FI125998B - Menetelmä jätteen käsittelemiseksi ja jätteen keräyssäiliö - Google Patents

Menetelmä jätteen käsittelemiseksi ja jätteen keräyssäiliö Download PDF

Info

Publication number
FI125998B
FI125998B FI20146119A FI20146119A FI125998B FI 125998 B FI125998 B FI 125998B FI 20146119 A FI20146119 A FI 20146119A FI 20146119 A FI20146119 A FI 20146119A FI 125998 B FI125998 B FI 125998B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
collection container
wall
waste
collection
volume
Prior art date
Application number
FI20146119A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20146119A (fi
Inventor
Reijo Ylisirniö
Original Assignee
Edustusliike Ylisirniö Ky
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Edustusliike Ylisirniö Ky filed Critical Edustusliike Ylisirniö Ky
Priority to FI20146119A priority Critical patent/FI125998B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI20146119A publication Critical patent/FI20146119A/fi
Publication of FI125998B publication Critical patent/FI125998B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65FGATHERING OR REMOVAL OF DOMESTIC OR LIKE REFUSE
    • B65F1/00Refuse receptacles; Accessories therefor
    • B65F1/12Refuse receptacles; Accessories therefor with devices facilitating emptying
    • B65F1/125Features allowing the receptacle to be lifted and emptied by its bottom

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Refuse Collection And Transfer (AREA)

Description

Menetelmä jätteen käsittelemiseksi ja jätteen keräyssäiliö
Keksinnön kohteena on menetelmä jätteen käsittelemiseksi, jossa menetelmässä järjestetään jätteen keräyspaikalle siirrettävä keräyssäiliö, jossa keräyssäiliössä on täyttöaukko, ensimmäinen pää, jossa ensimmäisessä päässä on nostolenkki ja toinen pää, jossa toisessa päässä on tyhjennysaukko ja ensimmäisen ja toisen pään välinen seinämä ja jossa menetelmässä syötetään jätettä täyttöaukosta ke-räyssäiliöön. Keksinnön kohteena on lisäksi menetelmässä käytettävä jätteen keräyssäiliö.
Pihojen ja puutarhojen kevätsiivousten yhteydessä syntyy paljon poiskuljetettavaa puutarhajätettä. Puutarhajäte sisältää enimmäkseen puiden lehtiä, heinää, korsia sekä puiden ja pensaiden oksia. Puutarhajäte on kevyttä ja ilmavaa, mutta sen tilavuus on verrattain suuri. Puutarhajätteen poiskuljettaminen vaatii siten kuljetuskalustoa, jolla on suuri kuljetuskapasiteetti.
Pienet puutarhajätemäärät voidaan kuljettaa vastaanottopisteisiin esimerkiksi henkilöautojen peräkärryillä. Avoimiin peräkärryihin lastattu puutarhajätekuorma on peitettävä huolellisesti pressuilla, jotta puutarhajäte pysyisi kärryssä kuljetuksen ajan. Pieneen peräkärryyn lastatun puutarhajätekuorman peittäminen kuljetuksen kestävästi vie aikaa ja on hankalaa. Suurempia puutarhajätekuormia varten tilataan paikalle usein korkeareunainen vaihtolava. Puutarhajätteen kuljettaminen raskaiden kuormien siirtämiseen mitoitetuilla painavilla vaihtolavoilla nostaa tarpeettomasti kuljetuskustannuksia ja aiheuttaa ympäristöä rasittavia päästöjä.
Ennestään tunnetaan jätteiden keräysmenetelmä- ja säiliö, jossa jätteet kerätään suureen, sukkamaiseen säkkiin. Säkki asennetaan pystyasentoon maahan kaivettuun kaivoon niin, että säkin ensimmäisen pään avoin suuaukko asettuu maan pinnan yläpuolelle. Jätteet siirretään säkkiin sen avoimen suuaukon kautta. Kun säkki on täynnä, se nostetaan nosturilla ylös kaivosta ja tyhjennetään jäteautoon säkin avattavan toisen pään kautta. Tässä ratkaisussa käytettävä säkki asettuu helposti täytettävään ”avattuun” muotoon vain, kun se on ripustettu pystyasentoon säkkiä varten rakennettuun kiinteään kaivoon. Säkkiä ei voi siten käyttää jätteen keräämiseen tilapäisissä ja sijainniltaan muuttuvissa jätteenkeräystilanteissa.
Keksinnön tavoitteena on tuoda esiin menetelmä jätteen, erityisesti kevyen puutarhajätteen käsittelemiseksi ja menetelmässä käytettävä jätteen keräyssäiliö. Keksinnön mukaiset tavoitteet saavutetaan menetelmällä ja keräyssäiliöllä, joille on tunnusomaista, mitä on esitetty itsenäisissä patenttivaatimuksissa. Keksinnön eräitä edullisia suoritusmuotoja on esitetty epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa.
Keksinnön kohteena on menetelmä jätteen, erityisesti kevyen irtonaisen jätteen, kuten lehtiä, heinää, oksia ja korsia sisältävän puutarhajätteen, käsittelemiseksi. Menetelmässä järjestetään jätteen keräyspaikalle siirrettävä keräyssäiliö, jossa on täyttöaukko, ensimmäinen pää, toinen pää ja ensimmäisen ja toisen pään välinen seinämä. Keräyssäiliön ensimmäisessä päässä on nostolenkki ja toisessa päässä on tyhjennysaukko. Menetelmässä syötetään jätettä täyttöaukosta keräyssäiliöön. Keräyssäiliötä pidetään keräyspaikalla niin pitkään, että kaikki kerättävä jäte on saatu syötettyä täyttöaukon kautta säiliöön. Menetelmässä täyttöaukko järjestetään keräyssäiliön seinämään ja keräyssäiliö asetetaan jätteen syötön ajaksi maan pinnalle vaaka-asentoon. Täyttöaukko asettuu näin helposti saavutettavissa olevalle etäisyydelle maan pinnasta, jolloin keräyssäiliön täyttäminen on helppoa. Täyttöaukon alareuna voi ulottua maan pintaan saakka, jolloin jätettä voidaan siirtää keräyssäiliöön esim. kottikärryillä. Isokokoinen, maan pinnan tasoon ulottuva täyttöaukko mahdollistaa jätteellä lastattujen kottikärryjen työntämisen keräyssäiliön sisään. Edullisesti täyttöaukko on olennaisesti keräyssäiliön pituuden puolivälissä.
Kun keräyssäiliö on täynnä tai kaikki kerättävät jätteet on saatu syötettyä keräys-säiliöön, kuljetetaan jätteet asianmukaiseen jätteen vastaanottopisteeseen. Vastaanottopiste voi olla kaatopaikka, lajittelupiste, jätteenpolttolaitos tai biojätteen vastaanottopiste. Keksinnön mukaisen menetelmän eräässä edullisessa suoritusmuodossa keräyssäiliö tyhjennetään keräyspaikalla kuljetusvälineeseen nostamalla keräyssäiliö nostolenkin varassa pystyasentoon ja johtamalla jäte tyhjen-nysaukosta kuljetusvälineeseen. Kuljetusväline voi olla esimerkiksi kuorma-auto tai edullisesti jäteauto, jossa on umpinainen kuljetussäiliö ja puristin, jolla vastaanotettu jäte puristetaan kuljetussäiliössä pieneen tilavuuteen. Luonnollisesti keräys-säiliön täyttöaukko suljetaan ennen keräyssäiliön nostamista pystyasentoon.
Keksinnön mukaisen menetelmän eräässä toisessa edullisessa suoritusmuodossa keräyssäiliö saatetaan käytön ajaksi täyttöasentoon, jossa keräyssäiliöllä on ensimmäinen tilavuus ja keräyssäiliön käytön päättymisen jälkeen säilytysasentoon, jossa keräyssäiliöllä on toinen tilavuus, joka toinen tilavuus on olennaisesti pienempi kuin ensimmäinen tilavuus. Menetelmässä käytettävän keräyssäiliön tilavuutta voidaan siis muuttaa. Keräyssäiliö on edullista järjestää säilytysasentoon silloin, kun keräyssäiliö on varastossa tai sitä siirretään tyhjänä paikasta toiseen.
Keksinnön kohteena olevassa jätteen keräyssäiliössä on täyttöaukko, ensimmäinen pää, jossa on nostolenkki ja toinen pää, jossa on tyhjennysaukko. Ensimmäisen ja toisen pään välissä on seinämä. Ensimmäinen pää, toinen pää ja seinämä rajaavat yhdessä olennaisesti suljetun tilan. Seinämä voi olla muodoltaan putkimainen, jolloin keräyssäiliö on muodoltaan pitkänomainen kappale. Keräyssäilön täyttöaukko on mainitussa seinämässä. Seinämässä oleva täyttöaukko mahdollistaa jätteen syöttämisen keräyssäiliön sisään silloin, kun keräyssäiliö on vaaka-asennossa maan pinnalla. Täyttöaukon leveys, ts. täyttöaukon ulottuma keräyssäiliön pituussuunnassa voidaan valita halutulla tavalla. Leveimmillään täyttöaukko voi ulottua koko keräyssäiliön pituudelle ts. keräyssäiliön ensimmäisestä päästä sen toiseen päähän saakka. Täyttöaukon leveys voi olla myös olennaisesti pienempi kuin keräyssäiliön pituus, esimerkiksi keräyssäiliön pituuden kolmas-, neljäs- tai viidesosa. Olennaista on, että täyttöaukon leveys on niin suuri, että jätteen siirtäminen sen kautta keräyssäiliön sisään on sujuvaa ja helppoa. Edullisesti kapea täyttöaukko on järjestetty olennaisesti keräyssäiliön pituuden puoliväliin. Täyt-töaukkoja voi olla myös useampia kuin yksi.
Keksinnön mukaisen keräyssäiliön eräs edullinen suoritusmuoto on saatettavissa täyttöasentoon, jossa keräyssäiliöllä on ensimmäinen tilavuus ja säilytysasentoon, jossa keräyssäiliöllä on toinen tilavuus. Toinen tilavuus on olennaisesti pienempi kuin ensimmäinen tilavuus. Keräyssäiliö saatetaan täyttöasentoon silloin, kun ke-räyssäiliöön halutaan väliaikaisesti varastoida poiskuljetettavaa jätettä. Täyttö-asennossa oleva keräyssäiliö tarjoaa tällöin mahdollisimman suuren umpinaisen tilan jätteelle. Umpinainen tila on erityisen hyödyllinen kevyen jätteen, kuten puutarhajätteen varastoinnissa, koska jäte ei pääse karkaamaan keräyssäiliöstä tuulen mukana. Keräyssäiliön tilavuuden muuttaminen on mahdollista siksi, että keräyssäiliön seinämä ei ole jäykkä, vain sen muoto on helposti muutettavissa. Edullisesti keräyssäiliön seinämä on kangasmaista materiaalia. Kangasmainen seinämä voidaan saattaa pienempään tilavuuteen laskostamalla koko seinämä tai sen osia. Kangasmainen seinämä voi olla materiaaliltaan lasikuituvahvistettua muovipohjais-ta kalvoa, jota käytetään esimerkiksi pressuissa, kevytpeitteissä ja irtotavaran kuljettamiseen tarkoitetuissa suursäkeissä. Keräyssäiliö on mielekästä saattaa säilytysasentoon silloin, kun sitä ei käytetä jätteen välivarastointiin. Säilytysasennossa oleva keräyssäiliö vaatii vähän tilaa, mistä on etua keräyssäiliön kuljetuksessa ja pitkäaikaisessa varastoinnissa.
Keksinnön mukaisen keräyssäiliön eräässä toisessa edullisessa suoritusmuodossa täyttöaukko on suljettu avattavalla peitteellä, joka on olennaisesti samaa mate- riaalia kuin keräyssäiliön seinämä. Edullisesti täyttöaukossa on sivureuna ja peitteessä on reuna, joissa on lukituselimet peitteen reunan kiinnittämiseksi vetoa kestävästi täyttöaukon sivureunaan. Kun peite on asetettu täyttöaukon suojaksi ja lukittu paikoilleen, keräyssäiliön seinämä on kauttaaltaan olennaisesti suljettu. Luki-tuselinten ansiosta seinämän vetolujuus on myös täyttöaukon kohdalla yhtä suuri kuin seinämän muissa osissa. Tämä mahdollistaa jätteellä täytetyn keräyssäiliön nostamisen nosturilla pystyasentoon siten, että keräyssäiliö riippuu nosturista keräyssäiliön ensimmäisessä päässä olevan nostolenkin varassa. Pystyasennossa roikkuva keräyssäiliö voidaan tyhjentää haluttuun paikkaan, esimerkiksi jäteauton jätesäiliöön, avaamalla keräyssäiliön toisessa päässä oleva tyhjennysaukko.
Keksinnön mukaisen keräyssäiliön eräs kolmas edullinen suoritusmuoto käsittää kokoonpantavan tukikehikon keräyssäiliön tukemiseksi täyttöasentoon. Tukikehik-ko mahdollistaa sen, että keräyssäiliö pysyy täyttöasennossa, vaikka sen seinämällä ei ole pystyssä pysymisen vaatimaa rakenteellista jäykkyyttä. Edullisesti tu-kikehikko on ainakin osittain kiinnitetty seinämään.
Keksinnön mukaisen keräyssäiliön vielä eräässä edullisessa suoritusmuodossa tukikehikko käsittää sauvamaisista osista rakentuvan ristikon. Ainakin osa tukikehikon sauvojen liitoksista voi olla nivel- tai saranaliitoksia, mikä mahdollistaa tukikehikon ja siihen kiinnitetyn seinämän kokoonpuristumisen haitarin tavoin. Vaihtoehtoisesti tai lisäksi tukikehikko voi käsittää ainakin yhden kierrejousen tavoin kokoonpuristuvan tukirangan. Tällainen kierrejousen tavoin toimiva tukiranka pyrkii asettumaan mahdollisimman pitkäksi, jolloin se pakottaa siihen kiinnitetyn seinämän täyttöasentoon. Tukirangalla varustettu keräyssäiliö saatetaan säilytysasen-toon kohdistamalla tukirankaan pituussuunnassa kokoonpuristavaa voimaa, jolloin tukiranka ja siihen kiinnitetty seinämä puristuvat kasaan.
Jäykkien sauvojen ja tukirankojen lisäksi tukikehikko voi käsittää vetoa kestäviä naruja ja liinoja, jotka kireälle vedettyinä kannatelevat osaa keräyssäiliön seinämästä. Tällöin tukikehikko voi käsittää esimerkiksi keräyssäiliön päissä olevat jäykät ristikkomaiset osat ja niitä yhdistävät kireälle vedettävät narut ja/tai liinat. Keräyssäiliön päät voidaan tukea liikkumattomasti paikoilleen esimerkiksi puihin, rakennuksiin tai maaperään, mikä mahdollistaa ristikkomaisia osia yhdistävien liinojen kiristämisen haluttuun kireyteen.
Keksinnön mukaisen keräyssäiliön seinämän poikkileikkausmuoto voidaan valita halutulla tavalla. Täyttöasennossa olevan keräyssäiliön seinämän poikkileikkaus-muoto voi olla esimerkiksi olennaisesti pyöreä tai olennaisesti suorakaide. Keräys- säiliön koko on tarkoituksenmukaista valita siten, että sen käsitteleminen sekä säi-lytysasennossa, että täyttöasennossa on helppoa. Täyttöasennossa olevan keräyssäiliön pituus voi olla esimerkiksi 3000 mm ja poikkileikkauksen leveys 1500 mm.
Keksinnön mukaisen menetelmän ja sen suoritusmuotojen etuna on, että jätteen syöttäminen keräyssäiliöön on helppoa. Menetelmä mahdollistaa lisäksi jätteen poiskuljetuksen vastaanottopisteisiin taloudellisella ja ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavalla tavalla.
Keksinnön mukaisen keräyssäiliön ja sen suoritusmuotojen etuna on, että se on kevytrakenteinen ja sen tilavuutta voidaan muuttaa. Keräyssäiliö vaatii siten varastoinnissa ja kuljetuksessa vain vähän tilaa ja tyhjän keräyssäiliön kuljettamiseen ei tarvita raskasta kuljetuskalustoa. Kevytrakenteisen keräyssäiliön valmistuskustannukset ovat pienet, minkä ansiosta keräyssäiliöihin ei sitoudu paljon pääomaa. Tämä puolestaan mahdollistaa keräyssäiliöiden hankkimisen varastoon sesonki-luonteista tarvetta varten.
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti. Selostuksessa viitataan oheisiin piirustuksiin, joissa kuvat 1a, 1b ja 1c esittävät esimerkinomaisesti erästä keksinnön mukaista ke-räyssäiliötä sivulta kuvattuna, kuva 1 d esittää kuvien 1 a-1 c esittämän keräyssäiliön tyhjentämistä jäteautoon, kuva 1 e esittää kuvien 1 a-1 c esittämää keräyssäiliötä säilytysasennossa ja kuvat 2a, 2b ja 2c esittävät esimerkinomaisesti erästä keksinnön mukaisen ke-räsyysäiliön edullista suoritusmuotoa sivulta kuvattuna.
Kuvissa 1a, 1b ja 1c on esitetty esimerkinomaisesti eräs keksinnön mukainen keräyssäiliö. Keräyssäiliö on tila, jossa on ensimmäinen pää 10, toinen pää 12 ja ensimmäisen ja toisen pään välinen, muodoltaan putkimainen seinämä 14. Molemmat päät ja seinämä ovat samaa kangasmaista materiaalia. Keräyssäiliön ensimmäisessä päässä on nostolenkki 16, jonka varassa keräyssäiliö voidaan nostaa pystyasentoon irti maan pinnasta. Keräyssäiliön toisessa päässä on tyhjen-nysaukko 22, jonka jatkeena on lieriömäinen tyhjennyssukka 24. Tyhjennyssukka on samaa materiaalia kuin keräyssäiliön seinämä. Tyhjennyssukka on sidottu ty viosastaan kiinni sulkunarulla 26. Avautuneessa tilassa olevan tyhjennyssukan poikkileikkaus voi olla yhtä suuri tai pienempi kuin keräyssäiliön poikkileikkaus.
Keräyssäiliön ensimmäisessä päädyssä on ensimmäinen tukikehikko 30 ja keräyssäiliön toisessa päädyssä on toinen tukikehikko 30. Tukikehikot ovat sau-vamaisista osista rakentuvia kolmiulotteisia ristikolta, joita rajaavat sisäänsä kuution muotoisen tilan. Tukikehikot sijoittuvat seinämän rajaaman tilan ulkopuolelle. Seinämän ulkopinnalla on kangaskaistaleiden rajaamia kanavia 32, joiden läpi osa tukikehikon sauvamaisista osista kulkee. Tukikehikon sauvamaiset osat kiinnittyvät väljästi seinämään kanavien avulla, jolloin seinämän ylin seinämäosa roikkuu tukikehikon ylimmistä sauvamaisista osista kanavien 32 varassa. Keräyssäiliön seinämä asettuu näin päätyosistaan seinämää ympäröivien tukikehikoiden mukaiseen kuutiomaisen muotoon, ts. seinämässä on erotettavissa kaksi pystysuuntaista seinämäosuutta ja kaksi vaakasuuntaista seinämäosuutta. Seinämän poikkileik-kausmuoto on olennaisesti neliö koko keräyssäiliön pituudella. Kuvat 1a-1c esittävät keräyssäiliötä täyttöasennossa, jossa keräyssäiliön seinämä 14 on tuettu tukikehikoiden 30 avulla mahdollisimman suureen tilavuuteen.
Seinämän 14 keskiosassa, tukikehikoiden välisellä osalla on täyttöaukko 18, jonka leveys, ts. ulottuma keräyssäiliön pituussuunnassa, on olennaisesti keräyssäiliön pituuden kolmasosa. Täyttöaukon 18 sivureunat 20 ulottuvat keräyssäiliön seinämän 14 ensimmäisen pystysuuntaisen seinämäosuuden alareunasta sen yläreunaan ja jatkuvat seinämän ylemmän vaakasuuntaisen seinämäosan yli toisen pystysuuntaisen seinämäosan yläreunaan. Täyttöaukon sivureunan pituus on siis olennaisesti puolet keräyssäiliön poikkileikkauksen piirin pituudesta. Täyttöaukon sivureunat 20 ovat olennaisesti yhdensuuntaisia.
Täyttöaukon 18 kohdalla on peite 28, joka kiinnittyy yhdestä reunastaan täyttöaukon alareunaan. Peite on samaa materiaalia, kuin keräyssäiliön seinämä ja se on pinta-alaltaan hieman suurempi kuin täyttöaukon pinta-ala. Peitteen reunoissa 29 on lukituselimiä 34, joiden avulla peitteen reuna voidaan kiinnittää täyttöaukon si-vureunoissa oleviin vastaaviin lukituselimiin 34. Lukituselimet voivat olla mitä tahansa tarkoitukseen sopivia lukituselimiä, joiden avulla voidaan muodostaa veto-rasitusta kestävä liitos kahden seinämäosan välille. Eräitä tunnettuja tarkoitukseen soveltuvia lukituselimiä ovat esim. katosten ja hallien pressuovien reunoissa käytettävät lukituselimet. Lukituselin voi käsittää vetoketjun, joka kiinnittyy ensimmäisestä reunastaan täyttöaukon sivureunaan 20 ja toisesta reunastaan peitteen reunaan 29.
Kuva 1a esittää keräyssäiliötä asennossa, jossa peitteen reunojen 29 ja täyttöau-kon reunojen 20 välinen lukitus on avattu ja peite 28 on siirretty kokonaan pois täyttöaukon päältä. Peite on levitetty maan pinnalle täyttöaukon eteen siten, että se muodostaa polun keräyssäiliön sisään. Täyttöaukko on tässä suurimmassa avoimessa asennossaan. Tämä täyttöaukon asento mahdollistaa esim. puutarha-jätteellä lastatun kottikärryn työntämisen keräyssäiliön sisään ja tyhjentämisen ke-räyssäiliöön. Täyttöaukon sijainti olennaisesti keräyssäiliön pituuden keskellä, ts. ensimmäisen ja toisen pään välisen pituuden puolivälissä, mahdollistaa keräyssäiliön täyttämisen tehokkaasti koko keräyssäiliön pituudelta. Keräyssäiliön täyttäminen on tarkoituksenomaista aloittaa keräyssäiliön päädyistä. Kun keräyssäiliön päädyt ovat täytetty, voidaan jäte kasata keräyssäiliön keskelle täyttöaukon kohdalle. Kun keskiosaan on syötetty jätettä niin paljon, että säiliön sisään ei ole enää tarkoituksenmukaista mennä, suljetaan osa täyttöaukosta kiinnittämällä peite 28 paikoilleen täyttöaukon pystysuuntaiselle seinämäosuudelle (kuva 1b). Jätteen syöttämistä voidaan tämän jälkeen jatkaa keräyssäiliön vaakasuuntaiselle seinämäosuudelle ulottuvan täyttöaukon osan kautta. Kun keräyssäiliö on olennaisesti täynnä tai jätteen syöttö keräyssäiliöön halutaan jostain muusta syystä lopettaa, suljetaan täyttöaukko kokonaan asettamalla ja lukitsemalla loputkin peitteestä täyttöaukon päälle (kuva 1c). Tässä tilassa keräyssäiliön on valmis poiskuljetettavaksi tai kuljetusvälineeseen tyhjennettäväksi.
Kuvassa 1d on esitetty esimerkinomaisesti kuvien 1a-1c esittämän keräyssäiliön tyhjentäminen jäteautoon 100. Jätettä sisältävä keräyssäiliö nostetaan kuvan 1d mukaisen pystyasentoon tarttumalla keräyssäiliön nostolenkkiin 16 nosturilla 102. Keräyssäiliön seinämä 14, peite 28, lukituselimet 34 ja nostolenkki on mitoitettu siten, että ne kestävät keräyssäiliön sisään lastatun jätekuorman aiheuttamat rasitukset. Keräyssäiliö siirretään nosturilla jäteauton jätesäiliön 104 syöttöaukon kohdalle ja keräyssäiliön tyhjennysaukko 22 avataan. Jätteet pääsevät nyt valumaan keräyssäiliöstä tyhjennyssukkaa 24 pitkin jätesäiliöön 104. Tyhjennyksen jälkeen keräyssäiliö lasketaan maan pinnalle ja irrotetaan nosturista.
Kuvassa 1d keräyssäiliö tyhjennetään jäteautoon. On selvää, että jätteenkuljetus-ajoneuvon ei tarvitse välttämättä olla jäteauto, vaan keräyssäiliö voidaan tyhjentää vastaavalla tavalla myös esim. tavallisen kuorma-auton lavalle. Edelleen on mahdollista, että jätteellä täytetty keräyssäiliö siirretään esim. peräkärryssä jätteiden vastaanottopisteeseen ja tyhjennetään vasta jätteiden vastaanottopisteessä. Jätteillä lastattu keräyssäiliö voidaan vetää peräkärryyn tai jätteet voidaan syöttää peräkärryn lavalle pystytettyyn tyhjään keräyssäiliöön.
Tyhjä keräyssäiliö voidaan saattaa säilytysasentoon, jossa sen tilavuus on olennaisesti pienempi kuin edellä esitetyissä täyttöasennossa olevissa keräyssäiliöis-sä. Kuva 1e esittää kuvissa 1a-1d esitettyä keräyssäiliötä säilytysasennossa. Keräyssäiliö saatetaan säilytysasentoon siirtämällä ensimmäistä päätä 10 ja toista päätä 12 toisiaan kohti, jolloin kangasmainen seinämä 14 laskostuu haitarimaisesti pieneen tilavuuteen. Tukikehikoiden 30 ristikkäin kulkevat sauvat on kiinnitetty toisiinsa nivelkiinnityksellä siten, että tukikehikot voivat puristua kasaan ensimmäisen pään ja toisen pään lähestyessä toisiaan. Tukikehikot voivat käsittää myös keräyssäiliön pituussuuntaisia sauvoja. Tällaiset sauvat voivat olla teleskooppi-maisesti kokoonpuristuvia tai ne voivat olla ainakin toisesta päästään irrotettavia, mikä mahdollistaa tukikehikon kokoonpuristamisen. Säilytysasentoon saatettu keräyssäiliö sidotaan koossapysyväksi paketiksi kiristysliinoilla 40. Kiristysliinat voivat olla irrallisia osia, tai ne voivat olla toisesta päästään kiinni keräyssäiliön ensimmäisessä ja/tai toisessa päässä. Tässä tilassa keräyssäiliöitä on helppo varastoida ja siirtää eri käyttökohteisiin.
Kuvissa 2a-2c on esitetty esimerkinomaisesti eräs keksinnön mukaisen keräyssäiliön edullinen suoritusmuoto. Kuvat 2a ja 2b esittävät keräyssäiliötä täyttöasennossa ja kuva 2c esittää samaa keräyssäiliötä säilytysasennossa. Tässä suoritusmuodossa on ristikkomaista tukikehikkoa lukuun ottamatta kaikki samat rakenteelliset osat kuin edellä selostetussa keräyssäiliössä ja näistä osista käytetään selostuksessa samoja nimiä ja viitenumerolta. Kuvien 2a-2c esittämässä suoritusmuodossa täyttöasennossa olevan seinämän 14 poikkileikkausmuoto on pyöreä. Samoin ensimmäinen pää 10 ja toinen pää 12 ovat muodoltaan pyöreitä, ja niiden reunoissa on rengasmainen tukivanne 38. Ristikkomaisen tukikehikon sijaan keräyssäiliössä on kierrejousen muotoinen tukiranka 36, joka ulottuu keräyssäiliön ensimmäisestä päästä 10 keräyssäiliön toiseen päähän 12. Tukiranka on sijoitettu keräyssäiliön seinämään muodostettuun väljään kanavaan, joka etenee spiraali-maisesti keräyssäiliön ensimmäisestä päästä sen toiseen päähän. Tukiranka 36 on joustavaa, kimmoista materiaalia ja se käyttäytyy kierrejousen tavoin. Tukiranka voi olla esimerkiksi metallia tai komposiittimateriaalia. Vapaassa tilassa tukiranka pyrkii palautumaan asentoon, joka on pitempi kuin keräyssäiliön pituus. Täten tukiranka pakottaa keräyssäiliön kuvan 2a mukaiseen täyttöasentoon aina, kun tukiranka pääsee asettumaan vapaasti asentoonsa.
Keräyssäiliön seinämä 14 on samaa kangasmaista materiaalia kuin kuvissa 1a-1e selostetussa keksinnössä. Seinämän pituuden puolivälissä on täyttöaukko 18 ja peite 28 täyttöaukon sulkemista varten (kuva 2b). Täyttöaukko avaa keräyssäiliön seinämän suunnilleen seinämän poikkileikkauksen piirin puolikkaan matkalta. Kun keräyssäiliö on maan pinnalla kuvan 2a mukaisessa asennossa ja peite 28 ei ole täyttöaukon 18 edessä, täyttöaukko ulottuu olennaisesti keräyssäiliön koko korkeudelle. Kuvissa 2a-2b esitetty keräyssäiliö täytetään ja tyhjennetään vastaavalla tavalla kuin edellä on selostettu. Kun tyhjä keräyssäiliö halutaan saattaa säily-tysasentoon, keräyssäiliön päitä yksinkertaisesti siirretään toisiaan kohti. Tällöin tukiranka 36 puristuu kasaan kierrejousen tavoin ja seinämä 14 laskostuu pieneen tilavuuteen. Kokoonpuristettu keräyssäiliö sidotaan koossapysyväksi paketiksi ki-ristysliinoilla 40. Kiristysliinat voivat olla irrallisia osia, tai ne voivat olla toisesta päästää kiinni keräyssäiliön ensimmäisessä ja/tai toisessa päässä.
Edellä on selostettu eräitä keksinnön mukaisen menetelmän ja keräyssäiliön edullisia suoritusmuotoja. Keksintö ei rajoitu edellä selostettuihin ratkaisuihin, vaan keksinnöllistä ajatusta voidaan soveltaa eri tavoin patenttivaatimuksen määrittämissä rajoissa.

Claims (14)

1. Menetelmä jätteen käsittelemiseksi, jossa menetelmässä järjestetään jätteen keräyspaikalle siirrettävä keräyssäiliö, jossa keräyssäiliössä on täyttöaukko (18), ensimmäinen pää (10), jossa ensimmäisessä päässä on nostolenkki (16) ja toinen pää (12), jossa toisessa päässä on tyhjennysaukko (22) ja ensimmäisen ja toisen pään välinen seinämä (14) ja jossa menetelmässä syötetään jätettä täyttöaukosta (18) keräyssäiliöön, tunnettu siitä, että täyttöaukko (18) järjestetään keräyssäiliön seinämään (14) ja keräyssäiliö asetetaan jätteen syötön ajaksi maan pinnalle vaaka-asentoon.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että keräyssäiliö tyhjennetään keräyspaikalla kuljetusvälineeseen (100) nostamalla keräyssäiliö nostolenkin (16) varassa pystyasentoon ja johtamalla jäte tyhjennysaukosta (22) kuljetusvälineeseen (100).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että keräyssäiliö saatetaan käytön ajaksi täyttöasentoon, jossa keräyssäiliöllä on ensimmäinen tilavuus ja keräyssäiliön käytön päättymisen jälkeen säilytysasentoon, jossa keräys-säiliöllä on toinen tilavuus, joka toinen tilavuus on olennaisesti pienempi kuin ensimmäinen tilavuus.
4. Jätteen keräyssäiliö, jossa keräyssäiliössä on täyttöaukko (18), ensimmäinen pää (10), jossa ensimmäisessä päässä on nostolenkki (16) ja toinen pää (12), jossa toisessa päässä on tyhjennysaukko (22) ja ensimmäisen ja toisen pään välinen seinämä (14), tunnettu siitä, että mainittu täyttöaukko (18) on mainitussa seinämässä (14).
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen keräyssäiliö, tunnettu siitä, että se on saatettavissa täyttöasentoon, jossa keräyssäiliöllä on ensimmäinen tilavuus ja säilytysasentoon, jossa keräyssäiliöllä on toinen tilavuus, joka toinen tilavuus on olennaisesti pienempi kuin ensimmäinen tilavuus.
6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen keräyssäiliö, tunnettu siitä, että mainittu seinämä (14) on kangasmaista materiaalia.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 4-6 mukainen keräyssäiliö, tunnettu siitä, että täyttöaukko (18) on suljettu avattavalla peitteellä (28), joka peite (28) on olennaisesti samaa materiaalia kuin keräyssäiliön seinämä (14).
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen keräyssäiliö, tunnettu siitä, että täyttöau-kossa (18) on sivureuna (20) ja peitteessä (28) on reuna (29), ja sivureunassa (20) ja reunassa (29) lukituselimet (34) peitteen (28) reunan (29) kiinnittämiseksi vetoa kestävästi täyttöaukon (18) sivureunaan (20).
9. Jonkin patenttivaatimuksen 5-8 mukainen keräyssäiliö, tunnettu siitä, että se käsittää kokoonpantavan tukikehikon (30) keräyssäiliön tukemiseksi täyttöasen-toon.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen keräyssäiliö, tunnettu siitä, että mainittu tukikehikko (30) on ainakin osittain kiinnitetty seinämään (14).
11. Patenttivaatimuksen 9 tai 10 mukainen keräyssäiliö, tunnettu siitä, että mainittu tukikehikko (30) käsittää sauvamaisista osista rakentuvan ristikon.
12. Patenttivaatimuksen 9 tai 10 mukainen keräyssäiliö, tunnettu siitä, että mainittu tukikehikko (30) käsittää ainakin yhden kierrejousen tavoin kokoonpuristuvan tukirangan (36).
13. Jonkin patenttivaatimuksen 5-12 mukainen keräyssäiliö, tunnettu siitä, että täyttöasennossa seinämän (14) poikkileikkausmuoto on olennaisesti pyöreä.
14. Jonkin patenttivaatimuksen 5-12 mukainen keräyssäiliö, tunnettu siitä, että täyttöasennossa seinämän (14) poikkileikkausmuoto on olennaisesti suorakaide.
FI20146119A 2014-12-19 2014-12-19 Menetelmä jätteen käsittelemiseksi ja jätteen keräyssäiliö FI125998B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20146119A FI125998B (fi) 2014-12-19 2014-12-19 Menetelmä jätteen käsittelemiseksi ja jätteen keräyssäiliö

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20146119A FI125998B (fi) 2014-12-19 2014-12-19 Menetelmä jätteen käsittelemiseksi ja jätteen keräyssäiliö

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20146119A FI20146119A (fi) 2016-05-13
FI125998B true FI125998B (fi) 2016-05-13

Family

ID=55917263

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20146119A FI125998B (fi) 2014-12-19 2014-12-19 Menetelmä jätteen käsittelemiseksi ja jätteen keräyssäiliö

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI125998B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20146119A (fi) 2016-05-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9120620B2 (en) Flexible bulk container and detachable support structure therefor
US20100008601A1 (en) Snow mat-bag
DE2450821A1 (de) Auskleidung fuer einen schuettgutcontainer
US9174810B1 (en) Waste bag use methods and apparatus
US10934089B2 (en) Apparatus and system for bottomless waste disposal bag
GB2333091A (en) Bulk bag with tubular lifting members
CN109573418B (zh) 一种带吊机的垃圾收集及运输装置
EP0300622A1 (en) Container bag
US9586754B1 (en) Dumpster bag with stand
FI125998B (fi) Menetelmä jätteen käsittelemiseksi ja jätteen keräyssäiliö
EP3025796B1 (fr) Tour de lavage pour bennes à béton, comprenant des patins de centrage des faces inclinées de ces bennes
US8234977B2 (en) Apparatus for aiding the containment and transport of various articles
US20130330023A1 (en) Reusable, Multi-Purpose Dumpster Bag
US20100089915A1 (en) Ready-to-assemble container
JP5343277B2 (ja) 廃棄物袋の形状保持体
US20230249904A1 (en) Portable waste disposal bag
US20170096298A1 (en) Express Recycling Sack
WO2000006468A1 (en) Assembly for supporting bag-like containers
US20230182995A1 (en) Flexible intermediate bulk container with collection skirt
US12122591B2 (en) Flexible intermediate bulk container with collection skirt
DE2513466A1 (de) Container fuer transport- und ladezwecke
BR102017021770A2 (pt) lona retrátil contra queda de granéis sólidos, para evitar desperdício de material durante carga e descarga de navios
US20220234820A1 (en) Collapsible yard refuse bag stand
US20080036228A1 (en) Spreader
DE3205564A1 (de) Silo fuer trockengips und andere trockenmoertel

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 125998

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B