FI128439B - Telilliseen ajoneuvoon asennettava telajärjestely - Google Patents

Telilliseen ajoneuvoon asennettava telajärjestely Download PDF

Info

Publication number
FI128439B
FI128439B FI20185234A FI20185234A FI128439B FI 128439 B FI128439 B FI 128439B FI 20185234 A FI20185234 A FI 20185234A FI 20185234 A FI20185234 A FI 20185234A FI 128439 B FI128439 B FI 128439B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
roll
bogie
caterpillar
vehicle
track
Prior art date
Application number
FI20185234A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20185234A1 (fi
Inventor
Simo Marttala
Original Assignee
Simo Marttala Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Simo Marttala Oy filed Critical Simo Marttala Oy
Priority to FI20185234A priority Critical patent/FI128439B/fi
Publication of FI20185234A1 publication Critical patent/FI20185234A1/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI128439B publication Critical patent/FI128439B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62DMOTOR VEHICLES; TRAILERS
    • B62D55/00Endless track vehicles
    • B62D55/04Endless track vehicles with tracks and alternative ground wheels, e.g. changeable from endless track vehicle into wheeled vehicle and vice versa
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62DMOTOR VEHICLES; TRAILERS
    • B62D55/00Endless track vehicles
    • B62D55/08Endless track units; Parts thereof
    • B62D55/084Endless-track units or carriages mounted separably, adjustably or extensibly on vehicles, e.g. portable track units
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62DMOTOR VEHICLES; TRAILERS
    • B62D55/00Endless track vehicles
    • B62D55/08Endless track units; Parts thereof
    • B62D55/18Tracks
    • B62D55/26Ground engaging parts or elements
    • B62D55/28Ground engaging parts or elements detachable
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62DMOTOR VEHICLES; TRAILERS
    • B62D55/00Endless track vehicles
    • B62D55/32Assembly, disassembly, repair or servicing of endless-track systems

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Handcart (AREA)

Abstract

Ajoneuvoon asennettava telajärjestely (200), tunnettu siitä, että telajärjestely käsittää ajoneuvon telin (101) renkaiden (103, 105) yläpuolella sijaitsevan, ajoneuvon (100) runkoon (130) kiinnitetyn telankannatinradan (201), joka vastaanottaa ajoneuvon telille asennettavan telan siten, että tela on katkaistusta päästään (112, 113) vedettävissä telankannatin-radan ohjaamana liukuvasti telankannatinradalle ja siitä pois.

Description

Telilliseen ajoneuvoon asennettava telajärjestely
Keksinnön tausta
Keksintö liittyy vaikeissa tieolosuhteissa tai maastossa ajettavan ajoneuvon telille asennettavaan telajärjestelyyn, ja erityisesti kuljetuskäyttöön sovitetun raskaan kaluston ajoneuvon telille asennettavan telan varastointiin ajoneuvossa ajon aikana sekä mainitun telan telille asennukseen varastointipaikastaan.
Ajettaessa ajoneuvoa vaikeissa tieolosuhteissa, kuten jäisellä tiellä tai maastossa, saattaa ajoneuvon vetävien renkaiden kitka suhteessa ajoradan pintaan pienentyä siinä määrin, että ajoneuvo ei pääse etenemään ajoradallaan, ja jolloin ajoneuvon vetävät renkaat sutivat tyhjää eli ts. ajoneuvon runko ei juurikaan liiku suhteessa ajorataan, vaikka ajoneuvon vetävät renkaat pyörivät. Tyypillinen esimerkki tästä on tukkirekan nuppi, jolla joudutaan ajamaan esimerkiksi liukkaalla jäisellä metsäautotiellä tai vastaavissa vaikeissa tieolosuhteissa.
Tällaisissa ajoneuvoissa on yleistä käyttää taka-akselilla teliakselirakennetta (teliä), jolloin ajoradan pinnan muodon muutokset eivät liikuta ajoneuvon runkoa niin paljon kuin telittömässä erillisakselijärjestelmässä. Lisäksi telin käyttö pienentää renkaiden ajorataan kohdistamaa kuormitusta, koska ajoneuvon paino jakautuu tasaisemmin telin renkaille ajoradan pinnan korkeuden vaihdellessa.
Mainituissa teliakseleissa voi vetävät renkaat olla järjestettyjä ajoneuvon voimansiirron välityksellä joko telin molemmille akseleille tai vain jompaankumpaan akseliin. Joissain tapauksissa, joissa vain jompikumpi teliakseleista on vetävä, saadaan voimansiirto vetävältä akselilta vetämättömälle akselille kiinnitettyihin renkaisiin siirrettyä tunnettujen kytkentäkitkarullien (ns. Robson Drivejärjestelmä, esimerkiksi Nurmi Hydro Oy:n tuotteistama Telikarhu) välityksellä. Edellä mainitulla kytkentäkitkarullien käytöllä saadaan ajoneuvon vetävien renkaiden määrää kasvatettua hetkellisesti, ja siten lisättyä ajoneuvon kitkaa suhteessa ajorataan, jolloin ajoneuvo pääsee paremmin etenemään ajoradallaan. Kitkakytkentärullat kytketään telin renkaiden väliin yleensä paineilmatoimisella tai sähköisellä mekanismilla. Kun vaikeista tieolosuhteista on päästy, kytkentäkitkarullat voidaan irrottaa mainitun mekanismin avulla telin renkaiden välistä. Kytkentäkitkarullia ei pidetä normaaleissa ajo-olosuhteissa tapahtuvassa maantieajossa päällä, sillä kytkentärullat kuluttaisivat renkaiden pinnat nopeasti rikki, ja samalla renkaiden melutaso lisääntyisi huomattavasti.
Joissain tapauksissa kitka ajoradan Ja vetävien renkaiden välissä on niin pieni, että edes kaikkien telin renkaiden vetäessä ei kitka riitä ajoneuvon liikuttamiseen. Tällöin, erään tunnetun tekniikan mukaisesti, voidaan telin renkaiden ympärille asentaa tela, Jonka avulla ajoradassa kiinni olevan pinnan pintaalaa saadaan kasvatettua, Ja täten renkaat yhdessä telan kanssa muodostavan ajoneuvon vetävän elementin. Telan käytöllä saavutetaan myös se etu, että ajorataan kohdistuva pintapaine pienenee, Jolloin ajoneuvo, varsinkin pehmeällä ajoradalla ajettaessa, ei uppoa niin paljon ajorataan, Jolloin ajoneuvo etenee helpommin.
Telan ulkopintaan tyypillisesti muodostetaan telan pitkittäissuuntaa kohtisuorassa olevia pitkänomaisia ulokkeita, Jotka edelleen lisäävät telan kitkaa suhteessa ajorataan, lisäten täten ajoneuvon vetävän elementin pitoa. Tela muodostetaan tyypillisesti venymättömästä tai lähes venymättömästä materiaalista, kuten metallista tai kumista, Ja tela asennetaan renkaiden ympärille kiinnittämällä Ja kiristämällä katkaistun telan päät yhteen niihin sovitettujen kiinnikkeiden avulla. Metallista valmistettua lyhyistä metalliosioista koostettua ketjumaista telaa kutsutaan yleisesti telaketjuksi, kun taas kumista valmistettua mattomaista telaa kutsutaan telamatoksi.
Koska tela telille asennettuna ottaa kiinni varsin suureen osuuteen vetävien renkaiden ulkokehästä, telan Ja renkaan välinen kitka on yleensä riittävä ilman telan sisäpintaan muodostettuja ulokkeita, toki Jossain tapauksissa voidaan telan sisäpintaan muodostaa kitkaa lisääviä elementtejä, esimerkiksi telan pitkittäissuuntaan likipitäen kohtisuorassa olevia pitkänomaisia ulokkeita tai uurteita. Tyypillisesti tela pidetään renkaan päällä Joko telan sivuille muodostetuilla ulokemaisilla ohjaimilla, Jotka ulkonevat telan sisäpinnasta Ja nojaavat renkaan sivuseiniin renkaiden pyöriessä. Jos telissä on paripyörät, mainitut ulokemaiset ohjaimet voivat sijaita telamaton keskiosassa, siten että ohjaimet asettuvat paripyörien väliin renkaiden pyöriessä, pitäen täten telan paikoillaan telin päällä.
Ongelmana yllä kuvatussa järjestelyssä on se, että telille asennettava tela on hankala asentaa telin päälle sekä ottaa pois sen päältä, Ja lisäksi tela, Joka on tyypillisesti varsin kookas ja painava, täytyy varastoida normaaleissa tieolosuhteissa ajetun maantieajon ajaksi Johonkin kohtaan ajoneuvoa. Koska mainittu tela on painava, telan asennus yksittäisen henkilön toimesta on erittäin haastavaa tai Jopa mahdotonta. Koska edellä mainittuun käyttöön suunnatussa ajoneuvossa on tyypillisesti vain yksi henkilö, tunnetun tekniikan käyttö on haastavaa. Lisäksi tela saattaa maastossa ajettaessa löystyä telin renkaiden ympärillä niin, ettei vetävien renkaiden pyörimisliike välity telalle, ja ajoneuvon eteneminen pysähtyy.
Keksinnön lyhyt selostus
Keksinnön tavoitteena on siten kehittää järjestely, jonka avulla yllä mainitut ongelmat saadaan ratkaistua tai niiden vaikutusta voidaan ainakin lieventää. Keksinnön tavoite saavutetaan järjestelyllä, jolle on tunnusomaista se, mitä sanotaan itsenäisissä patenttivaatimuksissa. Keksinnön edulliset suoritusmuodot ovat epäitsenäisten patenttivaatimusten kohteena.
Keksintöä voidaan soveltaa ajoneuvossa, jossa ajoneuvon kuormaavan tukirakenteiden alapintaan renkaiden yläpuolelle on järjestetty telankannatinradat, jonka varaan katkaistu ja oikaistu tela voidaan varastoida silloin kun telaa ei tarvita käyttää. Tela saadaan laskettua telankannatinradoilta telin renkaille vetolaitteen, esimerkiksi vinssin, avulla. Kun katkaistu tela on asennettu renkaiden ympärille, kiinnitetään telan päät yhteen tätä varten sovitetuilla kiinnikkeillä, ja jonka jälkeen tela kiristetään tiukasti renkaita vasten käyttäen tätä tarkoitusta varten muotoiltua kytkentäkitkarullaa. Telan irrottaminen ja varastointi tapahtuvat käänteisessä järjestyksessä edellä mainittuun menetelmään nähden.
Keksinnölle on tunnusomaista, että kytkentäkitkarulla on sovitettu liikkuvasti telin renkaiden väliseen tilaan, renkaiden yläpuolelle, telan kiristämiseksi, joka kytkentäkitkarulla on tuettu päistään pyörivästi telankannatinrataan telankiristysmekanismin avulla, joka telankiristysmekanismi käsittää kytke ntäkitkarullan molemmissa päissä ensimmäisen tukivarren, joka kytkee kytkentäkitkatrullan ajoneuvon runkoon tai telankannatinrataan kiinteästi kiinnitettyyn ensimmäiseen tukiosaan ja toisen tukivarren, joka kytkee kytkentäkitkarullan telankannatinrataan liikkuvasti tuettuun toiseen tukiosaan, ensimmäisen tukivarren ja toisen tukivarren molempien päiden kiinnityspisteiden muodostuessa nivelpisteistä, jolloin toisen osan liikuttaminen telankannatinradan pituussuuntaisesti liikuttaa tukivarsien välityksellä kytkentäkitkarullaa telaa vasten tai telasta poispäin.
Keksinnön mukaisen järjestelyn etuna on se, että telojen asennus sekä ajoneuvon telanvarastointipaikasta telille, että teliltä ajoneuvon telanvarastointipaikkaan onnistuu helposti vetolaitetta käyttäen, jopa yksittäisen henkilön toimesta.
Kuvioiden lyhyt selostus
Keksintöä selostetaan nyt lähemmin edullisten suoritusmuotojen yhteydessä, viitaten oheisiin piirroksiin, joista:
Kuvio 1 esittää telillä varustetun ajoneuvon;
Kuvio 2 esittää keksinnön mukaisen telajärjestelyn;
Kuvio 3 esittää keksinnön mukaisen telajärjestelyn, jossa tela on asennettu telin renkaille;
Kuvio 4 esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaisen telan kiinnitysmekanismin;
Kuvio 5 esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaisen telan kiristykseen tarkoitetun kytkentäkitkarullan rakenteen;
Kuvio 6 esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaisen telankannatinrataan kiinnitetyn tukirullan rakenteen;
Kuvio 7 esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaisen telan päähän asennettavan kiinnikkeen vetoköyttä varten;
Kuvio 8 esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaisen ajoneuvoon asennettavan telajärjestelyn veto köyden reitityksen telaa telille vedettäessä;
Kuvio 9 esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaisen ajoneuvoon asennettavan telajärjestelyn vetoköyden reitityksen telaa telille vedettäessä;
Keksinnön yksityiskohtainen selostus
Kuviossa 1 on esitetty telillä varustettu ajoneuvo. Ajoneuvon 100 runkoon 130 kiinnittyvä teli 101 käsittää kaksi samansuuntaista, ajoneuvon 100 pituussuunnassa L välimatkan päässä toisistaan olevaa teliakselia 102, 103. Teliakselit 102, 103 ulottuvat ajoneuvon 100 poikittaissuunnassa W. Ensimmäisen teliakselin 102 vastakkaisissa päissä on vetävät renkaat 103, jotka kumpikin muodostuvat edullisesti kahdesta, toisiinsa vanteiden kautta tukeutuvista, renkaasta eli muodostavat paripyörän. Toisen teliakselin 104 vastakkaisissa päissä on puolestaan vetämättömät renkaat 105, jotka kumpikin muodostuvat edullisesti kahdesta, toisiinsa vanteiden kautta tukeutuvista, renkaasta eli muodostavat paripyörän. Teli 101 käsittää lisäksi runkorakenteen, jonka välityksellä teliakselit 102, 104 on yhdistetty ajoneuvon runkoon 130. Telin 101 runkorakenne vähentää maaston epätasaisuudesta johtuvaa liikettä ajoneuvon 100 rungossa 130. Telin 101 runkorakenne sallii teliakselin 102, 104 määrätyn suuruisen keskinäisen korkeussuuntaisen liikkeen siten, että ajoneuvon runko ei liiku korkeussuunnas5 sa. Kuviossa ei yksinkertaistuksen vuoksi ole esitetty ajoneuvon 100 telin runkorakennetta, voimansiirtojärjestelmää eikä kuormatilan tukirakenteita.
Telin 101 paripyörien 103,105 ympärille on sovitettu katkaistava tela
110, jonka irtonaiset päät ovat kiinnitettävissä yhteen tätä tarkoitusta varten sovitetun kiinnitysmekanismin avulla.
Telan 110 asennus telin paripyörille 103, 105 tapahtuu tekniikan tasossa seuraavalla tavalla:
Katkaistu tela 110 levitetään ensin suoraksi ajoradalle ajoneuvon 100 pituussuuntaisesti joko telin 101 renkaiden 103, 105 etupuolelle tai telin 101 renkaiden 103,105 takapuolelle ajoneuvon pituussuuntaan L nähden.
Tämän jälkeen kiinnitetään telan 110 telin 101 puoleinen pää esimerkiksi vetoköyteen tai ketjuun, joka pyöräytetään telin 101 jommankumman tai molempien renkaiden 103, 105 ympäri yläkautta siten, että vetoköysi nousee telan 110 teliä 101 lähimpänä olevan telin 101 renkaan 103,105 päälle.
Lopuksi vetoköysi asetetaan telin 101 telan 110 vastakkaisella puolella olevan renkaan 103, 105 ja ajoradan väliin esimerkiksi rengasta 103, 105 hieman pyöräyttämällä ja samalla kiilaten vetoköyttä renkaan 103, 105 ja ajoradan väliin.
Kun ajoneuvoa 100 tämän jälkeen liikutetaan telasta 110 ajoneuvon pituussuuntaisesti L poispäin, nousee tela 110 veto köyden vetämänä ensin telin 101 renkaiden 103,105 päälle. Ajoneuvoa 100 edelleen liikutettaessa mainittuun suuntaan, tela 110 päätyy lopulta asentoon, jossa tela 110 on muutoin renkaiden 103, 105 ympärillä, mutta telan 110 päät ovat irtonaisia toisiinsa nähden. Tässä vaiheessa voidaan vetoköysi irrottaa telan 110 päästä ja telan 110 päät kiinnitetään toisiinsa kiinnitysmekanismin avulla, jolla voidaan myös suorittaa telan 110 kiristys telin renkaiden 103,105 ympärille.
On tavanomaista, että ennen kuin irtonaiset telan 110 päät kiinnitetään lopullisesti yhteen, telan 110 päät sidotaan toisiinsa väliaikaiskiinnikkeillä, esimerkiksi ketjuilla, jotta telan 110 päät pysyvät löysästi yhdessä, jotta telan 110 päät saadaan ajoneuvoa 100 liikuttamalla telin 101 renkaiden 103, 105 väliin telin 101 yläpuolelle. Tällöin telan 110 päihin kiinnitetään telankiristintyökalu, jolla telan 110 päät saadaan vedettyä kiinni toisiinsa tai ainakin niin lähelle toisiaan, että telan 110 päät voidaan kiinnittää toisiinsa siihen sovitetuilla kiinnikkeillä.
Telan 110 poisto telin 101 renkaiden 103, 105 ympäriltä tapahtuu kiinnitysmekanismi avaamalla, jonka jälkeen ajoneuvoa 100 liikutetaan jompaankumpaan suuntaan, kunnes ajoneuvo 100 on siirtynyt kokonaan telan 110 päältä pois, tällöin maassa oleva tela 110 voidaan rullata kasaan, ja varastoida sille tarkoitettuun paikkaan ajoneuvossa 100, esimerkiksi kuormalavalle.
Kuviossa 2 on esitetty keksinnön mukainen telajärjestely 200.
Telajärjestely 200 käsittää ajoneuvon 100 telin 101 renkaiden 103, 105 yläpuolelle sijoitetun, ajoneuvon 100 runkoon kiinnitetyn, telankannatinradan 201, ajoneuvoon kiinnitetyn, vetoköydellä 206 varustetun vetolaitteen 205, tukirullan 250 sekä kytkentäkitkarullan 500.
Tela 110 on vedettävissä päästään 112, 113 telankannatinradalle 201 ja siitä pois. Tela 110 liukuu telankannatinradan 201 päällä. Telankannatinrata 201 sekä kannattaa telaa 110 että ohjaa telaa 110, kun tela 110 vedetään telankannatinradalle 201 ja siitä pois. Telankannatinrata 201 voi muodostua välimatkan päässä toisistaan olevista L-muotoisista kiskoista 212, jolloin L-muotoisten kiskojen 212 vaakahaarat muodostavat kannatinpinnat telankannatinradalle 201 ja pystyhaarat muodostavat sivusuuntaiset ohjauspinnat telankannatinradalle 201. L-muotoiset kiskot 212 ulottuvat siis ajoneuvon pituussuunnassa L. Telakannatinrata 201 on leveydeltään telaa 110 hieman leveämpi, jolloin telankannatinrata 201 ohjaa telankannatinradalla 201 liukuvaa telaa 110 telankannatinradan 201 suuntaisesti. Telankannatinradan 201 telaa 110 sivuttaissuunnassa ohjaavien pintojen rajaama leveys voi edullisesti olla 0,5-2cm telaa 110 leveämpi.
Telankannatinrata 201 sijaitsee telin 101 renkaiden 103, 105 ja ajoneuvon kuormathan välisessä tilassa, edullisesti kuormatilaa tukevan rungon alapuolella. Telankannatinrata 201 on sovitettu vastaanottamaan liukuvasti telankannatinradalla 201 liikutettavan, katkaistun ja suoristetun, telan 110. Edullisesti tela 110 voidaan vetää telankannatinradalle 201 ajoneuvon kulkusuunnassa telankannatinradan 201 takaosasta 210 suoraan telin 101 renkailta 103, 105. Vastaavasti edullisesti tela 110 voidaan vetää telankannatinradalta 201 ajoneuvon kulkusuunnassa telankannatinradan 201 takaosasta 210 suoraan telin 101 renkaille 103,105.
Telankannatinrata 201 ulottuu pituussuunnassa ajoneuvon 100 rungon 130 pituussuuntaisesti L vähintään telin 101 taimmaisen renkaan 105 kohdalta kohti ajoneuvon 100 etuosaa, jatkaen edullisesti vähintään telin 101 etummaisen renkaan 103 pystysuunnassa akselin keskilinjan kohdalle, päättyen kuitenkin edullisesti ennen ohjaamoa 120. Telankannatinradan 201 pituussuunta on yhdensuuntainen ajoneuvon 100 rungon 130 pituussuuntaan (L) nähden. Telankannatinrata 201 on sovitettu ajoneuvoon 100 ajoneuvon 100 sivuttaissuunnassa telin 101 renkaiden 103, 105 päälle siten, että telankannatinradalle 201 asetetun telan 110 ajoneuvon 100 sivuttaissuuntainen keskiosa on korkeussuunnassa kohdakkain telin 101 renkaiden 103,105 ajoneuvon 100 sivuttaissuuntaisen keskiosan kanssa. Telankannatinrata 201 voi sijaita ajoneuvon 100 sivuttaissuunnassa telin 101 renkaiden 103, 105 yläpuolella siten, että telankannatinradalle 201 asetetun telan 110 pituussuuntainen keskilinja ja telin 101 renkaiden 103,105 pituussuuntainen keskilinja ovat samalla pystytasolla.
Telankannatinratoja 201 on yksi tai useampi molemmilla puolin ajoneuvoa 100. Telankannatinradan 201 takaosassa on ensimmäinen osuus 210, jossa telankannatinrata 201 kaartuu ajoneuvon 100 rungon 130 pituussuunnasta alaspäin. Telankannatinradan 201 ensimmäisen osuuden 210 kaarros on edullisesti 25-90° astetta suhteessa ajoneuvon 100 rungon 130 pituussuuntaan L. Telankannatinradan 201 ensimmäisen osuuden 210 kaarros voi muodostua jatkuvasta ympyrän kehän muotoisesta kaaresta tai yksittäisistä suorista paloista, jotka on liitetty yhteen kulmassa toistensa suhteessa siten, että ne muodostavat kulmikkaan kaaren. Telankannatinradan 201 takaosan 210 kaarros helpottaa telan 110 vetämistä telankannatinradalle 201 sekä telan 110 poistoa telankannatinradalta 201.
Telankannatinradalle 201 vedetään edullisesti ensin se telan 110 katkaistu pää 112, 113, joka on telin 101 renkaiden 103, 105 alla olevan telan 110 osuuden ja telankannatinradan 201 sisäänottopään välisessä tilassa, jolloin tela 110 tarjotaan telankannatinradalle 201 loivemmassa kulmassa, joka helpottaa telan 110 liukumista telankannatinradalle 201. Telankannatinradan 201 sisäänottopäällä tarkoitetaan telankannatinradan 201 sitä avointa päätä, josta tela 110 on tarkoitus tarjota telankannatinradalle 201. Tämä sisäänottopää voi sijaita kuvion 2 mukaisesti ajoneuvon 100 kulkusuunnassa telin 101 takapuolella tai keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesti ajoneuvon 100 kulkusuunnassa telin 101 etupuolella.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesti telankannatinrata 201 voi kaartua ajoneuvon 100 rungon 130 pituussuuntaisen akselinsa ympäri, edullisesti 45-90 astetta. Tässä suoritusmuodossa telan 110 sivut kulkevat telankannatinradan 201 molempiin sivuihin sovitettujen telaa 110 päin avonaisten Ukiskojen sisäpintojen tukemina.
Telankannatinradalle 201 asetettu tela 110 voi korvata telin 101 renkaiden 103,105 päälle asennettavan lokasuojan. Telankannatinradalle 201 asetetun telan 110 takapää 112 voi tällöin jäädä roikkumaan telankannatinradalta 201 siten, että telan 110 takapää 112 ulottuu telankannatinradan 201 takapäästä vä limatkan päähän ajoradan pinnasta. Välimatka telan 110 takapäästä 112 ajoradan pintaan voi edullisesti olla 5-25cm. Telan 110 takapää 112 on alempana kuin telankannatinradan 201 alapinta, mutta se ei kosketa ajorataan. Ajorata on rungon
130 pituussuuntainen L.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesti telankannatinradalle
201 voidaan muodostaa toinen osuus 220, jonka pituudelta telankannatinradalle 201 asetettu tela 110 voidaan telin 101 etupuolella laskea telankannatinradan 201 alapuolelle. Telin 101 ajoneuvon 100 kulkusuunnassa etupuolelle laskettu telan 110 osa voi toimia etulokasuojana telille 101. Toisen osuuden 220 jälkeen telankannatinrata 201 voi jatkua rungon 130 suuntaisena LI kohti ajoneuvon 100 etuosaa. Toisen osuuden 220 rajaamissa telankannatinradan 201 päädyissä telankannatinrata 201 kaartuu alaspäin rungon 130 pituussuunnasta, jotta tela 110 liukuisi telankannatinradalla 201 helpommin. Toisen osuuden 220 keskellä telankannatinradasta 201 voi puuttua telaa 110 tukevat kannatinkiskojen 212 vaakapinnat edullisesti 20-50cm pituudelta.
Telankannatinrata 201 voi olla jaettu useampaan eri osaan, jotka ovat erikseen kiinnitettävissä ajoneuvon 100 runkoon 130, esimerkiksi ajoneuvon 100 teliakseleiden kohdalta. Telankannatinradassa 201 saattaa olla yksi tai useampi osuus, jossa telankannatinradan 201 asennuskorkeus suhteessa ajoneuvon 100 runkoon 130 muuttuu. Telankannatinrata 201 voi olla alaosastaan keskeltä avoin, siten että telankannatinrata 201 tukee telaa 110 vain telan 110 sivuosista alapuolelta. Telankannatinradan 201 alaosan avoimuus vähentää telankannatinradan 201 painoa, ja jättäen samalla vapaan tilan telan 110 sisäpinnan keskiosan ohjaimille 260.
Ajoneuvon 100 etuosaan voi olla sovitettu vetolaite 205, esimerkiksi vinssi, joka voi sijaita välittömästi ajoneuvon 100 henkilöthän takapuolella. Vetolaite 205 sijaitsee edullisesti ajoneuvon 100 henkilöthän (ohjaamon) 120 ja telankannatinradan 201 välissä likipitäen telankannatinradan 201 korkeudella. Vetolaite 205 voi olla kiinnitetty ajoneuvon 100 runkoon 130. Vetolaite 205 voi tuottaa esiasetetun vakiovääntömomentin riippumatta vetolaitteen 205 vetonopeudesta, esimerkiksi vinssin pyörimisnopeudesta. Vetolaite 205 voi olla hydraulisesti tai sähköisesti toimiva sekä ohjattavissa välittömästi vetolaitteessa 205 olevista mekaanisista tai sähköisistä ohjaimista ja/tai sähköisellä etäohjaimella. Vetolaitteen 205 tuottama vääntömomentti (vetovoima) voi olla säädettävissä, ja vetolaite 205 voi kyetä sekä vetämään että päästämään vetoköyttä 206, edullisesti eri nopeuksilla. Vetolaitteeseen 205 kuuluu vetoköysi 206 telan 110 vetämistä var9 ten, joka vetoköysi 206 voi olla esimerkiksi köyttä, ketjua tai vaijeria. Vetoköyden
206 päähän voi olla sovitettu kiinnike, esimerkiksi koukku tai vastaava, helpottamaan vetoköyden kiinnittämistä telaan 110.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesti vetoköyden 206 käsittävä vetolaite 205 voi sijaita ajoneuvon 100 etuosassa, likipitäen ohjaustilan takapuolella, ajoneuvon 100 sivusuunnassa keskellä, jolloin yhdellä vetolaitteella 205 voidaan, esimerkiksi ajoneuvon 100 sivusuunnassa likipitäen telien 101 kohdalle kiinnitettyjä kääntöpyöriä (ei esitetty kuvassa) hyväksi käyttäen, vetää ajoneuvon
100 molemman puolen teloja 110 joko yhtäaikaisesti tai vuorotellen.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesti ajoneuvon 100 kulkusuunnassa telin 101 etu- tai takapuolella on yksi tai useampi akseli, ja telankannatinrata 201 voi jatkua mainitun akselin tai mainittujen akselien kohdalle asti. Telajärjestely 200 voi olla sovitettu siten, että tela 110 voidaan asentaa telankannatinradalta suoraan 201 telin 101 renkaiden 103, 105 lisäksi ajoneuvon 100 telin
101 etu- tai takapuolella olevan yhden tai useamman lisäakselin renkaiden ympärille. Vetolaitteita 205, 206 voi olla ajoneuvossa kaksi kappaletta, yksi molemmille puolille ajoneuvoa 100 telojen 110 asentamiseksi ajoneuvon 100 molempien puolien telien 101 renkaille 103,105.
Kuviossa 3 on esitetty keksinnön mukainen telajärjestely 200, jossa tela 110 on asennettuna telin 101 renkaille 103,105.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesti tela 110 on kiristettynä telin 101 renkaiden 103, 105 ympärille kytkentäkitkarullan 500 avulla. Kytkentäkitkarullaa 500 puristetaan telaa 110 vasten kytkentäkitkarullan 500 kiristysmekanismin 510 avulla. Kiristysmekanismi 510 voi toimia ajoneuvoon 100 kiinnitetyn vetolaitteen 205 tuottaman vedon avulla. Kiristysmekanismin 510 toiminta on selitetty tarkemmin kuvion 5 selityksen yhteydessä.
Kuviossa 4 on esitetty keksinnön erään suoritusmuodon mukainen telan 110 kiinnitysmekanismi 400.
Kiinnitysmekanismi 400 käsittää telan 110 molemmissa päissä 112, 113 kiinteästi kiinni olevat kiinnityslenkkiosiot 405, jotka käsittävät yhden tai useamman kiinnityslenkin 401. Kiinnityslenkit 401 on sovitettu siten, että telan 110 päät 112,113 vastakkain asettamalla kiinnityslenkit 401 lomittuvat toistensa kanssa siten, että kiinnityslenkkien 401 reikien keskipisteet ovat telan 110 leveyssuunnassa kohdakkain. Kiinnitystapit 402 voidaan työntää lomittaisten kiinnityslenkkien 401 reikien sisään lukiten telan päät 112, 113 toisiinsa. Kiinnitystappien 402 päissä voi olla poikittaissuuntaiset reiät sokkia 403 varten. Kiinnitys tapeissa 402 on keskellä kiinnitystapin pituuden ulottuva pituussuuntainen reikä, jotta vaijeri 404 voidaan pujottaa reikien läpi. Vaijeri 404 pujotetaan kaikkien kiinnitystappien 402 läpi. Kiinnitystappien 402 läpi pujotettu vaijeri 404 kiinnittyy telan 110 sivureunojen kohdalla sokkaan 403. Kiinnitysmekanismi 400 käsittää molemmissa telan päissä 112, 113 useita toisistaan erillisiä kiinnityslenkkiosioita 405, jotta tela ei ajoradan muotoa myötäillessään vahingoita kiinnitysmekanismia 400. Kiinnityslenkkiosioiden 405 määrä on kussakin telan päässä 112,113 edullisesti vähintään 3.
Erään keksinnön suoritusmuodon mukaan kiinnityslenkkien 401 reiät voivat olla päärynän halkileikkauksen muotoisia, reiän pienentyessä telan päästä telan pituussuuntaisesti poispäin mentäessä, jolloin kiinnitystappien 402 asettaminen reikiin helpottuu. Kiinnitystappien 402 päissä voi tällöin olla hieman kiinnityslenkkien 401 reikien suurempaa päätä pienempi laippa, joka on kuitenkin kiinnityslenkin 401 reiän pienempää päätä suurempi, jolloin tapit eivät pääse siirtymään telan 110 sivuttaissuunnassa telan 110 ollessa kireällä. Mainittu suoritusmuoto vaatii ulkoisen telan 110 kiristysmekanismin, esimerkiksi kytkentäkitkarullan 500 käytön.
Kuviossa 5 on esitetty keksinnön erään suoritusmuodon mukainen telan 110 kiristykseen käytetyn kiristysmekanismin 510 rakenne.
Kiristysmekanismi 510 käsittää kiinteästi ajoneuvon 100 runkoon 130 tai telankannatinrataan 201 kiinnitetyn kiinteän osan 515, rungon suuntaisesti tuetun liikkuvan osan 520, nivelletyn tukijärjestelyn 530 sekä kytkentäkitkarullan 500.
Kytkentäkitkarulla 500 kiinnittyy kiristysmekanismin 510 kiinteän osan 515 ja liikkuvan osan 520 väliin nivelletyn tukijärjestelyn 530 välityksellä. Kytkentäkitkarulla 500 on tuettu päistään pyörivästi telankannatinrataan 201 telankiristysmekanismin 510 avulla. Telankiristysmekanismi 510 käsittää kytkentäkitkarullan 500 molemmissa päissä ensimmäisen tukivarren 516, joka kytkee kytkentäkitkatrullan 500 ajoneuvon 100 runkoon 130 tai telankannatinrataan 201 kiinteästi kiinnitettyyn ensimmäiseen tukiosaan 515. Telankiristysmekanismi 510 käsittää kytkentäkitkarullan 500 molemmissa päissä lisäksi toisen tukivarren 517, joka kytkee kytkentäkitkarullan 500 telankannatinrataan 201 liikkuvasti tuettuun liikkuvaan tukiosaan 520. Ensimmäisen tukivarren 516 ja toisen tukivarren 517 välille muodostuu kulma a. Ensimmäisen tukivarren 516 ja toisen tukivarren 517 molempien päiden kiinnityspisteet muodostuvat nivelpisteistä. Kun liikkuvaa osaa 520 liikutetaan telankannatinradan 201 pituussuuntaisesti kuviossa vasemmalle, toisen tukivarren 517 liikkuvaan osaan 520 kiinnitetty niveltukipiste liikkuu liikkuvan osan 520 mukana kuviossa vasemmalle. Toinen tukivarsi 517 liikkuu siten lähemmäs ensimmäistä tukivartta 516, jolloin tukivarret 516, 517 painavat kytkentäkitkarullaa 500 kuvassa alaspäin. Kun liikkuvaa osaa 520 liikutetaan kuviossa oikealle, tukivarret 516, 517 nostavat kytkentäkitkatrullaa 500 kuviossa ylöspäin. Tukivarsien 516, 517 välityksellä kytkentäkitkarullaa 500 voidaan siis siirtää telaa 110 vasten tai telasta 110 poispäin.
Kytkentäkitkarulla 500 on muotoiltu niin, että kytkentäkitkarulla 500 ohenee telan 110 keskiosan kohdalta telan 110 molempia sivureunoja kohden mentäessä. Tämä bombeerattu muotoilu mahdollistaa telan 110 pituussuuntaisen kiertymisen telin 101 liikkuessa lisäämättä liikaa painetta telan 110 sivureunoihin. Kytkentäkitkarullassa 500 voi olla keskiosassa tasaisen sylinterin muodon osuus, josta telan 110 sivureunoille päin mentäessä bombeeraus eli halkaisijan jatkuva pieneneminen, ts. suippeneminen alkaa. Kytkentäkitkarulla 500 voi olla kaksiosainen, jolloin kytkentäkitkarulla 500 käsittää kaksi erillistä rullaa, ensimmäisen rullan 501 ja toisen rullan 502, jolloin kytkentäkitkarullan 500 ensimmäisen 501 ja toisen rullan 502 väliin jää vapaa tila telan 110 keskiosan ohjaimelle 260, kun tela 110 on varastointiasennossaan telankannatinradalla 201.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesti yhtenäisessä kytkentäkitkarullassa 500 on keskellä ura telan 110 keskiosan ohjainta 260 varten. Tämä ominaisuus on edullinen, kun tela 110 on varastointiasennossaan telankannatinradalla 201 ja kytkentäkitkarulla 500 on yläasentoon nostettuna.
Kiristysmekanismin liikkuva osa 520 on liukuvasti tuettu telankannatinradan 201 alaosaan sovitettujen tukien 512 avulla, kiristysmekanismin 510 liikkuva osa 520 pystyy siis liukumaan tukien 512 yläpintojen päällä telankannatinradan 201 pituussuuntaisesti siten, että liukuva osa 520 on tuettu telankannatinradan 201 kannatinkiskojen 215 alapinnan ja tukien 512 yläpintojen väliin. Tuet 512 ohjaavat kiristysmekanismin 510 liikkuvaa osaa 520 telankannatinradan 201 sivuttaissuunnassa.
Kiristysmekanismin 510 liikkuvassa osassa 520 on ajoneuvon 100 rungon 130 pituussuuntaisesti molemmissa päissä kiinnityskohdat 525, 526 vetoköyden 206 kiinnittämiseksi. Kiristysmekanismin 510 liikkuvan osan 520 molempien päiden poikittaistuissa 527 on keskellä lovimainen kanttaus telan 110 keskiosan ohjainta 260 varten. Kun kiristysmekanismin 510 liikkuvaa osaa 520 vedetään vetolaitteella 205 kohti ajoneuvon 100 etuosaa, kiristysmekanismi 510 kiristää kytkentäkitkarullan 500 telaa 110 vasten, ja siten kiristää telan 110 telin
101 renkaiden 103, 105 ympärille kireydelle, joka on verrannollinen kiristysmekanismin liikkuvaan osaan 520 kohdistettuun vetovoimaan. Telan 110 kiristys voidaan suorittaa kytkemällä vetolaitteen 205 vetoköysi 206 suoraan kiristysmekanismin 510 liikkuvan osan 520 ajoneuvon 100 kulkusuunnassa etuosan kytkentäpisteeseen 525, ja ohjaamalla vetolaite 205 vetämään vetoköyttä 206 esiasetellulla säädetyllä vetovoimalla, esimerkiksi vinssin vääntömomenttiohjetta säätämällä. Telan 110 ollessa riittävän kireällä, se ei pääse putoamaan teliltä 101, ja samalla vetävien renkaiden 103, 105 pyörimisliike välittyy kitkan avulla telalle 110.
Telan löysentäminen voidaan suorittaa muutoin vastaavalla tavalla, mutta vetoköysi 206 täytyy pyöräyttää telankannatinradan 201 takaosassa olevan tukirullan 250 kautta, jotta köyden 206 vetosuunta saadaan muutettua kohdistumaan ajoneuvon ajosuunnassa taaksepäin, ja vetoköyden 206 kytkentä suoritetaan kiristysmekanismin 510 takaosan kiinnityspisteeseen 526. Kun kiristysmekanismin liikkuvaa osaa 520 vedetään ajoneuvon takaosaa kohden, kytkentäkitkarulla 500 nousee telalta 110 ylös nivelletyn tukijärjestelyn 530 välityksellä, ja siten löysentää telan 110 telin 101 renkaiden 103,105 ympäriltä.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesti telin ympärille asetettu tela 110 voidaan kiristää yhtenäisen kytkentäkitkarullan 500 avulla. Tähän tarkoitukseen valmistetun kytkentäkitkarullan 500 muoto poikkeaa tyypillisestä voimansiirron muodostamiseen käytetystä kytkentäkitkarullasta siinä, että keksinnön kytkentäkitkarullan 500 pituus vastaa lähes telin paripyörien leveyttä. Kytkentäkitkarulla 500 on lisäksi muotoiltu niin, että se on ajoneuvon pituussuunnassa telin 110 paripyörien keskilinjan kohdalta paksuimmillaan ohentuen paripyörien keskilinjasta ajoneuvon poikittaissuuntaan ulottuessa, jolloin tela 110 voi vapaammin liikkua telin 101 liikkuessa maaston mukaisesti. Kytkentäkitkarullan 500 ollessa sylinterin muotoinen, saattaisi telan 110 reunoihin kohdistua liian suuri voima telin 101 myötäillessä maastoa telan 110 pituussuuntaisen akselin suhteen tapahtuvan kiertoliikkeen takia.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesti kytkentäkitkarullan 500 kiristys voidaan toteuttaa erillisellä hydraulisesti, pneumaattisesti tai sähköisesti toimivalla mekaanista voimaa tuottavalla laitteella, ja mainitun voiman kytkentäkitkarullaa 500 telaa 110 vasten kohdistavalla mekaniikalla.
Kuviossa 6 on esitetty keksinnön erään suoritusmuodon mukainen telankannatinrataan 201 kiinnitetyn tukirullan 250 rakenne. Tukiraha 250 voi käsittää kaksi erillistä rullaa, ensimmäisen rullan 252 ja toisen rullan 253, jotka ovat molemmista päistään tuettuja tukirullan 250 akseliin 251 laakereiden 255 välityksellä. Akselilla 251 on rullien 252, 253 väliin sovitettu rissa 254, jonka ulkokehälle on muotoiltu ura vetoköyttä 206 varten. Rullien 252, 253 rissan 254 puoleiset päädyt ovat viistottuja telan 110 sisäpuolen keskellä olevia ohjaimia 260 varten. Akselin 251 molemmissa päissä on kiinnityspultit 256 tukirullan 250 kiinnittämiseksi ajoneuvon 100 runkoon 130 tai telankannatinrataan 201. Rissan 254 halkaisija on rullien 252, 253 halkaisijaa pienempi.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesti kääntöpyöränä käytettävässä yhtenäisessä tukirullassa 250 on keskellä ura vetoköyttä 206 varten, jolloin vetoköysi 206 edullisesti pysyy telankannatinradan 201 pituussuunnassa keskellä, joka helpottaa telan 110 vetämistä takaisin telankannatinradalle 201, ja jossa tukirullan 250 ura samalla toimii ohjaimena telan 110 keskiosan ulokemaisille ohjaimille 260.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesti tela 110 voidaan vetää telankannatinradalle 201 tukirullan 250 tukemana, siten että ensin ajoneuvon 100 telin renkaiden 103, 105 ympärille asennettu tela 110 katkaistaan, ja jompikumpi katkaistuista päistä 112, 113 vedetään suoraan renkailta tukirullan 250 tukemana ja ohjaamana telankannatinradalle 201.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesti kääntöpyöränä käytettävä tukirulla 250 voi olla sovitettu kiinteästi myös muualle ajoneuvon 100 kulkusuunnassa telin 101 takapuoliseen rungon 130 tai telankannatinradan 201 osaan.
Kuviossa 7 on esitetty keksinnön erään suoritusmuodon mukainen telan 110 takapäähän 112 kiinnitettävä kiinnike 700 vetoköyden 206 kiinnittämiseksi. Kiinnike 700 käsittää kiinnikkeen rungon 701, reiän 702 vetoköyden 206 koukun tai vastaavan kiinnitysosan kiinnittämiseksi, sekä yhden tai useamman kiinnikkeen 703, jotka voidaan kiinnittää telan 110 pään 112 kiinnityslenkkeihin 401 esimerkiksi kiinnitystapin 402 avulla.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesti telan 110 telin 101 renkaiden 103,105 alle vedossa käytetty apulaite voi kiinnitykseltään telan 110 päähän 112 vastata kiinnikkeen 700 rakennetta.
Kuviossa 8, jossa on esitetty keksinnön erään suoritusmuodon mukainen vetoköyden 206 reititysvaihtoehto telaa 110 telin 101 renkaille 103,105 vedettäessä. Telan 110 asentaminen tapahtuu siten, että kannatinradan 201 takaosassa, telin 101 takimmaisen pyörän 105 yläpuolella tai ajoneuvon 100 kulkusuunnassa yläviistosti takapuolella, on kannatinradan 201 kaarevaan osaan 210 asennettu poikittainen tukirulla 250, jota käytetään tukipisteenä (kääntöpyöränä) vetoköydelle 206, siten että vetolaitteen 205 vetoköysi 206 vedetään vetolaitteelta 205 tukirullan 250 ympäri jatkaen telin 101 ja kiristysrullan 500 välistä ja kiertäen yläkautta telin 101 etummaisen paripyörän 103, sen vanteiden tukemana, jatkaen kiertäen telin 101 taimmaisen paripyörän 105 vanteen alakautta ympäri, ja kiinnittyen telankannatinradalle 201 asetetun telan 110 takapäähän 112 kiinnitettyyn kiinnikkeeseen 700. Vetoköysi 206 voidaan vetää vetolaitteelta 205 tukirullalle 250 joko kiristysrullan 500 ylitse tai alitse. Tässä suoritusmuodossa tela 110 saadaan yksittäisellä vetolaitteen 205 vedolla ajoneuvoa 100 hitaasti taaksepäin ajettaessa vedettyä telin 101 renkaiden 103, 105 ali, nousten telin 101 eturenkaan 103 pintaa myöten telin 101 eturenkaan 103 päälle, jatkaen telin 101 eturenkaan 103 ja kiristysrullan 500 välistä telin 101 takarenkaan 105 päälle, jossa vaiheessa telan 110 veto vetolaitteella 205 voidaan pysäyttää. Tässä vaiheessa telan 110 takapää 112 on telin 101 taimmaisen 105 renkaan päällä ja telan 110 etupää 113 on maassa telin 101 taimmaisen 105 renkaan vieressä, jolloin telan 110 irtonaiset päät 112, 113 voidaan kiinnittää toisiinsa ja kiristää telin 101 renkaiden 103,105 ympärille.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesti tela 110 saadaan asennettua varastointiasennostaan telin 101 renkaiden 103, 105 ympärille seuraavan menetelmän mukaisesti: Telankannatinradalla 201 olevan katkaistun telan 110 ajoneuvon 100 etupäässä oleva irtonainen pää 113, telan etupää, kiinnitetään vetolaitteeseen 205, ja telan 110 telin 101 takapuolella tai ajoneuvon kulkusuunnassa takana viistosti yläpuolella olevaan päähän, telan takapäähän 112, kiinnitetään apulaite. Apulaite voi olla vetoköysi tai -matto, jonka avulla telan takapää 112 saadaan vedettyä kannatinradalta 201 telin 101 renkaiden 103, 105 alle. Apulaitteen irtonainen pää kiilataan telin 101 takarenkaan 105 ja ajoradan väliin siten, että ajoneuvoa 100 taaksepäin liikutettaessa, apulaite pysyy paikallaan suhteessa ajorataan ajoneuvon 100 ajaessa apulaitteen yli vetäen samalla telan 110 telin 101 renkaiden 103, 105 alle. Ajoneuvoa 100 taaksepäin liikutettaessa tela 110 pidetään kireällä vetolaitteen 205 avulla. Näin varmistetaan, että tela 110 asettuu kireälle telin 101 renkaiden 103, 105 ympärille. Ajoneuvoa 100 taaksepäin liikutettaessa, kun apulaite ja telan 110 takapää 112 tulevat esiin telin 101 eturenkaan 103 alta, voidaan apulaite irrottaa telasta 110.
Vaihtoehtoisesti voidaan apulaitteen käyttö jättää pois, jos vetolaitteen 205 vetoköysi 206 pujotetaan suoraan vetolaitteelta 205 telin 101 eturenkaiden 103 paripyörien välistä vanteiden tukemana, ja siitä jatkaen telin 101 takarenkai15 den 105 välistä takarenkaiden 105 paripyörien vanteiden tukemana, ja kiinnitetään telan 110 takapäähän 112. Tällöin vetolaitteella 205 voidaan vetää tela 110 telin 101 alakautta telin 101 etupuolelle, jonka jälkeen vetolaitteen 205 vetoköysi
206 irrotetaan telan 110 takapäästä 112.
Ajoneuvoa 100 ajetaan taaksepäin niin kauan, että tela 110 kokonaisuudessaan liukuu pois kannatinradalta 201, jonka jälkeen vetolaitteen 205 vetoköysi 206 kiinnitetään telan 110 etupäähän 113, joka tässä vaiheessa on telin 101 ajoneuvon kulkusuunnassa takapuolella. Vetoköysi 206 pujotetaan vetolaitteelta 205 telin 101 renkaiden 103, 105 yläpuolelta ja kytkentäkitkarullien 500 alapuolelta siten, että vetolaitteella 205 vetoköyttä 206 vedettäessä ja ajoneuvoa 100 eteenpäin ajettaessa, telan 110 etupää 113 tulee vedetyksi telin 101 takarenkaan 105 päälle kytkentärullien 500 alta ja siitä telin 101 eturenkaan 103 päälle. Tässä vaiheessa telan 110 etupää 113 on telin 101 eturenkaan 103 päällä ja telan 110 takapää 112 on maassa telin 101 eturenkaan 103 etupuolella, josta telan 110 takapää 112 voidaan nostaa käsin tai vetolaitteen 205 avulla kytkentäkitkarullaa 500 tai tukirullaa 250 kääntö pyöränä käyttäen telan 110 etupään 113 läheisyyteen, jonka jälkeen kiinnitetään telan 110 irtonaiset päät 112, 113 kiinnikkeiden avulla toisiinsa.
Kuviossa 9 on esitetty keksinnön erään suoritusmuodon mukainen telajärjestely 200.
Tässä suoritusmuodossa telajärjestely 200 käsittää vetolaitteen 205 paikalla tukirissan 901 sekä paineilmatoimisen kiristyslaitteen 902. Tässä suoritusmuodossa telankiristysmekanismin liikkuva osa 520 ulottuu telakannatinradan 201 pituussuuntaisena lähes ajoneuvon 100 ohjaamon 120 takareunaan saakka. Telankiristysmekanismin liikkuvan osan 520 ajoneuvon 100 kulkusuunnassa etupäässä on liikkuvaan osaan 520 sovitettuna tukirissa 901, joka toimii kääntöpyöränä vetoköydelle 206.
Liikkuvaan osaan 520 on, telin 101 ja ajoneuvon 100 ohjaamon 120 väliin, on sovitettu kiristyslaitteena 902 toimiva paineilmatoiminen palje 903, jonka ensimmäinen pää kiinnittyy ajoneuvon runkoon 130, ja toinen pää kiinnittyy kiristysmekanismin liikkuvaan osaan 520. Palkeen 903 pituus kasvaa ajoneuvon 100 pituussuunnassa, kun siihen pumpataan paineilmaa, vastaavasti palje 903 lyhenee, kun siitä päästetään ilmaa pois. Palje 903 liikuttaa toimiessaan kiristysmekanismin liikkuvaa osaa 520 telankannatinradan 201 suuntaisesti, ja liikutussuunnasta riippuen joko kiristää tai löysentää kiristysrullan 500 painetta telaan 110, telan 110 kiristys tapahtuu samankaltaisesti kuin kuviossa 5 on tar16 kemmin esitetty. Samalla palkeen 903 liikuttaminen kiristää tai löysää telan 110 päiden 112,113 välille, vetoköyden vetoradan suuntaisesti kulkevaa, kiinnitettyä vetoköyttä 206. Telan 110 veto telankannatinradalta 201 telin 101 renkaille 103,
105, ja takaisin telankannatinradalle 201, tapahtuu ajoneuvon 100 liikevoimalla, ajoneuvoa eri suuntiin liikuttamalla.
Tässä keksinnön suoritusmuodossa telan 110 asennus telin 101 renkaille 103,105 tapahtuu seuraavan laisesti: telankannatinradalla 201 olevan telan 110 takapää 112 voi roikkua takaroiskeläpän omaisesti telin 101 renkaan 105 takapuolella. Telan 110 takapäähän 112 kiinnitetään vetoköysi 206, ja telan 110 ta10 kapää 112 kiilataan renkaan 105 alle ajoneuvoa samanaikaisesti kulkusuunnassa taaksepäin liikutettaessa. Kuvion 9 mukaiselle vetoradalle asetettua vetoköyttä 206 pidetään telan asennuksen ajan kireällä kiristyslaitteen 902 avulla. Vetoköysi on telan 110 asennuksen ajan kiinni telan 110 molemmissa päissä 112, 113. Vetoköysi 206 ohjaa ajoneuvon 100 telin 101 renkaiden 103, 105 välityksellä telan 15 110 telin 101 renkaille 103,105, jonka jälkeen vetoköysi 206 voidaan irrottaa telan 110 päistä, ja irtonaiset päät 112,113 voidaan kiinnittää toisiinsa.
Erään keksinnön suoritusmuodon mukaan kiristyslaite 902 voi olla myös hydraulisesti tai pneumaattisesti toimiva sylinteri.
Alan ammattilaiselle on ilmeistä, että tekniikan kehittyessä keksinnön 20 perusajatus voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Keksintö ja sen suoritusmuodot eivät siten rajoitu yllä kuvattuihin esimerkkeihin vaan ne voivat vaihdella patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (12)

  1. Patenttivaatimukset
    1. Ajoneuvoon asennettava telajärjestely (200), joka käsittää ajoneuvon telin (101) renkaiden (103, 105) yläpuolella sijaitsevan, ajoneuvon (100) runkoon (130) kiinnitetyn telankannatinradan (201), joka vastaanottaa ajoneuvon (100) telille (101) asennettavan telan (110) siten, että tela (110) on katkaistusta päästään (112, 113) vedettävissä telankannatinradan (201) ohjaamana liukuvasti telankannatinradalle (201) ja siitä pois, tunnettu siitä, että kytkentäkitkarulla (500) on sovitettu liikkuvasti telin (101) renkaiden (103, 105) väliseen tilaan, renkaiden (103, 105) yläpuolelle, telan (110) kiristämiseksi, joka kytkentäkitkarulla (500) on tuettu päistään pyörivästi telankannatinrataan (201) telankiristysmekanismin (510) avulla, joka telankiristysmekanismi (510) käsittää kytkentäkitkarullan (500) molemmissa päissä ensimmäisen tukivarren (516), joka kytkee kytkentäkitkatrullan (500) ajoneuvon runkoon tai telankannatinrataan (201) kiinteästi kiinnitettyyn ensimmäiseen tukiosaan (515) ja toisen tukivarren (517), joka kytkee kytkentäkitkarullan (500) telankannatinrataan (201) liikkuvasti tuettuun toiseen tukiosaan (520), ensimmäisen tukivarren (516) ja toisen tukivarren (517) molempien päiden kiinnityspisteiden muodostuessa nivelpisteistä, jolloin toisen tukiosan (520) liikuttaminen telankannatinradan (201) pituussuuntaisesti liikuttaa tukivarsien (516, 517) välityksellä kytkentäkitkarullan (500) telaa (110) vasten tai telasta (110) poispäin.
  2. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen telajärjestely (200), jossa telankannatinrata (201) sijaitsee ajoneuvon (100) kuormathan rungon ja telin (101) renkaiden (103,105) yläosan välisessä tilassa.
  3. 3. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen telajärjestely (200), jossa telankannatinradan (201) pituussuunta on yhdensuuntainen ajoneuvon (100) rungon (130) pituussuuntaan (L) nähden.
  4. 4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen telajärjestely (200), jossa telankannatinrata (201) ulottuu ajoneuvon (100) pituussuunnassa (L) telin (101) takarenkaan (105) kohdalta ainakin telin (101) eturenkaan (103) yli kohti ajoneuvon (100) etuosaa.
  5. 5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen telajärjestely (200), jossa telankannatinrata (201) sijaitsee ajoneuvon (100) sivuttaissuunnassa telin (101) renkaiden (103,105) yläpuolella siten, että telankannatinradalle (201) asetetun telan (110) pituussuuntainen keskilinja ja telin (101) renkaiden (103, 105) pituussuuntainen keskilinja ovat samalla pystytasolla.
    20185234 prh 16 -01- 2020
  6. 6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen telajärjestely (200), jossa telankannatinrata (201) koostuu useasta ajoneuvon (100) runkoon (130) kiinnitetystä osasta.
  7. 7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen telajärjestely (200),
    5 jossa telankannatinrata (201) käsittää alaspäin kaartuvan ensimmäisen rataosuuden (210), joka sijaitsee ajoneuvon (100) kulkusuunnassa telin (101) takapuolella.
  8. 8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen telajärjestely (200), jossa telankannatinrata (201) käsittää toisen rataosuuden (220), joka sijaitsee
    10 ajoneuvon (100) kulkusuunnassa telin (101) etupuolella, jossa toisessa rataosuudessa (220) telankannatinradalle (201) asetettu tela (110) on laskettavissa telankannatinrataan (201) nähden alemmalle tasolle.
  9. 9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen telajärjestely (200), joka käsittää lisäksi vetoköydellä (206) varustetun vetolaitteen (205) telan (110)
    15 liikuttamiseksi telankannatinradalla (201).
  10. 10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen telajärjestely (200), joka käsittää lisäksi tukirullan (250) vetoköyden (206) tukemiseksi, joka tukirulla (250) on sovitettu telankannatinradan (201) ensimmäiseen rataosuuteen (210).
    20 11. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen telajärjestely (200), jossa telankiristysmekanismin (510) liikkuva tukiosa (520) käsittää vastakkaisissa päissään kiinnityspisteet (525, 526), johon vetoköysi (206) on kytkettävissä liikkuvan tukiosan (520) liikuttamiseksi telankannatinradan (201) pituussuuntaisesti jompaankumpaan suuntaan.
    25 12. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen telajärjestely (200), jossa kytkentäkitkarullan (500) halkaisija pienenee kytkentäkitkarullan (500) keskiosasta kytkentäkitkarullan (500) päätyjä kohden.
FI20185234A 2018-03-13 2018-03-13 Telilliseen ajoneuvoon asennettava telajärjestely FI128439B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20185234A FI128439B (fi) 2018-03-13 2018-03-13 Telilliseen ajoneuvoon asennettava telajärjestely

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20185234A FI128439B (fi) 2018-03-13 2018-03-13 Telilliseen ajoneuvoon asennettava telajärjestely

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20185234A1 FI20185234A1 (fi) 2019-09-14
FI128439B true FI128439B (fi) 2020-05-15

Family

ID=68542444

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20185234A FI128439B (fi) 2018-03-13 2018-03-13 Telilliseen ajoneuvoon asennettava telajärjestely

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI128439B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20185234A1 (fi) 2019-09-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7232138B2 (en) Wheel-Dolly for vehicle towing and recovery
US5352029A (en) Positively driven elastomeric tracked work vehicle
JP6482557B2 (ja) 移動用トレーラーを減速する減速方法および移動用トレーラー
US20170008441A1 (en) Utility trailer with movable bed
JPS63502018A (ja) ベルト装軌作業車両並びに摩擦駆動地面係合ベルトの緊張方法及び装置
US6101953A (en) Apparatus to facilitate rail transit by motor vehicles
US3860080A (en) Endless track and mounting apparatus therefor
US2661108A (en) Transport trailer
FI128439B (fi) Telilliseen ajoneuvoon asennettava telajärjestely
US20230090076A1 (en) Apparatuses, systems and methods for the transportation of wind turbine blades on roadways
US7625166B2 (en) Multi-function trailer apparatus
US4598783A (en) Traction device for vehicles
US20010028159A1 (en) Vehicular towing apparatus using air lift
CN2885628Y (zh) 汽车轮胎防滑套
US3086483A (en) Rail mounted apparatus for highway vehicles
US4335898A (en) Load shifter assembly for trailers
US8251394B2 (en) Low rider saddle mount
US6164679A (en) Spare wheel assembly for trailers
FI129011B (fi) Ajoneuvon telan kannatinradan kiinnitysjärjestely
US3526289A (en) Load adjusting vehicle for towed trailers
JP4526009B2 (ja) 索条牽引式輸送設備の台車牽引構造
US20080019813A1 (en) EZ load/unload
DE102011083092B3 (de) Gleitschutzvorrichtung für Fahrzeuge
FI129012B (fi) Ajoneuvon telan päiden liitosjärjestely
AU2019264587A1 (en) Method and apparatus for extricating a trapped vehicle

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 128439

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B