FI116384B - Epäorgaaninen kevytmateriaali ja menetelmä sen valmistamiseksi - Google Patents

Epäorgaaninen kevytmateriaali ja menetelmä sen valmistamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI116384B
FI116384B FI970432A FI970432A FI116384B FI 116384 B FI116384 B FI 116384B FI 970432 A FI970432 A FI 970432A FI 970432 A FI970432 A FI 970432A FI 116384 B FI116384 B FI 116384B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
alkaline earth
silicate
light
earth metal
metal hydroxide
Prior art date
Application number
FI970432A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI970432A0 (fi
FI970432A (fi
Inventor
Volker Tank
Original Assignee
Koch Marmorit Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Koch Marmorit Gmbh filed Critical Koch Marmorit Gmbh
Publication of FI970432A0 publication Critical patent/FI970432A0/fi
Publication of FI970432A publication Critical patent/FI970432A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI116384B publication Critical patent/FI116384B/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C04CEMENTS; CONCRETE; ARTIFICIAL STONE; CERAMICS; REFRACTORIES
    • C04BLIME, MAGNESIA; SLAG; CEMENTS; COMPOSITIONS THEREOF, e.g. MORTARS, CONCRETE OR LIKE BUILDING MATERIALS; ARTIFICIAL STONE; CERAMICS; REFRACTORIES; TREATMENT OF NATURAL STONE
    • C04B28/00Compositions of mortars, concrete or artificial stone, containing inorganic binders or the reaction product of an inorganic and an organic binder, e.g. polycarboxylate cements
    • C04B28/18Compositions of mortars, concrete or artificial stone, containing inorganic binders or the reaction product of an inorganic and an organic binder, e.g. polycarboxylate cements containing mixtures of the silica-lime type
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C04CEMENTS; CONCRETE; ARTIFICIAL STONE; CERAMICS; REFRACTORIES
    • C04BLIME, MAGNESIA; SLAG; CEMENTS; COMPOSITIONS THEREOF, e.g. MORTARS, CONCRETE OR LIKE BUILDING MATERIALS; ARTIFICIAL STONE; CERAMICS; REFRACTORIES; TREATMENT OF NATURAL STONE
    • C04B20/00Use of materials as fillers for mortars, concrete or artificial stone according to more than one of groups C04B14/00 - C04B18/00 and characterised by shape or grain distribution; Treatment of materials according to more than one of the groups C04B14/00 - C04B18/00 specially adapted to enhance their filling properties in mortars, concrete or artificial stone; Expanding or defibrillating materials
    • C04B20/10Coating or impregnating
    • C04B20/1055Coating or impregnating with inorganic materials
    • C04B20/1077Cements, e.g. waterglass

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Ceramic Engineering (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Curing Cements, Concrete, And Artificial Stone (AREA)
  • Glass Compositions (AREA)

Description

116384
Epäorgaaninen kevytmateriaali ja menetelmä sen valmistamiseksi Tämä keksintö koskee epäorgaanista kevytmateriaa-5 lia, joka on valmistettavissa kevyistä kiviaineksista ja epäorgaanisista sideaineista, samoin kuin menetelmää sen valmistamiseksi. Keksintö koskee lisäksi välituotetta, joka on muokattavissa yksinkertaisesti täksi epäorgaaniseksi kevytmateriaaliksi.
10 On tunnettua valmistaa kevytmateriaaleja epäorgaa nisista sideaineista, kuten sementeistä, ja veden läsnä ollessa sitoutuvista kalsiumsulfaateista. Näiden kevytmateriaalien yhtenä haittapuolena on, että ne täytyy kuivata sideaineen sitouduttua, koska niiden ominaisuudet eivät 15 muuten ole parhaimmillaan.
Tämän keksinnön päämääränä on valmistaa kevyistä kiviaineksista ja epäorgaanisista sideaineista epäorgaanisia kevytmateriaaleja, joita voidaan käyttää heti valmistuksensa jälkeen ja joille ei tarvitse toteuttaa aikaavie-20 vää ja kallista kuivausprosessia. Tällöin on huomattava, että näiden kevytmateriaalien tulee olla ominaisuuksiltaan : vähintään tähänastisia kevytmateriaaleja vastaavaa laatua.
;··,* Nyt on havaittu, että on mahdollista valmistaa epä- ! orgaanisia kevytmateriaaleja silikaattipitoisista kevyistä 25 kiviaineksista, kun näiden silikaattipitoisten kevyiden kiviainesten pinnat saatetaan kosketukseen vesipitoisen • ^ '* maa-alkalimetallihydroksidin kanssa, jolloin muodostuu v * pintaan tarttuvia maa-alkalimetallisilikaattihydraatteja tai -geelejä. Kevyet kiviainekset voidaan ylimääräisen | 30 nestefaasin poistamisen jälkeen kuivata valumiskykyiseksi jauheeksi, joka on ongelmitta varastoitavissa, kuljetetta-vissa ja lopulta muokattavissa kevytmateriaaliksi. Sen
* I
1, tekemiseksi tämä jauhe pakataan muotteihin ja käsitellään ;·’ lämpötilassa 120 - 300 °C, edullisesti 200 - 250 °C, vä- : : 35 hintään 30 minuuttia vesihöyryllä. Jauhe sitoutuu tällöin 116384 2 kevytmateriaaliksi, jossa kosketuspinnoille muodostuu va-nuttuneista neulamaisista kiteistä koostuva stabiili rakenne .
Lisäksi on havaittu, että kevyiden kiviainesten ja 5 vesipitoisen maa-alkalimetallihydroksidin välinen kontak-tiaika voidaan lyhentää jopa nollaksi, kun kevyet kiviainekset sekoitetaan suunnilleen saman massamäärän kanssa hienoksi jauhettua kuivaa maa-alkalimetallihydroksidia. Myös nämä seokset reagoivat autoklaavissa mainituissa hyd-10 rotermisissä olosuhteissa samalla tavalla kuin vesipitoisella maa-alkalimetallihydroksidilla esikäsitelty jauhe halutuksi kevytmateriaaliksi.
Keksinnön mukainen epäorgaaninen kevytmateriaali koostuu siten ennen kaikkea hydrotermisesti lämpötilassa 15 120 - 300 °C, edullisesti 200 - 250 °C, vesihöyryn avulla sidotusta, muotteihin pakatusta kuivasta seoksesta tai kuivasta valumiskykyisestä jauheesta, jossa on pintaan tarttuneita maa-alkalimetallisilikaattihydraatteja ja/tai -geelejä, jotka ovat valmistettavissa saattamalla sili-20 kaattipitoiset kevyet kiviainekset kosketukseen vesipitoisen maa-alkalimetallihydroksidin kanssa, erottamalla yli-.·, ; määräinen nestefaasi ja kuivaamalla sitten kiinteä faasi.
• t ·
Keksinnön mukaisen epäorgaanisen kevytmateriaalin ! kiintotiheys on yleensä alueella 0,1 - 1,0 kg/dm .
; 25 Silikaattisena kevyenä kiviaineksena ovat käyttö- kelpoisia ennen kaikkea vermikuliitti, hohkakivi, perliit-• *' ti, vaahtolasi ja niiden seokset, jotka ovat hienontamat- V · tornia tai hienoksi jauhettuja. Soveltuvia ovat myös paisu tettujen perliittien ja vermikuliittien valmistuksessa ; : : 30 syntyvät hienojakoiset fraktiot, joka epätoivottu jäte voidaan nyt hyödyntää hyvin. Tämän tekemiseksi materiaali jauhetaan edullisesti sellaiseen hiukkaskokoon, että 80 % hiukkasista on kooltaan alle 5 μιη.
Vesipitoisena maa-alkalimetallihydroksidina ovat j 35 käyttökelpoisia ennen kaikkea kalsiumhydroksidi, dolomiit- 116384 3 tihydraatti, magnesiumhydraatti, mutta myös sementit tai mainittujen ainesten seokset.
Sementteinä tulevat kyseeseen periaatteessa kaikki sementit, jotka kosketuksessa veden kanssa vapauttavat 5 maa-alkalimetallihydroksidia, nimittäin portlandsementti, alumiinisementti ja aluminaattisementti, mutta myös masuu-nikuona ja emäksiset lentotuhkat, joiden emäksisyys johtuu ennen kaikkea maa-alkalimetallihydroksideista.
Kulloistenkin reaktiokyvyn ja reaktio-olosuhteiden 10 mukaan kontaktin yhteydessä muodostuu näiden kevytmateriaalien pinnoille tarttuvia maa-alkalimetallisilikaatti-hydraatteja tai -geelejä. Siten esikäsitellyt maa-alkali-metallihydroksidin kanssa kosketuksessa olleet kevyet kiviainekset voidaan kuivata ylimääräisen nestefaasin pois-15 ton jälkeen valumiskykyisiksi jauheiksi. Kuivaus voi tällöin tapahtua kuivaustavan ja -nopeuden mukaan huoneenlämpötilasta lämpötilaan 1 000 °C ulottuvalla lämpötila-alueella, nimittäin lämpötiloissa, joissa maa-alkalimetal-lisilikaattihydraatit ja -geelit eivät vielä lopullisesti 20 muutu vedettömään muotoon.
Kuivilla seoksilla tai ensin märkinä valmistetuilla : jauheilla on yllättävästi kyky muodostaa hydrotermisissä • * * / olosuhteissa (120 - 300 °C, edullisesti 200 - 250 °C, ve- ! sihöyryatmosfääri) kontaktipinnoilleen vanuttuneista neu- ’ > * ;;; 25 lamaisista kiteistä koostuva stabiili rakenne, joka sitoo *·’ jauhehiukkaset toisiinsa. Tämä hydrotermisissä olosuhteis- ' ” sa tapahtuva reaktio vaatii yleensä vähintään 30 minuuttia : aikaa, mutta voi kestää muutamia tuntejakin. Jäähdytyksen jälkeen saadaan joka tapauksessa jo kuiva kevyt kiviaines, ; 30 joka on siinä muodossa, johon jauhe on saatettu ennen hyd- rotermistä reaktiota. Siten on täysin mahdollista valmis-taa tämä kevyt kiviaines suurempina kappaleina, jotka sit-ten sahataan pienemmiksi yksiköiksi. Jäännösvesipitoisuus ' on kaikissa tapauksissa yleensä korkeintaan vain 5 %, mitä : 35 vettä ei enää tarvitse poistaa lisäkuivausvaiheella.
4 11 e ?' r δ
Keksinnön mukaisten kevytmateriaalien yhtenä edistyksellisenä puolena on, että ne ovat kutistumattomia, niin että niille voidaan antaa haluttu muoto tarkasti ennalta. Siten ei ole välttämätöntä, kuten tähän asti tun-5 nettujen kevytmateriaalien yhteydessä, ottaa huomioon, että sitoutumisen aikana tapahtuu kutistumista tai laajenemista .
Keksinnön mukaisen kevytmateriaalin kiintotiheys riippuu myös siitä, missä määrin kevyen kiviaineksen alku-10 peräinen rakenne on säilynyt. Lisäksi kiintotiheys riippuu seoksen tai kuivan valumiskykyisen jauheen irtotiheydestä muotissa. Materiaalittomat välitilat, joita on jo kaadetussa tai tiivistetyssä jauheessa, ovat nimittäin pitkälti jäljellä valmiissa kevytmateriaalissa.
15 On luonnollisesti mahdollista lisätä keksinnön mu kaiseen kevytmateriaaliin orgaanisia tai epäorgaanisia kuitumaisia aineksia, jotka parantavat valmiin kevytmateriaalin fysikaalisia ominaisuuksia. On kuitenkin ratkaisevaa, että hydrotermisen prosessin aikana muodostuu riittä-20 viä kontaktipintoja jauhehiukkasten välille, niin että nämä tulevat sidotuiksi toisiinsa vanuttuneiden neulamais- .·, : ten kiteiden muodostamalla rakenteella. On kuitenkin täy- • · · sin mahdollista sekoittaa jauheeseen nämä olosuhteen huomioon ottaen myös muita orgaanisia tai epäorgaanisia lisä-*;;; 25 aineita, jotka muuttavat kevytmateriaalin lopullisia omi- naisuuksia.
" Menetelmä kevytmateriaalien valmistamiseksi koostuu ·.' * siitä, että joko hienoksi jauhetut silikaattiset kevyet kiviainekset sekoitetaan suunnilleen saman massamäärän : : ; 30 kanssa hienoksi jauhettua maa-alkalimetallihydroksidia tai saatetaan silikaattisten kevyiden kiviainesten pinnat en-sin kosketukseen vesipitoisen maa-alkalimetallihydroksidin kanssa siten, että muodostuu pintaan tarttuvia maa-alkali-;·’ metallisilikaattihydraatteja tai -geelejä, erotetaan sit- : 35 ten ylimääräinen nestefaasi, kuivataan kiinteänä faasina 116384 5 olevat kevyet kiviainekset valumiskykyiseksi jauheeksi ja pakataan sitten joko kuiva seos tai kuivattu jauhe muotteihin ja käsitellään lämpötilassa 120 - 300 °C vähintään 30 minuuttia vesihöyryllä, jolloin seos tai jauhe sitoutuu 5 kevytmateriaaliksi.
Tämän menettelyn välituotteena on siten käyttökelpoinen hydrotermisesti sidottavissa oleva, kuiva, valumis-kykyinen jauhe, jossa on pintaan tarttuneita maa-aikaiime-tallisilikaattihydraatteja ja/tai -geelejä, jotka ovat 10 valmistettavissa saattamalla silikaattipitoiset kevyet kiviainekset kosketukseen vesipitoisen maa-alkalimetalli-hydroksidin kanssa ja kuivaamalla sen jälkeen.
Keksinnön mukaisen menetelmän ensimmäinen vaihe, nimittäin silikaattipitoisten kevyiden kiviainesten pin-15 tojen reaktio vesipitoisen maa-alkalimetallihydroksidin kanssa, kestää erityisen edullisissa tapauksissa vain muutamia minuutteja. Hydrotermisen käsittelyn kuumennusvai-heeseen voidaan jopa syöttää hienoksi jauhetun kevyen kiviaineksen ja hienoksi jauhetun maa-alkalimetallihydroksi-20 din kuiva seos. Tämä vaihe voi kuitenkin joissakin tapauksissa kestää useita kuukausiakin, nimittäin jos käytetty : karkearakeinen silikaatti reagoi käytetyn vesipitoisen ;· ·’ maa-alkalimetallihydroksidin kanssa vain hyvin hitaasti ! maa-alkalimetallisilikaattihydraateiksi tai -geeleiksi.
25 Tämän reagointiaj an aikana voidaan mahdollisesti tehdä homogenointi varovasti sekoittamalla. Erityisesti pyrit-• ” täessä sangen pieniin kiintotiheyksiin tulisi huolehtia V : siitä, että käytetyn karkearakeisen kevyen kiviaineksen rakenne rikkoutuu tällöin mahdollisimman vähän. Joissakin : : : 30 tapauksissa voi olla edullista lisätä vesipitoiseen maa- alkalimetallihydroksidiin veteen sekoittuvia orgaanisia liuotteita. Soveltuvia ovat alemmat alkoholit, kuten meta- < I « noli, etanoli, propanolit ja asetoni.
Keksinnön mukaisen menetelmän toinen vaihe on yli- : 35 määräisen nestefaasin erottaminen ja kuivaus. Ylimääräisen 6 1 1 6384 nestefaasin erottaminen voi tapahtua siivilöimällä, sent-rifugoimalla ja yksinkertaisesti dekantoimalla. Se, että tuotteeseen jää tiettyjä määriä nestefaasia, ei häiritse myöhempää kuivausta eikä lopputuotteen ominaisuuksia. Kui-5 vaus voi tapahtua tavanomaisesti kuivauskaapeissa, uuneissa tai muissa kuivauslaitteissa, kuten mikroaaltolaitteissa, joilla saadaan aikaan mekaanisesti säästävä kuivaus. Terminen säästävyys ei ole kuivauksen yhteydessä tarpeen, kunhan huolehditaan siitä, etteivät hiukkaset kuumene siilo nä määrin, että aluksi muodostetut maa-alkalimetallisili-kaattihydraatit tai -geelit hajoavat termisesti. Tämä taataan yleensä välttämällä hiukkasten kuumentamista lämpötilan 1 000 °C yläpuolelle. Kuivausprosessi voi siten yllättävästi tapahtua lämpötiloissa, jotka ovat selvästi kor-15 keampia kuin edellisessä vaiheessa, hydrotermisessä käsittelyssä, käytetyt lämpötilat. Hiukkasten hydroterminen sitominen tapahtuu edullisesti reaktiolämpötilassa 200 -250 °C. Lämpötilan 120 °C alapuolella kiteiden kasvu on liian hidasta. Lämpötilan 300 °C yläpuolella tapahtuu hyd-20 rotermisissä olosuhteissa maa-alkalimetallisilikaattihyd-raattien tai -geelien nopea muuttuminen rakenteiksi, joil-.·. : la ei enää ole kykyä muodostaa kosketuskohtiin stabiilia vanuttuneista neulasmaisista kiteistä koostuvaa rakennetta.
25 Keksinnön mukaisilla kevytmateriaaleilla on kiin- *;··* totiheydestä riippuva lämmönj ohtavuus. Alue 0,03 - 0,1 1 “ W/(m*K) on ilman muuta saavutettavissa. Kevytmateriaalin V * muotoina tulevat kyseeseen erityisesti levyt tai tiilet.
Keksinnön mukaisesti on kuitenkin ilman muuta mahdollista III 30 valmistaa myös pyöreitä tai kulmikkaita muotoja, jotka pystyvät sitten työstön yhteydessä yksinkertaisesti täyt-tamään erityisvaatimuksia.
I,, Yhden erityisen yksinkertaisen, mutta keksinnön *;·’ mukaisesti sangen tyypillisen suoritusmuodon yhteydessä : : 35 pidetään jauhettua tai jauhamatonta paisutettua perliittiä 7 1 1 6384 vesipitoisessa kalsiumhydroksidissa muutamia päiviä. Ylimääräisen nestefaasin varovaisen mekaanisen poistamisen jälkeen perliitti, jonka pintaan on tarttunut maa-alkali-metallisilikaattihydraatista ja/tai -geelistä koostuva 5 kerros, kuivataan käyttämällä mekaanisesti säästäviä olosuhteita. Siten saatu valumiskykyinen jauhe pakataan muotteihin ja käsitellään lämpötilassa 120 - 300 °C vähintään 30 minuuttia vesihöyryllä. Tällöin hiukkaset sitoutuvat kevytmateriaaliksi. Tämän uuden kevytmateriaalin tutkimi-10 nen osoitti, että kosketuspinnoille on muodostunut vanut-tuneista neulasmaisista kiteistä koostuva stabiili rakenne, joka sitoo hiukkaset yhteen riittävän lujasti. Siten saatuja kevytmateriaalikappaleita voidaan sahata. Niiden tiheys on selvästi alle 1,0 kg/dm3. Muodostettaessa karkea-15 rakeinen perliittirakenne on kiintotiheys 0,15 kg/dm3. Yhdessä lisäsuoritusmuodossa sekoitetaan hyvin hienoksi jauhettua perliittitomua suunnilleen saman massamäärän kanssa hienoksi jauhettua, kuivaa kalsiumhydroksidia. Myös tämä kuiva seos antaa hydrotermisessä käsittelyssä tulokseksi 20 hyvän kevytmateriaalin, jonka tiheys on kuitenkin suurempi, alueella 0,25 - 0,35 kg/dm3. Kevyen kiviaineksen ja .·. : kalsiumhydroksidin hiukkaskoko on tällöin 80-prosenttises- ti alle 5 μπι.
• · • * r * · * • I I • · • » · • * » a » * * * i l |
’ I

Claims (8)

116384
1. Epäorgaaninen kevytmateriaali, tunnettu siitä, että se koostuu hydrotermisesti lämpötilassa 120 -5 300 °C vesihöyryn avulla sidotusta, muotteihin pakatusta seoksesta, joka koostuu hienoksi jauhetusta kevyestä kiviaineksesta ja suunnilleen samasta massamäärästä hienoksi jauhettua maa-alkalimetallihydroksidia, tai kuivasta valu-miskykyisestä jauheesta, jossa on pintaan tarttuneita maa- 10 alkalimetallisilikaattihydraatteja ja/tai -geelejä, jotka ovat valmistettavissa saattamalla silikaattipitoiset kevyet kiviainekset kosketukseen vesipitoisen maa-alkalime-tallihydroksidin kanssa, poistamalla ylimääräinen neste-faasi ja kuivaamalla sitten kiinteä faasi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen epäorgaaninen kevytmateriaali, tunnettu siitä, että kiintoti-heys on alueella 0,1 - 1,0 kg/dm3.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen epäorgaaninen kevytmateriaali, tunnettu siitä, että sili- 20 kaattisena kevyenä kiviaineksena on käytetty vermikuliit tia, hohkakiveä, perliittiä, vaahtolasia tai niiden seok- : siä. « «·
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen epä- • · ! orgaaninen kevytmateriaali, tunnettu siitä, että *;;; 25 vesipitoisena maa-aikai imetallihydroksidina on käytetty ’··* kalsiumhydroksidia, dolomiittihydraattia, magnesiumhyd- ‘ ” raattia, sementtejä tai niiden seoksia. v : 5. Menetelmä epäorgaanisen kevytmateriaalin valmis tamiseksi silikaattipitoisista kevyistä kiviaineksista ja j : : 30 epäorgaanisista sideaineista, tunnettu siitä, että joko hienoksi jauhetut silikaattiset kevyet kiviai-nekset sekoitetaan suunnilleen saman massamäärän kanssa hienoksi jauhettua maa-alkalimetallihydroksidia tai saate- » * *·; * * taan silikaattisten kevyiden kiviainesten pinnat ensin : 35 kosketukseen vesipitoisen maa-alkalimetallihydroksidin 116384 kanssa siten, että muodostuu pintaan tarttuvia maa-alkali-metallisilikaattihydraatteja tai -geelejä, erotetaan sitten ylimääräinen nestefaasi, kuivataan kiinteänä faasina olevat kevyet kiviainekset valumiskykyiseksi jauheeksi ja 5 pakataan sitten joko kuiva seos tai kuivattu jauhe muotteihin ja käsitellään lämpötilassa 120 - 300 °C vähintään 30 minuuttia vesihöyryllä, jolloin seos tai jauhe sitoutuu kevytmateriaaliksi.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, 10 tunnettu siitä, että vesipitoiseen maa-alkalime- tallihydroksidiin lisätään veteen sekoittuvia orgaanisia liuotteita.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liuote on alempi alkoholi tai 15 asetoni.
8. Hydrotermisesti sidottavissa oleva, kuiva, valu-miskykyinen jauhe, tunnettu siitä, että siinä on pintaan tarttuneita maa-alkalimetallisilikaattihydraatteja tai -geelejä, jotka ovat valmistettavissa saattamalla si- 20 likaattipitoiset kevyet kiviainekset kosketukseen vesipi toisen maa-alkalimetallihydroksidin kanssa ja kuivaamalla : sen jälkeen. f 1 I i t 116384
FI970432A 1994-08-03 1997-01-31 Epäorgaaninen kevytmateriaali ja menetelmä sen valmistamiseksi FI116384B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE4427481 1994-08-03
DE4427481 1994-08-03
PCT/EP1995/003053 WO1996004217A1 (de) 1994-08-03 1995-08-01 Anorganischer leichtwerkstoff und verfahren zu seiner herstellung
EP9503053 1995-08-01

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI970432A0 FI970432A0 (fi) 1997-01-31
FI970432A FI970432A (fi) 1997-01-31
FI116384B true FI116384B (fi) 2005-11-15

Family

ID=6524842

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI970432A FI116384B (fi) 1994-08-03 1997-01-31 Epäorgaaninen kevytmateriaali ja menetelmä sen valmistamiseksi

Country Status (7)

Country Link
EP (1) EP0773912B1 (fi)
AT (1) ATE163633T1 (fi)
AU (1) AU3254895A (fi)
DE (1) DE59501573D1 (fi)
DK (1) DK0773912T3 (fi)
FI (1) FI116384B (fi)
WO (1) WO1996004217A1 (fi)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19603606C1 (de) * 1996-02-01 1997-09-11 Koch Marmorit Gmbh Anorganischer Leichtwerkstoff und Verfahren zu seiner Herstellung
AU732186B2 (en) * 1997-09-15 2001-04-12 Paul Donahue Lightweight settable compositions
DE19923493C2 (de) * 1998-06-15 2003-02-27 Stefan Wisser Verfahren zur Herstellung eines Leichtwerkstoffes und seine Verwendung
WO2003010091A1 (en) * 2001-07-26 2003-02-06 Mizusawa Industrial Chemicals, Ltd. Alkaline earth metal-basic silicate particle
BE1015841A3 (fr) 2003-12-24 2005-10-04 Lhoist Rech & Dev Sa Composition pulverulente a base d'un compose calco-magnesien.

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2547042A (en) * 1947-12-26 1951-04-03 Minnesota Mining & Mfg Coated mineral granule, method of making same, and roofing material surfaced therewith
US2698251A (en) * 1950-01-12 1954-12-28 Great Lakes Carbon Corp Method of manufacturing siliceous insulating material
FR1533660A (fr) * 1966-08-05 1968-07-19 Utolit Ag Granulé, son procédé de fabrication et matériau de construction léger fabriqué avec ce granulé
US3597249A (en) * 1968-08-21 1971-08-03 Owens Corning Fiberglass Corp Method of producing composites of inorganic binders and fibers from aqueous slurries
BE785857A (fr) * 1971-07-05 1973-01-05 Stamicarbon Procede pour fabriquer des objets moules legers et calorifuges a partirde silicates et de chaux
US4033783A (en) * 1975-06-23 1977-07-05 General Refractories Company Method for making lime-silica insulation from perlite

Also Published As

Publication number Publication date
ATE163633T1 (de) 1998-03-15
AU3254895A (en) 1996-03-04
EP0773912B1 (de) 1998-03-04
EP0773912A1 (de) 1997-05-21
WO1996004217A1 (de) 1996-02-15
FI970432A0 (fi) 1997-01-31
FI970432A (fi) 1997-01-31
DE59501573D1 (de) 1998-04-09
DK0773912T3 (da) 1998-12-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Ye et al. Effect of elevated temperature on the properties of geopolymer synthesized from calcined ore-dressing tailing of bauxite and ground-granulated blast furnace slag
Hemra et al. Effect of cordierite addition on compressive strength and thermal stability of metakaolin based geopolymer
EP2389345B1 (en) Tailored geopolymer composite binders for cement and concrete applications
Van Jaarsveld et al. The effect of composition and temperature on the properties of fly ash-and kaolinite-based geopolymers
Chindaprasirt et al. Controlling ettringite formation in FBC fly ash geopolymer concrete
Singh et al. Influence of processing temperature on the reaction product and strength gain in alkali-activated fly ash
Villaquirán-Caicedo Studying different silica sources for preparation of alternative waterglass used in preparation of binary geopolymer binders from metakaolin/boiler slag
Oderji et al. Effects of relative humidity on the properties of fly ash-based geopolymers
Dueramae et al. Investigation of compressive strength and microstructures of activated cement free binder from fly ash-calcium carbide residue mixture
HUE030608T2 (en) A single-phase hydraulic binder for the production of processes, as well as the construction material produced therefrom
Timakul et al. Effect of silica to alumina ratio on the compressive strength of class C fly ash-based geopolymers
Sitarz et al. Effect of High temperature on mechanical properties of geopolymer mortar
CN111511699A (zh) 含高钙反应性铝硅酸盐材料的地聚合物组合物的凝结时间的控制
ES2635167T3 (es) Método para la fabricación de semillas de C-S-H cementosas
DK3018109T3 (en) HYDRAULIC MIXING COMPREHENSIVE GRANULATES OF VEGETABLE ORIGIN AND PROCEDURE FOR THE PREPARATION OF CONCRETE OR MORTAL FROM THIS MIXTURE
FI116384B (fi) Epäorgaaninen kevytmateriaali ja menetelmä sen valmistamiseksi
ES2468223T3 (es) Hormigón de alto rendimiento con un desarrollo de resistencia rápido que carece de materiales añadidos con actividad hidráulica latente
Mostefa et al. Elaboration of geopolymer cement based on dredged sediment
Pangdaeng et al. Effect of sodium hydroxide concentration and sodium silicate to sodium hydroxide ratio on properties of calcined kaolin-white portland cement geopolymer
CN104556767B (zh) 一种裹覆轻质骨料及其制备方法和应用
US20080093774A1 (en) Method for Producing Components
Türkmen et al. Fire resistance of geopolymer concrete produced from Ferrochrome slag by alkali activation method
AU2006322373A1 (en) Method for stabilising metastable soluble anhydrite III, method for producing a hydraulic binder based thereon, the obtained hydraulic binder, the uses thereof and an industrial plant for carrying out said method
US3794504A (en) Fast setting,crack resistant cementitious composition having inhibited shrinkage
Irfanita et al. The use of fermipan in the production of lightweight geopolymer as an environmentally friendly and fire-resistant concrete

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 116384

Country of ref document: FI

PC Transfer of assignment of patent

Owner name: KNAUF MARMORIT GMBH

Free format text: KNAUF MARMORIT GMBH