FI121107B - Harvesteripää - Google Patents

Harvesteripää Download PDF

Info

Publication number
FI121107B
FI121107B FI20095037A FI20095037A FI121107B FI 121107 B FI121107 B FI 121107B FI 20095037 A FI20095037 A FI 20095037A FI 20095037 A FI20095037 A FI 20095037A FI 121107 B FI121107 B FI 121107B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
blade
pruning
harvester head
pruning blade
harvester
Prior art date
Application number
FI20095037A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20095037A0 (fi
Inventor
Kari Hanne
Original Assignee
Waratah Om Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Waratah Om Oy filed Critical Waratah Om Oy
Priority to FI20095037A priority Critical patent/FI121107B/fi
Publication of FI20095037A0 publication Critical patent/FI20095037A0/fi
Priority to CA2746102A priority patent/CA2746102C/en
Priority to RU2011134288/13A priority patent/RU2523842C2/ru
Priority to PCT/FI2010/050016 priority patent/WO2010081938A1/en
Priority to EP10731092.2A priority patent/EP2378856B1/en
Priority to US13/144,720 priority patent/US20120018041A1/en
Application granted granted Critical
Publication of FI121107B publication Critical patent/FI121107B/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G23/00Forestry
    • A01G23/02Transplanting, uprooting, felling or delimbing trees
    • A01G23/08Felling trees
    • A01G23/083Feller-delimbers

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Ecology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Harvester Elements (AREA)

Description

Harvesteripää
Keksinnön kohteena on harvesteripää.
Nykyisin tunnetuissa kaksivetoisissa eli kahdella syöttörullalla varustetuissa 3+1 karsintateräisissä harvesteripäissä on runko, johon on asennettu etuterä ja ylemmät karsintaterät ennen syöttörullia sekä yksi alempi karsintaterä niiden jälkeen. Etuterän ja ylempien karsintaterien puoleista harvesteripään rungon osaa kutsutaan tässä esityksessä harvesteripään rungon yläosaksi ja syöttörullien jälkeen olevaa osaa alaosaksi, koska ensin mainittu rungon osa on ylempänä kuin syöttölaitteiden jälkeen oleva osa silloin, kun harvesteripää on asetettu kaatoasentoon puuta vasten ennen puun katkaisua. Etuterä on sijoitettu puun rungon suhteen niin, että se karsii harvesteripään rungon puoleisimmat oksat. Ylempien karsintaterien pääasiallisena tehtävänä on rungon sivuilla olevien oksien karsinta ja tukeminen sivusuunnassa. Alempi karsintaterä huolehtii harvesteripään rungon vastakkaiselle (rungon alapuolelle silloin kun harvesteripää on karsinta-asennossa) puolelle jäävien oksien karsinnasta. Lisäksi alempi karsintaterä on tärkeä, koska erityisesti isokokoiset puunrungot vaativat tällaisessa harvesterikourassa kannattelua karsinnan aikana myös niiden alapuolelta. Tavallisesti alempi karsintaterä on sijoitettu puun rungon syöttösuuntaan nähden kohtisuorassa suunnassa katkaisulaitteena olevan ketjusahan vastakkaiselle puolelle ja puunrungon syöttösuun-nassa ketjusahan ja syöttörullien väliin. Tällöin suurikokoinen puunrunko voi osaksi tukeutua myös sen vastakkaisella puolella olevan ketjusahan tukirakenteisiin eli käytännössä yleensä terälaipan suojana olevaan ns. saha-koteloon.
Nykyisin tunnettu kaksivetoinen ja 3+1 karsintateräinen harvesteripää on esitetty esim. julkaisussa US 6318425. Siinä alempi karsintaterä on sijoitettu katkaisulaitteena olevan ketjusahan vastakkaiselle puolelle, puunrungon syöttösuunnassa syöttötelojen ja ketjusahan väliin.
Pensasmaista puustoa käsiteltäessä esim. harvennus- ja Hardwood leimikoilla on 3+1 karsintateräisen harvesteripään vieminen ahtaaseen väliin usein hankalaa. Tilannetta voidaan helpottaa tekemällä harvesteripäästä mekaaniselta rakenteeltaan mahdollisimman kompakti. Yksi merkittävä harvesteripään tilantarvetta lisäävä tekijä nykyisin tunnetuissa 3+1 karsintateräisis- 2 sä harvesteripäissä on se, että edel- leen tavallisimmin niihin kuuluva alempi karsintaterä on sijoitettu sahalaatikon vastakkaiselle puolelle (kuten esim. julkaisussa US 6318425), jolloin sahalaatikon vastakkaisella puolella on oltava oma erillinen runkorakenne, johon alempi karsinataterä on asennettu. Tämän asian merkitystä lisää vielä se, että pensasmaisessa kasvustossa puun runkojen alemmat osat ovat yleensä lähempänä toisiaan kuin ylemmät osat, koska pensasmaisesti kasvavien puiden muoto viuhkamainen. Toisin sanoen pensasmaisilla leimikoilla erityisesti harvesteripään alaosan eli puuhun tartuttaessa puun tyven puoleisen osan kapeudesta kompaktiudesta olisi eniten hyötyä. Alemman karsintaterän suhteen tämä tarkoittaa sitä, että olisi parempi, jos sitä ei olisi ollenkaan. Alempaa karsintaterää kuitenkin tarvitaan puunrunkojen syötön aikana silloin kun harvesteripäätä käytetään päätehakkuissa, jolloin puunrunkojen halkaisija on harvennushakkuissa käsiteltäviä puita merkittävästi suurempi. Näin ollen alemman karsintaterän poistaminen harvesteripäästä kokonaan ei tule kysymykseen.
Julkaisussa FI84128 on esitetty myös kaksivetoinen harvesteri pää, jossa edellä mainittua ongelmaa on yritetty ratkaista siten, että alempi karsintaterä on sijoitettu katkaisulaitteena olevan ketjusahan puolelle ja ko. karsintaterä on käännettävissä normaalista karsinta-asennostaan ketjusahan ja alemman karsintaterän yhteisenä suojakotelona toimivan ns. levennetyn sahalaatikon sisälle silloin, kun karsintaterää ei tarvita. Tässä ratkaisussa alempi karsintaterä kuitenkin edelleen vaatii sahalaatikkoon julkaisussa mainitun levennyksen, joka suurentaa sahalaatikon kokoa ja lisää siihen ulokkeita, jotka voivat hankaloittaa harvesteripään sovittamista lähekkäin olevien puiden väliin sekä vähentää ratkaisulla saavutettavaa tilan- ja painonsäästöä. Lisäksi tämä levennys on tehtävä sitä suuremmaksi, mitä pidempi ja kaarevampi eli mitä paremmin puuta karsinnan aikana tukeva ja karsiva alempi karsintaterä on.
Nyt esillä olevan keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin uudenlainen kaksivetoinen 3+1 karsintateräinen harvesteripää sekä poistaa edellä mainittuja nykyisin tunnettuun tekniikkaan liittyviä epäkohtia. Erityisesti keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin 3+1 karsintateräinen harvesteripää, joka soveltuu aiempaa paremmin tiheiden ja pensasmaisten leimikoiden harvennuksiin ja joka on erityisesti alaosan rakenteeltaan aikaisempia 3+1 karsintateräisiä 3 harvesteripäitä kompaktimpi, mutta jota voidaan silti käyttää hyvin sekä pieni- että suurikokoisten puiden käsittelyyn.
Keksinnön mukaiselle harvesteripäälle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksissa.
Keksinnön mukaiselle harvesteripäälle on tunnusomaista se, että alempi karsintaterä on järjestetty kääntymään karsinta-asentoon puun rungon ympärille ja tilansäästöasentoon puun rungon ulkopinnan ja harvesteripään rungon väliin pois puun rungon kulkulinjalta, ja että tilansäästöasennossa ollessaan alempi karsintaterä on puun rungon ulkopinnan ja harvesteripään rungon välissä niin, että karsintaterän pää osoittaa harvesteripään rungon suuntaan, jolloin ainakin osa siitä ulottuu puun rungon kulkulinjan yläpuolelle.
Keksinnön mukaisen harvesteripään keksinnöllisenä ajatuksena on se, että karsintapään runkoon sahalaatikon puolelle sijoitettu alempi karsintaterä sijoitetaan sahalaatikon yhteyteen niin, että se on käännettävissä sellaiseen tilansäästöasentoon, jossa ainakin osa siitä on puun kulkulinjan yläpuolella, jolloin katkaisulaitteena olevan ketjusahan suojakoteloa tai muita katkaisu-laitteen ja syöttölaitteiden välissä katkaisulaitteen puolella olevia suojarakenteita ei tarvitse suurentaa alemman karsintaterän suojaamiseksi. Tämän seurauksena 3+1 karsintateräisestä harvesteripäästä saadaan alaosastaan yhtä pieni ja kompakti kuin sellaisesta harvesteripäästä, jossa on syöttölaitteiden jälkeen pelkkä ketjusaha.
Tällaisella 3+1 karsintateräisellä harvesteripäällä saavutetaan nykyisin tunnettuun tekniikkaan nähden monia merkittäviä etuja. Pensasmaisia leimikoita harvennettaessa harvesteripään sovittaminen ahtaisiin väleihin on aikaisempaa helpompaa, koska harvesteripäähän kuuluva alempi karsintaterä on sijoitettu katkaisulaitteen kanssa samaan kiinnitysrakenteeseen ja koska alempi karsintaterä voidaan kääntää sellaiseen tilansäästöasentoon, että harvesteripään alaosan tilantarve on vastaava kuin sellaisen harvesteripään tilantarve, jossa ei ole ollenkaan alempaa karsintaterää. Suurikokoisia puita käsiteltäessä alempi karsintaterä voidaan kuitenkin ottaa käyttöön kääntämällä se edellä mainitusta tilansäästöasennosta puunrungon kulkulinjan alapuolelle niin, että karsintaterällä voidaan tukea puunrunkoa sen syötön aika 4 na tunnettujen 3+1 karsintateräisten harvesteripäiden tavoin. Lisäksi tällaisen harvesteripään etuna on harvesteripään painon pienentyminen ja se, että yleensä katkaisulaitteena olevan ketjusahan rakenteet ovat kestävästi mitoitettuja, jolloin katkaisulaitteen puolelle asennettavalle alemmalle karsinta-terälle saadaan tehtyä tukeva ja kestävä laakerointirakenne. Edelleen muita tällaiseen harvesteripäähän liittyviä etuja on se, että alempi karsintaterä on tällaisessa harvesteripäässä aikaisempia ratkaisuja paremmin suojassa al-haaltapäin tulevia iskuja vastaan ja se, että puuhun tartuttaessa tällaisen harvesteripään kouraan mahtuu suurempi puunrungon tyvilaajentuma, koska tällaisessa harvesteripäässä puun juuren läheisyyteen tulevan katkaisulaitteen vastakkaisella puolella ei ole tyven paksuutta rajoittavia harvesterin rungon osia tai normaalia suurempaa sahakoteloa.
Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuva 1 esittää erästä keksinnön mukaista harvesteripäätä sivultapäin harvesteripään ollessa puun kaatoasennossa ja alemman karsinta-terän ollessa tilansäästöasennossa, kuva 2 esittää kuvan 1 mukaisen harvesteripään alaosaa sivultapäin harvesteripään ollessa puun kaatoasennossa ja alemman karsinta-terän ollessa valmiusasennossa, kuva 3 esittää edellisten kuvien mukaisen harvesteripään alaosaa sivultapäin harvesteripään ollessa puun syöttöasennossa ja alemman karsintaterän ollessa tilansäästöasennossa, ja kuva 4 esittää edellisten kuvien mukaisen harvesteripään alaosaa sivultapäin harvesteripään ollessa puun syöttöasennossa ja alemman karsintaterän ollessa valmiusasennossa
Kuvissa 1-4 on esitetty eräs keksinnön mukainen 3+1 karsintateräinen har-vesteripää, joka on toteutettu niin, että sitä voidaan käyttää yhtä hyvin nuorten ja tiheiden ja/tai pensasmaisten leimikoiden harvennushakkuissa tai vanhemman metsän päätehakkuissa. Kuvien 1-4 mukainen harvesteripää käsittää rungon 1, etuterän 2, ylemmät karsintaterät 3a ja 3b, syöttölaitteiston 4, 5 alemman karsintaterän 5 sekä katkai- sulaitteen 6. Kuvissa 1 ja 2 harveste-ripää on kaatoasennossa eli siinä asennossa missä harvesteripää tulee puun tyveä vasten puun kaadon alkuvaiheessa. Kuvassa 1 harvesteripään alempi karsintaterä 5 on tilansäästöasennossa eli asennossa, jossa sitä ei aiota käyttää puun karsintaan ja kuvassa 2 se on valmiusasennossa eli asennossa, jossa sitä aiotaan käyttää puun karsintaan. Kuvissa 3 ja 4 harvesteripään alaosa 12 on esitetty katkaisulaitteena 6 olevan ketjusahan vastakkaiselta puolelta nähtynä syöttöasennossa eli siinä asennossa, missä kaadetun puun karsinta ja katkominen tukeiksi tai pölleiksi tapahtuu. Kuvassa 3 alempi karsintaterä on tilansäästöasennossa ja kuvassa 4 se on valmiusasennossa.
Kuviin 1-4 on myös hahmoteltu katkoviivalla harvesteripäällä käsiteltävän puunrungon kulkulinja 18 ja harvesteripään keskilinja 19. Huomattakoon, että puunrungon kulkulinjalla 18 tarkoitetaan tässä esityksessä sellaista harvesteripään rungon, syöttölaitteiden ja karsintaterien väliin sijoitettavaa puunrungon poikkileikkauksen muotoista aluetta, jonka sisällä ko. puunrunko mahtuu (juuri ja juuri) esteettä liikkumaan. Harvesteripään keskilinja on yleensä sama kuin puunrungon keskilinja.
Kuvassa 1-4 esitetyn harvesteripään kuvassa 1 esitetty rungon 1 yläosa 11, etuterä 2, ylemmät karsintaterät 3a ja 3b sekä syöttölaitteisto 4 ovat rakenteeltaan sinänsä tunnettuja. Etuterä 2 on tässä sovelluksessa harvesteripään runkoon toimilaitteen avulla säädettävästi kiinnitetty etuterä. Ylemmät karsintaterät 3a ja 3b on kiinnitetty harvesteripään runkoon hydraulisylinterillä puunrunkoa vasten käännettävästi. Syöttölaitteiston 4 muodostavat tässä tapauksessa sinänsä tunnettujen kääntövarsien päähän kiinnitetyt ja niiden ohjaamina puunrunkoa vasten kääntyvät syöttörullat. Katkaisulaitteena 6, joka näkyy myös kuvissa 2-4, on hydraulimoottorikäyttöinen ketjusaha, jossa on puunrungon poikittaissuuntaisen kääntöliikkeen eli katkaisuliikkeen tekevä terälaippa 7. Harvesteripään rungon alaosaan 12 on muodostettu terälaipalle 7 sahakotelo 8, jossa terälaippaa 7 pidetään sahausten välisinä aikoina te-rälaipan 7 suojaamiseksi puunrungon ja siinä olevien oksien muutoin mahdollisesti aiheuttamilta iskuilta syötön aikana. Tässä sovelluksessa on myös toinen ketjusaha 9, joka on sijoitettu kuvassa 1 näkyvällä tavalla etuterän 2 ja ylempien karsintaterien 3a ja 3b väliin.
6
Alempi karsintaterä 5 on laakeroitu kiinnitysniveleen 10, joka on sijoitettu sahakoteloon 8 kuvissa 1 ja 2 esitetyllä tavalla puunrungon kulkusuunnassa syöttölaitteiston 4 ja ketjusahan 6 välille sekä puunrungon kulkusuuntaan nähden poikittaisessa suunnassa hieman puunrungon kulkulinjan 18 alapuolelle. Kuvissa esitetty alemman karsintaterän 5 kiinnitysnivelen 10 ja har-vesteripään keskilinjan 19 välinen etäisyys L määräytyy tavallisesti siten, että kh - 300 mm < L < kh - 150 mm, missä L = kiinnitysnivelen ja harvesteripään pituussuuntaisen keskilinjan 19 välinen etäisyys kh = puun kaatohalkaisija Näin sijoitetun kiinnitysnivelen 10 ansiosta tarvittavan pituuden omaava alempi karsintaterä 5 mahtuu hyvin kääntymään kuvassa 1 esitettyyn tilan-säästöasentoon eli niin, että alemman karsintaterän pää osoittaa katkaisu-laitteen 6 muuhun harvesteripäähän kiinnittävän harvesteripään rungon alaosan 12 suuntaan sekä siitä alaspäin kuvissa 2 ja 4 esitettyyn valmiusasentoon, josta alempi karsintaterä saadaan käännettyä karsinta-asentoon puunrungon ympärille silloin, kun ylempien karsintaterien 3a ja 3b ja syöttölaitteiston 4 syöttörullien 4a ja 4b välissä on niiden avulla liikutettava puunrunko. Valmiusasennossa alempi karsintaterä 6 on uloimmassa asennossaan. Tästä asennosta karsinta-asentoon kääntymiseen tarvittavan kääntöliikkeen suuruus riippuu puunrungon halkaisijan suuruudesta. Huomattakoon vielä, että rungon alaosassa 12, alemman karsintaterän 5 kiinnityskodalla on syvennys 17, jotta alempi karsintaterä 5 saadaan tilansäästöasennossa mahdollisimman kauas puunrungon kulkulinjasta 18. Kuvien 1-4 mukaisessa sovelluksessa alempaa karsintaterää 5 ei näy etuterän 2 suunnasta katsottuna silloin, kun se on tilansäästöasentoon käännettynä.
Alempi karsintaterä 5 muodostuu harvesteripään runkoon 1 edellä mainitulla tavalla muodostetusta kiinnitysnivelestä 10, kääntövarresta 13 ja sen puunrungon puoleiselle pinnalle muodostetusta, muodoltaan kaarevasta terä-osasta 14, jossa on sinänsä tunnetulla tavalla toteutetut leikkuuterät, jotka katkaisevat puunrungossa olevat oksat karsinnan aikana. Alemman karsintaterän kääntövarressa 13 on kiinnityskorvake 15 alempaa karsintaterää kääntävän toimilaitteen 16 liikkuvaa päätä varten. Tämä kiinnityskorvake 15 7 on sijoitettu kääntövarteen 13 sen puunrungon puoleiselle puolelle (= karsintaterän sisäpuolelle) teräosan 14 ja kiinnitysnivelen 10 välille, jolloin myös toimilaite 16 on sijoitettava alemman karsintaterän 5 puunrungon puoleiselle puolelle. Tämän rakenteen etuna on se, että tällöin hydrauIisyIinteri 16 saadaan mahdollisimman lähelle alempaa karsintaterää 5 ja siten myös rungon alaosan 12 ja katkaisulaitteen 6 osien läheisyyteen mahdollisimman vähän tilaa vaativalla tavalla.
Alemman karsintaterän 5 pää on muotoiltu ja tehty niin pitkäksi, että se ulottuu harvesteripäällä käsiteltävien puunrunkojen halkaisija-alueella olevien puunrunkojen ympärille. Näin ollen alemman karsintaterän 5 pää tukee puunrunkoja myös jonkin verran sahakotelon 8 vastakkaiselta sivulta. Tämän ansiosta puut pysyvät karsinnan aikana hyvin alemman karsintaterän 5 päällä, vaikka alemman karsintaterän 5 vastakkaisella puolella ei olekaan muuta tukea niin kuin sellaisissa aikaisemmin tunnetuissa 3+1 karsintateräisissä har-vesteripäissä, joissa alempi karsintaterä on sijoitettu sahakotelon vastakkaiselle puolelle, jolloin sahakotelo toimii alemman karsintaterän vastakkaisella puolella olevana tukena. Ylempien karsintaterien 3a ja 3b sekä alemman karsintaterän 5 sijoittelu puunrungon suhteen on tässä sovelluksessa lisäksi toteutettu niin, että ylemmistä karsintateristä 3a ja 3b ylimpänä oleva karsintaterä 3b on sijoitettu samalle puolelle puuta kuin alempi karsintaterä 5, kun taas toiseksi ylin karsintaterä 3a on näiden vastakkaisella puolella. Tällaisella karsintaterien sijoittelulla estetään alemmalla karsintaterällä 5 tuettavien puunrunkojen kääntyminen vinoon sekä siitä mahdollisesti aiheutuvat haitat.
Alempaa karsintaterää 5 kääntävänä toimilaitteena 16 on tässä tapauksessa kaksitoiminen hydraulisylinteri, jonka kiinteä pää on kiinnitetty rungon alaosan 12 sisälle (ei näy kuvissa) ja jonka liikkuva pää joka on sovitettu edellä mainitusta paikasta rungon sisältä rungossa olevan aukon 20 kautta saha-kotelon puolelle ja kiinnitetty alemman karsintaterän puunrungon puoleisella sivulla olevaan kiinnityskorvakkeeseen 15. Tällöin hy rau I isy I i nteri n 16 paluu-liike kääntää alemman karsintaterän 5 päätä sahakoteloon 8 päin ja työliike siitä poispäin eli alemman karsintaterän 5 kääntäminen puunrunkoa vasten tapahtuu hyd rau I isy I i nteri n 16 liikkuvan pään vetoliikkeellä. Koska hydrauli-sylinterin 16 liikkuvan pään kiinnityskohta on alemman karsintaterän 5 kään-tövarressa 13 puun oksia leikkaavan teräosan 14 ja kiinnitysnivelen 10 välillä, saadaan hydraulisylinteri 16 sijoitettua sahakotelon 8 sisälle niin, ettei myös 8 kään sen mikään osa ulotu saha- kotelon 8 reunojen tai harvesteripään rungon alaosan 12 tällä kohdalla olevien osien ulkopuolelle. Tämän ansiosta alemman karsintaterän 5 mikään osa ei tilansäästöasennossa ollessaan muodosta rungon alaosaan 12 sellaista osaa, joka lisäisi sen tilantarvetta siihen nähden, että alempaa karsinaterää 5 ei olisi ollenkaan.
Kuvien 1-4 mukaisella harvesteripäällä tiheää ja/tai pensasmaista leimikkoa harvennettaessa alempi karsintaterä 5 käännetään kuvissa 1 ja 3 esitettyyn tilansäästöasentoon eli rungon alaosassa 12 olevaan syvennykseen 17. Tällöin harvesteripään alaosa on edellä mainitulla tavalla samankokoinen kuin sellaisen harvesteripään alaosa, johon ei kuulu alempaa karsintaterää 5. Tilansäästöasennossa oleva alempi karsintaterä 5 ei myöskään aiheuta harvesteripään alaosaan mitään sellaisia ulokkeita, jotka tarttuisivat tai osuisivat lähekkäin oleviin puunrunkoihin tai niiden oksiin. Kaadon alussa harvesteri-pää sovitetaan puun tyveen ja tartutaan puunrunkoon pelkästään ylemmillä karsintaterillä 3a ja 3b sekä syöttölaitteiston 4 syöttörullilla 4a ja 4b. Tämän jälkeen ketjusahan 6 terälaippa 7 tekee katkaisuliikkeen, jonka seurauksena puu kaatuu ja kääntyy normaaliin tapaan vaakasuoraan syöttöasentoon. Tästä puun karsintaa ja katkomista voidaan jatkaa sinänsä tunnetulla tavalla ilman alemman karsintaterän 5 käyttöä, koska harvennushakkuissa kaadettavien puiden koko ja paino on vielä niin pieni etteivät ne vaadi tukemista puunrungon alapuolelta karsinnan aikana.
Harvempikasvuisessa leimikossa, jossa puunrungot ovat merkittävästi paksumpia ja painavampia kuin harvennushakkuissa eli esim. silloin kun tehdään päätehakkuita, otetaan käyttöön myös alempi karsintaterä 5. Tällöin alempi karsintaterä 5 käännetään ennen kaadon aloittamista sitä liikuttavan hyd-raulisylinterin 16 työliikkeen avulla kuvissa 2 ja 4 esitettyyn valmiusasentoon. Tämän jälkeen harvesteripää viedään puun tyveen ja sekä ylemmät karsin-taterät 3a ja 3b että alempi karsintaterä 5 ja syöttölaitteiston 4 syöttörullat 4a ja 4b käännetään puunrunkoa vasten. Kun puunrunko on saatu tukevasti harvesteripään kouraan, tekee ketjusahan 6 terälaippa 7 katkaisuliikkeen, jolloin puu kaatuu ja harvesteripää kääntyy kuvissa 3 ja 4 esitettyyn syöttö-asentoon. Tästä eteenpäin puun käsittely jatkuu samoin kuin mitä tahansa sellaista sinänsä tunnettua harvesteripäätä käytettäessä, johon kuuluu puun rungon alapuolelle käännettävä alempi karsintaterä. Erona kuitenkin on se, että kuvien 1-4 mukaisessa harvesteripäässä puunrunko ei missään vai 9 heessa tukeudu monissa tunnetuissa harvesteripäissä alemman karsinta-terän vastakkaisella puolella olevaan sahakoteloon, vaan kuvien 1-4 mukaisessa harvesteri päässä riittävä puunrungon tuenta sahalaatikon vastakkaisen puolen suuntaan on varmistettu edellä mainitulla tavalla toteutetulla alemman karsintaterän 5 pään muotoilulla sekä karsintaterien sijoittelulla puunrungon suhteen.
Keksinnön mukainen harvesteripää voidaan toteuttaa edellä esitetystä esimerkkisovelluksesta poikkeavasti. Harvesteripään runko, syöttölaitteisto, etuterä ylemmät karsintaterät ja katkaisulaite voidaan toteuttaa periaatteessa esim. millä tahansa sinänsä tunnetulla tavalla. Kuvien 1-4 mukaiseen sovellukseen kuuluva etuterän ja ylempien karsintaterien välissä oleva toinen ket-jusaha voidaan jättää pois ja säädettävän etuterän sijasta voidaan käyttää esim. paikalleen kiinnitettyä etuterää. Harvesteripään rungon rakenteita voidaan muotoilla esim. niin, että alempi karsinaterä ja sitä kääntävä hydrauli-sylinteri saadaan edelleen paremmin runkoon katkaisulaitteen ja syöttölaitteiden väliin suojaan. Alemman karsintaterän kiinnityskohtaa voidaan jossakin sovelluksessa yrittää sijoittaa edelleen enemmän puun rungon kulkulinjan alapuolelle. Tällöin alempaa karsintaterää voidaan lyhentää ja alempi kar-sintaterä saadaan silti tukemaan puunrunkoa karsinnan aikana edelleen enemmän sahakotelon vastakkaiselta puolelta, mikä parantaa erityisesti suurikokoisten puiden pysymistä kourassa.
Keksinnön mukainen harvesteripää ei rajoitu edellä esitettyyn esimerkki-sovellukseen, vaan voi vaihdella oheisten patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (7)

1. Harvesteripää, joka käsittää metsäkoneen nostopuomin päähän kiinnitettävän harvesteripään rungon (1), syöttölaitteiston (4) puunrungon liikuttamiseksi syöttölaitteistoa (4) ennen olevan etuterän (2) ja/tai ylemmät karsintaterät (3a, 3b) syöttölaitteiston (4) jälkeen olevan katkaisulaitteen (6) puiden katkaisemiseksi, syöttölaitteiston (4) ja katkaisulaitteen (6) välillä olevan alemman karsintaterän (5), joka on asennettu harvesteripään runkoon (1) katkaisulaitteen (6) puolelle, tunnettu siitä, että harvesteripäässä lisäksi alempi karsintaterä (5) on järjestetty kääntymään karsinta-asentoon puunrungon ympärille ja tilansäästöasentoon puunrungon ulkopinnan ja harvesteripään rungon (1) väliin pois puunrungon kulkulinjalta (18), ja että tilansäästöasennossa ollessaan alempi karsintaterä (5) on puunrungon ulkopinnan ja harvesteripään rungon (1) välissä niin, että sen pää osoittaa harvesteripään rungon (1) suuntaan, jolloin ainakin osa siitä ulottuu puunrungon kulkulinjan (18) yläpuolelle.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen harvesteripää, tunnettu siitä, että alempi karsintaterä (5) on sijoitettu harvesteripään runkoon (1) syöttölaitteiden jälkeen rungossa (1) olevan syvennyksen (17) kohdalle niin, että alempi karsintaterä (5) on käännettävissä syvennykseen (17) olennaisesti etuterän (2) ja ylempien karsintaterien (3a, 3b) suunnasta katsottuna näkymättömiin.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen harvesteripää, tunnettu siitä, että alempi karsintaterä (5) on järjestetty liikutettavaksi hydraulisylinterillä (16), jonka liikkuva pää on kytketty alempaan karsintaterään (5) niin, että hyd-raulisylinterin (16) liikkuvan pään paluuliikkeen suuntainen liike liikuttaa alempaa karsintaterää (5) harvesteripäässä olevaa puunrunkoa vasten.
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen harvesteripää, jossa har-vesteripäässä alempi karsintaterä (5) on muodostettu harvesteripään rungon alaosaan (12) muodostetusta kiinnitysnivelestä (10), kiinnitysniveleen (10) kääntyvästi kiinnitetystä kääntövarresta (13) ja kääntövarteen muodostetusta teräosasta (14), tunnettu siitä, että alempaa karsintaterää (5) kääntävän hydraulisylinterin (16) liikkuva pää on kiinnitetty alempaan karsintaterään (5) sen puunrungon puoleiselle sivulle.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen harvesteripää, tunnettu siitä, että hydraulisylinterin (16) liikkuva pää on kiinnitetty alemman karsintaterän (5) kääntövarressa (13) teräosan (14) ja kiinnitysnivelen (10) välillä olevaan kiin-nityselimeen (15).
6. Jonkin patenttivaatimuksista 1-5 mukainen harvesteripää, tunnettu siitä, että alemman karsintaterän (5) kiinnitysnivelen (10) ja harvesteripään pituussuuntaisen keskilinjan (19) välinen etäisyys L on välillä kh - 300 mm < L < kh - 150 mm, missä kh on puun kaatohalkaisija.
7. Jonkin patenttivaatimuksista 1-6 mukainen harvesteripää, tunnettu siitä, että ylemmistä karsintateristä (3a, 3b) ylimpänä oleva karsintaterä (3b) on sijoitettu alemman karsintaterän (5) kanssa puunrunkoon nähden samalle puolelle.
FI20095037A 2009-01-16 2009-01-16 Harvesteripää FI121107B (fi)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20095037A FI121107B (fi) 2009-01-16 2009-01-16 Harvesteripää
CA2746102A CA2746102C (en) 2009-01-16 2010-01-15 Harvester head
RU2011134288/13A RU2523842C2 (ru) 2009-01-16 2010-01-15 Головка лесозаготовительной машины
PCT/FI2010/050016 WO2010081938A1 (en) 2009-01-16 2010-01-15 Harvester head
EP10731092.2A EP2378856B1 (en) 2009-01-16 2010-01-15 Harvester head
US13/144,720 US20120018041A1 (en) 2009-01-16 2010-01-15 Harvester head

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20095037 2009-01-16
FI20095037A FI121107B (fi) 2009-01-16 2009-01-16 Harvesteripää

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20095037A0 FI20095037A0 (fi) 2009-01-16
FI121107B true FI121107B (fi) 2010-07-15

Family

ID=40329493

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20095037A FI121107B (fi) 2009-01-16 2009-01-16 Harvesteripää

Country Status (6)

Country Link
US (1) US20120018041A1 (fi)
EP (1) EP2378856B1 (fi)
CA (1) CA2746102C (fi)
FI (1) FI121107B (fi)
RU (1) RU2523842C2 (fi)
WO (1) WO2010081938A1 (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AU2013203686B2 (en) * 2013-02-28 2016-01-07 Waratah Nz Limited A system, device, and method for processing a length of material
JP6982571B2 (ja) * 2016-07-15 2021-12-17 良三 松本 林業用ハーベスター
RU206516U1 (ru) * 2021-05-25 2021-09-14 Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования "Петрозаводский государственный университет" Харвестерная головка-окапыватель

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI95529C (fi) * 1993-04-15 1996-02-26 Jan Jaervinen Harvesterilaite puiden kaatamiseksi, oksimiseksi ja katkaisemiseksi
WO1997017834A1 (en) * 1995-11-14 1997-05-22 Timberjack Inc. Tree harvesting and processing head
FI104531B (fi) * 1998-09-15 2000-02-29 Timberjack Oy Karsintalaitteisto ja menetelmä karsintalaitteistossa
FI108394B (fi) * 1999-06-09 2002-01-31 Partek Forest Oy Ab Metsõnkorjuukoneen karsinta- ja katkaisupõõ
US7677279B2 (en) * 2007-01-31 2010-03-16 Deere & Company Delimb knife mounting arrangement for tree harvester head

Also Published As

Publication number Publication date
RU2523842C2 (ru) 2014-07-27
EP2378856A4 (en) 2013-11-06
RU2011134288A (ru) 2013-02-27
FI20095037A0 (fi) 2009-01-16
US20120018041A1 (en) 2012-01-26
CA2746102C (en) 2017-01-24
CA2746102A1 (en) 2010-07-22
EP2378856B1 (en) 2014-10-15
EP2378856A1 (en) 2011-10-26
WO2010081938A1 (en) 2010-07-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU2513415C2 (ru) Валочное устройство для валки и обрезки сучьев на стволах деревьев и лезвие для обрезки сучьев
FI121107B (fi) Harvesteripää
US11051465B2 (en) Forestry harvester
JP5914958B2 (ja) 木の枝払い機
FI70110B (fi) Anordning vid faell- och gripaggregat
FI84128B (fi) Gripharvester.
CA2931940C (en) A timber-working device and timing link for same
FI123056B (fi) Laite ja menetelmä käytettäväksi puunkorjuukoneen korjuupäässä
CA2466329A1 (en) Felling head accumulator arm
FI86820C (fi) Foerfarande foer loesgoering av bark och anordning vid en traedavverkningsanordning
US5445197A (en) Arrangement in tree-processing assembly
US6371177B1 (en) Tree delimbing head for boom-type delimbers
JP6935954B1 (ja) チェーンソー用のストッパー、及び、巻き枯らし間伐の作業方法
US8066040B2 (en) High accumulation tree felling head
NZ569628A (en) Debarking cutting member with angle that corresponds to the motion vector generated by the translation and rotation of the trunk
FI70502C (fi) Stammatningsanordning foer en traedavverkningsmaskin.
US20170280639A1 (en) Tilting saw blade for a feller head
BR102017000577B1 (pt) Dispositivo de corte em uma cabeça de colheitadeira de uma máquina de colheita de madeira
WO2011090419A1 (en) Device and method for felling and cutting tree trunks
JP6788415B2 (ja) 林業用ハーベスターにおける動力チエーンソーの旋回制限装置
FI13312Y1 (fi) Takaterät hakkuulaitteessa
SE2251299A1 (en) Rear knives in a harvesting apparatus
WO2014033364A1 (en) Device for tree handling and a corresponding method
SE534595C2 (sv) Skogsmaskin för avverkning av ungskog

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 121107

Country of ref document: FI