FI121918B - Menetelmä pinnaltaan kuvioidun tuotteen valmistamiseksi ja näin saatu tuote - Google Patents

Menetelmä pinnaltaan kuvioidun tuotteen valmistamiseksi ja näin saatu tuote Download PDF

Info

Publication number
FI121918B
FI121918B FI20095941A FI20095941A FI121918B FI 121918 B FI121918 B FI 121918B FI 20095941 A FI20095941 A FI 20095941A FI 20095941 A FI20095941 A FI 20095941A FI 121918 B FI121918 B FI 121918B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
veneer
pieces
patterns
wood
piece
Prior art date
Application number
FI20095941A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20095941A0 (fi
FI20095941A (fi
Inventor
Jouni Kivela
Original Assignee
Jouni Kivela
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Jouni Kivela filed Critical Jouni Kivela
Priority to FI20095941A priority Critical patent/FI121918B/fi
Publication of FI20095941A0 publication Critical patent/FI20095941A0/fi
Publication of FI20095941A publication Critical patent/FI20095941A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI121918B publication Critical patent/FI121918B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27MWORKING OF WOOD NOT PROVIDED FOR IN SUBCLASSES B27B - B27L; MANUFACTURE OF SPECIFIC WOODEN ARTICLES
    • B27M3/00Manufacture or reconditioning of specific semi-finished or finished articles
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27DWORKING VENEER OR PLYWOOD
    • B27D5/00Other working of veneer or plywood specially adapted to veneer or plywood

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)

Description

Menetelmä pinnaltaan kuvioidun tuotteen valmistamiseksi ja näin saatu tuote Tämä keksintö koskee menetelmää, jonka avulla voidaan valmistaa pinnaltaan kuviolla varustettua levymäistä tuotetta etenkin puupohjaisesta materiaalista, jossa 5 kuviointi muodostuu niistä rajapinnoista, joita syntyy puuviiluja tai lautoja yhteen liimattaessa. Keksintö koskee myös menetelmällä valmistettua tuotetta.
Eräs esimerkki kuvioinnista, jonka alaan tämä keksintö kuuluu on Wirkkalan ns. "rytmivaneri", jollaisia valmistettiin 1950 -luvulla. Mainitulle tuotteelle oli myös 10 teollinen valmistaja, joka valmisti vastaavalla menetelmällä lentokonevaneriteknii-kalla tehtyä pintaviilua, jota käytettiin kodin kalusteissa. Rytmivaneria valmistettaessa viiluja muotopuristetaan kerran, tällöin syntyy aaltomainen kuvio. Vastaavanlaisia tuotteita on valmistettu myös ulkomaisten tuottajien toimesta.
15 Japanilaisissa julkaisuissa 57-45015, 57-45017 ja 2003-276002 esitetään erilaisia menetelmiä, joissa käytetään puuviilujen liimaamista yhteen muotopuristamalla ja näin saadun suorasta poikkeavan muotoisen kappaleen viiluttamista uudelleen erilaisten pinnan kuvioiden aikaansaamiseksi. Esitettyihin menetelmiin sisältyy myös ensimmäisessä vaiheessa saatujen viilujen liimaaminen uudelleen muotopu-20 ristetuksi kappaleeksi ja näin saadun kappaleen uudelleen viiluttaminen. Liimattu, esimerkiksi aaltomaisia muotoja sisältävä kappale oikaistaan vinosti puun kasvu-kerroksien määrittämää suuntaa vastaan.
^ On selvää, että edellä kuvatuilla menetelmillä saadaan muodostumaan kuvioita
CM
^ 25 kappaleen pinnalle. Kuviot ovat enimmäkseen joko kapean tai leveämmän V:n o muotoisia, pohjastaan suljettuja viivakuvioita. Edellä mainituilla menetelmillä cö x voidaan vaikuttaa esimerkiksi siihen, kuinka tiheässä viivat ovat pinnalla.
tr
CL
§ Kaiken kaikkiaan kaikilla edellä kuvatuilla menetelmillä aikaansaadaan tuotteita,
LO
g 30 joiden pintakuviot ovat varsin rajoitettuja.
o
CM
Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada vaihtelua saatavilla oleviin kuvioihin ja aikaansaada nimenomaan yhtenäisistä viivoista muodostuvia ovaali-kuvioita.
2
Edellä mainitut ja muut tämän keksinnön edut ja hyvät puolet on aikaansaatu siten kuin esitetään tunnusomaiseksi oheisissa patenttivaatimuksissa.
Yleisesti voidaan keksintöä kuvata seuraavasti. Ensimmäisenä vaiheena liimataan 5 toisiinsa kiinni haluttu määrä etenkin puuta olevia kappaleita puristamalla kappaleet haluttuun, esimerkiksi aaltomaiseen muotoon tähän tarkoitukseen olevalla puristimella. Liimattavat kappaleet on tarkoitusta varten saatettu tilaan, jossa taipuminen ilman murtumista on mahdollista. Eräs esimerkinomainen tapa tämän varmistamiseksi on kostuttaminen.
10
Seuraavassa kuvataan menetelmää viittaamalla oheisiin patenttipiirustuksiin, joissa
Kuvio 1 esittää tekniikan tason mukaisen prosessin, jolla saadaan aikaan aikai-15 semmin mainittua “rytmivaneria”;
Kuvio 2 esittää keksinnön mukaisella menettelyllä saadun tuotteen kuvioita ensimmäisen viilutuksen jälkeen; ja 20 Kuvio 3 esittää kuviointia toisen viilutuksen jälkeen.
Kuviossa 1 esitetään siis tekniikan tason mukainen menettely, jolla aikaansaadaan kuvioiltaan avointa tuotetta. Puristimen leukojen 1 ja 2 välissä puristetaan haluttuja 5 puuviiluja tai vastaavia muotokappaleeksi 3, joka sahataan muodoltaan suorapin-
CVJ
^ 25 täiseksi kappaleeksi 4. Tämä kappale viilutetaan terällä 5, jonka leikkauskulmaa a o säätämällä voidaan vaikuttaa kuvioiden muotoon ja muihin seikkoihin. Lopputuote cö T nähdään kuvion 1 alimmaisena viitenumerolla 6 merkittynä.
CC
CL
^ Keksinnön mukaisesti lähtökohtaisesti tilanne on sama kuin esitetään edellä
LO
g 30 tekniikan tasoa kuvattaessa, mutta nyt viilun leikkaus/sahaus suoritetaan suorasta o ^ linjasta poikkeavalla tavalla. Kaareva leikkauslinja aikaansaa aivan uudenlaisia kuvioita leikattuun viiliin.
Jos poiketaan suorasta leikkauslinjasta, se voi merkitä mitä moninaisimpia erilaisia 3 linjoja. On kuitenkin selvää, että suhteellisen helposti aikaansaatavan pyörivän liikkeen takia suorasta linjasta poikkeava leikkauslinja voi olla lieriömäinen, jossa lieriön poikkileikkauspinta on etenkin tasainen ympyrälinja tai sen osa.
5 Kuviot 2 ja 3 esittävät eräitä esimerkkejä siitä, millaisia kuvioita keksinnön mukaisella menetelmällä aikaansaadaan. Kuviossa 2 esitetään tilanne, jossa kuvion 1 mukaiseen tekniikan tason menetelmään sovelletaan kaarevaa leikkauslinjaa. Tällöin tuloksena on, leikkauslinjan kaarevuudesta riippuen, kuvioita, jotka muodostavat tekniikan tason kuvioista poiketen, linjakkaita kaarevia muotoja, jotka 10 ovat myös ovaalin muotoisia suljettuja kuvioita.
Kun muotoon liimaus suoritetaan saaduilla viiluilla toiseen kertaan, saadaan esimerkiksi kuviossa 3 esitettyjä ovaalikuvioita eli yksittäisiä kuvioita on tullut lisää niiden koon ollessa usein aikaisempia pienempiä. Jatkamalla muotoon liimaamista 15 saadaan yhä monimutkaisempia ovaalikuvioita.
Vaikka mittakaavalla onkin hyvin vähän tekemistä itse keksinnön kanssa, käytännön kokeita on tehty esimerkiksi siten, että valmistetun muotoon puristetun kerroksellisen kappaleen paksuus on ollut noin 300 mm sen jälkeen, kun kappale 20 on oikaistu olennaisen suorakulmaiseksi kappaleeksi leikkaamalla kappale puun syysi/untaan nähden vinoon. Usein tarvitaan, halutun kappalekoon aikaansaamiseksi, useamman yksittäisen kappaleen yhteen liimaamista. Liimaamisen suhteen on huomioitava, että jotta lopputuotteeseen syntyisi yhtenäisiä, kauniisti jatkuvia 5 kuvioviivoja, liimattavien kappaleiden kuviot muodostavien osien täytyy olla tarkasti
CM
^ 25 kohdakkain asetettuja. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että kahden tai useam- o man muotopuristetun kappaleen yhteen liimaaminen kappaleen koon suurentaen T miseksi tapahtuu kappaleet tarkasti muotojensa suhteen asemoiden. Kuvioissa 2 et ja 3 on merkitty viitenumerolla 7 viivaa, joka merkitsee kahden yhteen liimatun ^ kappaleen tarkasti asemoitua rajapintaa.
LO
g 30 o ^ Kuten mainittiin, oikaisun jälkeen kappaleesta leikataan tai sahataan viiluik- si/siivuiksi, jotka uudelleen puristetaan muotoon. Sahausta voidaan käyttää, jos aihio on muotopuristettua massiivipuuta ja leikattavat kerrokset yli 3 mm, mutta viiluleikkurin käyttö on kustannustehokkaampi. Käyttämällä läpivärjättyjä viiluja, 4 luonnon värillisiä viiluja, männyn sydänpuuta tai muutoin värieron luovia kerroksia saadaan aikaan selvästi erottuvia pyörteistä, ovaaleja ja aaltoilevia kuvioita.
Kuviot syntyvät pääasiassa viilujen/lautojen rajapinnoista, mutta on tietysti selvää, että koska puhutaan puusta, myös puun syiden muodostamilla kuvioilla on 5 merkitystä.
Muotopuristusta, aihion oikaisua ja leikkaamista uudelleen muotopuristettaviksi kerroksiksi voidaan siis toistaa useita kertoja. Lisäämällä tätä työkiertoa saadaan aina monimuotoisempaa kuviota pinnoitteeseen. Syntyvää kuviota voidaan säätää 10 myös leikkaavan terän ja leikattavan aihion suoraksi oikaistun sivun välistä kulmaa säätämällä.
Keksinnön mukaista menetelmää käyttämällä voidaan samoja tuotantolaitteita käyttäen valmistaa tuhansia erilaisia värikkäitä ja monimuotoisia pinnoitteita 15 kalusteisiin, sisustuslevyihin, ulkopinnoitteisiin ja pienesinekäyttöön. Kuten mainittiin, leikkauslinjoja voidaan varioida monella tavalla tekemällä siitä vaikkapa aaltomainen. Tämä voidaan saada aikaan sorvaamalla aihiota, sorvaamalla aihiosta viilua, puolisorvaamalla (stay log) tai jyrsimällä aihiota aaltomaisella muodolla.
20
Huomattakoon, että keksinnön mukainen menetelmä on mahdollista toteuttaa sekä liikuttamalla, kuten pyörittämällä kappaletta, josta on tarkoitus leikata viiluja, mutta luonnollisesti myös niin, että viilutettava kappale pysyy paikallaan ja työstäen vä terä suorittaa liikkumisen.
C\l oo 25 cp ,1 Yleisesti voidaan sanoa, että menetelmissä hyödynnetään ns. aallon interferenssi- 00 T ilmiötä. Muotopuristusmuotin taivutuskaan muodostaa aaltomuodon jonka avulla ir “ aihioon syntyy vastaavan aaltomuodon kenttä. Toisella puristuskierroksella muotopuristimen aaltomuoto poikkeuttaa muodollaan ensimmäisen kierroksen
LO
o 30 aaltomaista kuviota. Syntyy monimuotoisempi aaltomuoto. Ilmiön fysikaalisen o ^ taustan tunteminen antaa mahdollisuuden simuloida tuotetta ennen valmistusta ja antaa uusia mahdollisuuksia puupinnoitteen suunnitteluun ja teolliseen hyödyntämiseen.

Claims (7)

1. Menetelmä pinnaltaan kuviollisen tuotteen valmistamiseksi käyttämällä puuta, jonka pinnalle on tarkoitus muodostaa näkyvä kuvio, jossa menetelmässä puukap-5 paleet liimataan toisiinsa muotoon, syntynyt muotoon puristettu kappale oikaistaan pääasialliseen syysuuntaan vinosti ja syntyneestä kappaleesta irrotetaan viilumai-sia kappaleita myöhempää käyttöä varten, tunnettu siitä, että viilumaiset kappaleet irrotetaan käyttämällä suorasta linjasta poikkeavaa leikkauslinjaa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että leikkauslinja on kaareva.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että leikkauslinjan poikkileikkaus on ympyräsektorin muotoinen. 15
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että leikkauslinjan poikkileikkaus muodostuu vaihtelevista kaarevista osista.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 20 viilumaisen osan irrotus tapahtuu liikkuvalla terällä työstettävän kappaleen pysyessä paikallaan.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että o liimataan yhteen kaksi tai useampia muotoon puristettua kappaletta, syntyvän CM cb 25 kappaleen mittojen kasvattamiseksi, tarkasti viilujen/lautojen saumat kohdistaen. o i CO
7. Viilumainen, pinnaltaan kuvioinen tuote, joka on valmistettu minkä tahansa cc edellisen patenttivaatimuksen mukaisella menetelmällä. <J> LO σ> o o CM
FI20095941A 2009-09-11 2009-09-11 Menetelmä pinnaltaan kuvioidun tuotteen valmistamiseksi ja näin saatu tuote FI121918B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20095941A FI121918B (fi) 2009-09-11 2009-09-11 Menetelmä pinnaltaan kuvioidun tuotteen valmistamiseksi ja näin saatu tuote

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20095941 2009-09-11
FI20095941A FI121918B (fi) 2009-09-11 2009-09-11 Menetelmä pinnaltaan kuvioidun tuotteen valmistamiseksi ja näin saatu tuote

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20095941A0 FI20095941A0 (fi) 2009-09-11
FI20095941A FI20095941A (fi) 2011-03-12
FI121918B true FI121918B (fi) 2011-06-15

Family

ID=41136403

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20095941A FI121918B (fi) 2009-09-11 2009-09-11 Menetelmä pinnaltaan kuvioidun tuotteen valmistamiseksi ja näin saatu tuote

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI121918B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20095941A0 (fi) 2009-09-11
FI20095941A (fi) 2011-03-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN100392200C (zh) 一种炭化木复合地板及其制造方法
US7160053B2 (en) Bamboo mat board and method for producing the same
CN100503187C (zh) 斜立竹制工艺板的制作方法
CN109571670B (zh) 一种适应大规模生产的竹规格材的制备方法
CN101863058B (zh) 一种新型集成材及其制作方法
US3989078A (en) Log cutting and rejoining process
US5675951A (en) Bamboo workpiece, molding and trim and method for making
US5143792A (en) Method of forming a flitch and producing novel sheets of veneer
CN104149143A (zh) 一种新型结构的实木集成材
FI121918B (fi) Menetelmä pinnaltaan kuvioidun tuotteen valmistamiseksi ja näin saatu tuote
CN1644333A (zh) 一种复合实木板、枋制备工艺及产品
EP2832558B1 (en) Method for making a decorative multilaminar veneer
CN204172143U (zh) 一种新型结构的实木集成材
CN104708686A (zh) 一种呈镶嵌结构的实木集成板材
WO2009020379A1 (en) Short grain plywood and method of manufacturing thereof
CN105690531A (zh) 一种实木复合门门扇的制作工艺
CN110815434A (zh) 防霉多层桉木板及其生产方法
KR101779810B1 (ko) 목질판상재료와 천연목재 가공판재를 사용한 합판 제조방법을 통한 원형봉 가공방법
KR20050095327A (ko) 무늬목 제조방법 및 그 무늬목
CN101239475A (zh) 利用表面凹凸不平的单板加工仿古装饰板、木地板
KR102531011B1 (ko) 원목의 외부표면이 복층으로 노출된 기능성 집성목 및 그 제조방법
KR100558147B1 (ko) 금형을 이용하여 목재 표면에 무늬를 형성하는 방법
RU2242354C2 (ru) Способ раскроя круглых лесоматериалов, имеющих сердцевинную гниль
RU2281198C1 (ru) Способ раскроя круглых лесоматериалов, имеющих сердцевинную гниль
CN108453844A (zh) 一种具有立体图案的板材制作方法

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 121918

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed