FI116419B - Menetelmä kumilevyjen kiinnittämiseksi, menetelmän käyttö ja räjäytyssuojamatto - Google Patents

Menetelmä kumilevyjen kiinnittämiseksi, menetelmän käyttö ja räjäytyssuojamatto Download PDF

Info

Publication number
FI116419B
FI116419B FI20040765A FI20040765A FI116419B FI 116419 B FI116419 B FI 116419B FI 20040765 A FI20040765 A FI 20040765A FI 20040765 A FI20040765 A FI 20040765A FI 116419 B FI116419 B FI 116419B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
wire
opening
rubber
explosion
mat
Prior art date
Application number
FI20040765A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20040765A0 (fi
Inventor
Aapo Aarrekorpi
Original Assignee
Aapo Aarrekorpi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Aapo Aarrekorpi filed Critical Aapo Aarrekorpi
Priority to FI20040765A priority Critical patent/FI116419B/fi
Publication of FI20040765A0 publication Critical patent/FI20040765A0/fi
Priority to EP05396018A priority patent/EP1602890A3/en
Priority to CA 2509555 priority patent/CA2509555A1/en
Application granted granted Critical
Publication of FI116419B publication Critical patent/FI116419B/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42DBLASTING
    • F42D5/00Safety arrangements
    • F42D5/04Rendering explosive charges harmless, e.g. destroying ammunition; Rendering detonation of explosive charges harmless
    • F42D5/045Detonation-wave absorbing or damping means
    • F42D5/05Blasting mats

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Road Paving Structures (AREA)
  • Connection Of Plates (AREA)
  • Carpets (AREA)

Description

116^9
MENETELMÄ KUMILEVYJEN KIINNITTÄMISEKSI, MENETELMÄN KÄYTTÖ JA RÄJÄYTYSSUOJAMATTO
FÖRFARANDE FÖR FÄSTNING AV GUMMIPLATTOR, ANVÄNDNING AV 5 FÖRFARANDE OCH SPRÄNGSKYDDSMATTA
Keksintö koskee jäljempänä esitettyjen itsenäisten patenttivaatimusten johdanto-osan mukaista menetelmää kumilevyjen kiinnittämiseksi, menetelmän käyttöä räjäytyssuojamattojen valmistuksessa ja räjäytyssuojamattoa.
10
Kumilevyjä kiinnitetään toisiinsa vaijerin avulla esimerkiksi räjäytyssuojamattoja valmistettaessa. Kumilevyjen raaka-aineena käytetään esimerkiksi käytettyjä autonrenkaita. Kumilevyihin tehdään aukkoja sopiviin kohtiin, ja ne kiinnitetään toisiinsa vetämällä vaijeri manuaalisesti aukkojen läpi vuorotellen kumilevyn 15 puolelta toiselle. Vaijerin pituus riippuu kiinnitettävien kumilevyjen määrästä. Jos halutaan muodostaa matto, jonka pituus on 5 metriä, kiinnittämällä yhteen autorenkaista valmistettuja kumilevyjä, tarvitaan keskimäärin normaalisti noin 7 metrin pituinen vaijeri. Kumilevyjen kiinnittämiseen käytetty vaijeri on suhteellisen . . paksua, joten sen pujottaminen kumilevyissä oleviin aukkoihin ja vetäminen *' / 20 käsivoimin niiden läpi on raskasta ja hankalaa.
, ·. Räjäytyssuojamattoja käytetään peittämään räjäytyskohde sen jälkeen kun räjäytyspanos on asetettu paikoilleen. Näin voidaan vaimentaa syntyvä räjäytysaalto ja varmistaa työtekijöiden ja ympäristön turvallisuus. Käytetyt 25 räjäytyssuojamatot ovat raskaita, tyypillisesti ne painavat n. 1000 kg. Tällaisten ':· mattojen liikuttelu ja asettelu räjäytyskohteen päälle on hankalaa. Matto, jossa kumilevyt on kiinnitetty toisiinsa perinteisellä edellä kuvatulla tavalla, venyy , !·, helposti nostettaessa tai vedettäessä. Liikuteltaessa matto vääntyy ja venyy, ja ··', kiinnitysvaijeri repii tällöin helposti kumilevyt rikki. Perinteisellä tavalla 30 valmistetuissa räjäytyssuojamatoissa kiinnitys ei siis anna maton rakenteelle riittävää tukea. Tämän lisäksi nykyiset räjäytyssuojamatot venyvät myös vedettäessä, jolloin maton kumilevyjen väliin saattaa muodostua vaaratilanteita aiheuttavia rakoja.
2 1 1 'o ‘ ί i 'i Räjäytyssuojamatto joudutaan kuitenkin yleensä vetämään räjäytyskohdan päälle. Räjäytyspanokset asetellaan räjäytyskohtaan ennen maton asettelua räjäytys-kohdan päälle. Tällöin muodostuu ongelmaksi se, että matto katkaisee helposti 5 panoksesta toiseen kulkevia räjäytyslankoja, kun sitä vedetään panostetun alueen yli. Näin räjäytettäessä kaikki räjäytyspanokset eivät räjähdä ennalta suunnitellun mukaisesti. Normaalisti räjäytyspanosten kytkennät voidaan tarkastaa manuaalisesti ohmimittarilla. Tietyissä kytkentätyypeissä tämä ei ole kuitenkaan mahdollista, jolloin syntyy huomattavia vaaratilanteita, jos räjäytyssuojamaton 10 paikalleen asettaminen on katkonut räjäytyslankoja.
Nyt esillä olevan keksinnön tavoitteena on aikaansaada sellainen järjestelmä ja menetelmä, jolla vähennetään, tai jopa kokonaan poistetaan tunnetussa tekniikan tasossa ilmeneviä ongelmia ja epäkohtia.
15
Keksinnön yhtenä kohteena on menetelmä, jolla kumilevyjen kiinnittäminen toisiinsa on helpompaa.
Keksinnön yhtenä kohteena on menetelmän käyttö räjäytyssuojamattojen ·*,· 20 valmistuksessa, jolloin räjäytyssuojamattojen valmistus on kevyempää ja yksinkertaisempaa.
* * • ♦
Keksinnön eräänä toisena kohteena on räjäytyssuojamatto, joka ei repeydy ’···, liikuteltaessa ja paikalleen aseteltaessa niin helposti kuin olemassa olevat matot, 25 ja jonka liikuttelu on helpompaa kuin olemassa olevien mattojen.
.···. Muun muassa edellä mainittujen tarkoituksien toteuttamiseksi keksinnölle on tunnusomaista se, mikä on esitetty oheisten itsenäisten patenttivaatimusten tunnusmerkkiosissa.
" 30 ;;; Tyypillinen keksinnön mukainen menetelmä käsittää seuraavat vaiheet: 3 1 1 5 S I * (a) tarttumaelin työnnetään kumilevyssä olevan ensimmäisen aukon läpi aukon ensimmäiseltä puolelta toiselle puolelle, ja tarttumaelimellä tartutaan ensimmäisen vaijerin ensimmäiseen kohtaan, (b) tarttumaelin ja siihen yhteydessä oleva ensimmäinen vaijeri vedetään mainitun 5 ensimmäisen aukon läpi aukon toiselta puolelta sen ensimmäiselle puolelle, jolloin aukon ensimmäiselle puolelle muodostuu ensimmäinen vaijerilenkki, (c) toinen vaijeri pujotetaan muodostuneen ensimmäisen vaijerilenkin läpi, (d) tarttumaelin työnnetään kumilevyssä olevan toisen aukon läpi aukon ensimmäiseltä puolelta toiselle puolelle, ja mainitulla tarttumaelimellä tartutaan 10 ensimmäisen vaijerin toiseen kohtaan, ja (e) tarttumaelin ja siihen yhteydessä oleva ensimmäinen vaijeri vedetään mainitun toisen aukon läpi aukon toiselta puolelta ensimmäiselle puolelle, jolloin aukon ensimmäiselle puolelle muodostuu toinen vaijerilenkki samalla kun ensimmäinen vaijerilenkki kiristyy toisen vaijerin ympärille.
15
Tyypillisesti keksinnön mukaista menetelmää kumilevyjen kiinnittämiseksi toisiinsa käytetään räjäytyssuojamattojen valmistamiseen.
Tyypillinen keksinnön mukainen räjäytyssuojamatto käsittää • * *, * 20 - ensimmäisen ja toisen puolen, sekä mattoa rajaavat ulkoreunat, * » · .;" - kumilevyjä, joissa on aukkoja, • * · - kiinnitysvaijerin, joka on pujotettu aukkojen läpi, ja jolla kumilevyt on kiinnitetty toisiinsa. Keksinnön mukaan kiinnitysvaijeri on pujotettu aukkojen läpi siten, että « '···, räjäytyssuojamaton ensimmäiselle puolelle on muodostunut lenkkejä, ja että 25 räjäytyssuojamatto käsittää myös sidosvaijerin, joka on järjestetty kulkemaan mainittujen lenkkien läpi.
• ♦ Tässä hakemuksessa kumilevyllä tarkoitetaan painavasta, joustavasta ja i!!!> taipuisasta materiaalista valmistettuja pääasiallisesti suorakaiteen tai nelikulmion *·* 30 muotoisia levyjä. Keksintöön sopivia kumilevyjä ovat esimerkiksi auki leikatut ·;;; vanhat autonrenkaat tai käytetyt kumiset kuljetinhihnat. Myös muovista voidaan valmistaa keksintöön sopivia kumilevyjä. Yleensä keksinnössä käytettäväksi soveltuvan kumilevyn paino on noin 80 kg/m2 tai jopa enemmän. Kumilevyjen 116 ·; 1* 4 läpileikkaus levyjen leveyssuunnassa voi olla suora tai se voi olla hieman reunoistaan kaareva.
Nyt on yllättäen havaittu, että kumilevyt voidaan kestävästi kiinnittää toisiinsa 5 vetämällä ensimmäinen vaijeri, ns. kiinnitysvaijeri, tarttumaelimen avulla kumilevyssä olevan aukon läpi, jolloin voidaan kumilevyn ensimmäiselle puolelle muodostaa lenkki, joiden läpi toinen vaijeri, ns. sidosvaijeri voidaan pujottaa. Kun tämä työvaihe toistetaan seuraavan aukon kohdalla, kiinnitysvaijerin vetäminen aukon läpi kiristää ensimmäisen lenkin sidosvaijerin ympärille. Toistamalla 10 työvaihetta riittävän monta kertaa voidaan tarpeellinen määrä kumilevyjä kiinnittää toisiinsa huomattavasti yksinkertaisemmin ja kevyemmin kuin tunnetun tekniikan esittämillä tavoilla.
Käytettäessä keksinnön mukaista tapaa kiinnittää kumilevyt toisiinsa saadusta 15 kumilevyrakenteesta tulee huomattavan tukeva. Keksinnön mukaisella menetelmällä, sen työvaiheita toistamalla, saadaan aikaiseksi kiinnitysommel eli kiinnitysliitos, joka kiinnittää kumilevyt toisiinsa. Kiinnitysommel tukee rakennetta, esimerkiksi räjäytyssuojamattoa, joka syntyy kun sopiva määrä kumilevyjä kiinnitetään toisiinsa. Mikäli kumilevyt ovat ohuita, niitä kiinnitetään päällekkäin 20 tarpeellinen lukumäärä.
• * « t *
Tyypillisesti keksinnön mukaisessa menetelmässä käytetty tarttumaelin voi olla ’'! _ tarkoitukseen sopiva koukku tai vastaava.
25 Eräässä keksinnön mukaisessa suoritusmuodossa kumilevyihin tehdään aukkoja puristamalla, esimerkiksi epäkeskopuristimella. Ohuisiin kumilevyihin aukot . * ’. voidaan tehdä myös poraamalla.
* % * ! ’.! Nyt esillä olevan keksinnön eräässä edullisessa suoritusmuodossa ensimmäinen '·’ 30 ja/tai toinen aukko, jonka läpi tarttumaelin työnnetään, ja jonka läpi ensimmäinen ;;; vaijeri pujotetaan, käsittää useamman eri kumilevyssä olevan aukon. Toisin > » sanoen ensimmäisen kumilevyn toinen puoli ja toisen kumilevyn ensimmäinen puoli asettuvat vastakkain, ja tarttumaelin työnnetään ensimmäisessä ja toisessa 116'·; i 9 5 kumilevyssä olevien aukkojen läpi yhdellä kertaa. Näin kumilevyjä voidaan kiinnittää muodostelmiin, jotka käsittävät useamman kumilevykerroksen, ja/tai joissa kumilevyt ovat ainakin osittain lomittain toisiinsa nähden.
5 Nyt esillä olevan keksinnön eräs toinen suoritusmuoto käsittää lisäksi vaiheen, jossa ensimmäinen ja toinen vaijeri kiinnitetään toisiinsa kiinnityselimellä kumilevyn ulkoreunassa, jolloin muodostuu silmukka kumilevyn ulkoreunaan. Käytetty kiinnityselin voi olla esimerkiksi sakkeli, vaijerilukko tai muu vastaava tarkoitukseen sopiva kiinnityselin. Kiinnityselin voidaan myös muodostaa 10 prässäämällä alumiiniholkki kiinni vaijeriin, jolloin muodostuu silmukka maton ulkoreunaan. Silmukka muodostetaan edullisesti siten, että kaikki mahdolliset ensimmäiset ja toiset vaijerit kiinnitetään toisiinsa kumilevyn siinä ulkoreunassa, joka sijaitsee suorassa kulmassa kiinnitysliitoksen suuntaan nähden.
15 Keksinnön mukaista kumilevyjen kiinnitystapaa voi edullisesti käyttää räjäytyssuojamattojen valmistuksessa. Käytettäessä keksinnön mukaista menetelmää voidaan valmistaa yksinkertaisesti sopivan pituisia räjäytyssuojamattoja kiinnittämällä tarpeellinen määrä kumilevyjä toisiinsa. Edullisesti räjäytyssuojamatot käsittävät kaksi tai useamman päällekkäin asetetun :,V 20 vierekkäisiä kumilevyjä käsittävän kerroksen. Kumilevyt on eri kerroksissa järjestetty lomittain päällekkäin siten, että kahden vierekkäisten kumilevyjen väliset saumat eivät osu kohdakkain.
Vaijeri, jota käytetään nyt esillä olevan keksinnön mukaisessa menetelmässä voi 25 olla mikä tahansa lopullisen käyttökohteen asettamiin vaatimuksiin soveltuva vaijeri, teräsköysi tai vastaava. Käytettäessä keksinnön mukaista menetelmää .···. räjäytyssuojamattojen valmistuksessa, kiinnitysvaijeri on edullisesti terästä, ja sen paksuus on noin 10 - 15 mm, edullisesti 12 mm. Kiinnitysvaijeri voi olla ::: sidosvaijeria ohuempi ja hieman joustava. Sidosvaijeri on vastaavasti edullisesti ’·’ 30 terästä, ja sen paksuus on noin 14 - 20 mm. Sidosvaijerin vetolujuus vaihtelee •;;; normaalisti välillä 12 500 - 25 500 kg vetoa.
1 1 C ΐ i 6
Keksinnön mukaista kumimaitoa liikuteltaessa sitä voidaan siirtää sidosvaijerista vetämällä. Tällöin sidosvaijeri ottaa vastaan kaiken vetovoiman. Koska sidosvaijeri ei veny, matto ei muuta muotoaan liikuteltaessa. Tämä mahdollistaa sen, että mattojen käyttöikä pitenee huomattavasti, ja että samaa mattoa voidaan käyttää 5 uudestaan ja uudestaan.
Edullisesti kumilevyt voidaan valmistaa käytetyistä autonrenkaista. Erittäin edullisesti kumilevyt voidaan valmistaa käytetyistä kuorma-autonrenkaista. Autonrenkaissa oleva metallikudos lisää kumilevyjen kestävyyttä. Valmistettaessa 10 kumilevyjä autonrenkaista renkaasta poistetaan sivut ja rengas katkaistaan auki. Mikäli tämän jälkeen ei suoriteta erillisiä katkaisutoimenpiteitä, vastaa alkuperäisen autonrenkaan ympärysmitta keskimäärin räjäytysmaton yhtä ulkomittaa, eli räjäytysmaton yhden reunan pituutta.
15 Eräässä keksinnön edullisessa suoritusmuodossa toisiinsa kiinnitettyihin kumilevyihin, joita käytetään räjäytyssuojamattona, kiinnitetään kannatteluelimiä, kuten teräslenkkejä. Kannatteluelinten avulla räjäytyssuojamattoa voidaan liikutella yksinkertaisesti ja helposti esimerkiksi kiinnittämällä kannatteluelimiin erillinen koukuilla varustettu vaijerijärjestely tai vastaava. Vaijerijärjestelyä tai vastaavaa ·· ·' 20 voidaan sitten nostaa ja siirrellä millä tahansa tarkoitukseen sopivalla työkoneella kuten kaivinkoneella. Kannatteluelin voi olla vaijerisakkeli, ketjulenkki tai mikä tahansa tarkoitukseen sopiva lenkki. Edullisesti kiinnityselin on kiinnitetty matossa "I kohtaan, jossa kaksi vaijeria muodostaa keksinnön mukaisen punoksen. Tällöin » kiinnityselin on tukevammin kiinnitetty mattoon, ja kestää paremmin mattoa 25 liikuteltaessa. Tyypillisesti kannatteluelimet kiinnitetään räjäytyssuojamattoon sen ,;, ensimmäiselle tai toiselle puolelle. Kannatteluelimiä sijoitetaan mattoon tyypillisesti .*··. vähintään viisi, edullisesti yksi lähelle kutakin nurkkaa ja yksi maton keskialueelle.
Näin räjäytyssuojamattoa voidaan nostaa ja siirtää ja edelleen laskea haluttuun il! paikkaan pääasiallisen suorana ja tarkasti. Samalla tällainen räjäytyssuojamatto ei 30 hankaa maata eikä maahan sijoitettuja räjäytyslankoja tai vastaavia.
I t > • · ·' Keksintöä on kuvattu seuraavissa esimerkinomaisissa kuvioissa 7 11::,:. xj
Kuva 1 esittää sivulta päin katsottuna tunnetun tekniikan mukaista tapaa kiinnittää kumilevyjä toisiinsa,
Kuva 2a esittää sivulta päin katsottuna erästä keksinnön mukaista tapaa 5 kiinnittää kumilevyjä toisiinsa,
Kuva 2b esittää sivulta päin katsottuna erästä toista keksinnön mukaista tapaa kiinnittää kumilevyjä toisiinsa, 10 Kuva 2c esittää sivulta päin katsottuna erästä kolmatta keksinnön mukaista tapaa kiinnittää kumilevyjä toisiinsa,
Kuva 3 esittää erästä keksinnön mukaista räjäytyssuojamattoa ylhäältä päin katsottuna, ja 15
Kuva 4 esittää sivulta päin katsottuna yksityiskohtaa eräässä toisessa keksinnön mukaisessa räjäytyssuojamatossa.
Kuva 1 esittää sivulta päin katsottuna tunnetun tekniikan mukaista tapaa kiinnittää 20 kumilevyjä toisiinsa. Kumilevyissä 1, 2, 3, 4 on aukot 1’, 2’, 3’, 4’joiden läpi vaijeri 101 on pujotettu vuorotellen kumilevyjen ensimmäiseltä puolelta 5 toiselle puolelle φ ·. * 6.
• ·
» I
Kuva 2a esittää sivulta päin katsottuna erästä keksinnön mukaista tapaa kiinnittää 25 kumilevyjä toisiinsa. Kumilevyissä 1, 2, 3, 4 on aukot 1’, 2’, 3’, 4’ joiden läpi ensimmäinen vaijeri 7 on vedetty levyjen ensimmäiseltä puolelta 5 levyn toiselle puolelle 6. Tällöin ensimmäinen vaijeri 7 muodostaa ryhmän lenkkejä 11, 12, 13, » I · \ 14 kumilevyjen toiselle puolelle 6. Näiden lenkkien 11, 12, 13, 14 läpi johdetaan ::: toinen vaijeri 8. Käytännössä jokainen sidos, eli ensimmäisen vaijerin 30 muodostaman lenkin läpi johdettu toinen vaijeri, muodostetaan edullisesti yksi
> * I
·;;; kerrallaan. Tällöin ensimmäinen vaijeri 7 vedetään ensin kumilevyssä 1 olevan ' aukon 1’ läpi, jolloin kumilevyn 1 toiselle puolelle 6, aukon T kohdalle muodostuu lenkki 11, jonka läpi johdetaan toinen vaijeri 8. Tämän jälkeen ensimmäinen vaijeri 1 1 C', i y 8 7 vedetään seuraavassa kumilevyssä 2 olevan aukon 2’ läpi, jolloin kumilevyn 2 toiselle puolelle 6, aukon 2' kohdalle muodostuu lenkki 12. Samalla kun ensimmäisestä vaijerista 7 muodostetaan lenkki 12, edellinen lenkki 11 kiristyy toisen vaijerin 8 ympärille, ja muodostuu kiinteä sidos. Kuvassa 2a ensimmäisen 5 vaijerin 7 muodostamat lenkit 11, 12, 13, 14 on esitetty ei-kiristetyssä tilassa selkeyden vuoksi. Käytännössä kaikki kuvassa esitetyt sidokset olisivat kuitenkin kiinteitä ja kiristettyjä.
Kuva 2b esittää sivulta päin katsottuna erästä toista keksinnön mukaista tapaa 10 kiinnittää kumilevyjä toisiinsa. Kumilevyt 1, 2, 3, 4 on asetettu osittain päällekkäin, jolloin levyt 1, 2, 3, 4 voidaan kiinnittää toisiinsa siten, ettei synny avonaisia saumakohtia vierekkäisten levyjen 1, 2, 3, 4 väliin. Muutoin kuvassa 2b levyt on kiinnitetty vastaavalla tavalla kuin on selitetty kuvassa 2a. Selkeyden vuoksi myös kuvassa 2b sidokset on esitetty ei-kiristetyssä tilassa.
15
Kuva 2c esittää sivulta päin katsottuna erästä kolmatta keksinnön mukaista tapaa kiinnittää kumilevyjä toisiinsa. Kumilevyt 1, 2, 3, 4 on asetettu päällekkäin kahteen kerrokseen 21, 22. Levyt 1, 2, 3, 4 on järjestetty päällekkäin lomittain, eli siten etteivät vierekkäisten kumilevyjen saumakohdat osu kohdakkain päällekkäisissä * · · :,γ 20 kerroksissa. Ensimmäinen vaijeri 7 vedetään ensin ensimmäisessä ja toisessa kumilevyissä 1, 2 olevien aukkojen 1’, 2’ läpi ensimmäisen levyn 1 toiselta puolelta • · • # · 6 toisen levyn 2 ensimmäiselle puolelle 5, jolloin toisen kumilevyn 2 ensimmäiselle > · ‘‘5t puolelle 5 muodostuu lenkki 11, jonka läpi johdetaan toinen vaijeri 8. Tämän /*‘t jälkeen ensimmäinen vaijeri 7 vedetään ensimmäistä kumilevyä 1 seuraavaksi 25 järjestetyn kolmannen kumilevyn 3 aukon 3’ ja toisen levyn 2 toisen aukon 2” läpi, jolloin kumilevyn 2 ensimmäiselle puolelle 5 muodostuu lenkki 1T. Samalla kun .*··. ensimmäisestä vaijerista 7 muodostetaan lenkki 11’, edellinen lenkki 11 kiristyy toisen vaijerin 8 ympärille, ja muodostuu kiinteä sidos. Kuvassa 2c ensimmäisen L! vaijerin 7 muodostamat lenkit 11, 11’ on esitetty ei-kiristetyssä tilassa selkeyden *!’ 30 vuoksi. Käytännössä kaikki kuvassa esitetyt sidokset olisivat kuitenkin kiinteitä eli «il ;;; kiristettyjä.
111 I y 9
Kuvassa 2c aukot, joiden läpi ensimmäinen vaijeri vedetään muodostuvat kahdesta päällekkäin olevasta, eri kumilevyissä sijaitsevasta aukosta. Näin voidaan kiinnittää kumilevyjä toisiinsa siten, että ne järjestäytyvät päällekkäin kahteen kerrokseen siten, etteivät levyjen saumakohdat osu päällekkäin. Aukko, 5 jonka läpi vaijeri vedetään, voidaan muodostaa myös useammasta kuin kahdesta päällekkäisestä aukosta. Näin voidaan liittää kumilevyjä päällekkäin useampaan kuin kahteen kerrokseen.
Kuva 3 esittää erästä keksinnön mukaista räjäytyssuojamattoa ylhäältä päin 10 katsottuna. Räjäytyssuojamatto 31 käsittää joukon kumilevyjä 32, 34, jotka on kiinnitetty toisiinsa keksinnön mukaisella menetelmällä tehdyillä sidoksilla. Edullisesti kumilevyt 32, 34 on kiinnitetty toisiinsa kahteen kerrokseen kuvassa 2c esitetyllä tavalla. Sidokset on esitetty kuvassa pisteinä 301, 302, 303, 304. Kuvassa 3 esitetyssä matossa yksittäisistä keksinnön mukaisista sidoksista on 15 muodostettu yhtenäinen liitosommelrivi 311, 312. Vierekkäisissä ommelriveissä 311, 312 on käytetty yhtenäistä toista vaijeria, mutta yhtä hyvin vierekkäiset ommelrivit 311, 312 voidaan muodostaa käyttämällä erillisiä toisia vaijereita kummallekin riville ja yhdistämällä sitten nämä toiset vaijerit toisiinsa maton ulkoreunalla. Näin voidaan muodostaa maton reunoihin silmukoita 315, 316, jotka V 20 helpottavat maton liikuttelua. Normaalisti matossa on edullisesti vähintään kuusi t \ t liitosommelriviä. Räjäytyssuojamattoon on kiinnitetty myös kannatteluelimiä 35, 36, » · *,,, 37, 38, 39 maton liikuttelun helpottamiseksi. Kannatteluelimet 35, 36, 37, 38, 39 * * *‘jt voivat olla esimerkiksi teräslenkkejä, jotka on kiinnitetty räjäytyssuojamattoon ] · -, pulttaamalla maton läpi.
25
Keksinnön mukaisesti räjäytyssuojamattoa kannatteluelimistä 35, 36, 37, 38, 39 nostettaessa se on helppo laskea tarkasti haluttuun paikkaan ja haluttuun asentoon. Tekniikan tason ratkaisussa esimerkiksi leveydeltään 2,5 metristä !!! kanaalia räjäytettäessä tyypilliset tunnetun tekniikan mukaisilla menetelmillä * > ': ’ 30 valmistetut lyhemmästä päästään vetämällä siirrettävät 3x5 metrin kokoiset matot : · ;;; on jouduttu sijoittamaan poikittain yli kanaalin. Tällöin yhdellä matolla saavutettu > » etenemä on noin 2,5 metriä. Keksinnön mukaiset matot on helppo laskea paikoilleen pitkittäin kanaalin päälle, jolloin etenemäksi saadaan 4,5 metriä per 1 1 6 v , y 10 matto. Keksinnön mukaiset kannatteluelimet toimivat tietysti myös muulla kuin keksinnön mukaisella tavalla yhteen sidotuissa räjäytyssuojamatoissa.
Kuva 4 esittää sivulta päin katsottuna yksityiskohtaa eräässä toisessa keksinnön 5 mukaisessa räjäytyssuojamatossa 1. Räjäytyssuojamaton 1 muodostavat kumilevyt 1,2, 3, 4 on asetettu päällekkäin kahteen kerrokseen 21, 22 ja kiinnitetty toisiinsa kuvan 2c selitystä vastaavalla tavalla. Kumilevyjen 2, 4 ulkoreunaan, tässä tapauksessa kumilevyjen pitkälle sivulle, on muodostettu silmukka 41 yhdistämällä ensimmäinen 7 ja toinen vaijeri 8 kiinnityselimellä 42. Silmukka 41 10 helpottaa maton liikuttelua, ja mahdollistaa sen paremman asettelun räjäytyskohteen päälle.
Alan ammattimiehelle on selvää, ettei keksintö rajoitu pelkästään edellä esitettyihin esimerkkeihin, vaan keksintö voi vaihdella jäljempänä esitettyjen 15 patenttivaatimusten rajoissa.
> »

Claims (16)

1. Menetelmä kumilevyjen kiinnittämiseksi toisiinsa, joka menetelmä käsittää seuraavat vaiheet: 5 (a) tarttumaelin työnnetään kumilevyssä olevan ensimmäisen aukon läpi aukon ensimmäiseltä puolelta toiselle puolelle, ja tarttumaelimellä tartutaan ensimmäisen vaijerin ensimmäiseen kohtaan, (b) tarttumaelin ja siihen yhteydessä oleva ensimmäinen vaijeri vedetään mainitun ensimmäisen aukon läpi aukon toiselta puolelta sen ensimmäiselle puolelle, jolloin 10 aukon ensimmäiselle puolelle muodostuu ensimmäinen vaijerilenkki, (c) toinen vaijeri pujotetaan muodostuneen ensimmäisen vaijerilenkin läpi, (d) tarttumaelin työnnetään kumilevyssä olevan toisen aukon läpi aukon ensimmäiseltä puolelta toiselle puolelle, ja mainitulla tarttumaelimellä tartutaan ensimmäisen vaijerin toiseen kohtaan, ja 15 (e) tarttumaelin ja siihen yhteydessä oleva ensimmäinen vaijeri vedetään mainitun toisen aukon läpi aukon toiselta puolelta ensimmäiselle puolelle, jolloin aukon ensimmäiselle puolelle muodostuu toinen vaijerilenkki samalla kun ensimmäinen vaijerilenkki kiristyy toisen vaijerin ympärille.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaiheissa (a), .Τ' (b), (d), ja/tai (e) ensimmäinen ja/tai toinen aukko käsittää useamman eri • *» ‘ · · -, kumilevyssä olevan aukon.
• » .···. 3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se käsittää • · « « 1 25 lisäksi vaiheen (f) ensimmäinen ja toinen vaijeri liitetään toisiinsa kiinnityselimellä kumilevyn ulkoreunassa silmukan muodostamiseksi kumilevyn reunaan.
,···. 4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se käsittää I · 30 lisäksi vaiheen, jossa toisiinsa kiinnitettyihin kumilevyihin kiinnitetään kannatteluelimiä. 12 1 u : i v
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kumilevyt valmistetaan käytetyistä autonrenkaista tai käytetyistä kuljetinhihnoista.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kumilevyihin 5 tehdään aukkoja poraamalla tai puristamalla.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukaisen menetelmän käyttö räjäytyssuojamattojen valmistamisessa. 10
8. Räjäytyssuojamatto, joka räjäytyssuojamatto käsittää - ensimmäisen ja toisen puolen, sekä mattoa rajaavat ulkoreunat, - kumilevyjä, joissa on aukkoja, - kiinnitysvaijerin, joka on vedetty aukkojen läpi, ja jolla kumilevyt on kiinnitetty toisiinsa, 15 tunnettu siitä, että kiinnitysvaijeri on vedetty aukkojen läpi siten, että räjäytyssuojamaton ensimmäiselle puolelle on muodostunut lenkkejä, ja että räjäytyssuojamatto käsittää myös sidosvaijerin, joka on järjestetty kulkemaan mainittujen lenkkien läpi. ' / 20
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen räjäytyssuojamatto, tunnettu siitä, että kiinnitysvaijeri on vedetty kaksinkertaisena yksittäisen aukon läpi aukon toiselta [ * · . puolelta sen ensimmäiselle puolelle.
• * .·*·. 10. Patenttivaatimuksen 8 mukainen räjäytyssuojamatto, tunnettu siitä, että 25 kumilevyt on järjestetty ainakin osittain lomittain toisiinsa nähden.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen räjäytyssuojamatto, tunnettu siitä, että , kumilevyt on järjestetty kahteen tai useampaan kerrokseen.
11 ·;:,') 11
12. Patenttivaatimuksen 8 mukainen räjäytyssuojamatto, tunnettu siitä, että kiinnitysvaijeri ja sidosvaijeri on liitetty toisiinsa kiinnityselimellä kumilevyn ulkoreunassa silmukan muodostamiseksi kumilevyn reunaan. 13 116'. \ j
13. Patenttivaatimuksen 8 mukainen räjäytyssuojamatto, tunnettu siitä, että mattoon on kiinnitetty sen nostopuolelle vähintään viisi kannatteluelintä.
14. Patenttivaatimuksen 8 mukainen räjäytyssuojamatto, tunnettu siitä, että 5 kumilevyt on valmistettu käytetyistä autonrenkaista tai käytetyistä kuljetinhihnoista.
15. Patenttivaatimuksen 8 mukainen räjäytyssuojamatto, tunnettu siitä, että kiinnitysvaijerin paksuus on noin 10-15 mm, edullisesti 12 mm, ja sidosvaijerin paksuus on noin 14 - 20 mm. 10 » * * · ♦ ♦ * • » I » « 1
1 6' I ^ 14
FI20040765A 2004-06-04 2004-06-04 Menetelmä kumilevyjen kiinnittämiseksi, menetelmän käyttö ja räjäytyssuojamatto FI116419B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20040765A FI116419B (fi) 2004-06-04 2004-06-04 Menetelmä kumilevyjen kiinnittämiseksi, menetelmän käyttö ja räjäytyssuojamatto
EP05396018A EP1602890A3 (en) 2004-06-04 2005-06-06 Method for fastening rubber plates, use of the method, blasting mat and uses thereof
CA 2509555 CA2509555A1 (en) 2004-06-04 2005-06-06 Method for fastening rubber plates, use of the method, blasting mat and uses thereof

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20040765A FI116419B (fi) 2004-06-04 2004-06-04 Menetelmä kumilevyjen kiinnittämiseksi, menetelmän käyttö ja räjäytyssuojamatto
FI20040765 2004-06-04

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20040765A0 FI20040765A0 (fi) 2004-06-04
FI116419B true FI116419B (fi) 2005-11-15

Family

ID=32524445

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20040765A FI116419B (fi) 2004-06-04 2004-06-04 Menetelmä kumilevyjen kiinnittämiseksi, menetelmän käyttö ja räjäytyssuojamatto

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP1602890A3 (fi)
CA (1) CA2509555A1 (fi)
FI (1) FI116419B (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI20060048L (fi) * 2006-01-19 2007-11-08 Aapo Aarrekorpi Kumimatto ja sen käyttö
US9937541B1 (en) 2014-11-17 2018-04-10 William Jackson Apparatus and methods for prevention of mill marks

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB564262A (en) * 1942-12-04 1944-09-20 Penfold Fencing Ltd Improvements in or relating to transportable tracks or runways
US3331322A (en) * 1965-10-22 1967-07-18 Belanger Lionel Flexible blasting mat
NL7610592A (en) * 1976-09-23 1978-03-29 Pelt & Hooykaas Mat comprising strips of elastomeric material - which are reinforced with fibres or wires and joined together by e.g. woven or nonwoven textile material
CA1271110A (en) * 1985-12-19 1990-07-03 Barrday, Inc. Protective cover
GB8923929D0 (en) * 1989-10-24 1989-12-13 Bicc Plc Drum packaging for cables and the like
US5482754A (en) * 1994-07-29 1996-01-09 Crook; Carol A. Multi-layer rubber mat

Also Published As

Publication number Publication date
CA2509555A1 (en) 2005-12-04
FI20040765A0 (fi) 2004-06-04
EP1602890A3 (en) 2008-12-03
EP1602890A2 (en) 2005-12-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4757576A (en) Fastening device for splicing belts
US5688011A (en) Lifting sling system having single strap with size-varying, spaced, in-line eye loops
AU2008274899B2 (en) A mesh system
CN102791337A (zh) 爬杆防坠落组件
US20120222370A1 (en) Force distribution and attenuation device for use in a roof anchor safety system
FI116419B (fi) Menetelmä kumilevyjen kiinnittämiseksi, menetelmän käyttö ja räjäytyssuojamatto
RU2670643C9 (ru) Устройство для защиты стыка обетонированных трубопроводов
US7922426B2 (en) Tie linking filled sandbags and use in a barrier formed from filled sandbags
US4315463A (en) Blasting mat
US4734959A (en) Fastening device for splicing belts, splicing process using said device, and belt spliced according to said process
US2842257A (en) Extensible flexible frame conveyor and method of mining therewith
CN105712173B (zh) 一种多联装包装箱模块化吊装与运输加固装置
US4752989A (en) Fastening device for splicing belts, splicing process using said device, and belt spliced according to said process
US3331322A (en) Flexible blasting mat
US3870256A (en) Heavy-duty wire-net structure
JP3332229B1 (ja) クランプ装置
JP6373290B2 (ja) 野積みバラ物へのシート掛け方法
US2793903A (en) Material handling slings
CN207393847U (zh) 一种用于大倾角长距离输送带快速溜放的夹具
CN205932169U (zh) 带式输送机接头用张紧装置
CN206336693U (zh) 一种防横向撕裂矿用带芯
CN211667300U (zh) 用于混凝土输送泵管加固装置
KR101506900B1 (ko) 재사용이 가능한 매립재 운반용 망태
CN210764083U (zh) 一种架空乘人装置钢丝绳更换用紧绳器
CN212740404U (zh) 大尺寸玻璃的专用吊具

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 116419

Country of ref document: FI

PC Transfer of assignment of patent

Owner name: AARREKORPI

MM Patent lapsed