FI126509B - Menetelmä beta-spodumeenin valmistamiseksi alfa-spodumeenia sisältävästä raaka-aineesta - Google Patents

Menetelmä beta-spodumeenin valmistamiseksi alfa-spodumeenia sisältävästä raaka-aineesta Download PDF

Info

Publication number
FI126509B
FI126509B FI20155241A FI20155241A FI126509B FI 126509 B FI126509 B FI 126509B FI 20155241 A FI20155241 A FI 20155241A FI 20155241 A FI20155241 A FI 20155241A FI 126509 B FI126509 B FI 126509B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
spodumene
alpha
temperature
heating zone
granules
Prior art date
Application number
FI20155241A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20155241A (fi
Inventor
Olle Sirén
Pekka A Tanskanen
Original Assignee
Keliber Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Keliber Oy filed Critical Keliber Oy
Priority to FI20155241A priority Critical patent/FI126509B/fi
Priority to PCT/FI2016/050208 priority patent/WO2016156671A1/en
Publication of FI20155241A publication Critical patent/FI20155241A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI126509B publication Critical patent/FI126509B/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01BNON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
    • C01B33/00Silicon; Compounds thereof
    • C01B33/20Silicates
    • C01B33/26Aluminium-containing silicates, i.e. silico-aluminates
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22BPRODUCTION AND REFINING OF METALS; PRETREATMENT OF RAW MATERIALS
    • C22B1/00Preliminary treatment of ores or scrap
    • C22B1/02Roasting processes
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01DCOMPOUNDS OF ALKALI METALS, i.e. LITHIUM, SODIUM, POTASSIUM, RUBIDIUM, CAESIUM, OR FRANCIUM
    • C01D15/00Lithium compounds
    • C01D15/02Oxides; Hydroxides
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22BPRODUCTION AND REFINING OF METALS; PRETREATMENT OF RAW MATERIALS
    • C22B26/00Obtaining alkali, alkaline earth metals or magnesium
    • C22B26/10Obtaining alkali metals
    • C22B26/12Obtaining lithium

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)
  • Muffle Furnaces And Rotary Kilns (AREA)
  • Processing Of Solid Wastes (AREA)

Description

Menetelmä beta-spodumeenin valmistamiseksi alfa-spodumeenia sisältävästä raaka-aineesta
Keksinnön ala
Esillä olevan keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdannon mukainen menetelmä beta-spodumeenin valmistamiseksi alfa-spodumeenipitoisesta raaka-aineesta, etenkin alfa-spodumeenirakeita sisältävästä materiaalista. Tällaisessa menetelmässä alfa-spodumeenirakeita sisältävää materiaalia kuumennetaan ainakin 800 °C lämpötilassa alfa-spodumeenin konvertoimiseksi beta-spodumeeniksi.
Tausta
Akkujen valmistuksessa käytetään tänä päivänä enenevässä määrin litiumsuoloja, kuten litiumkarbonaattia sekä litiumferrofosfaattia. Litiumia saadaan litiumia sisältävistä luonnollisista suolaliuoksista sekä erilaisista mineraaleista, kuten spodumeenista, petaliitista ja lepidoliitista. Litium otetaan talteen ja sitä hyödynnetään eri applikaatioissa suolansa muodossa. Metalliselle litiumille on vain vähäistä käyttöä.
Spodumeeni, eli litiumalumiinisilikaatti, LiAlSiiOö (LiiOAkOsASiCL), on raaka-aineista erityisen mielenkiintoinen, koska sen pitoisuus malmirikasteessa on suhteellisen korkea ja litium on siitä helposti erotettavissa uuttamalla esimerkiksi natriumkarbonaatilla suoritettavalla paineuutolla tai väkevää mineraalihappoa, kuten rikkihappoa, käyttämällä. Esimerkiksi ioninvaihtajalla tapahtuvat puhdistuksen jälkeen saadaan talteen erittäin puhdas tuote, etenkin puhdasta litiumkarbonaattia.
Spodumeeni esiintyy luonnossa alfa-spodumeenina, joka ennen litiumin erotusta on muutettava beta-spodumeeniksi liukoisuuden parantamiseksi. Kidemuodon muutos saadaan aikaan lämpökäsittelyllä. Niinpä litiumkarbonaatin valmistusprosessiin sisältyy yleensä vaihe, jossa spodumeenirikaste kuumennetaan ainakin 800 °C, tyypillisesti 800-1100 °C lämpötilassa. Näin saatu beta-spodumeenirikaste suspendoidaan veteen lietteen muodostamiseksi, minkä jälkeen haluttu litiumyhdiste, kuten litiumkarbonaatti, voidaan tuottaa esim. paineuutolla natriumkarbonaattia käyttämällä.
Patenttikirjallisuudessa kuvataan menetelmiä kidemuodon muuttamiseen tähtäävän lämpökäsittelyn toteuttamiseksi. CA-hakemusjulkaisussa 1297265 on esitetty ratkaisu, jossa 1-10 mm rakeita käsitellään kiertomassareaktorissa. Menetelmässä tarvittavan kiertokaasun määrä on varsin suuri ja happea on lisättävä monessa kohtaa erikseen. Tämän seurauksena prosessin energiankulutus ja vastaavasti lämmön tuottamiseen käytettävän polttoaineen kulutus on suuri, mikä lisää ympäristöhaittoja mm. emissioiden kautta. US-hakemusjulkaisusta US2013/0042438 tunnetaan puolestaan menetelmä beta-spodumeenin tuottamiseksi alfa-spodumeenista lämpökäsittelyn avulla, jolloin raaka-aineena käytetään yllä kuvattua ratkaisua pienempikokoista rikastetta tai malmia, jonka raekoko on 20-1000 pm. Tällaiset pienet rakeet käsitellään leijukerrospetissä 800-1000 °C lämpötilassa. Leijutukseen käytetään hapettavia kaasuja.
Tunnettu ratkaisu edellyttää, että reaktoriin syötetään kapean raekokojakauman omaavaa syötettä, jotta kiintoainetta olisi mahdollista tasaisesti leijuttaa. Ratkaisua ei voida soveltaa tapauksiin, joissa rikasteen joukossa on esim. karkean raekoon materiaalia yhdessä saostamalla tai vaahdotuksella tai flotaatiolla saadun hienojakeisen lähtöaineen kanssa.
Yhtenä lämpökäsittelyn lisäongelmana on seikka, että spodumeeniin liittyvät harmeaineet, kuten sivukivi, kvartsi ja maasälpä, helposti saattavat helposti agglomeroitua pitkitetyn lämpökäsittelyn yhteydessä, mikä vaikeuttaa litiumin uuttoa. Toisaalta liian lyhyt lämpökäsittely saattaa puolestaan jättää merkittävän osan spodumeenista alfa-spodumeenin muotoon, mikä vähentää valmistuksen keskimääräistä saantoa.
Keksinnön yhteenveto
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on poistaa ainakin osa tekniikan tasoon liittyvistä epäkohdista ja saada aikaan uudenlainen ratkaisu beta-spodumeenin valmistamiseksi alfa-spodumeenia sisältävästä lähtöaineesta lämpökäsittelyn avulla.
Keksintö perustuu siihen ajatukseen että alfa-spodumeeni syötetään kuumennus-vyöhykkeelle, johon kidemuodon muutokseen tarvittavaa lämpöä tuodaan epäsuoralla lämmityksellä.
Ainakin osa lämmöstä tuodaan tällöin sopivimmin sellaisten välikappaleiden, eli lämmönsiirtokappaleiden, avulla jotka kykenevät kohdistamaan spodumeenimateriaaliin j auhavaa vaikutusta.
Kuumennusvyöhykkeessä rikasteen lämpötila pidetään alle spodumeenimateriaalin agglomeroitumislämpötilan. Tähän lämpötilan asettamiseen vaikuttaa paitsi lähtöaineen sisältämä spodumeenimateriaali, esim. sen sisältämät spodumeenirakeet, myös sivukivi ja harmeaineet, kuten kvartsi ja maasälpä.
Keksinnön toteuttamiseen voidaan käyttää laitteistoa, joka käsittää pyöritettävän rumpu-uunin, jossa alfa-spodumeenimateriaalia sisältävä lähtöaine on kuumennettavissa yli 800 °C lämpötilassa alfa-spodumeenin konvertoimiseksi beta-spodumeeniksi. Rumpu-uunissa on vaipan rajaamaa uunitilaan, johon on yhdistetty ja johon avautuu välikappaleiden syöttöputki kuumien välikappaleiden syöttämiseksi uunissa kuumennettavan alfa-spodumeeni-materiaalin joukkoon. Välikappaleiden syöttöputken vastakkainen pää on yhdistetty lämmitysuuniin, jossa välikappaleiden lämpötila on nostettavissa ennen niiden syöttämistä rumpu-uuniin. Rumpu-uuniin on edelleen jäljestetty poistoputki, jonka avulla rumpu-uunista on poistettavissa kuumennettua spodumeenimateriaalia. Edullisesti poistoputkesta saatava materiaali on ohjattavissa seulalle, jossa lämmön tuontiin käyttävät välikappaleet on erotettavissa. Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle menetelmälle on pääasiallisesti tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön mukaisella ratkaisulla saavutetaan huomattavia etuja. Kun lämpö tuodaan epäsuorasti saadaan alfa-spodumeeni konvertoitua beta-muotoon esim. 950-1080 °C:ssa lyhyellä viipymäajalla. Pitämällä lämpötila kyseisellä alueella voidaan konversio saada aikaan ilman, että tapahtuu agglomeroitumista, etenkin ilman että sivukivi ja harmeaineet agglomeroitui si vat. Käyttämällä lämmönsiirtoon lämpöä varaavaa ja sitä luovuttavaa kiinteitä kappaleita, jotka ovat riittävän kovia kohdistamaan lähtöaineeseen mekaanista vaikutusta, kuten jauhavaa vaikutusta, voidaan vähentää kittimäisen spodumeenin tarttumista uunin metallipintoihin. Näin ollen lämpöä siirtävillä kappaleilla vähennetään merkittävästi tai jopa oleellisesti estetään spodumeenin tarttuminen kuumennukseen käytetyn rumpu-uunin sisäseinämiin. Käyttämällä kappaleita, joiden keskimääräinen koko on suurempi kuin spodumeenin, voidaan lämpöä tuovat kappaleet erottaa kuumennuksen jälkeen seulomalla, jolloin mahdollisesti samalla saadaan spodumeenista seulotuksi pois sivukiveä, kvartsia ja muuta harmemateriaalia.
Esillä olevassa ratkaisussa voidaan käsitellä vaahdotusrikastetta, raskasväliainerikastetta sekä niiden seoksia, sekä pelkkää murskattua malmia, mistä syystä rikasteen tai malmin raekokoja raekokojakauma voi vaihdella laajalla alueella, mikä ei ole mahdollista yllä mainittujen tunnettujen ratkaisujen kohdalla.
Edellä esitetyistä syistä on prosessi tehokas ja energiataloudellinen; kuumennus-vyöhykkeestä saadaan konvertoitunut spodumeeni hyvin poistetuksi ja koska sivukivi ja harmeaineet eivät ole agglomeroituneet, niiden erottaminen kuumennusvyöhykkeen poisteesta voidaan suorittaa esimerkiksi kustannustehokkaasti seulomalla, kuten edellä todettiin.
Seuraavassa ryhdytään menetelmää ja laitteistoa lähemmin tarkastelemaan yksityiskohtaisen selityksen avulla oheen liitettyyn piirustukseen viitaten.
Piirustuksen lyhyt selostus
Kuviossa 1 on esitetty yhden esimerkinomaisen sovelluksen yksinkertaistettu prosessikaavio.
Sovellukset
Kuten edellä esitetystä käy ilmi, esillä oleva teknologia liittyy yleisesti litiumkarbonaatin valmistamiseen. Lähtöaineena on litiumpitoinen mineraali, spodumeeni. Litiumyhdisteiden valmistuksen kannalta spodumeeni on varsin edullinen, koska sen litiumpitoisuus on suhteellisen suuri ja litium on helpohkosti uutettavissa siitä. Etenkin teknologia liittyy tällaisen prosessin lämpökäsittely vaiheeseen Jossa spodumeenirikastetta sisältävää materiaalia kuumennetaan spodumeenin faasitransformaation aikaan saamiseksi.
Litiumkarbonaatin tuotantoprosessi alkaa mekaanisella esikäsittelyllä. Louhittu malmi esimurskataan kaivosalueella ja sivukivet poistetaan murskeesta esimerkiksi magneetti-erotuksella tai optisella lajittelulla. Tämän jälkeen murske hienonnetaan, tavallisesti jauhamalla tai murskaamalla. Jauhatus voidaan suorittaa myllyllä, kuten tanko- tai kuulamyllyillä tai näiden kombinaatiolla, ja murskaus kartio- tai valssimurskaimella. Muitakin kovan materiaalin jauhatukseen ja murskaukseen tarkoitettuja laitteita ja laitteistoja voidaan toki käyttää.
Jauhetusta malmista saadaan spodumeeni erotetuksi sopivimmin vaahdotuksella.
Yaahdotus voidaan tehdä perinteisellä flotaatiolla vesivaiheessa, mutta on myös mahdollista tehdä erotus ja tämän vaiheen rikastus raskasväliainerikastuksella. Yleisesti saatavan rikasteen raekoko (keskimääräinen raekoko) on alueella 0,1-20 mm, etenkin noin 0,6-6 mm.
Esillä olevassa yhteydessä käytettävät ilmaisut”alfa-spodumeenirakeita sisältävä materiaali”, ”(alfa-)spodumeenimateriaali” sekä ”alfa-spodumeenin lähtöaine” kattavat alfa-spodumeenirikasteen, esimerkiksi edellä esitetyllä tavalla saadun rikasteen lisäksi myös - esirikasteen sekä - malmin.
Niinpä yhdessä sovelluksessa prosessin lähtöaineena on alfa-spodumeenirikaste.
Toisessa sovelluksessa lähtöaineena on esirikaste. Esirikaste on jae, joka saadaan malmista esirikastamalla, esimerkiksi raskasväliaine-erotuksella. Merkittävä osa, esimerkiksi noin 30-50 % malmista esimurskaamalla ja mahdollisesti hienontamalla saadusta syötemassasta voidaan tyypillisesti poistaa jätteeksi. Esirikaste voidaan lämpökäsitellä tässä kuvatulla tavalla sellaisenaan, minkä jälkeen saatavasta materiaalista otetaan talteen beta-spodumeeni esim. seulontarikastuksella.
Kolmannessa sovelluksessa lähtöaineena on malmi. Esimurskattu ja mahdollisesti hienonnettu malmi voidaan lämpökäsitellä tässä kuvatulla tavalla sellaisenaan, minkä jälkeen saatavasta materiaalista otetaan talteen beta-spodumeeni esim. seulonta-rikastuksella. ”Seulontarikastus” tarkoittaa haluttujen rakeiden erottamista ja talteenottamista yhdellä tai useammalla seulalla.
Mekaanisen esikäsittelyn jälkeen alfa-spodumeenimateriaalista poistetaan tämän jälkeen sopivimmin kosteus 150-400 °C:ssa. Kosteuden poistoon voidaan käyttää uunia (esilämmitysuunia). Uunia voidaan lämmittää esimerkiksi biokaasulla, savukaasuilla, nestekaasulla tai konvertoidun rikasteen jäähdytyskaasulla tai edellä esitettyjen lämpöä luovuttavien kaasujen kombinaatiolla. On tosin mahdollista kuumentaa kosteuden poistoon tarkoitettua uunia myös tavallisilla, esim. kiinteillä tai nestemäisillä polttoaineilla.
Spodumeenimateriaali lämpökäsitellään, jotta kiderakenne saadaan liukenemattomasta a-muodosta liukenevaan β-muotoon. Tyypillisesti alfa-spodumeenirakeita sisältävää materiaalia kuumennetaan kuumennusvyöhykkeessä yli 800 °C lämpötilassa alfa-spodumeenin faasi transformaation aikaansaamiseksi. Käytettävän materiaalin alfa-spodumeeni sisältää kidehilassaan ainakin jonkin verran rautaa epäpuhtautena. Lähtöaineen pääasialliset harmemineraalilajit ovat kvartsi (S1O2) ja alkalimaasälvät, ts. albiitti (NaAlSTOx) ja kalimaasälpä (KAlSfOx). Lähtöaine voi sisältää myös malmin ulkopuolelta (=sivukivestä) peräisin olevia sivukivipartikkeleita.
Kuumennusvyöhykkeessä spodumeenimateriaalin ja sen sisältämien spodumeenirakeiden lämpötila pidetään alle (näiden) rikasteen agglomeroitumislämpötilan. Niinpä alfa-spodumeeni saatetaan faasitransformaatioon sopivimmin 950-1080 °C:n, edullisesti 950-1050 °C:n lämpötilassa.
Kuumennusvyöhyke käsittää yhdessä sovelluksessa yhden ensimmäisen vyöhykkeen, jossa alfa-spodumeenirakeiden lämpötila nostetaan ainakin 800 °C:seen mutta alle alfa-spodumeenin faasitransformaation edellyttämän lämpötilan, sekä toisen vyöhykkeen, jossa lämpötila nostetaan alfa-spodumeenin faasitransformaation edellyttämään lämpötilaan.
Ensimmäisessä sovelluksessa kuumennukseen käytetään useampaan saijaan jäljestettyä kuumennuslaitetta. Esimerkiksi voidaan käyttää ainakin kahta sarjaan jäljestettyä uunia, kuten rumpu-uunia, jolloin alfa-spodumeeniraejae ensin syötetään ensimmäisen vyöhykkeen muodostavaan ensimmäiseen uuniin, jossa alfa-spodumeeniraejakeen rakeiden lämpötila nostetaan ainakin 800 °C:seen, jolloin tämän uunin poiste johdetaan toisen vyöhykkeen muodostavaan toiseen uuniin, jossa lämpötila nostetaan ainakin 950 °C:seen.
Toinen uuni voi puolestaan olla jaettu kahdeksi lämmitysvyöhykkeeksi, jolloin alfa-spodumeeniraejakeen lämpötila nostetaan vaiheittain ainakin 950 °C:seen.
Edellä mainitut uunit ovat sopivimmin rumpu-uuneja, jotka soveltuvat jatkuvatoimiseen toimintaan. Näissä rumpu-uuneissa on tyypillisesti vaipallinen uunitila.
Tyypillisesti esillä olevassa teknologiassa, esimerkiksi esilämmitys-, konversio-ja vastaavasti jäähdytysvyöhykkeenä käytettävä rumpu-uuni käsittää pyöritettävän lieriön eli rummun, jonka pituus voi olla 1-30 metriä ja sisähalkaisija (eli varsinaisen uunithan halkaisija) noin 0,1-5 m. Käsiteltävä materiaali on syötettävissä rummun syöttöpäähän ja käsitelty materiaali on poistettavissa rummun vastakkaisesta päästä, eli sen poistopäästä.
Rumpu on sopivimmin asetettu kulma-asentoon siten, että rummun syöttöpäästä katsottuna rummun keskiakseli muodostaa terävän kulman suhteessa vaaka-tasoon, esimerkiksi kulma voi olla noin 0,1-20 astetta, esim. 5-15, vaakatason suhteen. Viipymäaika uunissa voi olla noin 1-180 minuuttia ja rummun pyörimisnopeus keskiakselin ympäri on noin 1-50 kierrosta minuutissa.
Rummun pituus, keskiakselin kulma-asento sekä rummun pituus ja pyörimisnopeus valitaan käsiteltävän materiaalin ja sen määrän mukaan.
Yhdessä sovelluksessa lämpöenergiaa tuodaan konversiovyöhykkeelle lämpöä varaavien ja sitä luovuttavien välikappaleiden avulla. Sopivimmin välikappaleet ovat kovaa materiaalia, kuten metallia, keraamista materiaalia tai kiviainesta. Välikappaleilla voi olla säännöllinen geometrinen muoto. Ne voivat olla lieriömäisiä, kuutiomaisia tai pallomaisia. Välikappaleet voivat myös olla sellaisia kolmiulotteisia kappaleita, joiden ulkomuoto on epäsäännöllinen ja määrittelemätön. Kooltaan ne ovat yleensä suurempia kuin prosessin syötteen keskimääräinen raekoko, jotta ne olisi erotettavissa mekaanisesti esim. seulomalla konversiovyöhykkeen poistosta. Tyypillisesti välikappaleista ainakin 90 %, etenkin ainakin 95 %, sopivimmin ainakin 99 %, on kooltaan 6 mm tai suurempia, sopivimmin välikappaleista ainakin 90 %, etenkin ainakin 95 %, sopivimmin ainakin 99 %, on kooltaan 20 mm tai suurempia.
Kuumennusvaihetta tarkastellaan vielä lähemmin alla oheisen piirustuksen avulla.
Kuumennusvyöhykkeen jälkeen voidaan vielä suorittaa beta-spodumeenin rikastaminen seulomalla. Edullisessa sovelluksessa kuumennusvyöhykkeen poiste seulotaan sivukiven ja harmekiven, kuten kvartsin ja maasälvän, erottamiseksi beta-spodumeenista.
Saatavasta β-spodumeenista voidaan litium ottaa talteen sinänsä tunnetulla tavalla.
Yhdessä sovelluksessa liuotetaan litium jatkuvatoimisella natriumkarbonaatti-paineliuotusprosessilla. Liuotus voidaan suorittaa esimerkiksi natriumkarbonaatin (Na2CC>3) vesiliuoksessa 180-250 °C, etenkin 200-220 °C, lämpötilassa ja 10-30 bar, etenkin noin 20 bar, paineessa.
Paineliuotuksessa tapahtuu ioninvaihtoreaktio, jossa natriumionit korvaavat spodumeenin hilassa olevat litiumionit muodostaen synteettistä silikaattia, analsiimia (NaAlSiiCVEEO). Litium siirtyy puolestaan natriumkarbonaattiliuokseen, jolloin muodostuu liukenematonta litiumkarbonaattia (L12CO3).
Paineliuotuksen tuotteet otetaan talteen ja ne jäähdytetään valittuun lämpötilaan, yleensä toimitaan ympäristön lämpötilassa, sopivimmin toimitaan noin 20-25 °C:ssa. Suspensioon lisätään hiilidioksidia 5-20 bar, etenkin noin 8-11 bar paineessa liukoisen litium-vetykarbonaatin (L1HCO3) muodostamiseksi nestevaiheeseen. Saadusta liuoksesta suodatetaan ensin pois kiinteä analsiimi, minkä jälkeen L1HCO3 kiteytetään, jolloin saadaan kiinteää litiumkarbonaattia.
Lopputuote on erikoispuhdasta litiumkarbonaattia, jonka puhtaus on yli 99,9 %, edullisesti ainakin 99,99 %.
Menetelmiä litiumkarbonaatin talteenottamiseksi ja litiumbikarbonaatin puhdistamiseksi on kuvattu esimerkiksi hakemusjulkaisussa WO 2010/103173 ja WO 2013/140039.
Seuraavassa viitataan oheiseen piirustukseen, jossa on kuvattu yksi esimerkinomainen laitteistoratkaisu, joka soveltuu alfa-spodumeenin faasitransformaation suorittamiseen.
Piirustuksen mukaisesti laitteisto käsittää kolme sarjaan kytkettyä lämmönsiirto-vyöhykettä, nimittäin esilämmitysrummun 1, konversiorummun 2 ja jäähdytysrummun 3.
Kuvion 1 ratkaisussa prosessissa tarvittavan lämmön tuottamiseen käytetään polttokattilaa 8, jossa poltetaan orgaanista materiaalia, kuten biopolttoainetta. Höyrykattilassa 9 tuotetaan puolestaan sähkötuotannossa 10 tarvittavaa paineistettua höyryä. Happitehtaassa 7 erotetaan puolestaan happea ilmasta. Korostettakoon että näiden laitteistojen sijaan voidaan käyttää muita ratkaisuja tarvittavan lämmön tuottamiseen.
Rummut 1-3 ovat tyypillisesti pyöritettävissä keskiakselinsa ympäri ja sopivimmin kulma-asentoon asennettuja, jotta käsiteltävä materiaali painovoiman vaikutuksesta kulkisi niiden läpi. Rummut voivat olla dimensioiltaan samanlaisia.
Konversiorummun pituus voi olla 2-25 m, etenkin noin 3-20 m, esimerkiksi 4-15 m. Sen uunitilan halkaisija on esimerkiksi 0,1-5 m, kuten 0,5-3 m.
Yhdessä sovelluksessa esilämmitysrumpu on pituudeltaan ainakin jonkin verran lyhyempi kuin konversiorumpu, esim. sen pituus on 0,1 - 0,9 kertaa konversiorummun pituus. Yhdessä sovelluksessa esilämmitysrumpu on halkaisijaltaan suurempi kuin konversiorumpu, esim. sen halkaisija on 1,1-3 kertaa konversiorummun halkaisija.
Yhdessä sovelluksessa jäähdytysrumpu on pituudeltaan ainakin jonkin verran lyhyempi kuin konversiorumpu, esim. sen pituus on 0,1 - 0,9 kertaa konversiorummun pituus. Yhdessä sovelluksessa jäähdytysrumpu on halkaisijaltaan suurempi kuin konversiorumpu, esim. sen halkaisija on 1,1-3 kertaa konversiorummun halkaisija.
Viitenumerolla 1 merkityssä esilämmitysrummussa poistetaan alfa-spodumeeni-materiaalista kosteus noin 150-400 °C:ssa. Lämmitykseen käytetään esim. seuraavasta vaiheesta, eli konversiorummussa 2 saatavaa kuumaa savukaasua, kuten kuviossa on esitetty.
Esilämmitysrummusta materiaali syötetään vaipalliseen 2’ konversiorumpuun 2, joka muodostaa alfa-spodumeenin faasitransformaation suorittamisen kuumennusvyöhykkeen. Rumpu-uunissa alfa-spodumeenirakeita sisältävä materiaali on kuumennettavissa 800 °C:n, edullisesti ainakin 950 °C:n, lämpötilaan.
Rumpu on jaettu kahteen osaan, jolloin rummun - rikasteen kulkusuunnassa - ensimmäistä osaa lämmitetään savukaasuilla, kun taas jälkimmäistä osaa, joka muodostaa varsinaisen konversiovyöhykkeen, lämmitetään epäsuoralla lämmityksellä. Osa lämmöstä tuodaan sähkölämmityksellä 12, etenkin sähkövastuksilla, ja osa lämpöä varaavien ja luovuttavien välikappaleiden 13 avulla. Näin rumpu-uuniin tuodaan lämpöä sen vaipan kautta johtumalla ja lisäksi säteilemällä.
Rumpu-uunissa on alfa-spodumeenirakeiden syöttöyhteellä 14 varustettu uunitila 2’, jota ympäröi vaippa 2” ja jossa edelleen on beta-spodumeenin poistoyhde 15.
Uunin vaipassa 2” on kuumennukseen käytettävän kaasun tuloyhde 16 ja lämpöä luovuttavan kaasun poistoyhde 17 lämmön tuomiseksi mmpu-uuniin vaipan läpi,
Kuumennusvyöhykkeessä 2 rikasteen lämpötila pidetään alle rikasteeseen sisältyvien sivukomponenttien, kuten sivukiven ja harmien, agglomeroitumislämpötilan. Spodumeenirikaste sisältää tyypillisesti harmeina kvartsia ja maasälpiä ja vastaavia piipitoisia aineita ja mineraaleja, jotka kuumennuksen vaikutuksesta saattavat agglomeroitua.
Kuumennusvyöhykkeeseen 2 syötetään alfa-spodumeeniraejae, jonka rakeiden keskimääräinen raekoko on 0,5-6 mm.
Kuten yllä on todettu, keksinnössä voidaan käsitellä leveän raekokojakauman omaavaa syöttöä. Niinpä yhdessä sovelluksessa kuumennusvyöhykkeeseen syötetään ensimmäinen alfa-spodumeeniraejae, jonka rakeiden keskimääräinen raekoko on 0,5-6 mm sekä toinen alfa-spodumeeniraejae, jonka rakeiden keskimääräinen raekoko on 0,02-1 mm, jolloin ensimmäinen ja toinen raejae syötetään kuumennusvyöhykkeeseen joko samanaikaisesti tai peräkkäin. Lämpöä tuovat välikappaleet 13 lämmitetään kappaleiden lämmitysruunissa 11, jota kuumennetaan savukaasuilla, jotka piirustuksen mukaisessa tapauksessa saadaan polttokattilasta 8, jossa esimerkiksi poltetaan biopolttoainetta. Rumpu-uunissa on kuumien välikappaleiden syöttöyhde 18, joka avautuu vaipan rajaamaan uunitilaan välikappaleiden syöttämiseksi uunissa kuumennettavien alfa-spodumeenirakeiden sekaan, jolloin välikappaleiden syöttöyhde on yhdistetty uuniin 11, jossa välikappaleiden lämpötila on nostettavissa. Välikappaleet luovuttavat lämpöään kuumennettavalla materiaalille. Sopivimmin lämpöä tuovat välikappaleet 13 ovat metallia, keraamista materiaalia tai kiviainesta, edullisesti välikappaleet ovat kolmiulotteiselta muodoltaan lieriömäisiä, kuutiomaisia, pallomaisia tai epämääräisen muotoisia. Mekaanisen vaikutuksen aikaansaamiseksi spodumeeniin välikappaleet ovat pinnaltaan kovia. Välikappaleet sekoittuvat käsiteltävää materiaaliin ja kohdistavat spodumeenirakeisiin jauhavan vaikutuksen rummun pyöriessä. Samalla välikappaleet kaapivat kittimäistä spodumeenia rummun pinnasta ja estävät spodumeenin kerrostumisen rummun sisäpintaan.
Beta-spodumeeni otetaan talteen kuumennusvyöhykkeen tuotteena (poiste) poistoyhteen 15 kautta. Tämä on yhdistetty seulaan 4, jonka avulla lämmön tuontiin käyttävät välikappaleet on erotettavissa poisteesta.
Yhdessä sovelluksessa seulalla 4 erotetaan pois välikappaleet ja päästetään muu materiaali läpi. Seulan 4 seulakoko voidaan siksi valita sekä syötteen että välikappaleiden koon mukaan.
Yhdessä sovelluksessa valitaan seulakoko, joka on korkeintaan 20,0 mm ja etenkin 6,0 mm tai tätä suurempi, jolloin saadaan välikappaleet tehokkaasti erotetuksi.
Edellä esitettyyn liittyy se etu, että syötettäessä prosessiin materiaalia, jonka keskimääräinen rae- tai partikkelikoko on 0,5-6,0 mm, kaikki malmimurske saadaan läpäisemään seula 4, jolloin voidaan estää se, että esimerkiksi malmia tai sivukivi- tai harmekappaleita siirtyisi kulkemaan välikappaleiden mukana, jolloin ne saattaisivat agglomeroitua tai sulaa välikappaleiden kanssa lämmitysuunissa 11.
Kuumennusvyöhykkeen poisteesta erotettavat välikappaleet johdetaan jäähdyttämättä kuumennukseen 11 niiden lämpötilan nostamiseksi ennalta valittuun lämpötilaan, minkä jälkeen ne kierrätetään kuumennusvyöhykkeessä uudelleen käytettäviksi.
Edellä esitetyn perusteella yhdessä sovelluksessa kuumennusvyöhykkeeltä poistettava tuote (poiste) seulotaan ensin seulalla 4, jonka seulakoko on 6,0 mm tai suurempi, jolloin saadaan erotetuksi lämpöä tuovat välikappaleet.
Seulan läpäissyt osa seulotaan valinnanvaraisen jäähdytyksen jälkeen toisella seulalla 5.
Yhdessä sovelluksessa valmistetaan beta-spodumeenia, joka käsittää rakeita, jotka läpäisevät seulan, jonka seulakoko on vähintään 0,3 mm ja korkeintaan noin 1,2 mm, sopivimmin noin 0,5-1 mm, esim. noin 0,7 mm.
Toisen seulan 5 seulakoko on sopivimmin noin 0,3-1,0 mm (esim. noin 0,7 mm), jolloin beta-spodumeeni otetaan talteen jälkimmäisen seulan läpäisseenä osana.
Saatava beta-spodumeeni jäähdytetään 6 ennen toista seulaa 5 tai sen jälkeen noin 100-250 °C lämpötilaan, minkä lämpöisenä se otetaan talteen. Viitenumerolla 6 on merkitty termosiilo, joka on tarkoitettu talteen otettavan spodumeenin säilömiseksi halutussa lämpötilassa. Jäähdytysrumpu 3 voi olla piirustuksen esittämän mukainen, jolloin ensimmäisessä vaiheessa jäähdytetään kuumennusvyöhykkeen 2 ja ensimmäisen seulan 4 kautta kulkenut tuote ensin kaasulla ja sen jälkeen vesijäähdytyksellä. Kaasu saadaan esimerkiksi happitehtaalta 7, jossa ilman typpi ja happi erotetaan toisistaan, jolloin typpeä voidaan käyttää jäähdytysrummun kaasujäähdytyksen väliaineena. Happea käytetään puolestaan biopolttoaineen polttoon polttoyksikössä 8. Jäähdytyksestä saatava beta-spodumeenituote seulotaan toisella seulalla 5, kuten yllä selostettiin. Näin saatava, tyypillisesti 100-250 °C:einen beta-spodumeeni viedään liuotuskäsittelyyn, jossa sen sisältämä litium erotetaan liuottamalla.
Kuten yllä todetaan, kuumennusvyöhyke voi olla kaksiosainen tai se voi koostua kahdesta sarjaan kytketystä kuumennusvyöhykkeestä.
Yhdessä edullisessa sovelluksessa kuviossa 1 esitetty rumpu-uuni 2 jaetaan keskeltä säteilylevyillä, jotka termisesti erottavat toisistaan kaksi vyöhykettä, jossa on eri lämpötilat. Lämpöä varaavat ja luovuttavat välikappaleet voidaan syöttää säteilylevyjen taakse (spodumeenin kulkusuunnassa).
Teollinen käyttökelpoisuus
Esillä oleva ratkaisu soveltuu beta-spodumeenin tuottamiseen. Beta-spodumeenista voidaan puolestaan valmistaa esim. paristo-ja akkusovelluksiin soveltuvia litiumyhdisteitä.
Viitenumeroluettelo 1. Esil ämmity srumpu 2. Konversiorumpu 2’ Vaippa 2” Uunitila 3. Jäähdytysrumpu 4. Seula 6,0 mm 5. Seula 0,7 mm 6. Termosiilo 7. Happitehdas 8. Biopoltto 9. Höyrykattila 10. Sähkön valmistus 11. Välikappaleiden lämmitys 12. Sähkövastukset 13. Välikappaleet 14. Syöttöyhde alfa-spodumeenimateriaalille 15. Poistoyhde beta-spodumeenille 16. Kaasun tuloyhde 16 17. Kaasun poistoyhde
Viitejulkaisut
Patenttijulkaisut CA 1297265 US 2013/0042438 WO 2010/103173 WO 2013/140039

Claims (28)

1. Menetelmä beta-spodumeenin valmistamiseksi alfa-spodumeenirakeita sisältävästä materiaalista, jonka menetelmän mukaan - alfa-spodumeenirakeita sisältävää materiaalia kuumennetaan kuumennus-vyöhykkeessä yli 800 °C lämpötilassa alfa-spodumeenin konvertoimiseksi beta-spodumeeniksi, tunnettu siitä, että - kuumennusvyöhykkeelle tuodaan lämpöä ainakin pääasiallisesti epäsuoralla lämmityksellä, - ainakin osa lämmöstä tuodaan sellaisten välikappaleiden avulla, jotka kykenevät kohdistamaan spodumeenirakeisiin jauhavaa vaikutusta ja - kuumennusvyöhykkeessä alfa-spodumeenirakeita sisältävän materiaalin lämpötila pidetään alle mm. sivukiveä, kvartsia ja maasälpiä harmeina sisältävän materiaalin agglomeroitumislämpötilan.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuumennus-vyöhykkeeseen syötetään alfa-spodumeeniraejae, jonka rakeiden keskimääräinen raekoko on 0,5-20 mm.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuumennusvyöhykkeeseen syötetään ensimmäinen alfa-spodumeeniraejae, jonka rakeiden keskimääräinen raekoko on 0,5-20 mm sekä toinen alfa-spodumeeniraejae, jonka rakeiden keskimääräinen raekoko on 0,02-1 mm, jolloin ensimmäinen ja toinen raejae syötetään kuumennusvyöhykkeeseen joka samanaikaisesti tai peräkkäin.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että valmistetaan beta-spodumeenia, joka käsittää rakeita, jotka läpäisevät seulan, jonka seulakoko on vähintään 0,3 mm, sopivimmin 0,5-1,2 tyypillisesti noin 0,7 mm.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että beta-spodumeeni otetaan talteen kuumennusvyöhykkeeltä poistettavana tuotteena (poisteena).
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuumennusvyöhykkeen poiste seulotaan harmekiven, kuten kvartsin ja maasälvän, erottamiseksi beta-spodumeenista.
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lämpöä tuovat välikappaleet eivät oleellisesti läpäise seulaa, jonka seulakoko on 1,0 mm.
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lämpöä tuovat välikappaleet ovat metallia, keraamista materiaalia tai kiviainesta, edullisesti välikappaleet ovat kolmiulotteiselta muodoltaan lieriömäisiä, kuutiomaisia, pallomaisia tai epämääräisen muotoisia.
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuumennusvyöhykkeeltä poistettava tuote seulotaan ensin seulalla, jonka seulakoko on korkeintaan 20,0 mm, etenkin 6,0 mm tai suurempi, ja seulan läpäissyt osa seulotaan valinnanvaraisen jäähdytyksen jälkeen toisella seulalla, jonka seulakoko on 0,3-1,0 mm, jolloin beta-spodumeeni otetaan talteen jälkimmäisen seulan läpäisseenä osana.
10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuumennusvyöhykkeen poisteesta erotetaan seulomalla, esimerkiksi käyttämällä seulaa, jonka seulakoko on korkeintaan 20,0 mm, etenkin 6,0 mm tai suurempi, lämpöä tuovat välikappaleet, jotka oleellisesti jäähdyttämättä johdetaan kuumennukseen, niiden lämpötilan nostamiseksi ennalta valittuun lämpötilaan, minkä jälkeen se kierrätetään kuumennusvyöhykkeessä uudelleen käytettäviksi.
11. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että beta-spodumeeni jäähdytetään ennen toista seulaa tai sen jälkeen noin 100-250 °C lämpötilaan, minkä lämpöisenä se otetaan talteen.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 100-250 °C:einen beta-spodumeeni viedään liuotuskäsittelyyn, jossa sen sisältämä litium erotetaan liuottomalla.
13. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuumennusvyöhyke käsittää ainakin yhden vaipallisen rumpu-uunin, jossa alfa-spodumeenirakeita sisältävä materiaali on kuumennettavissa 800 °C:n, edullisesti ainakin 950 °C:n, lämpötilaan.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että rumpu-uuniin tuodaan lämpöä sen vaipan kautta johtumalla ja mahdollisesti lisäksi säteilemällä.
15. Patenttivaatimuksen 13 tai 14 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että rumpu-uuni vaipan kautta tuodaan sähkövastuksilla tuotettua lämpöä.
16. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuumennusvyöhyke käsittää ainakin yhden ensimmäisen vyöhykkeen, jossa alfa-spodumeenirakeiden lämpötila nostetaan 600-800 °C:seen mutta alle alfa-spodumeenin faasitransformaation edellyttämän lämpötilan, sekä toisen vyöhykkeen, jossa lämpötila nostetaan alfa-spodumeenin faasitransformaation edellyttämään lämpötilaan.
17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen menetelmä, tunnettu kahdesta tai useammasta ensimmäisestä vyöhykkeestä, jotka on järjestetty sarjaan.
18. Patenttivaatimuksen 16 ja 17 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäiselle vyöhykkeelle tuodaan lämpöä epäsuoralla kuumennuksella, esimerkiksi käyttämällä kuumia savukaasuja lämpöä tuovana väliaineena.
19. Jonkin patenttivaatimuksen 16-18 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään ainakin kahta sarjaan järjestettyä rumpu-uunia, jolloin alfa-spodumeeniraejae ensin syötetään ensimmäisen vyöhykkeen muodostavaan ensimmäiseen rumpu-uuniin, jossa alfa-spodumeenimateriaalin rakeiden lämpötila nostetaan ainakin 800 °C:seen, jolloin tämän rumpu-uunin poiste johdetaan toisen vyöhykkeen muodostavaan toiseen rumpu-uuniin, jossa lämpötila nostetaan ainakin 950 °C:seen.
20. Patenttivaatimuksen 19 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että toinen rumpu-uuni on jaettu kahdeksi lämmitysvyöhykkeeksi, jolloin alfa-spodumeeniraejakeen lämpötila nostetaan vaiheittain ainakin 950 °C:seen.
21. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytettävän materiaalin alfa-spodumeeni sisältää kidehilassaan ainakin jonkin verran rautaa epäpuhtautena.
22. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuumennusvyöhykkeessä alfa-spodumeenimateriaalin ja sen sisältämien spodumeenirakeiden lämpötila pidetään alle materiaalin agglomeroitumislämpötilan.
23. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuumennusvyöhykkeessä alfa-spodumeeni saatetaan faasitransformaatioon 950-1080 °C:n, edullisesti 950-1050 °C:n lämpötilassa.
24. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuumennusvyöhykkeeseen syötettävän alfa-spodumeenin lämpötila on noin 600-900 °C.
25. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 10-95 % alfa-spodumeenin lämpötilan nostamiseksi 800 °C:sta faasitransformaatioon edellyttämään lämpötilaan tuodaan kuumennusvyöhykkeeseen kuumennetuilla välikappaleilla.
26. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että faasitransformaatio suoritetaan pyöritettävässä rumpu-uunissa, jossa välikappaleet kohdistavat rummun sisäseinämään kaapivan vaikutuksen spodumeenimateriaalin ja sen sisältämien spodumeenirakeiden kiinnitarttumisen estämiseksi.
27. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että alfa-spodumeenirakeita sisältävää materiaalia esilämmitetään ennen kuumennusvyöhykkeelle syöttämistä noin 150-400 °C:ssa kosteuden poistamiseksi.
28. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että alfa-spodumeenirakeita sisältävä materiaali on alfa-spodumeenirikastetta, esirikastetta tai hienonnettua malmia. Patentkrav:
FI20155241A 2015-04-02 2015-04-02 Menetelmä beta-spodumeenin valmistamiseksi alfa-spodumeenia sisältävästä raaka-aineesta FI126509B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20155241A FI126509B (fi) 2015-04-02 2015-04-02 Menetelmä beta-spodumeenin valmistamiseksi alfa-spodumeenia sisältävästä raaka-aineesta
PCT/FI2016/050208 WO2016156671A1 (en) 2015-04-02 2016-04-04 Method for producing beta-spodumene from a raw material containing alpha-spodumene

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20155241A FI126509B (fi) 2015-04-02 2015-04-02 Menetelmä beta-spodumeenin valmistamiseksi alfa-spodumeenia sisältävästä raaka-aineesta

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20155241A FI20155241A (fi) 2016-10-03
FI126509B true FI126509B (fi) 2017-01-13

Family

ID=56081503

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20155241A FI126509B (fi) 2015-04-02 2015-04-02 Menetelmä beta-spodumeenin valmistamiseksi alfa-spodumeenia sisältävästä raaka-aineesta

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI126509B (fi)
WO (1) WO2016156671A1 (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN108070725B (zh) * 2016-11-07 2021-06-25 尤米科尔公司 回收锂的方法
CN107628627A (zh) * 2017-10-16 2018-01-26 福州大学 一种天然锂辉石循环焙烧晶型转换的方法
AU2021325573A1 (en) * 2020-08-12 2023-03-02 Calix Ltd A method for the pyroprocessing of powders
CN112758946A (zh) * 2021-03-16 2021-05-07 长沙市原鹏化工科技有限公司 一种微晶级锂辉石微粉的制备方法
CN117098856A (zh) * 2021-03-30 2023-11-21 力拓铁钛加拿大公司 从锂辉石中回收锂
CN114604880A (zh) * 2022-04-21 2022-06-10 江西金辉锂业有限公司 一种电池级氢氧化锂的制备提纯装置

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH1179730A (ja) * 1997-09-01 1999-03-23 Chichibu Onoda Cement Corp β−スポジューメン超微粒子の製造方法
CN1640816A (zh) * 2004-01-16 2005-07-20 北京奥凯元科技发展有限公司 制备优质β-型锂辉石的方法
EP1747179A1 (en) * 2004-05-03 2007-01-31 Imerys Pigments, Inc. Methods of calcining particulate material
FI122831B (fi) * 2010-05-25 2012-07-31 Outotec Oyj Menetelmä spodumeenin käsittelemiseksi

Also Published As

Publication number Publication date
FI20155241A (fi) 2016-10-03
WO2016156671A1 (en) 2016-10-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI126509B (fi) Menetelmä beta-spodumeenin valmistamiseksi alfa-spodumeenia sisältävästä raaka-aineesta
JP7258093B2 (ja) ケイ酸塩鉱物からのリチウムの回収
CN107250078B (zh) 一种回收钢铁生产步骤中产生的白渣的装置
KR101998139B1 (ko) 물질교환을 통한 무기계 폐기물의 처리방법
Jena et al. Investigation of microwave roasting for potash extraction from nepheline syenite
CN114269956A (zh) 用于处理赤泥的系统及处理赤泥的方法
RU2659510C2 (ru) Способ получения оксида магния из отходов серпентинитовой руды
JP2004024998A (ja) 汚染土壌の処理方法
CN101781718B (zh) 从废旧硬质合金中提取金属钴和钨的方法及专用煅烧装置
WO2022148452A1 (zh) 一种石油焦处理装置、工艺及处理系统
GB2623751A (en) Production of battery grade chemicals
JP2005029402A (ja) セメントの製造方法
US20240018622A1 (en) A method for the pyroprocessing of powders
KR101999791B1 (ko) 분쇄형 탈염소장치
EA044807B1 (ru) Система для обработки красного шлама и способ обработки красного шлама
JPH0684259B2 (ja) 高純度低燐生石灰の製造方法
CN116692906A (zh) 锂盐制备装置及制备方法
WO2010044595A2 (ko) 광산폐기물의 처리장치 및 처리방법

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 126509

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

MM Patent lapsed