FI122850B - Opastusjärjestelmä - Google Patents

Opastusjärjestelmä Download PDF

Info

Publication number
FI122850B
FI122850B FI20090504A FI20090504A FI122850B FI 122850 B FI122850 B FI 122850B FI 20090504 A FI20090504 A FI 20090504A FI 20090504 A FI20090504 A FI 20090504A FI 122850 B FI122850 B FI 122850B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
att
och
guidance
eller
light strip
Prior art date
Application number
FI20090504A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20090504A0 (fi
FI20090504A (fi
Inventor
Marja-Liisa Siikonen
Pekka Korhonen
Ari Haenninen
Jukka Salmikuukka
Hannu Kuoppala
Janne Sorsa
Reetta Ranne
Original Assignee
Kone Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kone Corp filed Critical Kone Corp
Priority to FI20090504A priority Critical patent/FI122850B/fi
Publication of FI20090504A0 publication Critical patent/FI20090504A0/fi
Publication of FI20090504A publication Critical patent/FI20090504A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI122850B publication Critical patent/FI122850B/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09FDISPLAYING; ADVERTISING; SIGNS; LABELS OR NAME-PLATES; SEALS
    • G09F9/00Indicating arrangements for variable information in which the information is built-up on a support by selection or combination of individual elements
    • G09F9/30Indicating arrangements for variable information in which the information is built-up on a support by selection or combination of individual elements in which the desired character or characters are formed by combining individual elements
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B3/00Applications of devices for indicating or signalling operating conditions of elevators
    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08GTRAFFIC CONTROL SYSTEMS
    • G08G1/00Traffic control systems for road vehicles

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Indicating And Signalling Devices For Elevators (AREA)

Description

OPASTUSJÄRJESTELMÄ KEKSINNÖN ALA
Esillä olevan keksintö liittyy henkilöiden opastuk-5 seen. Erityisesti keksintö liittyy rakennusten henkilöliikenteeseen liittyvien liikennevirtojen opastukseen valonauhoja hyödyntämällä.
KEKSINNÖN TAUSTA
10 Suurissa rakennuksissa vierailijoilla on usein ongelmia löytää haluamaansa päämäärään. Esimerkiksi suuressa toimistorakennuksessa tai sairaalassa vierailija saattaa joutua tekemään useita valintoja hissien, liukuportaiden ja rappujen välillä päästäkseen osastolle, 15 joka sijaitsee etäällä rakennuksen toisessa päässä.
Usein valinta tehdään sillä perusteella, mikä vaihtoehdoista on lähinnä tai mikä vaikuttaa helpoimmalta. Koska henkilöt voivat itse tehdä valintoja eri reitti-vaihtoehtojen välillä, on mahdollista, että tietyille 20 reiteille syntyy paikallisia ruuhkia kun taas toiset reitit ovat vajaakäytössä.
Eräs tunnettu opastusratkaisu hissien kuljetuskapasiteettien tasaamiseksi on esitetty julkaisussa 25 W02008/043877, jossa rakennukseen saapuvat matkustajat § ohjataan jo tuloauloista käyttämään nopeinta reittiä o cm eri kerroksiin matkustettaessa. Ratkaisussa tarkkailli laan hissiryhmien käyttöasteita, joiden perusteella o tehdään päätelmiä parhaasta reittivaihtoehdoista. Mat- x 30 kustajien opastamiseksi rakennukseen on sijoitettu opastintauluja, joilla matkustajia opastetaan esimer-o kiksi suuntanuolien avulla nopeimmalle reitille. Opas- § tuksen järjestäminen ja liikenteen kokonaisvaltainen o o optimointi opastetauluja käyttäen on kuitenkin hanka- 1 laa, koska rakennuksissa vallitseva henkilöliikenne 2 voi hetkittäin vaihdella suurestikin eri osissa rakennusta. Opastetaulut voivat olla myös epäselviä ja matkustajalla menee paljon aikaa löytääkseen oman päämääränsä opasteet. Matkustajan päämäärä, esimerkiksi len-5 non lähtöportti saattaa myös muuttua ja mikäli hän ei huomaa tarkistaa aika-ajoin opastetauluista lähtöpor-tin numeroa, kävelee hän turhaan lähtöportille. Myös erilaiset poikkeustilanteet, joissa rakennus on nopeasti evakuoitava, on huomioitava opastuksessa tehden 10 opastusjärjestelmistä monimutkaisia ja opastuksesta entistä sekavamman.
KEKSINNÖN TARKOITUS
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on poistaa tai 15 ainakin lieventää edellä mainittuja tunnetun tekniikan ongelmia. Keksinnön tarkoituksen on myös esitellä ratkaisu, jolla voidaan saavuttaa yksi tai useampi seu-raavista tavoitteita: - vähentää paikallisia ruuhkia kuljetuslaitteissa, 20 aulatiloissa, portaikoissa ja yhdyskäytävissä, - optimoida kuljetuslaitteiden, yhdyskäytävien ja portaikkojen kuljetuskapasiteetteja kokonaisvaltaisesti ja näin pienentää niiden tilantarvetta, - parantaa yleistä matkustustyytyväisyyttä ja no- 25 peuttaa perillepääsyä, - vähentää kuljetuslaitteiden energian kulutusta, g - opastaa rakennuksessa olevia henkilöitä normaali- ^ olosuhteissa kuin myös poikkeustilanteissa sa- i £! moilla opastusvälineillä, i o 30 - opastaa poikkeustilanteiden aikana pelastushenki- x lökuntaa pelastustoimien kannalta tärkeisiin koh- cc teisiin, o - päivittää dynaamisesti opastusta liikennetilan-
LO
g teen ja/tai kohteen sijainnin muuttuessa, o o 35 - ennakoida hissi- ym. muissa kuljetusjärjestelmis sä ruuhkat hyvissä ajoin, 3 huomioida opastuksessa kuljetusjärjestelmien huolto-, vika- ynnä muut erikoistilanteet, mahdollistaa katkeamaton opastus pitkilläkin kulkureiteillä, ja 5 - opastus, johon voidaan liittää muutakin tietoa kuin pelkkä reitin suuntatieto, esimerkiksi tieto poikkeustilanteesta, ennakkotieto metrojunan tulosta asemalle jne.
10 KEKSINNÖN YHTEENVETO
Esillä olevan keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, mitä patenttivaatimuksen 1 tunnus-merkkiosassa on esitetty. Keksinnön mukaiselle opastusjärjestelmälle on tunnusomaista se mitä patentti-15 vaatimuksen 13 tunnusmerkkiosassa on esitetty. Keksinnön muille sovellusmuodoille on tunnusomaista se, mitä muissa patenttivaatimuksissa on esitetty. Keksinnöllisiä sovellusmuotoja on myös esillä tämän hakemuksen selitysosassa. Hakemuksessa oleva keksinnöllinen si-20 sältö voidaan määritellä myös toisin kuin jäljempänä olevissa patenttivaatimuksissa tehdään. Keksinnöllinen sisältö voi muodostua myös useammasta erillisestä keksinnöstä, erityisesti jos keksintöä tarkastellaan ilmaisujen tai implisiittisten osatehtävien valossa tai 25 saavutettujen hyötyjen tai hyötyryhmien kannalta. Tällöin jotkut jäljempänä olevien patenttivaatimuksien σ> g sisältämät määritteet voivat olla erillisten keksin- ^ nollasten ajatusten kannalta tarpeettomia.
co 30 Esillä oleva keksintö esittelee menetelmän liikenne-
Ee virtojen opastamiseksi rakennuksessa, jossa on kulku- Q_ väylien ja/tai kuljetuslaitteiden muodostama kulku-§ reittien verkosto sekä on havaintovälineet, jotka ha-
O
g vainnoivat kulkureitteihin liittyvien liikennevirtojen o cm 35 suuruuksia ja suuntia. Lisäksi kulkureittien varrelle on asennettu ohjattavissa olevia valonauhoja. Keksinnön mukaisesti määritetään joukko valonauhoihin liit- 4 tyviä opastusmoodeja, valitaan kunkin valonauhan opas-tusmoodi havaintovälineiden tuottaman havaintotiedon perusteella, ja ohjataan valonauhaa valitun opastus-moodin mukaisesti liikennevirtojen opastamiseksi mai-5 nitussa kulkureittien verkostossa. Valonauhojen opastusmoodeja erottavina suureina voidaan käyttää esimerkiksi valonauhan rullaussuuntaa, väriä, rullausnopeut-ta, rullauskuviota, intensiteettivaihtelua ja näiden eri kombinaatioita.
10
Esillä oleva keksintö esittelee myös opastusjärjestelmän liikennevirtojen opastamiseksi rakennuksessa, jossa on kulkuväylien ja/tai kuljetuslaitteiden muodostama kulkureittien verkosto. Opastusjärjestelmä käsittää 15 hallintajärjestelmän sekä havaintovälineet kulkureitteihin liittyvien liikennevirtojen tarkkailemiseksi, kulkureittien varrelle asennettuja valonauhoja, jotka käsittävät ohjausyksikön, joka on järjestetty ohjaamaan valonauhaa halutun opastusmoodin mukaisesti. Hallinta-20 järjestelmä on järjestetty vastaanottamaan havaintovälineiltä liikennevirtoihin liittyvää havaintotietoa, valitsemaan opastinnauhan opastusmoodin ennalta määritettyjen opastusmoodien joukosta vastaanotetun havaintotiedon perusteella, ja välittämään tieto valitusta 25 opastusmoodista valonauhan ohjausyksikölle liikennevirtojen opastamiseksi mainitussa kulkureittien muo- 05 dostamassa verkostossa.
o o
CM
cm Keksinnön eräässä sovelluksessa määritetään liikenne- ό 30 virroille optimaaliset kulkureitit vaihtoehtoisten
CO
kulkureittien joukosta annettujen optimointikriteerien £ perusteella. Optimointikriteereitä ovat esimerkiksi § kulkureittiin liittyvien kulkuväylien ja/tai kuljetus-
LO
o laitteiden käyttöaste, kävelymatkan pituus, matkustus- o 35 aika, kuljetuslaitteiden energiankulutus. Kun optimaa-
CM
liset kulkureitit on määritelty, opastetaan liikennevirrat dynaamisesti mainituille kulkureiteille valo 5 nauhojen avulla. Kulkureittien optimoinnissa voidaan käyttää myös ennusteita ennustamalla kulkureiteillä olevien kulkuväylien ja/tai kuljetuslaiteiden tulevaa käyttöastetta havaintatiedon perustella.
5
Keksinnön eräässä sovelluksessa kulkureitti tai sen osa varustetaan kahdella tai useammalla rinnakkaisella valonauhalla, joille kullekin valitaan oma opastusmoo-di havaintotietojen perusteella. Sovelluksen ansiosta 10 kulkureittien kuljetuskapasiteettia voidaan tehokkaasti optimoida opastamalla useita, joko samansuuntaisia tai erisuuntaisia liikennevirtoja samoilla kulkureiteillä .
15 Keksinnön eräässä sovelluksessa tunnistetaan poikkeustilanne sekä sen vakavuusaste ja sijainti rakennuksessa. Poikkeustilanteen sijainnin ja vakavuusasteen perusteella määritetään evakuoitavat alueet ja niiden keskinäinen prioriteettijärjestys sekä alueiden evaku-20 oinnissa käytettävät kulkureitit (evakuointireitit).
Alueet evakuoidaan prioriteettijärjestyksessä opastamalla evakuoitavat henkilöt valonauhojen avulla evaku-ointireittejä pitkin poistumisauloihin. Sovelluksen ansiosta evakuoitavat alueet voidaan tyhjentää halli-25 tussa järjestyksessä opastamalla ensin suurimmassa vaarassa olevat henkilöt pois vaaravyöhykkeeltä, ja O) edeten prioriteettijärjestyksessä alueelta toiselle
O
^ kunnes kaikki evakuoitavat alueet on tyhjennetty hen- cm kilöistä. Poikkeustilanteita varten määritetään yksi o 30 tai useampi opastusmoodi, jota käytetään vain poikke- co ustilanteiden aikana. Sovelluksen ansiosta rakennuk-x a. sessa oleville henkilöille voidaan nopeasti välittää g tieto poikkeustilanteesta samalla kun heitä opastetaan
LO
o poistumaa evakuoinnin mukaisia poistumisreittejä pit- o 35 kin.
C\l 6
Keksinnön eräässä sovelluksessa identifioidaan poikkeustilanteeseen liittyvien vaaravyöhykkeiden ja/tai vaaravyöhykkeillä olevien henkilöiden sijainti rakennuksessa. Sijaintitiedon perusteella pelastushenkilös-5 tö opastetaan mainittuihin kohteisiin valonauhojen avulla. Sovelluksen ansiosta pelastushenkilöstö voidaan opastaa nopeasti esimerkiksi palopesäkkeiden luo tai niiden henkilöiden luo, jotka eivät jostain syystä voi omin avuin pelastautua rakennuksesta.
10
Keksinnön eräässä sovelluksessa muutetaan kulkureiteillä olevien kuljetuslaitteiden toimintatilaa havaintotiedon perusteella. Sovelluksen ansiosta kuljetuslaitteiden toimintatilaa muuttamalla voidaan varau-15 tua tuleviin ruuhkiin esimerkiksi vaihtamalla liuku portaiden kulkusuuntaa tai pysäköimällä hissikoreja valmiiksi ruuhkautuviin kerroksiin.
Keksinnön eräässä sovelluksessa synkronoidaan kulje-20 tuslaiteen yhteydessä olevan valonauhan rullausnopeus kuljetuslaiteen nopeuteen. Sovelluksen ansiosta mat-kustusturvallisuus paranee koska matkustajat saavat visuaalista tietoa kuljetuslaitteen, esimerkiksi liu-kukäytävän kuljetussuunnasta ja kuljetusnopeudesta.
25
Keksinnön eräässä sovelluksessa kulkureittien yhtey-g teen asennetaan opastetauluja. Liikennevirtoja opaste- ^ taan halutuille kulkureiteille visualisoimalla opasteli taulujen avulla kulkureitteihin liittyvien valonauho- i o 30 jen opastusmoodeja. Visualisoinnilla tarkoitetaan täs- x sä yhteydessä sitä, että opastusmoodi ilmaistaan opas- cc tusmoodia vastaavalla värillä ja/tai simuloimalla o graafisesti valonauhan opastusmoodin toimintaa. Sovel- tn g luksen ansiosta ihmiset löytävät helposti oikean valo- o 35 nauhan, jota seuraamalla he löytävät haluamaansa pää määrään rakennuksessa. Valonauhojen opastusmoodien visualisointiin voidaan käyttää myös kohdekutsupaneelin 7 yhteydessä olevaa näyttövälinettä kutsun antaneen matkustajan opastamiseksi allokoidulle hissille ja/tai hissiryhmälle johtavalle kulkureitille.
5 Esillä olevan keksinnön mukainen ratkaisu vähentää tehokkaasti paikallisia ruuhkia rakennuksessa sekä lyhentää henkilöiden matka-aikoja tarjoamalla opastuksen hetkittäiseen parhaaseen reittivaihtoehtoon. Koska liikennevirrat jakautuvat paremmin (tasaisemmin) usean 10 eri kulkureitin välille, voidaan kuljetuslaitteiden, yhdyskäytävien ja portaikkojen kapasiteettia hyödynnetään tehokkaammin. Samalla voidaan pienentää kuljetus-laitteiden energian kulutusta, kuljetuslaitteiden, yhdyskäytävien, portaikkojen ja aulatilojen tilantarvet-15 ta ja hyödyntää vapautuva tila muihin tarkoituksiin. Henkilöt kokevat saavansa luotettavan, katkeamattoman opastuksen etäälläkin sijaitseviin kohteisiin heille tuntemattomassa rakennuksissa mikä vähentää matkustajien turhautumista ja parantaa matkustustyytyväisyyt-20 tä. Keksinnön mukaista ratkaisua voidaan hyödyntää niin normaaliolosuhteissa kuin poikkeustilanteissa käyttämällä eri tilanteissa eri opastusmoodeja, jolloin rakennukseen ei tarvita useita eri tehtäviä varten omaa opastusjärjestelmää. Myös pelastushenkilöstön 25 toimintaa voidaan tehostaa opastamalla heitä pelastus-kohteisiin poikkeustilanteiden aikana. Keksinnön mukaisen ratkaisun etuna on vielä se, että henkilöille σ> § voidaan antaa samanaikaisesti erityyppistä tietoa, ku-
<M
^ ten esimerkiksi liukuportaisiin liittyvää suuntatietoa ^ 30 ja nopeustietoa.
o
CO
c KUVIOLUETTELO
CL
2 Kuvio 1 esittää erästä rakennusta, jossa on kulku-
LO
o väylien ja kuljetuslaitteiden muodostama kulkureittien o 35 verkosto,
(M
8 kuvio 2 esittää keksinnön mukaisen opastusjärjestelmän lohkokaaviota, kuvio 3 esittää erästä ohjattavissa olevaa valonauhaa, 5 ja kuvio 4 esittää erästä aulatilaa, jossa on sovellettu keksinnön mukista opastusjärjestelmää.
10 KEKSINNÖN YKSITYISKOHTAINEN KUVAUS
Seuraavassa täsmennetään eräiden tässä hakemuksessa käytettyjen termien merkitystä: - kuljetuslaiteella tarkoitetaan hissiä, hissiryh-mää, liukuporrasta, liukukäytävää, ovea, auto-15 maattiovea, kulkuporttia, rakennuksella tarkoitetaan esimerkiksi toimistorakennusta, asuinrakennusta, sairaalaa, hotellia, lentokenttäterminaalien muodostamaa rakennuskompleksia, matkustajalaivaa tai muuta vastaavaa ra-20 jattua tilaa, jossa on kulkureittien muodostama verkosto, kulkuväylillä tarkoitetaan rakennuksissa olevia aulatiloja, portaikkoja ja yhdyskäytäviä, joita henkilöt käyttävät liikkuessaan rakennuksessa, 25 - havaintopisteellä tarkoitetaan kulkureitin var rella olevaa paikkaa tai tilaa, jossa mitataan g havaintopisteen ohittavien liikennevirtojen suu- cm ruuksia ja suuntia ja/tai tarkkailtavassa tilassa i olevien henkilöiden lukumääriä. Havaintopisteitä i o 30 voi olla aulatiloissa, portaikoissa, yhdyskäytä- x vissä, kuten myös liukuportaiden, hissien ja mul ct den kuljetuslaitteiden yhteydessä. Havaintopis- o teet tuottavat havaintotietoa.
m o σ> o g 35 Kuvio 1 esittää erästä rakennusta, jossa matkustajilla 106 on useita vaihtoehtoisia kulkureittejä hissiryhmi-en 100, 102, portaiden 110, yhdyskäytävien 111 ja liu- 9 kuportaiden 108 muodostamassa kulkureittien verkostossa. Esimerkiksi kerroksesta yksi kerroksen kolme kohteeseen 104 menevät matkustajat voivat käyttää hissejä 100, hissejä 102, yhdyskäytäviä 111, liukuportaita 108 5 ja/tai portaita 110. Matkustajien muodostamien liikennevirtojen tarkkailemiseksi liukuportaiden, portaiden ja yhdyskäytävien yhteyteen on asennettu havaintovälineet, esimerkiksi optiset anturit, jotka mittaavat antureiden (havaintopisteiden) ohi kulkevien matkustajalo virtojen suuruuksia (intensiteettejä) ja suuntia. Ha-vaintavälineet voivat olla myös kuljetuslaiteessa itsessään käytettäviä antureita, kuten esimerkiksi his-sikorin korivaaka tai ovivalokenno. Asentamalla havaintovälineet aulatiloihin voidaan tarkkailla aulati-15 loissa olevien matkustajien lukumääriä ja siten todeta aulatilan ruuhkautumisaste. Havaintovälineet ja havaintovälineitä käsittävät kuljetuslaiteet on liitetty sopivaa tiedonsiirtoyhteyttä käyttäen opastuksen hallintajärjestelmään 210 (kuvio 2) havaintotietojen vä-20 littämiseksi hallintajärjestelmälle. Kuljetuslaiteet voivat liittää havaintotietoihin status-tietoja niiden kuljetuskyvystä, esimerkiksi siitä, onko kuljetuslaite ylipäätään käytössä, mikä on liukuportaiden kulkusuunta, mitä kerroksia hissiryhmän hissit kulloinkin pal-25 velevat jne. Kulkureittien varsille, esimerkiksi hissejä 100, 102 yhdistävien yhdyskäytävien 111 lattiaan o) sekä portaisiin 110 on asennettu valonauhat (ei esi- o o tetty kuviossa 1) , joiden ohjausyksiköt on liitetty c\i hallintajärjestelmään sopivaa tiedonsiirtoyhteyttä, q 30 esimerkiksi langatonta tiedonsiirtoyhteyttä käyttäen co opastusmoodeihin liittyvien ohjuskomentojen vastaanotti: tamiseksi.
v o o Kuviossa 2 esitetään eräs keksinnön mukainen opastus- σ> § 35 järjestelmä lohkokaaviona. Viitenumerolla 210 on mer- C\| kitty opastuksen hallintajärjestelmää, joka vastaanottaa havaintotietoja havaintovälineiltä 212 sekä kulje- 10 tuslaitteilta 214. Hallintajärjestelmään on tallennettu kuljetuslaitteiden, yhdyskäytävien ja poratikkojen maksimikuljetuskapasiteetit, ts. kuinka suuria ihmisvirtoja niiden kautta voi kulkea maksimissaan tietyssä 5 aikajaksossa. Myös aulatiloille voidaan määrittää mak-simihenkilömäärä joka niissä voi kerrallaan olla. Vertaamalla paikallisia liikennevirtoja maksimikuljetus-kapasiteetteihin, voi hallintajärjestelmä määrittää eri kuljetuslaitteiden, yhdyskäytävien, poratikkojen 10 ja aulatilojen käyttöasteen. Hallintajärjestelmään on tallennettu myös tiedot rakennuksen eri kohteiden, havaintovälineiden ja kuljetuslaitteiden sijainnista sekä kulkureitteihin liittyvistä kulkuajöistä ja/tai -reittien pituuksista. Liittämällä kohteen havaintotie-15 töihin kohteen sijainti, voi hallintajärjestelmä muuttaa opastusta dynaamisesti kohteen sijainnin muututtua. Hallintajärjestelmään on asennettu ohjelmisto, joka prosessorilaiteessä suoritettuna valitsee kulkureittien valonauhojen opastusmoodit ennalta määritet-20 tyjen opastusmoodien joukosta. Kun hallintajärjestelmä on vastaanottanut havaintopisteistä havaintotietoja, on sillä tieto liikennevirtojen suuruuksista ja suunnista sekä eri kuljetuslaitteiden toimintatilasta. Tietojen perusteella hallintajärjestelmä 210 valitsee 25 reiteillä olevien valonauhojen opastusmoodin, esimerkiksi liukuportaisiin johtavien reittien valonauhojen o) rullaussuunta valitaan liukuportaiden kuljetussuunnan o o perusteella, kulkureitit, jotka eivät sillä hetkellä c\i ole mahdollisia indikoidaan sammuttamalla reitin valaen 30 nauhat, jne. Kun hallintajärjestelmä on määrittänyt co valonauhojen opastusmoodit, lähettää se valonauhojen £ ohjausyksiköille 216 opastusmoodeja vastaavan ohjaus- g komennon, jonka perusteella ohjausyksikkö ohjaa siihen o liitettyä valonauhaa. Jos kulkureittien muodostamassa 05 § 35 verokostossa on eri kohteiden välillä vaihtoehtoisia c\j kulkureittejä, määrittää hallintajärjestelmä liikennevirroille kulkureitit annettujen optimointikriteerien 11 perusteella. Optimointikriteereitä ovat esimerkiksi kulkureiteillä olevien kulkuväylien ja/tai kuljetus-laitteiden käyttöaste, kulkureitin kävelymatkan pituus, kulkureitin matkustusaika, kuljetuslaitteiden 5 liikennevirtojen kuljettamiseen käyttämä energian tai näiden haluttu kombinaatio. Eri reittien hyvyyden arvioimiseksi voidaan käyttää ns. kustannusfunktiota, jossa valittuja optimointikriteereitä painotetaan halutuilla painokertoimilla kunkin reitin ns. kokonais-10 kustannuksen laskemiseksi. Pienimmän kokonaiskustan nuksen omaava reittivaihtoehto valitaan sopivimmaksi reitiksi. Kustannusfunktiot sinänsä ovat yleisesti tunnettuja esimerkiksi hissiryhmän hissien allokointi-menetelmistä eikä niitä tarkastella tässä yhteydessä 15 tarkemmin. Huomioimalla kulkureitteihin liittyviä kul- kuaikoja, voidaan kulkuväylien ja kuljetuslaitteiden käyttöasteita ennustaa etukäteen. Havaintotiedon perusteella tiedetään esimerkiksi hissijärjestelmää lähestyvän liikennevirran suuruus ja kulkuajan perustel-20 la voidaan arvioida milloin liikennevirta saavuttaa hissijärjestelmän. Jos ennusteiden perustella hissi-järjestelmän käyttöaste tulee ylittämään ennalta asetetun raja-arvon, esimerkiksi 80 % maksimikapasitee- tista, ohjataan ainakin osa lähestyvästä liikennevir-25 rasta vaihtoehtoisille kulkureiteille. Hallintajärjestelmä voi vaikutta kuljetuslaitteiden toimintatilaan, o) jos esimerkiksi havaitaan tai ennustetaan paikallisten o o ruuhkien syntyminen kuljetuslaitteen käsittävillä rei- c\i teillä. Hallintajärjestelmä voi vaihtaa liukuportaiden q 30 kulkusuunnan, tai välittää hissiryhmälle tiedon tulo- oo aulan ruuhkautumisesta, jonka perusteella hissiryhmä £ lähettää automaattisesti hissikoreja rakennuksen tulo- 3 aulaan, o
LO
o 05 § 35 Kuviossa 2 on viitenumerolla 211 merkitty rakennuksen
CM
valvontajärjestelmää, johon on liitetty poikkeustilanteita havainnoivia antureita 213, esimerkiksi savuil- 12 maisia. Kun valvontajärjestelmä havaitsee poikkeustilanteen, esimerkiksi tulipalon, määrittää se poikkeustilanteen vakavuusasteen ja sijainnin rakennuksessa. Valvontajärjestelmään on tallennettu evakuointitilan-5 teitä varten joukko evakuointisuunnitelmia (scenarioi- ta), joista valvontajärjestelmä valitsen kyseiseen poikkeustilanteeseen parhaiten soveltuvan evakuointi-suunnitelman. Evakuointisuunnitelmassa on määritetty esimerkiksi mitä kuljetuslaitteita ja kulkureittejä 10 kyseisessä evakuointitilanteessa voi käyttää sekä tieto eri alueiden/kerrosten prioriteeteista. Evakuoitavien alueiden keskinäinen prioriteetti määrää järjestyksen, jossa alueet evakuoidaan. Priorisoinnilla pyritään mm. siihen, että alueet, joissa on esimerkiksi 15 vanhuksia, lapsia, sairaita, liikuntavammaisia tai muita erityisryhmiä evakuoidaan evakuoinnin alkuvaiheessa esimerkiksi hissejä käyttäen. Tieto evakuoitavista alueista ja niiden prioriteeteista sekä turvallisista evakuointireiteistä välitetään hallintajärjes-20 telmälle 210 sekä tarvittaessa evakuointiin osallistuville kuljetuslaitteille 214 kuten hisseille. Mainittujen tietojen perusteella sekä havaintotietojen perusteella hallintajärjestelmä opastaan liikennevirrat evakuointireiteille mahdollisimman tasaisesti paniikin 25 välttämiseksi ja evakuoinnin nopeuttamiseksi. Kun hal lintajärjestelmä havaitsee prioriteettijärjestyksessä g ensimmäisenä olevan alueen tyhjentyneen, lähettää se tästä tiedon evakuointiin osallistuville hissijärjes- i telmille, jotka välittömästi voivat siirtyä evakuoi- i o 30 maan prioriteetinjärjestyksessä seuraavan olevaa ker- oo rosta. Jos havaintotietojen perusteella evakuoitaviini la alueilla on ihmisiä, jotka eivät jostain syystä § pysty pelaustultuun itse, hallintajärjestelmä voi
LO
o opastaa pelastushenkilöstä kyseisiin kohteisiin esi- o 35 merkiksi siten, että sopivan kulkureitin rinnakkaisis ta valonauhoista toisia käytetään pelastushenkilöiden opastamiseen ja toisia evakuoitavien ihmisten opastuk- 13 seen. Evakuoinnin aikana valonuhojen opastusmoodi valitaan opastusmoodeista, joita käytetään vain evaku-ointitilanteissa, esimerkiksi opastusmoodeista, joissa valolähteiden väri vaihtelee kirkkaan valkoisen ja pu-5 naisen välillä. Kun rakennuksessa oleva henkilö havaitsee valonauhan, jossa väri vaihtelee mainitulla tavalla, saa hän välittömästi tiedon poikkeustilanteesta, ja ymmärtää seurata kyseistä valonauhaa valo-nauhan ilmaisemaan rullaussuuntaan poistuakseen vaara-10 vyöhykkee11ä.
Matkustajille annettavaa opastusta voidaan täydentää, asentamalla opastetauluja 220 esimerkiksi kulkureittien päätepisteisiin. Opastetaulut on liitetty sopivaa 15 tiedonsiirtoyhteyttä käyttäen hallintajärjestelmään 210. Hallintajärjestelmä lähettää kullekin opastetau-lulle tiedot tietystä tilasta lähtevien valonauhojen kohteista sekä tiedot kohteisiin opastavien valonauhojen opastusmoodeista. Opastetaulu näyttää kunkin koh-20 teen tiedot ja visualisoi siihen liittyvän valonauhan opastusmoodin. Opastetaulun antaman informaation perusteella matkustaja löytää helposti valonauhan, jota seuraamalla hän pääsee haluamaansa kohtee-seen/päämäärään rakennuksessa. Edellä kuvattua opas-25 tustapaa voidaan soveltaa esimerkiksi lentokentillä opastetauluissa, joissa perinteisesti on ilmoitettu ^ vain lennon numero ja lähtöportti. Edellä kuvattua o opastustapaa voidaan soveltaa myös hissijärjestelmiin, oj joissa kutsunatoon käytetään kohdekutsupaneeleita.
g 30 Tällöin, kutsunannon yhteydessä, kun matkustajalle il- 00 mastaan kohdekutsupaneelin näytöllä häntä palvelevan x £ hissin numero, visualisoidaan näytöllä myös matkusta- g jaa palvelevan hissin tai hissiryhmä luo johtavan va- o lonauhan opastusmoodi. Jos matkustaja joutuu matkansa CT) g 35 aikana vaihtamaan hissikorista toiseen ns. vaihtota- ^ solia, matkustajaa voidaan opastaa vaihtotasolla jat koyhteydelle valonauhojen avulla samaa opastusmoodia 14 käyttäen, joka hänelle visualisoitiin jo kutsuannon yhteydessä.
Kuvio 3 esittää valonauhaa 300 ja siihen integroitua 5 valoraitaa. Valoraita muodostuu joukosta peräkkäisiä, olennaisesti sammalla etäisyydellä D toisistaan olevista valolähteistä 301, jotka on kiinnitetty nauhamaiseen alustaan 302. Valolähteitä ohjataan ohjausyksiköllä 303 halutun visuaalisen efektin (opastusmoo-10 din) aikaansaamiseksi. Ohjausyksikkö 303 on liitetty tiedonsiirtoyhteyden 304 kautta opastuksen hallintajärjestelmään 210, joka päättää halutusta opastusmoo-dista ja lähettää sitä vastaavan ohjauskomennon ohjausyksikölle 303. Valolähteet 301 ovat edullisesti LED 15 valoja mutta myös muut tarkoitukseen sopivat valolähteet ovat mahdollisia. Yhteen valolähteeseen voidaan integroida useita erivärisiä valolähteitä, joita ohjausyksikkö 303 voi ohjata eriväristen valoraitojen aikaansaamiseksi. Ohjausyksikkö ohjaa valolähteitä pääl-20 le/pois synkronoidusti siten, että valoraitaan muodostuu haluttuun suuntaan etenevä rullauskuvioiden muodostama jono. Yksittäinen rullauskuvio on yhden tai useampien peräkkäisten, joko samanväristen tai eriväristen valolähteiden muodostama kuvio. Muuttamalla va-25 lolähteiden kytkentätaajuutta voi ohjusyksikkö vaikuttaa rullauskuvioiden rullausnopeuteen. Ohjaamalla va-^ loraidan kaikki valolähteet joko päälle tai pois halu- o tulla kytkentätaajuudella, voi ohjausyksikköä aikaan- c\i saada vilkkuvan valoraidan, jossa ohjattavat valoläh- ^ 30 teet ovat vuoroin päällä, vuoroin pois päältä. Ohjus- 00 yksikkö voi myös kombinoida edellä mainittuja ohjaus-
X
£ tapoja, esimerkiksi vilkuttamalla vuoronperä punaisia tj- ja vihreitä valolähteitä ja samalla rullaten valorai-
O
§ taa. Valonauhoja sijoitetaan tiloihin, joita ihmiset 05 o 35 käyttävät liikkuessaan rakennuksessa, kuten aulatiloi- ^ hin, yhdyskäytäviin, portaisiin ja kuljetuslaitteitten yhteyteen. Edullisesti valonauhat sijoitetaan lattia- 15 pintaan mutta myös muut sijoitusvaihtoehdot ovat mahdollisia. Valonauha voidaan asentaa liukuportaiden yhteyteen ilmaisemaan liukuportaiden suuntaa siten, että valoraidan rullaussuunta on sama kun liukuportai-5 den liikesuunta. Jos liukuportaiden suuntaa joudutaan vaihtamaan esimerkiksi evakuointitilanteissa, rullaus pysäytetään ennakkovaroitukseksi liukuportaiden pysäyttämisestä. Vastaavasti liukuportaiden ollessa käynnistymässä päinvastaiseen suuntaan, valoraidan 10 rullaussuunta vaihdetaan ja rullaus aloitetaan ennen käynnistystä sopivan aikaennakon puitteissa. Varustamalla liukuportaat kahdella rinnakkaisella, liikesuuntaan nähden vasemmanpuoleisella ja oikeanpuoleisella opastenauhalla, voidaan liukuportaiden käyttöä enti-15 sestään tehostaa. Tällöin synkronoimalla esimerkiksi oikeanpuoleisen valoraidan rullausnopeus samaksi liukuportaiden nopeuden kanssa, voidaan kiireettömiä ihmisiä, jota haluavat seistä liukuportaissa, opastaa käyttämään liukuportaiden oikeaa puolta, ja vastaavas-20 ti, synkronoimalla vasemmanpuoleisen valoraidan rullausnopeus suuremmaksi mainittua nopeutta, voidaan kiireisiä ihmisiä, jotka haluavat kävellä tai peräti juosta liukuportaissa, opastaa käyttämään liukuportaiden vasenta puolta.
25
Kuvio 4 esittää aulatilaa 400, josta lähtee portaat 411 ylössuuntaan ja portaat 412 alassuuntaan. Liuku-o portaat 410 kuljettavat ihmisiä alassuuntaan aulasta.
CM
^ Lisäksi aulaa palvelee neljän hissin A, B, C ja D his- ^ 30 siryhmä 240. Aulan lattiapintaan on asennettu valonau-
O
00 hat 430, joiden rullaussuunnista (esitetty nuolilla) g päättää opastuksen hallintajärjestelmä edellä esite- tyllä tavalla. Kuvion 4 esittämässä tapauksessa por-o g taissa 411 on yksisuuntainen liikenne ja portaissa 412 o 35 kaksisuuntainen liikenne. Aulan 400 lattiapinta on ka- o ^ tettu ns. älymatolla, joka tunnistaa aulassa liikkuvi en ihmisten sijainnin jalkojen aiheuttamasta lattia- 16 kosketuksesta. Älymaton tuottaman havaintotiedon perusteella hallintajärjestelmä voi päätellä aulassa olevien ihmisten lukumäärän sekä portaita 411, 412, liukuportaita 410 ja hissejä A - D käyttävien liiken-5 nevirtojen suuruuden ja suunnan. Aulassa on kohdekut-supaneeli 440, jota käyttäen aulassa olevat matkustajat voivat antaa kohdekutsuja hissiryhmälle 420. Koh-dekutsupaneelilta lähtee valonauhat 430d kullekin hissille A - D, ja jotka opastavat kukin esimerkiksi 10 omalla yksilöllisellä värillä kohdekutsupaneelilta hissille. Kun aulassa oleva matkustaja antaa kohdekut-sun kohdekutsupaneelilta, allokoi hissiryhmää ohjaava ryhmäohjaus hissikorin matkustajan käyttöön, esimerkiksi hissin A. Tieto allokoidusta hissistä näytetään 15 kohdekutsupaneelin näytöllä 441 esimerkiksi tekstillä "Hissi A", hissille A opastava valonauha 430d sytytetään, ja visualisoidaan esimerkiksi asettamalla näytön 441 taustaväri samaksi kuin valonauhan 430d opastusvä-ri.
20
Keksintöä ei rajata pelkästään edellä esitettyjä sovellusesimerkkejä koskevaksi, vaan monet muunnokset ovat mahdollisia pysyttäessä patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa. Niinpä 25 opastuksen hallintajärjestelmä voidaan integroida esi merkiksi hissijärjestelmän ryhmäohjaukseen tai jonkin ^ muun kuljetuslaitteen ohjausjärjestelmään. Vastaavasti o poikkeustilanteita valvova valvontajärjestelmä voi ol- ^ la erillinen järjestelmä tai opastuksen hallintajär- 1 30 jestelmään integroitu järjestelmä, co
X
cc
CL
o
LO
o O) o o
CM

Claims (21)

1. Menetelmä henkilöliikenteeseen liittyvien liikennevirtojen opastamiseksi rakennuksessa, joka rakennus käsittää: 5 kulkuväylien ja/tai kuljetuslaitteiden muodostaman kulkureittien verkoston, joita kuljetuslaitteita ovat hissit, hissiryhmät, liukuportaat ja/tai liukukäytä-vät ; havaintovälineet kulkureitteihin liittyvien lii-10 kennevirtojen suuruuksien ja suuntien tarkkailemiseksi; ja ainakin yhden kulkureitin, jonka varrella on ainakin yksi ohjattavissa oleva valonauha, ja jonka kulkureitin yhteyteen on asennettu ainakin yksi opastetau-15 lu, tunnettu siitä, että menetelmä käsittää vaiheet : määritetään joukko valonauhaan liittyviä opas-tusmoodej a; valitaan valonauhan opastusmoodi määritettyjen 20 opastusmoodien joukosta havaintovälineiden tuottaman havaintotiedon perusteella; ja ohjataan mainittua valonauhaa valitun opastus-moodin mukaisesti sekä visualisoidaan valittu opastus-moodi mainitun opastetaulun avulla liikennevirtojen 25 opastamiseksi mainitussa kulkureittien muodostamassa verkostossa.
>- 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, ° tunnettu siitä, että käytetään valonauhan opas- i ^ tusmoodeja erottavina suureina yhtä tai useampaa seu- i cd 30 raavista suureista: valonauha valoraidan rullaussuunta, x valoraidan väri, valoraidan rullausnopeus, valoraidan cc intensiteettivaihtelu ja valoraidan rullauskuvio. o 3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen mene- LT) g telmä, tunnettu siitä, että menetelmä käsittää o 35 vaiheet: (M määritetään liikennevirroille optimaaliset kulkureitit vaihtoehtoisten kulkureittien joukosta yhden tai useamman optimointikriteerin perusteella, joita optimointikriteereitä ovat: kulkureittiin liittyvien kulkuväylien ja/tai kuljetuslaitteiden käyttöaste, kävelymatkan pituus, matkustusaika, kuljetuslaitteiden 5 energiankulutus; ja opastetaan liikennevirrat optimaalisille kulkureiteille valonauhojen avulla.
3. Förfarande enligt patentkrav 1 eller 2, c kännetecknat av, att förfarandet omfattar stegen: CL bland de alternativa rutterna väljs optimala rut- § ter för passagerarflödena enligt ett eller flera opti cs g 35 meringsknterier, vilka optimeringskriterier är: ut- ^ nyttjandegraden hos kommunikationslederna och/eller transportanordningarna längs rutten, gängavständet, restiden, transportanordningarnas energiförbrukning; och passagerarflödena styrs till de optimala rutterna med hjälp av 1juslisterna. 5 4. Förfarande enligt patentkrav 3, känneteck- nat av, att vid optimeringen av rutterna: prognostise-ras utnyttjandegraden hos kommunikationslederna och/eller transportanordningarna längs rutten pä grundval av observationsdata. 10 5. Förfarande enligt nägot av patentkraven 1- 4, kannetecknat av, att förfarandet omfattar stegen: ätminstone en rutt förses med tvä eller flera likvär-diga ljuslister; och för varje ljuslist väljs ett eget guidningsläge pä grundval av observationsdata. 15 6. Förfarande enligt nägot av patentkraven 1- 5, kännetecknat av, att förfarandet vidare omfattar stegen: en avvikande situation och dess läge i byggnaden detekteras; 20 de omraden som ska utrymmas bestäms och deras in- bördes prioritetsordning samt de rutter som ska använ-das vid utrymning av omrädena; och passagerarflödena guidas med hjälp av ljuslister-na till rutterna sa att omrädena utryms i prioritets-25 ordning.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kulkureittien optimointivai- 10 heessa: ennustetaan kulkureitillä olevien kulkuväylien ja/tai kuljetuslaiteiden käyttöastetta havaintatiedon perustella.
5. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1 -4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mene- 15 telmä käsittää vaiheet: varustetaan ainakin yksi kulkureitti kahdella tai useammalla rinnakkaisella valonauhalla; ja valitaan kullekin valonauhalle oma opastus-moodi havaintotiedon perusteella.
6. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1 - 20. mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mene telmä edelleen käsittää vaiheet: tunnistetaan poikkeustilanne ja sen sijainti rakennuksessa; määritetään evakuoitavat alueet ja niiden keski-25 näinen prioriteettijärjestys sekä alueiden evakuoinnissa käytettävät kulkureitit; ja opastetaan valonauhojen avulla liikennevirrat o mainituille kulkureiteille alueiden evakuoimiseksi c\i rl prioriteetti järjestyksessä, o ^ 30 7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että määritetään yksi tai useampi x £ opastusmoodi, jota käytetään vain poikkeustilanteiden sr aikana, o
7. Förfarande enligt patentkrav 6, kännetecknat av, att ett eller flera guidningslägen bestäms, ^ vilket guidningsläge används bara vid en avvikande si- ^ tuation. o 30 8. Förfarande enligt patentkrav 6 eller 7, kännetecknat av, att de till den avvikande situationen x knutna riskzonerna och/eller de i riskzonerna belägna cc personernas lägen identif ieras, och räddningspersona- § len guidas till nämnda objekt med hjälp av ljuslister- o 35 na. σ> o o (M
8. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen mene- σ> § 35 telmä, tunnettu siitä, että identifioidaan poik- C\] keustilanteeseen liittyvien vaaravyöhykkeiden ja/tai vaaravyöhykkeillä olevien henkilöiden sijainti, ja opastetaan pelastushenkilöstöä valonauhojen avulla mainittuihin kohteisiin.
9. Förfarande enligt patentkrav 1-8, känne-tecknat av, att en eller flera transportanordningars funktionsläge ändras pä grundval av observationsdata.
9. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1 -8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että muute- 5 taan yhden tai useamman kuljetuslaiteen toimintatilaa havaintatiedon perusteella.
10. Förfarande enligt patentkrav 1-9, känne-5 tecknat av, att den i samband med transportanordningen belägna ljuslistens löphastighet synkroniseras med transportanordningens hastighet.
10. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että synkronoidaan kuljetuslaiteen yhteydessä olevan valo-10 nauhan rullausnopeus kuljetuslaiteen nopeuteen.
11. Förfarande enligt patentkrav 1-10, känne-tecknat av, att som nämnda infoskylt används en dis- 10 playenhet i hissystemets destinationsimpulspanel för att guida den anropande passageraren tili den rutt som leder tili den allokerade hissen och/eller hissgruppen och indikeras av ljuslisten.
11. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 1 -10 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että käytetään mainittuna opastetauluna hissijärjestelmän kohde-kutsupaneelin yhteydessä olevaan näyttövälinettä kutsun 15 antaneen matkustajan opastamiseksi allokoidun hissin ja/tai hissiryhmän luo johtavalle valonauhan ilmaisemalle kulkureitille.
12. Guidningssystem för guidning av passage-15 rarflöden i en byggnad, i vilken byggnad finns ett nätverk av rutter som bildas av kommunikationsleder och/eller transportanordningar, vilka transportanord-ningar är hissar, hissgrupper, rulltrappor och/eller rullbanor, och vilket guidningssystem omfattar ett 20 hanteringssystem (210) och detekteringsutrustning (212) som detekterar passagerarflödenas storlek och riktning längs rutterna, kännetecknat av, att systemet vidare omfattar: ätminstone en ljuslist (300) längs ätminstone en 25 rutt, vilken ljuslist omfattar en styrenhet (303) som är anordnad att styra ljuslisten enligt önskat guid-ningsläge, längs vilken rutt har monterats ätminstone en in- ^ foskylt (220), och o 30 hanteringssystemet är anordnat: ^ att ta emot observationsdata om passagerarflöde- x na; cc att väljä guidningsläget hos ätminstone en ljus- ^ list bland de förutbestämda guidningslägena pä grund- LO o 35 vai av de mottagna observationsdata; CD § att förmedla information om det valda guidnings- ^ läget tili ljuslistens styrenhet och tili infoskylten, vilken styrenhet är anordnad att styra ljuslisten en-ligt det valda guidningsläget och vilken infoskylt är anordnad att visualisera guidningsläget sä att passa-gerarflödena vägleds i nätverket av rutter.
12. Opastusjärjestelmä liikennevirtojen opastamiseksi rakennuksessa, jossa rakennuksessa on kulku- 20 väylien ja/tai kuljetuslaitteiden muodostama kulkureittien verkosto, joita kuljetuslaiteita ovat hissit, hissiryhmät, liukuportaat ja/tai liukukäytävät, ja joka opastusjärjestelmä käsittää hallintajärjestelmän (210) ja havaintovälineet (212) kulkureitteihin liit-25 tyvien liikennevirtojen suuruuksien ja suuntien tarkkailemiseksi, tunnettu siitä, että opastusjärjestelmä edelleen käsittää: o ainakin yhden kulkureitin yhteydessä oleva ainakin CM ^ yhden valonauhan (300), joka käsittää ohjausyksikön ^ 30 (303) , joka on järjestetty ohjaamaa valonauhaa halutun opastusmoodin mukaisesti, x £ mainitun kulkureitin yhteyteen asennetun ainakin yhden opastetaulun (220) , ja o g hallintajärjestelmä on järjestetty: σ> o 35 vastaanottamaan havaintovälineiltä liikennevirtoi- 0X1 hin liittyvää havaintotietoa; valitsemaan mainitun ainakin yhden valonauhan opastusmoodi ennalta määritettyjen opastusmoodien joukosta vastaanotetun havaintotiedon perusteella; välittämään tieto valitusta opastusmoodista maini-5 tulle valonauhan ohjausyksikölle sekä mainitulle opas-tetaululle, joka ohjausyksikkö on järjestetty ohjaamaan valonauhaa mainitun ohjausmoodin mukaisesti ja joka opastentaulu on järjestetty visualisoimaan mainittu opastusmoodi liikennevirtojen opastamiseksi mai-10 nitussa kulkureittien muodostamassa verkostossa.
13. Guidningssystem enligt patentkrav 12, kännetecknat av, att ljuslistens guidningsläge bestäm-mer en eller flera av följande storheter: löpriktning-en hos ljuslistens ljusrand, ljusrandens färg, ljus-randens löphastighet, ljusrandens intensitetsvariation 10 och ljusrandens löpmönster.
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen opastus- järjestelmä, tunnettu siitä, että valonauhan opastusmoodi määrittää yhden tai useamman seuraavista suureista: valonauhan valoraidan rullaussuunta, valo- 15 raidan väri, valoraidan rullausnopeus, valoraidan in-tensiteettivaihtelu ja valoraidan rullauskuvio.
14. Guidningssystem enligt patentkrav 12-13, kännetecknat av, att hanteringssystemet guidar passa-gerarflödena till optimala rutter med hjälp av ljus-listerna genom att väljä de optimala rutterna bland de 15 alternativa rutterna enligt ett eller flera optime-ringskriterier, vilka optimeringskriterier är: utnytt-jandegraden hos kommunikationslederna och/eller trans-portanordningarna längs rutten, gängavständet, resti-den och transportanordningarnas energiförbrukning.
14. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 12 - 13 mukainen opastusjärjestelmä, tunnettu siitä, että hallintajärjestelmä opastaa liikennevirrat opti- 20 maalisille kulkureiteille valonauhojen avulla määrittämällä optimaaliset kulkureitit vahtiehtoisten kulkureittien joukosta yhden tai useamman optimointikriteerin perusteella, joita optimointikriteereitä ovat: kulkureittiin liittyvien kulkuväylien ja/tai kuljetus-25 laitteiden käyttöaste, kävelymatkan pituus, matkustus-aika, kuljetuslaitteiden energiankulutus.
15. Guidningssystem enligt patentkrav 14, kännetecknat av, att hanteringssystemet är anordnat att prognostisera utnyttjandegraden hos kommunika-tionslederna och/eller transportanordningarna längs rutten pa grundval av observationsdata.
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen opastusko järjestelmä, tunnettu siitä, että hallintajärjes- ri. telmä on järjestetty ennustamaan kulkureitillä olevien o ^ 30 kulkuväylien ja/tai kuljetuslaiteiden käyttöastetta havaintatiedon perustella. X £ 16. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 12 g - 15 mukainen opastusjärjestelmä, tunnettu siitä, § että ainakin yhden kulkureitin yhteydessä on kaksi tai 05 o 35 useampia rinnakkaisia valonauhoja, ja että hallintajär- ^ jestelmä on järjestetty valitsemaan kullekin valonau halle oma opastusmoodi havaintotiedon perusteella.
16. Guidningssystem enligt nägot av patent- kraven 12-15, kännetecknat av, att längs ätminstone en rutt finns tvä eller flera likvärdiga ljuslister; och ^ att hanteringssystemet är anordnat att för varje ljus- ^ list väljä ett eget guidningsläge pä grundval av ob- o 30 servationsdata. ^ 17. Guidningssystem enligt nägot av patent- x kraven 12-16, kännetecknat av, att hanteringssystemet cc är anslutet till ett övervakningssystem (211) som är 5 anordnat att detektera en avvikande situation och dess LO o 35 läge i byggnaden, bestämma och till hanteringssystemet § förmedla de omräden som ska utrymmas och deras inbör- CM des prioritetsordnmg samt de rutter som ska användas vid utrymning av omrädena, och att hanteringssystemet är anordnat att med hjälp av ljuslisterna guida passa-gerarflödena till rutterna sä att omrädena utryms i prioritetsordning.
17. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 12 - 16 mukainen opastusjärjestelmä, tunnettu siitä, että hallintajärjestelmä on liitetty valvontajärjestelmään (211), joka on järjestetty tunnistamaan poikkeus- 5 tilanne ja sen sijainti rakennuksessa, määrittämään ja välittämään hallintajärjestelmälle tiedot evakuoitavista alueista ja niiden keskinäisestä prioriteettijärjestyksestä sekä evakuoinnissa käytettävistä kulkureiteistä, ja että hallintajärjestelmä on järjestetty opasta-10 maan valonauhojen avulla liikennevirrat mainituille kulkureiteille alueiden evakuoimiseksi prioriteettijärjestyksessä.
18. Guidningssystem enligt patentkrav 17, kännetecknat av, att ett eller flera av de förutbe-stämda guidningslägena används bara vid en avvikande situation.
18. Patenttivaatimuksen 17 mukainen opastus-järjestelmä, tunnettu siitä, että yksi tai useam- 15 pi ennalta määritetyistä opastusmoodeista on opastus-moodi, jota käytetään vain poikkeustilanteiden aikana.
19. Guidningssystem enligt patentkrav 17 el-10 ler 18, kännetecknat av, att guidningssystemet är anordnat att identifiera de i riskzonerna belägna perso-nernas lägen, och med hjälp av ljuslisterna guida räddningspersonalen tili nämnda objekt pä grundval av identifieringen.
19. Patenttivaatimuksen 17 tai 18 mukainen opastusjärjestelmä, tunnettu siitä, että opastus-järjestelmä on järjestetty identifioimaan vaaravyöhyk- 20 keillä olevien henkilöiden sijainti, ja opastamaan pe-lastushenkilöstöä valonauhojen avulla mainittuihin kohteisiin mainitun identifioinnin perusteella.
20. Guidningssystem enligt patentkrav 12-19, kännetecknat av, att hanteringssystemet är anslutet tili ett eller flera transportanordningars (214) styr-system och att hanteringssystemet är anordnat att väljä funktionsläget för en eller flera transportanord-20 ningar pä grundval av observationsdata.
20. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 12 - 19 mukainen opastusjärjestelmä, tunnettu siitä, 25 että hallintajärjestelmä on liitetty yhden tai useamman kuljetuslaiteen (214) ohjausjärjestelmään, ja että hallintajärjestelmä on järjestelty valitsemaan yhden tai o useamman kuljetuslaiteen toimintatila havaintatiedon CM ^ perusteella. ° 30 21. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen 12 en - 20 mukainen opastusjärjestelmä, tunnettu siitä, c että mainittu opastetaulu on hissijärjestelmän kohde- kutsupaneelin (440) yhteydessä oleva näyttöväline (441) o g kutsun antaneen matkustajan opastamiseksi allokoidun o 35 hissin ja/tai hissiryhmään luo johtavalle valonauhan 0X1 ilmaisemalle kulkureitille. 5 1. Förfarande för guidning av passagerarflö- den i en byggnad, vilken byggnad omfattar: ett nätverk av rutter som bildas av kommunika-tionsleder och/eller transportanordningar, vilka transportanordningar är hissar, hissgrupper, rulltrap-10 por och/eller rullbanor; detekteringsutrustning som detekterar passagerar-flödenas storlek ooh riktning längs rutterna; och ätminstone en rutt längs vilken finns ätminstone en styrbar ljuslist, och i samband med vilken rutt har 15 monterats ätminstone en infoskylt, kännetecknat av, att förfarandet omfattar stegen: ett antal guidningslägen för ljuslisten bestäms; guidningsläget hos en ljuslist väljs bland de be-stämda guidningslägena pä grundval av den information 20 som produceras av detekteringsutrustningen; och ljuslisten styrs enligt det valda guidningsläget, varvid guidningsläget visualiseras med hjälp av info-skylten sä att passagerarflödena vägleds i nätverket av rutter. 25 2. Förfarande enligt patentkrav 1, känneteck nat av, att som storheter vilka särskiljer ljuslistens ^ guidningslägen används en eller flera av följande o storheter: löpriktningen hos ljuslistens ljusrand, ^ ljusrandens färg, ljusrandens löphastighet, ljusran- 30 dens intensitetsvariation och ljusrandens löpmönster.
21. Guidningssystem enligt patentkrav 12-20, kännetecknat av, att infoskylten är en displayenhet (441) i hissystemets destinationsimpulspanel (440) för att guida den anropande passageraren tili den rutt som 25 leder tili den allokerade hissen och/eller hissgruppen och indikeras av ljuslisten. CM O CM CD cp CM X cc CL O LO O 05 O O CM
FI20090504A 2009-12-22 2009-12-22 Opastusjärjestelmä FI122850B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20090504A FI122850B (fi) 2009-12-22 2009-12-22 Opastusjärjestelmä

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20090504 2009-12-22
FI20090504A FI122850B (fi) 2009-12-22 2009-12-22 Opastusjärjestelmä

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20090504A0 FI20090504A0 (fi) 2009-12-22
FI20090504A FI20090504A (fi) 2011-07-15
FI122850B true FI122850B (fi) 2012-07-31

Family

ID=41462724

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20090504A FI122850B (fi) 2009-12-22 2009-12-22 Opastusjärjestelmä

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI122850B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20090504A0 (fi) 2009-12-22
FI20090504A (fi) 2011-07-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI121421B (fi) Järjestelmä hissien ohjaamiseksi hissijärjestelmässä
KR100979419B1 (ko) 탑승자 안내 시스템 및 디스플레이 장치
FI118465B (fi) Hissijärjestelmä
EP2195270B1 (en) Elevator system
JP5310727B2 (ja) エレベータ避難支援システム
WO2019087249A1 (ja) エレベーター運行管理システムおよびエレベーター運行管理方法
US20070278044A1 (en) Fire Evacuation Operation System for Group Controlled Elevators
KR20080056251A (ko) 엘리베이터의 피난 지원 장치
JP2007031110A (ja) 群管理エレベータ制御システム
KR20180008691A (ko) 군 관리 엘리베이터 장치 및 군 관리에 의한 승차 호기의 할당 방법
KR100547919B1 (ko) 비상탈출 유도장치
US20060042884A1 (en) Building with multi-deck elevator, control system therefor, and multi-deck elevator
JP2008143680A (ja) エレベータの誘導案内システム
JP2011140381A (ja) 火災時避難運転用機能を備えるエレベータの群管理制御装置および方法
FI122850B (fi) Opastusjärjestelmä
WO2016199187A1 (ja) エレベータの制御装置
JPH02270782A (ja) エレベータの群管理制御装置
JP2012116573A (ja) 避難用エレベータシステム
KR101915011B1 (ko) 상용전원을 직접 공급하며 복수의 엘리베이터 중 최적의 엘리베이터에 호출명령을 전송하는 홀 랜턴
JP7082005B2 (ja) マルチカーエレベーター装置およびマルチカーエレベーター装置の制御方法
JP6576014B1 (ja) エレベータシステム
KR101915001B1 (ko) 상용전원을 직접 공급하며 전력소비를 최소화할 수 있는 홀 랜턴
KR101915004B1 (ko) 상용전원을 직접 공급하며 복수의 엘리베이터의 도착을 신속하게 파악할 수 있도록 하는 홀 랜턴
JP7052856B1 (ja) エスカレータ、およびエスカレータを利用したフロア混雑状況表示システム
KR20170000043U (ko) 식별력을 높인 위치정보와 도달거리확인이 가능한 피난유도기

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed