FI114729B - Kate-elementti - Google Patents
Kate-elementti Download PDFInfo
- Publication number
- FI114729B FI114729B FI20030524A FI20030524A FI114729B FI 114729 B FI114729 B FI 114729B FI 20030524 A FI20030524 A FI 20030524A FI 20030524 A FI20030524 A FI 20030524A FI 114729 B FI114729 B FI 114729B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- roof covering
- covering element
- elements
- cover
- roof
- Prior art date
Links
Landscapes
- Roof Covering Using Slabs Or Stiff Sheets (AREA)
Description
i , 114729
KATE-ELEMENTTI
ί
Keksinnön kohteena on kate-elementti, joka kate-elementti on valmistettu levymate-riaalista, ja jotka kate-elementit on asennettavissa vierekkäin ja peräkkäin siten, että kate-elementtien reunat tulevat vierekkäisten kate-elementtien reunojen kanssa vä-5 limatkan verran päällekkäin, ja johon kate-elementtiin kuuluu ainakin yksi pääasiassa katteen poikittaissuuntainen porras.
Katelevyistä koottava muotokate voidaan muodostaa joko katon haijalta räystäälle ulottuvista katelevyistä tai yleensä näitä pienemmistä kate-elementeistä. Kate-elementeistä valmistettava muotokate muodostetaan kiinnittämällä kate-elementtejä 10 vesikaton kiinnitysrakenteisiin vierekkäin ja peräkkäin siten, että saadaan toiminnallisesti ja ulkonäöllisesti harjalta räystäälle ulottuvista katelevyistä valmistettavaa muotokatetta vastaava kate. Nykyisin yksittäiset kate-elementit kiinnitetään tavallisimmin nauloilla, ruuveilla tai muilla sopivilla kiinnityselimellä suoraan vesikaton kiinnitysrakenteina oleviin ruodelautoihin. Usein kate-elementit ovat piilokiinnittei-15 siä, jolloin kiinnityskohdat on sijoitettu niille kohdille, jotka jäävät vierekkäisen kate-elementin alle piiloon. Lisäksi nykyisin tunnetaan erilaisia toisiinsa lukittavia kate-elementtejä ja kattotiiliä. Patenttijulkaisussa US 3,220,150 on esitetty muovista, metallista tai savesta valmistettava kattotiili, jonka ylä- ja alapäässä on korvakkeita, , f* joista kattotiilet voidaan kiinnittää peräkkäin toisiinsa tapeilla, rautalangalla tms.
’ : 20 erillisillä kiinnityselimillä. Patenttijulkaisussa US 5,752,355 on esitetty metalliohut- levystä valmistettu kate-elementti, jonka ensimmäisessä sivureunassa on taivutta-. maila muodostettuja kielimäisiä ulokkeita ja jonka toisessa sivureunassa tai vuttamalla muodostettuja uria, joihin kielimäiset ulokkeet voidaan sovittaa vierekkäisten kate-elementtien kiinnittämiseksi toisiinsa.
25 Nykyisillä kiinnitystavoilla kate-elementit saadaan kiinnitettyä sinänsä kestävästi ja ,,* katteesta saadaan tiivis ja yhtenäisen näköinen. Tunnetuilla tavoilla kiinnitettävistä ' (t: kate-elementeistä muodostettavan katteen asentaminen edellyttää kuitenkin suhteel- lisen paljon aikaa vievää kiinnityselinten, kuten naulojen tai ruuvien kiinnittämis-työtä. Nykyisin tunnettujen toisiinsa eri tavoin kiinnitettävien kate-element-; ‘ 30 tien/kattotiilten väliset liitokset ovat usein asentamista hidastavia ja hankaloittavia, koska liitoksiin tarvitaan erillisiä kate-elementtien/kattotiilten välille asennettavia >/-: kiinnityselimiä. Lisäksi niissä kate-elementeissä/kattotiilissä, jotka on toteutettu il man erillisiä kiinnityselimiä on liitosten tekeminen niiden monimutkaisuudesta johtuen usein turhan hankalaa ja hidasta. Tämä kasvattaa katteen kokonaiskustan-35 nuksia, mikä heikentää katteen kilpailukykyä muihin katevaihtoehtoihin nähden.
2 114729
Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada kate-elementti, jolla poistetaan edellä mainittuja nykyisiin kate-elementteihin liittyviä epäkohtia. Erityisesti keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin kate-elementti, joka saadaan kiinnitettyä toisiin kate-ele-! mentteihin ja katteen kiinnitysrakenteisiin kestävästi ja luotettavasti, mutta aikai- 5 sempaa vähäisemmällä määrällä erillisiä kiinnityselimiä sekä niihin liittyvää asen-tamistyötä. Lisäksi keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin kate-elementti, jonka kiinnitystäpä parantaa katteen tuulikuorman kestävyyttä.
Keksinnön tarkoitus saavutetaan kate-elementillä, jolle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksissa.
10 Keksinnön mukaiselle kate-elementille on tunnusomaista se, että kate-elementin portaissa on ainakin yksi lukitussyvennys kate-elementin lukitsemiseksi ainakin yhdestä portaasta seuraavaan alempana olevaan kate-elementtiin, ja että kate-elementin yläosassa on ainakin yksi kiinnitysuloke kate-elementin yläreunan kiinnittämiseksi katteen kiinnitysrakenteeseen sekä ainakin kate-elementin alareunaa lähim-15 pänä olevien lukitussyvennySten kiristämiseksi ja lukitsemiseksi seuraavan, alapuolella olevan kate-elementin yläosassa oleviin lukitussyvennyksiin. Tällaisten lu-kitussyvennysten avulla kate-elementit saadaan kiinnitettyä toisiinsa, mikä vähentää tarvittavien erillisten kiinnityselimien määrää sekä nopeuttaa ja helpottaa katteen asentamistyötä. Erityisesti silloin, kun lukitussyvennyksellä varustettu porras on 20 katteen alareunassa saadaan hyvin kate-elementtejä irti repiviä tuulikuormituksia ; ’ kestävä katerakenne. Kate-elementin yläosassa olevien kiinnitysulokkeiden ansiosta j kahden peräkkäisen kate-elementin päällekkäin tulevissa portaissa olevat lukitussy- : vennykset saadaan kiristettyä asennettaessa helposti ja nopeasti toisiaan vasten niin, : ettei lukitussyvennysten muodostama kate-elementin alareunan kiinnitys jää löy- . . 25 säksi ja tuulessa kolisevaksi, vaan siitä saadaan kestävä, äänetön ja tiivis.
’··-* Keksinnön edullisessa sovelluksessa lukitussyvennys on portaan pystysuorasta osasta pääasiassa kate-elementin yläreunan suuntaan ulottuva painauma. Tällaisen ..':' lukitussyvennyksen valmistaminen on yksinkertaisesti toteutettavissa kate-element- L..·’ tien muovauslaitteistoon liitettävällä lisätyökalulla tai portaan muovaustyökalun , . 30 muotoilulla. Lisäksi tällainen lukitussyvennys lukitsee kate-elementin seuraavaan ! alempaan kate-elementtiin niin, että kiinnitys kestää hyvin tuulesta aiheutuvia, ka tetta auki repiviä kuormituksia.
: Keksinnön toisessa edullisessa sovelluksessa painauma on sivusuunnasta katsottuna kyljellään olevan V-kirjaimen muotoinen. Näin muodostuvan, kartiomaisen lukitus-35 syvennyksen ansiosta sisäkkäin tulevia lukitussyvennyksiä ei tarvitse tehdä eri ko- 3 114729 koisiksi, jotta alemman ja sen päälle tulevan ylemmän kate-elementin lukitussyven-nykset saadaan sisäkkäin. Tällaiset lukitussyvennykset saadaan myös helposti kiristymään toisiaan vasten, kun ylempää kate-elementtiä vedetään katteen harjan suuntaan ylöspäin. Lisäksi tällainen painauma on mahdollista valmistaa suhteellisen 5 matalaankin kate-elementissä olevaan portaaseen.
Keksinnön kolmannessa edullisessa sovelluksessa lukitussyvennykset on sijoitettu kate-elementin poikittaisprofiilin laaksojen kohdille. Kate-elementin laaksot eli ne kate-elementin poikittaisprofiilin alueet, jotka ovat valmiissa katteessa lähimpänä ruodelautoja ovat edullisia, koska niihin voidaan parhaiten kiinnittää seuraavan, 10 alemman kate-elementin yläreunaan tulevat kiinnityselimet, joiden on edullista olla mahdollisimman lähellä lukitussyvennysten muodostamaa kiinnitystä, jotta kate-elementtien alareunat saataisiin kiinnitettyä mahdollisimman jäykästi seuraavan, alemman kate-elementin yläreunan välityksellä katteen kiinnitysrakenteisiin. Lisäksi useimmissa katteissa laaksot ovat leveämpiä kuin huiput, joten niihin voidaan 15 tehdä leveämmät lukitussyvennykset, kuin huippujen kohdille.
Keksinnön neljännessä edullisessa sovelluksessa kiinnitysuloke on kate-elementin yläreunaan muodostettu kate-elementin alapinnan alapuolelle ulottuva osa, johon kuuluu kiinnityselin kiinnitysulokkeen kiinnittämiseksi katteen kiinnitysrakentee-seen. Yleensä kate-elementin yläreunan läheisyydessä on porras, koska muutoin pe-20 räkkäisten kate-elementtien päällekkäin tulevien alueiden pinta-ala kasvaa, mikä li-sää katteeseen tarvittavan levymateriaalin määrää. Tästä johtuen katteen kiinnitys-: ’ ·. i rakenteena oleva ruodelauta tulee portaan alle ja siksi portaan yläpuolella oleva ylä- : reuna jää portaan korkeuden pituisen välimatkan päähän ruodelaudan yläpinnasta.
« « · a ; ; Jotta kate-elementin yläreuna saadaan kiinnitettyä kiinnityselimellä ruodelautaa vas- : v. 25 ten on kate-elementin yläreunaa taivutettava melko voimakkaasti alaspäin. Tämä ei .··. onnistu, koska tällöin kate-elementin yläreuna kutistuu katteen leveyssuunnassa, » a mikä taas aiheuttaa asennusongelmia. Kiinnitysulokkeen avulla vältetään nämä on-. gelmat ja kate-elementin yläreuna saadaan kiinnitettyä katteen kiinnitysrakenteena ; olevaan ruodelautaan.
30 Keksinnön viidennessä edullisessa sovelluksessa kiinnitysuloke on palje, joka on ! muodostettu kate-elementin yläreunasta välimatkan verran kate-elementin alareu naan päin ulottuvilla leikkauksilla. Tällaisen kiinnitysulokkeen etuna on se, että, , · kun palje taipuu alaspäin se samalla vetää kate-elementtiä ylöspäin, kun kiinnitys ί aloitetaan palkeen ollessa muun yläreunan kanssa samansuuntainen. Lisäksi tällai- 35 sen kiinnitysulokkeen valmistus on suhteellisen yksinkertaista ja voidaan helposti toteuttaa kate-elementin katkaisun yhteydessä.
1 1 4729 4
Keksinnön kuudennessa edullisessa sovelluksessa kiinnitysulokkeet on sijoitettu kate-elementin poikittaisprofiilin laaksojen kohdille. Nämä kohdat ovat lähimpänä ruodelautoja, jolloin ulokkeen ei tarvitse ulottua niin paljon katteen alapinnasta alaspäin kuin siinä tapauksessa, jos kiinnitysulokkeet olisivat poikittaisprofiilin 5 huippujen kohdilla. Lisäksi, jos lukitussyvennykset on sijoitettu laaksojen kohdille, saavutetaan parempi lukitussyvennysten kiristyminen, mikäli myös kiinnitysulokkeet ovat poikittaisprofiilin laaksojen kohdilla.
Seuraavassa keksintöä selostetaan tarkemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa 10 kuvassa 1 on esitetty kolmen keksinnön mukaisen kate-elementin asennuksen periaate, katetta koottaessa, kuvassa 2 on esitetty kuvassa 1 esitetty kate-elementti edestä, ja kuvassa 3 on esitetty edellisten kuvien mukainen kate-elementti ylhäältä.
Kuvien 1-3 mukainen kate-elementti 1-3 on valmistettu pinnoitetusta teräsohutlevy-15 nauhasta jatkuvatoimisessa tuotantolinjassa, johon kuuluu nauhakelan aukaisulaite, i rullamuovauskone, puristintyyppinen portaanmuovauslaite ja katkaisulaite. Ensimmäiseksi nauhaan muodostetaan kate-elementin poikittaisprofiili muovaamalla pro-fiilihuiput 9 ja laaksot 10 kelalta aukaistavaan teräsohutlevynauhaan rullamuovaus-koneella, johon kuuluu sopiva määrä peräkkäin olevia muovausvaiheita (muovaus-20 rullapareja). Poikittaisprofiilin muoto on tässä tapauksessa kuvissa esitetyllä tavalla aaltomainen siten, että laaksot 10 ovat hieman huippuja 9 leveämpiä. Poikittaispro-i fiilin muovauksen jälkeen nauhaan muodostetaan rullamuovauskoneen jälkeen ole- : valla portaanmuovauslaitteella kattotiilen pituisin välein olevia portaita 4a ja 4b.
; Portaiden muovauksen yhteydessä portaiden pystysuoriin osiin, leveyssuunnassa t * * 25 poikittaisprofiilin laaksojen 10 kohdille, muovataan kuvaan 1 kuuluvassa suuren-’··», noksessa esitettyjä, sivultapäin katsottuna pituussuuntaiselta poikkileikkaukseltaan kyljellään olevan V-kirjaimen muotoisia lukitussyvennyksiä 5a ja 5b portaan-muovauslaitteeseen asennetulla lukitussyvennyksen muovaustyökalulla. Lukitussy-*;;; vennyksen muovaustyökalu on lukitussyvennyksen muotoinen painin, joka painaa
• I
’ · * ' 30 lukitussyvennyksen portaanmuovauslaitteen ylätyökalun kate-elementin puoleiselta : : sivulta portaan pystysuoraan osaan sillä hetkellä, kun portaan nauhaan painava ylä- ;työkalu on ala-asennossa. Poikittaisprofiilin, portaiden ja lukitussyvennysten muovauksen jälkeen valmis kate-elementtinauha katkaistaan katkaisulaitteella kate-ele-[ menteiksi. Tässä tapauksessa kate-elementit ovat yhden tiilikuviovälin pituisia ja 35 niiden leveys on pituutta suurempi eli kate-elementit ovat nk. horisontaalielement-tejä. Kate-elementtien yläreunaan eli valmiissa katteessa vesikaton harjan puolei- 5 114729 seen kate-elementin reunaan muodostetaan leikkauksen yhteydessä kiinnitysulok-keita. Ne ovat kuvissa 1 ja 3 esitetyllä tavalla yläreunasta alaspäin ylimmän portaan läheisyyteen ulottuvilla leikkauksilla muodostettuja palkeita. Kiinnitysulokkeiden yläosassa on kiinnitysreiät. Myös ne aikaansaadaan tässä tapauksessa leikkauslait-5 teen terien yhteyteen asennetuilla lävistintyökaluilla.
Kate-elementeistä 1-3 muodostetaan vesikaton kokoinen kate kiinnittämällä kate-elementtejä vesikaton kiinnitysrakenteisiin kuvassa 1 esitetyllä periaatteella. Kuvien 1-3 mukaiset kate-elementit kiinnitetään vesikaton kiinnitysrakenteisiin (esim. puisiin ruodelautoihin) yläreunan kiinnitysulokkeissa 6 olevista kiinnitysrei’istä 7 kat-10 tonauloilla tai ruuveilla 8. Kate-elementit voidaan kiinnittää myös muilla sopivilla kiinnityselimillä. Esim. metallista valmistettuihin ruodelautoihin ne voidaan kiinnittää sopivilla niiteillä tai peltiruuveilla.
Katetta kuvassa 1 esitetyllä tavalla koottaessa kiinnitetään ensimmäisenä alin oikeanpuoleinen kate-elementti 1. Kaikki alimpaan riviin tulevat kate-elementit kiinni-15 tetään kate-elementin alaosan ja mode laudan välisillä erillisillä lisäkiinnityselimillä (ei esitetty kuvissa). Seuraavaksi kiinnitetään kate-elementin 1 vasemmalle puolelle tuleva vierekkäinen kate-elementti 2 siten, että kate-elementin 2 oikeaan reunaan sijoittuva poikittaisprofiilin huipun osa tulee ensimmäisen kate-elementin vasemmassa reunassa olevan huipun 9 osan päälle niin, että kate-elementin 2 oikea reuna 20 tulee kate-elementin 1 vasemmassa reunassa olevan profiilihuipun oikealle puolelle.
·* Näin muodostettavalla horisontaalilimityksellä varmistetaan katteeseen muodostu- , i vien pituussuuntaisten liitoskohtien vedenpitävyys. Toisen kate-elementin 2 kiin- nittämisen jälkeen kiinnitetään kate-elementin 1 yläpuolelle tuleva kolmas kate- t ; ·. elementti 3 siten, että sen alareuna tulee kate-elementin 1 ylimmän portaan 4a päälle : 25 ja sen alareunassa olevan portaan lukitussyvennykset asettuvat kate-elementin 1 .···. portaan 4a lukitussyvennyksiin 5a. Näin peräkkäisiin kate-elementteihin muodostuu nk. vertikaalilimitys ja tällä tavoin kate-elementti 3 saadaan kiinnittymään alaosastaan kate-elementin 1 yläosaan, jonka läheisyydessä ovat katon kiinnitysrakenteisiin •;;; kiinnitetyt kiinnitysulokkeet 6. Tämän jälkeen kiinnitetään kate-elementin 2 ylä- • 9 ’ * ‘ 30 puolelle tuleva neljäs kate-elementti (ei esitetty kuvassa) siten, että sen alaosassa : ': olevat lukitussyvennykset kiristetään kate-elementin 2 yläreunaa lähimpiin lukitus- ; syvennyksiin, jolloin neljännen kate-elementin alareuna lukittuu kate-elementin 2 yläosaan kate-elementin 3 alareunaa vastaavalla tavalla sekä siten, että horisontaali-[ limitys on kate-elementtien 1 ja 2 välistä horisontaalilimitystä vastaava. Tällä tavoin 35 kate-elementtien kiinnittämistä jatketaan edeten oikealta vasemmalle ja alhaalta ylöspäin kunnes koko vesikatto on katettu räystäältä harjalle. Haluttaessa katteen i 6 114729 I kokoaminen voidaan aloittaa myös vesikaton vasemmasta alareunasta ja edetä va- j semmalta oikealle. Katon harjalle tuleva harjapelti, tarvittavat katteen reunalistat, räystäskourut jne. kiinnitetään vesikattoon sinänsä tunnetulla tavalla kate-elementtien kiinnityksen jälkeen.
5 Keksinnön mukainen kate-elementti voi poiketa monelta osin edellä esitetystä esimerkkisovelluksesta ja kate-elementti voidaan valmistaa myös muusta sopivasta materiaalista kuin pinnoitetusta teräsohutlevystä. Sopivia materiaaleja ovat esim. monet kuparista, alumiinista tai muovista valmistetut levymateriaalit. Materiaalit ! voivat olla valmiiksi pinnoitettuja tai pinnoittamattomia, jolloin pinnoitus voi ta- 10 pahtua kate-elementtien valmistuksen jälkeen. Kate-elementti voi olla kuvien 1-3 mukaisesta sovelluksesta poiketen myös nk. vertikaalielementti, jolloin sen pituus on leveyttä suurempi tai kate-elementti voi olla horisontaalielementti, johon kuuluu useamman peräkkäisen tiilikuvion aikaansaamiseksi samaan kate-elementtiin enemmän kuin kuvien 1-3 mukaiseen kate-elementtiin kuuluvat kaksi porrasta. Poi-15 kittaisprofiilin muoto sekä yhteen kate-elementtiin kuuluvien profiilihuippujen ja laaksojen määrä voivat vaihdella. Kaikki sellaiset profiilimuodot, joihin voidaan muovata kuvien 1-3 sovelluksen kaltainen porrastus (esim. tiilikuvio) ovat periaatteessa mahdollisia. Lisäksi kate-elementti voi olla myös kokonaan profiloimaton. Tällöin kate-elementti on yksikertaisimmillaan poikittaissuunnassa suora levykap-20 pale, johon kuuluu yksi tai useampi (kate-elementin koosta ja porrastusvälistä riip-. puen) poikittaissuuntainen porras, jossa on ainakin yksi lukitussyvennys. Portaiden pystysuoran osan ei välttämättä tarvitse olla aivan pystysuora, vaan se voi olla myös ' · jonkin verran eteen tai taaksepäin viisto. Portaaseen muodostettavan lukitussyven- ; : nyksen pituussuuntaisen poikkileikkauksen ei myöskään tarvitse välttämättä olla 25 kuvan 1 mukaisesti kyljellään olevan V-kirjaimen muotoinen. Lukitussyvennys voi i ’,· olla vaihtoehtoisesti muodoltaan esim. kaareva, suorakulmainen tai jokin sopiva : näiden yhdistelmä. Profiloidun kate-elementin tapauksessa lukitussyvennyksiä voi olla jokaisen poikittaisprofiilissa olevan laakson lisäksi myös profiilin huippujen kohdilla tai esim. vain joka toisen laakson kohdalla ja lukitussyvennyksen leveys 30 voi luonnollisesti vaihdella mm. poikittaisprofiilin muodosta riippuen. Kate-ele-• * mentin yläosassa olevat kiinnitysulokkeet ovat kate-elementin osia, jotka ulottuvat ·* poikittaisprofiilin laakson alapinnan alimman kohdan alapuolelle niin paljon, ettei- . .· vät kiinnitysulokkeisiin asennetut naulat tai ruuvit taivuta kate-elementin yläreunaa.
Näin ollen kiinnitysulokkeet voivat olla leikkaamalla valmistettujen palkeiden si-: 35 jasta esim. kate-elementin yläreunaan muovattuja painaumia, jotka ovat muodoltaan kiinnitetyssä kate-elementissä olevia kuvien 1-3 mukaisia palkeita vastaavia. Jos kiinnityseliminä käytetään esim. nk. poraruuveja kiinnitysulokkeissa ei tarvita vai- 7 114729 miita kiinnitysreikiä. Edelleen kiinnitysulokkeet voivat olla esim. kiinnityselimen kantaa jonkin verran halkaisijaltaan suurempia, muodoltaan pyöreitä tai muun muotoisia syvennyksiä, joiden keskellä on tarvittaessa kiinnitysreikä naulaa, ruuvia tai muuta sopivaa kiinnityselintä varten.
; 5 Myös kate-elementin valmistus voi tapahtua monella eri tavoin. Valmistukseen käy tettävän tuotantolinjan ei tarvitse olla edellä mainitulla tavalla jatkuvatoiminen, vaan kate-elementtien poikittaisprofiili ja porrastus sekä lukitussyvennykset, kiinnitysulokkeet ja muut yksityiskohdat voidaan muodostaa jollakin sopivalla menetelmällä esim. valmiiksi sopivan kokoisiksi paloiksi leikattuihin levykappaleisiin.
10 Näin ollen esim. poikittaisprofiili voidaan muovattavia levymateriaaleja käytettäessä tehdä rullamuovauksen sijasta jollakin puristintyyppisellä muovauslaitteella. Lisäksi kuvien 1-3 sovelluksen valmistukseen käytetyn menetelmän kaltaisia jatku-' vatoimisia menetelmiä käytettäessä voidaan valmistuksen vaiheet toteuttaa monella eri tavoin kuvien 1-3 sovelluksen yhteydessä kuvatusta menetelmästä poikkeavasti.
15 Esim. lukitussyvennysten valmistus voidaan toteuttaa erillisellä portaan muovaus-laitteen tai kate-elementin katkaisulaitteen jälkeen olevalla lukitussyvennysten muovauslaitteella. Vastaavasti myös kiinnitysulokkeiden valmistus on mahdollista suorittaa esim. kate-elementtien katkaisun jälkeen erillisessä työnvaiheessa tai kokonaan muista kate-elementin valmistuksen vaiheista erillisesti. Edelleen mm. kiin-20 nitysulokkeisiin kuuluvien kiinnitysreikien valmistus voidaan toteuttaa kate-elementin valmistusprosessin eri vaiheissa tai esim. kiinnitysulokkeiden valmistuksen ' » · ; ·: # kanssa samassa, muista valmistuksen vaiheista erillisessä työnvaiheessa.
» I t ·
• I
; Keksintöä ei rajata esitettyihin edullisiin sovelluksiin, vaan se voi vaihdella patent- * · · · : ; tivaatimusten muodostaman keksinnöllisen aj atuksen puitteissa.
«· · < · » i · * * * • · • · • · * • » » ? | ‘ · t >
Claims (7)
- 8 114729
- 1. Kate-elementti (1-3), joka kate-elementti on valmistettu levymateriaalista, ja jotka kate-elementit on asennettavissa vierekkäin ja peräkkäin siten, että kate-ele- 5 menttien reunat tulevat vierekkäisten kate-elementtien reunojen kanssa välimatkan verran päällekkäin, ja johon kate-elementtiin kuuluu ainakin yksi pääasiassa katteen poikittaissuuntainen porras (4a, 4b), tunnettu siitä, että kate-elementin portaissa (4a, 4b) on ainakin yksi lukitussyvennys (5a, 5b) kate-elementin (1-3) lukitsemiseksi ainakin yhdestä portaasta (4a) seuraavaan alempana olevaan kate-ele-10 menttiin (1-3), ja että kate-elementin (1-3) yläosassa on ainakin yksi kiinnitysuloke (6) kate-elementin yläreunan kiinnittämiseksi katteen kiinnitysrakenteeseen sekä ainakin kate-elementin (1-3) alareunaa lähimpänä olevien lukitussyvennysten (5b) kiristämiseksi ja lukitsemiseksi seuraavan, alapuolella olevan kate-elementin (1-3) yläosassa oleviin lukitussyvennyksiin (5a). 15
- 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kate-elementti (1-3), tunnettu siitä, että lukitussyvennys (5a, 5b) on portaan (4a, 4b) pystysuorasta osasta pääasiassa kate-elementin yläreunan suuntaan ulottuva painauma.
- 3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen kate-elementti (1-3), tunnettu siitä, että painauma on sivusuunnasta katsottuna kyljellään olevan V-kirjaimen muotoinen. » I » : 4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen kate-elementti (1-3), tun- ν' n e t t u siitä, että lukitussyvennykset (5a, 5b) on sijoitettu kate-elementin (1-3) » · ’.V 25 poikittaisprofiilin laaksojen (10) kohdille.
- 5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen kate-elementti (1-3), t u n - ··' n e t t u siitä, että kiinnitysuloke (6) on kate-elementin (1-3) yläreunaan muo dostettu kate-elementin alapinnan alapuolelle ulottuva osa, johon kuuluu kiinni- : : 30 tyselin (7, 8) kiinnitysulokkeen kiinnittämiseksi katteen kiinnitysrakenteeseen. * »
- 6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen kate-elementti (1-3), tunnettu siitä, että [7't kiinnitysuloke (6) on palje, joka on muodostettu kate-elementin yläreunasta väli- » » ‘;' matkan verran kate-elementin alareunaan päin ulottuvilla leikkauksilla. 0': 35
- 7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen kate-elementti (1-3), tunnettu siitä, että kiinnitysulokkeet (6) on sijoitettu kate-elementin (1-3) poikittaisprofiilin laaksojen (10) kohdille. i 114729 9
Priority Applications (8)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20030524A FI114729B (fi) | 2003-04-08 | 2003-04-08 | Kate-elementti |
EP03738146A EP1516094B1 (en) | 2002-06-19 | 2003-06-19 | Roof cladding element and method for manufacturing roof cladding elements |
EA200500043A EA006362B1 (ru) | 2002-06-19 | 2003-06-19 | Элемент кровельного покрытия и способ изготовления элементов кровельного покрытия |
AT03738146T ATE458874T1 (de) | 2002-06-19 | 2003-06-19 | Dachverkleidungselement und verfahren zur herstellung von dachverkleidungselementen |
PCT/FI2003/000502 WO2004001155A1 (en) | 2002-06-19 | 2003-06-19 | Roof cladding element and method for manufacturing roof cladding elements |
AU2003244667A AU2003244667A1 (en) | 2002-06-19 | 2003-06-19 | Roof cladding element and method for manufacturing roof cladding elements |
DE60331431T DE60331431D1 (de) | 2002-06-19 | 2003-06-19 | Dachverkleidungselement und verfahren zur herstellung von dachverkleidungselementen |
US11/013,610 US7690169B2 (en) | 2002-06-19 | 2004-12-15 | Roof cladding element and method for manufacturing roof cladding elements |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20030524 | 2003-04-08 | ||
FI20030524A FI114729B (fi) | 2003-04-08 | 2003-04-08 | Kate-elementti |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20030524A0 FI20030524A0 (fi) | 2003-04-08 |
FI114729B true FI114729B (fi) | 2004-12-15 |
Family
ID=8565933
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20030524A FI114729B (fi) | 2002-06-19 | 2003-04-08 | Kate-elementti |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI114729B (fi) |
-
2003
- 2003-04-08 FI FI20030524A patent/FI114729B/fi active
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20030524A0 (fi) | 2003-04-08 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US6941706B2 (en) | Vented eaves closure | |
US6026616A (en) | Eave Cladding | |
US5375379A (en) | Leaf deflecting cover device for a rain gutter | |
US7748191B2 (en) | Cladding apparatus and methods | |
US5181350A (en) | Leaf deflecting cover device for a rain gutter | |
US5671577A (en) | Roofing shingle | |
WO1995030809A1 (en) | Fascia/gutter with channel | |
EP0942110A2 (en) | Roof construction | |
US11965339B2 (en) | Building ridge vent system | |
US7690169B2 (en) | Roof cladding element and method for manufacturing roof cladding elements | |
US20040144040A1 (en) | Weather block for low or high profile tile | |
EA009578B1 (ru) | Элемент кровли со скрытым креплением | |
EP1390590B8 (en) | Cladding assembly and methods | |
AU2002249000A1 (en) | Cladding apparatus and methods | |
WO2000023673A1 (en) | Roof and wall sheeting system | |
FI114729B (fi) | Kate-elementti | |
EP0340856B1 (en) | Roof ventilation | |
EP1316654A1 (en) | A distance element for use in a roof structure and a method of positioning and fixating a plurality of lathes in a roof structure | |
WO1995016085A1 (en) | Roof tile system | |
JP3522694B2 (ja) | オーバーハング部材 | |
JP3522693B2 (ja) | オーバーハング部材 | |
EP1905917B1 (en) | Pitched roof and method for covering a pitched roof | |
EA006362B1 (ru) | Элемент кровельного покрытия и способ изготовления элементов кровельного покрытия | |
JPS6139779Y2 (fi) | ||
JPH05163808A (ja) | 唐 草 |