FI57968B - Limtillsatsmedel foeretraedesvis i form av en lagringsbar blandning - Google Patents

Limtillsatsmedel foeretraedesvis i form av en lagringsbar blandning Download PDF

Info

Publication number
FI57968B
FI57968B FI246373A FI246373A FI57968B FI 57968 B FI57968 B FI 57968B FI 246373 A FI246373 A FI 246373A FI 246373 A FI246373 A FI 246373A FI 57968 B FI57968 B FI 57968B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
weight
parts
urea
adhesive
formaldehyde
Prior art date
Application number
FI246373A
Other languages
English (en)
Other versions
FI57968C (fi
FI246373A (fi
Inventor
Carl Kubitzky
Original Assignee
Dyno Industrier As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Dyno Industrier As filed Critical Dyno Industrier As
Priority to FI246373A priority Critical patent/FI57968C/fi
Publication of FI246373A publication Critical patent/FI246373A/fi
Publication of FI57968B publication Critical patent/FI57968B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI57968C publication Critical patent/FI57968C/fi

Links

Landscapes

  • Adhesives Or Adhesive Processes (AREA)

Description

RSFl M (11) *^uULUTUSJULKAISU - „ Q , -
jUA LJ '' UTLÄCGNINGSSKRIFT 0 / -7 O O
(45)
l%llP7 c Patentti ay ;nne tty 1C 11 I SCO
(Si)r^t«i.^t.iciE3del!09 J 3/16 SUOMI—FINLAND (21) 2U63/73 (22) H*k»mlipthrt—Anaö(u«lnptftc 06.06.73 (23) AlkupUvi—Giftifh«t*d*x 06.08.73 (41) TulKit iulkMwl — Bllvtt off«nt)lj 07.02.75 IWitti. ]« rekisterihallitus (44) NihtivUcip**,,. Μ***» pvm—
Patent· och reglsterstyrelsan ' ' Ameion utta«d och utUkrffun pubiic«nd 31.07· 60 (32)(33)(31) Pyydetty aCuoikaui—Begird priority (71) Eyno Industrier A.S, P.0. Box 779» Oslo 1, Norja-Norge(NO) (72) Carl Kubitzky, Göppingen, Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken
Tyskland(DE) (7^) Oy Kolster Ab (5*0 Liimalisäaine, edullisesti varastoimiskelpoisen seoksen muodossa -
Limtillsatsmedel, företrädesvis i form av en lagringsbar blandning
Keksinnön kohteena on liimalisäaine, edullisesti varastoimiskelpoisen seoksen muodossa, jonka tarkoitus on vähentää liimauksen jälkeen formaldehydin haihtumista lastulevyistä ja muista niiden kaltaisista tuotteista, joiden valmistukseen on käytetty liimoja, jotka perustuvat formaldehydiä sisältäviin kondensaa-tiotuotteisiin.
Tavallisia puuliimana käytettäviä, formaldehydiä sisältäviä kondensaatio-tuotteita ovat urea/formaldehydi-kond en saatit, mel amiini / f ormald ehyd i-kond en saat it tai fenoli- tai kresolihartsiliimat. Nämä ovat kovettuvia teko hart siliimoja.
Puutuotteiden, kuten lastulevyjen tai vanerin valmistukseen käytetään ennen kaikkea amino- tai fenolimuovihartsoihin pohjautuvia sideaineita.
Edellä mainittuja liimoja käyttäen valmistetuilla lastulevyillä ja niiden kaltaisilla tuotteilla on kuitenkin se haitta, että niistä etenkin kostealla ja lämpimällä säällä haihtuu formaldehydiä, mikä aiheuttaa huomattavaa rasitusta, koska yhdiste vaikuttaa ärsyttävästi.
Liiman kovettumisen jälkesi tapahtuvan formaldehydin haihtumisen vähentämiseksi urea/formaldehydipohjaisiin liimoihin on ehdotettu lisättäväksi formaldehydiä sitovia aineita tai valmistettaessa lastulevyjä on ehdotettu, että osa lastuista käsitellään ennen liimausta tämänlaatuisilla aineilla.
57968
Eräässä tunnetussa menetelmässä, jossa kondensaatiotuotteitä valmistetaan ureasta tai tioureasta ja formaldehydistä, tuotteisiin lisätään kondensoimisen jälkeen ennen kovettamista ammoniakkia formaldehydiä sitovaksi aineeksi.
Liimoihin lisättävää formaldehydiä sitovien aineiden määrät ovat kuitenkin erittäin rajoitetut, koska näitä aineita lisättäessä puuliiman sitoutumisnopeus pienenee. On myös käynyt ilmi, että käytettäessä liimoja, jotka sisältävät ammoniakkia tai muita formaldehydiä sitovia yhdisteitä, lastulevyjen lujuusominaisuudet, erityisesti poikittaisvetolujuus, huononevat huomattavasti.
Mutta mekaaniset ominaisuudet huononevat myös silloin, kun liimaan ei lisätä formaldehydiä sitovaa yhdistettä, vaan puutuotetta käsitellään sillä ennen liimaa- ~ mistä, vaikka menetelmä on monimutkainen ja hidas.
Erityisesti ensiksi mainittujen haittojen välttämiseksi alussa mainitun liimalisäaineen täytyy sisältää ainakin yksi molekyyliyhdiste, jonka toinen kompo- _ nentti on amido-, tioamido- tai iminoyhdiste tai primäärisiä, sekundäärisiä tai tertiäärisiä aminoryhmiä sisältävä alifaattinen yhdiste.
Molekyyliyhdisteillä tarkoitetaan yleisesti yhdisteitä, jotka ovat muodostuneet kahdesta aineosasta (useimmiten moolisuhteessa 1:1 tai muissa kokonaisluku-mooli suhteissa, esim. 1:2). Kumpikin molekyyliyhdisteen muodostavista komponenteista on sellaisenaan kemiallisen valenssiopin sääntöjen mukaisesti tyydytetty, pysyvä yhdiste, STMB "Einfuhrung in die theoretische organische Chemie, 1902". Katso myös RÖMPP "Chemielexikon", jonka mukaisesti molekyyliyhdisteet ovat stökiometrisesti laajasti määriteltyjä molekyylikasautumia (assosiaatioita) kaasumaisessa, nestemäisessä tai kiinteässä tilassa, joissa van der Waals’in voimat (myös dipoli-suuntautuminen, vetysidokset jne. ) vaikuttavat ja joiden syntyessä päävalenssit eivät muutu.
Uudenlainen liimalisäaine voidaan valmistuksen yhteydessä varastoimi skelpoi-sena lisäaineena lisätä liimaan milloin tahansa ennen kovettamista, edullisesti juuri ennen puutuotteen liimaamista. Se voidaan kuitenkin lisätä liimaan mahdollisesti jo liiman valmistusvaiheessa tai liimalisäaine voidaan ensin lisätä kuiviin puutuotteisiin ja liima sen jälkeen.
On käynyt ilmi, että haluttaessa uutta liimalisäainetta voidaan lisätä liimaan suhteellisen suuri määrä, edullisesti 5-25 paino-$, laskettuna liiman ja liimalisäaineen kuivapainosta.
Uusi lisäaine parantaa yleisesti lujuusarvoja (taivutuslujuutta, poikittais-vetolujuutta) huomattavasti ja pystyy melkoisesti vähentämään paksuusturpoamista.
Kumpikin on erittäin toivottavaa. Sen lisäksi, että uudella liimalisMaineella pystytään huomattavasti vähentämään jälkeenpäin tapahtuvaa formaldehydin haihtumista, kyseisten liimattujen puutuotteiden ominaisuudet, erityisesti lastulevyjen ominaisuudet, paranevat huomattavasti.
Erityisen hyviin tuloksiin päästään, jos molekyyli yhdisteen toinen kompo- 57968 nentti on alkoholihydroksyyliryhmiä sisältävä yhdiste tai metallisuola.
Molekyyliyhdisteiden metallisuola on edullisesti sinkkikloridi, magnesium-kloridi, ammoniumbikarbonaatti, aikai it iosyanaatti (edullisesti ammonium- tai nat-riumtiosyanaatti), natriumkloridi, krani( IIl)sulfaatti, rauta(III)kloridi tai kal-s iumn i tr aatt i.
Alkoholihydroksyyliryhmiä sisältävistä yhdisteistä ovat alifaattiset alkoholit, erityisesti diolit tai triolit, edullisesti etyleeniglykoli, dietyleenigly-koli, glyseroli, trimetylolipropaani, heksaanitrioli, 1,2-propaanidioli, 1,3-propaa-nidioli, 1,U-butyleeniglykoli tai polyolit, edullisesti erytritoli, sorbitoli tai rypälesokeri osoittautuneet erityisen edullisiksi.
Nämä molekyyliyhdisteen toisen komponentin muodostavat moniarvoiset alkoholit voivat monissa tapauksissa edullisesti olla dikarbonihapoilla esteröityjä, jolloin dikarbonihappoja on läsnä alimäärä. Dikarbonihappoina tulevat edullisesti kysymykseen adipiinihappo, ftaalihappo tai maleiinihappo.
Niistä molekyyliyhdisteen komponenteista, jotka sisältävät amidoryhmiä, ovat urea ja melaniini osoittautuneet erityisen edullisiksi.
Tioamidoryhmän sisältävistä yhdisteistä käytetään edullisesti tioureaa.
Sen lisäksi on osoittautunut edulliseksi lisätä heksametyleenitetramiini-komponentti sellaiseen molekyyliyhdisteeseen, joka sisältää tertiäärisesti sidotun aminoryhmän.
Mainittujen yhdisteiden lisäksi voivat keksinnön mukaisten lisäaineiden aminoryhmiä tai primäärisiä, sekundäärisiä tai tertiäärisiä aminoryhmiä sisältävät yhdisteet olla edullisesti ammoniumhydroksidia, melamiinia, fenyyliureaa, syan-amidia, disyaanidiamidia, guanidiinia, 1-syaani^guanidiiniä tai diaminotriatsiineja, edullisesti guanamiineja tai aminodiatsiineja, edullisesti aminopyrimidiinejä.
Keksinnön mukainen lisäaine sisältää edullisesti riittävän määrän sopivaa nestettä, erityisen edullisesti vettä, jotta se olisi nestenäistä tai vähintään herkkuliikkeistä. Veden asemesta lisäaine voi kuitenkin sisältää myös alkoholeja tai estereitä, edullisesti polaarisia nesteitä.
Liiman ennenaikaisen kovettumisen välttämiseksi lisäaine on edullisesti heikosti emäksinen. Yleensä sen pH-arvo voi edullisesti olla säädetty noin 7-8,5:een.
Luonnollisesti lisäaine voi myös sisältää yhden tai useampia muita lisäaineita, kuten latentteja kovettamia, katalyyttejä, sienten torjunta-aineita tai aineita tarttuvuuden parantamiseksi, kuten lignosulfonihapposuoloja, tärkkelysliimoja (esim. dekstriiniä, perunatärkkelystä ja tekohartsien vesidispersioita.
Lignosulfonihapposuoloina ovat selluloosan valmistuksessa tai uudelleensuo-lauksessa muodostuneet lignosulfonihapon kalsium-, magnesium- ja natriumsuolat edullisia. Sienten torjunta-aineena liimalisäaine sisältää edullisesti pentakloori-fenolinatriumia, kloorikresolia tai heksakloorisykloheksaania. Lignosulfonihappojen suolat on edullisesti konsentroitu 50-80 paino-% :n kuiva-ainepitoisuuteen.
* 57968
Erityisen edulliseksi on osoittautunut liimalisäaine, joka sisältää seuraa-vien molekyyliyhdisteiden seoksen: a) urea/proteiiniliima (edullisesti nahkaliima), b) ur ea/natriumkloridi, c) t iour ea/natr iumt io syanaatt i d) heksametyleenitetramiini/magnesiumkloridiheksahydraatti.
Tämä lisäaine voi edullisesti edelleen sisältää kalsiumlignosulfonaattia, anmoniakkivettä, vettä, bariumhydroksidioktahydraattia ja pentakloorifenolinatrlumia· Nämä lisäaineet voivat luonnollisesti olla edullisia myös muissa molekyyli-yhdisteissä tai muiden molekyyliyhdisteiden seoksissa. _
Keksinnön mukaisia lisäaineita käyttäen valmistetuissa lastulevyissä tai niiden kaltaisissa tuotteissa formaldehydin haihtuminen on saatettu minimiin.
Lastu- ja vanerilevyjen tai niiden kaltaisten tuotteiden valmistuksessa ei myöskään _ vaadita mitään muutoksia.
Keksinnön mukaisten lisäaineiden valmistuksessa seuraavat molekyyliyhdis-teet ovat vaikuttaneet erityisen edullisesti formaldehydin kiinnittymiseen ja valmiiden lastu- tai vanerilevyjen mekaanisiin ominaisuuksiin.
1 mooli tioureaa, 1 mooli natriumtiosyanaattia 1 mooli tioureaa, 1 mooli natriumkloridia 1 mooli ureaa, 1 mooli natriumtiosyanaattia 1 mooli ureaa, 1 mooli natriumkloridia 2 moolia ureaa, 1 mooli sinkkikloridia 2 moolia ureaa, 1 mooli magnesiumkloridia 2 moolia ureaa, 1 mooli rypälesokeria 2 moolia ureaa, 1 mooli glyserolia 2 moolia ureaa, 1 mooli erytritolia 2 moolia ureaa, 1 mooli sorbitolia 2 moolia tioureaa, 1 mooli sinkkikloridia k moolia ureaa, 1 mooli kalsiumnitraattia k moolia ureaa, 1 mooli glyserolia 6 moolia ureaa, 1 mooli rauta( III)kloridia 6 moolia ureaa, kromi(III)sulfaattia Heksametyleeni, aldehydi (Pfeiffer, s. 305) 2 moolia ureaa, 1 mooli etyleeniglykolia 2 moolia ureaa, 1 mooli trimetylolipropaania 2 moolia tioureaa, 1 mooli dietyleeniglykolia 2 moolia tioureaa, 1 mooli heksaanidiolia
Erityisen edullisesti voidaan yleensä käyttää kahden tai useamman molekyyli-yhdisteen seoksia keksinnön mukaisissa liimalisäaineissa· Silti voidaan monissa tapauksissa käyttää myös yhtä ainoata molekyyliyhdistettä.
5 57968
Keksinnön mukaiset lisäaineet voidaan valmistaa jauhemuotoon, jolloin mole-kyyliybdisteet eivät vielä ole muodostuneet, vaan ne muodostuvat mahdollisesti vasta vettä tai muuta nestettä lisättäessä. Edullisesti lisäaineet kuitenkin lisätään liimaan nestemäisessä muodossa, edullisimmin vesiliuoksena tai -lietteenä, jonka kuiva-ainepitoisuus on edullisesti 20-ίΐΟ paino-#. Liimalisäaine on kaikissa tapauksissa, olipa se kiinteässä tai nestemäisessä muodossa, sekoitettava liimaan ennen sen kovettamista.
Useissa tapauksissa voidaan edullisesti käyttää myös molekyyliyhdisteitä, jotka samanaikaisesti toimivat latentteina kovettamina. Tähän tarkoitukseen sovel-tuvat seuraavat molekyyliyhdisteet: tiourea/natriumkloridi, urea/oksaalihappo, ja ur ea/natr iumrodanidi.
Keksinnön mukaisella lisäaineella on myös se etu, että se voi nestemäisessä ^ muodossa haluttaessa sisältää erittäin suuren määrän esimerkiksi 80-90 paino-# kui va-ainetta. Se on myös erittäin varastoimiskelpoinen. Edullisesti keksinnön mukainen lisäaine saatetaan niin herkkäliikkeiseksi, että sitä voidaan huoneen lämpötilassa suihkuttaa.
Kun molekyyliybdisteen toinen komponentti on proteiiniliima, toinen voi olla edullisesti urea, tiourea tai metallisuola, erityisesti natriumtiosyanaatti, magne-siumkloridi tai sinkkikloridi. Käytettäessä ureaa tai tioureaa molekyyliyhdisteen kumpikin komponentti sisältää typpeä. Eroteiiniliimoina tulevat edullisesti kysymykseen nahkaliima, luuliima ja gelatiini.
Seuraavissa suoritusesimerkeissä kuvataan eräiden erityisen edullisten varastoimi skelpoisten liimalisäaineiden valmistusta. Nämä lisäaineet kohottavat myös valmiiden lastulevyjen ja niiden kaltaisten tuotteiden lujuusarvoja ja vähentävät niiden paksuusturpoamista.
^ Esimerkki A
Ensin valmistetaan seuraavat neljä molekyyliyhdist että huoneen lämpötilassa: a) 1000 paino-osaan vettä liuotetaan 200 paino-osaa ureaa, ja sen jälkeen " lisätään 200 paino-osaa jauhettua nahkaliimaa. Noin 2-3 tunnin kuluttua myös nahka- liima on liuennut, b) 200 paino-osaan vettä liuotetaan 120 paino-osaa ureaa ja 116 paino-osaa natriumkloridia; c) 200 paino-osaan vettä liuotetaan l6 paino-osaa tioureaa ja 8l paino-osaa natr iumt io s yanaatt ia; d) 200 paino-osaan vettä liuotetaan 7k paino-osaa heksametyleenitetramiinia ja 102 paino-osaa 6 kidevettä sisältävää magnesiumkloridia.
Nämä neljä erikseen valmistettua molekyyliyhdisteiden vesiliuosta sekoitetaan perusteellisesti keskenään, ja lisätään vettä vielä 150 paino-osaa ja 1 paino-osa pentakloorifenolinatriumia. Sen jälkeen seokseen lisätään 500 paino-osaa kalsium-lignosulfonaattia (kuiva-ainepitoisuus 50 paino-#), 50 paino-# ammoniakkivettä, 6 57968 jonka tiheys on 0,9 sekä 3 paino-osaa bariumhydroksidioktahydraattia ja sekoitetaan hyvin. Saadun seoksen pH-arvo on 8, ja sen kuiva-ainepitoisuus noin 35 paino-%.
Näin saatua liimalisäainetta nimitetään jatkossa lisäaineeksi A. Sen kyky sitoa lastulevyjen sisältämä vapaa formaldehydi sekä sen vaikutus lastulevyjen lujuusominaisuuksiin ja paksuusturpoamiseen testattiin.
Tätä tarkoitusta varten valmistettiin kulloinkin kaksi levyparia käyttäen seuraavia liimaseoksia:
Kaksi "nollalevyä" (vertailulevyt) ilman lisäainetta käyttäen puskuroimaton-ta kovetinta (15 paino-osaa NH^Cl/85 paino-osaa IL>0) sekä seuraavaa liimaseosta: 100 paino-osaa nestanäistä liimaa _ 10 paino-osaa kovetinliuosta.
Kaksi lastulevyä, joissa oli seuraava liimaseos: 100 paino-osaa nestemäistä liimaa, 10 paino-osaa kovetinliuosta ja 20 paino-osaa keksinnön raukaista lisäainet- _ ta A.
Liimana käytettiin ureahartsiliimaa, jota toiminimi BASF valmistaa ja myy kauppanimellä "Kauritleim 385"· Liimamäärät annosteltiin niin, että lastulevyjen päällyskerrosten hartsipitoisuudeksi tuli 11 % ja keskikerrosten 7 %· Puristusläm-pötila oli tasaisesti 150°C. Molemmat levyparit saatettiin samanlaisiin koeolosuh-t eisiin.
Ensin leikattiin ulkonaisesti samanlaiset lastulevyt reunoistaan 5-päiväisen normaali-ilmasto-oloissa tapahtuneen varastoinnin jälkeen, ja ne jaettiin koekappaleiksi formaldehydin haihtumisen vertailevaa mittausta varten. Formaldehydin haihtuminen määritettiin L. Plath'in mikrodiffuusio-menetelmällä, jossa vapaa formaldehydi määritettiin kolorimetrisellä menetelmällä 30°C:ssa. Formaldehydin määritystä varten levyistä otettiin edustavia la stun äyt.t eitä. Formaldehydin haihtuminen määritettiin 6-päiväisen ilmastoinnin jälkeen, ja määritys toistettiin 12-päiväisen ilmastoinnin jälkeen. Reaktioaika pidennettiin l8:sta 1+2 tuntiin määritystarkkuu-den lisäämiseksi.
Tulokset on koottu seuraavaan taulukkoon:
Levyt raaka- paksuus- taivutus- poikit- Formaldehydin erottuminen tiheys turpoami- lujuus taisveto- 6 päivän 12 päivän kg/nr nen %:ssa kp/cm^ lujuus kuluttua kuluttua kp/cm^
Ilman liima- * lisä- ainetta 619 15,6 228 6,5 138 96,3 käytetty liimalisäainetta 600 12,0 25*+ 7,5 1+5,5 38,0
Taulukosta käy selvästi ilmi, että formaldehydin erottuminen väheni melkoisesti (67 %). Paksuusturpoaminen väheni n. 20 %. Taivutus- ja poikittaisvetolujuus 5 7 9 6 8 kasvoivat yli 10 %.
Esimerkki B
Ensin valmistettiin seuraavat molekyyliyhdisteet erillisinä vesiliuoksina: a) 750 paino-osaan vettä liuotettiin 150 paino-osaa ureaa, ja liuokseen lisättiin 150 paino-osaa nahkaliimaa. Noin 2-3 tunnin kuluttua nahkaliirna oli liuennut, jolloin saatu liuos oli valmis käytettäväksi.
b) 200 paino-osaan vettä liuotettiin 120 paino-?>saa ureaa ja 126 paino-osaa sinkkikloridia · c) 200 paino-osaan vettä liuotettiin 8^ paino-osaa disyaanidiamidia ja —102 paino-osaa 6 kidevettä sisältävää magnesiumkloridia.
Liuokset sekoitettiin hyvin keskenään, ja saatuun seokseen lisättiin tO paino-osaa ammoniakkivettä, ominaispaino 0,9, 327 paino-osaa vettä, 1 paino-osa penta-_ kloorifenolinatriumia ja 3 paino-osaa bariumhydroksidioktahydraattia.
Saatu seos on keksinnön mukainen, varastoimiskelpoinen liimalisäaine.
Esimerkki C
Ensin valmistettiin kolme erillistä molekyyliyhdisteiden liuosta^ a) U00 paino-osaan vettä liuotettiin 2h0 paino-osaa ureaa ja U06 paino-osaa 6 kidevettä sisältävää magnesiumkloridia.
b) 200 paino-osaan vettä liuotettiin 76 paino-osaa tioureaa ja 58 paino-osaa natriumkloridia.
c) 200 paino-osaan vettä liuotettiin 120 paino-osaa ureaa ja 30 paino-osaa glyserolia.
Lisäksi valmistettiin vielä yksi seos, jolloin sekoitettiin keskenään 200 paino-osaa akryylihappobutyyliesterin ja vinyyliasetaatin 1 :l-sekapolymeraatin vesidispersiota (kuiva-ainepitoisuus n. 50 paino-$) ja ^ paino-osaa ammoniakkivettä " (ominaispaino 0,91)· Nämä neljä seosta sekoitetaan perusteellisesti keskenään. Sitten lisätään 10 paino-osaa ammoniakkivettä (ominaispaino 0,91) ja 380 paino-osaa vettä.
" Tällöin on saatu keksinnön mukainen liimalisäaine, jonka kuiva-ainepitoisuus on noin 35 paino-%.
Suoritus esimerkkien A, B ja C mukaisten liimalisäaineiden käyttöä valaistaan esimerkein lähsnmin.
Esimerkki 1 100 paino-osaa puuliimaa, joka pohjautuu urea-formaldehydi-polykondensaat-tiin (moolisuhde 1:1,6) ja jonka kuiva-ainepitoisuus vesiliuoksessa on 66,5 %, sekoitetaan 20 paino-osaan vesiliuosta, joka on valmistettu esimerkin A mukaisesti. Tähän seokseen lisätään 10 paino-osaa vesiliuosta, joka sisältää 3,0 paino-osaa ammoniumkloridia sekä 7 paino-osaa 50-$:ista parafiini emulsiota.
Näillä sideaineseoksilla liimataan puulastuja, jolloin 100 paino-osaa lastuja kohti käytetään 8 paino-osaa hartsia (kuivapaino).
β 57968
Sideaineella päällystetyt lastut puristetaan 150°C :n lämpötilassa 16 mm:n 2 paksuiksi lastulevyiksi. Riristusaika oli 2 minuuttia 25 kp/cm :n ja 5 minuuttia 2 10 kp/cm :n puristuspaineella.
Esimerkki 2 100 paino-osaa puuliimaa, joka pohjautuu fenoli-formaldehydi-polykonden-saattiin (moolisuhde 1:2) ja joka sisältää 1+8 % kuiva-ainetta (;+0 % polykondensaat-tia ja 8 % natriumhydroksidia) vesiliuoksessa, sekoitetaan 21 paino-osaan liuosta, joka on valmistettu esimerkin B mukaisesti.
Levyn valmistus tapahtuu tunnetulla tavalla.
Esimerkki 3 - Tämä esimerkki on esimerkin 2 kaltainen, mutta liimaseokseen sisältyy lisäksi vesiliuos, joka on valmistettu esimerkin C mukaisesti.

Claims (5)

  1. 9 57968
  2. 1. Liimalisäaine, edullisesti varastoimiskelpoisen seoksen muodossa, jonka tarkoitus on vähentää liimauksen jälkeen formaldehydin haihtumista lastulevyistä ja muista niiden kaltaisista tuotteista, jotka on valmistettu käyttäen liimoja, jotka pohjautuvat formaldehydiä sisältäviin kondensaatteihin, tunnettu siitä, että se sisältää ainakin yhden molekyyliyhdisteen, jonka toinen komponentti on amido-, tioamido- tai iminoryhmiä tai primäärisiä, sekundäärisiä tai tertiäärisiä aminoryhmiä sisältävä alifaattinen yhdiste, ja toinen komponentti on alkoholihydrok- _ syyliryhmiä sisältävä yhdiste tai metalli suola.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen lisäaine, tunnettu siitä, että amidoryhmän sisältävä yhdiste on virtsa-aine.
  4. 3· Patenttivaatimuksen 1 mukainen lisäaine, tunn ettu siitä, että tio- y 3 amidoryhmän sisältävä yhdiste on tiovirtsa-aine. U. Patenttivaatimuksen 1 mukainen lisäaine, tunnettu siitä, että iminoryhmän sisältävä yhdiste on heksametyleenitetramiini.
  5. 5. Jonkun edellä esitetyn patenttivaatimuksen mukainen lisäaine, tunnettu siitä, että se sisältää seuraavien molekyyliyhdisteiden seoksen: a) urea/proteiiniliima (edullisesti nahkaliima) b) urea/natriumkloridi c ) tiourea/natriumtiosyanaatti d) heksametyleenitetramiini/magnesiumkloridiheksahydraatti.
FI246373A 1973-08-06 1973-08-06 Limtillsatsmedel foeretraedesvis i form av en lagringsbar blandning FI57968C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI246373A FI57968C (fi) 1973-08-06 1973-08-06 Limtillsatsmedel foeretraedesvis i form av en lagringsbar blandning

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI246373 1973-08-06
FI246373A FI57968C (fi) 1973-08-06 1973-08-06 Limtillsatsmedel foeretraedesvis i form av en lagringsbar blandning

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI246373A FI246373A (fi) 1975-02-07
FI57968B true FI57968B (fi) 1980-07-31
FI57968C FI57968C (fi) 1980-11-10

Family

ID=8507144

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI246373A FI57968C (fi) 1973-08-06 1973-08-06 Limtillsatsmedel foeretraedesvis i form av en lagringsbar blandning

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI57968C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI57968C (fi) 1980-11-10
FI246373A (fi) 1975-02-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI87362B (fi) Formaldehydbindande komposition, dess framstaellning och anvaendning.
US4282119A (en) Manufacture of chipboard having high strength and reduced formaldehyde emission, using a minor amount of protein in combination with low formaldehyde:urea resins
JPH0696244B2 (ja) パーティクル―またはファイバーボードの製造法
JP2022031549A (ja) ホルムアルデヒドを含まない木材バインダー
FI57775B (fi) Foerfarande foer framstaellning av ett vaederbestaendigt traelim
US4857609A (en) Amino resin and a method for its production
JPS5964683A (ja) パ−テイクルボ−ド用樹脂系接着剤
FI57968B (fi) Limtillsatsmedel foeretraedesvis i form av en lagringsbar blandning
IE903558A1 (en) Shaped articles of substances containing wood or cellulose¹and processes for their production
EP0277926A2 (en) A method for the production of amino resin
US3556897A (en) Method of producing wooden boards from thin wooden sheets
PL144282B1 (en) Formaldehyde bonding agent in particular for use in formaldehyde binder
EP0341569A2 (de) Verfahren zur Herstellung von Verbundwerkstoffen mit verringerter Formaldehydemission
US2958605A (en) Adhesive compositions
DE2206696C3 (de) Verwendung von Molekülverbindungen als Zusatz zu Klebstoffen auf der Basis von Formaldehyd abspaltenden Kondensaten
ES2950101T3 (es) Composición de aglutinante libre de formaldehído para planchas que contienen lignocelulosa y un procedimiento para su producción
US2662066A (en) Adhesive composition comprising a urea-aldehyde resin and tetrahydrafurfuryl alcohol
US3046103A (en) Bonding compositions containing modified trimethylolphenol compounds
DE3400669A1 (de) Waessrige haerterloesungen fuer aminoplastharze, die diese haerterloesungen enthaltenden leimharzflotten sowie ein verfahren zur herstellung von spanholzwerkstoffen
CH188327A (de) Haltbares Trockenleimpräparat.
RU2616924C1 (ru) Клеевая композиция на основе порошкообразных термореактивных полимеров
SU1121280A1 (ru) Клей
RU1770151C (ru) Способ получени древесно-стружечных плит
SU456823A1 (ru) Клей
RU2156778C2 (ru) Способ получения модифицированной карбамидоформальдегидной смолы