FI123992B - Nostolaitejärjestely - Google Patents
Nostolaitejärjestely Download PDFInfo
- Publication number
- FI123992B FI123992B FI20115365A FI20115365A FI123992B FI 123992 B FI123992 B FI 123992B FI 20115365 A FI20115365 A FI 20115365A FI 20115365 A FI20115365 A FI 20115365A FI 123992 B FI123992 B FI 123992B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- lifting
- lifting platform
- lifting device
- platform
- arrangement
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B66—HOISTING; LIFTING; HAULING
- B66B—ELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
- B66B9/00—Kinds or types of lifts in, or associated with, buildings or other structures
- B66B9/06—Kinds or types of lifts in, or associated with, buildings or other structures inclined, e.g. serving blast furnaces
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B66—HOISTING; LIFTING; HAULING
- B66F—HOISTING, LIFTING, HAULING OR PUSHING, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR, e.g. DEVICES WHICH APPLY A LIFTING OR PUSHING FORCE DIRECTLY TO THE SURFACE OF A LOAD
- B66F7/00—Lifting frames, e.g. for lifting vehicles; Platform lifts
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Structural Engineering (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Geology (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Automation & Control Theory (AREA)
- Types And Forms Of Lifts (AREA)
Description
NOSTOLAITEJÄRJESTELY
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa 5 määritelty nostolaitejärjestely.
Keksinnön mukainen nostolaitejärjestely sopii lähes kaikenlaisten taakkojen, kuten esimerkiksi ihmisten, eläinten, esineiden, autojen ja niin edelleen nostoon ja laskuun sekä myös 10 sivuttaissiirtämiseen, vaikkakin nosto ja lasku ovat keksinnön mukaisen nostolaitejärjestelyn päätoimintoja. Näin keksinnön mukainen nostolaitejärjestely toimii myös esimerkiksi hissin, liukuportaan tai liikkuvan jalkakäytävän tavoin siirtäen ihmisiä kerroksesta toiseen ja paikasta toiseen.
15
Tunnetun tekniikan mukaisissa hisseissä on yleensä aina hissikuilu, joka on kallis ja vie paljon arvokasta rakennusti-laa. Hissikuilun vaatimaa tilaa ei voi rakennuksen kerroksissa käyttää muuhun tarkoitukseen. Samoin liukuportaissa on mm. 20 käsikaiteet, jotka estävät poikittaisen kulun liukuportaiden poikki. Samoin hissikuilut ja liukuportaiden käsikaiteet estävät osaltaan näkyvyyttä.
Yhdysvaltalaisessa patentissa nro US6131702 on esitetty kah-25 den kerroksen väliä kulkeva nostolaite, jossa ei tarvita varsinaista hissikuilua. Kuitenkin nostolaitteen liikeradan ^ paikka yläkerrassa on jouduttu sulkemaan muulta käytöltä, o jolloin kyseinen kerrosalan kohta ei ole muussa kuin nosto-o laitteen käytössä. Kun nostolaite on yläkerrassa, alakerrassa ^ 30 on vapaa kulku nostolaitteen liikeradan kohdalla, mutta nos- g tolaitteen ollessa alakerrassa kulku ei ole vapaa ja lisäksi
CL
nurkissa olevat tolpat rajoittavat kulkua, m
CD
co
LO
>- Kansainvälisessä patenttijulkaisussa nro WO2008136692 A2 on ^ 35 esitetty lineaarijohteilla kulkeva hissiratkaisu, jossa lii kutetaan yhtä tai useampaa hissikoria. Siihen voi liittyä kiinteitä magneetteja, joiden ongelmana on mm. rautapölyn ym.
2 tarttuminen kiinni magneetteihin. Suurin ongelma kyseisen hissin toiminnassa on kuitenkin lähellä matkustajia olevat voimakkaat magneetit, jotka indusoivat lämpöä kaikkiin metalliosiin ja ovat vaarallisia näin lähellä mm. sydämentahdista-5 j ille.
Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut epäkohdat sekä saada aikaan yksinkertainen, tehokas, luotettava, turvallinen ja edullinen nostolaitejärjestely erilaisten 10 taakkojen nostamiseksi ja laskemiseksi kerroksesta toiseen. Lisäksi keksinnön tarkoituksena on saada aikaan nostolaite-järjestely, joka vie vain vähän kallista kerrostilaa ja joka käytöstä pois ollessaan mahdollistaa oman liikkumatilansa vaatiman tilan käytön muuhun tarkoitukseen. Edelleen keksin-15 nön mukaisen nostolaitejärjestelyn tarkoituksena on mahdollistaa usean nostotason käyttö samalla reitillä, toistensa liikkeestä riippumatta, ja sopivalla järjestelyllä kaikkien nostotasojen liike esimerkiksi samaan suuntaan. Keksinnön mukaiselle nostolaitejärjestelylle on tunnusomaista se, mitä on 20 esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa. Keksinnön muille sovellusmuodoille on tunnusomaista se, mitä on esitetty muissa patenttivaatimuksissa.
Keksinnön mukaisen nostolaitejärjestelyn etuna on muun muassa 25 se, että järjestely mahdollistaa esteettömän näkyvyyden ja kulkumahdollisuuden nostolaitteen käyttämän tilan läpi sil- ^ loin, kun nostolaite ei ole käytössä. Järjestely vie myös o ^ erittäin vähän arvokasta kerrostilaa. Kun nostolaitteen nos- ...
cp toalusta ei ole liikkeessä, se ei vie tilaa seinän vierestä ^ 30 eikä kulkukäytäviltä lainkaan. Lisäksi etuna on edullinen ja kevyt rakenne sekä pienet kunnossapito- ja käyttökustannuk- D.
set. Keveyteen vaikuttaa mm. se, että hissikori on voitu jät- co tää kokonaan pois. Samoin etuna on helppo ja nopea asennet un 35 täkään ei tarvita niin paljon kuin tunnetuissa hisseissä.
^ tavuus. Etuna on myös hiljainen rakenne, jolloin äänieristei- o 3
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisemmin yhden sovellutusesimerkin avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa 5 kuvio 1 esittää kaaviollisesti ja yksinkertaistettuna sekä vinosti päältä katsottuna yhtä keksinnön mukaista nostolaitejärjestelyn nostolaitetta, kuvio 2 esittää vinosti päältä katsottuna ja yksinkertais tettuna kuvion 1 mukaista nostolaitetta nostoalus-10 tan ollessa ala-asennossaan alemmalla kerrostasol- la, kuvio 3 esittää vinosti päältä katsottuna ja yksinkertaistettuna kuvion 1 mukaista nostolaitetta nostoalus-tan ollessa väliasennossaan kerrostasojen välissä, 15 kuvio 4 esittää vinosti päältä katsottuna ja yksinkertaistettuna kuvion 1 mukaista nostolaitetta nostoalus-tan ollessa ylä-asennossaan ylemmällä kerrostasol-la, kuvio 5 esittää sivulta katsottuna ja yksinkertaistettuna 20 kuvion 1 mukaista nostolaitetta nostoalustan ol lessa väliasennossaan kerrostasojen välissä, kuvio 6 esittää kuvion 1 mukaista nostolaitetta päältä katsottuna ja yksinkertaistettuna sekä osittain leikattuna, 25 kuviot 7-10 esittävät sivulta katsottuna ja yksinkertaistettu- ^ na ja kaaviollisesti yhtä keksinnön mukaista tur- c\i ...
^ va- ja puhdistusratkaisua, kuvio 11 esittää kaaviollisesti nostolaitteen erilaisia liikeratoja sivulta katsottuna, x £ 30 kuvio 12 esittää yksityiskohtaa nostolaitteen edestä kat-
Lg sottuna nostolaitteen nostoalustan sijoittumisesta co tr) alatason sisään nostoalustan ollessa alatason si- S säliä,
CM
kuvio 13 esittää yksityiskohtaa nostolaitteen edestä kat- 35 sottuna nostolaitteen nostoalustan sijoittumisesta 4 alatason sisään nostoalustan noustessa pois alatason sisältä ja kuvio 14 esittää yksityiskohtaa nostoalustan päältä katsottuna nostolaitteen nostoalustan tukielimien ulom-5 maisten päiden tukijärjestelystä nostoalustan ol lessa pois alatason sisältä.
Kuvioissa 1-4 on esitetty ympäristöstään irrallaan, kaaviol-lisesti ja yksinkertaistettuna yhtä keksinnön mukaista nosto-10 laitejärjestelyn nostolaitetta 1, josta muun muassa kaikki turvalaitteet, kuten suojat ja kaiteet sekä erilaiset anturit on selvyyden vuoksi poistettu. Nostolaite 1 käsittää ainakin runko-osan -3—4 sekä ylös- ja alassuuntaan ja tarvittaessa myös sivusuuntaan liikkuvan nostoalustan 7 ja toimilaitteet 15 9-10 sekä ohjaus- ja käyttöjärjestelmän nostoalustan 7 liikuttamiseksi. Nostoalustan 7 liikkeitä ohjataan nostolaite-järjestelyn ohjaus- ja merkinantovälineillä 11, joita voivat olla, mutta niihin rajoittumatta, esimerkiksi painonapit, ohjaimet, kauko-ohjaimet, virtuaalinäppäimistö tai -ohjaimet, 20 eletunnistus tai -ohjaus, kauko-ohjaus tai liikkeen tunnistus; esimerkiksi pään, katseen tai käden liike tai niiden yhdistelmä nostolaitteen 1 alueella, tai myös ääniohjainväli-neet. Tällöin nostolaitteessa 1 on esimerkiksi nostoalustan 7 liikkeen ohjaamiseksi käyttöliittymä, joka on esimerkiksi jo-25 ko mekaaninen, optinen, kapasitiivinen, induktiivinen tai g ele-, ääni- tai kauko-ohjattu.
Ovi 1 Ohjaus- ja merkinantovälineet 11 voivat olla nostolaitteen 1 takaseinässä 3, nostoalustassa 7 tai myös esimerkiksi ylem-x £ 30 mässä kerroksessa, jossakin kiinteässä rakenteessa nostolait- g teen 1 lähellä, jossa ne voivat toimia nostolaitejärjestelyn co ^ toimintaa vastaavalla tavalla. Esimerkkinä on automaattiseen o kuvantunnistukseen liitetty kamera, joka kuvaa nostolaitejär- jestelyn aluetta. Toisena esimerkkinä tavaran siirtämiseksi 35 koko laitteisto voi olla täysin kauko-ohjattu tai ohjaus voi 5 tulla jonkin tunnetun verkkojärjestelyn kautta. Ohjaus- ja merkinantovälineet 11 voivat koostua esimerkiksi myös valaisemalla tai valon johtamisella aikaansaaduista merkinnöistä, jotka voivat olla esimerkiksi nostoalustan 7 tukielimien 5 7a yläpinnassa. Valon johtamisella tarkoitetaan myös erilaisia tunnettuja kuvan projisointimenetelmiä, kuten fog screen ja 3D-näyttösovellukset sekä hologrammi. Nostolaitteen 1 ohjaus voi tapahtua myös viemällä esimerkiksi käsi 3D-tilaan alueelle, joka indikoi nostolaitteen nostoalustan 7 siirty-10 mistä ylös- tai alaspäin.
Matkustajia ja lähistöllä olijoita informoidaan nostolaite-järjestelyn ohjaus- ja merkinantovälineillä, joissa voi olla optisia, ääni- tai haptisia ulostuloja, kuten mekaaninen tun-15 temus tai ultraäänestä johtuvia tuntemuksia.
Esitetyn sovellutusesimerkin mukaisessa runko-osassa on esimerkiksi olennaisen vaakasuuntainen levymäinen ylätaso 2, olennaisen pystysuuntainen levymäinen pystytaso 3 ja olennai-20 sen vaakasuuntainen levymäinen alataso 4, joka ulottuu pys-tytasosta 3 esimerkiksi päinvastaiseen suuntaan kuin ylätaso 2. Näin runko-osa muistuttaa kuvion 1 tapauksessa sivulta katsottuna esimerkiksi Z-kirjainta, jonka selkäosa on pystysuuntainen. Runko-osan rakenne voi olla myös L-kirjaimen 25 muotoinen, jolloin siitä puuttuu ylätaso 2.
δ
CM
i Ylätason ja alatason käytävät voivat olla joissain tapauksis- 'ä· sa päällekkäin. Tällaisissa tapauksissa esitetty nostolaite voidaan ohjainkiskojen ja/tai moottorien järjestelyllä jär-x £ 30 jestää toimimaan niin, että ylös- ja alas suuntaan liikkeessä g nostolaitteen nostoalusta 7 loittonee seinästä, ja kuljettaa co ... ...
id kohdettaan ylös- ja alas viistoon, jolloin matkustajia ja ta- o varoita voidaan kuljettaa esimerkiksi päällekkäisten käytävi en välillä. Tämän esimerkin mukainen liikerata on kuvattu mm. 35 kuvioissa lie ja llf.
6
Ylätaso 2 on esimerkiksi umpinainen ja muodostaa tasomaisen rakenteen, kuten kävelytason, jonka kautta ihmiset voivat tulla nostolaitteeseen 1 ja lähteä siitä pois. Vastaavasti 5 nostolaitteen ollessa pois toiminnasta ylätaso 2 toimii normaalin lattiatason tavoin, jolloin sen kautta voidaan kulkea paikasta toiseen tai sen päällä voi tilapäisesti oleskella.
Pystytaso 3 muodostaa nostolaitteen takaseinän, jossa on yksi 10 tai useampi, esimerkiksi joukko keskenään samanlaisia, vierekkäin olevia ja olennaisen pystysuuntaisia sekä suoria rakoja 5, jotka ulottuvat edullisesti alatasolta 4 ylätason 2 korkeudelle tai lähelle sitä. Nostoalustan 7 levymäiset tuki-elimet 7a eli lamellit, voivat kiinnittyä osin tai kokonaan 15 yhteen pystyseinän muodostavan pystytason 3 etu tai takapuolella. Raot 5 ovat olennaisen kapeita. Niiden leveys on edullisesti esimerkiksi välillä 1...25 mm, silloin kun tukielimet 7a menevät niiden läpi. Rako tai raot 5 pystytasossa 3 voivat kuitenkin olla tarvittavan leveitä, jotta niiden läpi voidaan 20 viedä myös vain yhteinen tukirunko 8.
Myös alataso 4 muodostaa tasomaisen rakenteen, kuten kävely- tason, jonka kautta ihmiset voivat tulla nostolaitteeseen 1 ja lähteä siitä pois. Alatasossa 4 on myös joukko keskenään 25 samanlaisia, vierekkäin olevia ja olennaisen suoria rakoja 6, ^ jotka ulottuvat edullisesti alatason 4 ja pystytason 3 väli ovi sesta kulmasta alatason 4 suunnassa lähelle alatason 4 etu- ^ reunaa. Raot 6 ovat leveydeltään edullisesti rakojen 5 kokoi- siä, eli olennaisen kapeita, jolloin niiden leveys on edulli-x £ 30 sesti esimerkiksi välillä 1...25 mm. Raot 6 ja niiden väliset g materiaalitilat 6a mahdollistavat sen, että nostoalustan 7 oo •o liikeradalla, esimerkiksi liikeradan suurimman poikkileikka- o uksen sisällä on ainakin yksi kauttakulun ja oleskelun mah- dollistava olennaisen tasomainen rakenne 4a, joka on osa ala-35 tasoa 4. Tasomainen rakenne 4a koostuu siis ainakin yhdestä 7 nostolaitteen muotoon sovitetusta aukosta tai raoista 6 ja niiden välissä olevista alatason 4 levymateriaalia sisältävistä materiaalitiloista 6a.
5 Pystytasoon 3, vaakatasoihin 2, 4 tai nostoalustan 7 jäävien rako-aukkojen päälle voidaan tuoda suojausta ja tukea tuova pinta tai rakenne. Yksinkertaisimmillaan tämä rakenne on lattian suuntainen levy, joka on asetettu nostoalustan 7 päälle. Tämä levy voi olla kiinteä, joka näin ollen tukee rakennetta 10 ja alas laskettuna muuttaa lattian korkeutta vain esimerkiksi 1-50 mm. Tämä levy voi myös työntyä, rullautua tai taittua sivuun, kun nostoalustan 7 tarvitsee mennä jonkin seinän tai tason, kuten ylätason 2 tai alatason 4 läpi.
15 Nostolaitteen 1 ollessa pois toiminnasta myös alataso 4 toimii normaalin lattiatason tavoin, jolloin sen kautta voidaan kulkea paikasta toiseen tai sen päällä voi tilapäisesti oleskella. Jos ylä- tai alatasolla on ylimääräisiä ihmisiä alettaessa käyttää nostolaitetta 1, nostolaitteen varolaitteet 20 tunnistavat vaarat ja huolehtivat siitä, että kaikki ylimääräiset poistuvat nostolaitteen 1 mahdollisesti vaaraa aiheuttavan liikeradan tieltä. Turvalaitteet voivat myös työntää esimerkiksi nostolaitteen alle jääneet kohteet pois hissin alta automaattisesti, käyttäen esimerkiksi samanlaista lamel-25 li-rakennetta sivusuunnassa kuin ovat nostoalustan 7 tukieli- >- met 7a.
o
CM
O
1 Nostolaitteen 1 nostoalusta 7 koostuu ainakin kahdesta tai si- joukosta levymäisiä, keskenään rinnakkaisia ja vakioetäisyy-x £ 30 den päässä toisistaan olevia tukielimiä 7a, joiden yhteinen yläpinta muodostaa taakkaa, kuten ihmistä, eläintä, tavarapa-oo ^ kettia, ajoneuvoa, ja niin edelleen kannattavan moniosaisen o tukipinnan nostolaitteen 1 sijoituksesta ja käyttötarkoituk sesta riippuen. Levymäiset tukielimet 7a ovat olennaisen ta-35 sapaksuja kiinteitä levyjä, kuten esimerkiksi metalli-, muo- 8 vi-, keraami- tai komposiittimateriaalilevyjä, esimerkiksi alumiini-, PE- tai PMMA-levyjä ja niiden yläreuna on suora, etureuna muodostaa vinon tai kaarevan linjan ja takareuna on kiinnitetty tukielimien 7a yhteiseen tukirunkoon 8, joka pi-5 tää nostoalustan 7 tukevasti koossa. Tukielimien 7a paksuus on sopivasti pienempi kuin rakojen 5 ja 6 leveys ja samalla tukielimien 7a keskinäinen etäisyys eli jako on olennaisesti sama kuin rakojen 5 ja 6 keskinäinen etäisyys eli jako. Näin tukielimet 7a mahtuvat kulkemaan raoissa 5 sekä mahtuvat myös 10 painumaan kokonaan alatason 4 rakojen 6 läpi alatason 4 yläpinnan tasalle tai sen alapuolelle, niin, että alatasolla 4 oltaessa tukielimien 7a yläpinta ei ole välttämättä kosketuksissa alatasolla 4 olijaan. Tukielimien 7a kuvissa esitetty muoto on vain esimerkin omainen, ja se voi olla sivulta kat-15 sottuna esimerkiksi jompaankumpaan suuntaan kaareva, kolmio tai neliö.
Nostolaiteen 1 toimilaitteena 9 oleva käyttömoottori, josta voidaan käyttää myös nimitystä aktuaattori, on esimerkiksi 20 lineaarimoottori, joita on yksi tai useampi, sijoitettuna edullisesti kulkuväylän ulkopuolelle, rakenteiden sisään. Nostolaite on tarvittaessa sovitettu kulkemaan staattorina toimivia lineaaritankoja 10 pitkin, jotka ovat yksinkertaisimmillaan pystysuuntaisia, ja muissa tapauksissa kulkureitin 25 suuntaisia, ja muodostavat samalla nostoalustan 7 pystysuun- i- täiset johteet. Lineaarimoottorin liikkuva- ja kiinteä mag- c\i , neettikenttaa generoiva osa voidaan sijoittaa liikkuvaan nos- ? tolustaan 7 tai kiinteään rakenteeseen halutulla tavalla.
st
Muina aktuaattoreina voivat toimia tunnetut tekniikat, kuten x j£ 30 moottori vaijerilla, kiskolla, kierretangolla tai hihnalla.
g Lineaaritangot 10 on edullisesti kiinnitetty nostolaitteen 1 co uo runko-osaan, jolloin koko nostolaite 1 on helposti kuljetet- tilaan, esimerkiksi kahden kerrostason väliin. Lineaaritangot 35 10 ja toimilaitteena 9 oleva lineaarimoottori sijoittuvat δ tavissa käyttöpaikkaansa ja asennettavissa sille varattuun
CM
9 näin asennetussa nostolaitteessa 1 laitteen runko-osan pysty-tason 3 taakse rakennuksen seinän sisään tai seinässä olevaan syvennykseen. Keksinnön mukaisessa nostojärjestelyssä lineaa-rimoottorin rakenne voi koostua myös kiinteistä seinän mag-5 neeteista tai niiden tilalla voidaan käyttää edullisesti sähkömagneetteja. Sähkömagneettien etuna on pois kytkettävä magneettikenttä, joka voi olla haitallinen esimerkiksi sydämen tahdistajille. Tällöin magneetti on päällä vain nostoalustan 7 kulkiessa ja vain nostoalustaa 7 siirtävässä kohdassa. On-10 gelmien välttämiseksi rakenteellinen järjestely voidaan kuitenkin koota niin, että magneetit ovat riittävän kaukana käyttäjistä, ja niiden sekä nostettavan kohteen väliin voidaan tehdä tarvittava suojaus.
15 Kuviossa 1 nostoalusta 7 on vähän nostettu havainnollisuuden vuoksi ylöspäin alatasosta 4. Vastaavasti kuviossa 2 nosto-alusta 7 on kokonaan alatason 4 alapuolella, jolloin alataso 4 on vapaasti käytettävissä esimerkiksi osana käytävää. Kuviossa 3 nostoalusta 7 on suunnilleen puolivälissä ala- ja ylä-20 tasoa ja kuviossa 4 nostoalustan 7 yläpinta on ylätason 2 tasalla. Kuvioissa ei ole esitetty selvyyden vuoksi mitään turvalaitteita, kuten kaiteita, jotka todellisuudessa ympäröivät nostoalustaa 7 ainakin sen kulkiessa. Kaiteet voivat olla esimerkiksi teleskooppimaiset ja kiinni esimerkiksi nosto-25 alustan 7 reunimmaisissa tukielimissä 7a, jotka liikkuvat so- ^ pivan välityksen avulla muita nopeammin. Esimerkiksi kumpaan- c\i , km etunurkkaan voi nostoalustan 7 liikkeelle lähtiessä nous- sj- ? ta kaide tai seinä, jonka pystytolpassa on sekä takaseinää kohti ulottuva vaakakaide tai seinä että etureunassa oleva
X
£ 30 etureunan suuntainen vaakakaide tai seinä, joka ulottuu olenko naisesti suunnilleen etureunan puoliväliin. Näin kaiteet tai co ... ...
id seinät ympäröivät edestä ja sivuilta olennaisesti koko nosto- o alustan 7 ja pystytaso 3 toimii takaseinänä.
c\i 10
Kuviossa 5 on esitetty sivulta katsottuna, miten keksinnön mukaisen nostojärjestelyn nostolaite 1 on sijoitettu yhdessä edullisessa keksinnön sovellutusesimerkissä rakennuksen yhteyteen. Ylemmän kerrostason 12 lattiassa on esimerkiksi ma-5 tala syvennys, johon nostolaitteen 1 runko-osan ylätaso 2 on sijoitettavissa niin, että lattian 12 yläpinta ja ylätason 2 yläpinta ovat olennaisesti samassa vaakatasossa. Syvennystä tarvitaan, jos tukirakenne 8 ei ole rakenteen sisällä, tai lamellit eivät sisällä tarvittavia poikittaislukituksia. Sy-10 vennyksen sijaan nostolaitteen tukirakenteet voivat jäädä lattiatason 12 ja 13 yläpuolelle. Näin nostolaitteen 1 ylätaso 2 muodostaa osan ylemmän kerrostason 12 lattiaa ja on vapaassa käytössä silloin, kun nostolaite 1 ei ole käytössä. Vastaavasti alemman kerrostason 13 lattiassa on myös syven-15 nys, johon nostolaitteen 1 runko-osan alataso 4 on sijoitettavissa niin, että lattian 13 yläpinta ja alatason 4 yläpinta ovat olennaisesti samassa vaakatasossa. Näin nostolaitteen 1 alataso 4 muodostaa osan alemman kerrostason 13 lattiaa ja on myös vapaassa käytössä silloin, kun nostolaite 1 ei ole käy-20 tössä. Raot 6 ovat niin kapeita, esimerkiksi välillä 1...25 mm, että ne eivät ole esteenä alatason 4 päällä oleskelulle tai sen kautta kulkemiselle. Koneistotila ja tila nostoalus-tan 7 nostoelimille 7a on esimerkiksi alemman kerroksen lattian 13 alapuolella ja/tai tarvittaessa myös pystytason 3 ta-25 kana olevan seinän sisällä.
δ cm , Kuviossa 6 on esitetty paalta katsottuna ja yksinkertaistet- tuna sekä osittain leikattuna kuvion 1 mukaista nostolaitet- sfr ta. Nostolaitteen 1 ylätasosta 2 on leikattu pois osa niin, g 30 että yksi toimilaitteena 9 oleva lineaarimoottori lineaari- m tankoineen 10 sekä tukielimien 7a takaosan kiinnitys tukirun-
CD
£3 koon 8 näkyy päältäpäin. Kuviossa näkyy lisäksi materiaaliti- ^ lat tai -kaistaleet 6a alatason 4 rakojen 6 välissä.
CM
11
Kuten edellä on jo mainittu, tukielimien 7a etureuna, joka osoittaa alaspäin, on vino tai ulospäin kaareva eli kupera. Näin nostoalustan 7 laskiessa alaspäin tukielimien 7a etureunat toimivat kiiloina, jotka puhdistavat mekaanisesti kaapi-5 maila niiden väliin jääneet roskat, tms. Nostolaite 1 voi olla varustettu myös voima-, lähestymis-, optisilla- tai muilla tunnetuilla antureilla, jotta mahdolliset kiilautumiset voidaan helpommin tunnistaa. Lisäksi rakoihin jääneet roskat, tms. voidaan poistaa myös mekaanisesti tai ilmanpaineella pu-10 haltamalla.
Yksi mahdollinen tapa toteuttaa aukkojen tai rakojen 6 tyhjennys on käyttää aukoista tätä tarkoitusta varten ylöspäin ulos työntyviä osia, kuvioiden 7-10 mukaisesti. Hissialustan 15 7 lähtiessä alaspäin yläosastaan kolmion muotoinen osa 14 liikkuu esimerkiksi johteitaan pitkin kiilamaisen elimen tai muun erillisen toimilaitteen työntämänä pystytasosta 3 ulospäin nostoalustan 7 alle kuvion 8 mukaisesti siten, että kolmion muotoinen yläosat ovat alatason 4 raoissa 6 ja osittain 20 alatason 4 yläpuolella. Kun hissialustan 7 tukielimien 7a vino alapinta osuu yläosastaan kolmion muotoiseen osaan 14 kuvion 9 mukaisesti, kolmion muotoinen osa 14 liikkuu edelleen tukielimien 7a työntämänä kohti rakojen 6 ulkopäitä hissialustan 7 liikkuessa alaspäin ja lopuksi painuu alatason 4 25 sisään ja alapuolelle johteidensa ohjaamana kuvion 10 mukai- sesti.
o
CVJ
? Kuviossa 7-10 on esitetty lisäksi pistekatkoviivoilla erään edullisen sovellutusmuodon mukainen ratkaisu, jossa on täyte-
X
£ 30 elimet 14a, joiden yläosa on sovitettu alatason 4 rakoihin 6 g hissialustan 7 ollessa poissa alatasolta 4. Kuviossa 7 täyte- oo LO elimet 14a ovat paikallaan alatason raoissa 6 ja peittävät o raot 6 siten, että alatason 4 yläpinta on olennaisen tasai-
<M
nen. Kun yläosastaan kolmiomainen osa 14 alkaa liikkua kohti 35 rakojen 6 ulkopäitä, se työntää samalla täyte-elimiä 14a 12 eteenpäin, jotka laskeutuvat ensin ainakin ulkopäistään joh-teidensa ohjaamina alaspäin pois raoista 6 ja sitten liikkuvat kolmiomaisen osan 14 työntämänä ja edelleen johteidensa ohjaamina eteenpäin ja tarvittaessa myös alaspäin, kunnes 5 kolmiomainen osa 14 on määränpäässään rakojen 6 ulkopäissä kuvion 10 mukaisesti. Täyte-elimiin 14a voidaan vielä liittää toiminto, jossa olevilla välineillä täyte-elimillä 14a varoitetaan hissialustan 7 lähestymisestä. Tällöin esimerkiksi jos hissialustan 7 tullessa alaspäin havaitaan, että alatasolla 4 10 on ihmisiä, nostetaan täyte-elimiä 14a raoissa 6 esimerkiksi 5-10 mm ylöspäin ja täristetään täyte-elimiä 14a, jotta ihmiset saavat haptisen varoituksen alaspäin tulevasta hissialus-tasta 7 ja osaavat poistua ajoissa alatasolta 4. Täyte-elimien 14a mukaisia rakenteita voidaan käyttää kaikissa muissa-15 kin rakoja 6 vastaavissa aukoissa.
Yläosaltaan kolmiomaista osaa 14 vastaava, esteet kiilaava rakenne voi olla myös nostoalustan 7 alla ja kääntyä alaspäin tultaessa sellaiseen kulmaan, että se kiilaa esteet pois ja 20 edelleen kääntyy alatason 4 alle, kun nostoalusta 7 on al haalla .
Keksinnössä yhtenä oleellisena piirteenä on muun muassa se, että nostoalusta 7 on järjestetty muodostamaan askelman tai 25 liikkumaan vähintään kahden kerrostason 12, 13 välissä ja ^ nostoalustan 7 ollessa pois käytöstä nostoalustan 7 liikera-
<M
i dan kohdalla oleva tasainen tila, ainakin toisella mutta ? edullisemmin, kummallakin kerrostasolla tai ainakin alemmalla sl- kerrostasolla 13 voi olla muussa käytössä. Nostoalusta 7 x £ 30 koostuu joukosta keskenään välimatkan päässä toisistaan ole- g via, tukieliminä 7a toimivia levyjä, joiden olennaisen suora co tr) ja vaakasuuntainen yläpinta muodostaa yhteisen tukipinnan δ nostoalustan 7 päällä olevalle taakalle.
CM
13
Kuviossa 11 on esitetty kaaviollisesti erilaisia reittejä 15, joita pitkin nostoalustaa 7 voidaan keksinnön mukaisessa ratkaisussa siirtää. Nostoalusta 7 on esitetty havainnollisuuden vuoksi vain kuvion 11 kohdissa A ja H, mutta on selvää, että 5 se on mukana kaikissa kuvion kohdissa. Kohta A esittää yksinkertaisinta tapausta, jossa nostoalustaa 7 liikutetaan vain pystysuunnassa ylös ja alas. Kohdan B mukaisessa ratkaisussa nostoalustaa 7 liikutetaan yläasemassaan myös vaakasuuntaan. Vastaavasti kohdan C mukaisessa ratkaisussa nostoalustaa 7 10 liikutetaan sekä ala- että yläasemassaan myös vaakasuuntaan. Kohdassa D on esitetty paternosterhissiä vastaava ratkaisu, jonka liikerata voi olla esimerkiksi myös suorakulmio tai neliö. Tässä tapauksessa nostoalustaa 7 liikutetaan suljettua kaarevaa rataa pitkin. Nostoalustoja 7 voi kulkea kuvion 11 D 15 mukaisesti sivulta katsottuna tai käytävän suuntaisesti katsottuna, jolloin käytävän suuntaisesti katsotussa ratkaisussa palautuvat nostoalustat 7 ovat seinän 3 tms. rakenteen sisällä, mahdollistaen näin ihmisten ja/tai muiden kohteiden kuljettamisen yhteen suuntaan kerrallaan ruuhkatilanteessa.
20
Kohdan E mukaisessa tapauksessa nostoalustan 7 rata 15 on kalteva yhteen suuntaan ja kohdan F tapauksessa rata 15 on ensin pystysuora, sitten kalteva ja lopuksi taas pystysuora.
Kohdan G mukaan nostoalustan 7 rata on epämääräinen. Tämäkin 25 liikerata, kuten esitetyt muutkin liikeradat on toteutettu >- nostoalustan 7 liikeradan johteiden avulla,
o J
(M
Kuten kuviossa 11 kohdassa H on esitetty keksinnön mukainen sl- nostolaite 1 voidaan järjestää siirtymään johteissa, joissa x £ 30 on haaroittimia 16 rautateiden vaihteiden tapaan, joissa tun- lo netuilla sähkö-mekaanisilla komponenteilla nostoalustan 7 co , LO reitti voidaan ohjata kahden tai useamman vaihtoehdon valil- o lä. Edelleen tämä järjestely mahdollistaa useamman toisistaan
(M
riippumattoman nostoalustan 7 liikuttamisen samalla reitillä, 35 ja niiden ohjaamisen sivuun tarvittaessa.
14
Kuvioissa 12 ja 13 on esitetty yksityiskohtaa nostolaitteen 1 edestä katsottuna nostolaitteen 1 yhden sovellutusmuodon mukaisen nostoalustan 7 yläpään rakenteesta. Kuviossa 12 nosto-5 alusta 7 on kokonaan alatason 4 sisällä ja kuviossa 13 nosto-alustan 7 yläreuna on esimerkiksi juuri noussut pois alatason 4 sisältä. Nostoalustan 7 tukielimien 7a yläpäässä on nivelen 18 ympäri kääntyvä, olennaisesti tukielimen 7a pituinen suo-jaelin 17, jonka yläpinnaksi kääntyvän ensimmäinen pinnan 17a 10 pituus on olennaisesti sama tai sopivasti pienempi kuin tukielimien 7a keskinäinen jako. Näin suojaelimet 17 peittävät yläpinnallaan 17a nivelen 18 ympäri nuolen 19 mukaisesti kääntyessään tukielimien 7a väliset raot. Suojaelimet 17 on painotettu tai varustettu esimerkiksi jousilla, jotka paina-15 vat tukielimiä koko ajan nuolen 19 suuntaan ja tukielimien 7a yläpäiden vapautuessa alatason 4 raoista 6 suojaelimet 17 kääntyvät esimerkiksi jousivoiman ansioista peittämään mainitut raot. Suojaelimien 17 etureunan alapinta ja takareunan yläpinta on sopivasti muotoiltu niin, esimerkiksi vinoksi ja 20 kaarevaksi, että vierekkäiset suojaelimet 17 asettuvat osittain toistensa päälle, kun ne ovat kääntyneenä peittämään tukielimien 7a väliset raot. On selvää, että nostoalustan 7 yhteydessä voi olla muitakin kuin kuvioiden 12-13 mukaisia rakenteita, joilla nostoalustan 7 yläpinnasta voidaan tehdä ta-25 sainen tai aukoton. Vastaavasti kuvion 1 tason 4 raot 6 voi- >- daan sulkea samantyyppisillä mekanismeilla, joissa on lisäksi
CM
, nokin tunnettu menetelmä aukkonen avaamiseksi nostoalustan 7 siirtyessä niitä kohti.
sj-
X
£ 30 Kuviossa 14 on esitetty yksityiskohtaa yhden keksinnön sovella lutusmuodon mukaisen nostoalustan 7 päältä katsottuna nosto- (D c
CO
tf} laitteen 1 nostoalustan 7 tukielimien 7a ulommaisten päiden o tukijärjestelystä nostoalustan 7 ollessa pois alatason 4 si-
CM
säitä. Nostoalusta 7 on varustettu tuki- ja lukituselimillä 35 20, jotka on sijoitettu esimerkiksi jousikuormitteisesti tu- 15 kielimien 7a vapaaseen päähän tukielimien 7a kummallekin sivulle. Tukielimessä 7a oleva jousi pyrkii kääntämään tuki- ja lukituselimen 20 kuvion 14 mukaiseen lukitusasentoon nivelak-selin 21 ympäri aina, kun tukielimien 7a uloimmassa päässä on 5 vapaa tila, eli aina, kun tukielimet 7a on poissa alatason 4 sisältä. Vastaavasti tukielimien 7a tullessa alatason 4 sisään alatason rakojen 6 väliset materiaalitilat 6a kääntävät tuki- ja lukituselimet 20 nivelakselin 21 ympäri tukielimien 7 sisään. Kussakin tuki- ja lukituselimessä 20 on lukitusreu-10 na 22, joka lomittuu vierekkäisen tukielimen 7a vastaavan tuki- ja lukituselimen 20 lukitusreunan 22 kanssa ja siten lukitsee tukielimien 7a uloimmat päät yhteen. Tällainen ratkaisu tekee nostoalustasta 7 tukevamman kuin se olisi ilman tuki- ja lukituselimiä 20.
15
Keksinnön mukainen ratkaisu voi olla lisäksi portaiden sisään sijoitettava nostolaitejärjestely, joka voi toimia rullaportaana, auttaa tavaran nostamisessa ja kuljettamisessa, siirtää robotteja tai esimerkiksi toimia pyörätuolien tai ostos-20 kärryjen nostoalustana. Tämän ratkaisun mukaisessa järjestelyssä normaalitilanteessa tilassa on vain kiinteät portaat. Laitteen toimiessa esimerkiksi pyörätuolin kuljettimena portaiden ylä- tai ala-päästä voi nousta nostoalusta, joka nostaa kohteen ensin hieman ylös, vie sen jälkeen kuljetettavan 25 reitin ja laskee sen jälkeen alas. Edelleen tällaisessa järjestelyssä voi olla turvakaiteita tai renkaiden pyörimistä o estäviä muotoja nostoalustassa 7.
(M
O
Alan ammattimiehelle on selvää, ettei keksintö rajoitu yksin- 30 omaan edellä esitettyyn esimerkkiin, vaan voi vaihdella jäl-cc jempänä esitettävien patenttivaatimusten puitteissa. Niinpä 1 esimerkiksi nostolaitteen rakenne ja komponentit voivat olla co !^2 erilaisiakin kuin edellä on esitetty. Nostolaitteen käytteet moottorina ja voimavälityksenä voi lineaarimoottorin sijaan 35 olla myös muunkinlainen moottori ja esimerkiksi hammastanko tai kierretanko, jonka avulla liike välitetään nostoalustaan.
16
Samoin voimavälityksenä voi olla esimerkiksi päättymätön ketju, nostoköysi tai hihna. Lisäksi ylemmän kerroksen tasomainen rakenne ja/tai alemman kerroksen tasomainen rakenne voivat olla erilläänkin muusta runko-osasta.
5
Alan ammattimiehelle on myös selvää, että nostoalustan reunimmaiset tukielimet voivat olla rakenteeltaan sellaisia, että kaiteiden sijaan niiden mukana nostoalustan ympärille nousevat tarvittavan korkuiset sivu- ja etuseinät nostoliikkeen 10 yhteydessä. Samoin nostoalustan kaiteiden tai laitojen nousu varustetaan esimerkiksi voima-antureilla tai optisilla antureilla, jotta ne eivät koske mihinkään tai aiheuta vahinkoa. Jos käyttäjä kuitenkin nousee kaiteen tai laidan päälle sen noustessa, on järjestelyssä välineet käyttäjälle ilmoittami-15 seksi tästä esimerkiksi haptisesti. Tällöin käyttäjälle ilmoitetaan liikkeen, värinän, värien, valojen ja/tai äänien avulla esimerkiksi paikat, joiden päälle ei voi nousta.
Alan ammattimiehelle on myös selvää, että nostoalustan lamel-20 lit ja niitä vastaavat aukot, esimerkiksi tasossa, voivat olla päältä katsottuna vinoja, kaarevia tai muodoltaan esimerkiksi vinoneliöitä tai kolmioita.
Alan ammattimiehelle on vielä selvää, että nostolaitteen ei 25 tarvitse välttämättä sijaita seinän vieressä, vaan se voi ol->- la sijoitettu myös tilaan, jossa ylemmässä kerroksessa tarvi-
CM
^ taan nostoalustan kulkutason yläpuolella kattoa tai muuta ? vastaavaa suojaa. Tällöin ylemmässä kerroksessa voi olla esi- sfr merkiksi suojarakenteena toimiva kiilamainen rakenne, joka x £ 30 ennen nostoalustan nousua ylemmän kerroksen tasalle siirtää g rakenteen päällä olevat esineet ym. sivuun ja toimii suoja- co m seinärakenteena, kun nostoalusta on noussut yläkorkeuteensa.
δ Turvatoimintoihin yleensäkin voi kuulua erilaisia kaiteita,
(M
seinämiä tai jopa katto, jotka kaikki tai osa niistä voivat 35 nousta lattiasta, tulla esiin seinästä tai muodostua eri kor- 17 keudella liikkuvista nostoalustaan kiinnitetyistä osista. Nostoalusta voi olla joissakin tapauksissa, esimerkiksi perinteiseen hissikuiluun sijoitettuna ja muodoltaan sivulta katsottuna L-kirjaimen muotoinen, jolloin hississä on aina 5 vähintään takaseinä. Lisäksi turvatoimintoihin voi kuulua erilaisia antureita ja aukkoja täyttäviä liuskoja tai lamel-leja, jotka voivat lisäksi hellävaraisesti työntää nostoalus-tan liikkeen tielle jäämässä olevan esineen, eläimen tai ihmisen pois paikalle tulevan nostoalustan tieltä.
10
Alan ammattimiehelle on vielä myös selvää, että keksinnön mukainen nostolaitejärjestely voi käsittää telaketjumaisen rakenteen, jossa on tasoja, jotka mahdollistavat usean kerros-tason käyttämisen samanaikaisesti samansuuntaisessa nostossa, 15 ja/tai nostolaitteen käyttämisen liukuportaiden tapaan vain yhden suuntaiseen liikenteeseen. Mikäli palveltavia kerros-tasoja on useita voi nostolaitejärjestely käsittää välineet nostoalustan siirtämiseksi myös vaakasuunnassa. Tällöin nosto tai lasku voi olla moniportainen, esimerkiksi niin, että en-20 sin suoritetaan nosto suoraan ylöspäin, tämän jälkeen on olennaisesti vaakasuuntainen siirto ja sen jälkeen vielä uusi nosto suoraan ylöspäin. Vastaavasti alaspäin kulku voidaan järjestää samoin. Keksinnön mukaiseen nostolaitejärjestelyyn voi siis kuulua välineet nostoalustan siirtämiseksi pysty-25 suunnassa, vinosuunnassa ja vaakasuunnassa.
δ ^ Alan ammattimiehelle on lisäksi selvää, että keksinnön mukai- sfr ? nen nostolaitejärjestely voi käsittää useita rinnakkaisia 't nostoalustoja, joilla voidaan suorittaa useita rinnakkaisia x £ 30 nosto- tai laskuliikkeitä eri korkeuksilla. Lisäksi nostoin alustat voidaan järjestää kulkemaan eri kohteisiin ja usean
CO
LO nostoalustan järjestelyssä on mahdollista toteuttaa nosto- o alustojen toisistaan riippumaton liike.
(M
18
Alan ammattimiehelle on lisäksi vielä selvää, että nostoalus-ten rakenne ja tukielimet voivat olla erilaisiakin kuin edellä esitetyt levymäiset tukielementit, jotka kulkevat alemmassa kerrostasossa olevan levyn raoista läpi. Olennaista on, 5 että nostoalustan ollessa alemman tason alapuolella tai pois paikaltaan alemman tason pinta mahdollistaa sillä oleskelun ja sen kautta kulkemisen.
On myös selvää, että nostolaitteen runko-osa voi tarkoittaa 10 Z-kirjaimen muotoisen rakenteen lisäksi L-kirjaimen muotoisen rakenteen ja sitä monimutkaisemmatkin rakenteet, joissa voi olla kaareutuviakin osia. Ylöspäin suuntautuva liike voi olla myös yläkulmaan suuntautuva, joko käytävää pinkin vinoon menevä tai Z-kirjaimen tapaan vino kuten kuvioissa 7e ja 7f, 15 jotta päällekkäin olevien tasojen välillä voidaan nostaa kohteita ylempää tasoa lävistämättä.
Lisäksi on selvää, että nostoalustan tukielimissä voi olla niitä tukevia poikittaisia tukiratkaisuja, kuten kuvion 14 20 mukaisia tuki- ja lukitusratkaisuja useassakin paikassa, toteutetun rakenteen sallimissa paikoissa. Tällaiset tukirakenteet voivat olla kasaan painuvia tai tukielimistä irrottautuvia silloin, kun tukielimet siirtyvät sellaiseen rakenteelliseen paikkaan, johon tuki- ja lukitusrakenteet eivät mahdu, 25 kuten esimerkiksi alatason sisään. Nämä rakenteet voivat toi- t~ mia tukielimien välisenä mekaanisena tukena ja lukituksena, o
CM
? Vielä on selvää, että raot seinässä tai lattiassa voivat sl- avautua ja sulkeutua tunnetuilla mekaanisilla ratkaisuilla, x £ 30 Tällaisia ovat esimerkiksi ylimääräiset liuskat, jotka tule-
Jg vat rakenteen sisältä kyseisiin aukkoihin, aukkojen laitojen co ... , .......
ιλ mekaanisesti taipuvat osat, jotka siirtyvät peittämään aukot o tai tyypillisesti aktuaattoreissa käytetyt joustavat peitema- teriaalit.
35 19
Lisäksi on myös selvää, että keksinnön mukainen nostolaite toimii ja sitä voidaan käyttää myös liikkuvana jalkakäytävänä ja liukuportaana, jolloin sillä voidaan ihmisiä, eläimiä tai esineitä esimerkiksi vaakatasossa paikasta toiseen tai myös 5 vinoa rataa pitkin ylös- ja alaspäin. On myös selvää, että keksinnön mukainen nostolaite voidaan asentaa tarvittaessa hissikuiluun tai vastaavaan kuilurakenteeseen, tai nostolaitteen nostoalusta voi kulkea osan matkasta vapaana sekä osan matkasta hissikuilussa tai vastaavassa rakenteessa.
10 δ
(M
cp
X
cc 0-
LO
CO
CO
LO
δ
(M
Claims (8)
1. Nostolaitejärjestely, joka käsittää ainakin nostolaitteen (1) , jossa on runko-osa, jossa on olennaisen vaakasuuntainen 5 ylätaso (2) , seinämäisen elementin muodostava pystytaso (3) , olennaisen vaakasuuntainen alataso (4) , joka ulottuu pysty-tasosta (3) päinvastaiseen suuntaan kuin ylätaso (2) , sekä ylös- ja alassuuntaan liikkuva nostoalusta (7), toimilaitteet (9-10), ja ohjaus- ja käyttöjärjestelmä nostoalustan (7) lii-10 kuttamiseksi, tunnettu siitä, että alatasossa (4) on joukko edullisesti keskenään samansuuntaisia, vierekkäin olevia rakoja (6), ja että nostoalustassa (7) on joukko keskenään samanlaisia, vierekkäin olevia ja olennaisen suoria levymäisiä tu-15 kielimiä (7a), jotka tukielimet (7a) on järjestetty kulkemaan rakojen (6) läpi nostoalustan (7) kulkusessa tasomaiseen rakenteen (4a), joka on osa alatasoa (4), läpi; ja että pystytaso (3) muodostaa nostolaitteen (1) takaseinän, jossa on olennaisesti saman levyiset ja samanlaisella 20 jaolla olevat rako tai raot (5) kuin tasomainen rakenteen (4a) raot (6) , tai niihin kiinnityn tukirakenteen rako tai raot; j a että tukielimet (7a) mahtuvat kulkemaan raoissa (5) co o sekä mahtuvat myös painumaan kokonaan alatason (4) rakojen CM ^ 25 (6) läpi. o i
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen nostolaitejärjestely, tuner nettu siitä, että nostoalustan (7) liikuttamista varten ole- LO , , to vat toimilaitteet käsittävät ainakin yhden lineaarimoottonn, 30 hammastankoon, ketjuun, nostoköyteen, kierretankoon tai nos-^ tohihnaan vaikuttavan moottorin (9) ja sen ohjauksen. 1 Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen nostolaitejärjestely, tunnettu siitä, että nostoalustaan (7) on kytketty turvalaitteena toimivat kaiteet ja/tai seinät, jotka on järjestetty nousemaan esiin nostoalustan (7) liikkeen alussa ja painumaan takaisin pois näkyvistä nostoalustan (7) laskeutuessa lepopaikkaansa tasomaisen rakenteen (4a) tasalle 5 tai alle.
4. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen nosto-laitejärjestely, tunnettu siitä, että nostolaitteessa (1) on nostoalustan (7) liikkeen ohjaamiseksi käyttäjäliittymä, joka 10 on esimerkiksi joko mekaaninen, optinen, kapasitiivinen, induktiivinen tai ele-, ääni- tai kauko-ohjattu.
5. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen nosto-laitejärjestely, tunnettu siitä, että nostoalusta (7) on jär- 15 jestetty liikkumaan johteiden ohjaamana: pystysuunnassa ylös ja alas, pystysuunnassa ylös ja alas ja lisäksi ylä- ja/tai alatasolla vaakasuuntaan; suljettua ellipsimäistä, kolmion tai suorakulmion muotoista rataa pitkin; vinosti ylös- ja alas; rataa pitkin, joka kulkee aluksi pystysuoraan ylös- tai 20 alas, sitten vinosti ylös- tai alas, jonka jälkeen taas pystysuoraan ylös- tai alas; epämääräistä rataa pitkin ylös- ja alas; vaakasuoraa rataa pitkin, ja haaroittimien (16) avulla haaroittuvaa rataa pitkin, jossa nostoalusta (7) ohjataan kulkemaan kahta tai useampaa vaihtoehtoista rataa pitkin, ja o 25 että kaksi tai useampi toisistaan riippumaton nostoalusta (7) co on järjestetty liikkumaan samaa reittiä ja väistämään tarvit en 4 taessa toisiaan. X CC “ 6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen nostolaitejärjestely, tun to g 30 nettu siitä, että nostoalustan (7) tukielimien (7a) alapinta LO ^ on vino tai alaspäin kaareva rakoihin (5) ja (6) tai tukieli- δ mien (7a) välisiin rakoihin mahdollisesti jäävien roskien, tms. poistamiseksi mekaanisesti, tai roskat tms. on järjestetty poistettavaksi ilmapaineella.
7. Patenttivaatimuksen 3 mukainen nostolaitejärjestely tunnettu siitä, että turvalaitteina käytetään sulkeutuvia liuskoja, jotka tukkivat vaaraa aiheuttavat aukot nostoalusta (7) 5 liikeradan lähellä.
8. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen nostolaitejärjestely, tunnettu siitä, että nostolaite (1) on hen-kilönostin tai -kuljetin, ajoneuvonostin tai -kuljetin, tava- 10 ranostin tai -kuljetin tai muuhun käyttöön sovitettu nostin tai kuljetin, jonka nostoalusta (7) tai toisistaan riippumattomat nostoalustat (7) on järjestetty kulkemaan tarvittaessa sekä pysty-, vaaka- että vinosuunnassa. co δ CM CO o ^· X X Q. LO CO CO IO δ CM 20
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20115365A FI123992B (fi) | 2011-04-14 | 2011-04-14 | Nostolaitejärjestely |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20115365A FI123992B (fi) | 2011-04-14 | 2011-04-14 | Nostolaitejärjestely |
FI20115365 | 2011-04-14 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20115365A0 FI20115365A0 (fi) | 2011-04-14 |
FI20115365A FI20115365A (fi) | 2012-10-15 |
FI123992B true FI123992B (fi) | 2014-01-31 |
Family
ID=43919685
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20115365A FI123992B (fi) | 2011-04-14 | 2011-04-14 | Nostolaitejärjestely |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI123992B (fi) |
-
2011
- 2011-04-14 FI FI20115365A patent/FI123992B/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20115365A0 (fi) | 2011-04-14 |
FI20115365A (fi) | 2012-10-15 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
JP5049682B2 (ja) | エレベータ式駐車装置 | |
CN107207208A (zh) | 用于电梯系统安装的交通工具和方法 | |
JP5944151B2 (ja) | エレベータ | |
JP5990395B2 (ja) | ステップ装置及び該ステップ装置を備えた鉄道車両 | |
EP1780162B1 (en) | Lift apparatus and method for forming same | |
ITTV20130057A1 (it) | "sistema elevatore e traslatore con struttura a portale che impiega cremagliere e piu' vie di corsa verticali ed orizzontali di almeno una cabina di trasporto di persone e cose per il superamento di ostacoli sopraelevato e non." | |
AU2019200291B2 (en) | Elevator | |
JP2010031598A (ja) | エレベータ式駐車装置 | |
JP2008144544A (ja) | 機械式駐車装置における作業装置とその作業方法 | |
FI123992B (fi) | Nostolaitejärjestely | |
JP2011509898A (ja) | エスカレータ | |
KR101652799B1 (ko) | 헬리포트용 승강기 시스템 | |
CN111547604B (zh) | 电梯装置 | |
JP2011093699A (ja) | エレベータの落下防止構造 | |
KR20150060154A (ko) | 직접 유압식 전망엘리베이터 | |
CN108996372B (zh) | 电梯系统及其工作方法 | |
JP6973538B2 (ja) | エレベータの乗りかご | |
KR20180053047A (ko) | 순환형 엘리베이터 시스템 | |
JP6966919B2 (ja) | 構台昇降システム | |
JP2714500B2 (ja) | 高層建物に於ける駐車施設 | |
JP3612467B2 (ja) | 階段通路設備 | |
GB2423977A (en) | A barrier for a platform lift | |
JP2002180687A (ja) | 通路を備えた昇降リフト | |
KR102629387B1 (ko) | 탑승카 출입문 방향과 기계실의 위치를 자유롭게 배치할 수 있는 경사형 엘리베이터 | |
US10407934B2 (en) | Safety barrier for automated vehicle parking facility |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Ref document number: 123992 Country of ref document: FI Kind code of ref document: B |
|
MM | Patent lapsed |