FI59577B - Foerfarande foer raffinerande av smaelt glas och den daertill anvaenda glaskarugnen - Google Patents
Foerfarande foer raffinerande av smaelt glas och den daertill anvaenda glaskarugnen Download PDFInfo
- Publication number
- FI59577B FI59577B FI760232A FI760232A FI59577B FI 59577 B FI59577 B FI 59577B FI 760232 A FI760232 A FI 760232A FI 760232 A FI760232 A FI 760232A FI 59577 B FI59577 B FI 59577B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- zone
- glass
- refining
- furnace
- clarification
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C03—GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
- C03B—MANUFACTURE, SHAPING, OR SUPPLEMENTARY PROCESSES
- C03B5/00—Melting in furnaces; Furnaces so far as specially adapted for glass manufacture
- C03B5/16—Special features of the melting process; Auxiliary means specially adapted for glass-melting furnaces
- C03B5/18—Stirring devices; Homogenisation
- C03B5/183—Stirring devices; Homogenisation using thermal means, e.g. for creating convection currents
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Physics & Mathematics (AREA)
- Thermal Sciences (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Materials Engineering (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Glass Melting And Manufacturing (AREA)
- Furnace Charging Or Discharging (AREA)
- Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)
- Processing And Handling Of Plastics And Other Materials For Molding In General (AREA)
Description
ΓβΊ ««KUULOTUSjULKAISU 5 95 77 jjS(S ™ (11) UTLÄOGNINOSSKIIIFT ' C (45) Patentti isyänru Lty 10 .,7 Ι','ΟΙ .ifigLH/ Patent raeddelat V T V (51) Kv.ik.3/int.ci.3 C 03 B 5/225 SUOMI-FINLAND (*) PatMittlhakumi· — Pitantancflkninj 760232 (22) Hakamltpilv! — Ameknlngadif 30.01.76 ^ ^ (23) Alkupilvt—Glttlgh«tsd«g 30.01.76 (41) Tullut lulklMkal — Bllvlt off*ntll| 01.08.76
Patentti· ia rekisterihallitus ............. . . .....
„ · (44) Nlhtivlkslptnoo j« kuuLlulkalaun pvm. —
Patent» och registerstyralsan Anaekan utiajd och uti.skriften publk«r*d 29· 05· 8l (32)(33)(31) Pyyduttjr «tuolta» -tegird priorltM 31.01.75
Englanti-EnglancL(GB) 1+361/75 (71) Pilkington Brothers Limited, Prescot Road, St. Helens, Merseyside WA10 3 TT, Englanti-England(GB) (72) Stanley Lythgoe, Parbold, Lancashire, David Gelder, Parbold, Near Wigan, Lancashire, Englanti-England(GB) (7I+) Oy Kolster Ab (5!+) Menetelmä sulan lasin selkeyttämiseksi ja siihen käytettävä lasiamme-uuni - Förfarande för raffinerande av smält glas och den därtill an-vända glaskarugnen
Selliä oleva keksintö koskee laein salatusta ja erityisesti menetelmää sulan lasin selkeyttämiseksi. Keksintö koskee myös sulan lasin selkeytyksessä käytettävää parannettua laitetta.
Tunnetussa jatkuva prosessisessa lasinvalmistusmenetelaässä raaka-aineet syötetään sisään lasiamaeuunin toisesta päästä kelluvan peitteen vuodostasiseksi uunissa olevan lasisulatemäärän päälle. Syöttönopeus on riittävä uunissa olevan sulatteen syvyyden pitämiseksi vakiona» samalla kun sulate virtaa jatkuvasti uunin vastakkaista» so. työpäätä kohti» josta lasisulatetta otetaan muovausprosessiin. Raaka-ainepeite muutetaan sulaksi lasiksi sli lasisulatteeksi sen kulkiessa ammeuunin toisessa päässä olevan sulatusvyöhykkeen läpi lämmöllä» jota voi syntyä esim. palavasta polttoaineesta» jota syötetään polttiaista» jotka on sijoitettu välein toisistaan uunin sivuseiniin lasimassan pintatason yläpuolelle» tai sitten säh-kökuuaentiaista. Sula lasi menee sulatusvyöhykkeestä selkeytysvyöhykkeeseen» jossa myös kehitetään lämpöä sulan lasin yläpuolella. Laeissa vielä olevat kaasukuplat saatetaan selkeytysvyöhykkeessä poistumaan lasista tai liukene- 2 59577 nenään siihen. Lasi siirtyy selkeytysvyöhykkeestä uunin ulosotto- eli työ-pään vieressä sijaitsevaan konditiointivyöhykkeeseen. Tässä vyöhykkeessä lasi homogenoidaan ja saatetaan sopivaan termiseen tilaan muovausprosessia silmällä pitäen. Uunin työpäästä johtaa normaalisti kanava muovausprosessiin.
Lasin vapauttamiseksi kaasukuplista ja tulenkestävän aineen korroosio-tuotteista ja lasiuunin iän pidentämiseksi on toivottavaa varmistaa, että uunin tulenkestävän aineen (muurauksen) kanssa kosketuksessa oleva lasisulate on riittävän kylmää. Tähän päästään osaksi konvektiovirroilla, jotka synnytetään uunissä olevaan lasisulatteeseen ja saattavat lasin palaaaan kylmemmiltä alueilta kuumemmille uunin alaosissa. Tämä voi merkitä että lasia kulkee taaksepäin uunissa tapahtuvassa paluuvirtauksessa neljä tai useammankin kertaa niin paljon kuin sitä syötetään muovausprosessiin laeisulatteen eteenpäin liikkuvissa yläkerroksissa. Täten vaaditaan lisälämpöä takaisin virtaaveua lasin saattamiseksi lämpötilaan, joka tarvitaan eteenpäinvirrassa.
Esillä olevan keksinnön tavoitteena on saada aikaan parannettu menetelmä lasin selkeyttämiseksi, jossa eteenpäinvirtauksen suhde paluuvirtauk-seen on selkeytysvyöhykkeessä paljon normaalia suurempi.
Esillä oleva keksintö saa aikaan menetelmän sulan lasin selkeyttämiseksi sulaa lasia sisältävän ammeuunin selkeytysosassa, jonka menetelmän mukaan sulaa lasia kannatetaan selkeytysvyöhykkeen pohjan muodostavan lämpöä johtavan tulenkestävän kannatinaineen päällä, sulan lasin yläalueita lämmitetään, niin että yläalueen lämpötila on riittävä selkeytymisen aikaansaamiseksi, lämpöä poistetaan sulan lasin ala-alueelta selkeytysvyöhykkeen pohjaan muodostavan tulenkestävän kannatinaineen läpi sulan lasin ja kannatinaineen ei-toivotun keskinäisen vaikutuksen minimoimiseksi, lasin yläalueet saatetaan virtaamaan eteenpäin selkeytysvyöhykkeen läpi tämän vyöhykkeen tulopäästä sen poistopäätä kohti paluuvirtauksen tapahtuessa lasin ala-alueilla.
Menetelmälle on tunnusomaista, että selkeytysvyöhykkeessä olevan lasin syvyyttä, vyöhykkeen pituutta ja vyöhykkeen tulo- ja poistopään välillä esiintyvän lasin lämpötilaeroa säädetään, niin että paluuvirtauksen suhde eteen-päinvirtaukseen on 1/6 - 1/2.
Normaalin tasolasin koostumuksissa lasin yläalueen lämpötila voi olla ainakin 1460°C ja esillä olevaa keksintöä käyttäen tässä lämpötilassa pinta-alayksikköä kohti selkeytetyn laeisulatteen määrä lisääntyy selkeytysvyö-hykkeen läpi menevän eteenpäin virtauksen suuren osuuden johdosta. Lisäksi lasi poistuu selkeytysvyöhykkeestä oltuaan säädetyn ajan selkeytysproses-sissä ja kiertävän lasin määrän ollessa pienempi lasisulateen laatu paranee, koska selkeytysvyöhykkeessä tulenkestävän materiaalin kanssa kosketukseen 5 59S77 joutuvan laain määrää on huomattavasti pienennetty. Tämä merkitsee myös, että selkeytysvyöhykettä voidaan pienentää esim. vähentämällä tunnetun selkeytysoaan leveyttä, tai että läpikulkumäärää voidaan lisätä samaa uunia käyttäen.
On edullista pitää paluuvirtaus selkeytysvyöhykkeessä poissa kosketuksesta selkeytysvyöhykkeen pohjan tulenkestävän materiaalin kanssa ja kannattaa laaisulatetta selkeytysvyöhykkeen pohjalla olevan sulan metalli-kerroksen päällä. Sula metalli on edullisesti tinaa. Voidaan käyttää muitakin metalleja ja metalliseoksia mukaan lukien tinan seokset.
Vaikka paluuvirtauksen ja eteenpäinvirtauksen suhdetta voidaan muuttaa, edullinen suhde on 1/4.
Lämpöä poistetaan selkeytysvyöhykkeen pohjalta edullisesti kierrättämällä jäähdytysilmaa selkeytysvyöhykkeen alapuolella sulan metallin pitämiseksi tarvittaessa lämpötilasta, jossa se ei reagoi lasin kanssa.
Keksintö saa myös aikaan lasiuunin, jossa on sen toisessa päässä sijaitseva sulatusvyöhyke, johon lasin muodostavia raaka-aineita syötetään, konditiointivyöhyke, jossa sula lasi saatetaan haluttuun termiseen tilaan ennen kuin se poistetaan uunista, selkeytysvyöhyke aulatusvyöhykkeen ja konditiointivyöhykkeen välissä ja elimiä lämmön syöttämiseksi lasin pinnalle sulatus- ja selkeytysvyöhykkelssä, ja keksintö tunnetaan siitä, että sel-keytysvyöhyke on varustettu uunin pohjalla olevalla sulassa metallikeroksella, joka kannattaa sulaa lasia, sekä että jäähdytyselimiä on sijoitettu uunin pohjan alapuolelle selkeytysvyöhykkeen kohdalle lämmön poistamiseksi selkeytysvyöhykkeessä olevan sulan lasin ala-alueelta ja että tulenkestäviä esteitä on sijoitettu edullisesti selkeytysvyöhykkeen vastakkaisiin päihin, jolloin nämä esteet kohoavat selkeytysvyöhykkeen pohjalta sulan metallin pitämiseksi vain tässä vyöhykkeessä.
Jäähäytyselimet käsittävät sopivasti elimiä jäähdytysilman kierrättämiseksi selkeytysvyöhykkeen alapuolella.
Tyydyttävään selkeytykseen tarvittava aika on jossain määrin riippuvainen lämpötilasta, jossa selkeytys suoritetaan. Soodakalkki-kvartsi-lasin kohdalla on edullista käyttää ainakin 1460°C selkeytyslämpötilaa. Kun käytetään 1460°C ja korkeampaa selkeytyslämpötilaa selkeytysvyöhykkees-tä poistuvassa lasivlrrassa, so. konditiointivyöhykkeeseen tulevassa virrassa on ehkä pakko ylläpitää olennaisesti 200°C suuruinen minimi lämpötilaero lasisulatteen pinnan ja lasisulatteen ja sulan metallin välisen jakopinnan välillä. Tain lasin sen virran, joka lopulta menee muovauspro-sessiln, on saavutettava selkeytyslämpötila, tässä tapauksessa 1460°C.
Tämä antaa mahdollisuuden säätää sulan lasin ja sulan tinan jakopinnan 4 59577 lämpötila arvoon (joka riippuu lasin kemiallisista ominaisuuksista), jossa lasin ja metallin merkittävän keskinäisen vaikutuksen vaara on minimoitu. Tämä lämpötilaero saavutetaan sijoittamalla selkeytysvyöhykkeen alapuolelle jäähdytyselimiä lämmön poistamiseksi 30 kWs/m suuruusluokkaa olevissa määrissä.
Lasin kiertäessä selkeytysvyöhykkeessä se palaa takaisin suhteellisen korkeassa lämpötilassa verrattuna aiempiin ehdotuksiin, mikä vähentää tarvittavan uudelleenkuumennuksen määrää, kun lasi jälleen liikkuu eteenpäin eteenpäinvirtauksen mukana.
Esillä olevan keksinnön mukaisessa selkeytyksessä vaadittua lämpömäärää vähennetään paluuvirrassa olevan lasin määrän vähentämisen johdosta. Kokonaislämpöhyötysuhdetta parannetaan, kun pinnan ja kannatlnaineen välinen lämpötilaero minimoidaan. Selkeytysvyöhykkeen pohjasta poistettu lämpö voidaan käyttää uudelleen esim. käyttämällä sitä »generaattorien kammioissa tai uuniin syötettävän raaka-aineseoksen esilämmittämiseen.
Uunin sulatusvyöhyke järjestetään edullisesti pitämään sula lasi syvyydeltään suurempana kuin selkeytysvyöhyke. Tällä tavalla voi sulatus-vyöhykkeessä tapahtua sulan lasin laajempi kiertokulku. Katsotaan myös edulliseksi varustaa sulatusvyöhykkeen pää täyttötaskulla, johon raaka-aine-seos syötetään.
Raaka-aineet voidaan syöttää pallomuodosea ja esilämmittää kuumalla kaasulla. Pallot voidaan lämmittää n. 700°Cieen ja syöttää konventionaaliseen uunissa olevan sulan lasimassan pinnalle.
Konditiointivyöhyke on edullisesti selkeytysvyöhykettä matalampi ja sopivasti niin järjestetty, että sulan lasin virtaus konditiointivyöhykkeen läpi tapahtuu yksinomaan eteenpäin.
Esillä oleva keksintö on myös sovellettavissa sulan lasin eli lasi-sulatteen selkeyttämiseen lasiuunista erillisessä itsenäisessä selkeytys-yksikössä. Tässä tapauksessa sula lasi on syötettävä selkeyttimeen pääasiassa kivettömässä tilassa.Sulatusyksiköstä riippumattoman selkeytysyksikön käyttö merkitsee, että on mahdollista järjestää sulan lasin syöttö useammasta kuin yhdestä lähteestä, mikä tekee mahdolliseksi ratkaista sulatus-yksikön toimintaan ja ikään liittyvät pulmat välttämättä vaikuttamatta koko tuotantoon. Kun on kyseessä konventionaalinen ammeuuni, jossa sulatus-vyöhyke, selkeytysvyöhyke ja konditiointivyöhyke ovat yhteydessä toisiinsa yhden vyöhykkeen ongelmaa ei voida erottaa uunin kokonaistoiminnasta.
Seuraavaesa selitetään esimerkin avulla keksinnön yhtä suoritusmuotoa viitaten oheiseen piirustukseen joka esittää pituusleikkauksen esillä olevan keksinnön mukaisesta lasiammeuunlsta. Tässä esimerkissä uunissa 11 on silatusvyöhyke 12, selkeytysvyöhyke 13 ja konditiointivyöhyke 14· Sulatus- 5 59577 vyöhykkeessä 12 on täyttötasku 15 uunin sulatuspäässä. Konditlointivyöhy-ke 14 johtaa uunin työpäähän, josta konditioitu lasi menee kanavaan 9, joka johtaa suovausproseesiin. Uuni on valmistettu tulenkestävästä aineesta ja sen pohja on, kuten piirustuksessa esitetään, porrastettu, niin että sulatusvyöhykkeessä lasin syvyys on suurin. Uunin pohjassa on sulatuevyöhykkeen takapäässä nousuporras 16, joten selkeytysvyöhyke 13 on sulatusvyöhykettä matalampi. Samalla tapaa on selkeytysvyöhykkeen takapääs-sä nousuporras 17, joten kondltiointivyöhyke 14 on selkeytysvyöhykettä matalampi. Selkeytysvyöhykkeen 13 pohja on valmistettu suuren lämmönjohtavuuden omaavasta tulenkestävästä aineesta 18, joka kannattaa sulaa tina-kerrosta 19 portaan 17 ja selkeytysvyöhykkeen tulo- tai etupään kohdalla olevan pystyesteen 20 välissä. Selkeytysvyöhykkeen 13 pohjan 16 alapuolella on ilmankiertojärjestelmä jäähdytysilman kierrättämiseksi. Tämä järjestelmä käsittää sarjan pitkiä aukkoja 21 tulenkestävien tukien 22 välissä. Tuet 22 on asennettu toista tulenkestävää pohjaa 23 vasten.
Käytössä lasinvalmistusalnes syötetään taskuun 15 konventionaalises-ti peitteen 24 muodostamiseksi sulan lasin 25 päälle. Lämpöä syötetään sula-tusvyöhykkeeseen kaasupolttimella, jotka on asennettu sulatusvyöhykkeessä olevan sulan lasin pinnan yläpuolella ja toimivat aukkojen 26 kautta. Lasisulate kiertää sulatusvyöhykkeessä nuolien osoittamalla tavalla, niin että siinä esiintyy huomattava paluuvirtaus sekä eteenpäinvirtaus. Sula lasi liikkuu jatkuvasti eteenpäin uunissa tullen selkeytysvyöhykkeeseen 13, jossa toimintaolosuhteet on järjestetty sellaisiksi, että eteenpäinvirtaus sen läpi on huomattavasti suurempi kuin paluuvirtaus kuten siihen piirretyt nuolet oeoittavat. Kondltiointivyöhyke on matala ja järjestelty niin, että koko siinä oleva lasimäärä liikkuu eteenpäin ammeuunin työpäätä kohti ilman paluuvirtausta.
Selkeytyevyöhykkeessä olevan lasin yläosan tai -alueen lämpötila on n. 1460°c tyydyttävän selkeytyksen suorittamiseksi.Sulan lasin ja tinan keskinäisen vaikutuksen estämiseksi selkeytyevyöhykkeessä lämpöä poistetaan tämän vyöhykkeen pohjalta sulaan tinaan kosketuksessa olevan lasin lämpötilan laskemiseksi. Lasin lämpötila tinan läheisyydessä voi olla suunnilleen 200°C matalampi kuin lasin yläpinnan lämpötila selkeytysvyöhykkeessä.
JäähdytjeLlma, jota kierrätetään selkeytysvyöhyk een alapuolisten kanavien 21 läpi, poistaa lämpöä suuren lämmönjohtavuuden omaavan tulenkestävän aineen 18 ja sulan tinan 19 läpi, jolloin tämä poistettu lämpö voidaan käyttää uudelleen kuljettamalla jäähdytysilma lämpöä talteenottaviln regene-raattoreihin (ei esitetty).
6 59577
Erityisosaa kuormituksessa (syöttöasteossa) eteenpäinvirtaukeen suhde paluuvirtaukseen selkeytysvyöhykkeessä 13 on riippuvainen lämpötilaerosta, Joka laeilla on sen tullessa selkeytysvyöhykkeaseen, siis tämän tulopäässä,
Ja sen poistuessa selkeytysvyöhykkeestä, siis tämän Ja konditiointivyö-hykkeen liittymäkohdassa sekä lasin syvyydestä selkeytysvyöhykkeessä Ja selkeytysvyöhykkeen pituudesta (so. esteen 20 Ja portaan 17 välisestä etäisyydestä). Tässä erityisessä esimerkissä lämpötilaero selkeytysvyöhykkeen tulo- Ja poietopään välillä, selkeytysvyöhykkeen syvyys Ja selkeytys-vyöhykkeen pituus järjestetään sellaisiksi, että paluuvirtauksen suhde eteenpäinvirtaukseen on l/6 - l/2. Suhde on edullisesti l/4, koska se antaa maksimin lämpöhyötysuhteen. Näiden olotilojen valinta erityisen paluuvirtauksen saavuttamiseksi on riippuvainen ammeuunin alkuperäisestä rakenteesta. Tämä rakenne määritetään parhaiten käytännössä suoritetuin mallikokein tai käyttämällä kyseisen tyyppisessä ammeuunissa esiintyvistä muuttumista tietokoneella saatua teoreettista mallia. Uunin käytännön toiminnassa lopulliseen järjestelyyn paluuvirtauksen hallitsemiseksi voidaan päästä muuttamalla lämpötilaeroa Ja toissijaisesti lasin syvyyttä, mikä tapahtuu muuttamalla tinan syvyyttä selkeytysvyöhykkeessä. Uunin rakenne Ja muoto määrää kaikki muut muuttujat. Lasin syvyys on normaalisti suunnilleen 2/3 metriä Ja pituus on, kuten yllä mainittiin, erityisen lasin selkeytyksessä tarvittavan viipymieajan Ja Järjestelmän läpi tapahtuvan lasin virtausmää-rän funktio. Alan ammattimies voi määrittää kaikki nämä tekijät niiden tietojen pohJaltar Jotka hänellä on uunin ehdotetusta Htyttökuormituksesta Ja toimintaolosuhteista.
Vaikka yllä kuvatussa esimerkissä selkeytysvyöhykkeen pohja muodostuu sulasta tinasta, siihen voidaan mahdollisesti Joissakin tapauksissa käyttää muita sulia metalleja, mukaan lukien metalliseokset, tai Jopa muuta tulenkestävää ainetta edellyttäen että se kykenee välttämään liiallisen keskinäisen vaikutuksen sulan lasin kanssa selkeytysvyöhykkeessä käytetyssä paluuvirran lämpötilassa.
Keksintöä ei rajoiteta edellä olevan esimerkin yksittäiskohtiin. Sel-keytysvyöhyke voitaisiin esim. järjestää erilliseksi selkeytysykeiköksi. Vaikka esitetyssä esimerkissä on yksi selkeytys- Ja sulatusvyöhykkeitten 13 Ja 14 syöttämä konditiointivyöhyke, niin eräissä tapauksissa saattaisi olla toivottavaa järjestää kaksi tai useampia konditiointikanavia, Jotka toimivat rinnan Ja Joita syötetään yhdestä sulatus- tai selkeytysyksiköstä. Eräissä tapauksessa saattaa olla edullista, kun kaikki kolme vyöhykettä muodostavat yhteisen yksikön, asentaa kaikkien vyöhykkeitten väliin sulan lasin yläpuoliseen tilaan platinalevystä valmistettu varjoseinä tai este vähentämään tai estämään atmosfäärin vapaat* virtausta tilasta toiseen.
Claims (9)
- 7 59577
- 1. Menetelmä sulan lasin selkeyttämiseksi sulaa lasia sisältävän ammeuunin selkeytysvyöhykkeessä (13), jonka menetelmän mukaan sulaa lasia kannatetaan selkeytysvyöhykkeen (13) pohjan muodostavan lämpöä johtavan tulenkestävän kanna-tinaineen (18) päällä, sulan lasin yläalueita lämmitetään, niin että yläalueen lämpötila on riittävä selkeytymisen aikaansaamiseksi, lämpöä poistetaan sulan lasin ala-alueelta selkeytysvyöhykkeen (13) pohjan muodostavan tulenkestävän kannatinaineen (18) läpi sulan lasin ja kannatinaineen ei-toivotun keskinäisen vaikutuksen minimoimiseksi, lasin yläalueet saatetaan virtaamaan eteenpäin selkeytysvyöhykkeen läpi tämän vyöhykkeen tulopäästä sen poistopäätä kohti paluuvirtauksen tapahtuessa lasin ala-alueilla, tunnettu siitä, että selkeytysvyöhykkeessä (13) olevan lasin syvyyttä, vyöhykkeen pituutta ja vyöhykkeen tulo- ja poistopään välillä esiintyvän lasin lämpötilaeroa säädetään, niin että paluuvirtauksen suhde eteenpäinvirtaukseen on 1/6 - 1/2.
- 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sulan lasin paluuvirtaus selkeytysvyöhykkeessä (13) pidetään poissa kosketuksesta tulenkestävän aineen (18) kanssa järjestämällä kerros sulaa metallia (19) eelkey-tysvyöhykkeen (13) pohj alle.
- 3- Patenttivaatimuksen 2 nälkäinen menetelmä, tunnettu siitä, että sula metalli (19) on tinaa. U. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että paluuvirtauksen suhde eteenpäinvirtaukseen on selkeytysvyöhykkeessä (13) pääasiassa 1/¾.
- 5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-U mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lämpöä poistetaan selkeytysvyöhykkeen (13) pohjalta kierrättämällä jäähdytysiimaa selkeytysvyöhykkeen alapuolella.
- 6. Lasiammeuuni patenttivaatimuksen 1 mukaisen menetelmän toteuttamiseksi, jossa uunissa on sen toisessa päässä sulatusvyöhyke (12), johon lasin valmistus-ainekset syötetään, konditiointivyöhyke (1U), jossa sula lasi saatetaan haluttuun termiseen tilaan ennen kuin se poistetaan uunista, selkeytysvyöhyke (13) sulatus- ja konditiointivyöhykkeitten välissä ja elimiä lämmön syöttämiseksi sulatus- ja selkeytysvyöhykkeissä olevan lasin yläpinnalle, tunnettu siitä, että selkeytysvyöhyke (13) on varustettu uunin pohjalla olevalla sulalla metallikerroksella (19), joka kannattaa sulaa lasia, ja että jäähdytyselimiä (21) on sijoitettu uunin pohjan (18) alapuolelle selkeytysvyöhykkeen kohdalle lämmön poistamiseksi selkeytysvyöhykkeessä (13) olevan sulan lasin ala-alueelta, 8 59577 ja että selkeytysvyöhykkeen (13) vastakkaisiin päihin on sijoitettu tulenkestäviä esteitä (17® 20), jotka kohoavat selkeytysvyöhykkeen pohjasta sulan metallin (19) pitämiseksi yksinomaan selkeytysvyöhykkeessä (13).
- 7. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen lasiuuni, tunnettu siitä, että sula metalli (19) on sulaa tinaa.
- 8. Jonkin patenttivaatimuksen 6-8 mukainen lasiuuni »tunnettu siitä, että jäähdytyselimet käsittävät elimiä (21) jäähdytysilman kierrättämiseksi selkeytysvyöhykkeen (13) alapuolella.
- 9· Jonkin patenttivaatimuksien 6-9 mukainen lasiuuni, tunnettu siitä, että uunin sulatusvyöhyke (12) on syvyydeltään suurempi kuin selkeytys-vyöhyke (13) · 9 59577
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
GB436175 | 1975-01-31 | ||
GB4361/75A GB1531743A (en) | 1975-01-31 | 1975-01-31 | Refining molten glass |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI760232A FI760232A (fi) | 1976-08-01 |
FI59577B true FI59577B (fi) | 1981-05-29 |
FI59577C FI59577C (fi) | 1981-09-10 |
Family
ID=9775725
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI760232A FI59577C (fi) | 1975-01-31 | 1976-01-30 | Foerfarande foer raffinerande av smaelt glas och den daertill anvaenda glaskarugnen |
Country Status (23)
Country | Link |
---|---|
JP (1) | JPS5934658B2 (fi) |
AR (1) | AR207806A1 (fi) |
AU (1) | AU504362B2 (fi) |
BE (1) | BE838131A (fi) |
BR (1) | BR7600590A (fi) |
CA (1) | CA1060658A (fi) |
CS (1) | CS186237B2 (fi) |
DE (1) | DE2603611C2 (fi) |
DK (1) | DK40976A (fi) |
ES (1) | ES444814A1 (fi) |
FI (1) | FI59577C (fi) |
FR (1) | FR2299281A1 (fi) |
GB (1) | GB1531743A (fi) |
IE (1) | IE42255B1 (fi) |
IT (1) | IT1057103B (fi) |
LU (1) | LU74286A1 (fi) |
MX (1) | MX3570E (fi) |
NL (1) | NL7600954A (fi) |
NO (1) | NO140343C (fi) |
PL (1) | PL110544B1 (fi) |
SE (1) | SE416641B (fi) |
TR (1) | TR19494A (fi) |
ZA (1) | ZA76531B (fi) |
Families Citing this family (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
GB8402297D0 (en) * | 1984-01-28 | 1984-02-29 | Asahi Glass Co Ltd | Glass |
Family Cites Families (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
AT233754B (de) * | 1960-06-28 | 1964-05-25 | Edgard Brichard | Verfahren und Vorrichtung zur thermischen Konditionierung von geschmolzenem Glas |
NL6800695A (fi) * | 1968-01-17 | 1969-07-21 | ||
US3776710A (en) * | 1971-02-18 | 1973-12-04 | Ppg Industries Inc | Apparatus for refining glass |
US3764287A (en) * | 1972-03-20 | 1973-10-09 | G Brocious | Method of an apparatus for melting and refining glass |
JPS536647B2 (fi) * | 1972-11-29 | 1978-03-10 |
-
1975
- 1975-01-31 GB GB4361/75A patent/GB1531743A/en not_active Expired
-
1976
- 1976-01-01 AR AR262089A patent/AR207806A1/es active
- 1976-01-13 MX MX76100224U patent/MX3570E/es unknown
- 1976-01-26 PL PL1976186809A patent/PL110544B1/pl unknown
- 1976-01-30 ZA ZA760531A patent/ZA76531B/xx unknown
- 1976-01-30 FI FI760232A patent/FI59577C/fi not_active IP Right Cessation
- 1976-01-30 NO NO760301A patent/NO140343C/no unknown
- 1976-01-30 DK DK40976*#A patent/DK40976A/da not_active Application Discontinuation
- 1976-01-30 DE DE2603611A patent/DE2603611C2/de not_active Expired
- 1976-01-30 AU AU10671/76A patent/AU504362B2/en not_active Expired
- 1976-01-30 IT IT67224/76A patent/IT1057103B/it active
- 1976-01-30 BE BE163984A patent/BE838131A/xx not_active IP Right Cessation
- 1976-01-30 CA CA243,451A patent/CA1060658A/en not_active Expired
- 1976-01-30 ES ES444814A patent/ES444814A1/es not_active Expired
- 1976-01-30 NL NL7600954A patent/NL7600954A/xx not_active Application Discontinuation
- 1976-01-30 JP JP51009180A patent/JPS5934658B2/ja not_active Expired
- 1976-01-30 IE IE178/76A patent/IE42255B1/en unknown
- 1976-01-30 LU LU74286A patent/LU74286A1/xx unknown
- 1976-01-30 TR TR19494A patent/TR19494A/xx unknown
- 1976-01-30 CS CS7600000619A patent/CS186237B2/cs unknown
- 1976-01-30 FR FR7602642A patent/FR2299281A1/fr active Granted
- 1976-01-30 BR BR7600590A patent/BR7600590A/pt unknown
- 1976-05-07 SE SE7601003A patent/SE416641B/xx not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
BR7600590A (pt) | 1976-08-31 |
AU1067176A (en) | 1977-08-04 |
LU74286A1 (fi) | 1976-07-23 |
DE2603611C2 (de) | 1986-04-03 |
ZA76531B (en) | 1977-09-28 |
CA1060658A (en) | 1979-08-21 |
TR19494A (tr) | 1979-04-17 |
FR2299281B1 (fi) | 1982-07-16 |
ES444814A1 (es) | 1977-10-01 |
NO140343B (no) | 1979-05-07 |
GB1531743A (en) | 1978-11-08 |
FI59577C (fi) | 1981-09-10 |
FR2299281A1 (fr) | 1976-08-27 |
FI760232A (fi) | 1976-08-01 |
SE7601003L (sv) | 1976-08-02 |
JPS5934658B2 (ja) | 1984-08-23 |
IT1057103B (it) | 1982-03-10 |
AR207806A1 (es) | 1976-10-29 |
NO140343C (no) | 1979-08-15 |
NO760301L (fi) | 1976-08-03 |
SE416641B (sv) | 1981-01-26 |
IE42255L (en) | 1976-07-31 |
DE2603611A1 (de) | 1976-08-05 |
AU504362B2 (en) | 1979-10-11 |
PL110544B1 (en) | 1980-07-31 |
DK40976A (da) | 1976-08-01 |
MX3570E (es) | 1981-03-13 |
IE42255B1 (en) | 1980-07-02 |
NL7600954A (nl) | 1976-08-03 |
JPS51101012A (fi) | 1976-09-07 |
BE838131A (fr) | 1976-07-30 |
CS186237B2 (en) | 1978-11-30 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US6085551A (en) | Method and apparatus for manufacturing high melting point glasses with volatile components | |
EP0186972B1 (en) | Improvements in or relating to glass melting tanks and to refractory materials for use therein | |
US4882736A (en) | Method for efficiently using flue gas energy in a glass furnace | |
FI59576C (fi) | Foerfarande och anordning foer framstaellning av glas | |
TWI274046B (en) | A method for refining a glass melt and an apparatus for melting and refining a glass melt | |
JPS63274632A (ja) | ガラス溶融炉およびガラス製造法 | |
KR20150022984A (ko) | 유리 용융 설비 및 방법 | |
US4069032A (en) | Forehearth for glass furnace | |
US4092140A (en) | Apparatus and method using heat pipes for manipulating temperature gradients in a glass forming chamber | |
US3582310A (en) | Molten glass forehearth construction | |
US3479171A (en) | Method and apparatus to produce transverse surface flow of the float glass bath metal | |
US3770407A (en) | Glass manufacturing methods | |
WO1983001440A1 (en) | Forehearths | |
US3525601A (en) | Apparatus for production of flat glass with float bath metal purifying means | |
US3231351A (en) | Method of and apparatus for the thermal conditioning of molten glass before its shaping | |
FI59577B (fi) | Foerfarande foer raffinerande av smaelt glas och den daertill anvaenda glaskarugnen | |
US3486869A (en) | Process for the manufacture of float glass utilizing regular and auxiliary heating elements | |
US3330639A (en) | Glass melting furnace with bubblers | |
US4082528A (en) | Glass melting tank with temperature control and method of melting | |
US3467512A (en) | Method and apparatus for float glass dross entrapment | |
US4317669A (en) | Glass melting furnace having a submerged weir | |
US3485617A (en) | Apparatus for the manufacture of float glass utilizing buoyant depressible barrier means | |
US2826868A (en) | Manufacture of flat glass in continuous ribbon form | |
US3000142A (en) | Process for producing flat glass | |
CN114075031B (zh) | 浮法玻璃制造装置及浮法玻璃制造方法 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: PILKINGTON GLASS LIMITED |