FI122752B - Ratkaisu värähtelyn vaimentamiseksi sähkökoneistossa - Google Patents

Ratkaisu värähtelyn vaimentamiseksi sähkökoneistossa Download PDF

Info

Publication number
FI122752B
FI122752B FI20080644A FI20080644A FI122752B FI 122752 B FI122752 B FI 122752B FI 20080644 A FI20080644 A FI 20080644A FI 20080644 A FI20080644 A FI 20080644A FI 122752 B FI122752 B FI 122752B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
stator
machinery
rotor
damper
air gap
Prior art date
Application number
FI20080644A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20080644A0 (fi
FI20080644A (fi
Inventor
Jussi Laehteenmaeki
Gabriela Simbierowicz
Mika Virnes
Janne Rahunen
Original Assignee
Kone Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kone Corp filed Critical Kone Corp
Priority to FI20080644A priority Critical patent/FI122752B/fi
Publication of FI20080644A0 publication Critical patent/FI20080644A0/fi
Priority to PCT/FI2009/000095 priority patent/WO2010063869A1/en
Publication of FI20080644A publication Critical patent/FI20080644A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI122752B publication Critical patent/FI122752B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02KDYNAMO-ELECTRIC MACHINES
    • H02K5/00Casings; Enclosures; Supports
    • H02K5/24Casings; Enclosures; Supports specially adapted for suppression or reduction of noise or vibrations
    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02KDYNAMO-ELECTRIC MACHINES
    • H02K1/00Details of the magnetic circuit
    • H02K1/06Details of the magnetic circuit characterised by the shape, form or construction
    • H02K1/12Stationary parts of the magnetic circuit
    • H02K1/18Means for mounting or fastening magnetic stationary parts on to, or to, the stator structures
    • H02K1/185Means for mounting or fastening magnetic stationary parts on to, or to, the stator structures to outer stators
    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02KDYNAMO-ELECTRIC MACHINES
    • H02K3/00Details of windings
    • H02K3/46Fastening of windings on the stator or rotor structure
    • H02K3/50Fastening of winding heads, equalising connectors, or connections thereto

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Motor Or Generator Frames (AREA)
  • Iron Core Of Rotating Electric Machines (AREA)

Description

RATKAISU VÄRÄHTELYN VAIMENTAMISEKSI SÄHKÖKONEISTOSSA
Esillä oleva keksintö liittyy värähtelyn vaimentamiseen sähkökoneistoissa.
Pyörivien sähkökoneistojen, kuten tahti- ja induktiomoot-5 torin, toiminta perustuu staattorissa ja roottorissa kulkevaan magneettikenttään. Mainittu magneettikenttä muodostuu staattori- ja roottorimagnetointien yhteisvaikutuksena. Tällöin staattorikäämeissä kulkevat virrat aikaansaavat koneen ilmaväliin kiertävän magneettikentän, 10 jonka vaihe-ero roottorimagnetointiin nähden aiheuttaa voimavaikutuksen roottorin liikesuunnassa. Mainittu voimavaikutus saa roottorin pyörimään.
Roottori- ja staattorimagnetoinnit aikaansaavat yhdessä myös vetovoiman staattorin ja roottorin välille. Vetovoi-15 ma on tavallisesti moninkertainen roottoria liikuttavaan voimaan verrattuna. Koska vetovoima muodostuu kohtaan, jossa magneettikenttä siirtyy roottorista staattoriin ja päinvastoin, vetovoimavektori kiertää magneettikentän mukaisesti. Tällöin roottorin ja staattorin välisen veto-20 voiman paikallinen vaihtelu saattaa aiheuttaa värähtelyä sähkökoneistossa.
Sähkökoneiston värähtely aiheuttaa usein häiritsevää ympäristöön säteilevää melua, ja toisaalta se voi myös lyhentää sähkökoneiston mekaanisten komponenttien elinikää.
25 Värähtely saattaa myös siirtyä johtumalla esimerkiksi o sähkökoneiston kiinnitysrajapinnan kautta ympäristöön, LO ...
cp kuten sähkökoneistoa ympäröiviin kannatusrakenteisun.
co o x Julkaisussa JP 11234956 esitetään radiaalivuomoottori, cc jonka staattorin ja koneiston rungon väliin on sovitettu ^ 30 elastista vaimennusmateriaalia koneiston värähtelyn vai- co § mentamiseksi.
o o C\l 2
Julkaisussa JP 4096637 esitetään sähkökoneisto, jossa staattori on tuettu elastisen jousielementin kautta staat-torirunkoon.
Edellä esitettyjen ongelmien voittamiseksi ja sähkökoneis-5 tossa esiintyvien värähtelyjen vaimentamiseksi esitetään keksintönä uudenlainen sähkökoneiston värähtelynvaimennus-ratkaisu.
Keksinnön mukaiselle järjestelylle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosas-10 sa. Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 9 tunnusmerk-kiosassa. Muille keksinnön sovellusmuodoille on tunnusomaista se, mitä on esitetty muissa patenttivaatimuksissa .
15 Keksinnöllisiä sovellusmuotoja on myös esillä tämän hakemuksen selitysosassa. Hakemuksessa oleva keksinnöllinen sisältö voidaan määritellä myös toisin kuin jäljempänä olevissa patenttivaatimuksissa tehdään. Keksinnöllinen sisältö voi muodostua myös useammasta erillisestä keksin-20 nöstä, erityisesti jos keksintöä tarkastellaan ilmaistujen tai implisiittisten osatehtävien valossa tai saavutettujen hyötyjen tai hyötyryhmien kannalta. Tällöin jotkut jäljempänä olevien patenttivaatimuksien sisältämät määritteet voivat olla erillisten keksinnöllisten ajatus-25 ten kannalta tarpeettomia. Keksinnön eri suoritusmuotojen ^ piirteitä voi keksinnöllisen perusajatuksen puitteissa
LO
? soveltaa toisten suoritusmuotojen yhteydessä.
co o x Keksintönä esitetään järjestely värähtelyn vaimentamisek-
CL
si sähkökoneistossa. Mainitussa sähkökoneistossa on cS 30 staattori sekä roottori, joiden välille on sovitettu il- o o maväli. Staattorissa on magnetointikäämitys, ajallisesti o 0X1 muuttuvan magneettikentän muodostamiseksi mainittuun staattorin ja roottorin väliseen ilmaväliin. Staattori on 3 kiinnitetty jäykästi koneistorunkoon ainakin kahdesta eri kiinnityspisteestä. Staattorin ja koneistorungon väliin on sovitettu vaimennin, staattorin taipumavärähtelyn vaimentamiseksi .
5 Keksinnön mukaisessa menetelmässä värähtelyn vaimentamiseksi sähkökoneistossa: sovitetaan sähkökoneistoon staat-tori ja roottori siten, että staattorin ja roottorin väliin muodostuu ilmaväli; sovitetaan staattoriin magne-tointikäämitys, ajallisesti muuttuvan magneettikentän 10 muodostamiseksi mainittuun staattorin ja roottorin väliseen ilmaväliin; kiinnitetään staattori jäykästi koneistorunkoon ainakin kahdesta eri kiinnityspisteestä; sekä sovitetaan staattorin ja koneistorungon väliin vaimennin, staattorin taipumavärähtelyn vaimentamiseksi.
15 Keksinnössä tarkoitettu sähkökoneisto voi olla esimerkiksi sähkömoottori ja / tai -generaattori. Staattorin mag-netointikäämitys voi olla esimerkiksi vaihtosähkökäämi-tys, kuten tähteen tai kolmioon kytketty kolmivaihekäämi-tys, jolla aikaansaadaan staattoriin ajallisesti muuttuva 20 magneettikenttä. Käämitys voi olla tehty esimerkiksi hajautettuna tai keskitettynä käämityksenä.
Keksinnön mukainen sähkökoneisto voi olla esimerkiksi hissikoneisto, tai sähkökoneisto liukuportaan tai liukuen käytävän käyttämiseksi. Edellä mainittu hissikoneisto voi ^ 25 käsittää roottorin yhteyteen sovitetun vetopyörän. Hissi- i g koneisto voi olla asennettu esimerkiksi hissikuiluun tai i co hissin konehuoneeseen, o
X
£ Eräässä keksinnön sovelluksessa vaimennin on sovitettu ^ kytkeytymään staattorin vyyhdenpään ja koneistorungon vä- co o 30 lille, jolloin vaimentimellä voidaan pienentää taipumavä- o o rähtelyä vyyhdenpäissä.
4
Keksinnöllä saavutetaan muun muassa ainakin yksi seuraa-vista eduista:
Keksinnön mukainen staattori kiinnitetään jäykästi ko-neistorunkoon ainakin kahdesta eri kiinnityspisteestä 5 esimerkiksi pulteilla ja / tai hitsaamalla. Kun sähkö-koneistoon muodostetaan ajallisesti muuttuva magneettikenttä, staattorin ja roottorin välille muodostuu paikallisesti suuri magneettikentän aiheuttama vetovoima, joka myös vaihtelee ajallisesti. Tällöin staattori pyrkii tai-10 purnaan kohdasta, jossa vetovoima vaikuttaa. Taipumakoh-dassa vaikuttava vetovoima vaihtelee magneettikentän ajallisen vaihtelun mukaisesti, jolloin myös taipuman amplitudi vaihtelee. Tällainen taipumavärähtely vaikuttaa erityisesti staattorin ja koneistorungon välisten jäykki-15 en kiinnityspisteiden välissä, ja mainitut kiinnityspis-teet voidaankin olettaa taipumavärähtelyn kannalta staattorin taipuman nollakohdiksi. Taipumavärähtelyt voivat olla koneistolle ominaisia resonanssivärähtelyjä, tai ne voivat olla myös vaimenevaa pakkovärähtelyä. Tällöin vä-20 rähtelyn luonne riippuu muun muassa värähtelyn herätetaa-juudesta, koneiston mekaanisesta rakenteesta ja staattorin kiinnityspisteiden rakenteesta. Tietyn tyyppiset kiinnityspisteet voivat muodostaa taipumavärähtelyn kannalta myös yksinkertaisen tuennan, jolloin tuenta vaikut- 25 taa vain vetovoiman suunnassa, ja staattori pääsee liik-c\j o kumaan kiinnityspisteen suhteen kohtisuoraan vetovoiman
CVJ
^ suuntaan nähden. Taipumavärähtelyä voidaan vaimentaa so- o ^ vittamalla staattorin ja koneistorungon väliin esimerkik- ° si elastisesta materiaalista, kuten kumista, tehty vai-cc 30 mennin.
o Koska taipumavärähtelyä syntyy staattorissa kiinnityspis- oo § teiden välissä, voidaan värähtelyä vaimentaa tehokkaasti
Ov! sovittamalla vaimennin kiinnityspisteiden väliseen tilaan staattorin ja koneistorungon välissä. Keksinnön mukaises- 5 sa ratkaisussa staattori on kiinnitetty koneistorunkoon jäykästi kiinnityspisteistään. Tällaisella jäykällä kiinnityksellä saavutetaan etuja tunnetun tekniikan vaimen-nusratkaisuihin verrattuna. Vaimennin, joka on sovitettu 5 jäykän kiinnityksen rinnalle keksinnössä esitetyllä tavalla, ei vaikuta oleellisesti ilmavälin säätöön ja / tai ilmavälin muuttumiseen koneiston käytön aikana. Jäykkä kiinnitys myös varmistaa sen, ettei vaimentimeen kohdistu liian suuria voimia, mikä taas parantaa vaimentimen kes- 10 tävyyttä.
Keksintö soveltuu erityisen hyvin käytettäväksi aksiaali-vuokoneiston yhteydessä, sillä ilman jäykkää kiinnitystä vaimentimeen kohdistuvat, pyörimisakselin suuntaiset voimat kasvaisivat oleellisesti suuremmiksi.
15 Keksinnön mukainen vaimennin voidaan kiinnittää koneisto-runkoon ja / tai staattoriin esimerkiksi piikillä tai nastalla. Keksinnön edullisessa sovelluksessa koneisto-runkoon ja / tai staattoriin on koneistettu kohta, esimerkiksi syvennys tai ura, johon vaimennin on sovitettu.
20 Tällä tavoin vaimennin muotolukitaan, jolloin vaimentimen puristusvoimaa voidaan paremmin kontrolloida. Mainittu muotolukitus voidaan tarvittaessa tehdä myös muulla sopivalla rakenteella, ja tällainen rakenne voi myös olla osa vaimenninta.
CM
^ 25 Kiinnityspisteiden väliseen tilaan staattorin ja koneis- g torungon välissä voidaan tarvittaessa tehdä myös jäähdy- oo tysilmakanava, jonka kautta voidaan ohjata jäähdytysilmaa x ainakin staattorin ja / tai vaimentimen jäähdyttämiseksi.
CL
5 KUVIOLUETTELO
CD
o °° o 30 kuvio 1 esittää erästä keksinnön mukaista sähkökoneistoa
CM
6 kuvio 2 esittää osaa eräästä keksinnön mukaisesta staat-torista kuvio 3 esittää erästä keksinnön mukaista vaimennus järjestelyä 5 kuvio 4a esittää erästä keksinnön mukaista sähkökoneistoa kuvio 4b esittää voimavaikutuksia eräässä keksinnön mukaisen staattorin osassa kuvio 5 esittää erästä keksinnön mukaista sähkökoneistoa
KEKSINNÖN YKSITYISKOHTAINEN KUVAUS
10 Kuviossa 1 esitettävässä hissikoneistossa 1 on kiekkomaiset staattori 2, sekä roottori 3, johon on integroitu ve-topyörä. Roottorin 2 ja staattorin 3 välille on sovitettu ilmaväli 4. Roottori ja staattori on liitetty toisiinsa akselilla. Akseli ja laakerointi ovat tunnetun tekniikan 15 mukaisia, ja ne on tässä jätetty kuvaamatta. Kyseessä on aksiaalivuomoottori, jolloin ilmaväli 4 on oleellisesti sähkökoneiston pyörimisakselin suuntainen. Staattorissa 2 on kolmivaiheinen magnetointikäämitys 5. Roottorimagne-tointi on tehty roottorin 3 ilmavälin puoleiseen pintaan 20 asennetuin kestomagneetein. Kestomagneetit on roottorin pinnalla asetettu kiinnitysmatriisiin, joka on tehty la-sikuidusta, mutta joka voidaan tehdä myös esimerkiksi o alumiinista tai muusta magneettikenttää huonosti johta- g vasta aineesta. Vierekkäin asetettujen kestomagneettien co 25 magneettinavat ovat toisilleen vastakkaissuuntaiset, o x £ Magnetointikäämitykseen 5 syötettävä vaihtovirta aikaan- saa ilmaväliin 4 kiertävän magneettikentän, jolloin mag- o neettikenttä ilmavälissä vaihtelee ajan funktiona. Root- oo o torin pyöriessä myös roottorimagnetoinnin aikaansaama
CM
30 magneettikenttä ilmavälissä vaihtelee. Kiertävä magneet tikenttä aikaansaa roottorin 3 ja staattorin 2 välille 7 voimavaikutuksen. Voimavaikutuksella on ilmavälin 4 suuntainen komponentti, joka vaikuttaa kohdassa, jossa magneettikenttä siirtyy staattorista roottoriin ja päinvastoin. Voiman ilmavälin 4 suuntainen komponentti aiheuttaa 5 paikallisen, ajan funktiona muuttuvan vetovoiman staatto-rin 2 ja roottorin 3 välillä. Vetovoiman vuoksi staattori 2 pyrkii taipumaan.
Staattori 2 on kiinnitetty jäykästi koneistorunkoon 6 kiinnityspisteistä 7, 1' pulteilla. Staattori pyrkii tai- 10 purnaan erityisesti kiinnityspisteiden välissä, jolloin jäykät kiinnityspisteet 7, 7' voidaan olettaa taipuman nollakohdiksi. Kuviossa 4b on esitetty suoraksi väännetyn staattorin 2 taipumaa jäykkien kiinnityspisteiden välissä, kun staattoriin kohdistuva hetkellinen voimavaikutus 15 Q oletetaan tasaisesti jakautuneeksi. Tällöin taipuman amplitudi saa maksimiarvonsa vmax kiinnityspisteiden välin 1 keskipisteessä 1/2, ja amplitudi noudattaa likimain yhtälöä : -Q*l4 v =-—-
max 384 *E*IY
20 missä symbolilla E tarkoitetaan staattorin kimmomodulia ja symbolilla IY tarkoitetaan staattorin neliömomenttia.
Käytännössä voimavaikutus Q kiinnityspisteiden välissä c\i o yleensä poikkeaa tasaisesti jakautuneesta, jolloin myös
CVJ
taipuman amplitudin sijaintikohta ja / tai amplitudin cp ^ 25 suuruus vaihtelee.
o £ Koska staattoriin 2 kohdistuva paikallinen vetovoima ^ muuttuu ajallisesti magneettikentän kiertonopeuden funk- o tiona, myös staattorin taipuman amplitudi vaihtelee mag- oo § neettikentän kiertonopeuden mukaan. Tällainen taipuman
Ovi 30 jaksollinen vaihtelu aiheuttaa staattoriin taipumaväräh- telyä. Kuviossa 3 on esitetty eräitä mahdollisia taipuma- 8 värähtelyn ensimmäisen ja toisen kertaluvun värähtelymoo-deja 12, 13. Toisen kertaluvun värähtelymoodissa 13 vä rähtelyn taajuus on kaksinkertainen ensimmäisen kertaluvun värähtelymoodiin 12 verrattuna. Taipumavärähtely ai-5 heuttaa ympäristöön säteilevää melua; värähtely myös johtuu kiinnityspisteiden 7, 7', 1’’ kautta koneistorunkoon 6 sekä edelleen koneistoon liittyviin mekaanisiin rakenteisiin. Värähtelyn vaimentamiseksi kiinnityspisteiden 7, 7' väliseen tilaan 8 staattorin ja koneistorungon välissä 10 on sovitettu kumista tehty vaimennin 9. Koneistorunkoon 6 on koneistettu syvennys 11, johon vaimennin on sovitettu. Syvennyksen tehtävänä on muotolukita vaimennin 9 paikalleen; myös staattoriin 2 voidaan tarvittaessa koneistaa vastaavanlainen syvennys. Vaimentimen 9 paksuus on mitoi-15 tettu siten, että vaimennin painautuu vasten staatto-riselkää 10, kytkeytyen mekaanisesti sekä staattorisel-kään 10 että koneistorunkoon 6. Kun kiertävän magneettikentän aiheuttama vetovoima alkaa pienentyä ja taipunut staattori 2 alkaa tällöin suoristua, vaimennin 9 pyrkii 20 estämään taipuman muutoksesta aiheutuvaa liikettä vaimentaen samalla taipumavärähtelyä.
Myös kuvion 1 sähkökoneistossa on kiinnityspisteiden 7, 7', väliin staattorin ja koneistorungon välissä sovitettu vaimennin 9, staattorin 2 taipumavärähtelyn vaimentami-25 seksi. Kiinnityspisteet 7, 7' sijaitsevat staattoriseläs-
CVJ
o sä alueella 10, jota vastaava alue staattorin vastakkai-
<M
yij sella puolella rajoittuu oleellisesti pyörimisakselin o ^ suuntaiseen ilmaväliin 4. Vaimentimet voidaan sovittaa o kiinnityspisteiden väliin esimerkiksi kuviossa 2 esite- 30 tyllä tavalla. Tällöin kiinnityspisteiden 7, 7', l,r vä- ^ lisessä tilassa 8 on kiinnityspisteen 7, 7', 7'' ja vai- co § mentimen 9, 9' välissä myös tyhjää tilaa, joka toimii o ^ jäähdytysilmakanavana. Kanavassa virtaava ilma jäähdyttää staattoria 2, jolloin staattorikäämitys 5 voidaan mitoit-35 taa suuremmalle virralle.
9
Vaimennin 9 voidaan myös kiinnittää sekä staattoriin 2 että koneistorunkoon 6. Tällöin vaimennin voidaan mitoittaa staattorin ja koneistorungon väliseen tilaan siten, että staattorin 2 taipuessa poispäin koneistorungosta 5 vaimennin 9 pyrkii venymään kohdistaen vetovoiman staattorin 2 ja koneistorungon 6 välille, ja staattorin 2 taipuessa kohti koneistorunkoa 6 vaimennin 9 pyrkii puristumaan kasaan, kohdistaen vastaavasti työntövoiman staattorin 2 ja koneistorungon 6 välille. Tällainen vaimentimen 10 9 kiinnitys on edullinen erityisesti silloin, jos staattorin kiinnityspisteet 7, 7' muodostavat staattorin 2 taipuman kannalta yksinkertaisen tuennan.
Kuviossa 4a esitetään eräs kiekkomainen hissimoottori 1, johon keksinnön mukainen vaimennin voidaan sovittaa esi-15 merkiksi kuvion 1-3 sovellusesimerkeissä kuvatulla tavalla. Kuvioon on merkitty koneistorunko 6, sekä staatto-ri 2, jossa on staattorikäämitys 5. Staattori on kiinnitetty koneistorunkoon erillisistä kiinnityspisteistään 7, 7'koko staattorikehän pituudelta. Kuvioon on merkitty 20 myös kiinnityspisteiden 7, 1' väliin koneistettu syvennys 11, johon vaimennin 9 asetetaan.
Kuvion 5 mukainen hissimoottori 1 poikkeaa kuviossa 4 esitetystä siten, että vaimennin 9 on sovitettu kytkeytymään staattorin vyyhdenpään 14 ja koneistorungon 6 väliini 25 le.
o
(M
g Alan ammattimiehelle on selvää, että keksintö ei rajoitu co edellä selostettuihin sovellutusmuotoihin, joissa keksin- o x töä on selostettu esimerkinomaisesti, vaan monet muunnok- cc
CL
set ja keksinnön en sovellutukset ovat mahdollisia jäl- 2 30 jempänä esitettyjen patenttivaatimusten määrittelemän o § keksinnöllisen ajatuksen puitteissa, o
(M

Claims (9)

1. Järjestely värähtelyn vaimentamiseksi sähkökoneistossa (1) , jossa sähkökoneistossa on staattori (2) sekä roottori (3), joiden välille on sovitettu ilmaväli (4),
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että vaimennin (9) on sovitettu kiinnityspisteiden (7, 7', 7'') väliseen tilaan (8) staattorin (2) ja ko- 20 neistorungon (6) välissä.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että mainittu staattorin ja roottorin välinen ilmaväli (4) on ainakin osassa sähkökoneistoa oleellisesti sähkökoneiston pyörimisakselin suuntainen, c\j q 25 ja että staattorin magnetointikäämitys (5) on sovitettu C\1 ^ muodostamaan ajallisesti muuttuvan magneettikentän mai- nittuun oleellisesti pyörimisakselin suuntaiseen ilmavä-oo ° liin, X Q- ja että staattori (2) on kiinnitetty jäykästi koneistoni 30 runkoon (6) ainakin kahdesta eri kiinnityspisteestä CD o (7,7',7''), jotka kiinnityspisteet sijaitsevat staatto- o riselässä alueella (10) , jota vastaava alue staattorin CM vastakkaisella puolella rajoittuu edellä mainittuun, oleellisesti pyörimisakselin suuntaiseen ilmaväliin (4).
4. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen mukainen järjestely, tunnettu siitä, että vaimennin (9) on sovitettu kytkeytymään mekaanisesti sekä staattoriselkään (10) että koneistorunkoon (6).
5. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen mukainen jär jestely, tunnettu siitä, että sähkökoneisto käsittää vain yhden staattorin (2) sekä vain yhden roottorin (3).
5 Ja jossa staattorissa on magnetointikäämitys (5), ajallisesti muuttuvan magneettikentän muodostamiseksi mainittuun staattorin ja roottorin väliseen ilmaväliin (4), Ja joka staattori (2) on kiinnitetty jäykästi koneisto-runkoon (6) ainakin kahdesta eri kiinnityspisteestä 10 (7,7', 7"), ja jossa järjestelyssä staattorin (2) ja koneistorungon (6) väliin on sovitettu vaimennin (9) staattorin (2) tai-pumavärähtelyn vaimentamiseksi, tunnettu siitä, että vaimennin (9) on sovitettu kytkeyty-15 mään staattorin vyyhdenpään (14) ja koneistorungon (6) välille.
6. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen mukainen järjestely, tunnettu siitä, että vaimennin (9) on tehty 10 elastisesta materiaalista.
7. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen mukainen järjestely, tunnettu siitä, että mainittujen kiinnityspis-teiden väliseen tilaan (8) staattorin ja koneistorungon välissä on tehty jäähdytysilmakanava, staattorin (2) ja / 15 tai vaimentimen (9) jäähdyttämiseksi.
8. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen mukainen järjestely, tunnettu siitä, että koneistorunkoon (6) ja / tai staattoriselkään (10) on koneistettu kohta (11), johon vaimennin (9) on sovitettu.
9. Menetelmä värähtelyn vaimentamiseksi sähkökoneistossa (1), jossa menetelmässä: - sovitetaan sähkökoneistoon staattori (2) ja roottori (3) siten, että staattorin ja roottorin väliin muodostuu ilmaväli (4) 25. sovitetaan staattoriin magnetointikäämitys (5) , CM ^ ajallisesti muuttuvan magneettikentän muodostamisek- ^ si mainittuun staattorin ja roottorin väliseen ilma- m väliin (4) co ° - kiinnitetään staattori (2) jäykästi koneistorunkoon X £ 30 (6) ainakin kahdesta eri kiinnityspisteestä 3 (7,7',7") ^r CD § - sovitetaan staattorin (2) ja koneistorungon (6) vä- o o liin vaimennin (9) staattorin taipumavärähtelyn vai mentamiseksi 35 tunnettu siitä, että: - sovitetaan vaimennin (9) kytkeytymään staattorin vyyhdenpään (14) ja koneistorungon (6) välille c\j δ (M tn o i oo o X en CL 'V CD O 00 O O (M
FI20080644A 2008-12-01 2008-12-01 Ratkaisu värähtelyn vaimentamiseksi sähkökoneistossa FI122752B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20080644A FI122752B (fi) 2008-12-01 2008-12-01 Ratkaisu värähtelyn vaimentamiseksi sähkökoneistossa
PCT/FI2009/000095 WO2010063869A1 (en) 2008-12-01 2009-11-10 Solution for damping vibration in an electric machine

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20080644 2008-12-01
FI20080644A FI122752B (fi) 2008-12-01 2008-12-01 Ratkaisu värähtelyn vaimentamiseksi sähkökoneistossa

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20080644A0 FI20080644A0 (fi) 2008-12-01
FI20080644A FI20080644A (fi) 2010-06-02
FI122752B true FI122752B (fi) 2012-06-29

Family

ID=40240505

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20080644A FI122752B (fi) 2008-12-01 2008-12-01 Ratkaisu värähtelyn vaimentamiseksi sähkökoneistossa

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI122752B (fi)
WO (1) WO2010063869A1 (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2873637B1 (en) 2013-11-13 2016-02-03 Kone Corporation A hoisting machine, an elevator assembly, and method for improving vibration damping of a hoisting machine and in an elevator assembly

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2301243A1 (de) * 1972-01-24 1973-08-02 Gen Electric Kernhalterung fuer dynamoelektrische maschine
US6091177A (en) * 1999-03-22 2000-07-18 Siemens Westinghouse Power Corporation Spring mounting for an electric generator

Also Published As

Publication number Publication date
WO2010063869A1 (en) 2010-06-10
FI20080644A0 (fi) 2008-12-01
FI20080644A (fi) 2010-06-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6543289B1 (en) Rotational vibration testing apparatus
EP2800269B1 (en) Permanent magnet motor controller
Sugimoto et al. Axial vibration suppression by field flux regulation in two-axis actively positioned permanent magnet bearingless motors with axial position estimation
US20200025217A1 (en) High performance cantilever fan
US10071883B2 (en) Hoisting machine with vibrating damping and an elevator assembly
JP6391358B2 (ja) 電動機システム
Asama et al. Simple driving method for a 2-DOF controlled bearingless motor using one three-phase inverter
Asama et al. Evaluation of magnetic suspension performance in a multi-consequent-pole bearingless motor
FI122752B (fi) Ratkaisu värähtelyn vaimentamiseksi sähkökoneistossa
CN101546948A (zh) 一种能够主动控制转子振动的开关磁阻电机
Hemenway et al. Magnetic bearing technology for industrial bearingless motor systems
Sugimoto et al. A vibration reduction method of one-axis actively position regulated single-drive bearingless motor with repulsive passive magnetic bearings
Asama et al. Suspension force investigation for consequent-pole and surface-mounted permanent magnet bearingless motors with concentrated winding
Asama et al. Development of a homo-polar bearingless motor with concentrated winding for high speed applications
Jaatinen et al. Optimization of the rotor geometry of a high-speed interior permanent magnet bearingless motor with segmented magnets
US7795776B2 (en) Oscillation damping system for a stator of an electrical machine
JP7366842B2 (ja) 電磁サスペンションおよび洗濯機
Poltschak et al. Winding layout for active bearing force reduction in tubular linear motors
JP7324695B2 (ja) 電磁サスペンションおよび洗濯機
KR101011036B1 (ko) 단일 추로 가진되는 케이블 가진장치
Ermolaev et al. Analysis of mechanical power flow in an electric drive operating under vibration conditions
JP6931587B2 (ja) 回転電機及びこれを備えた回転電機駆動システム並びに鉄道車両
JP2006296093A (ja) 回転電気機械
Sugimoto et al. Experimental results passing through critical speeds of radial and tilting motions in a one-axis actively positioned single-drive bearingless motor
JP5934186B2 (ja) 電気機器用ロータ

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 122752

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

MM Patent lapsed