on kS°.
- 5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että koepinnan (1) kovera osa (2) on puolipallon muotoinen.
- 6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laite, tunnettu siitä, että puolipallon muotoisen koveran osan (2) syvyys on 3.08-7,30 mm.
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI1322/74A FI59932C (fi) | 1974-04-30 | 1974-04-30 | Blandningsanordning |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI132274 | 1974-04-30 | ||
FI1322/74A FI59932C (fi) | 1974-04-30 | 1974-04-30 | Blandningsanordning |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI132274A FI132274A (fi) | 1975-10-31 |
FI59932B FI59932B (fi) | 1981-07-31 |
FI59932C true FI59932C (fi) | 1981-11-10 |
Family
ID=8505437
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI1322/74A FI59932C (fi) | 1974-04-30 | 1974-04-30 | Blandningsanordning |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI59932C (fi) |
-
1974
- 1974-04-30 FI FI1322/74A patent/FI59932C/fi active
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI132274A (fi) | 1975-10-31 |
FI59932B (fi) | 1981-07-31 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
EP0128422B1 (en) | Reagent test device holder | |
US6120733A (en) | Self-contained assay device | |
US3882716A (en) | Centrifugal apparatus and cell | |
US4769333A (en) | Personal diagnostic kit | |
US5061446A (en) | Device for performing biological analyses by immunoenzymatic detection of antibodies or antigens in a serum | |
US7387898B1 (en) | Apparatus and method for conducting assays | |
NO142595B (no) | Blandeanordning for proevereagenser | |
NZ201901A (en) | An apparatus suitable for performing automated heterogeneous immunoassays in a plurality of samples | |
EP0681699B1 (en) | Solid phase immunoassay with carriers matching the shape of sample wells | |
TWI484182B (zh) | 反應容器、分析裝置及分析方法 | |
GB2483077A (en) | Sample testing assay apparatus and method | |
US3681029A (en) | Sample holder and transferring device for a centrifuge | |
JP3472306B2 (ja) | 流体を処理する方法および装置 | |
FI59932C (fi) | Blandningsanordning | |
ES2207014T3 (es) | Dispositivo, procedimiento y aparato para implementar el procedimiento, para efectuar una dosificacion de por lo menos un componente particular en una muestra de producto. | |
US3876380A (en) | Mixing device | |
US20050009203A1 (en) | Multi-drug testing device and method | |
CN110160854A (zh) | 一种保持磁珠悬浮液均匀性的装置、方法及其用途 | |
EP0248882A1 (en) | A disposable microtiter stick | |
EP1272273A1 (en) | A device for analytical determinations | |
CA2889492C (en) | Self-contained assay device | |
EP0651249A2 (en) | Analytical device | |
US7357046B2 (en) | Method for dissolution testing of a pharmaceutical delivery device | |
JP2528658Y2 (ja) | ピペットチップ | |
WO2004055209A1 (en) | Vessel, method and apparatus for dissolution testing of an annular pharmaceutical delivery device |