FI114818B - Kolmen neliösauvan itsekiristyvä liitos - Google Patents

Kolmen neliösauvan itsekiristyvä liitos Download PDF

Info

Publication number
FI114818B
FI114818B FI20000674A FI20000674A FI114818B FI 114818 B FI114818 B FI 114818B FI 20000674 A FI20000674 A FI 20000674A FI 20000674 A FI20000674 A FI 20000674A FI 114818 B FI114818 B FI 114818B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
rods
joint
rod
joint according
section
Prior art date
Application number
FI20000674A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20000674A0 (fi
FI20000674A (fi
Inventor
Risto Tapani Maekelae
Original Assignee
Risto Tapani Maekelae
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Risto Tapani Maekelae filed Critical Risto Tapani Maekelae
Priority to FI20000674A priority Critical patent/FI114818B/fi
Publication of FI20000674A0 publication Critical patent/FI20000674A0/fi
Publication of FI20000674A publication Critical patent/FI20000674A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI114818B publication Critical patent/FI114818B/fi

Links

Landscapes

  • Mutual Connection Of Rods And Tubes (AREA)

Description

1 114818
Kolmen neliösauvan itsekiristyvä liitos
Kolmen sauvan liittäminen toisiinsa kohtisuorasti on yleisimpiä rakentamiseen ja rakenteisiin liittyviä ongelmia, olipa materiaalina puu, metalli, betoni tai jokin muu jäykkä aine, ja kohteena huonekalu, silta, rakennus, teline, kehikko tai 5 muu rakennelma. Tavallisesti ratkaisuna on liittää ensin kaksi sauvaa toisiinsa jollakin tunnetulla menetelmällä, ja tähän yhdistelmään liitetään joko samalla tahi toisella tunnetulla menetelmällä erikseen kolmas rakenneosa. Menetelminä tulevat kyseeseen loveaminen, mekaanisten kiinnikkeiden kuten naulojen, ruuvien, erillisten muoto-, side- tai liitoskappaleiden käyttö, joidenkin io edellä mainittujen menetelmien yhdistelmiä tahi käytetään materiaalinen adhesiivista liitosmenetelmää, kuten esimerkiksi hitsausta tai liimausta.
Kun tehtävänä on liitos, joka tulee voida helposti myös purkaa esimerkiksi kuljettamista tai säilyttämistä varten, ei mikään yllä luetelluista menetelmistä 15 ole sovelias. Purkamiseen ja kokoamiseen sopivat liitoskappaleet ovat kalliita, usein raskaita ja niitä tulee olla käsillä sopivia kokoja sopiva lukumäärä.
Kohteita, joissa purettavaa tai nopeasti toteutettavaa liitosmenetelmää «t : tarvitaan, ovat esimerkiksi kokoonpantavat ulkoilma- ja muut tilapäiset huonekalut, mellakka- piikkilanka- tai panssarivaunuesteet, tiesulut ja muut 20 liikenteen ohjauksessa käytettävät tilapäisrakenteet, maamassojen lujittamiseen käytettävät kehikot esimerkiksi maanvieremän estämiseksi ja pengerrysten, aallonmurtajien tai maapatojen rakentamiseksi, pioneerisillat, messu- markkina- näyttely- työmaa- ja muut tilapäiset rakenteet tai -aitaukset, : ·, -. kuivaustelineet, maa-, metsä- ja karjatalouden väliaikaiset tai kausiluontoiset • » .···, 25 rakenteet jne.
.··. Kolmen poikkileikkaukseltaan neliön tahi suorakaiteen muotoisen sauvan
liittäminen kohtisuorasti toisiinsa on ratkaistu eurooppalaisessa patentissa EP
! \ 0911534 A1 myöskin loveamalla kaikki kolme sauvaa keskenään identtisesti.
• » 114818 2
Siinä esitetty ratkaisu on kuitenkin mahdollinen vain sauvojen päissä, ei sauvojen keskellä, ja tuolla patentilla onkin suojattu vain lähinnä huonekaluissa käytettävä liitos. Käsilläolevan hakemuksen esittämä ratkaisu on yksinkertaisempi ja sen käyttöalue on monin verroin laajempi, koska 5 sauvat voidaan liittää mistä kohdasta hyvänsä, ja loveus on muodoltaan yksinkertaisempi.
Patenttijulkaisusta GB-C-1 148528 tunnetaan myös kolmen sauvan limitys, joka on toteutettu sauvan puoliväliin ulottuvien urien avulla. Tässäkin tapauksessa sauvoista vain yksi voi jatkua liitoskohdan ohi, ja loveukset ovat io keskenään samanlaiset vain enintään kahdessa sauvassa. Sauvoista kolmas ei ole poikkileikkaukseltaan säännöllinen, ja tämän ratkaisun esittämä liitos ei lukitu eikä kiristy kuormitettaessa, vaan liitos on liimattava, ruuvattava tai hitsattava.
Patenttijulkaisusta US-A-3 273 842 tunnetaan huonekalun jalkaosa, jossa 15 kolme sauvaa on urien avulla limitetty toisiinsa. Tässäkin tapauksessa enintään kaksi sauvaa ovat keskenään samalla tavoin lovettuja, ja voivat jatkua liitoskohdan ohi. Kolmas sauva on poikkileikkaukseltaan pyöreä ja eri tavoin lovettu, eikä voi jatkua liitoskohdan ohi. Tämä liitos ei myöskään kiristy eikä lukitu itsestään.
20 Patenttijulkaisusta GB-A-2 148 445 tunnetaan muotokappale liitoksen ‘ tukemiseksi. Siinä muodostetaan sauvojen liitos loveamalla sekä sauvoja, että erityistä muotokappaletta, johon sauvat kiinnittyvät. Kyseinen keksintö ei käsittele kolmen sauvan liitosta loveamalla vain sauvoja, siinä loveukset ovat erilaisia, ja liitoksella aikaansaatavan rakenteen jäykistäminen toteutetaan 25 levyjen avulla eikä liitos myöskään kiristy itsestään.
Tämän hakemuksen tarkoittama keksintö eroaa oleellisesti yllä siteeratuista : ‘ julkaisuista siten, että tässä liitoksen aikaansaamiseksi valmistetaan kahden tai kolmen erilaisen sauvan sijasta vain yhdenlainen sauva, jossa on yksi *,:30 loveus, ja näitä limitetään kolme kappaletta yhteen. Oleellista on myös, että
* I
:. ‘ I vain tässä keksinnössä kaikki kolme sauvaa voivat jatkua liitoskohdan ohi, 3 114818 toisin sanoen liitos voidaan tehdä myös kaikkien sauvojen keskellä. Näin aikaansaatu liitos kiristyy itsestään kuormitettaessa, päinvastoin kuin tähänastiset liitokset, eikä sitä tarvitse lujittaa eikä kiinnittää ollakseen tukeva, kun taas kaikki tähänastiset vastaavat liitokset vaativat toimiakseen lisäksi 5 liimaa, ruuveja, hitsausta tai muita kiinnitys- tai jäykistysmenetelmiä. Täten tämän hakemuksen tarkoittama keksintö soveltuu myös ja erityisesti liitoksiin, jotka tulee voida helposti ja nopeasti purkaa ja koota.
Seuraavassa esitetään hakemukseen liittyvät piirustukset 10
Piirustusluettelo FIG.1 Kolme neliösauvaa lovettuina, loveusten ja sauvojen kylkien tunnisteet.
15 FIG.2 Liitoksen ensimmäinen vaihe. Kaksi sauvaa ovat paikoillaan.
FIG.3 Liitoksen toinen vaihe. Kolmannen sauvan liittäminen.
FIG.4 Valmis liitos.
,;, FIG.5 Kolmijalka. Pääakseli merkitty Z-kirjaimella.
y] FIG.6 Liitokseen porattu pääakselin suuntainen reikä merkitty D- • I · . , , 20 kirjaimella.
.···. FIG.7 A-C Poraus kaikissa kolmessa sauvassa. Poraus täytepalan
4 4 I
. ”'. läpi merkitty A1 ; ; FIG.8 Sovellusesimerkki puutarhapöydänjalka ja parasollin varsi.
t * * FIG.9 Sovellusesimerkki katos 25 FIG.10 Katoksen yksityiskohta :'"; FIG. 11 Sovellusesimerkki masto : ·. FIG.12 Sovellusesimerkki masto yksityiskohtana.
( I I f » * 114818 4
Luettelo piirustuksissa esitetyistä osista 1 Poikkileikkaukseltaan neliön muotoinen sauva 2 Loveus, jonka pituus ja leveys sama kuin sauvan ja syvyys puolet 5 sauvan paksuudesta 3 Sauvan loveamaton kylki 4 Sauvan se kylki, jossa loveuksen syvyys näkyy 5 Sauvan se kylki, johon loveus on tehty 6 Kuution muotoinen täytepala io A, B, C Kolme sauvaa A1 Sauva, jonka loveukseen on jätetty kuution muotoinen täytepala 6 2 Sauvojen muodostaman avaruuskulman puolittaja, pääakseli M Sauvan kyljen keskiviiva D Reikä pääakselin suunnassa 15
Sauvat (FIG.2.A, B, C) limittyvät toisiinsa siten, että yhden sauvan (FIG.2.B) loveukseen painetaan toisen sauvan (FIG.2.A) puoliksi lovettu kylki (4) ensimmäisen sauvan (FIG.2.B) loveuksen pohjaan asti siten, että loveukset tulevat kumpikin puolen leveytensä verran toistensa sisään. Nämä kaksi 20 sauvaa (FIG.2.A, B) ovat nyt kohtisuorassa toisiinsa nähden. Kolmas sauva (FIG.2.C) painetaan nyt, kohtisuorassa asennossa molempiin ensimmäisiin (FIG.2.A, B) nähden, loveuksestaan ensimmäisen sauvan (FIG.2.B) siihen : kylkeen (FIG.1.4), jossa tämän loveus näkyy puoliväliin ulottuvana, kahden ensimmäisen sauvan (FIG.2.A, B) risteyskohdan sille puolelle, jolta toisen 25 sauvan (FIG.2.A) loveus pistää esiin. Tämän jälkeen kolmatta sauvaa (FIG.3.C) työnnetään tai liuotetaan pitkin ensimmäisen sauvan (FIG.3.B) . kylkeä, kunnes se menee toisen sauvan (FIG.3.A) esiinpistävään loveukseen, sen pohjaan asti. Kaikki kolme sauvaa ovat nyt keskenään kohtisuorassa asennossa ja kukin loveuksestaan puoliksi viereisen sauvan sisään . ; 30 painettuina (FIG.4). Tämä liitos voidaan tehdä joko sauvojen keskeltä tai mistä 5 114818 kohtaa hyvänsä, myös sauvojen päistä (FIG.5), jolloin loveuksen etäisyys sauvan päästä on vähintään puolet sauvan paksuudesta.
Sauvojen muodostaman -muuten umpinaisen- risteyskohdan sisään jää 5 kuution muotoinen tyhjä tila, jonka sivun pituus on puolet sauvan leveydestä.
Tämä tyhjä tila voi olla täytetty kuution muotoisella täytepalalla, joka on joko jätetty yhden sauvan loveukseen loveamatta (FIG.7.6) tai kahden sauvan loveuksiin jätetyillä tetraedrin muotoisilla loveamatta jätetyillä osilla, jotka yhdessä muodostavat mainitun kuution. Täytepala voi myös olla erillinen, 10 liitoksen kiristämiseen käytettävä osa. Liitos toimii kuitenkin myös ilman täytepalaa.
Keskenään risteävät sauvat tai niiden ajatellut jatkeet rajaavat kolmittain yhteensä kahdeksan yhtäsuuria avaruuskulmaa. Liitoskohta on kahden 15 toisiinsa nähden vastakkaisen avaruuskulman puolittajan suhteen geometrialtaan symmetrinen, mutta kaikkien muiden kuuden avaruuskulman puolittajan suhteen epäsymmetrinen. Tätä yhtä symmetria-akselia kutsumme liitoksen pääakseliksi (FIG.5.Z). Pääakseli kulkee niiden kahden pisteen : kautta, joissa sauvojen kylkien keskiviivat (FIG.6.M) leikkaavat toisensa, : ’ 20 nimittäin kerran kylkien (5) keskiviivat sekä kerran kylkien (4) keskiviivat. Se, kummalla puolen kylkiä (5) olevien kylkien (4) keskiviivat toisensa leikkaavat, ; ’ riippuu siitä, onko sauvat limitetty toisiinsa juoksevasti myötä- vai .: vastapäivään. Sauvat irtoavat toisistaan luistamalla loveuksessaan viereisen sauvan kylkeä (4) myöten siihen suuntaan, jolla puolella sauvojen kylkien (5) . . . 25 keskiviivat leikkaavat toisensa. Kun tämä puoli käännetään ylöspäin, pitää '..._ sauvoja siis nostaa, jotta ne irtoaisivat. Tämä on useimmiten edullisin asento, koska tällöin sauvojen oma paino pitää niitä paikoillaan myös, vaikka liitos olisi : ‘ löyhäkin (FIG.6).
v.: 30 Kun toisiinsa liitetyt sauvat yhdessä käännetään viimeksi mainittuun asentoon, ja liitoksen pääakseli (Z) siis on pystysuorassa, muodostaa kolmen sauvan 6
11481S
yhdistelmä kolmijalan (FIG.5). Keksinnön tarkoittaman liitoksen ominaisuuksiin kuuluu, että näin muodostunutta kolmijalkaa päältäpäin kuormitettaessa liitos kiristää itse itsensä, eikä yksikään sauva luista tai muutoin kuorman johdosta siirry paikaltaan. Liitoksen kiristymiseen liittyvä vähäinen kolmijalan 5 painuminen johtuu välyksistä, jotka ovat tarpeen sauvojen työntämiseksi viereisen sauvan loveukseen. Toisin sanoen loveuksen tulee olla hyvin vähän leveämpi kuin sauvan paksuus, jotta sauva sopii loveukseen. Tämä välys sallii kolmijalan kuormituksessa jokaisen sauvan vähäisen saksiliikkeen loveuksessa, johon se on työnnetty. Tämän saksiliikkeen muodostamaan io pihtiin jää kolmas, saksiliikkeen tasoa vastaan kohtisuorassa oleva sauva, joka täten kiristyy liikkumattomaksi. Kuvattu saksiliike ja kiristyminen tapahtuu samanaikaisesti kaikissa kolmessa, sauvojen pareittain muodostamassa tasossa. Kiristyminen tapahtuu myös, jos rakennetta kuormitetaan ainoastaan yhdellä mainitulla saksiliikkeellä, siis kahden sauvan muodostamassa 15 tasossa. Täten keksintö soveltuu myös pysty- ja vaakasauvoista kokoonpantavien kehikkojen rakentamiseen, sekä hilamaisiin kehikkoihin, joissa kaksi sauvatasoa ovat 45 asteen kaltevuudessa ja kolmannet sauvat ovat vaakasuorassa tasossa (FIG.9, FIG.10).
20 Ongelma on tässä keksinnössä ratkaistu menetelmällä, jossa kaikki kolme sauvaa lovetaan keskenään identtisellä tavalla, eikä erillisiä liitoskappaleita tai ,: , aineita välttämättä tarvita. Liitettävät kappaleet limitetään näiden loveusten avulla toisiinsa siten, että liitos kuormitettuna kiristää itse itsensä. Liitos voidaan myös lukita ja kiristää eri tavoin vaamaamalla, naulaamalla, 25 ruuvaamalla, kiilaamalla tai pulttaamalla. Menetelmän yksinkertaisuus tuo * ·. huomattavaa teollista ja käytännön sovelluksiin liittyvää etua. Rakenne syntyy . ‘ toistamalla yhtä ainoaa triviaalia kappaletta, nämä ovat pakattavissa ’ . . kompaktisti pieneen tilaan, ja liitoksen valmistaminen voi tapahtua yksinkertaisin menetelmin ja perustyökaluin, vaikkapa paikan päällä '; ’ ’' 30 käyttökohteessa.
114818 7
Liitoksen lujittaminen sellaiseksi, että osia ei helposti tai ei lainkaan voi irroittaa toisistaan, voidaan tehdä monella eri tavalla. Kaikille näille tavoille on myös ominaista, että ne samalla tekevät entistä ilmeisemmäksi tavan, jolla sauvat on toisiinsa limitettävä, jotta haluttu liitos syntyisi, sillä lukitusta varten 5 sauvoihin tehdyt lisäloveukset tai poraukset ohjaavat käyttäjää asettamaan sauvat oikein.
Liitoskohdan läpi voidaan porata tai meistää pyöreä tai kulmikas reikä pääakselin suunnassa (FIG.6.D), joko kokonaan liitoskohdan lävistäen tai vain 10 yhdeltä puolelta, jättäen reiän umpinaiseksi syvennykseksi. Tämä reikä leikkaa kaikista kolmesta sauvasta, niiden loveusten kahdesta särmästä, identtisen osan (FIG.7), ja kappaleet ovat siis edelleen täsmälleen samanlaisia (FIG.7.A, B, C). Liitoksen muunnelmassa, jossa yksi sauvoista on lovettu siten, että jo mainittu kuution muotoinen osa on jätetty poistamatta, 15 lävistää tämä reikä tuon kuution (FIG.7. A1). Kun tähän reikään työnnetään tappi, sokka, vaarna tai pultti, joka sopii täsmällisesti ja täyttää reiän tiukasti, ei kappaleita voi ottaa erilleen poistamatta ensin tätä lukitustappia, olipa kolmas sauva lovettu kummalla tavalla tahansa, (FIG.7.C) tai (FIG.7. A1). Lukituskappale voi olla myös kiilapultti tai muu reikään sijoittamisen jälkeen : 20 levitettävä tappi, joka levitessään kiristää liitoksen jäykäksi. Tappi voidaan
I I I
myös liimata paikoilleen, ellei liitosta haluta jälkeenpäin purkaa. Voidaan myös » « porata pääakselin suunnassa molemmilta puolilta olakkeellinen (porrastuen » · ’:;; * pienenevä) reikä, jonka läpi liitos kiristetään kierrepultilla aluslevyineen.
I · ... 25 Lukitukseen voidaan myös käyttää kunkin sauvan läpi sivulta päin viereisen sauvan vastaavaan syvennykseen tai poraukseen työnnettävää sokkatappia, ’ >' tahi kahdessa sauvassa on kiinteät vaarnat, jotka menevät viereisen sauvan vastaavaan poraukseen, ja kolmannen, viimeiseksi paikoilleen asetettavan ;' ’ sauvan läpi työnnetään lukitseva sokkavaama.
V.’· 30 β 114818
Liitos voidaan kiristää myös pakottamalla kutakin sauvaa kohti pääakselia lyömällä kiila rakoon, joka on tehty kyseistä sauvaa risteävään sauvaan, kiilattavan sauvan taakse sille pinnalle (FIG.1.4), jota pitkin kiilattava sauva kykenee loveuksessaan liukumaan.
5
Keskenään samanlaisia kolmen sauvan muodostamia jäykkiä ristikappaleita voidaan yhdistää toisiinsa ja näin aikaansaada ristikkorakenteita, esimerkiksi torneja tai mastoja. Kun säännöllisen ristikappaleen vapaat päät yhdistetään pareittain toisiinsa vetojännitystä kestävillä rakennusosilla, käyttäen 10 esimerkiksi sauvoja, tankoja tai vaijereita, muodostuu oktaedrin muotoinen avaruusristikko, jossa sauvat ovat lävistäjinä. Näitä oktaedreja peräkkäin eri tavoin yhdistämällä saadaan aikaan monenlaisia, myös vaakasuoria rakenteita, ristikkopalkkeja, erityisesti, jos myös yhdistelmän kuudessa pituussuuntaisessa särmässä on yhtenäinen vetoelin, esimerkiksi jännitettävä 15 vaijeri. Tällaisten rakenteiden etuna on, että niiden jäykät osat ovat sinänsä lopullista rakennetta paljon lyhyempiä, helpottaen osien kuljetusta. Toinen ominaipiirre on rakenteen joustavuus, jota voidaan käyttää hyödyksi esimerkiksi maston värähtelyjä vaimentamassa sekä vaakasuoran rakenteen ; > · esijännityksessä. Hallitun, vetoelinten jännitystä muuttamalla säädettävissä s I · ' . 20 olevan jouston etuna on myös hyvä myrskynkestävyys ja äkillisiä λ kuormitusimpulsseja tasaava vaikutus.
• · » · ,·*, Liitosta varten voidaan valmistaa erityisiä liitoskappaleita, joihin sauvat voidaan kiinnittää halutun ristiliitoksen aikaansaamiseksi. Tämä liitoskappale : v. 25 poikkeaa nykyisin käytössä olevista tunnetuista liitoskappaleista sikäli, että itse . ’ * · . liitoskohta muodostetaan esimerkiksi metallisesta neliöputkesta valmistetulla ..' lyhyehköllä kappaleella, jossa on keksinnön mukainen loveus ja mahdollisesti I » * yllä mainittu lukitusreikä. Tämän kappaleen holkkeihin voidaan kiinnittää liitettävät sauvat, jotka voivat olla muuta materiaalia, esimerkiksi puuta. Tämän 30 muunnoksen etuja ovat, että liitoskohta metallia käyttäen saadaan • · 9 1U818 vahvemmaksi, ja sauvat voivat olla kevyempää tekoa sekä poikkileikkaukseltaan eri muotoisia, vaikkapa pyöreitä putkia.
(FIG.8). Ulkoilmakalusteet sijoitetaan usein epätasaiselle alustalle, jolloin 5 nelijalkainen kaluste keikkuu, mutta kolmijalkainen seisoo aina tukevasti. On varastoinnin ja siirtelyn kannalta edullista, että puutarha- ja terassikalusteet ovat helposti kokoonpantavia. Tämän esimerkkipöydän jalkaosa muodostuu kolmesta neliösauvasta, jotka voivat olla puuta, terästä, ruostumatonta terästä, alumiinia, muuta metallia, lasia, muovia tai teräsbetonia. Kuvassa 10 esitetyssä pöydässä on betoniset jalat, joiden lukitukseen käytetty, pääakselin suuntaiseen reikään työnnetty putki toimii päivänvalon jalkana tai sen kiinnitysholkkina. Jalat painavat noin 25 kg kappale, joten päivänvalo ei tarvitse erikseen omaa raskasta jalkaosaa pysyäkseen tukevasti pystyssä tuulessakin, ja pöydän alta siivoaminen on helpompaa, kun päivänvalon köli 15 ei ole tiellä. Painavaa pöytää ei myöskään tarvitse erikseen lukita yöksi esimerkiksi terassikäytössä, koska sen omapaino jo estää esimerkiksi ilkivaltaisen siirtelyn ja tuulen aiheuttaman kaatumisen. Betoninen jalka ei ruostu eikä lahoa eikä tarvitse muutakaan huoltoa vuosikausienkaan : ulkoilmakäytön jälkeen. Pöydän kansi voi olla helposti irroitettava, esimerkiksi : ‘ ’ 20 puinen tai alumiininen, tahi myöskin raskas, jalkoihin kiinnitetty, materiaalina ;;; ’ betoni, teräs tai laminoitu turvalasi.
';; Toisessa sovellusesimerkissä esitetään katoksen runko, jossa runkosauvat on liitetty toisiinsa keksinnön tarkoittamalla liitoksella (FIG.9), (FIG.10).
Kolmas esimerkki on mastorakenne, joka on koottu ylläkuvattuja oktaedreja yhdistämällä (FIG.11). Oktaedrit on jäykistetty jännittämällä niiden särmien :it‘‘ kautta vetokaapelit (FIG.12). Tässä muunnelmassa mastoa ei ole jäykistetty oktaedrien uloimpien kärkien kautta kulkevilla kuudella suoralla ::: 30 esijännityskaapelilla, vaan ainoastaan pääakselin kautta.

Claims (10)

10 114818 Patentti vaati m u kset
1 Kolmen, liitoskohdassaan poikkileikkauksiltaan keskenään samankokoisen neliön muotoisen sauvan liitos, jossa sauvat ovat keskenään 5 kohtisuorassa asennossa toisiinsa nähden kuten karteesisen koordinaatiston x-, y- ja z-akselit, ja ovat liitoskohdassaan kukin puoliksi molempiin kahteen muuhun sauvaan upotetut, tunnettu siitä, että liitosta varten on jokaisessa kolmessa sauvassa (FIG.1.1) samanlainen, yhdeltä sivulta sauvan paksuuden puoliväliin ulottuva ja leveydeltään sauvan paksuutta vastaava, io suorakulmaisen suuntaissärmiön muotoinen loveus (FIG.1.2), johon viereinen sauva on upotettu.
2 Vaatimuksen 1 mukainen liitos, tunnettu siitä, että liitoksessa on sen läpi kokonaan tai osittain menevä sauvojen muodostaman avaruuskulman 15 puolittajan suuntainen reikä (FIG.6.D), joka leikkaa kaikkia kolmea sauvaa samalla tavoin, ja johon sijoitettu vaarna lukitsee liitoksen.
3 Vaatimuksen 1 tai 2 mukainen liitos, tunnettu siitä, että yhdessä >\ sauvoista on loveukseen jätetty tai erikseen kiinnitetty liitoksen sisälle » *» » , 20 loveuksista muodostuvan kuution muotoisen ontelon täyttävä kuution . · . muotoinen osa (FIG.7.6).
* " : 4 Vaatimuksen 1, 2, tai 3 mukaiseen liitokseen perustuva ristikappale, 5. t tunnettu siitä, että sen liitos itsestään kiristyy sitä kuormitettaessa, kun I 25 kuormituksen aiheuttama kahden vierekkäisen sauvan saksiliike puristaa ; : kolmatta sauvaa.
5 Vaatimusten 1-4 mukaiseen liitokseen perustuva kolmijalka, tunnettu Λ siitä, että sauvojen loveuksen etäisyys sauvan päästä on vähintään puolet , , ‘; 30 sauvan paksuudesta. „ 114818
6 Vaatimusten 1-5 mukaiseen liitokseen perustuva oktaedrin muotoinen rakenneyksikkö, tunnettu siitä, että sauvat muodostavat oktaedrin lävistäjät ja sauvojen päät on yhdistetty toisiinsa yhdellä tai useammalla vetojännitystä ottavalla kaapelilla, vaijerilla, nauhalla, tangolla tai muulla rakennusosalla, 5 jotka kiristävät sauvojen liitoksen jäykäksi.
7 Vaatimusten 1-3 mukaiseen liitokseen perustuvista vaatimusten 4-6 mukaisista rakenneyksiköistä muodostettu rakennekokonaisuus, tunnettu siitä, että näitä rakenneyksiköitä on liitetty toisiinsa kaksi tai useampia, tai io rakenteessa muuten on toistuvasti vaatimusten 1-3 mukaisia liitoksia.
8 Vaatimusten 1-5 mukainen liitos tai vaatimusten 6 tai 7 mukainen rakenne, tunnettu siitä, että liitoskohta on tehty erillisistä holkkimaisista liitoskappaleista, joihin sauvat on kiinnitetty, jolloin itse sauvat voivat olla 15 poikkileikkaukseltaan muunkin muotoisia, kuin neliömäisiä.
9 Vaatimusten 1-5 mukainen liitos tai vaatimusten 6 tai 7 mukainen rakenne, tunnettu siitä, että liitoskohdassa loveukset on vahvistettu metallilevystä valmistetuilla muotokappaleilla, jotka muodostavat liitoksessa : ' 20 rasitukseen tulevat pinnat.
' ’ 10 Vaatimusten 1-5 mukainen liitos tai vaatimusten 6 tai 7 mukainen rakenne, tunnettu siitä, että liitoskohdassa tai sen lähellä sauvojen läpi on pujotettu lanka tai muu side pitämään kolme sauvaa yhdessä, kun liitos ei ole 25 koottuna, ja joka ohjaa sauvat liittymään toisiinsa oikealla tavalla. f I ia 114818 Patentkraven
FI20000674A 2000-03-22 2000-03-22 Kolmen neliösauvan itsekiristyvä liitos FI114818B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20000674A FI114818B (fi) 2000-03-22 2000-03-22 Kolmen neliösauvan itsekiristyvä liitos

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20000674A FI114818B (fi) 2000-03-22 2000-03-22 Kolmen neliösauvan itsekiristyvä liitos
FI20000674 2000-03-22

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20000674A0 FI20000674A0 (fi) 2000-03-22
FI20000674A FI20000674A (fi) 2001-09-23
FI114818B true FI114818B (fi) 2004-12-31

Family

ID=8558007

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20000674A FI114818B (fi) 2000-03-22 2000-03-22 Kolmen neliösauvan itsekiristyvä liitos

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI114818B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20000674A0 (fi) 2000-03-22
FI20000674A (fi) 2001-09-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7913463B2 (en) Adjustable vertical brace
FI73285C (fi) Foerbindning av en balk med en annan byggnadsdel.
CA2704969C (en) Bar-type supporting framework
US7802351B2 (en) Compression post mount
US20080213040A1 (en) Shear Connector for Connecting at Least Two Components and System of Interconnected Components
US20050257490A1 (en) Buckling restrained braced frame
CA2817596C (en) Foundation column
US3251162A (en) Laminated prestressed beam construction
WO2019213472A1 (en) Scaffolding components, system and method
US20060112657A1 (en) Construction system
JPH11256687A (ja) 軸組構造及び軸組工法
JP6846098B2 (ja) 梁枠の取付構造並びにこれに用いられる梁枠受け部材及び梁枠渡し部材
EP1736606B1 (de) Biegesteife oder gelenkige und steckbare Verbindung für Tragwerkselemente
FI114818B (fi) Kolmen neliösauvan itsekiristyvä liitos
DE102009022828B4 (de) Fachwerkträger einschließlich eines unterspannten Trägers sowie ein zugehöriges Verfahren zur Herstellung
JP2004092058A (ja) 建築用構成部材の接合構造及び建築用構成部材の接合方法
BE1019061A3 (nl) Houten balkvormig element en paneel gevormd uit zulke elementen.
GB2392175A (en) Construction kit comprising adjacent blocks releasably secured together with J-shaped clamp
KR102201160B1 (ko) 조경시설물 및 데크용 난간
JP4837393B2 (ja) 柱と土台の接合装置
WO2005078202A1 (en) Construction system
WO2004099516A1 (de) System miteinander verbundener bauelemente
JPH01187257A (ja) 建設作業用足場板及びその支持部材
JP3033701U (ja) 骨組み材
DE8814106U1 (de) Konstruktionselement aus einem Holzbalken und einer Stütze