FI124076B - Menetelmä ja järjestelmä paperikoneen tai vastaavan kuivatusosan energiatehokkuuden parantamiseksi - Google Patents
Menetelmä ja järjestelmä paperikoneen tai vastaavan kuivatusosan energiatehokkuuden parantamiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI124076B FI124076B FI20115629A FI20115629A FI124076B FI 124076 B FI124076 B FI 124076B FI 20115629 A FI20115629 A FI 20115629A FI 20115629 A FI20115629 A FI 20115629A FI 124076 B FI124076 B FI 124076B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- dryer
- air
- unit
- drying
- fluidized bed
- Prior art date
Links
Classifications
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21F—PAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
- D21F5/00—Dryer section of machines for making continuous webs of paper
- D21F5/18—Drying webs by hot air
- D21F5/185—Supporting webs in hot air dryers
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21F—PAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
- D21F5/00—Dryer section of machines for making continuous webs of paper
- D21F5/20—Waste heat recovery
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F26—DRYING
- F26B—DRYING SOLID MATERIALS OR OBJECTS BY REMOVING LIQUID THEREFROM
- F26B13/00—Machines and apparatus for drying fabrics, fibres, yarns, or other materials in long lengths, with progressive movement
- F26B13/10—Arrangements for feeding, heating or supporting materials; Controlling movement, tension or position of materials
- F26B13/101—Supporting materials without tension, e.g. on or between foraminous belts
- F26B13/104—Supporting materials without tension, e.g. on or between foraminous belts supported by fluid jets only; Fluid blowing arrangements for flotation dryers, e.g. coanda nozzles
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Textile Engineering (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- General Engineering & Computer Science (AREA)
- Drying Of Solid Materials (AREA)
- Paper (AREA)
Description
MENETELMÄ JA JÄRJESTELMÄ PAPERIKONEEN TAI VASTAAVAN
KUIVATUSOSAN ENERGIATEHOKKUUDEN PARANTAMISEKSI
Keksinnön kohteena on jäljempänä esitettyjen itsenäisten patenttivaatimusten 5 johdanto-osien mukaiset menetelmä ja järjestelmä paperikoneen tai vastaavan kuivatusosan energiatehokkuuden parantamiseksi.
Paperikoneen tai vastaavan kuivatusosassa liikkuvaa rainaa kuivatetaan kosketuksettomasti ilmapuhalluksien avulla tai saattamalla raina kosketukseen 10 lämmitettyjen sylinteripintojen kanssa. Leijukuivaimia käytetään yleisesti paperikoneen kuivatusosassa rainan kuivattamiseen. Leijukuivaimessa lämmitettyä ilmaa johdetaan kohti kuivattavaa rataa radan yhdelle puolelle tai vaihtoehtoisesti samanaikaisesti radan kummallekin puolelle, mikä takaa tehokkaan lämmönsiirron. Kun kuuma ilma joutuu kosketukseen kostean rainan 15 kanssa, rainassa oleva vesi höyrystyy ilmaan, ja raina kuivuu. Samalla ilman lämpötila laskee ja sen kosteusprosentti nousee. Tämän jälkeen ilma poistetaan leijukuivaimesta, ja osa siitä johdetaan kiertoilmana takaisin leijukuivaimen kuumennusyksikköön ja osa poistetaan poistoilmana pois leijukuivaimesta. Leijukuivaimen poistoilma voidaan kierrättää poistolaitteiden kautta, joissa 20 mahdollisesti otetaan talteen siinä olevaa lämpöenergiaa.
Ensimmäisen leijukuivaimen jälkeen on yleensä päällystyskoneen kuivatusosaan järjestetty 1 - 3 kuivainyksikköä, joissa rainaa kuivataan ilmapuhalluksilla, joiden lämpötila on normaalisti alhaisempi kuin ensimmäisessä leijukuivaimessa rainan ^ 25 kuivattamiseen käytetyn puhallusilman lämpötila, esimerkiksi 150 - 250 °C.
o i O) Päällystysaseman jälkeen olevassa ensimmäisessä leijukuivaimessa käytetyn * kuivausilman lämpötila on tyypillisesti noin 200 - 450 °C. Leijukuivaimen c\j poistoilman lämpötila on usein mahdollisen lämmöntalteenoton jälkeenkin 100 - ^ 30 300 °C. Tällä hetkellä leijukuivaimen poistoilma johdetaan yleensä suoraan o c\j ulkoilmaan tai se yhdistetään paperitehtaan muihin ilmavirtoihin ja johdetaan yleiseen lämmöntalteenottoyksikköön. On vahvasti oletettu, että leijukuivaimen poistoilma sisältää liikaa ilman lämmityksessä syntyviä pakokaasuja ja rainasta 2 siirtynyttä kosteutta, jotta sen käyttö muissa prosesseissa olisi mahdollista, tai edes sallittavaa.
Erilaisia kuivausratkaisuja on esitetty julkaisuissa EP 0770731, US 4,137,644, WO 5 2007/085617 ja WO 2009/147284
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on vähentää tai jopa poistaa edellä mainittuja tekniikan tasossa ilmeneviä ongelmia.
10 Keksinnön eräänä tarkoituksena on parantaa paperikoneen kuivatusosan energiatehokkuutta, ja vähentää kuivatukseen tarvittavan energian määrää.
Keksinnön eräänä toisena tarkoituksena on aikaansaada menetelmä ja järjestelmä, joka voi mahdollistaa kuivatuslämpötilan nostamisen leijukuivaimen 15 jälkeisissä seuraavissa kuivainyksiköissä.
Edellä mainittujen tarkoituksien toteuttamiseksi keksinnölle on tunnusomaista se, mikä on esitetty oheisten itsenäisten patenttivaatimusten tunnusmerkkiosissa.
20 Keksinnön eräitä edullisia suoritusmuotoja on esitetty alivaatimuksissa.
Tässä tekstissä mainitut sovellusesimerkit ja edut koskevat soveltuvin osin niin keksinnön mukaista menetelmää kuin järjestelmääkin, vaikka sitä ei aina erikseen ” mainittaisikaan.
o ™ 25 ^ Tyypillinen keksinnön mukainen menetelmä on esitetty vaatimuksessa 1.
00 Menetelmässä paperikoneen tai vastaavan kuivatusosan energiatehokkuuden * parantamiseksi c\j - kuivataan paperirainaa tai vastaavaa ensimmäisessä leijukuivaimessa ^ 30 puhaltamalla kuumennettua ilmaa kohti rainaa, o c\j - poistetaan leijukuivaimesta poistoilmana ilmaa, joka on ollut kosketuksessa kuivattavaan rainaan, 3 - johdetaan paperiraina tai vastaava ensimmäisestä kuivaavasta leijukuivaimesta vähintään yhteen seuraavaan kuivainyksikköön, jossa rainaa kuivataan puhaltamalla sitä kohti ilmaa, sekä - johdetaan leijukuivaimen poistoilmaa vähintään yhteen seuraavaan 5 kuivainyksikköön, jossa sitä käytetään kuivatusilmana.
Tyypillinen keksinnön mukainen järjestelmä paperikoneen tai vastaavan kuivatusosan energiatehokkuuden parantamiseksi on esitetty vaatimuksessa 9, ja käsittää 10 - ensimmäisen leijukuivaimen paperirainan tai vastaavan kuivattamiseksi, - yhden tai useamman seuraavaan kuivainyksikön, jotka on järjestetty ensimmäisen leijukuivaimen jälkeen rainan kulkusuunnassa, ja jotka on järjestetty kuivattamaan rainaa ilmapuhalluksen avulla, jolloin järjestelmä käsittää yhteen, jolla ensimmäisen leijukuivaimen poistoilma on 15 järjestetty johdettavaksi vähintään yhden seuraavan kuivainyksikön ilmakiertoon kuivausilmana käytettäväksi.
Nyt on yllättäen huomattu, että ensimmäisen leijukuivaimen poistoilmaa voidaan käyttää yhden tai useamman seuraavan kuivainyksikön kuivausilmana ilman että 20 poistoilman mahdollisista epäpuhtauksista ja/tai kosteudesta olisi haittaa seuraavan kuivainyksikön kuivausprosessille. Leijukuivaimen poistoilman käyttö ainakin osana seuraavan kuivainyksikön kuivausilmaa mahdollistaa huomattavan energiansäästön, mikä parantaa huomattavasti prosessin kokonaisenergiataloutta.
Leijukuivaimen poistoilman käyttö voi mahdollistaa myös korkeamman ^ 25 kuivausilmalämpötilan käytön leijukuivainta seuraavalla kuivainyksiköllä.
^ Höyrylämmitteisillä kuivainyksiköillä höyrynpaine on rajoittanut 00 kuivausilmanlämpötilan maksimissaan tasolle 175 - 180 °C. Nyt on mahdollista * syöttää seuraavalle kuivainyksikölle ensimmäisen kaasulämmitteisen c\j leijukuivaimen poistoilmaa, jonka lämpötila ylittää selvästi tämän lämpötilan, jolloin ^ 30 kuivatuslämpötilaa voidaan haluttaessa vastaavasti nostaa. Vaihtoehtoisesti o c\j seuraavan kuivainyksikön kuivatuslämpötila voidaan pitää tavanomaisella tasolla, jolloin kuivainyksikön käyttämän energian määrä vähenee. Keksintö tarjoaa siis huomattavia etuja kohtuullisin investointikustannuksin.
4
Keksinnön mukaisessa ratkaisussa ei siis tarvitse poistaa käytettävästä leijukuivaimen poistoilmasta kosteutta ja/tai epäpuhtauksia ennen kun se johdetaan seuraavan kuivainyksikön ilmakiertoon kuivausilmaksi. Poistoilma 5 voidaan siis johtaa suoraan seuraavan kuivaimen ilmakiertoon, sen kulkematta puhdistus-ja/tai kuivatuslaitteiden läpi.
Tässä hakemuksessa leijukuivaimella tarkoitetaan paperikoneen tai vastaavan kuivatusosassa sijaitsevaa kuivatuslaitetta. Leijukuivain käsittää yhden 10 kuivatuslaatikon tai vaihtoehtoisesti kaksi vastakkain järjestettyä kuivatuslaatikkoa tai vastaavaa. Kuivatusilma lämmitetään kaasua polttamalla korkeaan lämpötilaan 200 - 450 °C ja johdetaan leijukuivaimen kuivatuslaatikon puhallussuuttimille. Puhallussuuttimista lämmitettyä kuivausilmaa puhalletaan suurella nopeudella kuivattavan rainan kummaltakin puolelta kohti sen pintaa. Kuivatus tapahtuu 15 leijukuivaimessa siis kosketuksettomasti.
Tässä hakemuksessa seuraavalla kuivainyksiköllä tarkoitetaan kosketuksetonta kuivainta, jossa paperirainaa kuivataan ilmapuhallusten avulla. Seuraavan kuivainyksikön kuivausilman lämpötila on alhaisempi kuin leijukuivaimen 20 kuivausilman lämpötila. Tyypillisesti seuraavan kuivainyksikön kuivausilman lämpötila on 130 - 200 °C, vielä tyypillisemmin 150-180 °C.
Keksinnön eräässä suoritusmuodossa seuraavan kuivainyksikön kuivausilma t? muodostuu pääasiallisesti leijukuivaimen poistoilmasta, ja mahdollisesti ^ 25 kuivainyksikön kiertoilmasta, ja kuivainyksikön kuivausilma johdetaan ilman ^ erillistä lämmitysvaihetta kohti kuivatettavaa rainaa. Nyt esillä oleva keksintö ^ mahdollistaa siis sen, että leijukuivainta seuraavalla kuivainyksiköllä tai -yksiköillä ^ ei ole lainkaan omaa kuumennuslaitetta, vaan kuivainyksikön tarvitsema c\j kuivatusenergia saadaan kokonaan leijukuivaimen poistoilmasta. Seuraava
LO
>- 30 kuivainyksikkö on siis oleellisesti kuumennuslaitevapaa. Seuraavaan o cv kuivainyksikköön syötettävään leijukuivaimen poistoilmaan voidaan kuitenkin sekoittaa seuraavan kuivainyksikön omaa kiertoilmaa tai puhdasta korvausilmaa, mikäli leijukuivaimesta saatavan poistoilman lämpötila on liian korkea ja/tai 5 poistoilman määrä on liian pieni. Tällöin seuraavan kuivainyksikön kuivatusilma koostuu leijukuivaimen käsittelemättömästä poistoilmasta ja lämmittämättömästä korvausilmasta tai seuraavan kuivainyksikön kiertoilmasta.
5 Keksinnön eräässä toisessa suoritusmuodossa leijukuivaimen jälkeinen seuraava kuivainyksikkö käsittää oman kuumennuslaitteen, jolla voidaan lämmittää kuivainyksikön kiertoilma tai korvausilma haluttuun lämpötilaan. Kuumennuslaite voi olla sähkö- tai öljylämmitteinen, tavallisimmin kuumennuslaitteessa käytetään höyryä lämmittämään kuivatusilmaa. Keksinnössäleijukuivaimen jälkeinen 10 seuraava kuivainyksikkö on höyrylämmitteinen. Eräässä suoritusmuodossa leijukuivaimen jälkeinen seuraava kuivainyksikkö on kaasulämmitteinen, eli sen kuumennuslaite käsittää kaasupolttimen.
Leijukuivaimen poistoilmaa voidaan johtaa seuraavaan kuivainyksikköön 15 kuivainyksikön oman kuumennuslaitteen jälkeen, jolloin seuraavan kuivainyksikön kuivausilma muodostuu käsittelemättömästä ja lämmittämättömästä leijukuivaimen poistoilmasta ja kuumennuslaitteessa kuumennetusta seuraavan kuivainyksikön kiertoilmasta ja/tai korvausilmasta. Kun leijukuivaimen poistoilman lämpötila on riittävän korkea, edullisesti vähintään yhtä korkea, edullisesti korkeampi, kuin 20 seuraavan kuivainyksikön kuivatusilman lämpötila, voidaan poistoilmaa syöttää seuraavan kuivainyksikön ilmakiertoon kuumennuslaitteen jälkeen. Leijukuivaimesta tuleva yhde on siis yhdistetty kuivainyksikön ilmakiertoverkkoon kuumennuslaitteen jälkeen. Tällöin seuraavan kuivainyksikön ” kuumennuslaitteessa voidaan vähentää siinä tapahtuvaa ilman kuumennusta,
O
, 25 mikä säästää huomattavasti energiaa, r^ o σ>
Vaihtoehtoisesti leijukuivaimen poistoilmaa voidaan johtaa seuraavaan * kuivainyksikköön ennen kuivainyksikön omaa kuumennuslaitetta, jolloin c\j poistoilmaa, ja mahdollisesti kuivainyksikön kiertoilmaa, lämmitetään ^ 30 kuivainyksikön kuumennuslaitteessa ennen sen johtamista kuivatusilmana kohti o c\j kuivatettavaa rainaa. Leijukuivaimesta tuleva yhde on siis yhdistetty kuivainyksikön ilmakiertoverkkoon ennen kuumennuslaitetta. Tällöin leijukuivaimen poistoilman lämpötila on edullisesti korkeampi kuin seuraavan kuivainyksikön 6 kiertoilman lämpötila. Näin voidaan vähentää seuraavan kuivainyksikön kuumennuslaitteen tarvitsemaa energiamäärää, kuumennuslaitteessa kuumennettavan ilman alkulämpötilan ollessa korkeampi kuin käyttämällä pelkkää korvausilmaa tai seuraavan kuivainyksikön kiertoilmaa.
5
Tyypillisesti seuraavan kuivainyksikön kuivatusilmasta 5-20 tilavuus-%, tyypillisemmin 10-20 tilavuus-%, tyypillisimmin 10-15 tilavuus-% on edeltävän leijukuivaimen poistoilmaa. Keksinnön eräässä suoritusmuodossa seuraavan kuivainyksikön kuivatusilmasta yli 50 tilavuus-%, mahdollisesti jopa 60 tilavuus-% 10 tai jopa 75 tilavuus-% on edeltävän leijukuivaimen poistoilmaa.
Keksinnön eräässä suoritusmuodossa leijukuivaimen käynnistysvaiheessa poistoilmaa johdetaan seuraavan kuivainyksikön ohittavaan järjestelmään, seuraavan kuivainyksikön poistoilmamäärää pienennetään ja kuivainyksikön 15 kuivausilmana käytetään pääasiallisesti kuivainyksikön kiertoilmaa.
Kaasulämmitteisen leijukuivaimen kaasupoltinta käynnistettäessä sille suoritetaan useimmiten esihuuhtelu, jonka aikana poistoilma johdetaan edullisesti suoraan poistoon. Leijukuivaimen poistoilman lämpötila saattaa myös olla alhaisempi kuin normaalissa vakiintuneessa ajotilanteessa. Tällöin on edullista ohjata 20 leijukuivaimen poistoilma seuraavan kuivainyksikön sijasta vaihtoehtoiseen ohitusjärjestelmään, joka voi käsittää esimerkiksi lämmöntalteenottovälineet ja/tai välineet kaasun puhdistamiseksi. Poistoilma johdetaan käynnistysvaiheessa siis lämmöntalteenottovälineiden ja/tai puhdistusvälineiden kautta pois kuivatusprosessista. Samanaikaisesti seuraavan tai seuraavien kuivainyksiköiden ^ 25 poistoilmamäärää on edullisesti pienennettävä, jotta niiden ilmatase pysyisi ^ vakiona myös käynnistysvaiheen aikana. Edullisesti järjestelmä käsittää siis 00 seuraavan kuivainyksikön ohitusjärjestelmän ja säätövälineet seuraavan * kuivainyksikön poisto- ja kiertoilmamäärien säätämiseksi. Mahdollisimman pian c\j leijukuivaimen saavutettua vakaan ajotilanteen, jolloin esihuuhtelu on suoritettu ja ^ 30 leijukuivaimen poistoilman lämpötila on ylittänyt ennalta määritetyn raja-arvon, o c\j aloitetaan leijukuivaimen poistoilman syöttö vähintään yhdelle seuraavalle kuivainyksikölle, ja seuraavan kuivainyksikön kierto- ja/tai korvausilmamääriä pienennetään vastaavalla tavalla.
7
Keksinnön eräässä suoritusmuodossa leijukuivaimen poistoilmaa johdetaan lämmöntalteenottoyksikön läpi ennen sen johtamista vähintään yhdelle seuraavalle kuivainyksikölle, eli järjestelmä käsittää lämmöntalteenottoyksikön, 5 joka on järjestetty ennen leijukuivaimen ja seuraavan kuivainyksikön väliin. Leijukuivaimen poistoilman lämpötilan ollessa riittävän korkea, voidaan osa poistoilman sisältämästä lämmöstä ottaa talteen ennen poistoilman johtamista seuraavalle kuivainyksikölle. Näin voidaan tehostaa entisestäänkin paperikoneen tai vastaavan kuivatusyksikön energiatehokkuutta. Lämmöntalteenottoyksikön 10 jälkeenkin poistoilman lämpötila on tyypillisesti 200 - 250 °C, eli se soveltuu hyvin johdettavaksi seuraavan kuivainyksikön kuivatusilmaksi tai sen osaksi.
Keksinnössä järjestelmä käsittää kaasulämmitteisen leijukuivaimen paperirainan tai vastaavan kuivattamiseksi, ja yhden tai useamman seuraavaan 15 höyrylämmitteisen kuivainyksikön. Leijukuivaimen kuivatusilmaa lämmitetään siis kaasua polttamalla ja seuraavissa kuivainyksiköissä kuivatusilman lämmittämiseen tarvittava lämpö saadaan kiertoilmahöyrystä. Leijukuivaimessa kuivatusilman lämpötila on korkeampi kuin seuraavissa kuivainyksiköissä eli paperirainaa kuivataan leijukuivaimessa puhaltamalla sitä kohti ilmaa, jonka lämpötila on noin 20 200 - 450 °C ja seuraavissa kuivainyksiköissä paperirainaa kuivataan puhaltamalla sitä kohti ilmaa jonka lämpötila on noin 130 - 200 °C, edullisesti 130 - 185 °C.
Eräässä suoritusmuodossa järjestelmä käsittää kaasulämmitteisen leijukuivaimen ^ 25 paperirainan tai vastaavan kuivattamiseksi, ja yhden tai useamman seuraavaan ^ kaasulämmitteisen kuivainyksikön. Tässäkin tapauksessa leijukuivaimessa 00 kuivatusilman lämpötila on korkeampi kuin seuraavissa kuivainyksiköissä, joissa * kuivatuslämpötila oleellisesti alhaisempi kuin leijukuivaimen kuivatuslämpötila.
c\j Kuivatuslämpötilojen lämpötilaero on vähintään 50 °C, edullisesti vähintään 100 ^ 30 °C, toisinaan vähintään 150 °C, tyypillisesti 100-200 °C.
δ
CVJ
Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin viittaamalla oheiseen kaaviomaiseen piirustukseen, jossa 8
Kuvio 1 esittää tekniikan tason mukaista järjestelyä, ja
Kuvio 2 esittää nyt esillä olevan keksinnön erään suoritusmuodon mukaista 5 järjestelmää.
Kuviossa 1 on esitetty tekniikan tason mukainen järjestely. Järjestely käsittää kaasulämmitteisen leijukuivaimen 1. Leijukuivaimesta 1 poistetaan ilmaa poistoyhteen 2 kautta. Poistetusta ilmasta osa syötetään kiertoilmana takaisin 10 leijukuivaimeen 1, siten että kiertoilma kulkee kaasulämmitteisen kuumennuslaitteen 3 kautta leijukuivaimen ilmansyöttöön 4. Leijukuivaimen 1 kuumennuslaitteeseen 3 voidaan syöttää myös tuoretta korvausilmaa korvausilmayhteen 5 kautta.
15 Osa leijukuivaimen 1 poistoilmasta johdetaan lämmöntalteenottoyksikön 6 kautta ulosmenoyhteeseen 7, josta leijukuivaimen 1 poistoilma johdetaan suoraan ulos ulkoilmaan tai tehtaan ilmankiertojärjestelmään. Lämmöntalteenottoyksikön 6 läpi johdetusta poistoilmasta talteenotetun lämmön avulla voidaan lämmittää yhteen 8 kautta tulevaa raitisilmaa, joka johdetaan leijukuivaimen 1 kuumennuslaitteeseen 3 20 kaasupolttimen palamisilmaksi.
Leijukuivaimen 1 jälkeen on järjestetty kaksi peräkkäistä höyrylämmitteistä kuivainyksikköä 11, 11’. Kuivattava, tyypillisesti päällystetty paperiraina johdetaan kaasulämmitteisestä leijukuivainyksiköstä 1 ensimmäiseen höyrylämmitteiseen ^ 25 kuivainyksikköön 11, ja sieltä edelleen seuraavaan toiseen höyrylämmitteiseen ° kuivainyksikköön 11’.
CVJ
X
Kuivainyksiköistä 11, 11’ poistetaan ilmaa poistoyhteiden 12, 12’ kautta.
c\j Poistetusta ilmasta osa syötetään kiertoilmana takaisin kuivainyksiköihin 11, 11’ ^ 30 siten, että kummankin kuivainyksikön 11, 11’ kiertoilma kulkee höyrylämmitteisten o c\j kuumennuslaitteiden 13, 13’ kuivainyksiköiden 11, 11’ ilmansyöttöön 14, 14’.
Kuivainyksiköiden 11, 11’ kuumennuslaitteisiin 13, 13’ voidaan syöttää myös 9 tuoretta korvausilmaa korvausilmayhteiden 15, 15’ kautta. Kuumennuslaitteisiin syötetään höyryä höyrynsyöttöyhteiden 18, 18’ kautta
Kuviossa 2 on esitetty nyt esillä olevan keksinnön erään suoritusmuodon 5 mukainen järjestelmä. Kuvion 2 viitenumerot vastaavat kuvion 1 viitenumerolta.
Kuvion 2 mukaisessa järjestelmässä kaasulämmitteisestä leijukuivaimestal poistettua ilmaa johdetaan lämmöntalteenottoyksikön 6 jälkeen yhteeseen 9, jonka avulla kaasulämmitteisen leijukuivaimen 1 poistoilmaa syötetään seuraavien 10 höyrylämmitteisten kuivainyksiköiden 11, 11’ ilmakiertoon. Leijukuivaimen 1 poistoilma voidaan syöttää kuivainyksiköidenll, 11’ ilmakiertoverkkoon ennen kummankin kuivainyksikön 11, 11’ kuumennuslaitetta 13, 13’ tai kuumennuslaitteen 13, 13’ jälkeen yhteiden 10, 10’, 10”, 10’” kautta. Riippuen leijukuivaimen 1 poistoilman lämpötilasta, poistoilma voidaan syöttää yhteiden 10, 15 10” kautta suoraan kuivainyksiköiden 11, 11’ ilmasyöttöyhteeseen 14, 14’ tai poistoilma voidaan syöttää yhteiden 10’, 10’” ennen kuivainyksiköiden 11, 11’ kuumennuslaitteita 13, 13’. Jälkimmäisessä tapauksessa leijukuivaimen 1 poistoilmaa kuumennetaan kuivainyksikön 11, 11’ käyttämään kuivatuslämpötilaan kuumennuslaitteessa 13, 13’. Kuivainyksiköiden 11, 11’ poistoilma poistetaan 20 poistoyhteen 17 kautta suoraan ulos ulkoilmaan tai tehtaan ilmankiertojärjestelmään.
Leijukuivainta 1 käynnistettäessä leijukuivaimen 1 ja seuraavien kuivainyksiköiden ” 11, 11’ välinen yhde 9 voidaan sulkea käyttämällä säätöelintä 19, jolloin o ^ 25 leijukuivaimen poistoilma ohjautuu poistoyhteen 7 kautta suoraan ulos ulkoilmaan ^ tai tehtaan ilmankiertojärjestelmään. Keksinnön mukainen järjestelmä voi käsittää 00 myös muita säätö- tai sulkuelimiä 16, joiden avulla järjestelmän ilmakiertoa * voidaan ohjata ja hallita.
CD
C\l
CD
>- 30 Keksintöä ei ole tarkoitus rajoittaa yllä esimerkinomaisesti esitettyihin o c\j suoritusmuotoihin, vaan sitä on tarkoitus voida laajasti tulkita jäljempänä esitettyjen patenttivaatimusten määrittelemän suojapiirin puitteissa.
Claims (14)
10
1. Menetelmä paperikoneen tai vastaavan kuivatusosan energiatehokkuuden parantamiseksi, jolloin 5. kuivataan paperirainaa tai vastaavaa kaasulämmitteisessä leijukuivaimessa (1) puhaltamalla kuumennettua kuivausilmaa kohti rainaa, - poistetaan kaasulämmitteisestä leijukuivaimesta (1) poistoilmana ilmaa, joka on ollut kosketuksessa kuivattavaan rainaan, - johdetaan paperiraina tai vastaava kaasulämmitteisestä leijukuivaimesta (1) 10 vähintään yhteen seuraavaan kuivainyksikköön (11, 11 ’), jossa rainaa kuivataan puhaltamalla sitä kohti ilmaa, tunnettu siitä, että kaasulämmitteisen leijukuivaimen (1) poistoilmaa johdetaan vähintään yhteen tai useampaan seuraavaan höyrylämmitteiseen kuivainyksikköön (11, 11’) 15 kuivatusilmana käytettäväksi, jolloin seuraavan höyrylämmitteisen kuivainyksikön (11, 11’) kuivausilman lämpötila on alhaisempi kuin kaasulämmitteisen leijukuivaimen (1) kuivausilman lämpötila.
2. Vaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että seuraavan 20 kuivainyksikön (11, 11’) kuivausilma muodostuu pääasiallisesti leijukuivaimen (1) poistoilmasta ja mahdollisesti kuivainyksikön (11, 11’) kiertoilmasta, ja että kuivainyksikön (11, 11’) kuivausilma johdetaan ilman erillistä lämmitysvaihetta kohti kuivatettavaa rainaa. C\J δ ^ 25 3. Vaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että leijukuivaimen (1) ° poistoilmaa johdetaan seuraavaan kuivainyksikköön (11, 11’) kuivainyksikön oman ^ kuumennuslaitteen (13, 13’) jälkeen, jolloin seuraavan kuivainyksikön (11, 11’) * kuivausilma muodostuu leijukuivaimen (1) poistoilmasta ja kuumennuslaitteessa c\j (13,13’) kuumennetusta kuivainyksikön (11, 11’) kiertoilmasta. I 30 o <m 4. Vaatimuksen 2 tai 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että leijukuivaimen (1) poistoilman lämpötila on vähintään yhtä korkea, edullisesti korkeampi, kuin seuraavan kuivainyksikön (11, 11’) kuivatusilman lämpötila. 11
5. Vaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että leijukuivaimen (1) poistoilmaa johdetaan seuraavaan kuivainyksikköön (11, 11’) ennen kuivainyksikön omaa kuumennuslaitetta (13, 13’), jolloin poistoilmaa, ja 5 mahdollisesti kuivainyksikön (11, 11’) kiertoilmaa, lämmitetään kuivainyksikön (11, 11’) kuumennuslaitteessa (13, 13’) ennen sen johtamista kuivatusilmana kohti kuivatettavaa rainaa.
6. Vaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että poistoilman lämpötila 10 on korkeampi kuin seuraavan kuivainyksikön (11, 11’) kiertoilman lämpötila.
7. Jonkin edellä mainitun vaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että leijukuivaimen (1) käynnistysvaiheessa poistoilmaa johdetaan seuraavan kuivainyksikön (11, 11’) ohittavaan järjestelmään, seuraavan kuivainyksikön (11, 15 11’) poistoilmamäärää pienennetään ja kuivainyksikön (11, 11’) kuivausilmana käytetään pääasiallisesti kuivainyksikön (11, 11’) kiertoilmaa.
8. Jonkin edellä mainitun vaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että leijukuivaimen (1) poistoilmaa johdetaan lämmöntalteenottoyksikön (6) läpi ennen 20 sen johtamista vähintään yhdelle seuraavalle kuivainyksikölle (11, 11’). 1 Järjestelmä paperikoneen tai vastaavan kuivatusosan energiatehokkuuden parantamiseksi, joka järjestelmä käsittää ^ - kaasulämmitteisen leijukuivaimen (1) paperirainan tai vastaavan kuivattamiseksi, 25. yhden tai useamman seuraavaan kuivainyksikön (11, 11’), jotka on järjestetty ° leijukuivaimen (1) jälkeen rainan kulkusuunnassa, ja jotka on järjestetty ^ kuivattamaan rainaa ilmapuhalluksen avulla, * tunnettu siitä, että järjestelmä käsittää yhteen (9), jolla kaasulämmitteisen c\j leijukuivaimen (1) poistoilma on järjestetty johdettavaksi vähintään yhden tai ^ 30 useamman seuraavan höyrylämmitteisen kuivainyksikön (11, 11’) ilmakiertoon o <m kuivausilmana käytettäväksi, ja että seuraavan höyrylämmitteisen kuivainyksikön (11, 11’) kuivausilman lämpötila on järjestetty alhaisemmaksi kuin kaasulämmitteisen leijukuivaimen (1) kuivausilman lämpötila. 12
10. Vaatimuksen 9 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että seuraava kuivainyksikkö (11, 11 ’) on kuumennuslaitevapaa.
11. Vaatimuksen 9 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että seuraava kuivainyksikkö (11, 11’) käsittää oman kuumennuslaitteen (13, 13’), ja leijukuivaimesta (1) tuleva yhde on yhdistetty kuivainyksikön (11, 11’) ilmakiertoverkkoon kuumennuslaitteen (13, 13’) jälkeen.
12. Vaatimuksen 9 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että seuraava kuivainyksikkö (11, 11’) käsittää oman kuumennuslaitteen (13, 13’), ja leijukuivaimesta (1) tuleva yhde on yhdistetty kuivainyksikön (11, 11’) ilmakiertoverkkoon ennen kuumennuslaitetta (13, 13’).
13. Jonkin edellä olevan vaatimuksen mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että se käsittää lämmöntalteenottoyksikön (6), joka on järjestetty ennen leijukuivaimen (1) ja seuraavan kuivainyksikön (11, 11’) väliin.
14. Jonkin edellä olevan vaatimuksen mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että 20 järjestelmä käsittää seuraavan kuivainyksikön (11, 11’) ohitusjärjestelmän ja säätövälineet seuraavan kuivainyksikön (11, 11’) poisto- ja kiertoilmamäärien säätämiseksi. C\J δ (M tn o sj- X Χ CL O) (M CD m δ (M 13
Priority Applications (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20115629A FI124076B (fi) | 2011-06-21 | 2011-06-21 | Menetelmä ja järjestelmä paperikoneen tai vastaavan kuivatusosan energiatehokkuuden parantamiseksi |
EP12751557.5A EP2723941B1 (en) | 2011-06-21 | 2012-06-21 | Method and arrangement for improving energy efficiency of a drying section of a paper machine or the like |
PCT/FI2012/050647 WO2012175810A1 (en) | 2011-06-21 | 2012-06-21 | Method and arrangement for improving energy efficiency of a drying section of a paper machine or the like |
CN201280029949.3A CN103703185B (zh) | 2011-06-21 | 2012-06-21 | 用于提高造纸机的干燥部的能效的方法和装置 |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20115629A FI124076B (fi) | 2011-06-21 | 2011-06-21 | Menetelmä ja järjestelmä paperikoneen tai vastaavan kuivatusosan energiatehokkuuden parantamiseksi |
FI20115629 | 2011-06-21 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20115629A0 FI20115629A0 (fi) | 2011-06-21 |
FI20115629A FI20115629A (fi) | 2012-12-22 |
FI20115629L FI20115629L (fi) | 2012-12-22 |
FI124076B true FI124076B (fi) | 2014-03-14 |
Family
ID=44206839
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20115629A FI124076B (fi) | 2011-06-21 | 2011-06-21 | Menetelmä ja järjestelmä paperikoneen tai vastaavan kuivatusosan energiatehokkuuden parantamiseksi |
Country Status (4)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP2723941B1 (fi) |
CN (1) | CN103703185B (fi) |
FI (1) | FI124076B (fi) |
WO (1) | WO2012175810A1 (fi) |
Families Citing this family (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
CN105473336B (zh) | 2013-08-29 | 2018-09-18 | 惠普发展公司,有限责任合伙企业 | 可变湿度干燥 |
Family Cites Families (6)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FI82848C (fi) * | 1989-09-25 | 1991-04-25 | Valmet Paper Machinery Inc | Foerfarande foer kontaktfri torkning av en pappers- eller kartongbana. |
AT396696B (de) * | 1992-02-13 | 1993-11-25 | Andritz Patentverwaltung | Verfahren und vorrichtung zum be- und entlüften einer mindestens eine trockengruppe umfassenden trockenpartie einer papiermaschine |
FI98944C (fi) * | 1995-10-25 | 1997-09-10 | Valmet Corp | Menetelmä ja laite paperiradan tai vastaavan päällysteen kuivatuksessa |
DE19752562A1 (de) * | 1997-09-29 | 1999-04-01 | Voith Sulzer Papiertech Patent | Maschine zur Herstellung oder Bearbeitung einer Materialbahn |
US6551461B2 (en) * | 2001-07-30 | 2003-04-22 | Kimberly-Clark Worldwide, Inc. | Process for making throughdried tissue using exhaust gas recovery |
CN101375123B (zh) * | 2006-01-25 | 2011-06-08 | 贝卡尔特股份有限公司 | 火焰干燥器 |
-
2011
- 2011-06-21 FI FI20115629A patent/FI124076B/fi active IP Right Grant
-
2012
- 2012-06-21 WO PCT/FI2012/050647 patent/WO2012175810A1/en active Application Filing
- 2012-06-21 CN CN201280029949.3A patent/CN103703185B/zh active Active
- 2012-06-21 EP EP12751557.5A patent/EP2723941B1/en active Active
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20115629A (fi) | 2012-12-22 |
CN103703185A (zh) | 2014-04-02 |
WO2012175810A1 (en) | 2012-12-27 |
EP2723941A1 (en) | 2014-04-30 |
EP2723941B1 (en) | 2016-04-27 |
CN103703185B (zh) | 2017-04-05 |
FI20115629A0 (fi) | 2011-06-21 |
FI20115629L (fi) | 2012-12-22 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US9702084B2 (en) | Process and a machine for making a tissue paper web | |
US8196314B2 (en) | Apparatus for drying a fibrous web | |
BRPI0719274B1 (pt) | Processo para controlar o teor de umidade de um gás de alimentação, e, sistema desumidificador | |
CN101498111A (zh) | 造纸机干燥部中废热的利用 | |
JP2655801B2 (ja) | ソフトティッシュ抄紙機のヤンキープレスの性能向上方法および装置 | |
CN106283816B (zh) | 干燥系统及其造纸方法 | |
JP2012517538A (ja) | 繊維材料ウェブを乾燥させる方法及び装置 | |
CN105297372A (zh) | 一种衣物烘干系统及烘干方法、洗衣干衣一体机、干衣机 | |
FI124076B (fi) | Menetelmä ja järjestelmä paperikoneen tai vastaavan kuivatusosan energiatehokkuuden parantamiseksi | |
JP2862787B2 (ja) | 塗被紙の製造方法 | |
CN113302357A (zh) | 杨克烘罩装置、装有杨克烘罩装置的杨克烘缸以及干燥纤维幅材的方法 | |
CN106283815B (zh) | 干燥系统及其造纸方法 | |
JP2014231950A (ja) | 乾燥制御システム、乾燥機、乾燥制御方法、乾燥方法 | |
KR101040820B1 (ko) | 히트파이프방열기 및 히트펌프를 이용한 제지 건조시스템. | |
FI108871B (fi) | Menetelmä ja laite päällystetyn rainan kuivattamiseksi | |
FI121566B (fi) | Laite orgaanisten yhdisteiden talteenottoon ja orgaanisen massan kuivatukseen | |
JP3657493B2 (ja) | 乾燥装置 | |
KR20140067084A (ko) | 제습 장치 및 제습기의 건조 물질 재생 방법 | |
FI124793B (fi) | Menetelmä ja laitteisto kuivatustehokkuuden ja energiatehokkuuden lisäämiseksi sellunvalmistuksen kuivatusosan yhteydessä | |
CN209816552U (zh) | 用于无接触地使纤维幅材转向和干燥的装置 | |
WO2010043061A3 (de) | Vorrichtung zur wärmerückgewinnung an einer anlage zur thermischen behandlung von textilen warenbahnen | |
CN205512310U (zh) | 烟叶烘干机及烟叶烘房 | |
JP2006110883A (ja) | 木材乾燥装置および木材乾燥方法 | |
TWI756135B (zh) | 循環空氣分段除濕的污泥乾燥機 | |
CN215251847U (zh) | 一种多功能高效衣物烘干机 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Ref document number: 124076 Country of ref document: FI Kind code of ref document: B |