FI118189B - Menetelmä työpisteen ilmanvaihdon järjestämiseksi ja työpisteen ilmanvaihtojärjestely - Google Patents

Menetelmä työpisteen ilmanvaihdon järjestämiseksi ja työpisteen ilmanvaihtojärjestely Download PDF

Info

Publication number
FI118189B
FI118189B FI20020386A FI20020386A FI118189B FI 118189 B FI118189 B FI 118189B FI 20020386 A FI20020386 A FI 20020386A FI 20020386 A FI20020386 A FI 20020386A FI 118189 B FI118189 B FI 118189B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
att
barrier
exhaust air
air
room
Prior art date
Application number
FI20020386A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20020386A (fi
Inventor
Seppo Vartiainen
Original Assignee
Jeven Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Jeven Oy filed Critical Jeven Oy
Priority to FI20020386A priority Critical patent/FI118189B/fi
Publication of FI20020386A publication Critical patent/FI20020386A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI118189B publication Critical patent/FI118189B/fi

Links

Landscapes

  • Ventilation (AREA)

Description

118189
Menetelmä työpisteen ilmanvaihdon järjestämiseksi ja työpisteen ilmanvaihto-järjestely Tämä patenttihakemus on jakamalla erotettu aikaisemmasta patenttihakemuksesta 5 FI 991157.
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen menetelmä ilmanvaihdon järjestämiseksi työpisteeseen.
Keksinnön kohteena on myös patenttivaatimuksen 10 johdanto-osan mukainen työpisteen ilmanvaihtojäjjestely.
10 Ennestään tunnetaan menetelmä ilmanvaihdon järjestämiseksi huonetilaan, kuten ravintolaillaan, jossa pienellä tulonopeudella ilmaa syötetään huonetilaan lattian läheisyydestä seiniltä tai huonetilan keskialueelta ja ilmaa poistetaan yleensä kattorakenteiden yhteydestä. Tällä menetelmällä pyritään korvaavaan ilmanvaihtoon, jossa ilmanvaihto toteutetaan siten, että tuloilma ja poistoilma sekoittuvat toisiinsa mah-15 dollisimman vähän.
Ilmanvaihdon järjestäminen huonetilaan, erityisesti ravintolatilaan, joka on jaettu tupakoitsijoille ja tupakoimattomille tarkoitettuihin alueisiin, on kuitenkin ongel- mallista edellä esitety llä yleisesti käytössä olevalla menetelmällä. Tämä johtuu siitä, että tupakansavu leviää tupakoitsijoille tarkoitetuilta yhdeltä tai useammalta alueelta .1. 20 varsin helposti tupakoimattomille tarkoitetulle alueelle ja erityisesti raja-alue on le- * ” · · veä ja muuntuva riippuen ravintolatilassa olevien ihmisten määrästä ja heidän liik- • · · # •'"ί"· I kumisestaan. Selkeä kemo ongelman ratkaisemiseksi on se, että mainitut alueet ra- • · : kennetaan kokonaan eri tiloiksi. Tätä ei kuitenkaan yleensä haluta tehdä, koska ra- • 1 vintolatila halutaan säilyttää yhtenäisenä alueena, jossa niin asiakkaat kuin henkilö-25 kuntakin voivat liikkua suhteellisen vapaasti.
♦ · · • · * 1
Toinen merkittävä ongelma huonetilan, erityisesti ravintolatilan, ilmanvaihdossa on : erilliset työpisteet erityisesti tupakoitsijoille tarkoitetulla alueella. Tupakansavu tun- • · · keutuu yleensä työpisteeseen ja se haittaa erityisesti sellaisia työntekijöitä, jotka ei- *:2 vät itse polta tupakkaa. Mitään selvää keinoa ei ole alalla esitetty tämän ongelman :/·· 30 ratkaisemiseksi. Ylipäätään vasta viimeaikoina tämä asia on nostettu keskustelun :3: kohteeksi.
• 1 · * • · • 1 1 * · · • · · 2 • · 1 t · · 3 • · 2 118189 Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa työpisteen ilmanvaihtoon liittyvät ongelmat. Keksinnön tarkoituksena on myös saada aikaan uusi menetelmä ilmanvaihdon jäijestämiseksi työpisteeseen ja työpisteen ilmanvaihtojäijestely.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle ilmanvaihdon järjestämiseksi työpisteeseen on 5 tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksessa 1.
Keksinnön mukaiselle työpisteen ilmanvaihtojärj estetylle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksessa 10.
Epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa on esitetty keksinnön edullisia sovellusmuoto- ja-
10 Keksinnön mukaisessa menetelmässä tuloilman syöttö työpisteeseen järjestetään ta- J
pahtumaan pienellä virtausnopeudella, edullisimmin välillä 0,1-0,2 m/s, ylhäältäpäin; ja alueelta, joka olennaisesti vastaa työntekijän työskentelyaluetta ja tuloilman syöttöalue rajataan alueen ympärille jäljestetyllä kattorakenteista alaspäin suunnatulla ilmavirtaesteellä, edullisesti seinämällä; ja ilman poisto jäljestetään tapahtu-15 maan työpisteen ulkopuolelta. | /, -g
Keksinnön mukaisessa järjestelyssä työpisteeseen on jäljestetty piennopeustulo-ilmalaite, joka on sovitettu kattorakenteisiin siten, että tuloilman syöttö työpisteeseen tapahtuu ylhäältäpäin, jonka tuloilmalaitteen ympärille on järjestetty alaspäin suunnattu ilmavirtaeste, edullisesti seinämä, joka on järjestetty sulkemaan sisäänsä 20 alue, joka olennaisesti vastaa työntekijän työskentelyaluetta, ja ilman poisto on jär- * jestetty tapahtumaan työpisteen ulkopuolelta.
··: ··· • · · «.·. Keksinnön lähtökohtana on se, että ravintolassa tupakoiville varatun alueen ja tupa- • · *..I# koimattomille varatun alueen rajalle kattopintaan järjestetään ilman virtauksien este ja tämän yhteyteen ilmanpoisto. Lämmin ilma nousee ylöspäin ja pyrkii liikkumaan • · * *·'· 25 kattorakenteiden läheisyydessä niiden suuntaisesti ja sekoittumaan. Nyt virtauses- • · «...
*···' teellä rajoitetaan ilman kulkeutumista alueiden välillä ja erityisesti tupakoitsijoille varatun alueen katon läheisyyteen nousevan tupakan savua sisältävän ilman kulkeu- • · tuminen tupakoimattomien alueelle. Ilman poisto tapahtuu ilmavirtaesteessä tai sen välittömässä läheisyydessä.
t · • * * *. "· 30 Keksinnön perusajatuksena ilmanvaihdon järjestämiseksi työpisteeseen on käyttää ilman virtauksen estettä hyväksi; sillä ympäröidään kattorakenteissa työpiste ja sa-maila pienellä virtausnopeudella tuodaan tuloilmaan ylhäältä työpisteeseen. Näin • * .·, : menetellen työpisteestä virtaa ulospäin raitista tuloilmaa eikä se pääse sekoittumaan t · 3 118189 työpistettä ympäröivään huonoon ilmaan. Ilman poisto tapahtuu työpisteen ulkopuolelta, edullisesti ilmavirtaesteessä tai sen välittömässä läheisyydessä.
Keksinnön etuna on, että ilmanvaihto saadaan nyt jäljestettyä huonetilaan, erityises- - ti ravintolallaan, järjestettyyn työpisteeseen siten, että tupakan savua tai vastaavaa 5 ei pääse kulkeutumaan tupakoimattomille tarkoitetulle alueille. Ne määrät ilman epäpuhtauksia, joita tupakoimattomille tarkoitettuihin alueisiin kulkeutuvat, ovat hyvin pieniä ja alle asetettujen normien. Haitallisten partikkelien ja muiden ilman epäpuhtauksien määrä huoneilmassa, jotka epäpuhtaudet pääsääntöisesti siis johtuvat tupakoinnista, erityisesti työpisteiden kohdalla putoavat keksinnön ansiosta mur-10 to-osaan nykyisten työpisteiden huoneilmaan verrattuna.
Keksinnön erityisenä etuna on, että tupakoitsijoille tarkoitetuille alueille on mahdol- 'f lista toteuttaa työpisteitä, joissa tupakan savun ja muiden vastaavien haitallisten par-tikkeleiden määrä pysyy asetetun tavoitetason alapuolella. Näin menetellen esimerkiksi ravintolan baari voidaan jakaa baaritiskiä mukaillen tupakka-alueeseen ja 15 työntekijöille varattuun tupakoimattomille tarkoitettuun vyöhykkeeseen. Vastaavalla tavalla esimerkiksi pelipöydät voidaan eristää tupakoivien alueella tupakan savusta vapaiksi työpisteiksi.
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa ^ 20 kuvioi esittää havainnollisesti huonetilaa, erityisesti ravintolatilaa, ylhäältä kat- ? . soituna, jossa huonetilassa sovelletaan tiettyä ilmanvaihtomenetelmää ja • · -järjestelyä; • * * • · **·": kuvio 2A esittää poikkileikkausta esteestä ja samalla poikkileikkausta A-A kuvion y • · .Λ** 1 huonetilasta; • · 7 *·* ,;- * * · • · * · *· 25 kuvio 2B esittää alhaalta katsottuna erästä kuvion 2 A mukaista estettä; • · · .
• · * · * · « kuvio 2C esittää alhaalta katsottuna vaihtoehtoa kuvion 2A mukaisesta esteestä; * · ♦ * · kuvio 3A esittää poikkileikkausta kolmannesta esteestä ja samalla vaihtoehtoista • · . ; ä ·*·* poikkileikkausta A-A; • · ··· kuvio 3B esittää sivusta katsottuna kuvion 3 A estettä; • * • * • · · 30 kuvio 3 C esittää sivusta katsottuna vaihtoehtoa kuvion 3 A mukaisesta esteestä; * · • · • · · * ·· • · 4 118189 kuvio 4 esittää poikkileikkausta viidennestä esteestä ja samalla vaihtoehtoista poikkileikkausta A-A; kuvio 5 esittää yhden työpisteen suurennettua poikkileikkausta B-B kuvion 1 * huonetilasta; ja 5 kuvio 6 esittää toisen työpisteen suurennettua poikkileikkausta C-C kuvion 1 huonetilasta.
Huonetila 1, erityisesti ravintolailla, on jaettu kuviossa 1 alueisiin 2; 2a, 2b; 3 siten, että ensimmäinen alue 2; 2a, 2b on tupakoitsijoille varattu alue eli tupakoivien alue ja toinen alue 3 tupakoimattomille varattu alue eli savuton alue. Kumpaankin ravin-10 tolatilan tai vastaavan 1 alueeseen 2; 2a, 2b; 3 sijoitetaan yleensä pöytiä tuoleineen asiakkaille. Palveluhenkilökunnalla ja asiakkailla on tällöin mahdollisuus liikkua suhteellisen vapaasti tupakoivien alueella ja savuttomalla alueella.
Ilmanvaihto järjestetään huonetilaan 1 siten, että tupakoitsijoille ja tupakoimattomille tarkoitettujen alueiden 2; 2a, 2b; 3 rajalle 4; 4a, 4b, 4c kattorakenteisiin 5 jäijeste-15 tään alaspäin suunnattu ja pituussuunnassa yhtenäinen ilmavirtaeste 6, edullisesti seinämä, joka kulkee läpi koko huonetilan seinästä seinään. Edelleen esteen 6 yhteyteen tai sen välittömään läheisyyteen järjestetään ilman poisto huonetilasta 1. ;
Esteen 6 tehtävänä on rajoittaa ja estää tupakoivien alueen 2; 2a, 2b puolelta ylösnousseen lämpimän ja saastuneen ilman virtaaminen kattorakenteiden läheisyydessä 20 savuttomalle alueelle 3. Esteen 6 avulla siis rajoitetaan voimakkaasti olennaisesti ·.·/ vaakasuuntaisten ilmanvirtausten kulkua katon 5 läheisyydessä. Umanpoisto huone- :Y: tilasta järjestetään tapahtumaan ainakin osittain esteen 6 yhteydessä jäljestetyillä )*·*: poistoilmavälineillä.
• * * • · **.··* Huonetilan 1, erityisesti ravintolatilan, kattorakenteisiin kuuluu yleensä laskettu ala- • » · " 25 katto 5a. Varsinaisen katon ja alakaton väliin sijoitetaan mm. ilmanvaihtokanavia, *..·· valaisimia ja sähkökaapeleita. Este 6 on tällöin järjestetty nimenomaan alakatosta 5a alaspäin suuntautuvaksi seinämäksi tai vastaavaksi. Alakatto 5a katsotaan myös ai- ·/·· nakin suhteellisen ilmatiiviiksi rakenteeksi.
• » « • · » [·* Esteen 6 korkeus h kattorakenteesta 5 alaspäin järjestetään olennaisesti pienemmäk- Y'i 30 si kuin huonekorkeus. Huonekorkeus on yleensä luokkaa 250 - 270 cm. Esteen 6 • · « korkeus h on edullisimmin välillä 15-70 cm. Kuitenkin on huomattava, että este 6 « järjestetään kattorakenteeseen 5 siten, että sen kattorakenteeseen nähden ulkoneva * · : pääty 7c ei ulotu niin alas, että se häiritsisi ravintolatilassa 1 tai vastaavassa liikku- i »· • · 5 118189 via ihmisiä. Näin ollen se ei ulotu lattiapinnasta katsottuna yleensä 200 cm:ä matalammalle korkeudelle.
Esteen 6 sivut 7a, 7b ovat piirustusten mukaisissa sovellusesimerkeissä pystysuuntaisia, mutta ne voivat olla myös katon, kuten alakaton 5a, tasoon nähden kaltevat 5 tai vinot.
Este 6 on toteutettavissa monista materiaaleista, kuten esim. läpinäkyvästä akryyli-levystä, puusta, metallista, kankaasta jne.
Esteeseen 6 jäljestetään joukko poistoilma-aukkoja 8. Nämä poistoilma-aukot sovitetaan olennaisesti esteen 6 pituussuuntaan eli huoneen katon, kuten alakaton 5 a, 10 suuntaan ja edullisesti esteen 6 koko pituudelle. Poistoilma-aukot 8 yhdistetään sopivalla poistoilmakanavalla 9 poistoilmalaitteeseen 10. Este 6 itsessään voi olla esim, ontto, jolloin sen sisätila muodostaa osan poistoilmakanavaa. Poistoilma-aukot 8, poistoilmakanava tai -kanavat 9 ja poistoilmalaite 10 muodostavat yhdessä ainakin osan huonetilan 1 ilmanpoistovälineistä. Poistoilma-aukkojen 8 kautta aina-15 kin osa poistettavasta ilmasta siirretään ensin poistoilmakanavaan 9 ja edelleen varsinaisen poistoilmalaitteen 10 kautta ulos huonetilasta 1.
Poistoilma-aukot 8 voidaan jäljestää esteeseen 6 usealla eri tavalla, kuten kuviossa 2A, 2B, 2C, 3A, 3B ja 3C on havainnollisesti esitetty.
Poistoilma-aukot 8; 8a, 8b järjestetään edullisimmin esteen 6; 6a, 6b ulkonevaan 20 päätyyn 7c, kuten kuvioista 2A, 2B ja 2C voidaan nähdä. Tällöin esteen 6; 6a, 6b molemmat sivut 7a, 7b ovat eheät.
• · • · · * * · •v. Esteen 6; 6a, 6b sivut 7a, 7b suuntaavat siihen osuvan katon, kuten alakaton 5a, ta- • ♦ son suuntaisen ilmavirran alaspäin kohti esteen 6; 6a, 6b pituussuuntaista ulkonevaa V\ päätyä 7c, jossa olevien poistoilma-aukkojen 8; 8a, 8b kautta huoneilmaa imetään ja • · · 25 poistetaan huonetilasta 1.
* · » · • · · - '
Vaihtoehtoisesti poistoilma-aukot 8; 8c, 8d järjestetään ainakin esteen 6; 6c, 6d yh- : delle sivulle 7; 7a, joka on edullisimmin suunnattu tupakoitsijoille tarkoitetulle alu- .···. eelle 2; 2a, kuten kuvioissa 3A, 3B ja 3C on esitetty. Poistoilma-aukot 8; 8c, 8d on mahdollista järjestää esteen 6; 6c, 6d molemmilla sivuilla 7; 7a, 7b, mutta tupakoi- V·: 30 mattomille tarkoitetun alueen 3 puoleiset poistoilma-aukot (ei ole esitetty piirustuk- sissa) eivät ole välttämättömiä. Niiden avulla voidaan luonnollisesti tehostaa ilman- poistoa savuttomalla alueella 3. Olennaista tässä tapauksessa kuitenkin on, että ni- . i • * ' **'' • · • · · » «* » · \ 6 118189 menoinaan tupakoivien alueelta 2; 2a, 2b ilmanpoisto tapahtuu esteen 6; 6c, 6d läheisyydessä tehokkaasti.
Edellä esitetyissä sovellusesimerkeissä poistoilma-aukot 8 järjestetään esteen 6 yh-teyteen. Kuvion 4 mukaisessa sovellutusesimerkissä joukko poistoilma-aukkoja 8; ..* 5 8e (ja 8f) järjestetään esteen 6; 6e välittömään läheisyyteen (vrt, kuvion 1 katkoviiva). Poistoilma-aukot 8; 8e (ja 8f) järjestetään edullisesti esteen 6; 6e viereen katto-rakenteeseen 5 ja erityisesti siihen sovitettuun poistoilmakanavaan 9; 9b (ja 9c). Poistoilmakanava 9; 9b (ja 9c) ja samalla poistoilma-aukot 8; 8e (ja 8f) ovat olen- * naisesti esteen pituussuunnassa joko aivan esteen 6; 6c ja katon välisen liitoskohdan 10 välittömässä läheisyydessä tai esim. 10-15 cm:n päässä siitä. Maksimissaan poistoilmakanava 9; 9b, 9c poistoilma-aukkoineen 8; 8c, 8d on esim. 50 cm.n päässä es- ,'ii teestä.
Poistoilmakanava 9; 9b poistoilma-aukkoineen 8; 8c on edullisimmin jäljestetty vain rajan 4; 4a toiselle puolelle ja erityisesti tupakoivien alueelle 2; 2a. Kuitenkin 15 se voidaan järjestää lisäksi myös savuttomalle alueelle 3 esteen 6; 6e välittömään läheisyyteen, kuten kuviossa 4 on katkoviivoin esitetty. Tässäkin tapauksessa pois- ? toilma-aukot 8; 8c, 8d on yhdistetty poistoilmakanavan 9; 9b, 9c kautta varsinaiseen poistoilmalaitteeseen 10; 10a, jonka avulla ainakin osa poistettavasta huoneilmasta siirretään ulos huonetilasta 1.
20 Edellä esitetyissä esteen 6 sovellusesimerkeissä poistoilma-aukot 8 ovat erillisiä < etäisyyden päässä toisistaan olevia aukkoja, kuten kuvioista 2B ja 3B voidaan näh- # dä. Eräässä keksinnön edullisessa sovellusmuodossa poistoilma-aukot 8; 8b, 8d jär- • · · jestetään pitkänomaiseksi olennaisesti esteen 6; 6b, 6d pituiseksi yhtenäiseksi il-··.·. manpoistoraoksi, kuten kuvioissa 2C ja 3C on havainnollisesti esitetty.
i i • · • · « ·...· 25 Raittiin tuloilman syöttö on edullisinta järjestää yhdelle tai useammalle savuttomal- » · i,’*i le alueelle 3; 3a. Tuloilmansyöttö toteutetaan tuloilmansyöttölaitteella 11, joka on sovitettu edullisimmin tupakoimattomille tarkoitetun alueen 3 kattorakenteisiin 5. Tuloilmansyöttö järjestetään lisäksi tapahtumaan pienellä virtausnopeudella, joka on edullisimmin välillä 0,1-0,2 m/s. Tällöin tuloilmansyöttölaite on piennopeustu-.··♦, 30 loilmalaite. Tällaisen laitteen etuna on, että sillä on pieni ilman sekoitussuhde eli huonetilaan tulevat pienet ilmasuihkut eivät ota mukaansa paljon ympäröivää huo- • · * *♦ neilmaa.
• · ♦ • · • ♦ • φ · /. Tuloilmansyöttö jäljestetään näin ollen edullisimmin tapahtumaan ylhäältä päin ^ ** ** huonetilaan 1. On kuitenkin mahdollista järjestää tuloilmansyöttö vaihtoehtoisesti
: M
• · 7 118189 tapahtumaan lattiatasolta, kuten yhden tai useamman seinän viereltä, tai huonetilan 1 keskialueelta esim. sinne järjestettyjen pylväiden yhteyteen sovitetuilla tuloilma-laitteilla, jotka myös ovat edullisimmin piennopeustuloilmalaitteita. Tässäkin tapauksessa tuloilmalaitteet ovat nimenomaan savuttomalla alueella 3. ΐ 5 Edellä jo todettiin, että ilmanpoisto huonetilasta jäljestetään tapahtumaan ainakin esteen 6; 6a, 6b, 6c, 6d poistoilma-aukkojen 8; 8a, 8b, 8c, 8d kautta. Ilmanpoistoa huonetilasta 1, erityisesti ravintolatilasta, on kuitenkin usein syytä tehostaa ja tällöin ilmanpoisto huonetilasta järjestetään tapahtumaan nimenomaan tupakoiville tarkoitetulta alueelta 2; 2a mainitun esteen 6 yhteyteen jäljestetyn poistoilmajäijestelyn li- - 10 säksi. Tällöin on edullista järjestää yksi tai useampia poistoilmalaitteita 10; 10b tupakoivien alueen 2; 2a kattorakenteisiin 5, kuten kuviossa 1 on havainnollisesti esitetty. Poistoilmalaitteen 10; 10b sijoittaminen kattorakenteisiin 5 on edullisinta, ί koska näin alhaalta ylöspäin nouseva lämmin ja tupakansavun kyllästämä saastunut ilma saadaan tehokkaasti imettyä pois huonetilasta 1 ja poistettua sieltä.
15 Huonetilaan 1, erityisesti ravintolaillaan, järjestetään usein erillisiä palvelupisteitä 12; 12a, 12b, kuten baaritiski 12a juomien tarjoamiseksi ja pelipöytä 12b, kuten | korttipelipöytä, kuvio 1. Nämä pisteet 12; 12a, 12b sijaitsevat usemmiten tupakoivi- > en alueilla 2; 2a tai niitä ainakin ympäröi osaksi tai kokonaan tupakoivien alue 2; r 2b. Ongelmana tällaisissa työpisteissä on työntekijöiden raittiin ilman saannin ta-20 kääminen ja heidän suojaamisensa tupakansavulta.
Edellä esitetty työpisteen ongelma ratkaistaan keksinnön mukaisesti siten, että ku- ' . ·*; hunkin työpisteeseen 12; 12a, 12b, kuviot 5 ja 6, joka on erityisesti sijoitettu tupa- • · · kolville tarkoitetulle alueelle 2; 2a, 2b tai sellaisen alueen välittömään läheisyyteen, ··.·, järjestetään tuloilmansyöttö siten, että: tuloilmansyöttö toteutetaan pienellä virtaus- * * \.1# 25 nopeudella, edullisimmin välillä 0,1-0,2 m/s, sopivalla tuloilmalaitteella 13; 13a, 13b; tuloilmansyöttö jäljestetään ylhäältäpäin eli kattorakenteesta 5 alaspäin, jolloin • * · tuloilmalaite 13; 13a, 13b on siis sovitettu kattorakenteen 5 yhteyteen; ja tuloilman- • * *···* syöttö järjestetään tapahtumaan sen alueen 15; 15a, 15b sisältä, jossa työskennel lään; ja näin määritelty tuloilmansyöttöalue 15; 15a, 15b rajataan tämän alueen ym- • · 30 pärille järjestetyllä ja kattorakenteista 5 alaspäin suunnatulla ilmavirtaesteellä 16, edullisesti seinämällä. Lisäksi on edullista, että tuloilman lämpötila pidetään lähellä > ♦ huoneilman lämpötilaa edullisimmin siten, että niiden lämpötilaero ei ylitä 5 °C.
• M • · ···
Edellä esitetyn menetelmän mukaisia ilmanvaihtojärjestelyjä on esitetty havainnol-lisesti kuviossa 1, 5 ja 6. Piennopeustuloilmalaite 13; 13a, 13b sovitetaan työpisteen • « .*. : 35 12; 12a, 12b kattorakenteisiin. Kuvio 5 esittää ravintolan tai vastaavan baaritiski- • · · 77 • · 8 118189 työpisteen ilmanvaihtojäijestelyä, kun taas kuvio 6 esittää esim. pelipöydän tai tiskijukan työpisteen ilmanvaihtojärjestelyä. Tuloilmalaitteen 13; 13a, 13b ympärille kattorakenteisiin on jäljestetty alaspäin suunnattu ilmavirtaeste 16; 16a, 16b, edullisesti seinämä. Tämä ilmavirtaeste 16 voi olla osaksi huonetilan varsinaista seinää 23 5 tai vastaavaa, kuten kuviossa 5 on havainnollisesti esitetty.
Ilmavirtaesteen 16; 16a, 16b avulla määritetään tuloilman syöttöalue 15; 15a, 15b. Ilmavirtaesteen 16; 16a, 16b rajaaman syöttöalueen 15; 15a, 15b pinta-ala on olennaisesti yhtä suuri kuin työntekijän työskentelyalue so. alue, jossa työntekijä pääasiallisesti palvelee asiakkaita. Ilmavirtaesteen 16; 16a, 16b rajaama alue 15; 15a, 15b 10 on esim. työntekijän liikkuma-alueesta vähintään puolet, edullisesti n. 70 - 80 %, jopa 100 %. Itse tuloilmalaiteen 13; 13a, 13b, erityisesti sen kattorakenteeseen 5 sovitetun syöttöosan, pinta-ala on yleensä selvästi pienempi kuin ilmavirtaesteen 16 rajaama alue. Tuloilmalaiteen 13; 13a, 13b pinta-ala on esim. 30 - 60 % ilmavirtaesteen rajaamasta alueesta, mutta se voi olla eräissä sovelluksissa jopa 100 %.
15 Ilmanvirtaesteen 16; 16a, 16b korkeus hl, h2 katosta 5a alaspäin katsottuna on vähintään 150 mm ja enimmillään luokkaa 300-400 mm. Kuitenkin osa ilmavirtaes-teestä 16 on eräissä tapauksissa osa huonetilan varsinaista seinää 23, jolloin se ulottuu ylhäältä alas asti. Ilmavirtaesteellä 16; 16a, 16b on siis ympäröity tuloilmalaite 13; 13a, 13b ja näin on muodostettu selkeä tuloilma-alue, jossa tuloilmanopeudet 20 ovat pienet eli ne ovat luokkaa 0,1-0,2 m/s. Tämä estää epäpuhtaan ilman sekoittumisen työpisteen ilmaan eli tupakansavuisen ilman tunkeutumisen tupakoivien alueelta 2; 2a, 2b työpisteeseen 12; 12a, 12b.
• t *·· ♦ *· :*:*· Kuvion 5 ja 6 mukaisessa sovellutuksessa ilmavirtaeste 16; 16a on toteutettavissa f • * 1 esim. läpinäkyvästä akryylilevystä, puusta, metallista, kankaasta jne. Baarityöpis- • · .···. 25 teessä yksi tai useampi tuloilmalaite 13; 13a peittää ylhäältä katsottuna esim. 50 % | baarissa työskentelevien henkilöiden vapaasta työskentelyalueesta baaritiskin 17 si- 4 • * * 1 I./ säpuolella. Ilmavirtaesteen 16; 16a yhteyteen voidaan järjestää hyllyjä 18 laseille ym. baarityöpisteessä tarvittaville välineille. Ilmavirtaus työpisteessä 12; 12a, 12b tapahtuu työpisteestä ulospäin nuolien D, E suuntaan, kuten kuvioissa 5 ja 6 on ha-*. " 30 vainnollisesti esitetty. Näin baaritiskillä 17 tai pelipöydän 19 äärellä tupakoivien henkilöiden tupakansavu ei pääse tunkeutumaan työpisteeseen, vaan se imetään poistoilmalaitteeseen, kuten tupakoitsijoille ja tupakoimattomille tarkoitettujen alu- *« · .···. eiden rajalle 4; 4a, 4b sovitetun esteen 6; 6a, 6b yhteyteen järjestettyjen ilmanpois- ]·[ tovälineiden avulla ulos huonetilasta 1, kuten edellä on jo esitetty.
• $ · * · » « » • · i · * • · ♦ • ♦ ·'· ·?.
9 118189
Ilmavirtaeste 16; 16a, 16b on toteutettavissa myös sellaisena ilmavirtaesteenä 6, jota · sovelletaan tupakoivien alueen 2; 2a, 2b ja savuttoman alueen 3 rajalla 4; 4a, 4b, 4c ja jonka yhteyteen ilman poisto huonetilasta järjestetään tapahtumaan ainakin osit-tain. Tällöin kuvioissa 2A, 2B, 2C; 3A, 3B, 3C JA 4 esitetyt esteet 6; 6a, 6b, 6c, 6d, 5 6e ovat sellaisenaan jäljestettävissä tuloilmalaitteen 13; 13a, 13b ympärille tuloil-man syöttöalueen 15; 15a, 15b rajaamiseksi.
Esitetyn mukaisesti este 6; 6a, 6b on sovitettavissa esteen 16; 16a tilalle työpisteessä 12; 12a kuviossa 5, jolloin myös ilmanvaihto työpisteen reuna-alueella tehostuu ja ilmanvaihtoj äij estely yksinkertaistuu.
10 Työpisteeseen järjestettyyn ilmanvaihtojärjestelyyn kuuluu edullisimmassa sovel- v _ > lusmuodossa kaksi lämpötila-anturia 20, 21, jotka on yhdistetty tuloilman säätöyk- | sikköön 22 ja tämä edelleen tuloilmalaitteeseen 14, jonka kautta tuloilmaa tuodaan työpisteen 12; 12a, 12b tuloilman syöttölaitteeseen 13; 13a, 13b. Ensimmäinen lämpötila-anturi 21 on järjestetty työpisteeseen, edullisesti lähelle työpisteen kattora-15 kenteita 5, tuloilman lämpötilan Ti mittaamiseksi ja vastaavasti toinen lämpötila-anturi 21 tupakoivien alueelle 2; 2a, edullisesti lähelle kattorakenteita 5, huoneilman lämpötilan T2 mittaamiseksi. Lämpötila-anturien 20, 21 antamia lämpötiloja Τι, T2 tarkkaillaan ja tarvittavat tuloilman lämpötilan lämmitys/jäähdytysohjeet annetaan 1 säätöyksiköltä 22 tuloilmalaitteelle 14 sopivan lämpöisen tuloilman syöttämiseksi 20 tuloilmasyöttölaitteesta 13; 13a, 13b työpisteeseen 12; 12a, 12b. Työpisteeseen syötettävän tuloilman lämpötila Ti ja huonelämpötila T2 pyritään pitämään likipitäen samana, kuitenkin siten, että lämpötilaero T2 - Ti ei ylitä 5 °C. Näin menetellen pys-tytään pitämään hyvin tehokkaasti ilmavirtaus D, E työpisteestä 12; 12a, 12b ulos- • · *.v päin kohti tupakoitsijoille tarkoitettua aluetta 2; 2a, 2b eikä tähän ilmavirtaukseen !***: 25 pääse syntymään eikä työpisteen 12; 12a, 12b ja tupakoitsijoille tarkoitetun alueen 2; 2a, 2b välille pääse muodostumaan sellaista lämpötilaeroa, joka sekoittaisi m ai- ! ;*·.· nittuja ilmavirtauksia ja mahdollisesti aiheuttaisi tupakansavuisen ilman tunkeutu- • ·
.*·*. misen työpisteeseen. I
• · ·
Työpisteessä 12; 12a, 12b saavutetaan koemittausten mukaan edellä esitetyllä il-30 manvaihtomenetelmällä ja-järjestelyllä jopa kolmekymmentä kertaa pienempi epä- ♦ ♦ · puhtauspitoisuus (savu, nikotiini, pöly yms.) kuin ympäristössä eli tupakoitsijoille ,·. : tarkoitetulla alueella 2; 2a, 2b.
« *· « · • · · • * *···* Keksintöä ei rajata pelkästään edellä esitettyä sovellusesimerkkiä koskevaksi, vaan monet muunnokset ovat mahdollisia pysyttäessä patenttivaatimusten määrittelemän • · .*♦,· 35 keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
• ·

Claims (18)

118189 ίο
1. Menetelmä ilmanvaihdon järjestämiseksi työpisteeseen, tunnettu siitä, että tu- v loilman syöttö (13; 13a, 13b) työpisteeseen (12; 12a, 12b) jäljestetään tapahtumaan pienellä virtausnopeudella, edullisimmin välillä 0,1-0,2 m/s, ylhäältäpäin; ja alueel-5 ta (15; 15a, 15b), joka olennaisesti vastaa työntekijän työskentelyaluetta ja tuloil- man syöttöalue (15; 15a, 15b) rajataan alueen ympärille jäljestetyllä kattorakenteis- '% ta (5) alaspäin suunnatulla ilmavirtaesteellä (16; 16a, 16b; 6; 6a, 6b, 6c, 6d, 6e), edullisesti seinämällä; ja ilman poisto järjestetään tapahtumaan työpisteen ulkopuolelta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ilman poisto järjestetään tapahtumaan ainakin osittain ilmavirtaesteen (16; 16a, 16b; 6; 6a, 6b, 6c, 6d, 6e) läheisyydestä. ί
3. Förfarande enligt patentkrav 1 eller 2, kännetecknat av att inluftens : !·. temperatur (Ti) hälls närä rumstemperaturen (T2) företrädesvis sä att deras : * * · temperaturskillnad inte överstiger 5 °C. • · * · · 30 4. Förfarande enligt patentkrav 1, 2 eller 3, kännetecknat av att hindrets .·. : (6; 6a, 6b, 6c, 6d, 6e; 16; 16a, 16b) höjd (h; hl, h2) arrangeras väsentligt mindre än rumshöjden, företrädesvis mellan 15-70 cm. r Ύ* 118189
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tuloil-man lämpötila (Ti) pidetään lähellä huoneilman lämpötilaa (T2) edullisimmin siten, 15 että niiden lämpötilaero ei ylitä 5 °C. a
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että esteen - (6; 6a, 6b, 6c, 6d, 6e; 16; 16a, 16b) korkeus (h; hl, h2) järjestetään olennaisesti pienemmäksi kuin huonekorkeus, edullisimmin välille 15-70 cm.
5. Förfarande enligt nägot av föregäende patentkrav, kännetecknat av att - vid hindret (6; 6a, 6b, 6c, 6d, 6e) arrangeras ett antal avluftsöppningar (8; 8a, Y 8b, 8c, 8d), vilka ansluts tili avluftningsanordningen (10; 10a) och via vilka ätminstone en del av avluften förs ut ur rummet (1). ! 5
6. Förfarande enligt patentkrav 5, kännetecknat av att avluftsöppningama (8; 8c, 8d) anordnas vid hindrets (6; 6b) utskjutande ände (7; 7c).
5. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, et-20 tä esteeseen (6; 6a, 6b, 6c, 6d) järjestetään joukko poistoilma-aukkoja (8; 8a, 8b, 8c, *.·.· 8d), jotka yhdistetään ilmanpoistolaitteeseen (10; 10a) ja joiden kautta ainakin osa : V: poistettavasta ilmasta siirretään ulos huonetilasta (1). • · * t · • · *.,I# 6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että poistoilma- aukot (8; 8c, 8d) järjestetään esteen (6; 6b) ulkonevaan päätyyn (7; 7c). « « ♦ φ * · ♦ ·
7. Förfarande enligt patentkrav 5, kännetecknat av att avluftsöppningama (8; 8c, 8d) anordnas ätminstone pä ena sidan (7; 7a, 7b) av hindret (6; 6c), som heist är riktat mot en zon (2; 2a) avsedd för rökare. 10
8. Förfarande enligt nägot av föregäende patentkrav 1-4, kännetecknat av >. att vid hindrets (6; 6e) omedelbara närhet, företrädesvis vid takkonstruktionen 7 (5), anordnas en avluftskanal (9; 9b, 9c), som har ett antal avluftsöppningar (8; 8e, 8f), vilken avluftskanal (9; 9b, 9c) ansluts tili avluftsanordningen (10; 10a), och via vilka ätminstone en del av avluften förs ut ur rummet (1). 15 9. Förfarande enligt nägot av föregäende patentkrav 5-8, kännetecknat av att avluftsöppningama (8b, 8d) inrättas som en avläng enhetlig avluftsspalt med väsentligt samma längd som hindret (6c, 6d). > ; -:y
7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että poistoilma- aukot (8; 8c, 8d) jäljestetään ainakin esteen (6; 6c) yhdelle sivulle (7; 7a, 7b), joka on edullisimmin suunnattu tupakoitsijoille tarkoitetulle alueelle (2; 2a). • · • · · ··** 8. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että esteen (6; 6e) välittömään läheisyyteen, edullisimmin kattorakenteeseen ·*’*: 30 (5), järjestetään poistoilmakanava (9; 9b, 9c), jossa on joukko poistoilma-aukkoja ··* (8; 8e, 8f), joka poistoilmakanava (9; 9b, 9c) yhdistetään ilmanpoistolaitteeseen (10; • * · • · * · ♦ · · • · · • · 118189 10a) ja joiden kautta ainakin osa poistettavasta ilmasta siirretään ulos huonetilasta (1).
9. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen 5-8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että poistoilma-aukot (8b, 8d) järjestetään pitkänomaiseksi olennaisesti esteen 5 (6c, 6d) pituiseksi yhtenäiseksi ilmanpoistoraoksi.
10. Ventilationsarrangemang för en arbetspunkt, kännetecknat av att vid :.:7 arbetspunkten (12; 12a, 12b) har anordnats en inluftsanordning (13; 13a, 13b) : Y: 20 med Jiten hastighet, som är anordnad vid takkonstruktionen (5), sä att inlufts- matningen tili arbetspunkten sker ovanifrän, varvid omkring inluftsanord-ningen (13; 13a, 13b) inrättats ett nedätriktat luftströmshinder (16; 16a; 16b; • · · : 6; 6a, 6b, 6c, 6d, 6e), företrädesvis en mellanvägg, som är anordnad att sluta ,···.* inom sig en zon (15; 15a, 15b), som väsentligt motsvarar arbetarens arbets- • · 25 zon, och avluftningen är arrangerad att ske frän utsidan av arbetspunkten. .d·’ 11. Ventilationsarrangemang för en arbetspunkt enligt patentkrav 10, känne- tecknat av att i anslutning tili luftströmshindret (6; 6a, 6b, 6c, 6d, 6e) inrättats : Y ett antal avluftsöppningar (8; 8a, 8b, 8c, 8d, 8e, 8f), vilka är anslutna tili av- • · φ "Y luftsanordningen (10, 10a) och via vilka ätminstone en del av avluften förs ut *"*’ 30 ur rummet (1). • · • · · • · · .
10. Työpisteen ilmanvaihtojäijestely, tunnettu siitä, että työpisteeseen (12; 12a, 12b) on jäljestetty piennopeustuloilmalaite (13; 13a, 13b), joka on sovitettu kattorakenteisiin (5) siten, että tuloilman syöttö työpisteeseen tapahtuu ylhäältäpäin, jonka tuloilmalaitteen (13; 13a, 13b) ympärille on järjestetty alaspäin suunnattu ilmavirta- 10 este (16; 16a, 16b; 6; 6a, 6b, 6c, 6d, 6e), edullisesti seinämä, joka on järjestetty sulkemaan sisäänsä alue (15; 15a, 15b), joka olennaisesti vastaa työntekijän työskente-lyaluetta, ja ilman poisto on järjestetty tapahtumaan työpisteen ulkopuolelta.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen työpisteen ilmanvaihtojäijestely, tunnettu siitä, että ilmavirtaesteen (6; 6a, 6b, 6c, 6d, 6e) yhteyteen on järjestetty joukko pois- 15 toilma-aukkoja (8; 8a, 8b, 8c, 8d, 8e, 8f), jotka on yhdistetty ilmanpoistolaitteeseen (10; 10a) ja joiden kautta ainakin osa poistettavasta ilmasta siirretään ulos huonetilasta (1).
12. Ventilationsarrangemang för en arbetspunkt enligt patentkrav 10 eller • ·* 11, kännetecknat av att arrangemanget innefattar en temperaturdetektor (20, 21. för inluften och rumsluften och en regleringsanordning (22), med vars 118189 'Λ' hjälp temperaturen (Ti) halls närä rumstemperaturen (T2) företrädesvis sä att deras temperaturskillnad inte överstiger 5 °C. ΐ ...111 121
12. Patenttivaatimuksen 10 tai 11 mukainen työpisteen ilmanvaihtojärjestely, tun- . nettu siitä, että järjestelyyn kuuluu tuloilman ja huoneilman lämpötila-anturi (20, 20 21) ja säätölaite (22), jonka avulla tuloilman lämpötila (Ti) pidetään lähellä huo- • · neilman lämpötilaa (T2) edullisimmin siten, että niiden lämpötilaero ei ylitä 5 °C. • * • · · • *
13. Ventilationsarrangemang för en arbetspunkt enligt patentkrav 10, 11 eller 12, kännetecknat av att hindrets (6; 6a, 6b, 6c, 6d, 6e; 16; 16a, 16b) ! 5 höjd (h; hl, h2) är väsentligt mindre än rumshöjden, företrädesvis mellan 15- ( 30 cm.
13. C
13. Patenttivaatimuksen 10, 11 tai 12 mukainen työpisteen ilmanvaihtojärjestely, " tunnettu siitä, että esteen (6; 6a, 6b, 6c, 6d, 6e; 16; 16a, 16b) korkeus (h; hl, h2) on * · * olennaisesti pienempi kuin huonekorkeus, edullisimmin välillä 15-30 cm. .·. : 25 14. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen 10 - 13 mukainen työpisteen ilmanvaih- • tojärjestely, tunnettu siitä, että esteeseen (6; 6a, 6b, 6c, 6d) on järjestetty joukko poistoilma-aukkoja (8; 8a, 8b, 8c, 8d), jotka on yhdistetty ilmanpoistolaitteeseen • « '*.**: (10; 10a) ja joiden kautta ainakin osa poistettavasta ilmasta siirretään ulos huoneti- C: lasta (1). * · 1. t **’·[ 30 15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen työpisteen ilmanvaihtojärjestely, tunnettu **.**· siitä, että poistoilma-aukot (8; 8c, 8d) on järjestetty esteen (6; 6b) ulkonevaan pää tyyn (7; 7c). 118189 : 12 ;
14. Ventilationsarrangemang för en arbetspunkt enligt nägot av föregäende patentkrav 10-13, kännetecknat av att i hindret (6; 6a, 6b, 6c, 6d) inrättats ett antal avluftsöppningar (8; 8a, 8b, 8c, 8d), vilka är anslutna till avlufts- J 10 anordningen (10; 10a) och via vilka ätminstone en del av avluften förs ut ur 'ti I rummet (1). vi
15. Ventilationsarrangemang för en arbetspunkt enligt patentkrav 14, kanne- tecknat av att avluftsöppningarna (8; 8c, 8d) är anordnade i hindrets (6; 6b) s; utskjutande ände (7; 7c).
16. Ventilationsarrangemang för en arbetspunkt enligt patentkrav 14, känne tecknat av att avluftsöppningarna (8; 8c, 8d) är anordnade ätminstone pä ena sidan (7; 7a, 7b) av hindret (6; 6c), som heist är riktat mot en zon (2; 2a) av- - sedd för rökare. • \:.J 17. Ventilationsarrangemang för en arbetspunkt enligt patentkrav 10 eller kv 20 11, kännetecknat av att i hindrets (6; 6e) omedelbara närhet, företrädesvis i takkonstruktionen (5), inrättats en avluftskanal (9; 9b, 9c), med ett antal av- :3: luftsöppningar (8; 8e, 8f), vilken avluftskanal (9; 9b, 9c) är ansluten tili av- :¾ ··« : luftsanordningen (10; 10a) och via vilken ätminstone en del av avluften förs ut ur rummet (1). • « ·1♦
16. Patenttivaatimuksen 14 mukainen työpisteen ilmanvaihtojärjestely, tunnettu siitä, että poistoilma-aukot (8; 8c, 8d) on järjestetty ainakin esteen (6; 6c) yhdelle sivulle (7; 7a, 7b), joka on edullisimmin suunnattu tupakoitsijoille tarkoitetulle alueelle (2; 2a).
17. Patenttivaatimuksen 10 tai 11 mukainen työpisteen ilmanvaihtojärjestely, tun- 7 nettu siitä, että esteen (6; 6e) välittömään läheisyyteen, edullisimmin kattorakenteeseen (5), on järjestetty poistoilmakanava (9; 9b, 9c), jossa on joukko poistoilma-aukkoja (8; 8e, 8f), joka poistoilmakanava (9; 9b, 9c) on yhdistetty ilmanpoistolait-teeseen (10; 10a) ja joiden kautta ainakin osa poistettavasta ilmasta siirretään ulos 10 huonetilasta (1).
18. Patenttivaatimuksen 14, 15, 16 tai 17 mukainen työpisteen ilmanvaihtojärjestely, tunnettu siitä, että poistoilma-aukot (8b, 8d) on järjestetty pitkänomaiseksi olennaisesti esteen (6c, 6d) pituiseksi yhtenäiseksi ilmanpoistoraoksi. 15 1. Förfarande för att anordna ventilation i en arbetspunkt, kännetecknat av att inluftsmatningen (13; 13a, 13b) tili arbetspunkten (12; 12a, 12b) arrange-ras att ske med lag strömningshastighet, företrädesvis mellan 0,1-0,2 m/s ovanifrän; och frän en zon (15; 15a, 15b), som väsentligt motsvarar arbetarens -f . arbetszon, och inmatningszonen (15; 15a, 15b) för inluften avgränsas med ett 20 luftströmningshinder (16; 16a, 16b; 6; 6a, 6b, 6c, 6d, 6e) som är arrangerat * · · omkring zonen och som sträcker sig nedät frän takkonstruktionen (5), vilket • · · :#>·* hinder företrädesvis är en mellanvägg; och avluftningen arrangeras att ske 7 frän utsidan av arbetsplatsen. · • · · » ·· • · .···, 2. Förfarande enligt patentkrav 1, kännetecknat av att avluftningen arran- 25 geras att ske ätminstone delvis i närheten av luftströmningshindret (16, 16a; 16b; 6; 6a, 6b, 6c, 6d, 6e). • * * ·
18. Ventilationsarrangemang för en arbetspunkt enligt patentkrav 14, 15, 16 ..li' eller 17, kännetecknat av att avluftsöppningarna (8b, 8d) inrättas som en av- , läng enhetlig avluftsspalt med väsentligt samma längd som hindret (6c, 6d). * 1 • 1 · • · · • · · 1 I»» • · • · • · · v · • · · • 1 « 2 • · - * · • · · 3 • ·
FI20020386A 2002-02-28 2002-02-28 Menetelmä työpisteen ilmanvaihdon järjestämiseksi ja työpisteen ilmanvaihtojärjestely FI118189B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20020386A FI118189B (fi) 2002-02-28 2002-02-28 Menetelmä työpisteen ilmanvaihdon järjestämiseksi ja työpisteen ilmanvaihtojärjestely

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20020386 2002-02-28
FI20020386A FI118189B (fi) 2002-02-28 2002-02-28 Menetelmä työpisteen ilmanvaihdon järjestämiseksi ja työpisteen ilmanvaihtojärjestely

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20020386A FI20020386A (fi) 2002-02-28
FI118189B true FI118189B (fi) 2007-08-15

Family

ID=8563363

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20020386A FI118189B (fi) 2002-02-28 2002-02-28 Menetelmä työpisteen ilmanvaihdon järjestämiseksi ja työpisteen ilmanvaihtojärjestely

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI118189B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20020386A (fi) 2002-02-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5441279A (en) Smokeless casino gaming table
US6953401B2 (en) Apparatus for producing a fire special effect
US11337380B2 (en) Plant cultivation facility
US20110028079A1 (en) Vapour extraction device and accommodating device for at least one food preparation unit incorporating such a vapour extraction device
JP3200568U (ja) 水滴落下防止機構を有するレンジフード
KR20180065226A (ko) 공기청정 지능형 흡연부스
FI118189B (fi) Menetelmä työpisteen ilmanvaihdon järjestämiseksi ja työpisteen ilmanvaihtojärjestely
JP2626189B2 (ja) 喫煙装置
FI95670C (fi) Imulaite
FI112533B (fi) Menetelmä ilmanvaihdon järjestämiseksi ja ilmanvaihtojärjestely
US5775987A (en) Smoke removing device and method
US11085649B2 (en) Exhaust hood with forced air injection
US20230109493A1 (en) Apparatus, system, and method for preventing spread of air-borne contaminants
EP0427350B1 (en) Lighting-fitting comprising a filter device to remove smoke components of cigars and cigarettes
JP2001033072A (ja) 換気システム
JPH0921553A (ja) エアーカーテン付き喫煙清浄装置
JP2005241059A (ja) 分煙システム
CN205560923U (zh) 一种台式下排风吸油烟机
KR200369062Y1 (ko) 후드 장치
JP6741302B2 (ja) 栽培設備
CN207648892U (zh) 带环绕式进风口组的非平面烟机外壳
WO2009128147A1 (ja) 遊技施設用汚染空気浄化システム
JP3183466U (ja) 喫煙ブース
FI101499B (fi) Ilmanvaihtokatto
CN202820193U (zh) 分烟麻将桌

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 118189

Country of ref document: FI