FI127619B - Paalukärki ja menetelmä paalukärjen valmistamiseksi - Google Patents

Paalukärki ja menetelmä paalukärjen valmistamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI127619B
FI127619B FI20175086A FI20175086A FI127619B FI 127619 B FI127619 B FI 127619B FI 20175086 A FI20175086 A FI 20175086A FI 20175086 A FI20175086 A FI 20175086A FI 127619 B FI127619 B FI 127619B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
pile
tip
collar
collar portion
concrete
Prior art date
Application number
FI20175086A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20175086L (fi
Inventor
Jorma Leino
Original Assignee
Jorma Leino
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Jorma Leino filed Critical Jorma Leino
Priority to FI20175086A priority Critical patent/FI127619B/fi
Priority to EP18154613.6A priority patent/EP3358086B1/en
Priority to DK18154613T priority patent/DK3358086T3/da
Publication of FI20175086L publication Critical patent/FI20175086L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI127619B publication Critical patent/FI127619B/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02DFOUNDATIONS; EXCAVATIONS; EMBANKMENTS; UNDERGROUND OR UNDERWATER STRUCTURES
    • E02D5/00Bulkheads, piles, or other structural elements specially adapted to foundation engineering
    • E02D5/72Pile shoes
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02DFOUNDATIONS; EXCAVATIONS; EMBANKMENTS; UNDERGROUND OR UNDERWATER STRUCTURES
    • E02D5/00Bulkheads, piles, or other structural elements specially adapted to foundation engineering
    • E02D5/22Piles
    • E02D5/24Prefabricated piles
    • E02D5/30Prefabricated piles made of concrete or reinforced concrete or made of steel and concrete
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02DFOUNDATIONS; EXCAVATIONS; EMBANKMENTS; UNDERGROUND OR UNDERWATER STRUCTURES
    • E02D5/00Bulkheads, piles, or other structural elements specially adapted to foundation engineering
    • E02D5/22Piles
    • E02D5/54Piles with prefabricated supports or anchoring parts; Anchoring piles

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Paleontology (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Piles And Underground Anchors (AREA)

Abstract

Paalukärki (7) maahan iskettävää betonipaalua (1) varten käsittää kaulusosan (7a), jolla on ensimmäinen pää ja toinen pää ja joka on sovitettavissa betonipaalun (1) päähän siten, että se ympäröi paalun (1) betonivalun ulkokehää, kaulusosan (7a) toisen pään ollessa sovitettu sijaitsemaan maahan asennettavassa paalussa (1) lähempänä paalun (1) yläpäätä kuin kaulusosan (7a) ensimmäinen pää, sekä kärkiosan (7b), joka on liitettävissä kaulusosaan (7a) siten, että paalukärjen (7) ollessa liitettynä paaluun (1), kärkiosa (7b) ulottuu kaulusosasta (7a) ulospäin paalun (1) iskusuunnassa. Kaulusosan (7a) ensimmäinen pää ja toinen pää ovat avoimia ja kaulusosa (7a) ja kärkiosa (7b) on muotoiltu siten, että asennettaessa kärkiosa (7b) kaulusosan (7a) toisen pään kautta kaulusosan (7a) sisälle, kärkiosa (7b) tukeutuu ulkopintansa välityksellä kaulusosan (7a) sisäpintaan.

Description

Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen paalukärki. Keksinnön toisena kohteena on toisen itsenäisen patenttivaatimuksen johdanto5 osan mukainen menetelmä paalukärjen valmistamiseksi.
20175086 prh 05 -10- 2018
Keksinnön taustaa
Syväperustuksia tarvitaan usein huonolaatuiselle maaperälle rakennettaessa. Lyöntipaalujen käyttö on yleinen tapa tehdä syväperustuksia. Lyöntipaalutuksessa esivalmistetut paalut isketään maahan käyttäen paalutuskonetta. Paaluja voidaan valmistaa esimerkiksi puusta, teräksestä tai teräsbetonista. Paalujen pituus riippuu maaperän ominaisuuksista ja perustuksilta vaadittavasta kuormankantokyvystä. Mikäli etäisyys maanpinnan ja peruskallion välillä on pieni, paalut voidaan lyödä sellaiseen syvyyteen, että paalujen alapäät ovat peruskalliota vasten. Joissakin tapauksissa paalujen ja ympäröivän maaperän välinen kitka voi olla tarpeeksi suuri riittävän kuormankantokyvyn saavuttamiseksi, jolloin paaluja ei tarvitse iskeä peruskallioon asti.
Mikäli tarvitaan pidempiä paaluja, ne muodostetaan usein lyhyemmistä osioista, jolloin paaluja on helpompi kuljettaa ja käsitellä ja paalutus on mahdollista myös siltojen alla ja muissa sellaisissa paikoissa, joissa maanpinnan yläpuolella oleva vapaa tila on rajoitettu. Paaluosiot voivat muuten olla keskenään identtisiä, mutta alimmaksi maaperään lyötävällä paaluosiolla on yleensä siten muotoiltu ja vahvistettu kärki, että se tunkeutuu helposti maaperään ja kestää iskemisen aiheuttamaa rasitusta. Teräsbetonipaalujen kohdalla käytetään usein alimmaisiin paaluihin liitet25 täviä paalukärkiä. Kun paalut on tarkoitus iskeä peruskallioon asti, käytetään erityisiä kalliokärkiä. Kalliokärki käsittää tyypillisesti kovan kärkiosan, joka on valmistettu esimerkiksi karkaistusta teräksestä. Kalliokärki siirtää paalun kuorman kallioon ja estää kärjen liukumisen. Paalukärki voi käsittää kärkiosaan liitetyn kaulusosion, joka ympäröi betonivalua paalun päässä. Paalukärki voi lisäksi käsittää tartuntaosiot kärjen kiinnittämiseksi paalun betonivaluun. Tunnetuissa paalukärjissä kärkiosa on liitetty kaulusosaan hitsaamalla. Paalukärjet kootaan valmiiksi ja kiinnitetään paaluihin niiden valamisen yhteydessä. Tunnettujen paalukärkien ongelmana on se, että niiden kuljettaminen ja varastoiminen on tilaa vievää.
Julkaisusta GB 191001196 A tunnetaan metallinen paalukärki betonipaalua varten. Paalukärki käsittää kauluksen ja siihen pulteilla tai niiteillä kiinnitetyn kärkiosan.
20175086 prh 05 -10- 2018
Keksinnön lyhyt kuvaus
Keksinnön tavoitteena on tarjota maahan iskettävää betonipaalua varten paalukärki, joka ratkaisee tunnetun tekniikan ongelmia. Paalukärki käsittää kaulusosan, jolla on ensimmäinen pää ja toinen pää ja joka on sovitettavissa betonipaalun päähän siten, että se ympäröi paalun betonivalun ulkokehää, kaulusosan toisen pään ollessa sovitettu sijaitsemaan maahan asennettavassa paalussa lähempänä paalun yläpäätä kuin kaulusosan ensimmäinen pää, sekä kärkiosan, joka on liitettävissä kaulusosaan siten, että paalukärjen ollessa liitettynä paaluun, kärkiosa ulottuu kaulusosasta ulospäin paalun iskusuunnassa. Kaulusosan ensimmäinen pää ja toinen pää ovat avoimia ja kaulusosa ja kärkiosa on muotoiltu siten, että asennettaessa kärkiosa kaulusosan toisen pään kautta kaulusosan sisälle, kärkiosa tukeutuu ulkopintansa välityksellä kaulusosan sisäpintaan. Kaulusosan ja kärkiosan toistensa kanssa kontaktiin tulevat pinnat on muotoiltu siten, että ne käsittävät kaulusosan ensimmäistä päätä kohti suippenevat osiot. Kaulusosa käsittää yhden tai useampia kiinnitysalueita kaulusosan kiinnittämiseksi kärkiosaan. Kek20 sinnön mukaiselle paalukärjelle tunnusomaiset piirteet on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa. Keksinnön toisena tavoitteena on tarjota menetelmä paalukärjen valmistamiseksi maahan iskettävää betonipaalua varten. Keksinnön mukaisen menetelmän tunnusomaiset piirteet on esitetty toisen itsenäisen patenttivaatimuksen tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön mukaisen paalukärjen kaulusosan kiinnitysalueet on muodostettu lyömällä tai puristamalla.
Keksinnön mukainen menetelmä käsittää vaiheet, joissa muodostetaan kaulusosa, jolla on ensimmäinen pää ja toinen pää ja joka on sovitettavissa betonipaalun päähän siten, että se ympäröi paalun betonivalun ulkokehää, kaulusosan toisen pään ollessa sovitettu sijaitsemaan maahan asennettavassa paalussa lähempänä paalun yläpäätä kuin kaulusosan ensimmäinen pää, muodostetaan kärkiosa joka on liitettävissä kaulusosaan siten, että paalukärjen ollessa liitettynä paaluun, kärkiosa ulottuu kaulusosasta ulospäin paalun iskusuunnassa, ja asennetaan kärkiosa kaulusosan toisen pään kautta kaulusosan sisälle siten, että kärkiosa tukeutuu ulkopintansa välityksellä kaulusosan sisäpintaan. Kaulusosaan muodostetaan lyömällä tai puristamalla yksi tai useampia kiinnitysalueita kaulusosan kiinnittämiseksi kärkiosaan.
Keksinnön mukaisen paalukärjen ja menetelmän etuna on se, että kaulusosa ja kärkiosa voidaan varastoida ja kuljettaa erillisinä kappaleina, mikä säästää tilaa varastoinnin ja kuljetuksen aikana. Lisäksi paalukärki voidaan koota ilman tarvetta osien yhteen hitsaamiselle. Osat voidaan siten liittää yhteen yksinkertaisesti ilman konepajaolosuhteita. Keksintö mahdollistaa myös erilaisten kaulusosien ja kärkiosien yhdistelmät. Voitaisiin siis esimerkiksi valmistaa ja tarjota useampaa eri10 laista kärkiosaa käytettäväksi tietynlaisen kaulusosan kanssa ilman tarvetta varastoida kaikkia erilaisia yhdistelmiä. Kiinnitysalueet varmistavat osien pysymisen kiinni toisissaan siihen saakka, että paalukärki liitetään paaluun.
Osien suippenevan muodon ansiosta kaulusosat on mahdollista pinota tilaa säästäväsi varastoinnin ja kuljetuksen aikana. Lisäksi kiilamaiset kontaktipinnat yhdis15 tävät kaulusosan ja kärkiosan toisiinsa tukevasti.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan paalukärki käsittää lisäksi ainakin yhden tartuntaosan paalukärjen kiinnittämiseksi betonipaaluun. Tartuntaosat voivat olla esimerkiksi harjateräksiä. Tartuntaosien avulla paalukärki saadaan kiinnitettyä tukevasti paalun betonivaluun.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan tartuntaosa on liitettävissä paalukärkeen kierteiden avulla. Kierteiden ansiosta myös tartuntaosat voidaan varastoida ja kuljettaa muista paalukärjen osista irrallaan, mikä edesauttaa tilansäästöä. Tartuntaosat voidaan kiinnittää helposti paalukärkeen ilman konepajaolosuhteita.
20175086 prh 05 -10- 2018
Piirustusten lyhyt kuvaus
Keksinnön suoritusmuotoja on kuvattu alla yksityiskohtaisemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää betonipaalua, jossa on keksinnön erään suoritusmuodon mukainen paalukärki, kuvio 2 esittää kuvion 1 betonipaalua räjäytyskuvana, kuvio 3 esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaista paalukärkeä, ja kuvio 4 esittää räjäytyskuvana kuvion 3 paalukärkeä sekä paalun raudoitusta.
20175086 prh 05 -10- 2018
Keksinnön suoritusmuotojen kuvaus
Kuviossa 1 on esitetty betonipaalu 1, jossa keksinnön mukaista paalukärkeä voi5 daan käyttää. Betonipaalua 1 voidaan käyttää syväperustuksissa tukemaan rakennusta tai vastaavaa rakennetta. Rakennusten perustusten lisäksi paalua 1 voitaisiin käyttää esimerkiksi tien alla. Paalu 1 lyödään maahan sellaiseen syvyyteen, että paalun 1 kärki kohtaa peruskallion tai että maaperän ja paalun välinen kitka on tarpeeksi suuri kantamaan tarvittavan kuorman. Monenlaisia paalutuskoneita voidaan käyttää paalun 1 iskemiseksi maahan. Yleisesti kuvaten paalutuksessa paalun päätypintaan kohdistetaan iskuja, joiden voimalla paalu 1 tunkeutuu maahan. Paalutuskoneet voivat hyödyntää esimerkiksi raskasta painoa, paineilmaa tai hydraulipainetta voiman kohdistamiseksi paalun 1 päähän. Monenlaisia paalutuskoneita ja paalutusmenetelmiä tunnetaan, eikä niitä kuvata tässä yksityiskohtai15 semmin.
Paalulta 1 vaadittava pituus vaihtelee eri käyttökohteissa esiintyvän maaperän ominaisuuksista riippuen. Myös yksittäisellä rakennuspaikalla tarvitaan usein erimittaisia paaluja 1. Paalujen valmistaminen erimittaisina ei ole käytännöllistä. Pitkiä paaluja 1 on myös hankalaa kuljettaa ja käsitellä. Lisäksi tietyillä rakennuspai20 koilla, kuten siltojen ja muiden rakenteiden alapuolella, paalutuspaikan yläpuolella oleva vapaa tila voi olla rajoitettu. Sen vuoksi paalut edullisesti valmistetaan ennalta määrätyn mittaisina, ja mikäli pidempiä paaluja tarvitaan, kaksi tai useampia paaluja liitetään yhteen sopivan mittaisen paalun muodostamiseksi. Kuviossa 1 näytetään kaksi paalua 1. Kuvion 1 alempaa paalua 1 voidaan käyttää perustuk25 sissa alimmaisena paaluna. Kuvion 1 ylempi paalu 1 voidaan liittää alempaan paaluun 1 pidemmän paalukokoonpanon muodostamiseksi.
Kuvio 2 esittää kuvion 1 alempaa paalua 1 räjäytyskuvana. Paalun 1 runko-osa on tehty betonista ja varustettu vähintään yhdellä vahvistuselimellä 2. Vahvistuselimet 2 ulottuvat betoniosan läpi paalun 1 pitkittäissuunnassa ja voivat olla terästä. Ku30 vioiden 1 ja 2 esimerkissä paalu 1 on varustettu kahdeksalla vahvistuselimellä 2, jotka ovat harjaterästä. Sidontalanka 3 liittää vahvistuselimet 2 yhteen. Vahvistuselimien 2 ei tarvitse olla suoria, vaan muunkinlaisia vahvistuselimiä 2 voitaisiin käyttää.
20175086 prh 05 -10- 2018
Paalulla 1 on sen pitkittäissuunnassa ensimmäinen pää ja toinen pää. Kun paalu 1 lyödään maahan, ensimmäinen pää muodostaa paalun 1 alemman pään ja toinen pää muodostaa paalun 1 ylemmän pään. Kuvion 1 alempi paalu 1 on konfiguroitu käytettäväksi ensimmäisenä eli alimpana paaluna, joka lyödään maahan. Paalun 1 ensimmäinen pää on kavennettu edesauttamaan paalun maahan lyömistä. Kuvion 1 esimerkissä kavennettu pää käsittää pyramidimaisen osion 5 ja lieriömäisen osion 6, joka muodostaa paalun 1 kärjen. Paalun 1 betoniosiota suojaa paalukärki 7. Paalukärjen 7 sisämuoto vastaa betoniosion ulkomuotoa. Paalukärki 7 on järjestetty paalun 1 ensimmäiseen päähän. Paalukärki 7 käsittää kaulusosan 7a ja kärki10 osan 7b. Paalukärki 7 voidaan tehdä teräksestä. Ainakin kärkiosa 7b on edullisesti tehty karkaistusta teräksestä. Paalukärki 7 on varustettu tartuntavälineillä 18, joiden avulla paalukärki 7 voidaan kiinnittää betoniosioon.
Kuvioiden 1 ja 2 esimerkissä paalu 1 on varustettu lämmönsiirtoputkella 4. Lämmönsiirtoputkessa 4 voidaan kierrättää lämmönsiirtoväliainetta lämmön siirtä15 miseksi maasta lämmönsiirtoväliaineeseen tai päinvastoin. Paalua 1 voidaan siten käyttää osana maalämpöjärjestelmää tai lämmön varastoimiseksi maaperään. Tämä ei ole kuitenkaan esillä olevan keksinnön kannalta olennaista, eikä sitä sen vuoksi kuvata tässä tarkemmin.
Paalun 1 toinen pää on muodostettu betonipintana. Toinen pää on varustettu lii20 tosvälineillä 10 paalun 1 liittämiseksi jäykästi seuraavaan paaluun. Ilmaisu jäykästi” tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että paalujen 1 välinen liitos pystyy vastustamaan ylemmän paalun 1 vääntöä sellaisen akselin suhteen, joka on samansuuntainen paalujen 1 päätypintojen kanssa. Myös paalun 1 kiertyminen paalujen 1 pitkittäisakselin suhteen on estetty. Jäykkä liitos vastustaa myös vetoa paalujen 1 pitkittäissuunnassa.
Kuvioiden 1 ja 2 esimerkissä paalun 1 toinen pää on varustettu neljällä liitosalueella. Liitosalueet on järjestetty lähelle paalun 1 kulmia. Paalujen 1 välinen liitos voi siten tehokkaasti vastustaa vääntöä. Kuvioiden 1 ja 2 esimerkissä kukin liitosalue on varustettu kahdella lenkillä 10. Lenkin 10 ovat U:n muotoisia tankoja. Lenkkien
10 haarat työntyvät paalun 1 sisään ja ovat liitetty vahvistuselimiin 2. Lenkit 10 työntyvät ulos paalun 1 päätypinnasta. Kullakin liitosalueella lenkit 10 on järjestetty etäisyyden päähän toisistaan. Puoliympyrän muotoinen ura 11 ulottuu paalun 1 sivupinnalta kunkin liitosalueen lenkkien 10 läpi. Puoliympyrän muotoinen kolo 12 on järjestetty kunkin lenkin 10 viereen. Seuraavan paalun 1 ensimmäinen pää on varustettu samankaltaisella järjestelyllä. Lenkit 10 ja kolot 12 on kuitenkin siirretty urien 11 suunnassa siten, että kun ylemmän paalun 1 ensimmäinen pää on järjes6
20175086 prh 05 -10- 2018 tetty alemman paalun 1 toista päätä vasten, kunkin paalun 1 lenkit 10 työntyvät viereisen paalun 1 päätypinnan koloihin 12. Kuviossa 1 esitetään myös lukitustapit 13. Kun paalut 1 on järjestetty toisiaan vasten, lukitustapit 13 järjestetään uriin 11 ja lenkkien 10 läpi liitoksen varmistamiseksi. Myös muunlaista tapaa kiinnittää paa5 lut 1 toisiinsa voitaisiin käyttää.
Kuviossa 1 ylemmän paalun 1 kumpikin pää sekä alemman paalun 1 ylempi pää on varustettu kauluksella 16. Kaulukset 16 on tehty levymateriaalista, kuten teräksestä. Kaulusten 16 tarkoitus on suojata paalujen 1 päitä paalujen 1 käsittelyn ja kuljetuksen aikana. Paalut 1 voitaisiin tehdä myös ilman kauluksia 16.
Paalut 1 valmistetaan valamalla. Valamista varten järjestetään muotti. Valamiseen käytettävä muotti on pitkänomainen kaukalo, jonka muoto vastaa paalujen 1 haluttua muotoa. Muotilla on pohja ja sivuseinät. Muotilla voi olla myös yksi tai kaksi päätyseinää. Ainakin osa muotin yläosasta on avoin, jotta betonin kaataminen muottiin mahdollistetaan. Ennen betonin kaatamista muottiin, vahvistuselimet 2 ja lämmönsiirtoputket 4 järjestetään muotin sisään ja kiinnitetään asianmukaisiin kohtiin. Kiinnitysvälineet 10 ja muut paalun 1 päissä tarvittavat osat järjestetään muotin päähän tai päihin. Betoni kaadetaan muottiin ja valetun paalun saavutettua tarvittavan lujuuden paalu 1 poistetaan muotista.
Kuvio 3 esittää esillä olevan keksinnön erään suoritusmuodon mukaista paalukär20 keä 7. Kuvion 3 paalukärki 7 on kalliokärki, joka soveltuu käytettäväksi erityisesti paaluissa 1, jotka isketään peruskallioon asti. Kalliokärkeä voidaan kuitenkin käyttää myös muunlaisissa perustamisolosuhteissa. Kalliokärjen kärki on suunniteltu siirtämään paalun 1 kuorma kallioon ja estämään paalukärjen 7 liukuminen.
Paalukärki 7 käsittää kaulusosan 7a ja siihen liitetyn kärkiosan 7b. Kuvion 3 paa25 lukärki 7 käsittää myös tartuntaosia 18, jotka ovat harjaterästä. Tartuntaosat 18 eivät kuitenkaan ole välttämättömiä kaikissa käyttökohteissa ja myös muunlaisia tartuntaosia 18 kuin harjateräksiä voitaisiin käyttää.
Kaulusosa 7a on muotoiltu siten, että se voidaan sovittaa paalun 1 betoniosan päähän. Paalukärjen 7 ollessa liitettynä paaluun 1, kaulusosa 7a ympäröi paalun 1 betoniosan ulkokehää. Kuvion 3 paalukärki 7 on muotoiltu soveltuvaksi paalulle, jonka poikkileikkausprofiili on neliönmuotoinen. Paalukärki 7 voitaisiin sovittaa myös muunlaisille poikkileikkausprofiileille. Kaulusosalla 7a on ensimmäinen pää ja toinen pää. Termit ensimmäinen pää ja toinen pää vastaavat tässä ylempänä paalulle 1 käytettyjä termejä. Toinen pää on siis paaluun 1 asennetussa paalukär7
20175086 prh 05 -10- 2018 jessä 7 lähempänä paalun 1 yläpäätä kuin ensimmäinen pää. Kaulusosan 7a molemmat päät ovat avoimia. Kaulusosa 7a voidaan tehdä esimerkiksi teräksestä, kuten hiiliteräksestä. Kaulusosa 7a voidaan valmistaa esimerkiksi syvävedolla. Se voitaisiin tehdä kuitenkin myös esimerkiksi hitsaamalla levyosista.
Kaulusosaan 7a on liitetty kärkiosa 7b. Kärkiosa 7b käsittää kiinnitysosion 8 ja kärkiosion 6. Kärkiosio 6 muodostaa paalukärjen 7 alimman osan paalukärjen 7 käyttöasennossa. Kuvion 3 suoritusmuodossa kärkiosio 6 on lieriömäinen. Kärkiosion 6 halkaisija on selvästi paalun 1 halkaisijaa pienempi. Kiinnitysosio 8 kiinnittää kärkiosan 7b kaulusosaan 7a. Kaulusosa 7a ja kärkiosa 7b on muotoiltu si10 ten, että kärkiosa 7b voidaan liittää kaulusosaan 7a kaulusosan 7a toisen pään kautta. Asennettaessa kärkiosa 7b kaulusosan 7a sisälle, kärkiosa 7b tukeutuu ulkopintansa välityksellä kaulusosan 7a sisäpintaan. Kärkiosa 7b ulottuu paalun 1 iskusuunnassa kaulusosan 7a ulkopuolelle. Kärkiosan 7b lieriömäinen kärkiosio 6 on kaulusosan 7a ulkopuolella. Kiinnitysosio 8 puolestaan käsittää tukipinnan, joka asettuu kaulusosaa 7a vasten. Kärkiosa 7b on tehty hyvin iskuja kestävästä materiaalista, esimerkiksi sopivasta teräksestä. Materiaali voi olla esimerkiksi kromiterästä. Kärkiosa 7b voidaan valmistaa esimerkiksi takomalla. Kärkiosa 7b on edullisesti karkaistu.
Kaulusosa 7a ja kärkiosa 7b on muotoiltu siten, että kärkiosa 7b ei ole irrotettavis20 sa kaulusosasta 7a kaulusosan 7a ensimmäisen pään kautta. Kun paalukärki 7 kiinnitetään paaluun 1, kärkiosa 7b on siten kiinnitetty tukevasti kaulusosan 7a ja paalun 1 betoniosan väliin. Keksinnön mukaisessa paalukärjessä 7 kaulusosa 7a ja kärkiosa 7b voidaan liittää toisiinsa ilman hitsaamista. Paalukärki 7 voidaan siten helposti koota juuri ennen sen liittämistä paaluun 1. Kaulusosat 7a ja kärkiosat
7b voidaan siis varastoida ja kuljettaa toisistaan erillään, minkä ansiosta ne menevät pienempään tilaan. Kärkiosia 7b ja kaulusosia 7a voitaisiin myös valmistaa erilaisina keskenään vaihtokelpoisina osina. Esimerkiksi kolmella eri kärkiosalla 7b ja kolmella eri kaulusosalla 7a saataisiin yhdeksän erilaista tuotevaihtoehtoa erilaisiin tarpeisiin ilman, että kaikkia eri versioita olisi tarvetta varastoida. Kärkiosia 7b ja kaulusosia 7a voitaisiin varastoida erillisinä ja tarvittavia yhdistelmiä voitaisiin koota tarpeen mukaan.
Kuvion 4 räjäytyskuvassa paalukärjen 7 eri osat on esitetty toisistaan erillään. Kuviossa 4 on esitetty myös paalun 1 betoniosan sisällä olevat vahvistuselimet, eli harjateräkset 2, sekä vahvistuselimet toisiinsa liittävä sidontalanka 3. Kaulusosa
7a käsittää ensimmäisen tukipinnan 19 ja kärkiosa 7b käsittää toisen tukipinnan 20. Kaulusosan 7a ensimmäinen tukipinta 19 on järjestetty kaulusosan 7a sisäke8
20175086 prh 05 -10- 2018 hälle. Kärkiosan 7b toinen tukipinta 20 on järjestetty sen ulkokehälle. Paalukärjen 7 ollessa kokoonpantuna, kärkiosan 7b tukipinta 20 tukeutuu kaulusosan 7a tukipintaa 20 vasten. Paalukärjen 7 kaulusosan 7a ja kärkiosan 7b toistensa kanssa kontaktiin tulevat pinnat 19, 20 on muotoiltu siten, että ne käsittävät kaulusosan 7a ensimmäistä päätä kohti suippenevat osiot. Kuvioiden esittämässä suoritusmuodossa suippenevat osiot ovat pyramidinmuotoisia, mutta myös muunlaisia muotoja voitaisiin käyttää. Erityisesti pyöreän poikkileikkauksen omaavan paalun 1 kanssa käytettävässä paalukärjessä 7 suippenevat osiot voisivat olla kartiomaisia. Suippenevien osioiden ansiosta kaulusosat 7a pinoutuvat sisäkkäin, mikä säästää tilaa niiden varastoinnissa ja kuljetuksessa. Kärkiosa 7b ja kaulusosa 7a myös tukeutuvat hyvin toisiaan vasten.
Paalukärki 7 voi käsittää myös tartuntaosia 18, jotka on sovitettu kiinnittämään paalukärki 7 paalun 1 betonivaluun. Kuvioiden 3 ja 4 suoritusmuodossa tartuntaosat 18 ovat harjaterästä. Tartuntaosat 18 on edullisesti kiinnitetty paalukärkeen 7 irrotettavasti. Irrotettavat tartuntaosat 18 mahdollistavat niiden kiinnittämisen juuri ennen paalukärjen 7 käyttötarvetta, jolloin ne voidaan varastoida ja kuljettaa irrallaan muista paalukärjen 7 osista tilan säästämiseksi. Tartuntaosat 18 voivat olla varustettu ulkokierteillä ja paalukärki 7 vastaavilla sisäkierteillä. Kuvioiden 3 ja 4 suoritusmuodossa kärkiosaan 7b on järjestetty kierteillä varustettuja reikiä 15 tar20 tuntaosien 18 vastaanottamiseksi. Kuvioiden suoritusmuodossa paalukärki 7 on varustettu neljällä tartuntaosalla 18, jotka on järjestetty paalukärjen 7 kulmiin. Tartuntaosia 18 voisi kuitenkin olla myös joku muu määrä.
Kuten yllä on mainittu, paalukärjen 7 osat voidaan varastoida ja kuljettaa erillään. Ennen paalukärjen 7 asentamista, kärkiosa 7b liitetään kaulusosaan 7a. Kärkiosa
7b asennetaan kaulusosaan 7a kaulusosan ensimmäisen pään kautta. Kärkiosan 7b ja kaulusosan kontaktipinnat 19, 20 asettuvat toisiaan vasten ja kärkiosa 7b tukeutuu siten kaulusosaan 7a. Tämän jälkeen tai vaihtoehtoisesti ennen kärkiosan 7b ja kaulusosan 7a liittämistä yhteen, tartuntaosat 18 voidaan kiertää paikalleen. Kärkiosan 7b ja kaulusosan 7a yhteen liittämisen jälkeen kaulusosaa 7a voidaan lyödä tai puristaa ulkopuolelta kiinnitysalueiden 14 muodostamiseksi. Kiinnitysalueiden 14 kohdalta kaulusosa 7a on puristettu kiinni kärkiosaan 7b, mikä varmistaa osien pysymisen paikoillaan toisiinsa nähden siihen saakka, että paalukärki 7 liitetään paaluun 1.
Paalukärki 7 liitetään paaluun 1 paalun 1 valamisen yhteydessä. Paalukärki asete35 taan valumuotin päähän. Tartuntaosat 18 voidaan liittää paalun 1 vahvistuselimiin
2. Paalun 1 valamisen aikana myös paalukärki 7 täyttyy betonilla ja paalukärki 7 liittyy siten kiinteästi valettuun paaluun 1.
Alan ammattilaiselle on selvää, että keksintö ei rajoitu yllä kuvattuihin suoritusmuotoihin, vaan voi vaihdella itsenäisten patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (5)

1. Paalukärki (7) maahan iskettävää betonipaalua (1) varten, joka paalukärki (7) käsittää
- kaulusosan (7a), jolla on ensimmäinen pää ja toinen pää ja joka on sovitet5 tavissa betonipaalun (1) päähän siten, että se ympäröi paalun (1) betonivalun ulkokehää, kaulusosan (7a) toisen pään ollessa sovitettu sijaitsemaan maahan asennettavassa paalussa (1) lähempänä paalun (1) yläpäätä kuin kaulusosan (7a) ensimmäinen pää, sekä
- kärkiosan (7b), joka on liitettävissä kaulusosaan (7a) siten, että paalukärjen
10 (7) ollessa liitettynä paaluun (1), kärkiosa (7b) ulottuu kaulusosasta (7a) ulospäin paalun (1) iskusuunnassa, jolloin
- kaulusosan (7a) ensimmäinen pää ja toinen pää ovat avoimia ja kaulusosa (7a) ja kärkiosa (7b) on muotoiltu siten, että asennettaessa kärkiosa (7b)
15 kaulusosan (7a) toisen pään kautta kaulusosan (7a) sisälle, kärkiosa (7b) tukeutuu ulkopintansa välityksellä kaulusosan (7a) sisäpintaan,
- kaulusosan (7a) ja kärkiosan (7b) toistensa kanssa kontaktiin tulevat pinnat (19, 20) on muotoiltu siten, että ne käsittävät kaulusosan (7a) ensimmäistä päätä kohti suippenevat osiot, ja
20 - kaulusosa (7a) käsittää yhden tai useamman kiinnitysalueen (14) kaulusosan (7a) kiinnittämiseksi kärkiosaan (7b), tunnettu siitä, että kiinnitysalueet (14) on muodostettu lyömällä tai puristamalla.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen paalukärki (7), tunnettu siitä, että paalukärki (7) käsittää lisäksi ainakin yhden tartuntaosan (18) paalukärjen (7) kiinnittä25 miseksi betonipaaluun (1).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen paalukärki (7), tunnettu siitä, että tartuntaosa (18) on liitettävissä paalukärkeen (7) kierteiden avulla.
4. Menetelmä paalukärjen (7) valmistamiseksi maahan iskettävää betonipaalua (1) varten, menetelmän käsittäessä vaiheet, joissa
30 - muodostetaan kaulusosa (7a), jolla on ensimmäinen pää ja toinen pää ja joka on sovitettavissa betonipaalun (1) päähän siten, että se ympäröi paalun (1) betonivalun ulkokehää, kaulusosan (7a) toisen pään ollessa sovitettu sijaitsemaan maahan asennettavassa paalussa (1) lähempänä paalun (1) yläpäätä kuin kaulusosan (7a) ensimmäinen pää,
- muodostetaan kärkiosa (7b), joka on liitettävissä kaulusosaan (7a) siten, että paalukärjen (7) ollessa liitettynä paaluun (1), kärkiosa (7b) ulottuu kaulusosasta (7a) ulospäin paalun (1) iskusuunnassa, ja
- asennetaan kärkiosa (7b) kaulusosan (7a) toisen pään kautta kaulusosan
5 (7a) sisälle siten, että kärkiosa (7b) tukeutuu ulkopintansa välityksellä kaulusosan (7a) sisäpintaan, tunnettu siitä, että kaulusosaan (7a) muodostetaan lyömällä tai puristamalla yksi tai useampia kiinnitysalueita (14) kaulusosan (7a) kiinnittämiseksi kärkiosaan (7b).
5. Betonipaalu (1), joka käsittää vahvistetusta betonista valmistetun osion, tun10 nettu siitä, että betonipaaluun (1) on liitetty jonkin vaatimuksista 1-3 mukainen paalukärki (7).
FI20175086A 2017-02-01 2017-02-01 Paalukärki ja menetelmä paalukärjen valmistamiseksi FI127619B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20175086A FI127619B (fi) 2017-02-01 2017-02-01 Paalukärki ja menetelmä paalukärjen valmistamiseksi
EP18154613.6A EP3358086B1 (en) 2017-02-01 2018-02-01 Pile head and method of manufacturing a pile point
DK18154613T DK3358086T3 (da) 2017-02-01 2018-02-01 Pælehoved og fremgangsmåde til fremstilling af en pælespids

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20175086A FI127619B (fi) 2017-02-01 2017-02-01 Paalukärki ja menetelmä paalukärjen valmistamiseksi

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20175086L FI20175086L (fi) 2018-08-02
FI127619B true FI127619B (fi) 2018-10-31

Family

ID=61198675

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20175086A FI127619B (fi) 2017-02-01 2017-02-01 Paalukärki ja menetelmä paalukärjen valmistamiseksi

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP3358086B1 (fi)
DK (1) DK3358086T3 (fi)
FI (1) FI127619B (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN109469054A (zh) * 2018-12-29 2019-03-15 天津宝丰建材有限公司 一种焊接钢筋混凝土桩尖及其施工方法

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB191001196A (en) * 1910-01-17 1910-09-08 William Dyce Cay Improvements in Forming a Metal Pile Shoe for Reinforced Piles or Sheet Piles of Concrete and such like Material.
GB191412929A (en) * 1914-05-26 1915-05-26 Ralph Johnston Improved Pile Shoe for Wooden and Concrete Piles.
EP2623676B1 (en) * 2011-09-21 2015-12-09 N P Förvaltnings AB A pile for deep foundation and method for providing a pile

Also Published As

Publication number Publication date
EP3358086B1 (en) 2019-08-07
FI20175086L (fi) 2018-08-02
EP3358086A1 (en) 2018-08-08
DK3358086T3 (da) 2019-11-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR101803358B1 (ko) 콘크리트말뚝 연결장치 및 방법
KR100938394B1 (ko) 관통홀이 형성된 강관이 매입된 중공 콘크리트 말뚝
KR100954967B1 (ko) 건축용 파일의 조립식 두부보강장치
KR20060006112A (ko) 강관파일의 두부보강장치
KR102069419B1 (ko) 내부가 강관으로 보강된 복합말뚝
JP6924683B2 (ja) 杭頭免震構造およびその構築方法
KR101082519B1 (ko) 콘크리트 파일
FI127619B (fi) Paalukärki ja menetelmä paalukärjen valmistamiseksi
JP7304248B2 (ja) 杭頭接続構造及び杭頭接続構造の施工方法
JP5616625B2 (ja) Sc杭及びその製造方法
KR20190048500A (ko) 볼트 체결식 결합부재를 이용해 연결된 phc 말뚝과 강관으로 이루어진 복합말뚝
JP4389237B1 (ja) アンカー工法用受圧装置及びアンカー工法
KR100786360B1 (ko) 복합파일용 콘크리트 파일
JP6924682B2 (ja) 杭頭免震構造およびその構築方法
CN105603970B (zh) 一种建筑用钢筋笼
KR101623377B1 (ko) 파일용 두부 보강체
JP5200925B2 (ja) プレストレストコンクリート構造物の構築方法
JP4993744B2 (ja) 既製コンクリート杭
JP6274552B2 (ja) 基礎杭構造
KR101933194B1 (ko) 강성 보강된 콘크리트 말뚝의 제작방법
KR101694964B1 (ko) 합성말뚝
KR101051649B1 (ko) 파일의 이음장치
BE1023258B1 (nl) Een tip voor een funderingspaal.
KR101304501B1 (ko) 강관파일 두부 보강장치
KR101313046B1 (ko) 강관이 콘크리트 파일에 삽입된 복합파일

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 127619

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B