FI12124U1 - Nostinjärjestely - Google Patents

Nostinjärjestely Download PDF

Info

Publication number
FI12124U1
FI12124U1 FIU20174103U FIU20174103U FI12124U1 FI 12124 U1 FI12124 U1 FI 12124U1 FI U20174103 U FIU20174103 U FI U20174103U FI U20174103 U FIU20174103 U FI U20174103U FI 12124 U1 FI12124 U1 FI 12124U1
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
window
support bar
lifting
den
horizontal support
Prior art date
Application number
FIU20174103U
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Inventor
Tomi Kauppinen
Original Assignee
Vinser Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vinser Oy filed Critical Vinser Oy
Priority to FIU20174103U priority Critical patent/FI12124U1/fi
Priority to EP18166749.4A priority patent/EP3431434A1/en
Application granted granted Critical
Publication of FI12124U1 publication Critical patent/FI12124U1/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B15/00Main component parts of mining-hoist winding devices
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04FFINISHING WORK ON BUILDINGS, e.g. STAIRS, FLOORS
    • E04F21/00Implements for finishing work on buildings
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04GSCAFFOLDING; FORMS; SHUTTERING; BUILDING IMPLEMENTS OR AIDS, OR THEIR USE; HANDLING BUILDING MATERIALS ON THE SITE; REPAIRING, BREAKING-UP OR OTHER WORK ON EXISTING BUILDINGS
    • E04G21/00Preparing, conveying, or working-up building materials or building elements in situ; Other devices or measures for constructional work
    • E04G21/14Conveying or assembling building elements
    • E04G21/16Tools or apparatus
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04GSCAFFOLDING; FORMS; SHUTTERING; BUILDING IMPLEMENTS OR AIDS, OR THEIR USE; HANDLING BUILDING MATERIALS ON THE SITE; REPAIRING, BREAKING-UP OR OTHER WORK ON EXISTING BUILDINGS
    • E04G21/00Preparing, conveying, or working-up building materials or building elements in situ; Other devices or measures for constructional work
    • E04G21/14Conveying or assembling building elements
    • E04G21/16Tools or apparatus
    • E04G21/167Tools or apparatus specially adapted for working-up plates, panels or slab shaped building elements

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Conveying And Assembling Of Building Elements In Situ (AREA)

Abstract

1. Nostinjärjestely (1) käytettäväksi ikkunoiden nostamiseen ikkunoita asennettaessa rakennuksessa oleviin ikkuna-aukkoihin, tunnettu siitä, että nostinjärjestely (1) käsittää ikkuna-aukkoon järjestettävän tukirakenteen, joka käsittää ikkuna-aukon molemmissa reunoissa aukon leveyssuunnassa aukon yläreunaan (11) tukeutuvan vaakasuuntaisen tukitangon (3) ja aukon alareunaan (12) tukeutuvan vaakasuuntaisen tukitangon (4), joilla tukitangoilla (3, 4) on ensimmäinen pää ja toinen pää ja jotka tukitangot (3, 4) ovat oleellisesti kohtisuorassa ikkuna-aukkoon nähden, ja tukipalkkirakenteen (6, 6a, 6b), johon yläreunaan tukeutuvan vaakasuuntaisen tukitangon (3) ja alareunaan tukeutuvan vaakasuuntaisen tukitangon ( 4) ensimmäiset päät on kiinnitetty, ja tukirakenteeseen järjestetyt nostovälineet (2) ikkunan nostamiseksi. Lisäksi suojavaatimukset 2-6.

Description

NOSTINJÄRJESTELY
Keksinnön kohde
Keksinnön kohteena on oheisen itsenäisen suojavaatimuksen mukainen nostinjärjestely käytettäväksi ikkunoiden nostamiseen ikkunoita asennettaessa rakennuksessa oleviin ikkuna-aukkoihin.
Keksinnön tausta
Ikkunoita asennettaessa erityisesti kerrostaloihin, ikkunoiden nostaminen paikalleen ikkuna-aukkoihin on aikaa vievää ja tyypillisesti vaatii erillisten nostimien tai nostoautojen käyttöä kohteessa.
Keksinnön tarkoitus ja kuvaus
Nyt esitettävän keksinnön tarkoituksena on esittää nostin tai nostinjärjestely ikkunoiden nostamiseksi, etenkin kaksi tai useampia kerroksia käsittävissä rakennuksissa, joka nopeuttaa ja helpottaa ikkunoiden nostamista ikkuna-aukkoihin ja siten nopeuttaa myös ikkunoiden asentamista. Keksinnön tarkoituksena on siten esittää yksinkertainen nostinjärjestely ikkunoiden nostamiseksi niille tarkoitettuihin aukkoihin.
Keksinnön tarkoituksena on erityisesti esittää nostinjärjestely, joka on nopea koota ja purkaa asennuspaikalla ja helposti kuljetettavissa paikasta toiseen. Tämän tarkoituksen toteuttamiseksi keksinnön mukaiselle nostinjärjestelylle on pääasiassa tunnusomaista se, mikä on esitetty itsenäisen suojavaatimuksen tunnusmerkkiosassa.
Muissa, epäitsenäisissä suojavaatimuksissa on esitetty eräitä keksinnön edullisia suoritusmuotoja.
Tyypillinen keksinnön mukainen nostinjärjestely käytettäväksi ikkunoiden nostamiseen ikkunoita asennettaessa rakennuksessa oleviin ikkuna- aukkoihin käsittää ikkuna-aukkoon järjestettävän tukirakenteen ja tukirakenteeseen järjestetyt nostovälineet ikkunan nostamiseksi.
Tyypillinen keksinnön mukaisen nostinjärjestelyn ikkuna-aukkoon järjestettävä tukirakenne käsittää - ikkuna-aukon molemmissa reunoissa aukon leveyssuunnassa aukon yläreunaan tukeutuvan vaakasuuntaisen tukitangon ja aukon alareunaan tukeutuvan vaakasuuntaisen tukitangon, joilla tukitangoilla on ensimmäinen pää ja toinen pää ja jotka tukitangot ovat oleellisesti kohtisuorassa ikkuna-aukkoon nähden, ja - tukipalkkirakenteen, johon yläreunaan tukeutuvan vaakasuuntaisen tukitangon ja alareunaan tukeutuvan vaakasuuntaisen tukitangon ensimmäiset päät on kiinnitetty.
Keksinnön mukaisessa kuvauksessa ikkuna-aukolla tarkoitetaan rakennuksessa olevaa aukkoa, johon ikkuna asennetaan. Tyypillisesti ikkuna-aukko käsittää oleellisesti samansuuntaiset ylä- ja alareunan sekä pystysuuntaiset sivuseinämät. Kerrostaloissa ikkuna-aukkoja on tyypillisesti useampia päällekkäin samassa linjassa. Ikkuna-aukon syvyyssuunnassa ikkuna-aukko ulottuu tyypillisesti rakennuksen ulkoseinästä sisäseinään, näin ikkuna-aukolla on ulkoreuna ja sisäreuna.
Tyypillinen keksinnön mukainen nostinjärjestely ikkunoiden nostamiseksi rakennuksessa oleviin ikkuna-aukkoihin käsittää ikkunan aukkoon järjestettävän tukirakenteen, joka on muodostettu siten, että se tukeutuu ikkuna-aukon yläreunaan ja alareunaan, jolloin nostinjärjestelyä ei tarvitse erikseen mekaanisesti kiinnittää rakennuksen rakenteisiin. Tukirakenteen rakenne voi vaihdella, mutta tyypillisesti tukirakenne on järjestetty siten, että ikkuna-aukon molemmissa reunoissa ikkuna-aukon leveyssuunnassa on vastaavat ikkuna-aukon yläreunaan ja alareunaan tukeutuvat rakenteet. Ikkuna-aukkoon järjestettyyn tukirakenteeseen on järjestetty myös nostovälineet ikkunoiden nostamiseksi. Tyypillisesti keksinnön mukainen nostinjärjestely käsittää kahdet erilliset nostovälineet, molemmissa ikkuna-aukon reunoissa olevissa tukitangoissa omansa, joilla nostovälineillä saadaan ikkuna nostettua ikkunan vastakkaisiin reunoihin kiinnittämällä. Keksinnön mukaisesta nostinjärjestelystä rakennuksen ulkopuolella on tyypillisesti nostovälineet ja osa tukirakenteen yläreunan tukitangosta, johon nostovälineet on järjestetty. Rakennuksen sisäpuolella sijaitsevat nostinjärjestelyn tukipalkkirakenteet sekä nostovälineiden toimilaitteet.
Keksinnön mukaisessa nostinjärjestelyn tukirakenteessa ikkuna-aukon yläreunan vaakasuuntainen tukitanko voi olla muodostettu yhdestä tai useammasta osasta siten, että ainakin yksi osa tukeutuu ikkuna-aukon yläreunaa vasten. Yhdestä tai useammasta osasta muodostetun tukitangon toinen pää ulottuu aukosta ulos oleellisesti kohtisuorassa ikkuna-aukkoon nähden ja johon päähän on järjestetty nostovälineet ikkunan nostamiseksi rakennuksen ulkopuolella. Tukitangon rakenne riippuu ikkuna-aukosta ja asennettavan kohteen ulkoseinän rakenteesta, josta syystä yläreunan vaakasuuntainen tukitanko ei välttämättä pysty jatkumaan samassa tasossa ikkuna-aukosta ulos samalla tukeutuen ikkuna-aukon yläreunaan. Tällöin yläreunan tukitanko tulee tehdä useammasta toisiinsa kiinnitetystä osasta. Joka tapauksessa vaakasuuntainen yhdestä tai useammasta osasta muodostettu yläreunan tukitanko on oleellisesti kohtisuorassa suunnassa ikkuna-aukkoon nähden ja sen ensimmäinen pää on kiinnitetty rakennuksen sisäpuolella olevaan tukipalkkirakenteeseen ja toinen pää ulottuu ikkuna-aukosta ulos ja siihen on järjestetty nostovälineet.
Tukirakenteen ikkuna-aukon alareunaan tukeutuva vaakasuuntainen tukitanko on järjestetty myös oleellisesti kohtisuoraan ikkuna-aukkoon nähden. Alareunan vaakasuuntaisen tukitanko käsittää ensimmäisen pään ja toisen pään, joista ensimmäinen pää on kiinnitetty samaan rakennuksen sisäpuolella olevaan tukipalkkirakenteeseen kuin yläreunan tukitankokin ja sen toinen pää ulottuu tyypillisesti ikkuna-aukon ulkoreunaan (ulkoseinän reunaan) tai tukeutuu ainakin osan matkaa ikkuna-aukon reunaan ikkuna-aukon syvyyssuunnassa siten, että rakenne tukeutuu hyvin ikkuna-aukon alareunaan.
Keksinnön eräässä edullisessa suoritusmuodossa tukirakenteen yläreunan ja alareunan vaakasuuntaiset tukitangot käsittävät lisäksi oleellisesti kohtisuoraan tankoon nähden olevan ulokkeen tai vastaavan, joka asettuu ikkuna-aukon reunaan. Näin tukitanko saadaan tukevasti asettumaan paikoilleen ja pysymään paikallaan.
Nostinjärjestelyn tukirakenteen yläreunan ja alareunan tukitangot on jännitetty tukeutumaan ikkuna-aukkoon, jolloin erillistä mekaanista kiinnitystä ei tarvita tukitankojen kiinnittämiseksi ikkuna-aukkoon. Eräässä edullisessa suoritusmuodossa yläreunan ja alareunan tukitangot on yhdistetty toisiinsa erillisellä pystysuuntaisella kiristystangolla, joka on säädettävissä ulottumaan yläreunaan tukeutuvasta tukitangosta alareunaan tukeutuvaan tukitankoon. Kiristystangossa on tyypillisesti säätövälineet, kuten kierre- tai kiristysholkki, joka mahdollistaa kiristystangon pituuden säätämisen. Kiristystangon avulla yläreunan ja alareunan tukitankojen etäisyys säädetään vastaamaan ikkuna-aukon korkeutta ja näin yläreunan ja alareunan tukitangot saadaan jännitettyä ikkuna-aukon ylä- ja alareunan väliin. Kiristystanko on tyypillisesti ikkuna-aukossa yläreunan ja alareunan tukitankojen välissä. Rakenne voi käsittää myös muun vastaavan tavan millä ylä- ja alareunan tukitangot on sääty jännitettyä aukon ylä- ja alareunojen väliin, esimerkiksi pelkästään rakennuksen sisäpuolella olevan tukipalkkirakenteen avulla. Edellä oleva kiristystankorakenne on kuitenkin edullinen ja helpottaa tukirakenteen asentamista ja tukevoittaa rakennetta.
Keksinnön mukaisen nostinjärjestelyn tukirakenne käsittää lisäksi tukipalkkirakenteen rakennuksen sisäpuolella, johon yläreunan ja alareunan vaakasuuntaiset tukitangot on kiinnitetty ensimmäisistä päistään. Tukipalkki rakenne voi muodostua yhdestä palkista tai useammasta toisiinsa liitetystä palkista, joko vaakasuuntaisista ja/tai pystysuuntaisista tukipalkeista, jolloin yläreunan ja alareunan tukitangot voi olla kiinnitetty eri osaan tukipalkkirakennetta. Eräässä edullisessa suoritusmuodossa rakennuksen sisäpuolella oleva tukipalkkirakenne käsittää ikkuna-aukon molemmissa reunoissa ikkuna-aukon leveyssuunnassa pystysuuntaisen tukipalkkirakenteen, joka on muodostettu yhdestä tai useammasta toisiinsa liitetystä osasta. Vaakasuuntaiset tukitangot voi olla kiinnitetty ensimmäisistä päistään säädettäväsi tukipalkkirakenteeseen, jolloin kiinnityskohtaa voidaan säätää riippuen ikkuna-aukon syvyydestä ja rakennuksen sisäpuolella tarvittavasta tilasta sisäseinän ja tukipalkkirakenteen välissä. Yläreunan ja alareunan tukitangon ensimmäisellä päällä tarkoitetaan rakennuksen sisäpuolelle ulottuvaa tukitangon päätä tai kohtaa, josta tukitanko on kiinnitetty tukipalkkirakenteeseen. Pystysuuntainen tukipalkin/tukipalkkirakenteen pituus (korkeus) voi vaihdella. Tyypillisesti pystysuuntaisen tukipalkin pituus on enemmän kuin yläreunan ja alareunan tukitankojen välinen etäisyys toisistaan, kuitenkin siten että tukipalkkirakenne on mahdollista kasata rakennuksen sisäpuolelle. Keksinnön mukaisen nostinjärjestelyn tukipalkkirakenne ei kuitenkaan vaadi mitään mekaanisia kiinnityksiä rakennuksen sisäpuolelle, vaan nostinjärjestely on järjestettynä paikalleen aukon yläreunan ja alareunan väliin jännitettyjen vaakasuuntaisten tukitankojen avulla. Eräässä suoritusmuodossa tukipalkkirakenne voi olla asetettu ikkuna-aukon yläreunan ja lattian väliin, tai se voi olla tuettuna rakennuksen sisällä lattian ja sisäkaton väliin, mutta edullisesti tukipalkkirakenne ei ole kosketuksissa lattiaan tai sisäkattoon vaan tukeutuu ainoastaan ikkuna-aukkoon, sillä näin rakennuksen sisäpuoliset rakenteet eivät vaurioidu nostinjärjestelyn asennuksesta.
Tyypillisesti nostinjärjestelyn tukirakenne on syvyyssuunnassa mitoitettu siten, että se on mahdollisimman lähellä ikkuna-aukon käsittävää seinää rakennuksen sisäpuolella, mutta kuitenkin siten, että esimerkiksi ikkuna-aukon alapuolella mahdollisesti sijaitsevat lämmityspatteri tai vastaavat jäävät tukirakenteen ja seinän väliin. Näin ollen eräässä keksinnön mukaisessa suoritusmuodossa tukirakenne on rakennuksen sisäpuolella irti seinästä esimerkiksi noin 20 - 50 cm.
Eräässä edullisessa suoritusmuodossa pystysuuntaiset tukipalkkirakenteet on järjestetty ikkuna-aukon molempiin reunoihin ikkuna-aukon leveyssuunnassa kuten niihin kiinnitetyt vaakasuuntaiset ylä- ja alareunan tukitangotkin. Ikkuna-aukon molempiin reunoihin järjestettyjen tukirakenteen pystysuuntaisten tukipalkkirakenteiden väliin on tyypillisesti järjestetty ainakin yksi vaakasuuntainen tukitanko tukemaan ja jäykistämään tukirakennetta rakennuksen sisäpuolella. Vaakasuuntainen tukitanko on tyypillisesti järjestetty tukipalkkirakenteiden alaosaan. Vaakasuuntainen tukitanko on edullisesti myös säädettävä, jotta tukipalkkien etäisyyttä toisistaan voidaan säätää riippuen ikkuna-aukon leveydestä. Edullisesti tukipalkkirakenne on järjestetty myös siten, että se mahdollistaa asennettavan ikkunan nostamisen ikkuna-aukosta rakennuksen sisäpuolelle, jolloin tukipalkkirakenteet tyypillisesti on järjestetty ikkuna-aukon reunoihin.
Eräässä edullisessa suoritusmuodossa ikkuna-aukon molempiin reunoihin järjestettyjen tukirakenteen pystysuuntaisten tukipalkkirakenteiden alapäähän on lisäksi järjestetty nostovälineiden toimilaitteet, kuten moottori ja muut tarvittavat toimi- ja ohjauslaitteet. Näin tukirakenteen painopiste saadaan rakennuksen sisäpuolella tukirakenteen alaosaan mikä estää nostinjärjestelyn kaatumisen tai notkahtamisen ikkunoita nostettaessa. Tyypillisesti ikkuna-aukon molemmissa reunoissa olevissa tukirakenteissa on omat nostovälineiden toimilaitteensa. Tukipalkkirakenteet voivat käsittää myös muita nostovälineiden tarvitsemia ohjausvälineitä.
Tukirakenne on tyypillisesti valmistettu tarkoitukseen sopivasta materiaalista kuten esimerkiksi metallista. Tukitankojen ja tukipalkkien rakenne, muotoiluja paksuudet voivat vaihdella.
Keksinnön mukainen nostinjärjestely on purettavissa osiin ja jälleen kasattavissa helposti ikkuna-aukkoon. Tyypillisesti tukitangot ja tukipalkkirakenteet on irrotettavissa erilleen ja näin nostinjärjestely saadaan pieneen tilaan siirtämistä ja kuljettamista varten.
Keksinnön mukainen nostinjärjestely mahdollistaa sen, että kerrostaloissa ikkunat voidaan asentaa ikkunalinja kerrallaan, jossa ikkunalinjassa on kaksi tai useampia ikkunoita rakennuksen korkeussuunnassa päällekkäin. Ikkunat voidaan nostaa ikkuna-aukkoihin keksinnön mukaisella nostinjärjestelyllä, joka on tyypillisesti järjestetty ikkunalinjassa ylimmän ikkunan aukkoon. Näin nostinjärjestely järjestetään yhteen ikkuna-aukkoon asennettaessa yhden ikkunalinjan ikkunoita. Näin keksinnön mukainen nostinjärjestely nopeuttaa ikkunoiden asennusta. Edellä esitetyllä keksinnön mukaisella nostinjärjestelyllä ikkuna saadaan nostettua ikkuna-aukolle rakennuksen ulkopuolella, tarvittaessa aukon läpi sisäpuolelle, ja näin ikkunan voidaan asettaa paikoilleen aukkoon joko rakennuksen ulkopuolelta tai sisäpuolelta. Samalla ikkunalinjan ylimpään ikkuna-aukkoon järjestetyllä nostinjärjestelyllä saadaan nostettua kaikki saman ikkunalinjan ikkunat paikalleen helposti ja nopeasti.
Keksinnön mukainen nostinjärjestely soveltuu ikkunoiden nostamiseen kaikenlaisissa kohteissa, niin uudisrakentamisessa kuin saneerauskohteissa. Nostinjärjestely soveltuu myös kaiken kokoisille ikkunoille. Erityisesti asennettaessa kerrostalojen ikkunoita, yksinkertaisen rakenteen omaava keksinnön mukainen nostinjärjestely on eduksi. Keksinnön mukainen nostinjärjestely mahdollistaa ikkunoiden nostamisen yksinkertaisesti rakennuksen ulkopuolella ikkuna-aukkoon.
Kuvioiden lyhyt selostus
Seuraavassa keksintöä selostetaan tarkemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuva 1 esittää kaaviomaisesti keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisen nostinjärjestelyn sivusta päin kuvattuna, ja kuva 2 esittää kaaviomaisesti keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisen nostinjärjestelyn rakennuksen sisältä päin kuvattuna.
Keksinnön yksityiskohtainen selostus
Kuvassa 1 on havainnollistettu kaaviomaisesti keksinnön erään suoritusmuodon mukaista nostinjärjestelyä 1 sivulta päin kuvattuna. Kuvassa 1 on näin ollen esitetty ikkuna-aukon toisessa reunassa oleva tukirakenne nostovälineineen, vastaavat tukirakenteet on tyypillisesti järjestetty ikkuna-aukon molempiin reunoihin ikkuna-aukon leveyssuunnassa. Kuvassa 1 ikkuna-aukko on aukon yläreunan 11 ja alareunan 12 välissä oleva tila, johon keksinnön mukainen nostinjärjestely 1 on järjestetty. Kuvassa esitetty nostinjärjestelyn 1 tukirakenne käsittää ikkuna-aukon yläreunaan 11 järjestetyn vaakasuuntaisen tukitangon 3, joka on muodostettu kahdesta toisiinsa kiinnitetystä osasta: ikkuna-aukon yläreunaan 11 tukeutuvasta tukitangosta 3a ja siihen kiinnitetystä lisätangosta 3b. Näin koska kuvassa esitetyssä tapauksessa ikkuna-aukko on suurempi rakennuksen korkeussuunnassa kuin rakennuksen ulkoseinärakenteessa 10 oleva vastaava aukko. Mikäli ikkuna-aukon yläreuna 11 aukeaa rakennuksen ulos asti samassa tasossa, nostinjärjestelyn 1 tukirakenne käsittää tyypillisesti yhdestä osasta muodostetun vaakasuuntaisen tukitangon 3, joka tukeutuu vasten ikkuna-aukon yläreunaa 11. Ikkuna-aukon yläreunaan tukeutuvan tukitangon 3a ensimmäinen pää on kiinnitetty tukipalkkirakenteeseen 6 rakennuksen sisäpuolella B ja toinen pää, kuvan esittämässä tapauksessa lisätangon 3b toinen pää, ulottuu ikkuna-aukon ulkopuolelle oleellisesti kohtisuorassa ikkuna-aukkoon nähden. Kuvan esittämässä rakenteessa tukipalkkirakenne 6 on muodostettu yhdestä palkista, mutta tukipalkkirakenne voi käsittää kaksi tai useampia toisiinsa liitettyjä osia. Lisätangon 3b päähän rakennuksen ulkopuolelle A on järjestetty nostovälineet 2.
Ikkuna-aukon alareunaan 12 on järjestetty vaakasuuntainen tukitanko 4, joka tukeutuu ikkuna-aukon alareunaa vasten. Alareunaan tukeutuvan vaakasuuntaisen tukitangon 4 ensimmäinen pää on kiinnitetty tukipalkkiin 6 ja toinen pää ulottuu ikkuna-aukkoon siten, että rakenne saadaan tukevasti paikalleen.
Tukirakenteen yläreunaan tukeutuvan vaakasuuntaisen tukitangon 3 ja alareunaan tukeutuvan vaakasuuntaisen tukitangon 4 väliin on järjestetty pystysuuntainen kiristystanko 5, jonka avulla yläreunaan ja alareunaan tukeutuvat vaakasuuntaiset tukitangot 3, 4 on yhdistetty toisiinsa ja jännitetty ikkuna-aukon yläreunan 11 ja alareunan 12 väliin. Yläreunaan ja alareunaan tukeutuvat vaakasuuntaiset tukitangot 3, 4 voivat käsittää lisäksi ulokkeen 8a, 8b tai vastaavan, joka on oleellisesti kohtisuorassa tukitankoon nähden ja asettuu ikkuna-aukon reunaan tukemaan tukirakenteen pysymistä paikallaan.
Tukirakenteen pystysuuntainen tukipalkkirakenne 6 on järjestetty rakennuksen sisäpuolelle B. Tukipalkkirakenteeseen 6 on järjestetty lisäksi nostovälineiden 2 tarvitsemat toimilaitteet 9 ja erilaisia ohjausvälineitä 13. Nostovälineet 2 käsittävät lisäksi välineet nostettavan ikkunan kiinnittämiseksi nostinjärjestelyyn ja vaijerin tai narun 14 ikkunan nostamiseksi. Nostovälineiden rakenne ja toimilaitteet voivat vaihdella, mutta kuitenkin siten, että tyypillisesti nostovälineiden vaatima moottori 9 tai vastaava käyttölaite on järjestetty tukipalkkirakenteiden 6 alapäähän rakennuksen sisäpuolelle B. Ikkuna-aukon molemmista reunoissa olevissa tukirakenteissa on omat nostovälineet 2 ja omat nostovälineiden toimilaitteet 9, 13. Nostovälineiden 2 avulla ikkuna saadaan nostettua ikkuna-aukkoon rakennuksen ulkopuolella A. Nostinjärjestelyn pystysuuntainen tukipalkkirakenne 6 on tyypillisesti järjestetty etäisyyden päähän rakennuksen sisäseinästä 15 rakennuksen sisäpuolelle B. Näin vaakasuuntaiset tukitangot 3, 4 ulottuvat myös ikkuna-aukosta rakennuksen sisäpuolelle B.
Kuvassa 2 on esitetty kaaviomaisesti kuvan 1 mukainen nostinjärjestely rakennuksen sisältä päin kuvattuna. Kuvassa on käytetty vastaavia viitenumerolta kuin kuvassa 1 havainnollistamaan nostinjärjestelyn rakennetta. Tukirakenteen pystysuuntaiset tukipalkkirakenteet 6a, 6b on järjestetty ikkuna-aukon molempiin sivureunoihin ikkuna-aukon leveyssuunnassa. Tukipalkkirakenteiden 6a, 6b pituus korkeussuunnassa on tyypillisesti enemmän kuin ikkuna-aukon korkeus, jolloin tukipalkkirakenteet 6a, 6b ulottuvat ikkuna-aukon yläreunan 11 yläpuolelle ja ikkuna-aukon alareunan 12 alapuolelle. Ikkuna-aukon molempiin reunoihin järjestettyjen tukirakenteen pystysuuntaisten tukipalkkirakenteiden 6a, 6b väliin on järjestetty ainakin yksi vaakasuuntainen tukitanko 7, jonka tarkoituksena on jäykistää tukirakennetta ja tukea aukon vastakkaisiin reunoihin järjestettyjä pystysuuntaisia rakenteita. Tukitangon 7 pituus on tyypillisesti säädettävissä ja näin tukipalkkirakenteiden 6a, 6b välinen etäisyys saadaan vastaamaan ikkuna-aukon leveyttä. Tukitanko 7 on tyypillisesti järjestetty tukipalkkirakenteiden 6a, 6b alaosaan siten, että se sijaitsee ikkuna-aukon alareunan 12 alapuolella. Nostinjärjestelyn 1 toimilaitteet kuten moottorit tai vastaavat 9a, 9b on järjestetty tukipalkkirakenteiden 6a, 6b alapäähän, tyypillisesti siten, että ne sijaitsevat ikkuna-aukon alareunan 12 alapuolella.
Keksintöä ei ole tarkoitus rajoittaa edellä esimerkinomaisesti esitettyihin suoritusmuotoihin, vaan keksintöä on tarkoitus laajasti soveltaa seuraavassa määriteltyjen suojavaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.

Claims (6)

Suojavaatimukset
1. Lyftanordning (1) för användning till att lyfta fönster då fönster installeras i fönsteröppningar i en byggnad, kännetecknad av att lyftanordningen (1) omfattar - en stödstruktur som anordnas i fönsteröppningen, vilken stödstruktur omfattar - en horisontell stödstång (3) som stöder sig vid öppningens övre kant (11) och en horisontell stödstång (4) som stöder sig vid öppningens nedre kant (12) i fönsteröppningens båda kanter i öppningens breddriktning, vilka stödstångar (3, 4) har en första ända och en andra ända och vilka stödstångar (3, 4) är väsentligen perpendikulära mot fönsteröppningen, och - en stödbalkstruktur (6, 6a, 6b), vid vilken de första ändorna hos den horisontella stödstången (3) som stöder sig vid den övre kanten och den horisontella stödstången (4) som stöder sig vid den nedre kanten är fästa, och - lyftredskap (2) anordnade i stödstrukturen för att lyfta fönstret.
1. Nostinjärjestely (1) käytettäväksi ikkunoiden nostamiseen ikkunoita asennettaessa rakennuksessa oleviin ikkuna-aukkoihin, tunnettu siitä, että nostinjärjestely (1) käsittää - ikkuna-aukkoon järjestettävän tukirakenteen, joka käsittää - ikkuna-aukon molemmissa reunoissa aukon leveyssuunnassa aukon yläreunaan (11) tukeutuvan vaakasuuntaisen tukitangon (3) ja aukon alareunaan (12) tukeutuvan vaakasuuntaisen tukitangon (4), joilla tukitangoilla (3, 4) on ensimmäinen pää ja toinen pää ja jotka tukitangot (3, 4) ovat oleellisesti kohtisuorassa ikkuna-aukkoon nähden, ja - tukipalkkirakenteen (6, 6a, 6b), johon yläreunaan tukeutuvan vaakasuuntaisen tukitangon (3) ja alareunaan tukeutuvan vaakasuuntaisen tukitangon ( 4) ensimmäiset päät on kiinnitetty, ja - tukirakenteeseen järjestetyt nostovälineet (2) ikkunan nostamiseksi.
2. Lyftanordning (1) enligt skyddskrav 1, kännetecknad av att lyftanordningen (1) därtill omfattar en vertikal spännstång (5) som förenar den horisontella stödstången (3) som stöder sig vid den övre kanten och den horisontella stödstången (4) som stöder sig vid den nedre kanten, vilken spännstång kan justeras att sträcka sig från den horisontella stödstången (3) som stöder sig vid den övre kanten till den horisontella stödstången (4) som stöder sig vid den nedre kanten.
2. Suojavaatimuksen 1 mukainen nostinjärjestely (1), tunnettu siitä, että nostinjärjestely (1) käsittää lisäksi yläreunaan tukeutuvan vaakasuuntaisen tukitangon (3) ja alareunaan tukeutuvan vaakasuuntaisen tukitangon (4) yhdistävän pystysuuntaisen kiristystangon (5), joka on säädettävissä ulottumaan yläreunaan tukeutuvasta vaakasuuntaisesta tukitangosta (3) alareunaan tukeutuvaan vaakasuuntaiseen tukitankoon (4).
3. Lyftanordning (1) enligt skyddskrav 1 eller 2, kännetecknad av att den horisontella stödstången (3) som stöder sig vid den övre kanten är utformad av en eller flera delar (3a, 3b), så att åtminstone en del stöder sig mot fönsteröppningens övre kant (11) och stödstångens andra ända sträcker sig från fönsteröppningen ut väsentligen perpendikulärt mot fönsteröppningen, och i vilken andra ända har anordnats lyftredskap (2) för att lyfta fönstret.
3. Suojavaatimuksen 1 tai 2 mukainen nostinjärjestely (1), tunnettu siitä, että yläreunaan tukeutuva vaakasuuntainen tukitanko (3) on muodostettu yhdestä tai useammasta osasta (3a, 3b) siten, että ainakin yksi osa tukeutuu ikkuna-aukon yläreunaa (11) vasten ja tukitangon toinen pää ulottuu ikkuna-aukosta ulos oleellisesti kohtisuorassa ikkuna-aukkoon nähden ja johon toiseen päähän on järjestetty nostovälineet (2) ikkunan nostamiseksi.
4. Lyftanordning (1) enligt något av de föregående skyddskraven, kännetecknad av att i fönsteröppningens båda kanter har anordnats vertikala stödbalkstrukturer (6a, 6b) och mellan dem har anordnats åtminstone en horisontell stödstång (7).
4. Jonkin edellisen suojavaatimuksen mukainen nostinjärjestely (1), tunnettu siitä, että ikkuna-aukon molempiin reunoihin on järjestetty pystysuuntaiset tukipalkkirakenteet (6a, 6b) ja niiden väliin on järjestetty ainakin yksi vaakasuuntainen tukitanko (7).
5. Lyftanordning (1) enligt något av de föregående skyddskraven, kännetecknad av att den horisontella stödstången (3) som stöder sig vid den övre kanten och den horisontella stödstången (4) som stöder sig vid den nedre kanten omfattar ett i relation till stången väsentligen perpendikulärt utsprång (8a, 8b) eller motsvarande, som placeras mot fönsteröppningens kant.
5. Jonkin edellisen suojavaatimuksen mukainen nostinjärjestely (1), tunnettu siitä, että yläreunaan tukeutuva vaakasuuntainen tukitanko (3) ja alareunaan tukeutuva vaakasuuntainen tukitanko (4) käsittävät oleellisesti kohtisuoraan tankoon nähden olevan ulokkeen (8a, 8b) tai vastaavan, joka asettuu ikkuna-aukon reunaan.
6. Jonkin edellisen suojavaatimuksen 4 tai 5 mukainen nostinjärjestely (1), tunnettu siitä, että ikkuna-aukon molempiin reunoihin järjestettyjen tukirakenteen pystysuuntaisten tukipalkkirakenteiden (6, 6a, 6b) alapäähän on järjestetty nostovälineiden toimilaitteet (9, 9a, 9b). Skyddskrav
6. Lyftanordning (1) enligt något av de föregående skyddskraven 4 eller 5, kännetecknad av att i nedre ändan av de vertikala stödbalkstrukturerna (6, 6a, 6b) i stödstrukturen anordnade i fönsteröppningens båda kanter har anordnats reglerapparater (9, 9a, 9b) för lyftredskapen.
FIU20174103U 2017-04-18 2017-04-18 Nostinjärjestely FI12124U1 (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FIU20174103U FI12124U1 (fi) 2017-04-18 2017-04-18 Nostinjärjestely
EP18166749.4A EP3431434A1 (en) 2017-04-18 2018-04-11 Hoisting arrangement and hoisting cage

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FIU20174103U FI12124U1 (fi) 2017-04-18 2017-04-18 Nostinjärjestely

Publications (1)

Publication Number Publication Date
FI12124U1 true FI12124U1 (fi) 2018-08-15

Family

ID=63112801

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FIU20174103U FI12124U1 (fi) 2017-04-18 2017-04-18 Nostinjärjestely

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI12124U1 (fi)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU2721376C2 (ru) Способ сооружения лифтовой установки и адаптируемая к возрастающей высоте здания лифтовая установка
CA2529755A1 (en) Inspection scaffold of large component for boiler and building method thereof
JP5847239B2 (ja) エレベータの巻上機設置方法および装置
US2070334A (en) Lamp support
KR101812230B1 (ko) 커튼월 설치용 가시설장치 및 커튼월 설치용 가시설장치의 설치방법
JP2018070362A (ja) エレベータの据付方法
FI12124U1 (fi) Nostinjärjestely
US10981754B2 (en) Elevator car wall
CN109963803B (zh) 用于电梯系统的轿厢
JP5192444B2 (ja) 壁パネルの固定構造
KR102334703B1 (ko) 중량물 인양용 이동식 지지부재
JP2010236293A (ja) 外壁パネルの取付方法及び外壁パネルの移動方法
JP6487170B2 (ja) シート取付け構造および方法、並びに仮固定具
JP5183599B2 (ja) 重量物吊上げ装置
KR101959068B1 (ko) 외벽 시공용 지그구조물
KR20170109973A (ko) 거치구가 구비된 갱폼의 하부 케이지
JP4784167B2 (ja) エレベータの据付作業用足場装置
KR102061110B1 (ko) 선박 상에 설비를 설치하기 위한 방법 및 모듈
KR20200069533A (ko) 발전소 보일러 연소실 내부 코너부 작업대 및 시공방법
GB2539375A (en) Scaffold safety apparatus
KR200394923Y1 (ko) 타워크레인의 고정장치
WO2019043949A1 (ja) エレベータのかご天井およびエレベータかごの製造方法
JP2008063873A (ja) 天井の搬送機構及び施工方法
KR101558793B1 (ko) 바닥 테이블 폼 인양 장치
RU147930U1 (ru) Шахта лифта (варианты)

Legal Events

Date Code Title Description
FGU Utility model registered

Ref document number: 12124

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: U1

PCU New assignee or owner (utility models)

Owner name: TIKUTEC OY