FI12941Y1 - Järjestely puunrunkojen käsittelytyövälineen karsinta- ja kuorintaterän ohjaamiseksi - Google Patents

Järjestely puunrunkojen käsittelytyövälineen karsinta- ja kuorintaterän ohjaamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI12941Y1
FI12941Y1 FIU20204013U FIU20204013U FI12941Y1 FI 12941 Y1 FI12941 Y1 FI 12941Y1 FI U20204013 U FIU20204013 U FI U20204013U FI U20204013 U FIU20204013 U FI U20204013U FI 12941 Y1 FI12941 Y1 FI 12941Y1
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
tree trunk
pruning
tool
blade
control device
Prior art date
Application number
FIU20204013U
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Inventor
Heikki Pyykkö
Original Assignee
Waratah Om Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Waratah Om Oy filed Critical Waratah Om Oy
Priority to FIU20204013U priority Critical patent/FI12941Y1/fi
Publication of FI12941Y1 publication Critical patent/FI12941Y1/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G23/00Forestry
    • A01G23/02Transplanting, uprooting, felling or delimbing trees
    • A01G23/08Felling trees
    • A01G23/083Feller-delimbers

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Ecology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Scissors And Nippers (AREA)

Description

JARJESTELY PUUNRUNKOJEN KASITTELYTYOVALINEEN KARSINTA-
JA KUORINTATERAN OHJAAMISEKSI Keksinnön kohde Esitetty ratkaisu koskee järjestelyä puunrunkojen käsittelytyövälineen karsinta- ja kuorintaterän ohjaamiseksi. Esitetty ratkaisu koskee myös puunrunkojen käsittelytyövälinettä.
Keksinnön taustaa Liikkuvissa työkoneissa, metsätyökoneissa ja metsäkoneissa, esimerkiksi harvesterit ja kuormakoneet, on nivelletty puomi ja työväline puunrunkojen — käsittelemiseksi. Työväline voi olla harvesteripää, kaatopää, tai puunkorjuu- ja käsittelypää. Työvälinettä voidaan käyttää esimerkiksi katkaisemaan kasvavia puita, käsittelemään kaadettuja puita tai tarttumaan kappaleisiin, kuten pölkkyihin ja puunrunkoihin, ja sitä käytetään työkoneen operaattorin ohjaamana. Operaattori on esimerkiksi liikkuvan työkoneen kuljettaja.
Työvälineessä voi olla sahauslaite kasvavan puun katkaisemiseksi ja/tai työvälineessä pidellyn puunrungon katkaisemiseksi. Työvälineessä voi olla syöttölaite, esim. kaksi tai useampia syöttöpyöriä, puunrungon syöttämiseksi työvälineen läpi. Työvälineessä voi olla yksi tai useampia karsinta- ja — kuorintateriä puunrungon karsimiseksi ja kuorimiseksi samanaikaisesti. N Puunrunkoa pidellään työvälineessä esim. syöttölaitteen sekä karsinta- ja N kuorintaterien avulla niin, että puunrunko painautuu työvälineen runkoa O vasten.
N E 30 Puunrungon kuorimiseksi karsinta- ja kuorintaterät ovat sulkeutuneina N puunrungon ympärille ja asettuneina sitä vasten, ja samalla puunrunko o liikkuu työvälineen sisällä syöttölaitteen ohjaamana niin, että puunrunko S liikkuu ainakin omassa pituussuunnassaan. Puunrungon kuori irtoaa kun N puunrunko liikkuu karsinta- ja kuorintaterien ohi. Tarvittaessa puunrunkoa — siirretään työvälineessä vuorotellen eteenpäin ja taaksepäin vastakkaiseen suuntaan, jotta voidaan varmistua puunkuoren irtoamisesta puunrungon joka kohdassa. Kun puunrungon katkaistua tyvipäätä kuoritaan, on vaarana se, että —puunrunko siirtyy työvälineessä taaksepäin niin pitkälle, että puunrungon katkaisukohta siirtyy yhden tai useamman karsinta- ja kuorintaterän ohitse ja se ei enää painaudu puunrunkoa vasten vaan sulkeutuu lisää. Näin ollen on vaarana, että puurunko törmää kyseiseen sulkeutuneeseen karsinta- ja kuorintaterään, kun puunrunkoa siirretään vuorostaan eteenpäin.
Edellä mainitun ongelman välttämiseksi operaattorin on esim. erikseen ohjattava karsinta- ja kuorintaterät avautumaan ja uudelleen sulkeutumaan puunrungon ympärille, jotta karsintaa ja/tai kuorintaa voidaan jatkaa. Vaihtoehtoisesti operaattorin on oltava erityisen varovainen siirtäessään — puunrunkoa ja huolehdittava siitä, ettei katkaisukohta ohita karsinta- ja kuorintateriä. Tämä voi johtaa siihen, että toiminta on kömpelöä, hidasta tai puunkuorta jää jäljelle erityisesti puunrungon tyvipäähän katkaisukohdan lähettyville. — Erään toisen vaihtoehdon mukaisesti puunrungon asemaa työvälineessä seurataan esimerkiksi anturien avulla ja automaattisesti valvotaan, että puunrunko ei kokonaan siirry pois karsinta- ja kuorintaterien kohdalta. Tämä voi johtaa tyvipään puutteelliseen kuorimiseen. Vielä erään vaihtoehdon mukaisesti puunrungon asemaa työvälineessä seurataan esimerkiksi anturien avulla ja automaattisesti avataan karsinta- ja kuorintateriä silloin, N kun puunrunko on siirtymässä pois karsinta- ja kuorintaterien kohdalta. N Tämäkin voi johtaa tyvipään puutteelliseen kuorimiseen, koska karsinta- ja O kuorintaterät avautuvat liian varhain tai väärässä kohdassa, mihin voi olla N syynä esim. puunrungon aseman määrityksen epätarkkuus. E 30 N Eräs työväline puunrunkojen karsimiseksi ja kuorimiseksi sekä katkomiseksi 2 on esitetty julkaisussa EP 3391 737 A1. Eräs työväline katkaistujen S puunrunkojen karsimiseksi ja kuorimiseksi on esitetty julkaisussa WO N 2008/143644 A1.
Keksinnön lyhyt yhteenveto Esitetyn ratkaisun avulla voidaan edellä esitettyjä ongelma välttää tai poistaa ne kokonaan.
Esitetyn ratkaisun mukainen järjestely puunrunkojen käsittelytyövälineen karsinta- ja kuorintaterän ohjaamiseksi on esitetty suojavaatimuksessa 1. Esitetyn ratkaisun mukainen puunrunkojen käsittelytyöväline on esitetty — suojavaatimuksessa 5.
Erityisesti kyseessä on ratkaisu Eucalyptus-suvun puiden käsittelyyn ja kuorimiseen.
— Piirustusten kuvaus Kuva 1 esittää erästä liikkuvaa työkonetta, jossa esitettyä ratkaisua voidaan soveltaa, kun siihen on kytkettynä puunrunkojen käsittelytyöväline.
Kuva 2 esittää edestä katsottuna erään esimerkin mukaista puunrunkojen käsittelytyövälinettä, joka on tarkoitettu puunrunkojen karsintaan ja kuorimiseen.
Kuva 3 esittää sivulta katsottuna kuvan 1 mukaista puunrunkojen — käsittelytyövälinettä.
S N Kuvat 4 ja 5 esittävät yksinkertaistettuna periaatekuvantona esitetyn O ratkaisun mukaista järjestelyä puunrunkojen käsittelytyövälineen karsinta- ja N kuorintaterän ohjaamiseksi.
E 30 a n Keksinnön yksityiskohtainen kuvaus > S Seuraavaksi viitataan esitetyn ratkaisun eräisiin esimerkkeihin, jotka on N kuvattu oheisissa kuvissa. Aina kun mahdollista, samaa viitenumeroa — käytetään viittaamaan samoihin tai samankaltaisiin osiin.
Kuvassa 1 on esitetty erään esimerkin mukainen liikkuva työkone 100, jossa esitettyä ratkaisua voidaan soveltaa. Kyseinen liikkuva työkone voi olla metsätyökone, esimerkiksi harvesteri puiden kaatamiseksi ja puunrunkojen käsittelemiseksi, kuten kuvassa 1. Liikkuva työkone 100 voi vaihtoehtoisesti olla kaivinkoneeseen perustuva laite. Liikkuva työkone 100 käsittää rungon 102 ja nivelpuomin 104 rungon 102 päällä. Liikkuva työkone 100 voi lisäksi käsittää hytin, jossa on operaattorin työasema, hytin sijoittuessa rungon 102 päälle.
Runko 102 voi olla nivelöity ja käsittää kaksi tai useampia, ohjatun nivelen avulla toisiinsa kytkettyjä runko-osia. Runko 102 voi olla varustettu pyörillä ja sitä kannatellaan useilla pyörillä. Vaihtoehtoisesti, rungossa 102 voi olla kaksi päättymätöntä telaketjujärjestelyä, tarkoituksena rungon 102 — kannatteleminen ja liikkuvan työkoneen 100 ajaminen. Nivelpuomi 104 voi olla asennettuna rungon 102 tai kääntölaitteen 106 päälle, joka kääntölaite 106 on asennettu runkoon 102 tarkoituksena nivelpuomin 104 suunnan muuttaminen. Vaihtoehtoisesti runko 102 pyörii — suhteessa päättymättömään telaketjujärjestelyyn olennaisesti pystysuoran kuvitteellisen kiertoakselin ympäri. Nivelpuomissa 104 voi olla kaksi tai useampia puomiosia, jotka on kytketty peräkkäin toisiinsa niveljärjestelyjen avulla. Niveljärjestelyjä voidaan ohjata yhden tai useamman toimilaitteen avulla, esimerkiksi hydraulisylinterien avulla.
N Kuva 2 esittää erään esimerkin mukaisen puunrunkojen käsittelytyövälineen N 108, johon tässä selostuksessa viitataan myös nimityksellä ”työväline”. O Kyseinen työväline 108 voidaan kiinnittää nivelpuomin 104 päähän, kuvan 1 N mukaisesti. =E 30 N Työväline 108 voi olla pyörivästi kiinnitetty nivelpuomiin 104 toimilaitteen 110 o avulla, esimerkiksi pyörivän toimilaitteen tai rotaattorin avulla, kuvan 1 S mukaisesti. Toimilaitteen 110 avulla työväline 108 € ripustetaan N toimilaitteeseen 110 ja työvälinettä 108 voidaan ohjatusti kääntää — olennaisesti pystysuoran kuvitteellisen kiertoakselin ympäri.
Työväline 108 on harvesteripää, kaatopää, tai pää puiden kaatamiseen ja puunrunkojen käsittelyyn, tai pää katkaistujen puunrunkojen karsimiseen ja kuorimiseen. 5 — Erityisesti kyseessä on työväline 108, joka on sovitettu Eucalyptus-suvun puiden käsittelyyn ja kuorimiseen. Kuvan 2 työväline 108 on harvesteripää, joka on sovitettu kaatamaan puu ja käsittelemään puunrunkoa niin, että ensin tartutaan kasvavaan puuhun, — katkaistaan se ja kaadetaan se, minkä jälkeen puurunko kuoritaan ja karsitaan sekä mahdollisesti myös katkotaan se halutun pituisiksi pölkyiksi. Työväline 108 voi käsittää kehikon 122 ja siinä kääntölaitteet, jotka mahdollistavat työvälineen rungon kallistamisen kehikon 122 suhteen. Työväline 108 kiinnitetään toimilaitteeseen 110 esim. kehikon 122 — välityksellä. Työvälineessä 108 on yksi tai useampia, esimerkiksi kaksi, ylempää terää 120, joka on kääntyvästi kiinnitetty työvälineeseen 108, esimerkiksi sen runkoon, ja esimerkiksi nivelen avulla. Ylempien terien 120 tehtävänä on — tarttua kasvavaan puuhun, puunrunkoon tai pölkkyyn, esim. sen kahdelta vastakkaiselta puolelta. Ylemmät terät 120 on konstruoitu teriksi, joiden tarkoituksena on sekä karsia että kuoria puunrunko, jota pidellään työvälineessä 108. Ylempiä teriä 120 kääntää esimerkiksi yksi tai useampi ohjattava toimilaite, esimerkiksi hydraulisylinteri.
N Toisin sanoen, kukin ylempi terä 120 toimii kuorinta- ja karsintateränä.
N O Työvälineessä 108 on syöttölaite 112, jonka tarkoituksena on puunrungon N siirtäminen työvälineen 108 läpi samalla kun sitä pidellään työvälineessä 108. z 30 Puunrunkoa siirretään sen pituussuunnassa. Syöttölaite 112 voi käsittää N yhden tai useampia, esimerkiksi kaksi, syöttöpyörää, jotka ovat kontaktissa 2 puunrunkoon ja sovitetut pyörimään, jotta puunrunkoa voidaan siirtää S työvälineessä 108. Puunrunkoa siirretään, jotta se voidaan samanaikaisesti N karsia ja kuoria tai siirtää haluttuun asentoon puunrungon katkaisemiseksi. — Syöttölaitetta 112 pyörittää esimerkiksi yksi tai useampi ohjattava toimilaite, esimerkiksi hydraulimoottori.
Työvälineessä 108 voi olla sahalaite 114 kasvavan puun katkaisemiseksi ja/tai työvälineessä 108 pidellyn puunrungon katkaisemiseksi. Sahalaite 114 on esimerkiksi ketjusaha, jossa on käännettävä sahalaippa 116, jonka ympäri sahaketju kulkee ohjattavan toimilaitteen, esim. pyörivän toimilaitteen tai moottorin ajamana. Moottori voi olla hydraulimoottori. Sahalaitteessa 114 voi olla ohjattava toimilaite sahalaipan 116 kääntämiseksi puunrungon katkaisua varten. — Työvälineessä 108 on yksi tai useampia, esimerkiksi kaksi, alempaa terää 124, jotka on kääntyvästi kiinnitetty työvälineeseen 108, esimerkiksi sen runkoon, ja esimerkiksi nivelen avulla. Alempien terien 124 tehtävänä on tarttua kasvavaan puuhun, puunrunkoon tai pölkkyyn, esimerkiksi sen kahdelta vastakkaiselta puolelta. Alemmat terät 124 on konstruoitu teriksi, — joiden tarkoituksena on sekä karsia että kuoria puunrunko, jota pidellään työvälineessä 108. Alempia varsia 124 kääntää esimerkiksi yksi tai useampi ohjattava toimilaite, esimerkiksi hydraulisylinteri. Toisin sanoen, kukin alempi terä 124 toimii kuorinta- ja karsintateränä.
Ollessaan työvälineessä 108 on puunrunko asettuneena työvälineen 108 runkoa vasten. Kyseiseen runkoon voi olla kiinnittyneenä teriä, joiden tarkoituksena on puunrungon karsinta ja kuorinta. — Työvälineen 108 komponenttien järjestys on yleensä seuraava siirryttäessä N suuntaan, johon puunrunko liikkuu eteenpäin, katkaistu tyvipää 134 edellä N (ks. liike C kuvassa 3): ensin yksi tai useampi ylempi terä 120, sen jälkeen O syöttölaite 112, jonka jälkeen yksi tai useampi alempi terä 124, ja viimeiseksi N sahalaite 114, mikäli sellainen työvälineessä 108 on. =E 30 N Puunrunkoon muodostuu katkaistu tyvipää 134 esimerkiksi silloin, kun 2 kasvava puu katkaistaan tyvestään esimerkiksi sahalaitteella 114, jolloin S puunrungon katkaistu tyvipää 134, erityisesti sen poikkileikkauspinta 132 (ks. N kuva 3), asettuu sahalaitteen 114 kohdalle. Puunrunko poistuu työvälineestä 108 yleensä syöttämällä sitä eteenpäin (liike C). Puunrungon kuorimiseksi kokonaan on usein tarpeen siirtää sitä työvälineessä 108 myös taaksepäin (liike D), joka liike on vastakkainen eteenpäin suuntautuvalle liikkeelle. Puunrunkoa on mahdollista siirtää taaksepäin niin paljon, että puunrungon — katkaistu pää 134, erityisesti sen poikkileikkauspinta 132, siirtyy alemman terän 124 ohitse ja puunrunkoa pidellään vain syöttölaitteen 112 ja ylempien terien 120 avulla. Tarkastellaan seuraavaksi esitetyn ratkaisun mukaista järjestelyä, jonka — avulla yksi tai useampi alempi terä 124 on automaattisesti ohjattavissa. Kyseinen järjestely on esimerkiksi edellä kuvattua työvälinettä 108 varten, jota työvälinettä 108 käytetään katkaistun puunrungon syöttämiseksi eteenpäin sen katkaistu tyvipää 134 edellä niin, että puunrunkoa samalla — karsitaan ja kuoritaan. Kuvassa 4 on esitetty eräs esimerkki esitetyn ratkaisun mukaisesta järjestelystä. — Kyseinen jarjestely käsittää ainakin yhden alemman terän 124, toimilaitejärjestelyn 126 sitä varten, sähköisen ohjauslaitteen 128, ja ensimmäisen sähköisen anturin 130. Alempi terä 124, toimii karsinta- ja kuorintateränä edellä esitetyn mukaisesti. Alempi terä 124 on sovitettu sulkeutumaan (ks. liike A) kohti puunrunkoa N sekä samalla asettumaan vasten kyseistä puunrunkoa, joka on työvälineessä N 108. Alempi terä 124 on lisäksi sovitettu avautumaan (ks. liike B) ja samalla O liikkumaan sivusuuntaan, poispäin kyseisestä puunrungosta.
N E 30 Toimilaitejärjestely 126 on kytketty alempaan terään 124 sen sulkemiseksi ja a n pitämiseksi samalla asettuneena vasten puunrunkoa, joka on työvälineessä o 108 ja jota samalla syötetään eteenpäin sen karsimiseksi ja kuorimiseksi tai
S S taaksepäin sen tyvipään 134 kuorimiseksi.
N — Esitetyssä ratkaisussa on sopivimmin niin, että toimilaitejärjestely 126 generoi voiman, jonka avulla sulkeutuvaa alempaa terää 124 painetaan jatkuvasti vasten puunrunkoa, ja mikäli puunrunko, esimerkiksi sen tyvipää 134, poistuu alemman terän 124 alta, kyseinen voima sulkee lisää alempaa terää 124 (ks. liike A). Puunrungon sijainti työvälineessä 108 on katkoviivan avulla hahmoteltu kuvaan 3, jossa on myös esitetty puunrungon liikesuunnat eteenpäin (ks. liike C) ja taaksepäin (ks. liike D). Kuvassa 4 esitetyn esimerkin mukaisesti toimilaitejärjestely 126 voi käsittää — edellä kuvatun kaltaisen toimilaitteen, esimerkiksi lineaaritoimilaitteen tai hydraulisylinterin. Toimilaitejärjestely 126 voi käsittää lisäksi ohjauspiirin, joka käyttää em. toimilaitetta ohjatusti ja tarjoaa sen tarvitseman energian. Kyseessä on esimerkiksi hydraulinen piiri, joka tarjoaa toimilaitteelle paineista väliainetta, joka syötetään ohjatusti em. toimilaitteeseen voiman ja — liikkeen generoimiseksi. Toimilaitejärjestely 126 on sijoitettuna esimerkiksi työvälineen 108 runkoon. Ohjauspiiri voi olla osa sen työvälineen 108 toimintoja, johon toimilaitejärjestely 126 on sijoitettuna, ja/tai osa sen liikkuvan työkoneen 100 — toimintoja, johon kyseinen työväline 108 on kytkettynä. Toimilaitejärjestely 126 käsittää lisäksi sähköisen ohjauslaitteen 128, joka on sovitettu automaattisesti ohjaamaan toimilaitejärjestelyn 126 toimintaa, esimerkiksi sen ohjauspiirin toimintaa tarkoituksena alemman terän 124 — toiminnan ohjaaminen.
S N Sähköisen ohjauslaitteen 128 toiminta perustuu esimerkiksi ohjausalgoritmin O avulla muodostettaviin ohjaussignaaleihin, joiden perusteella N toimilaitejärjestely 126 on sovitettu toimimaan. E 30 N Sähköinen ohjauslaite 128 on esimerkiksi mikroprosessoripohjainen laite, 2 jossa on muistia ja siihen liittyvä tietokoneohjelmakoodi, edellä kuvattujen S ohjaussignaalien muodostamiseksi. Sähköinen ohjauslaite 128 voi olla N konfiguraatioltaan hajautettu ja sen koostua useista aliyksiköistä. Sähköinen — ohjauslaite 128 voi olla osa sen työvälineen 108 toimintoja, johon toimilaitejärjestely 126 on sijoitettuna, ja/tai osa sen liikkuvan työkoneen 100 toimintoja, johon kyseinen työväline 108 on kytkettynä. Toimilaitejärjestely 126 käsittää lisäksi ensimmäisen sähköisen anturin 130, joka on toiminnallisessa yhteydessä kyseiseen sähköiseen ohjauslaitteeseen
128. Kyseinen sähköinen anturi 130 on sovitettu antamaan sähköiselle ohjauslaitteelle 128 signaali, joka ilmaisee alemman varren 124 asentoa. Kyseinen signaali ilmaisee esimerkiksi alemman terän 124 kiertoasennon suhteessa johonkin referenssiasentoon, kiertoasennossa tapahtuneen —muutoksen suhteessa johonkin referenssiasentoon, tai sen kiertoasennon absoluuttisen arvon, esim. kiertokulman. Kyseinen ensimmäinen sähköinen anturi 130 on sijoitettu esimerkiksi alemman terän 124 ja työvälineen 108 rungon väliseen niveleen. Kyseiseksi — ensimmäiseksi sähköiseksi anturiksi 130 voidaan ottaa käyttöön sinänsä tunnettuja, erilaisiin periaatteisiin perustuvia antureita, jotka kykenevät generoimaan kyseisen signaalin esimerkiksi sähköisenä. Kyseistä signaalia on sähköinen ohjauslaite 128 sovitettu käyttämään sisääntulona ja sen perusteella, esim. algoritmeihin perustuen, päättelemään alemman terän 124 — kulloisenkin asennon, ts. sen tilan. Em. tila voidaan päätellä esimerkiksi asennossa tapahtuneen muutoksen, suhteellisen muutoksen, tai muutosnopeuden perusteella. — Esitetyn ratkaisun mukaisesti ensimmäinen sähköinen ohjauslaite 128 on N sovitettu havaitsemaan mainitun signaalin perusteella erityisesti sellainen N alemman terän 124 tila, jossa puunrungon tyvipää 134 on siirtynyt kyseisen O alemman terän 124 ohitse silloin, kun puunrunkoa syötetään taaksepäin (ks. N liike D). Tällöin kyseinen alempi terä 124 ei olekaan enää asettuneena, ja z 30 samalla myös painautuneena, vasten puunrunkoa (ks. kuva 4) vaan se N pääsee jatkamaan sulkeutumistaan (ks. kuva 5).
S S Esitetyn ratkaisun mukaisesti kyseinen sähköinen ohjauslaite 128 on N sovitettu ja mainitun havaitun tilan perusteella automaattisesti ohjaamaan — mainittua toimilaitejärjestelyä 126. Esimerkiksi, kyseistä toimilaitejärjestelyä 126 ohjaamalla sähköinen ohjauslaite 128 ohjaa alemman terän 124 asentoa esimerkiksi em. tilan perusteella. Erään toisen esimerkin mukaisesti ja em. tilan perusteella, kyseistä toimilaitejärjestelyä 126 ohjaamalla sähköinen ohjauslaite 128 synkronoi alemman terän 124 asentoa niin, että se on riippuvainen suhteessa puunrungon asemaan työvälineessä 108 ja/tai —puunrungon liikkeisiin, esimerkiksi sen syöttösuuntaan. Esimerkiksi, alempi terä 124 palautetaan sulkeutuneeseen asentoon, jossa se on asettuneena puunrunkoa varten tyvipään 134 karsintaa varten. Erään esimerkin mukaisesti toimilaitejärjestely 126 voi käsittää lisäksi toisen — sähköisen anturin 140, joka on toiminnallisessa yhteydessä sähköiseen ohjauslaitteeseen 128. Kyseinen sähköinen anturi 140 on sovitettu antamaan sähköiselle ohjauslaitteelle 128 signaali, joka ilmaisee pidellyn puunrungon kulkeman matkan silloin, kun sitä syötetään eteenpäin tai taaksepäin. Kyseinen signaali ilmaisee puunrungon kulkeman matkan esimerkiksi — suhteessa puunrungon johonkin referenssiasentoon, esimerkiksi suhteessa siihen asentoon, jossa puunrunko on, kun se katkaistaan työvälineen 108 sahalaitteella 114. Kyseinen toinen sähköinen anturi 140 soveltuu erityisesti puunrungon — pituuden määrittelyyn tai puunrungon katkaisukohtien välisen etäisyyden määrittelyyn. Kyseinen toinen sähköinen anturi 140 on sijoitettu esimerkiksi työvälineen 108 runkoon ja se voi käsittää puunrunkoa vasten asettuvan rattaan tai — rullan, joka pysyy paikoillaan ja pyörii työvälineessä 108 liikkuvaa N puunrunkoa pitkin. Kyseiseksi toiseksi sähköiseksi anturiksi 140 voidaan N ottaa käyttöön sinänsä tunnettuja, erilaisiin periaatteisiin perustuvia antureita, O jotka kykenevät generoimaan kyseisen signaalin esimerkiksi sähköisenä. N Kyseistä signaalia on sähköinen ohjauslaite 128 sovitettu käyttämään z 30 — sisääntuloa ja sen perusteella, esim. algoritmeihin perustuen, päättelemään N puunrungon = kulkema matka ja/tai arvioimaan tyvipään 134 tai 2 poikkileikkauksen 132 sijainti suhteessa johonkin referenssiasemaan ja/tai S työvälineeseen 108, esim. suhteessa sen alempaan terään 124.
O 5 — Erään esimerkin mukaisesti, koska sähköinen ohjauslaite 128 havaitsee em. tilan, jossa puunrungon tyvipää 134 on siirtynyt alemman terän 124 ohitse,
voidaan kyseistä tilaa käyttää puunrungon sijainnin määrittelyyn, esimerkiksi sen tyvipään 134 tai poikkileikkauksen 132 sijainnin määrittelyyn, suhteessa em. referenssiasemaan ja/tai työvälineeseen 108. Kyseinen määrittely voidaan tehdä tarvittaessa uudelleen ja ”nollata* aikaisemmat määrittelyt — korvaamalla ne uudella. Tämän jälkeen voidaan em. toisen sähköisen anturin 140 avulla seurata puunrungon liikkeitä suhteessa em. referenssiasemaan. Näin ollen em. määrittely saadaan tarkemmaksi ja se ei perustu pelkästään esim. siihen tilanteeseen, jossa tyvipää 134 katkaistaan työvälineen 108 sahalaitteella 114.
Esitetyn ratkaisun mukaisesti kyseinen sähköinen ohjauslaite 128 on sovitettu havaitsemaan mainitun ensimmäisen sähköisen anturin 130 muodostaman signaalin perusteella erityisesti sellainen alemman terän 124 tila, jossa puunrungon tyvipää 134 on siirtynyt kyseisen alemman terän 124 — ohitse silloin, kun puunrunkoa syötetään taaksepäin (ks. liike D). Tällöin kyseinen alempi terä 124 ei olekaan enää asettuneena, ja samalla myös painautuneena, vasten puunrunkoa (ks. kuva 4) vaan se pääsee jatkamaan sulkeutumistaan (ks. kuva 5).
— Esimerkiksi, sähköinen ohjauslaite 128 päättelee puunrungon liikesuunnan syöttölaitteen 112 toiminnan perusteella, esim. syöttölaitetta 112 ohjaavan toimilaitejärjestelyn tai syöttölaitetta 112 tarkkailevan sähköisen anturin avulla. Kyseinen liikesuunta voidaan antaa sähköiselle ohjauslaitteelle 128 esimerkiksi signaalina tai sähköinen ohjauslaite 128 on osa työvälinettä 108 — ja syöttölaitetta 112 ohjaavaa laitteistoa.
S N Tarkastellaan seuraavaksi erästä esimerkkiä siitä, miten em. automaattinen O ohjaus tapahtuu.
N E 30 Kuvan 5 mukaisessa alemman terän 124 asennossa on vaarana se, että N puunrungon tyvipää 134, erityisesti sen poikkileikkauspinta 132 törmää 2 alempaan terään 124 silloin, kun puunrunko syötetään jälleen eteenpäin (ks.
S liike C).
8 > 35 Tässä esimerkissä sähköinen ohjauslaite 128 on sovitettu kääntämään alempaa terää 124 avattuun asentoon, esim. kääntämään alempi erä 124 valmiusasentoon. Kyseinen avattu asento tai valmiusasento olennaisesti vastaa sellaista asentoa, jossa kyseinen alempi terä 124 olisi asettuneena vasten puunrungon tyvipäätä 134 (ks. kuva 4) karsintaa ja kuorintaa varten.
Em. olennaisella vastaamisella tarkoitetaan sitä, että alempi terä 124 on kuvan 4 mukaisella etäisyydellä puunrunkoa, ts. kiinni puunrungossa kuorinnan jatkamiseksi, tai hieman avautuneena ja välimatkan päässä puunrungosta.
Sähköinen ohjauslaite 128 on sovitettu kääntämään alempi terä 124 em.
— avattuun asentoon tai valmiusasentoon silloin, kun kyseistä puunrunkoa syötetään uudelleen eteenpäin (ks. liike C), tarkoituksena sen tyvipään 134 siirtäminen alemman terän 124 kohdalle, jotta se voidaan asettaa vasten puunrunkoa kuorinnan jatkamiseksi.
— Kyseisessä avatussa asennossa tai valmiusasennossa alempi terä 124 on asennossa, jossa tyvipää 132 mahtuu siirtymään alemman terän 124 ja työvälineen 108 väliin, esimerkiksi alemman terän 124 ja työvälineen 108 rungon väliin.
— Erään esimerkin mukaisesti alempi terä 124 siirretään avatusta asennosta tai valmiusasennosta lähes välittömästi vasten puunrunkoa, tai sitä pidetään avatussa asennossa tai valmiusasennossa ennalta määrätyn viiveen ajan tai kunnes sähköinen ohjauslaite 128 on havainnut tai päätellyt tyvipään 134 siirtyneen alemman terän 124 kohdalle. Tämä siirtyminen voidaan havaita — esimerkiksi toisen sähköisen anturin 140 avulla. Tämän jälkeen alempaa N terää 124 suljetaan ja pidetään se asetettuna puunrunkoa vasten, kuten N edellä on esitetty.
S Edellä olevassa selostuksessa on käytetty esimerkkinä vain yhtä alempaa E 30 terää 124. Esitetyssä ratkaisussa voidaan täysin samojen periaatteiden N mukaisesti ohjata samanaikaisesti myös kahta tai useampaa alempaa terää o 124, jotka toimivat karsinta- ja kuorintaterinä esim. kuvan 2 mukaisesti, jossa S kuvassa on kaksi alempaa terää 124. Tällöin kahta tai useampaa alempaa N terää 124 koskee kutakin ne samat periaatteet, jotka on esitetty esim. kuviin 4ja5 viitaten. Alemmilla terillä 124 voi olla yhteinen toimilaitejärjestely 126 ja sama tai eri toimilaite voi huolehtia niiden kääntämisestä. Sopivimmin on niin,
että kullakin alemmalla terällä 124 on oma ensimmäinen sähköinen anturi
130. Tässä selostuksessa verbi ”käsittää” tai ”sisältää” on rajaukseltaan avoin eikä se siten estä myös mainitsematta jätettyjen piirteiden tai komponenttien kuulumista esitettyyn kokonaisuuteen. Esimerkiksi, suojavaatimuksessa on esitetty vain tarpeellisia piirteitä tai komponentteja. Myös on niin, että yksikkömuodossa = esitetyt piirteet tai komponentit eivät poissulje sitä vaihtoehtoa, että kokonaisuuteen kuuluu useampi sama, tai vastaava, piirre — tai komponentti, ellei tätä ole erikseen tuotu esille. Edellä olevassa selostuksessa olevat esimerkit ovat tarpeellisia esillä olevan ratkaisun ymmärtämiseksi. Kuitenkin alan ammattilaiselle on selvää, että esillä olevaa ratkaisua ei ole rajattu vain näihin esillä oleviin vaihtoehtoihin, — yksityiskohtiin ja esimerkkeihin, joita voidaan myös yhdistellä esitetyn ratkaisun eri suoritusmuotojen toteuttamiseksi. Esitettyä ratkaisua voidaan soveltaa ohessa olevien suojavaatimusten määrittelemissä puitteissa.
O N O N S O N
I a a
O
O <r
O N O
N 5

Claims (5)

Suojavaatimukset:
1. Järjestely puunrunkojen käsittelytyövälineen karsinta- ja kuorintaterän ohjaamiseksi, jota työvälinettä (108) voidaan käyttää katkaistun puunrungon — pitelyyn ja syöttämiseen eteenpäin sen katkaistu tyvipää (134) edellä niin, että puunrunkoa samalla karsitaan ja kuoritaan, ja joka järjestely käsittää: - karsinta- ja kuorintaterän (124), joka on kääntyvästi kytketty työvälineeseen ja sovitettu sulkeutumaan (A) kohti puunrunkoa sekä samalla asettumaan vasten kyseistä puunrunkoa ja joka karsinta- ja kuorintaterä — (124) on lisäksi sovitettu avautumaan (B) poispäin kyseisestä puunrungosta, - toimilaitejärjestely (126), joka on kytketty karsinta- ja kuorintaterään (124) sen sulkemiseksi ja sen pitämiseksi asettuneena vasten puunrunkoa, jota syötetään eteenpäin (C) sen karsimiseksi ja kuorimiseksi, - sähköinen ohjauslaite (128), joka on sovitettu automaattisesti — ohjaamaan toimilaitejärjestelyn (126) toimintaa, - ensimmäisen sähköisen anturin (130), joka on toiminnallisessa yhteydessä kyseiseen sähköiseen ohjauslaitteeseen (128) ja sovitettu antamaan kyseisen karsinta- ja kuorintaterän (124) asentoa ilmaiseva signaali, ja - jossa järjestelyssä toimilaitejärjestely (126) on lisäksi sovitettu sulkemaan karsinta- ja kuorintaterää (124) ja pitämään se asettuneena vasten puunrunkoa, jota syötetään taaksepäin (D) sen tyvipään (134) kuorimiseksi, ja tunnettu siitä, että - kyseinen sähköinen ohjauslaite (128) on sovitettu havaitsemaan N mainitun signaalin perusteella karsinta- ja kuorintaterän (124) sellainen tila, N jossa puunrunkoa taaksepäin (D) syötettäessä tyvipää (134) on siirtynyt O kyseisen karsinta- ja kuorintaterän ohitse ja kyseinen karsinta- ja kuorintaterä N ei ole enää asettuneena vasten puunrunkoa vaan se on päässyt jatkamaan z 30 — sulkeutumistaan, ja N - kyseinen sähköinen ohjauslaite (128) on mainitun tilan perusteella S sovitettu automaattisesti ohjaamaan mainittua toimilaitejärjestelyä (126).
S N
2. Suojavaatimuksen 1 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että kyseinen — sähköinen ohjauslaite (128) on mainitun tilan perusteella sovitettu automaattisesti synkronoimaan karsinta- ja kuorintaterän (124) asentoa niin,
että kyseinen asento on riippuvainen puunrungon asemasta työvälineessä (108) ja/tai puunrungon liikesuunnasta (C, D) työvälineessä (108).
3. Suojavaatimuksen 1 tai 2 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että kyseinen — sähköinen ohjauslaite (128) on lisäksi sovitettu - kääntämään kyseinen karsinta- ja kuorintaterä (124) sellaiseen asentoon, joka olennaisesti vastaa sellaista asentoa, jossa kyseinen karsinta- ja kuorintaterä olisi asettuneena vasten tyvipäätä (134), ja - kääntämään kyseinen karsinta- ja kuorintaterä (124) mainittuun — asentoon silloin, kun kyseistä puunrunkoa syötetään uudelleen eteenpäin (C) sen tyvipään (134) siirtämiseksi kyseisen karsinta- ja kuorintaterän kohdalle ja sen asettamiseksi vasten puunrunkoa kuorinnan jatkamista varten.
4. Jonkin suojavaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että - järjestely käsittää lisäksi toisen sähköisen anturin (140), joka on toiminnallisessa yhteydessä kyseiseen sähköiseen ohjauslaitteeseen (128) ja sovitettu antamaan signaali, joka ilmaisee kyseisen puunrungon kulkeman matkan silloin, kun sitä syötetään eteenpäin ja/tai taaksepäin, ja - mainittu sähköinen ohjauslaite (128) on mainitun tilan ja kyseisen — signaalin perusteella sovitettu päättelemään tyvipään (134) asema suhteessa työvälineeseen (108).
5. Puunrunkojen käsittelytyöväline (100), tunnettu siitä, että se käsittää jonkin suojavaatimuksen 1 — 4 mukaisen järjestelyn.
O
N
O
N
S
O
N
I a a
O
O +
O
N
O
N 5
FIU20204013U 2020-01-20 2020-01-20 Järjestely puunrunkojen käsittelytyövälineen karsinta- ja kuorintaterän ohjaamiseksi FI12941Y1 (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FIU20204013U FI12941Y1 (fi) 2020-01-20 2020-01-20 Järjestely puunrunkojen käsittelytyövälineen karsinta- ja kuorintaterän ohjaamiseksi

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FIU20204013U FI12941Y1 (fi) 2020-01-20 2020-01-20 Järjestely puunrunkojen käsittelytyövälineen karsinta- ja kuorintaterän ohjaamiseksi

Publications (1)

Publication Number Publication Date
FI12941Y1 true FI12941Y1 (fi) 2021-04-20

Family

ID=75866328

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FIU20204013U FI12941Y1 (fi) 2020-01-20 2020-01-20 Järjestely puunrunkojen käsittelytyövälineen karsinta- ja kuorintaterän ohjaamiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI12941Y1 (fi)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7562682B1 (en) Hydraulic pruning attachment
CA1170549A (en) Mobile device for handling material
US6135175A (en) Tree harvester provided with a rotatable worktable
US6962178B2 (en) Tree processor
EP3485723B1 (en) Harvester for forestry
EP2387303B1 (en) A feller device with a movable delimbing blade
US5975168A (en) Device and method for trimming a tree
FI12941Y1 (fi) Järjestely puunrunkojen käsittelytyövälineen karsinta- ja kuorintaterän ohjaamiseksi
FI127352B (fi) Harvesteripää ja harvesteripään mittapyörälaitteisto
CA2904182C (en) A timber-working device and method of operation
CA2896048A1 (en) Tree chipper
BRPI0608864B1 (pt) Método e aparelho para colheita de madeira
RU2170006C2 (ru) Грейферный харвестер
FI118795B (fi) Kuorintajärjestely puunkäsittelylaitteessa
WO2011023857A1 (en) Harvester head and method for controlling debarking properties in harvester head
CA2160325C (en) Wood processing apparatus with impact hammer
JP2022152435A (ja) 樹木処理システム
RU2060642C1 (ru) Лесозаготовительное устройство
SU1738158A1 (ru) Способ разработки лесосеки и лесозаготовительна машина дл его осуществлени
CA2173634C (en) Tree harvester provided with a ratatable worktable
JP2023064319A (ja) 樹木処理装置
JP2023006199A (ja) 樹木処理装置
JP2022178822A (ja) 樹木処理装置
SU209903A1 (ru) Устройство для валки деревьев
BR112014024050B1 (pt) Aparelho de roda de medição, e, cabeçote de colhedor florestal

Legal Events

Date Code Title Description
FGU Utility model registered

Ref document number: 12941

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: U1