FI55612C - Skidstav. - Google Patents

Skidstav. Download PDF

Info

Publication number
FI55612C
FI55612C FI750408A FI750408A FI55612C FI 55612 C FI55612 C FI 55612C FI 750408 A FI750408 A FI 750408A FI 750408 A FI750408 A FI 750408A FI 55612 C FI55612 C FI 55612C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
fibers
layer
rod
longitudinal
carbon
Prior art date
Application number
FI750408A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI750408A (fi
FI55612B (fi
Inventor
Yrjoe Aho
Original Assignee
Exel Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Exel Oy filed Critical Exel Oy
Priority to FI750408A priority Critical patent/FI55612C/fi
Priority to DE19762605581 priority patent/DE2605581A1/de
Priority to NO760441A priority patent/NO136697C/no
Priority to CA245689A priority patent/CA1054643A/en
Priority to SE7601632A priority patent/SE410938B/xx
Publication of FI750408A publication Critical patent/FI750408A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI55612B publication Critical patent/FI55612B/fi
Publication of FI55612C publication Critical patent/FI55612C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A63SPORTS; GAMES; AMUSEMENTS
    • A63CSKATES; SKIS; ROLLER SKATES; DESIGN OR LAYOUT OF COURTS, RINKS OR THE LIKE
    • A63C11/00Accessories for skiing or snowboarding
    • A63C11/22Ski-sticks

Landscapes

  • Laminated Bodies (AREA)
  • Reinforced Plastic Materials (AREA)
  • Moulding By Coating Moulds (AREA)
  • Turbine Rotor Nozzle Sealing (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)

Description

ΓβΊ ««KUULUTUSJULKAISU rrc1o Jsgfg LBJ (11) UTLÄGGNINGSSKMFT 556 12 patent meddf»lnt ^ ^ (51) Kv.lk.'/Int.CI.1 A 63 C 11/22 SUOMI—FINLAND <*) Patenttihakemus — Patentansökning 750^08 (22) Hakamltpllvl — Ansekningsdag lH. 02.75 ^ ^ (23) Alkupllvi — Glltlgheudag 1^.02.75 (41) Tullut julkiseksi — Bllvlt offmtllg 15.08. j6
Patentti· ja rekisterihallitut ,, , , . , _ . . (44) Nfthtftvlktlpanon jt kuuUulktlsun pvm. —
Patent· och registerstyrelsen ' Anaökan utlagd och utl.skrlften pubtlcerad 31.05.79 (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus—Begird prioritet (71) Exel Oy, Uunisepäntie 7> 00620 Helsinki 62, Suomi-Finland(Fl) (72) Yrjö Aho, Westend, Suomi-Finland(Fl) (7*0 Leitzinger Oy (5*0 Suksisauva - Skidstav
Keksinnön kohteena on suksisauva, joka muodostuu kahdesta tai useammasta kuitukerroksesta, joiden kuidut on sidottu yhteen kovettuvalla massalla.
Erityisesti kilpahiihdossa on sauvan keveydellä oleellinen merkitys, koska sauvaa joudutaan ensinnäkin kantamaan kädessä ja toiseksi kiihdyttämään liikenopeudesta 0 huomattavaan nopeuteen. Täten sauvan keveyden merkitys on jopa suurempi kuin suksen, joka pääosan matkasta liukuu pitkin latua. Lujuuteensa nähden keveitä sauvoja voidaan nykyisin valmistaa esimerkiksi kevytmetallista sekä lujitemuovista, joka yleisimmin tunnetaan lasikuidun ja enoksi- tai polvesterihartsin yhdistelmänä. Kuitulujitetuilla sauvoilla ei kuitenkaan ole toistaiseksi saavutettu ratkaisevasti parempia tuloksia kuin metaliisauvoilia, koska kuitujen suuntaa, järjestystä ja eri kuitulajien yhdistelmä-mahdollisuutta ei ole osattu käyttää täysin hyväksi. Esimerkiksi lasikuidun korvaaminen tai seostaminen lujemmalla hiilikuidulla ei sinänsä tuota odotettua tulosta.
Keksinnön tarkoituksena on saada aikaan uudentyyppinen kuitusauva, joka voidaan tehdä tähänastisia sauvoja kevyemmäksi, lujuuden ja jäykkyyden siitä kärsimättä ja jossa kustannusten lisääntyminen tavanomaiseen lasikuitusauvaan verrattuna voidaan pitää kohtuullisena 2 55612 saavutettuihin etuihin nähden.
Tämä tarkoitus saavutetaan keksinnöllä siten, että yksi kuitukerros muodostuu sauvan poikittaissuuntaisista, vmpärikela-tuista lasikuiduista ja toinen kuitukerros muodostuu sauvan pituus-suuntaisista hiilikuiduista tai sekä hiili- että lasikuiduista, molempien kerrosten ollessa toisiinsa kiinnittyneinä.
Keveiden ja lujien hiilikuitujen ansiosta tulee keksinnön mukainen sauva tähänastisia oleellisesti kevyemmäksi.
Oleellista keksinnössä on kuitenkin se, miten hiilikuidun ja lasikuidun keksinnön mukainen yhdistämistapa aikaansaa sauvalle halutut ominaisuudet. Kuten tunnettua, on hiilikuidun vetolujuus ja kimmokerroin huomattavasti lasikuidun vastaavia arvoja suuremmat, joten sen sijoittaminen pitkittäiskuiduksi johtaa jo sinänsä erittäin lujaan ja jäykkään sauvaan, ja lasikuiturakenteen veroinen jäykkyys saavutetaan paljon vähäisemmällä kuitumäärällä. Hiilikuidun kimmoinen venymä on kuitenkin pieni, joten jäykkä sauva murtuu jo suhteellisen pienellä taipumalla, ellei kimmoisella alueella tapahtuvaa sauvan sallittua taipumaa voida uusilla tavoin lisätä. Tähän tarjoutuukin tilaisuus vaikuttamalla taipumiseen liittyvään poikkileikkauksen soikioitumis-pvrkimvkseen.
Liian helposti tapahtuva soikioituminen johtaa sauvan lommahtamiseen ja katkeamiseen nurjahtamalla jo ennenkuin pitkittäislujitteessa esiintynyt jännitys on saavuttanut sallittua arvoa, joten soikioitumispyr-kimvksen vastustaminen, joka keksinnössä tapahtuu poikittain kelattujen kuitujen avulla, on välttämätöntä. Liian jäykkä poikittaislujite johtaa kuitenkin nimenomaan hiilikuituja pitkittäislujitteena sisältävässä sauvassa jyrkkään katkeamistapahtumaan ilman mainittavaa soi-kioitumista. Näinollen on kimmokertoimeltaan suuri hiilikuitu sopimaton poikittaislujitteeksi, kun sensijaan kimmokertoimeltaan pienempi lasikuitu on tarkoitukseen erikoisen sopiva nimenomaan sauvassa, jossa pitkittäislujitteena on hiilikuituja. Poikittaislujitteena oleva lasikuitu sallii sen verran sauvan soikioitumista, että sauvalle saadaan optimoitu kimmoinen taipuma ilman, että pitkittäisissä hiilikuiduissa jännitys nousisi murtorajalle.
55612
Seuraavassa keksintöä selostetaan lähemmin viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa:
Kuvio 1 esittää keksinnön ensimmäisen suoritusmuodon mukaista sauvaa poikki- ja pystyleikkauksena, kuvio 2 esittää keksinnön toisen suoritusmuodon mukaista sauvaa poikki- ja pystyleikkauksena ja kuvio 3 esittää keksinnön kolmannen suoritusmuodon mukaista sauvaa poikki- ja pystyleikkauksena.
Kuvion 1 mukaisessa suoritusesimerkissä putkimainen sauva muodostuu sisemmästä lasikuitukerroksesta 1 ja ulommasta hiilikuitukerroksesta 2. Sauva on valmistettu siten, että sydämen eli ns. keernan ympärille on kelattu lasikuitusäikeitä, joko tasaiseksi kuitukerrokseksi tai ruuvikierteen muotoisena kuitunippuna, välitilojen ollessa hartsilla täytettynä. Yleisesti ottaen viimeksi mainittu vaihtoehto merkitsee sitä, että pystyleikkauksessa katsottuna lasikuitujen jakaumassa esiintyy tihentymiä ja harventumia. Samassa valmistusvaiheessa välittömästi lasikuitujen kelauksen jälkeen seuraa sauvan pituussuuntaisten hiilikuitujen veto. Tämä voi tapahtua tunnettuun tapaan \etämällä kovettuvalla massalla kostutettuja hiilikuituja rengasmaisen, puristavan suuttimen läpi. Hiilikuitujen veto voi tapahtua sopivasti esijännitettynä ja seuraavassa vaiheessa muodostetun sauvan päälle kelataan teippi, joka sitoo ja puristaa kuidut sekä hartsin kiinni toisiinsa siksi, kunnes riittävä kovettuminen on tapahtunut, jotta ympäröivä teippi voidaan poistaa. Valmistus voi tapahtua jatkuvatoimisesti, jolloin teipin kelausvaiheen jälkeen suoritetaan muodostetun putken katkominen halutun mittaisiksi sauvoiksi sekä hartsin kovettaminen.
Kuvion 2 mukaisessa suoritusmuodossa on sisimpänä pitkittäissuuntainen hiilikuitukerros 2' ja sen päälle on kelattu poikittaissuuntainen lasikuitukerros 1'. Tämän päälle on vielä vedetty pitkittäissuuntainen lasikuitukerros 3. Pitkittäiskuitukerrosten 2' ja 3 sijainnilla sekä materiaalivalinnalla saavutetaan oleellinen keksinnön lisäetu sen johdosta, että suuremman kimmokertoimen omaavien hiilikuitujen ollessa oleellisesti lähempänä sauvan sydäntä ja pienemmän kimmokertoimen omaavien lasikuitujen ollessa sauvan pinnassa, saavutetaan jännitysten tasaisempi jakautuminen pitkittäiskuitukerrosten 2’ ja 3 välillä.
4 55612
Kuvion 3 mukaisessa suoritusmuodossa on kaksi sisintä kerrosta muodostettu samalla tavoin kuin kuvion 1 mukainen sauva. Sen lisäksi on hiilikuitukerroksen 2 päälle kelattu toinen poikittaissuuntainen lasi-kuitukerros 1*' ja tämän päälle vielä vedetty pitkittäissuuntainen lasikuitukerros 3. Tässä suoritusmuodossa on hiilikuitukerroksen 2 lommahdus tehokkaasti estetty, jolloin voidaan vastaavasti käyttää tehokkaasti hyväksi sen suuri vetolujuus. Sauvan riittävä lujuus ja jäykkyys on saatu aikaan suhteellisen vähäisellä hiilikuitumäärällä ja on voitu käyttää suhteellisen suuri määrä halvempaa lasikuitua. Siitä huolimatta sauva on oleellisesti kevyempi verrattuna vastaavat lujuus- ja jäykkyysarvot omaaviin tunnettuihin kuitusauvoihin. Pit-kittäishiilikuitukerroksen 2 sijaitessa lähempänä sauvan sydäntä kuin pitkittäislasikuitukerros 3, saavutetaan jännitysten tasaisempi jakautuminen pitkittäiskuitukerrosten välillä samalla tavoin kuin kuvion 2 mukaisessa suoritusesimerkissä.
Keksintö ei ole luonnollisestikaan rajoittunut edellä esitettyihin suoritusesimerkkeihin. Niinpä osa pitkittäislujitteen 2, 2' hiili-kuiduista voidaan korvata halvemmalla lasikuidulla, kunhan poikittais-lujitteessa 1, 1' käytetään pelkkää lasikuitua. Myös muunlaiset kuitu-kerrosyhdistelmät ovat keksinnön puitteissa ja keksinnön mukaiset edut säilyttäen mahdollisia, mikäli ne sisältävät patenttivaatimuksen 1 mukaisen yhdistelmän.

Claims (5)

5 55612
1. Suksisauva, joka muodostuu kahdesta tai useammasta kuitukerrok-sesta, joiden kuidut on sidottu yhteen kovettuvalla massalla, tunnettu siitä, että vksi kuitukerros (1, 1') muodostuu sauvan poikittaissuuntaisista, vmpärikelatuista lasikuiduista ja toinen kuitu-kerros (2, 2') muodostuu sauvan pituussuuntaisista hiilikuiduista tai sekä hiili- että lasikuiduista, molempien kerrosten ollessa toisiinsa kiinnittyneinä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suksisauva, tunnettu siitä, että sisin kerros (1) muodostuu poikittaissuuntaisista lasikuiduista ja sen päällä oleva kerros (2) pitkittäissuuntaisista hiilikuiduista.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen suksisauva, tunnettu siitä, että pitkittäissuuntaisen hiilikuitukerroksen (2, 2') päällä on poikittaissuuntainen lasikuitukerros (1", 1').
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 3 mukainen suksisauva, tunnettu siitä, että sisin kerros (1, 2') muodostuu pitkittäissuuntaisista hiilikuiduista ja sen päällä on poikittaissuuntainen lasikuitukerros (11) .
5. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen suksisauva, tunnettu siitä, että uloimpana kerroksena on pitkittäissuuntainen lasikuitukerros (3). ✓
FI750408A 1975-02-14 1975-02-14 Skidstav. FI55612C (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI750408A FI55612C (fi) 1975-02-14 1975-02-14 Skidstav.
DE19762605581 DE2605581A1 (de) 1975-02-14 1976-02-12 Skistock
NO760441A NO136697C (no) 1975-02-14 1976-02-12 Skistav.
CA245689A CA1054643A (en) 1975-02-14 1976-02-13 Ski pole having glass and carbon fibre construction
SE7601632A SE410938B (sv) 1975-02-14 1976-02-13 Skidstav

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI750408 1975-02-14
FI750408A FI55612C (fi) 1975-02-14 1975-02-14 Skidstav.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI750408A FI750408A (fi) 1976-08-15
FI55612B FI55612B (fi) 1979-05-31
FI55612C true FI55612C (fi) 1989-12-28

Family

ID=8508974

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI750408A FI55612C (fi) 1975-02-14 1975-02-14 Skidstav.

Country Status (5)

Country Link
CA (1) CA1054643A (fi)
DE (1) DE2605581A1 (fi)
FI (1) FI55612C (fi)
NO (1) NO136697C (fi)
SE (1) SE410938B (fi)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4301201A (en) * 1979-03-30 1981-11-17 Trail Equipment Company, Inc. Ski pole shaft
US5265911A (en) * 1989-01-12 1993-11-30 Goode David P Composite ski pole and method of making same
US5503432A (en) * 1989-01-12 1996-04-02 Goode; David P. Tapered ski pole made of thermoplastic material
FI90827C (fi) * 1991-12-18 1994-04-11 Neste Oy Suksisauva
DE4236433C2 (de) * 1992-10-28 1996-09-12 Klaus Lenhart Ski- oder Wanderstock
US5320386A (en) * 1993-03-22 1994-06-14 Halvati Sport Limited Composite titanium ski pole and method of making same
DE19602721A1 (de) * 1996-01-17 1997-07-24 Jan Ortwig Ski- und/oder Wanderstock
DE20220186U1 (de) * 2002-12-23 2004-05-06 Lenhart, Klaus Stock, wie Skistock, Wanderstock, Gehstock u.dgl. mit einem Stockrohr
DE202004009332U1 (de) * 2004-06-07 2005-10-27 Lenhart, Klaus Längenverstellbarer Stock

Also Published As

Publication number Publication date
FI750408A (fi) 1976-08-15
CA1054643A (en) 1979-05-15
NO136697C (no) 1977-10-26
NO760441L (fi) 1976-08-17
NO136697B (fi) 1977-07-18
SE410938B (sv) 1979-11-19
DE2605581A1 (de) 1976-08-26
FI55612B (fi) 1979-05-31
SE7601632L (sv) 1976-08-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA1042664A (en) Flexible hollow fishing rod
KR970005549B1 (ko) 꼬인 frp구조체 및 그것의 제조방법
FI55612C (fi) Skidstav.
US20110192132A1 (en) Fiber composite twisted cable
US4795234A (en) Reinforced optical fiber
JPH0742664B2 (ja) 繊維強化複合材ケーブル
US4653216A (en) Tube for fishing rod
JPH03103561A (ja) 構造用ロッドの製造方法
CN101886347B (zh) 含有高韧耐磨套管的纤维预应力绳的制造方法
US4813221A (en) Flexible tension members
CN109610735A (zh) 一种基于长标距光纤光栅的分布式自监测预应力复合筋
KR100666028B1 (ko) 유연성이 구비된 섬유보강폴리머 보강재 및 그 제작방법
JP2006514324A (ja) 直線集合構造のルースチューブ型光ケーブル
AU2003235976B2 (en) Fishing rod
EP0927628A1 (en) Hybrid fiber-reinforced plastic
KR102228020B1 (ko) 복합소재를 이용한 광섬유 복합가공지선
KR102060285B1 (ko) 콘크리트 보강용 frp메쉬의 제조방법
US4660926A (en) Optical cable
JP5155083B2 (ja) 釣竿
JPH0132058B2 (fi)
KR920000738B1 (ko) 낚싯대 등의 관상체
FI58438B (fi) Skida
CN209803414U (zh) 一种适用于气吹敷设的光缆
KR20020090126A (ko) 내손상성 낚시대
CN209723399U (zh) 一种基于长标距光纤光栅的分布式自监测预应力复合筋

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: EXEL OY