FI128120B - Menetelmä, sovitelma ja valutukilaite kahden betonielementin välisen sauman valamiseksi - Google Patents

Menetelmä, sovitelma ja valutukilaite kahden betonielementin välisen sauman valamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI128120B
FI128120B FI20155645A FI20155645A FI128120B FI 128120 B FI128120 B FI 128120B FI 20155645 A FI20155645 A FI 20155645A FI 20155645 A FI20155645 A FI 20155645A FI 128120 B FI128120 B FI 128120B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
joint
concrete
film
casting
casting support
Prior art date
Application number
FI20155645A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20155645A (fi
Inventor
Jouni Rautavuori
Original Assignee
T Mi Rakennuspalvelu Jouni Rautavuori
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by T Mi Rakennuspalvelu Jouni Rautavuori filed Critical T Mi Rakennuspalvelu Jouni Rautavuori
Priority to FI20155645A priority Critical patent/FI128120B/fi
Publication of FI20155645A publication Critical patent/FI20155645A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI128120B publication Critical patent/FI128120B/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04BGENERAL BUILDING CONSTRUCTIONS; WALLS, e.g. PARTITIONS; ROOFS; FLOORS; CEILINGS; INSULATION OR OTHER PROTECTION OF BUILDINGS
    • E04B1/00Constructions in general; Structures which are not restricted either to walls, e.g. partitions, or floors or ceilings or roofs
    • E04B1/02Structures consisting primarily of load-supporting, block-shaped, or slab-shaped elements
    • E04B1/04Structures consisting primarily of load-supporting, block-shaped, or slab-shaped elements the elements consisting of concrete, e.g. reinforced concrete, or other stone-like material
    • E04B1/043Connections specially adapted therefor
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B25HAND TOOLS; PORTABLE POWER-DRIVEN TOOLS; MANIPULATORS
    • B25BTOOLS OR BENCH DEVICES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR, FOR FASTENING, CONNECTING, DISENGAGING OR HOLDING
    • B25B5/00Clamps
    • B25B5/06Arrangements for positively actuating jaws
    • B25B5/10Arrangements for positively actuating jaws using screws
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04GSCAFFOLDING; FORMS; SHUTTERING; BUILDING IMPLEMENTS OR AIDS, OR THEIR USE; HANDLING BUILDING MATERIALS ON THE SITE; REPAIRING, BREAKING-UP OR OTHER WORK ON EXISTING BUILDINGS
    • E04G11/00Forms, shutterings, or falsework for making walls, floors, ceilings, or roofs
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04GSCAFFOLDING; FORMS; SHUTTERING; BUILDING IMPLEMENTS OR AIDS, OR THEIR USE; HANDLING BUILDING MATERIALS ON THE SITE; REPAIRING, BREAKING-UP OR OTHER WORK ON EXISTING BUILDINGS
    • E04G23/00Working measures on existing buildings
    • E04G23/02Repairing, e.g. filling cracks; Restoring; Altering; Enlarging
    • E04G23/0203Arrangements for filling cracks or cavities in building constructions

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • On-Site Construction Work That Accompanies The Preparation And Application Of Concrete (AREA)

Abstract

Tässä julkaisussa on esitetty menetelmä, sovitelma ja valutukilaite kahden betonielementin välisen sauman valamiseksi paikallavaluna. Menetelmä ja sovitelma käsittävät kalvon (24A) asettamisen kahden betonielementin (A, B) välisen sauman (22) reunalle, tasaisen puristuksen (P) muodostamisen kalvon (24A) saumasta (22) katsoen vastakkaiselle pinnalle, betonimassan (26) tuomisen saumaan, ja betonimassan (26) riittävästi kovetuttua, tasaisen puristuksen (P) ja kalvon (24A) poistamisen. Tasaisen puristuksen (P) aikaansaamiseksi voidaan käyttää valutukea ja valutukilaitetta, jotka on myös esitetty tässä julkaisussa. Menetelmän, sovitelman ja valutukilaitteen avulla voidaan valaa valmis sauma, jonka mainitun kalvon puoleinen reunapinta ei tarvitse lisäkäsittelyä.

Description

TEKNIIKAN ALA
Keksintö koskee yleisesti betonirakentamista. Erityisesti keksintö liittyy beto5 nielementtien välisen sauman paikallavaluun.
KEKSINNÖN TAUSTA
Betonirakentaminen on yleinen tapa rakentaa kaiken kokoisia rakennuksia. Rakennusten osat voidaan rakentaa joko valamalla osat rakennuspaikalla tai vaihtoehtoisesti käyttämällä esivalettuja betonielementtejä, jotka valmistetaan 10 muualla ja tuodaan rakennustyömaalle esim, rekoilla.
Betonielementit ovat rakennustyömaalle tuotavia valmiita elementtejä, joista rakennusta aletaan rakentaa. Tyypillisesti betonielementit ovat tietyn levyisiä, esim. 1200 millimetriä. Tällöin myös rakennuksen eri osien tulisi edullisesti olla 1200 millimetrin kerrannaisia.
Käytännössä suunnitelmaa, jossa rakennusten osat olisivat tarkasti esim. 1200 millimetrin kerrannaisia, on kuitenkin hankala toteuttaa. Tämä ei yleensä ole tarkoituksen mukaistakaan, koska betonielementtien mitoissakin on jonkinlaiset toleranssit. Ainakin osaan betonielementeistä valmistetun betonielementtiseinän, -lattian, -välikaton tai -katon tai betonielementtikentän reunoihin tai be20 tonielementtien väliseen saumaan voi jäädä, ja usein jääkin tai jätetään, rakoja. Nämä saumat täytetään myöhemmin betonilla paikallavalutyönä.
Nykytekniikan mukainen ratkaisu betonielementtien välisen sauman valamiseksi on, että sauman päälle kiinnitettään pelkkä lauta tai vanerilevy, joiden poistaminen valun jälkeen on työlästä, rikkoo laudan tai levyn, ja jättää seinään 25 rumat jäljet. Valun jälkeen sauman siistiminen on tarpeen esim, pilkkaamalla.
Tämä ylimääräinen työvaihe on aikaa kuluttava ja aiheuttaa lisäkustannuksia.
Edellä esitetyn perusteella on tarve kehittää kehittyneempi ratkaisu betonielementtien väliin tai reunoille tehtävien valusaumojen valmistamiseksi nykyisissä ratkaisuissa esiintyvien ongelmien ratkaisemiseksi. Erityisesti olisi edullista ke30 hittää menetelmä ja laite, jonka rakenne on yksinkertainen ja aikaansaa käytettäessä siistin valusauman pinnan, jota ei enää erikseen tarvitse piikata, täten poistaen yhden työvaiheen kokonaan.
20155645 prh 21 -03- 2019
KEKSINNÖN YHTEENVETO
Keksinnön eräänä tavoitteena on esittää menetelmä, järjestely ja laite betonielementtien välisen sauman valamiseksi. Keksinnön eräänä toisena tavoitteena on, että menetelmä, sovitelma ja valutukilaite mahdollistavat kahden be5 tonielementin välisen sauman valamisen paikallavalaen siten, että sauman pinta ei vaadi lisätyöstämistä esim, pilkkaamalla.
Keksintö koskee itsenäisissä patenttivaatimuksissa 1 ja 3 määriteltyjä menetelmiä, itsenäisissä patenttivaatimuksissa 5 ja 9 määriteltyjä sovitelmia ja itsenäisessä patenttivaatimuksessa 13 määriteltyä valutukilaitteen käyttöä.
Keksinnön tavoitteet saavutetaan itsenäisissä vaatimuksissa esitetyillä menetelmällä, sovitelmalla ja valutukilaitteen käytöllä.
Erään ensimmäisen näkökulman mukaisesti keksintö on menetelmä kahden pituus- ja leveyssuunnassa samansuuntaisen, samassa pituus- ja leveyssuuntaisessa tasossa olevan, leveyssuunnassa vierekkäisen betonielementin väli15 sen sauman valamiseksi. Ensimmäinen betonielementti ja toinen betonielementti käsittää ensimmäiset ja toiset kylkipinnat, jotka kylkipinnat ovat pituusja paksuussuuntaisia, ensimmäiset ja toiset päädyt jotka päädyt ovat leveys-ja paksuussuuntaisia, sekä ensimmäiset ja toiset sivupinnat, jotka sivupinnat ovat pituus-ja leveyssuuntaisia. Betonielementit on järjestetty siten, että ensimmäi20 set sivupinnat ovat samassa tasossa. Mainittu sauma on vastakkain toisiinsa nähden olevien ensimmäisen betonielementin toisen kylkipinnan ja toisen betonielementin ensimmäisen kylkipinnan väliin jäävä mainittujen kylkipintojen määrittämä tila. Mainitun sauman pituus-ja leveyssuunnat ovat betonielementtien pituus- ja leveyssuuntien kanssa samansuuntaiset. Mainittu sauma käsit25 tää ensimmäisen reunapinnan, joka on olennaisesti samassa tasossa betonielementtien ensimmäisten sivupintojen kanssa. Menetelmä käsittää ensimmäisen kalvon asettamisen ainakin osalle mainitun sauman ensimmäistä reunapintaa. Ensimmäinen kalvo käsittää sauman puoleisen pinnan ja saumasta poispäin suuntautuvan pinnan. Menetelmä käsittää myös säädettävällä, mo30 lempiin betonielementteihin kiinnitetyllä valutukilaitteella tasaisen puristuksen muodostamisen valutuen välityksellä ainakin koko mainitun sauman ensimmäistä reunapintaa peittävän ensimmäisen kalvon saumasta poispäin suuntautuvan pinnan osaan, joka mainittu ensimmäisen kalvon pinnan osa koostuu sauman ensimmäisen reunapinnan kohdalla olevasta koko osasta. Lisäksi
20155645 prh 21 -03- 2019 menetelmä käsittää betonimassan tuomisen mainittuun saumaan ja mainitun tasaisen puristuksen ja mainitun ensimmäisen kalvon poistamisen betonimassan riittävästi kovetuttua betoniksi.
Betonielementin eri suunnilla tarkoitetaan tässä seuraavaa. Paksuussuunta on pituus- ja leveyssuuntia pienempi. Pituussuunta betonielementillä on tyypillisesti suurempi kuin leveyssuunta. Betonielementeissä voi olla nostolenkkejä, joiden avulla elementit voidaan esim, nostaa paikoilleen, ja jotka ovat tyypillisesti sijoitettu elementtien päätyihin, mutta voivat olla muuallakin. Ontelolaatat ovat betonielementtejä, joissa on pitkittäissuuntaisia ontelolta.
Kalvolla tässä tarkoitetaan rakennetta, joka on muodoltaan pituus- ja leveyssuunnassa huomattavasti paksuussuuntaa suurempi. Paksuus on olennaisesti sama kaikkialla kalvossa. Kalvo on joustavaa ja se voi olla myös venyvää materiaalia. Kalvo voi koostua yhdestä materiaalista tai voi myös käsittää useita eri materiaalista koostuvia kerrosta. Kerroksilla voi olla keskenään erilaisia 15 ominaisuuksia, esim, eri tiheyksiä.
Tasainen puristus tarkoittaa tässä sitä, että kalvo pysyy olennaisesti suorana ja tasomaisena, kun betonimassa tuodaan saumaan eikä anna esim, periksi tai paina merkittävästi betonimassaa sauman sisään, aiheuttaen märän betonimassan pinnan muotoutumista saumaan nähden ulkopuolelta katsottuna kove20 raksi tai kuperaksi.
Erään toisen näkökulman mukaisesti keksintö on menetelmä kahden toisiinsa nähden leveys- tai pituussuunnassa kohtisuorassa olevan betonielementin välisen sauman valamiseksi. Ensimmäinen betonielementti ja toinen betonielementti käsittää ensimmäiset ja toiset kylkipinnat, jotka kylkipinnat ovat pituus25 ja paksuussuuntaisia, ensimmäiset ja toiset päädyt, jotka päädyt ovat leveysja paksuussuuntaisia, ja ensimmäiset ja toiset sivupinnat, jotka sivupinnat ovat pituus- ja leveyssuuntaisia. Betonielementit on järjestetty siten, että mainittu sauma on olennaisesti vastakkain toisiaan nähden olevien ensimmäisen betonielementin toisen kylkipinnan, kun betonielementit on järjestetty leveyssuun30 nassa toisiinsa nähden kohtisuorasti, tai ensimmäisen betonielementin ensimmäisen päädyn, kun betonielementit on järjestetty pituussuunnassa toisiinsa nähden kohtisuorasti, ja toisen betonielementin ensimmäisen sivupinnan välissä oleva mainittujen pintojen tai päädyn ja pinnan määrittämä tila. Mainitun sauman leveyssuunta on toisen betonielementin paksuussuunnan kanssa
20155645 prh 21 -03- 2019 samansuuntainen. Mainittu sauma käsittää ensimmäisen reunapinnan, joka on olennaisesti samassa tasossa ensimmäisen betonielementin ensimmäisen sivupinnan kanssa. Menetelmä käsittää ensimmäisen kalvon asettamisen ainakin osalle mainitun sauman ensimmäistä reunapintaa, joka ensimmäinen kalvo 5 käsittää sauman puoleisen pinnan ja saumasta poispäin suuntautuvan pinnan.
Menetelmä käsittää myös säädettävällä, molempiin betonielementteihin kiinnitetyllä valutukilaitteella tasaisen puristuksen muodostamisen valutuen välityksellä ainakin koko mainitun sauman ensimmäistä reunapintaa peittävän ensimmäisen kalvon saumasta poispäin suuntautuvan pinnan osaan, joka mainit10 tu ensimmäisen kalvon pinnan osa koostuu sauman ensimmäisen reunapinnan kohdalla olevasta koko osasta. Lisäksi menetelmä käsittää betonimassan tuomisen mainittuun saumaan ja mainitun tasaisen puristuksen ja mainitun ensimmäisen kalvon poistamisen betonimassan riittävästi kovetuttua betoniksi.
Erään kolmannen näkökulman mukaisesti keksintö on sovitelma kahden pi15 tuus-ja leveyssuunnassa samansuuntaisen, samassa pituus-ja leveyssuuntaisessa tasossa olevan, leveyssuunnassa vierekkäisen betonielementin välisen sauman valamiseksi. Ensimmäinen betonielementti ja toinen betonielementti käsittää ensimmäiset ja toiset kylkipinnat, jotka kylkipinnat ovat pituusja paksuussuuntaisia, ensimmäiset ja toiset päädyt, jotka päädyt ovat leveys20 ja paksuussuuntaisia, sekä ensimmäiset ja toiset sivupinnat, jotka sivupinnat ovat pituus- ja leveyssuuntaisia. Betonielementit on järjestetty siten, että ensimmäiset sivupinnat ovat samassa tasossa. Mainittu sauma on vastakkain toisiinsa nähden olevien ensimmäisen betonielementin toisen kylkipinnan ja toisen betonielementin ensimmäisen kylkipinnan väliin jäävä mainittujen kylki25 pintojen määrittämä tila, ja jonka mainitun sauman pituus- ja leveyssuunnat ovat betonielementtien pituus- ja leveyssuuntien kanssa samansuuntaiset. Mainittu sauma käsittää ensimmäisen reunapinnan, joka on olennaisesti samassa tasossa betonielementtien ensimmäisten sivupintojen kanssa. Sovitelma käsittää ensimmäisen kalvon, joka asetetaan ainakin osalle mainitun sau30 man ensimmäistä reunapintaa, joka ensimmäinen kalvo käsittää sauman puoleisen pinnan ja saumasta poispäin suuntautuvan pinnan. Sovitelma käsittää myös valutuen tasaisen puristuksen muodostamiseksi ainakin koko mainitun sauman ensimmäistä reunapintaa peittävän ensimmäisen kalvon saumasta poispäin suuntautuvan pinnan osaan, joka mainittu ensimmäisen kalvon pin35 nan osa koostuu sauman ensimmäisen reunapinnan kohdalla olevasta koko osasta. Valutuki on asetettu siten, että ensimmäinen kalvo jää valutuen ja mai5
20155645 prh 21 -03- 2019 nitun sauman väliin. Sovitelma käsittää lisäksi säädettävän, molempiin betonielementteihin kiinnitetyn valutukilaitteen, jolla valutukeen kohdistetaan voima, joka valutuen välityksellä muodostaa mainitun tasaisen puristuksen. Sovitelma käsittää myös betonimassan, joka tuodaan mainittuun saumaan ja, jonka 5 betonimassan riittävästi kovetuttua se muuttuu betoniksi muodostaen valetun sauman.
Valutuki on edullisesti jäykkäkappale, jonka avulla kalvon ainakin toisen pinnan osaan voidaan kohdistaa tasainen puristus. Valutuen vähintään toinen pinta on edullisesti tasomainen ja, käytettäessä, samansuuntainen sauman pintaan 10 nähden. Valutuki voi olla esim, lauta tai lankku tai vanerilevy.
Valutukilaite voi olla edullisesti betonielementteihin kiinnitettävä puristin tai esim, katon ja lattian väliin pingotettu lauta tai lautoja tai säädettävä tuki.
Erään neljännen näkökulman mukaisesti keksintö on sovitelma kahden toisiinsa nähden leveys- tai pituussuunnassa kohtisuorassa olevan betonielementin 15 välisen sauman valamiseksi. Ensimmäinen betonielementti ja toinen betonielementti käsittää ensimmäiset ja toiset kylkipinnat, jotka kylkipinnat ovat pituus- ja paksuussuuntaisia, ensimmäiset ja toiset päädyt, jotka päädyt ovat leveys- ja paksuussuuntaisia, ja ensimmäiset ja toiset sivupinnat, jotka sivupinnat ovat pituus- ja leveyssuuntaisia. Betonielementit on järjestetty siten, että 20 mainittu sauma on olennaisesti vastakkain toisiaan nähden olevien ensimmäisen betonielementin toisen kylkipinnan, kun betonielementit on järjestetty leveyssuunnassa toisiinsa nähden kohtisuorasi!, tai ensimmäisen betonielementin ensimmäisen päädyn, kun betonielementit on järjestetty pituussuunnassa toisiinsa nähden kohtisuorasi!, ja toisen betonielementin ensimmäisen sivupin25 nan välissä oleva mainittujen pintojen tai päädyn ja pinnan määrittämä tila.
Mainitun sauman leveyssuunta on toisen betonielementin paksuussuunnan kanssa samansuuntainen. Mainittu sauma käsittää ensimmäisen reunapinnan, joka on olennaisesti samassa tasossa ensimmäisen betonielementin ensimmäisen sivupinnan kanssa. Sovitelma käsittää ensimmäisen kalvon, joka ase30 tetaan ainakin osalle mainitun sauman ensimmäistä reunapintaa, joka ensimmäinen kalvo käsittää sauman puoleisen pinnan ja saumasta poispäin suuntautuvan pinnan. Sovitelma käsittää myös valutuen tasaisen puristuksen muodostamiseksi ainakin koko mainitun sauman ensimmäistä reunapintaa peittävän ensimmäisen kalvon saumasta poispäin suuntautuvan pinnan osaan, joka 35 mainittu ensimmäisen kalvon pinnan osa koostuu sauman ensimmäisen reu6
20155645 prh 21 -03- 2019 napinnan kohdalla olevasta koko osasta. Valutuki on asetettu siten, että ensimmäinen kalvo jää valutuen ja mainitun sauman väliin. Sovitelma käsittää lisäksi säädettävän, molempiin betonielementteihin kiinnitetyn valutukilaitteen, jolla valutukeen kohdistetaan voima, joka valutuen välityksellä muodostaa 5 mainitun tasaisen puristuksen. Lisäksi sovitelma käsittää betonimassan, joka tuodaan mainittuun saumaan ja, jonka betonimassan riittävästi kovetuttua se muuttuu betoniksi muodostaen valetun sauman.
Erään viidennen näkökulman mukaisesti keksintö on valutukilaitteen käyttö ensimmäisen, toisen, kolmannen tai neljännen näkökulman mukaisessa mene10 telmässä tai sovitelmassa, joka valutukilaite käsittää säädettävän tukiosan, joka käsittää tuen ja säätöosan. Säätöosa käsittää ensimmäisen ja toisen pään. Tukiosa on kiinnitetty säätöosan ensimmäiseen päähän. Valutukilaite käsittää myös runko-osan, joka käsittää rungon ja kiinnitysosan. Kiinnitysosa on kiinnitettynä runkoon, johon säätöosa on järjestetty kiinnitettäväksi. Valutukilaite kä15 sittää myös kiinnitysvälineet runko-osan kiinnittämiseksi betonielementteihin.
Kiinnitysvälineet runko-osan kiinnittämiseksi betonielementteihin ovat betoniruuveja.
Alan ammattilaiselle on selvää, että rakennuksissa pituus-ja leveyssuunnassa samansuuntaiset, samassa pituus- ja leveyssuuntaisessa tasossa olevat ja le20 veyssuunnassa vierekkäiset betonielementit eivät välttämättä ole täydellisesti samansuuntaisia eivätkä samassa tasossa vaan voivat poiketa termien tarkoista, matemaattisista määritelmistä. Lisäksi alan ammattimiehelle on selvää, että toisiinsa nähden leveys- tai pituussuunnassa kohtisuorassa olevat betonielementit eivät myöskään välttämättä ole täysin kohtisuorassa vaan voivat poiketa 25 termin tarkasta, matemaattisesta määritelmästä.
Alan ammattimiehelle on myös selvää, että vaikka betonielementtien jotkin pinnat voivat olla hyvinkin tasomaisia, eivät ne välttämättä ole aina kokonaan ja täysin tasomaisia pintoja, vaan voivat sisältää mm. ulokkeita tai erilaisia betonielementin pinnassa olevia muotoja.
KUVIOIDEN LYHYT SELOSTUS
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti. Selostuksessa viitataan oheisiin piirustuksiin, joista
20155645 prh 21 -03- 2019
Kuvio 1 esittää kahta pituus- ja leveyssuunnassa samansuuntaiset, samassa pituus- ja leveyssuuntaisessa tasossa olevat ja leveyssuunnassa vierekkäiset betonielementit betonielementtiä;
Kuvio 2 esittää kahden pituus- ja leveyssuunnassa samansuuntaisten, samassa pituus- ja leveyssuuntaisessa tasossa olevien ja leveyssuunnassa vierekkäisten betonielementtien välissä olevan sauman valamiseksi tarkoitetun menetelmän vaiheita;
Kuvio 3 esittää kahta toisiinsa nähden toisiinsa nähden leveys- tai pituussuunnassa kohtisuorassa olevaa betonielementtiä;
Kuvio 4 esittää kahden toisiinsa nähden toisiinsa nähden leveys- tai pituussuunnassa kohtisuorassa olevan betonielementin välissä olevan sauman valamiseksi tarkoitetun menetelmän vaiheita;
Kuvio 5 esittää sovitelmaa kahden vierekkäisen, samansuuntaisen betonielementin välissä olevan sauman valamiseksi;
Kuvio 6 esittää sovitelmaa kahden ontelolaatan, joista toinen on katkaistu, välissä olevan sauman valamiseksi;
Kuvio 7 esittää sovitelmaa kahden toisiinsa nähden kohtisuorassa olevan betonielementin välissä olevan sauman valamiseksi;
Kuvio 8 esittää sovitelmaa kahden toisiinsa nähden kohtisuorassa olevan betonielementin välissä olevan sauman valamiseksi;
Kuvio 9 esittää keksinnön eräiden suoritusmuotojen mukaisia kahden betonielementin välisissä saumoissa olevia tukirakenteita; ja
Kuvio 10 esittää keksinnön eräiden suoritusmuotojen mukaista valutukilaitetta.
KEKSINNÖN YKSITYISKOHTAINEN SELOSTUS
Kuvio 1 esittää kahta vierekkäistä, samansuuntaista betonielementtiä A, B, joiden olennaisesti vastakkain olevien kylkipintojen A2 ja B1 väliin jää sauma.
Kuviossa 2 on esitetty kahden vierekkäisen, samansuuntaisen betonielementin A, B välisen sauman 22 valamiseen tarkoitetun keksinnön erään suoritusmuodon mukaisen menetelmän vaiheita. Ensimmäisessä vaiheessa kahden beto
20155645 prh 21 -03- 2019 nielementin välissä olevan sauman 22 betonielementtien ensimmäisten sivupintojen A5, B5 puoleiselle reunalle asetetaan 200A ensimmäinen kalvo 24A. Kalvo on edullisesti solumuovia, mutta voi olla myös muusta materiaalista valmistettu kalvo. Ensimmäinen kalvo 24A peittää näin ainakin sauman 22 beto5 nielementtien ensimmäisten sivupintojen A5, B5 puoleisen reunapinnan. Osan saumasta voi peittää mm. pystysuuntaisen seinäelementin pääty tai sivu tai osan reunasta voi peittää myös esim, tukkolaudoitus. Edellä mainittu voi olla kyseessä myös muissa keksinnön suoritusmuodoissa. Tällöin kalvon tarvitsee asettaa ainoastaan sille osalle sauman pintaa, joka jää vapaaksi. Osa kalvosta 10 voi kuitenkin edullisimmin peittää lisäksi ainakin osin toista tai molempia betonielementtien ensimmäisistä sivupinnoista A5, B5.
Kalvon asettamisen 200A jälkeen muodostetaan 200B tasainen puristus P ensimmäisen kalvon 24A betonielementtien väliin jäävästä saumasta 22 katsoen kalvon vastakkaiselle puolelle. Tasainen puristus P muodostetaan ainakin 15 osaan reunan peittävään kalvon pinnan osaan. Seuraavaksi tuodaan 200C saumaan 22 betonimassa 26. Viimeisessä vaiheessa, betonimassan riittävästi kovetuttua betoniksi 28, tasainen puristus P ja ensimmäinen kalvo 24A poistetaan 200D. Puristuksen ja kalvon poistamisen jälkeen sauman 22 pinta jää, edullisimmin, hieman koveraksi, eikä ylimääräistä betonia tarvitse poistaa 20 esim, pilkkaamalla, vaan valettu sauma on valmis.
Tasainen puristus P tarkoittaa sitä, että kalvo pysyy olennaisesti suorana ja tasomaisena, kun betonimassa tuodaan saumaan eikä anna esim, periksi tai paina merkittävästi betonimassaa sauman sisään.
Keksinnön eräissä suoritusmuodoissa mukaisissa menetelmissä sauman teh25 dään kahden vierekkäisen, samansuuntaisen betonielementin sivupintojen väliin jäävään tilaan. Sauma voi olla vaaka- tai pystysuuntainen, mutta menetelmä ei rajoitu mainitun suuntaisiin saumoihin.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukainen menetelmä voi lisäksi käsittää toisen kalvon 24B asettamisen kahden vierekkäisen, samansuuntaisten beto30 nielementtien välissä olevan sauman 22 betonielementtien toisten sivupintojen
A6, B6 puoleiselle reunalle näin peittäen ainakin osan sauman 22 betonielementtien toisten sivupintojen A5, B5 puoleisen reunapinnasta. Osa kalvosta voi kuitenkin edullisimmin peittää lisäksi ainakin osin toista tai molempia betonielementtien toisista sivupinnoista A6, B6. Toisen kalvon 24B saumasta 22
20155645 prh 21 -03- 2019 katsoen vastakkaiselle pinnalle, eli saumasta 22 poispäin suuntautuvalle pinnalle, muodostetaan tasainen puristus P. Tasainen puristus P muodostetaan ainakin osalle reunan peittävän kalvon pintaa. Tämän jälkeen saumaan 22 tuodaan betonimassa 26, ja betonimassan 26 riittävästi kovetuttua betoniksi 5 28, tasainen puristus P ja toinen kalvo 24B poistetaan. Näin sauman kaksi reunaa muodostuu, edullisimmin, hieman kuperaksi eikä lisätyöstämistä esim, pilkkaamalla tarvita.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisten kahden vierekkäisen, samansuuntaisen betonielementin välinen etäisyys, ja täten myös sauman 22 leveys, 10 on enintään 500 millimetriä. Edullisimmin kahden vierekkäisen, samansuuntaisen betonielementin välinen etäisyys, ja täten myös sauman 22 leveys, on 50 ja 500 millimetrin välissä.
Kuvio 3 esittää kahta toisiinsa nähden kohtisuorassa olevaa betonielementtiä
C, D, joiden olennaisesti vastakkain olevien ensimmäisen betonielementin C 15 toisen kylkipinnan C2 ja toisen betonielementin D ensimmäisen sivupinnan D5 tai, vaihtoehtoisesti, ensimmäisen betonielementin C ensimmäisen päädyn C3 ja toisen betonielementin D ensimmäisen sivupinnan D5 väliin jää sauma. Ensin mainittu tapaus, joka on esitetty Kuvion 3 ylemmässä kuviossa, voi olla esim, kahden pystysuuntaisen, seinärakenteessa käytetyn betonielementin vä20 lisen sauman tapauksessa. Jälkimmäinen tapaus taas voi olla esim, seinäelementin ja välikattoelementin välisen sauman tapauksessa, jota Kuvion 3 alempi kuvio esittää.
Kuvio 4 esittää kahden toisiinsa nähden kohtisuorassa olevan betonielementin
C, D välisen sauman 42 valamiseen tarkoitetun menetelmän vaiheita. Ensim25 mäisessä vaiheessa kahden betonielementin välissä olevan sauman 42 ensimmäisen betonielementin C ensimmäisen sivupinnan C5 puoleiselle reunalle asetetaan 400A ensimmäinen kalvo 24A. Kalvo on edullisesti solumuovia, mutta voi olla muustakin materiaalista valmistettu kalvo, esim, muovikalvo. Ensimmäinen kalvo 24A peittää näin ainakin osan sauman 42 ensimmäisen be30 tonielementin C ensimmäisen sivupinnan C5 puoleisen reunan reunapinnasta.
Osa kalvosta voi kuitenkin edullisimmin peittää lisäksi ainakin osin ensimmäisen betonielementin C ensimmäistä sivupintaa 05.
Kalvon asettamisen 400A jälkeen muodostetaan 400B tasainen puristus P ensimmäisen kalvon 24A betonielementtien väliin jäävästä saumasta 42 katsoen
20155645 prh 21 -03- 2019 kalvon 24A vastakkaiselle pinnalle. Seuraavaksi tuodaan 400C saumaan 42 betonimassa 46. Viimeisessä vaiheessa, betonimassan riittävästi kovetuttua betoniksi 48, tasainen puristus P ja ensimmäinen kalvo 24A poistetaan 400D. Puristuksen ja kalvon poistamisen jälkeen sauman 42 pinta jää, edullisimmin, 5 hieman koveraksi, eikä ylimääräistä betonia tarvitse poistaa esim, pilkkaamalla, vaan valettu sauma on valmis.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukainen menetelmä voi lisäksi käsittää toisen kalvon 24B asettamisen kahden toisiinsa nähden kohtisuorassa olevien betonielementtien välissä olevan sauman 42 ensimmäisen betonielementin C 10 toisen sivupinnan C6 puoleiselle reunalle näin peittäen ainakin osan sauman ensimmäisen betonielementin toisen sivupinnan C5 puoleista reunapinnasta. Osa kalvosta voi kuitenkin edullisimmin peittää lisäksi ainakin osin ensimmäisen betonielementin C toista sivupintaa C6. Toisen kalvon 24B saumasta katsoen vastakkaiselle pinnalle muodostetaan tasainen puristus P. Tämän jälkeen saumaan 42 tuodaan betonimassa 46, ja betonimassan 46 riittävästi kovetuttua betoniksi 48, tasainen puristus P ja toinen kalvo 24B poistetaan.
Näin sauman kaksi reunaa muodostuu, edullisimmin, hieman kuperaksi eikä lisätyöstämistä esim, pilkkaamalla tarvita.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisten kahden toisiinsa nähden kohti20 suorassa olevan betonielementin C, D välinen etäisyys, ja täten myös sauman leveys, on enintään 500 millimetriä. Edullisimmin kahden toisiinsa nähden kohtisuorassa olevan betonielementin välinen etäisyys, ja täten myös sauman 42 leveys, on 50 ja 500 millimetrin välissä.
Keksinnön eräiden suoritusmuotojen mukaiset betonielementit voivat olla mas25 siivi-, ontelo-, kuori- tai sandwich-betonielementtejä. Sandwich-betonielementti koostuu betonisesta sisä- ja ulkokuoresta ja niiden välissä olevasta lämmöneristeestä, esim, villa, styroksi tai polyuretaani.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan edellä mainituissa menetelmien suoritusmuodoissa voi käyttää tasaisen puristuksen aikaansaamiseksi jonkin patenttivaatimuksen 13-21 mukaista valutukilaitetta tai valutukilaitteita.
Kuvio 5 esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaista sovitelmaa kahden vierekkäisen, samansuuntaisen betonielementin A, B välisen sauman 22 valamiseksi. Sovitelmassa sauman 22 betonielementtien ensimmäisten sivupintojen puoleiselle reunalle asetetaan ensimmäinen kalvo 24A, jonka saumasta
20155645 prh 21 -03- 2019 katsoen vastakkaiselle puolelle luodaan tasainen puristus P käyttämällä valutukea 56A. Kalvo on edullisesti solumuovia, mutta voi olla muustakin materiaalista valmistettu kalvo, esim, muovikalvo. Valutuki 56A asetetaan siten, että ensimmäinen kalvo 24A jää valutuen 56A ja sauman 22 betonielementtien en5 simmäisten A5, B5 sivupintojen puoleisen reunan väliin. Valutuki 56A voi olla esim, lauta, lankku, vanerilevy, keraaminen kappale tai metallikappale. Valutukeen 56A kohdistetaan voima F käyttäen valutukilaitetta 58. Valutukilaite voi olla edullisesti betonielementteihin kiinnitettävä puristin tai esim, katon ja lattian väliin pingotettu lauta tai lautoja tai säädettävä tuki.
Erään suoritusmuodon mukaan sovitelmassa käytetty valutukilaite voi olla jonkin patenttivaatimuksen 13-21 mukainen valutukilaite. Eräitä keksinnön suoritusmuotojen mukaisia valutukilaitteita on esitetty Kuviossa 10.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisessa sovitelmassa voidaan sauman betonielementtien toisten sivupintojen A6, B6 puoleiselle reunalle asettaa 15 toinen kalvo 24B, johon myös voidaan kohdistaa tasainen puristus P valutukea 56Aja valutukilaitetta 58 käyttäen.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisessa sovitelmassa voidaan valutuen 56A ja valutukilaitteen 58 välissä voidaan käyttää ainakin kahta lisätukikappaletta 56B. Lisätukikappaleita 56B hyödyntämällä valutukilaitteen 58 valutukeen 20 56A kohdistama voima F voidaan jakaa ainakin kahteen eri kohtaan, näin mahdollistaen tasaisemman puristuksen. Tällainen tilanne voi erityisesti olla leveiden saumojen tapauksessa.
Keksinnön eräiden suoritusmuotojen mukaiset betonielementit voivat olla katkaistuja betonielementtejä. Ontelolaattojen tapauksessa (Kuvio 6) katkaisu on 25 edullisesti toteutettu ontelon kohdalta, jolloin katkaistun ontelolaatan sivupinta on tyypillisesti erilainen kuin kokonaisen ontelolaatan. Keksinnön eräiden suoritusmuotojen mukaisia menetelmiä, sovitelma ja valutukilaitteita voidaan käyttää myös katkaistujen betonielementtien, myös ontelolaattojen, tapauksessa. Tällaisissa tilanteissa voi toinen betonielementti olla katkaistu tai vaihtoehtoi30 sesti molemmat. Vaikka Kuviossa 6 on esitetty kaksi vierekkäistä, samansuuntaista betonielementtiä, voi vastaava tilanne (ontelolaatat ja/tai ainakin yksi katkaistu betonielementti) olla myös kahden toisiinsa nähden kohtisuorassa olevan betonielementin tapauksessa.
20155645 prh 21 -03- 2019
Keksinnön eräissä suoritusmuodoissa sauman valaminen tehdään vaakatasossa olevien, esim, välikatossa käytettyjen, betonielementtien väliin jäävään tilaan. Tällöin valettu sauma on vaakatasossa oleva vaakasauma. Vaakasauma on myös tilanteessa, jossa sauma on kahden samansuuntaisen, vierekkäi5 sen seinäelementin välissä. Vaakasauma on myös toisiinsa nähden kohtisuorassa olevan betonielementin välissä, joista toinen on esim, seinärakenteessa käytettyjä toinen esim, välikatossa käytetty betonielementti. Toisaalta eräissä toisissa suoritusmuodoissa sauman valaminen tehdään pystytasossa olevien, esim, seinärakenteissa käytettyjen, betonielementtien väliin jäävään tilaan.
Tällöin valettu sauma on pystytasossa oleva pystysauma.
Kuvio 7 esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaista sovitelmaa kahden toisiinsa nähden kohtisuorassa olevan betonielementin C, D välisen sauman 42 valamiseksi. Sovitelmassa sauman 42 ensimmäisen betonielementin C ensimmäisen sivupinnan C5 puoleiselle reunalle asetetaan ensimmäinen kalvo 15 24A, jonka saumasta 42 katsoen vastakkaiselle puolelle luodaan tasainen puristus P käyttämällä valutukea 56A. Valutuki 56A asetetaan siten, että ensimmäinen kalvo 24Ajää valutuen 56Aja sauman 42 ensimmäisen betonielementin ensimmäisen sivupinnan C5 puoleisen reunan väliin. Valutuki 56A voi olla esim, lauta, lankku, vanerilevy, keraaminen kappale tai metallikappale. Valutu20 keen 56A kohdistetaan voima F käyttäen valutukilaitetta 58. Valutukilaite voi olla edullisesti betonielementteihin kiinnitettävä puristin tai esim, katon ja lattian väliin pingotettu lauta tai lautoja tai säädettävä (hydraulinen) asennustuki.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisessa sovitelmassa voidaan sauman 42 ensimmäisen betonielementin toisen sivupinnan C6 puoleiselle reunalle 25 asettaa toinen kalvo 24B, johon myös voidaan kohdistaa tasainen puristus P valutukea 56Aja valutukilaitetta 58 käyttäen. Tässäkin suoritusmuodossa voidaan käyttää ainakin kahta lisätukikappaletta 56B valutuen 56A ja valutukilaitteen 58 välissä.
Keksinnön eräissä suoritusmuodoissa kalvo ja tasainen puristus luodaan vain 30 yhdelle betonielementtien väliin jäävän sauman reunalle, jolloin toiselle puolella voidaan tai sinne täytyy asettaa jokin muu tuki, esim, tukkolaudoitus, lauta tai vanerilevy.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisessa sovitelmassa, jossa kahden betonielementin välinen sauma on pituussuunnassa niin pitkä, että yhdellä valu13
20155645 prh 21 -03- 2019 tukilaitteella ei kalvoon pystytä järjestämään riittävän tasaista puristusta, voidaan käyttää useita valutukilaitteita. Valutukilaitteet voidaan asettaa sauman alueelle tietyn etäisyyksin toisistaan, esim, metrin tai puolentoista metrin välein ja täten pystytään tuottamaan tasainen puristus betonielementtien väliin jäävän 5 sauman reunalle asetettuun kalvoon tai reunoille asetettuihin kalvoihin.
Kuviossa 9 on esitetty keksinnön eräiden suoritusmuotojen mukaisessa menetelmässä tai sovitelmassa oleva betonielementtien väliin jäävässä saumassa olevia tukirakenteita. Betonielementteihin voi olla järjestettynä lenkkejä 91. Lenkit 91 on järjestetty siten, että ne jäävät betonielementtien väliin jäävään 10 valettavaan saumaan 22, 42. Lenkit 91 voivat olla vaijeri lenkkejä tai teräsharjalenkkejä. Betonielementtien toisiinsa kiinnittämiseksi betonielementit voidaan järjestää siten, että lenkkien 91 kautta voidaan asettaa harjateräs 92. Tällöin asetettu harjateräs 92 on myös betonielementtien väliin jäävässä saumassa. Tällainen kiinnitys voidaan järjestää sekä toisiinsa nähden kohtisuorassa ole15 vien että kahden vierekkäisen, samansuuntaisen betonielementin väliin. Kuvion 9 alimmassa kuviossa on esitetty betonielementtien välisessä saumassa 42 oleva raudoituslenkki 93, joka voidaan kiinnittää ensimmäisessä betonielementissä olevaan harjateräkseen 94 kiinnitysvälineillä esim, rautalangalla.
Kuviossa 10 on esitetty keksinnön eräiden suoritusmuotojen mukaisia valutuki20 laitteita, joita voidaan käyttää keksinnön mukaisissa menetelmissä ja sovitelmissa. Valutukilaitteet käsittävät säädettävän tukiosan, joka käsittää tuen 100 ja säätöosan 101, joka käsittää ensimmäisen ja toisen pään. Tukiosan tuki 100 on kiinnitetty säätöosan 101 ensimmäiseen päähän. Kyseessä olevan suoritusmuodon mukainen valutukilaite käsittää runko-osan, joka käsittää rungon 25 102 ja kiinnitysosan 103. Tukiosan säätöosa 101 on järjestetty kiinnitettäväksi runko-osan kiinnitysosaan 103, joka on kiinnitetty runkoon 102. Valutukilaite käsittää myös kiinnitysvälineet 106 rungon 102 kiinnittämiseksi betonielementteihin. Kiinnitysvälineet voivat olla esim, betoniruuveja, -nauloja tai -ankkureita. Betonielementtiin voidaan esim, betoniruuvien kiinnittämiseksi järjestää tulp30 pia. Tulpat voivat olla esim, muovi- tai metallitulppia.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisen valutukilaitteen runko-osa on järjestetty siten, että kiinnitysvälineet ovat kiinnitettävissä olennaisesti samansuuntaisiin ja/tai samassa tasossa oleviin betonielementtipintoihin.
20155645 prh 21 -03- 2019
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisen valutukilaitteen runko on IImuotoinen. Tämä mahdollistaa valutukilaitteen kiinnittämisen kahteen samassa tasossa olevaan betonielementtipintaan, kuten Kuvion 10 ylimmässä kuviossa on esitetty.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisen valutukilaitteen runko-osa on järjestetty siten, että kiinnitysvälineet ovat kiinnitettävissä olennaisesti toisiinsa nähden kohtisuorassa oleviin betonielementtipintoihin.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisen valutukilaitteen runko on Umuotoinen, jossa toinen sakara on pidempi kuin toinen. Tämä mahdollistaa va10 lutukilaitteen kiinnittämisen kahden kohtisuorasi! toisiinsa nähden olevan betonielementin ulkokulmaan, tapauksessa, jossa betonielementit on järjestetty kuten Kuvion 10 keskimmäisessä kuviossa esitetyn kaltaisesti.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisen valutukilaitteen runko on Lmuotoinen. Tämä mahdollistaa valutukilaitteen kiinnittämisen kahteen toisiinsa 15 nähden kohtisuorassa olevaan betonielementtipintaan. Tällainen tilanne voi olla esim, kahden kohtisuorassa toisiinsa nähden olevan betonielementin tapauksessa, kuten Kuvion 10 alimmassa kuviossa on esitetty. Valutukilaitetta, jossa on L-muotoinen runko, voidaan myös käyttää lähellä betonielementtien kulmaa olevan kahden esim, välikatossa käytetyn betonielementin välisen 20 sauman valamisessa. Tällöin sauma ei ole kulmassa, kuten Kuvion 10 alimmassa kuviossa on esitetty, vaan sauma on Kuvion 10 ylimmän kuvion kaltaisessa paikassa, mutta kuitenkin niin lähellä kulmaa, että U-muotoinen runko, joka on tarkoitettu kiinnitettäväksi samassa tasossa oleviin betonielementtipintoihin, ei mahdu tai on vaikeasti käytettävissä.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisen valutukilaitteen säätöosan 101 tuen 100 suhteen vastakkaiseen päähän on järjestetty kiristyskahva 104 ja/tai mutterinvääntimellä kiristettäväksi soveltuva mutterikanta 105.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisen valutukilaitteen rungon 102 ja säätöosan 101 välissä on kiinnitysosa, joka mahdollistaa tuen pyörimisen sää30 toosan suhteen. Säätöosa 101 voi olla esim, kierretanko ja kiinnitysosa 103 kierretankoon sopiva, sisäkierteillä varustettu mutteri, muttereita tai putki.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisen valutukilaitteen tuen 100 ja säätöosan 101 välissä on kiinnitys, joka mahdollistaa tuen 100 kääntymisen 0-30 astetta säätöosan 101 suhteen kohtisuorasta suunnasta ja/tai pyörimisen säätöosan 101 suhteen, esim, kierto- tai pallonivel tai sarana.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisen valutukilaitteen rungon 102 kulmassa tai kulmissa käytetään vahvikkeita 107.
Edellä on kuvattu eräitä keksinnön mukaisia edullisia suoritusmuotoja. Keksintö ei rajoitu juuri kuvattuihin ratkaisuihin, vaan keksinnöllistä ajatusta voidaan soveltaa lukuisilla tavoilla patenttivaatimusten asettamissa rajoissa.

Claims (20)

PATENTTIVAATIMUKSET
1. Menetelmä kahden pituus- ja leveyssuunnassa samansuuntaisen, samassa pituus- ja leveyssuuntaisessa tasossa olevan, leveyssuunnassa vierekkäisen betonielementin (A, B) välisen sauman (22) valamiseksi, jossa ensim5 mäinen betonielementti (A) ja toinen betonielementti (B) käsittää ensimmäiset ja toiset kylkipinnat (A1, B1, A2, B2), jotka kylkipinnat ovat pituus-ja paksuussuuntaisia, ensimmäiset ja toiset päädyt (A3, B3, A4, B4), jotka päädyt ovat leveys- ja paksuussuuntaisia, sekä ensimmäiset ja toiset sivupinnat (A5, B5, A6, B6), jotka sivupinnat ovat pituus- ja leveyssuuntaisia, jossa betonielementit (A, 10 B) on järjestetty siten, että ensimmäiset sivupinnat (A5, B5) ovat samassa tasossa, ja jossa mainittu sauma (22) on vastakkain toisiinsa nähden olevien ensimmäisen betonielementin (A) toisen kylkipinnan (A2) ja toisen betonielementin (B) ensimmäisen kylkipinnan (B1) väliin jäävä mainittujen kylkipintojen määrittämä tila, ja jonka mainitun sauman (22) pituus- ja leveyssuunnat ovat beto15 nielementtien pituus- ja leveyssuuntien kanssa samansuuntaiset, ja jossa mainittu sauma (22) käsittää ensimmäisen reunapinnan, joka on olennaisesti samassa tasossa betonielementtien ensimmäisten sivupintojen (A5, B5) kanssa, jossa menetelmä käsittää ensimmäisen kalvon (24A) asettamisen (200A) ainakin osalle mainitun sauman 20 (22) ensimmäistä reunapintaa, joka ensimmäinen kalvo (24A) käsittää sauman (22) puoleisen pinnan ja saumasta (22) poispäin suuntautuvan pinnan, tunnettu siitä, että menetelmä käsittää säädettävällä, molempiin betonielementteihin (A, B) kiinnitetyllä valutukilaitteella (58) tasaisen puristuksen (P) muodostamisen (200B) valutuen (56A) välityk25 sellä ainakin koko mainitun sauman (22) ensimmäistä reunapintaa peittävän ensimmäisen kalvon (24A) saumasta (22) poispäin suuntautuvan pinnan osaan, joka mainittu ensimmäisen kalvon (24A) pinnan osa koostuu sauman (22) ensimmäisen reunapinnan kohdalla olevasta koko osasta, betonimassan (26) tuomisen (200C) mainittuun saumaan (22), ja
30 mainitun tasaisen puristuksen (P) ja mainitun ensimmäisen kalvon (24A) poistamisen (200D) betonimassan (26) riittävästi kovetuttua betoniksi (28).
20155645 prh 26 -09- 2016
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, jossa mainittu sauma (22) käsittää toisen reunapinnan, joka on olennaisesti samassa tasossa betonielementtien toisten sivupintojen (A6, B6) kanssa, tunnettu siitä, että menetelmä lisäksi käsittää
3. Menetelmä kahden toisiinsa nähden leveys- tai pituussuunnassa kohtisuorassa olevan betonielementin (C, D) välisen sauman (42) valamiseksi,
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, jossa mainittu sauma (42) käsittää toisen reunapinnan, joka on olennaisesti samassa tasossa ensimmäisen betonielementin (C) toisen sivupinnan (C6) kanssa, tunnettu siitä, että menetelmä lisäksi käsittää
5 mainitun sauman (42) toista reunapintaa peittävän toisen kalvon (24B) saumasta (42) poispäin suuntautuvaan pintaan, jossa toinen valutuki (56A) asetetaan siten, että toinen kalvo (24B) jää toisen valutuen (56A) ja mainitun sauman (42) väliin, ja toisen valutukilaitteen (58), jolla toiseen valutukeen (56A) kohdistetaan voima
5 (42) puoleisen pinnan ja saumasta (42) poispäin suuntautuvan pinnan, tunnettu siitä, että sovitelma käsittää valutuen (56A) tasaisen puristuksen (P) muodostamiseksi ainakin koko mainitun sauman (42) ensimmäistä reunapintaa peittävän ensimmäisen kalvon (24A) saumasta (42) poispäin suuntautuvan pinnan osaan, joka mainittu en10 simmäisen kalvon (24A) pinnan osa koostuu sauman (22) ensimmäisen reunapinnan kohdalla olevasta koko osasta, jossa valutuki (56A) on asetettu siten, että ensimmäinen kalvo (24A) jää valutuen (56A) ja mainitun sauman (42) väliin, säädettävän, molempiin betonielementteihin (A, B) kiinnitetyn valutukilaitteen 15 (58), jolla valutukeen (56A) kohdistetaan voima (F), joka valutuen (56A) välityksellä muodostaa mainitun tasaisen puristuksen (P), ja betonimassan (46), joka tuodaan mainittuun saumaan (42) ja, jonka betonimassan riittävästi kovetuttua se muuttuu betoniksi (48) muodostaen valetun sauman.
20 10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että betonielementtien (C, D) välinen etäisyys toisen betonielementin (D) paksuussuunnassa, ja siten mainitun sauman (42) leveys, on enintään 500 millimetriä.
5 toisen kalvon (24B), joka asetetaan ainakin osalle mainitun sauman (22) toista reunapintaa, joka toinen kalvo (24B) käsittää sauman (22) puoleisen pinnan ja saumasta (22) poispäin suuntautuvan pinnan, toisen valutuen (56A) tasaisen puristuksen (P) muodostamiseksi ainakin osaan mainitun sauman (22) toista reunapintaa peittävän toisen kalvon (24B) sau10 masta (22) poispäin suuntautuvaan pintaan, jossa toinen valutuki (56A) asetetaan siten, että toinen kalvo (24B) jää toisen valutuen (56A) ja mainitun sauman (22) väliin, ja toisen valutukilaitteen (58), jolla toiseen valutukeen (56A) kohdistetaan voima (F), joka toisen valutuen (56A) välityksellä muodostaa mainitun tasaisen puris15 tuksen (P) ainakin osaan toisen kalvon (24B) saumasta (22) poispäin suuntautuvaan pintaan.
5. Sovitelma kahden pituus- ja leveyssuunnassa samansuuntaisen, samassa pituus- ja leveyssuuntaisessa tasossa olevan, leveyssuunnassa vierekkäi-
25 sen betonielementin (A, B) välisen sauman (22) valamiseksi, jossa ensimmäinen betonielementti (A) ja toinen betonielementti (B) käsittää ensimmäiset ja toiset kylkipinnat (A1, B1, A2, B2), jotka kylkipinnat ovat pituus- ja paksuussuuntaisia, ensimmäiset ja toiset päädyt (A3, B3, A4, B4), jotka päädyt ovat leveys- ja paksuussuuntaisia, sekä ensimmäiset ja toiset sivupinnat (A5, B5, A
5 toisen kalvon (24B) asettamisen ainakin osalle mainitun sauman (22) toista reunapintaa, joka toinen kalvo (24B) käsittää sauman (22) puoleisen pinnan ja saumasta (22) poispäin suuntautuvan pinnan, tasaisen puristuksen (P) muodostamisen ainakin osaan mainitun sauman (22) toista reunapintaa peittävän toisen kalvon (24B) saumasta (22) poispäin suun10 tautuvaan pintaan, ja mainitun tasaisen puristuksen (P) ja mainitun toisen kalvon (24B) poistamisen betonimassan (26) riittävästi kovetuttua betoniksi (28).
6, 30 B6), jotka sivupinnat ovat pituus- ja leveyssuuntaisia, jossa betonielementit (A,
B) on järjestetty siten, että ensimmäiset sivupinnat (A5, B5) ovat samassa tasossa, jossa mainittu sauma (22) on vastakkain toisiinsa nähden olevien en
20155645 prh 26 -09- 2016 simmäisen betonielementin (A) toisen kylkipinnan (A2) ja toisen betonielementin (B) ensimmäisen kylkipinnan (B1) väliin jäävä mainittujen kylkipintojen määrittämä tila, ja jonka mainitun sauman (22) pituus- ja leveyssuunnat ovat betonielementtien pituus- ja leveyssuuntien kanssa samansuuntaiset, ja jossa mai5 nittu sauma (22) käsittää ensimmäisen reunapinnan, joka on olennaisesti samassa tasossa betonielementtien ensimmäisten sivupintojen (A5, B5) kanssa, jossa sovitelma käsittää ensimmäisen kalvon (24A), joka asetetaan ainakin osalle mainitun sauman (22) ensimmäistä reunapintaa, joka ensimmäinen kalvo (24A) käsittää sauman 10 (22) puoleisen pinnan ja saumasta (22) poispäin suuntautuvan pinnan, tunnettu siitä, että sovitelma käsittää valutuen (56A) tasaisen puristuksen (P) muodostamiseksi ainakin koko mainitun sauman (22) ensimmäistä reunapintaa peittävän ensimmäisen kalvon (24A) saumasta (22) poispäin suuntautuvan pinnan osaan, joka mainittu en15 simmäisen kalvon (24A) pinnan osa koostuu sauman (22) ensimmäisen reunapinnan kohdalla olevasta koko osasta, jossa valutuki (56A) on asetettu siten, että ensimmäinen kalvo (24A) jää valutuen (56A) ja mainitun sauman (22) väliin, säädettävän, molempiin betonielementteihin (A, B) kiinnitetyn valutukilaitteen 20 (58), jolla valutukeen (56A) kohdistetaan voima (F), joka valutuen (56A) välityksellä muodostaa mainitun tasaisen puristuksen (P), ja betonimassan (26), joka tuodaan mainittuun saumaan (22) ja, jonka betonimassan riittävästi kovetuttua se muuttuu betoniksi (28) muodostaen valetun sauman.
25 6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että betonielementtien (A, B) välinen etäisyys leveyssuunnassa, ja siten mainitun sauman (22) leveys, on enintään 500 millimetriä.
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että sovitelma käsittää valutuen (56A) lisäksi ainakin kaksi lisätukiosaa (56B) valutukea 30 (56A) puristavan voiman (F) jakamiseksi ainakin kahteen valutuen (56A) eri kohtaan.
20155645 prh 26 -09- 2016
8. Jonkin patenttivaatimuksen 5-7 mukainen sovitelma, jossa mainittu sauma (22) käsittää toisen reunapinnan, joka on olennaisesti samassa tasossa betonielementtien toisten sivupintojen (A6, B6) kanssa, tunnettu siitä, että sovitelma lisäksi käsittää
9. Sovitelma kahden toisiinsa nähden leveys- tai pituussuunnassa kohtisuorassa olevan betonielementin (C, D) välisen sauman (42) valamiseksi, jossa ensimmäinen betonielementti (C) ja toinen betonielementti (D) käsittää
20 ensimmäiset ja toiset kylkipinnat (C1, D1, C2, D2), jotka kylkipinnat ovat pituus-ja paksuussuuntaisia, ensimmäiset ja toiset päädyt (C3, D3, C4, D4), jotka päädyt ovat leveys- ja paksuussuuntaisia, ja ensimmäiset ja toiset sivupinnat (C5, D5, C6, D6), jotka sivupinnat ovat pituus- ja leveyssuuntaisia, jossa betonielementit (C, D) on järjestetty siten, että mainittu sauma (42) on olennai25 sesti vastakkain toisiaan nähden olevien ensimmäisen betonielementin (C) toisen kylkipinnan (C2), kun betonielementit on järjestetty leveyssuunnassa toisiinsa nähden kohtisuorasi!, tai ensimmäisen betonielementin (C) ensimmäisen päädyn (C3), kun betonielementit on järjestetty pituussuunnassa toisiinsa nähden kohtisuorasi!, ja toisen betonielementin (D) ensimmäisen sivupinnan 30 (D5) välissä oleva mainittujen pintojen tai päädyn ja pinnan määrittämä tila, ja jonka mainitun sauman (42) leveyssuunta on toisen betonielementin (D) paksuussuunnan kanssa samansuuntainen, ja jossa mainittu sauma (42) käsittää ensimmäisen reunapinnan, joka on olennaisesti samassa tasossa ensimmäi
20155645 prh 26 -09- 2016 sen betonielementin (C) ensimmäisen sivupinnan (C5) kanssa,jossa sovitelma käsittää ensimmäisen kalvon (24A), joka asetetaan ainakin osalle mainitun sauman (42) ensimmäistä reunapintaa, joka ensimmäinen kalvo (24A) käsittää sauman
10 että säädettävän tukiosan säätöosan (101) toiseen päähän on järjestetty kahva (104).
10 (F), joka toisen valutuen (56A) välityksellä muodostaa mainitun tasaisen puristuksen (P) ainakin osaan toisen kalvon (24B) saumasta (42) poispäin suuntautuvaan pintaan.
11. Patenttivaatimuksen 9 tai 10 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että sovitelma käsittää valutuen (56A) lisäksi ainakin kaksi lisätukiosaa (56B) valutu-
25 kea (56A) puristavan voiman (F) jakamiseksi ainakin kahteen valutuen (56A) eri kohtaan.
12. Jonkin patenttivaatimuksen 9-11 mukainen sovitelma, jossa mainittu sauma (42) käsittää toisen reunapinnan, joka on olennaisesti samassa tasossa ensimmäisen betonielementin (C) toisen sivupinnan (C6) kanssa, tunnettu sii-
30 tä, että sovitelma lisäksi käsittää
20155645 prh 26 -09- 2016 toisen kalvon (24B), joka asetetaan ainakin osalle mainitun sauman (42) toista reunapintaa, joka toinen kalvo (24B) käsittää sauman (42) puoleisen pinnan ja saumasta (42) poispäin suuntautuvan pinnan, toisen valutuen (56A) tasaisen puristuksen (P) muodostamiseksi ainakin osaan
13. Valutukilaitteen käyttö jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukaisessa menetelmässä tai jonkin patenttivaatimuksen 5-12 mukaisessa sovitelmassa, jossa 15 valutukilaite käsittää säädettävän tukiosan, joka käsittää tuen (100) ja säätöosan (101), jossa säätöosa käsittää ensimmäisen ja toisen pään, ja jossa tukiosa on kiinnitetty säätöosan (101) ensimmäiseen päähän, runko-osan, joka käsittää rungon (102) ja kiinnitysosan (103), joka kiinnitysosa 20 (103) on kiinnitettynä runkoon (102) ja johon (103) säätöosa (101) on järjestetty kiinnitettäväksi, ja jossa valutukilaite (58) on tunnettu siitä, että kiinnitysvälineet (106) runko-osan kiinnittämiseksi betonielementteihin ovat betoniruuveja.
25
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen valutukilaite, tunnettu siitä, että runko (102) on U-muotoinen.
15. Patenttivaatimuksen 13 tai 14 mukainen valutukilaite, tunnettu siitä, että runko-osa on järjestetty siten, että kiinnitysvälineet (106) ovat kiinnitettävissä olennaisesti samassa tasossa oleviin betonielementtipintoihin.
15 toisen kalvon (24B) asettamisen ainakin osalle mainitun sauman (42) toista reunapintaa, joka toinen kalvo (24B) käsittää sauman (42) puoleisen pinnan ja saumasta (42) poispäin suuntautuvan pinnan, tasaisen puristuksen (P) muodostamisen ainakin osaan mainitun sauman (42) toista reunapintaa peittävän toisen kalvon (24B) saumasta (42) poispäin suun20 tautuvaan pintaan, ja mainitun tasaisen puristuksen (P) ja mainitun toisen kalvon (24B) poistamisen betonimassan (46) riittävästi kovetuttua betoniksi (48).
15 jossa ensimmäinen betonielementti (C) ja toinen betonielementti (D) käsittää ensimmäiset ja toiset kylkipinnat (C1, D1, C2, D2), jotka kylkipinnat ovat pituus-ja paksuussuuntaisia, ensimmäiset ja toiset päädyt (C3, D3, C4, D4), jotka päädyt ovat leveys- ja paksuussuuntaisia, ja ensimmäiset ja toiset sivupinnat (C5, D5, C6, D6), jotka sivupinnat ovat pituus- ja leveyssuuntaisia, jossa 20 betonielementit (C, D) on järjestetty siten, että mainittu sauma (42) on olennaisesti vastakkain toisiaan nähden olevien ensimmäisen betonielementin (C) toisen kylkipinnan (C2), kun betonielementit on järjestetty leveyssuunnassa toisiinsa nähden kohtisuorasi!, tai ensimmäisen betonielementin (C) ensimmäisen päädyn (C3), kun betonielementit on järjestetty pituussuunnassa toisiinsa 25 nähden kohtisuorasi!, ja toisen betonielementin (D) ensimmäisen sivupinnan (D5) välissä oleva mainittujen pintojen tai päädyn ja pinnan määrittämä tila, ja jonka mainitun sauman (42) leveyssuunta on toisen betonielementin (D) paksuussuunnan kanssa samansuuntainen, ja jossa mainittu sauma (42) käsittää ensimmäisen reunapinnan, joka on olennaisesti samassa tasossa ensimmäi30 sen betonielementin (C) ensimmäisen sivupinnan (C5) kanssa, jossa menetelmä käsittää, ensimmäisen kalvon (24A) asettamisen (400A) ainakin osalle mainitun sauman (42) ensimmäistä reunapintaa, joka ensimmäinen kalvo (24A) käsittää sauman (42) puoleisen pinnan ja saumasta (42) poispäin suuntautuvan pinnan,
20155645 prh 26 -09- 2016 tunnettu siitä, että menetelmä käsittää säädettävällä, molempiin betonielementteihin (A, B) kiinnitetyllä valutukilaitteella (58) tasaisen puristuksen (P) muodostamisen (400B) valutuen (56A) välityksellä ainakin koko mainitun sauman (42) ensimmäistä reunapintaa peittävän 5 ensimmäisen kalvon (24A) saumasta (42) poispäin suuntautuvan pinnan osaan, joka mainittu ensimmäisen kalvon (24A) pinnan osa koostuu sauman (22) ensimmäisen reunapinnan kohdalla olevasta koko osasta, betonimassan (46) tuomisen (400C) mainittuun saumaan (42), ja mainitun tasaisen puristuksen (P) ja mainitun ensimmäisen kalvon (24A) pois10 tamisen (400D) betonimassan (46) riittävästi kovetuttua betoniksi (48).
16. Patenttivaatimuksen 14 mukainen valutukilaite, tunnettu siitä, että IImuotoisen rungon (102) toinen sakara on pidempi kuin toinen.
17. Patenttivaatimuksen 13 mukainen valutukilaite, tunnettu siitä, että runko (102) on L-muotoinen.
5
18. Jonkin patenttivaatimuksen 13, 16 tai 17 mukainen valutukilaite, tunnettu siitä, että runko-osa on järjestetty siten, että kiinnitysvälineet (106) ovat kiinnitettävissä olennaisesti toisiinsa nähden kohtisuorassa oleviin betonielementtipintoihin.
19. Jonkin patenttivaatimuksen 13-18 mukainen valutukilaite, tunnettu siitä,
20. Jonkin patenttivaatimuksen 13-19 mukainen valutukilaite, tunnettu siitä, että säädettävän tukiosan säätöosan (101) toiseen päähän on järjestetty muttehkanta (105).
FI20155645A 2015-09-08 2015-09-08 Menetelmä, sovitelma ja valutukilaite kahden betonielementin välisen sauman valamiseksi FI128120B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20155645A FI128120B (fi) 2015-09-08 2015-09-08 Menetelmä, sovitelma ja valutukilaite kahden betonielementin välisen sauman valamiseksi

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20155645A FI128120B (fi) 2015-09-08 2015-09-08 Menetelmä, sovitelma ja valutukilaite kahden betonielementin välisen sauman valamiseksi

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20155645A FI20155645A (fi) 2017-03-09
FI128120B true FI128120B (fi) 2019-10-15

Family

ID=58663204

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20155645A FI128120B (fi) 2015-09-08 2015-09-08 Menetelmä, sovitelma ja valutukilaite kahden betonielementin välisen sauman valamiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI128120B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20155645A (fi) 2017-03-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR101250860B1 (ko) 거푸집틀 및 이를 이용한 거푸집 설치방법
US20130180192A1 (en) Apparatus and method for construction of structures utilizing insulated concrete forms
CN108000689B (zh) 带窗框的砼构件用组合模板及其浇筑方法和砼构件
KR101466936B1 (ko) 단열재 시공에 따른 외부 벽체 보강구조 및 방법
KR101422076B1 (ko) 플랫타이 및 이 플랫타이와 비금속제 거푸집틀을 이용한 거푸집 설치방법
EP0593009A1 (en) Improved method and form-work particularly for the realization of columnar elements in concrete
KR100689658B1 (ko) 콘크리트의 이어치기 및 끊어치기를 위한 마감부재
FI116154B (fi) Betonilaataston liikuntasaumajärjestelmä
US20060272268A1 (en) Fireproof precast element with securement structure
FI128120B (fi) Menetelmä, sovitelma ja valutukilaite kahden betonielementin välisen sauman valamiseksi
US11788277B2 (en) Rupture element in concrete structures
JP6089351B1 (ja) 板石パネル、板石パネルセット及び石壁の設置方法
CN106639099B (zh) 植物纤维型保温免拆模板支模体系表面平整度控制方法
WO2018163522A1 (ja) 石壁、板石パネル、板石パネルセット及び石壁の設置方法
JP2010240905A (ja) リブ付きセメント系パネルの製造方法、リブ付きセメント系パネル、および構造物の製造方法
EP1422355B1 (de) Abschalungsplatte sowie Verfahren zu ihrer Herstellung und Befestigung
JPH01223245A (ja) コンクリート壁工法
CN210342451U (zh) 钢筋间距及保护层厚度控制装置
JP2993693B2 (ja) 窯業系押出し板材による型枠工法
KR20160027360A (ko) 외단열 콘크리트 구조물의 시공방법
JP2004176435A (ja) コンクリート用薄鋼板製型枠パネル
JPH11210136A (ja) 筒状打ち込み型枠
TWI790613B (zh) 建築模板頂部與底部之可調式收邊構造
CN215291619U (zh) 用于钢筋混凝土面层加固的外部振捣装置
JP5312276B2 (ja) 腰壁・土間構造

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: RAKENNUSPALVELU RAUTAVUORI OY

FG Patent granted

Ref document number: 128120

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B