FI125125B - Järjestely hississä - Google Patents
Järjestely hississä Download PDFInfo
- Publication number
- FI125125B FI125125B FI20115819A FI20115819A FI125125B FI 125125 B FI125125 B FI 125125B FI 20115819 A FI20115819 A FI 20115819A FI 20115819 A FI20115819 A FI 20115819A FI 125125 B FI125125 B FI 125125B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- grip
- pulling
- elevator
- arrangement according
- lowering means
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B66—HOISTING; LIFTING; HAULING
- B66B—ELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
- B66B5/00—Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators
- B66B5/02—Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators responsive to abnormal operating conditions
- B66B5/08—Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators responsive to abnormal operating conditions for preventing overwinding
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B66—HOISTING; LIFTING; HAULING
- B66B—ELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
- B66B7/00—Other common features of elevators
- B66B7/06—Arrangements of ropes or cables
Landscapes
- Lift-Guide Devices, And Elevator Ropes And Cables (AREA)
Description
JÄRJESTELY HISSISSÄ
Keksinnön kohteena on järjestely hississä, joka hissi on edullisesti henkilöiden ja/tai tavaroiden kuljettamiseen soveltuva vetopyörähissi.
Vetopyörähissin hissikorin ja vastapainon liike perustuu nos-tokoneiston vetopyörän ja hissikorin sekä vastapainon väliin kiinnitettyjen hissiköysien väliseen kitkaan, joka saa aikaan riittävän pidon hissiköysien ja vetopyörän köysiurien välille. Hissijärjestelyn tehokkuutta pyritään lisäämään kasvattamalla mainittua pitoa, jolloin nostokoneiston momentin tehokkaampi hyödyntäminen on mahdollista, joka taas johtaa siihen, että hissikori ja vastapaino voidaan tehdä kevyemmiksi. Tällöin vastaavasti voidaan saman tehoiseen nostokoneistoon nähden kuormaa lisätä. Lisäksi kevyempi hissikori ja vastapaino ovat edullisia kuilutilan ja energiankulutuksen kannalta.
Turvallisuuden vuoksi hissijärjestelyltä edellytetään, että hissikori pysyy paikallaan vetopyörän vetäessä ylöspäin ilman vastapainon vaikutusta hissikorin ollessa ylimmällä tasolla, eli tilanteessa, jossa vastapaino on esimerkiksi puskurilla. Mikäli pito on niin hyvä, että vetopyörä pystyy liikuttamaan hissikoria tällöin vielä ylöspäin ilman vastapainon avustusta, aiheutuu vetopyörän ja paikallaan olevan vastapainon välille köysilöystymä. Jos pito tällöin pettää, kori pääsee putoamaan köysilöystymän verran, mikä aiheuttaa vaaratilanteen. On myös olemassa riski hissikorin törmäämisestä hissin muihin rakenteisiin. Sama pätee myös vastapainoon hissikorin ollessa puskurilla.
Vetopyörähissin vetopyörän köysiuran ja köyden välinen pito riippuu muun muassa köysiuran muodosta.
Poikkileikkausmuodoltaan köysiurien uratyyppejä on useita, joista ns. alileikattu ura, pyöröura ja ns. V-ura ovat tunnetuimpia. Kitkapidon kasvattamiseksi esimerkiksi alileikatussa ja V-urassa köyden tuentaa pääjännitystasossa on pienennetty estämällä köyden kosketus uran pohjaan, jotta köyteen saataisiin suurempi sivusuuntainen puristus ja sitä - kautta suuremman puristusvoiman aiheuttama suurempi kitkavoima köyden ja uran väliin. Pyöröurassa kitkan määrää olennaisesti köyden pintapaine uran pohjassa.
Sopivan kitkavoiman saavuttamiseksi köyden ja köysiuran väliin voidaan uran kylkikulmaa ja/tai köyden kosketuskulmaa vetopyörän kehällä muuttaa. Suurempi alileikkauskulma ja pienempi V-kulma sekä suurempi kosketuskulma lisäävät saatavaa kitkavoimaa. Muut kitkapitoon olennaisesti vaikuttavat tekijät ovat köyden voitelu sekä köyden ja köysiuran välinen materiaalipari. Tyypillinen teräksisen köyden ja valurautaisen köysiuran välinen kitkakerroin on luokkaa 0,2-0,3.
Ennestään tunnetaan muun muassa yhdysvaltalainen patentti nro US7207420 B2, jossa hissin kannatusköyden kummassakin päässä on turva-alue, jossa köyden kitkaa tai otetta vetopyörästä on pienennetty. Turva-alueen kiertyessä vetopyörän päälle kannatusköyden kitka tai ote vetopyörästä heikkenee, eikä hissikori tai vastapaino osu hissikuilun kattorakenteisiin, vaikka vastapaino tai hissikori olisi puskurilla ja vetopyörä pyörisi edelleen. Epäkohtana tässä ratkaisussa on kuitenkin se, että kannatinköydestä on otettu materiaalia pois, jolloin köysi samalla heikkenee. Samoin epäkohtana on se, että mikäli luiston sattuessa kyseinen vähäkitkaisempi turva-alue vaurioituu, on koko kannatinköysi uusittava. Samoin turva-alueen sijainnin sovittaminen on hankalaa, sillä köysivenymät vaikuttavat haluttuun sijaintiin. Materiaalin poistaminen muualla kuin työmaalla on hankalaa tehdä niin, että turva-alue on juuri halutulla kohdalla, mikä hidastaa asennustyötä ja voi vaikeasti hallittujen olosuhteiden vuoksi pahimmillaan vaurioittaa köyttä liiaksi. Samoin käytössä olevan hissin turva-alueen siirtäminen on hankalaa ellei mahdotonta. Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainittuha epäkohtia sekä aikaansaada edullinen ja helposti toteutettava sekä luotettava järjestely vetopyörähississä, joka järjestely turvallisesti ja varmasti estää hissikorin tai vastapainon nousemisen liian ylös, kun toinen niistä on esimerkiksi puskurilla, jolloin toinen on vastaavasti yläasennossaan. Keksinnön mukaiselle järjestelylle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa. Keksinnön muille sovellutusmuodoille on tunnusomaista se, mitä on esitetty muissa patenttivaatimuksissa.
Keksinnöllisiä sovellusmuotoja on myös esillä tämän hakemuksen selitysosassa. Hakemuksessa oleva keksinnöllinen sisältö voidaan määritellä myös toisin kuin jäljempänä olevissa patenttivaatimuksissa tehdään. Keksinnöllinen sisältö voi muodostua myös useammasta erillisestä keksinnöstä, erityisesti jos keksintöä tarkastellaan ilmaisujen tai implisiittisten osatehtävien valossa tai saavutettujen hyötyjen tai hyötyryh-mien kannalta. Tällöin jotkut jäljempänä olevien patenttivaatimuksien sisältämät määritteet voivat olla erillisten keksinnöllisten ajatusten kannalta tarpeettomia. Vastaavasti kunkin keksinnön sovellutusesimerkin yhteydessä esitettyjä eri yksityiskohtia voidaan käyttää myös toisissakin sovellutusesimerkeissä. Lisäksi voidaan todeta, että ainakin jotkin alivaatimuksista voidaan ainakin sopivissa tilanteissa katsoa keksinnöllisiksi sellaisinaan.
Keksinnön mukaisen ratkaisun etuna on muun muassa se, että sen avulla on mahdollista estää hissikoria tai vastapainoa nousemasta liian ylös, kun toinen niistä on puskurilla. Näin muodostuu turvallinen ylätila. Etuna on myös se, että vetopyörän kitkaa ja köysitystä ei tarvitse mitoittaa luiston mukaan tilanteessa, jossa vastapaino tai hissikori on puskurilla. Näin mahdollistetaan kevyemmät ja edullisemmat rakenteet ja myös suurempi kuorma. Etuna on vielä myös se, että nostoköysien lujuuteen ei vaikuteta ja nostoköysien vaihto on yksinkertainen ja nopea suorittaa. Lisäksi etuna on se, että pidon sovittaminen halutuksi ja pidon kontrollointi on helppoa, koska ratkaisu ei ole riippuvainen varsinaisen nostoköyden materiaalista. Etuna on vielä se, että tapahtunut luisto ei pääse rikkomaan varsinaista nostoköyttä ja jos tarvetta ilmenee, niin luistotilanteen jälkeen riittää, että vaihdetaan vain nostoköyden ympärillä oleva pidonalentamiselin. Yhtenä etuna on myös se, että pidonalentamiselin on helppo valmistaa esimerkiksi muovista. Vielä yhtenä etuna on se, että keksinnön mukaisessa järjestelyssä alhaisen pidon aluetta voidaan helposti muuttaa. Samoin se voidaan helposti määrittää vasta paikan päällä oikeaan kohtaan. Tästä on etua, sillä hetkelliset tai pysyvät köysivenymät voivat muuttaa köysien pituuksia - esimerkiksi suuren köysipituuden/köysivenymien takia olla vaikea määrittää pidonalentamiselimen oikeata sijaintipaikkaa muualla kuin paikan päällä.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä perussovellutuksessa järjestelyyn hississä kuuluu ainakin hissikuilussa edestakaisin liikkuvaksi sovitetut hissiyksiköt, mukaan lukien ainakin hissikorin ja vastapainon, joka on yhdistetty hissikoriin ainakin yhden kannatinelimen, kuten nostoköyden tai hihnan avulla, ja ainakin yhdellä vetoelimellä, kuten vetopyörällä tai vastaavalla varustettu nostokoneisto, jonka vetoelimen ympäri kiertäväksi on sovitettu ainakin yksi vetoelimeen kontaktissa oleva kannatinelin. Kannatinelimen pintaan, liikutettavaksi sovitetun hissiyksikön ja vetoelimen väliin on kiinnitetty pidonalentamiselin, ja että pito pidonalentamiselimen ja vetoelimen välillä on pienempi kuin pito pelkän kannatinelimen ja vetoelimen välillä.
Edullisesti pidonalentamiselin on järjestetty nostamaan kannatinelintä irti vetoelimen pinnasta saapuessaan vetoelimelle kannatinelementin mukana. Pidonalentamiselin voi tällöin kiilata kannatinelimen irti vetoelimen pinnasta. Pidonalentamiselin kiilautuminen tällöin vetoelimen ja kannatinelimen väliin estää pidon, joka vallitsee vetoelimen ja kannatinelimen välillä niiden ollessa suoraan toisiaan vasten.
Edullisesti pidonalentamiselimen ja vetoelimen välinen kitkakerroin on pienempi kuin pelkän kannatinelimen ja vetoelimen välinen kitkakerroin. Tämä aikaansaadaan esim valitsemalla materiaali pidonalentamiselimelle sopivaksi, esimerkiksi muovimateriaali.
Edullisesti pidonalentamiselimen pintamuotoilu on sellainen, että pidonalentamiselimen ja vetoelimen välinen kosketuspinta-ala on pienempi kuin pelkän kannatinelimen ja vetoelimen välinen kosketuspinta-ala. Tällöin siis pidonalentamiselimen tullessa vetoelimen kohdalle alenee vetoelimeen nojautuva pinta-ala. Tällä on aikaansaatavissa pidon alentuma sillä pienen pinta-alan kitkavoiman välityskyky on alhainen.
Edullisesti pidonalentamiselimen sijaintipaikka ja pituus kannatinelimen hissikorin puoleisessa päässä on sovitettu sellaiseksi, että vastapainon osuessa kuilun pohjaosassa olevaan puskuriin pidonalentamiselin on kiertyneenä vetoelimen yli matkan, jossa kannatinelimen luisto vetoelimellä on niin suuri, että hissikori pysyy paikallaan vetoelimen vedosta huolimatta.
Edullisesti pidonalentamiselimen sijaintipaikka ja pituus kannatinelimen hissikorin puoleisessa päässä on sovitettu sellaiseksi, että vastapainon osuessa kuilun pohjaosassa olevaan puskuriin pidonalentamiselin on kiertyneenä vetoelimen yli olennaisesti vetoelimen ja kannatinelimen välisen kosketuskulman verran.
Edullisesti pidonalentamiselimen sijaintipaikka ja pituus kannatinelimen vastapainon puoleisessa päässä on sovitettu sellaiseksi, että hissikorin osuessa kuilun pohjaosassa olevaan puskuriin pidonalentamiselin on kiertyneenä vetoelimen yli matkan, jossa kannatinelimen luisto vetoelimellä on niin suuri, että vastapaino pysyy paikallaan vetoelimen vedosta huolimatta.
Edullisesti pidonalentamiselimen sijaintipaikka ja pituus, kannatinelimen vastapainon puoleisessa päässä on sovitettu sellaiseksi, että hissikorin osuessa kuilun pohjaosassa olevaan puskuriin pidonalentamiselin on kiertyneenä ve- toelimen yli olennaisesti vetoelimen ja kannatinelimen välisen kosketuskulman verran.
Edullisesti pidonalentamiselin käsittää yhden tai useamman seuraavista: putkimaisen elimen, joka on kiinnitetty kannatinelimen ympärille; joukon rengasmaisia elimiä, jotka on kiinnitetty vieri viereen kannatinelimen ympärille; olennaisen litteän taipuisan kappaleen, joka on kiinnitetty olennaisen litteän kannatinelimen vetoelimen puoleiseen pintaan; kiinteää voiteluainetta, grafiittia, keraamista oksidia tai rasvaa sisältävää, kannatinelintä ympäröivää materiaalia; nauhamaisen tai teippimäisen rakenteen, joka koostuu pienen kitkakertoimen omaavasta materiaalista ja jonka toisella puolella on liima pidonalentamiselimen kiinnittämiseksi kannatinelimen pintaan kannatinelimen ympärille.
Edullisesti pidonalentamiselin sisältää polymeeriä, kuten kuitulujitteista PTFEctä tai vastaavaa.
Edullisesti pidonalentamiselin on kiinnitetty poikkileikkaukseltaan olennaisen pyöreän kannatinelimen ympärille.
Edullisesti pidonalentamiselin on kiinnitetty poikkileikkaukseltaan olennaisen litteään kannatinelimeen. Tällöin mm. kiinnitys on yksinkertaista ja muutoin korkeakitkaisen ripustuselementin luisto helposti järjestettävissä/hallittavissa riippumatta ripustuselementin pintamuotoilusta.
Eräässä edullisessa toteutuksessa pidonalentamiselin on kiinnitetty poikkileikkaukseltaan olennaisen litteään kannatinelimeen, joka käsittää pitkittäisurituksen, joka muodostaa vastinparin vetoelimen käsittämälle pitkittäisuritukselle (vetoelimen pinnan liikkeen suuntainen uritus). Pidonalenta-misedimen urituksen uralukumäärä voi olla sama tai pienempi kuin kannatinelimen. Pidonalentamiselimen ja vetoelimen välinen kitkakerroin on edullisesti pienempi kuin pelkän kannatinelimen ja vetoelimen välinen kitkakerroin.
Eräässä edullisessa toteutuksessa pidonalentamiselimen vetoelintä vasten kohdistuva pinta on olennaisen sileä.
Edullisesti pidonalentamiselin on kiinnitetty kannatinelimen päälle vaihdettavaksi siten, että vaurioitunut pidonalentamiselin on vaihdettavissa uuteen kannatinelintä vaihtamatta.
Edullisesti pidonalentamiselin on kiinteä osa. Se on edullisesti kiinteänä kannatinelimeen kiinnitetty osa. Näin se on helppo lisätä, vaihtaa ja paikoittaa. Se ei myöskään heikennä kannatinelimen lujuutta ja sen lisääminen on tehtävissä olennaisesti ilman epäonnistumisriskiä. Erityisesti kun tämä turvajärjestely on ollut aktiivisena, i.e. se on päätynyt vetoelintä vasten, sen vaihtaminen on helppoa eikä koko köyttä tarvitse vaihtaa.
Edullisesti kannatinelimen osuus, jonka kohdalla on pidonalentamiselin, on rakenteeltaan samanlainen kuin kannatinelimen osuus, jonka pintaan ei ole kiinnitetty pidonalentamiselintä. Näin pidonalentamiselin on osa, joka ei heikennä kannatinelimen kuntoa.
Edullisesti pidonalentamiselin on paikoitettu hissikorin ja vetoelimen väliin niin, että se siirtyy kannatinelimen ja vetoelimen väliin vetoelimen kanssa kontaktiin, vain jos hissikoria ajetaan ennalta määrätyn yläaseman yläpuolelle, esimerkiksi ylimmän kerrostasanteen yläpuolelle.
Edullisesti pidonalentamiselin on paikoitettu vastapainon ja vetoelimen väliin niin, että se siirtyy kannatinelimen ja vetoelimen väliin vetoelimen kanssa kontaktiin, vain jos hissikoria ajetaan ennalta määrätyn ala-aseman alapuolelle, esimerkiksi alimman kerrostasanteen alapuolelle.
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisemmin sovellutusesimerkkien avulla viittaamalla oheisiin yksinkertaistettuihin ja kaaviollisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää sivulta katsottuna ja yksinkertaistettuna sekä kaaviollisesti yhtä keksinnön mukaista järjestelyä, jossa hissikori ja vastapaino eivät ole ääriasennoissaan, kuvio 2 esittää sivulta katsottuna ja yksinkertaistettuna sekä kaaviollisesti kuvion 1 mukaista järjestelyä, jossa hissikori on yläasennossaan ja vastapaino on puskurilla, kuvio 3 esittää sivulta katsottuna ja yksinkertaistettuna sekä kaaviollisesti kuvion 1 mukaista järjestelyä, jossa vastapaino on yläasennossaan ja hissikori on puskurilla, kuvio 4 esittää sivulta katsottuna ja yksinkertaistettuna sekä kaaviollisesti yhtä keksinnön mukaista järjestelyä joko hissikorin tai vastapainon puoleisessa päässä, kuvio 5 esittää sivulta katsottuna ja yksinkertaistettuna sekä kaaviollisesti yhtä toista keksinnön mukaista järjestelyä joko hissikorin tai vastapainon puoleisessa päässä, kuvio 6 esittää vinosti edestä ja päältä katsottuna ja yksinkertaistettuna sekä kaaviollisesti yhtä keksinnön kolmatta mukaista järjestelyä joko hissikorin tai vastapainon puoleisessa päässä ja kuvio 7 esittää vinosti edestä ja päältä katsottuna ja yksinkertaistettuna sekä kaaviollisesti vielä yhtä keksinnön mukaista järjestelyä joko hissikorin tai vastapainon puoleisessa päässä.
Kuviossa 1 on esitetty yhtä keksinnön mukaista järjestelyä, jossa hissikori 1 ja vastapaino 2 eivät ole ääriasennoissaan ylhäällä tai alhaalla. Hissikori 1 on ripustettu yhden tai useamman kannatinelimenä toimivan nostoköyden 3 kannattamaksi, jonka nostoköyden 3 ensimmäinen pää on kiinnitetty hissikorin 1 yhteyteen ja toinen pää vastapainon 2 yhteyteen. Nostoköysi 3 on lisäksi sovitettu hissin nostokoneiston 3 vetoelimenä toimivan vetopyörän 5 varaan ja kiertää vetopyörän 5 ainakin yläkautta ympäri ja vetopyörän 5 yli kierrettyään nostoköysi 3 laskeutuu vastapainolle 2. Nostoköyden 3 hissikorin 1 puoleisessa päässä, tai lähellä nostoköyden 3 päätä, on nostoköyden 3 kitkaa pienentävä osa 6, joka toimii pidonalentamiselimenä, jonka tehtävänä hissikorin 1 puoleisessa päässä on pienentää nostoköyden 3 ja vetopyörän 5 välistä pitoa niin paljon, että esimerkiksi vastapainon 2 ollessa puskurilla hissikori 1 ei nouse enää ylöspäin vetopyörän 5 pyöriessä. Vastaavan, pidonalentamiselimenä toimivan kitkaa pienentävän osan 7 tehtävänä vastapainon 2 puoleisessa päässä, tai lähellä köyden vastapainon 2 puoleista päätä, on pienentää nostoköyden 3 ja vetopyörän 5 välistä pitoa niin paljon, että hissikorin 1 ollessa puskurilla vastapaino 2 ei nouse enää ylöspäin vetopyörän 5 pyöriessä.
Kuviossa 2 on esitetty kuvion 1 mukainen vetopyörähissi tilanteessa, jossa vastapaino 2 on puskurilla 8a. Tällöin vastapainon 2 massa ei enää lisää pitoa vetopyörällä 5, mutta jos hissikorin 1 ja kuorman massa riittävät saamaan aikaan riittävän kitkavoiman hissikori 1 voisi nousta vetopyörän 5 vetämänä kohti hissikuilun kattoa aiheuttaen vaaratilanteita ja aineellisia vahinkoja. Keksinnön mukaisessa järjestelyssä nostoköyteen 3 muodostetun pidonalentamiselimen 6 pituus ja sijainti hissikorin 1 puoleisessa päässä on sovitettu sellaiseksi, että vastapainon 2 osuessa kuilun pohjaosassa olevaan puskuriin 8a pidonalentamiselin 6 on kiertyneenä vetopyörän 5 yli olennaisesti vetopyörän 5 ja nostoköyden 3 välisen kosketuskulman verran, jolloin pito vetopyörällä 5 alenee niin paljon, että hissikori 1 pysyy paikallaan eikä nouse ylöspäin, vaikka vetopyörä 5 vielä pyörisikin. Välttämättä pidonalentamiselimen 6 ei tarvitse olla kiertyneenä vetopyörän 5 ympärille koko vetopyörän 5 ja nostoköyden 3 välisen kosketuskulman matkaa, vaan mitoituksesta ja materiaaleista riippuen lyhyempikin matka voi riittää.
Vastaavasti kuviossa 3 on esitetty kuvion 1 mukainen vetopyörähissi tilanteessa, jossa hissikori 1 on puskurilla 8b. Tällöin hissikorin 1 massa ei enää lisää pitoa vetopyörällä 5, mutta jos vastapainon 2 massa riittää saamaan aikaan riittävän kitkavoiman vastapaino 2 voisi nousta vetopyörän 5 vetämänä kohti hissikuilun kattoa aiheuttaen vaaratilanteita ja aineellisia vahinkoja. Keksinnön mukaisessa järjestelyssä nostoköyteen 3 vastapainon 2 puolelle sijoitetun pidonalentamiselimen 7 pituus ja sijainti myös vastapainon 2 puoleisessa päässä on sovitettu sellaiseksi, että hissikorin 1 osuessa kuilun pohjaosassa olevaan puskuriin 8b pidonalentamiselin 7 on kiertyneenä vetopyörän 5 yli olennaisesti vetopyörän 5 ja nostoköyden 3 välisen kosketuskulman verran, jolloin pito vetopyörällä 5 alenee niin paljon, että vastapaino 2 pysyy paikallaan eikä nouse ylöspäin, vaikka vetopyörä 5 vielä pyörisikin. Myöskään tässä tapauksessa pidonalentamiselimen 7 ei tarvitse välttämättä olla kiertyneenä vetopyörän 5 ympärille koko vetopyörän 5 ja nostoköyden 3 välisen kosketuskulman matkaa, vaan mitoituksesta ja materiaaleista riippuen lyhyempikin matka voi riittää.
Kuviossa 4 on esitetty yhtä keksinnön mukaista pidonalentamisjärjestelyä, jota voidaan käyttää sekä hissikorin 1 puoleisessa päässä että vastapainon 2 puoleisessa päässä. Kunkin nostoköyden 3 ympärille on sijoitettu ohutseinäinen, putkimainen, pitoa pienentävä osa 9, joka toimii pidonalentamiselimenä 6, 7 ja jonka kitkakerroin on pienempi kuin nostoköyden 3 kitkakerroin. Erityisesti putkimaisen, pitoa pienentävän osan 9 kitkakerroin vetopyörän 5 köysiuran materiaalia vastaan on pienempi kuin nostoköyden 3 vastaava kitkakerroin, jonka jo edellä mainittiin olevan esimerkiksi luokkaa 0,2-0,3, tai suurempi. Putkimaisen, pitoa pienentävän osan 9 kitkakerroin vetopyörän 5 köysiuran materiaalia vastaan on esimerkiksi alle 0,1, esimerkiksi välillä 0,05-0,1.
Pidonalentamiselin 6, 7 on valmistettu esimerkiksi pienen kitkakertoimen omaavasta materiaalista, kuten PTFE-seostetusta kuitulujitteisesta muovista, pienen kitkakertoimen omaavasta pinnoitetusta metallista, tai muusta vastaavasta pienen kitkakertoimen omaavasta materiaalista. Pidonalentamiselin 6, 7 on tällöin esimerkiksi ohut, kalvomainen päällyste, joka pienentää efektiivistä nostoköyden 3 kosketuskulmaa ja kitkaa pienentämällä nostoköyden 3 ja vetopyörän 5 köysiuran metallista kosketuspinta-alaa.
Kuviossa 5 on esitetty yhtä toista keksinnön mukaista pidon-alentamisjärjestelyä sekä hissikorin 1 puoleisessa päässä että vastapainon 2 puoleisessa päässä. Kunkin nostoköyden 3 ympärille on sijoitettu pidonalentamiselimeksi 6, 7 joukko ohuita, muovisia renkaita 10, esimerkiksi tarkoitukseen sopivia polymeerirenkaita, jotka on sijoitettu vieri viereen esimerkiksi nostoköyden 3 ja vetopyörän 5 välisen kosketuskulman pituiselle matkalle tai mitoituksen perusteella myös lyhyemmälle matkalle. Renkaat 10 pienentävät nostoköyden 3 ja vetopyörän 5 köysiuran välistä painetta joutuessaan nostoköyden 3 ja köysiuran väliin. Vaikuttavaksi kitkaksi tulee tällöin polymeerimateriaalin ja köysiuran välinen kitka, joka on olennaisesti pienempi kuin metallisen nostoköyden 3 ja köysiuran välinen kitka.
Kuvioissa 6 ja 7 on esitetty kahta keksinnön mukaista pidon-alentamisjärjestelyä, jollainen voi olla hissikorin 1 puoleisessa päässä ja/tai vastapainon 2 puoleisessa päässä. Näissä ratkaisuissa kannatinelimenä 3 on hihna, jonka poikkileikkaus on pyöreän sijasta olennaisen litteä. Tällöin pidonalentamisjärjestely voi käsittää pidonalentamiselimen 6, 7 esimerkiksi vain kannatinelimen 3 yhdellä puolella, joka puoli pääsee vetoelimen 5 kanssa kontaktiin.
Kuvion 6 mukaisessa ratkaisussa kannatinelin 3 on hammashihna, joka käsittää hammashihnan liikesuunnalle poikittaisen hammastuksen 13 positiivisen vedon aikaansaamiseksi ja vastaavasti vetoelimenä 5 toimiva vetopyörä käsittää tällöin kehällään hammastetun pintamuotoilun, joka muodostaa mainitulle hammastukselle 13 vastinparin. Kuvion 6 mukaisessa ratkaisussa kannatinelimenä 3 olevan hammashihnan kyky positiiviseen vetoon poistetaan, kun pidonalentamiselimen 6, 7 tullessa kontaktiin vetoelimen 5 kanssa hammashihnan hammastus ei enää yllä vetoelimenä 5 toimivan vetopyörän hammasuriin.
Myös kuvion 7 mukaisessa ratkaisussa kannatinelin 3 on hihnamainen, mutta nyt vetoelintä 5 vastaan osuva pinta käsittää kiilamaisen tai pitkittäisistä, yhdestä tai useammasta rinnakkaisesta V-urasta 14 koostuvan pintamuotoilun ja vastaavasti vetoelimenä 5 toimiva vetopyörä käsittää tällöin kehällään uritetun pintamuotoilun, joka muodostaa mainitulle kannatinelimen 3 uritetulle pinnalle vastinparin. Myös muut uran muodot kuin V-urat ovat mahdollisia. Kuvion 7 mukaisessa ratkaisussa pidonalentamiselimen 6, 7 ja vetoelimen 5 välinen kosketuspinta-ala on pienempi kuin kannatinelimen 3 ja vetoelimen 5 välinen kosketuspinta-ala, sillä pidonalentamiselin 6, 7 nostaa hihnamaisen kannatinelimen 3 pois vetoelimen 5 urista, jolloin vetoelimen 5 pito pienenee.
Yhteistä kuvioiden 6 ja 7 mukaisille järjestelyille on se, että kannatinelin 3 käsittää vetoelimen 5 kanssa kosketukseen joutuvassa pinnassaan pintamuotoilun kitkapinnan lisäämiseksi tai hammastuksen positiivisen vedon aikaansaamiseksi, ja vastaavasti vetoelimenä 5 toimiva vetopyörä käsittää pintamuotoilun, joka muodostaa mainituille kannatinelimen 3 pintamuotoiluille vastinparin. Lisäksi yhteistä on se, että pidonalentamiselin 6, 7 peittää ainakin osan kannatinelimen 3 mainitusta pintamuotoilusta, estäen näin vastinparin täydellisen muodostumisen pidonalentamiselimen 6, 7 osuessa kontaktiin vetoelimen 5 kanssa.
Pidonalentamiselin 6, 7 käsittää kuvioiden 6 ja 7 mukaisissa ratkaisuissa olennaisen ohuen ja litteän, edullisesti taipuisan kappaleen 11, jonka kannatinelintä 3 vastaan kohdistuva pinta muodostaa olennaisesti vastinparin kannatinelimen 3 vetoelimen 5 puoleista pintaa vastaan. Näin kuvion 6 mukaisessa rakenteessa taipuisan kappaleen 11 kannatinelintä 3 vastaan kohdistuvassa pinnassa on poikittainen hammastus, joka sopii kannatinelimen 3 hammastukseen 13 ja kuvion 7 mukaisessa rakenteessa taipuisan kappaleen 11 kannatinelintä 3 vastaan kohdistuvassa pinnassa on pitkittäinen uritus, joka sopii kannatinelimen 3 uritukseen 14. Taipuisan kappaleen 11 toinen leveä pinta, eli vetoelintä 5 vastaan kohdistuva pinta on sovitettu rakenteeltaan sellaiseksi, että sen ja vetoelimen 5 pinnan välinen pito on alhaisempi kuin pelkän kannatinelimen 3 ja vetoelimen 5 välinen. Kuvion 6 ratkaisussa on edullista, että kappaleen 11 toinen leveä pinta, eli vetoelintä 5 vastaan kohdistuva pinta on olennaisen sileä, jolloin sen ja vetoelimen 5 välillä ei tapahdu hammastumista niiden edetessä kontaktiin. Pidonalentamiselin 6, 7 nostaa tällöin saapuessaan vetoelimelle 5 kannatinelintä 3 irti vetoelimen pinnasta, erityisesti pois vetoelimen 5 hampaista, pienentäen pitoa. Lisäksi on edullista, että pidonalentamiselimen 6, 7 kontaktiin vetoelimen kanssa saapuvan pinnan, erityisesti siis taipuisan kappaleen 11 pinnan, ja vetoelimen pinnan välinen kitkakerroin on pienempi kuin pelkän kannatinelimen 3 ja vetoelimen 5 välinen kitkakerroin.
Kuvion 7 ratkaisussa pidonalentamiselin 6, 7 nostaa saapuessaan vetoelimelle 5 kannatinelintä 3 irti vetoelimen 5 pinnasta, erityisesti nostaen kannatinelimen 3 urituksen pois vetoelimen 5 vastaurituksesta. Kuviossa esitetyn edullisen pidonalentamiselimen (6, 7) pintamuotoilu on sellainen, että pidonalentamiselimen (6, 7) ja vetoelimen 5 välinen kosketuspinta-ala on pienempi kuin pelkän kannatinelimen (3) ja vetoelimen 5 välinen kosketuspinta-ala (niiden ollessa toisiaan vasten). Pitoa voidaan näin alentaa. Esitetyssä ratkaisussa taipuisan kappaleen 11 toinen leveä pinta, eli vetoelintä 5 vastaan kohdistuva pinta on olennaisen sileä. Tämäntyyppisessä ratkaisussa voidaan haluttaessa kuitenkin pidonalentamiselimen 6,7 pintauritus muodostaa vetoelimen 5 pintauritukseen jopa täysin sopivaksi, esim. pintamuodoltaan samanlaiseksi kuin kannatinelin . 3, jos pidonalentamiselimen 6,7 materiaali valitaan selllaiseksi, että pidonalentamiselimen (6, 7) vetoelimen kanssa kontaktiin saapuvan pinnan (erityisesti siis sen käsittämän taipuisan kappaleen 11 pinnan, joka tulee vetoelintä 5 vasten) ja vetoelimen 5 välinen kitkakerroin on pienempi kuin pelkän kannatinelimen 3 ja vetoelimen 5 välinen kitkakerroin. Tällöin luisto on yksinkertaista aikaansaada, ja sivuttaisohjausta ei tarvitse erikseen järjestää. Samoin todennäköisyys osien rikkoutumiselle luistotilanteessa on pieni.
Pidonalentamiselimen 6, 7 taipuisa kappale 11 on kiinnitetty kannatinelimeen 3 sopivilla kiinnitysvälineillä 12, kuten ruuveilla tai vastaavilla elimillä. Kiinnitys ei saisi olennaisesti heikentää kannatinelintä 3, joten, ratkaisussa, jossa kiinnitysvälineenä 12 oleva ruuvi kulkee kannatinelimen 3 läpi, ruuvi 12 on sovitettu kulkemaan kannatinelimen 3 sisällä olevien kuormaa kantavien . osien, kuten esimerkiksi metallipunoksien välistä. Kiinnitysvälineratkaisu voisi olla muunkinlainen. Tällöin esimerkiksi ruuvit 12 voisivat kulkea kannatinelimen 3 sivuilta niin, etteivät ne läpäise kannatinelintä 3. Tällöin ratkaisu vaatii kannatinelimen 3 taakse vastakappaleen, ruuvien 12 kiinnittämiseksi.
Pidonalentamiselin 6, 7 voi käsittää myös sopivaa muotoilua kannatinelimen 3 pitämiseksi sivusuunnassa paikallaan tilanteessa, jossa pidonalentamiselin 6, 7 on kontaktissa vetoelimen 5 kanssa. Esimerkiksi kuvion 7 mukaisessa ratkaisussa taipuisan kappaleen 11 sileän pinnan keskellä voisi olla yksi vetoelimen 5 uraan sopiva pitkänomainen kohouma, joka ohjautuu vetoelimen 5 uraan kannatinelimen 3 sivuttaisliikkeen estämiseksi.
Keksinnön vielä yksi edullinen toteutusmuoto käsittää pidonalentamiselimen 6, 7, joka perustuu kiinteää voiteluainetta, grafiittia, keraamista oksidia tai rasvaa sisältävän materiaalin käyttöön, joka pidonalentamismateriaali on sijoitettu nostoköyteen 3 edellä mainittuun sopivaan sijoituskohtaan esimerkiksi nostoköyden 3 ja vetopyörän 5, välisen kosketuskulman pituiselle matkalle tai mitoituksen perusteella myös lyhyemmälle matkalle.
Vielä yksi keksinnön edullinen toteutusmuoto käsittää nauhamaisen tai teippimäisen pidonalentamiselimen 6, 7, joka koostuu pienen kitkakertoimen omaavasta materiaalista ja jonka toisella puolella on liima pidonalentamiselimen 6, 7 kiinnittämiseksi nostoköyden 3 pintaan edellä mainittuun sopivaan sijoituskohtaan.
Pidonalentamiselin 6 on kiinnitetty nostoköyteen 3 hissikorin 1 ylimmän sallitun pysähtymiskohdan yläpuolelle vetopyörän 5 ja hissikorin 1 väliin siten, että vastapainon 2 osuessa kuilun pohjaosassa olevaan puskuriin 8a pidonalentamiselin 6 on kiertyneenä vetopyörän 5 yli olennaisesti vetopyörän 5 ja nostoköyden 3 välisen kosketuskulman verran tai mitoituksen perusteella myös lyhyemmän matkan verran. Tällöin pidonalentamiselin 6 koskettaessaan vetopyörää 5 ja joutuessaan osittain vetopyörän 5 ja nostoköyden 3 väliin vähentää vetopyörän 5 ja nostoköyden 3 välistä kitkapitoa ja aiheuttaa sellaisen luiston vetopyörän 5 ja nostoköyden 3 väliin, että hissikori 1 pysyy paikallaan, vaikka vetopyörä 4 pyörisikin. Vastaavasti Pidonalentamiselin 7 on kiinnitetty nostoköyteen 3 vastapainon 2 ylimmän sallitun pysähtymiskohdan yläpuolelle vetopyörän 5 ja vastapainon 2 väliin siten, että hissikorin 1 osuessa kuilun pohjaosassa olevaan puskuriin 8b pidonalentamiselin 7 on kiertyneenä vetopyörän 5 yli olennaisesti vetopyörän 5 ja nostoköyden 3 välisen kosketuskulman verran tai mitoituksen perusteella myös lyhyemmän matkan verran. Pidonalentamiselin 7 vähentää vetopyörän 5 ja nostoköyden 3 välistä kitkapitoa ja toimii olennaisesti samalla tavoin kuin hissikorin 1 puolella oleva pidonalentamiselin 6.
Edullisena ominaisuutena edellä mainituille toteutusmuodoille on se, että nostoköyden 3 ja vetopyörän 5 köysiuran väliin puristuva pitoa pienentävä osa on olennaisen ohut ja kokoonpuristuva, jolloin nostoköyden 3 asema vetopyörän 5 köysiurassa ei olennaisesti muutu. Pidonalentamiselimen 6, 7 pituudeksi on edellä mainittu nostoköyden 3 ja köysiuran kosketusmatkan pituus, mutta tarvittava pituus voidaan mitata kokeellisesti sellaiseksi, että pito pienenee riittävästi. Tällöin pidonalentamiselimen 6, 7 pituus voi olla lyhyempikin kuin nostoköyden 3 ja köysiuran kosketusmatkan pituus
Hissi on edullisimmin henkilöiden ja/tai tavaroiden kuljettamiseen soveltuva hissi, joka on asennettu rakennukseen, kulkemaan pystysuunnassa tai ainakin olennaisesti pystysuunnassa, edullisesti taso- ja/tai korikutsujen perusteella. Hissikorilla on sisätila, joka on edullisimmin soveltuva vastaanottamaan matkustajan tai useita matkustajia. Hissi käsittää edullisesti ainakin kaksi, edullisesti enemmän, palveltavia kerroksia. Keksintö on edullinen esitetyssä 1:1 ripusteisessa hississä, mutta .sitä voidaan hyödyntää suuremman ripustussuhteen hisseissä. Hissi voi olla myös olla mikä tahansa hissi, jossa vetopyörän ja kannatuselementin välinen pito kannattelee hissikoria/vastapainoa riippumatta kannatuselementin sijainnista hissijärjestelmässä, kunhan se yhdistää hissikorin ja vastapainon toisiinsa. Esitetyissä ratkaisuissa kannatuselementti roikkuu hissikuilun yläosasta vetoelimen varassa, mutta ainakin osa kuvatuista eduista aikaansaadaan myös hissisovelluksessa, jossa vetoelin on muualla, kuten hissikuilun alapäässä ja turva-alueella varustettu kannatuselin, johon vetoelin suoraan vaikuttaa, ja johon pidonalentamiselin on kiinnitetty, roikkuu hissikorin ja vastapainon varassa. Tällöin hissikori ja vastapaino on lisäksi kytketty toisiinsa hissikorin yläpuolella olevaan taittopyörään tukeutuvan kannatuselimen varaan.
Alan ammattimiehelle on selvää, ettei keksintö rajoitu yksinomaan edellä esitettyihin esimerkkeihin, vaan voi vaihdella jäljempänä esitettävien patenttivaatimusten puitteissa. Niinpä esimerkiksi hissikorin ja vastapainon ripustus voivat olla erilaisia kuin edellä on esitetty.
Claims (12)
1. Järjestely hississä, johon kuuluu ainakin hissikuilussa edestakaisin liikkuvaksi sovitetut hissiyksiköt (1,2), mukaan lukien ainakin hissikorin (1) ja vastapainon (2), joka on yhdistetty hissikoriin (1) ainakin yhden kannatinelimen (3), kuten nostoköyden tai hihnan avulla, ja ainakin yhdellä ve-toelimellä (5), kuten vetopyörällä tai vastaavalla varustettu nostokoneisto (4), jonka vetoelimen (5) ympäri kiertäväksi on sovitettu ainakin yksi vetoelimeen (5) kontaktissa oleva kan-natinelin (3), tunnettu siitä, että kannatinelimen (3) pintaan, liikutettavaksi sovitetun hissiyksikön (1, 2) ja veto- elimen (5) väliin on kiinnitetty pidonalentamiselin (6, 7), ja että pito pidonalentamiselimen (6, 7) ja vetoelimen (5) välil lä on pienempi kuin pito pelkän kannatinelimen (3) ja vetoelimen (5) välillä, ja että pidonalentamiselin (6, 7) käsittää yhden tai useamman seuraavista: putkimaisen elimen (9), joka on kiinnitetty kannatinelimen (3) ympärille; joukon rengasmaisia elimiä (10), jotka on kiinnitetty vieri viereen kannatinelimen (3) ympärille; olennaisen litteän taipuisan kappaleen (11), joka on kiinnitetty olennaisen litteän kannatinelimen (3) vetoelimen (5) puoleiseen pintaan; kiinteää voiteluainetta, grafiittia, keraamista oksidia tai rasvaa sisältävää, kannatinelintä (3) ympäröivää materiaalia; nauhamaisen tai teippimäisen rakenteen, joka koostuu pienen kitkakertoi-men omaavasta materiaalista ja jonka toisella puolella on liima pidonalentamiselimen (6, 7) kiinnittämiseksi kannatin elimen (3) pintaan kannatinelimen (3) ympärille.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että pidonalentamiselin (6, 7) on järjestetty nostamaan kanna tinelintä (3) irti vetoelimen (5) pinnasta saapuessaan ve-toelimelle (5) kannatinelementin (3) mukana.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että pidonalentamiselimen (6, 7) ja vetoelimen (5) vä- linen kitkakerroin on pienempi kuin pelkän kannatinelimen (3) ja vetoelimen (5) välinen kitkakerroin.
4. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen järjestely, tunnettu siitä, että pidonalentamiselimen (6, 7) pintamuo-toilu on sellainen, että pidonalentamiselimen (6, 7) ja vetoelimen (5) välinen kosketuspinta-ala on pienempi kuin pelkän kannatinelimen (3) ja vetoelimen (5) välinen kosketuspinta-ala .
5. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen järjestely, tunnettu siitä, että pidonalentamiselimen (6) sijaintipaikka ja pituus kannatinelimen (3) hissikorin (1) puoleisessa päässä on sovitettu sellaiseksi, että vastapainon (2) osuessa kuilun pohjaosassa olevaan puskuriin (8a) pidonalentamiselin (6) on kiertyneenä vetoelimen (5) yli matkan, jossa kannatinelimen (3) luisto vetoelimellä (5) on niin suuri, että hissikori (1) pysyy paikallaan vetoelimen (5) vedosta huolimatta .
6. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen järjestely, tunnettu siitä, että pidonalentamiselimen (7) sijaintipaikka ja pituus kannatinelimen (3) vastapainon (2) puoleisessa päässä on sovitettu sellaiseksi, että hissikorin (1) osuessa kuilun pohjaosassa olevaan puskuriin (8b) pidonalentamiselin (6) on kiertyneenä vetoelimen (5) yli matkan, jossa kannatinelimen (3) luisto vetoelimellä (5) on niin suuri, että vastapaino (2) pysyy paikallaan vetoelimen (5) vedosta huolimatta.
7. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen järjestely, tunnettu siitä, että pidonalentamiselin (6, 7) sisältää polymeeriä, kuten kuitulujitteista PTFE:tä tai vastaavaa.
8. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen järjestely, tunnettu siitä, että pidonalentamiselin (6, 7) on kiinnitetty poikkileikkaukseltaan olennaisen pyöreän kannatinelimen (3) ympärille.
9. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen 1-7 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että pidonalentamiselin (6, 7) on kiinnitetty poikkileikkaukseltaan olennaisen litteään kanna-tinelimeen (3).
10. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen järjestely, tunnettu siitä, että pidonalentamiselin (6, 7) on kiinnitetty kannatinelimen (3) päälle vaihdettavaksi siten, että vaurioitunut pidonalentamiselin (6, 7) on vaihdettavissa uuteen kannatinelintä (3) vaihtamatta.
11. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen järjestely, tunnettu siitä, että pidonalentamiselin (6) on kiinteänä kannatinelimeen (3) kiinnitetty osa.
12. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen järjestely, tunnettu siitä, että kannatinelimen (3) osuus, jonka kohdalla on pidonalentamiselin (6), on rakenteeltaan samanlainen kuin kannatinelimen osuus, jonka pintaan ei ole kiinnitetty pidonalentamiselintä.
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20115819A FI125125B (fi) | 2011-08-23 | 2011-08-23 | Järjestely hississä |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20115819 | 2011-08-23 | ||
FI20115819A FI125125B (fi) | 2011-08-23 | 2011-08-23 | Järjestely hississä |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20115819A0 FI20115819A0 (fi) | 2011-08-23 |
FI20115819A FI20115819A (fi) | 2013-02-24 |
FI125125B true FI125125B (fi) | 2015-06-15 |
Family
ID=44515452
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20115819A FI125125B (fi) | 2011-08-23 | 2011-08-23 | Järjestely hississä |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI125125B (fi) |
-
2011
- 2011-08-23 FI FI20115819A patent/FI125125B/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20115819A0 (fi) | 2011-08-23 |
FI20115819A (fi) | 2013-02-24 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
AU2013270591B2 (en) | An elevator | |
CN1934022B (zh) | 电梯 | |
CN108358020B (zh) | 用于电梯端接的柔性剪切层 | |
NO330312B1 (no) | Heissystem | |
US20130048432A1 (en) | Elevator | |
EA029320B1 (ru) | Лифт | |
NO336874B1 (no) | Heis med kompakt drivverk | |
EP3243785B1 (en) | Rope, elevator arrangement and elevator | |
FI125157B (fi) | Hissijärjestelmä | |
EP2868613B1 (en) | An elevator | |
JP2001192183A (ja) | 合成繊維ロープの劣化状態判別方法およびエレベータ | |
JP5800916B2 (ja) | 4:1ローピングを有するエレベータ装置 | |
EP3336034B1 (en) | Elevator system suspension member | |
US20170369282A1 (en) | Termination for elevator belt | |
FI125125B (fi) | Järjestely hississä | |
CN104418214B (zh) | 电梯 | |
US20180179023A1 (en) | Increased traction of elevator system belt | |
WO2007123034A1 (ja) | エレベーター装置 | |
KR20130125797A (ko) | 엘리베이터 서스펜션 및/또는 구동 장치 | |
EP3789336A1 (en) | Tension member and belt for elevator system | |
EP3738915B1 (en) | Koepe hoist | |
CN105800432A (zh) | 一种电梯 | |
EP3176117A1 (en) | Rope terminal device, rope terminal arrangement and elevator | |
EP2281768A1 (en) | Elevator device | |
EP2569243B1 (en) | Woven load bearing member for a traction elevator system and method of making this member |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Ref document number: 125125 Country of ref document: FI Kind code of ref document: B Effective date: 20150615 |
|
MM | Patent lapsed |