FI116504B - Paikannusjärjestelmä - Google Patents

Paikannusjärjestelmä Download PDF

Info

Publication number
FI116504B
FI116504B FI973342A FI973342A FI116504B FI 116504 B FI116504 B FI 116504B FI 973342 A FI973342 A FI 973342A FI 973342 A FI973342 A FI 973342A FI 116504 B FI116504 B FI 116504B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
mobile station
simulated
mobile
call
manager
Prior art date
Application number
FI973342A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI973342A0 (fi
FI973342A (fi
Inventor
Tommy Ekstroem
Original Assignee
Europolitan Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from SE9500569A external-priority patent/SE9500569L/xx
Application filed by Europolitan Ab filed Critical Europolitan Ab
Publication of FI973342A0 publication Critical patent/FI973342A0/fi
Publication of FI973342A publication Critical patent/FI973342A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI116504B publication Critical patent/FI116504B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W64/00Locating users or terminals or network equipment for network management purposes, e.g. mobility management
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01SRADIO DIRECTION-FINDING; RADIO NAVIGATION; DETERMINING DISTANCE OR VELOCITY BY USE OF RADIO WAVES; LOCATING OR PRESENCE-DETECTING BY USE OF THE REFLECTION OR RERADIATION OF RADIO WAVES; ANALOGOUS ARRANGEMENTS USING OTHER WAVES
    • G01S5/00Position-fixing by co-ordinating two or more direction or position line determinations; Position-fixing by co-ordinating two or more distance determinations
    • G01S5/02Position-fixing by co-ordinating two or more direction or position line determinations; Position-fixing by co-ordinating two or more distance determinations using radio waves
    • G01S5/14Determining absolute distances from a plurality of spaced points of known location

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Remote Sensing (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Radar, Positioning & Navigation (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Vehicle Body Suspensions (AREA)
  • Body Structure For Vehicles (AREA)
  • Automatic Control Of Machine Tools (AREA)
  • Steering Control In Accordance With Driving Conditions (AREA)
  • Sorption Type Refrigeration Machines (AREA)
  • Control Of Eletrric Generators (AREA)

Description

116504
Paikannusjärjestelmä
Tekninen ala
Esillä oleva keksintö liittyy menetelmään ja järjestelmään, jolla määritetään matkaviestimen paikka eli sijainti solukkomatkaviestinjärjestelmässä. 5 Menetelmän ja laitteen ensisijaisessa toteutuksessa keksintö kohdistuu menetelmään ja laitejärjestelmään, jolla paikallistetaan matkaviestimillä varustettuja ajoneuvoja päivittämällä niiden sijainti GSM-solukkomatkaviestinjärjestelmäs-sä, joko säännöllisin välein tai hetkellisesti.
Teknisen taustan kuvaus 10 Olemassa olevat paikannustoiminnot perustuvat muun muassa GPS- järjestelmän (yleismaailmallinen paikannusjärjestelmä) käyttöön. GPS on tarkka sijainnin määrittävä satelliittijärjestelmä. Järjestelmä käyttää useita satelliitteja siten, että vastaanotin vastaanottaa signaaleja useilta kanavilta ja eri satelliiteista. Vastaanotin määrittää eri satelliiteista vastaanotettujen suorien sek-15 venssien välisen keskinäisen vaiheen ja laskee niiden sijainnit kolmessa koordinaatissa yhtälöjärjestelmästä.
GPS-järjestelmään perustuvia paikannusjärjestelmiä on myös olemassa. Paikannusinformaatio lähetetään GSM-teknologian (yleiseurooppalainen digitaalinen matkaviestinjärjestelmä) tai jonkin muun solukkoviestintätek->.> . 20 nilkan (Mobitex®) avulla. Tämä edellyttää ensinnäkin GSM-tekniikassa kapasi teetin käyttöä lyhytsanomapalveluihin (SMS) ja toiseksi aiheuttaa kustannuksia ;; ·; GSM-järjestelmässä ja kustannuksia GPS-järjestelmässä.
* ·
Keksinnön yhteenveto
Keksinnön tarkoituksena on antaa solukkomatkaviestinjärjestelmäs-25 sä menetelmä ja järjestelmä, jolla saadaan järjestelmässä olevan matkaviestimen maantieteellinen sijainti eli paikka joko ajan tai etäisyyden suhteen. Erityi- : sessä toteutuksessa matkaviestimeen liittyy ajoneuvo, jolloin ajoneuvon maan- • * ♦ ’ ‘ * / tieteellinen sijainti voidaan esittää tilaajainformaation graafisella näytöllä.
;* Keksinnön mukaisen menetelmän, jossa määritetään matkaviesti- 1,: : 30 men sijainti solukkomatkaviestinjärjestelmässä, yhdessä toteutuksessa matka- ; .· viestinjärjestelmä muodostaa simuloidun kutsuyhteyden, jonka synnyttää pai- :·’ kankäsittelijä. Paikankäsittelijä sisältää matkaviestinkategorioita ja viestimiä, jotka on tarkoitettu simuloituun kutsuyhteyteen, kun yhteys vapautetaan sen ··’ jälkeen kun järjestelmä on lähettänyt hakusanoman matkaviestimelle ja kun 2 116504 vastaus hakusanoinaan on vastaanotettu matkaviestimeltä. Tätä vastetta käytetään määrittämään solu, jossa matkaviestin sijaitsee, käyttämällä solun identiteettiä. Matkaviestimen ajoitusennakkoa (TA) voidaan käyttää yhdessä solun identiteetin kanssa antamaan matkaviestimen tarkempi sijainti solussa. Pai-5 kankäsittelijä muuntaa ainakin yhden parametreistä solun identiteetti ja ajoitus-ennakko (TA) määrittääkseen matkaviestimen maantieteellisen sijainnin.
Eräässä toteutuksessa paikankäsittelijä ottaa mukaan GSM:n rekisterin HLR simuloituihin kutsuyhteyksiin tarkoitettujen matkaviestimien kategori-oimiseksi. Paikankäsittelijät muodostuvat välineistä, jotka sijaitsevat puhelin-10 palvelujen kytkentäkeskuksessa tai kutsuyhteyksiä muodostavassa vaihteessa, ja niitä käytetään synnyttämään ja analysoimaan simuloituja kutsuyhteyksiä ja kutsunvapautuksia. Jatkototeutuksessa paikankäsittelijä sisältää hallin-nointivälineet, joissa on rekisteri, jolla kategorioidaan matkaviestimet, jotka on tarkoitettu simuloituihin kutsuyhteyksiin, ja ainakin yhden kutsun synnyttäjän, 15 jolla synnytetään ja analysoidaan vastaavasti kutsuyhteyksiä ja kutsunvapautuksia.
Ainakin yhtä parametreistä solun identiteetti ja ajoitusennakko (TA) prosessoidaan siten, että niitä muunnetaan jatkuvasti paikankäsittelijän hakemien matkaviestimien pituus- ja leveysasteiden saamiseksi kunkin simuloidun 20 kutsuyhteyden jälkeen. Annetun matkaviestimen sijainnin graafinen esitys lähetetään tilaajalle, joka pyytää simuloitua kutsuyhteyttä, matkaviestimen paik-··,: ka eli sijainti päivitettäessä sitten esitystä varten. Kutsuyhteyttä pyytävälle ti- laajalle annetaan myös mahdollisuus määrittää simuloidun kutsuyhteyden ti-V, heys.
J. ! 25 Ajoneuvojen mukana kulkevat matkaviestimet on merkitty tähän ;. ** graafiseen esitykseen, jolloin saadaan ajoneuvoihin liittyvää informaatiota akti- voimalla merkki. Graafisesta esityksestä voidaan saada informaatiota kuvaruu-' · * ‘ dulla merkitsemällä ja aktivoimalla asianomaiset ajoneuvot graafisten esitysten merkitsemiseen tarkoitettujen tunnettujen tietokonevälineiden avulla, j, j » 30 Menetelmä mahdollistaa myös tilaajan pyytämän paikannusyhteyden : ‘ : keskeyttämisen sen jälkeen kun on muodostettu ennalta määrätty lukumäärä t.j.. simuloitua kutsuyhteyksiä, joissa ei ole todettu tapahtuneen muutoksia matka viestimen sijainnissa, ja yhteyden palauttamisen sen jälkeen kun todettu yksi ’ ’; · ’ tai määrätty määrä muutoksia viestimen sijainnissa.
| ’'.. 35 Ajoneuvon mukana kulkevassa matkaviestimessä kuljettajan vaihdos : ’": todetaan tunnisteesta, jolla kuljettaja aktivoi tai deaktivoi viestimen. Matkavies- 3 116504 timen aktivointi voidaan saada aikaan esimerkiksi kuljettajan SIM-moduulin avulla.
Tämän lisäksi kun matkaviestin, joka tehomielessä luokitellaan kädessä kannettavaksi, sijoitetaan tai poistetaan tehonvahvistuksella varustetus-5 ta sovittimesta, lähetystehossa tapahtuva muutos Hipaisee matkaviestinjärjestelmän ja paikankäsittelijän ja informoi näille, että simuloitu kutsuyhteys täytyy vastaavasti muodostaa tai vapauttaa.
Erään toteutuksen mukaan keksintö liittyy järjestelmään, jolla määritetään matkaviestimen sijainti solukkomatkaviestinverkossa. Järjestelmä sisäl-10 tää paikankäsittelijän, jossa on rekisteri matkaviestimistä, jotka on tarkoitettu simuloituihin kutsuyhteyksiin, ja välineet, joilla synnytetään ja analysoidaan kutsuyhteyksiä ja kutsunvapautuksia matkaviestinjärjestelmän kytkentäkeskuk-sissa. Kutsuyhteys vapautetaan, kun haettu matkaviestin vastaa hakusanoinaan, jolloin paikankäsittelijä prosessoi ainakin yhden parametreistä solun 15 identiteetti ja ajoitusennakko (TA) matkaviestimen maantieteellisen paikan eli sijainnin saamiseksi.
Rekisteri voi muodostua GSM:ssä olevasta HLR:stä ja kytkentäkes-kuksessa (GMSC, MSC, BSC) olevista välineistä ja sitä voidaan käyttää simuloitujen kutsuyhteyksien synnyttämiseen ja vapauttamiseen. Rekisteri voi vaih-20 toehtoisesti muodostua tietokannasta, jolla kategorioidaan simuloituihin kutsu-yhteyksiin tarkoitetut viestimet. Paikankäsittelijä voi vaihtoehtoisesti sisältää hallinnointivälineet, jotka sisältävät rekisterin yhdessä kutsun synnyttäjän • * ·:. kanssa, joilla vastaavasti synnytetään ja analysoidaan kutsuyhteyksiä ja kut- * * * · sunvapautuksia.
* · ··.·, 25 Järjestelmä pystyy myös prosessoimaan solujen identiteetin ja myös l./ tarpeen vaatiessa ajoitusennakon (TA) sekä mahdollistaa näiden muuntami- sen säännöllisesti, jolloin saadaan pituus- ja leveysasete matkaviestimille, joita • · · ' haetaan paikankäsittelijän kautta simuloidun kutsuyhteyden muodostamisen jälkeen.
: 30 Annetun matkaviestimen sijainnin graafinen esitys voidaan lähettää sähköisesti kutsuyhteyttä järjestelmän kautta pyytävälle tilaajalle tähän tarkoi-,···. tettujen asiakkaan paikannusyhteyksien kautta. Järjestelmässä olevan matka- _ viestimen sijaintia päivitetään säännöllisesti tuon tilaajan toiveiden mukaan. Ti- ;* laajalle, joka tilaa simuloidun kutsuyhteyden, annetaan mahdollisuus määrittää • ‘ · · 35 kutsuyhteyden tiheys. Ajoneuvot, joiden mukana seuraa matkaviestimiä, mer- kitään graafiseen esitykseen, jolloin merkittyihin ajoneuvoihin liittyvää infor- 4 116504 maatiota voidaan saada aktivoimalla esitys. Ajoneuvoinformaatio saadaan kuvaruudulta merkitsemällä ja aktivoimalla asianomaiset ajoneuvot graafisten esitysten merkitsemiseen tarkoitettujen tunnettujen tietokonevälineiden avulla. Asiakkaan paikannusyhteys voidaan keskeyttää sen jälkeen, kun on 5 muodostettu joukko simuloituja kutsuyhteyksiä ilman, että matkaviestimen sijainti muuttuu, ja voidaan aloittaa uudelleen sen jälkeen, kun todetaan yksi tai ennalta määrätty lukumäärä sijainnin muutoksia.
Ajoneuvon mukana kulkevissa matkaviestimissä järjestelmä toteaa kuljettajan vaihdoksen identiteetin avulla, jolla kuljettaja aktivoi ja deaktivoi 10 viestimen. Matkaviestimen aktivointi ja deaktivointi voidaan toteuttaa SIM-mo-duulin avulla.
Tämän lisäksi kun matkaviestin, joka tehomielessä luokitellaan kädessä kannettavaksi, voidaan saada liipaisemaan ja informoimaan matkaviestinjärjestelmälle ja paikankäsittelijälle, että simuloitu kutsuyhteys tulee vastaa-15 vasti muodostaa tai vapauttaa, kun matkaviestin sijoitetaan tai poistetaan te-hovahvistimella varustetusta sovittimesta.
Keksinnön menetelmälle ja keksinnön järjestelmälle on tunnusomaista vaihtoehtoinen toteutus, jossa matkaviestimen paikannusjärjestelmään kytketty asiakas tai tilaaja käskee matkaviestinyksikön, MS-yksikön, paikanta-20 maan itsensä modifioidun SMS-sanoman (lyhytsanomapalvelut) kautta.
Edellä mainittuja parametrejä solun identiteetti ja ajoitusennakko :'·.· (TA) käytetään myös tässä vaihtoehtoisessa toteutuksessa, jossa vastetta voi- daan käyttää määrittämään solu, jossa matkaviestin sijaitsee ja/tai tuon viesti-men pituus/leveysaste-sijainti. Simuloitu kutsuyhteys sisältää myös modifioi-J. ^ 25 dun lyhytsanomansignaalin (SMS) lähettämisen, joka tilaa kutsuyhteyden mat- ' kaviestimiltä. Tämän kutsuyhteyden yhteydessä matkaviestin suorittaa mit- • * tausprosessin, joka mahdollistaa paikankäsittelijän antaa sijainniltaan haetun • · · matkaviestimen pituus/leveysaste-sijainnin. SMS-sanomaa ei rekisteröidä matkaviestimen SMS-luetteloon ja matkaviestimen käyttäjä ei saa tulevaan • · ·,: * 30 SMS:ään liittyvää sanomaa.
Paikankäsittelijä sisältää myös toimintoja, joilla vastaanotetaan ja , · | ·, synnytetään SMS-sanomia.
... Sijainniltaan haettua matkaviestintä käsketään suorittamaan paikan- ; mittaussekvenssi lähettämällä modifioitu SMS-sanoma, jolloin matkaviestin >· 35 muodostaa simuloituja kutsuyhteyksiä. Eräässä toteutuksessa matkaviestin j suorittaa monen aseman mittauksia siten, että paikankäsittelijä pystyy anta- 5 116504 maan sijainniltaan haetun matkaviestimen pituus/leveysaste-sijainnin.
SMS-sanomaa ei rekisteröidä matkaviestimen SMS-luetteloon ja sitä ei täten näytetä matkaviestimen käyttäjälle. Paikankäsittelijä sisältää tässä yhteydessä toimintoja SMS-sanomien vastaanottamiseksi ja synnyttämiseksi.
5 Matkaviestimen sijainti määritetään massakeskipistelaskelmilla para metrien solun identiteetti ja ajoitusennakko (TA) avulla.
Piirrosten lyhyt kuvaus
Keksintö kuvataan nyt yksityiskohtaisemmin viitaten oheisiin piirroksiin ja niihin liittyvään tekstiin.
10 Kuvio 1 on lohkokaavio, joka havainnollistaa, kuinka keksinnön jär jestelmä on toteutettu GSM-järjestelmässä.
Kuvio 2 havainnollistaa tapaa, kuin simuloitu kutsuyhteys muodostetaan keksinnön mukaan.
Kuvio 3 havainnollistaa kaavamaisesti ajoneuvon liikettä palvelualu-15 een läpi ja siellä olevia soluja ja tukiasemia.
Kuvio 4 on kaavio, joka havainnollistaa tapaa, jolla ajoneuvon sijainti määritetään ajoitusennakon avulla.
Keksinnön toteutusten yksityiskohtainen kuvaus
Esillä olevan keksinnön ensimmäinen toteutus perustuu simuloidun ; 20 kutsuyhteyden muodostamiseen matkaviestimeen (MS-yksikkö, matkapuheli met ja kaikki niiden matkaviestinverkossa käytettäväksi tarkoitetut muunnel-; mat), kun kutsuyhteys vapautetaan, kun haettu MS-yksikkö on vastannut (ha- ; kuvaste), missä MS-yksikkö antaa vasteessaan solun identiteetin matkapuhe- .* linkeskukselle (MSC) tukiaseman kautta, jonka peittoalueella MS-yksikkö sijait- : ’· 25 see. Tukiasemayksikön, BS-yksikön, identiteetti ja siten sen maantieteellinen v 2 sijainti tunnistetaan solun identiteetin avulla. MS-yksikön maantieteellinen si jainti BS-yksiköiden suhteen rekisteröidään ja päivitetään simuloitujen kutsu-: yhteyksien tiheyden mukaan. Esillä olevan keksinnön ensisijaisissa toteutuk- .. sissa viittaus simuloituihin kutsuyhteyksiin tulee ymmärtää tarkoittavan, että 30 kutsu vapautetaan sen jälkeen kun on saatu haluttu merkinantoinformaatio, ja * · · ' myös tarkoittavan kutsuyhteyttä, jonka MS-yksikön on käsketty muodostaa modifioidun SMS-sanoman kautta. Modifioidun SMS-sanoman voidaan myös katsoa aloittavan tämä viimeksi mainitun simuloidun.
.···. Keksinnön mukaan MS-yksikön sijainti solukkomatkaviestinjärjestel- 35 mässä osoitetaan BS-yksikön sijainnilla solussa, jossa MS-yksikkö sijaitsee.
6 116504 Täten todetaan, että ajoneuvo, jonka mukana seuraa tai jossa on kiinteästi asennettu MS-yksikkö, sijaitsee BS-yksikön peittoalueella. Monissa sovelluksissa tämä riittää MS-yksikön sijainnin ja epäsuorasti myös ajoneuvon sijainnin määrittämiseen. Tyypillisen solun säde on 12 -15 km teiden ja valtateiden ym-5 parilla ja hieman suurempi säde kaukaisemmilla alueilla, kuten maaseudulla. Taajamissa ja kaupungeissa säde on noin 100 m (kaupunkien sisällä) ja noin 200 (ulommilla alueilla). Ajoneuvot liikkuvat yleensä nopeasti. Keksinnön mukainen graafinen esitys sallii seurata ajoneuvon kulkua solujärjestelmän läpi. Maantieteellisen esityksen erottelukyky riippuu sen mittakaavasta. Noin 10 15 km:n erotettukyky on näin ollen täysin riittävä tietyille esityksen tai kartan mittakaavoille. Huomataan, että edellä mainittu 15km:n erottelukyky on yksi useista ääritapauksista, kun käytetään yksinomaan solun identiteettiä paikan-nustarkoituksiin.
Parametriä ajoitusennakko (TA) voidaan käyttää antamaan tarkempi 15 paikannus paremmalla erottelukyvyllä kuin ääritapaus 15 km. TDMA-järjestel-mässä annetaan MS-yksikölle tietty TA MS-yksikön etäisyyden tukiasemasta mukaan siten, että MS-yksikkö lähettää etukäteen, ja tällä tavoin se voidaan paikallistaa lähetykselle varatusta aikaraosta. Jos MS-yksikön ajoitusennakko tunnetaan, saadaan siten informaatiota MS-yksikön etäisyydestä BS-yksikös-20 tä. Ajoitusennakko ja tapa, jolla sitä käytetään keksinnön toteutuksissa, selostetaan yksityiskohtaisemmin alla viitaten kuvioon 4.
Keksinnön toteutuksia havainnollistetaan seuraavassa GSM-järjes-;'· telmän suhteen. Keksintö ei kuitenkaan rajoitu käytettäväksi yksinomaan tässä ; \ ·, järjestelmässä vaan sitä voidaan käyttää muissa digitaalisissa ja analogisissa
* 25 matkaviestinjärjestelmissä. GSM-solukkomatkaviestinjärjestelmässä GSM
1. ‘ (yleiseurooppalainen digitaalinen matkaviestinjärjestelmä), joka kommunikoi TDMA:n (aikajakokanavointi) avulla radioliittymän yli, ts. kommunikaatio ylös- • · · ' · ’ * päin MS-yksiköstä BS-yksikköön, MS-yksikölle synnytetään ja varataan aikara- koja. BS-yksikkö kommunikoi aikarakojen avulla myös alaspäin MS-yksiköiden - 30 suuntaan. Yläsuunnan radiokanavat ja alasuunnan radiokanavat on erotettu !>i#: toisista dupleksierolla (esim. 45 MHz). TDMA on matkapuhelinsovelluksissa , hyvin tunnettua tekniikkaa alaa normaalisti tuntevalle kuten ovat myös ETSIn (eurooppalainen telealan standardisointi-instituutti) antamat GSM-suositukset, i · _ ja näin ollen TDMA:ta ja GSM.ä ei kuvata yksityiskohtaisemmin tässä asiakir- 11 I '·· 35 jassa.
Kuvio 1 on kaavamainen esitys, joka lohkomuodossa esittää, kuinka 7 116504 keksinnön järjestelmä on toteutetaan GSM-solukkomatkaviestinjärjestelmässä.
Kuviossa oleva ympyrä merkitsee palvelualuetta 10 GSM-järjestel-mässä. Palvelualue 10 on kytketty muihin palvelualueisiin (ei kuviossa) matkapuhelinkeskuksen MSC kautta. Esitetty puhelinkeskus MSC on kytketty tuki-5 asemaohjaimeen (BSC). GSM:ssä tukiasemaohjain on ottanut osan niistä toiminnoista, jotka muissa järjestelmissä hallitaan matkapuhelinkeskuksesta ohjattaessa ja tarkkailtaessa tukiasemia. GSM:ssä tukiasemia kutsutaan nimellä BTS (Base Tranceiver Station). BTS-yksikkö kommunikoi kaksisuuntaisesti niiden MS-yksiköiden kanssa, jotka sijaitsevat BTS-yksiön peittämällä alueella. 10 Kuviossa esitetty matkapuhelinkeskus on kytketty myös vierasrekisteriin (VLR). Viitenumero 12 osoittaa kaavamaisesti puhelinkeskuksen MSC kytkennän muiden palvelualueiden matkapuhelinkeskuksiin.
GSM-järjestelmät sisältävät rekisterin nimeltään HLR (kotirekisteri). Kun tilaaja tilaa GSM-operaattorin hoitaman matkapuhelinpalvelun, tämä re-15 kisteröidään operaattorin kotirekisteriin HLR. HLR-rekisteri sisältää yleistä ti-laajainformaatiota ja tilaajapalveluja. HLR sisältää myös informaatiota, joka liittyy palvelualueeseen, jolla MS-yksikkö sijaitsee, jolloin puhelut saavuttavat MS-yksikön.
Periaatteessa VLR-rekisteri tarkkailee matkaviestimiä, jotka sijaitse-20 vat rekisterin kattamalla palvelualueella. VLR-rekisteri myös informoi HLR-re-kisterille matkaviestimistä että asianomaiset viestimet sijaitsevat sen palvelu-alueella.
» · .Keksinnön suoja-alueeseen kuuluu myös toiminto/palvelu, joka on ni- ♦ H t : , ·, meltään asiakkaan paikannus GSM- ja muissa matkapuhelinjärjestelmissä ja ··.·. 25 joka mahdollistaa MS-yksikön maantieteellisen aseman tarkkailun ja päivityk- * · !. * sen tiheästi mitä tulee aikaväleihin tai etäisyysväleihin. Kuvio 1 esittää keksin- nön toteutuksen, joka käsittää paikankäsittelijän 14, esitetty katkoviivoin kuvi- * * * '·* ossa 1, joka esitetyssä tapauksessa sisältää hallinnolliset paikankäsittelyväli- neet Pos. 16, jotka sisältävät asiakkaan paikannustoimintoon liittyvää infor-: 30 maatiota ja rekisterin sitä varten, kuten tietokannan, johon on haluttujen asiak- ·’,,,· kaan paikannuspalvelujen mukaan rekisteröityjä kategorioitu matkaviestimen maantieteellisen paikannuksen rekisteröinnin tilanneiden asiakkaiden tilaaja- t I | , L. t identiteetit. Tilaajaidentiteetin yhteydessä rekisteri voi myös rekisteröidä halu- # · *:* tun tiheyden, jolla maantieteellinen sijainti päivitetään, esim. 5 min, 7 min jne., : '· 35 tai aikavälein esim. 1 km, 5 km, 10 km ja niin edelleen. Päivitystiheyden päät- tää yleensä henkilö, joka pyytää asiakkaan paikannuspalvelua, ja se voi olla 8 116504 räätälöity tätä henkilöä varten. Paikannusväli voi esimerkiksi muodostua kuviossa tai kartalla olevista vertailupisteistä, kuten kaupungeista, joiden läpi ajoneuvo kulkee. Määrätyin aikavälein tapahtuvan päivityksen lisäksi päivitys voidaan toteuttaa siten, että se on tiheämpi, kun ajoneuvo kulkee esimerkiksi ra-5 kennetun alueen läpi. Päivitys voidaan myös rajoittaa annetulle maantieteelliselle alueelle.
Pos. 16 -välineet on kytketty kutsun synnyttäviin välineisiin 18, jotka vuorostaan on kytketty yhdys-MSC:hen (GMSC), joka kytkee välineiden 18 kutsuyhteyden muodostuksen suositeltujen GSM-standardien mukaan. Yhdys-10 MSC on toteutettu kauttakulkutoiminnolla matkapuhelinkeskuksessa ja se kytkee matkapuhelinjärjestelmän järjestelmän ulkopuolisiin yksiköihin, esimerkiksi toiselle operaattorille kuuluvaan puhelinkeskukseen tai vaihteeseen. Esimerkiksi kaikki julkisesta kytkentäisestä puhelinverkosta (PSTN) tulevat puhelut kytketään solukkomatkapuhelinverkkoon GMSC-kytkentäkeskuksen kautta. 15 Kutsun synnyttävät välineet 18 voivat olla Tekelec MGTS, joka on tunnettu kutsun synnyttävä väline televaihteissa ja puhelinkeskuksissa. Välineet 18 synnyttävät kutsuja yhdys-MSC.ssä paikannusreitin 19 kautta, joka kytkee kutsut matkapuhelinkeskuksiin asianomaisilla palvelualueilla yhteiskäyttölinjan 17 kautta. Nuolet 20 kuviossa 1 osoittavat kutsun synnyttäjästä tulevia yhteyden 20 muodostuksia asiakkaan paikannusta varten graafisella esityksellä paikannus-toimintoa pyytävälle henkilölle tuon henkilön hallinnointisovellukseen, esim. : BUDWIN®, jota markkinoi SENdIT AB. Hallinnointisovelluksen ja välineiden 18 välinen liittymä perustuu avoimeen standardiin, kuten ISDN (Integroitujen pal-: velujen digitaalinen verkko), X.25, GSM jne. Välineet 18 analysoivat myös so- 25 lun identiteetin matkaviestimen sijainnin määrittämiseksi.
• · ! ’ Välineet 18 voivat vaihtoehtoisesti olla sopiva modeemi, jota ohjaa prosessoripohjainen yksikkö, esim. PC-yksikkö, synnyttämään kutsuja sisäi- t * · ' * ’ sessä tai ulkoisessa rekisterissä olevan kategorian mukaan.
Kuviossa 1 esitetty paikankäsittelijä 14 voi muodostua keskenään t * : 30 erillisistä välineistä 16 ja 18 tai keskenään yhdistetyistä välineistä 16 ja 18. Ku- *\,, ’ vio 1 esittää vain keksinnön yhden mahdollisen toteutuksen.
, Koska HLR myös sisältää informaatiota, joka liittyy yhden operaatto- » 1 » rin kanssa tehtyyn tilaukseen sidottuihin haluttuihin asiakaspalveluihin, HLR ja ; kutsun synnyttävät välineet voivat yhdessä muodostaa paikankäsittelijän kek- * 35 sinnön toisessa toteutuksessa, jossa kutsu yhdistetään MS-yksiköihin auto- ' : maattisesti HLR:stä. Tässä mielessä MSC:ssä olevia kutsun muodostamisväli- 9 116504 neitä voidaan käyttää yhdessä kotirekisterin kanssa.
On huomattava, että esillä olevassa kuvauksessa käytettävä termi kutsu tulee ymmärtää merkinantoproseduurina eikä kutsuna sanan yleisessä merkityksessä.
5 Kuvio 2 esittää esimerkin, kuinka kutsuyhteys voidaan muodostaa solukkomatkaviestinverkossa kohtaan saakka, jossa yhteys vapautetaan haku-vasteen jälkeen.
Paikankäsittelijä 14 synnyttää merkinantosanoman 23 simuloitua kut-suyhteyttä varten keksinnön mukaan. Merkinantosanoma 23, jota kutsutaan 10 myös nimellä IAM (alkuosoitesanoma) informoi yhdys-MSC:tä matkaviestimen integroitujen palvelujen digitaalisen verkon numerosta (MSISDN). MSISDN muodostuu kentästä CC (maakoodi) + NDC (kansallinen suuntakoodi) + SN (tilaajanumero). GMSC vastaa pyytämällä reitti-informaation SRI 24 (lähetä reititysinformaatio) lähettämistä HLR-yksiköstä, johon kutsuttava tilaaja on re-15 kisteröity. HLR-yksikkö rekisteröi palvelualueen ja VLR-yksikön, joka sisältää tilaajan sijaintiin järjestelmässä liittyvää informaatiota, ja pyytää VLR-yksiköltä tämän kutsutun MSRN:ää (matkaviestimen vaellusnumero) PRN.n 25 (vaellus-numeron tarjoaja) kautta. MSRNiää käytetään ohjaamaan kutsu oikeaan MSC/VLR:ään järjestelmässä. VLR-yksikkö antaa HLR-yksikölle RN:n 26 (va-20 ellusnumero) ts. MSRN:n. Huomataan, että vaellusnumero voidaan antaa suoraan HLR-yksikössä, jolloin merkinannot 25 ja 26 ovat liiallisia. HLR-yksikkö lä-hettää nyt reitti-informaation, ts. RIA:n (reititysnumerokuittaus) 27 MSRN:n I* kanssa yhdys-MSC:lle (GMSC kuittauksena merkinantosanoman 24 vastaan- • ‘. ottamisesta.
: . ·. 25 Seuraavassa vaiheessa yhdys-MSC aloittaa kutsuyhteyden muodos- * · j·/ tamisen lähettämällä osoitesanoman IAM 28 MSC:hen palvelualueella, jonne 'tilaaja on paikallistettu. MSC lähettää merkinantosanoman SIFICS 29 (lähetä i t ‘ ’ informaatiota tulevan puhelun kutsunmuodostukseen) pyytäen tilaajaparamet rejä VLR-yksiköltä, esimerkiksi tuleville puheluille le olevia rajoituksia, pyyde-?: : 30 tyn kantajan ominaisuuksia jne., tilaajaa haetaan VLR-yksiköstä hakupyynnön välityksellä, haku-MS-yksikkö PMS 30 (Page MS), sen jälkeen kun VLR-yksik- , kö on tarkastanut parametrit SIFICS 29:n mukaan. Hakupyyntö lähetetään ,MSC:hen, pyynnön sisältäessä LAC:in (sijaintipaikkakoodi), palvelualuekoodin i ’ ja tilaajan TMSI:n (väliaikainen tilaajan identiteetti), jota käytetään tilaajan erot- : “ 35 teluun.
MSC hakee 31 myös kaikkia BSS-järjestelmiä (tukiasemajärjestel- 10 116504 mä), ts. kaikkia tukiasemajärjestelmiä annetulla palvelualueella. BSS muodostuu BSC- ja BTS-yksiköistä. BSS lähettää sitten hakusanoman MS-yksikölle PCH-kanavan kautta. Asianomainen MS-yksikkö vastaa lähettämällä kanava-pyynnön CR 33 yhdelle BS-yksiköistä (BST-yksiköt) RACH-kanavalla (haja-5 saantikanava) hajasaantipurskeen kautta. MS-yksikkö käyttää tätä kanavaa SDCCH-kanavan pyytämiseen (erillinen dedikoitu ohjauskanava), tätä kanavaa käytettäessä järjestelmämerkinantoon kutsun muodostuksen yhteydessä ennen liikennekanavan TCH antamista. Liikennekanavaa TCH käytetään koodatun puheen tai koodatun datan välittämiseen. Seuraavassa vaiheessa BSS 10 kertoo MS-yksikölle, mitä SDCCH-kanavaa tullaan käyttämään, IA:n 34 (välitön nimeäminen) kautta. MS-yksikkö vastaan hakuun (Page) CSR:llä 35 (yh-teydenhallintapalvelupyyntö) merkinantokanavalla SDCCH.
BSS lähettää CSR 35:n MSC:lle täydellisenä kerroksen 3 sanomana CL31 36 (täydellinen tason 3 informaatio). Kerroksen 3 informaatiota voidaan 15 tarkastella OSI-mallin (avointen järjestelmien yhteenliittymä) ja järjestelmien datan l/O-käsittelyä koskevan ISO-standardin mukaan. Sanoma sisältää solu-tunnisteen (CelllD) ja TMSI:n. MSC:n kohdassa 37 vastaanottama data lähetetään paikankäsittelijälle prosessointia ja analyysiä varten. CelllD on parametri, jonka paikankäsittelijä muuntaa MS-yksikön, joka voi olla ajoneuvoon asennet-20 tu yksikkö, sijaintiparametreiksi. Normaalisti kutsunmuodostusta jatketaan tässä kohtaa jatkomerkinannolla, kuten varmennus (autentisointi) ja niin edelleen. Esillä olevan keksinnön mukaan muodostus kuitenkin vapautetaan vastaukse- • · na MSC:n lähettämälle kutsunvapautussanomalle. Sanoma vapauttaa kutsun ja asettaa nollaan annetut tilastolaskurit GSM-järjestelmässä, jolloin simuloitu • · |. !( 25 kutsunmuodostus lopetetaan.
' Kuvio 3 esittää kaavamaisesti, kuinka ajoneuvo 40 liikkuu GSM-jär- : jestelmässä kuvitteellisen maantieteellisen alueen yli, jota peittävät kooltaan • ’ * erilaiset solut 42. Viitenumero 42 osoittaa solun rajat ja myös TA-rajat. Sisem- mät ympyrät 46 merkitsevät TA-rajoja, näitä rajoja käsiteltäessä yksityiskohtai-• · j 30 semmin kuvion 4 yhteydessä. Yksi tai useampi simuloitu kutsuyhteys muodos-tetaan kullekin solulle, jonka läpi ajoneuvo kulkee. MS-yksikön oletetaan ole-<, van kiinteästi asennettu ajoneuvoon 40 ja sen vastaus kullekin BS-yksiköistä . 44 antaa solun identiteetin pitkin ajoneuvon kulkemaa reittiä. Edellä olevan ; · mukaisesti TA on myös mukana antamassa lisää tarkkuutta MS-yksikön sijain- '·· 35 nin määritykselle. Paikannusjärjestelmä käyttää solun identiteettiä analysoi- ; ’ ’: dessaan BS-yksiköiden maantieteellisiä sijainteja.
11 116504
Solun identiteetti voidaan täten muuntaa antamaan BS-yksiköiden pi-tuus/leveysaste käyttämällä solun identiteetin analysointivälineitä 16, 18, esimerkiksi paikankäsittelijässä 14 oleva tietokanta, jossa solun identiteetti on sidottu pituus- ja leveysasteeseen. Muodoltaan piirros tai kartta oleva graafinen 5 kuva voidaan myös sitoa BS-yksikköön. Karttakuva voidaan sitten lähettää sähköisenä kuvana paikannusjärjestelmän tilanneen henkilön kuvaruudulle. Kuten aiemmin mainittiin, BUDWIN® on esimerkki olemassa olevista hallinnollisista kuljetusjärjestelmistä, järjestelmän soveltuessa ajoneuvojen merkitsemiseen graafisesti.
10 Paikannuspalvelun tilannut henkilö voi olla huolintaurakoitsija, joka haluaa tarkkailla ajoneuvojensa sijaintia. Palvelun tilaajalle lähetetyssä kuvassa tai esityksessä ovat ajoneuvot merkitty graafisesti, esimerkiksi ikonein, ja merkintöjä voidaan jatkuvasti liikuttaa kullakin päivitysprosessilla. Palvelun tilaaja pystyy saamaan ajoneuvoon liittyvää informaatiota tietokoneen osoitus-15 laitteen avulla, kuten hiiri, osoituskynä, ohjauspallo, esimerkiksi napsauttamalla hiirtä ajoneuvon graafisen merkin päällä. Informaatio voi sisältää informaatiota, joka liittyy kuljettajaan, ajajaan, matkan alkuun, matkan kohteeseen, ajoneuvon kuljettamaan kuormaan, kyseessä olevan ajoneuvon tyyppiin ja niin edelleen, ts. oleellisesti kaikkeen kiinnostavaan informaatioon tuosta ajoneu-20 vosta.
Solukko-MS-yksikön aktivoi operaattori tilaajan asettaessa matkapu-·.; helimeen SIM-moduulinsa, esim. SIM-kortin (tilaajan tunnistusyksikkökortin), :. jolloin VLR, joka on palvelualueella, jossa MS-yksikkö sijaitsee, saa informaati- ,·. ota siitä, että SIM-kortti on otettu käyttöön, IMSI-kytkennän (kansainvälinen 25 matkaviestintilaajan tunnus) kautta. Samalla tavoin VLR saa informaatiota, kun SIM-kortti poistetaan matkapuhelimesta, IMSI-irtikytkennän kautta. Vierailijarekisterin IMSI-kytkennälle ja IMSI-irtikytkennälle ei välttämättä tarvitse olla yksi ja sama. GSM sisältää jäljitystoiminnon. GSM-jälkiä voidaan käyttää saamaan VLR lähettämään IMSI-kytkentä tai IMSI-irtikytkentä paikankäsittelijälle. Palve-; ,· · 30 lun tilaaja voi tällä tavoin saada tiedon kuljettajan vaihdoksesta. Koska palve- : lun tilaaja pystyy seuraamaan ajoneuvoa matkapuhelinjärjestelmän solujen lä- , · i., pi, hän pystyy myös epäsuorasti näkemään, milloin ajoneuvo pysyy paikoillaan !,. pidemmän ajanjakson.
;·* Jos todetaan, että MS-yksikkö ja siten ajoneuvo, ei ole päivittänyt si- 35 jaintiaan usean simuloidun kutsun jälkeen, tämä saattaa johtua siitä, että kul-jettaja tai ajaja on lepäämässä, ja sen vuoksi voidaan pitää tarpeettomana yl- 12 116504 läpitää yhteyttä graafisen esityksen kanssa. Palvelun tilaaja voi tällöin saada taloudellisia säästöjä vapauttamalla esitysyhteyden väliaikaisesti. Operaattorin ja palvelun tilaajan välinen yhteys voidaan muodostaa uudelleen esimerkiksi sen jälkeen, kun paikankäsittelijä on todennut ajoneuvon liikkeen. Voi olla vält-5 tämätöntä sallia esim. määrätyn määrän päivityksiä tapahtua ennen yhteyden uudelleenmuodostamista, jotta varmistuttaisiin, että ajoneuvo todella liikkuu. Toinen syy siihen, että päivityksiä kernaasti tehdään, on, että palvelun tilaaja haluaa päivityksiä sen jälkeen kun on kuljettu annettu matka, esim. 5 km, jolloin paikankäsittelijällä voi olla aika tehdä useita simuloituja kutsuyhteyksiä. 10 Vaihtoehtoisesti palvelun tilaaja voi haluta, että graafinen esitys näyttää, että ajoneuvo seisoo paikoillaan. Osoituksena tästä voi olla esim. värimerkintä ajoneuvon graafisessa kuvassa, vilkkumistoiminto jne.
Jos MS-yksikkö on varattu, kun simuloitu kutsunmuodostus tehdään, GSM-järjestelmä rekisteröi tämän ja informoi paikankäsittelijää 14 siitä. Pai-15 kannuspalvelun tilaajaa voidaan tällöin informoida, että MS-yksikkö on varattu, graafisen esityksen ajoneuvon ikonin värinmuutoksella tai ikonin vilkuttamisella jne.
MS-yksiköt ovat luokitellut luokkiin 1 - 5 lähetystehonsa mukaan. Kädessä pidettävät MS-yksiköt on luokiteltu luokkaan 4 tai luokaan 5, kun taas 20 suuremmat lähtötehot omaavat yksiköt, kuten ajoneuvoon asennetut yksiköt, ovat luokitellut luokkiin 1 - 3. Jos ajoneuvon kuljettajalla on kädessä pidettävä MS-yksikkö, joka on luokiteltu luokkaan 4 tai luokaan 5, kuljettaja voi asettaa \ yksikön kaiutintoiminnolla ja tehostimella varustettuun sovittimeen, jolloin . GSM-järjestelmä toteaa MS-yksikön suuremman lähetystehon ja Hipaisee täl- 25 löin paikankäsittelijän 14 aloittamaan simuloidun kutsunmuodostuksen. Kun kuljettaja poistaa MS-yksikön sovittimesta, paikankäsittelijä 14 saadaan va- pauttamaan simuloitu kutsunmuodostus samalla tavoin. Juuri kuvattu toiminto ‘ ’ voidaan tehdä valinnaiseksi paikannuspalvelun tilaajalle. Valinnaisuus tässä suhteessa tarkoittaa, että palvelun tilaaja voi ottaa mukaan myös simuloidun ♦ » lii 30 kutsun kytkennän kädessä pidettävään MS-yksikköön.
; Keksinnön vaihtoehtoisessa toteutuksessa, kuvio 3, asiakasta, joka I·, on kytketty matkapaikannusjärjestelmään, MS-yksikköä, käsketään paikanta maan itsensä modifioidun SMS-sanoman (lyhytsanomapalvelut) välityksellä. ;·' SMS.ää modifioidaan siten, että sanoma sisältää ainutkertaisen merkkijonon 35 es im ($$©©). SMS sisältää ylimääräistä, käskyyn tai komentoon liittyvää da- taa. Vastaanottava matkaviestin tulkitsee ainutkertaisen merkkijonon SMS:nä, 13 116504 jota ei osoiteta MS-yksikön onnistavalle tilaajalle ja MS-yksikkö ei rekisteröi tätä ainutkertaista lyhytsanomapalvelua (SMS) SMS-luetteloonsa. Tämä viimeksi mainittu voidaan myös ymmärtää simuloituna kutsunmuodostuksena; simuloituna siinä mielessä, että sen aloittaa modifioitu SMS. MS-yksikkö käyttää nyt 5 ainutkertaista tekstisanomaa ainoastaan käskettyyn paikannusmääritykseen, jolloin MS-yksikkö luo kutsunmuodostukset viereisiin tukiasemiin 44.
Edellä mainittu SMS-prosessointi saadaan kernaasti aikaan MS-yksi-kössä olevan sopivan ohjelmiston avulla, tällaisen ohjelmiston ei ollessa tämän patentin aiheen ja täten sitä ei kuvata tässä.
10 Paikannus saadaan aikaan lähettämällä SMS paikankäsittelijään 14 paikankäsittelytarkoituksia varten, käsittelijän 14 sisältäessä toimintoja, jotka pystyvät tulkitsemaan ja synnyttämään lyhytsanomapalveluja SMS. Paikankä-sittelijä 14 välittää SMS-sanoman tarkoitetulle MS-yksikölle.
MS-yksikkö suorittaa sitten sarjan proseduureja, joiden lopputulokse-15 na MS-yksikkö rekisteröi parametrit ajoitusennakko (TA) ja solun identiteetti (CelllD) tukiasemalle (BS 44), johon MS-yksikkö on kytkeytyneenä tuolla ajan hetkellä. TA on mukana tunnetussa prosessissa, jota käytetään mahdollistamaan MS-yksikön, joka sijaitsee määrätyllä etäisyydellä BS-yksiköstä 44, johon sen lukittu, radiosignaalin paikantamisen annettuun aikarakoon TDMA-jär-20 jestelmässä.
Sarja perustuu siihen, että MS-yksikkö on ohjelmoitu lähettämään ·.: hakupyyntö BS:lle, johon yksikkö on lukittu eli kytketty. Sen jälkeen kun MS- ·>· yksikkö on vastaanottanut vastauksen, johon on rekisteröity välttämätön data ; .·. (TA, CelllD), sama sarja suoritetaan mahdollisille muille BS-yksiköille, jotka on : 25 rekisteröity MS-yksikössä, ts. MS-yksikkö suorittaa niin kutsutun monen ase- * * man mittausprosessin. Data lähetetään GSM-verkosta MS-yksikköön kerrok-: sen 3 signaalien välityksellä. Syy, miksi MS-yksikkö vain mahdollisesti mutta ei välttämättä, suorittaa saman sarjan, selittyy seikalla, että voi olla aivan riittävää tietää, missä solussa MS-yksikkö sijaitsee, kun tarkastellaan keskikaupungin * · :. i ! 30 soluja, joilla on lähetyssäde 100 - 200 m.
Monen aseman mittausprosessin tultua valmiiksi MS-yksikkö lähettää prosessin tuloksen paikankäsittelijälle 14, joka vastaanotti paikannuskäs-kyn. Saatua mittaustulosta verrataan kyseessä olevalle paikannusalueelle rekisteröityyn dataan. Saatu data suodatetaan ainutkertaisen verkkodatan kans-35 sa paikankäsittelijässä 14 olevalla algoritmilla, jolloin algoritmi antaa MS-yksi-kön sijainnin pituus/leveysasteet datasta saatujen parametrien perusteella.
14 116504 Määritettyä sijaintia koskeva data lähetetään asiakkaalle, joka pystyy prosessoimaan ja esittämään MS-yksikön sijainnin edellä kuvatun mukaisesti.
Kuviossa 3 olevat nuolikatkoviivat osoittavat SMS:n kautta käskettyjä BS-ykiköiden mittauksia. Lyhyt nuoli osoittaa BS-yksikön, johon MS-yksikkö on 5 lukittu tuolla hetkellä.
Täten vaihtoehtoinen toteutus, joka sisältää modifioidun lyhytsanomapalvelun (SMS), käsittää palvelun tilaajan suorittaman kyselyn lähettämisen paikankäsittelijälle 14 palveluun kytketyn annetun MS-yksikön sijainnista. Yllä olevan mukainen modifioitu SMS aloitetaan paikankäsittelijän 14 toimesta 10 asianomaiseen MS-yksikköön, SMS:n aloittaessa vuorostaan prosessin (algoritmin) MS-yksikössä. Prosessi saa MS-yksikön suorittamaan kutsunmuodos-tuksia ohjelmoidun sarjan mukaan läpi yhden tai useamman BS-yksikön, jotka MS-yksikkö on rekisteröinyt viereisten tukiasemien "naapuri"-listaan.
Kutsunmuodostusten tuloksena MS-yksikkö rekisteröi TA:n ja 15 CelllD:n. Parametrit TA ja Cellld saadaan vastaavasti signaaleista välitön nimeäminen ja järjestelmäinformaatiotyyppi 6, jotka on määritelty GSM.ssä. Signaalit lähetetään MS-yksikköön kerroksen 3 tasolla (kerroksen 3 taso OSI-mal-lin mukaan). MS-yksikkö lopettaa paikannuskyselyt naapurilistan mukaan lähettämällä takaisin vasteen paikankäsittelijälle 14 modifioidulla SMS:llä. SMS 20 sisältää kaikki mittaustulokset, jotka on saatu mitatuista BS-yksiköistä.
Lyhytsanomapalveluja (SMS) sisältävä toteutus sisältää myös mah-dollisuuden käskeä MS-yksikkö Hipaisemaan paikannuksensa. Paikankäsitteli-jää on tällöin käsketty lähettämään modifioitu SMS-sanoma, joka sisältää yh-,·. den tai useamman CelllD:n. Kun MS-yksikkö löytää tämän CelllD:n signaalijär- ‘ 25 jestelmästä, informaatiotyyppi 3 GSM:ssä, jonka MS-yksikkö vastaanottaa va- ; ‘ paassa toimintamuodossa mittausprosessin aikana, MS-yksikkö Hipaistaan : paikantamaan itsensä edellä olevan mukaisesti ja lähettämään vastaus takai sin paikankäsittelijälle 14 modifioidun SMS.n kautta. Tämä mahdollistaa MS-yksikön paikannuksen ohjelmoinnin etukäteen tunnetulla tavalla ja sen vapaut- « · · 30 tamisen.
On mahdollista myös ohjelmoida paikankäsittelijän 14 tilaajan pai-, : kannuspalvelujen ohjelmasilmukat siten, että paikankäsittelijä synnyttää SMS- sanomia ohjelmasilmukan mukaan. Tämä pätee myös yllä oleviin toteutuksiin, ;·* jotka synnyttävät ja vapauttavat kutsunmuodostuksia vastaanottaessaan vas- 35 tauksia, jotka sisältävät paikannusparametrejä.
Tukholman kaupungissa suoritetuissa testeissä MS-yksikkö paikan- 15 116504 nettiin alueelle ± 200 m. Eräässä tapauksessa MS-yksikkö sijaitsi Strandväg-enillä Nybroplanin läheisyydessä ja paikankäsittelijä 14 aivan oikein sijoitti MS-yksikön Strandvägenille, noin 200 metriä lounaaseen tarkasta paikasta Strand-vägenillä.
5 Esillä olevan keksinnön vaihtoehtoinen toteutus käyttää massakeski- pistelaskelmia, jotka perustuvat parametriin TA monen aseman mittausprosessissa, kuvataan tarkemmin viitaten kuvioon 4.
Kuvio 4 on kaavamainen eli yksinkertaistettu piirros, joka esittää maan ääriviivoja 48 ja merta 50. Piirros sisältää kolme ympyrää, jotka ovat kolo konaisia tai osittaisia ja esittävät TA-rajat 46 suhteessa BS-yksiköihin 44 (paikat). BS-yksiköt 44 on sijoitettu solun 42 keskelle. Kuviossa 4 yhden solun peittämä alue on niin suuri, että BS-yksikkö 44 sijaitsee piirroksen ulkopuolella.
Ajoneuvon 40 eli MS-yksikön tarkka sijainti on merkitty kolmiolla.
15 Sisemmät ympyrät 46, näkyvät parhaiten kuviossa 3, muodostavat TA-rajat, näitä TA-rajoja ollessa 0-63 muun muassa eurooppalaisen järjestel-mäoperaattorin mukaan, jolloin saadaan noin 550 m:n etäisyys TA-rajojen välille. Täten solun sisällä MS-yksikön etäisyys BS-yksiköstä voidaan määrittää erottelukyvyllä 550 m. TA-rajat 46 leikkaavat toisensa kuviossa 4. Jos para-20 metriä TA kullekin kuvion 4 rajalle käytetään laskettaessa massakeskipiste tällaisille laskelmille tunnettujen matemaattisten kaavojen mukaan, massakeski-piste tulee sijaitsemaan TA-rajojen rajaamassa osassa, joka on merkitty pinta-na 52. Pinta 52 muodostaa täten laskennan epävarmuuden tai erottelukyvyn. Epävarmuuden vähentämiseksi ja erottelukyvyn parantamiseksi MS-yksikön ,·, 25 sarja hakupyyntöinen toistetaan useammalle kuin kolmelle MS-yksikköön re kisteröidylle BS-yksikölle, jolloin saadaan pienempi rajattu osa.
MS-yksikön sijainti estimoidaan massakeskipistelaskentamenetel- » · mällä. Laskenta perustuu mittausdataan, jonka MS-yksikkö lähettää paikankä-sittelijään 14. Paikankäsittelijä 14 sisältää muistissa olevaa informaatiota, joka * * · 30 liittyy BS-yksiköiden sijainteihin ja niiden vastaaviin peittoalueisiin. Tätä dataa käytetään pohjana MS-yksiköiden sijaintien laskennassa. Tässä mielessä massakeskipiste muodostaa pinnan, jota rajoittaa MS-yksiköistä saatu, yksi-köiden paikannukseen tarkoitettu mittausdata.
" Edelleen, kun paikannuspalvelun tilaajalla on ajoneuvo, joka sijaitsee * * 35 toisen kansainvälisen operaattorin yhteensopivassa matkapuhelinjärjestelmäs- : sä, informaatiota saadaan palvelualueesta (VLR-alue), jolla matkaviestintä kul- 16 116504 jettava ajoneuvo sijaitsee, ts. mikä operaattori ja mikä maa. Ulkomaisen operaattorin matkapuhelinverkon rekisteröintihetki jaetaan GSM-verkossa operaattorien HLR-rekistereihin, johon palvelun tilaajalle kuuluvat MS-yksiköt on rekisteröity. Kun ulkomaiset operaattorit voivat myös käyttää esillä olevaa keksin-5 töä, kaikkia muita jo kuvattuja toimintoja ja/tai palveluja voidaan käyttää kansallisten rajojen yli, esimerkiksi X.25-yhteyden kautta (liittymätoiminnot, kun kytketään datalaitteisto pakettikytkentäisiin verkkoihin).
Ymmärretään, että yllä kuvatut ja esitetyt toteutukset ovat ainoastaan keksinnön ensisijaisia esimerkkejä ja että modifikaatiota ja muutoksia voidaan 10 tehdä seuraavien patenttivaatimusten suoja-alueen puitteissa.

Claims (38)

1. Menetelmä, jolla määritetään matkaviestimen sijainti solukkomat-kapuhelinjärjestelmässä, matkapuhelinjärjestelmän aloittaessa simuloituja kut-sunmuodostuksia, joita synnyttää paikankäsittelijä (14), matkaviestimien (40) 5 kategorialle tarkoituksena simuloida kutsun muodostusta, jolloin matkaviestimien paikankäsittelijälle noihin simuloituihin kutsunmuodostuksiin toimittama vastaus sisältää parametrejä, joita käyttää määritettäessä matkaviestimen sijainti järjestelmässä, tunnettu siitä, että paikankäsittelijä sisältää toimintoja, joilla vastaanotetaan ja synnytetään SMS-sanomia, ja että sijainniltaan haettua 10 matkaviestintä komennetaan suorittamaan sijainnin määrittävä sarja, kun paikankäsittelijä lähettää modifioidun SMS-sanoman, jota ei rekisteröidä matkaviestimen SMS-luetteloon ja jota ei näytetä matkaviestimen käyttäjälle.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että simuloitu kutsunmuodostus vapautetaan saataessa vastaus matkaviesti- 15 meitä.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että paikankäsittelijä komentaa matkaviestintä tekemää simuloituja kutsunmuo-dostuksia tukiasemille viereisten matkaviestinten listan mukaan ja lähettämään vastaus paikankäsittelijälle kun komento on suoritettu.
4. Patenttivaatimusten 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vastaus sisältää ainakin yhden parametreistä solun identiteetti (CelllD) ja ajoitusennakko (TA).
5. Patenttivaatimusten 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, λ : että matkaviestin suorittaa monen aseman mittausprosessin siten, että paikan- *' 25 käsittelijä (14) pystyy antamaan sijainniltaan haetun matkaviestimen pi- : “ tuus/leveysaste-sijainnin. v
: 6. Patenttivaatimusten 1 - 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että matkaviestimen sijainti määritetään massakeskipistelaskelmilla matkavies-j>:* : timen mittaamien parametrien avulla.
7. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen menetel- mä, tunnettu siitä, että matkaviestin Hipaistaan suorittamaan simuloituja kut-sunmuodostuksia paikankäsittelijästä (14) tulevan SMS-sanoman avulla, sa-; noman sisältäessä yhden tai useamman CelllD:n simuloitujen muodostusten saapuessa matkaviestimeen.
8. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen menetel mä, tunnettu siitä, että paikankäsittelijä (14) käyttää GSM:n rekisteriä HLR 18 116504 simuloituihin kutsunmuodostuksiin tarkoitettujen matkaviestinten kategorioinein; ja että paikankäsittelijä (14) muodostuu välineistä (16, 18), jotka ovat matkapuhelinkeskuksessa (GMSC, MSC) ja joita käytetään simuloitujen kutsun-muodostusten ja kutsunvapautusten synnyttämiseen ja analysointiin.
9. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen menetel mä, tunnettu siitä, että paikankäsittelijä (14) sisältää hallinnointivälineet (16), joilla on rekisteri simuloituihin kutsunmuodostuksiin tarkoitettujen matkaviestinten kategoriointiin ja joilla on ainakin yhdet kutsun synnyttävät välineet (18), noiden välineiden (16, 18) pystyessä muodostamaan ja vapauttamaan 10 kutsuyhteys.
10. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että prosessoidaan solun identiteettejä siten, että simuloidun kutsunmuodostuksen suorittamisen jälkeen nuo identiteetit muunnetaan säännöllisesti siten, että saadaan paikankäsittelijän (14) kautta haettujen 15 matkaviestinten pituus- ja leveysaste tuohon soluun liittyvän tukiaseman suhteen.
11. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 1-10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lähetetään sähköisesti graafinen esitys annetun matkaviestimen sijainnista simuloitujen kutsunmuodostusten tilaajalle tähän tarkoi- 20 tukseen olevien asiakaspaikannusyhteyksien (20) avulla, missä matkaviestimen sijainti järjestelmässä päivitetään esityksessä simuloidun kutsun muodos-:\i tamisen jälkeen.
;· 12. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 1-11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että simuloidun kutsun tilaaja määrittää tiheyden, jolla simu- .··.·. 25 loituja kutsuja muodostetaan.
• · ‘ 13. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ajoneuvot (40), joiden mukana seuraa matkaviestimiä, merkitään graafi- • · · '** ' seen esitykseen, missä voidaan saada merkittyihin ajoneuvoihin liittyvää infor maatiota aktivoimalla esitys. :.· : 30
14. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 11-13 mukainen menetel- •,,, · mä, tunnettu siitä, että ajoneuvoon liittyvää informaatiota saadaan kuvaruu- . ·; ·, dulta tunnetuilla tietokonevälineillä, joilla merkitään graafisen esityksen merkin- ... töjä ja aktivoidaan asianomainen ajoneuvo tai asianomaiset ajoneuvot.
15. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen mene-'·· 35 telmä, tunnettu siitä, että asiakaspaikannusyhteys (20) katkaistaan, kun on suoritettu määrätty määrä simuloituja kutsunmuodostuksia ilman, että matka- 19 116504 viestin on muuttanut sijaintiaan; ja että yhteys palautetaan, kun on todettu määrätty määrä sijainnin muutoksia.
16. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ajoneuvon mukana seuraavissa matkaviestimissä 5 kuljettajan vaihdos todetaan identiteetistä, jolla kuljettaja aktivoi tai deaktivoi aseman.
17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että matkaviestimen aktivointi ja deaktivointi suoritetaan SIM-modulin avulla.
17 116504
18. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen mene-10 telmä, tunnettu siitä, että matkaviestin, joka on tehomielessä luokiteltu kädessä kannettavaksi asemaksi, on tarkoitettu sijoitettavaksi ja poistettavaksi tehoa vahvistavaan sovittimeen tai sovittimesta, joka informoi ja Hipaisee matkaviestinjärjestelmän ja paikankäsittelijän (14) siten, että vastaavasti muodostetaan ja vapautetaan simuloituja kutsuja sovittimen lähetystehossa aiheutta- 15 mien muutosten mukaan.
19. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että paikankäsittelijään (14) on talletettu ohjelmasilmu-koita paikannuspalvelun tilaajalle, missä paikankäsittelijä Hipaistaan synnyttämään paikanetsintä ohjelmasilmukan mukaan.
20 20. Järjestelmä, jolla määritetään matkaviestimen sijainti solukko- matkapuhelinjärjestelmässä, järjestelmän sisältäessä paikankäsittelijän (14), : joka on järjestetty synnyttämään simuloituja kutsunmuodostuksia sijainnin ·«· määritykseen tarkoitettujen matkaviestimien (40) kategorialle, ja sisältäessä « i » » välineet (16, 18), joilla synnytetään ja analysoidaan sijainniltaan haetun matka- ,·*,*, 25 viestimen (40) vastaus kutsunmuodostukseen, kun tuo matkaviestimen (40) * « ’ paikankäsittelijälle (14) antama vastaus sisältää parametrejä, joita käytetään järjestelmässä olevien matkaviestimien sijainnin määrittämiseen, tunnettu * · t v ‘ siitä, että paikankäsittelijä (14) sisältää toimintoja, joilla vastaanotetaan ja syn nytetään SMS-sanomia, ja että sijainniltaan haettu matkaviestin on järjestetty • > ! 30 komentaman sijainnin määrittävä sarja suoritettavaksi, kun paikankäsittelijä (14) lähettää modifioidun SMS-sanoman, jota ei rekisteröidä matkaviestimen , : >, SMS-luetteloon ja jota ei näytetä matkaviestimen (40) käyttäjälle. I » · ...t
21. Patenttivaatimuksen 20 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että simuloitu kutsunmuodostus on järjestetty vapautettavaksi saataessa vas-35 taus matkaviestimeltä.
: 22. Patenttivaatimuksen 20 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, 20 116504 että paikankäsittelijä (14) on järjestetty käskemään matkaviestintä (40) tekemää simuloituja kutsunmuodostuksia tukiasemille matkaviestimen omistaman naapurilistan mukaan ja lähettämään vahvistusvastaus paikankäsittelijälle kun käsky on suoritettu.
23. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 20 - 22 mukainen järjestel mä, tunnettu siitä, että vastaus on järjestetty sisältämään ainakin yhden parametreistä solun identiteetti (CelllD) ja ajoitusennakko (TA), jota käytetään matkaviestimen sijainnin määrittämiseen.
24. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 20 - 23 mukainen järjestel-10 mä, tu n nettu siitä, että matkaviestin (40) on järjestetty suorittamaan monen aseman mittausprosessi siten, että paikankäsittelijä (14) pystyy antamaan sijainniltaan haetun matkaviestimen pituus/leveysaste-sijainnin.
25. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 20 - 24 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että matkaviestimen sijainti on järjestetty määritettäväksi 15 massakeskipistelaskelmilla mitattujen parametrien avulla.
26. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että matkaviestin on järjestetty liipaistavaksi suorittamaan simuloituja kutsunmuodostuksia paikankäsittelijästä (14) tulevan SMS-sanoman avulla, sanoman sisältäessä yhden tai useamman CelllD:n matka- 20 viestimen vastaanottaessa sen.
27. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen järjes- ‘i telmä, tunnettu siitä, että rekisteri on järjestetty käyttämään GSM-järjestel- ..li’ män rekisteriä HLR; ja että puhelinkeskuksessa (GMSC, MSC) olevat välineet *« » j ,·* (16, 18) muodostavat paikankäsittelijät (14) ja ovat järjestetyt käytettäväksi si- :25 muloitujen kutsuyhteyksien muodostuksen ja vapautuksen synnyttämiseen ja analysointiin.
28. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen järjes- t telmä, tunnettu siitä, että paikankäsittelijän (14) muodostavat välineet (16, ; ,·, 18) muodostuvat vastaavasti hallinnollisista välineistä (16), jotka sisältävät re- *!!/ 30 kisterin simuloituihin kutsunmuodostuksiin tarkoitettujen matkaviestinten kate- v’ goriointiin, ja kutsun synnyttävistä välineistä (18), missä välineet (16, 18) on v : järjestetty vastaavasti kykenemään analysoimaan kutsunmuodostuksia ja kut- sunvapautuksia.
29. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen järjes- I · ... 35 telmä, tunnettu siitä, että solun identiteetit on järjestetty prosessoitaviksi ja ' muunnettaviksi säännöllisesti simuloidun kutsunmuodostuksen jälkeen siten, 21 116504 että saadaan paikankäsittelijän (14) kautta haettujen matkaviestinten pituus-ja leveysastesijainnit.
30. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 20 - 29 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että graafinen esitys annetun matkaviestimen sijainnista 5 on järjestetty lähetettäväksi sähköisesti simuloitujen kutsunmuodostusten tilaajalle yhden tähän tarkoitukseen olevista operaattorin asiakaspaikannusyhteyk-sistä (20) kautta, missä matkaviestimen sijainti järjestelmässä on järjestetty säännöllisesti päivitettäväksi esityksessä simuloidun kutsun muodostamisen jälkeen.
31. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 20- 30 mukainen järjestel mä, tunnettu siitä, että simuloidun kutsun tilaaja määrittää tiheyden, jolla simuloituja kutsuja muodostetaan.
32. Patenttivaatimuksen 30 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että ajoneuvot (40), joiden mukana seuraa matkaviestimiä, on järjestetty mer- 15 kittäväksi graafiseen esitykseen, missä merkittyihin ajoneuvoihin liittyvää informaatiota on järjestetty saatavaksi aktivoimalla esitys.
33. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 30 - 32 mukainen järjestelmä, tu n nettu siitä, että ajoneuvoon liittyvää informaatiota on järjestetty saatavaksi kuvaruudulta merkitsemällä ja aktivoimalla asianomainen ajoneuvo 20 graafisten esitysten merkitsemiseen tarkoitetuilla tunnetuilla tietokonevälineillä.
34. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen järjes- ·,'·· telmä, tunnettu siitä, että asiakaspaikannusyhteys (20) on järjestetty kat- :· kaistavaksi, kun on suoritettu määrätty määrä simuloituja kutsunmuodostuksia ilman, että matkaviestin on muuttanut sijaintiaan; ja että yhteys on järjestetty * « : v. 25 palautettavaksi, kun on todettu määrätty määrä sijainnin muutoksia.
35. Minkä tahansa edeltävän, ajoneuvon mukana seuraavaa matka- * I I viestin koskevan patenttivaatimuksen mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, ’ ’ että kuljettajan vaihdos todetaan identiteetistä, jolla kuljettaja aktivoi tai deakti- voi aseman. * t » I » : 30
36. Patenttivaatimuksen 35 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, : että matkaviestimen aktivointi ja deaktivointi on järjestetty suoritettavaksi SIM- modulin avulla.
,*··, 37. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen järjes telmä, tunnettu siitä, että matkaviestin, joka on tehomielessä luokiteltu kä-· 35 dessä kannettavaksi asemaksi, saatetaan liipaisemaan matkapuhelinjärjestel- mä ja paikankäsittelijä (14) sijoittamalla tai poistamalla matkaviestin tehoa 22 116504 vahvistavaan sovittimeen tai sovittimesta, matkapuhelinjärjestelmä ja paikan-käsittelijä (14) Hipaistaessa suorittamaan simuloitu kutsunmuodostus tai simuloitu kutsunvapautus sovittimen lähetystehossa aiheuttaman muutoksen mukaan.
38. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen järjes telmä, tunnettu siitä, että paikankäsittelijään (14) on talletettu ohjelmasilmu-koita paikannuspalvelun tilaajalle, missä paikankäsittelijä on järjestetty Hipaistavaksi synnyttämään paikanetsintäproseduureja ohjelmasilmukan mukaan. » • t *» ; f » f I t t I * t i 23 116504
FI973342A 1995-02-16 1997-08-14 Paikannusjärjestelmä FI116504B (fi)

Applications Claiming Priority (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9500569 1995-02-16
SE9500569A SE9500569L (sv) 1995-02-16 1995-02-16 Förfarande och anordning i ett mobiltelefonisystem
SE9502976 1995-08-29
SE9502976A SE512065C2 (sv) 1995-02-16 1995-08-29 Förfarande och anordning för positionsbestämning av en mobilstation i ett cellulärt mobiltelefonsystem
SE9600210 1996-02-16
PCT/SE1996/000210 WO1996025830A1 (en) 1995-02-16 1996-02-16 Positioning system

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI973342A0 FI973342A0 (fi) 1997-08-14
FI973342A FI973342A (fi) 1997-08-14
FI116504B true FI116504B (fi) 2005-11-30

Family

ID=26662228

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI973342A FI116504B (fi) 1995-02-16 1997-08-14 Paikannusjärjestelmä

Country Status (11)

Country Link
US (1) US6052597A (fi)
EP (1) EP0809918B1 (fi)
JP (1) JPH11500589A (fi)
AT (1) ATE250316T1 (fi)
AU (1) AU692061B2 (fi)
CA (1) CA2210723A1 (fi)
DE (1) DE69630020T2 (fi)
FI (1) FI116504B (fi)
NO (1) NO321940B1 (fi)
SE (1) SE512065C2 (fi)
WO (1) WO1996025830A1 (fi)

Families Citing this family (119)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AUPN637495A0 (en) * 1995-11-06 1995-11-30 Borundi International Pty Ltd Multi layer vehicle tracking system
US6522890B2 (en) 1995-12-22 2003-02-18 Cambridge Positioning Systems, Ltd. Location and tracking system
AUPN733395A0 (en) 1995-12-22 1996-01-25 University Of Technology, Sydney Location and tracking system
WO1998000988A2 (en) * 1996-07-01 1998-01-08 Ericsson Inc. Method and apparatus for communicating information on mobile station position within a cellular telephone network
GB2317079A (en) * 1996-09-03 1998-03-11 Motorola Inc Estimating timing and frequency offsets for synchronous communication in an interference environment
DE19638070A1 (de) * 1996-09-18 1998-03-19 Deutsche Telekom Mobil Verfahren zur Verkehrsdatenerfassung mittels Mobilfunkgeräten
SE9603561L (sv) * 1996-09-30 1998-02-09 Ericsson Telefon Ab L M Anordning och förfarande för att lokalisera en mobilstation i ett cellulärt mobiltelefonsystem
US6122512A (en) * 1996-09-30 2000-09-19 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Method and apparatus for mobile station geographical location determination
FI104528B (fi) * 1996-10-03 2000-02-15 Nokia Networks Oy Liikkuvan aseman paikallistamismenetelmä ja solukkoradioverkko
US5946615A (en) * 1996-10-08 1999-08-31 At&T Wireless Mobile network geographic address translation
US5960356A (en) * 1996-12-06 1999-09-28 Ericsson, Inc. Paging a mobile station within a public land mobile network (PLMN)
US6198933B1 (en) * 1997-05-06 2001-03-06 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Communication system that communicates position information of roaming mobile stations
WO1998054682A1 (en) * 1997-05-30 1998-12-03 Booth David S Generation and delivery of travel-related, location-sensitive information
KR100298211B1 (ko) * 1997-07-08 2001-08-07 조정남 무선통신망에서단전문서비스를이용한셀위치서비스방법
BR9811225A (pt) * 1997-08-18 2000-09-05 Ericsson Telefon Ab L M Processo para determinação da posição geográfica de um terminal de rádio móvel em um sistema de rádio móvel, equipamento de medição para uso em um sistema de rádio móvel, controlador de rede, nó de serviço, sistema de rádio móvel, e, unidade móvel para uso na determinação de uma posição de um segundo terminal de rádio móvel
US5952969A (en) * 1997-08-18 1999-09-14 Telefonakiebolaget L M Ericsson (Publ) Method and system for determining the position of mobile radio terminals
US6108533A (en) * 1997-08-22 2000-08-22 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Geographical database for radio system
FI110984B (fi) * 1997-08-22 2003-04-30 Nokia Corp Menetelmä kotialueen havaitsemiseksi matkaviestimessä ja matkaviestin
US6157842A (en) * 1997-10-16 2000-12-05 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson System and method for positioning a mobile station in a CDMA cellular system
FI974153A (fi) 1997-11-06 1999-05-07 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä ja järjestely matkaviestimen sijainnin määrittelemiseksi
US6006097A (en) * 1997-11-24 1999-12-21 Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) Method for determining position of mobile communication terminals
US6002932A (en) * 1997-11-26 1999-12-14 Ericsson Inc. System and method for mobile terminal positioning
US6064888A (en) * 1997-11-26 2000-05-16 Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) Method and system for determining position of mobile radio terminals
DE19755891C2 (de) * 1997-12-05 2000-08-31 Mannesmann Ag Verfahren zur Erfassung der Position eines Mobilfunkendgerätes für eine Positionserfassungszentrale, Endgerät und Positionserfassungszentrale zur Durchführung des Verfahrens
US6188892B1 (en) * 1998-02-13 2001-02-13 Qualcomm Inc. System and method for base station initiated call setup
GB2338375A (en) * 1998-06-10 1999-12-15 Motorola Ltd Determining characteristics of "fill frame" transmission received from a mobileparticularly for mobile location
US6597694B1 (en) * 1998-06-26 2003-07-22 Cisco Technology, Inc. System and method for generating bulk calls and emulating applications
DE19831086C2 (de) 1998-07-10 2001-10-18 Ericsson Telefon Ab L M Telekommunikationssystem
PL345670A1 (en) * 1998-07-27 2002-01-02 Swisscom Mobile Ag Telecommunication method and suitable system for establishing a connection with a mobile station
US20060241763A1 (en) * 1998-08-03 2006-10-26 Synthes (Usa) Multipiece bone implant
US6181934B1 (en) 1998-11-13 2001-01-30 Ericsson Inc. System and method for providing efficient signaling for a positioning request and an indication of when a mobile station becomes available for location services
WO2000030387A1 (de) * 1998-11-17 2000-05-25 Siemens Aktiengesellschaft Verfahren zur positionsbestimmung einer funkstation, teilnehmeridentifizierungsmodul und datenverarbeitungssystem
WO2000031989A2 (en) * 1998-11-23 2000-06-02 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Signaling interface for a position determining entity in a radio telecommunications network
FI108502B (fi) * 1998-12-11 2002-01-31 Nokia Corp Menetelmõ ja laitteet lyhytsanomien lõhettõmiseksi
US6330454B1 (en) * 1998-12-31 2001-12-11 Nortel Networks Limited System and method for locating mobile units operating within a wireless communication system
FI108267B (fi) * 1999-03-16 2001-12-14 Nokia Corp Tietojenvälitysmenetelmä
US6373430B1 (en) 1999-05-07 2002-04-16 Gamin Corporation Combined global positioning system receiver and radio
GB9912724D0 (en) 1999-06-01 1999-08-04 Cambridge Positioning Sys Ltd Radio positioning system
US6295455B1 (en) * 1999-06-11 2001-09-25 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Methods and arrangements for locating a mobile telecommunications station
DE10044657A1 (de) * 1999-09-06 2001-03-22 Detlef Kuehl Ortungssystem und Verfahren zur Standortbestimmung
US6490519B1 (en) * 1999-09-27 2002-12-03 Decell, Inc. Traffic monitoring system and methods for traffic monitoring and route guidance useful therewith
FI109863B (fi) 2000-01-26 2002-10-15 Nokia Corp Tilaajapäätelaitteen paikantaminen pakettikytkentäisessä radiojärjestelmässä
FI109859B (fi) * 2000-01-26 2002-10-15 Nokia Corp Tilaajapäätelaitteen paikantaminen pakettikytkentäisessä radiojärjestelmässä
DE10004061A1 (de) * 2000-01-31 2001-08-02 Nokia Mobile Phones Ltd Verfahren und Einrichtungen zur Ermittlung von Bewegungsdaten einer Mobilstation
TW507460B (en) * 2000-02-01 2002-10-21 Ind Tech Res Inst Processing method and device for positioning service of TDMA system
US6970708B1 (en) * 2000-02-05 2005-11-29 Ericsson Inc. System and method for improving channel monitoring in a cellular system
WO2001065879A1 (de) * 2000-03-03 2001-09-07 Bodyguard Technologies Gmbh Ortungs- und meldesystem innerhalb eines zellularen mobilfunknetzes
JP3788765B2 (ja) * 2000-03-31 2006-06-21 株式会社エヌ・ティ・ティ・ドコモ 位置情報通知方法及び移動通信端末
US7110773B1 (en) 2000-04-11 2006-09-19 Telecommunication Systems, Inc. Mobile activity status tracker
DE10029115A1 (de) * 2000-06-14 2001-12-20 Mannesmann Ag Verfahren zur Erfassung von Verkehrslagedaten
US6587781B2 (en) 2000-08-28 2003-07-01 Estimotion, Inc. Method and system for modeling and processing vehicular traffic data and information and applying thereof
US8050686B1 (en) * 2000-08-29 2011-11-01 Motorola Mobility, Inc. Method of enabling low tier location applications
US20020037744A1 (en) * 2000-09-22 2002-03-28 Ranjit Bhatia Telecommunications device for sending realtime information to a business-to-business engine for facilitating services to the telecommunications device
DE10051129A1 (de) * 2000-10-16 2002-04-18 Rohde & Schwarz Verfahren zum vom Besitzer unbemerkten Aktivieren eines Mobiltelefons
US6408246B1 (en) * 2000-10-18 2002-06-18 Xircom Wireless, Inc. Remote terminal location algorithm
US20040038706A1 (en) * 2000-10-19 2004-02-26 Wasser Amos S. Telephone call routing
US6799048B2 (en) 2000-11-30 2004-09-28 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Mobile positioning within an AMPS/TDMA system
US20020072376A1 (en) * 2000-12-08 2002-06-13 Hans Carlsson Systems and methods for improving positioning in a communications network
KR20020060489A (ko) * 2001-01-11 2002-07-18 윤종용 이동 전화기에서 이미지 파일 송신 및 수신방법
US6427077B1 (en) * 2001-01-26 2002-07-30 Motorola, Inc. GPS enabled mobile stations and location methods therefor
DE10105678A1 (de) * 2001-02-08 2002-08-29 Siemens Ag Verfahren und Vorrichtung zur Ortsbestimmung von Paketdaten-dienst-fähigen Funkstationen in einem Kommunikationssystem
US7095983B1 (en) * 2001-03-30 2006-08-22 Bellsouth Intellectual Property Corporation System and method for determining mobile communication system carrier frequency propagation characteristics
ITTO20010296A1 (it) * 2001-03-30 2002-09-30 Telecom Italia Lab Spa Metodo per la trasmissione di dati di localizzazione di apparati mobli per telefonia cellulare.
US7116990B2 (en) 2001-06-29 2006-10-03 Nokia Corporation Quality based location method and system
US6496118B1 (en) * 2001-09-11 2002-12-17 Warren L. Smith Computer chip heat protection apparatus
US8644475B1 (en) 2001-10-16 2014-02-04 Rockstar Consortium Us Lp Telephony usage derived presence information
US7142900B1 (en) * 2001-11-01 2006-11-28 Garmin Ltd. Combined global positioning system receiver and radio
ITTO20011125A1 (it) * 2001-12-03 2003-06-03 Telecom Italia Lab Spa Sistema e metodo per individuare la posizione di terminali mibili.
US6987979B2 (en) * 2001-12-22 2006-01-17 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Locating packet-switched mobile terminals using network initiated artificial cell hops
US20030135624A1 (en) * 2001-12-27 2003-07-17 Mckinnon Steve J. Dynamic presence management
ITTO20020204A1 (it) * 2002-03-11 2003-09-11 Telecom Italia Lab Spa Terminale mobile specializzato.
US7139797B1 (en) 2002-04-10 2006-11-21 Nortel Networks Limited Presence information based on media activity
US20050227699A1 (en) * 2002-06-26 2005-10-13 Harmen Schreuder Method and network element for optimisation of radio resource utilisation in radio access network
US8392609B2 (en) 2002-09-17 2013-03-05 Apple Inc. Proximity detection for media proxies
US20040059781A1 (en) * 2002-09-19 2004-03-25 Nortel Networks Limited Dynamic presence indicators
US7555108B2 (en) * 2002-10-01 2009-06-30 Nortel Networks Limited Presence information for telephony users
US6774842B2 (en) * 2002-12-03 2004-08-10 Nokia Corporation Generating entries for a database supporting a positioning of a mobile terminal
US7711810B2 (en) * 2003-01-03 2010-05-04 Nortel Networks Limited Distributed services based on presence technology
JP2004263038A (ja) * 2003-02-28 2004-09-24 Nichias Corp フッ素ゴム成形体及びその製造方法
US8023958B2 (en) 2003-03-05 2011-09-20 Qualcomm Incorporated User plane-based location services (LCS) system, method and apparatus
US9078174B2 (en) * 2003-05-21 2015-07-07 Rpx Clearinghouse Llc Call transfer for an integrated wireline and wireless service
US20050003857A1 (en) * 2003-05-21 2005-01-06 Nortel Networks Limited Call transfer for an integrated wireline and wireless service using a temporary directory number
US9118574B1 (en) * 2003-11-26 2015-08-25 RPX Clearinghouse, LLC Presence reporting using wireless messaging
US8271024B1 (en) * 2003-11-26 2012-09-18 Genband Us Llc Messaging service interworking
US7302258B1 (en) * 2003-11-26 2007-11-27 Nortel Networks Limited Call transfer for an integrated packet and wireless service using a temporary directory number
DE60304721T2 (de) * 2003-12-18 2006-11-09 Evolium S.A.S. Verfahren zur Positionsberechnung einer Mobilstation in einem zellularen Kommunikationsnetz
US7493124B2 (en) * 2004-03-15 2009-02-17 Motorola, Inc. Method and apparatus for updating information within a communication system
US8229454B1 (en) 2004-03-22 2012-07-24 Avaya Inc. Personal location information management
WO2005115040A1 (en) * 2004-05-21 2005-12-01 Actix Limited Mobile device location systems and method
US7620402B2 (en) 2004-07-09 2009-11-17 Itis Uk Limited System and method for geographically locating a mobile device
NO321855B1 (no) * 2004-09-02 2006-07-17 Telenor Asa Mobiltelefontilstedevaerelses- og lokaliseringssystem ved bruk av en SIM-kortsender
US7706975B2 (en) * 2004-10-19 2010-04-27 Qualcomm Incorporated Mobile cellular identification database for enhanced GPS performance
US7908080B2 (en) 2004-12-31 2011-03-15 Google Inc. Transportation routing
ES2277735B1 (es) * 2005-04-27 2008-06-01 Alberto Sanchez Garcia Metodo y dispositivo para generar un evento en funcion de una posicion fisica de un objeto.
US7583654B2 (en) * 2005-12-28 2009-09-01 Honeywell International Inc. Sub-frame synchronized multiplexing
GB0601952D0 (en) * 2006-01-31 2006-03-15 M M I Res Ltd Methods of maintaining connection with, and determining the direction of, a mobile device
US7925320B2 (en) 2006-03-06 2011-04-12 Garmin Switzerland Gmbh Electronic device mount
US7719994B2 (en) * 2006-04-26 2010-05-18 Honeywell International Inc. Sub-frame synchronized ranging
EP2022193A4 (en) * 2006-05-16 2012-12-05 Kt Freetel Co Ltd METHOD AND SYSTEM FOR POSITION MEASUREMENT USING CIRCULATION INFORMATION IN A MOBILE COMMUNICATION NETWORK
US7688747B2 (en) * 2006-08-30 2010-03-30 Honeywell International Inc. Sub-frame synchronized residual ranging
CN101227709B (zh) * 2007-01-15 2012-01-25 中国移动通信集团公司 小区识别号数据优化方法及系统
US7515092B2 (en) * 2007-01-17 2009-04-07 Honeywell International Inc. Sub-frame synchronized residual radar
US8509822B1 (en) 2007-01-19 2013-08-13 Sprint Spectrum L.P. Highly scalable, lower precision idle mode locating method for wireless devices
EP1978771A1 (en) * 2007-04-05 2008-10-08 Nederlandse Organisatie voor Toegepast-Natuuurwetenschappelijk Onderzoek TNO Location detection
JP5038793B2 (ja) * 2007-06-27 2012-10-03 株式会社エヌ・ティ・ティ・ドコモ 位置推定システム
GB0901588D0 (en) 2009-02-02 2009-03-11 Itis Holdings Plc Apparatus and methods for providing journey information
NL2002997C2 (nl) * 2009-06-10 2010-12-13 Mezuro B V Werkwijze voor het verzamelen van gegevens van gebruikers van actieve mobiele telefoons.
US8543143B2 (en) * 2009-12-23 2013-09-24 Nokia Corporation Method and apparatus for grouping points-of-interest according to area names
DE102011005413A1 (de) * 2011-01-17 2012-07-19 Rohde & Schwarz Gmbh & Co. Kg Verfahren und Vorrichtung zum vom Besitzer unbemerkten Aktivieren eines UMTS/LTE-Mobiltelefons
GB2492369B (en) 2011-06-29 2014-04-02 Itis Holdings Plc Method and system for collecting traffic data
WO2014147627A1 (en) * 2013-03-21 2014-09-25 U -Tx Ltd. Stand alone solution for location of a cellular phone
US10078811B2 (en) 2013-11-29 2018-09-18 Fedex Corporate Services, Inc. Determining node location based on context data in a wireless node network
PT107478A (pt) * 2014-02-25 2015-08-25 Univ Trás Os Montes E Alto Douro Microdispositivo para a localização de pessoas, animais ou bens baseado em gsm.
US10453023B2 (en) 2014-05-28 2019-10-22 Fedex Corporate Services, Inc. Methods and node apparatus for adaptive node communication within a wireless node network
US11238397B2 (en) 2015-02-09 2022-02-01 Fedex Corporate Services, Inc. Methods, apparatus, and systems for generating a corrective pickup notification for a shipped item using a mobile master node
US10305744B2 (en) 2015-07-08 2019-05-28 Fedex Corporate Services, Inc. System, apparatus, and methods of event monitoring for an event candidate related to an ID node within a wireless node network
EP3217739B1 (en) * 2016-03-09 2019-05-08 Rohde & Schwarz GmbH & Co. KG Methods for activating and localizing a mobile station without user interaction, mobile apparatus, vehicle and system
EP3433809A4 (en) 2016-03-23 2019-10-02 Fedex Corporate Services, Inc. SYSTEMS, APPARATUS AND METHODS FOR AUTOMATIC ADJUSTMENT OF BROADCAST ADJUSTMENT OF A NODE IN A WIRELESS NODE NETWORK
CA3063225C (en) * 2017-08-04 2022-07-05 Guangdong Oppo Mobile Telecommunications Corp., Ltd. Data processing method and related device

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE9002920L (sv) * 1990-09-13 1992-02-03 Televerket Foerfarande foer lokalisering i mobilradiosystem
US5155689A (en) * 1991-01-17 1992-10-13 By-Word Technologies, Inc. Vehicle locating and communicating method and apparatus
US5432841A (en) * 1992-07-10 1995-07-11 Rimer; Neil A. System for locating and communicating with mobile vehicles
DE4240578A1 (de) * 1992-12-04 1994-06-23 Detecon Gmbh Verfahren zur Standortbestimmung mittels eines nichtsynchronen zellularen Mobilfunksystems
US5794142A (en) * 1996-01-29 1998-08-11 Nokia Mobile Phones Limited Mobile terminal having network services activation through the use of point-to-point short message service
US5901358A (en) * 1997-07-15 1999-05-04 Omnipoint Corporation Mobile station locating system and method

Also Published As

Publication number Publication date
AU4737396A (en) 1996-09-04
DE69630020T2 (de) 2004-06-09
US6052597A (en) 2000-04-18
SE512065C2 (sv) 2000-01-24
FI973342A0 (fi) 1997-08-14
NO973748D0 (no) 1997-08-14
WO1996025830A1 (en) 1996-08-22
FI973342A (fi) 1997-08-14
NO973748L (no) 1997-08-14
ATE250316T1 (de) 2003-10-15
EP0809918B1 (en) 2003-09-17
SE9502976D0 (sv) 1995-08-29
JPH11500589A (ja) 1999-01-12
NO321940B1 (no) 2006-07-24
AU692061B2 (en) 1998-05-28
SE9502976L (sv) 1996-08-17
DE69630020D1 (de) 2003-10-23
EP0809918A1 (en) 1997-12-03
CA2210723A1 (en) 1996-08-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI116504B (fi) Paikannusjärjestelmä
CN1922913B (zh) 提供位置信息的方法、系统和装置
CN100542112C (zh) 提供位置信息的方法和设备
US6516197B2 (en) System and method for reporting the number and/or duration of positioning requests for terminal-based location calculation
US9107031B2 (en) Service provision in a communication system
CN100496150C (zh) 提供位置信息的通信系统和方法
JP4108921B2 (ja) デジタル・セルラー通信ネットワークにおける位置依存wwwサービス
US6088594A (en) System and method for positioning a mobile terminal using a terminal based browser
CN103458354B (zh) 一种基于位置的群组生成方法、装置及系统
US20070142059A1 (en) User plane location architecture with mobile server for location based services
KR20060050012A (ko) 무선 긴급 호출을 위한 네트워크 지원을 제공하는 방법 및그 장치
CN102164342A (zh) 用于物理地图辅助无线接入点定位的方法和系统
CN101160986A (zh) 一种定位移动终端的方法
US8190151B2 (en) Roaming gateway enabling location based services (LBS) roaming for user plane in CDMA networks without requiring use of a mobile positioning center (MPC)
CN100512524C (zh) 一种精确漫游限制的方法
US20160007149A1 (en) Service provision in a communication system
FI110895B (fi) Avustettu GPS-paikannus
CN101317483B (zh) 用于将蜂窝移动终端连接到需要定位该终端的帮助服务的方法
KR100766605B1 (ko) 로밍된 서비스 플랫폼 간의 연동 시스템을 통한 위치 정보제공 방법 및 시스템
US20040203884A1 (en) Method and system for determining location of a mobile communication unit
CN100431370C (zh) 模拟移动台系统、模拟移动台定位测试系统及测试方法
KR100443334B1 (ko) 지피에스 이동통신 단말기를 이용한 목적지 관련정보제공방법
FI112157B (fi) Menetelmä ja järjestelmä solukkoradioverkon tilaajapäätelaitteen paikantamiseksi
EP1420599B1 (en) Service provision in a communication system
Deligiannis et al. Mobile positioning based on existing signalling messages in GSM networks

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 116504

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed