FI123795B - Betonivalumuottijärjestelmä - Google Patents

Betonivalumuottijärjestelmä Download PDF

Info

Publication number
FI123795B
FI123795B FI20125325A FI20125325A FI123795B FI 123795 B FI123795 B FI 123795B FI 20125325 A FI20125325 A FI 20125325A FI 20125325 A FI20125325 A FI 20125325A FI 123795 B FI123795 B FI 123795B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
support
edge
mold
bottom plate
molding system
Prior art date
Application number
FI20125325A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20125325A (fi
Inventor
Markus Haatainen
Tero Kokkonen
Olli Holtari
Samuli Soronen
Original Assignee
Lujabetoni Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Lujabetoni Oy filed Critical Lujabetoni Oy
Priority to FI20125325A priority Critical patent/FI123795B/fi
Priority to EP13160300.3A priority patent/EP2641713B1/en
Publication of FI20125325A publication Critical patent/FI20125325A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI123795B publication Critical patent/FI123795B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B28WORKING CEMENT, CLAY, OR STONE
    • B28BSHAPING CLAY OR OTHER CERAMIC COMPOSITIONS; SHAPING SLAG; SHAPING MIXTURES CONTAINING CEMENTITIOUS MATERIAL, e.g. PLASTER
    • B28B7/00Moulds; Cores; Mandrels
    • B28B7/0002Auxiliary parts or elements of the mould
    • B28B7/0014Fastening means for mould parts, e.g. for attaching mould walls on mould tables; Mould clamps
    • B28B7/0017Fastening means for mould parts, e.g. for attaching mould walls on mould tables; Mould clamps for attaching mould walls on mould tables
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B28WORKING CEMENT, CLAY, OR STONE
    • B28BSHAPING CLAY OR OTHER CERAMIC COMPOSITIONS; SHAPING SLAG; SHAPING MIXTURES CONTAINING CEMENTITIOUS MATERIAL, e.g. PLASTER
    • B28B7/00Moulds; Cores; Mandrels
    • B28B7/0002Auxiliary parts or elements of the mould
    • B28B7/0014Fastening means for mould parts, e.g. for attaching mould walls on mould tables; Mould clamps
    • B28B7/002Fastening means for mould parts, e.g. for attaching mould walls on mould tables; Mould clamps using magnets
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04GSCAFFOLDING; FORMS; SHUTTERING; BUILDING IMPLEMENTS OR AIDS, OR THEIR USE; HANDLING BUILDING MATERIALS ON THE SITE; REPAIRING, BREAKING-UP OR OTHER WORK ON EXISTING BUILDINGS
    • E04G17/00Connecting or other auxiliary members for forms, falsework structures, or shutterings

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Ceramic Engineering (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Forms Removed On Construction Sites Or Auxiliary Members Thereof (AREA)
  • On-Site Construction Work That Accompanies The Preparation And Application Of Concrete (AREA)

Description

BE TONIVALUMUOTTIJÄRJES TE LMÄ KEKSINNÖN ALA
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-5 osassa määritetty betonivalumuottijärjestelmä.
KEKSINNÖN TAUSTA
Teollisessa betonielementtien tuotannossa yleensä elementit valetaan suuren valutason päällä. Valutasolle 10 rakennetaan elementtiä rajaavien muottien reunat sekä mahdolliset aukot, kuten seinäelementtien ovet ja ikkunat. Perinteisesti tämä on tehty levyistä ja puutavarasta rakentamalla, mikä menetelmä on kuitenkin hidasta ja kallista ja aiheuttaa suuret määrät purkujä-15 tettä. Valutasona käytetään yleisesti sekä puulevyä että metallilevyä. Puiseen valutasoon muottien tuenta ja kiinnitys voi tapahtua sinänsä tunnetusti nauloilla, ruuveilla ja vastaavilla. Metallitasojen yhteydessä käytetään sen sijaan magneetteja, joiden avulla 20 muotin reunoja tuetaan metallitason päälle.
Erästä tunnettua tekniikkaa on esitetty patenttijulkaisussa EP1075917. Siinä muotti tuetaan magneetilla alapuoliseen teräslevyyn. Muotin ulkopinnan alaosaan 25 on järjestetty ylöspäin suunnattu uloke ja magneettipa kappaleessa on alaspäin suunnattu vastinuloke. Näin δ ulokkeet ovat lukittavissa toisiinsa niin, että mag- c\j ^ neetti tukee ja painaa muottia alaspäin ja pitää sen o ^ palkallaan, kun magneetti on lukittuna kiinni teräsle- ^ 30 vyyn. Lukitukseen käytettävä uloke voi olla itse ποιο ι £ tissa tai muotin ulkopintaan voidaan kiinnittää sen LO pituudelle kisko tai muu profiili, jossa kyseinen ulo- c\j ” ke sijaitsee.
C\1 δ ^ 35 Periaatteessa julkaisun mukainen järjestelmä on toimi va ja helppokäyttöinen. Siinä on kuitenkin tiettyjä 2 puutteita ja epäkohtia. Erikokoisia valumuotteja tehdään ja puretaan tuotantolaitoksella jatkuvasti, joten samoja muotinosia käytetään aina uudelleen sopivasti mitoitettuna. Tämän vuoksi muottien on oltava sopivaa 5 työstettävää materiaalia, kuten vahvaa vanerilevyä. Koska magneettituennan ja magneettilukituksen tiheys on vaihteleva riippuen esimerkiksi valumuotin korkeudesta, on lukitsevan ulokkeen oltava muotin koko leveydellä, jotta tuki saadaan aina sopivaan kohtaan. 10 Jos lukitseva uloke tehdään muottiin, tulee muotista suhteellisen kallis varsinkin, kun muotit ovat joka tapauksessa kuluvaa tavaraa, jota pitää sahata aina uusiin valukohteisiin sopivaksi. Jos taas lukitsevat ulokkeet tehdään esimerkiksi erilliseen alumiinipro-15 tiiliin, joka kiinnitetään muotin ulkopintaan, joudutaan myös profiileja pilkkomaan.
Tunnettua tekniikkaa keksinnön alalla on myös esitetty julkaisussa DE 202005003979, jossa kuvattuun muotti-20 järjestelmään kuuluu pohjalevy, joukko pohjalevyyn nähden kohtisuoria reunalevyjä, jotka rajaavat pohja-levyn päälle valettavan muotin, sekä joukko pohjalevyn päälle tuettavia tukielimiä reunalevyjen pitämiseksi paikallaan valun ajan. Reunalevyihin nähden poikittai-25 sissa levymäisissä tukielimissä on yläreunassa hahlot, joiden välityksellä reunalevyjen tukeminen ja paikallaan pitäminen tapahtuu siihen soveltuvan magneetti-
CO
>- laitteen avulla.
o c\j m cp 30 Edelleen ongelmia tunnetussa ratkaisussa aiheuttaa c\j muottien korkeussuuntainen tukeminen. Magneetit ja ^ niiden muottia vasten tulevat tukipinnat ovat tietyn
CL
korkuisia. Jos muotin korkeus on huomattavasti mag-m neettikappaletta suurempi, joudutaan muottiin kuiten-m c\j 35 km rakentamaan erillisiä vinotukia tai toisena vaih- ° toehtona muotin ja magneetin väliin rakennetaan riit- 3 tavan korkea tukirakenne muotin yläosan kallistumisen estämiseksi.
Ongelmia muodostuu myös valumuoteissa, joissa muotin 5 reunaan on tehtävä läpivientejä esimerkiksi erilaisille raudoituksille. Kun muotin ulkopinnalla kulkee koko sen pituudella erilaisia tukirakenteita tai profiileja, ovat ne esteenä läpivienneille. Toisaalta läpivientien kohdalla tukirakenteiden katkaisu heikentää 10 tukirakenteita koko niiden pituudella.
Edellä kuvattuja vastaavia ongelmia on myös järjestelmissä, joissa valutasona käytetään puulevyä, useimmiten vanerilevyä. Sen päälle rakennetaan erilaisia 15 muottirakenteita ja tukirakenteita ja käytön eli elementin valun jälkeen ne puretaan. Naulaiset ja betoniset levynkappaleet ja laudan- ja lankunpätkät, jotka osittain rikkoutuvat muotteja purettaessa, menevät yleensä kokonaan jätteeksi eli haketettavaksi poltto-20 käyttöön. Uudet muotit tehdään sitten uusista ja puhtaista materiaaleista. Vanhojen muottien purkaminen varovasti niitä rikkomatta sekä naulojen ja betonien poistaminen niistä olisi liian kallista.
25
KEKSINNÖN TARKOITUS
Keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä esitetyt δ tunnetun tekniikan epäkohdat. Erityisesti keksinnön
CM
^ tarkoituksena on tuoda esiin uudenlainen valumuottira- o ^ 30 kennejärjestelmä, joka nopeuttaa muotin rakentamistöi- ^ tä ja kasaus- ja purkaustöitä sekä mahdollistaa muot- x g tirakenteiden uudelleen käytön.
m cm
KEKSINNÖN YHTEENVETO
CM
δ 35 Keksinnön mukaiseen betonivalumuottijärjestelmään kuu-
CM
luu pohjalevy sekä joukko pohjalevyyn nähden koh- 4 tisuoria reunalevyjä, jotka raj aavat pohjalevyn päälle valettavan muotin. Lisäksi muottiin kuuluu joukko pohjalevyn päälle kiinnitettäviä ja valettavan muotin ulkopuolelle reunalevyihin tukeutuvia tukielimiä reuna-5 levyjen tukemiseksi ja pitämiseksi paikallaan valun ja sen kovettumisen ajan. Keksinnön mukaisesti betoniva-lumuottijärjestelmään kuuluu jokaisen tukielimen yhteyteen jäykän kokonaisuuden muodostava kulmatuki. Kulmatuessa on pohjalevyyn nähden kohtisuora ja reuna-10 levyn ulkopintaan kiinnitettävä sen suuntainen kiinni-tysosa ja pohjalevyyn sekä kiinnitysosaan nähden kohtisuora tukiosa, joka alareunastaan tukeutuu pohjalevyn päälle. Edelleen kulmatuen alaosaan eli lähelle sen alareunaa kuuluu tukiolake, johon tukielin on tu-15 ettavissa. Täten tukiolakkeen paikan kulmatuessa määrää tukielimessä oleva vastaolake ja sen paikka niin, tukielin lukitsee kulmatuen tiukasti paikalleen samalla kun tukielin itse kiinnitetään paikalleen pohjalevyn päälle.
20
Eräässä keksinnön sovelluksessa pohjalevy on sopivaa magneettista materiaalia olevaa metallia, jolloin tu-kielimeen kuuluu voimakas magneetti, jonka avulla tukielin on kiinnitettävissä paikalleen liikkumattomak-25 si.
Toisessa keksinnön sovelluksessa pohjalevy on puupe-
CO
g räistä levyä, kuten vahvaa vaneria, jolloin tukielin ^ voidaan ruuvata, naulata, pultata tai muulla sinänsä m 9* 30 tunnetulla tavalla kiinnittää pohjalevyyn paikalleen c\j niin, että se pitää kulmatuen paikallaan, joka taas g sitten pitää muotin reunalevyn paikallaan ja pystyssä.
CL
Tietenkin myös muut ruuvauksen, naulauksen, pulttauk- sen ja vastaavan kiinnityksen kestävät pohjalevymate-m 35 riaalit voivat tulla kyseeseen, kuten erilaiset muovi-° peräiset levyt.
5
Eräässä keksinnön sovelluksessa tukiolake on kulmatuen kiinnitysosan alareunassa. Näin magneetti tai muu tu-kielin lukitsee paikalleen kulmatuen kiinnitysosan, joka on kiinnitetty muotin reunalevyyn tukielimen an-5 taessa mahdollisesti riippuen sen rakenteesta myös pystytukea reunalevylle.
Toisessa keksinnön sovelluksessa tukiolake on tukiosan alareunassa. Tällöin kulmatuki on kiinnitetty kiinni-10 tysosastaan reunalevyyn ja kulmatuen tukiosa antaa pystysuuntaista tukea reunalevylle tukeutuessaan poh-jalevyyn. Tukielin lukitsee ja painaa tällöin kulmatuen tukiosan paikalleen pohjalevyä vasten estäen sen liikkeet.
15
Edullisessa keksinnän sovelluksessa tukiolake on sekä kiinnitysosan että tukiosan alareunassa. Edullisesti kiinnitysosa ja tukiosa ovat identtisiä levyjä. Näin kulmatuki muodostuu kahdesta samanlaisesti ja toisten-20 sa suhteen kohtisuorasta levystä. Tällöin magneetti tai muu tukielin voidaan kiinnittää aina vaihtoehtoisesti kumpaan osaan tahansa olemassa olevan tilan ja tarvittavan tuen edellyttämällä tavalla. Samoin kulma-tuessa voidaan vapaasti kumpi tahansa levyistä valita 25 tukiosaksi ja kiinnitysosaksi mikä tarkoitta sitä, että kulmatuki voidaan kiinnittää muotin reunalevyyn kummasta tahansa osasta toisen osan toimiessa siihen ” nähden kohtisuorana tukiosana.
o
(M
LO
cp 30 Edullisessa keksinnön sovelluksessa kulmatuki on val- c\{ mistettu taivuttamalla suora teräslevy suorakulmaiseen muotoon niin, että kiinnitysosa ja tukiosa ovat koh-
CL
tisuorassa toisiinsa nähden ja koostuvat suorista ja
LO
tasapaksuista levyistä. Käytettävän teräslevyn paksuus
LO
cvj 35 on edullisesti välillä 5-10mm, mutta se voi tietenkin ^ vaihdella tuen tarpeen mukaan.
6
Yksinkertainen, varma ja helppokäyttöinen kulmatuen kiinnitystäpä muotin reunalevyyn on ruuvaus. Täten edullisesti kulmatuen kiinnitysosaan on järjestetty joukko reikiä esimerkiksi sopivin välein koko sen alu-5 eelle. Näin niistä voidaan valita kiinnitykseen aina ruuvaukseen sopivissa paikoissa riittävä määrä reikiä.
Kestävyydeltään, jäykkyydeltään, uudelleen käyttömahdollisuuksiltaan ja edullisuudeltaan parhaana muotin 10 reunalevyn materiaalina on vaneri. Esimerkiksi käytettäessä noin 30mm paksua vaneria, riittää kulmatukien tiheydeksi noin lm. Vaneri on jäykkää ja kestää puhdistusta ja pesua sekä useita ruuvauskertoja niin, että samaa vaneria voidaan käyttää lukuisia kertoja eri 15 muoteissa vain mitoittamalla ja sahaamalla se uuden muotin mittoihin.
Edullisesti samasta levystä taivutetun tai kahdesta levystä yhteen hitsatun kulmatuen kiinnitysosan ja tu-20 kiosan alareunat ovat samassa linjassa olevia suoria reunoja siten, että kulmatuki on tiiviisti ja välyk-settömästi tuettavissa koko alareunansa pituudeltaan suoraan pohjalevyn päälle. Näin se antaa parhaan tuen muotin reunalle.
25
Edullisesti tukielimessä on kulmatuen tukiolaketta vastaava vastaolake. Sopivasti niiden muodot vastaavat
CO
toisiaan niin, että pohjalevyn päällä paikallaan ole-o ^ van kulmatuen tukiolakkeen päälle voidaan asentaa tu- lÖ cp 30 kielimen vastaolake. Näin tukiolake ja vastaolake tii- c\j viisti lukittuvat toisiinsa, jolloin kiinnitettäessä tukielin pohjalevyyn kiinnittyy myös kulmatuki jäykäs- Q_ ti paikalleen.
LO
C\1
CO
LO
c\i 35 Edullisesti kulmatukia on enkorkuisia ja levyisiä ^ käytettävän muotin mittojen vaatimalla tavalla. Näin kulmatuen korkeus on sopivasti ainakin puolet vastaa- 7 van reunalevyn korkeudesta, edullisesti olennaisesti vastaavan reunalevyn korkuinen. Samoin sen pituus ulospäin tuettavasta muotista on sopivasti sitä suurempi, mitä korkeampi muotti on.
5
Keksinnön mukaisella betonivalumuottijärjestelmällä saavutetaan merkittäviä etuja tunnettuun tekniikkaan verrattuna. Betonivalumuotin kulmatuki on erittäin yksinkertainen kiinnittää ja käyttää. Samoin sen purka-10 minen tapahtuu nopeasti. Se voidaan kiinnittää vapaasti valittavaan paikkaan ja vapaasti valittavalla tiheydellä. Kulmatuki antaa tehokkaan tuen valumuotin reunalevylle sekä muotin pituussuunnassa, poikittais-suunnassa että kiertosuunnassa. Esimerkiksi muotin 15 keskelle tehtävien ikkuna-aukkojen muotituksessa keksinnöllä saavutettava aikasäätö on noin 80% perinteiseen muotintekoon verrattuna. Rakenne mahdollistaa muotin sisänurkkien tuennan yksinkertaisesti yhdellä kulmatuella. Rakenne poistaa käytännöllisesti katsoen 20 kokonaan jätemateriaalin synnyn muotteja purettaessa, koska kulmatuet, tukielimet ja tarvittavat kiinnitys-ruuvit tai vastaavat ovat täysin uudelleen käytettäviä ja muottien reunalevyt puhdistettuina ja pestyinä ovat uutta vastaavaa levymateriaalia uusia muotteja valmis-25 tettaessa.
KUVALUETTELO
co o Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti c\j ^ viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa ^ 30 kuva 1 esittää erästä keksinnön mukaista kulmatukea,
CM
kuva 2 esittää keksinnön mukaista valumuotin tukemista ί metallisella pohjalevyllä, ^ kuva 3 esittää keksinnön erästä käyttösovellusta,
CM
«g kuva 4 esittää keksinnön mukaista järjestelmää puupoh- 35 jäisellä pohj alevyllä, o ^ kuva 5 esittää kuvan 4 tukielintä yksityiskohtaisesti ja 8
kuva 6 esittää keksinnön erästä käyttösovellusta. KEKSINNÖN YKSITYISKOHTAINEN SELOSTUS
Kuvassa 1 on esitetty keksinnön mukaisessa betonivalu-5 muottijärjestelmässä käytettävä eräs keksinnön mukainen kulmatuki 4. Se on taivutettu yhdestä teräslevystä suorakulmaiseen muotoon niin, että se koostuu kiinni-tysosasta 5 ja tukiosasta 6. Tässä sovelluksessa kiin-nitysosa ja tukiosa ovat muodoltaan ja kooltaan ident-10 tisiä levyjä. Kiinnitysosassa 5 on joukko reikiä 8, joista kulmatuki voidaan ruuvata kiinni muotin reuna-levyyn. Edelleen kulmatuen molempiin osiin kulman yli ulottuu leveä aukko 9, joka toimii otekahvana kulmatuen käsittelyn helpottamiseksi ja jolla on myös raken-15 netta keventävä vaikutus. Lisäksi kulmatuen molempien osien 5 ja 6 alareunaan on kiinnitetty ylöspäin viiston kulman omaava kisko, joka muodostaa yläreunaansa tukiolakkeen 7, joka mahdollistaa tukiolakkeen kiinnittämisen paikalleen alaspäin kestomagneetilla ja 20 siinä olevalla vastaolakkeella.
Kuva 2 esittää tarkemmin kuvan 1 mukaisen kulmatuen 4 käyttöä betonivalumuotissa. Betonivalumuottiin kuuluu terästä oleva pohjalevy 1, jonka päälle reunalevyillä 25 2 rajataan valettavan kappaleen muoto. Jotta reunale- vyt 2 saadaan pysymään paikallaan ja suorassa valun aikana, tuetaan ne pystyyn kulmatuilla 4. Kulmatuki 4 o pannaan pohjalevyn 1 päälle niin, että levymäinen c\j ^ kiinnitysosa 5 tulee reunalevyä 2 vasten. Samalla kul- o ^ 30 matuen levymäinen tukiosa 6 ulottuu kohtisuoraan ulos- ^ päin reunalevystä tukeutuen pohjalevyn päälle. Kiinni-
X
£ tysosa 5 ruuvataan siinä olevien reikien 8 läpi ruu- io veilla kiinni vaneria olevaan reunalevyyn. Tämän jäl-
C\J
£3 keen otetaan kestomagneetilla varustettu kiinnitysmag-
C\J
^ 35 neetti 3, joka nostetaan kulmatuen 4 knnnitysosaa 5 ^ vasten niin, että magneetissa oleva vastaolake 10 tu lee kiinnitysosassa 5 olevan tukiolakkeen 7 päälle. Ne 9 on mitoitettu niin, että ne sovittuvat tiiviisti toisiaan vasten magneetin 3 pohjan ollessa tukevasti poh-jalevyn 1 päällä. Tämän jälkeen sinänsä tunnetusti magneetin 3 päällä olevasta napista 17 painamalla sen 5 sisältämä kestomagneetti painautuu alaspäin ja tarttuu voimakkaasti pohjalevyyn 1 estäen magneetin 3 ja sen mukana kulmatuen 4 ja sen mukana reunalevyn 2 kaiken-suuntaiset liikkeet. Magneetin lukitus on niin voimakas, että sen irrotus on mahdotonta ilman pitkävartis-10 ta vääntörautaa napista 17 ylöspäin.
Kuvassa 3 on keksinnön eräs edullinen sovellus. Esimerkiksi seinämuoteissa on usein reunalevyjen rajaaman muotin keskellä ikkunoita tai ovia varten lisämuotte-15 ja, jotka on tuettava sisäpuolelta toisin kuin reuna-levyt, jotka tuetaan ulkopuolelta. Tällöin esimerkiksi riittävän pienessä ikkunamuotissa voi riittää, että muotin nurkkiin ruuvataan kiinni kulmatuet 4, jotka sitten alareunan tukiolakkeesta 7 magneetilla kiinni-20 tetään pohjalevyyn 1. Tällainen aukkomuotti on äärimmäisen yksinkertainen valmistaa, lukita paikalleen ja valun kovettumisen jälkeen poistaa.
Kuvissa 4 ja 5 on esitetty keksinnön sovellus, missä 25 pohjalevynä 1 ei ole metallilevy niin, että tukielime-nä ei voida käyttää magneettia. Pohjalevy 1 voi olla vaneri, lastulevy, jokin muu puupohjainen levy, muoviin materiaaliin perustuva levy, tms. Tällöin pohjalevyyn o ^ 1 tukeutuvaan reunalevyyn 2 kiinnitetään kuvan 1 mu in cp 30 kainen kulmatuki 4 kiinnitysosastaan 5 tukiosan 6 c\j ulottuessa kohtisuoraan poispäin reunalevystä 2. Tuin kielimenä 11 kulmatuelle käytetään metallilevystä tai-
CL
vutettua rakennetta, jossa suora levymäinen osa 14, m johon on tehty joukko kiinnityssovitteita eli reikiä K 35 12, ruuvataan tai naulataan kiinni pohjalevyyn 1. Le- vymäisen osan yksi reuna 15 on taitettu ylöspäin suorassa kulmassa niin, että reuna ulottuu kulmatuen 4 10 tukiolakkeen 7 yläpuolelle. Tällä kohdalla reuna on taitettu viistosti alaspäin niin, että reunan 15 yläosaan muodostuu viistosti alaspäin ulottuva kieleke eli vastaolake 13. Vastaolake 13 vastaa muodoltaan so-5 pivasti tukiolaketta niin, että vastakkain asetettuna tukielin 11 pohjaan 1 kiinnitettynä kulmatuki 4 lukittuu paikalleen. Riittävä jäykkyys ja lukittavuus saavutetaan valitsemalla tukielimen 11 valmistusmateriaaliksi riittävän jäykkä ja paksu metallilevy.
10
Edellä on esitetty eräs keksinnön mukaiseen järjestelmään soveltuva tukielin 11 silloin, kun pohjalevynä 1 on esimerkiksi puuperäinen levy. Tämä on erittäin yksinkertainen ja helppo valmistaa ja se antaa hyvän tu-15 en kulmatuelle. On kuitenkin selvää, että tukielimenä voidaan käyttää muodoltaan ja materiaaliltaan suurestikin vaihtelevia kappaleita ja rakenteita, joille on yhteisenä piirteenä se, että niissä on tukiolaketta 7 vastaava ja siihen kiinnitettävissä oleva vastaolake 20 ja että ne voidaan kiinnittää, kuten ruuvata, naulata, pultata, tukevasti paikalleen pohjalevyyn kulmatuen viereen.
Kuvassa 6 on eräs keksinnön sovellus, jossa esimerkik-25 si valmistettavaan elementtiin tulevan ikkuna-aukon reunat tehdään vähän viistoiksi. Periaatteessa olisi mahdollista valmistaa viistoja kulmatukia, mutta yk-
CO
>- sinkertaisempaa on käyttää aina samoja suoria kulmatu- o ^ kia 4 ja asentaa kulmatuen kiinnitysosan 5 ja muotin
LO
cp 30 reunalevyn 2 väliin lähelle kulmatuen yläreunaa soviet tuspala 16 eli esimerkiksi pieni vanerinpala. Kulmatu- g en ollessa aina suorassa pohjalevyyn nähden kääntää
CL
sovituspala reunalevyn sopivasti vähän viistoon kul-
LO
maan. Kun vielä kiinnitysosan 5 ruuvaus reunalevyyn 2
LO
c\j 35 tehdään sovituspalan läpi, pysyy myös sovituspala pai- ° kallaan valun ajan 11
Keksintöä ei rajata pelkästään edellä esitettyjä esimerkkejä koskevaksi, vaan monet muunnokset ovat mahdollisia pysyttäessä patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
5 co δ c\j i m o i c\j
CVJ
X
cc
CL
m
CVJ
co m
CVJ
δ
CVJ

Claims (12)

1. Betonivalumuottijärjestelmä, johon kuuluu pohjalevy (1), joukko pohjalevyyn nähden kohtisuoria reunalevyjä 5 (2), jotka rajaavat pohjalevyn päälle valettavan muo tin sekä joukko pohjalevyn päälle kiinnitettäviä ja valettavan muotin ulkopuolelle reunalevyihin tukeutuvia tukielimiä (3,11) reunalevyjen tukemiseksi ja pitämiseksi paikallaan valun ja sen kovettumisen ajan, 10 tunnettu siitä, että betonivalumuottiin kuuluu jokaisen tukielimen (3,11) yhteyteen jäykän kokonaisuuden muodostava kulmatuki (4), jossa on pohjalevyyn (1) nähden kohtisuora ja reunalevyn (2) ulkopintaan kiinnitettävä sen suuntainen kiinnitysosa (5) ja pohjale-15 vyyn sekä kiinnitysosaan nähden kohtisuora tukiosa (6), joka alareunastaan tukeutuu pohjalevyn päälle, ja että kulmatuen alaosaan kuuluu tukiolake (7), johon tukielin on tuettavissa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen betonivalumuottijär- jestelmä, tunnettu siitä, että pohjalevy (1) on metallia, jolloin tukielimeen (3) kuuluu magneetti, jonka avulla tukielimen kiinnitys pohjalevyyn tapahtuu . 25
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen betonivalumuottijär- jestelmä, tunnettu siitä, että pohjalevy (1) on o puuta, jolloin tukielimeen (11) kuuluu kiinnityssovit- c\j ^ teet (12), kuten reiät tai vastaavat, joiden kautta o 1 30 tukielin on kiinnitettävissä, kuten ruuvattavissa, C\J ^ pohjalevyyn. x IX CL Lo
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen betoni en £3 valumuotti j ärj estelmä, tunnettu siitä, että tu- ^ 35 kiolake (7) on kiinnitysosan (5) alareunassa, o CVJ
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen betoni-valumuotti j ärj estelmä, tunnettu siitä, että tu-kiolake (7) on tukiosan (6) alareunassa.
6. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen betoni- valumuotti j ärj estelmä, tunnettu siitä, että tu-kiolake (7) on sekä kiinnitysosan (5) että tukiosan (6) alareunassa.
7. Jonkin patenttivaatimuksista 1-6 mukainen betoni- valumuotti j ärj estelmä, tunnettu siitä, että kiin-nitysosa ja/tai tukiosa ovat suoria ja tasapaksuja levyjä.
8. Jonkin patenttivaatimuksista 1-7 mukainen betoni- valumuotti j ärj estelmä, tunnettu siitä, että kulma-tuen kiinnitysosaan kuuluu reikiä (8), joista se on ruuvattavissa kiinni muotin reunalevyyn.
9. Jonkin patenttivaatimuksista 1-8 mukainen betoni- valumuotti j ärj estelmä, tunnettu siitä, että tukie-limeen (3,11) kuuluu vastaolake (10,13), joka on sovitettavissa kulmatuen (4) tukiolakkeen (7) päälle kul-matuen lukitsemiseksi paikalleen tukielintä (3,11) 25 pohjalevyyn (1) kiinnitettäessä.
10. Jonkin patenttivaatimuksista 1-9 mukainen beto- CO nivalumuottij ärj estelmä, tunnettu siitä, että kul-o ^ matuen korkeus on ainakin puolet vastaavan reunalevyn LO cp 30 korkeudesta, edullisesti olennaisesti vastaavan reuna- c\{ levyn korkuinen, x DC CL
11. Jonkin patenttivaatimuksista 1-10 mukainen betoni nivalumuottij ärj estelmä, tunnettu siitä, että kul- LO c\i 35 matuki (4) on valmistettu taivuttamalla suora levyai- ^ hio suorakulmaiseksi.
12. Jonkin patenttivaatimuksista 1-11 mukainen beto-nivalumuotti j är j estelmä, tunnettu siitä, että kul-matuen (4) yläreunaan reunalevyn (2) ja sen väliin kuuluu sovituspala (16) reunalevyn kääntämiseksi viis-5 toon asentoon valumuotissa. CO δ c\j i m o i c\j CVJ X cc CL m CVJ co m CVJ δ CVJ PATE N TKRAV
FI20125325A 2012-03-22 2012-03-22 Betonivalumuottijärjestelmä FI123795B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20125325A FI123795B (fi) 2012-03-22 2012-03-22 Betonivalumuottijärjestelmä
EP13160300.3A EP2641713B1 (en) 2012-03-22 2013-03-21 Concrete casting mold system

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20125325A FI123795B (fi) 2012-03-22 2012-03-22 Betonivalumuottijärjestelmä
FI20125325 2012-03-22

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20125325A FI20125325A (fi) 2013-09-23
FI123795B true FI123795B (fi) 2013-10-31

Family

ID=47901851

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20125325A FI123795B (fi) 2012-03-22 2012-03-22 Betonivalumuottijärjestelmä

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP2641713B1 (fi)
FI (1) FI123795B (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN114033174A (zh) * 2021-09-24 2022-02-11 上海建工建材科技集团股份有限公司 一种口字形混凝土浇筑模具及其浇筑方法
US11988000B2 (en) * 2021-12-28 2024-05-21 OCM, Inc. Tilt-form bracket for concrete wall construction

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE7305104U (de) * 1973-02-10 1973-05-30 Mannesmann Leichtbau Gmbh Gießform zur Herstellung von Fertigbauteilen
NO954164L (no) * 1994-11-11 1996-05-13 Atle Laland Forskalingsramme
US5766645A (en) * 1996-10-16 1998-06-16 Sci Sitecast International, Inc. Concrete forming system for stack construction
FI4258U1 (fi) 1999-08-09 1999-12-15 Addtek Res & Dev Oy Ab Valumuotin irrotettava laitajärjestelmä
US7828263B2 (en) * 2004-07-22 2010-11-09 Dayton Superior Corporation Concrete form brace and battering wedge
CA2669369C (en) * 2006-11-14 2015-01-20 Srb Construction Technologies Pty Ltd Sideform securing system

Also Published As

Publication number Publication date
EP2641713A3 (en) 2014-09-03
EP2641713A2 (en) 2013-09-25
FI20125325A (fi) 2013-09-23
EP2641713B1 (en) 2017-06-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2434619C (en) Brace for concrete forms
AU2017202444B2 (en) A void platform and a method for providing a platform support across a building void
US8844224B2 (en) Utility dowel bracket
US9663944B1 (en) Wallboard panel support and method for installing a wallboard panel
FI123795B (fi) Betonivalumuottijärjestelmä
US20180347213A1 (en) Concrete forming system
US9982432B1 (en) Curb wall forming apparatus and method of forming a curb wall
CZ28579U1 (cs) Kryt revizního otvoru
CA3126003A1 (en) Configurable steel form system for fabricating precast panels
KR101332929B1 (ko) 콘크리트 타설용 거푸집의 연결고정구
AU2019100345A4 (en) Formwork element and formwork system
US10028623B1 (en) Unitary shower curb system and method of installation of a unitary shower curb system
US1086343A (en) Form work for concrete construction.
US20160060885A1 (en) Support bracket and method for temporary guard railing
US20090206312A1 (en) Safety rail guard system
BE1028487B1 (nl) Profielsamenstel voor een demonteerbaar wandsysteem
US9523187B2 (en) Decking assembly
JP3117934U (ja) 型枠パネルおよび該パネルを用いたコンクリート型枠
JP2009144387A (ja) コンクリート型枠用の付属部材
GB2136866A (en) Outside-corner waler for a concrete wall-form
JP2945905B1 (ja) 型枠構造および型枠固定金物
SE535561C2 (sv) Fasadelement bestående av överlappande fasadelementskivor av glasfiberarmerad plast
GB2432598A (en) Cover for hole in beam or floor
KR200421788Y1 (ko) 건축용 내장패널의 설치장치
US9957727B1 (en) Form liner for fabricating non-linear shapes

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 123795

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

MM Patent lapsed