FI115747B - Tiedonsiirtomenetelmä - Google Patents

Tiedonsiirtomenetelmä Download PDF

Info

Publication number
FI115747B
FI115747B FI980316A FI980316A FI115747B FI 115747 B FI115747 B FI 115747B FI 980316 A FI980316 A FI 980316A FI 980316 A FI980316 A FI 980316A FI 115747 B FI115747 B FI 115747B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
communication device
communication
mobile station
network
mobile
Prior art date
Application number
FI980316A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI980316A0 (fi
FI980316A (fi
Inventor
Jari Haemaelaeinen
Jari Pasanen
Original Assignee
Nokia Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=8550815&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI115747(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Nokia Corp filed Critical Nokia Corp
Priority to FI980316A priority Critical patent/FI115747B/fi
Publication of FI980316A0 publication Critical patent/FI980316A0/fi
Priority to DE69927954T priority patent/DE69927954T3/de
Priority to EP99902581A priority patent/EP1055338B2/en
Priority to AU22825/99A priority patent/AU2282599A/en
Priority to PCT/FI1999/000094 priority patent/WO1999041920A1/en
Publication of FI980316A publication Critical patent/FI980316A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI115747B publication Critical patent/FI115747B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W8/00Network data management
    • H04W8/22Processing or transfer of terminal data, e.g. status or physical capabilities

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Databases & Information Systems (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

1 115747
Tiedonsiirtomenetelmä Tämän keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen menetelmä tiedonsiirtoverkossa tiedonsiirtolaitteiden välises-5 sä tiedonsiirrossa. Tämän keksinnön kohteena on lisäksi patenttivaatimuksen 10 johdanto-osan mukainen matkaviestin. Tämän keksinnön kohteena on myös patenttivaatimuksen 11 johdanto-osan mukainen tiedonsiirtolaite.
10 Käytössä olevien matkaviestimien, kuten matkapäätteiden ja erityisesti henkilökohtaisten kannettavien matkapuhelimien lukumäärä on kasvanut jatkuvasti. Nämä laitteet toimivat nykyaikaisessa solukkoverkkoon perustuvassa yleisessä matkaviestinverkossa (PLMN, Public Land Mobile Network), kuten standardoitu GSM-järjestelmä (Global System 15 for Mobile Communications) sekä GSM 1800 ja PCS 1900 järjestelmät. Verkko-operaattorit pyrkivät myös kehittämään matkaviestimien käyttäjille tarjoamiaan palveluja. Tälläinen palvelu on mm. tiedonsiirtoyhteyksien tarjoaminen kiinteän yleisen puhelinverkon (PSTN, Public Switched Telephone Network) lisäksi yleiseen pakettiverkkoon (PDN, 20 Packet Data Network) ja digitaalisen monipalveluverkon (ISDN, Integrated Services Digital Network) palveluihin. Näiden tiedonsiirtoyh-: teyksien avulla voivat esimerkiksi INTERNET-verkon palveluntarjoajat ....: kehittää palvelujaan matkaviestimien, kuten matkapuhelimien ja niihin esimerkiksi PCMCIA-korttien avulla kytkettävien, kannettavien tietoko-*..! 25 neiden (PC, Personal Computer) käyttäjille.
Lisääntyvä multimediasovellusten käyttö asettaa PSTN-verkon lisäksi : vaatimuksia erityisesti myös langattoman tiedonsiirtoverkon järjestelmil le, kuten PLMN-verkolle. Tällöin järjestelmien on sovelluttava tekstin ja :.v 30 datan lisäksi myös grafiikan, äänen ja liikkuvan kuvan välitykseen. So-: : : velluksia ovat esimerkiksi videoneuvottelut, reaaliaikaisen videokuvan : välitys lääketieteellisten tutkimusten yhteydessä, korkearesoluutioisten kuvien siirto, yritysten INTRANET-verkkojen tiedonsiirto, interaktiiviset pelit ja musiikin välitys. Näiden sovellusten erityisenä ominaisuutena j ’.· 35 on, että ne vaativat tiedonsiirtokapasiteetiltaan myös hetkellisesti riittä-·:··: vän nopean yhteyden tiedonsiirtoverkon tiedonsiirtolaitteiden välille, ja että tiedonsiirto tapahtuu usein lyhyissä jaksoissa.
2 115747
Esimerkiksi GSM-järjestelmässä tiedonsiirtolaitteiden, kuten matkaviestimen ja tukiaseman välinen tiedonsiirto yhdellä loogisella radiokanavalla tapahtuu nopeudella 9,6 kbit/s. GSM-järjestelmään on kehitetty myös HSCSD-palvelu (High Speed Circuit Switched Data), jonka tiedonsiirto-5 kyky on jopa 64 kbit/s. Tällöin tämä palvelu käyttää tiedonsiirtoon matkaviestimen ja tukiaseman välillä fyysisen radiokanavan kaikkia kahdeksaa loogista radiokanavaa. Näin matkaviestimen käyttäjälle voidaan tarjota digitaaliset yhteydet nopeudeltaan 64 kbit/s olevaan ISDN-verk-koon ja sen palveluntarjoajien tiedonsiirtolaitteisiin. Toinen GSM-järjes-10 telmään perustuva järjestelmä on pakettikytkentäinen GSM GPRS-jär-jestelmä (General Packet Radio Service). Tämä järjestelmä tehostaa tiedonsiirtoa, sillä samaa loogista radiokanavaa voivat käyttää useat eri matkaviestintilaajat. Esimerkiksi matkaviestimen ja tukiaseman välillä tapahtuu tiedonsiirtoa vain tarvittaessa eikä looginen radiokanava ole 15 varattuna vain yhden matkaviestimen ja tukiaseman välistä tiedonsiirtoa varten. Järjestelmässä vallitsee matkaviestimen ja GPRS-järjestelmän välillä ns. virtuaalinen tiedonsiirtoyhteys. Nykyisen GPRS-järjestelmän tiedonsiirtokyky yhdellä loogisella radiokanavalla on jopa 21 kbit/s ja kaikkia loogisia radiokanavia käyttäen jopa 171 kbit/s. Tulevaisuuden 20 langatonta multimediaa tukevista järjestelmistä mainittakoon laajakaistainen UMTS-järjestelmä (Universal Mobile Telecommunications System), jolloin tavoitteena on nopeus, joka hetkellisesti on jopa useita ·:··: Mbit/s.
!> \ 25 Multimediapalvelujen käyttämiseksi tiedonsiirtolaite, kuten matkaviestin .v. muodostaa tiedonsiirtoyhteyden PLMN-verkkoon ja tämän verkon tie- donsiirtolaitteen palvelimeen, josta multimediapalvelut ovat saatavilla. Tälläinen palvelu voi olla esimerkiksi sanomapalvelu, jolla tarkoitetaan lyhytsanomien lähetyspalvelua (SMS, Short Message Service) sekä : 30 henkilöhakupalvelua. Tiedonsiirtolaite palvelimineen voi sijaita myös • * * : toisessa PLMN-verkossa.
.···! Kaikki tiedonsiirtoverkon tiedonsiirtolaitteet, esimerkiksi PLMN-verk- koon yhteydessä olevat matkapuhelimet eivät ole ominaisuuksiltaan : 35 sellaisia, että ne tukisivat esimerkiksi nopeampia tiedonsiirtoyhteyksiä tai pakettimuotoista tiedonsiirtoa. Kuitenkin myös iältään vanhempia ja ominaisuuksiltaan rajoitettuja laitteita on voitava käyttää tiedonsiirtoverkossa, joka tukee ominaisuuksiltaan monipuolisempia tiedonsiirtolaittei- 3 115747 ta. Siten verkkoon on samanaikaisesti kytkeytyneenä perinteisiä matkapuhelimia, jotka puheen välityksen lisäksi tukevat vain tekstimuotoista tiedonsiirtoa, kuten SMS-viestejä, ja langattomia viestimiä, joilla on mahdollista käyttää esimerkiksi INTERNET-verkon palveluja. Eräs omi-5 naisuuksiltaan monipuolinen langaton viestin on Nokia Communicator 9000 kommunikaattori, jossa yhdistyvät solukkopuhelimen (CMT, Cellular Mobile Telephone) ja PDA-laitteen (Personal Digital Assistant) ominaisuudet. Tulevaisuuden multimedian käyttöön soveltuvat langattomat viestimet eli multimediaviestimet soveltuvat hyvin sekä grafiikan, 10 äänen että liikkuvan kuvan vastaanottoon. Kehittelyn alla olevista PSTN-verkkoon kytkeytyvistä tiedonsiirtolaitteista mainittakoon esimerkiksi INTERNET-verkon kautta puheluja välittävät puhelimet, jotka välittävät myös videokuvaa.
15 Tunnetun tekniikan ongelmana on se, että tiedonsiirtoverkon palveluntarjoajien tiedonsiirtolaitteet eivät tunne vastaanottavan tiedonsiirtolaitteen kaikkia ominaisuuksia. Tällöin esimerkiksi multimediapalveluja tarjoava palvelin voi lähettää matkapuhelimeen, kommunikaattoriin tai langattomaan multimediaviestimeen tietoja muodossa, joka ei ole yh-20 teensopiva laitteen kanssa, tai tietoja ei voida lainkaan vastaanottaa. Tällöin esimerkiksi lähetettävän grafiikan tarkkuus eli resoluutio saattaa olla liian suuri vastaanottavan laitteen näytön toistokykyyn verrattuna, ·:··: lähetettävä liikkuva videokuva tai kuvainformaatio on koodattu muo- toon, jota vastaanottava laite ei tunnista, tai interaktiivinen sovellus si-.···. 25 sältää esimerkiksi täytettävän kaavakkeen, johon tietojen sisäänsyöttö ei ole mahdollista vastaanottavaa laitetta käyttäen. Mikäli tiedonsiirto edellä mainituista tunnetun tekniikan ongelmista huolimatta suoritetaan, ' on tästä seurauksena, että tuhlataan tiedonsiirtoverkon käytössä ole vaa kapasiteettia. Vastaanottavan laitteen ongelmat yhteensopimatto-*;V 30 muudesta johtuen johtavat verkossa virhetilanteisiin tai viiveisiin, jotka v : kuormittavat tai haittaavat verkon muuta tiedonsiirtoa. Mikäli multime- » diapalvelu on käytettävissä vain määrätyt ominaisuudet sisältävässä ♦ * .*··. vastaanottavassa tiedonsiirtolaitteessa, on tästä seurauksena se, että laitteen käyttäjä ei saa haluamiaan palveluja, laite on vaihdettava sopi-• ·| 35 vaan tai on hankittava useita laitteita eri palvelujen käyttämiseksi.
I · Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa tunnetun tekniikan epäkohtia ja saada aikaan huomattava parannus tiedonsiirtoverkon tiedonsiir- 4 115747 tolaitteiden välisessä tiedonsiirrossa. Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa. Keksinnön mukaiselle matkaviestimelle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 5 10 tunnusmerkkiosassa. Keksinnön mukaiselle tiedonsiirtolaitteelle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 11 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön keskeisenä periaatteena on se, että esimerkiksi multimedia-10 palveluja tarjoavalta palvelimelta lähetetään toiselle tiedonsiirtolaitteelle, kuten matkapuhelimelle, kommunikaattorille tai multimediaviestimel-le multimediainformaatiota vain siinä muodossa, jossa vastaanottava tiedonsiirtolaite voi sitä käyttää ja hyödyntää. Tätä varten luodaan keksinnön mukainen menetelmä esimerkiksi multimediaviestimen multi-15 mediaominaisuuksia kuvaavien parametritietojen välittämiseksi ja mul-timediainformaation muokkaamiseksi tätä multimediaviestintä varten. Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin käyttäen hyväksi useita esimerkkejä menetelmän toteuttamiseksi tiedonsiirtoverkossa.
20 Keksinnön avulla saavutetaan useita huomattavia tiedonsiirtoverkon, kuten PLMN-verkon toimintaan liittyviä etuja sekä matkaviestintilaajan saamia etuja. Huomattavin etu on se, että keksinnön mukaisen mene-*:·: telmän avulla voidaan tiedonsiirtolaitteiden välistä tiedonsiirtoa tehostaa :···. niin, että vastaanottavan laitteen, kuten langattoman multimediaviesti- ,···. 25 men ominaisuudet otetaan tiedonsiirrossa tunnettua tekniikkaa laa- I · .V. jemmin huomioon. Näin tiedonsiirtoverkon kapasiteettia ei tuhlata tar- • · * !.! peettomasti ja saavutetaan lähes tilaajakohtaisesti optimoitu tiedon- v ‘ siirto. Lisäksi etuna on, että tiedonsiirtoverkko tukee ominaisuuksiltaan erilaisia laitteita, jolloin esimerkiksi matkapuhelimien käyttöikä pitenee 30 ja käyttömahdollisuudet paranevat. Lisäksi tiedonsiirtoverkon laitteiden : yhteensopivuusongelmat vähenevät ja tiedonsiirtoverkkoa kuormittavat . \: virhetilanteet ja viiveet vähenevät tunnettuun tekniikkaan verrattuna.
Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin mm. viittaamalla ohei-i 35 siin kuviin, joissa: I · kuva 1 esittää erästä solukkoverkkoon perustuvaa yleistä matkaviestinverkkoa kaaviokuvana, 5 115747 kuva 2 esittää erästä matkaviestintä, jota voidaan käyttää kuvan 1 mukaisessa matkaviestinverkossa, 5 kuva 3 esittää kaaviokuvana matkaviestimen multimediaominai suuksia kuvaavien parametritietojen välittämistä puhelunmuodostuksen aikana keksinnön mukaisen menetelmän erään edullisen sovellusmuodon avulla, ja 10 kuva 4 esittää kaaviokuvana matkaviestimen multimediaominai suuksia kuvaavien parametritietojen välittämistä puhelunmuodostuksen aikana keksinnön mukaisen menetelmän erään toisen edullisen suoritusmuodon avulla.
15 Kuvan 1 mukaisesti solukkoverkkoon perustuva yleinen matkaviestinverkko PLMN (Public Land Mobile Network), kuten GSM-järjestelmä, käsittää tunnetusti useita tiedonsiirtolaitteita, kuten matkaviestimiä (MS, Mobile Station) MS1—MS4 ja kiinteän tukiasemajärjestelmän BSS (Base Station Subsystem). Tämä tukiasemajärjestelmä käsittää tavalli-20 sesti useita tukiasemia (BTS, Base Transceiver Station) BTS1, BTS2 ja BTS3, jotka ovat jakautuneet maantieteelliselle alueelle ja kukin tuki-:.i.: asema palvelee solua, joka käsittää ainakin osan tästä maantieteelli- ·:··: sestä alueesta. Tukiaseman BTS1 palveleman solun alueella sijaitse- van matkaviestimen MS1 ja tukiaseman BTS1 välinen tiedonsiirto, esi-:·*·. 25 merkiksi puheen tai datan lähettäminen ja vastaanottaminen, tapahtuu radioyhteyden RC1 avulla käyttäen solulle varattuja radiokanavia. Tuki-asemien BTS1 ja BTS2 toimintaa ohjataan tukiasemajärjestelmään I t | BSS kuuluvan tukiasemaohjaimen (BSC, Base Station Controller) BSC1 avulla, jonka tehtävänä on mm. radiokanavien käytön ohjaus ja 30 kanavanvaihtojen ohjaus. Tukiasemaohjain BSC1 on yhteydessä mat-v : kapuhelinkeskukseen (MSC, Mobile Services Switching Centre) MSC1, jonka tehtävänä on välittää yhteydet siihen kytkettyjen tukiasemien • · .···. BTS1— BTS3 välillä, toisiin matkapuhelinkeskuksiin, kuten MSC2, kiin- teään yleiseen puhelinverkkoon PSTN (Public Switched Telephone : ·[ 35 Network) ja edelleen PSTN-verkon kautta sen tiedonsiirtolaitteisiin, ku- ten tiedonsiirtolaitteeseen S1. Tiedonsiirtolaite käsittää esimerkiksi telepäätelaitteen, kuten modeemin TE1, ja tietojenkäsittelylaitteen, kuten palvelimena toimivan tietokoneen SERVERI. PSTN-verkon tiedonsiir- 6 115747 tolaitteilla on tavallisesti oma puhelinnumeronsa, ja muodostetussa tiedonsiirtoyhteydessä kiinteän PSTN-verkon tiedonsiirto tapahtuu esimerkiksi modeemien FSK-moduloinnin (Frequency Shift Keying) tai DTMF-ohjauksen avulla (Dual Tone Multi-Frequency). Tiedonsiirtolait-5 teessä S1 tiedonsiirto ja sovellukset, kuten tietoliikenneohjelmisto toimivat tiedonsiirtolaitteen S1 ohjainohjelmiston alaisuudessa, jolloin tämän ohjainohjelmiston avulla voidaan siirtää tietoja esimerkiksi modeemin TE1 ja palvelimena toimivan tietokoneen SERVERI välillä. Kuvassa 1 on keksinnön havainnollistamiseksi esitetty vain matkaviesti-10 met MS1—MS4 ja tukiasemat BTS1—BTS3, mutta tunnetusti järjestelmä käsittää tavallisesti suuren määrän matkaviestimiä sekä näitä palvelevia tukiasemia. Järjestelmä käsittää myös tavallisesti enemmän kuin kaksi matkapuhelinkeskusta MSC1 ja MSC2. Samoin PSTN-verk-ko käsittää useita eri puhelinvaihteiden kautta siihen kytkettävissä ole-15 via tiedonsiirtolaitteita.
Edelleen kuvaan 1 viitaten matkapuhelinkeskus MSC1 ylläpitää mm. tietoja matkaviestimien MS1—MS4 sijainnista tukiasemien BTS1—BTS3 solujen alueella kotirekisterin HLR (Home Location 20 Register) ja vierailijarekisterin VLR (Visitor Location Register) avulla. Nämä rekisterit HLR ja VLR käsittävät esimerkiksi matkaviestimen pu-helinnumeron ja IMSI-tunnuksen (International Mobile Subscriber • ‘•I Number). Kotirekisteri HLR käsittää tietoja matkapuhelinkeskukseen MSC1 rekisteröidyistä matkaviestimistä ja niiden sijainnista. Vierailija- . ··. 25 rekisteri VLR käsittää tietoja niistä matkaviestimistä, jotka ovat tilapäi- ,v, sesti rekisteröityneet matkapuhelinkeskukseen MSC1. Eri matkapuhe- • » · linkeskukset vaihtavat näitä tietoja keskenään tiedonsiirron ylläpitämi-’ seksi matkaviestinverkossa.
j » 30 Kuvaan 1 viitaten, mikäli solukkoverkkoon perustuva matkaviestinverk- v : ko PLMN ja sen tiedonsiirtolaitteet, kuten matkaviestimet MS1—MS4, t ovat yhteensopivia GSM GPRS-järjestelmän kanssa, kuuluu verkkoon I · myös johonkin tukiasemaohjaimeen, kuten tukiasemaohjaimeen BSC2 yhteydessä oleva ainakin yksi palveleva GPRS tukisolmu SGSN1 i ·: 35 (Serving GPRS Support Node) sekä tähän yhteydessä oleva yhdyskäy- tävän GPRS tukisolmu GGSN1 (Gateway GPRS Support Node). Tukisolmu GGSN1 on se tukisolmu, johon yleinen pakettiverkko PDN on yhteydessä. Tässä PDN-verkossa olevat tiedonsiirtolaitteet, kuten tie- 7 115747 donsiirtolaite S2 käsittävät telepäätelaitteen, kuten modeemin TE2 ja tietojenkäsittelylaitteen, kuten palvelimena toimivan tietokoneen SERVER2. Tukisolmu GGSN1 sisältää tiedot PDN-verkosta saapuvien PDU-tietopakettien (Protocol Data Unit) ohjaamiseksi sille palvelevalle 5 GPRS tukisolmulle, johon tiedonsiirtolaite, kuten matkaviestin MS4 on yhteydessä. Nämä tietopaketit ovat tiedonsiirtoyhteyden ns. protokolla-määrittelyn, kuten IP (Internet Protocol), X.25 tai CLNP mukaisia ja ne sisältävät myös vastaanottajana olevan tiedonsiirtolaitteen osoitteen. Tukisolmut voivat tukea useita protokollamäärittelyjä kiinteän PDN-ver-10 kon yhteyksiä varten ja ne ovat tavallisesti verkko-operaattorin valitsemia. Tukisolmut GGSN1 ja SGSN1 voivat sijaita myös samassa laitteessa. GPRS-rekisteri GR (GPRS Register) käsittää tietoja tukisol-muun GGSN1 rekisteröityneistä matkaviestimistä, kuten niiden IMSI-tunnuksista ja osoitteista PDU-tietopakettien ohjaamiseksi verkossa. 15 Palveleva GPRS tukisolmu on tavallisesti yhteydessä myös matkapuhelinkeskukseen, kuten tukisolmu SGSN1 matkapuhelinkeskukseen MSC1 kuvan 1 mukaisesti tietojenvaihdon mahdollistamiseksi. Matkapuhelinkeskus MSC1 välittää esimerkiksi tietoja siihen rekisteröityneistä matkaviestimistä tukisolmulle SGSN1.
20
Matkaviestinverkon käytettävissä on olemassaolevasta radioyhteyksille tarkoitetusta taajuusalueesta käytettävissä vain sille määrätty taajuus-: kaista, josta edelleen esimerkiksi kuvan 1 tukiaseman BTS1 ja matka- ”··! viestimen MS1 väliseen tiedonsiirtoon radioyhteyden RC1 avulla tarkoi- 25 tettu radiokanava käyttää osan. Tavallisesti tukiaseman BTS1 käytet-tävissä on useita radiokanavia useiden matkaviestimien MS1 ja MS3 ja "m'm tukiaseman BTS1 välistä tiedonsiirtoa varten. Esimerkiksi digitaalisessa GSM-järjestelmässä käytettävissä on 124 radiokanavaa, joiden ero on ’ 200 kHz. Tunnetun tekniikan mukaisissa analogisissa FDMA-järjestel- 30 missä (Frequency Division Multiple Access), kuten AMPS (Advanced \v Mobile Phone Service) ja NMT (Nordic Mobile Telephone), on käytetty v : edellä esitetyn mukaista toimintatapaa, jolloin kullekin radiokanavalle : on varattu oma taajuuskaistansa, eli muodostuu ns. fyysinen radioka- .···! nava.
35 i Fyysinen radiokanava on edelleen aikatasossa jaettu loogisiin radioka- naviin jolloin kullekin loogiselle radiokanavalle on varattu aikatasossa oma aikavälinsä. Tämän järjestelyn ansiosta samaa fyysistä radiokana- 8 115747 vaa voidaan käyttää useiden matkaviestimien, kuten kuvassa 1 matkaviestimien MS1 ja MS3 ja tukiaseman BTS1 välisessä tiedonsiirrossa. Tunnetun tekniikan mukaisissa digitaalisissa TDMA-järjestelmissä (Time Division Multiple Access), kuten D-AMPS, GSM ja JDC/PDC on 5 käytetty edellä esitetyn mukaista toimintatapaa fyysisen radiokanavan jakamiseksi aikatasossa loogisiin radiokanaviin. Esimerkiksi digitaalisessa GSM-järjestelmässä fyysinen radiokanava on jaettu kahdeksaan loogiseen radiokanavaan. Tavallisesti myös loogiset radiokanavat on vielä jaoteltu liikennekanaviin (TCH, Traffic Channel), joita käytetään 10 esimerkiksi puheen tai datan välitykseen, ja ohjauskanaviin, joita käytetään verkon viestien sekä verkon ja radiokanavien ylläpidon viestien välitykseen. Esimerkkinä ohjauskanavasta on CCCH-kanava (Common Control Channel).
15 Muista tiedonsiirtojärjestelmistä mainittakoon vielä digitaaliset koodija-komonikäyttöiset CDMA-järjestelmät, kuten nykyinen IS-95 ja tulevaisuuden laajakaistaiset VVCDMA-järjestelmät (Wideband Code Division Multiple Access).
20 Kuvassa 2 on esitetty pelkistettynä lohkokaaviona kuvan 1 mukaisessa järjestelmässä käytettävissä oleva matkaviestin MS. Lohkokaaviossa on esitetty lähinnä vain ne lohkot, jotka tämän keksinnön selventämisen : kannalta ovat tärkeitä. On selvää, että lähettäjän matkaviestin, kuten ·:··; kuvassa 1 esitetty matkapuhelin MS1, ja vastaanottajan matkaviestin, 25 kuten kuvassa 1 esitetty kommunikaation MS4 eivät välttämättä ole keskenään samanlaisia. Ohjausyksikkö 5 koostuu esim. mikro-ohjai-mesta 5a (MCU, Micro Controller Unit) ja sovelluskohtaisesta logiikka-piiristä 5b (ASIC, Application Specific Integrated Circuit). Matkaviestimessä MS on lisäksi näppäimistö 6, näyttö 7, kuuloke 8, mikrofoni 11, 30 muistivälineet 9, joka käsittää mm. haihtumatonta lukumuistia (ROM) •\v ohjelmien tallennukseen ja luku/kirjoitusmuistia (RAM) matkaviesti- I · ·
: men MS toiminnan aikaisten tietojen tallennukseen. Matkaviestin MS
.·.’ : käsittää vielä radio-osan 12, jossa on tarvittavat välineet yhteyden .’··! muodostamiseksi ja tiedon siirtämiseksi matkaviestimen MS ja matka- * * *” 35 viestinverkon välillä. Kuvassa 2 on lisäksi esitetty SIM-kortti 14 sekä : V välineet 15 SIM-kortin liittämiseksi matkaviestimeen MS. Matkaviestintä MS, tavallisesti matkapuhelin, käytetään myös tietojenkäsittelylaitteen 17, kuten PC-laitteen tai PDA-laitteen yhteydessä ns. langattomana 9 115747 modeemina. Tällöin matkaviestin MS käsittää myös välineet 16 tieto-jenkäsittelylaitteen 17 liittämiseksi matkaviestimeen MS. Tietojenkäsittelylaitteelta 17 muodostetaan tiedonsiirtoyhteys matkaviestimen MS ja matkaviestinverkon välityksellä toiseen tiedonsiirtolait-5 teeseen, esimerkiksi kuvan 1 mukaisiin matkaviestimeen MS2 tai modeemin TE1 ja tietokoneen SERVERI muodostamaan tiedonsiirtolaitteeseen S1. Kuvaan 1 viitaten esimerkiksi GSM-järjestelmässä toimivissa matkaviestimissä MS1—MS4 on oltava ainakin yksi SIM-moduli (SIM, Subscriber Identity Module), joka käsittää myös muistia matka-10 viestimen matkaviestintilaajan tilaajakohtaisten identifiointitietojen tallentamiseksi. Näitä identifiointitietoja ovat mm. matkaviestintilaajan IMSI-tunnus ja puhelinnumero. Lisäksi matkaviestinverkon lyhytsanomapalvelun (SMS, Short Message Services) välittämiä viestejä voidaan tallentaa SIM-modulin muistiin. SIM-modulilla voi olla väliaikaisesti tal-15 lennettuna myös sen vierailijarekisterin (VLR) osoite, jossa ylläpidetään matkaviestimen tietoja. Tilaajakohtaisten identifiointitietojen avulla sanomat ja muista matkaviestimistä tai kiinteästä puhelinverkosta tulevat puhelut voidaan ohjata oikeaan matkaviestimeen. Matkaviestimen toiminta on ammattimiehelle sinänsä tunnettua tekniikkaa, joten tarkempi 20 selostaminen ei tässä yhteydessä ole taipeellista.
Esillä olevan keksinnön mukaista menetelmää voidaan soveltaa nykyi- : sin käytettävissä olevissa matkaviestimissä siten, että muodostetaan ·:··· menetelmän matkaviestimessä suoritettavat toimenpiteet matkaviesti- 25 men toiminnalliseen ohjelmistoon. Tällöin ei tarvita muutoksia matka- !···. viestimen laitteistoon. Matkaviestimen multimediaominaisuuksia ku- vaavien parametrien arvot voidaan tallettaa esimerkiksi SIM-kortille, josta ne luetaan tarvittaessa matkaviestimen toiminnallisen ohjelmiston toimesta lähetettäväksi tiedonsiirtoverkkoon. Parametrien arvot voivat 30 sijaita tämän lisäksi myös matkaviestimen ROM- tai RAM-muistissa.
v.: Menetelmän soveltaminen vaatii lisäksi muutoksia tiedonsiirtoverkkoon, »· · v ·' esimerkiksi matkapuhelinkeskuksen toiminnalliseen ohjelmistoon.
* · ·
Tunnetun tekniikan mukaisesti on olemassa tiedonsiirtoyhteyden ns. 35 protokollamäärittelyjä, kuten IP ja X.25, joiden avulla päätelaitteet voi-i vat sopia esimerkiksi käytettävästä siirtonopeudesta. PLMN-verkosta on tunnettua käyttää matkaviestimen ja tukiaseman välistä standardinmukaista viestitystä, kuten GSM-järjestelmän CLASSMARK_- 10 115747 ENQUIRY-viesti ja GPRS-järjestelmän ATTACH_REQUEST-viesti. Nämä viestit on tarkoitettu verkon päätelaitteiden keskinäisen toiminnan yhteensovittamiseksi ja tiedonsiirtoyhteyden muodostamiseksi, joka tiedonsiirtoyhteys on tarkoitettu vain siirrettävän datan välittämiseen. 5 Protokollamäärittelyn avulla varmistetaan, että tieto siirtyy virheettömästi lähettäjän tiedonsiirtolaitteelta vastaanottajan tiedonsiirtolaitteelle. Muodostetun tiedonsiirtoyhteyden avulla, esimerkiksi tiedonsiirtolaitteiden sovellusohjelmien välillä siirrettävää varsinaista dataa ei kuitenkaan optimoida näiden tietojen perusteella, esimerkiksi lähetettävän 10 grafiikan resoluution pienentämiseksi tai lähetettävän videokuvan koodauksen vaihtamiseksi. Keksinnön mukaisen menetelmän tarkoituksena on aikaansaada menettely näiden tietojen välittämiseksi matkaviestimeltä esimerkiksi multimediapalveluja tuottavan tiedonsiirtolaitteen tietojenkäsittelylaitteelle.
15
Seuraavassa esitellään yksityiskohtaisesti keksinnön mukaisen menetelmän soveltamista GSM GPRS- ja GSM-standardin mukaisissa matkaviestinverkoissa, mutta alan ammattimiehelle on selvää, että menetelmää voidaan soveltaa myös muissa solukkoverkkoon perustuvissa 20 matkaviestinverkoissa patenttivaatimuksien puitteissa.
Vastaanottavan tiedonsiirtolaitteen, esimerkiksi matkapuhelimen, kom-: munikaattorin tai multimediaviestimen, edellä selostettujen multimedia- palvelujen käyttämiseen vaikuttavia ominaisuuksia ovat esimerkiksi: 25 ’.··. - tiedonsiirtolaitteen näytön parametrit MM1 (esim. resoluutio), - tiedonsiirtolaitteen tukemat kuvankoodausmenetelmät ja niiden parametrit MM2, ( I · - tiedonsiirtolaitteen tukemat videokoodausmenetelmät ja niiden 30 parametrit MM3,
« I
\v - tiedonsiirtolaitteen tukemat audiokoodausmenetelmät ja niiden v ·’ parametrit MM4, . \ : - palvelukohtainen tiedonsiirtonopeus MM5, ,·’··! - palvelukohtainen tiedonsiirtotapa MM6 (esim. SMS, HSCSD, 35 gprs), S V - tiedonsiirtotavan maksimi tiedonsiirtonopeus MM7, 1"‘· - grafiikkatiedostojen maksimikoko MM8, - grafiikan värien lukumäärä MM9, 11 1 1 5747 - tiedonsiirtolaitteen näppäimistön ominaisuudet MM10, ja - tiedonsiirtolaitteen ohjainlaitteen (esim. hiiri, osoitinpallo, ohjaus- vipu) ominaisuudet MM11, - tiedonsiirtolaitteen tukemat INTERNET-esitysmuodot MM12 5 (esim. Java, HTML-versiot).
Kuvan 3 mukaisesti puhelun muodostus esimerkiksi GSM-standardin mukaisen matkaviestinverkon matkaviestimen aloittamana (Mobile Originated) suoritetaan tunnetun tekniikan mukaisesti siten, että mat-10 kaviestin (Mobile Station) ja GSM-verkko (Network) viestivät eli lähettävät puhelunmuodostuksessa tarvittavia ohjaus- ja tunnistustietoja. Yhteyden aloituspyynnön vasteeksi matkaviestimelle myönnetään signalointiin radiokanava, mikäli se verkon kapasiteetin puolesta on mahdollista. Tällä kanavalla matkaviestin pyytää (CM_SERVICE_REQUEST) 15 verkolta haluttua puhe- tai datapalvelua. Verkon puolella tämä pyyntö välittyy tukiaseman kautta matkapuhelinkeskukseen, jossa vierailijarekisteristä selvitetään kyseisen matkaviestintilaajan oikeudet. SETUP-viestin avulla matkaviestin ilmaisee puhelinnumeron, johon se haluaa yhteyden. Tämä puhelinnumero voi kuulua esimerkiksi multimediapal-20 veluja tarjoavalle tiedonsiirtolaitteelle, joka voi sijaita myös samassa PLMN-verkossa, PSTN-verkossa tai PDN-verkossa. Verkko aloittaa : reititysprosessin yhteyden muodostamiseksi puhelinnumeron ilmaise- maan osoitteeseen (CALL_PROCEEDING). Yhteydenoton onnistuessa :·.·. muodostetaan yhteys (CONNECT_ACKNOWLEDGE) ja tiedonsiirto !···. 25 voidaan aloittaa sille varatulla radiokanavalla.
Keksinnön mukaisen menetelmän ensimmäisen edullisen suoritusmuo-*·’ ’ don mukaisesti matkaviestin lähettää radiokanavalla matkaviestimen multimediaominaisuuksia kuvaavista parametreistä MM1—MM12 v.: 30 koostuvan viestin (MM_CAPABILITIES) matkapuhelinkeskukselle, joka kuittaa vastaanottaneensa (MM_CAPABILITIES_ACKNOWLEDGE) .·*. : nämä tiedot. Tarkoitusta varten luodaan matkaviestimen ja matkapuhe- .··/ linkeskuksen välille tarvittavat sovitut viestit. Matkapuhelinkeskus välit- *:* tää matkaviestimen multimediaominaisuuksia kuvaavista parametreistä : 35 MM1—MM12 koostuvan viestin (MM_CAPABILITIES) edelleen tiedon- siirtolaitteelle, joka myös kuittaa vastaanottaneensa (MM_CAPABILITIES_-ACKNOWLEDGE) nämä tiedot. Tarkoitusta varten luodaan matkapuhelinkeskuksen ja tiedonsiirtolaitteen välille proto- 12 1 1 5747 kollamäärittely, kuten IP tai X.25. On selvää, että käytetyt viestit parametrien välittämiseksi ja kuittaukset viestien vastaanotosta voivat vaihdella sisällöltään riippuen siitä, ovatko viestit matkaviestimen ja matkapuhelinkeskuksen välisiä vai matkapuhelinkeskuksen ja tiedonsiirtolait-5 teen välisiä. Vastaanottamiensa tietojen perusteella tiedonsiirtolaitteen palvelin suorittaa lähetettävän tiedon optimoinnin matkaviestimen multimediaominaisuuksia vastaavaksi, jonka jälkeen voidaan aloittaa optimoitu tiedonsiirto (OPTIMAL_DATA). Edullisesti tiedonsiirtolaite on kytketty suoraan PLMN-verkon matkapuhelinkeskukseen. Tiedonsiirto ta-10 pahtuu sopivimmin radioyhteyttä hyväksikäyttäen matkaviestimen ja tukiaseman välillä. Menetelmä voidaan toteuttaa helposti myös muissa matkaviestinverkoissa, kuten D-AMPS ja JDC/PDC solukkoverkoissa.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä palvelimelta lähetettävän tiedon 15 optimoinnissa esimerkiksi grafiikkatiedoston korkeata resoluutiota alennetaan sellaiseksi, että langaton multimediaviestin voi sen esittää näytössään. Tällöin grafiikkatiedostoa lähetettäessä voidaan myös kuvan alkuperäinen koodaustapa, esimerkiksi GIF, JPEG tai TIFF muuntaa toiseksi koodaustavaksi, jolloin tiedonsiirtoyhteyttä käytetään mahdolli-20 simman tehokkaasti, vastaanottavan tiedonsiirtolaitteen näyttölaite voi sen toistaa tai tiedonsiirtolaite sovellusohjelmistoineen osaa tulkita ky- : seisen koodaustavan. Usein kuvan resoluutiota on mahdollista vähen- «· · tää haittaamatta kuvassa olevan informaation tulkitsemista. Koodausta- * * :w van valinnalla voidaan vaikuttaa myös lähetettävän grafiikkatiedoston 25 kokoon, jolloin pienemmät tiedostot voidaan lähettää nopeammin. Erään toisen esimerkin mukaisesti palvelimeen tallennetun videokuvan lähetysnopeus, kuten myös resoluutio, voidaan sovittaa paremmin esi-
« · I
*·* ‘ merkiksi matkaviestimen toistokykyä tai tiedonsiirtoyhteyden, esimer kiksi radioyhteyden kapasiteettia vastaavaksi. Tämä tapahtuu esimer-:.v 30 kiksi koodaamalla uudelleen ja esiprosessoimalla lähetettävä video-kuva, mikä voidaan tehdä myös reaaliaikaisen videokuvan, kuten vide- ,·[ i oneuvottelun lähettämisen yhteydessä. Alkuperäinen koodaustapa, ku- * · · ten MPEG voidaan muuttaa toiseksi. Tällöin lähettävä videokuva koo-
• I
dataan uudelleen tiedonsiirtoyhteyden tiedonsiirtotavalle, esimerkiksi * 35 HSCSD-palvelulle tai GSM GPRS-verkolle sopivaksi. Vielä erään esi- *"·: merkin mukaisesti palvelin voi ottaa huomioon vastaanottavan tiedon siirtolaitteen syöttölaitteiden, kuten näppäimistön ominaisuudet ja oh-jainlaitteen, kuten hiiren, ohjaussauvan tai ohjainpallon ominaisuudet 13 11 5747 sekä niiden mahdollisen puuttumisen kokonaan laitteesta. Tällöin lähetettävä lomake, kuten INTERNET-sivu tai taulukkolaskentaohjelmiston syöttösivu voidaan lähettää laitteelle sopivassa muodossa. Vastaanottavan laitteen ominaisuudet on otettava huomioon myös esimerkiksi 5 siinä tapauksessa, että laite tukee vain tiettyä esitystapaprotokollaa, kuten tiettyä HTML-versiota. Erityisen tärkeää on ottaa laitteen ominaisuudet huomioon käytettäessä ladattavia ohjelmakoodeja, joista esimerkkinä mainittakoon Java.
10 Kuvaan 3 viitaten edellä kuvatun matkaviestimen aloittaman puhelun eli tiedonsiirtoyhteyden luomiseksi GSM-standardin mukaisessa matkaviestinverkossa (Network) matkaviestin (Mobile Station) lähettää verkolle CM_SERVICE_REQUEST-viestin halutun puhe- tai datapalvelun aloittamiseksi. Näitä ovat esimerkiksi yhteys PSTN-verkon tiedonsiirto-15 laitteeseen tai lyhytsanomaviestin lähetys. Tämän jälkeen tarkistetaan matkaviestimen tunnistetietoja (AUTHENTICATION) ja matkaviestin antaa tarvittavia ohjaustietoja (SETUP). Matkaviestimen lähettämä CM_SERVICE_REQUEST-viesti sisältää myös CLASSMARK_2 informaatioelementin, jonka tehtävänä on välittää tietoja matkaviestimestä 20 parametrimuodossa. Informaatioelementti käsittää sovitussa järjestyksessä lähetettäviä nollista ja ykkösistä muodostuvia jaksoja, jotka ku-: vaavat parametrien arvoja. Matkaviestimen pyytämän palvelun perus- teella verkko voi pyytää tarvitsemiaan lisätietoja matkaviestimeltä CLASSMARK_ENQUIRY-viestin avulla, jolloin matkaviestin lähettää 25 CLASSMARK_2 ja tarvittaessa lisäksi myös CLASSMARK_3 informaa-tioelementin CLASSMARK_CHANGE-viestin avulla. Informaatioele-mentit sisältävät mm. tietoja matkaviestimen salausalgoritmeistä ja : toiminnasta eri taajuusalueilla (GSM 900, GSM 1800 ja GSM 1900).
: V·· 30 Keksinnön mukaisen menetelmän toisen edullisen suoritusmuodon mu-:T: kaisesti luodaan uusi informaatioelementti CLASSMARK_4, joka sisäl- : tää tiedot matkaviestimen multimediaominaisuuksista, kuten parametrit :./ MM1—MM12. CLASSMARK_4 informaatioelementti lähetetään tarvit- ’;·* taessa vastauksena verkon lähettämään CLASSMARK_ENQUIRY- 35 viestiin. Saatujen tietojen perusteella matkapuhelinkeskus välittää tiedot ·:··: multimediapalveluja tarjoavalle tiedonsiirtolaitteelle, joka voi sijaita myös samassa PLMN-verkossa. Tietojen välittämiseen tälle tiedonsiirtolaitteelle matkapuhelinkeskus käyttää esimerkiksi tietokoneohjattujen 14 1 1 5747 puhelinpalvelujen eli älyverkon (IN, Intelligent Network) protokollamää-rittelyjä. Matkapuhelinkeskus välittää matkaviestimen multimediaominaisuuksia kuvaavista parametreistä MM1—MM 12 koostuvan paramet-riviestin (MM_CAPABILITIES) tiedonsiirtolaitteelle, joka kuittaa vas-5 taanottaneensa (MM_CAPABILITIES_ACKNOWLEDGE) nämä tiedot. Tietojen perusteella tiedonsiirtolaitteen palvelin suorittaa lähetettävän tiedon optimoinnin matkaviestimen multimediaominaisuuksia vastaaviksi, jonka jälkeen voidaan aloittaa optimoitu tiedonsiirto (OPTIMAL_DATA). Edullisesti tiedonsiirtolaite on suoraan yhteydessä 10 PLMN-verkon matkapuhelinkeskukseen.
Kuvan 4 mukaisesti matkaviestimeen (Mobile Station) esimerkiksi PSTN-verkon puhelinliittymästä soitettaessa (MT, Mobile Terminated), puhelinverkon vaihde välittää matkapuhelinkeskukseen mm. soitetta-15 van puhelimen numeron. Matkapuhelinkeskus selvittää kotirekisteristä ja vierailijarekisteristä kyseisen matkaviestintilaajan oikeudet. Tämän jälkeen matkaviestinverkko (Network) sekä matkaviestin lähettävät puhelunmuodostuksessa tarvittavia ohjaus- ja tunnistustietoja. Yhteyden luomiseksi GSM-standardin mukainen verkko lähettää matkaviestimelle 20 PAGING_REQUEST-viestin, johon vastauksena matkaviestin lähettää tukiasemalle PAGING_RESPONSE-viestin tiedonsiirtoyhteyden luomi-: seksi, mikäli matkaviestimellä on tähän riittävät oikeudet. Tämä viesti ·:··: sisältää myös matkaviestimen CLASSMARK_2 informaatioelementin, : v. jonka tehtävänä on välittää tietoja matkaviestimestä.
!·”: 25 .v. Keksinnön mukaisen menetelmän kolmannen edullisen suoritusmuodon mukaisesti, kuten matkaviestimen aloittaman puhelun yhteydessä jo tuli *·’ ' esille, muodostetaan uusi informaatioelementti CLASSMARK_4, joka sisältää parametritiedot MM1—MM12 matkaviestimen multimediaomi-30 naisuuksista. Tarvittaessa nämä tiedot voidaan sisällyttää myös v ; CLASSMARK_2 ja CLASSMARK_3 informaatioelementteihin, mikäli : niissä on vapaita paikkoja käytettäväksi näitä parametritietoja .···.* MM1—MM12 varten. Tietojen välittämiseen PSTN-verkon tiedonsiirto- laitteelle ja viestitykseen (MM_CAPABILITIES, : ’.·* 35 MM_CAPABILITIES_ACKNOWLEDGE) matkapuhelinkeskus käyttää esimerkiksi tietokoneohjattujen puhelinpalvelujen eli älyverkon protokol-lamäärittelyjä. Tietojen perusteella palvelin suorittaa lähetettävän tiedon 15 Π5747 optimoinnin matkaviestimen multimediaominaisuuksia vastaaviksi, jonka jälkeen voidaan aloittaa optimoitu tiedonsiirto (OPTIMAL_DATA).
Matkaviestimen matkaviestinverkkoon, kuten GSM GPRS-verkkoon 5 rekisteröitymisen tarkoituksena on matkaviestimen tunnistustietojen, kuten IMSI-tunnuksen avulla selvittää matkaviestimen sijainti PLMN-verkossa. Tämä on tarpeen, jotta matkaviestimelle lähetetyt datapaketit osoitteineen voidaan reitittää oikein, esimerkiksi PDN-verkosta saapuvien PDU-tietopakettien ohjaamiseksi matkaviestintä palvelevalle 10 GPRS tukisolmulle SGSN1. Rekisteröitymisen yhteydessä voidaan myös informoida verkkoa matkaviestimen oikeuksista ja ominaisuuksista. Rekisteröityessään GPRS-verkkoon matkaviestin lähettää verkkoon ATTACH_REQUEST-viestin, joka sisältää myös aikaisemmin esitetyn MS_CLASSMARK_2 informaatioelementin. GPRS-verkossa tämä in-15 formaatioelementti sisältää lisäksi mm. tietoja matkaviestimen luokasta ja matkaviestimen kyvystä tukea tiedonsiirtoa usealla loogisella radiokanavalla yhtäaikaisesti.
Keksinnön mukaisen menetelmän neljännen edullisen suoritusmuodon 20 mukaisesti luodaan uusi informaatioelementti CLASSMARK_4, joka sisältäisi parametritiedot MM1—MM12 edellämainituista matkaviestimen : multimediaominaisuuksista. Tarvittaessa nämä tiedot voidaan sisällyt- tää myös CLASSMARK_2 ja CLASSMARK_3 informaatioelementteihin, mikäli niissä on vapaata tilaa käytettäväksi näitä parametritietoja varten. .···. 25 Palvelevan GPRS tukisolmun saadessa tiedot matkaviestimen multime-diaominaosuuksista voi se viestittää (MM_CAPABILITIES, MM_CAPABILITIES_ACKNOWLEDGE) ja välittää nämä tiedot älyver- «tl ' kon protokollamäärittelyjen tai IP-protokollamäärittelyn avulla PLMN- verkon tai PSTN-verkon palvelimelle, tai merkinantomenettelyn v.: 30 SS7/MAP avulla ISDN-verkon palvelimelle, josta multimediapalvelut : j : ovat saatavissa. Tietojen perusteella palvelin suorittaa lähetettävän tie- .·! : don optimoinnin matkaviestimen multimediaominaisuuksia vastaaviksi, .·./ jonka jälkeen voidaan aloittaa optimoitu tiedonsiirto (OPTIMAL_DATA).
Edullisesti palvelin on suoraan yhteydessä PLMN-verkon matkaviestin-: 35 tä palvelevaan tukisolmuun.
GSM GPRS-järjestelmässä on myös menettely matkaviestimen ACTIVATE_PDP_CONTEXT_REQUEST-viestin lähettämiseksi palve- 16 1 15747 levälle GPRS tukisolmulle, minkä viestin avulla voidaan aktivoida haluttu protokollamäärittely käytettäväksi näiden välistä tiedonsiirtoa varten. Multimediapalveluja tarjoava tiedonsiirtolaite voi olla yhteydessä yhdyskäytävän GPRS tukisolmuun suoraan tai esimerkiksi PDN-verkon 5 kautta.
Keksinnön mukaisen menetelmän viidennen edullisen suoritusmuodon mukaisesti tätä varten muodostetaan matkaviestimen ja palvelimen välille oma protokollamäärittely, kuten IP tai X.25 multimediaominaisuuk-10 sista kertovien parametrien välittämiseksi matkaviestimen ja palvelimen kesken esimerkiksi MM_CAPABILITIES- ja MM_CAPABILITIES_ACKNOWLEDGE-viestien avulla. Vastaanottamiansa tietojen perusteella palvelin suorittaa lähetettävän tiedon optimoinnin matkaviestimen multimediaominaisuuksia vastaaviksi, jonka 15 jälkeen voidaan aloittaa optimoitu tiedonsiirto.
Matkapuhelinkeskuksessa pidetään yllä tietoja siihen rekisteröityneistä matkaviestimistä, esimerkiksi niiden IMSI-tunnuksista. Keksinnön mukaisen menetelmän kuudennen edullisen suoritusmuodon mukaisesti 20 matkaviestimen multimediaominaisuuksia kuvaavia parametrejä tallennetaan matkapuhelinkeskukseen, esimerkiksi kotirekisteriin tai vierailija-: rekisteriin. Matkaviestimen aloittaman puhelun yhteydessä matkapuhe- linkeskus etsii nämä tiedot rekistereistään ja välittää ne multimediapal-veluja tarjoavalle palvelimelle jollakin tässä selityksessä aikaisemmin 25 esitetyllä tavalla, esimerkiksi MM_CAPABILITIES- ja MM_CAPABILITIES_ACKNOWLEDGE-viestien avulla kuten kuvassa 3 tai kuvassa 4 on esitetty. Tällöin matkaviestimeltä ei tarvitse välittää pa-*·’ * rametritietoja matkapuhelinkeskukselle jokaisen puhelun yhteydessä.
Lisäksi parametritiedot tarvitsee lähettää palvelimelle vain siinä tapauk-:.v 30 sessa, että kyseinen palvelin on multimediapalveluja välittävä palvelin : tai palvelin kyselee näitä parametritietoja esimerkiksi älyverkon proto- : kollamäärittelyjä tai IP-protokollamäärittelyä käyttäen. Tarvittaessa mat- kapuhelinkeskus kysyy matkaviestimeltä parametritiedot esimerkiksi ai-kaisemmin esitetyllä tavalla CLASSMARK_ENQUIRY-viestin avulla, • '.· 35 mikä voi tapahtua esimerkiksi matkaviestimen rekisteröityessä matka-"·: puhelinkeskukseen. Parametritietojen siirron jälkeen voidaan aloittaa optimoitu tiedonsiirto.
17 1 1 5747
Keksinnön seitsemännen edullisen suoritusmuodon mukaisesti edellämainitut parametritiedot voidaan välittää matkapuhelinkeskukselta palvelimelle myös matkaviestimeen soitettaessa. Tällöin multimediapalveluja tarjoava palvelin ottaa yhteyden matkapuhelinkeskukseen tiedon-5 siirtoyhteyden luomiseksi matkaviestimeen, jolloin kyseessä voi olla esimerkiksi matkaviestintilaajan aikaisemmin tilaama palvelu. Kyseisessä matkapuhelinkeskuksessa säilytetään myös matkaviestimen pa-rametritietoja, ja nämä parametritiedot välitetään palvelimelle jollakin aikaisemmin esitetyllä tavalla. Edellä esitettyjen keksinnön edullisten 10 suoritusmuotojen etuna on se, että matkaviestimen ja matkapuhelinkeskuksen välinen tiedonsiirto vähenee. Matkaviestimiä koskevat parametritiedot voidaan tallentaa matkapuhelinkeskukseen myös siinä tapauksessa, että palvelin sijaitsee kuvan 1 mukaisesti PDN-verkossa. Palvelevan GPRS tukisolmun ollessa yhteydessä myös matkapuhelin-15 keskukseen voidaan parametritiedot noutaa sieltä ja välittää palvelimelle. Matkapuhelinkeskuksen lisäksi parametritiedot voidaan tallentaa myös tukisolmun GPRS-rekisteriin.
Keksinnön mukaisen menetelmän erään edullisen suoritusmuodon mu-20 kaisesti matkaviestimiä koskevat parametritiedot voidaan tallentaa myös multimediapalveluja tarjoavaan tiedonsiirtolaitteeseen. Kyseisen : ;·. suoritusmuodon etuna on, että myös matkapuhelinkeskuksen ja tie-donsiirtolaitteen välinen tiedonsiirto vähenee. Tarvittaessa tiedonsiirto-laite kyselee matkapuhelinkeskukselta matkaviestimen parametritiedot, • · 25 mikäli niitä säilytetään matkapuhelinkeskuksessa. Matkapuhelinkeskus voi edelleen kysellä tarvittavat parametritiedot matkaviestimeltä esi- ' · ] · * merkiksi edellä kuvattujen viestityksien avulla.
* · »
Matkaviestimen multimediaominaisuuksia kuvaavat parametritiedot 0.: 30 saattavat muuttua esimerkiksi sen seurauksena, että langattoman mul-:T: timediaviestimen toiminnallista ohjelmaa päivitetään, laitteeseen teh dään muutoksia tai laitteeseen liitetään muita oheislaitteita. Tällöin on • · · selvää, että parametritiedot muutetaan laitteen ominaisuuksia vastaa-’ viksi ja tallennetaan matkaviestimeen. Keksinnön mukaisen menetel- • ·’: 35 män erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti tiedonsiirtoverkkoa ·:··: informoidaan tapahtuneesta muutoksesta, mikä tapahtuu esimerkiksi matkaviestimen lähettämän CLASSMARK_CHANGE-viestin avulla. Parametritiedot voidaan välittää, kuten aikaisemmin on esitetty, 18 1 15747 CLASSMARK-informaatioelementtien avulla, tai CLASSMARK_-CHANGE-viestin avulla matkaviestin vain ilmaisee parametritietojen muuttuneen, jonka jälkeen matkapuhelinkeskus tiedustelee parametri-tiedot matkaviestimeltä jonkin muun sovitun viestin, esimerkiksi 5 CLASSMARK_ENQUIRY-viestin avulla. CLASSMARK_CHANGE-vies-tiä voidaan siis käyttää matkaviestimen parametritietojen lähettämiseen tiedonsiirtoverkkoon.
Keksinnön mukaista menetelmää voidaan soveltaa myös siinä tapauk-10 sessa, että palveluja tarjoava palvelin saa vastaanottavalle tiedonsiirto-laitteelle, kuten matkaviestimelle välitettävät grafiikka-, video, teksti-, ääni- ja datatiedostot edelleen toiselta palvelimeen yhteydessä olevalta tiedonsiirtolaitteelta, joka käsittää esimerkiksi telepäätelaitteen ja tieto-jenkäsittelylaitteen, ja joka ei suorita optimointia. Tällöin välittävä palve-15 Iin voi suorittaa tarvittavan optimoinnin ennen tiedostojen lähetystä esimerkiksi matkaviestimelle. Tällöin on selvää, että välittävänä palvelimena voi toimia GSM GPRS-järjestelmässä suoraan yhdyskäytävän GPRS tukisolmuun yhteydessä oleva tiedonsiirtolaite palvelimineen, tai matkapuhelinkeskukseen yhteydessä oleva tiedonsiirtolaite palvelimi-20 neen.
. Edellä kuvatun esimerkin mukaisesti ja kuvaan 1 viitaten välittävänä tiedonsiirtolaitteena toimii telepäätelaitteen TE4 ja tietojenkäsittelylait- • · teen GS1 käsittävä tiedonsiirtolaite S4. Tämä tiedonsiirtolaite S4 voi ♦ · » 25 toimia myös yhdyskäytävän palvelimena S4 (Gateway Server), jolloin esimerkiksi tiedonsiirtolaite S2 on kuvan 1 mukaisesti tämän tiedonsiir- * · · ·];’ tolaitteen S4 kautta yhteydessä tiedonsiirtoverkkoon PDN. On tietenkin v : mahdollista, että tiedonsiirtolaite S4 on yhteydessä PDN-verkkoon vain tämän yhdyskäytävän palvelimen S4 kautta multimediainformaation :V: 30 reitittämiseksi tiedonsiirtoverkkoon, kuten PDN-verkkoon ja edelleen ti-:T: laajalle. Tällöin palvelin S4 voi toimia myös tiedonsiirtoverkon suodatta- / . vana välipalvelimena S4 (Filtering Proxy), jolloin välipalvelin S4 suodat- taa tilaajan tietojen perusteella tiedonsiirtolaitteelta S2 lähetettävää ’ multimediainformaatiota siten, että valitun tyyppistä sisältömateriaalia 35 käsittävää informaatiota suodatetaan pois, tai että sen välitys tiedonsiir-:·*: toverkkoon estetään kokonaan. On lisäksi selvää, että esimerkin mu kainen toiminta on mahdollista myös PSTN-verkkoon yhteydessä olevilla tiedonsiirtolaitteilla.
19 1 1 5747
Edellä on kuvattu keksinnön mukaisen menetelmän soveltamista lähinnä PLMN-verkkoon rekisteröityneenä olevan matkaviestimen ja PSTN-verkon tai PDN-verkon tiedonsiirtolaitteen välisessä tiedonsiir-5 rossa mutta on selvää, että keksintöä voidaan soveltaa myös PSTN-verkossa tai PDN-verkossa olevan multimediapalveluja käyttämän tiedonsiirtolaitteen ja toisen multimediapalveluja käyttävän tiedonsiirtolaitteen välillä. Kuvaan 1 viitaten eräs tällainen palveluja käyttävä tiedonsiirtolaite on tiedonsiirtolaite S3, joka käsittää esimerkiksi telepäätelait-10 teen TE3 ja tietojenkäsittelylaitteen PC3. Tiedonsiirtolaite S3 sijaitsee tässä tapauksessa samassa PSTN-verkossa tiedonsiirtolaitteen S1 kanssa, mutta voi sijaita myös toisessa PSTN-verkossa tai vastaavassa. Parametritietojen kysely ja välitys tapahtuu esimerkiksi älyverkon protokollamäärittelyjen tai IP-protokollamäärittelyn sekä esimerkiksi 15 MM_CAPABILITIES- ja MM_CAPABILITIES_ACKNOWLEDGE-viesti-en avulla. Edellä esitettyjä keksinnön mukaisia edullisia suoritusmuotoja voidaan soveltaa tiedonsiirtolaitteen S3 ja multimediapalveluja tarjoavan tiedonsiirtolaitteen S1 välisessä tiedonsiirrossa esimerkiksi siten, että PLMN-verkon jokin matkaviestin MS1—MS4 vastaa kiinteän ver-20 kon tiedonsiirtolaitetta S3 ja matkapuhelinkeskus MSC1 vastaa kiinteän verkon puheluja välittävää tiedonsiirtolaitetta, kuten puhelinkeskusta, johon tiedonsiirtolaite S3 ottaa yhteyden tiedonsiirtoyhteyden muodostamiseksi tiedonsiirtolaitteeseen S1. Tiedonsiirtolaitteiden välinen tie- *· *«· ..." donsiirto tapahtuu tällöin kiinteää kaapeliverkkoa hyväksikäyttäen.
25
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksintö ei rajoitu yksinomaan :.v edellä esitettyihin esimerkkeihin, vaan keksinnön suoritusmuodot voivat * I t v : vaihdella jäljempänä esitettyjen patenttivaatimusten puitteissa.
• · * * · » · » * · · * · • * »* * » · · • * I ·

Claims (12)

  1. 20 1 1 5 7 4 7
  2. 1. Menetelmä tiedonsiirtoverkossa tiedonsiirtolaitteiden (MS1—MS4, S1—S4) välisessä tiedonsiirrossa, jossa menetelmässä: 5 muodostetaan tiedonsiirtoyhteys ensimmäisen tiedonsiirto-laitteen (MS1—MS4, S3) ja toisen tiedonsiirtolaitteen (S1, S2, S4) välille, 10 tunnettu siitä, että: ensimmäiseltä tiedonsiirtolaitteelta (MS1—MS4, S3) lähetetään tiedonsiirtoverkkoon parametritietoja (MM1—MM12), jotka kuvaavat ensimmäisen tiedonsiirtolaitteen (MS1—
  3. 15 MS4, S3) ominaisuuksia multimediainformaation käyttämi seksi, että mainittuja parametritietoja (MM1—MM12) välitetään tiedonsiirtoverkossa toiselle tiedonsiirtolaitteelle (S1, S2, S4), 20 ja että toisessa tiedonsiirtolaitteessa (S1, S2, S4) muutetaan : ensimmäiselle tiedonsiirtolaitteelle (MS1—MS4, S3) lähe- ·:·; tettävä multimediainformaatio, joka on grafiikka-, ääni-, vi- 25 deo- tai esitystapaformaatti-informaatiota, mainittujen para- !···. metritietojen (MM1—MM12) perusteella. · • I ·
  4. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että • I · mainitut parametritiedot (MM1—MM12) kuvaavat yhtä tai useampaa 30 seuraavan listan ominaisuutta: tiedonsiirtolaitteen näytön parametrit S (MM1), tiedonsiirtolaitteen tukemat kuvankoodausmenetelmät ja niiden f I > :1(,: parametrit (MM2), tiedonsiirtolaitteen tukemat videokoodausmenetel- .·! : mät ja niiden parametrit (MM3), tiedonsiirtolaitteen tukemat audiokoo- .··’ dausmenetelmät ja niiden parametrit (MM4), palvelukohtainen tiedon- * » 35 siirtonopeus (MM5), palvelukohtainen tiedonsiirtotapa (MM6), tiedon- • « 4 : siirtotavan maksimi tiedonsiirtonopeus (MM7), grafiikkatiedostojen maksimikoko (MM8), grafiikan värien lukumäärä (MM9), tiedonsiirto-laitteen näppäimistön ominaisuudet (MM10), tiedonsiirtolaitteen ohjain- 21 1 1 5747 laitteen ominaisuudet (MM11), ja tiedonsiirtolaitteen tukemat INTERNET-esitysmuodot (MM12).
  5. 3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 5 että parametritietoja (MM1—MM12) tallennetaan ainakin toisessa tiedonsiirtolaitteessa (S1, S2, S4).
  6. 4. Jonkin patenttivaatimuksen 1—3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäinen tiedonsiirtolaite (MS1—MS4, S3) on matkaviesti 0 tin (MS1—MS4), kuten matkapuhelin, kommunikaation, langaton mul- timediaviestin tai vastaava.
  7. 5. Jonkin patenttivaatimuksen 1—4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että parametritietoja (MM1—MM12) lähetetään ainakin matkaviesti 5 tinverkon (PLMN) matkapuhelinkeskukseen (MSC1), palvelevaan tuki- solmuun (SGSN1) tai vastaavaan.
  8. 6. Jonkin patenttivaatimuksen 1—5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että parametritietoja (MM1—MM12) tallennetaan ainakin matka- 20 puhelinkeskuksessa (MSC1).
  9. 7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että parametritietoja (MM1—MM12) välitetään toiselle tiedonsiirtolait- >: teelle (S1, S2, S4) matkapuhelinkeskuksen (MSC1) ja toisen tiedonsiir- 25 tolaitteen (S1, S2, S4) välisen yhteisen protokollamäärittelyn avulla. : : 8. Jonkin patenttivaatimuksen 2—7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että toisessa tiedonsiirtolaitteessa (S1, S2, S4) muutetaan lähetet-’· ' tävä multimediainformaatio ainakin ensimmäisen tiedonsiirtolaitteen 30 (MS1—MS4, S3) käyttämää koodausmenetelmää, tiedonsiirtonopeutta, * tiedonsiirtotapaa, laitteen syöttötapaa tai vastaavaa vastaavaksi. .·! : 9. Jonkin patenttivaatimuksen 4—8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että matkaviestimeltä (MS1— MS4) lähetetään parametritietoja 35 (MM1— MM12) ainakin matkaviestimen (MS1—MS4) aloittaman puhe- ! \: lun viestityksen, matkaviestimeen (MS1—MS4) tulevan puhelun viesti- tyksen, matkaviestimen (MS1—MS4) rekisteröitymisen viestityksen, matkaviestimen (MS1—MS4) parametritietojen (MM1—MM12) vaihtu- 22 1 1 5747 misesta tekemän ilmoituksen viestityksen tai matkapuhelinkeskuksen (MSC1) tekemän parametritietojen (MM1—MM12) kyselyn viestityksen yhteydessä.
  10. 10. Matkaviestin tiedonsiirtolaitteen (S1, S2, S4) ja matkaviestimen (MS1—MS4) välisen tiedonsiirron suorittamiseksi tiedonsiirtoverkossa, joka matkaviestin (MS1—MS4) käsittää: välineet (5, 12) tiedonsiirtoyhteyden muodostamiseksi tie-10 donsiirtolaitteeseen (S1, S2, S4), tunnettu siitä, että matkaviestin (MS1—MS4) käsittää lisäksi: välineet (5, 9, 14) matkaviestimen (MS1—MS4) parametri-15 tietojen (MM1—MM 12) tallentamiseksi, jotka parametritiedot kuvaavat mainitun matkaviestimen (MS1—MS4) ominaisuuksia multimediainformaation, joka on grafiikka-, ääni-, video- tai esitystapaformaatti-informaatiota, hyödyntämiseksi, ja 20 välineet (5, 12) mainittujen parametritietojen (MM1—MM12) lähettämiseksi matkaviestimeltä (MS1—MS4) tiedonsiirtoverkkoon. ·. 25 11. Tiedonsiirtolaite (S1, S2, S4) tiedonsiirron suorittamiseksi tiedonsiir- ♦ .* toverkossa, joka tiedonsiirtolaite (S1, S2, S4) käsittää: « · - välineet (TE1, TE2, TE4, SERVERI, SERVER2, GS1) tie-*’ * donsiirtoyhteyden muodostamiseksi tiedonsiirtolaitteen (S1,
  11. 30 S2, S4) ja jonkin toisen tiedonsiirtolaitteen (MS1—MS4, S3) : välille, : tunnettu siitä, että tiedonsiirtolaite (S1, S2, S4) käsittää lisäksi: • I 35. välineet (TE1, TE2, TE4, SERVERI, SERVER2, GS1) para- • metritietojen (MM1—MM12) vastaanottamiseksi tiedonsiir- toverkosta, jotka parametritiedot kuvaavat mainitun toisen 23 1 1 5 7 4 7 tiedonsiirtolaitteen (MS1—MS4, S3) ominaisuuksia multime-diainformaation käyttämiseksi, ja välineet (TE1, TE2, TE4, SERVERI, SERVER2, GS1) mai-5 nitulle toiselle tiedonsiirtolaitteelle (MS1—MS4, S3) lä hetettävän multimediainformaation, joka on grafiikka-, ääni-, video- tai esitystapaformaatti-informaatiota, muuttamiseksi mainittujen parametritietojen (MM1—MM12) perusteella.
  12. 12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen tiedonsiirtolaite, tunnettu siitä, että: ensimmäinen tiedonsiirtolaite (S1, S2, S4) on kytketty ainakin PDN-verkkoon, PSTN-verkkoon, tiedonsiirtoverkon väli-15 palvelimeen (S4), matkaviestinverkon (PLMN) matkapuhe linkeskukseen (MSC1, MSC2), matkaviestinverkon (PLMN) tukisolmuun (SGSN1, GGSN1) tai vastaavaan, ja että ensimmäinen tiedonsiirtolaite (S1, S2, S4) on multime-20 diapalveluja tarjoava palvelin (S1, S2, S4). 24 1 15 7 4 7
FI980316A 1998-02-12 1998-02-12 Tiedonsiirtomenetelmä FI115747B (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI980316A FI115747B (fi) 1998-02-12 1998-02-12 Tiedonsiirtomenetelmä
DE69927954T DE69927954T3 (de) 1998-02-12 1999-02-09 Datenübertragung zwischen kommunikationsgeräten in einem multimediasystem
EP99902581A EP1055338B2 (en) 1998-02-12 1999-02-09 Data transmission between communication devices in a multimedia system
AU22825/99A AU2282599A (en) 1998-02-12 1999-02-09 Data transmission between communication devices in a multimedia system
PCT/FI1999/000094 WO1999041920A1 (en) 1998-02-12 1999-02-09 Data transmission between communication devices in a multimedia system

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI980316A FI115747B (fi) 1998-02-12 1998-02-12 Tiedonsiirtomenetelmä
FI980316 1998-02-12

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI980316A0 FI980316A0 (fi) 1998-02-12
FI980316A FI980316A (fi) 1999-08-13
FI115747B true FI115747B (fi) 2005-06-30

Family

ID=8550815

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI980316A FI115747B (fi) 1998-02-12 1998-02-12 Tiedonsiirtomenetelmä

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP1055338B2 (fi)
AU (1) AU2282599A (fi)
DE (1) DE69927954T3 (fi)
FI (1) FI115747B (fi)
WO (1) WO1999041920A1 (fi)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2383723B (en) 1998-06-03 2003-09-10 Orange Personal Comm Serv Ltd Mobile communications
FI107425B (fi) 1999-03-16 2001-07-31 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä ja järjestelmä multimediaan liittyvän informaation välittämiseksi pakettikytkentäisessä solukkoradioverkossa
FI107424B (fi) 1999-03-22 2001-07-31 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä ja järjestelmä multimediaan liittyvän informaation välittämiseen valmistautumiseksi pakettikytkentäisessä solukkoradioverkossa
CN1136666C (zh) 1999-05-13 2004-01-28 松下电器产业株式会社 移动体通信终端装置
FI114371B (fi) 1999-08-09 2004-09-30 Nokia Corp Menetelmä kantopalvelun valitsemiseksi palvelulle langattomassa matkaviestinjärjestelmässä, tiedonsiirtojärjestelmä ja matkaviestinpäätelaite
AU5862899A (en) * 1999-09-13 2001-04-17 Nokia Corporation Method and apparatus for providing a supplementary call service
FI111314B (fi) * 1999-11-05 2003-06-30 Nokia Corp Multimediasanomanvälityspalvelu
FI113231B (fi) 2000-01-17 2004-03-15 Nokia Corp Menetelmä sanomien sisältämän informaation esittämiseksi multimediapäätelaitteessa, multimediasanomien välitysjärjestelmä ja multimediapäätelaite
US8509488B1 (en) * 2010-02-24 2013-08-13 Qualcomm Incorporated Image-aided positioning and navigation system
RU2472222C1 (ru) * 2011-10-12 2013-01-10 Неирон.Ком.Лимитед Способ предоставления услуг абонентам мобильной связи, система предоставления услуг абонентам мобильной связи и машиночитаемые носители

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5287547A (en) 1989-05-11 1994-02-15 Pioneer Electronic Corporation Transmission and reception system
US5268904A (en) 1991-04-24 1993-12-07 Ricoh Company, Ltd. ISDN terminal equipment control method
US5416899A (en) * 1992-01-13 1995-05-16 Massachusetts Institute Of Technology Memory based method and apparatus for computer graphics
JPH05276213A (ja) * 1992-03-25 1993-10-22 Fujitsu Ltd 伝送装置のパラメータ自動認識・自動設定方式
JPH0637845A (ja) 1992-07-20 1994-02-10 Nippon Telegr & Teleph Corp <Ntt> 可変品質通信方法およびその装置
US5497373A (en) * 1994-03-22 1996-03-05 Ericsson Messaging Systems Inc. Multi-media interface
US5699361A (en) * 1995-07-18 1997-12-16 Industrial Technology Research Institute Multimedia channel formulation mechanism

Also Published As

Publication number Publication date
AU2282599A (en) 1999-08-30
DE69927954T2 (de) 2006-06-29
DE69927954T3 (de) 2010-02-18
FI980316A0 (fi) 1998-02-12
EP1055338A1 (en) 2000-11-29
WO1999041920A1 (en) 1999-08-19
EP1055338B1 (en) 2005-10-26
FI980316A (fi) 1999-08-13
EP1055338B2 (en) 2009-11-11
DE69927954D1 (de) 2005-12-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10863566B2 (en) Method for establishing a connection between a terminal of a first type and a core network of a second type in a telecommunications network
US6490451B1 (en) System and method for providing packet-switched telephony
KR101169142B1 (ko) 이중 모드 gprs/wlan 또는 umts/wlan wtru의 wlan 능력들을 보고하는 방법 및 장치
EP1219122B1 (en) Domain selecting system and method
FI111683B (fi) Menetelmä langattoman viestimen ominaisuuksien tallentamiseksi ja informoimiseksi, langaton viestin sekä langaton tiedonsiirtojärjestelmä
US6278697B1 (en) Method and apparatus for processing multi-protocol communications
US7221952B2 (en) Method for processing address of short message service center in IMT-2000 asynchronous network
JP4584515B2 (ja) 無線通信システムにおけるテキストメッセージのマルチメディア添付ファイルを送信するシステム及び方法
US6519252B2 (en) System and method for connecting a call to a mobile subscriber connected to the Internet
EP1145577B1 (en) Method and system for the routing of a message
JP2009534935A (ja) ワイヤレス・ネットワークの中でショート・メッセージの配信を制御するための方法
US20050107100A1 (en) Method of modifying parameters of user terminal, radio system and user terminal
RU2304845C2 (ru) Система и способ для установления вызовов пакетных данных типа &#34;мобильная станция к мобильной станции&#34; между мобильными станциями в различных беспроводных сетях
WO2002041649A2 (en) Paging coordination of packet and circuit switched messages in gprs
FI101581B (fi) Kiinteän verkon protokollien sovittaminen matkaviestinverkkoon signalo intituen puuttuessa
WO2003061168A1 (en) Method and system to send sms messages in a hybrid network
FI115747B (fi) Tiedonsiirtomenetelmä
WO2005112410A2 (en) Providing voice and data service for wireless cellular subscribers operating in a wireless local area network
CN100515132C (zh) 用于在移动网络与无线网络之间漫游的方法和系统
US7257401B1 (en) Messaging service for communications devices
KR100742437B1 (ko) 이동 스테이션에 대해 원거리 서비스 메시징을 제공하는 시스템 및 방법
US8489129B2 (en) Transmission of text/multimedia messages over bearer connections
KR100718790B1 (ko) Cdma망에서 wcdma 단문 메시지(sms)를처리하는 방법 및 장치
US7391752B1 (en) Method for generation of unique mobile station IDs in a 1×EVDO network
WO2003065660A1 (en) Method for achieving the interaction between terminals of telecommunication networks and related system

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 115747

Country of ref document: FI

PC Transfer of assignment of patent

Owner name: NOKIA TECHNOLOGIES OY

MA Patent expired