FI129156B - Köysinostimen rajoitinlaite, köysinostimen ohjausjärjestelmä, köysinostimen rajoitinmenetelmä ja menetelmä köysinostimen varustamiseksi rajoitinlaitteella - Google Patents

Köysinostimen rajoitinlaite, köysinostimen ohjausjärjestelmä, köysinostimen rajoitinmenetelmä ja menetelmä köysinostimen varustamiseksi rajoitinlaitteella Download PDF

Info

Publication number
FI129156B
FI129156B FI20195443A FI20195443A FI129156B FI 129156 B FI129156 B FI 129156B FI 20195443 A FI20195443 A FI 20195443A FI 20195443 A FI20195443 A FI 20195443A FI 129156 B FI129156 B FI 129156B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
rope
bracket
rope hoist
hoist
switch
Prior art date
Application number
FI20195443A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20195443A1 (fi
Inventor
Mikko Ritala
Original Assignee
Konecranes Global Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Konecranes Global Oy filed Critical Konecranes Global Oy
Priority to FI20195443A priority Critical patent/FI129156B/fi
Priority to PCT/FI2020/050318 priority patent/WO2020229731A1/en
Priority to EP20806753.8A priority patent/EP3969402A4/en
Priority to US17/609,480 priority patent/US11643307B2/en
Priority to CN202080035969.6A priority patent/CN113853350B/zh
Publication of FI20195443A1 publication Critical patent/FI20195443A1/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI129156B publication Critical patent/FI129156B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66CCRANES; LOAD-ENGAGING ELEMENTS OR DEVICES FOR CRANES, CAPSTANS, WINCHES, OR TACKLES
    • B66C13/00Other constructional features or details
    • B66C13/18Control systems or devices
    • B66C13/50Applications of limit circuits or of limit-switch arrangements

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Automation & Control Theory (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Control And Safety Of Cranes (AREA)

Abstract

Köysinostimen rajoitinlaite (100), rajoitinlaitteen käsittävä köysinostimen ohjausjärjestelmä, köysinostimen rajoitinmenetelmä ja menetelmä köysinosturin varustamiseksi rajoitinlaitteella, joka sisältää: kytkimen (150) kiinnitettynä kiinnikkeeseen (110) ja järjestettynä kytkeytyessään tarjoamaan signaalin köysinostimen pysäyttämiseksi. Tunnistusvälineet (160) järjestettynä aikaansaamaan kytkimen kytkeytyminen. Rajoitinlaite on järjestetty kiinnitettäväksi köysinostimeen kiinnikkeellä (110), joka on järjestetty kiinnittymään köysinostimen köyden (10) ympärille. Rajoitinlaite käsittää liukuvan painon (120) järjestettynä liukumaan köysinostimen köyttä (10) pitkin, missä tunnistusvälineet on järjestetty tietyllä etäisyydellä kiinnikkeestä (110) tunnistamaan liukuva paino (120) sen liukuessa köyttä (10) pitkin kiinnikettä (110) kohti kytkimen (150) kytkemiseksi; missä tunnistusvälineet (160) eivät käsitä kääntyvää vipua.

Description

KOYSINOSTIMEN — RAJOITINLAITE, KÖYSINOSTIMEN OHJAUSJÄRJESTELMÄ, KÖYSINOSTIMEN RAJOITINMENETELMA JA MENETELMÄ KOYSINOSTIMEN VARUSTAMISEKSI RAJOITINLAITTEELLA
TEKNINEN ALA Keksintö liittyy köysinostimen rajoitinlaitteeseen, köysinostimen ohjausjärjestelmään, köysinostimen rajoitinmenetelmään ja menetelmään köysinostimen varustamiseen rajoitinlaitteella. Erityisesti keksintö liittyy köysinostimen rajoitinlaitteeseen, joka — soveltuu asennettavaksi erityyppisiin köysinostimiin.
TAUSTA Tämä osio kuvaa lukijalle hyödyllistä taustatietoa tarkoittamatta myöntää tässä kuvatun tekniikan välttämättä edustavan tekniikan tasoa.
Köysinostinta käytettäessä on käytössä mekanismeja, jotka rajoittavat sitä, kuinka korkealle taakka voidaan nostaa merkittävästi pystysuuntaisessa liikkeessä. Nämä mekanismit huolehtivat siitä, ettei taakka vahingoita köysinostimen rakenteita. Joissain maissa rajoitinmekanismit ovat myös pakollisia. Merkittävästi — pystysuuntaisen liikkeen lisäksi esimerkiksi siltanostureita (engl. bridge crane) ohjataan vaakasuunnassa vaunua tai siltaa liikuttamalla, kutakin omilla kiskoillaan. Nostin (engl. hoist) on useimmiten kiinnitetty vaunuun (engl. trolley), jossa vaunussa on köyden kelaamiseksi ja kiinnittämiseksi köysitela ja köyden kiinteä kiinnityspiste. Nostin voi olla sijoitettu myös ulokepuominosturiin ( engl. jib ). Ulokepuominosturi voi S 25 — olla pystyakselin ympäri kiertyvä nosturi tai kiinteästi asennettu kiertymätön nosturi.
S K Aiemmin tunnetaan rajoitinmekanismi, joissa rajoitinlaitteen laukaiseva elementti on > asennettu köysinostimen köysitykseen. Aiemmin tunnetussa mekanismissa vaaditaan S kuitenkin tietynlaista köysitystä ja rajoitinlaitteen osia on asennettu köysinostimen 3 30 — rakenteisiin, joita täytyy sopeuttaa tähän. Tällainen tunnettu rajoitinlaite on kuvattu 2 patenttijulkaisussa US 8,657,134 B2. Muita köysinostimen rajoituslaitteita on esitetty N julkaisuissa CN 206417804 U, JP H01106596U ja US 8657134 B2.
Kaikissa köysinostimissa ei ole riittävää varmistusta tilanteessa, jossa jokin rajoittavista mekanismeista vikaantuu tai rajoitinmekanismeja ei ole asennettu. Näin ollen on tarvetta rajoitinlaitteelle, joka voidaan asentaa erityyppisiin köysinostimiin yksinkertaisesti myös jälkikäteen ja joka ei edellytä tiettyä köysitystä tai — köysinostimen rakennetta. Keksinnön tarkoituksena on tarjota tällainen rajoitinlaite.
YHTEENVETO Keksinnön erään ensimmäisen näkökohdan mukaan tarjotaan Köysinostimen rajoitinlaite, joka käsittää: kytkimen kiinnitettynä kiinnikkeeseen ja järjestettynä kytkeytyessään tarjoamaan signaalin köysinostimen pysäyttämiseksi; tunnistusvälineet järjestettynä aikaansaamaan kytkimen kytkeytyminen; missä rajoitinlaite on järjestetty kiinnitettäväksi köysinostimeen kiinnikkeellä, joka on järjestetty kiinnittymään köysinostimen köyden ympärille; ja rajoitinlaite käsittää liukuvan painon järjestettynä liukumaan köysinostimen köyttä — pitkin ja kiinnitettynä kiinnikkeeseen taipuisalla kiinnikkeellä siten, että liukuvan painon liukuminen taipuisan kiinnikkeen pituutta kauemmaksi kiinnikkeestä estyy, missä tunnistusvälineet on järjestetty tietyllä etäisyydellä kiinnikkeestä tunnistamaan liukuva paino sen liukuessa köyttä pitkin kiinnikettä kohti kytkimen kytkemiseksi; S 25 — missä tunnistusvälineet eivät käsitä kääntyvää vipua. 8 K Taipuisa kiinnike voi käsittää yhden tai useamman seuraavista: kaapeli, vaijeri, köysi, 2 nauha, vetojousi. a 3 30 Tunnistusvälineet voivat käsittävää mekaanisen, optisen, sähköisen, ultraääneen 2 perustuvan, sähkömagneettiseen säteilyyn perustuvan, ja/tai magneettisen N anturijärjestelyn tai muun mekaanisen järjestelyn järjestettynä tietyllä etäisyydellä kiinnikkeestä tunnistamaan liukuva paino.
Sähköinen anturijärjestely voi käsittää induktiivisen, kapasitiivisen, pietsosähköisen ja/tai resistiivisen anturin. Optinen anturijärjestely voi käsittää valokennoon, laseriin, infrapunavaloon tai ultraviolettivaloon perustuvan anturijärjestelyn. Sähkömagneettiseen säteilyyn perustuva anturijärjestely voi käsittää mikroaaltoanturin tai tutkan.
Magneettinen anturijärjestely voi käsittää hall-anturin. Paino voi käsittää elementin, elementtejä tai materiaalia, joka on toiminnallisesti kytketty tunnistusvälineisiin.
Liukuva paino voi koostua ainakin kahdesta toisiinsa kiinnitetystä osasta, joiden välissä olevassa aukossa köysinostimen köysi on järjestetty kulkemaan. Kiinnike voi olla järjestetty kiinnittymään köysinostimen köyteen puristumalla.
Kiinnike voi olla valmistettu ainakin kahdesta osasta, jotka on järjestetty liitettäväksi toisiinsa siten, että köysinostimen köysi puristuu osien väliin jäävään aukkoon. Kiinnike voi olla järjestetty kiinnitettäväksi erikokoisiin köysiin tarjoamalla
O N 25 — erikokoisia aukkoja.
N 8 K Liukuva paino voi olla muotoiltu siten, että sen kohti kiinnikettä oleva ensimmäinen
N r pää on kapeampi kuin toinen pää. = ™ 3 30 Liukuva paino voi käsittää ainakin yhden pyörähdyssymmetrisen pään, jonka 2 symmetria-akseli on köyden suuntainen.
N
Keksinnön = erään toisen näkökohdan mukaan tarjotaan koysinostimen ohjausjärjestelmä, jolle on tunnusomaista se, että ohjausjärjestelmä käsittää keksinnön ensimmäisen näkökohdan mukaisen rajoitinlaitteen.
—Köysinostimen ohjausjärjestelmä voi edelleen käsittää automaattiohjauksen köysinostimen ohjaamiseksi. Ohjausjärjestelmä voi käsittää välineet langallista tiedonsiirtoa varten kytkimeltä ohjausjärjestelmään.
Ohjausjärjestelmä käsittää välineet langatonta tiedonsiirtoa varten kytkimeltä ohjausjärjestelmään.
—Keksinnön erään kolmannen näkökohdan mukaan tarjotaan köysinostimen rajoitinmenetelmä, käytetään köysinostimen köyteen kiinnikkeellä kiinnitettyä rajoitinlaitetta, joka käsittää kytkimen kiinnitettynä kiinnikkeeseen ja järjestettynä kytkeytyessään tarjoamaan signaalin köysinostimen pysäyttämiseksi sekä tunnistusvälineet järjestettynä aikaansaamaan kytkimen kytkeytyminen, missä — tunnistusvälineet eivät käsitä kääntyvää vipua; tunnettu siitä, että annetaan rajoitinlaitteeseen käsittyvän liukuvan painon liukua köysinostimen köyttä pitkin kiinnitettynä kiinnikkeeseen taipuisalla kiinnikkeellä siten, että liukuvan painon liukuminen taipuisan kiinnikkeen pituutta kauemmaksi kiinnikkeestä estyy, ja kytketään kytkin, kun tunnistusvälineet tietyllä etäisyydellä kiinnikkeestä N 25 — tunnistavat liukuvan painon sen liukuessa köyttä pitkin kiinnikettä kohti.
N 8 K Keksinnön erään neljännen näkökohdan mukaan tarjotaan menetelmä köysinostimen - varustamiseksi rajoitinlaitteella, jossa asennetaan köysinostimeen ensimmäisen S näkökohdan mukainen rajoitinlaite. 3 30 2 Keksinnön erään viidennen näkökohdan mukaan tarjotaan köysinostimen rajoitinlaite, N joka käsittää: kytkimen — kiinnitettynä kiinnikkeeseen ja järjestettynä kytkeytyessään tarjoamaan signaalin köysinostimen pysäyttämiseksi; tunnistusvälineet järjestettynä aikaansaamaan kytkimen kytkeytyminen; missä rajoitinlaite on järjestetty kiinnitettäväksi köysinostimeen kiinnikkeellä, joka 5 — onjärjestetty kiinnittymään köysinostimen köyden ympärille; ja rajoitinlaite käsittää liukuvan painon järjestettynä liukumaan köysinostimen köyttä pitkin ja kiinnitettynä kiinnikkeeseen taipuisalla kiinnikkeellä siten, että liukuvan painon liukuminen taipuisan kiinnikkeen pituutta kauemmaksi kiinnikkeestä estyy, missä tunnistusvälineet on = järjestetty tietyllä etäisyydellä kiinnikkeesta tunnistamaan liukuva paino sen liukuessa köyttä pitkin kiinnikettä kohti kytkimen kytkemiseksi.
Esillä olevan keksinnön eri suoritusmuotoja kuvataan tai on kuvattu vain keksinnön jonkin tai joidenkin näkökohtien yhteydessä.
Alan ammattimies ymmärtää, että keksinnön jonkin näkökohdan mitä tahansa suoritusmuotoa voidaan soveltaa keksinnön samassa näkökohdassa ja muissa näkökohdissa yksinään tai yhdistelmänä muiden suoritusmuotojen kanssa. —KUVIOIDEN LYHYT ESITTELY Keksintöä kuvataan nyt esimerkinomaisesti viitaten oheisiin piirustuksiin.
Kuvio 1a esittää kaaviollisesti köysinostimen, johon on asennettu erään N 25 — suoritusmuodon mukainen köysinostimen rajoitinlaite; N Kuvio 1b esittää lohkokaaviollisesti erään suoritusmuodon mukaisen köysinostimen 3 rajoitinlaitteen; r Kuviot 2 ja 3 esittävät kaaviollisesti erään suoritusmuodon mukaisen köysinostimen a rajoitinlaitteen; 3 30 Kuvio 4 esittää yksinkertaistetun kaavion keksinnön erään suoritusmuodon 2 mukaisesta rajoitinmenetelmästä; ja N Kuvio 5 esittää yksinkertaistetun kaavion keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesta järjestelmästä.
YKSITYISKOHTAINEN SELITYS Seuraavassa selostuksessa samanlaisilla viitemerkinnöillä tarkoitetaan samankaltaisia — osia tai vaiheita.
On huomattava, että esitettävät kuviot eivät ole kokonaisuudessaan mittakaavassa, ja että ne lähinnä palvelevat vain keksinnön suoritusmuotojen havainnollistamistarkoitusta.
Kuvio 1 esittää kaaviollisesti köysinostimen, johon on asennettu erään — suoritusmuodon mukainen köysinostimen rajoitinlaite.
Kuvio 1 esittää köysinostimen köyden 10 sekä koukkulohkon 20, jossa on koukku 30. Koukkulohkossa 20 voi olla yksi tai useampi köysipyörä, jonka kautta köysi 10 on sovitettu juoksevaksi.
On huomattava, että vaikka Kuvio 1 esittää köysityksen, tai rikauksen, jossa on yhdellä köydellä tehty kaksi ylös-alas vientiä (1x2), voidaan keksinnön suoritusmuotojen mukaista — köysinostimen rajoitinlaitetta käyttää myös muunlaisessa köysityksessä (esim. 1x4, 1x6, tai 1x8). Kuviossa 1 erään keksinnön suoritusmuodon mukainen rajoitinlaite 100 on kiinnitetty köysinostimen köyteen 10 kohdalla, johon köysinostimen koukkulohkon liike halutaan viimeistään pysäyttää. 20 Koukkuun 30 voidaan kiinnittää taakka esimerkiksi nostolenkkien, nostoraksien tai kettinkien välityksellä.
Koukku 30 voi olla myös sovitettu nostamaan konttitarrainta (engl. spreader), jos köysinostinta käytetään satamakonttien nostamiseen.
Koukku 30 voi olla myös sovitettu nostamaan nostopuomia (engl. lifting beam), jolla voidaan nostaa esimerkiksi pitkiä vaakasuuntaisia akseleita.
Kuviossa 1 ylöspäin suuntautuvat S 25 — köydet voivat kytkeytyä köysitelaan (”vasen köysi”) ja kiinteään köydenpään 5 kiinnitykseen (”oikea köysi”) köysinostimen rajoitinlaitteen 100 puolella.
Riippuen N köysityksen layoutista ”vasen köysi” voi olla kytketty myös yhden tai useamman I köysipyörän (engl. sheave) kautta mainittuun köysitelaan (engl. rope drum). S Mahdollisesti taakan heiluessa (engl. sway) koko mainittu köysitys voi osallistua 3 30 — heiluntaliikkeeseen ja silti rajoitinlaite saattaa toimia luotettavasti.
Rajoitinlaite 100 2 edullisesti kiinnitetään sen puoleiseen köyteen, joka on ylhäältä kannakoitu kiinteään N köyden kiinnityspisteeseen, kuvion 1 mukaisesti ”oikean puoleiseen köyteen”. Tällä kiinnitystavalla rajoitinlaite pysyy olennaisesti samalla etäisyydellä köyden kiinteästä kiinnityspisteestä, esimerkiksi ns. kiilapesästä ja sitä köyden osuutta, jolla rajoitinlaite on kiinnitettynä, ei ohjata kosketuksiin köysipyörien kanssa. Kuvion 1 mukaisesti köysi 10 voi kulkea esimerkiksi seuraavasti: oikeanpuoleinen — köysi on kiinnitetty yläpäästään köyden kiinteään kiinnityspisteeseen. Köysi kulkee alaspäin rajoitinlaitteen 100 kautta alas koukkulohkoon 20, jossa on köysipyörän taitto. Köysipyörältä köysi jatkuu vasemmanpuoleisena köytenä koukkulohkolta 20 ylöspäin. Köysitystyypistä riippuen vasemmanpuoleinen köysi ohjautuu ylhäällä köysitelalle, kun rikaus (engl. rigging) on tyyppiä 1x2. Jos rikaus on tyyppiä 1x4, köysi onjohdettu ylhäällä köysipyörän taiton kautta taas alas kohti koukkulohkoa 20, jossa se taitetaan jälleen toisen köysipyörän (ei kuviossa) kautta taas ylöspäin ja sitten köysitelalle, jossa on köyden 10 toisen pään kiinnitys. Vastaavalla tavalla voidaan toteuttaa ylös-alas köysivientejä (engl. falls) esimerkiksi rikauksissa 1x6 ja 1x8.
Kuvio 1b esittää kaaviollisesti erään suoritusmuodon mukaisen köysinostimen rajoitinlaitteen 100. Rajoitinlaite 100 käsittää kiinnikkeen 110, joka on järjestetty kiinnitettäväksi köysinostimen köyteen 10, esimerkiksi = puristamalla, köyden ympärille siten, että kiinnike 110 pysyy paikoillaan halutussa kohdassa. Rajoitinlaite 100 käsittää edelleen liukuvan painon 120, joka on järjestetty liukumaan — köysinostimen köyttä 10 pitkin. Rajoitinlaite 100 käsittää edelleen kytkimen 150, joka on kiinnitetty kiinnikkeeseen 110. Kytkin 150 on järjestetty kytkeytyessään tarjoamaan signaalin köysinostimen pysäyttämiseksi ja täten sen estämiseksi, ettei koukkulohko ja/tai kuorma nouse rajoitinlaitteen asettamaa rajaa ylemmäksi. Erään suoritusmuodon mukaisesti kytkin 150 käsittää mikrokytkimen.
S 25 LÖ Kytkimeen 150 on toiminnallisesti yhdistetty tunnistusvälineet 160, jotka on 3 järjestetty tunnistamaan painon 120 liukuminen tietylle etäisyydelle 170 kiinnikkeestä r 110 ja aikaansaamaan kytkimen 150 kytkeytyminen, ts. tunnistusvälineet 160 on S järjestetty tunnistamaan painon 120 saapuminen ennaltamäärätylle rajalle ja tällöin 3 30 — aiheuttamaan kytkimen 150 kytkeytyminen.
2 Erään suoritusmuodon mukaisesti tunnistusvälineet 160 käsittävät mekaanisen, N optisen, sähköisen, ultraääneen perustuvan, sähkömagneettiseen = säteilyyn perustuvan, ja/tai magneettisen anturijärjestelyn tai muun mekaanisen järjestelyn,
joka on järjestetty tunnistamaan painon liukuminen tiettyyn kohtaan, ts. rajalle, ja aikaansaamaan kytkimen 160 kytkeytymisen. Erään suoritusmuodon mukaisesti mekaaninen anturijärjestely tai muu mekaaninen — järjestely käsittää kääntyvän vivun, painonapin, lineaarisen kytkimen ja/tai mekaanisen yhteyden, joka katkeaa painon 120 saavuttaessa rajan. Erään suoritusmuodon mukaisesti sähköinen anturijärjestely käsittää induktiivisen, kapasitiivisen, pietsosähköisen ja/tai resistiivisen anturin.
Erään suoritusmuodon mukaisesti optinen anturijärjestely käsittää valokennoon, laseriin, infrapunavaloon tai ultraviolettivaloon perustuvan anturijärjestelyn. Erään suoritusmuodon mukaisesti sähkömagneettiseen = säteilyyn perustuva — anturijärjestely käsittää mikroaaltoanturin tai tutkan. Erään suoritusmuodon mukaisesti magneettinen anturijärjestely käsittää hall-anturin. Erään suoritusmuodon mukaisesti paino 120 käsittää elementin, elementtejä tai — materiaalia, joka on toiminnallisesti kytketty tunnistusvälineisiin 160, esimerkiksi elementin, jonka tunnistamisvälineet tunnistavat. Erään suoritusmuodon mukaisesti, käytettäessä mekaanista , tai sähkömekaanista järjestelyä, esimerkiksi fyysistä kontaktia, jonka muodostama yhteys katkeaa, kun N 25 — paino 120 saavuttaa rajan, on painoon liitetty elementti tai elementtejä tai paino on 3 muotoiltu siten, että painon lähestyessä rajaa osa siitä ylettyy esimerkiksi kiinnikkeen K 110 yläpuolelle ja on kiinni mekaanisessa, tai sähkömekaanisessa, järjestelyssä, joka - katkeaa tai irtoaa, kun painon osa tai siihen kiinnitetty elementti liikkuu riittävän S pitkälle kiinnikkeen 110 yläpuolelle. Esimerkki tällaisesta järjestelystä on sähköjohto, 3 30 — jossa on pistotulppa tai vastaava, joka irtoaa, kun paino etenee rajalle ja kiinnikkeen 2 110 yläpuolelle etenevä osa painoa vetää tai työntää sähköisen yhteyden auki ja näin N kytkee kytkimen 150, joka on valittu siten, että irtikytkeytyminen laukaisee kytkimen tai siten, että tässä tapauksessa irtikytkeytyminen pysäyttää köysinostimen, ts.
irtikytkeytyminen vastaa kytkimen kytkeytymistä. Erään suoritusmuodon mukaisesti tällaisessa tilanteessa katkeava mekaaninen, tai sähkömekaaninen yhteys, esimerkiksi mainittu sähköjohto, on pituudeltaan sellainen, että paino pääsee vapaasti liikkumaan köydessä.
Kuvio 2 esittää kaaviollisesti erään suoritusmuodon mukaisen köysinostimen rajoitinlaitteen 100. Rajoitinlaite 100 käsittää kiinnikkeen 110, joka on järjestetty kiinnitettäväksi köysinostimen köyteen 10, esimerkiksi = puristamalla, köyden ympärille siten, että kiinnike 110 pysyy paikoillaan halutussa kohdassa. Kiinnikkeen 110 paikka valitaan sen mukaisesti, missä kohtaa köysinostimen koukkulohkon ja/tai taakan nostamisen ehdoton yläraja sijaitsee. Rajoitinlaite 100 on keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesti asennettu köyden kiinteän Kkiinnityspisteen ja koukkulohkon 20 väliin. Rajoitinlaite 100 voi olla köyden kiinteän kiinnityspisteen alapuolella.
Kiinnike 110 on kiinnitetty köyteen siten, että köysi 110 kulkee sen lävitse reiän 112a kautta. Kiinnittäminen on suoritettu esimerkiksi puristamalla, eräässä keksinnön suoritusmuodossa — esimerkiksi = pulttien 114 avulla. Eräässä keksinnön suoritusmuodossa kiinnike 110 koostuu ainakin kahdesta osasta, joiden väliin — syntyvään aukkoon 112a,b köysi sijoitetaan ja jotka osat sitten puristetaan toisiaan vasten samalla kiinnittäen kiinnikkeen 110 köyden ympärille. Ainakin kahdesta osasta koostuva rakenne mahdollistaa kiinnikkeen 110, ja siten rajoitinlaitteen 100, kiinnittämisen köysinostimeen ilman, että köysistöä tai muita rakenteita joudutaan purkamaan. Eräässä keksinnön suoritusmuodossa kiinnike 110 kiinnitetään ainakin N 25 — osittain magneettisesti; liimaten; valamalla köyden ympärille; juottaen; hitsaten; N punoen tai ompelemalla köyteen. Lisäksi tai vaihtoehtoisesti voidaan käyttää muita 3 kiinnitystapoja. Muita kiinnitystapoja on esimerkiksi niittaaminen mm. vetoniittien r avulla tai ympäröivän puristavan pannan käyttäminen esimerkiksi kahden osan yhteen S puristamiseksi.
Q 3 30 2 Eräässä keksinnön suoritusmuodossa kiinnike 110 on järjestetty sopimaan N kiinnitettäväksi eri paksuisiin köysiin esimerkiksi siten, että kääntämällä kiinnikettä 110 voidaan hyödyntää joko ensimmäistä kokoa olevaa asennusaukkoa 112a tai toista kokoa olevaa asennusaukkoa 112b. Erään suoritusmuodon mukaisesti kiinnike 110 on järjestetty esimerkiksi ensimmäistä kokoa olevalla asennusaukolla 112a kiinnitettäväksi köyteen, jonka halkaisija on 12-l6mm ja toista kokoa olevalla asennusaukolla köyteen, jonka halkaisija on 5-11mm. Jos mainittuja asennusaukkoja on ainakin kaksi, ne voivat sijaita rinnakkain merkittävästi samansuuntaisina tai ne voivat sijaita toisiaan risteävinä. Risteävät aukot on esitetty esimerkin omaisesti kuviossa 2. Kiinnike 110 ei edullisesti vaikuta köyden kestävyyteen tai köysinostimen käyttöön. — Eräässä esimerkinomaisessa suoritusmuodossa puristusvoimaa vastaava paine, jolla kiinnike 110 puristetaan köyteen 10, on sellainen, ettei paineella ole merkittävää vaikutusta köyden poikkipinta-alaan tai sen turvarajoihin. Paine voi toteutuksesta riippuen olla 2; 2,5; 3; tai 4 MPa esimerkiksi 1 %, 5%, 10% tai 20 % tarkkuudella mitattuna.
Erään suoritusmuodon mukaisesti kiinnike 110 on materiaaliltaan muovia, esimerkiksi ruiskuvalettua muovia. Rajoitinlaite 100 käsittää edelleen liukuvan painon 120, joka on järjestetty liukumaan — köysinostimen köyttä 10 pitkin. Paino 120 on asennettu köyden ympärille esimerkiksi siten, että köysi kulkee painossa olevan aukon 122 läpi kuitenkin siten, että paino pääsee liukumaan köyttä pitkin, ts. painoa ei ole kiristetty kiinni köyteen. Eräässä suoritusmuodossa painon ääriasento on köyttä pitkin rajoitettu alhaalla koukkuloh- koon 20, tai taipuisan kiinnikkeen sallimassa alimmassa asemassa, jos paino on liitetty N 25 — taipuisalla kiinnikkeellä 130 kiinnikkeeseen 110. Eräässä suoritusmuodossa painon N ääriasento on köyttä pitkin rajoitettu ylhäällä kiinnikkeeseen 130.
O
N I Erään suoritusmuodon mukaisesti paino 120 koostuu ainakin kahdesta osasta, jotka S on liitetty toisiinsa siten, että niiden väliin syntyy aukko 122 köyden kulkua varten. 3 30 Osaton liitetty tosiinsa tavanomaisella tavalla, esim. ruuveilla tai pulteilla tai toisiinsa 2 muotolukittuvia osia käyttäen. Ainakin kahdesta osasta koostuva rakenne N mahdollistaa painon 120, ja siten rajoitinlaitteen 100, kiinnittämisen köysinostimeen ilman, että köysistöä tai muita rakenteita joudutaan purkamaan.
Erään suoritusmuodon mukaisesti paino 120 on muotoiltu siten, että sen kiinniketta 110 kohti osoittava pää 124 on kapeampi kuin vastakkainen pää 126. Erään suoritusmuodon mukaisesti paino 120 on materiaaliltaan muovia, esimerkiksi —ruiskuvalettua muovia. Erään suoritusmuodon mukaisesti liukuva paino 120 on kiinnitetty kiinnikkeeseen 110 taipuisalla kiinnikkeellä 130, jotta paino pysyisi riittävän lähellä kiinnikettä 110 rajoitinlaitteen 100 ollessa käytössä, ts. paino 120 roikkuu köyden 10 ympärillä — kiinnikkeen 110 alapuolella taipuisan kiinnikkeen 130 kannattelemana. Erään toisen suoritusmuodon mukaisesti taipuisa kiinnike 130 käsittää kaapelia, köyttä, vaijeria, nauhaa tai vetojousta, kuten kierrejousta. Erään toisen suoritusmuodon mukaisesti liukuvaa paino ei ole kiinnitetty kiinnikkeeseen 110, vaan — se lepää köysinostimen koukkulohkon päällä. Tällainen tilanne voi syntyä myös, jos taipuisa kiinnike 130 jostain syystä pettää, jolloin paino 120 liukuu köysinostimen koukkulohkon päälle, mutta rajoitinlaite saattaa tästä huolimatta yhä toimia. Rajoitinlaite 100 käsittää edelleen kytkimen 150, joka on kiinnitetty kiinnikkeeseen 110 esimerkiksi soveltuvan asennuselementin 140 välityksellä. Kytkin 150 on järjestetty kytkeytyessään tarjoamaan signaalin köysinostimen pysäyttämiseksi ja täten sen estämiseksi, ettei koukkulohko ja/tai kuorma nouse rajoitinlaitteen asettamaa rajaa ylemmäksi. Erään suoritusmuodon mukaisesti kytkin 150 käsittää mikrokytkimen. s 25
N LÖ Signaali kytkimeltä 150 voidaan toimittaa köysinostimen ohjausjärjestelmään 7 tavanomaiseen tapaan, esimerkiksi kytkentäjohdolla tai langattomasti käyttäen 2 soveltuvaa langatonta tiedonsiirtoa. a 3 30 Kytkimeen 150 on toiminnallisesti yhdistetty tunnistusvälineet 160, jotka on 2 jarjestetty aikaansaamaan kytkimen 150 kytkeytyminen, kun paino 120 nousevan N koukkulohkon vaikutuksesta lähestyy kiinnikettä 110, ts. nousee rajoitinlaitteen määrittämään rajasijaintiinsa.
Erään suoritusmuodon mukaisesti kytkin 150 voi kytkeytyä, kun tunnistusvälineet 160 antavat kytkimelle signaalin, ja tällöin kytkeytyminen voidaan tehdä signaalin nousevasta tai laskevasta reunasta, tai tunnistusvälineiltä 160 tuleva signaali häviää. — Signaali tunnistusvälineiltä 160 kytkimelle 150 voidaan toimittaa tavanomaiseen tapaan, esimerkiksi kytkentäjohdolla tai langattomasti käyttäen soveltuvaa langatonta tiedonsiirtoa silloin kun langaton tiedonsiirto on turvalaitteissa sallittu tiedonsiirtoväylä.
Tunnistusvälineet 160 on järjestetty siten, että rajoitinlaitetta käytettäessä liukuva paino tai eräissä suoritusmuodoissa painon pää 124 saapuu tunnistuslaitteen 160 määrittämälle rajalle 170 liukuvan painon noustessa kohti kiinnikettä 110 köysinostimen koukkulohkon noustessa kohti ylärajasijaintiaan ja samalla nostaessa liukuvaa painoa edellään. Kun paino tai painon 120 pää 124 saapuu tunnistusvälineiden 160 määrittämälle rajalle, ja kytkin 150 kytkeytyy, jolloin köysinostin pysähtyy ja koukkulohkon nouseminen yli ylärajasijaintinsa estyy. Kuvio 3 esittää tämän tilanteen, jossa rajoitinlaite on lauennut painon 120 saavuttua tunnistusvälineiden 160 määrittämälle rajalle ja kytkettyä kytkimen 150. Taipuisa — kiinnike 130 voi taipua sivulle painon 120 noustessa ylöspäin, jolloin sen tehollinen pituus pienenee halutulla tavalla. Taipuisan kiinnikkeen 130 tehollinen pituus on suurin silloin, kun paino 120 riippuu taipuisan kiinnikkeen 130 varassa. Paino 120 on edullisesti päämitoiltaan keskiakselinsa suhteen pyörähdyssymmetrinen N 25 — kappale, jonka keskiakselin kautta sovitetussa reiässä köysi 10 on sovitettu kulkevaksi. 3 Paino 120 edullisesti käsittää pyörähdyssymmetrisen pinnan pään 124 ulkopinnoilla, N kuten ylemmällä pinnalla ja pään 126 ulkopinnoilla, kuten alemmalla pinnalla. Nämä I päiden 124, 126 pinnat voi olla avautuneen punakärpässienen (lat. amanita muscaria) S tai tatti-sienien lakin muotoisia tai pallokalotin muotoisia. Pään 124 ulkohalkaisija voi 3 30 — olla pienempi kuin pään 126 ulkohalkaisija. Paino 120 voi olla vapaasti pyörähtävä 2 köyden 10 ympäri. Paino 120 voi käsittää pyörähdyssymmetrisestä poikkeavia pintoja N tai muotoja päiden 124, 126 välisellä osuudella ja/tai köyteen kiinnittyvillä osilla. Painon 120 päiden 124,126 ulkohalkaisijat mitoitetaan siten, että päiden 124,126 ulkohalkaisijat ovat riittävän suuret luotettavan kontaktin muodostamiseksi suunniteltuihin pintoihin ja edelleen tunnistamisvälineiden 160 suorittaman tunnistamisen helpottamiseksi kytkimen 150 kytkemiseksi , kun koukkulohko 20 lähestyy ylärajaansa.
Erään suoritusmuodon mukaisesti liukuva paino 120 voi olla merkittävästi halkaisijaltaan lähellä köyden 10 halkaisijaa, ollen kuitenkin kooltaan ja/tai materiaaliltaan sellainen, että tunnistusvälineet 160 tunnistavat sen saapumisen rajalle. Erään suoritusmuodon mukaisesti paino 120 käsittää köyden 10 ympärillä — olevan holkin tai vastaavan, joka on sellaista materiaalia, jonka tunnistusvälineet 160 tunnistavat, esimerkiksi paino 120 voi käsittää ferromagneettista materiaalia olevan holkin synteettisen köyden ympärillä tai pinnaltaan tietyllä tavalla heijastavan holkin, joka voidaan havaita optisesti. — Eräässä suoritusmuodossa paino 120 voi liikkua vielä ylöspäin köyttä pitkin tunnistamisvälineiden 160 suorittaman tunnistuksen tapahduttua riittävän matkan köysinostimen pysäyttämiseksi ennen kuin paino 120 törmää kiinnikkeeseen 110. Eräässä suoritusmuodossa tämä riittävä matka on noin 30 mm, joka on riittävä köysinostimen pysäyttämiseksi. Edullisesti köysi 10 on kiinnitetty kiinnikkeen 110 — yläpuolella köyden kiinteään kiinnityspisteeseen (engl. rope end termination). Kiinnityspiste voi olla esimerkiksi nostimen vaunussa. Erään suoritusmuodon mukaisesti, tilanteessa jossa köysinostimen rikaus on pariton, ts. köysivientien lukumäärä on pariton - esimerkinomaisesti 1x3 tai 1x5 - ja köyden N 25 — kiinteä kiinnityspiste on sijoitettu koukkulohkoon 20, on rajoitinlaite 100 sijoitettu N siten, että sen toiminta on ylösalaisin verrattuna kuvioissa 1-3 esitettyyn 7 suoritusmuotoon. Tässä suoritusmuodossa paino 120 voi levätä mekaanisen - järjestelyn käsittävien tunnistusvälineiden 160 päällä ja painon 120 massa ja/tai a mekaanisten tunnistusvälineiden 160 vaatima voima on valittu siten, ettei paino 120 3 30 — yksinään pysty aiheuttamaan tunnistusta ja kytkemään kytkintä 150, vaan kytkin 2 kytkeytyy vasta, kun koukkulohkon noustessa äärirajaansa paino 120 painuu vasten N tunnistusvälineiden 160 käsittämää mekaanista järjestelyä ulkoisen voiman vaikutuksesta. Tässä suoritusmuodossa paino on edelleen erään suoritusmuodon mukaisesti samoin päin kuin on kuvattu kuvioissa 1-3, kunhan painon päiden 124,126 ulkohalkaisija on riittävä luotettavan kontaktin muodostamiseksi suunniteltuihin pintoihin ja edelleen tunnistuksen aikaansaamiseksi kytkimen 150 kytkemiseksi , kun koukkulohko 20 lähestyy ylärajaansa.
Kuvio 4 esittää yksinkertaistetun kaavion keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesta rajoitinmenetelmästä. Askeleessa 410 rajoitinlaite 100 on paikallaan asennettuna köysinostimeen. Kiinnike 110 on puristettu käyden 10 ympärille kohtaan, jossa halutaan köysinostimen koukkulohkon ja/tai taakan ylärajasijainnin sijaitsevan. Liukuva paino 120 on asennettu liukuvasti köyden 10 ympärille ja eräässä suoritusmuodossa riippuu taipuisan kiinnikkeen 130 avulla kiinnikkeessä 110. Tunnistusvälineet 160 eivät ole tunnistaneet painoa ja kytkin 150 ei täten ole kytkeytynyt, joten köysinostin voi — operoida normaalisti. Askeleessa 420 nostimen koukkulohko ja/tai taakka nousee ylöspäin kohti ylärajasijaintiaan. Samalla se liu'uttaa painoa 120 edellään köyttä pitkin ylöspäin kohti tunnistusvälineitä 160.
Askeleessa 430 koukkulohkon jatkaessa nousuaan kohti ylärajasijaintiaan painon 120 yläpää 124 saapuu tunnistusvälineiden 160 määrittämälle rajalle 170 ja aikaansaa tunnistuksen. S 25 Askeleessa 440 rajoitinlaite laukeaa, ts. kytkin 150 kytkeytyy tunnistusvälineiden 160 5 tunnistettua paino 120 rajalla 170 ja köysinostin pysähtyy. Eräässä suoritusmuodossa K tunnistusvälineet 160 jäävät tilaan, jossa tunnistus on tapahtunut, , kunnes ne 2 manuaalisesti tai muulla tavalla palautetaan toimintatilaan. a s 30 — Kuvio 5 esittää yksinkertaistetun kaavion keksinnön erään suoritusmuodon > mukaisesta = järjestelmästä 500. Järjestelmä käsittää köysinostimen 510, N rajoitinlaitteen 100, ohjausjärjestelmän 520 ja valinnaisesti automaattiohjauksen 530.
Edellä esitetyn keksinnön yhtenä teknisenä etuna voidaan pitää sellaisen rajoitinlaitteen tarjoamista, joka voidaan asentaa yksinkertaisesti erityyppisiin köysinostimiin niiden rakennetta muuttamatta tai purkamatta.
— Edellä esitetyn keksinnön yhtenä toisena teknisenä etuna voidaan pitää rajoitinlaitteen turvallisuuden parantamista. Eräissä suoritusmuodoissa, kun tunnistusvälineet 160 ovat tunnistaneet painon 120 on ne erikseen palautettava toimintatilaan. Tällä tavoin voidaan varmistaa sitä, että käyttäjä huomaa turvarajan kytkeytyneen ja normaalien rajoittimien vikaantuneen. Näin voidaan välttää mahdollista vaaraa, joka voisi syntyä, — jos käyttäjälle ilmaistaisiin vain turvarajan kytkeytyminen varoitussignaalilla. Käyttäjä ei välttämättä huomaa varoitussignaalia tai ymmärrä sen merkitystä. Tällöin käyttäjä ei huomaa köysinostimessa olevan mitään vikaa ja tästä syntyy merkittävä vaara hengelle ja terveydelle. On myös mahdollista, että varoitussignaali annettaisiin juuri työvuoron vaihtuessa ja tieto varoitussignaalista ei välittyisi kommunikaatiovirheen — takia seuraavalle työvuorolle. Eräissä muissa suoritusmuodoissa voidaan kuitenkin lisäksi tai vaihtoehtoisesti tunnistusvälineiden 160 jäämiselle pois toimintatilasta antaa mainittu varoitussignaali.
Edelle esitetyn rajoitinlaitteen lisäksi nostimessa voi olla myös toinen rajoitinlaite, — jotkarajoitinlaitteet ovat esimerkinomaisesti kytketyt erillisiin turvapiireihin. Näissä erillisissä turvapiireissä voi olla eritasoiset turvamääritykset, esimerkiksi sallivampi turvamääritys ja kriittisempi turvamääritys. Eräässä esimerkkitapauksessa sallivammassa turvapiirissä ylärajan kytkeytymisen jälkeen on vielä mahdollista ohjata koukkulohkoa 20 käyttäjän hallintalaitetta käyttäen alaspäin. Kriittisemmässä S 25 — turvapiirissä ylärajan ylittymisen jälkeinen nostimen käyttökuntoon saaminen vaatii 5 erillisiä toimenpiteitä, joita ei välttämättä pystytä suorittamaan kayttdjan K hallintalaitteista.
N
E Edellä esitetyn keksinnön yhtenä kolmantena teknisenä etuna voidaan pitää sellaisen 3 30 rajoitinlaitteen tarjoamista, joka on yksinkertainen ja edullinen valmistaa. Edellä 2 esitetyn keksinnön yhtenä neljäntenä teknisenä etuna voidaan pitää sellaisen N rajoitinlaitteen tarjoamista, joka on varmatoiminen. Edellä esitetyn keksinnön yhtenä viidentenä teknisenä etuna voidaan pitää rajoitinlaitteen asentamisen suhteellista helppoutta, jonka ansiosta rajoitinlaite voidaan helposti asentaa uutena tai aiemman rajoitinlaitteen = tilalle koysinostimeen jälkiasennuksena esimerkiksi huollon yhteydessä.
— Edellä esitetty selitys tarjoaa ei-rajoittavia esimerkkejä keksinnön joistakin suoritusmuodoista. Alan ammattimiehelle on selvää, että keksintö ei kuitenkaan rajoitu esitettyihin yksityiskohtiin vaan että keksintö voidaan toteuttaa myös muilla ekvivalenttisilla tavoilla.
— Esitettyjen suoritusmuotojen joitakin piirteitä voidaan hyödyntää ilman muiden piirteiden käyttöä. Edellä esitettyä selitystä täytyy pitää sellaisenaan vain keksinnön periaatteita kuvaavana selostuksena eikä keksintöä rajoittavana. Täten keksinnön suojapiiriä rajoittavat vain oheistetut patenttivaatimukset.
O N O N I N N
I Ac a ™ + +
LO O O N

Claims (20)

PATENTTIVAATIMUKSET 7
1. Köysinostimen rajoitinlaite (100), joka käsittää: kytkimen (150) kiinnitettynä kiinnikkeeseen (110) ja järjestettynä — kytkeytyessään tarjoamaan signaalin köysinostimen pysäyttämiseksi; tunnistusvälineet (160) järjestettynä aikaansaamaan kytkimen kytkeytyminen; rajoitinlaite on järjestetty kiinnitettäväksi köysinostimeen kiinnikkeellä (110), joka on järjestetty kiinnittymään köysinostimen köyden (10) ympärille; ja rajoitinlaite käsittää liukuvan painon (120) järjestettynä liukumaan — köysinostimen köyttä (10) pitkin ja kiinnitettynä kiinnikkeeseen (110) taipuisalla kiinnikkeellä (130) siten, että liukuvan painon (120) liukuminen taipuisan kiinnikkeen (130) pituutta kauemmaksi kiinnikkeestä (110) estyy, missä tunnistusvälineet on järjestetty tietyllä etäisyydellä kiinnikkeestä (110) tunnistamaan liukuva paino (120) sen liukuessa köyttä (10) pitkin kiinnikettä (110) kohti kytkimen (150) kytkemiseksi; missä tunnistusvälineet (160) eivät käsitä kääntyvää vipua.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen köysinostimen rajoitinlaite (100), tunnettu — siitä, että taipuisa kiinnike (130) käsittää yhden tai useamman seuraavista: kaapeli, vaijeri, köysi, nauha, vetojousi.
3. Minkä tahansa edellisen patenttivaatimuksen mukainen köysinostimen rajoitinlaite (100), tunnettu € siitä, että tunnistusvälineet (160) käsittävät N 25 — mekaanisen, optisen, sähköisen, ultraääneen perustuvan, sähkömagneettiseen 3 säteilyyn perustuvan, ja/tai magneettisen anturijärjestelyn tai muun mekaanisen N järjestelyn järjestettynä tietyllä etäisyydellä kiinnikkeestä (110) tunnistamaan liukuva I paino (120). a Q 30
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen köysinostimen rajoitinlaite (100), tunnettu 3 siitä, että sähköinen anturijdrjestely käsittää induktiivisen, kapasitiivisen, 2 pietsosähköisen ja/tai resistiivisen anturin.
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen köysinostimen rajoitinlaite (100), tunnettu siitä, että optinen anturijärjestely käsittää valokennoon, laseriin, infrapunavaloon tai ultraviolettivaloon perustuvan anturijärjestelyn.
6. Patenttivaatimuksen 3 mukainen köysinostimen rajoitinlaite (100), tunnettu — siitä, että sähkömagneettiseen säteilyyn perustuva anturijärjestely käsittää mikroaaltoanturin tai tutkan.
7. Patenttivaatimuksen 3 mukainen köysinostimen rajoitinlaite (100), tunnettu siitä, että magneettinen anturijärjestely käsittää hall-anturin.
8. Minkä tahansa edellisen patenttivaatimuksen mukainen köysinostimen rajoitinlaite (100), tunnettu siitä, että paino (120) käsittää elementin, elementtejä tai materiaalia, joka on toiminnallisesti kytketty tunnistusvälineisiin (160).
9. Minkä tahansa edellisen patenttivaatimuksen mukainen köysinostimen rajoitinlaite (100), tunnettu siitä, että liukuva paino (120) koostuu ainakin kahdesta toisiinsa kiinnitetystä osasta, joiden välissä olevassa aukossa (122) köysinostimen köysi (10) on järjestetty kulkemaan.
10. Minkä tahansa edellisen patenttivaatimuksen mukainen köysinostimen rajoitinlaite (100), tunnettu siitä, että kiinnike (110) on järjestetty kiinnittymään köysinostimen köyteen (10) puristumalla.
11. Minkä tahansa edellisen patenttivaatimuksen mukainen köysinostimen — rajoitinlaite (100), tunnettu siitä, että kiinnike (110) on valmistettu ainakin N kahdesta osasta, jotka on järjestetty liitettäväksi toisiinsa siten, että köysinostimen 3 köysi (10) puristuu osien väliin jäävään aukkoon (112).
N
12. Minkä tahansa edellisen patenttivaatimuksen mukainen köysinostimen E 30 — rajoitinlaite (100), tunnettu siitä, että kiinnike (110) on järjestetty kiinnitettäväksi si erikokoisiin köysiin tarjoamalla erikokoisia aukkoja (112).
> >
13. Minkä tahansa edellisen patenttivaatimuksen mukainen köysinostimen rajoitinlaite (100), tunnettu siitä, että liukuva paino (120) on muotoiltu siten, että sen kohti kiinnikettä (110) oleva ensimmäinen pää (124) on kapeampi kuin toinen pää
(126).
14. Minkä tahansa edellisen patenttivaatimuksen mukainen köysinostimen rajoitinlaite (100), tunnettu siitä, että liukuva paino (120) käsittää ainakin yhden — pyörähdyssymmetrisen pään, jonka symmetria-akseli on köyden suuntainen.
15. — Köysinostimen ohjausjärjestelmä, tunnettu siitä, että ohjausjärjestelmä käsittää minkä tahansa edellisen vaatimuksen mukaisen rajoitinlaitteen (100).
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen köysinostimen = ohjausjärjestelmä, tunnettu — siitä, että köysinostimen ohjausjärjestelmä edelleen käsittää automaattiohjauksen köysinostimen ohjaamiseksi.
17. Patenttivaatimuksen 15 tai 16 mukainen nostimen ohjausjärjestelmä, tunnettu — siitä, että ohjausjärjestelmä käsittää välineet langallista tiedonsiirtoa varten kytkimeltä (150) ohjausjärjestelmään.
18. Patenttivaatimuksen 15 tai 16 mukainen nostimen ohjausjärjestelmä, tunnettu siitä, että ohjausjärjestelmä käsittää välineet langatonta tiedonsiirtoa varten — kytkimeltä (150) ohjausjärjestelmään.
19. — Nostimenrajoitinmenetelmä, jossa: käytetään — köysinostimen — köyteen — kiinnikkeellä (110) (kiinnitettyä rajoitinlaitetta (100), joka käsittää kytkimen (150) kiinnitettynä kiinnikkeeseen S 25 (110) ja järjestettynä kytkeytyessään tarjoamaan signaalin köysinostimen N pysäyttämiseksi sekä tunnistusvälineet (160) järjestettynä aikaansaamaan
LO <Q kytkimen kytkeytyminen, missä tunnistusvälineet (160) eivät käsitä kääntyvää
N N vipua; tunnettu siitä, että
I = annetaan rajoitinlaitteeseen käsittyvän liukuvan painon (120) liukua si 30 köysinostimen köyttä (10) pitkin ja kiinnitettynä kiinnikkeeseen taipuisalla S kiinnikkeellä siten, että liukuvan painon liukuminen taipuisan kiinnikkeen pituutta N kauemmaksi kiinnikkeestä estyy, ja kytketään kytkin (150) kun tunnistusvälineet tietyllä etäisyydellä kiinnikkeestä (110) tunnistavat liukuvan painon (120) sen liukuessa köyttä (10) pitkin kiinnikettä (110) kohti.
20. Menetelmä köysinostimen varustamiseksi rajoitinlaitteella, tunnettu siitä, että asennetaan köysinostimeen minkä tahansa vaatimuksen 1-14 mukainen rajoitinlaite (100).
O
N
O
N
I
N
N
I a a 0 + +
LO
O
O
N
FI20195443A 2019-05-13 2019-05-28 Köysinostimen rajoitinlaite, köysinostimen ohjausjärjestelmä, köysinostimen rajoitinmenetelmä ja menetelmä köysinostimen varustamiseksi rajoitinlaitteella FI129156B (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20195443A FI129156B (fi) 2019-05-28 2019-05-28 Köysinostimen rajoitinlaite, köysinostimen ohjausjärjestelmä, köysinostimen rajoitinmenetelmä ja menetelmä köysinostimen varustamiseksi rajoitinlaitteella
PCT/FI2020/050318 WO2020229731A1 (en) 2019-05-13 2020-05-13 Wire rope hoist limiter
EP20806753.8A EP3969402A4 (en) 2019-05-13 2020-05-13 PULLEY LIMITER
US17/609,480 US11643307B2 (en) 2019-05-13 2020-05-13 Wire rope hoist limiter
CN202080035969.6A CN113853350B (zh) 2019-05-13 2020-05-13 钢丝绳提升机限位器

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20195443A FI129156B (fi) 2019-05-28 2019-05-28 Köysinostimen rajoitinlaite, köysinostimen ohjausjärjestelmä, köysinostimen rajoitinmenetelmä ja menetelmä köysinostimen varustamiseksi rajoitinlaitteella

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20195443A1 FI20195443A1 (fi) 2020-11-29
FI129156B true FI129156B (fi) 2021-08-13

Family

ID=74551362

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20195443A FI129156B (fi) 2019-05-13 2019-05-28 Köysinostimen rajoitinlaite, köysinostimen ohjausjärjestelmä, köysinostimen rajoitinmenetelmä ja menetelmä köysinostimen varustamiseksi rajoitinlaitteella

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI129156B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20195443A1 (fi) 2020-11-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8869945B2 (en) Supplemental elevator safety system
JP4641305B2 (ja) エレベータの非常止め装置
KR101617572B1 (ko) 엘리베이터 장치
KR102361312B1 (ko) 엘리베이터 안전 시스템 및 엘리베이터 시스템 모니터링 방법
EP2958843B1 (en) Method and arrangement for monitoring the safety of a counterweighted elevator
KR20130093650A (ko) 엘리베이터 장치
KR100895424B1 (ko) 중량물 안전집게
JPS5841275B2 (ja) ケンインクドウソウチ
US4106594A (en) Elevator system
FI121921B (fi) Menetelmä ja laitteisto hissin köysien heilumisen vähentämiseksi
JP6452857B2 (ja) かご移動規制装置およびエレベータ
FI129156B (fi) Köysinostimen rajoitinlaite, köysinostimen ohjausjärjestelmä, köysinostimen rajoitinmenetelmä ja menetelmä köysinostimen varustamiseksi rajoitinlaitteella
WO2006069442A1 (en) Braking mechanism for moving assemblies
CN104428232A (zh) 电梯装置
CN204265288U (zh) 断绳保护装置和工程机械
US4905849A (en) Overhoist prevention system
JP4292203B2 (ja) エレベータ装置
JP2014114130A (ja) エレベータ
CN108046100B (zh) 一种建筑用升降机保护结构
CN113853350B (zh) 钢丝绳提升机限位器
JP4292204B2 (ja) エレベータ装置
US11643307B2 (en) Wire rope hoist limiter
FI20195395A1 (fi) Köysinostimen rajoitinlaite, köysinostimen ohjausjärjestelmä, köysinostimen rajoitinmenetelmä ja menetelmä köysinostimen varustamiseksi rajoitinlaitteella
CN102858671B (zh) 电梯的紧急停止装置
CN103434910A (zh) 一种带有渐进式防坠安全器的升降机

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 129156

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B