FI59791C - Analogifoerfarande foer framstaellning av farmakologiskt anvaendbara e2 analoger av prostaglandin - Google Patents
Analogifoerfarande foer framstaellning av farmakologiskt anvaendbara e2 analoger av prostaglandin Download PDFInfo
- Publication number
- FI59791C FI59791C FI773810A FI773810A FI59791C FI 59791 C FI59791 C FI 59791C FI 773810 A FI773810 A FI 773810A FI 773810 A FI773810 A FI 773810A FI 59791 C FI59791 C FI 59791C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- formula
- preparation
- optically active
- compounds
- racemic
- Prior art date
Links
Landscapes
- Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
Description
[Β] (11)KUULUTUSJULKAISU cQ7gi
Ma 11 ' ' utlAggningsskrift o-7 / y i c Patentti r:.yr:n:;c·tt-y 12 10 1931 #^5v§ 4S^ Patent eoJ elat ^ ^ (51) Kv.ik?/inca3C 07 C 177/00 S U O M I —Fl N LAN D (21) Ptttnttlhikemui — Pitunaroäknlng 773810 (22) Hak«ml*pilvi —An*eknlngfdaf l6.12.77 ^ ^ (23) Alkupttvi—Glltlghutadag 11. OU. 72 (41) Tullut Julkteakal — Bllvlt offantllf l6.12.77
Patentti· ja rekisterihallitus N«ht»vlk,.,»non |. kuuLjulkabun pm* - , 4 patent* och registerstyrelsen AnaSkan utlagd och utl-ikrlften publkarad 30.06.81 (32)(33)(31) Pyydetty atuolkau* —Begird priori*·* .12.0U. 71 USA(US) 1333^2 (71) The Upjohn Company, 301 Henrietta Street, Kalamazoo, Michigan, USA(US) (72) Barnley John Magerlein, Portage, Michigan, USA(US) (74) Berggren Oy Ab (5U) Analogiamenetelmä farmakologisesti käyttökelpoisten prostaglandiinin E2 analogien valmistamiseksi - Analogiförfarande för framställning av farma-kologiskt anvandbara Eg analoger av prostaglandin (62) Jakamalla erotettu hakemuksesta 1017/72 (patentti 5^293) “
Avdelad frln ansökan 1017/72 (patent 5^293) Tämä keksintö kohdistuu analogiamenetelmään uusien farmakologisesti käyttökelpoisten prostaglandiinin E2 (PGE2) analogien valmistamiseksi.
Prostaanihapolla on seuraava rakenne ja numerointi: rSX 2 o
Prostaanihapon systemaattinen nimitys on 7-/(2$-oktyyli)syklopent-lct-yy li7heptaanihappo.
Yhdisteellä PGE2 on seuraava rakenne:
O
' ^-=/X/^(:ooh ho'' " 2 59791
Yllä esitetyllä prostaglandiinikaavalla on useita asyiranetriak.es-kuksia. Kaava esittää sen prostaglandiinin erityisen optisesti aktiivista muotoa, joka on saatu tiettyjen nisäkkäiden kudoksista, esim. lampaiden rakkularauhasista, sian keuhkosta ja ihmisen siemennesteestä tai pelkistämällä tai poistamalla vettä siten saadusta prostaglandiinista. Katso esim. Bergström et el., Pharmacol. Rev. 20, 1 (1968) sekä siinä esitettyjä viitejulkaisuja. Kaavan peilikuva tarkoittaa tämän prostaglandiinin enantiomeerin molekyyliä. Prostaglandiinin raseeminen muoto sisältää yhtä suuren lukumäärän kahdentyyppisiä molekyylejä, joista toinen on jokin yllämainittujen kaavojen mukainen ja toinen tämän kaavan peilikuvan mukainen.
Näin ollen kumpaakin kaavaa tarvitaan raseemisen prostaglandiinin määrittämiseksi. Katso Nature 212, 38 (1966) mitä tulee prostag-landiinien stereokemiaan.
Yllä olevissa ja seuraavissa kaavoissa tarkoittaa katkoviivasidos syklopentaanirenkaaseen, että substituentit ovat alfakonfiguraa-tiossa, so. syklopentaanirenkaan tason alapuolella. Syklopentaani-renkaasta lähtevät paksut tummat viivat tarkoittavat, että substituentit ovat betakonfiguraatiossa, so. syklopentaanirenkaan tason yläpuolella. Sivuketjuhydroksiryhmä hiiliatomissa C-15 yllä on alfakonfiguraatiossa.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on siten aikaansaada uusia farmakologisesti käyttökelpoisia prostaglandiinin Έ>2 analogeja, tai näiden farmaseuttisesti hyväksyttäviä suoloja, joilla on kaava
XX
/ i R, OH OH 1 jossa ja R2 tarkoittavat vetyä, metyyliä tai etyyliä, ja jossa korkeintaan toinen näistä on vety.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä optisesti aktiiviselle tai raseemiselle yhdisteelle, jolla on kaava » 3 59791
O
γΛ
<At R2 (ID
/ !*i
0H OH
jossa ja R^ tarkoittavat samaa kuin yllä, suoritetaan peräkkäin seuraavat reaktiot: a) hydroksyylivedyt korvataan tetrahydropyranyyliryhmillä; b) laktonioksoryhmä pelkistetään hydroksiryhmäksi; c) Wittig-alkylointi suoritetaan käyttäen kaavan Hai-(CH2)^-COOH^ mukaista yhdistettä, jossa Hai on bromi tai kloori; d) 9-hydroksiryhmä hapetetaan oksoryhmäksi; ja e) tetrahydropyranyylioksiryhmät muutetaan hydroksiryhmiksi.
Kaikilla tämän keksinnön mukaisilla uusilla prostaanihappoanalo-geilla on yksi tai kaksi metyyli- tai etyylisubstituenttia C-16-hiiliatomissa, so. hydroksyyli-substituoidun C-15-hiiliatomin vieressä olevassa hiiliatomissa. Siten näitä uusia prostaanihappo-analogeja voidaan tarkoituksenmukaisesti nimittää 16-metyylipros-taglandiineiksi, 16-etyyliprostaglandiineiksi, 16,16-dimetyyli-prostaglandiineiksi, 16,16-dietyyliprostaglandiineiksi tai 16-metyyli-16-etyyliprostaglandiineiksi, esim. 16-metyyli-PGE2, 16-etyyli-PGE2, 16,16-dimetyyli-PGE2, 16,16-dietyyli-PGE2, 16-metyyli-16-etyyli-PGE2 ja niin edelleen.
Kuten yllä selostetuilla luonnollisilla Prostaglandiineilla on näillä uusilla 16- tai 16,16-di-substituoiduilla prostaglandiini-analogeilla useita asymmetriakeskuksia. Luonnollisissa prostag-landiineissa havaittujen lisäksi esiintyy asymmetriakeskus C-16-hiiliatomissa, kun tämä hiiliatomi on monosubstituoitu kuten 16-metyyli- tai 16-etyyli-PG-yhdisteissä. Yhdisteellä 16-metyyli-PGE2 on siksi kaksi C-16-epimeeriä, joilla kummallakin on sama konfiguraatio muissa asymmetriakeskuksissa kuin luonnollisella yhdisteellä PGE2, so. alfa sivuketjulle kohdassa C-8 ja alfa hydroksyyleille kohdassa C-ll ja C-15.
Yhdiste PGE2 ja sen farmakologisesti hyväksyttävät suolat ovat erittäin tehokkaita aikaansaamaan erilaisia biologisia vaikutuksia.
* 4 59791 Tästä syystä nämä yhdisteet ovat käyttökelpoisia farmakologisiin tarkoituksiin. Katso esim. Bergström et ai., Pharmacol. Rev. 20, 1 (1968) ja siinä esitettyjä viitejulkaisuja. Muutamia näistä biologisista vaikutuksista ovat sileän lihaksen stimulointi, mikä ilmenee esim. testeillä, jotka on suoritettu suikaleilla marsun syk-kyräsuolesta, kanin pohjukaissuolesta tai gerbo-jyrsijän paksusuolesta; muita sileitä lihaksia stimuloivien aineiden tehostumisena; rasvan pilkkoutumista estävänä vaikutuksena, mikä ilmenee vastakkaisuutena epinefriinin aiheuttamalle vapaiden rasvahappojen mobilisaatiolle tai glyseriinin spontaanin vapautumisen ehkäisemisenä rottien eristetyistä rasvapehmusteista; vatsaerityksen ehkäisynä mikä ilmenee koirissa, joiden vatsaeritystä on stimuloitu ruoalla tai histamiiniruiskeella; aktiviteettina keskushermostolliseen järjestelmään; verihiutaleiden kiinnitarttuvuuden vähenemisenä, mikä ilmenee verihiutaleiden takertumisena lasiin, ja erilaisten fysikaalisten stimulanssien, esim. valtimovamman ja erilaisten biokemiallisten stimulanssien, esim. ADP:n, STP:n serotoniinin, trombiinin ja kollageenin aikaansaaman verihiutaleiden kasautumisen ja veritukoksen muodostumisen ehkäisynä; ja ihon uudiskasvun ja sarveistumisen kiihottumisena, joka ilmenee sikiökautisten kananpoi-kasten ja rottien nahkajaokkeiden viljelmään lisättäessä.
Näistä biologisista vaikutuksista johtuen ovat tunnetut prostaglandiini käyttökelpoisia tutkittaessa, ehkäistäessä, säädettäessä tai lievitettäessä hyvin suurta lukumäärää tauteja ja ei-toivottuja fysiologisia olotiloja linnuissa ja nisäkkäissä, ihminen mukaanluettuna, hyödyllisissä kotieläimissä, lemmikkieläimissä ja eläintarhalajikkeissa sekä laboratorioeläimissä, esim. hiirissä, rotissa, kaneissa ja apinoissa.
PGE-yhdisteet ovat käyttökelpoisia nisäkkäissä, ihminen mukaanluettuna, nenäsuihkeina. Tähän tarkoitukseen yhdisteitä käytetään noin 10 yug - 10 mg:n suuruisina annoksina per ml farmakologisesti sopivaa nestemäistä apuainetta tai aerosolisuihkeena, kumpaakin ulkonaista käyttöä varten. Tässä sovellutuksessa ja seuraavissa suositaan alempaa raja-annosta ihmisille ja suurempaa kotieläimille, esim. hevosille ja lehmille.
PGE-yhdisteet ovat käyttökelpoisia nisäkkäille, ihminen mukaanluettuna ja tietyille hyödyllisille eläimille, esim. koirille ja sioille, 5 59791 liiallisen vatsahapon erityksen vähentämiseksi ja säätämiseksi, vatsa-suoliseudun haavanmuodostuksen vähentämiseksi tai välttämiseksi ja vatsasuoliseudussa jo esiintyvien haavautumien parantumisen nopeuttamiseksi. Tätä tarkoitusta varten ruiskutetaan yhdisteitä verisuonen sisäisesti, ihon alle tai lihakseen ruiskeannoksena joka on välillä noin 0,1 ^ug ja noin 500 ^ug per kg kehon painoa minuutissa tai päivittäisenä kokonaisannoksena suihkeena, joka on välillä noin 0,1 ja noin 20 ^,ug per kg kehon painoa päivässä, tarkan annoksen riippuessa potilaan tai eläimen iästä, painosta ja kunnosta sekä antotiheydestä ja -tavasta.
PGE-yhdisteet ovat käyttökelpoisia milloin tahansa halutaan ehkäistä verihiutaleiden muodostumista, vähentää verihiutaleiden tarttuvuutta ja poistaa tai ehkäistä veritukoksien muodo s tiimistä nisäkkäissä, ihminen mukaanluettuna, kaneissa ja rotissa. Nämä yhdisteet ovat käyttökelpoisia käsiteltäessä ja ehkäistäessä esim. sydänlihas-infarkteja, käsiteltäessä ja ehkäistäessä leikkauksen jälkeistä tukosta, leikkauksen jälkeisten suonisiirrännäisten ammottamisen edistämiseksi ja käsiteltäessä sellaisia olotiloja kuin valtimon haurauskovetustautia, pikkuvaltimoiden kovettumista, rasvaverisyy-destä johtuvaa veren puutteellista hyytymistä ja muita kliinisiä olotiloja, joissa piilevä taudinsyy on yhteydessä lipoiditasapainot-tomuuteen tai veren liikarasvaisuuteen. Näihin tarkoituksiin näistä yhdisteistä annetaan järjestelmällisesti, esim. laskimonsisäisesti, ihon alle, lihakseen ja pitanpiaikaista vaikutusta varten steriileinä siirrännäisinä. Nopeaa vaikutusta varten, erityisesti onnettomuustapauksessa, suositaan laskimonsisäistä antotapaa. Annoksia, jotka ovat välillä noin 0,005 ja noin 20 mg per kg ruhon painoa päivässä käytetään, tarkan annoksen riippuessa eläimen tai potilaan iästä, painosta ja kunnosta sekä antotiheydestä ja -tavasta.
PGE-yhdisteet ovat erityisen käyttökelpoisia veren, verituotteiden, veren korvikkeiden ja muiden sellaisten nesteiden lisäaineita, joita käytetään keinotekoisessa eristettyjen kehon osien, esim. jäsenten ja elinten, ulkopuolisessa kierrossa ja läpivalutuksessa, riippumatta siitä ovatko nämä vielä kiinni alkuperäisessä kehossa, erotettu siitä tai säilytetäänkö niitä siirtoa varten tai onko ne jo siirretty uuteen kehoon. Näiden kiertojen ja läpivalutuksien aikana kiinnitarttuneet verihiutaleet pyrkivät tukkeamaan verisuonet ja kierrätyslaitteiston osia. Näiden yhdisteiden läsnäolo 6 59791 ehkäisee tämän tukkeutumisen. Tätä tarkoitusta varten yhdistettä lisätään asteittain tai yhtenä tai useampana annoksena kiertävään vereen, luovuttavan eläimen vereen, läpivalutettuun kehon osaan, joka on kiinni tai irrotettu, saajaan tai kahteen tai kaikkiin näistä muuttumattomana kokonaisannoksena, joka on noin 0,001-10 mg per litra kiertävää nestettä. Näitä yhdisteitä käytetään erityisen edullisesti laboratorioeläimissä, esim. kissoissa, koirissa, kaneissa, apinoissa ja rotissa näihin tarkoituksiin uusien menetelmien ja menettelytapojen kehittämiseksi elin- ja jäsensiirtoja varten.
PGE-yhdisteet ovat erityisen tehokkaita sileitä lihaksia stimuloivia aineita ja ne ovat myös erittäin vaikuttavia tehostamaan muita tunnettuja sileitä lihaksia stimuloivia aineita, esim. syöksysynny-tysaineita,. esim. oksitosiinia ja erilaisia torajyväalkaloideja näiden johdannaiset ja analogit mukaanluettuna. Sen vuoksi esim.
PGE2 on käyttökelpoinen korvaamaan tai käytettäväksi yhdessä tavallista pienemmän määrän kanssa näitä tunnettuja sileitä lihaksia stimuloivien aineiden kanssa, esim. lievittämään suolistolamaannusoi-reita tai säätämään tai ehkäisemään velton kohdun verenvuotoa abortin tai synnytyksen jälkeen, avustamaan istukan ulostyöntymi-sessä ja lapsivuoteuden aikana. Jälkimmäistä tarkoitusta varten PGE-yhdistettä annetaan laskimonsisäisenä ruiskeena välittömästi abortin tai synnytyksen jälkeen annoksena joka on välillä noin 0,01 ja noin 50 ^ug per kg kehon painosta minuutissa, kunnes haluttu vaikutus on saatu. Seuraavat annokset annetaan laskimonsisäisesti, ihon alle tai lihakseen lapsivuoteuden aikana ruiskeannokse-na, joka on välillä 0,01 ja 2 mg per kg kehon painosta päivässä, tarkan annoksen riippuessa potilaan tai eläimen iästä, painosta ja kunnosta.
PGE-yhdisteet ovat käyttökelpoisia oksitokiinin sijasta aikaansaamaan työntöä tiineissä naaraseläimissä, ihminen mukaanluettuna, lehmissä, lampaissa ja sioissa määräaikana tai sen lähellä tai kantavissa eläimissä, joissa sikiö on kuollut kohtuun noin 20 viikosta määräaikaan. Tätä tarkoitusta varten yhdistettä ruiskutetaan laskimonsisäisesti 0,01-50 ^ug per kg kehon painosta minuutissa kunnes synnytyksen toinen vaihe on päättynyt tai päättymäisillään, so. sikiön ulospuristuminen. Nämä yhdisteet ovat erityisen käyttökelpoisia, kun naaras on yksi tai kaksi viikkoa myöhässä ja luonnollinen synnytys ei ole vielä alkanut tai 12-60 tuntia sen jälkeen 7 59791 kun kalvot ovat murtuneet ja luonnollinen synnytys ei ole vielä alkanut. Vaihtoehtoinen antotapa on suun kautta.
PGE-yhdisteet ovat käyttökelpoisia säädettäessä 1 isääntymiskiertoa munasolua tuottavissa nisäkkäissä, ihminen mukaanluettuna ja eläimissä, kuten apinoissa, rotissa, kaneissa, koirissa, karjassa ja sentapaisessa. Sanonnalla munasoluja tuottavia naarasnisäkkäitä tarkoitetaan eläimiä, jotka ovat tarpeeksi sukukypsiä tuottamaan munasoluja, mutta eivät niin vanhoja että säännöllinen munasolun tuotto on päättynyt.
Kuten yllä on mainittu, ovat PGE-yhdisteet vaikuttavia epinefriinin aikaansaaman vapaiden rasvahappojen mobilisaation vasta-aineita.
Tähän tarkoitukseen nämä yhdisteet ovat käyttökelpoisia kokeellisessa lääketieteessä sekä in vivo että in vitro suoritettuja tutkimuksia varten nisäkkäillä, ihminen mukaanluettuna, kaneilla ja rotilla, joiden tarkoituksena on johtaa sellaisten sairauksien ymmärtämiseen, ehkäisyyn, oireiden lievittämiseen ja parantamiseen, joihin liittyy epänormaali lipidimobilisaatio ja korkea vapaiden rasvahappojen pitoisuus, esim. sokeritauti, suonisairaudet ja kilpirauhasen liikatoiminta.
PGE-yhdisteet edistävät ja nopeuttavat ihosolujen ja sarveisaineen kasvua eläimissä, ihminen mukaanluettuna, hyödyllisissä kotieläimissä, lemmikkieläimissä, eläintarhalajikkeissa ja laboratorioeläi-missä. Tämän vuoksi nämä yhdisteet ovat käyttökelpoisia edistettäessä ja nopeutettaessa ihon paranemista, joka on vahingoittunut, esim. palovammoista, haavoista ja ruhjeista sekä leikkauksen jälkeen. Nämä yhdisteet ovat myös käyttökelpoisia edistettäessä ja nopeutettaessa iho-omakudossiirrännäisten·tarttumista ja kasvua, erityisesti pienten syvien (Davis) siirräännäisten tarttumista ja kasvua, jotka on tarkoitettu peittämään ihottomia alueita jälkeenpäin tapahtuvalla ulospäin suunnatulla kasvulla pikemminkin kuin välittömästi sekä hidastamaan samakudossiirrännäisten hylkimistä.
Näissä tarkoituksissa näitä yhdisteitä annetaan edullisesti ulkonaisesti siinä kohdassa, joka on lähellä sitä kohtaa, jossa solun halutaan kasvavan tai sarveisaineen muodostuvan, edullisesti aerosoli-nesteenä tai hyvin hienona jauhesuihkeena, samajännitteisenä vesi-liuoksena märkäsiteiden ollessa kysymyksessä tai pesunesteenä, 8 59791 voiteena tai vaahtona yhdessä tavanomaisten farmaseuttisesti hyväksyttävien laimennusaineiden kanssa. Joissakin tapauksissa, esimerkiksi kun huomattavia nestemääriä on menetetty, kuten laajoissa palovammoissa tai muista syistä johtuvista ihonmenetyksistä, on järjestelmällinen anto edullinen, esim. laskimonsisäisenä ruiskeena erikseen tai yhdessä tavanomaisten veren, plasman tai näiden korvikkeiden ruiskeiden kanssa. Vaihtoehtoisia antotapoja ovat ihon alle tai lihakseen lähelle tilaa, suun kautta, kielen alle, poskeen, peräsuoleen tai emättimeen. Tarkka annostus riippuu sellaisista tekijöistä, kuin antotavasta ja kohteen iästä, painosta ja kunnosta. Nämä prostaglandiinit ovat erityisesti ulkonaista käyttöä varten käyttökelpoisia yhdessä antibioottien, esimerkiksi genta-mysiinin, neomysiinin, polymyksiinin B, basitrisiinin, spektinomy-siinin ja oksitetrasykliinin kanssa yhdessä muiden bakteerienvastais-ten aineiden kanssa, esim. mafenidivetykloridin, sulfadiatsiinin, furatsoliumkloridin ja nitrofuratsonin kanssa, sekä kortikoidistereoi· dien kanssa, esim. hydrokortisonin, prednisolonin, metyylipredniso-lonin ja fluprednisoIonin kanssa, joita kutakin käytetään yhdistelmässä siinä tavanomaisessa väkevyydessä joka soveltuu sen käyttöön yksinään.
Uudet kaavan I mukaiset 16- ja 16,16-disubstituoidut PGE2-tyyppi-set yhdisteet aikaansaavat kukin yllä PGE-yhdisteille selostetut biologiset vaikutukset ja kukin näistä uusista yhdisteistä on näin ollen käyttökelpoinen yllä selostettuihin vastaaviin tarkoituksiin ja käytetään näihin tarkoituksiin samalla tavoin kuin yllä on selostettu.
Tunnetut PGE-yhdisteet aikaansaavat tasaisesti monia biologisia vaikutuksia alhaisinakin annoksina. Esimerkiksi PGE^ ja PGE2 aikaansaavat kumpikin verisuonilamausta ja sileiden lihasten kiihottumista samalla kun niillä on antilipolyyttinen vaikutus. Näillä tunnetuilla prostaglandiineilla on myös moniin tarkoituksiin sopimattoman lyhyt biologinen vaikutusaika. Kaavan I mukaiset uudet pros-taglandiinianalogit sen sijaan ovat olennaisesti paljon spesifisem-piä mitä tulee niiden kykyyn aikaansaada prostaglandiinin tapaisia biologisia vaikutuksia ja niillä on olennaisesti pidempi biologinen vaikutusaika. Näin ollen jokainen näistä uusista prostaglandii-nianalogeista on käyttökelpoinen korvike jollekin vastaavalle yllä mainitulle tunnetulle prostaglandiinille ainakin yhteen farma- 9 59791 kologiseen tarkoitukseen, joka yllä on mainittu jälkimmäiselle sekä on yllättäen ja odottamatta paljon käyttökelpoisempi tähän tarkoitukseen, koska sillä on erilainen ja paljon kapeampi biologinen vaikutusalue kuin tunnetulla prostaglandiinilla ja on sen vuoksi paljon spesifisempi vaikutukseltaan sekä aikaansaa vähemmän ja pienempiä ei-toivottuja sivuvaikutuksia kuin tunnettu prostaglandiini. Pidentyneen vaikutuksensa ansiosta voidaan lisäksi käyttää harvempia ja pienempiä annoksia uutta prostaglandiinianalogia halutun tuloksen saavuttamiseksi.
Tämän keksinnön mukaisten uusien yhdisteiden, erityisesti yllä määriteltyjen suosittujen yhdisteiden toinen etu verrattuna tunnettuihin prostaglandiineihin on, että nämä uudet yhdisteet voidaan antaa tehokkaasti suun kautta, kielen alle, emättimeen, poskeen tai peräsuoleen tavanomaisten laskimonsisäisten, lihkaseen tai ihon alle annettujen ruiskeiden lisäksi, jotka yllä on mainittu käytetyn tunnettujen prostaglandiinien yhteydessä. Nämä ominaisuudet ovat edullisia koska ne mahdollistavat näiden yhdisteiden pitoisuuksien pitämisen tasaisena kehossa harvemmilla, lyhyemmillä ja pienemmillä annoksilla ja tekevät mahdolliseksi, että potilas itse ottaa lääkkeen.
Kaavan I mukaiset 16- ja 16,16-di-substituoidut PGE2-tyyppiset yhdisteet käytetään yllä selostettuihin tarkoituksiin vapaan hapon muodossa tai farmakologisesti hyväksyttävän suolan muodossa.
Näiden kaavan I mukaisten yhdisteiden yllä selostettuihin tarkoituksiin käyttökelpoiset farmakologisesti hyväksyttävät suolat on muodostettu farmakologisesti hyväksyttävillä metallikationeilla, ammonium-, amiinikationeilla tai kvaternäärisillä ammoniumkatio-neilla.
Erityisen edullisia metallikationeja ovat alkalimetallit, esimerkiksi litium, natrium ja kalium sekä maa-alkalimetallit, esim. magnesium ja kalsium, joskin muiden metallien, esim. aluminiumin, sinkin ja raudan kationiset muodot sisältyvät keksinnön piiriin.
«
Farmakologisesti hyväksyttäviä amiinikationeja ovat primääriset, sekundääriset ja tertiääriset amiinit. Esimerkkejä sopivista amiineista ovat metyyliamiini, dimetyyliamiini, trimetyyliamiini, etyyli- ; 59791 10 amiini, dibutyyliamiini, tri-isopropyyliamiini, N-metyyliheksyyli- amiini, dekyyliamiini, dodekyyliamiini, allyyliamiini, krotyyli- amiini, syklopentyyliamiini, disykloheksyyliamiini, bentsyyliamii- ni, dibentsyyliamiini, a-fenyylietyyliamiini, β-fenyylietyyliamiini, etyleenidiamiini, dietyleenitriamiini ja sentapaiset alifaattiset, sykloalifaattiset ja aralifaattiset amiinit, joissa on korkeintaan noin 18 atomia, kuten myös heterosykliset amiinit, esimerkiksi pi- peridiini, morfOliini, pyrrolidiini, piperatsiini ja näiden alempi- « • alkyylijohdannaiset, esimerkiksi 1-metyylipiperidiini, 4-etyyli-morfoliini, 1-isopropyylipyrrolidiini, 2-metyylipyrrolidiini, 1,4-dimetyylipiperatsiini, 2-metyylipiperidiini.ja sentapaiset, kuten myös sellaiset amiinit, jotka sisältävät vesiliukoisia tai hydrofii-lisia ryhmiä, esimerkiksi mono-, di- ja trietanoliamiini, etyyli-dietanoliamiini, N-butyylietanoliamiini, 2-amino-l-butanoli, 2-amino-2-etyyli-l,3-propaanidioli, 2-amiini-2-metyyli-l-propanoli, tri(hydroksimetyyli)aminometaani, N-fenyylietanoliamiini, N-(p-tert-amyylifenyyli)dietanoliamiini, galaktamiini, N-metyyli-glukamiini, N-metyyliglykosamiini, efedriini, fenyyliefriini, epinefriini, prokaiini ja sentapaiset.
Esimerkkejä sopivista farmakologisesti hyväksyttävistä kvaternää-risistä ammoniumkationeista ovat tetrametyyliammonium, tetraetyyli-ammonium, bentsyylitrimetyyliammonium, fenyylitrietyyliammonium ja sentapaiset. Kuten yllä on selostettu, annetaan kaavojen I-VI mukaisia yhdisteitä eri tavoin eri tarkoituksiin, esimerkiksi laskimonsisäisesti, lihakseen, ihon alle, suun kautta, emättimeen, peräsuoleen, poskeen, kielen alle, ulkonaisesti ja steriileinä siirrännäisinä pitkäaikaista vaikutusta varten.
Steriilit samajännitteiset vesiliuokset ovat edullisia laskimonsi-säistä ruisketta varten. Ihon alle tai lihakseen annettavaa ruisketta varten käytetään hapon tai suolan steriilejä liuoksia tai suspensioita vesipitoisissa tai vedettömissä väliaineissa. Tabletteja, kapseleita ja nestemäisiä valmisteita, kuten siirappeja, eliksiirejä ja yksinkertaisia liuoksia tavanomaisten farmaseuttisten kantaja-aineiden kanssa käytetään suun kautta tapahtuvaa kielen alle ottoa varten. Peräsuoleen tai emättimeen tapahtuvaa antoa varten käytetään alalla tunnetulla tavalla valmistettuja puikkoja.
11 59791
Kudossiirrännäisiä varten käytetään steriiliä tablettia tai sili-konikumikapselia tai muuta esinettä, joka sisältää tai on impregnoitu aineella.
Kaavan I mukaiset 16- ja 16,16-di-substituoidut PGE2-tyyppiset yhdisteet valmistetaan alla selostetuilla reaktioilla ja menetelmillä.
Kaavan I mukaisia uusia 16-alkyyli- ja 16,16-dialkyyli-PGE2~tyyppi-siä happoja valmistetaan reaktiokaavoissa A ja B esitetyillä reak-tiovaiheilla. Reaktiokaavoissa A ja B tarkoittavat ja R2 vetyä, metyyliä tai etyyliä, edellyttäen että ainakin toinen ryhmistä R.
O 1 ia R2 ei ole vety; R3 on (1) .. n-(t)s **C \ / ' ^ossa T on 1-4 hiili-
atomia sisältävä alkyyli, 7-10 hiiliatomia sisältävä fenyylialkyyli tai nitro ja s on 0-5, edellyttäen, että korkeintaan kaksi T-ryhmää tarkoittaa muuta kuin alkyyliä ja että hiiliatomien kokonaislukumäärä ryhmissä T ei ylitä 10 hiiliatomia; nrf~jL~^C0OR
“C 4 ' jossa R4 on 1-4 hiiliatomia sisältävät alkyyli; ^ (T)s jossa T ja s tarkoittavat samaa kuin yllä, tai (4) asetyyli; R^ on vety, THP on tetrahydropyranyyli ja tarkoittaa hydroksyy-liryhmän sitoutumista alfa- tai beta-konfiguraatiossa.
12 59791
REAKTIOKAAVA A
/° /0’ /) ;«Λ "Λ r\ —) XX—} ex —> r^CHnOCHg / >CH20CH3 , \)HaOCH3 OH OR OR 3
III IV V
Λ K
X —* ä, —*
T >ch2oh / CHO
/ / OR j OR3
VI VII
.0 ,0 :°Λ -> ?Λ ->
' 0 ' OH
OR3 OR ,
VIII IX
?Λ
OH OH
II
13 59791
REAKTIOKAAVÄ B
Λ — ' ; 1 ', °ι
()H OH C/T H P OTUF
X
II
J"
Q \ HO
CU^ CGr^V” / : Ki / : Ki
OTHP OTHP OTHP OTHP
XI XII
O .
^^v^^COQh
. OTHP OTHP
XIII
\/ VC~^cooh oh' oij XIV (=1) 14 59791
Reaktiokaavasta A ilmenee ne vaiheet, jotka tarvitaan kaavojen III-IX mukaisten välituotteiden ja siten kaavan II bisyklisen laktoonidiolin valmistamiseksi.
Välituotteena olevan bisyklisen laktonidiolin, jolla on kaava r<
n-C5Hl:L
• 1
OH CH
valmistus on aikaisemmin selostettu E.J. Corey'n toimesta aikakausjulkaisussa J.Am.Chem.Soc. 91, 5675 (1969), sekä myöhemmin osoitettu optisesti aktiivisessa muodossa E.J. Corey'n et ai. toimesta aikakausjulkaisussa J.Am.Chem.Soc. 92, 397 (1970). Tämän välituotteen reagoittaminen yhdisteiksi PGE2, joko raseemisessa tai optisesti aktiivisessa muodossa, on esitetty näissä julkaisuissa.
Reaktiokaavassa A olevan kaavan III mukainen jodolaktooni on alalla tunnettu (katso Corey et ai, yllä). Se on saatavana joko raseemisessa tai optisesti aktiivisessa (+ tai -) muodossa. Raseemisia tuotteita varten käytetään raseemista muotoa. Prostaglandiineille, joilla on luonnollinen konfiguraatio, käytetään vasemmalle kiertävää muotoa (-).
Kaavan IV mukaisella yhdisteellä (reaktiokaava A) on 4-asemassa R^O-ryhmä, jossa R^ tarkoittaa samaa kuin yllä. Valmistettaessa kaavan IV mukaista yhdistettä, korvaamalla 4-asemassa olevan hyd-roksyyliryhmän vety asyyliryhmällä R^, käytetään alalla sinänsä tunnettuja menetelmiä. Näin ollen saatetaan aromaattinen happo, jolla on kaava R^OH, jossa R^ tarkoittaa samaa kuin yllä, esimerkiksi bentsoehappo, reagoimaan kaavan III mukaisen yhdisteen kanssa vettä poistavan aineen, esim. rikkihapon, sinkkikloridin tai fosforyyliklo-ridin kanssa; tai sitten käytetään kaavan (R^^0 mukaisen aromaattisen hapon anhydridiä, esim. bentsoeanhydridiä.
Edullisesti saatetaan kuitenkin asyylihalidi, esim. R^Cl, esimerkiksi bentsoyylikloridi, reagoimaan kaavan III mukaisen yhdisteen kanssa vetykloridia huuhtelevan aineen, esim. tertiäärisen amiinin, 15 59791 kuten pyridiinin, trietyyliamiinin ja sentapaisen läsnäollessa. Reaktio suoritetaan vaihtelevissa olosuhteissa käyttäen alalla sinänsä tunnettuja menetelmiä. Yleensä käytetään hellävaraisia olosuhteita, esim. 20-60°C, jolloin reagoivat aineet saatetaan kosketukseen nestemäisessä väliaineessa, esim. pyridiiniylimäärässä tai inertissä liuottimessa kuten bentseenissä, tolueenissa tai kloroformissa. Asylointiainetta käytetään joko stökiometrisessä määrin tai ylimäärin.
Esimerkkeinä ryhmästä ovat seuraavat saatavina happoina (R^OH), anhydrideinä ((R^^O) tai asyyliklorideina (R^Cl): bentsoyyli; substituoitu bentsoyyli, esim. (2-, 3- tai 4-)-metyylibentsoyyli, (2-, 3- tai 4-)etyylibentsoyyli, (2-, 3- tai 4-)isopropyylibentscyyli, (2,, 3- tai 4-)tert-butyylibentsoyyli, 2,4-dimetyylibentsoyyli, 3.5- dimetyylibentsoyyli, 2-isopropyylitoluyyli, 2,4,6-trimetyyli-bentsoyyli, pentametyylibentsoyyli, a-fenyyli-(2-, 3- tai 4-)toluyy- li), (2-, 3- tai 4-)fenetyylibentsoyyli, (2-, 3- tai 4-)nitrobentso-yyli, (2,4-, 2,5- tai 3,5-)dinitrobentsoyyli, 3,4-dimetyyli-2-nitrobentsoyyli, 4,5-dimetyyli-2-nitrobentsoyyli, 2-nitro-6-fene-tyylibentsoyyli, 3-nitro-2-fenetyylibentsoyyli; monoesteröity 0 0 9
" ” C—O—C H
ftaloyyli, esim. “9f”°“CH3' isoftaloyyli, esim. 0 2 5 ^
O KJ
w tai tereftaloyyli, esim. -C-r >-C-0-C4Hg; (1- tai 2-)naftoyyli; substituoitu naftoyyli, esim. (2-, 3-, 4-, 5-, 6- tai 7-)metyyli-l-naftoyyli, (2- tai 4-)etyyli-l-naftoyyli, 2-isopropyyli-l-naftoyy-li, 4,5-dimetyyli-l-naftoyyli, 6-isopropyyli-4-metyyli-l-naftoyyli, 8-bentsyyli-l-naftoyyli, (3-, 4-, 5- tai 8-)nitro-l-naftoyyli, 4.5- dinitro-l-naftoyyli, (3-, 4-, 6-, 7- tai 8-)metyyli-l-naftoyyli, 4-etyyli-2-naftoyyli ja (5- tai 8-)nitro-2-naftoyyli; ja asetyyli.
Sen vuoksi voidaan käyttää bentsoyylikloridia, 4-nitrobentsoyyli-kloridia, 3,5-dinitrobentsoyylikloridia ja sentapaisia, so. R-jCl-yhdisteitä, jotka vastaavat yllä mainittuja R^-ryhmiä. Jos asyyli-kloridia ei ole saatavana, valmistetaan se vastaavasta haposta ja fosforipentakloridista, kuten alalla on tunnettua. Reagenssi R^OH, ^R3^2° tai R3C'*L eivät edullisesti sisällä suuria estäviä substituent-teja, esim. tert-butyyliä molemmissa niissä rengashiiliatomeissa, jotka ovat karbonyyliä sitovan paikan vieressä.
16 59791
Kaavan V mukainen yhdiste saadaan sen jälkeen poistamalla jodi kaavan IV yhdisteestä käyttäen reagenssia, joka ei reagoi laktooni-renkaan tai OR^-ryhmän kanssa, esim. sinkkipölyä, natriumhydridiä, hydratsiini-palladiumia, vetyä ja Raney-nikkeliä tai platinaa ja sentapaisia. Erityisen suosittu on tributyylitinahydridi bentsee-nissä noin 25°C:ssa käyttäen 2,2'-atsobis-(2-metyylipropionitrii-liä) alkuunpanevana aineena.
Kaavan VI mukainen yhdiste aikaansaadaan demetyloimalla kaavan V mukainen reagenssi, joka ei vaikuta OR^-ryhmään, esimerkiksi boori-tribromidilla tai -trikloridillä. Reaktio suoritetaan edullisesti inertissä liuottimessa noin 0-5°C:ssa.
Kaavan VII mukainen yhdiste saadaan hapettamalla kaavan VI ryhmä CH2OH-ryhmäksi -CHO ja välttämällä laktoonirenkaan hajottamista. Käyttökelpoisia tähän tarkoitukseen ovat dikromaattirikkihappo, Jones-reagenssi, lyijytetra-asetaatti ja sentapaiset. Erityisen edullinen on Collins'in reagenssi (pyridiini-CrO^) noin 0-10°C:ssa.
Kaavan VIII mukainen yhdiste saadaan Wittig-alkyloimalla kaavan VII mukainen yhdiste käyttäen dimetyyli-2-oksoheptyylifosfonaatin natriumjohdannaista. Trans-enonilaktooni saadaan stereospesifi-sesti (katso D.H. Wadsworth et ai., J.Org.Chem.Vol. 30, p. 680 (1965)).
Kaavan IX mukainen yhdiste saadaan alfa- ja beta-isomeerien seoksena pelkistämällä kaavan VIII mukainen yhdiste. Tähän pelkistykseen käytetään jotakin tunnettua ketonista karbonyyli-pelkistysainetta, joka ei pelkistä esteri- tai happoryhmiä tai hiili-hiili-kaksois-sidoksia, kun jälkimmäinen ei ole toivottava. Esimerkkejä näistä ovat metalliboorihydridit, erityisesti natrium-, kalium- ja sinkki-boorihydridit, litium (tri-tert-butoksi)aluminiumhydridi, metalli-trialkoksiboorihydridit, esim. natriumtrimetoksiboorihydridi, litiumboorihydridi, di-isobutyylialuminiumhydridi ja, kun hiili-hiili-kaksoissidospelkistys ei ole mikään ongelma, boraanit, esim. disiamyyliboraani.
Konfiguraatioltaan luonnollisten PG-tyyppisten yhdisteiden valmistamiseksi erotetaan kaavan IX mukainen haluttu alfa-muoto beta-isomeeristä piigeelikromatografiän avulla.
17 59791
Kaavan II mukainen yhdiste saadaan sen jälkeen deasyloimalla kaavan IX mukainen yhdiste alkalimetallikarbonaatilla, esim. metano-lissa olevalla kaliumkarbonaatilla noin 25°C:ssa.
Reaktiokaavassa B on esitetty kaavan II mukaisten yhdisteiden reagoittamista kaavan XIV mukaisiksi PGE2~tyyppisiksi yhdisteiksi.
Bis(tetrahydropyranyyli)eetteri X saadaan reagoittamalla kaavan II dioli dihydropyraanin kanssa inertissä liuottimessa, esim. di-kloorimetaanissa happaman kondensoimisaineen, kuten p-tolueenisul-fonihapon läsnäollessa. Dihydropyraania käytetään ylimäärin, edullisesti 4-10 kertaa teoreettinen määrä. Reaktio on tavallisesti täydellinen 15-30 minuutissa 20-30°C:ssa.
Laktoli XI saadaan pelkistämällä kaavan X laktoni pelkistämättä 13,14-etyleeniryhmää. Tätä tarkoitusta varten valmistetaan di-isobutyylialuminiumhydridi. Pelkistys suoritetaan edullisesti lämpötilassa, joka on välillä -60 ja -70°C.
Kaavan XII yhdiste saadaan Wittig-reaktiolla käyttäen Wittig-rea-genssia, joka on saatu 4-karboksibutyylitrifenyylifosfoniumbromi-dista ja natriumdimetyylisulfiiyylikarbamidista, yhdessä kaavan XI laktolin kanssa noin 25°C:ssa. Tämä kaavan XII mukainen yhdiste on välituotteena valmistettaessa PGE2-tyyppistä tuotetta.
Kaavan XIV PGE2-tyyppisten yhdisteiden valmistamiseksi hapetetaan yhdisteen PGF2 (kaava XII) bis(tetrahydropyranyyli)eetteri 9-hydroksiasemassa, edullisesti Jones-reagenssilla. Lopuksi tetra-hydropyranyyliryhmät korvataan vedyllä hydrolysoimalla.
Kun kaavan XII mukaisen yhdisteen valmistamiseksi käytetty Wittig-reagenssi on karbonihappoesteri, so. fosfoniumhalidin kaava on Br (CgHj.) (CH2) 4COOR7, jossa Rj tarkoittaa 1-8 hiiliatomia sisältävää alkyyliä.
Ιβ 59791
Keksinnön mukaisella menetelmällä valmistetut lopulliset kaavan XIV mukaiset yhdisteet saatetaan reagoimaan farmakologisesti hyväksyttäviksi suoloiksi neutraloimalla ne sopivilla määrillä vastaavaa epäorgaanista tai orgaanista emästä, jotka esim. vastaavat yllä mainittuja kationeja ja amiineja. Nämä reaktiot suoritetaan jollakin niistä lukuisista alalla tunnetuista menetelmistä, joita käytetään epäorgaanisten, so. metalli- tai ammonium-suolojen, amiinihappoadditiosuolojen ja kvaternääristen ammonium-suolojen valmistamiseksi. Menetelmän valinta riippuu osaksi kyseessä olevan valmistettavan suolan liukoisuusominaisuuksista. Epäorgaanisten suolojen ollessa kysymyksessä on tavallisesti edullista liuottaa happo veteen, joka sisältää stökiometrisen määrän hydroksidia, karbonaattia tai bikarbonaattia, joka vastaa haluttua epäorgaanista suolaa. Käyttämällä siten esim. natriumhydroksidia, natriumkarbonaattia tai natriumbikarbonaattia saadaan natriumsuolan liuos. Veden haihduttaminen tai kohtuullisen polariteetin omaavan veteen sekoittuvan liuottimen lisäys, esim. alemman alkanolin tai alemman alkanonin lisäys, antaa kiinteän epäorgaanisen suolan, jos tämä muoto on haluttu.
Amiinisuolan valmistamiseksi liuotetaan kaavan XIV happo sopivaan liuottimeen, jolla on joko kohtuullinen tai alhainen polariteetti. Esimerkkejä edellisestä ovat etanoli, asetoni ja etyyliasetaatti. Esimerkkejä jälkimmäisestä ovat etyylieetteri ja bentseeni. Vähintään stökiometrinen määrä haluttua kationia vastaavaa amiinia lisätään sen jälkeen tähän liuokseen. Jos haluttu suola ei saostu, saadaan se tavallisesti kiinteään muotoon lisäämällä sekoittuvaa liuotinta, jolla on alhainen polariteetti tai haihduttamalla. Jos amiini on suhteellisen haihtuva, voidaan ylimäärä helposti poistaa haihduttamalla. Näitä haihtuvia amiineja käytetään edullisesti stökiometrisessä määrin.
Suoloja, joissa kationi on kvaternäärinen ammonium, valmistetaan sekoittamalla happo stökiometriseen määrään vastaavaa kvaternääris-tä ammoniumhydroksidia vesiliuoksessa, minkä jälkeen vesi haihdutetaan.
Keksintöä selostetaan alla lähemmin esimerkkien avulla.
Kaikki lämpötilat ovat Celsius-asteita.
19 59791
Infrapuna-absorptiospektrit on mitattu mallia 421 olevalla Perkin-Elmer-infrapunaspektrofotometrillä. Laimentamattomia näytteitä on käytetty, jollei muuta sanota.
NMR-spektrit on mitattu Varian A-60 spektrofotometrillä deuterokloro-formiliuoksissa käyttäen tetrametyylisilaania sisäisenä standardina (downfield).
Massaspektriarvot on saatu Consolidated Electrodynamic Corporation1 in valmistamalla mallia 21-110 B High Resolution massaspektrometrilla.
Tässä yhteydessä käytettynä suolaliuos tarkoittaa natriumkloridin kyllästettyä vesiliuosta.
Valmistus 1 3a-bentsoyyljoksi-5a-hydroksi-4-jodi-2g-metoksimetyylisyklopentaani-etikkahappo γ-laktooni (kaava IV: R^ on bentsoyyli)
Viitataan reaktiokaavaan A. Seokseen, jossa on optisesti aktiivista vasemmalle kiertävää (-) jodolaktoonia III (E.J. Corey et ai, J.Am.Chem.Soc.Vol. 92, p. 397 (1970), 75 g) 135 ml:ssa kuivaa pyridiiniä typpiatmosfäärissä lisätään 30,4 ml bentsoyylikloridia jäähdyttäen lämpötilan pitämiseksi noin 20-40°C:ssa. Sekoitusta jatketaan vielä 30 min. Noin 250 ml tolueenia lisätään ja seos väkevöidään alennetussa paineessa. Jäännös liuotetaan yhteen litraan etyyliasetaattia, pestään 10 %:sella rikkihapolla, suolaliuoksella, natriumbikarbonaatin kyllästetyllä vesiliuoksella ja suolaliuoksella. Etyyliasetaattiliuös kuivataan natriumsulfaatilla ja väkevöidään alennetussa paineessa, jolloin saadaan 95 g öljyä.
Öljyn kiteyttäminen antaa otsikon yhdisteen, sulamispiste 84-86°C; /ä_7D + 7° (CHC13), infranpunakirjoabsorptioita arvoissa 1768, 1722, 1600, 1570, 1490, 1275, 1265, 1180, 1125, 1090, 1060, 1030 ja 710 cm ja NMR-huippuja (ydinmagneettinen resonanssi) arvoissa 2,1-3,45, 3,3, 3,58, 4,38, 5,12, 5,51, 7,18-7,58 ja 7,83-8,05 5.
Valmistuksen 1 mukaista menetelmää seuraten saatetaan optisesti aktiivinen kaavan III jodilaktoni reagoimaan kaavan IV yhdisteeksi käyttäen bentsoyylikloridin sijasta R^Cl-reagenssia, jossa R^ on substituoitu bentsoyyli, esim. (2-, 3- tai 4-)metyylibentsoyyli, (2-, 3- tai 4-)etyylibentsoyyli, (2-, 3- tai 4-)isopropyylibentsoyy-li, (2-, 3- tai 4-)tert-butyylibentsoyyli, 2,4-dimetyylibentsoyyli, 20 59791 3, 5-dimetyylibentsoyyli, 2-isopropyylitoluyyli, 2,4,6-trimetyyli-bentsoyyli, pentametyylibentsoyyli, a-fenyyli-(2-, 3- tai 4-)toluyy-li, 2-, 3- tai 4-fenetyylibentsoyyli, 2-, 3- tai 4-nitrobentsoyyli, (2,4-, 2,5- tai 3,5-)dinitrobentsoyyli, 3,4-dimetyyli-2-nitro-bentsoyyli, 4,5-dimetyyli-2-nitrobentsoyyli, 2-nitro-6-fenetyyli-bentsoyyli, 3-nitro-2-fenetyylibentsoyyli; monoesteröity ftaloyyli, 8 9 9 esim fj'0-CH3, isoftaloyyli, esim. C-0-C2H5 tai terefta- '0 „ -s-ö 0 [.—^ o / loyyli, esim. / C-O-C^Hg? (1- tai 2-)naftoyyli; substituoi- tu naftoyyli, esim. (2-, 3-, 4-, 5-, 6- tai 7-)metyyli-1-naftoyyli, (2- tai 4-)etyyli-1-naftoyyli, 2-isopropyyli-l-naftoyyli, 4,5-dimetyyli-l-naftoyyli, 6-isopropyyli-4-metyyli-l-naftoyyli, 8-bentsyyli-l-naftoyyli, (3-, 4-, 5- tai 8-)nitro-l-naftoyyli, 4,5-dinitro-l-naftoyyli, (3-, 4-, 6-, 7- tai 8-)metyyli-1-naftoyyli, 4-etyyli-2-naftoyyli, ja (5- tai 8-)nitro-2-naftoyyli? sekä asetyyli.
Seuraamalla valmistuksen 1 mukaista menetelmää, mutta korvaamalla optisesti aktiivinen kaavan III mukainen jodolaktooni tämän kaavan mukaisella raseemisella yhdisteellä ja sen peilikuvalla sekä käyttämällä joko bentsoyylikloridia tai kutakin yllä selostettua R^Cl-reagenssia, saadaan vastaava raseeminen kaavan IV mukainen yhdiste.
Valmistus 2 3a-bentsoyylioksi-5a-hydroksi-2B-metoksimetyylisyklopentaanietikka-happo γ-laktoni (kaava V; on bentsoyyli)
Viitataan reaktiokaavaan A. Liuokseen, jossa on optisesti aktiivista kaavan IV mukaista bentsoksiyhdistettä (valmistus 1, 60 g) 240 ml:ssa kuivaa bentseeniä, lisätään 2,2'-atsobis-(2-metyylipro-pionitriiliä) noin 60 mg. Seos jäähdytetään 15°C:een ja siihen lisätään liuosta, jossa on 75 g tributyylitinahydridiä 600 mlrssa eetteriä, sekoittaen ja sellaisella nopeudella, että saadaan jatkuva reaktio noin 25°C:ssa. Kun reaktio on ohutkerroskromatografiän mukaan täydellinen väkevöidään seos alennetussa paineessa öljyksi, öljy sekoitetaan 600 ml:aan Skellysolvea B (isomeerisiä heksaaneja) ja 600 ml:aan vettä sekä sekoitetaan 30 min. Tuotteen sisältävä vesikerros erotetaan ja siihen lisätään 450 ml etyyliasetaattia ja riittävästi kiinteää natriumkloridia vesifaasin kyllästämiseksi. Etyyliasetaattikerros, joka nyt sisältää tuotteen, erotetaan, kuiva- 21 59791 taan magnesiumsulfaatilla ja väkevöidään alennetussa paineessa öljyksi, 39 g otsikon yhdistettä. Analyyttinen näyte antaa /”ct7D -99° (CHCl.j) ; infrapuna-absorptioita arvoissa 1775, 1715, 1600, 1585, 1490, 1315, 1275, 1180, 1110, 1070, 1055, 1025 ja 715 cm-1? NMR-huippuja arvoissa 2,15-3,0, 3,25, 3,34, 4,84-5,17, 5,17-5,4, 7,1-7,5 ja 7,8-8,05 6; sekä massaspektrihuippuja arvoissa 290, 168, 105 ja 77.
Seuraamalla valmistuksen 2 mukaista menetelmää saatetaan kukin valmistusta 1 seuraava optisesti aktiivinen tai raseeminen kaavan IV yhdiste reagoimaan vastaavaksi optisesti aktiiviseksi tai rasee-miseksi kaavan V yhdisteeksi.
Valmistus 3 3a-bentsoyylioksi-5a-hydroksi-2g-hydroksimetyylisyklopentaanietikka-happo γ-laktoni (kaava VI; on bentsoyyli).
Viitataan reaktiokaavaan A. Kylmään (0-5°C) liuokseen,jossa on laktoonia V (valmistus 2, 20 g) 320 mlrssa metyleenikloridia typpi-atmosfäärin alla, lisätään liuosta, jossa on 24,8 ml booritribro-midia 320 ml:ssa dikloorimetaania, tipottain ja voimakkaasti sekoittaen 50 min aikana 0-5°C:ssa. Sekoitusta ja jäähdytystä jatketaan tunnin ajan. Kun reaktio ohutkerroskromatografiän mukaan on päättynyt lisätään varovasti liuosta, jossa on natriumkarbonaattia (78 g monohydraattia) 200 ml:ssa vettä. Seosta sekoitetaan 0-5° C:ssa 10-15 min, kyllästetään natriumkloridilla ja etyyliasetaatti-kerros erotetaan. Vesikerroksen lisäuutokset etyyliasetaatilla yhdistetään pääetyyliasetaattiliuokseen. Yhdistetyt liuokset puhdi-tetaan suolaliuoksella, kuivataan natriumsulfaatilla ja väkevöidään alennetussa paineessa öljyksi, 18,1 g otsikon yhdistettä. Analyyttisen näytteen sp. on 116-118°C; /\7D “80° (CHCl^), infran-punaspektriabsorptioita arvoissa 3460, 1735, 1708, 1600, 1580, 1490, 1325, 1315, 1280, 1205, 1115, 1090, 1070, 1035, 1025, 730 ja 720; ja NMR-huippuja arvoissa 2,1-3,0, 3,58, 4,83-5,12, 5,2-5,45, 7,15-7,55 ja 7,8-8,0 ö.
Seuraamalla valmistuksen 3 mukaista menetelmää saatetaan kukin valmistusta 2 seuraava optisesti aktiivinen tai raseeminen kaavan V mukainen yhdiste reagoimaan vastaavaksi optisesti aktiiviseksi tai raseemiseksi kaavan VI mukaiseksi hydroksimetyyliyhdisteeksi.
22 59791
Valmistus 4 3α-bentsoyylioks i- 2β-karboks ialdehydi-5a-hydroksi-syklopentaani-etikkahappo γ-lakkoni (kaava VII; R3 on bentsoyyli)
Viitataan reaktiokaavaan A. Seokseen, jossa on 150 ml kuivaa di-kloorimetaania ja Collins'in reagenssia (J.C. Collins et ai., Tetrahedron Lett. 3363 (1968), 28 g) noin 10°C:ssa typpiatmosfäärin alla, lisätään voimakkaasti sekoittaen kylmää (10°C) liuosta, jossa on optisesti aktiivista hydroksimetyylilaktonia VI (valmistus 3, 5,0 g) 150 ml:ssa dikloorimetaania. Viiden minuutin pituisen lisäsekoituksen jälkeen lisätään noin 100 ml kuivaa bentseeniä, seos suodatetaan ja liuos väkevöidään alennetussa paineessa. Tilavuus saatetaan noin 150 ml:ksi bentseenillä. Kaavan VII mukaisen otsikon yhdisteen liuosta käytetään suoraan.
Väkevöimällä bentseeniliuos alennetussa paineessa saadaan samanlaisesta ajosta öljy, joka eetterin kanssa hierrettynä antaa optisesti aktiivisen kaavan VII yhdisteen kiteitä, sp. 115°C (hajoaa); NMR-huippuja arvoissa 1,8-3,7, 4,9-5,2, 5,54-5,77, 7,2-7,6, 7,7-8,0 ja 9,8 <5.
Menettelemällä kuten valmistuksessa 4 saatetaan kukin valmistusta 3 seuraava optisesti aktiivinen tai raseeminen kaavan VI' hydroksi-metyyliyhdiste reagoimaan vastaavaksi optisesti aktiiviseksi tai raseemiseksi kaavan VII aldehydiksi, jossa R^ on jokin valmistuksen 1 jälkeen lueteltu R^-ryhmä, esim. 2-metyylibentsoyyli, pentametyy-libentsoyyli, 2,5-dinitrobentsoyyli, monometyyliftaloyyli, 1-naftoyyli, asetyyli tai sentapainen.
Valmistus 5
Dimetyyli-2-okso-3-metyy^iheptyylifosfonaatti, CH3(CH^)3-CH(CH3)-^-CH^-P(OCH3)2 n-Butyylilitiumia (150 ml) lisätään hitaasti liuokseen, jossa on dimetyylimetyylifosfonaattia (25,6 g) 475 ml:ssa tetrahydrofuraa-nia (THF) noin -65°C:ssa. Seokseen lisätään liuosta, jossa on ra-seemista etyyli-2-metyyliheksanoaattia (18,4 g) 50 ml:ssa THF, ja saatua seosta sekoitetaan -70°C:ssa 2 tuntia. Sen jälkeen lisätään 16 ml etikkahappoa ja seos väkevöidään alennetussa paineessa. Jäännös sekoitetaan dikloorimetaanin (noin 400 ml) ja veden (noin 50 ml) kanssa, ravistetaan ja erotetaan. Orgaaninen faasi kuiva- 23 59791 taan magnesiumsulfaatilla ja väkevöidään. Tislaus antaa 16,7 g otsikon yhdistettä, kp. 126-12900/1 mm.
Menettelemällä kuten valmistuksen 5 menetelmässä, mutta korvaamalla raseeminen etyyli-2-metyyliheksanoaatti 2-metyyliheksaanihapon (+) ja (-) isomeerien etyyliestereillä (katso P.A. Levene et. ai., J.Biol.Chem. 70, 211 (1926) ja 84, 571 (1929)) saadaan vastaavat optisesti aktiiviset (+) ja (-) otsikkoyhdisteet.
Samoin menettelemällä kuten valmistuksen 5 menetelmässä, mutta korvaamalla etyyli-2-metyyliheksanoaatti optisesti aktiivisella tai ra- seemisella etyyli-2-etyyliheksanoaatilla saadaan vastaavat kaavan
0 Q
CH3 (CH2) 2~CH (C2H5) -C-CH2~P (OCH-j) 2 mukaiset optisesti aktiiviset tai raseemiset fosfonaatit, so. otsikon yhdisteen homologeja, joissa 3-metyyliryhmä on korvattu 3-etyyliryhmällä.
Valmistus 6 3a-bentsoyylioksi-5a-hydroksi-28-(3-okso-4-metyyli-trans-l-oktenyyli) la-syklopentaanietikkahappo Y-laktoni (kaava VIII; R2 on vety, R1 on metyyli ja R3 on bentsoyyli)
Viitataan reaktiokaavaan A. Liuosta, jossa on raseemista dimetyyli- 2-okso-3-metyyliheptyylifosfonaattia (valmistus 5, 7,9 g) 36 ml: ssa THF, lisätään sekoittaen kylmään (5°C) natriumhydridin suspensioon (55 %, 1,62 g) 180 ml:ssa THF. Sen jälkeen reaktioseosta sekoitetaan noin 25°C:ssa 2,5 tuntia ja jäähdytetään -10°C:een. Seokseen lisätään optisesti aktiivisen aldehydin VII ( valmistus 4, 108 ml) bentseeniliuosta. 1,5 tunnin jälkeen lisätään 1,8 ml etikkahappoa ja THF tislataan tyhjössä. Jäännös liuotetaan etyyliasetaattiin ja liuos pestään suolaliuoksella, kuivataan natrium-sulfaatilla ja väkevöidään alennetussa paineessa. Piigeelillä kro-matografoimalla käyttäen 25-30 %:sta etyyliasetaattia Skellysolvessa B (isomeerisia heksaaneja) eluointia varten, saadaan kaavan VIII mukaisen otsikon yhdisteen C-16-epimeerit erotetuksi.
Menettelemällä kuten valmistuksen 5 menetelmässä, käyttäen optisesti aktiivista aldehydiä VII, mutta korvaamalla raseeminen fosfonaatti kummallakin valmistusta 5 seuraavilla optisesti aktiivisilla (+) ja (-) fosfonaateilla, saadaan vastaavat optisesti aktiiviset kaavan VIII yhdisteet.
24 59791
Seuraamalla valmistuksen 6 menetelmää, mutta korvaamalla aldehydi VII molemmilla optisesti aktiivisilla tai raseemisilla kaavan VII aldehydeillä, jotka on selostettu valmistuksen 4 jälkeen, ja käyttäen joko optisesti aktiivisia tai raseemisia fosfonaatteja, jotka seuraavat valmistusta 5, saadaan vastaavia kaavan VIII yhdisteitä, joissa R^ vastaa R^-ryhmää kaavan VII aldehydissä. Näin ollen, kuten valmistuksessa 6, antaa kukin optisesti aktiivinen kaavan VIII i aldehydi raseemisen fosfonaatin kanssa reagoitettuna diastereo-isomeeriparin, so. kaavan VIII 16-epimeerejä, jotka ovat erotettavissa ammattimiehelle tunnetuilla menetelmillä, esim. piigeelikroma-tografiällä. Optisesti aktiivisen fosfonaatin kanssa reagoitettuna antaa kukin optisesti aktiivinen aldehydi vastaavan optisesti aktiivisen yhdisteen VIII. Raseemisen fosfonaatin kanssa reagoitettuna antaa kukin raseeminen kaavan VII aldehydi kaksi paria kaavan VIII rasemaatteja, jotka ovat erotettavissa erillisiin raseemisten yhdisteiden pareihin sinänsä tunnetuilla menetelmillä esim. piigeelikro-matografiällä. Optisesti aktiivisen fosfonaatin kanssa reagoitettuna antaa kukin raseeminen aldehydi diastereoisomeeriparin, jotka ovat erotettavissa, esim. piigeelikromatografiällä.
Samoin seuraamalla valmistuksen 6 menetelmää, mutta korvaamalla di-metyyli-2-okso-3-metyyliheptyylifosfonaatti valmistuksen 5 jälkeen selostetulla optisesti aktiivisella tai raseemisella dimetyyli-2-okso-3-etyyliheptyylifosfonaatilla ja reagoittamalla nämä fosfo-naatit valmistuksen 4 jälkeen selostetuilla optisesti aktiivisilla tai raseemisilla kaavan VII aldehydeillä, saadaan vastaavia optisesti aktiivisia tai raseemisia kaavan VIII yhdisteitä, joissa R£ on vety, on etyyli ja R^ on sama kuin R^-ryhmä välituotealdehy-dissä.
Valmistus 7 3a-bentsoyylioksi-5a-hydroksi-2B-(3a-hydroksi-4-metyyli-trans-l-oktenyyli)-la-syklopentaanietikkahappo γ-laktoni (kaava IX; R2 on vety, R-^ on metyyli, on bentsoyyli ja tarkoittaa alfaa)
Viitataan reaktiokaavaan A. Liuosta, jossa on ketonin VIII 16-epi-meerejä (valmistus 6, 2,75 g) 14 mlrssa 1,2-dimetoksietaania, lisätään seokseen, jossa on sinkkikloridista (vedetön, 4,94 g) ja natriumboorihydridistä (1,12 g) valmistettua sinkkiboorihydridiä 48 ml:ssa kuivaa 1,2-dimetoksietaania, sekoittaen ja jäähdyttäen -10°C:een. Sekoitusta jatketaan 2 tuntia 0°C:ssa ja vettä (7,8 ml) 25 59791 lisätään varovasti, minkä jälkeen lisätään 52 ml etyyliasetaattia. Seos suodatetaan ja suodate erotetaan. Etyyliasetaattiliuos pestään suolaliuoksella, kuivataan natriumsulfaatilla ja väkevöidään alennetussa paineessa vastaavien kaavan IX 15-alfa- ja 15-beta-isomeerien seokseksi. Yhdisteet saatetaan alttiiksi kromatografiälle piigeelipilarissa, eluoidaan etyyliasetaatilla kaavan IX mukaisten otsikon yhdisteiden 15-alfa- (vähemmän polaarinen) ja 15-beta-isomeerien erottamiseksi.
Valmistuksen 7 menetelmän mukaisesti saatetaan valmistuksen 6 jälkeen selostetuista optisesti aktiivisista tai raseemisista fosfonaateis-ta johdetut optisesti aktiiviset tai raseemiset kaavan VIII ketonit, jossa R.j on bentsoyyli, reagoimaan vastaaviksi optisesti aktiivisiksi tai raseemisiksi kaavan IX hydroksi-yhdisteiksi.
Samoin saatetaan valmistuksen 7 mukaisesti kukin valmistuksen 6 jälkeen selostettu optisesti aktiivinen tai raseeminen kaavan VIII ketoni, jossa on muu kuin bentsoyyli, reagoimaan vastaaviksi kaavan IX 3'a- ja 3'β-hydroksiyhdisteiksi, säilyttäen kaavan VIII ketonin R^-ryhmä.
Samoin valmistuksen 7 menetelmän mukaisesti saatetaan kukin valmistuksen 6 jälkeen selostettu optisesti aktiivinen tai raseeminen kaavan VIII mukainen 4'-etyyliketoni, reagoimaan vastaaviksi kaavan IX 4'-etyylihydroksiyhdisteiksi.
Valmistus 8 3a,5a-dihydroksi-2 β-(3a-hydroksi-4-metyyli-trans-l-oktenyyli)-la-syklopentaanietikkahappo γ-laktoni (kaava II; R2 on vety ja R^ metyyli)
Viitataan reaktiokaavaan A. Kaliumkarbonaattia (0,79 g) lisätään kaavan IX C-16-alfa- ja beta-epimeeristen alfa-hydroksiyhdisteiden (valmistus 7, 2,2 g) liuokseen 25 mlrssa metanolia ja seosta sekoitetaan tunnin ajan noin 25°C:ssa. Sen jälkeen lisätään 80 ml kloroformia ja seos suodatetaan sekä orgaaninen jae väkevöidään alennetussa paineessa. Jäännös otetaan dikloorimetaaniin ja liuos pestään suolaliuoksella. Orgaanisen faasin väkevöiminen antaa jäännöksen, jota hierotaan Skellysolve B:n kanssa, väkevöidään sen jälkeen vastaaviksi sekoitetuiksi C-16-alfa- ja beta-epimeerisiksi kaavan XIV otsikon mukaisiksi 15-alfa-yhdisteiksi, 1,2 g.
26 59791
Valmistuksen 8 menetelmän mukaisesti saatetaan kukin esimerkin 3 jälkeen selostettu optisesti aktiivinen tai raseeminen kaavan IX hydroksiyhdiste, jossa on bentsoyyli, reagoimaan vastaavaksi optisesti aktiiviseksi tai raseemiseksi kaavan II mukaiseksi otsik-koyhdisteeksi.
Samoin valmistuksen 8 menetelmän mukaisesti, mutta korvaamalla kaavan IX yhdisteet kullakin valmistuksen 7 jälkeen selostetulla optisesti aktiivisella tai raseemisella kaavan IX yhdisteellä, jossa on muu kuin bentsoyyli, saatetaan mainitut yhdisteet reagoimaan vastaaviksi optisesti aktiivisiksi tai raseemisiksi kaavan II mukaisiksi otsikkoyhdisteiksi.
Samoin valmistuksen 8 menetelmän mukaisesti, mutta käyttämällä kaavan IX 4'-etyylihydroksiyhdisteitä, so. joissa R^_ on etyyli, saadaan vastaavia optisesti aktiivisia tai raseemisia kaavan II otsikkoyh-disteitä, joissa R2 on vety ja R^ on etyyli.
Valmistus 9 3a, 5a -dihydroksi-2g-(3a-hydroksi-4-metyyli-trans-l-oktenyyli)-lg-syklopentaanietikkahappo γ-laktoni, 3,3'-bis(tetrahydropyranyyli)-eetteri (kaava X; R2 on vety ja R1 on metyyli)
Viitataan reaktiokaavaan B. Liuosta, jossa on kaavan II dioleja (valmistus 8, 1,3 g), 4,25 ml dihydropyraania ja 0,019 g p-tolueeni-sulfonihappoa 35 ml:ssa dikloorimetaania, sekoitetaan noin 25°C:ssa 30 min. Liuos pestään kaliumbikarbonaattiliuoksella, kuivataan ja väkevöidään alennetussa paineessa, jolloin saadaan kaavan X otsikkoyhdisteitä, 2,7 g.
Valmistuksen 9 menetelmän mukaisesti saatetaan kukin valmistuksen 8 jälkeen selostettu optisesti aktiivinen tai raseeminen kaavan II yhdiste reagoimaan vastaavaksi optisesti aktiiviseksi tai raseemiseksi kaavan X yhdisteeksi, esim. niiksi, joissa R2 on vety ja on joko metyyli tai etyyli.
Valmistus 10 3g, 5g-dihydroksi-2.g- (3g-hydroksi-4-metyyli-trans-l-oktenyyli)-lg-syklopentaaniasetaldehydi γ-laktoli, 3,3'-bis(tetrahydropyranyyli)-eetteri (kaava XI: R2 on vety, on metyyli ja ^ on alfa tai beta)
Viitataan reaktiokaavaan B. Di-isobutyylialuminiumhydridiä (2,6 ml) 27 59791 25 ml:ssa tolueenia, lisätään tipottain kaavan X tetrahydropyra-nyylieetterien (valmistus 9, „ 2,7 g) sekoitettuun liuokseen 30 ml:ssa tolueenia, jäähdytettynä -70°C:een. Sekoitusta jatketaan -70°C :ssa 30 min, minkä jälkeen lisätään varovasti liuosta, jossa on 12 ml THF ja 6 ml vettä. Seos suodatetaan ja suodate pestään suolaliuoksella, kuivataan ja väkevöidään kaavan XI otsikkoyhdis-teiden alfa- ja beta-hydroksi-isomeerien seokseksi, 2,4 g, joiden infrapunaspektcL ei osoita mitään laktoniabsorptiota.
Valmistuksen 10 menetelmän mukaisesti saatetaan kukin valmistuksen 9 jälkeen seostettu optisesti aktiivinen tai raseeminen kaavan X yhdiste reagoimaan vastaavaksi optisesti aktiiviseksi tai raseemiseksi kaavan XI yhdisteeksi.
Valmistus 11 16-metyyli-PGF2a, 11,15-bis(tetrahydropyranyyli)-eetteri (kaava XII: R2 tarkoittaa vetyä ja on metyyli
Viitataan reaktiokaavaan B. 4-karboksibutyylitrifenyylifosfonium-bromidia (5,94 g) lisätään liuokseen, jossa on natriumhydridistä (60 %, 0,90 g) ja 19 ml:sta dimetyylisulfoksidia (DMSO) valmistettua natriumdimetyylisulfynyylikarbanidia ja seosta sekoitetaan 20 min noin 25°C:ssa. Tähän reagenssiin lisätään tipottain kaavan XI laktoleja (valmistus 10, 2,4 g) 4 ml:ssa DMSO. Seosta sekoitetaan noin 25°C:ssa 16tuntia, laimennetaan sen jälkeen noin 30 mlrlla bentseeniä. Tähän lisätään tipottain kaliumvetysulfaatin (3,64 g) liuosta 30 mltssa vettä jäähdyttäen ja sekoittaen. Orgaaninen kerros erotetaan, pestään vedellä, kuivataan ja väkevöidään alennetussa paineessa. Jäännös kromatografoidaan piigeelillä käyttäen kloroformin ja metanolin seosta (10:1) eluointiin, jolloin saadaan kaavan XII yhdisteitä 1,5 g.
Valmistuksen 11 menetelmän mukaisesti saatetaan kukin valmistuksen 10 jälkeen selostettu optisesti aktiivinen tai raseeminen kaavan XI yhdiste reagoimaan vastaavaksi optisesti aktiiviseksi tai raseemiseksi kaavan XII yhdisteeksi.
Samoin valmistuksen 11 menetelmän mukaisesti, mutta korvaamalla 4-karbok-sibutyylitrifenyylifosfoniumbromidi muilla kaavan
Br(CgH^)(CH2)^COOR^ mukaisilla yhdisteillä, joissa R^ ei tarkoita ainoastaan vetyä vaan myös 1-8 hiiliatomia sisältävää alkyyliä, ku- 59791 28 ten tässä on määritelty, saadaan vastaavia kaavan XII yhdisteitä, joissa Rg on 1-8 hiiliatomia sisältävä alkyyli.
Valmistus 12 * 16-metyyli-PGE2, 11,15-bis(tetrahydropyranyyli)-eetteri (kaava XIII, R2 tarkoittaa vetyä ja R.| on metyyli
Viitataan reaktiokaavaan B. Liuokseen, jossa on kaavan XII 16-me-tyyli-PGF2a:n bis(tetrahydropyranyylieetteriä) (valmistus 11, 0,9 g) 13 ml:ssa asetonia -20°C:ssa, lisätään tipottain 1,0 Jones-reagens-sia (2,1 g kromi-anhydridiä, 6 ml vettä ja 1,7 ml väkevöityä rikkihappoa) . 15 min sekoittamisen jälkeen lisätään 1 ml 2-propanolia, sekoitetaan lisää ja sen jälkeen lisätään 35 ml vettä. Liuos ravistetaan kolmella dikloorimetaaniannoksella, orgaaniset uutteet yhdistetään, kuivataan ja väkevöidään alennetussa paineessa. Jäännös kromatografoidaan piigeelillä, jolloin saadaan fraktio, joka ohutkerroskromatografiän mukaan sisältää kaavan XIII otsikkoyhdis-teitä, 0,5 g.
Valmistuksen 12 menetelmän mukaisesti saatetaan kukin valmistuksen 11 jäi keen selostettu optisesti aktiivinen tai raseeminen kaavan XII yhdiste reagoimaan vastaavaksi optisesti aktiiviseksi tai raseemi-seksi kaavan XIII yhdisteeksi. Siten saadaan esim. yhdisteen 16-metyyli-PGE2 11,15-bis(tetrahydropyranyyli)eetteri, metyyliesteri, so. kaava XIII, jossa R2 on vety ja R^ ja R^ tarkoittavat metyyliä. Samoin saadaan yhdisteen 16-etyyli-PGE2 11,15-bis(tetrahydropyranyyli) eetteri, so. kaava XIII, jossa R2 ja R^_ tarkoittavat vetyä ja R^ on etyyli.
Esimerkki l 16-metyyli-PGE2 (kaava XIV: R2 tarkoittaa vetyä ja R^ on metyyli)
Viitataan reaktiokaavaan B. Liuosta, joka on valmistettu kaavan XIII dieetteristä (esimerkki 9, 0,5 g) 2 mltssa THF ja 20 ml:ssa 67 %:sta (vesipitoista) etikkahappoa, pidetään 40°C:ssa 2 tuntia. Liuotin poistetaan alennetussa paineessa ja jäännös kromatografoidaan piigeelillä käyttäen kloroformin ja metanolin (10:1) seosta eluointiin. Jakeet, jotka ohutkerroskromatografiän mukaan sisältävät haluttua tuotetta, yhdistetään ja väkevöidään, jolloin saadaan kaavan xiv mukaista otsikon yhdistettä, 0,17 g. TMS-johdannaisen suurerotuskyky-massaspektri: M+-c,Hno/ 497,2582.
o 1J
* 29 59791
Esimerkin 1 menetelmän mukaisesti saatetaan kukin valmistuksen 12 jälkeen selostettu optisesti aktiivinen tai raseeminen kaavan XIII yhdiste reagoimaan vastaaviksi optisesti aktiivisiksi tai ra-seemisiksi kaavan XIV yhdisteiksi. Siten saadaan esim. 16-metyyli-PGE2, metyyliesteriä, so. kaava XIV, jossa R2 on vety ja ja Rj tarkoittavat metyyliä. Samoin saadaan 16-etyyli-PGE2, so. kaava XIV,jossa R2 ja R^ tarkoittavat vetyä ja R^ on etyyli.
Valmistus 13
Dimetyyli-2-okso-3,3-dimetyyliheptyylifosfonaatti, 9 9 ch3(ch2)3-c(ch3)2-c-ch2-p(och3)2 n-Butyylilitiumia (400 ml) lisätään hitaasti liuokseen, jossa on dimetyylimetyylifosfonaattia (73,7 g) 1,3 litrassa THF noin -66° C:ssa. Seokseen lisätään liuosta, jossa on etyyli-2,2-dimetyyli-heksanoaattia (53 g) 150 ml:ssa THF ja saatua seosta sekoitetaan -70°C:ssa 2 tuntia. Sen jälkeen lisätään 46 ml etikkahappoa ja seos väkevöidään alennetussa paineessa. Jäännös sekoitetaan dikloo-rimetaanin (noin 1,2 1) ja veden (noin 150 ml) annoksien kanssa, ravistetaan ja erotetaan. Orgaaninen faasi kuivataan magnesium-sulfaatilla ja väkevöidään. Tislaus antaa otsikon yhdistettä 41,6 g, kp. 117-120°C/1 mm.
Valmistuksen 13 menetelmän mukaan, mutta korvaamalla etyyli-2,2-di-metyyliheksanoaatti etyyli-2,2-dietyyliheksanoaatilla tai etyyli-2-etyyli-2-metyyliheksanoaatilla, saadaan vastaavia fosfonaatteja, so. dimetyyli-2-okso-3,3-dietyyliheptyylifosfonaattia ja dimetyyli- 2-okso-3-metyyli-3-etyyliheptyylifosfonaattia.
Valmistus 14 3a-bentsoyylioksi-5a-hydroksi-25(3-okso-4,4-dimetyyli-trans-l-oktenyyli)-la-syklopentaanietikkahappo γ-laktoni (kaava VIII: R^ ja tarkoittavat metyyliä ja R3 on bentsoyyli)
Viitataan reaktiokaavaan A. Liuosta, jossa on dimetyyli-2-okso- 3,3-dimetyyliheptyylifosfonaattia (valmistus 13, 11,0 g) 50 ml:ssa THF, lisätään kylmään (5°C) natriumhydridin suspensioon (55 %,
2,26 g) 250 ml:ssa THF ja sekoittaen. Sen jälkeen reaktio-seosta sekoitetaan noin 25°C:ssa 2,5 tuntia ja jäähdytetään -10°C:een. Seos lisätään optisesti aktiivisen aldehydin VII
30 59791 (valmistus 4, 150 ml) bentseeniliuokseen. Puolentoista tunnin jälkeen 2 ml etikkahappoa lisätään ja THF tislataan tyhjössä.
Jäännös liuotetaan etyyliasetaattiin ja liuos pestään suolavedellä, kuivataan natriumsulfaatilla ja väkevöidään alennetussa paineessa. Kromatografointi piigeelillä käyttäen 25-30 %:sta etyyliasetaattia Skellysolvessa B eluointiin, antaa vastaavan optisesti aktiivisen otsikon yhdisteen, 0,6 g, sp. 82-3°C.
Valmistuksen 12 menetelmän mukaan, mutta korvaamalla aldehydi VII kullakin valmistusta 4 seuraavalla optisesti aktiivisella raseemi-sella kaavan VII aldehydillä, saadaan vastaava optisesti aktiivinen tai raseeminen kaavan VIII yhdiste, jossa R^ vastaa R^-ryhmää kaavan VII aldehydissä.
Samoin valmistuksen 14 menetelmän mukaisesti, mutta korvaamalla di-metyyli-2-okso-3,3-dimetyyliheptyylifosfonaatti dimetyyli-2-okso- 3-dietyyliheptyylifosfonaatilla tai dimetyyli-2-okso-3-etyyli-3-metyyliheptyylifosfonaatilla, jota on selostettu valmistuksen 13 jälkeen, saadaan vastaava optisesti aktiivinen tai raseeminen kaavan VII yhdiste, jossa R^ ja R2 kumpikin tarkoittavat etyyliä tai jossa toinen on etyyli ja toinen metyyli.
Valmistus 15 3g-bentsoyylioksi-5q-hydroksi-2 8(3-hydroksi-4,4-dimetyyli-trans-l-oktenyyli)-la-syklopentaanietikkahappo γ-laktoni (kaava IX: R^ ja R2 tarkoittavat metyyliä, R^ on bentsoyyli ja λ, on alfa tai beta)
Viitataan reaktiokaavaan A. Liuosta, jossa on ketonia VIII (valmistus 14, 4,65 g) 30 ml:ssa 1,2-dimetoksietaania, lisätään sinkki-kloridista (vedetön, 7,95 g) valmistetun sinkkiboorihydridin ja nat-riumboorihydridin (1,75 g) seokseen 71 ml:ssa kuivaa 1,2-dimetoksietaania sekoittaen ja jäähdyttäen -10°C:een. Sekoitusta jatketaan 2 tuntia 0°C:ssa ja vettä (12 ml) lisätään varovasti, minkä jälkeen lisätään 25 ml etyyliasetaattia. Seos suodatetaan ja suodate erotetaan. Etyyliasetaattiliuos pestään suolaliuoksella, kuivataan natriumsulfaatilla ja väkevöidään alennetussa paineessa, kaavan IX isomeerien seokseksi. Alfa- ja beta-isomeeriset otsikon yhdisteet erotetaan kromatografoimalla piigeelipilarilla, eluoimalla etyyliasetaatilla, jolloin saadaan 2,1 g alfa-isomeeriä ja 0,4 g beta-iso-meeriä optisesti aktiivisista otsikon yhdisteistä.
31 59791
Valmistuksen 15 menetelmän mukaisesti saatetaan kukin valmistuksen 14 jälkeen selostettu optisesti aktiivinen tai raseeminen kaavan VIII ketoni reagoimaan vastaaviksi kaavan IX hydroksi-yhdisteiksi, säilyttäen kaavan VIII ketonin R^-ryhmä. Siten saadaan kaavan IX hydroksi-yhdisteitä, joissa ja R2 tarkoittavat kumpikin metyyliä tai etyyliä tai jossa toinen on etyyli ja toinen metyyli.
Valmistus 16 3g , 5ct-dihydroksi-2g- (3 -hydroksi-4,4-dimetyyli-trans-l-oktenyyli) -lg-syklopentaanietikkahappo γ-laktoni (kaava II; R^ ja R2 tarkoit-tavat metyyliä)
Viitataan reaktiokaavaan A. Kaliumkarbonaattia (0,72 g) lisätään liuokseen, jossa on optisesti aktiivista kaavan IX alfa-hydroksi-yhdistettä (valmistus 16, 2,1 g) 35 mlrssa metanolia ja seosta sekoitetaan tunnin ajan noin 25°C:ssa. Sen jälkeen lisätään 75 ml kloroformia, seos suodatetaan ja orgaaninen faasi väkevöidään alennetussa paineessa. Jäännös otetaan dikloorimetaaniin ja liuos pestään suolaliuoksella. Orgaanisen faasin väkevöiminen antaa jäännöksen, jota hierretään Skellysolven B kanssa ja väkevöidään sen jälkeen vastaavaksi optisesti aktiiviseksi kaavan II otsikkoyhdis-teeksi, 1,4 g.
Valmistuksen 16 menetelmän mukaan, mutta korvaamalla kaavan IX yhdiste kullakin valmistuksen 7 jälkeen selostetulla optisesti aktiivisella tai raseemisella kaavan IX yhdisteellä, jossa R3 ei tarkoita bentsoyy-liä, saadaan myös vastaava optisesti aktiivinen tai raseeminen kaavan II otsikkoyhdiste. Siten saadaan kaavan II yhdisteitä, joissa R^ ja R2 kumpikin tarkoittavat metyyliä tai etyyliä tai jossa toinen on etyyli ja toinen metyyli.
Valmistus 17 3g , 5g-dihydroksi-2g - (3g-hydroksi-4,4-dimetyyli-trans-l-oktenyyli) -la -syklopentaanietikkahappo γ-laktoni, 3,3'-bis(tetrahydropyranyy-li)-eetteri (kaava X: R-j^ ja R2 tarkoittavat metyyliä)
Viitataan reaktiokaavaan B. Liuosta, jossa on optisesti aktiivista kaavan II diolia (valmistus 16, 1,4 g·), 4,3 ml dihydropyraania ja 0,023 g p-tolueenisulfonihappoa 30 ml:ssa dikloorimetaania, sekoitetaan noin 25°C:ssa 30 min. Liuos pestään kaliumbikarbonaatti-liuoksella, kuivataan ja väkevöidään alennetussa paineessa, jolloin saadaan vastaavaa optisesti aktiivista kaavan X otsikkoyhdistettä, 3,0 g..
32 59791
Valmistuksen 17 menetelmän mukaan saatetaan valmistuksen 16 jälkeen selostettu optisesti aktiivinen tai raseeminen kaavan VII yhdiste reagoimaan vastaaviksi optisesti aktiivisiksi tai raseemisiksi kaavan X yhdisteiksi. Siten saadaan kaavan X yhdisteitä, joissa Rl ja R^ tarkoittavat kumpikin metyyliä tai etyyliä tai jossa toinen on etyyli ja toinen metyyli.
Valmistus 18 3 cif 5a-dihydroksi-2g- (3ct-hydroksi-4,4-dimetyyli-trans-l-oktenyyli) -la-syklopentaaniasetaldehydi γ-laktoli, 3,3'-bis(tetrahydropyranyy-li)-eetteri (kaava XI; R.[ ja R^, tarkoittavat metyyliä ja ^ on alfa tai beta)
Viitataan reaktiokaavaan B. Di-isobutyylialuminiumhydridiä (2,5 ml) 16 ml:ssa tolueenia lisätään tipottain sekoitettuun liuokseen, jossa on optisesti aktiivista kaavan X tetrahydropyranyylieetteriä (valmistus 18, 3,0 g) 25 ml:ssa tolueenia, jäähdytettynä -70°C:een. Sekoitusta jatketaan -70°C:ssa 30 min, minkä jälkeen lisätään varovasti liuosta, jossa on 9 ml THF ja 4,6 ml vettä. Seos suodatetaan ja suodate pestään suolaliuoksella, kuivataan ja väkevöidään vastaavan optisesti aktiivisen kaavan VII otsikkoyhdisteen alfa-ja beta-hydroksisekaisomeereiksi, 2,8 g, ja jonka infranpunakirjossa ei ole mitään laktoniabsorptiota.
Valmistuksen 18 menetelmän mukaisesti saatetaan valmistuksen 17 jälkeen selostetut optisesti aktiiviset tai raseemiset kaavan X yhdisteet reagoimaan vastaaviksi optisesti aktiivisiksi tai raseemisiksi kaavan XI yhdisteiksi.
Valmistus 19 16,16-dimetyyli-PGF_ , 11,15-bis(tetrahydropyranyyli)eetteri (kaava ^ Cx - - - - - — — - XII; R-j ja R2 tarkoittavat metyyliä ja R^ on vety)
Viitataan reaktiokaavaan B. 4-karboksibutyylitrifenyylifosfonium-bromidia (10,5 g) lisätään liuokseen, jossa on natriumhydridistä (60 %, 2,0 g) ja 50 ml:sta DMSO valmistettua natriumdimetyylisulfi-nyylikarbanidia ja seosta sekoitetaan 20 min noin 25°C:ssa. Tähän reagenssiin lisätään tipottain optisesti aktiivista kaavan XI lak-tolia (valmistus 18, 2,8 g) 9 ml:.ssa DMSO. Seosta sekoitetaan noin 25°C:ssa 2 tuntia, laimennetaan sen jälkeen noin 30 ml:11a bentsee-niä. Tähän lisätään tipottain liuosta, jossa on kaliumvetysulfaat-tia (6,4 g) 30 mltssa vettä, jäähdyttäen ja sekoittaen. Orgaaninen „ 59791 33 kerros erotetaan, pestään vedellä, kuivataan ja väkevöidään alennetussa paineessa. Jäännös kromatografoidaan piigeelillä käyttäen kloroformin ja metanolin (10:1) seosta eluointiin,jolloin saadaan vastaavaa optisesti aktiivista kaavan XII yhdistettä 1,6 g.
Valmistuksen 19 menetelmän mukaisesti saatetaan valmistuksen 18 jälkeen selostetut optisesti aktiiviset rai raseemiset kaavan XI yhdisteet reagoimaan vastaaviksi optisesti aktiivisiksi tai raseemisiksi kaavan XII yhdisteiksi.
Valmistus 20 16.16- dimetyyli-PGE?y 11,15-bis(tetrahydropyranyyli)- eetteri (kaava XIII: ja R2 tarkoittavat metyyliä ja on vety)
Viitataan reaktiokaavaan B. Liuokseen, jossa on 16,16-dimetyyli-PGF2a:n optisesti aktiivista kaavan XII bis(tetrahydropyranyyli)-eetteriä (valmistus 19, 0,8 g) 13 ml:ssa asetonia -20°C:ssa, lisätään tipottain 0,88 ml Jones-reagenssia (2,1 g kromianhydridiä, 6 ml vettä ja 1,7 ml väkevöityä rikkihappoa). 15 min sekoituksen jälkeen lisätään 1 ml 2-propanolia, sekoitetaan lisää ja sen jälkeen lisätään 35 ml vettä. Liuos ravistetaan kolmella annoksella di-kloorimetaania, orgaaniset uutteet yhdistetään, kuivataan ja väkevöidään alennetussa paineessa. Jäännös kromatografoidaan piigeelillä, jolloin saadaan jae, joka ohutkerroskromatografiän mukaan sisältää vastaavaa optisesti aktiivista kaavan XIII otsikkoyhdistet-tä, 0,7 g.
Valmistuksen 30 menetelmien mukaisesti saatetaan optisesti aktiiviset tai raseemiset kaavan XII yhdisteet reagoimaan vastaaviksi optisesti aktiivisiksi tai raseemisiksi kaavan XIII yhdisteiksi. Siten saadaan kaavan XIII 16,16-dietyyli- ja 16-etyyli-16-metyyli-PGE2-johdannaisia, joissa R ja R2 tarkoittavat kumpikin metyyliä tai etyyliä tai jossa toinen on etyyli ja toinen metyyli.
Esimerkki 2 16.16- dimetyyli-PGE2 (kaava XIV: R^ ja R2 tarkoittavat metyyliä ja R^ on vety)
Viitataan reaktiokaavaan B. Liuosta, joka on valmistettu optisesti aktiivisesta kaavan XIII dieetteristä (valmistus 20, 0,7 g) 5 ml:ssa THF ja 18 ml:ssa 67 %:sta (vesipitoista) etikkahappoa, pi- 34 59791 detään 40°C:ssa 2 tuntia. Liuotin poistetaan alennetussa paineessa ja jäännös kromatografoidaan piigeelillä käyttäen kloroformin ja metanolin (10:1) seosta eluointiin. Jakeet, jotka ohutkerros-kromatografiän mukaan sisältävät haluttua tuotetta, yhdistetään ja väkevöidään, jolloin saadaan optisesti aktiivista kaavan XIV ot-sikkoyhdistettä, 0,37 g, TMS-johdannaisen suurhajotuskyky massa-kirjo: M+-C7H15, 497,2521.
Esimerkin 2 menetelmän mukaan saatetaan valmistuksen 2 jälkeen selostetut optisesti aktiiviset tai raseemiset kaavan XIII yhdisteet reagoimaan vastaaviksi optisesti aktiivisiksi tai raseemisiksi kaavan XIV yhdisteiksi. Siten saadaan vastaavia 16,16-dietyyli-PGE2~ ja 16-etyyli-16-metyyli-PGF2a~yhdisteitä.
Esimerkki 3 16-metyyli-PGE2~natriumsuola
Liuosta, jossa on 16-meyyli-PGE2:ta, (esimerkki 1, lOO mg) 50 ml:ssa vesi-etanoliseosta (1:1) jäähdytetään 5°C:een ja neutraloidaan yhtä suurella määrällä 0,1-n natriumhydroksidin vesiliuosta. Neutraali liuos haihdutetaan, jolloin saadaan otsikkoyhdistettä.
Valmistuksen 6 menetelmien mukaisesti erotetaan kukin valmistuksen 6 ja esimerkin 1 sekä niiden jälkeen selostettu diastereoisomeeripari, so. C-16-epimeerit, sinänsä tunnetuilla menetelmillä, esim. piigeeli-kromatografiällä. Niillä tuotteilla, joilla on suurin biologinen aktiviteetti biologisessa seulontatestissä, esim. sileän lihaksen liuskatestissä ja eritystä vastustavissa elävässä elimistössä suoritetuissa testeissä, joihin on viitattu yllä, ovat kaikkein käyttökelpoisimmat tässä yhteydessä selostettuihin tarkoituksiin.
Tässä yhteydessä ohutkerroskromatografissa käytetyt liuotinjärjes-telmät sisältävät: A IX Etyyliasetaatti-etikkahappo-2,2,4-trimetyylipentaanivesi (90:20:50:100).
A IX' Etyyliasetaatti, etikkahappo, Skellysolve B (isomeerisiä heksaaneja)-vesi (90:20:50:100).
Katso M. Hamberg ja B Samuelsson, J.Biol.Chem. 241, 257 (1966).
Claims (1)
- 59791 35 Patenttivaatimus Analogiamenetemä farmakologisesti käyttökelpoisten prostaglandiinin analogien, joilla on kaava 0 V. ^"X- COOH / | R2 (I) / I R1 OH 1 OH jossa R^ ja R2 tarkoittavat vetyä, metyyliä tai etyyliä, edellyttäen, että ainakin toinen ryhmistä R^ ja R2 ei tarkoita vetyä, sekä näiden farmaseuttisesti hyväksyttävien suolojen valmistamiseksi, tunnettu siitä, että optisesti aktiiviselle tai raseemi-selle yhdisteelle, jolla on kaava 0 ,°Λ ?2 y (11) ; . rx OH OH jossa R1 ja R2 tarkoittavat samaa kuin yllä, suoritetaan peräkkäin seuraavat reaktiot a) hydroksyylivedyt korvataan tetrahydropyranyyliryhmillä; b) laktonioksoryhmä pelkistetään hydroksiryhmäksi; c) suoritetaan Wittig-alkylointi käyttäen kaavan Hai-(CH2)^-COOH^ mukaista yhdistettä, jossa Hai on bromi tai kloori; d) 9-hydroksiryhmä hapetetaan oksoryhmäksi; ja e) tetrahydropyranyylioksiryhmät muutetaan hydroksiryhmiksi. Analogiförfarande för framställning av farmakologiskt användbara E2 analoger av prostaglandin med formeln 0 V. - ^X-/V/^ COOH ; Ri °H OH
Applications Claiming Priority (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
US13334271A | 1971-04-12 | 1971-04-12 | |
US13334271 | 1971-04-12 | ||
FI101772 | 1972-04-11 | ||
FI101772A FI54293C (fi) | 1971-04-12 | 1972-04-11 | Analogifoerfarande foer framstaellning av farmakologiskt anvaendbara f2alfa analoger av prostaglandin |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI773810A FI773810A (fi) | 1977-12-16 |
FI59791B FI59791B (fi) | 1981-06-30 |
FI59791C true FI59791C (fi) | 1981-10-12 |
Family
ID=26156417
Family Applications (2)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI773810A FI59791C (fi) | 1971-04-12 | 1977-12-16 | Analogifoerfarande foer framstaellning av farmakologiskt anvaendbara e2 analoger av prostaglandin |
FI780997A FI59792C (fi) | 1971-04-12 | 1978-03-31 | Prostaglandinfoereningar foer foedelsekontroll av daeggdjur |
Family Applications After (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI780997A FI59792C (fi) | 1971-04-12 | 1978-03-31 | Prostaglandinfoereningar foer foedelsekontroll av daeggdjur |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (2) | FI59791C (fi) |
-
1977
- 1977-12-16 FI FI773810A patent/FI59791C/fi not_active IP Right Cessation
-
1978
- 1978-03-31 FI FI780997A patent/FI59792C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI59791B (fi) | 1981-06-30 |
FI59792B (fi) | 1981-06-30 |
FI780997A (fi) | 1978-03-31 |
FI59792C (fi) | 1981-10-12 |
FI773810A (fi) | 1977-12-16 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US4304907A (en) | Bicyclo lactone intermediates for prostaglandin analogs | |
US4087604A (en) | Substituted ω-pentanorprostaglandins | |
DE2355540C2 (de) | 16-Phenoxy-&omega;-tetranorprostaglandinderivate | |
US3984400A (en) | 11-Desoxy-16-aryl-ω-tetranorprostaglandins | |
IE46257B1 (en) | 2-substituted-15-heteroaryl-16,17,18,19,20-pentanorprostaglandins | |
CH634831A5 (en) | Process for the preparation of optically active or racemic prostaglandins. | |
US3974213A (en) | 13,14-Dihydro-15-substituted-ω-pentanorprostaglandins | |
FI59791C (fi) | Analogifoerfarande foer framstaellning av farmakologiskt anvaendbara e2 analoger av prostaglandin | |
US3892795A (en) | 16-Methyl and 16,16 dimethyl PGA{HD 2 {B compounds | |
DE2610718A1 (de) | Neue 16-phenoxy-prostaglandin-verbindungen | |
JPS5993070A (ja) | 中間体化合物の製法 | |
US4001306A (en) | Prostaglandin F.sub.α 15-monoacrylates | |
DE2719901A1 (de) | Pge- und 11-deoxy-pge-verbindungen mit einer methylengruppe am c-9 | |
US3903131A (en) | 16 and 16,16-dimethyl PGE{HD 2{B | |
US3974195A (en) | 2A,2B-Dihomo-15-alkyl-PGF2.sub.α analogs | |
JPS6049632B2 (ja) | 16−フェノキシ プロスタ グランジン類似体 | |
US3954833A (en) | 16,16-Methyl and ethyl substituted PGF2.sub.α compounds | |
JPS6032624B2 (ja) | 2,2−ジフルオロpgf類似体 | |
US4212811A (en) | Bicyclic lactone intermediates | |
US4067891A (en) | 2A,2B-Dihomo-16,16-dimethyl-PGF2 analogs | |
US4091207A (en) | Prostaglandin intermediate including oxathio heterocyclic ring | |
US4065472A (en) | 5-(2-Carboxythiophen-5-yl)-16-aryloxy-α-tetranor-ω-tetranorprostaglandins | |
US3853963A (en) | Prastaglandin f type 9-monoacylates | |
Magerlein et al. | 16, 16-Methyl and ethyl substituted PGF 2 α compounds | |
CH629737A5 (de) | Verfahren zur herstellung von neuen prostaglandin-analogen mit primaerer hydroxylgruppe am c-1 und dreifachbindung zwischen c-13 und c-14. |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: THE UPJOHN COMPANY |