FI121664B - Menetelmä hissikorin liikuttamiseksi, sekä hissijärjestelmä - Google Patents

Menetelmä hissikorin liikuttamiseksi, sekä hissijärjestelmä Download PDF

Info

Publication number
FI121664B
FI121664B FI20090379A FI20090379A FI121664B FI 121664 B FI121664 B FI 121664B FI 20090379 A FI20090379 A FI 20090379A FI 20090379 A FI20090379 A FI 20090379A FI 121664 B FI121664 B FI 121664B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
elevator
basket
power supply
machine brake
power source
Prior art date
Application number
FI20090379A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20090379A0 (fi
Inventor
Antti Kallioniemi
Original Assignee
Kone Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kone Corp filed Critical Kone Corp
Priority to FI20090379A priority Critical patent/FI121664B/fi
Publication of FI20090379A0 publication Critical patent/FI20090379A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI121664B publication Critical patent/FI121664B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B5/00Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators
    • B66B5/02Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators responsive to abnormal operating conditions
    • B66B5/027Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators responsive to abnormal operating conditions to permit passengers to leave an elevator car in case of failure, e.g. moving the car to a reference floor or unlocking the door

Landscapes

  • Elevator Control (AREA)
  • Maintenance And Inspection Apparatuses For Elevators (AREA)

Description

MENETELMÄ HISSIKORIN LIIKUTTAMISEKSI, SEKÄ HISSIJÄRJESTELMÄ
Keksinnön ala
Keksintö liittyy ratkaisuihin hissikorin liikuttamiseksi hissijärjestelmän ensisijaisen teholähteen toimintahäiriön aikana, ja erityisesti menetelmiin ja hissijärjes-5 telmiin hissikorin liikuttamiseksi ensisijaisen teholähteen toimintahäiriön aikana.
Keksinnön tausta
Virransyöttö hissikoria liikuttavaan nostokoneistoon tapahtuu yleensä sähköverkosta. Täten sähköverkon toimintahäiriö kuten sähkökatkos saattaa myös aiheuttaa tilanteen, jossa hissikori pysähtyy kesken ajon kerroksien väliin hissikui-10 lussa. Tämän tilanteen ratkaisemiseksi hisseihin on lisätty hätäajolaitteita, joissa on tavallisesti akusto, josta voidaan syöttää virtaa nostokoneistolle siten, että hissikori saadaan ajettua lähimpään pysähtymiskerrokseen ja matkustajat pääsevät poistumaan hissikorista.
Akustoa mitoitettaessa on tällöin otettava huomioon, että nostokoneistoon on 15 syötettävä riittävän suuri virta hissikorin liikkeen hallitsemiseksi nostokoneiston tuottamalla momentilla. Koska akkujen virrantuottokyky on tavallisesti varsin rajallinen, pitää akusto yleensä ainakin jossakin määrin ylimitoittaa, jotta akus- ton virransyöttökapasiteetti riittää tarvittavan momentin tuottamiseen. Eräitä akuston mitoituksen kannalta kriittisiä kohtia ovat esimerkiksi ajon alku- ja lop- 20 puosat, jolloin hissikori pyritään pysäyttämään ja pitämään oleellisesti paikal- ^ laan hissikuilussa nostokoneiston tuottamalla momentilla, δ
(M
^ Keksinnön yhteenveto 00
Keksinnön tarkoituksena on muun muassa ratkaista edellä mainittuja epäkohtia
X
^ sekä tuoda esiin parannus hissikorin liikuttamiseksi oleellisen pienellä virralla 25 ensisijaisen teholähteen toimintahäiriön aikana, o
CD
§ Keksinnölle tunnusomaisten piirteiden suhteen viitataan patenttivaatimuksiin.
2
Keksinnön ensimmäinen aspekti liittyy menetelmään hissikorin liikuttamiseksi hissijärjestelmän ensisijaisen teholähteen toimintahäiriön aikana. Keksinnön yhden tai useamman sovellusmuodon mukaisesti, menetelmässä syötetään hissijärjestelmän ensisijaisen teholähteen toimintahäiriön aikana virtaa hissijär-5 jestelmän toissijaisesta teholähteestä nostokoneistolle sekä koneistojarrulle, hissikorin liikuttamiseksi hissikuilussa. Menetelmässä määritetään hissin netto-kuormaa, ja syötetään määritetyn hissin nettokuorman perusteella virtaa toissijaisesta teholähteestä nostokoneistolle sekä nostokoneiston koneistojarrulle siten, että jos määritetty hissin nettokuorma poikkeaa oleellisesti tasapaino-10 kuormasta, syötetään virtaa vain koneistojarrulle, koneistojarrun jarrutusvoiman pienentämiseksi, ja jos taas määritetty hissin nettokuorma vastaa oleellisesti tasapainokuormaa, syötetään virtaa koneistojarrun lisäksi myös hissin nosto-koneistolle, hissikoria liikuttavan momentin tuottamiseksi. Esiin tuotu menetelmä mahdollistaa hätäajon tunnettua vähäisemmällä virransyötöllä toissijaisesta te-15 holähteestä.
Keksinnön yhden tai useamman sovellusmuodon mukaisesti määritetään hissin nettokuormaa hissikorin vaaka-anturin mittaussignaalista.
Keksinnön yhden tai useamman sovellusmuodon mukaisesti syötetään ensin virtaa vain koneistojarrulle, koneistojarrun jarrutusvoiman pienentämiseksi sekä 20 määritetään hissikorin liiketilaa hissikorin liikettä ilmaisevasta signaalista, ja jos määritetty hissikorin liike tällöin jää vaadittua pienemmäksi, syötetään virtaa koneistojarrun lisäksi myös nostokoneistolle, hissikoria liikuttavan momentin o tuottamiseksi. Tällöin hätäajo voidaan suorittaa määrittämättä hissin nettokuor- t"—" maa esimerkiksi erillisellä hissikorin vaaka-anturilla.
o 00 25 Keksinnön yhden tai useamman sovellusmuodon mukaisesti jarrutetaan hissi-
X
£ korin liikettä nostokoneiston dynaamisen jarrutuksen laitteistolla, jos määritetty hissin nettokuorma poikkeaa oleellisesti tasapainokuormasta. o
CD
o Ensimmäisessä aspektissa, keksinnön yhden tai useamman sovellusmuodon C\l mukaisesti säädetään hissikorin liikettä muuttamalla koneistojarrun jarrutusvoi-30 maa ja / tai nostokoneiston dynaamisen jarrutuksen laitteiston jarrutusvoimaa 3 vasteellisena hissikorin liikettä ilmaisevalle signaalille, jos määritetty hissin net-tokuorma poikkeaa oleellisesti tasapainokuormasta. Tällöin hissikorin nopeutta voidaan säätää halutun nopeusprofiilin mukaisesti.
Keksinnön toinen aspekti liittyy hissijärjestelmään. Keksinnön yhden tai use-5 ämmän sovellusmuodon mukaisesti hissijärjestelmässä on hissikori, vastapaino, nostokoneisto, koneistojarru, hissin hätäajon ohjausosa, ensisijainen teholähde, toissijainen teholähde, tehonsyöttölaitteisto, joka tehonsyöttölaitteisto on liitetty ensisijaiseen teholähteeseen, virran syöttämiseksi hissijärjestelmään hissin normaalitoiminnan aikana, ja joka tehonsyöttölaitteisto on liitetty toissijai-10 seen teholähteeseen, virran syöttämiseksi hissijärjestelmään ensisijaisen teholähteen toimintahäiriön aikana, ja joka tehonsyöttölaitteisto on liitetty nosto-koneistoon sekä koneistojarruun, virran syöttämiseksi hissikorin liikuttamiseksi hissikuilussa. Hissin hätäajon ohjausosa on järjestetty määrittämään hissin net-tokuormaa ensisijaisen teholähteen toimintahäiriön yhteydessä, ja tehonsyöttö-15 laitteisto on järjestetty syöttämään virtaa määritetyn hissin nettokuorman perusteella toissijaisesta teholähteestä nostokoneistolle sekä koneistojarrulle siten, että tehonsyöttölaitteisto on järjestetty syöttämään virtaa vain koneistojarrulle hissin nettokuorman poiketessa oleellisesti tasapainokuormasta, ja että tehonsyöttölaitteisto on järjestetty syöttämään virtaa koneistojarrun lisäksi myös nos-20 tokoneistolle hissin nettokuorman vastatessa oleellisesti tasapainokuormaa. Esiin tuotu hissijärjestelmä mahdollistaa hätäajon tunnettua vähäisemmällä virransyötöllä toissijaisesta teholähteestä.
o Keksinnön yhden tai useamman sovellusmuodon mukaisesti hissin hätäajon -A ohjausosa on järjestetty määrittämään hissin nettokuormaa hissikorin vaaka- i oo 25 anturin mittaussignaalista.
X
£ Keksinnön yhden tai useamman sovellusmuodon mukaisesti hissin hätäajon ohjausosa on järjestetty määrittämään hissikorin liiketilaa hissikorin liikettä il-g maisevasta signaalista, ja tehonsyöttölaitteisto on järjestetty käynnistämään ° toissijaisesta teholähteestä nostokoneistolle sekä koneistojarrulle tapahtuvan 30 virransyötön vaiheittain siten, että tehonsyöttölaitteisto on järjestetty syöttämään 4 virtaa ensimmäisessä vaiheessa vain koneistojarrulle, koneistojarrun jarrutus-voiman pienentämiseksi, ja että tehonsyöttölaitteisto on järjestetty syöttämään virtaa toisessa vaiheessa koneistojarrun lisäksi myös nostokoneistolle, mikäli edellä mainitussa ensimmäisessä vaiheessa hissikorin liikkeen suuruus on jää-5 nyt vaadittua pienemmäksi. Tällöin hätäajo voidaan suorittaa määrittämättä hissin nettokuormaa esimerkiksi erillisellä hissikorin vaaka-anturilla.
Keksinnön yhden tai useamman sovellusmuodon mukaisesti toissijainen teholähde käsittää akun
Keksinnön yhden tai useamman sovellusmuodon mukaisesti toissijaisen teho-10 lähteen virransyöttökapasiteettia on pienennetty mitoittamalla toissijainen teholähde syöttämään nostokoneistolle virtaa nostokoneiston liikuttamiseksi hissin oleellisesti tasapainokuormalla. Keksinnön mukainen ratkaisu mahdollistaa myös akun / akuston mitoittamisen tunnettua pienemmälle virralle. Kapasiteetin pienentyessä myös akun / akuston koko pienenee, jolloin se on helpompi sijoit-15 taa hissjärjestelmään.
Keksinnön yhden tai useamman sovellusmuodon mukaisesti hissijärjestelmä käsittää nostokoneiston dynaamisen jarrutuksen laitteiston, joka dynaamisen jarrutuksen laitteisto on järjestetty jarruttamaan hissikorin hätäajon aikaista liikettä hissin nettokuorman poiketessa oleellisesti tasapainokuormasta.
20 Keksinnön yhden tai useamman sovellusmuodon mukaisesti hissin hätäajon ohjausosa käsittää säätösilmukan, hissikorin liikkeen säätämiseksi vasteellisena ^ hissikorin liikettä ilmaisevalle signaalille.
i o ^ Keksinnön yhden tai useamman sovellusmuodon mukaisesti hissin hätäajon ohjausosa on järjestetty muodostamaan koneistojarrun virralle tavoitearvo, ko-
CC
25 neistojarrun jarrutusvoiman muuttamiseksi hissikorin liikkeen säätämiseksi. Täl-cn löin hissikorin nopeutta voidaan säätää halutun nopeusprofiilin mukaisesti.
o σ> o Keksinnön yhden tai useamman sovellusmuodon mukaisesti nostokoneiston dynaamisen jarrutuksen laitteisto käsittää ohjattavan kytkimen, nostokoneiston dynaamisen jarrutuksen jarrutusvirran säätämiseksi, ja hissin hätäajon ohjaus 5 osa on järjestetty muodostamaan dynaamisen jarrutuksen jarrutusvirralle tavoitearvo, dynaamisen jarrutuksen jarrutusvoiman muuttamiseksi hissikorin liikkeen säätämiseksi. Tällöin hissikorin nopeutta voidaan säätää halutun nopeus-profiilin mukaisesti.
5 Keksinnön yhden tai useamman sovellusmuodon mukaisesti hissijärjestelmä käsittää hissin turvakytkennän, hissijärjestelmän turvallisuuden valvomiseksi, ja tehonsyöttölaitteisto käsittää ohjattavan kytkimen, toissijaisesta teholähteestä tapahtuvan tehonsyötön katkaisemiseksi. Mainittu ohjattava kytkin on tällöin järjestetty ohjattavaksi vasteellisena hissin turvakytkennän muodostamalle valio vontasignaalille. Kun virransyöttö toissijaisesta teholähteestä katkaistaan hissin turvakytkennän tilan niin edellyttäessä, voidaan luotettavasti estää esimerkiksi nostokoneiston liike hissijärjestelmän toiminnallisen poikkeaman yhteydessä.
Keksinnön ensimmäiseen ja toiseen aspektiin liittyvistä eduista mainittakoon seuraavaa: 15 Jos hissin nettokuorma poikkeaa oleellisesti tasapainokuormasta, pitäisi nosto-koneistolla tuottaa varsin suuri momentti hissikorin liikkeen hallitsemiseksi ko-neistojarrun avauduttua. Tästä syystä myös nostokoneiston virran tarve olisi tällöin suuri. Keksinnön ensimmäisen ja toisen aspektin mukaisesti sen sijaan mainittua oleellisesti tasapainoasemasta poikkeavaa hissin nettokuormaa käy-20 tetään hyväksi hissikoria liikuttavan momentin tuottamiseksi. Tällöin hissikori voidaan saattaa liiketilaan syöttämällä toissijaisesta teholähteestä virtaa vain koneistojamme, esimerkiksi koneistojarrun sähkömagneettiin. Koneistojarruun o ^ sähkömagneetin virran kasvaessa koneistojarrun jarrutusvoima pienenee ja 9 hissikori alkaa liikkua kevyeen ajosuuntaan kohti kerrostasoa. Jos määritetty 00 25 hissikorin nettokuorma taas vastaa oleellisesti tasapainokuormaa, hissikori py-
X
£ syy koneistojarrun avauduttua joko paikallaan hissikuilussa tai liikkuu hyvin hi- ^ taalla nopeudella. Tällöin myös nostokoneistolta hissikorin pitämiseksi paikal- 00 § laan hissikuilussa tai hissikorin liikuttamiseksi lähimmälle kerrostasolle vaaditta en ° va momentti on varsin pieni. Koska nostokoneistolta vaadittava momentti on 30 varsin pieni, myös toissijaisesta energiavarastosta nostokoneiston liikuttamisek- 6 si tarvittava virta jää tällöin oleellisen pieneksi. Toisaalta myös nostokoneiston sähkömagneetin virran tarve on varsin pieni, joten keksinnön avulla voidaan pienentää toissijaisesta teholähteestä syötettävää virtaa sekä hissin nettokuor-man poiketessa oleellisesta tasapainoasemasta että myös hissin nettokuorman 5 vastatessa oleellisesti tasapainokuormaa. Toissijaisesta teholähteestä syötettävän virran pienentyessä voidaan myös toissijaisen teholähteen virran syöttö kapasiteettia pienentää.
Keksinnön kolmas aspekti liittyy vastapainottomaan hissijärjestelmään. Keksinnön yhden tai useamman sovellusmuodon mukaisesti vastapainottomassa 10 hissijärjestelmässä on hissikori, nostokoneisto, koneistojarru, hissin hätäajon ohjausosa, ensisijainen teholähde, toissijainen teholähde, tehonsyöttölaitteisto, joka tehonsyöttölaitteisto on liitetty toissijaiseen teholähteeseen, virran syöttämiseksi hissijärjestelmään ensisijaisen teholähteen toimintahäiriön aikana, ja joka tehonsyöttölaitteisto on liitetty koneistojarruun, virran syöttämiseksi hissiko-15 rin liikuttamiseksi hissikuilussa. Vastapainottomassa hissijärjestelmässä hissin nettokuorma on järjestetty poikkeamaan aina tasapainokuormasta. Tehonsyöttölaitteisto on järjestetty saattamaan hissikorin liiketilaan syöttämällä virtaa ensisijaisen teholähteen toimintahäiriön aikana toissijaisesta teholähteestä koneis-tojarrulle koneistojarrun jarrutusvoiman pienentämiseksi. Esiin tuotu hissijärjes-20 telmä mahdollistaa hätäajon tunnettua vähäisemmällä virransyötöllä toissijaisesta teholähteestä.
Keksinnön yhden tai useamman sovellusmuodon mukaisesti hissin hätäajon o ohjausosa on järjestetty muodostamaan koneistojarrun virralle tavoitearvo, ko- — neistojarrun jarrutusvoiman muuttamiseksi hissikorin liikkeen säätämiseksi. Täi- i oo 25 löin hissikorin nopeutta voidaan säätää halutun nopeusprofiilin mukaisesti.
X
£ Keksinnön yhden tai useamman sovellusmuodon mukaisesti hissijärjestelmä ^ käsittää nostokoneiston dynaamisen jarrutuksen laitteiston, joka dynaamisen g jarrutuksen laitteisto on järjestetty jarruttamaan hissikorin hätäajon aikaista lii- oj kettä.
7
Keksinnön yhden tai useamman sovellusmuodon mukaisesti nostokoneiston dynaamisen jarrutuksen laitteisto käsittää ohjattavan kytkimen, nostokoneiston dynaamisen jarrutuksen jarrutusvirran säätämiseksi, ja hissin hätäajon ohjausosa on järjestetty muodostamaan dynaamisen jarrutuksen jarrutusvirralle tavoi-5 tearvo, dynaamisen jarrutuksen jarrutusvoiman muuttamiseksi hissikorin liikkeen säätämiseksi. Tällöin hissikorin nopeutta voidaan säätää halutun nopeus-profiilin mukaisesti.
Keksinnön kolmanteen aspektiin liittyvistä eduista mainittakoon seuraavaa:
Koska vastapainottoman hissin nettokuorma poikkeaa aina oleellisesti tasapai-10 nokuormasta, pitäisi nostokoneistolla tuottaa varsin suuri momentti hissikorin liikkeen hallitsemiseksi koneistojarrun avauduttua. Tästä syystä myös nosto-koneiston virran tarve olisi tällöin suuri. Keksinnön kolmannen aspektin mukaisessa vastapainottomassa hissijärjestelmässä sen sijaan mainittua oleellisesti tasapainokuormasta poikkeavaa hissin nettokuormaa käytetään hyväksi hissi-15 koria liikuttavan momentin tuottamiseksi. Tällöin hissikori voidaan saattaa liiketilaan syöttämällä toissijaisesta teholähteestä virtaa koneistojarrulle, esimerkiksi koneistojarrun sähkömagneettiin. Koneistojarruun sähkömagneetin virran kasvaessa koneistojarrun jarrutusvoima pienenee ja hissikori alkaa liikkua kevyeen ajosuuntaan kohti kerrostasoa. Koska toisaalta nostokoneiston sähkömagneetin 20 virran tarve on varsin pieni, voidaan keksinnön avulla pienentää toissijaisesta teholähteestä syötettävää virtaa. Toissijaisesta teholähteestä syötettävän virran pienentyessä voidaan myös toissijaisen teholähteen virransyöttökapasiteettia o pienentää.
i ° Edeltävä yhteenveto, kuten myös jäljempänä esitettävät keksinnön lisäpiirteet ja 00 25 -edut tulevat paremmin ymmärretyiksi seuraavan keksinnön sovellusalaa rajoit-
X
£ tamattoman suoritusmuotojen kuvauksen avulla.
σ> h-· o Kuvioiden selitys lyhyesti σ> o o ^ Kuvio 1 esittää lohkokaaviona erästä keksinnön suoritusmuotoa
Kuvio 2 esittää lohkokaaviona erästä toista keksinnön suoritusmuotoa 8
Keksinnön edullisten suoritusmuotojen tarkempi kuvaus Suoritusmuoto 1
Kuviossa 1 esitetään lohkokaaviona hissijärjestelmää, jossa hissikori 1 ja vastapaino 20 on ripustettu hissikuiluun 6 nostokoneiston 4 vetopyörän kautta kul-5 kevilla hissiköysillä. Hissikoria 1 liikuttava momentti tuotetaan nostokoneistossa 4 kestomagneettitahtimoottorilla. Virransyöttö kestomagneettitahtimoottoriin tapahtuu hissin normaalitoiminnan aikana sähköverkosta 2 taajuusmuuttajalla 11. Sähköverkon 2 toimintahäiriö saattaa aiheuttaa tilanteen, jossa hissikori 1 pysähtyy kesken ajon kerroksien väliin hissikuilussa 6. Tämän tilanteen ratkaise-10 miseksi hissijärjestelmään on lisätty varavoimalaitteisto 3, 14 josta syötetään virtaa muun muassa nostokoneiston 4 kestomagneettitahtimoottoriin sekä ko-neistojarrun 5 magnetointikelaan siten, että hissikori 1 saadaan ajettua lähimpään pysähtymiskerrokseen ja matkustajat pääsevät poistumaan hissikorista 1. Seuraavassa tätä suoritusmuodon 1 mukaista hätäajotoimintoa kuvataan tar-15 kemmin.
Sähköverkon 2 toimintahäiriön yhteydessä sähköverkko 2 erotetaan hissijärjes-telmän sähkönsyöttöpiiristä avaamalla ensimmäinen kontaktori 16 ja varavoimalaitteisto 3, 14 liitetään syöttämään virtaa hissijärjestelmän sähkönsyöttöpiiriin sulkemalla toinen kontaktori 15. Varavoimalaitteistossa akuston 3 tasajännite 20 muunnetaan sähköverkon 2 jännitettä vastaavaksi vaihtojännitteeksi invertterillä 14. Invertterillä 14 tehty vaihtojännite syötetään hissijärjestelmän sähkönsyöttö-^ piirissä esimerkiksi valaistukselle, hissin liikkeenohjausyksikölle, koneistojarrun 0 ^ tehonsyöttöyksikölle 12 sekä taajuusmuuttajalle 11. Ainakin koneistojarrun te- ° honsyöttöyksikölle 12 jännite viedään muuntajan 13 kautta, jolloin koneistojar- 00 25 run tehonsyöttöyksikkö 12 voidaan suojamaadoittaa.
CC
CL
ct> Hissin liikkeenohjausyksikköön integroitu hissin hätäajon ohjausosa 10 määrit in o tää hissin nettokuormaa hissikorin vaaka-anturin 7 mittaussignaalista. Hissin σ> o nettokuormaa määritettäessä otetaan huomioon mahdollinen painoero, joka
(M
kohdistuu hissiköysiin nostokoneiston 4 vetopyörän eri puolilla. Painoeroa saat-30 taa aiheutua esimerkiksi hissiköysien painojakaumasta vetopyörän eri puolilla, 9 sekä esimerkiksi hissikorin 1 ja hissikorin kuorman yhteispainon ja vastapainon painon välisestä erosta. Tämä painoero nostokoneiston 5 vetopyörän eri puolilla aikaansaa vetopyörällä voimaresultantin, joka pyrkii saattamaan vetopyörän ja täten myös hissikorin liiketilaan, kun vetopyörän pyörimistä estävän koneistojar-5 run 5 jarrutusvoimaa pienennetään. Hissijärjestelmä on yleensä tasapainotettu siten, että hissin tasapainokuormalla hissikoriin 1 on kuormattu puolet hissin nimelliskuormasta. Tasapainokuormalla hissikori 1 pysyy paikallaan hissikuilussa 6, kun koneistojarru 5 avataan.
Hätäajon ohjausosa 10 ohjaa virransyöttöä varavoimalaitteistosta 3, 14 nosto-10 koneistolle 4 ja koneistojarrulle 5 määritetyn hissin nettokuorman perusteella siten, että hissin nettokuorman poiketessa oleellisesti tasapainokuormasta syötetään virtaa vain koneistojarrun 5 magnetointikelaan koneistojarrun avaamiseksi. Koneistojarrun magnetointikelassa kulkeva virta aikaansaa sähkömagneettisen vetovoiman, joka vetää koneistojarrun jarrupalan irti nostokoneiston 15 pyörivästä osasta. Virransyöttö koneistojarrun 5 magnetointikelaan tapahtuu koneistojarrun tehonsyöttöyksiköllä 12. Tällöin koneistojarrun 5 avauduttua hissikori alkaa liikkua kevyeen suuntaan kohti pysähtymiskerrosta. Hissikorin liikettä jarrutetaan dynaamisen jarrutuksen kontaktorilla 19, jonka koskettimet oi-kosulkevat nostokoneiston 4 kestomagneettitahtimoottorin käämit, jolloin kää-20 meissä alkaa kiertää jarrutusvirta, kestomagneettien indusoiman lähdejännitteen seurauksena. Nostokoneistoa jarrutettaessa syntyvä jarrutusenergia muuttuu tällöin lämmöksi nostokoneistossa. Toisaalta dynaamisen jarrutuksen jarruni tusenergiaa voitaisiin myös ohjata esimerkiksi erilliseen lämpövastukseen.
δ
(M
4- Jos hissin nettokuorma sen sijaan vastaa oleellisesti tasapainokuormaa, syöte- i oo 25 tään varavoimalaitteistosta 3, 14 virtaa koneistojarrun 5 magnetointikelan lisäksi x myös nostokoneiston 4 kestomagneettitahtimoottoriin hissikoria 1 liikuttavan
CL
momentin tuottamiseksi. Virransyöttö kestomagneettitahtimoottoriin tapahtuu g taajuusmuuttajalla 11 siten, että nostokoneiston pyörimisnopeus säätyy kohti O) § hätäajon ohjausosan 10 muodostamaa nostokoneiston 4 pyörimisnopeuden
(M
30 tavoitearvoa. Ennen virransyötön aloittamista pitää dynaamisen jarrutuksen 10 kontaktorin 19 koskettimet avata syöttämällä virtaa dynaamisen jarrutuksen kontaktorin ohjauskelaan.
Hätäajon ohjausosa 10 määrittää hissikorin 1 paikkaa hissikuilussa esimerkiksi nostokoneiston 4 takometrin / enkooderin signaalista 8, hissikorin kiihtyvyysan-5 turin signaalista 9 ja / tai hissikuilun ovialuesensoreista (eivät kuvassa), ja päättelee hissikorin 1 saapumisen pysähtymiskerrokseen. Hissikorin saavuttua py-sähtymiskerrokseen hissikori pysäytetään ja pidetään paikallaan hissikuilussa katkaisemalla virransyöttö koneistojarrulle 5, jolloin koneistojarru kytkeytyy jarruttamaan nostokoneistoa 4. Mikäli hissikoria 1 liikutetaan taajuusmuuttajalla 10 11, katkaistaan myös taajuusmuuttajan virransyöttö kestomagneettimoottoriin.
Dynaaminen jarrutus voitaisiin tehdä myös ohjatusti, esimerkiksi käyttäen patenttihakemuksen EP 2062348 A1 mukaista järjestelyä, jossa dynaamisen jarrutuksen jarrutusvirtaa ja täten jarrutusvoimaa voidaan säätää taajuusmuuttajan ohjattavia kytkimiä kytkemällä, samalla estäen virransyötön varavoimalaitteis-15 tosta 3, 14 sähkökoneiston 4 kestomagneettitahtimoottoriin. Tällöin hissin hätä-ajon ohjausosa 10 voi myös käsittää säätösilmukan, jolla hissikorin 1 hätäajo-nopeutta säädetään vasteellisena hissikorin liikettä ilmaisevalle signaalille, kuten esimerkiksi nostokoneiston takometrin / enkooderin signaalille 8, tai hissikorin kiihtyvyysanturin signaalille 9. Hätäajon ohjausosa 10 voi myös muodostaa 20 dynaamisen jarrutuksen jarrutusvirralle tavoitearvon, ja dynaamisen jarrutuksen virtaa voidaan säätää kohti tavoitearvoa jarrutusvoiman ja täten hissikorin liikkeen säätämiseksi, δ ^ Toisaalta hissikorin 1 liikettä voitaisiin jarruttaa myös koneistojarrulla 5. Tällöin ° koneistojarrua 5 ei välttämättä ohjata kokonaan auki, vaan hätäajon ohjausosa 00 ^ 25 10 voi muodostaa koneistojarrun 5 magnetointikelan virralle tavoitearvon, jonka
X
£ mukaisesti koneistojarrun jarrutusvoimaa muutetaan hissikorin liikkeen säätöni miseksi. Jos hissijärjestelmässä on useampia samaa nostokoneistoa jarruttavia 00 g koneistojarruja, voidaan myös osa jarruista avata, jolloin muut jarrut jarruttavat ° nostokoneistoa ja täten myös hissikoria.
30 Suoritusmuoto 2 11
Kuviossa 2 esitetään lohkokaaviona hissijärjestelmää, jossa hissikori 1 ja vastapaino 20 on ripustettu hissikuiluun 6 nostokoneiston 4 vetopyörän kautta kulkevilla hissiköysillä. Hissikoria 1 liikuttava momentti tuotetaan nostokoneistossa 4 kestomagneettitahtimoottorilla. Tehonsyöttö kestomagneettitahtimoottoriin 5 tapahtuu hissin normaalitoiminnan aikana sähköverkosta 2 taajuusmuuttajalla 11. Sähköverkon 2 toimintahäiriö saattaa aiheuttaa tilanteen, jossa hissikori 1 pysähtyy kesken ajon kerroksien väliin hissikuilussa 6. Tämän tilanteen ratkaisemiseksi hissijärjestelmään on lisätty varavoimalaitteisto 3, 14 josta syötetään virtaa muun muassa nostokoneiston 4 kestomagneettitahtimoottoriin sekä kolo neistojarrun 5 magnetointikelaan siten, että hissikori 1 saadaan ajettua lähimpään pysähtymiskerrokseen ja matkustajat pääsevät poistumaan hissikorista 1. Seuraavassa tätä suoritusmuodon 2 mukaista hätäajotoimintoa kuvataan tarkemmin.
Sähköverkon 2 toimintahäiriön yhteydessä sähköverkko 2 erotetaan hissijärjes-15 telmän sähkönsyöttöpiiristä avaamalla ensimmäinen kontaktori 16 ja varavoimalaitteisto 3, 14 liitetään syöttämään virtaa hissijärjestelmän sähkönsyöttöpiiriin sulkemalla toinen kontaktori 15. Varavoimalaitteistossa akuston 3 tasajännite muunnetaan sähköverkon 2 jännitettä vastaavaksi vaihtojännitteeksi invertterillä 14. Invertterillä 14 tehty vaihtojännite syötetään hissijärjestelmän sähkönsyöttö-20 piirissä esimerkiksi valaistukselle, hissin liikkeenohjausyksikölle, koneistojarrun tehonsyöttöyksikölle 12 sekä taajuusmuuttajalle 11. Ainakin koneistojarrun te-honsyöttöyksikölle 12 jännite viedään muuntajan 13 kautta, jolloin koneistojar- ^ run tehonsyöttöyksikkö 12 voidaan suojamaadoittaa.
δ
CM
^ Hätäajon ohjausosa 10 määrittää hissikorin 1 nopeutta esimerkiksi nostokoneis- oo 25 toon 4 kiinnitetyn enkooderin tai takometrin mittaussignaalista 8, joka ilmaisee x nostokoneiston 4 roottorin pyörimisnopeutta. Hätäajon ohjausosa 10 voi myös määrittää hissikorin 1 nopeutta esimerkiksi hissikorin kiihtyvyysanturin mittaus-g signaalista 9. Hätäajon ohjausosa 10 käynnistää varavoimalaitteistosta 3, 14 05 g nostokoneiston 4 kestomagneettitahtimoottoriin ja koneistojarrun 5 magnetointi-
CM
30 kelaan tapahtuvan virransyötön määritetyn hissikorin nopeuden perusteella vaiheittain siten, että ensimmäisessä vaiheessa syötetään virtaa vain koneistojar- 12 run 5 magnetointikelaan koneistojarrun avaamiseksi. Virransyöttö koneistojar-run 5 magnetointikelaan tapahtuu koneistojarrun tehonsyöttöyksiköllä 12. Jos hissin nettokuorma tällöin poikkeaa oleellisesti tasapainokuormasta, koneistojarrun 5 avauduttua hissikori alkaa liikkua kevyeen suuntaan kohti pysähtymis-5 kerrosta. Hissikorin liikettä jarrutetaan dynaamisen jarrutuksen kontaktorilla 19, jonka koskettimet oikosulkevat nostokoneiston 4 kestomagneettitahtimoottorin käämit, jolloin käämeissä alkaa kiertää jarrutusvirta, kestomagneettien indusoiman lähdejännitteen seurauksena. Nostokoneistoa jarrutettaessa syntyvä jarrutusenergia muuttuu tällöin lämmöksi nostokoneistossa. Toisaalta dynaami-10 sen jarrutuksen jarrutusenergiaa voitaisiin myös ohjata esimerkiksi erilliseen lämpövastukseen.
Jos hissikorin määritetty nopeus on kuitenkin ensimmäisessä vaiheessa jäänyt vaadittua pienemmäksi, päätellään hissin nettokuorman vastaavan oleellisesti tasapainokuormaa. Tämän jälkeen syötetään toisessa vaiheessa virtaa koneis-15 tojarrun 5 magnetointikelan lisäksi myös nostokoneiston 4 kestomagneettitahti-moottoriin. Virransyöttö kestomagneettitahtimoottoriin tapahtuu taajuusmuuttajalla 11 siten, että nostokoneiston pyörimisnopeus säätyy kohti hätäajon ohjausosan 10 muodostamaa nostokoneiston 4 pyörimisnopeuden tavoitearvoa. Ennen virransyötön aloittamista pitää dynaamisen jarrutuksen kontaktorin 19 20 koskettimet avata syöttämällä virtaa dynaamisen jarrutuksen kontaktorin ohja-uskelaan.
Hätäajon ohjausosa 10 määrittää hissikorin 1 paikkaa hissikuilussa esimerkiksi o nostokoneiston 4 takometrin / enkooderin signaalista 8, hissikorin kiihtyvyysan- — turin signaalista 9 ja / tai hissikuilun ovialuesensoreista (eivät kuvassa), ja päät- i oo 25 telee hissikorin 1 saapumisen pysähtymiskerrokseen. Hissikorin saavuttua pyin sähtymiskerrokseen hissikori pysäytetään ja pidetään paikallaan hissikuilussa
CL
katkaisemalla virransyöttö koneistojarrun 5 magnetointikelaan, jolloin koneisto-g jarru kytkeytyy jarruttamaan nostokoneistoa 4. Mikäli hissikoria 1 liikutetaan taa- cn § juusmuuttajalla 11, katkaistaan myös taajuusmuuttajan virransyöttö kestomag-
(M
30 neettimoottoriin.
13
Suoritusmuodon 2 mukaisesti hätäajo voidaan täten suorittaa mittaamatta hissin nettokuormaa erikseen esimerkiksi hissikorin vaaka-anturilla.
Dynaaminen jarrutus voitaisiin tehdä myös ohjatusti, esimerkiksi käyttäen patenttihakemuksen EP 2062348 A1 mukaista järjestelyä, jossa dynaamisen jarru-5 tuksen jarrutusvirtaa ja täten jarrutusvoimaa voidaan säätää taajuusmuuttajan ohjattavia kytkimiä kytkemällä, samalla estäen virransyötön varavoimalaitteis-tosta 3, 14 nostokoneiston 4 kestomagneettitahtimoottoriin. Tällöin hissin hätä-ajon ohjausosa 10 voi myös käsittää säätösilmukan, jolla hissikorin 1 hätäajo-nopeutta säädetään vasteellisena hissikorin liikettä ilmaisevalle signaalille, kulo ten esimerkiksi nostokoneiston takometrin / enkooderin signaalille 8, tai hissikorin kiihtyvyysanturin signaalille 9. Hätäajon ohjausosa 10 voi myös muodostaa dynaamisen jarrutuksen jarrutusvirralle tavoitearvon, ja dynaamisen jarrutuksen virtaa voidaan säätää kohti tavoitearvoa jarrutusvoiman ja täten hissikorin liikkeen säätämiseksi.
15 Toisaalta hissikorin 1 liikettä voitaisiin jarruttaa myös koneistojarrulla 5. Tällöin koneistojarrua 5 ei välttämättä ohjata kokonaan auki, vaan hätäajon ohjausosa 10 voi muodostaa koneistojarrun virralle tavoitearvon, jonka mukaisesti koneis-tojarrun jarrutusvoimaa muutetaan hissikorin liikkeen säätämiseksi. Jos hissijär-jestelmässä on useampia samaa nostokoneistoa jarruttavia koneistojarruja, voi-20 daan myös vain osa jarruista ohjata kokonaan auki, jolloin
Edellä keksinnön suoritusmuotoja on kuvattu vastapainollisen hissijärjestelmän ^ yhteydessä; keksinnön mukainen ratkaisu soveltuu kuitenkin myös esimerkiksi
O
™ vastapainottomiin hissijärjestelmiin.
o “ Keksintöä ei rajata pelkästään edellä esitettyjä suoritusmuotoja koskevaksi, c 25 vaan monet muunnokset ovat mahdollisia pysyttäessä patenttivaatimusten
CL
o, määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
h-.
CO
o σ> o o
(M

Claims (19)

1. Menetelmä hissikorin (1) liikuttamiseksi hissijärjestelmän ensisijaisen teholähteen (2) toimintahäiriön aikana, jossa menetelmässä: - syötetään hissijärjestelmän ensisijaisen teholähteen (2) toimintahäiriön 5 aikana virtaa hissijärjestelmän toissijaisesta teholähteestä (3) nosto- koneistolle (4) sekä koneistojarrulle (5), hissikorin (1) liikuttamiseksi hissikuilussa (6) tunnettu siitä, että: - määritetään hissin nettokuormaa 10. syötetään määritetyn hissin nettokuorman perusteella virtaa hissijärjes telmän toissijaisesta teholähteestä (3) nostokoneistolle (4) sekä nosto-koneiston koneistojarrulle (5) siten, että jos määritetty hissin nettokuorma poikkeaa oleellisesti tasapaino-kuormasta, syötetään virtaa vain koneistojarrulle (5), koneistojarrun 15 jarrutusvoiman pienentämiseksi jos määritetty hissin nettokuorma vastaa oleellisesti tasapaino- kuormaa, syötetään virtaa koneistojarrun (5) lisäksi myös hissin nostokoneistolle (4), hissikoria (1) liikuttavan momentin tuottami- ^ seksi o (M 5 20
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että: i 00 ^ - määritetään hissin nettokuormaa hissikorin vaaka-anturin (7) mittaussig- * naalista σ> h-·
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että: σ> o o ^ - syötetään ensin virtaa vain koneistojarrulle (5), koneistojarrun jarrutus- 25 voiman pienentämiseksi - määritetään hissikorin (1) liiketilaa hissikorin liikettä ilmaisevasta signaalista (8, 9) - jos määritetty hissikorin liike tällöin jää vaadittua pienemmäksi, syötetään virtaa koneistojarrun (5) lisäksi myös nostokoneistolle (4), hissikoria (1) 5 liikuttavan momentin tuottamiseksi
4. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että: - jos määritetty hissin nettokuorma poikkeaa oleellisesti tasapainokuor-masta, jarrutetaan hissikorin liikettä nostokoneiston dynaamisen jarrutuk- 10 sen laitteistolla (19)
5. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että: - jos määritetty hissin nettokuorma poikkeaa oleellisesti tasapainokuor-masta, säädetään hissikorin liikettä muuttamalla koneistojarrun (5) jarru- 15 tusvoimaa ja / tai nostokoneiston dynaamisen jarrutuksen laitteiston (19) jarrutusvoimaa vasteellisena hissikorin liikettä ilmaisevalle signaalille (8, 9)
6. Hissijärjestelmä, jossa on: hissikori (1), δ ^ 20 vastapaino (20), δ i » nostokoneisto (4), X koneistojarru (5), σ> h-· o hissin hätäajon ohjausosa (10), σ> o o ^ ensisijainen teholähde (2), 25 toissijainen teholähde (3), tehonsyöttölaitteisto (11, 12, 13, 14, 15, 16), joka tehonsyöttölaitteisto on liitetty ensisijaiseen teholähteeseen (2), virran syöttämiseksi hissijärjestel-mään hissin normaalitoiminnan aikana, ja joka tehonsyöttölaitteisto (11, 12, 13, 14, 15, 16) on liitetty toissijaiseen 5 teholähteeseen (3), virran syöttämiseksi hissijärjestelmään ensisijaisen teholähteen (2) toimintahäiriön aikana, ja joka tehonsyöttölaitteisto (11, 12, 13, 14, 15, 16) on liitetty nostokoneis-toon (4) sekä koneistojarruun (5), virran syöttämiseksi hissikorin (1) liikuttamiseksi hissikuilussa (6), 10 tunnettu siitä, että hissin hätäajon ohjausosa (10) on järjestetty määrittämään hissin netto-kuormaa ensisijaisen teholähteen (2) toimintahäiriön yhteydessä, ja että tehonsyöttölaitteisto (11, 12, 13, 14, 15, 16) on järjestetty syöttämään virtaa määritetyn hissin nettokuorman perusteella toissijaisesta teholähtees-15 tä (3) nostokoneistolle (4) sekä koneistojarrulle (5) siten, että tehonsyöttölaitteisto (11, 12, 13, 14, 15, 16) on järjestetty syöttämään virtaa vain koneistojarrulle (5) hissin nettokuorman poiketessa oleellisesti tasapai-nokuormasta, ja että tehonsyöttölaitteisto (11, 12, 13, 14, 15,16) on järjestetty syöttämään o 20 virtaa koneistojarrun (5) lisäksi myös nostokoneistolle (4) hissin nettokuor- CVJ A man vastatessa oleellisesti tasapainokuormaa. o 00
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen hissijärjestelmä, tunnettu siitä, että hissin X £ hätäajon ohjausosa (10) on järjestetty määrittämään hissin nettokuormaa his- ^ sikorin vaaka-anturin (7) mittaussignaalista. 00 o CD § 25
8. Patenttivaatimuksen 6 mukainen hissijärjestelmä, tunnettu siitä, että hissin cv hätäajon ohjausosa (10) on järjestetty määrittämään hissikorin liiketilaa hissi-korin liikettä ilmaisevasta signaalista (8, 9), ja että tehonsyöttölaitteisto (11, 12, 13, 14, 15, 16) on järjestetty käynnistämään toissijaisesta teholähteestä (3) nostokoneistolle (4) sekä koneistojarrul-le (5) tapahtuvan virransyötön vaiheittain siten, että tehonsyöttölaitteisto (11, 12, 13, 14, 15, 16) on järjestetty syöttämään virtaa 5 ensimmäisessä vaiheessa vain koneistojarrulle (5), koneistojarrun jarrutus- voiman pienentämiseksi, ja että tehonsyöttölaitteisto on järjestetty syöttämään virtaa toisessa vaiheessa koneistojarrun (5) lisäksi myös nostokoneistolle (4), mikäli edellä mainitussa ensimmäisessä vaiheessa hissikorin (1) liikkeen suuruus on jäänyt 10 vaadittua pienemmäksi.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 6-8 mukainen hissijärjestelmä, tunnettu siitä, että toissijainen teholähde (3) käsittää akun.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 6-9 mukainen hissijärjestelmä, tunnettu siitä, että toissijaisen teholähteen (3) virransyöttökapasiteettia on pienennetty mi- 15 toittamalla toissijainen teholähde (3) syöttämään nostokoneistolle (4) virtaa nostokoneiston liikuttamiseksi hissin oleellisesti tasapainokuormalla.
11. Jonkin patenttivaatimuksen 6-10 mukainen hissijärjestelmä, tunnettu siitä, että hissijärjestelmä käsittää nostokoneiston dynaamisen jarrutuksen laitteiston (19), joka dynaamisen jarrutuksen laitteisto on järjestetty jarruttamaan 20 hissikorin (1) hätäajon aikaista liikettä hissin nettokuorman poiketessa oleelli-5 sesti tasapainokuormasta. (M
12. Jonkin patenttivaatimuksen 6-11 mukainen hissijärjestelmä, tunnettu sii- ™ tä, että hissin hätäajon ohjausosa (10) käsittää säätösilmukan, hissikorin (1) | liikkeen säätämiseksi vasteellisena hissikorin liikettä ilmaisevalle signaalille ® 25 (8,9). CO o
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen hissijärjestelmä, tunnettu siitä, että his- ™ sin hätäajon ohjausosa (10) on järjestetty muodostamaan koneistojarrun vir- ralle tavoitearvo, koneistojarrun (5) jarrutusvoiman muuttamiseksi hissikorin (1) liikkeen säätämiseksi.
14. Jonkin patenttivaatimuksen 11-13 mukainen hissijärjestelmä, tunnettu siitä, että nostokoneiston dynaamisen jarrutuksen laitteisto (19) käsittää oh- 5 jättävän kytkimen, nostokoneiston dynaamisen jarrutuksen jarrutusvirran säätämiseksi, ja että hissin hätäajon ohjausosa (10) on järjestetty muodostamaan dynaamisen jarrutuksen jarrutusvirralle tavoitearvo, dynaamisen jarrutuksen jarrutusvoiman muuttamiseksi hissikorin (1) liikkeen säätämiseksi.
15. Jonkin patenttivaatimuksen 6-14 mukainen hissijärjestelmä, tunnettu siilo tä, että hissijärjestelmä käsittää hissin turvakytkennän (17), hissijärjestelmän turvallisuuden valvomiseksi, ja että tehonsyöttölaitteisto (11, 12, 13, 14, 15, 16) käsittää ohjattavan kytkimen (15), toissijaisesta teholähteestä (3) tapahtuvan tehonsyötön katkaisemiseksi, 15 ja että mainittu ohjattava kytkin (15) on järjestetty ohjattavaksi vasteellisena hissin turvakytkennän (17) muodostamalle valvontasignaalille (18).
16. Vastapainoton hissijärjestelmä, jossa vastapainottomassa hissijärjestel-mässä hissin nettokuorma on järjestetty poikkeamaan aina tasapainokuor-masta, ja jossa vastapainottomassa hissijärjestelmässä on: 20 hissikori (1), δ (M 4- nostokoneisto (4), 0 00 koneistojarru (5), CC CL hissin hätäajon ohjausosa (10), h-· CO g ensisijainen teholähde (2), o (M 25 toissijainen teholähde (3), tehonsyöttölaitteisto (11, 12, 13, 14, 15, 16), joka tehonsyöttölaitteisto (11, 12, 13, 14, 15, 16) on liitetty toissijaiseen teholähteeseen (3), virran syöttämiseksi hissijärjestelmään ensisijaisen teholähteen (2) toimintahäiriön aikana, 5 ja joka tehonsyöttölaitteisto (11, 12, 13, 14, 15, 16) on liitetty koneistojarruun (5), virran syöttämiseksi hissikorin (1) liikuttamiseksi hissikuilussa (6), tunnettu siitä, että tehonsyöttölaitteisto (11, 12, 13, 14, 15, 16) on järjestetty saattamaan hissi-korin (1) liiketilaan syöttämällä virtaa ensisijaisen teholähteen (2) toiminta-10 häiriön aikana toissijaisesta teholähteestä (3) koneistojarrulle (5), koneisto-jarrun jarrutusvoiman pienentämiseksi.
17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen hissijärjestelmä, tunnettu siitä, että hissin hätäajon ohjausosa (10) on järjestetty muodostamaan koneistojarrun virralle tavoitearvo, koneistojarrun (5) jarrutusvoiman muuttamiseksi hissikorin 15 (1) liikkeen säätämiseksi.
18. Patenttivaatimuksen 16 tai 17 mukainen hissijärjestelmä, tunnettu siitä, että hissijärjestelmä käsittää nostokoneiston dynaamisen jarrutuksen laitteiston (19), joka dynaamisen jarrutuksen laitteisto on järjestetty jarruttamaan hissikorin (1) hätäajon aikaista liikettä.
19. Jonkin patenttivaatimuksen 16-18 mukainen hissijärjestelmä, tunnettu c3 siitä, että nostokoneiston dynaamisen jarrutuksen laitteisto (19) käsittää oh- o jättävän kytkimen, nostokoneiston dynaamisen jarrutuksen jarrutusvirran sää- ” tämiseksi, ja että hissin hätäajon ohjausosa (10) on järjestetty muodosta- | maan dynaamisen jarrutuksen jarrutusvirralle tavoitearvo, dynaamisen jarru- σ> 25 tuksen jarrutusvoiman muuttamiseksi hissikorin (1) liikkeen säätämiseksi. CO o σ> o o (M
FI20090379A 2009-10-19 2009-10-19 Menetelmä hissikorin liikuttamiseksi, sekä hissijärjestelmä FI121664B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20090379A FI121664B (fi) 2009-10-19 2009-10-19 Menetelmä hissikorin liikuttamiseksi, sekä hissijärjestelmä

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20090379 2009-10-19
FI20090379A FI121664B (fi) 2009-10-19 2009-10-19 Menetelmä hissikorin liikuttamiseksi, sekä hissijärjestelmä

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20090379A0 FI20090379A0 (fi) 2009-10-19
FI121664B true FI121664B (fi) 2011-02-28

Family

ID=41263404

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20090379A FI121664B (fi) 2009-10-19 2009-10-19 Menetelmä hissikorin liikuttamiseksi, sekä hissijärjestelmä

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI121664B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20090379A0 (fi) 2009-10-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK2496507T3 (en) BRAKE DEVICE AND ELECTRICAL DRIVE FOR AN ELEVATOR SYSTEM AND ELEVATOR SYSTEM COMPREHENSIVE THESE
JP5420140B2 (ja) エレベータ制御装置
US9434575B2 (en) Method and device for a safe emergency stop of an elevator
FI125316B (fi) Menetelmä hätäpysäytyksen suorittamiseksi sekä hissin turvajärjestely
AU2008306797B2 (en) Restriction of output of electrical drive and protection of an elevator
US20190359447A1 (en) Elevator
JP2008056428A (ja) エレベータ制御装置
US9120644B2 (en) Braking device
US20200024105A1 (en) Elevator
JP5114972B2 (ja) エレベータの制御装置
JP2009154988A (ja) エレベータの戸開走行防止システム
KR101075729B1 (ko) 엘리베이터 장치
US20100308762A1 (en) Safety arrangement of a transport system
KR101268819B1 (ko) 엘리베이터 제어 장치
FI121664B (fi) Menetelmä hissikorin liikuttamiseksi, sekä hissijärjestelmä
EP3753891A1 (en) Emergency braking apparatus
US20210114841A1 (en) Method for monitoring brake dragging of an elevator
JP2008162766A (ja) エレベータ
JP2757861B2 (ja) エレベーター装置
WO2023247818A1 (en) Safety gear arrangement for elevator, elevator, and method of operation of safety gear arrangement for elevator
JPH03205279A (ja) エレベータの制御装置
CN111252637A (zh) 电梯控制系统及电梯控制方法
JPH0684235B2 (ja) 交流エレベ−タ制御装置
JPH04256673A (ja) エレベータの改善方法

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 121664

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed