FI57678C - Mobilradioanlaeggning - Google Patents

Mobilradioanlaeggning Download PDF

Info

Publication number
FI57678C
FI57678C FI3058/72A FI305872A FI57678C FI 57678 C FI57678 C FI 57678C FI 3058/72 A FI3058/72 A FI 3058/72A FI 305872 A FI305872 A FI 305872A FI 57678 C FI57678 C FI 57678C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
mobile
unit
signal
call
channel
Prior art date
Application number
FI3058/72A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI57678B (fi
Inventor
Ragnar Berglund
Hans Oesten Maekitalo
Knut Torkel Von Broemssen
Original Assignee
Televerkets Centralfoervalt
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Televerkets Centralfoervalt filed Critical Televerkets Centralfoervalt
Application granted granted Critical
Publication of FI57678B publication Critical patent/FI57678B/fi
Publication of FI57678C publication Critical patent/FI57678C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W36/00Hand-off or reselection arrangements
    • H04W36/0005Control or signalling for completing the hand-off

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Piezo-Electric Transducers For Audible Bands (AREA)

Description

ΓνΞ=7) M (11)KUULUTUS/ULKAISU - - ' - löj trij utlAGGN, ngsskrift b^o/o • *•^5 (45) F J nt ri ^ ~ ^ (51) Kv.lk3/lnt.CI.3 H 04 Q 7/04- SUOMI-FINLAND (*) P*t*nttlhtk«mut — Ptttntarafikflini 3058/72 (22) H»k«ml*ptlvi — Anittlcnlngidt| 02.11.72 ' ' (23) Alkuplivl—GHtlghatsdif 02.11.72 (41) Tullut julklMksI — Bilvlt offantilg 05.05.73
Patentti-ja rekisterihallitut .... ... · .
_ * , /44) Nlhtivlkflpunon j» kuuLJullulsun pvm. —
Patent- och registerstyrelsen v ' Araökan utiagd och utUkriftun publlctnd 30.05.80 (32)(33)(31) Pyydttty etuolkeui—Begird priorltet OU.11.71
Ruotsi-Sverige(SE) 14073/71 (71) Televerkets Centralförvaltning, Fack, S-123 86 Farsta, Ruotsi-Sverige(SE) (72) Ragnar Berglund, Farsta, Hans Östen Mäkitalo, Uttran, Knut Thorkel von Brömssen, Sollentuna, Ruotsi-Sverige(SE) (74) Oy Kolster Ab (54) Liikkuvan radion laitteisto - Mobilradioanläggning Tämä kekeintö kohdistuu autoradiolaitteisiin, joihin sisältyy joukko pääasemayksikköjä, jotka ovat esim. autopuhelinkeskuksia, jotka ovat kytkettävissä kiinteään puhelinverkkoon ja jossa kukin pääyksikkö on varuäettu vähintäin yhdellä pääyksikköön liitetyllä runkoasemalla, jonka kanssa yhteyksien saamisen mahdollistamiseksi pääyksikön ja sen peittoalueella sijaitsevien liikkuvien yksiköiden välillä voidaan näihin liikkuviin yksiköihin päästä yhteyteen joukon radioliikennekanavia kautta.
Koska tämä keksintö on tarkoitettu salaisiin tapauksiin, jolloin halutaan kytkeä mielivaltainen tilaaja kiinteästä puhelinverkosta mielivaltaiseen autotilaajaan ja päinvastoin tullaan sitä kuvaamaan tämän asian yhteyden kannalta, mikä kuitenkaan ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että sitä vidaan käyttää muissa vastaavissa ja samankaltaisissa yhteyksissä.
Tämän kaltaisissa autopuhelinyhteyksien systeemeissä on olemassa toivomus, että systeemi voidaan helposti toteuttaa siten, että se peittää yhden tai useampia valtioita, että saattaa olla mahdollista suorittaa automaattinen puheluyhteyksen kytkeminen, että systeemi voidaan helposti sovittaa olemassa oleviin puhelinjärjestelyihin, että systeemissä käytetylle taajuuskaistalle saadaan korkea käyttö- 2 57678 suhde, että autoyksiköt voivat olla rakennettuja pienin lähetintehoin, että on olemassa mahdollisuus korkeaan puhelusalaisuuden säilyttämiseen jne. Eräs toinen erityinen ominaispiirre tälle systeemille tulee olla, että tilaajan kiinteästä puhelinverkosta ei tarvitse tietää sen liikkuvan yksikön paikkakuntaa, jonne yhteyttä halutaan.
Nyt kyseessä olevan keksinnön tarkoituksena on aikaansaada autoradiolaitteisto, joka toteuttaa nämä asetetut vaatimukset ja jolle pääasiallisesti voidaan katsoa olevan tunnusomaista se laitteistossa keksinnön mukaan esitetty, joka käy ilmi tunnusmerkkiosuudesta jäljempänä seuraavasta pääpatenttivaatimuksesta.
Eräs nykyisin ehdotettu suoritusmuoto autoradiolaitteistosta, jolle on ominaista keksinnölle ominaiset tunnusmerkit tullaan nyt lähemmin kuvaamaan alla ja viitataan siinä samanaikaisesti oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää kahta autopuhelinkeskusta, jotka vastaavien runkoasemien kanssa peittävät kumpikin oman autopuhelinalueensa, kuvio 2 esittää kuinka yhdeksän tunnistamismerkkiä (ensimmäiset merkit) voidaan jaella kahdeksalletoista autopuhelinalueelle, kuvio 3 esittää jatkuvaa pyyhkäisinkuviota autopalvelusta jaetusta taaiuusalueesta kutsukanavan etsimistä varten, kuvio 4 esittää portaattaista etsintätoimintaa kustukanavalla määrätyn merkin omaavan autopuhelinkeskuksen hakemiseksi, jonka peittoalueella tietty liikkuva etsivä yksikkö silloin sijaitsee, kuvio 5 esittää pyyhkäisykaaviota nollaan aseteltavissa olevasta aikapyyhkäisypiiristä, joka määrittelee liikkuvan yksikön lukittumisen tiettyyn liikennekanavaan, kuviot 6a-6e esittävät osia runkoasemilla ja liikkuvissa yksiköissä käytetyistä koodimerkeistä ja vertailumerkeistä, kuvio 7 esittää kaavamaisesti yksityiskohtaisemmin tietyn laitteiston kytkennän autopuhelinkeskuksessa ja tähän kuuluvissa runkoasemissa.
Kuviossa 1 esitetään viitenumerolla 1 pääasemayksikköä joka on autopuhelinkeskuksen tapainen ja siihen liittyy neljä keskukseen liitettyä runkoasemaa, jotka on merkitty 2-3 kun taas runkoasemat on liitetty autopuhelinkeskukseen kiinteillä kaapeliyhteyksillä 6, 7, 8 ja vastaavasti 9· Tämä autopuhelinkeskus on edelleen liitetty puhelinkeskukseen 10 kiinteässä puhelinverkossa kaapeliyhteyden 11 kautta. Autopuhelinkeskuksen 1 peittämä alue on kuviossa 1 esitetty symboolisesti nelikulmiona 12 jaalue on tämän sisällä jaettu neljään osa-alueeseen eli runkoasema-alueeseen, joista kutakin palvelee oma runkoasemansa. Tämä autopuhelinkeskus 1 muodostaa autoradiolaitteiston yhdessä muiden autopuhelinkeskuksien kanssa ja kukin näistä peittää oman alueensa. Eräs tällainen ylimääräinen alue on esitetty kuviossa 5 57678 1 viitenumerolla 13, joka samoinkuin alue 12 peittää oman autopuhelin-keskuksensa neljine runkoasemineen. Runkoasemien lukumäärä ei kuitenkaan ole rajoittunut neljään vaan se voi vaihdella arvosta 1 aina käytännössä soveltuviin määriin saakka esim. 15· Autopuhelinkeskuk-sien lukumäärä viLdaan täten valita siten, että valtion peittävä tai useita valtioita käsittävä verkko voidaan saavuttaa.
Tämän autopuhelinkeskuksen peittoalueella 12 sijaitsee kuviossa esittämättä jätettynä liikkuvia yksiköitä, jotka voivat päästä yhteyteen tilaajien kanssa kiinteässä verkossa tai voidaan näistä päästä edellä mainittuihin joukon radiokanavia kautta, jotka ovat käytettävissä vastaavien runkoasemien ja .kyseessä olevien liikkuvien yksiköiden välillä sekä lisäksi mainittujen kaapeliyhteyksien kautta. Tällöin voi systeemi olla siten toteutettu, että liikkuva yksikkö liittyy normaalisti siihen runkoasemaan, josta saadaan korkein kenttävoimakkuus. Tällainen valinta voi tapahtua sinönsä tunnettuun tapaan siten että valinta suoritetaan eri vaiheissa erilaisilla herkkyyksillä. Runkoaseman vaihtaminen toteutetaan automaattisesti sellaisessa tapauksessa, jolloin liikkuva yksikkö on siirtynyt tietyltä runkoaseman alueelta toiselle ja yhteys samanaikaisesti tulee heikkotasoiseksi. Tämän liikkuvan yksikön liikkumisen yhteydessä tietyltä alueelta esim. alueelta 12 sen vieressä sijaitsevalle alueelle vastaavasti 13 kytkentään mahdollisesti toteutettu yhteys autopuhelinkeskukseen normaalisti irti.
Nämä autopuhelinalueet muodostavat itsenäisiä yksikköjä eikä mikään keskuslaitteisto, jokaon yhteinen tietylle osalle tai kaikille esiintyville alueille ole täten tarpeen. Autopuhelinpalvelu toteutetaan eräällä määrätyllä taajuusalueella tarvittavine määrineen kanavia ja. puhelinverkossa on palvelu osoitettu määrättyyn numeroon. Nämä liikkuvat yksiköt saavat oman yksittäisen numeronsa omasta numerosarjastaan. Kaikki puhelut toteutetaan täysin dupleksoituna. Runkoasemat on varustettu niin monella lähettimellä ja vastaanottimella kuin mitä on tarpeen että saavutettaisiin haluttu alhainen varattuna olon määrä tässä systeemissä. Kanavan hakeminen tapahtuu jatkuvasti yli koko alueen eikä mitään kideohjausta kanavien jakso-luvuille tapahdu autoasemissa, Eddleen on ajateltavissa, että kanavien taniuudet ovat runkopuolella vaihdeltavissa niin että ne lähettimet ia vastaanottimet, jotka eivät ole käytössä puheluja varten automaattisesti hakevat häiriöttömän taajuusalueen, mikä ilmeisesti toisi mukanaan paremman taajuusalueen käytön samanaikaisesti kun asetetaan pienempiä vaatimuksia laitteistolle, mitä tulee haitalliseen ja luvattomaan säteilyyn, keskinäismodulaatioon ja estosulkemiseen.
Liikkuvan tilaajan hakeminen verkosta tapahtuvan kutsun yhteydessä voidaan järjestää joko siten, että kutsu aina tapahtuu valtion 4 57678 kaikkien kutsulähettimien kautta tai siten, että kutsu ensinnä suoritetaan sen autopuhelinalueen kautta, jossa A-tilaaja sijaitsee ja sen jälkeen, mikäli liikkuva yksikkö ei vastaa, koko valtiossa.
Tieto kutsusta levitetään autopuhelinalueille valtion kutsukanavan kautta esim. tietoliikennekanavasysteemissä. Tämän valtion laajuisen kutsun täytyy sisältää ensinnäkin liikkuvan yksikön koodi ja osaksi tieto siitä, mistä tämä kutsu on lähtöisin. Kun autopuhelinkeskus vastaanottaa yleiskutsun lähetetään liikkuvan yksikön koodi paikallisessa kutsukanavassa ja se varastoidaan autopuhelinkeskukseen yhdessä kutsun lähtöosoitteen, esim. suuntanumeron kanssa. Mikäli liikkuva yksikkö vastaa, saa A-tilaajan autopuhelinkeskus tiedot siitä, missä liikkuva yksikkö sijaitsee ja vapaana olevan puhelinlinja voidaan kytkeä A-tilaajan ja liikkuvan tilaajan autopuhelin-keskusten välille, jolloin liikenteen valinta voidaan toteuttaa kuten normaaleissa puhelunvälityksissä.
Koska tietty puhelu siirretään automaattisesti runkoasemasta toiseen, kun ylitetään runkoasemien peittoalueen välillä, voivat runkoasemien alueet muodostua suhteellisen pienikei ilman, että tämä aiheuttaisi haittapuolia. Kun käytetään lähetintehoja suuruudeltaan yhden tai kahden watin luokkaa, tulee ulottuvuudeksi noin 10 km (450 MHz). Tämä aikaansaa taajuusnauhan korkean käyttöasteen, koska samaa taajuutta voidaan käyttää usein. Alhaiset lähetintehot ovat myöskin edullisia, mikäli käytetään kannettavia asemia ja ne asettavat yleensä pienempiä vaatimuksia tälle laitteistolle, mitä tulee häiritsevään kohinaan tästä lähettimestä sekä sisäisen modulaation estämiseen vastaanottimessa.
Tämän systeemin salattavuus aste ei mahdollisesti tule täydelliseksi, mutta käyttäen edellä mainittuja muuttuvia kanavataajuuksia yhdistettynä koodattuun henkilökutsuun ja automaattiseen kanava-etsimistoimintaan luulisi asiattoman sivukuuntalun olevan vaikeata. Mikäli edelleen halutaan lisätä salattavuutta, on olemassa mahdollisuus että liikkuva yksikkö etsii uuden puhelukanavan tietyin lyhyin aikavälein. Jotta voitaisiin parantaa puhelun laatua ja lisätä ulottuvuutta, voidaan liikkuva vastaanotin varustaa kahdella antennilla ja kytkentäsysteemillä joka automaattisesti valitsee sen antennin joka ko. tapauksessa sieppaa paremman signaalin (antennin vaihto-periaate) .
Tällä aut©puhelinpalvelulle jaetun taajuusnauhan sisällä saavutetaan täten tietty määrä radiokanavia, joista käytetään yhtä erityisenä kutsukanavana ja muita radioliikennekanavina. Kutsu-kanava lähellä toisiansa sijaitsevia autopuhelinkeskuksia varten asetellaan tällöin erillisille taajuuksille, jotta voitaisiin välttää keskinäistä häiriötä. Tämän autopuhelinkeskuksen kaikille kutsu- 5 57678 kanaville on osoitettu yhteinen äänimerkki esim. 500 Hz ääni, jota lähetetään kaikista runkoasemista ja joka tekee mahdolliseksi liikkuville yksiköille eri autopuhelinkeskuksien peittoalueella paikallistaa eri kutsukanavat. Kukin kutsukanava on sitäpaitsi varustettu tietystä, määrätystä runkoasemasta lähetetyllä ensimmäisellä merkillä, joka on tunnusomainen sille autopuhelinkeskukselle, jota kyseinen kutsukanava edustaa.
Kuviossa 2 on esitetty yhdeksän erilaisen ensimmäisen merkin edullinen jakautuminen 18 eri alueen kesken, joista kukin (kuusikulmion muotoisena) on autopuhelinkeskuksen peittoalue siihen kuuluvine runkoasemineen. Maantieteellisesti kaukana toisistaan sijaitsevat alueet voivat saada keskenään saman ensimmäisen merkin.
Nämä ensimmäiset merkit muodostuvat tällöin puhealueella olevista äänistä.
Tietty liikkuva yksikkö, joka hakee kutsukanavaa, pyyhkäisee, kuten on esitettynä kuviossa 5» yli koko sen taajuusnauhan, joka on varattu autopuhelinpalvelulle. Kun tämä pyyhkäisy saavuttaa radiokanavan esim. A jarrutetaan sitä ajaksi, joka on niin pitkä, että vastaanotin saattaa päätellä, onko tämä asema moduloitu yhteisellä merkillä (500 Hz) vaiko ei. Mikäli tätä yhteistä merkkiä ei ole kyseessä olevalla kanavalla (A), pyyhkäisy jatkuu seuraavaan kanavaan B ja sitten kanaviin C, D ja E. Kuviossa 3 on oletettu, että kanava E lähettää yhteistä merkkiä, jolloin tämä liikkuva yksikkö lukittuu tähän ääneen (asemaan).
Kun liikkuva yksikkö tämän yhteisen merkin perusteella on löytänyt kutsukanavan, haetaan esiin sen autopuhelinkeskuksen, jonka alueella liikkuva yksikkö kulloinkin sijaitsee, tunnusomainen ensimmäinen merkki. Tämä etsiminen tapahtuu, kuten on esitettynä kuviossa 4, portaattain eri äänitaajuuskanavien kesken. Tätä etsimistä suoritetaan edelleen tietyn nauhapäästösuotimen laitteiston avulla, joka automaattisesti ja portaattain tutkii näitä äänitaajuisia kanavia, jolloin tämä suodinjärjestely on sovitettu katkaisemaan ja lopettamaan etsiminen kun se löytää varsinaisen ensimmäisen merkin, so. kuvion tapauksessa sen äänen, joka kaaviossa on esitetty numerolla 7· Tämän ensimmäisen merkin vastaanottaminen varastoidaan liikkuvassa yksikössä sijaitsevaan ensimmäiseen muistielimeen. Tämän portaat-taisen etsimisen lisäksi vämistellaan elimien avulla, jotka ovat mainitun nauhapäästösuodinjärjestelyn muodossa myös kyseessä olevaa liikkuvaa yksikköä vastaanottamaan pääyksiköstä vapaaksi osoitetulla liikennekanavalla lähetetty ja pääyksikölle varattu toinen erityinen merkki, joka on valittu verrannollisena tähän ensimmäiseen merkkiin. Mainittu valmistelutyö toisen merkin vastaanottamiseksi tapahtuu siten, että suodinjär jestely asetellaan t äimän toisen merkin vastaavan 6 57678 taajuuden mukaisesti. Suoritusesimerkin tapauksessa taajuus tätä toista tunnusomaista erityistä merkkiä (paikallisliikenneääni) varten valittu suuruudeltaan olemaan kaksi kertaa paikallisen kutsuäänen (ensimmäisen merkin) taajuus samalla autopuhelinalueella.
Mikäli täten tiettyyn kutsukanavaan lukittu ja toisen merkin vastaanottamiseen valmistettu liikkuva yksikkö vastaanottaa kutsu-koodinsa runkoasemältä, se poistuu välittömästi kutsukanavalta ja hakee nyt pääyksikön vapaaksi merkitsemän (toisella merkillä) liiken-nekanavan haltuunsa. Tämä kutsukoodi on erityinen tälle liikkuvalle yksikölle ja on se varastoitu siihen tiettyyn toiseen muistiin.
Uusitun etsimisen yhteydessä pyyhkäisee liikkuvan yksikön vastaanottaja koko nauhan yli ja kun se löytää kanavan (aseman), joka on merkitty toisen merkin avulla, lukitaan vastaanotin tähän kanavaan. Liikkuva yksikkö kutsuu tämän jälkeen runkoasemaa muistiinsa varastoidun toisen koodin avulla. Tämän liikkuvan yksikön lähettimen taajuusasettelu muutetaan aina vastaanottimen taajuuden mukaan siten, että dupleksoinnin etäisyys niissä säilytetään. Kyseinen koodi lähetetään kolme kertaa sekunnissa koko puhelun ajan. Kun kyseessä oleva runkoasema vastaanottaa kyseessä olevalta liikkuvalta yksiköstä ensimmäisenä lähetetyn koodin (kutsun), tämä varastoidaan kolmanteen muistiin tässä runkoasemassa ja kun liikkuva yksikkö toisen kerran lähettää kutsunsa, tätä verrataan vertailevissa piireissä tämän muistin sisältöön. Mikäli nämä molemmat kutsut ovat keskenään identtisiä, kuten on asian laita, mikäli yhteys toimii häiriöttömästi, toistaa tämä asema liikkuvan yksikön kutsun samanaikaisesti kun erityinen tunnusomainen toinen merkki (vapaana olon merkkiääni) valitulla liikennekanavalla sitten lakkaa. Tämän liikkuvan yksikön kutsukoodin avulla voidaan aut©puhelinkeskuksen alueen sisällä A-tilaaja kytkeä yhteen oikean kanavan kanssa runkoasemassa. Joka kerran kun runko-asema vastaanottaa liikkuvan yksikön kutsun, tämä toistetaan ja joka kerran kun liikkuva yksikkö saatakaisin kutsunsa, asetetaan nollaan tietty ajanpyyhkäisypiiri, joka määrää, kuinka kauan liikkuva yksikkö on lukittuneena asemaan. Tämä käy ilmi kuviosta 5, jossa pisteet A', B', D', F' sekä G’ vastaavat ajanhetkiä, jolloin liikkuva yksikkö on vastaanottanut oman kutsunsa. Pisteissä C, E* sekä H' on liikkuva yksikkö saanut takaisin kutsun, mutta siirtohäiriöiden johdosta tämä koodi on virheellinen. Tietty piste 1' vastaa tiettyä ajanhetkeä, jolloin liikkuva tilaaja itse katkaisee puhelun. Tämä liikkuva yksikkö hakee tällöin kutsukanavan aikaisemmin kuvatun mukaisesti. Pisteen K' kohdalla on noin 1 sekunti kulunut sen jälkeen kun liikkuva yksikkö viimeksi on vastaanottanut oikean koodin. Liikkuva yksikkö poistuu nyt automaattisesti tältä taajuudelta ja hakee uuden aseman, joka on merkitty samalla paikallisella liikenne- 7 57678 kanavan äänellä, kuin aikaisempikin kanava. Kun tämä liikkuva yksikkö löytää uuden vapaana olevan liikennekanavan kutsutaan runkoasemaa uudestaan, minkä jälkeen tämä uusi kanava suljetaan muilta liikkuvilta yksiköiltä ja puhelu kytketään uudestaan autopuhelinkeskukseen, jossa A-tilaaja sillä aikaa on odottanut. Tämän katkon ei normaaleissa tapauksissa tule olla pitempi kuin noin 1 sekunti.
Kuviossa 6 on esitetty esimerkki siitä, millaisia runkoasemil-la ja liikkuvilla yksiköillä käytetyt koodit voivat olla. Kuvio 6a esittää koodin.ulkonäköä, kun se saavuttaa liikkuvan yksikön tai vastaavasti runkoaseman, kun taas kuvio 6b esittää, kuinka sisääntule-va koodimerkki tunnetulla tavalla on muutettu sakara-aalloksi. Tätä muunnettua koodimerkkiä verrataan tämän jälkeen vastaavassa muistissa runkoasemassaolevaan tietoon ja liikkuvassa yksikössä varastoituun koödimerkkiin (kuvio 6c), jolloin näistä kuvioista ilmenee, että muunnelin merkki esim. johtuen häiriöistä välityksessä ei tarkoin täsmää yhteen varastoidun merkin kanssa. Vertailu tapahtuu esittämättä jätetyn liikkuvan yksikön ensimmäisessä vertailupiirissä ja vastaavasti toisen vertailupiirin sisällä runkoasemassa tietyn ver-tailumerkin avulla (kuvio 6d), joka toteuttaa vertailujen merkkien tunnistamisen ainoastaan erään tietyn ennakolta määrätyn aikavälin kuluessa, niin että vaikutukset mainituista häiriöistä saadaan eli- mim minoitua. Mikäli vertailussa koko koodi tulee hyväksyttyä, aikaansaavat kyseiset piirit *oikein" pulssin, joka saattaa liikkuvan yksikön tai runkoaseman lähettämään ja vastaavasti toistamaanuuden koodi-merkin yllä esitetyn kaavion mukaisesti.
Jotta voitaisiin välttää, että vertailun piirit hyväksyisivät virheellisen koodimerkin, koska se tämän sijaan tunnistaa esim. loppuosan toisen liikkuvan yksikön koodista (kuvio 6e), on tämän koodin rakenne sellainen, että ensimmäisellä pulssilla on pitempi bittiaika kuin muilla bittipulsseilla, joilla tällöin soveliaimmin voi olla keskenään samansuuruiset bittiä jät.
Vertailu liikkuvan yksikön sisään tulevan kutsun ja liikkuvaan yksikköön varastoidun koodin välillä tapahtuu kuten kutsukanavalla.
Laskuttaminen tulee järjestää sen periaatteen mukaisesti, joka on voimassa tavallisilla puheluilla, nimittäin että A-tilaaja maksaa koko puhelun, jolloin tämä kustannus on riippuvainen puhelu-ajasta ja etäisyydestä molempien puheluyhteydessä olevien tilaajien välillä. Mikäli A-tilaaja on kiinteä ei yllä esitetty aiheuta mitään ongelmia. Jotta voitaisiin suorittaa oikea laskuttaminen siinä tapauksessa että A-tilaaja on liikkuva, rekisteröidään kaikki tällaiset puhelut esim. reikänauhan avulla tässä autopuhelinkeskuksessa A-tilaajan autopuhelinalueella. Tämän rekisteröinnin täytyy täten sisältää tiedot tämän liikkuvan yksikön numerosta, puheluajasta ja 8 57678 B-tilaajan paikkakunnasta. Tasaisin väliajoin yhdistekään sitten laskutustiedot valtion kaikista eri autopuhelinkeskuksista.
Mikäli useita valtioita sisältyy samaan autopuhelinsysteemiin täytyy numerosarjan näille olla yhteinen. Mikäli esim. tilaaja tietystä valtaiosta pyrkii ottamaan yhteyden liikkuvaan tilaajaan toisessa valtiossa, hän ottaa ensin toisen valtion vaitiosuuntanu-meron, tämän jälkeen autopuhelinpalvelun numeron ja viimeksi liikkuvan yksikön yksilönumeron. Tämä periaate edellyttää suoritusmuodon mukaisessa esimerkissä, että A-tilaajalla on tieto siitä, missä valtiossa liikkuva B-tilaaja kulloinkin sijaitsee.
Jotta voitaisiin lähemmin kuvata yksityiskohtia eri tyyppisistä puhelukytkennöistä, kuvaillaan alempana joukko liikennetapauksia liittyen kuvioon 7, joka esittää laitteistoa kahdessa autopuhelin-alueessa X ja Y. Alue X vastaa suuntanumeroaluetta 08 ja alue Y suuntanumeroaluetta 063, jolloin alueeseen X sisältyy kiinteä tilaaja Z, suuntanumeroasema 08 sekä autopuhelinkeskus APK, joka palvelee kolmea runkoasemaa B^, B2 ja B^, jotka yhdessä peittävät alueen X. Runkoasema B^ on esitetty yksityiskohtaisemmin ja siihen sisältyy paikalliskutsujen kanava, jonka lähetystaajuus on 450 mHz sekä N liikennekanavaa, joiden taajuudet ovat 450 + N · 9,025 MHz. Vaäaavat vastaanottimien taajuudet sijaitsevat 10 MHz korkeammalla. Edelleen on alueella X liikkuva tilaaja Mx, jonka yksittäinen numero on 79315· Alue Y sisältää vastaavan laitteiston kuin alue X. Alueella Y on liikkuva.t&aaja My, jonka tilaajanumero on 27306.
Kytkettäessä puhelu kiinteän A-tilaajan ja liikkuvan B-tilaajan välille saman autopuhelinalueen sisällä kiinteä tilaaja F' ottaa ensinnä numeron 20010, joka osoittaa autopuhelinpalvelua (sama numero koko valtiossa). Tällöin F'-tilaaja joutuu yhteyteen autopuhelinkeskuksen kanssa siinä autopuhelinalueessa, jossa hän itse sijaitsee. Kun vapaana merkki kuuluu haetaan etsityn tilaajan tilaajanumero 79515· Tämä numero varastoidaan autopuhelinkeskukseen kuuluvaan muistiin samanaikaisesti kun se lähetetään ulos kutsukana-vien kautta runkoasemilla B^, B2 ja B^. Tämä kutsu lähetetään yksinkertaisella vaihesiirtymällä 400 Hz modulaatiotaajuudella ja 3*2 kHz kantoaaltoa käyttäen. Näille kutsukanaville on osoitettu kaksi eri merkkiä yllä olevan mukaisesti nimitäin toiselta puolen 500 Hz, joka on yhteinen kutsumerkki ja toiseksi merkki 700 Hz, joka vastaa paikallista kutsumerkkiä eli edellä mainittua ensimmäistä merkkiä.
Kun liikkuva tilaaja Mx kytki päälle asemansa, haki sen vastaanotin nauhalla 450-451 MHz asemaa (kutsukanavaa), joka on moduloitu 500 Hz merkillä yhteinen merkki. Nyt oletetaan, että tämä asema löysi runkoaseman B^ kutsulähettimen taajuudelta 450.000 MHz.
9 57678 Tämän jälkeen laitteisto haki alueen X paikallista kutsuääntä (ensimmäistä merkkiä), jonka se löysi taajuudelta 700 Hz. Tämä ääni lukitsee nyt liikkuvan yksikön Mx vastaanottimen töhän kutsukana-vaan. Kun Mx vastaanoteta kutsukoodinsa poistuu se välittömästi kutsukanavalta ja alkaa hakea vapaana olevaa liikennekanavaa. Nämä on alueella X moduloitu taajuudella 1400 Hz = 2 * taajuus paikalliselle kutsuäänelle (ensimmäiselle merkille). Tilaaja Mx löytää tämän äänen kohdasta 4-50.050 MHz se tahtoo sanoa kanavalta 2 runkoasemalla B^. Mikäli liikkuva yksikkö olisi sijainnut jonkin runkoasemista ja B2 vaikutusalueella, olisi vastaavalla tavalla vapaana oleva kanava valittu sieltä. Tilaaja Mx lähettää nyt oman koodinsa (kutsunsa) runkoaseman B^ kanavalle 2. Tämä kutsu toistetaan kolme kertaa sekunnissa niin kauan kun Mx sijaitsee edelleen tällä taajuudella. Runkoasemaan ensiksi vastaanotettu kutsu varastoidaan muistiin, joka on liitetty vastaanottimeen kanavalla 2. Kun tilaaja Mx lähettää kutsunsa toisen kerran, verostaan tätä mustin sisältöön kanavalla 2. Mikäli tällöin vallitsee vastaavaisuus, lakkaa toinen merkki (vapaanaolon merkki) kyseessä olevalta kanavalta ja jokin toinen kanava merkitään vapaaksi yhteyksille muiden tilaajien kesken. Samanaikaisesti toistaa kanava 2 vastaanotetun koodin. Tämä kanavan 2 toistama koodi vastaanotetaan laitteessa Mx jasitä verrataan omaan koodiin. Mikäli vallitsee yhteensopivaisuus saavutetaan "oikein" pulssi, joka asettaa nollaan sen aikapyyhkäisyn, joka pitää laitetta Mx tällä kanavalla. Tämä pyyhkäisyaika on esim. 1 sekunnin suuruinen, mikä merkitsee, että laitteen Mx täytyy koko puhelun aikana vastaanottaa omaa koodiaan vähintäin yhden kerran kussakin sekunnissa, jolta se ei poistuisi tältä kanavalta. Mx lähettää koodiansa koko puhelun aikana ja tenava 2 toistaa koodin joka kerran kun se on vastaanottanut sen oikein, toisin sanoen tämän liikkuvan yksikön koodi kiertää tämän liikkuvan yksikön ja runkoaseman välillä käynnissä olevan puhelun kestäessä nauhan ulkopuolinen kutsuntatilanne) . Samanaikaisesti kun liikkuva yksikkö vastaanottaa ensimmäisen "oikein"-pulssin tähän liikennekanavaan aikaansaadaan akustinen ilmoitus siitä, että puhelu odottaa. Liikkuva yksikkö lähettää nyt vastausäänen (esimerkiksi yksittäisäänen äänialueelta), jolloin kovaääninen ja mikrofoni, jotka aikaisemmin ovat olleet estettyinä, kytketään mukaan. Runkolaitteiston puolella on tänä aikana auto-puhelinkeskus aikaansaanut kytkennän A-tilaajan ja runkoaseman B^ kanavan 2 välille, mikä merkitsee, että puhelu tällöin on saatu kytkettyä.
Runkoaseman täytyy täten vastaanottaa kutsu, joka on identtinen muistiin varastoidun kanssa esim. vähintäin yhden 10 57678 kerran joka toisen sekunnin kuluessa jallikkuvan yksikön täytyy saada takaisin oma kutsunsa vähintäin yhden kerran kussakin sekunnissa tietyn puhelun kestäessä. Mikäli kentän voimakkuus on alhainen taikka tämä kanava häiriytyy, eivät nämä ehdotu tule täytettyä. Liikkuva yksikkö poistuu tällöin kanavalta, joka asetetaan käyttöön mahdollista vapaanaolon merkintää varten. Tällöin voidaan mainita, että on soveliasta, että kerrallaan on vapaaksi merkittynä vain yksi tai pari kanavaa. Liikkuva yksikkö hakee tämän jälkeen paikallisen liikennekanavan äänen ja se voi tällöin lukittua ainoastaan tiettyyn kanavaan alueella X. Lukittuminen tapafrc tuu yllä olevan mukaisesti, minkä jälkeen puhelu jälleen kytketään tähän autopuhelinkeskukseen. Tästä katkosta tulee suuruusluokaltaan 1 sekunti. Mikäli liikkuva yksikkö ei löydä paikallista liikennekanavaääntä kestää tämä etsiminen noin 5 sekuntia ja palaa se sitten etsimään yleistä kutsuääntä (varallaolon tilanne), minkä seurauksena puhelu katkeaa.
Aikaansaatu yhteys kytketään irti kun A-tilaaja laskee kuulokkeen alas, jolloin loppumerkki lähetetään liikkuvaan yksikköön, joka automaattisesti poistuu kanavalta ja hakee kutsukanavan.
Mikäli sen sijaan liikkuva yksikkö lopettaa puhelun loppuisi signaalimerkki runkoasemalle, minkä jälkeen normaali merkinanto toteutetaan puhelinyhteydessä. Puhelua valvotaan puheohjatun aikapyyhkäisijän avulla liikkuvassa yksikössä, joka automaattisesti katkaisee yhteyden tietyn ajan kuluttua puhelun loputtua mikäli tätä ei ole suoritettu käsin.
Silloin kun liikkuvan yksikkö tulee varatuksi, saatetaan sen yksittäisnumero autopuhelinkeskuksen muistiin, jota haetaan ennenkuin kutsu lähetdään ulos uudelta A-tilaajalta. Varattunaolon merkki voidaan täten antaa kuten normaalissa puhelinliikenteessä.
Siinä tapauksessa, että liikkuva yksikkö vastaanottaa kutsun, mutta ei pysty löytämään mitään kanavaa, joka olisi merkittynä vapaaksi, palaa liikkuva yksikkö kutsukanavalle, jossa se lähettää oman koodinsa. Autopuhelinkeskus voi nyt lähettää varattuäänen kutsuvalle tilaajalle.
Jotta voitaisiin aloittaa puhelu liikkuvan A-tilaajan ja kinteän B-tilaajan välillä saman autopuhelinalueen sisällä liikkuva tilaaja painaa tätä tarkoitusta varten tarkoitettua elintä, jolloin tämä laitteisto hakee vapaan liikennekanavan, jossa se kutsuu runko-asemaa omalla koodillaan. Sen jälkeen kun tämä on kytketty auto-puhelinkeskukseen , liikkuva yksikkö saa vapaamerkin. Numeron ottaminen suoritetaan painonappisarjalla. Tällöin on soveliasta, että kukin numero raa vastata yksittäistä ääntä äänikanavan alueella 11 57678 niin että sama laitteisto, jota käytetään kutsu- ja liikennekanavien etsimiseen voi olla tässä yhteydessä käytössä. Kun runkoasema vastaanottaa äänen, joka vastaa tiettyä numeroa toistetaan tämä. Liikkuva yksikkö saa tällöin varmistuksen siitä,että numero on vastaanotettu oikein. Autopuhelinkeskus valitsee kiinteän tilaajan ja liikkuva yksikkö saa vastausmerkin normaalin puhelinrutiinin mukaisesti.
Jotta voitaisiin aikaansaada yhteys kiinteän A-tilaajan ja liikkuvan B-tilaajan välille eri autopuhelinalueilla, haetaan ensinnä B-tilaajaa ylläkuvatun mukaisesti. Kun liikkuva yksikkö ei vastaa A-tilaajan autopuhelinalueella, tapahtuu koko valtion käsittävä etsiminen. Tällöin lähetetään tieto A-tilaajan suuntanumerosta ja liikkuvan tilaajan yksittäisnumerosta valtion kaikkiin autopuhelin-keskuksiin. Tämä tieto lähetetään erityisen valtiokutsukanavan kautta. Kun tietty autopuhelinkeskus saa kutsun tämän kanavan kautta varastoidaan ensinnä liikkuvan yksikön koodi ja A-tilaajan suuntanumero (tai jokin muu osoitetieto) muistiin, minkä jälkeen etsiminen tapahtuu ylläkuvatun mukaisesti käyttäen liikkuvan tilaajan yksittäis-numeroa. Mikäli liikkuva yksikkö sijaitsee sen autopuhelinalueen sisällä, josta nyt on kyse ja vastaa, tiedoitetaan tästä A-tilaajan autopuhelinkeskukseen, joka huolehtii siitä, että vapaana oleva puhelinlinja liikkuvaan tilaaja-autopuhelinkeskukseen saatetaan käyttöön. Tämä koko valtion peittävä hakeminen saattaa esim. tapahtua kaksi kertaa viiden sekunnin väliajoin. Mikäli liikkuvaa yksikkäö ei tavata, A-tilaaja saa tiedon tästä ('esim. puhelutiedoituksen) .
Kytkentäyhteys liikkuvien yksiköiden välillä samassa tai eri autopuhelinalueilla tapahtuu saman periaatteen mukaisesti kuin yllä.
Tämä systeemi paikallisine tunnusäänineen aikaansaa sen, että puheluja normaalisti ei voida siirtää eri autopuhelinalueiden välillä. Mikäli liikkuva yksikkö tietyn puhelun alussa sijaitsee tietyn autopuhelinalueen reunalla ja sitä paitsi liikkuu poispäin siitä, puhelu saattaa normaalisti katketa. Tämä voidaan yksinkertaisesti estää esim. siten, että peittoalue kutsukanaville tietyllä autopuhelin-alueella tehdään pienemmäksi kuin mitä on peittoalue liikennekana-ville. Koska liikkuva yksikkö sekä oman kutsunsa että runkoasemalta tapahtuvan kutsun yhteydessä saa tiedon liikennekanavan äänestä tältä kutsukanavalta voi se aina siirtyä tietyn matkaa, joka vastaa eroa kutsukanavan ja liikennekanavan peittoalueiden välillä. Tämä yllä oleva voidaan myös ratkaista siten, että runkoasemat tietyllä autopuhelinalueella, joka rajoittuu johonkin toiseen alueeseen, saavat 12 57678 mahdollisuuden lähettää viimemainitun autopuhelinalueen liikennekana-van ääntä. Tämä vapaanaolon merkkiääni tarvitsee lähettää ainoastaan tarpeen vaatiessa ja se aloitetaan sopivimmin, kun kyseessä oleva autopuhelinkeskus merkitsee muistiin, että tietty puhelu katkeaa.
Mikäli tietty puhelu tulee voida siirtää eri runkoasemien välillä tietyllä autopuhelinalueella, on soveliasta, että sitä varten on olemassa kiinteästi kytkettyjä johtoja autopuhelinkeskuksen ja runkoasemien välillä, niin että siirtäminen tulee riittävän nopeaksi. Mikäli liikennetilanne on niin alhainen, että ainoastaan yksi tai pari liikennekanavaa on tarpeen, voidaan myös sallia kutsukanavan olevan liikennekanavana. Tätä kanavaa täytyy silloin moduloida yhteisellä ja paikallisella kutsuäänellä sekä paikallisella liikenne-kanavan äänellä.
Yllä olevan mukaisesti tapahtuu liikkuvan yksikön lukittuminen normaalisti siihen runkoasemaan tietyn määrätyn alueen sisällä, jolla on korkein kentänvoimakkuus. Liikkuva yksikkö, jokaon lukittunut voimakkaaseen kutsukanavaan saattaa kuitenkin siirtyessään joutua pisteisiin, joissa on edullista vaihtaa kutsukanavaa. Tämä liikkuva asema täytyy tällöin automaattisesti järjestää siten, että se etsii uuden kutsukanavan tasaisin väliajoin. Todennäköisyys sille, että liikkuvaa yksikköä kutsutaan kanavanvaihdon yhteydessä, tulee pieneksi, koska hakemisaika on lyhyt verrattuna aikaan kahden eri hakemisen välillä. Tämän viimemainitun ajan tulee muodostua suuruusluokaltaan 1 minuutti suuruiseksi. Kun sitäpaitsi jokainen kutsu toistetaan parin sekunnin väliajoin, vain harvat kutsut voivat joutua hukkaan kyseisen kutsukanavan vaihdon vaikutuksesta.
Tämä keksintö ei ole rajoitettu ylläolevaan esimerkkinä esitettyyn suoritusmuotoon vaan voidaan siihen toteuttaa muunnoksia jäljempänä seuraavien patenttivaatimusten puitteissa.
Täten saattaa esim. korkean puhelusalattavuuden toteuttamiseksi olla edullista järjestää tämä laitteisto siten, että kyseessä oleva liikkuva yksikkö tietyn puhelun kytkennän aikana säännöllisesti tai epäsäännöllisesti pakoitetaan vaihtamaan liikennekanavaa tietyin väliajoin. Tällainen kanavan vaihtaminen voidaan toteuttaa helposti automaattisilla tai käsikäyttöisillä käynnistyksillä, jotka suorittaa esim. edellä mainittu aikapyyhkäisypiiri.

Claims (20)

13 57678
1. Liikkuvien radiolaitteiden laitteisto, johon kuuluu joukko pääasemayksikköjä esim. autopuhelinkeskuksien (osa 1 kuviossa 1) muodossa näiden ollessa kytkettävissä kiinteään puhelinverkkoon, kunkin pääyksiköistä ollessa varustettu vähintäin yhdellä tähän pääyksikköön liitetyllä runkoasemalla (2, 3j ^ tai 5), jonka kanssa yhteyksien toteuttamisen mahdollistamiseksi pääyksikön ja sen peittoalueella sijaitsevien liikkuvien yksiköiden välillä kyseiset liikkuvat yksiköt saattavat päästä yhteyteen tietyn määrän radio-liikennekanavia kautta, tunnettu siitä, että kukin runkoasema lähettää kutsua varten käytettyä kanavaa pitkin sille pääyksikölle, johon kyseessä oleva runkoasema on liitettynä tyypillistä merkkiä ja että tällöin pääyksikön peittoalueella (12) sijaitsevat liikkuvat yksiköt lukittautuvat pääyksikköön runkoasemien kautta tämän merkin avulla, että vastaavissa liikkuvissa yksiköissä on muistielin tämän tunnusomaisen merkin varastoimiseksi ja osat, jotka tämän merkin perusteella valmistelevat liikkuvan yksikön vastaanottamaan pääyksikön avulla vapaaksi merkittyä liikennekanavaa pitkin lähetetyn ja pääyksikölle osoitetun tunnusomaisen toisen merkin, joka on valittu aikaisemmasta merkistä riippuvasta sekä että liikkuva yksikkö myös on järjestetty yhteyskytkennän aloittamiseksi toteutetun kutsumerkin perusteella kutsukanavassa poistumaan tältä kanavalta ja hakemaan jälkimmäistä merkeistä ja sen avulla sitten lukittumaan vapaaksi osoitettuun liikennekanavaan.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että vastaava liikkuva yksikkö on myös järjestetty muistiinmerkityn ensimmäisen merkin avulla automaattisesti kytkeytymään ja lukittumaan uuteen tästä pääyksiköstä vapaaksi merkittyyn liikenne-kanavaan, joka liittyy samaan pääyksikköön mikäli yhteys jo käytetyllä liikennekanavalla katkeaa tällä liikennekanavalla olevien häiriöiden, alhaisen kentänvoimakkuuden tai vastaavien vaikutuksesta.
3. Patenttivaatimuksien 1 tai 2 mukainen autoradiolaitteisto, jolloin siinä käytetään taajuusnauhaa, jonka sisällä kullekin pääyksikölle on osoitettu erityinen kutsukanava ja mainitut liikennekanavat ja jossa kutsukanavat ainakin lähellä toisiaan sijaitsevilla pääyksiköillä ovat eri taajuuksilla, tunnettu siitä, että kaikille esiintyville kutsukanaville on osoitettu kutsukanaville tunnusomainen yhteinen merkki ja että liikkuvat yksiköt kunkin pääyksikön peittoalueella paikallistavat pääyksikön kutsukanavan tämän yhteisen tunnusmerkin avulla. in 57678
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen autoradiolaitteisto, tunnettu siitä, että kussakin yksikössä on kaksi tai useampia tähän yksikköön liitettyä runkoasemaa ja että kunkin pääyksikön peltoalueella sijaitseva liikkuva yksikkö on järjestetty suorittamaan kutsukanavan etsimisen useammassa vaiheessa, jolloin herkkyys tämän yksikön vastaanottimessa lisääntyy toistensa jälkeen seuraavien vaiheiden kestäessä, jolloin lukittuminen tapahtuu siihen runko-asemaan, jolla on korkea kentänvoimakkuus.
5. Jonkin edellä olevista patenttivaatimuksista mukainen autoradiolaitteisto, jolloin siinä käytetään dupleksoituja yhteyksiä, tunnettu siitä, että vastaavat liikkuvat yksiköt on varustettu erityisellä koodimerkillä, joka lähetetään liikkuvan yksikön lukittumisen jälkeen jälkimmäisen merkeistä avulla vapaaksi osoitettuun liikennekanavaan tietyin aikavälein runkoasemalle mainittua liikenne-kanavaa pitkin ja että tällöin runkoasema on järjestetty lähettämään takaisin vastaanotetut koodimerkit liikkuvaan yksikköön, jolloin liikkuva yksikkö lukittuu runkoasemaan näiden erityisten koodimerkkien avulla sen jälkeen kun jälkimmäisenä mainittu tunnusmerkki yhteyden aikaansaamisen jälkeen on lakannut.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen autoradiolaitteisto, tunnettu siitä, että vastaavassa liikkuvassa yksikössä on toinen muisti, jossa tälle liikkuvalle yksikölle ominainen koodimerkki on varastoituna ja että liikkuvassa yksikössä on myöskin vertailevat piirit, jotka vertailevat varastoitua tunnusomaista koodimerkkiä runkoasemalta takaisin lähetettyihin koodimerkkeihin.
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen autoradiolaitteisto, tunnettu siitä,e ttä runkoasemalla on kolmas muisti, jossa alkuvaiheissa vastaanotettu koodimerkki liikkuvaa yksikköä varten varastoidaan, ja että runkoasemalla myös on toiset vertailevat piirit, jossa myöhemmin esiintyviä koodimerkkejä liikkuvasta yksiköstä verrataan varastoituun koodimerkkiin.
8. Patenttivaatimuksien 5~7 mukainen autoradiolaitteisto, tunnettu siitä,että liikkuva yksikkö lähettää koodimerkkinsä etukäteen määrätyin aikavälein, esim. 3 kertaa sekunnissa ja että runkoasema palauttaa varastoidun koodimerkin joka kerta kun muuttumaton koodimerkki on vastaanotettu.
9. Patenttivaatimusten 6, 7 tai 8 mukainen autoradiolaitteisto, tunnettu siitä,että vastaavat vertailevista piireistä lähettävät oikein merkitsevän tai vastaavan pulssin, kun vallitsee yhteenso-pivaisuus vastaavien vertailtujen koodimerkkien välillä ja että oikein osoittava pulssi nollaa tietyn aikapyyhkäisyosan, laskimen jne. joka 15 57678 on järjestetty aloittamaan kanavan vaihtaminen yhteyden katkeamisen jälkeen, mikäli nollausta ei tapahdu etukäteen määrätyn ajan kuluttua esim. 1-2 sekunnin kuluttua.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen autoradiolaitteisto, tunnettu siitä, että liikkuva yksikkö on järjestetty automaattisesti poistumaan siltä liikennekanavalta, jolle se on lukittu, niin pian kuin oikeat koodimerkit ovat jääneet pois tietyn etukäteen määrätyn aikavälin esim. 1 sekunnin aikana.
11. Jonkin patenttivaatimuksien 5-10 mukainen autoradiolaitteis-to, tunnettu siitä, että kukin vastaavia liikkuvia yksi- „ köitä varten ominaisista koodimerkeistä sisältää etukäteen määrätyn määrän bittejä ja että tällöin ensimmäinen bitti omaa bittiajan, joka ylittää muiden keskenään yhtä suurien bittimerkkien bittiajan. ^ 12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen autoradiolaitteisto, tunnettu siitä, että molemmat vertailupiirit on järjestetty vertailemaan kutakin bittiä vastaanotetusta ja varastoidusta koodimerkistä, ja että vertailu tällöin tapahtuu ainoastaan etukäteen määritellyn bittiajan osan aikana.
13. Jonkin edellä olevista patenttivaatimuksista mukainen autoradiolaitteisto, tunnettu siitä, että vastaava liikkuva yksikkö on varustettu toimielimellä, jonka vaikutuksesta yksikkö poistuu kutsukanavalta ja hakee vapaaksi osoitetun liikennekanavan.
14. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen autoradiolaitteisto, tunnettu siitä, että vastaava liikkuva yksikkö on järjestetty automaattisesti hakemaan kutsukanavan samaa tai jotain muuta pääyksikköä varten.
15. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen autoradiolaitteisto, tunnettu siitä, että pienen liikennetiheyden alueilla kutsukanavaa lisäksi käytetään liikennekanavana.
16. Jonkin patenttivaatimuksien 9~15 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liikkuva yksikkö on järjestetty poistumaan aikaansaadulta liikennekanavalta käsin tai automaattisesti toteutettujen aikapyyhkäisypiirin käynnistysten avulla ja etsimään uuden liikennekanavan määrätyin väliajoin, jolloin saavutetaan korkea puheluiden salattavuus.
17. Jonkin edellä olevien patenttivaatimuksien mukainen autoradiolaitteisto, tunnettu siitä, että pääyksiköt on kytketty siten yhteen, että aloitus yhteyden aikaansaamiseksi liikkuvaan yksikköön toisen autopuhelinalueen sisällä aloittaa kaikkien tai etukäteen määrätyn osan pääyksiköistä käynnistyksen ja tällöin käynnistetyt pääyksiköt aloittavat haetun liikkuvan yksikön haku-rutiinin toiminnan. 16 §7678
18. Jonkin edellä olevien patenttivaatimuksien mukainen autoradiolaitteisto, tunnettu siitä,että mainitut osat sisältävät nauhapäästösuodinjärjestelyn, jota käytetään myös ajankohtaisen ensimmäisen merkin hakemiseksi, jolloin tämä on järjestetty hakemaan joukon etukäteen määrättyjä taajuuksia (ensimmäiset merkit) ja lopettamaan etsimisen, kun se löytää todellisen ensimmäisen merkin.
19. Patenttivaatimuksen 18 mukainen autoradiolaitteisto, tunnettu siitä, että suodinlaitteisto lisäksi on järjestetty vastaanottamaan yhteisen merkin ja kytketyb yhteyden katkaisemiseksi ohjatusti palautumaan niin, että se vastaanottaa yhteisen merkin.
20. Patenttivaatimuksen 18 tai 19 mukainen autoradiolaitteisto, tunnettu siitä,että mainittua suodinjärjestelmä myös käytetään vastaavasta liikkuvasta yksiköstä tapahtuvaan numerovalintaan. 17 57678
FI3058/72A 1971-11-04 1972-11-02 Mobilradioanlaeggning FI57678C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE14073/71A SE357481B (fi) 1971-11-04 1971-11-04
SE1407371 1971-11-04

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI57678B FI57678B (fi) 1980-05-30
FI57678C true FI57678C (fi) 1980-09-10

Family

ID=20298477

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI3058/72A FI57678C (fi) 1971-11-04 1972-11-02 Mobilradioanlaeggning

Country Status (4)

Country Link
DK (1) DK132150C (fi)
FI (1) FI57678C (fi)
NO (1) NO131146C (fi)
SE (1) SE357481B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
DK132150B (da) 1975-10-27
NO131146C (fi) 1975-04-09
NO131146B (fi) 1974-12-30
DK132150C (da) 1976-03-29
FI57678B (fi) 1980-05-30
SE357481B (fi) 1973-06-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4233473A (en) Comprehensive automatic mobile radio telephone system
US4112257A (en) Comprehensive automatic mobile radio telephone system
DK170869B1 (da) Multifunktions-radiotransmissionsanlæg, og et abonnentapparat til et sådan anlæg
US4748655A (en) Portable telephones
KR100200261B1 (ko) 복수의 가입자 식별부를 갖고 있는 무선 전화 및 작동방법
FI75715C (fi) Foerfarande och anlaeggning foer oeverfoering av telefonsamtal till en baerbar, traodloes telefonapparat.
US6154650A (en) System and method for delivering a call for a mobile station using either a wireless network or a wireline network
SE450863B (sv) Cellindelat mobilt radiotelefonkommunikationssystem med dirigeringstjenst
RU99104503A (ru) Способ и устройство для одновременного проведения многочисленных вызовов
RU95106469A (ru) Стационарный терминал сотовой связи
JPH0824388B2 (ja) コ−ドレス電話装置の接続制御方式
GB2166622A (en) Cordless telephone system
US20100317333A1 (en) Wireless Messaging System
JPH05503619A (ja) 無線通信システム
FI57678C (fi) Mobilradioanlaeggning
FI103853B (fi) Tietoliikenneyhteyden muodostaminen
KR920009152B1 (ko) 구내 무선전화 시스템
EP0932968B1 (en) Establishing a telecommunication connection
KR19990028822A (ko) 고정된 무선 통신 시스템용 호 셋-업 방법 및장치
US6574479B1 (en) Method and apparatus for sending a message to a pager using a subscriber telephone number
KR960028637A (ko) 교환기 시스템의 유무선 서어비스 장치 및 방법
JPH10341473A (ja) グループ通信方式
US20140308931A1 (en) Wireless Messaging System
JPH0374980B2 (fi)
JPS5923696A (ja) 構内交換機収容加入者接続方式