FI12039U1 - Sidontayhdistelmä - Google Patents

Sidontayhdistelmä Download PDF

Info

Publication number
FI12039U1
FI12039U1 FIU20170199U FIU20170199U FI12039U1 FI 12039 U1 FI12039 U1 FI 12039U1 FI U20170199 U FIU20170199 U FI U20170199U FI U20170199 U FIU20170199 U FI U20170199U FI 12039 U1 FI12039 U1 FI 12039U1
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
cup
loop
binding
att
kupans
Prior art date
Application number
FIU20170199U
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Inventor
Paavo Räikkönen
Original Assignee
Nosto Termo
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nosto Termo filed Critical Nosto Termo
Application granted granted Critical
Publication of FI12039U1 publication Critical patent/FI12039U1/fi

Links

Landscapes

  • Fittings On The Vehicle Exterior For Carrying Loads, And Devices For Holding Or Mounting Articles (AREA)

Description

SIDONTAYHDISTELMÄ
Keksinnön kohteena on suojavaatimuksen 1 johdannossa esitetty sidontayhdistelmä, joka on tarkoitettu ajoneuvojen tavaratilan lattia- ja/tai seinälevyjen kiinnittämiseen ja/tai kuorman sitomiseen ajoneuvon tavaratilassa.
Ajoneuvojen, kuten kuorma- ja pakettiautojen tavaratilojen seinä- ja/tai lattiapinnat ovat yleensä sileää tai uritettua peltiä. Koska peltipinta ei ole hyvä tavaroiden kuljetukseen eikä varsinkaan elävän kuorman, kuten karjan kuljetukseen, niin näiden ajoneuvojen seinä-ja lattiapinnat vuorataan lähes aina vanerilevyillä tai vastaavalla. Yleensä nämä levyt kiinnitetään ajoneuvon peltisiin seiniin ja lattiaan esimerkiksi n. 30-40 ruuvilla. Koska ajoneuvon peilipintoihin tulee myös vastaava määrä reikiä, niin ajoneuvon pellit ruostuvat helposti reikien kohdalta. Siitä johtuen ruuvikiinnityksen kestävyys on huono.
Nykyisin on ajoneuvojen tavaratilan lattia- ja seinälevyjen kiinnittämiseen käytetty myös vanerilevyn päälle tulevia sidontayhdistelmiä, kuten sidontalenkkejä, jotka kiinnitetään alustaansa yhdellä ruuvilla tai pultilla. Tällöin ajoneuvon peltiosiin tulee huomattavasti vähemmän reikiä, jolloin ne on helpompi suojata mm. ruostumista vastaan. Levyn pintaan asennettavien sidontayhdistelmien ongelmana on kuitenkin se, että niiden näkyviin jäävät, ulkonevat ja usein terävät reunat vahingoittavat sekä ajoneuvossa kuljetettavaa kuormaa että lastaushenkilöstöä.
Ajoneuvojen tavaratilan lattia- ja seinälevyjen kiinnittämiseen on käytetty myös vanerilevyihin upotettavia sidontayhdistelmiä, kuten sidontalenkkejä. Ne ovat usein kuitenkin erittäin hankalia asentaa. Monien tunnettujen sidontalenkkien ongelmana on myös niiden huono kuormitettavuus, mikä johtuu siitä, että sidontalenkistä sivulle päin vedettäessä yhdellä ruuvilla alustaansa kiinnitetty sidontayhdistelmä kuormittuu epätasaisesti. Sidontayhdistelmä voi tällöin vääntyä tai irrota kokonaan alustastaan.
Hakijan aikaisemmassa hyödyllisyysmallissa nro 4636 on esitetty sidontayhdistelmä, joka poistaa monet edellä mainitut ongelmat. Sidontayhdistelmien käyttö varsinkin ajoneuvojen ahtaissa tavaratiloissa on kuitenkin edelleen osoittautunut ongelmalliseksi. Siksi tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada sidontayhdistelmä, joka on olennaisesti kätevämpi käyttää kuin tunnetut sidontayhdistelmät.
Keksinnön mukaiselle sidontayhdistelmälle on tunnusomaista se, mikä on esitetty suojavaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa. Sidontayhdistelmässä on ajoneuvon tavaratilan lattia- ja/tai seinälevyyn muodostettavaan reikään sijoitettava kuppi, jonka pohjalla on sidontalenkki. Keksinnön mukaan sidontayhdistelmän sidontalenkki on käännettynä kupin pohjalle ja pääasiallisesti kupin sisällä lepoasennossaan eli silloin, kun sidontalenkkiin ei ole sidottu mitään. Vastakkaiseen suuntaan käännettynä sidontayhdistelmän sidontalenkki on sen sijaan vinosti ylös nostetussa asennossa siksi, että tällöin sidontalenkki lepää kupin reunaan tai muuhun vastaavaan korokkeeseen. Tämä sidontalenkin asento on valmiusasento, jossa sidontaliinan koukku on ahtaassakin paikassa helppo johtaa hieman kohollaan olevaan sidontalenkin silmukkaan.
Sidontalenkin ollessa valmiusasennossa hieman koholla sidontalenkkiin ei tarvitse välttämättä koskea käsin lainkaan silloin, kun siihen halutaan liittää sidontaliinan koukku. Koukun johtaminen silmukkaan voidaan tehdä helposti siten, että sidontaliinan koukulla varustetun pään annetaan riippua sidontalenkin yläpuolella. Liikuttamalla liinaa sopivasti koukku saadaan sidontalenkin kohdalle ja pujotetuksi sidontalenkkiin ilman, että sidontalenkkiin tarvitsee koskea käsin. Tällainen sidontaliinan koukun kiinnitystäpä on erittäin kätevä silloin, kun ajoneuvon kuormatilaan on lastattu paljon tavaraa, eikä kuorman takana lattialla olevaan sidontalenkkiin ulotu käsin. Sidontalenkkiin ulottuu kuitenkin silloin, jos on mahdollista riiputtaa sidontaliinaa ja sen päässä olevaa koukkua sidontalenkin yläpuolella. Kun sidontaliinan koukku on saatu sidontalenkkiin, niin sidontaliina voidaan kiristää normaalisti.
Lastia purettaessa sidontaliinan koukku saadaan irrotetuksi sidontalenkistä vastaavasti. Ahtaassakin paikassa koukku irtoaa sidontalenkistä, kun löysättyä sidontaliinaa heilutetaan, koska sidontalenkki on tällöin hieman vinosti ylöspäin nostetussa asennossa.
Sidontayhdistelmän asennusvaiheessa kupin vaatima reikä on nopeasti ja helposti tehtävissä esimerkiksi pistosahalla. Tällöin asennuksessa voidaan käyttää yleisesti käytössä olevia työvälineitä. Sidontayhdistelmä onkin mahdollista asentaa kaikkiin tavarankuljetusajoneuvoihin.
Keksinnön mukaan sidontayhdistelmän kupissa on reunus, joka jää ainakin osittain lattia-ja/tai seinälevyyn muodostetun reiän reunojen päälle. Sidontayhdistelmän reunus ei voi tarttua mihinkään eikä se aiheuta ongelmia lastattavalle kuormalle eikä lastaajille. Sidontayhdistelmän sidontalenkki on lepoasennossaan käännettynä kupin pohjalle ja kupin sisällä. Vasta silloin kun sidontalenkki käännetään valmiusasentoon kupin reunan tai muun korokkeen päälle, niin sidontalenkki on hieman koholla vinosti ylöspäin.
Keksinnön mukaan sidontayhdistelmän kupin syvyys on pienempi tai yhtä suuri kuin lattia-ja/tai seinälevyn paksuus. Sidontayhdistelmän kupin pohjassa on kaksi reikää kiinnitysruuveja tai -pultteja varten. Koska ajoneuvojen tavaratilan pinnat ovat tavallisesti peltiä, niin kahdella kiinnitysruuvilla tai -pultilla kiinnitys saadaan tasapainoiseksi. Kaksi kiinnitysruuvia tai -pulttia mahdollistavat sidontayhdistelmän kiinnittämisen tukevasti vaikka ne osuisivat mihin kohtaan tahansa tavaratilan peltipintaan. Usein ajoneuvojen valmistajat kuitenkin tekevät kuormatilan lattiaan sidontayhdistelmien tai sidontaliinojen kiinnityskohdat valmiiksi. Keksinnön mukainen sidontayhdistelmä voidaan liittää myös niihin.
Sidontayhdistelmässä sidontalenkin kiinnityskohta sijaitsee kupissa molempien kiinnitysruuvien tai -pulttien välissä. Vetolenkkiin kohdistunut rasitus kohdistuu näin kiinnitysruuvien tai -pulttien ja sidontalenkin kiinnikkeen välityksellä alustaan eli ajoneuvon tavaratilan peltipintaan. Tällöin kuorman sidonnassa käytettäviin sidontalenkkien rasitus ei kohdistu sidontayhdistelmän kuppiin lainkaan.
Keksintöä selostetaan seuraavassa esimerkkien avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa
KUVIOLUETTELO
Kuvio 1 esittää keksinnön mukaista sidontayhdistelmää päältä päin nähtynä.
Kuvio 2 esittää alustaan kiinnitettyä sidontayhdistelmää leikkauskuviona sivulta päin nähtynä.
Kuvio 3 esittää kuvion 1 sidontayhdistelmää, jossa sidontalenkki on toisessa asennossa.
Kuvio 4 esittää leikkauskuviona sivulta päin nähtynä sidontayhdistelmää, jossa sidontalenkki on kuvion 3 esittämässä asennossa.
Kuvio 5 esittää sivulta päin nähtynä kuvion 4 sidontayhdistelmää ja sidontaliinan koukun liittämistä siihen.
KUVIOIDEN SELOSTUS
Kuviossa 1 on esitetty keksinnön mukainen sidontayhdistelmä 10, johon kuuluu reunuksella 23 varustettu kuppi 20 ja sidontalenkki 21, joka on liitetty kuppiin 20 kiinnikkeellä 22. Sidontayhdistelmän 10 kuppi 20 ja sidontalenkki 21 upotetaan kiinnitettävään levyyn, kuten vanerilevyyn tehtyyn aukkoon niin, että reunus 23 jää levyn päälle. Kuviossa 1 sidontalenkki 21 on kupin 20 pohjalla lepoasennossa eli sidontalenkkiin 21 ei ole kiinnitetty mitään.
Kuviossa 2 on esitetty kuvion 1 sidontayhdistelmä 10 leikattuna ja asennettuna lattia- ja/tai seinälevyyn 30. Sidontayhdistelmässä 10 kupissa 20 oleva sidontalenkki 21 on kiinnitetty kiinnikkeellä 22 ja kiinnitysruuveilla 24a ja 24b. Kuviosta 2 nähdään, että sidontalenkki 21 on kupin 20 pohjalla lepoasennossa, koska siihen ei ole kiinnitetty mitään. Tällöin sidontalenkki 21 on kupin 20 sisällä suojassa lattia- ja/tai seinälevyn 30 pinnan tasalla.
Kuviossa 3 on esitetty sidontayhdistelmä 10 päältäpäin sidontalenkin 21 ollessa käännettynä kupissa 20 vastakkaiselle puolelle. Kuviosta 3 nähdään, että koska sidontalenkin 21 kiinnike 22 on asennettu kupissa 20 epäsymmetrisesti, niin tässä asennossa sidontalenkki 21 ei mahdu kääntymään kupin 20 pohjalle, vaan jää nojaamaan kupin 20 reunukseen 23. Kuviossa 4 on esitetty tämä tilanne sivulta päin nähtynä.
Kuviossa 4 on esitetty sivulta päin ja leikattuna kuviota 3 vastaava tilanne, jossa sidontayhdistelmän 10 sidontalenkki 21 on käännettynä kupissa 20 niin, että sidontalenkki 21 on jäänyt nojaamaan kupin 20 reunukseen 23. Tällöin sidontalenkki 21 on vinosti ylöspäin suunnatussa asennossa. Tämä on valmiusasento, jossa sidontaliinan koukku on mahdollista saada johdetuksi sidontalenkkiin 21 silloinkin, kun sidontalenkki 21 on niin ahtaassa paikassa, että siihen ei ylety koskemaan käsin.
Kuvio 5 vastaa kuviota 4 muissa suhteissa, mutta kuviossa 5 on kuvattu myös sidontaliina 51 ja sen päässä oleva sidontakoukku 50. Kuviosta 5 nähdään, että sidontalenkki 21 on vinosti ylöspäin suunnatussa asennossa ja nojaa kupin 20 reunukseen 23, jolloin sidontalenkin 21 alle sidontalenkin 21 ja kupin 20 pohjan väliin jää tyhjä tila, johon sidontaliinan 51 koukun 50 kärki sopivasti mahtuu. Tällöin sidontaliinan 51 koukku 50 on mahdollista tuoda sidontaliinan 51 avulla sidontalenkin 21 läheisyyteen niin, että koukun 50 kärki saadaan johdetuksi sidontalenkin 21 silmukkaan. Kun sidontaliinasta 51 nyt vedetään, niin sidontaliinan 51 koukku 50 on saadaan tarttumaan sidontalenkkiin 21, ja sidontaliina 51 voidaan kiristää normaalisti. Näin keksinnön mukaisella sidontayhdistelmällä 10 voidaan lastaustilan kuorma sitoa helposti, vaikka sidontayhdistelmä olisi lastaustilassa niin ahtaassa paikassa, että siihen ei yletä koskemaan käsin.
VIITENUMEROLUETTELO 10 Sidontayhdistelmä 20 Kuppi 21 Sidontalenkki 22 Kiinnike 23 Reunus 24a Ruuvi 24b Ruuvi 25a Mutteri 25b Mutteri 30 Lattia- ja/tai seinälevy 40 Pelti 50 Koukku 51 Sidontaliina

Claims (3)

SUOJAVAATIMUKSET
1. En lastsäkringsanordning (10) för att fästa golv- och/eller väggplattor (30) i bagageutrymmet till ett fordon och/eller säkra last i fordonets bagageutrymme, där lastsäkringsanordningen (10) består av en kupa (20) som placeras i ett hål i bagageutrymmets golv- och/eller väggplatta (30), samt en fästögla (21) i kupans botten, kännetecknad därav, att fästöglan (21) i lastsäkringsanordningens (10) kupa (20) kan vändas i två olika positioner, så att fästöglan i den första positionen, det vill säga viloläget, är vänd mot kupans botten, medan öglan i den andra positionen, det vill säga funktionsläget, är vänd mot kupans (20) motsatta kant (23) eller mot någon annan upphöjning, så att fästöglan pekar snett uppåt.
1. Sidontayhdistelmä (10) ajoneuvojen tavaratilan lattia- ja/tai seinälevyjen (30) kiinnittämiseen ja/tai kuorman sitomiseen ajoneuvon tavaratilassa, jossa sidontayhdistelmässä (10) on ajoneuvon tavaratilan lattia- ja/tai seinälevyyn (30) muodostettavaan reikään sijoitettava kuppi (20) ja kupin pohjaan liitetty sidontalenkki (21), tunnettu siitä, että sidontayhdistelmän (10) kuppiin (20) liitetty sidontalenkki (21) on käännettävissä kahteen eri asentoon niin, että ensimmäisessä asennossa eli lepoasennossa sidontalenkki on käännettynä kupin pohjaa vasten, ja toisessa asennossa eli valmiusasennossa sidontalenkki on käännettynä kupissa (20) vastakkaiselle puolelle kupin reunusta (23) tai muuta koroketta vasten niin, että sidontalenkki jää vinosti ylöspäin osoittavaan asentoon.
2. En lastsäkringsanordning (10), enligt skyddskrav 1,kännetecknad därav, att fästet för lastsäkringsanordningens (10) fästögla (21) är placerat asymmetriskt i kupan (20) mellan kupans mittpunkt och kant (23), så nära kupans kant att fästöglan i sitt funktionsläge ligger mot kupans (20) kant, varvid fästöglan pekar snett uppåt.
2. Suojavaatimuksen 1 mukainen sidontayhdistelmä (10), tunnettu siitä, että sidontayhdistelmässä (10) sidontalenkin (21) kiinnityskohta sijaitsee kupissa (20) epäsymmetrisesti kupin keskikohdan ja kupin reunuksen (23) välissä niin lähellä kupin reunaa, että valmiusasentoon käännettynä sidontalenkki nojaa kupin (20) reunusta vasten, jolloin sidontalenkki jää vinosti ylöspäin osoittavaan asentoon.
3. Suojavaatimuksen 1 tai 2 mukainen sidontayhdistelmä (10), tunnettu siitä, että valmiusasentoon käännettynä sidontalenkki (21) nojaa kupin (20) reunusta (23) vasten sellaisessa asennossa, että sidontalenkin alle sidontalenkin ja kupin pohjan väliin jää tyhjä tila, johon sidontaliinan (51) koukun (50) kärki sopivasti mahtuu, jolloin sidontaliinasta vetämällä koukku (50) on johdettavissa sidontalenkkiin. SKYDDSKRAV
3. En lastsäkringsanordning (10), enligt skyddskrav 1 eller 2, kännetecknad därav, att fästöglan (21) i sitt funktionsläge ligger mot kupans (20) kant (23) i en ställning som gör att det finns ett tomt utrymme under fästöglan mellan öglan och kupans botten, där spetsen av fästlinans (51) krok (50) får plats, varvid man genom att dra i fästlinan kan fästa kroken (50) vid fästöglan.
FIU20170199U 2017-08-16 2017-12-07 Sidontayhdistelmä FI12039U1 (fi)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FIU20170139 2017-08-16

Publications (1)

Publication Number Publication Date
FI12039U1 true FI12039U1 (fi) 2018-04-19

Family

ID=62111307

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FIU20170199U FI12039U1 (fi) 2017-08-16 2017-12-07 Sidontayhdistelmä

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI12039U1 (fi)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2600671C (en) Slide out cargo floor
CA2741384C (en) Interconnecting trailer side rail and tie down plate
US7080966B2 (en) Cargo restraint anchor device for pick-up trucks
CN107250003B (zh) 集装箱
US20080014041A1 (en) Side mounted truck tie-down rail
US5733082A (en) Securement system
US20180361907A1 (en) Anchor plate for pick-up truck box
FI12039U1 (fi) Sidontayhdistelmä
US6948896B2 (en) Load restraining device
US10377294B2 (en) Pocket protection device for trailers and trucks
US20070207003A1 (en) Cargo restraint anchor device for pick-up trucks
US20140326763A1 (en) Cargo catch
US10464466B2 (en) Box link vertical track
US10300834B1 (en) Tailgate latching system
KR101164771B1 (ko) 트럭의 적재화물 결속장치
US20070207002A1 (en) Cargo restraint anchor device for pick-up trucks
KR101426424B1 (ko) 특장차용 화물 고정 장치
US20080031700A1 (en) Cargo holder for a vehicle
BR112020001477A2 (pt) método e sistema para prender cargas pesadas
US20100143064A1 (en) Adjustable tie-down apparatus for pickup trucks
KR200350894Y1 (ko) 화물차용 적재함 정면커버
DE102008023988A1 (de) Ausziehbare Ladefläche für Personenwagen und Transporter
KR200489683Y1 (ko) 케이블 걸이홈이 형성된 적재함
US7121778B2 (en) Device to secure cargo
CA2992640A1 (en) Cargo support dunnage beams and attachments

Legal Events

Date Code Title Description
FGU Utility model registered

Ref document number: 12039

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: U1

MMU Utility model lapsed